BLI EN VINNARE I RIKSGALOPPEN! SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT BLI HÄSTÄGARE I RIKSGALOPPEN.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLI EN VINNARE I RIKSGALOPPEN! SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT BLI HÄSTÄGARE I RIKSGALOPPEN."

Transkript

1 2 014 DEMETER

2 BLI EN VINNARE I RIKSGALOPPEN! Riksgaloppen är tävlingen där du för en engångsinsats av 375 kronor blir delägare i en lovande galopphäst och samtidigt delägare i ett stall som kämpar mot fem andra stall. Riksgaloppen har sedan den startade 2011 varit en sportslig succé med framgångsrika hästar. VÄLJ STALL Du kan välja mellan sex olika stall men kan självklart vara delägare i flera om du så önskar. Förutom gemenskapen och tävlingsnerven får du möjlighet att engagera dig i hästens utveckling och vardag. En fantastisk sport i kombination med en trivsam gemenskap skapar spänning och upplevelser för riksgaloppens delägare. TRÄNARENS ROLL När du har blivit delägare är din roll enbart att ha roligt! Tränarens roll innebär lite mer, han eller hon har valt ut och köpt en lovande galopphäst. Nästa uppgift, den viktigaste, blir förstås att sköta om och träna hästen samt anmäla till lämpliga lopp så att poäng och prispengar ramlar in. Och självklart se till att medlemmarna i ditt stall trivs och får så mycket skoj och spänning som möjligt. I travet är det vanligt att tränaren också är kusk, i galoppen är det bara några få tränare som både är tränare och jockey. Tränarna kommer att välja vilka jockeys som ska rida hästarna i loppen. Jockeyn får 10% av prispengarna precis som tränaren. Tränarens budget är totalt kr som ska täcka allt från inköp av häst till tränings och tävlingsavgifter. TÄVLINGS-SÄSONG Riksgaloppens tävlingssäsong pågår mellan den 1 april och den 31 oktober. Under den perioden får hästarna poäng efter hur de placerar sig i de lopp de deltar i. Det stall som samlat flest poäng under säsongen vinner kronor att arrangera en segerfest för. Säsongen avslutas i samband med att riksgalopphästarna säljs. Köpeskillingen för hästen och årets insprungna pengar, utöver tränarens och jockeyns provision, delas sedan ut till delägarna. LÄS MER OM POÄNGRÄKNINGEN OCH AKTUELL INFO PÅ SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT BLI HÄSTÄGARE I RIKSGALOPPEN Hitta ditt favoritstall i den här foldern. Besök något av Sveriges cirka ATG-ombud. Säg till i kassan vilket stall du vill bli delägare i. Du får ett värdebevis med en värdekod. Registrera koden och godkänn Riksgaloppens avtal på Registrering bekräftas via e-post. 7 8 Du som registrerar din andel senast 2 mars 2014 får ett välkomstbrev med ett personligt delägarkort* som gäller för entré när din häst startar. Du får också tre månaders gratis ATG-Live abonnemang*. Du är nu med i Riksgaloppen och äger en del i en galopphäst! *Du får ett delägarkort per stall du deläger. Tre månaders gratis ATG-Live abonnemang gäller en gång per person oavsett hur många andelar du äger. Delägarkort och ATG-Live abonnemang är personliga och kan ej överlåtas till annan person. Gäller endast delägare som registrerar sin andel senast 2 mars 2014.

3 * Poseidon var en havs- och flodgud i Grekisk mytologi. Han var även jordbävningarnas och hästarnas gud. HEMMABANA: GÖTEBORG TREDJE GÅNGEN GILLT FÖR PIA 2011 var hon tvåa var hon sexa. Nu hoppas Pia Höiom på en fullträff när hon för tredje gången deltar i Riksgaloppen. Självklart är målet att vinna. Pia Höiom State Anthem Bild: Charlotte Widell Pia Höiom är precis hemkommen från Frankrike när vi får henne på tråden och hon kan avslöja vilken häst som blir hennes och Stall Posiedons vapen i Riksgaloppen Köpet blev precis klart. Det är ett sto som heter State Anthem och som vunnit ett av åtta löp och placerat sig i fyra starter. Det är en stor, rejäl häst som min agent Lars Kelp valt ut på auktionen i Newmarket i England. Pia var med i Riksgaloppen redan premiäråret Det blev succé och en andraplats för Mossgorda bakom Street Band. Det var mycket lyckat och jag fick in runt ett 40-tal nya hästägare i stallet tack vare Riksgaloppen, precis det som var tanken med tävlingen. Att få in nya människor till vår sport. Vi startade Stall Grodan som köpte Mossgorda på auktionen efter tävlingen, berättar Pia fick hon chansen igen i Riksgaloppen, men Aim Higher hade lite av ett mellanår och slutade sexa i tabellen. Även Aim Higher köptes av Stall Grodan efter tävlingens slut. Totalt har Pia 15 hästar på sin träningslista i dag varav Stall Grodan äger fyra. Mossgorda har i dag vunnit fem löp och tjänat närmare kronor. Aim Higher har funnit fyra löp och nästan kronor. EGEN GÅRD I ÅSA Pia har sin proffstränarlicens knuten till Göteborg Galopp. Hon är gift sedan 20 år och tvåbarnsmor. Jag har en egen gård i Åsa strax söder om Kungsbacka. DET ÄR LÄTT ATT FÖLJA OSS Vi tränar lite annorlunda än de som håller till inne på banorna. Vi tränar här på landet och jag har min egen bana. Vi tränar allround, vi rider både i skogen och ibland åker vi till havet. Jag har ett litet stall dit hästägarna alltid är välkomna. Det är också lätt att följa oss på nätet eller via sociala medier. Vi har en egen hemsida och en blogg. Vi använder även Twitter. Pia är en Stockholmstjej som flyttade västerut för att jobba med hästar. Hela mitt liv har handlat om hästar. Jag flyttade från Stockholm efter nian, till Gråbo. Där blev det lite slumpmässigt jobb hos en galopptränare som jag sedan jobbade hos i tio år. Tidigare var jag även jockey och jag red löp mellan 1982 och Jag blev proffstränare 1997, berättar Pia.

4 DEMETER * Demeter var en fruktbarhets- och skördegudinna i grekisk mytologi. Hon var en av olymperna, de främsta av gudarna i grekisk mytologi. HEMMABANA: JÄGERSRO HOPPAS PÅ EN FJÄDER I HATTEN Han är flerfaldig amatörchampion. I år har han plockat ut proffslicens och debuterar i Riksgaloppen. Vi siktar högt och en seger skulle vara en fjäder i hatten, säger Peter Jardby. Peter Jardby Plaisir Partage Bild: Stefan Uppström Hatten har blivit hans signum och kännetecken. Peter Jardby är en galopptränare med stil där huvudbonaden är självklar. Jag har alltid gillat hatt och jag tycker att det är väldigt praktiskt. Efter sex raka amatörchampionat hemma på Jägersro Galopp är Peter sedan årsskiftet proffstränare. Det föll sig naturligt att ta det steget med över 20 hästar i träning, säger Peter. PIGG OCH VAKEN HÄST 52-åringen hittade sin häst för Riksgaloppen i ett försäljningslopp på banan i Chantilly i Paris. En agent i Frankrike tipsade om hästen som stämde in i de kriterier Peter satt upp: en lugnt tagen hingst som söker sin första seger efter en rad fina prestationer. Vi åkte ner lite på chans och jag blev inte besviken. Plaisir Partagé är en är en väldigt pigg och vaken häst. Det verkar vara ett bra psyke på honom och han har nu tjänat pengar i sex av fem starter. Jag ville ha en häst som inte vunnit men samtidigt startat lite lagom, det är en svår avvägning det där men allt känns rätt. Han är väldigt vacker och en ganska lätt typ av häst som ska kunna passa både på Jägersro och Täby, säger Peter. RÄTT UPPGIFT FÖR HÄSTARNA För mig är hemmabanan den banan där man kan vinna. Därför letar jag alltid upp rätt lopp till rätt häst. Oavsett var i Skandinavien det går. Begreppet hemmabana finns inte för de hästar jag tränar, säger Peter. NYA OCH GAMLA HÄSTÄGARE Det är första gången du är med i Riksgaloppen. Vad säger du om den här tävlingen? Vad jag sett så har det ökat intresset för galoppen. De som varit rikstränare tidigare har fått in nya hästägare och det är så klatt väldigt positivt. Jag tror även på bra chans även för gamla hästägare att komma tillbaka in i vår härliga och spännande sport, säger Peter. VARFÖR SKA MAN KÖPA EN ANDEL I DIN HÄST? För att jag startar hästen där det passar, att jag är flexibel och reser dit hästens bästa uppgift finns. Det ska vara roligt att äga häst hos mig, jag vill bjuda på en helhetsupplevelse med hästen i centrum. Dessutom har vi bra förutsättningar för träning med egna banor på landet och sedan har vi även möjlighet att träna inne på Jägersro dit vi endast har en halvtimme.

5 * Medea var en trolldomskunnig kvinna i grekisk mytologi, dotter till Aietes, som var kung i Kolchis. HEMMABANA: TÄBY ETT TRIUMFKORT KONKURRENTERNA SAKNAR Mästarinnan vet hur hon ska upprepa triumfen i Riksgaloppen. Jag kan ta saken i egna händer, det kan ingen annan i den här tävlingen påstå, säger Madeleine Smith. Madeleine Smith Shepherd Gate Bild: Alexander Carlsson Hon kommer från sin bästa säsong på många år. Både som tränare och jockey. Till skillnad från medtävlarna i Riksgaloppen rider nämligen Madeleine Smith sina hästar själv i löpen. Det kommer jag att fortsätta med så länge det känns bra, säger 45-åringen som snart kan se tillbaka på tre decennier på hästryggen. Jag har haft rätt många olyckor genom åren, så man måste fixa till kroppen då och då. Jag har en platta i armen och en i benet, dessutom har jag brutit knät och skulderbladet. Och det är väl inte så många av ryttarna som håller på i dag som var med och red på halmen på Täby på 80-talet? Men ännu orkar jag rida varje dag och älskar fortfarande att vinna. Det fick Madeleine göra när hon debuterade som Rikstränare Tillsammans med Senator Sam blev det fem segrar, en kvarts miljon insprunget och framförallt - flest poäng i tabellen. Det var väldigt kul och han är en härlig häst. Han bara springer och bryr sig inte om något. När det stått och vägt har han alltid sträckt på sig sista biten, medan jag bara behövt hålla i mig. Han bara ska sätta nosen först när det drar ihop sig. Men kan jag ha samma tur och hitta en sådan häst till, frågar sig Madeleine. FÖLL FÖR BLICKEN Tur eller inte. Smith använde i alla fall samma metod när hon valde ut Shepherd Gate på höstens auktion i Newmarket, England. Det var hans blick jag föll för. Det är alltid det första jag gör, tittar hästen i ögonen. Det är precis som med en människa, det avslöjar ganska mycket. Han hade en trygg blick, precis som Senator Sam, säger Madeleine som nu väntar på att få hem nyförvärvet till sin träningsrörelse på Täby Galopp. Han har redan startat åtta gånger så det första jag kommer att göra är att få honom att koppla av och komma ner i varv. Det blir två månader då han mest får gå i skogen. Sedan börjar jag varva upp honom igen i januari. Och när det kommer till att försvara titeln litar Madeleine till sitt triumfkort. Vi har ett vinnande koncept, det kan man väl säga utan att vara för kaxig? Sedan blir jag världens subba om jag inte får vinna löp. Då är det skönt att ha det i egna händer.

6 "..detta är brutal power, förpackat i en elegant maskin" - Greg Miles, speaker på Mooney Valley

7 * Pegasos är i grekisk mytologi en bevingad häst som användes av Bellerofon när denne besegrade monstret Chimaira. HEMMABANA: TÄBY ETT STO MED UTVECKLINGSPOTENTIAL Fjolårets nationella champion gör ett nytt försök i Riksgaloppen. Patrick Wahl hoppas på mer än brons. När vi tävlar är det för att vinna. Jag tror jag hittat ett sto med utvecklingspotential. Patrick Wahl Fransmannen Patrick Wahl har tillhört de ledande galopptränarna i Sverige de senast tio åren. I fjol blev Täbytränaren nationell champion. och trivas tillsammans med personalen. Det handlar om välmående, en bra social balans för både två- och fyrbenta i stallet. Det kommer man långt med. kontakter och vi tror det finns en hel del utveckling i henne. Jag är mycket nöjd med individen. Hon kommer att fungera bra över lite längre distanser i stoloppen. Arabda Bild: Alexander Carlsson Det var stort och en titel jag är stolt över, säger 46-åringen. Patrick bestämde sig tidigt för att satsa på galoppsporten och började lärlingsskolan i Paris som 14-åring med ambitionen att bli jockey. Totalt blev det 170 segrar i sadeln. Via stallarbete och jobb som assisterande tränare tog han steget att bli tränare Jag kom till Sverige för 25 år sedan och jag driver stallet med sambon Anneli Camilleri, berättar han. För dagen finns 33 hästar på träningslistan och Patrick tränar sina hästar på Täby Galopp. Min filosofi är att hästarna ska må bra KÖP EFTER REKOMMENDATIONER När vi får en pratstund har Patrick precis kommit hem från England och Newmarket där han ropat in sitt bidrag till Riksgaloppen. Jag hade fått rekommendationer om ett sto med utvecklingspotential. Jag är mycket nöjd att jag kunde köpa henne, säger Patrick. Hon heter Arabda och hon har gjort tre starter och vann i debuten. Om du skulle utveckla ännu mer varför valet föll på just Arabda? Det är ett jättetrevligt sto med atletiskt utseende. Jag hade som jag sagt fått rekommendationer från TREA SENAST Det är andra gången som Patrick får chansen att delta i Riksgaloppen. Senast var premiäråret 2011 då hans Sibenik slutade trea. Jag tycker att Riksgaloppen blivit stor succé och vi har sett fina hästar i tävlingen och kvalitén höjs hela tiden. Det är ett lyckat projekt och jag har haft nya hästägare som fastnat och blivit delägare i andra hästar. Vi har nått nya människor som blivit förälskade i galoppen. Dessutom handlar det om en rimlig kostnad att prova på att vara hästägare, en social grej. Jag tycker det är mycket bra, säger Patrick.

8 * Hyperion är en av Saturnus månar och är uppkallad efter Hyperion, solgud i grekisk mytologi. HEMMABANA: TÄBY GLÄDJEN ÄR MÅLET Förra gången rivstartade hon med seger. Men sedan satte skador stopp. Nu får Caroline Malmborg en ny chans i Riksgaloppen. Jag är verkligen revanschsugen och siktar så klart på att vinna serien, säger hon. Caroline Malmborg Cheerful Giver Glädjen var total när Cheerful Giver vann sin första start i Riksgaloppen Men glädjen blev kortvarig. Hästen fick skadebekymmer och efter endast tre starter i Caroline Malmborgs regi fick han lägga tävlingsskorna på hyllan och bli ridhäst. Hans seger i debuten är så klart mitt starkaste minne från förra gången jag var med i Riksgaloppen. Den glädjen vill jag uppleva igen, säger Caroline. Sedan 2009 har Caroline varit proffstränare på Täby Galopp. Då tog hon över stallet efter pappa Jan Malmborg. Det har alltid varit självklart att det skulle bli hästar för mig eftersom jag växte upp på en ridskola. Från början var det dressyr och hoppning som gällde men när jag blev äldre och provade att rida på fullbloden som mina föräldrar hade i träning fastnade jag direkt för galoppen. TRIVS I TV-RUTAN Vid sidan av tränarkarriären är Caroline även känd som galoppexpert i tv. Det är den glamorösa sidan av galoppen, säger hon och skrattar. Att vara med och jobba med tv och lära sig hur allt funkar där är jättekul. Vardagen i stallet är betydligt slitigare, men att få jobba med sin hobby är få förunnat. Att träna en häst från grunden och sedan se den prestera och vinna, det är en oslagbar känsla. SIKTAR PÅ DE STÖRRE LOPPEN Der Blaue Reiter heter hästen som Caroline ska managera i Riksgaloppen. Hästen är, sitt tyskklingande namn till trots, född på Irland och tävlingskarriären inleddes i England. Han vann debuten och sedan var han ute i två storlopp där han var oplacerad, vilket inte var så konstigt eftersom han mötte riktiga superhästar. Efter det, i sin senaste start i England, var han tvåa, berättar Caroline. Täbykollegan Claes Björling köpte Der Blaue Reiter till Sverige och det är av honom som Caroline har förvärvat tvååringen. Jag fastnade för den här hästen för att han har sådan utstrålning, han har det. Dessutom är han jättefint byggd och fint musklad. VAD FÖRVÄNTAR DU DIG AV HONOM NÄSTA ÅR? Att han ska vinna Riksgaloppen. Jag tror att han kommer att vinna många lopp och planen är att ha honom väl förberedd till våren och att vi kan sikta på de lite större loppen, för han är så bra att han kan räcka där.

9 * Nike är i grekisk mytologi segergudinnan. HEMMABANA: JÄGERSRO HON HAR VARIT TOPP-TIO I LANDET SEDAN HON BÖRJADE. Nu vill Sveriges ledande kvinnliga tränare ha en ny titel. Riksgaloppen har jag inte vunnit ännu, det måste det bli ändring på, säger Vanja Sandrup. Vanja Sandrup Hands Up Bild: Stefan Olsson Efter en jockeykarriär med såväl amatörsom lärlingschampionat hemma på Jägersro och många år av framgångsrikt samarbete med exmaken Fransisco Castro valde Vanja Sandrup 2006 att satsa på en egen proffskarriär. Ett beslut hon aldrig behövt ångra. Resultaten kom omedelbart och numera är hon fast förankrad i den svenska tränartoppen. Efter sju år har stallet passerat 15 miljoner till hästägarna. Men i Riksgaloppen saknas det en fullträff. Detta trots att Vanja rivstartade tävlingen med att sela ut den allra första vinnaren Luckyreno under debutåret Samma visa blev det när hon gjorde comeback som tränare i senaste omgången av Riksgaloppen. Forray vann första starten och drog till topp i tabellen, men en skada på sommaren satte stopp för alla segerplaner. Han hade otur och drabbades av en muskelsträckning i ett bakben. Då var det bara att vila. Annars hade hästen säkert kunnat ta ett par segrar till och krigat om totalsegern, säger Vanja som får en ny chans i Riksgaloppen tack vare sin popularitet. Det var nämligen hennes stall som sålde slut snabbast under OTROLIGT SNÄLL Hästen som ska göra det heter Hands Up och ropades in på höstauktionen i Newmarket. Det är en jättefin häst som är väldigt fin i benen. Dessutom är han otroligt snäll. Vem som helst kan gå in i boxen till honom och det är lämpligt när man ska få så många ägare, säger Vanja som noterade att hästen startat bara två dagar innan auktionen. Trots det så var han helt fräsch, ett säkert tecken på att det inte finns några gömda fel. Jag tror att det finns utveckling i honom och 75 i engelskt handicap räcker långt i Sverige. Kort sagt tror jag att det är en perfekt häst för Riksgaloppen. Och bli inte överraskade om Vanja åter selar ut tävlingens första vinnare till våren. Han får bestämma själv om han vill ut tidigt, men händer inget oförutsett utgår jag från det med tanke på hur han ser ut. Eftersom han inte vunnit ännu har vi en seger till godo direkt. Men den här gången ska vi inte släppa ifrån oss ledningen om vi får den, säger Vanja.

10 ALLMÄNNA VILLKOR FÖR DELTAGANDE I RIKSGALOPPEN INLEDNING Svensk Galopp AB (SG AB) har startat ett projekt -Riksgaloppen- med syfte att bilda sex (6) lag. Varje lag ska bestå av andelar och priset per andel är 375 kronor. Försäljning av andelarna pågår mellan den 4 december och den 1 april eller tills stallen är fulltecknade. DELTAGANDE Rätt att delta har fysisk person som är myndig, folkbokförd på adress i Sverige, ej försatt i konkurs, ej fått förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken samt accepterar dessa villkor samt ATG:s villkor för samtliga innehavare av ATG-konto och ATGkort. Genom betalning av en engångsinsats om 375 kr hos ett ATG-ombud erhålls ett kvitto med ett kodnummer. Koden skall registreras på Riksgaloppen.se senast den 2 mars 2014 för att erhålla både delägarkort och erbjudande om ATG-live. Genom registreringen blir kunden ägare till en andel, av de andelar som valt Riksgalopp-lag består av. Ägarskapet till andelen är personligt och andelen kan inte överlåtas till annan. Om koden ej registrerats senast den 31 oktober 2014 tillfaller andelen Svensk Galoppsport AB. Kunden blir av administrativa skäl även innehavare av ett ATG-konto och är skyldig att acceptera de allmänna villkor som gäller för samtliga innehavare av ATG-konto och ATG-kort. Någon ytterligare kostnad kan ej tillkomma för andelsägaren. ÄGARFORM Varje andel i ett Riksgaloppen lag innebär en tusendels ägarandel i ett enkelt bolag. Det enkla bolaget företräds av Svensk Galoppsport AB (ett av Svensk Galopp AB helägt dotterbolag) Samtliga Riksgalopphästar kommer att säljas den 2 november Köpeskilling, insprungna prispengar (exkl. provisioner) samt kvarvarande insatt kapital utdelas därefter till andelsägarna i det enkla bolaget. Utbetalning sker till andelsägarens ATG-konto. ÖVRIGT Andelsägare skall inneha en fungerande e-postadress och ansvarar själv för att kunna motta e-post från Riksgaloppen. Postförsändelser kan enbart skickas till den adress andelsägaren är folkbokförd på. Andelsägare erhåller ett delägarkort per stall, oavsett antalet ägda andelar i stallet. Andelsägare erhåller ett erbjudande om ATG-Live abonnemang oavsett antal ägda andelar i Riksgaloppen. För att erhålla delägarkort och erbjudande om ATG-Live abonnemang skall andelen vara registrerad senast 2 mars 2014.

11 FÖLJ ENKLAST DIN HÄST PÅ: KUNDSUPPORT #riksgaloppen

2 0 1 5 BOREAS DEMETER

2 0 1 5 BOREAS DEMETER 2 015 BO R E AS DEMETER BLI EN VINNARE I RIKSGALOPPEN! Riksgaloppen är tävlingen där du för en engångsinsats av 400 kronor blir delägare i en lovande galopphäst och samtidigt delägare i ett stall som kämpar

Läs mer

Auktionen hålls söndagen den 9 november efter sista start på Jägersros tävlingar.

Auktionen hålls söndagen den 9 november efter sista start på Jägersros tävlingar. Auktion Riksgalopphästar 2014 Auktionen hålls söndagen den 9 november efter sista start på Jägersros tävlingar. Plats: Auktionen sker via storbildsskärm på Jägersro Galopp, Caféläktaren. Hästarna kommer

Läs mer

Världens snabbaste, tuffaste och största hästsport. Galopp!

Världens snabbaste, tuffaste och största hästsport. Galopp! Världens snabbaste, tuffaste och största hästsport. Varje vecka i Sverige. Galopp! Galopp är världens största hästsport. Både vad gäller publik och spel. Spänning. Fa rt. Skönhet. Jockeys. Full blod. Högsta

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Stress hos hästar i träning

Stress hos hästar i träning Stress hos hästar i träning Stress är något som ofta hör till vardagen hos en galoppör. De tränas tidigt att bli explosiva, reagera snabbt och springa fort. De vi använder oss av är deras naturliga flyktinstinkter.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes har ridit och sen Jonas som är hoppryttare och systern

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET 76 GALOPP MAGASINET 76-81 Spelstratergier-del-2.indd 76 08-01-16 14.04.19 Spela på Galopp! BLI RIK PÅ ATT KUNNA MER ÄN ANDRA Åldersvikter... utveckling... tränarstall... och födelsedag viktiga faktorer

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012 HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 steg till ett rikare liv Niklas Forser, 2012 Hävstångseffekten Copyright 2012, Niklas Forser Ansvarig utgivare: Niklas Forser Illustration: Mats Forser Omslag: Frida Forser Framställt

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav TEXT OCH FOTO: Anne Adre-Isaksson 22 Det var fascinationen för stammar och avel som lockade Johan Arneng in i travet. Idag är han avelsansvarig på Stall Zet och har egen uppfödning tillsammans med hustrun

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

IKC Moneypenny Skyfall London Mayor Rimfrost Cara Blanca Secret Charge Stormzig Silmara

IKC Moneypenny Skyfall London Mayor Rimfrost Cara Blanca Secret Charge Stormzig Silmara Lopp 1 IKC Moneypenny har fin form och jag är ganska säker på att den längre distansen är en fördel. Göteborgs långa upplopp talar också till vår fördel. Jag tror på chans, säger Johan Reuterskiöld. Skyfall

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Afaal Visiteur Du Pom Jimmy Mack Proud Possibility Castillo Breaking News

Afaal Visiteur Du Pom Jimmy Mack Proud Possibility Castillo Breaking News Lopp 1 Afaal har fått mycket grundträning under vintern och ser fin ut i kroppen. Spår och distans är plusfaktorer. Det är ett tufft lopp, men platschans måste det vara, säger Roy Arne Kvisla. Visiteur

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan 13.00 så började de första gästerna droppa in vid kvart

Läs mer

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013.

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Sandra Nilsson Född 95 Meriter : Lag-SM medaljer på ponny Startat

Läs mer

AVTAL OM ENKELT BOLAG

AVTAL OM ENKELT BOLAG AVTAL OM ENKELT BOLAG Mellan registrerande bolagsmän har denna dag överrenskommits om att i enkelt bolag bedriva tränings- och tävlingsverksamhet med travhäst. Verksamheten bedrivs som enkelt bolag under

Läs mer

BRONSDIVISIONEN, FÖRSÖK 1 I MEETING 2 (FINAL SOLVALLA 2 April 2016) JÄGERSRO 2640, V Avd 1) 1 Panoramic. En fantastisk fin häst som har gjort 2

BRONSDIVISIONEN, FÖRSÖK 1 I MEETING 2 (FINAL SOLVALLA 2 April 2016) JÄGERSRO 2640, V Avd 1) 1 Panoramic. En fantastisk fin häst som har gjort 2 v75info.sev75 Jägersro Fredag kväll info BRONSDIVISIONEN, FÖRSÖK 1 I MEETING 2 (FINAL SOLVALLA 2 April 2016) JÄGERSRO 2640, V Avd 1) 1 Panoramic. En fantastisk fin häst som har gjort 2 starter i brons

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

2014-10-16 Författare Jan Erik Svensson. Tränares samt jockey/kusk uppfattning om sättet att värma upp trav kontra galopphäst.

2014-10-16 Författare Jan Erik Svensson. Tränares samt jockey/kusk uppfattning om sättet att värma upp trav kontra galopphäst. 2014-10-16 Författare Jan Erik Svensson Uppvärmning galopphäst kontra travhäst. Tränares samt jockey/kusk uppfattning om sättet att värma upp trav kontra galopphäst. I detta arbete vill jag försöka få

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU.

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Där bor jag tillsammans med min häst Pilot. När vi inte går i skolan bor

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Svensk Galopp Höststämma Presentation av VD Torbjörn Westöö

Svensk Galopp Höststämma Presentation av VD Torbjörn Westöö Svensk Galopp Höststämma 2013-10-12 Presentation av VD Torbjörn Westöö Agenda Varför måste vi spara? Anläggningar Avgifter, Prispengar och Transportbidrag Publikationer och Banprogram Organisation Kommunikation

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Detta är dagens deltagare från Bk Bryggan. En trupp som består av 15 st vältränade atleter under ledning av Dannä, Ulf och Ghasem.

Detta är dagens deltagare från Bk Bryggan. En trupp som består av 15 st vältränade atleter under ledning av Dannä, Ulf och Ghasem. Geråscupen 2010 Denna strålande höstdag 9 oktober drog våra brottare österut för ännu en kamp i den ädla sporten brottning. Vi möttes några timmar efter skymningen vid Geråshallen. Solen sken som den bästa

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Rönninge-ritten 7/6-08.

Rönninge-ritten 7/6-08. Rönninge-ritten 7/6-08. Varsågoda och rid! Sa en glad funktionär när vi i min grupp ivrigt skrittade iväg på den första CR slingan på 30 km. Det var en varm och solig dag så vi fick det goda rådet att

Läs mer

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång Emilie Wass Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång att det var en extremt bra ridskola på alla

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Andelsstall unghästar anno 2016

Andelsstall unghästar anno 2016 Honey Badger Racing i samarbete med galopptränaren Marie Lustig presenterar Andelsstall unghästar anno 2016 Andel i tre unghästar Spelskola Besök på träningscampen och tävlingsbanor Livesändningar på internet

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i. Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a.

Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i. Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a. Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a. När vi vill berätta för andra vad vi tänker och känner kan vi göra det på olika sätt.

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

RYGGPROBLEM PÅ FULLBLOD

RYGGPROBLEM PÅ FULLBLOD RYGGPROBLEM PÅ FULLBLOD Fördjupningsarbete steg III 2004 Elin Ståhl 1 INLEDNING Uppslaget till fördjupningsarbetet kom till när jag efter en undersökning på djursjukhuset i Helsingborg nekades direktreglering

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie är 21 år och sitter som ordförande i DUS Värmland för året 2012. Hon har varit aktiv i DUS sedan 2007 där hon tidigare suttit

Läs mer

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Inledning Det är en konst att skriva bra propositioner, men med fantasi och god kännedom om materialet som kan tänkas anmäla kommer man långt! Börja med

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

1 Pepper 2 Rosehill 3 Monkey Bar Flies 4 Silence Is Bliss 5 Bollinger 6 Muspelheim 7 The Olympus Man 1 Zamway

1 Pepper 2 Rosehill 3 Monkey Bar Flies 4 Silence Is Bliss 5 Bollinger 6 Muspelheim 7 The Olympus Man 1 Zamway Lopp 1 1 Pepper gör alltid sitt, är i god form och lottades till ett utmärkt startspår. Vi har en stark jockey ombord och hästen har varit fin i jobben inför detta. Jag hoppas på en bra placering, säger

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Well Tried El Abandonado Staring At The Seas Proud Possibility Energia Colonial Brazil Jack

Well Tried El Abandonado Staring At The Seas Proud Possibility Energia Colonial Brazil Jack Lopp 1 Well Tried senaste prestation kan man stryka ett streck över, han hade en halsinfektion. Min häst tränar fint och jag hoppas vara trea, fyra, säger Vanja Sandrup. El Abandonado mår fint, men är

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Tränarintervjuer Strömsholm

Tränarintervjuer Strömsholm Tränarintervjuer Strömsholm Många av tränarna har varit svåra att nå och det kan bli kompletteringar under eftermiddagen och kvällen fredag. Lopp 1 1 Taurito tränar bra och gillar lätt bana. Han har varit

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Johanna Stjärnqvist: Tävlingsdag på Ribersborg 16/5-2015 Jag tänkte berätta om en tävlingsdag på Ribban. Först vaknar jag av att min väckarklocka

Läs mer

Investera i Dig själv & våga förändra!

Investera i Dig själv & våga förändra! Investera i Dig själv & våga förändra! Bli en av oss på Milook 1 Är Du redo att prova på något nytt, få in flärd och glamour i Din vardag? Som återförsäljare/stylist väntar spännande utmaningar och personlig

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Den europeiska socialundersökningen

Den europeiska socialundersökningen Supplementary questionnaire A Ubnr ESS 2006 SC A Den europeiska socialundersökningen Du har blivit intervjuad av en av SCB:s intervjuare. Vi är mycket tacksamma om du även vill besvara frågorna i detta

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej!

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej! Inledning Hej! Det här är en bok som är skriven till dig som är kille och som verkligen längtar efter att få träffa de tjejer du vill vara med men som fastnat någonstans på vägen. Jag vill ge dig chansen

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Välkomna. Föräldramöte EIF F01/02 140901

Välkomna. Föräldramöte EIF F01/02 140901 Välkomna 140901 Sammanslagning av F01/02 Bakgrund Förväntningar Dagsläget Våren 2014 140102-140617 Spelare i truppen våren -2014 27 F02-14 F01-13 Träningstillfälle 43 Träningsnärvaro 65% 16-17 spelare/tillfälle

Läs mer