Samhällsutvecklingsnämnden föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsutvecklingsnämnden föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta"

Transkript

1 Samhällsutvecklingsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL Taxa för kommunens planverksamhet SUN-2016/43 Arbetsutskottets förslag till beslut Samhällsutvecklingsnämnden föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna förvaltningens förslag till taxa för kommunens planverksamhet, att fastslå justeringsfaktorn för planavgiften (N1) till 1 samt, att fastslå justeringsfaktorn för planavgiften (N2) till 1,2 samt att delegera uppgiften att fastställa justeringsfaktorerna N1 och N2 till samhällsutvecklingsnämnden. Ärende Tjänsteskrivelse och taxa har varit utsända. Ylva Lindqvist, planadministratör och John Reinbrand, enhetschef plan, informerar.

2 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Ylva Lindqvist Datum SUN-2016/43 Planadministratör Samhällsutvecklingsnämnden Taxa för kommunens planverksamhet SUN-2016/43 Förslag till beslut Med stöd av 12 kap. 10 PBL föreslår samhällsutvecklingsnämnden kommunfullmäktige att besluta att godkänna förvaltningens förslag till taxa för kommunens planverksamhet, samt att fastslå justeringsfaktorn för planavgiften N1 till 1, samt att fastslå justeringsfaktorn för planavgiften N2 till 1,2, samt att delegera uppgiften att fastställa justeringsfaktorerna N1 och N2 till samhällsutvecklingsnämnden. Bakgrund Omorganisation Kommunens planverksamhet hörde fram till årsskiftet 2014/2015 till bygg- och miljönämnden. En gemensam taxa, antagen av kommunfullmäktige , gjordes för samtliga verksamheter som hörde till bygg- och miljönämnden och en del av taxan berörde planverksamheten. Efter en omorganisation tillhör nu planverksamheten samhällsutvecklingsnämnden och förvaltningen föreslår därför att planverksamhetens taxa görs till en egen taxa och höra till samhällsutvecklingsnämnden. Ny lag En lagändring av plan- och bygglagen trädde i kraft den 1 januari Ändringar har gjorts i taxan för att vara anpassade till den lagändringen. Ett exempel är att enkelt respektive normalt planförfarande nu kallas standard respektive utökat förfarande. Ändringar i taxan Ett antal justeringar har gjorts i taxan. Ett mål med den nya taxan är att göra den mer pedagogisk och lättförståelig. Några faktorer har därför tagits bort (G och J) och förvaltningen föreslår att prisbasbeloppet ska vara till grund för taxans uträkningar. Justeringsfaktorerna N1 och N2 finns kvar och de ska vid behov kunna ändras av samhällsutvecklingsnämnden. Generellt sett sänks priserna något och stora projekt blir billigare. Liksom tidigare är kostnaden för att utföra en detaljplan med standardförfarande (det som innan lagändringen kallades enkelt planförfarande) billigare än en detaljplan med utökat förfarande (det som innan lagändringen kallades normalt planförfarande). Skillnaden med den nya taxan är att fler detaljplaner kommer att utföras med standardförfarande och därmed kommer fler detaljplaner i allmänhet att kosta mindre att genomföra.

3 Sida 2 av 3 Barnkonsekvensanalys Barnkonsekvensanalys är gjord enligt checklista. Lena Fransson kommunchef John Reinbrand planchef Beslutet ska expedieras till: Akten Handläggare för ärendet Kommunsstyrelsen

4 Sida 3 av 3 Barnchecklista inför beslut 1. Påverkar beslutet barn? Ja Nej X Enligt FN är alla under 18 år att betrakta som barn Förklara oavsett svar. Beslutet är av en karaktär som inte bedöms påverka barn. Om, ja fortsätt med frågorna. 2. Hur har barns bästa beaktats? 3. Beskriv eventuella intressekonflikter. 4. Har barn fått uttrycka sina åsikter? Ja Nej Förklara oavsett svar.

5 TAXA för kommunens planverksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL. Taxan gäller fr. o. m Antagen av KF

6 TAXEBESTÄMMELSER 1 Inledande bestämmelser Enligt denna taxa erläggs avgift för Beslut om planbesked Kostnad för upprättande av detaljplan, planprogram eller områdesbestämmelse Andra tids- eller kostnadskrävande åtgärder eller uppdrag Taxan består av dessa bestämmelser med tillhörande tabeller. 2 Allmänna bestämmelser 2.1 Beräkning av avgift Avgiften för en viss åtgärd beräknas genom att ett för ärendet angiven faktor, som kan ändras, multipliceras med prisbasbeloppet, som sätts av regeringen. I övrigt kan avgiften beräknas genom tidersättning eller avgift enligt till denna taxa hörande tabeller. Avgiften beräknas efter den taxa som gäller vid tidpunkten för ärendets ankomstdatum och om särskilt beslut inte fattas i ärendet, då den åtgärd som avgiften avser är utförd. Om samhällsutvecklingsnämnden finner särskilda skäl som motiverar en höjning eller minskning av avgiften, kan nämnden för visst slag av ärenden eller för särskilt uppdrag besluta om en sådan. Om en åtgärd inte kan hänföras till en särskild grupp i tabellerna, beslutar samhällsutvecklingsnämnden om skälig avgift grundad på tidersättning. Samhällsutvecklingsnämndens befogenhet att i varje särskilt fall bestämma om avgift enligt tredje och fjärde stycket tillkommer även tjänsteman vid nämnden enligt särskild delegationsordning. 2.2 Ändring av belopp i taxan Ändringar av justeringsfaktorerna N1 och N2 kan beslutas av samhällsutvecklingsnämnden under förutsättning att kommunfullmäktige har beslutat om hur mycket skattemedel som ska avsättas för verksamheten, och därmed visat hur stor del av kostnaderna som bör täckas med avgifter. Övriga ändringar i taxan beslutas av kommunfullmäktige. 2.3 Betalning av avgift Avgift enligt denna taxa ska betalas av sökanden eller beställaren mot faktura när denne tillställts samhällsutvecklingens beslut, när beställd handling levererats eller när beställd åtgärd utförts. Vid tecknande av plankostnadsavtal ska betalning ske enligt betalningsplanen i plankostnadsavtalet. Avgift får tas ut i förskott enligt 12 kap 11 PBL.

7 2.4 Upplysning om överklagande Samhällsutvecklingsnämnden eller motsvarande nämnds beslut om debitering kan överklagas enligt kap 13 3 PBL hos länsstyrelsen. Den som vill överklaga ska lämna in handlingarna till samhällsutvecklingsnämnden inom tre veckor från den dag personen fick del av beslutet. ÖVRIGT Avgift för kopiering, utplottning och maskinkostnad får tas ut för handlingar (digitala och analoga kartor m.m.), som ska upplåtas med nyttjanderätt. Sådana avgifter beslutas av kommunfullmäktige genom kommunens ordning. I de fall moms ska utgå tillkommer denna utöver angivna priser. Vid timdebitering kan också ersättning för bilresa utgå om det behövs för ärendets beredning enligt för varje tidpunkt gällande avtal för milersättning. Denna taxa fastställdes av kommunfullmäktige , XXX.

8 FÖRKLARINGAR TILL TABELLERNA Prisbasbelopp (PBB) Prisbasbelopp är ett belopp som fastställs av regeringen. Det används för att beräkna olika förmåner eller avgifter. Det ändras årligen eftersom avsikten med prisbasbeloppet är att det ska spegla och justeras för bland annat inflationen i samhället. I denna taxa används prisbasbeloppet som grund för att räkna ut de olika kostnaderna. Justeringsfaktorer Planavgift, standardförfarande/områdesbestämmelser och planbesked = N1 Planavgift, utökat förfarande = N2 Objektsfaktor (OF) Objektsfaktorn tillåter objektets storlek att påverka kostnaden. Det är en faktor som baseras på objektets area och sedan används i de beräkningar som finns i taxeunderlaget. Det är avsett att leda till en avgift i proportionalitet till objektets yta. Bruttototalarea (BTA) Bruttototalarea innebär arean av mätvärda delar av våningsplan, begränsad av omslutande byggnadsdelars utsida eller annan för mätvärdheten angiven begränsning. BTA kan redovisas per våning, byggnad eller grupp av byggnader. KOMMENTAR Kommunfullmäktige beslutar om hur stor del av verksamheten som ska finansieras med skattemedel (respektive avgifter). Samhällsutvecklingsnämnden beslutar därefter om justeringsfaktorerna N1 och N2 för att uppnå den önskade fördelningen av skatter/avgifter. Ju högre värde som sätts för justeringsfaktorerna desto större del av verksamheten finansieras med avgifter. Avgiften ska över tid inte överstiga kommunen genomsnittliga kostnader för verksamheten (PBL 12 kap. 10 ). Vissa av samhällsutvecklingsnämndens arbetsuppgifter ska inte räknas in i avgiftsunderlaget. Hit hör t.ex. allmän rådgivning.

9 KOSTNADER FÖR PLANVERKSAMHETEN 1. Planavgift Planavgift kan tas ut i förskott med hjälp av plankostnadsavtal av den som ansökt om planprogram, detaljplan, ändring av detaljplan eller ändring av områdesbestämmelser. Plankostnadsavtal upprättas vid planarbetets start och specificerar avgiften, betalningsvillkoren samt eventuellt också parternas övriga åtaganden i planarbetet. När det inte är möjligt att skriva plankostnadsavtal kan i stället planavgift tillämpas enligt nedan. Planavgift tas också ut för äldre detaljplaner, från den tiden då kommunen inte skrev plankostnadsavtal. Både planenheten och bygglovsenheten har möjlighet att verkställa taxan när det gäller uttag av planavgift. Typ av plan Standarförfarande/områdesbestämmelser Utökat förfarande Formel (nuvarande) PBB x OF x N1 PBB x OF x N2 Tabell för OF (objektsfaktor) OF BTA upp till m2: 100 0, , , , , , Därutöver för varje 1000 intervall + 1,5

10 KOMMENTAR TILL TABELL 1 Planavgiften ovan är vägledande (men inte tvingande) i de fall kommunen väljer att teckna plankostnadsavtal för att täcka kostnaden för planarbetet. I samband med bygglov tas ingen planavgift ut för byggnationer eller komplementbyggnader under 50 kvadratmeter BTA. Vad gäller detaljplaner som utfördes med enkelt eller normalt planförfarande enligt tidigare versioner av plan- och bygglagen debiteras samtliga enligt kategorin standardförfarande, d. v. s. med justeringsfaktorn N1.

11 2. Planbesked Typ av åtgärd Enkel åtgärd Med enkel åtgärd avses projekt som bedöms vara möjliga att genomföra med standardförfarande, samt uppfyller något av följande kriterier: 1. Ny- eller tillbyggnad av bostadshus omfattande högst två lägenheter 2. Ny- eller tillbyggnad av verksamheter upp till totalt 300 m2 bruttoarea 3. Övriga projekt med en markarea om högst m2 Avgift 0,2 PBB x N1 Medelstor åtgärd Med medelstor åtgärd avses projekt som inte uppfyller kriterierna för enkel åtgärd och som inte uppfyller kriterierna för stor åtgärd. 0,4 PBB x N1 Stor åtgärd Med stor åtgärd avses projekt som uppfyller något av följande kriterier: 1. Bostadsprojekt omfattande mer än 25 lägenheter 2. Verksamhetsprojekt omfattande mer än m2 bruttoarea 3. Övriga projekt omfattande mer än m2 markarea 4. Ärenden som kan antas innebära betydande miljöpåverkan 0,6 PBB x N1 KOMMENTAR (till tabell 2) Negativa planbesked debiteras med 80% av fullpriset, d. v. s. de belopp som nämns i tabell 2. I tabell 2 används endast N1 som justeringsfaktor.

12 3. Tidersättning Vid timdebitering utgår också ersättning för bilresa om den så behövs för ärendets beredning enligt för varje tidpunkt gällande avtal för milersättning. I timkostanden ingår alla normala kringkostnader, utom kostnader för lokaler som inte kan schablonberäknas, eftersom stora lokala variationer förekommer. Timdebitering Kostnad PBB/40 kr/timme

13 4. Andra tids- eller kostnadskrävande åtgärder eller uppdrag För övriga typer av uppdrag tas avgifter grundade på kommunens självkostnader. För uppdrag som inte innebär myndighetsutövning tillkommer moms. Exempel på övriga uppdrag Förfrågningar/skriftliga upplysningar Fastighetsförteckning Utredningar som krävs för att genomföra detaljplaneprocessen, till exempel för dagvatten, buller, risker o. s. v.

TAXA för kommunens planverksamhet

TAXA för kommunens planverksamhet TAXA för kommunens planverksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL. Taxan gäller fr. o. m. 2016-06-01 Antagen av KF 2016-05-25 TAXEBESTÄMMELSER 1 Inledande bestämmelser Enligt denna taxa erläggs

Läs mer

HKF 2220 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 2220 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 2017 11 06, 24 Taxa för planverksamhet Innehåll Taxa för planverksamhet... 1 Inledning... 2 Plan- och bygglagen... 2 Bestämmelser om plantaxa... 2 Plankostnadsavtal...

Läs mer

Plantaxa. Beslutad av Kommunfullmäktige: /14:2. Gäller från och med

Plantaxa. Beslutad av Kommunfullmäktige: /14:2. Gäller från och med Plantaxa Beslutad av Kommunfullmäktige: 2014-11-24 19/14:2 Gäller från och med 2015-01-01 Innehåll Inledning... 3 Planbesked... 3 Planavgift i avtal eller i samband med bygglov... 3 Beräkning av avgift...

Läs mer

Plantaxa för Burlövs kommun

Plantaxa för Burlövs kommun 1/10 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2017:2 DIARIENUMMER KS/2017:53-206 Plantaxa för Burlövs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 11 Träder i kraft 2017-03-01 Inledning Kommunallagen Kommunernas rätt

Läs mer

Plantaxa inklusive taxa för tillfälligt nyttjande av digital geografisk information

Plantaxa inklusive taxa för tillfälligt nyttjande av digital geografisk information Sid 1 (9) Plantaxa inklusive taxa för tillfälligt nyttjande av digital geografisk information Antagen i Kommunfullmäktige 2017-02-20 5 Sid 2 (9) Plantaxa inklusive taxa för tillfälligt nyttjande av digital

Läs mer

Taxa för Planbesked 2012

Taxa för Planbesked 2012 Taxa för 2012 Antagen av Kommunfullmäktige 27 februari 2012 Förord Den nu omarbetade plan- och bygglagen, PBL (SFS 2010:900), gäller från och med 2011-05-02. Den nya plan- och bygglagen ger kommunstyrelsen

Läs mer

Plantaxa. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från och med

Plantaxa. Antagen av kommunfullmäktige Gäller från och med Plantaxa Antagen av kommunfullmäktige 2017-10-26 81 Gäller från och med 2018-01-01 Innehållsförteckning Inledning... 2 Utgångspunkter... 2 Allmänna regler om kommunala avgifter... 2 Kommunallagen... 2

Läs mer

Plantaxa för Kalix kommun

Plantaxa för Kalix kommun Sidan 1 av 6 Plantaxa för Kalix kommun Antagen av kommunfullmäktige 56 2017-04-10 Adress: Besöksadress: Telefon: 0923-650 00 www.kalix.se Kalix kommun Nygatan 4 Fax: 0923-150 92 kommun@kalix.se 952 81

Läs mer

PLANTAXA. Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen Antagen av kommunfullmäktige

PLANTAXA. Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen Antagen av kommunfullmäktige Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen 2011-05-16. Antagen av kommunfullmäktige -09-28 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid. 1. INLEDANDE BESTÄMMELSER 2 2. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN. Ersätter KFS 2008:22 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:38

HÖGANÄS KOMMUN. Ersätter KFS 2008:22 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:38 HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2008:22 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:38 TAXA för planbesked samt för upprättande av planhandlingar och planhandläggning vid framtagande, ändring eller upphävande av detaljplaner

Läs mer

2013-09-24 Reviderad 2013-10-02 TAXA. för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL.

2013-09-24 Reviderad 2013-10-02 TAXA. för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL. 2013-09-24 Reviderad 2013-10-02 TAXA för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL. Bygglov, plan, mätning, strandskydd m m Taxan gäller fr o m 2014-01-01 TAXEBESTÄMMELSER

Läs mer

Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning, Fysisk planering, fast egendom, fastigheter och exploateringsverksamhet KS-2017/674

Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning, Fysisk planering, fast egendom, fastigheter och exploateringsverksamhet KS-2017/674 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-27 192 Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning, Fysisk planering, fast egendom, fastigheter och exploateringsverksamhet KS-2017/674

Läs mer

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 106 Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

1 Allmänna bestämmelser

1 Allmänna bestämmelser 1 Allmänna bestämmelser Avgifterna och taxorna gäller för stadsbyggnadsnämndens verksamhet. De är avsedda att täcka kommunens kostnader för den aktuella myndighetsutövningen eller tjänsten. Avgifterna

Läs mer

Ansökan om planbesked för Vrå 1:11 och Vrå 1:655, Knivsta Pastorat, rättelse av tidigare beslut KS-2017/629

Ansökan om planbesked för Vrå 1:11 och Vrå 1:655, Knivsta Pastorat, rättelse av tidigare beslut KS-2017/629 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-01-15 22 Ansökan om planbesked för Vrå 1:11 och Vrå 1:655, Knivsta Pastorat, rättelse av tidigare beslut KS-2017/629 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Plantaxa för Sundbybergs stad Taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2010:900) område

Plantaxa för Sundbybergs stad Taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2010:900) område Plantaxa för Sundbybergs stad Taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2010:900) område Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 514, gäller från den 1 januari 2016 SUNDBYBERGS

Läs mer

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Olivera Boljanovic 1:e planarkitekt Telefon: 0176-712 09 E-post: olivera.boljanovic@norrtalje.se Dnr 2016-345.206 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Plan- och bygglovstaxa samt mät- och

Läs mer

Revidering av plantaxan 2018

Revidering av plantaxan 2018 1 (2) Ärende 9 Komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-10-10 Kommundelsnämnderna Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Revidering av plantaxan 2018 Diarienummer: SBN-2017-02086 Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om planbesked för Särsta 58:1, Särsta 54:1 och Särsta 3:437, Knivsta Pastorat KS-2015/733

Ansökan om planbesked för Särsta 58:1, Särsta 54:1 och Särsta 3:437, Knivsta Pastorat KS-2015/733 Kommunstyrelsens arbetsutskott 18 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2016-01-18 Ansökan om planbesked för Särsta 58:1, Särsta 54:1 och Särsta 3:437, Knivsta Pastorat KS-2015/733 Arbetsutskottets förslag till

Läs mer

1. Allmänna regler om kommunala avgifter

1. Allmänna regler om kommunala avgifter Taxa för geodata, mättjänster och vissa lantmäteritjänster Antagen av kommunfullmäktige den 2018-12-17, 251. 1. Allmänna regler om kommunala avgifter 1.1. Kommunallagen Kommunernas rätt att ta ut avgifter

Läs mer

Kommunfullmäktige KFS 1994:1 1994-03-28, 27 1995-11-20, 203 1999-11-22, 143 2000-04-25, 43 2002-10-14, 141 2003-09-29, 149 2011-04-18, 68

Kommunfullmäktige KFS 1994:1 1994-03-28, 27 1995-11-20, 203 1999-11-22, 143 2000-04-25, 43 2002-10-14, 141 2003-09-29, 149 2011-04-18, 68 Sidan 1 av 35 SVALÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 1994:1 1994-03-28, 27 1995-11-20, 203 1999-11-22, 143 2000-04-25, 43 2002-10-14, 141 2003-09-29, 149 2011-04-18, 68 Justeringsfaktor

Läs mer

TAXA FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDENS VERKSAMHET ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN

TAXA FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDENS VERKSAMHET ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 2011:22 TAXA FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDENS VERKSAMHET ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN Fastställd av kommunfullmäktige 2011-04-27, reviderad 2011-08-29 Gäller fr. o m 2011-05-02 Inledning Avgifterna enligt

Läs mer

att anta reviderad taxa för brandkåren Attundas verksamhet för tillsyn under verksamhetsåret 2015 enligt direktionens förslag.

att anta reviderad taxa för brandkåren Attundas verksamhet för tillsyn under verksamhetsåret 2015 enligt direktionens förslag. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 108 Taxa för Brandkåren Attundas myndighetsutövning 2015 (sotning) KS-2015/237 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta

Läs mer

Beräkningsunderlag för plan- och GIS-taxa 2017

Beräkningsunderlag för plan- och GIS-taxa 2017 Fastställd i Kf 2016-10-24, 110 s Beräkningsunderlag för plan- och GIS-taxa 2017 Giltig fr.o.m. 2017-01-01 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bestämmelser om Plan- och GIS-taxa... 3 Tabell

Läs mer

Plantaxa för Värmdö kommun 2013

Plantaxa för Värmdö kommun 2013 VÄRMDÖ KOMMUN 2012-07-24 Plantaxa för Värmdö kommun 2013 (Antagen i kommunfullmäktige 2012-0x-xx, xx) Allmänt om avgifter och taxor inom kommunen Kommunernas rätt att ta ut avgifter allmänt sett framgår

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Investeringsmedel Heby KS-2016/266. Förslag till beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Investeringsmedel Heby KS-2016/266. Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 94 Investeringsmedel Heby KS-2016/266 Förslag till beslut Kommunsstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att utöka investeringsplanen

Läs mer

Begäran om planbesked för fastighet Vrå 1:392 Alsike, ändring av befintlig detaljplan KS-2017/260

Begäran om planbesked för fastighet Vrå 1:392 Alsike, ändring av befintlig detaljplan KS-2017/260 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-05-08 83 Begäran om planbesked för fastighet Vrå 1:392 Alsike, ändring av befintlig detaljplan KS-2017/260 Beslut Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Läs mer

Revidering av plan- och bygglovtaxan (HKF 2210)

Revidering av plan- och bygglovtaxan (HKF 2210) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-02-12 KS-2015/271.184 1 (6) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Revidering av plan- och

Läs mer

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut.

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 106 Remiss om Region Uppsala Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillstyrka att Landstinget i Uppsala län ansöker hos

Läs mer

KART- OCH MÄTTAXA 2016

KART- OCH MÄTTAXA 2016 KART- OCH MÄTTAXA 2016 Berör avgifter för kart- och mätningstjänster som hanteras av samhällsbyggnadsnämnden (SBN). Taxan är fastställd i Kommunfullmäktige 2015-11-30, 208 Inledning Kommunens rätt att

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Instruktion för kommundirektören KS-2017/545. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen beslutar

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Instruktion för kommundirektören KS-2017/545. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen beslutar Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-27 188 Instruktion för kommundirektören KS-2017/545 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förslag på instruktion för kommundirektören.

Läs mer

Plan- och bygglovtaxa inklusive kart- och mättaxa

Plan- och bygglovtaxa inklusive kart- och mättaxa Plan- och bygglovtaxa inklusive kart- och mättaxa Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-05-06, 79 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Förvaltningschef bygg- och miljö Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

TAXA nya PBL 2011. Delar av. Samhällsbyggnadsnämndens verksamhet. Planering, byggande och strandskydd. i Trosa

TAXA nya PBL 2011. Delar av. Samhällsbyggnadsnämndens verksamhet. Planering, byggande och strandskydd. i Trosa TAXA nya PBL 211 Delar av Samhällsbyggnadsnämndens verksamhet Planering, byggande och strandskydd i Trosa Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 211-3-23 Godkänd av kommunstyrelsen 211-6-8 Fastställd av

Läs mer

Taxa för plan och bygglov

Taxa för plan och bygglov KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018:5-206 Taxa för plan och bygglov Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-25 146 1 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för samhällsbyggnadsnämndens verksamhet inom den

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård KS-2014/412

Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård KS-2014/412 Kommunstyrelsens tekniska utskott Utdrag ur PROTOKOLL 2014-10-27 8 Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård Utskottets förslag till beslut

Läs mer

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan?

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Varför har vi detaljplaner? Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Detaljplanen talar därför om

Läs mer

Plantaxa. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE GÄLLER FRÅN OCH MED Örebro kommun. Stadsbyggnad. orebro.

Plantaxa. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE GÄLLER FRÅN OCH MED Örebro kommun. Stadsbyggnad. orebro. Plantaxa Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2017-03-29 GÄLLER FRÅN OCH MED 2017-04-01 Örebro kommun Stadsbyggnad orebro.se Innehåll Inledning... 1 Utgångspunkter... 1 Allmänna regler om kommunala

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Taxa för planverksamhet i Järfälla kommun

Taxa för planverksamhet i Järfälla kommun Taxa för planverksamhet i Järfälla kommun Upprättad av kommunledningskontoret 2011-08-22 Reviderad 2016-09-20 Antagen av kommunfullmäktige 2016- Plantaxa gäller från 2017-01-01 l Förord Den nya plan- och

Läs mer

Vad kostar bygglovet? 2013

Vad kostar bygglovet? 2013 DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Vad kostar bygglovet? 2013 Här nedan visas exempel på avgifter på de vanligaste ärenden som kräver lov och anmälan enligt plan- och bygglagen, PBL. Avgiften

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-01. att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga 2, vilket innebär en höjning av anläggningsavgiften på 20 %,

PROTOKOLL 2016-02-01. att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga 2, vilket innebär en höjning av anläggningsavgiften på 20 %, Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-01 15 Ändring av VA-taxan KS-2015/44 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga

Läs mer

Förslag Taxebestämmelser för plan- och bygglov

Förslag Taxebestämmelser för plan- och bygglov 2019-02-25 1 (7) Förslag Taxebestämmelser för plan- och bygglov Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen 2 033 231300 033-231428 www.bollebygd.se kommunen@bollebygd.se

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-12 47 Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21 Beslut Arbetsutskottet beslutar föreslå socialnämnden att godkänna ett bidrag

Läs mer

Reviderad Plan- och bygglovstaxa Inklusive kart- och mättaxa

Reviderad Plan- och bygglovstaxa Inklusive kart- och mättaxa KS/2019-0349 Reviderad Plan- och bygglovstaxa Inklusive kart- och mättaxa Antagen av kommunfullmäktige 2019-06-18 166 Taxebestämmelser Denna taxa gäller för miljö- och byggnadsnämndens verksamhet. I första

Läs mer

Plan-, mät- och bygglovtaxa

Plan-, mät- och bygglovtaxa STADSBYGGNADSKONTORET 2011-02-09 Dnr SBN 272/2010-04 Plan-, mät- och bygglovtaxa Gäller fr.o.m. 2011-05-02 Fastställd av kommunfullmäktige 2011-03-21 Fr.o.m. 2012-07-01 gäller G =425 kronor SBN 2012-05-15

Läs mer

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt plan- och bygglagen m. fl. bygglov, plan, kart- och mätverksamhet, strandskydd m.m.

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt plan- och bygglagen m. fl. bygglov, plan, kart- och mätverksamhet, strandskydd m.m. Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt plan- och bygglagen m. fl. bygglov, plan, kart- och mätverksamhet,

Läs mer

Hemställan om höjning av borgenstak för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2017/518

Hemställan om höjning av borgenstak för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2017/518 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-08-07 109 Hemställan om höjning av borgenstak för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2017/518 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR

PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR FÖRSLAG TILL PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN Kommunledningskontoret 2007-10-25 INNEHÅLL Bakgrund. 2 Allmänt om plankostnader....3 Hur mycket kostar en detaljplan?....... 3 Hur kan kostnaden tas

Läs mer

Revidering av plan- och bygglovtaxan inklusive mät- och karttaxan

Revidering av plan- och bygglovtaxan inklusive mät- och karttaxan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2018-04-03 Stadsbyggnadsförvaltningen 1 (8) Diarienummer KSM-2018-528-051 Kommunfullmäktige Revidering av plan- och bygglovtaxan inklusive mät- och karttaxan Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets

Läs mer

HF om stor. påverkan på stadseller. landskapsbilden. landskapsbilden. Stor skylt, stor vepa 20 m 2 100 200. Skylt, vepa 20 m 2 20 60

HF om stor. påverkan på stadseller. landskapsbilden. landskapsbilden. Stor skylt, stor vepa 20 m 2 100 200. Skylt, vepa 20 m 2 20 60 Tabell 17 Bygglov för skyltar Prövning skall ske som för byggnader Avgift tas ut med hänsyn till åtgärderna och omgivningspåverkan. Avgift = HF x mpbb x N Administrationsavgift ingår i avgiften för skyltar

Läs mer

Vad kostar bygglovet? 2012

Vad kostar bygglovet? 2012 DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Vad kostar bygglovet? 2012 Här nedan visas exempel på avgifter på de vanligaste ärenden som kräver lov och anmälan enligt plan- och bygglagen, PBL. Avgiften

Läs mer

Taxa för verksamhetsområdet geodata

Taxa för verksamhetsområdet geodata Taxa för verksamhetsområdet geodata Antagen av kommunfullmäktige den 19 oktober 2015, 402 Att börja gälla från 1 januari 2016 SUNDBYBERGS STAD Innehåll 1 Allmänna bestämmelser 3 2 Grunder för beräkning

Läs mer

Vad kostar bygglovet? 2014

Vad kostar bygglovet? 2014 DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Vad kostar bygglovet? 2014 Här nedan visas exempel på avgifter på de vanligaste ärenden som kräver lov och anmälan enligt plan- och bygglagen, PBL. en

Läs mer

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 63 Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Kommunstyrelsens arbetsutskott 49 Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-15 Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Arbetsutskottets förslag

Läs mer

TAXA Planenheten vid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa BYGGNADSNÄMNDEN (BN) Fastställd av Kommunfullmäktige

TAXA Planenheten vid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa BYGGNADSNÄMNDEN (BN) Fastställd av Kommunfullmäktige TAXA Planenheten vid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa BYGGNADSNÄMNDEN (BN) Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-02-16 6 Redaktionellt reviderad av BN 31 mars 2011 PLANTAXA 1(8) Innehållsförteckning

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 072.5

FÖRFATTNINGSSAMLING 072.5 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 072.5 TAXA FÖR KOMMUNENS KART- OCH MÄTNINGSTEKNISKA VERKSAMHET FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 10 ATT GÄLLA FR O M 2013-02-01 Bestämmelser om Kart- och

Läs mer

2011-04-12 TAXA. för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M M. Bygglov, plan, mätning, strandskydd m m

2011-04-12 TAXA. för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M M. Bygglov, plan, mätning, strandskydd m m 2011-04-12 TAXA för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M M Bygglov, plan, mätning, strandskydd m m Taxan gäller fr o m 2011-05-02 Antagen av KF 2011-04-28, 100 INNEHÅLL

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Kommunstyrelsens arbetsutskott 159 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-10-05 Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsutskottet lämnar över ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

Arbetsutskottet lämnar över ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. Kommunstyrelsens arbetsutskott 179 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Uppdrag till förhandlingsperson, yrkande från (KD) KS-2015/614 Beslut Arbetsutskottet lämnar över ärendet till kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-09 60 Svar på motion 2018:01 från Sverigedemokraterna Kommunal mark ska inte upplåtas till cirkusar KS-2018/71 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

TAXA. för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL. Bygglov, plan, mätning, strandskydd m m

TAXA. för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL. Bygglov, plan, mätning, strandskydd m m 2014-04-22 TAXA för Bygg- och miljönämndens verksamhet ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN (2010:900) M.FL. Bygglov, plan, mätning, strandskydd m m Taxan gäller fr o m 2014-06-18 Antagen av KF 2014-06-18 TAXEBESTÄMMELSER

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-04-25 2017-1921 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:158 Fastighetens adress: Knipuddevägen 20a Sökande: Jonsson, Roger och Carling,

Läs mer

att bevilja de satsningar på personalpolitik som beskrivs i tjänsteskrivelsen daterad ,

att bevilja de satsningar på personalpolitik som beskrivs i tjänsteskrivelsen daterad , Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-11-21 200 Ansökan av medel ur posten Aktiv personalpolitik 2017 KS-2016/756 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att bevilja de satsningar

Läs mer

Revidering av taxa för nybyggnadskarta, förenklad nybyggnadskarta och primärkarta. (AU 207) Dnr KS

Revidering av taxa för nybyggnadskarta, förenklad nybyggnadskarta och primärkarta. (AU 207) Dnr KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-08-13 163 Revidering av taxa för nybyggnadskarta, förenklad nybyggnadskarta och primärkarta. (AU 207) Dnr KS 2012-237 KF Beslut

Läs mer

Godkännande av upplåning för byggnation av brandstationer, Brandkåren Attunda KS-2015/234

Godkännande av upplåning för byggnation av brandstationer, Brandkåren Attunda KS-2015/234 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 78 Godkännande av upplåning för byggnation av brandstationer, Brandkåren Attunda KS-2015/234 Beslut Arbetsutskottet överlämnar ärendet till

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 53 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del B. Kart- och mätningsteknisk verksamhet i Västerviks kommun

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del B. Kart- och mätningsteknisk verksamhet i Västerviks kommun Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del B Kart- och mätningsteknisk verksamhet i Västerviks kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018 12 17, 54 att gälla från 1 januari 2019 Innehåll

Läs mer

Berör avgifter för bygglovshantering som hanteras av myndighetsnämnden. Taxan är fastställd i Kommunfullmäktige 2014-12-15-197

Berör avgifter för bygglovshantering som hanteras av myndighetsnämnden. Taxan är fastställd i Kommunfullmäktige 2014-12-15-197 205-0-08 BYGGLOVSTAXA 205 Berör avgifter för bygglovshantering som hanteras av myndighetsnämnden. Taxan är fastställd i Kommunfullmäktige 204-2-5-97 För år 205 är milliprisbasbeloppet 44,5 kr och justeringsfaktorn

Läs mer

Taxebestämmelser inom lag (2003:778) om skydd mot olyckor samt lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor.

Taxebestämmelser inom lag (2003:778) om skydd mot olyckor samt lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Kommunal författningssamling Taxebestämmelser inom lag (2003:778) om skydd mot olyckor samt lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ...

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ... modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser strategi............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan KS-2014/568

Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan KS-2014/568 Kommunstyrelsens tekniska utskott Utdrag ur PROTOKOLL 2014-10-27 9 Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan Utskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 421.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 421.1 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 421.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2017-10-30 138 2017-12-01 2017/623 PLANTAXA 1(5) Tekniska enheten Dnr: 2017/623 Plantaxa Bromölla kommun Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-03-05 43 Motion 2017:04 från Malin Tollbom (V) - Försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag KS-2017/280 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

Taxa för Plan- och GIS-tjänster m.m. 2011. Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-02 82 Taxan träder ikraft 2011-05-03

Taxa för Plan- och GIS-tjänster m.m. 2011. Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-02 82 Taxan träder ikraft 2011-05-03 1 (14) 2011-03-08 Dnr KUS/2011/0080 KULTUR OCH SAMHÄLLSUTVECKLINGSNÄMNDEN Kultur och Samhällsutvecklingsförvaltningen Bilaga kultur- och samhällsutvecklingsnämnden 55/11 Taxa för Plan- och GIS-tjänster

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun RIKTLINJER Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun Dnr 2015/925. Antagna av kommunfullmäktige 2015-01-25. INNEHÅLL 1. Inledning Lagtext sid 2 2. Riktlinjerna Vad är ett exploateringsavtal?

Läs mer

Taxa för Bygg- och miljönämndens ärenden enligt planoch bygglagen och mät- och karttaxa - revidering

Taxa för Bygg- och miljönämndens ärenden enligt planoch bygglagen och mät- och karttaxa - revidering TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Fredrik Cederblom, Chefsjurist Telefon: 0176-716 61 E-post: fredrik.cederblom@norrtalje.se Dnr: KS 2016-345 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Taxa för Bygg- och miljönämndens

Läs mer

PROTOKOLL Taxa för bygg- och miljönämndens verksamheter från och med KS-2013/1103

PROTOKOLL Taxa för bygg- och miljönämndens verksamheter från och med KS-2013/1103 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2013-10-21 185 Taxa för bygg- och miljönämndens verksamheter från och med 2014-01-01 KS-2013/1103 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta

Läs mer

Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394

Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-04 3 Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394 Beslut Arbetsutskottet beslutar att

Läs mer

Taxa för verksamhetsområdet geodata i Sundbybergs stad

Taxa för verksamhetsområdet geodata i Sundbybergs stad Taxa för verksamhetsområdet geodata i Sundbybergs stad Antagen av kommunfullmäktige den 21 november 2016, 413, Att börja gälla från 1 januari 2017 SUNDBYBERGS STAD STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN

Läs mer

PROTOKOLL att med hänvisning till tjänsteskrivelse anse medborgarförslaget besvarat.

PROTOKOLL att med hänvisning till tjänsteskrivelse anse medborgarförslaget besvarat. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2017-12-11 223 Medborgarförslag 2016:13 om skateboardpark i Alsike KS-2016/710 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till tjänsteskrivelse

Läs mer

Ny taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2011:900) område samt mät- och kartteknisk verksamhet m.m.

Ny taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2011:900) område samt mät- och kartteknisk verksamhet m.m. Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 6 08-579 216 03 Miljö- och byggnadsnämnden Ny taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2011:900) område samt mät-

Läs mer

PROTOKOLL att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september.

PROTOKOLL att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september. Socialnämndens arbetsutskott 66 Utdrag ur PROTOKOLL 2018-08-23 Information om Häradsvillan Beslut Arbetsutskottet beslutar att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september.

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång 2014-07-18 KS-2014/812 Upphandlingsstrateg Kommunstyrelsen Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Taxa Kart- och mätningsverksamheten 2016

Taxa Kart- och mätningsverksamheten 2016 SAMHÄLLSSAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-06-242015-12-29 1 (9) Taxa Kart- och mätningsverksamheten 2016 LUDVIKA KOMMUN 2 (9) Innehåll Allmänna regler om kommunala avgifter... 3 Kommunallagen... 3 Likställighetsprincipen...

Läs mer

Taxebestämmelser...2. Inledande bestämmelser...2 Allmänna bestämmelser...2 Betalning av avgift...3. Taxetabeller...4

Taxebestämmelser...2. Inledande bestämmelser...2 Allmänna bestämmelser...2 Betalning av avgift...3. Taxetabeller...4 Framtagen av Datum 2018-01-01 Ändring 2018-05-21 Innehåll Taxebestämmelser...2 Inledande bestämmelser...2 Allmänna bestämmelser...2 Betalning av avgift...3 Taxetabeller...4 A. Bygglov för en- eller tvåbostadshus,

Läs mer

Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488

Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488 Kommunstyrelsens arbetsutskott 145 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-09-07 Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

PROTOKOLL Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid KS-2014/716

PROTOKOLL Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid KS-2014/716 Kommunstyrelsens arbetsutskott 73 Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Kommunstyrelsen 251 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

att detaljplaneläggning påbörjas med intentionen att arbetet ska ingå som en del i detaljplaneprogrammet för Nydal.

att detaljplaneläggning påbörjas med intentionen att arbetet ska ingå som en del i detaljplaneprogrammet för Nydal. Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2016-01-18 Ansökan om planbesked för Särsta 3:1, Concent AB KS-2015/618 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

att ingå avtal med Uppsala läns landsting om färdtjänstresor med kollektivtrafiken samt

att ingå avtal med Uppsala läns landsting om färdtjänstresor med kollektivtrafiken samt Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-03 26 Subventionerade färdtjänstresor med kollektivtrafik SN-2016/56 Beslut Arbetsutskottet föreslår socialnämnden besluta att ingå avtal med Uppsala

Läs mer

PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER

PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2016-04-28, 75 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Ansökan om planbesked för Ängby 2:1, Särsta 3:467, 3:380, 3:438, Rosendal Fastigheter AB KS-2015/689

Ansökan om planbesked för Ängby 2:1, Särsta 3:467, 3:380, 3:438, Rosendal Fastigheter AB KS-2015/689 Kommunstyrelsens arbetsutskott 20 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2016-01-18 Ansökan om planbesked för Ängby 2:1, Särsta 3:467, 3:380, 3:438, Rosendal Fastigheter AB KS-2015/689 Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Utredning Schablonberäknade kommunala avgifter

Utredning Schablonberäknade kommunala avgifter Utredning Schablonberäknade kommunala avgifter 1. Bakgrund... 3 2. Sammanfattning... 3 4. Åtgärder... 4 5. Inledning... 4 6. Vem beslutar om kommunala avgifter?... 4 6.1. Självkostnadsprincipen... 4 6.2.

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-06-14 104 Tillämpningsanvisningar för pensionsbestämmelser OPF-KL KS-2018/342 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta tillämpningsanvisningar

Läs mer

Plan- och bygglovstaxa

Plan- och bygglovstaxa Framtagen av Datum 2017-01-01 Innehåll Taxebestämmelser... 2 Inledande bestämmelser... 2 Allmänna bestämmelser... 2 Betalning av avgift... 3 Taxetabeller... 4 A. Bygglov för en- eller tvåbostadshus, fritidshus

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN 2015/106

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN 2015/106 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande Datum SN-2015/106 2015-04-13 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2015-2016 SN 2015/106 Förslag till

Läs mer