Fonetisk konstans och variation i orsamålets ordaccenter 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fonetisk konstans och variation i orsamålets ordaccenter 1"

Transkript

1 Fonetisk konstans och variation i orsamålets ordaccenter 1 Eva Olander Bakgrund och syfte Som infödd talare av orsamål har jag alltid uppfattat skillnaden i uttal mellan ord som áttör åter och àttör hattar, sóli solen och sòli soligt som självklar. 2 Det handlar alltså om kontrasten mellan akut och grav accent som ju finns i de flesta varianter av svenska. Därför förvånade det mig när jag blev medveten om att icke infödda lyssnare, även tränade fonetiker, har stora svårigheter att särskilja sådana minimala par i orsamålet. Detta förhållande utgör bakgrunden till min undersökning av orsamålets ordaccenter. Den fonologiska ordaccentdistinktionen är gemensam för de flesta svenska och norska, och en del danska dialekter, men den tar sig olika fonetiska uttryck i de olika språken och dialekterna. I svenskan och norskan signaleras den främst genom karaktäristiska grundtonsrörelser i förhållande till stavelsebetoningen, men dessa manifesteras på olika sätt i olika dialekter (Gårding 1977). En fonologisk distinktion måste vara tillräckligt tydlig för att kunna upprätthållas. När det gäller en tonal kontrast bör alltså de tonala mönstren vara tillräckligt olika varandra för att talare och lyssnare säkert ska kunna uppfatta dem korrekt. Accentkontrasten i orsamål tycks vara svår att uppfatta för ovana lyssnare. Om detta beror på att kontrasten är fonetiskt obetydlig kan man fråga sig hur väl den egentligen upprätthålls av de infödda talarna. Syftet med denna studie är att med hjälp av nya mätdata, insamlade under år 2, belysa accentkontrasten i orsamålet. Dessa data jämförs med äldre data (Meyer 1937). Dessutom redovisas accenternas realisering under olika fonetiska villkor, såsom postfokal position i satsen och i ord med minimalt svängrum för accentrörelsen. Slutligen görs en jämförelse mellan tvåspråkiga orsamålstalares accentmönster i orsamål respektive 1 Denna studie har gjorts inom ramen för projektet De svenska dialekternas fonetik och fonologi år 2 (SWEDIA 2) finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, : Min stavning av orsamål i denna artikel är grovfonetisk och använder enbart det vanliga alfabetets tecken. Den bygger helt på mitt eget uttal.

2 deras variant av standardsvenska. Frågeställningarna handlar alltså om accentkontrastens stabilitet över tid, fonetisk kontext och språkform. Orsamålet är ett av Övre Dalarnas sockenmål. Övre Dalarna är känt som ett av Sveriges mest särpräglade dialektområden där varje socken har sitt eget mål, ofta obegripligt även i grannsocknen. Detta förhållande har lett till en helt genomförd tvåspråkighet där alla dialekttalare förutom sitt eget mål även behärskar standardsvenska. Dialekten används bara när man vänder sig till någon som svarar på dialekt. I alla andra sammanhang svenskar man, dvs. talar standardsvenska. 3 Idag är dessa sockenmål stadda i upplösning. Andelen talare har sjunkit drastiskt i de yngre generationerna eftersom föräldrar valt att tala svenska med sina barn. Samtidigt blir den dialekt som alltjämt talas alltmer utjämnad och anpassad till standardspråket. En beskriving av den sociolingvistiska situationen i området förr och nu ges av Helgander (1996). Det saknas alltjämt en grundlig vetenskaplig beskriving av orsamålets grammatik och syntax. Orsamålets ljudlära beskrevs av Boëthius redan Enligt Boëthius har orsamålet två accentsystem skilda både i avseende på intensitet ock tonalitet (s. 16). Dessutom talar han om ett tredje accentsystem, den s.k. jämviktsaccenten, som förekommer hos ord med bibehållen kortstavighet. Han konstaterar att det För ett vid målet icke vant språköra är svårt att skilja accenterna från varandra och att det I allmänhet har antagits att Orsam. endast har akut akcentuering (s. 15). Att orsamålet skulle sakna accentkontrast hade hävdats av Rydqvist (1868, s. 218) och åsikten hade tagits över av Kock (1878, s. 53). Boëthius beskriver accenterna dels som taktformer, dels som tonfall. När det gäller orsamålets två eller, om man så vill, tre tonfall säger han att de icke skilja sig mera från varandra, än att de av ett vid målets tonalitetsförhållanden mindre vant öra lätt uppfattas som ensartade (s. 17). Förutom sin egen auditiva analys av de tonala accenterna refererar han till brevkontakt med Ernst A. Meyer som även han grundat sina rön blott på hörbeobachtungen (s. 18). Meyer var en pionjär inom experimentalfonetiken och utvecklade en tonhöjdsmätare som kunde omvandla kymografens oscillogram till tonkurvor. Han gjorde en omfattande och banbrytande kartläggning av de svenska dialekternas tonala ordaccenter, presenterad i två volymer (1937 och 1954). Meyers material består av en- och tvåstavingar insatta i olika fraser och uttalade i påståendeton som svar på en fråga. Det omfattar enstavingar (akuta), tvåstavingar (akuta respektive grava), samt för några sockenmål i Dalarna dessutom (ursprungligen) kortstaviga tvåstavingar för att belysa den s.k. jämviktsaccenten. Boëthius talade om jämviktsaccenten som en tredje accent i orsamålet. Men Meyers data 3 När jag i det följande talar om svenska avses alltså standardsvenska i motsats till dialekt.

3 visar att tonförhållandena hos de (ursprungligen) kortstaviga orden inte skiljer sig från motsvarande ord med lång stavelse. Materialet presenteras i form av tonkurvor tillsammans med transkriptioner av fraserna. I en översiktstablå presenteras sedan typiska kurvor för varje talare. Meyers data från Orsa härrör från 1919 och tre talare, alla anställda vid Dalregementet i Falun och representerande tre olika orsabyar. Meyers analys av accentkontrasten bygger på tonkurvornas toppar och deras relation till stavelsegränsen. Han urskiljer i sitt material från Svealand två skilda intonationssystem: sveaintonation och bergslagsintonation. Skillnaden mellan dem framträder särskilt augenfällig men också ohrenfällig i den grava tonkurvans olika gestalt (1937, s. 232). För bergslagsintonationen urskiljer han dessutom en successiv utveckling i sydostlig-nordvästlig riktning som gradvis fjärmar den från den uppländska sveaintonationen. Bergslagsintonationen utmärks av att den grava tonkurvan saknar det för sveaintonationen typiska fallet i ordets första stavelse, vilket föregår en topp i andra stavelsen och ger den grava accenten dess tvåtoppiga karaktär. Kvar blir endast stigningen i den andra stavelsen och den grava accenten blir alltså entoppig. Förflyttar man sig så i nordvästlig riktning drar sig den grava tontoppen allt längre bakåt mot den första stavelsen. För att kontrasten ska upprätthållas måste den akuta toppen också förskjutas i motsvarande mån. De båda topparna upprätthåller på så sätt, med Meyers ord, ett respektfullt avstånd till varandra (s. 239). Längst i nordväst, i älvdals- och transtrandsmålen, återkommer så sveaintonationen med den typiska tvåtoppiga grava accenten. Figur 1. Stiliserade accentkurvor från Orsa (Meyer 1954). Akut accent till vänster och grav accent till höger. En ruta omfattar ett tonomfång på 12 halvtoner där den vågräta linjen delar tonskalan på mitten. Den lodräta linjen markerar gränsen mellan första och andra stavelsen, dvs. mellan den betonade vokalen och efterföljande konsonant.

4 Orsamålet utgör i detta perspektiv bergslagsintonationens längst gångna stadium och yttersta utpost. Figur 1 är hämtad från Meyers översiktstablå över de svenska dialekternas intonationsformer (Meyer 1954) och visar typiska intonationskurvor från en talare från Orsa år Kurvorna är stiliserade och bygger på registeringar av flera intalade ord. Här har den grava tontoppen överskridit stavelsegränsen och trängt tillbaka den akuta till den betonade stavelsens början. Orsamålets grava accent påminner således om uppländskans akuta, med en grundtonstopp nära slutet av den betonade stavelsen. Detta förklarar varför båda accenterna kan uppfattas som akuta av lyssnare som är vana vid varianter av svenska där den grava accenten utmärks av en tvåtoppig grundtonskontur. Meyers data gavs en ny teoretisk tolkning och analys av Gårding (1975) inom ramen för en svensk accenttypologi. Denna bygger, i Meyers efterföljd, på antalet accenttoppar och deras tidsinsättning i förhållande till den betonade stavelsen. Bruce (1977) har beskrivit ordaccenternas funktion och realisering i mellansvenskt standardspråk. Han betonar vikten av att skilja mellan satsaccent (fokus) och ordaccent. Ordaccenternas baskontur framträder i en position där ordet saknar satsaccent. Han drar slutsatsen att den andra toppen i den grava konturen hör till satsaccenten och alltså saknas när ordet står utanför fokus. Han visar också, bl. a. med hjälp av talsyntes, att accentdistinktionen är bevarad även utanför fokus. De båda ordaccenterna har alltså fokala och icke-fokala varianter. Med dessa nya insikter vidareutvecklades accenttypologin till en prosodisk typologi som använder satsaccenten som kriterium (Bruce & Gårding 1978). De s.k. entoppiga dialekterna, som finns i bl.a. Skåne, Gotland och Dalarna, karaktäriseras av att satsaccenten inte separeras från ordaccenten, medan de tvåtoppiga har en satsaccent som är skild från ordaccenten. I en entoppig dialekt som orsamålet bör alltså satsaccenten bestå av en förstärkning av den baskontur som kan ses utanför fokus. Orsamålet avviker från standardspråket även när det gäller den akuta och grava accentens fördelning i ordförrådet. Grav accent är genomgående vanligare i orsamål, något som troligen speglar ett äldre skede i de nordiska språkens historia (Riad 1998). Regler för accenternas lexikala distribution i standardsvenskan har formulerats av Elert (1981). Han presenterar en huvudregel för grav accent. Den grava accentens funktion är att markera samhörighet mellan två morfem. En rad undantagsregler ger dock akut accent till ord som enligt huvudregeln skulle få grav. Orsamålet följer inte dessa undantagsregler utan har grav accent i en stor del ord som i standardspråket har akut. I ett språkhistoriskt perspektiv tycks alltså orsamålet följa en historiskt äldre huvudregel för accenternas fördelning. Det gäller främst ord med tryck på

5 annan stavelse än den första som t. ex. betala, färstera förstöra, operera, finurlin finurlig, elegantör eleganta, dialektör dialekter, lexikaliserade sammansättningar som blåber blåbär, frådag fredag och sammansatta namn som Bergman, Wibörg Viborg (by i Orsa) som alla uttalas med grav accent på orsamål. Ytterligare exempel är stera större, evör över, metör meter, tjilo kilo samt presensformer av verb som biddjör bygger och ledör leder. När det gäller orsamålstalares accentuering av sådana ord i standardsvenska råder en variation som troligen, åtminstone delvis, är betingad av deras ålder. Yngre talare tenderar att ha fler akuta accenter än äldre. Material och metod För att kunna studera accenternas manifestation i orsamålet så som det talas idag, och jämföra med Meyers data, har jag samlat in ett undersökningsmaterial. Tre talare, en äldre man (ÄM, 68 år vid inspelningstillfället), en äldre kvinna (ÄK, 68 år) och en yngre kvinna (YK, 34 år), spelades in i sina hem under sommaren 2. Alla bor i Orsa och är tvåspråkiga i orsamål och svenska. Ett talmaterial konstruerades bestående av fraser innehållande två ordpar, /le:der/ och /litter/, som båda kontrasterar minimalt med avseende på ordaccent. Avsikten med det senare ordparet var att studera accentkontrasten då den betonade vokalen är maximalt kort och därmed ogynnsam för accentrealiseringen (se nedan). Fraserna formulerades så att målorden sattes i fokal respektive pre- och postfokal position (se tabell 1). I denna studie redovisas de två extremerna fokal och postfokal. Att den prefokala kurvan nära följer den fokala har visats i två tidigare studier (Olander 2, 21). För ordparet akut gentemot grav /le:der/ konstruerades också fraser på svenska. Skillnaden i ordaccenternas distribution mellan orsamål och svenska speglas i materialet av att leder (presens av leda) har grav accent i orsamål, medan det (liksom i de flesta varianter av standardsvenska) har akut accent i orsamålstalarnas svenska. Fraserna eliciterades med hjälp av ledande frågor på orsamål. T.ex.: ukön ir ä sö leder na? vem är det som leder henne?, med förväntat svar: ä i sö leder na det är jag som leder henne. I detta exempel antas alltså testordet hamna i postfokal position (jfr tabell 1). Som stöd fick informanterna fraserna skrivna på svenska för att själva översätta dem till orsamål. De svenska fraserna eliciterades på motsvarande sätt på svenska. Fraserna eliciterades i slumpmässig ordning, 1-2 gånger per fras. Man kan notera att detta material inte är konstruerat helt enligt Bruces och Gårdings modell, som består av identiska fraser med olika fokusering

6 (Bruce & Gårding 1978). En avvägning har gjorts mellan de svårförenliga kraven på experimentell kontroll och autentiskt dialektmaterial som känns naturligt för talaren. Dock bör även detta material kunna användas för att studera skillnaden mellan ordaccenternas manifestation i och utanför fokus och ge en uppfattning om deras relation till satsaccenten. Tabell 1. Testord med bärfraser. Ord i fokal position markeras med fetstil. ORSAMÅL SVENSKA LEDER Fokal Postfokal LITTER Fokal AKUT ACCENT ä lédör itta det är läder detta nej itta i lédör menör i nej detta är läder menar jag GRAV ACCENT i lèdör na jag leder henne ä i sö lèdör na det är jag som leder henne ä jett líttör menör i det är ett littera menar jag i tror ä lìttör nu jag tror det lättar nu Postfokal nej itta i jett líttör menör i ä dimma sö lìttör nu nej detta är ett littera menar jag det är dimman som lättar nu LEDER Fokal jag léder henne det finns lèder här Postfokal det är jag som léder henne jag vet att det finns lèder här Vid inspelningarna användes en digital bandspelare (Sony TCD-D8) och en kragmikrofon, s.k. mygga (Sony ECM). Ljudet behandlades sedan i programvaran esps/waves som genererar spektrogram och grundtonskurvor (F-kurvor). Målorden /le:der/ respektive /litter/ segmenterades och för varje ord tidsnormaliserades F-kurvorna segment för segment. Segmentens tidsskalor anpassades till tidsskalorna hos ett i durationsavseende representativt ord som valts som referens (jfr Svärd & Eriksson, denna volym). Data överfördes till kalkylprogrammet Excel där F-medelvärden räknades fram och diagram ritades. Det samlade materialet består av 36 olika målord (de 12 fraserna i tabell 1, alla yttrade av tre talare). Nedan presenteras några av dessa i diagram som visar grundtonsförloppet i form av kurvor som kan jämföras med Meyers data. Observera att Meyer använde sig av en halvtonsskala medan mina data har en Hz-skala. Denna skillnad har dock ingen större betydelse för jämförelsen av kurvornas konturer i stort. Resultat och diskussion I figur 2 presenteras grundtonskurvorna för ordet /le:der/ hos talare YK, uttalat med akut respektive grav accent. Den lodräta linjen ligger i

7 stavelsegränsen (mellan segmenten /e:/ och /d/) för att underlätta direkt visuell jämförelse med Meyers kurvor (figur 1) där gränsen mellan den betonade och den obetonade stavelsen markeras på detta sätt. I Meyers analys, som enbart gäller ord i fokal position, sätts grundtonskonturernas toppar i relation till stavelsegränsen och han noterar att orsamålets grava accent har en topp som infaller i slutet av den betonade stavelsen medan den akuta toppen ligger i början av den betonade stavelsens vokal. Detta mönster är synligt även i mitt material hos alla tre talarna. talare YK, leder, akut accent talare YK, leder, grav accent f (Hz) f (Hz) 2,1,2,3,4,5 Figur 2. Tidsnormaliserade F-kurvor för ordet /le:der/ från talare YK. Akut accent till vänster och grav accent till höger. Den lodräta linjen markerar gränsen mellan segmenten /e:/ och /d/. Förutom denna skillnad i accentkurvornas tidsförlopp kan man notera en annan genomgående skillnad mellan de båda accenterna, nämligen i kurvornas höjd och form. Medan akut accent har en relativt spetsig topp visar den grava ofta en betydligt flackare kontur. Denna skillnad har noterats hos två andra talare i en tidigare studie (Olander 2). Även detta mönster återfinns hos alla tre talarna. Hos talare ÄM, som visas i figur 3, är den grava konturens flackhet så markant att någon topp överhuvudtaget inte kan urskiljas. Redan Meyer registerade en skillnad mellan akut och grav accent i tontopparnas form. När han beskriver en av talarna från Orsa noterar han att de akuta orden ofta har en spetsig vinkel när kurvan byter riktning från stigande till fallande. Hos de grava orden är övergången mjukare och rundare, och i ett av de grava orden bildas en utpräglad platå istället för en tontopp (Meyer 1937, s. 181). Betraktar man de meyerska kurvorna

8 närmare återfinns denna tendens till spetsighet respektive platåbildning såväl i Orsa som i närliggande socknar. 4 Sammanfattningsvis kan man konstatera att Meyers data från 1919 äger giltighet även idag. Accentkontrasten tycks realiseras på samma sätt i dagens orsamål, trots dialektupplösningen och anpassningen till standardsvenska. talare ÄM,leder,akut accent 2 talare ÄM,leder,grav accent 2 f (Hz) fokal postfokal f (Hz) fokal postfokal,1,2,3,4,5,1,2,3,4,5 Figur 3. Tidsnormaliserade F-kurvor för ordet /le:der/ från en talare (ÄM). Till vänster de akuta kurvorna (fokal och postfokal), till höger de motsvarande grava. Den lodräta linjen markerar gränsen mellan segmenten /e:/ och /d/. Meyers data innehåller enbart ord i fokal position. I figur 3 visas också det tonala mönstret för akut och grav accent när orden står i postfokal position. De postfokala kurvorna är väsentligt lägre än de fokala. Att döma av mina hittills begränsade data är det emellertid tydligt att accentkontrasten upprätthålls även i postfokal position i orsamålet. Den akuta kurvan uppvisar ett fall tidigt i den betonade stavelsens vokal, vilket saknas hos den grava. Ett preliminärt perceptionstest pekar också på att orsamålstalare tycks kunna identifiera de olika accenterna även i postfokal position. Om dessa postfokala grundtonsmönster utgör 4 Meyer nämner den särskilt för Solleröns sockenmål, där denna skillnad i kurvans form dessutom skiljer ut den grava accenten hos långstaviga ord från motsvarande i ursprungligen kortstaviga ord (s. 162 ff. se även s. 239). De ursprungligen kortstaviga orden saknar där de långstavigas platåbildning. Här tycks alltså den s k jämviktsaccenten verkligen skilja ut sig som en egen accentform vid sidan av den vanliga grava accenten. Mitt material saknar ord som skulle kunna illustera en eventuell jämviktsaccent i orsamålet. Mot bakgrund av Meyers data från Sollerön vore det intressant att jämföra den grava accenten hos kortstaviga respektive långstaviga ord i Skattungbyn, den by i Orsa som har bättre bevarad kortstavighet än socknens övriga byar.

9 accentkontrastens baskonturer i orsamålet tycks ett tillägg av satsaccent (fokus) medföra en förstärkning av denna baskontur. Accentkontrasten i orsamålet manifesteras alltså huvudsakligen i den betonade stavelsens vokal. Såväl den akuta som den grava konturen har sitt maximum och sin vändpunkt inom detta segment. Kan kontrasten fortfarande upprätthållas om om detta segment är maximalt kort, dvs. i ett ord med fonologiskt kort vokal följt av tonlös klusil som ytterligare bidrar till att göra vokalen kort? Svängrummet för accenten i ett sådant ord är med andra ord inskränkt. Är konstrasten tillräckligt robust för att upprätthållas även under dessa ogynnsamma fonetiska omständigheter? För att undersöka detta valdes ordparet akut gentemot grav /litter/. I figur 4 visas ordparet /litter/ uttalat av talare ÄM i fokal position, där kontrasten tycks vara bevarad. Den akuta accenten har en mycket framträdande topp i början av vokalen medan den grava är lägre och flackare med en vändpunkt nära slutet av vokalen. Skillnaden tycks dock ligga främst i kurvornas form och höjd, vilket skulle kunna tolkas som att en mindre skillnad i tidsförlopp kompenseras av en större skillnad i form och höjd. Mitt auditiva intryck är också att kontrasten är tydligt uppfattbar. I postfokal position däremot tycks den, föga förvånande, vara upphävd. Dessa data är emellertid svårtolkade eftersom de rymmer en stor variation. För att säkrare fastställa gränserna för distinktionens upprätthållande skulle krävas ytterligare instrumentella studier kombinerade med perceptionstest. talare ÄM,litter,fokal position 2 f (Hz) akut grav,1,2,3,4,5,6 Figur 4. Tidsnormaliserade F-kurvor för ordet /litter/ i fokal position (talare ÄM). Den lodräta linjen markerar gränsen mellan segmenten /i/ och /t/. Orsamålet har, som redan nämnts, andra regler för accenternas lexikala distribution än de som gäller för de flesta varianter av standardsvenska. Tvåspråkiga orsamålstalare använder alltså två olika system för

10 accenternas fördelning när de kodväxlar mellan orsamål och svenska. Detta framgår av materialredovisningen till denna studie där presensformen leder har olika accent i de båda språkvarianterna. Denna fonologiska skillnad skulle kunna tänkas motsvaras av en fonetisk skillnad i accenternas realisering. Det är mitt intryck att den svenska som talas av tvåspråkiga orsabor är ganska standardspråksnära, vilket skulle kunna förklaras av en vana att hålla isär de båda språkformerna och inte blanda dem. Man skulle därmed kunna tänka sig att talarnas svenska realisering av tonaccenterna skulle skilja sig från orsamålets. Å andra sidan anses tonala mönster vara mycket stabila och motståndskraftiga mot förändringar. Det brukar sägas att prosodiska egenskaper bevaras längst när ett språk eller en dialekt genomgår en förändringsprocess. De prosodiska mönstrens stabilitet skulle också kunna innebära att en dialekts tonala accentmönster förs över och bevaras när dialekttalare lär sig ett standardspråk. talare YK: leder,orsamål talare YK: leder, svenska 3 3 f (Hz) akut grav,1,2,3,4,5 f (Hz) 2 2,1,2,3,4,5 akut grav Figur 5. Tidsnormaliserade F-kurvor för ordet /le:der/ med akut respektive grav accent från talare YK, uttalat på orsamål (till vänster) och på svenska (till höger). Den lodräta linjen markerar gränsen mellan segmenten /e:/ och /d/. I figur 5 visas accentkontrastens realisering i orsamål och svenska hos talare YK. Vad gäller det relativa tidsförloppet är det svenska accentmönstret väsentligen detsamma som dialektens. Båda accenterna har sin höjdpunkt i ordets första vokal, tidigare för den akuta än för den grava accenten. Hos alla tre talarna är mönstren mycket lika mellan deras produktion på orsamål och på svenska. En genomgående skillnad mellan språkformerna är dock att de akuta topparna tenderar att vara högre i orsamål än i svenska. Hos de båda kvinnliga talarna tenderar dessutom de grava topparna att vara högre i svenskan än i orsamålet. Detta är tydligt

11 hos talare YK i figur 5 där det svenska accentmönstret har omvända höjdförhållanden mellan accentkurvorna. Dessa skillnader skulle kunna vara en följd av talmaterialets utformning med olika syntaktiska konstruktioner för de olika orden. Talarna lägger möjligen mer emfas på det akuta ordet léder i orsamål än i svenska eftersom det är syntaktiskt topikaliserat i satsen: ä lédör itta det är läder detta. En motsvarande skillnad kan också finnas mellan de grava orden på orsamål respektive svenska, där verbet i frasen i lèdör na jag leder henne, kan få lägre emfas än substantivet i den svenska frasen det finns lèder här (jfr tabell 1). Materialets konstruktion är alltså en möjlig felkälla om man i detalj vill jämföra de olika accentkurvorna. Det är dock tydligt att dessa tre orsamålstalare har väsentligen samma accentmönster när de talar svenska som när de talar orsamål. Deras eventuella anpassning till en standardsvensk norm påverkar inte deras realisering av ordaccentkontrasten. En tidigare studie (Olander 21) visade motsvarande resultat för en talare. Avslutande diskussion Ordaccentkontrasten i orsamålet har visat sig vara svårdiskriminerad för ovana lyssnare. Såväl äldre dialektforskare som nutida, icke orsamålstalande lyssnare uppfattar båda accenterna som akuta. En förklaring till detta är deras förväntning att den grava accenten ska ha en tontopp i ordets andra stavelse. När denna saknas kategoriseras den grava accenten som akut. De båda accenternas tonala mönster blir alltför lika för att perceptuellt kunna skiljas från varandra. Infödda lyssnare tycks dock inte ha några svårigheter att uppfatta kontrasten mellan akut och grav accent. Detta förhållande bekräftas av några preliminära och informella lyssningstest. Kontrasten är heller inte fonetiskt obetydlig. De båda tontopparna separeras från varandra med nästan hela den betonade vokalens duration. Denna skillnad i tidsinsättning är troligen i sig en tillräcklig ledtråd för identifiering. Skillnaden i form och höjd, som är synlig i en stor del av materialet, bidrar kanske till att ytterligare förstärka kontrasten. Här finns en möjlighet att gå vidare genom att använda syntetiskt manipulerade testord och undersöka gränserna för de inföddas förmåga att rätt identifiera accenterna. Hur åtskilda måste kurvornas tontoppar vara för att tolkas som akut respektive grav? Vilken betydelse har kurvans form och tontoppens höjd för perceptionen? Accentkontrasten är alltså tillräckligt perceptuellt tydlig för att upplevas som självklar av vana lyssnare. Den tycks också realiseras på väsentligen samma sätt, med olika tidsinsättning för akut respektive grav

12 accent, som när Meyer samlade in sina data Mina data tyder på att den även är bevarad i postfokal position, med ett tidigt fall hos den akuta kurvan, vilket saknas hos den grava. Kontrasten verkar upprätthållas även i ord med maximalt kort vokal, åtminstone i fokal position. Mina data kan möjligen tolkas som att kurvornas form blir viktigare än deras relativa tidsförlopp när vokalen är kort, men dessa data är osäkra. Slutligen kan man konstatera att tvåspråkiga orsamålstalare har väsentligen samma accentmönster i sin svenska som när de talar orsamål. Trots dialektutjämning och anpassning till standardsvenska tycks ordaccenternas tonala realisering förbli opåverkad. Litteratur Boëthius, Johannes 1918: Orsamålet i Dalarna. Ljudlära. Stockholm. Bruce, Gösta 1977: Swedish word accents in sentence perspective. Travaux de l Institut de linguistique de Lund 12. Lund. Bruce, Gösta & Gårding, Eva 1978: A prosodic typology for Swedish dialects. I: E. Gårding, G. Bruce, och R. Bannert (red.), Nordic prosody, Traveaux de l institut de linguistique de Lund 13. Lund. S Elert, Claes-Christian 1981: Regler för tonaccenten i svenskan. I: Elert, C.-C., Ljud och ord i svenskan 2. Stockholm. S Gårding, Eva 1975: Toward a prosodic typology for Swedish dialects. I: K.-H. Dahlstedt (red.), The Nordic languages and modern linguistics 2. Stockholm. S Gårding, Eva 1977: The Scandinavian word accents. Travaux de l Institut de linguistique de Lund 11. Lund. Helgander, John 1996: Mobilitet och språkförändring. Exemplet Övre Dalarna och det vidare perspektivet. Högskolan Dalarna. Rapport 1996:3. Falun. Kock, Axel 1878, : Språkhistoriska undersökningar om svensk accent I-II. Lund. Meyer, Ernst A. 1937, 1954: Die Intonation im Schwedischen I-II, (Del 1: Die Sveamundarten. 1937, del II: Die norrländischen Mundarten ) Studies Scand. Philol. Nr 1-11, Univ. Stockholm. Olander, Eva 2: Word accents in today s Orsa dialect: preliminary F measurements. I: Proceedings of the XIIIth Swedish Phonetics Conference (Fonetik 2). Skövde. S Olander, Eva 21: Word accents in the Orsa dialect and in Orsa Swedish. I: Working Papers 49. (Fonetik 21). Lund. S Riad, Tomas 1998: The origin of Scandinavian tone accents. I: Diachronica 15. S Rydqvist, Johan 1868: Det svenska språkets lagar IV. Stockholm. Svärd, Nina & Eriksson, Anders: Har Närpesdialekten ordaccent?, denna volym.

Dialektal variation i svensk ordmelodi - sammansatta ord Schötz, Susanne; Bruce, Gösta; Segerup, My

Dialektal variation i svensk ordmelodi - sammansatta ord Schötz, Susanne; Bruce, Gösta; Segerup, My Dialektal variation i svensk ordmelodi - sammansatta ord Schötz, Susanne; Bruce, Gösta; Segerup, My Published in: Svenskans beskrivning : 31, Förhandlingar vid Trettioförsta sammankomsten för svenskans

Läs mer

/r/ i några svenska dialekter

/r/ i några svenska dialekter /r/ i några svenska dialekter Damra Muminovic och Olle Engstrand 1. Inledning R-ljuden uppvisar stor artikulatorisk variation mellan och inom språk och dialekter (Lindau 1985). I den svenska dialektlitteraturen

Läs mer

Prosodi Talets rytm och melodi II

Prosodi Talets rytm och melodi II Prosodi Talets rytm och melodi II Detta att språk utnyttjar de akustiska korrelaten olika för att markera betoning får konsekvenser för hur ett språks rytm uppfattas. Låt oss lyssna på några exempel. Först

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn UMU-14401 Spanish A1 Datum Material Sammanfattning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Innehåller frågor/ begrepp med svar

Läs mer

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har?

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se (Morfem = minsta betydelsebärande enhet i ett språk) Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet

Läs mer

Har Närpesdialekten ordaccent? 1

Har Närpesdialekten ordaccent? 1 Har Närpesdialekten ordaccent? 1 Nina Svärd och Anders Eriksson 1. Bakgrund och Syfte Syftet med denna studie har varit att undersöka hur grav accent realiseras i närpesdialekten i Österbotten, detta med

Läs mer

Lyssna, Skriv och Läs!

Lyssna, Skriv och Läs! Lyssna, Skriv och Läs! Läsinlärning från grunden Gunnel Wendick Innehållsförteckning Introduktion 5-8 Sidhänvisningar till uppgifterna 9 Förklaring av uppgifterna 10-13 O o 15-19 S s 20-24 A a 25-29 L

Läs mer

Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi. Kommutationstest. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har?

Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi. Kommutationstest. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet i

Läs mer

Perception. Intonation och tonhöjd. Intrinsisk F0. Intonation och tonhöjd (ff) Akustiska och perceptoriska drag. Perception av prosodiska drag

Perception. Intonation och tonhöjd. Intrinsisk F0. Intonation och tonhöjd (ff) Akustiska och perceptoriska drag. Perception av prosodiska drag Perception Akustiska och perceptoriska drag Samband mellan akustiska och perceptoriska drag Tyngpunkt på perceptorisk relevanta drag Prosodi Vokaler Konsonanter Perception i största allmänhet Primära akustiska

Läs mer

foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8

foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8 Facit till övning 1 foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8 Några problem: 1) lång resp. kort variant av en vokal, är de

Läs mer

Prosodi. Talets rytm och melodi I. Prosodi. Stavelser. Prosodi. Stavelser. Stavelser

Prosodi. Talets rytm och melodi I. Prosodi. Stavelser. Prosodi. Stavelser. Stavelser Prosodi Prosodi Talets rytm och melodi I Inom såväl fonologin som fonetiken brukar man göra en uppdelning mellan det segmentella och det som man ibland kallar det suprasegmentella. Med suprasegmentell

Läs mer

Uttalskorrigering med hjälp av Fonetisk text

Uttalskorrigering med hjälp av Fonetisk text Uttalskorrigering med hjälp av Fonetisk text Handitek Gewa AB BOX 92, MALMVÄGEN 55, 191 22 SOLLENTUNA TEL: 08-594 694 00 TEXTTEL: 08-594 694 18 FAX: 08-594 694 19 E-MAIL: info@gewa.se WEB: www.gewa.se

Läs mer

Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1?

Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1? Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1? Skolans uppdrag Leverera verktyg till elevens verktygslåda Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade.

Läs mer

Namn:.. Personnr:. 1. (4 p) I vilket av följande ord kan man i central rikssvenska höra 6 språkljud?

Namn:.. Personnr:. 1. (4 p) I vilket av följande ord kan man i central rikssvenska höra 6 språkljud? UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR NORDISKA SPRÅK Svenska som andraspråk B: Fonetik och uttal 5p Prov 2006-01-14 Tid: Lärare Bosse Thorén Namn:.. Personnr:. Frågorna ska besvaras på själva skrivningen

Läs mer

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid Stockholms universitet Institutionen för lingvistik Språkteori grammatik VT 1994 Robert Eklund MORFEMANAYS Vi kan dela in ord i mindre enheter, segmentera orden. Här följer en liten kortfattad beskrivning

Läs mer

KURSPLAN Svenska språket, 31-60 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska språket, 31-60 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Svenska språket, 31-60 hp, 30 högskolepoäng The Swedish language, 31-60, 30 credits Kurskod: LSAB17 Fastställd av: VD 2007-06-18 Gäller fr.o.m.: HT 2011, Reviderad 2011-06-22 Version: 1 Utbildningsnivå:

Läs mer

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK De första grunderna i språket, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK A1.1 Eleven klarar sporadiskt av, med stöd av sin samtalspartner, några ofta återkommande och rutinmässiga kommunikationssituationer.

Läs mer

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING,

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, , Det andra inhemska språket och främmande språk, Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 Kunskapsnivå A1.1 Eleven klarar sporadiskt av, med stöd av sin samtalspartner, några ofta

Läs mer

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder.

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder. LJUDLEK Vad är språklig medvetenhet? Små barn använder språket för kommunikation HÄR och NU, och det viktiga är vad orden betyder. Man kan säga att orden är genomskinliga, man ser igenom dem på den bakomliggande

Läs mer

Network drafting - en kort introduktion

Network drafting - en kort introduktion Network drafting - en kort introduktion I likhet med andra tekniker för att utveckla ett mönster till en fullständig bindning med hjälp av färdiga lösningar i ett datorprogram är det en fördel om man sätter

Läs mer

Fonetisk text och förkortningar i. Dialog Nova och Polycom Dialog

Fonetisk text och förkortningar i. Dialog Nova och Polycom Dialog Fonetisk text och förkortningar i Dialog Nova och Polycom Dialog Fonetisk text och förkortningar i Dialog Nova och Polycom Dialog Version: 3.1 Dok.nr: 10.0183 A1 Producerat av: Polycom Technologies AB

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

Fonetiklabb för FFG VT05

Fonetiklabb för FFG VT05 Namn: Fonetiklabb för FFG VT05 1. Dubbelklicka på ikonen för Praat. 2. Spela in ordet äng genom att trycka menyn New Record mono Sound (obs kolla om utslaget är bra innan ni spelar in till gult gärna)

Läs mer

TOMAS RIAD: Den tvåtoppiga tonaccentens ålderdomlighet

TOMAS RIAD: Den tvåtoppiga tonaccentens ålderdomlighet TOMAS RIAD: Den tvåtoppiga tonaccentens ålderdomlighet Den traditionella indelningen av tonaccentdialekterna i Skandinavien baseras på deras fonetiska realisering. 1 Ett indelningskriterium är antalet

Läs mer

SWEDIA-PROJEKTET: DIALEKTFORSKNING I ETT JÄMFÖRANDE PERSPEKTIV

SWEDIA-PROJEKTET: DIALEKTFORSKNING I ETT JÄMFÖRANDE PERSPEKTIV Anders Eriksson SWEDIA-PROJEKTET: DIALEKTFORSKNING I ETT JÄMFÖRANDE PERSPEKTIV Bakgrund Swedia 2000 är kortnamnet för ett av den svenska Riksbankens Jubileumsfond (RJ) finansierat forskningsprojekt vars

Läs mer

De svenska dialekternas fonetik och fonologi år 2000 (SweDia 2000) - en projektbeskrivning

De svenska dialekternas fonetik och fonologi år 2000 (SweDia 2000) - en projektbeskrivning 1 De svenska dialekternas fonetik och fonologi år 2000 (SweDia 2000) - en projektbeskrivning Gösta Bruce, Olle Engstrand och Anders Eriksson 1 Inledning Sedan förra sekelskiftet har de gamla svenska folkmålen

Läs mer

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa:

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa: Betygskriterier NS2019, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. ht 2014. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

Inte utan konsonantlängd svenskt uttal i ett andraspråksperspektiv

Inte utan konsonantlängd svenskt uttal i ett andraspråksperspektiv Thorén 2009 Svenskans beskrivning 30. Institutionen för nordiska språk, Stokholms universitet Inte utan konsonantlängd svenskt uttal i ett andraspråksperspektiv Bosse Thorén Högskolan Dalarna Inledning

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Lär dig engelska med bilder Mappia AB Facebook.se/mappia Twitter/mappiaab

Lär dig engelska med bilder Mappia AB  Facebook.se/mappia Twitter/mappiaab Lär dig engelska med bilder Mappia AB www.mappia.se Facebook.se/mappia Twitter/mappiaab Hur funkar metoden? Att lära sig ett nytt språk innebär alltid arbete. Vi behöver lära in och träna på en stor mängd

Läs mer

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Betygskriterier NS2031, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2016-12-07. Gäller fr.o.m. vt 2017. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte MODERSMÅL FINSKA 1 Sverigefinnar, judar, tornedalingar och romer är nationella minoriteter med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska, jiddisch, meänkieli och romani chib är officiella nationella

Läs mer

Grundtonsstrategier vid tonlösa segment

Grundtonsstrategier vid tonlösa segment Grundtonsstrategier vid tonlösa segment Filip von Kartaschew f vk@stp.ling.uu.se Magisterarbete i datorlingvistik Språkteknologiprogrammet Institutionen för lingvistik och lologi Uppsala universitet 6

Läs mer

Sammanfattning på svenska

Sammanfattning på svenska Sammanfattning på svenska Vokaluttal har länge ansetts uppvisa stor variation inom det svenska språkområdet och vara karakteriserande för så väl dialekter som regionala varieteter av standardsvenska. Trots

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK 5 F-KLASS Sambandet mellan ljud och bokstav Språket lyfter A3 läsa Alfabetet och alfabetisk ordning Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Oktober 2015 Appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Flertalet appar som nämns

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA)

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA) Ramkursplan 2013-06-24 ALL 2013/742 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk som modersmål

Läs mer

Svenskans ljudsystem i relation till världens språk

Svenskans ljudsystem i relation till världens språk Svenskans ljudsystem i relation till världens språk Fonetisk typologi Inte bara en fråga om att definiera olika grupper av språk som delar vissa fonetiska egenskaper Vi vill också fråga: Kan man hitta

Läs mer

Särtryck ur: Årsbok 2011 KVHAA Stockholm 2011 (isbn 978-91-7402-406-7, issn 0083-6796) GÖSTA BRUCE

Särtryck ur: Årsbok 2011 KVHAA Stockholm 2011 (isbn 978-91-7402-406-7, issn 0083-6796) GÖSTA BRUCE Särtryck ur: Årsbok 2011 KVHAA Stockholm 2011 (isbn 978-91-7402-406-7, issn 0083-6796) GÖSTA BRUCE Gösta Bruce föddes den 3 januari 1947 i Helsingborg. Han var enda barnet till Elsa (ursprungligen från

Läs mer

Handledare: Gösta Bruce Lunds Universitet, vt-07. Toner & tonaccent

Handledare: Gösta Bruce Lunds Universitet, vt-07. Toner & tonaccent C-uppsats i lingvistik med inriktning på fonetik Handledare: Gösta Bruce Lunds Universitet, vt-07 Toner & tonaccent en studie i pedagogiken kring toner och tonaccent i mandarin, japanska och svenska Susanna

Läs mer

Prosodi och prosodiska drag. Prosodi talets rytm och melodi

Prosodi och prosodiska drag. Prosodi talets rytm och melodi Prosodi talets rytm och melodi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Prosodi och prosodiska drag Vokaler och konsonanter brukar kallas för segment eller segmentella drag och är naturligtvis

Läs mer

Svenskans struktur, 7,5 hp Tentamensexempel 1

Svenskans struktur, 7,5 hp Tentamensexempel 1 Svenskans struktur, 7,5 hp Tentamensexempel 1 På de följande sidorna återges ett exempel på en tentamen i Svenskans struktur. Tentan är uppdelad i tre delar. För att få godkänt på kursen måste man ha godkänt

Läs mer

Kontrastivt arbetssätt med texter på teckenspråk och svenska

Kontrastivt arbetssätt med texter på teckenspråk och svenska Språk-, läs- och skrivutveckling Specialskola åk 1-10 Modul: Tvåspråkig undervisning teckenspråk och svenska Del 6: Att arbeta tvåspråkigt med texter i alla ämnen Kontrastivt arbetssätt med texter på teckenspråk

Läs mer

Lexikon: ordbildning och lexikalisering

Lexikon: ordbildning och lexikalisering Svenskan i tvärspråkligt perspektiv Lexikon: ordbildning och lexikalisering Solveig Malmsten Vår inre språkförmåga Lexikon Ordförråd : Uttryck i grundform + deras betydelse Enkla ord, t.ex. blå, märke

Läs mer

SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an

SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an SPRÅKLIG MEDVETENHET - förslag på övningar i F1:an Arbetets syfte: Den språkliga medvetenheten är av betydelse för hur barns läs- och skrivförmåga utvecklas. Studier på förskolebarn visar att de som är

Läs mer

Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion

Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Köp: Lindblad, P. (2005). Taltranskription. Kompendium. Lingvistik, Lunds universitet. Låna: IPA,

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Idag. Tillägg i schemat. Segmenteringsproblemet. Transkription

Idag. Tillägg i schemat. Segmenteringsproblemet. Transkription Tillägg i schemat 21/9 slutar 16.00 ist f 15.00 5/10 slutar 16.00 ist f 15.00 Idag talkommunikationskedjan ljudvågor, enkla och sammansatta vågrörelser frekvens och amplitud ljudtryck, decibel källa-filter-modellen

Läs mer

Talets fysiologi, akustisk fonetik. Lungorna och struphuvudet. Röst 2016.01.28. David House: Talets fysiologi, akustisk fonetik VT16.

Talets fysiologi, akustisk fonetik. Lungorna och struphuvudet. Röst 2016.01.28. David House: Talets fysiologi, akustisk fonetik VT16. Talets fysiologi, akustisk fonetik David House Lungorna och struphuvudet utandningsluft - alstra ljud luftstrupen: trachea struphuvudet: larynx brosk, muskler och ligament röstspringan: glottis stämläpparna:

Läs mer

3 Gäldenärernas attityder till KFM

3 Gäldenärernas attityder till KFM 3 Gäldenärernas attityder till KFM 3.1 Inledning Tabell 5. Påstående: På det hela taget fyller KFM en viktig funktion, procent. Instämmer (4+5) 48 50 Varken eller (3) 23 23 Instämmer inte (1+2) 15 14 Ingen

Läs mer

Örat. Johnson, Kap 3. Basic audition

Örat. Johnson, Kap 3. Basic audition Det här kapitlet handlar om det man brukar kalla det perifera hörselsystemet och lite om hur processningen på den nivån ser ut och vilka skalor som bäst kan beskriva detta. Så låt oss då först bara påminna

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet (CTL101) betygskriterier

Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet (CTL101) betygskriterier vid Institutionen svenska och flerspråkighet Svenska som andraspråk I inom ämneslärarprogrammet (CTL101) betygskriterier Fastställda enligt beslut från institutionsstyrelsen Institutionen svenska och flerspråkighet

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp

Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp astställda av institutionsstyrelsen 2012-05-09. Gäller fr.o.m. ht 12. elkurs 1: et talade språket, 7,5 hp örväntade studieresultat

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Dialektal variation i svenska koronaler: experimentella observationer

Dialektal variation i svenska koronaler: experimentella observationer Dialektal variation i svenska koronaler: experimentella observationer Peder Livijn & Olle Engstrand Abstrakt Vi redovisar ett lyssningstest av koronala konsonanter i 29 svenska dialekter i Mellansverige

Läs mer

Dags att skrota lång och kort vokal inom svenska som andraspråk.

Dags att skrota lång och kort vokal inom svenska som andraspråk. Dags att skrota lång och kort vokal inom svenska som andraspråk. Bosse Thorén Thorén, B. 2013. Dags att skrota lång och kort vokal inom svenska som andraspråk. I Bihl, B., Andersson, P. och Lötmarker,

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ VCc ^j^\ Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ Specialpedagogiska skolmyndigheten Definition Tvåspråkighet: Funktionell tvåspråkighet innebär att kunna använda båda språken för att kommunicera med omvärlden,

Läs mer

Trumfkorten 100-programmets lärostig

Trumfkorten 100-programmets lärostig Trumfkorten 100-programmets lärostig Trumfkorten 100 ett äss i rockärmen för inlärning av vokabulär och övning i hörförståelse Lärostigen för varje miljö utgörs av åtta uppgifter. Uppgift 1 KÄNN IGEN ORDS

Läs mer

US116G, Svenska för grundlärare i grundskolan, årskurs 4-6, I, 15 hp

US116G, Svenska för grundlärare i grundskolan, årskurs 4-6, I, 15 hp Betygskriterier US116G, Svenska för grundlärare i grundskolan, årskurs 4-6, I, 15 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2015-11-04. Gäller fr.o.m. vt 2016. Delkurs 2: Sociolingvistik, språkhistoria och

Läs mer

En typisk medianmorot

En typisk medianmorot Karin Landtblom En typisk medianmorot I artikeln Läget? Tja det beror på variablerna! i Nämnaren 1:1 beskrivs en del av problematiken kring lägesmått och variabler med några vanliga missförstånd som lätt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL C INVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL C INVÄNDNING RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL C INVÄNDNING AVSNITT 2 IDENTITET OCH FÖRVÄXLINGSRISK KAPITEL 5 DOMINERANDE

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk för syskon till döva och hörselskadade barn

Ramkursplan i teckenspråk för syskon till döva och hörselskadade barn Ramkursplan 2013-06-19 ALL 2013/743 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk för syskon

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

Vera är en riktig häxa

Vera är en riktig häxa SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Vera som är en häxa. Vera har ett trollspö och lyckas trolla med sin nalle så att den blir levande, men hon kan inte trolla tillbaka och få

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Prosodisk transfer av ordaccenter från svenska till engelska

Prosodisk transfer av ordaccenter från svenska till engelska Lunds universitet Institutionen för lingvistik Handledare: Joost van de Weijer C-uppsats i fonetik Prosodisk transfer av ordaccenter från svenska till engelska Akustisk analys av hur förstaspråksdialekter

Läs mer

Ungdomars dialekt i Mora

Ungdomars dialekt i Mora UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Emil Paulsrud emil.paulsrud@gmail.com Svenska språket/nordiska språk C, VT2012 C-uppsats Ungdomars dialekt i Mora Dialektutjämning och regionalisering

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Kursplan för Moderna språk

Kursplan för Moderna språk Kursplan för Moderna språk Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i moderna språk syftar till att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Att kunna använda

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

Tala, skriva och samtala

Tala, skriva och samtala Tal och skrift Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar Engelska åk 4-6 - Centralt innehåll Språkliga strategier Förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal

Läs mer

PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA

PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Svenska Årskurs: 7 Ansvarig lärare: Marie Nilsson Torbjörn Wahlén Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

Bilaga 8. Förslag till kursplan för sameskolan inklusive kunskapskrav Dnr 2008:741

Bilaga 8. Förslag till kursplan för sameskolan inklusive kunskapskrav Dnr 2008:741 Bilaga 8 Förslag till kursplan för sameskolan inklusive kunskapskrav 2010-03-22 Dnr 2008:741 Skolverkets förslag till kursplan i samiska i sameskolan Samiska Samerna är vårt lands enda urfolk och samiskan

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

3. Metoder för mätning av hörförmåga

3. Metoder för mätning av hörförmåga 3. Metoder för mätning av hörförmåga Sammanfattning Förekomst och grad av hörselnedsättning kan mätas med flera olika metoder. I kliniskt arbete används oftast tonaudiogram. Andra metoder är taluppfattningstest

Läs mer

1. Turkologisk transkription och notation

1. Turkologisk transkription och notation 1. Turkologisk transkription och notation 1. Transkription Läroboken The Turkic Languages använder den officiella turkietturkiska ortografin när turkietturkiska ord citeras. De turkiska språk som talas

Läs mer

Formulering av algoritm för prosodimodellen FK-systemet

Formulering av algoritm för prosodimodellen FK-systemet Formulering av algoritm för prosodimodellen FK-systemet Theresa Andersson theresa@stp.ling.uu.se Examensarbete i datorlingvistik Språkteknologiprogrammet Uppsala universitet Institutionen för lingvistik

Läs mer

Acapela TTS. Inställningar och korrigering av uttal. Emma och Erik

Acapela TTS. Inställningar och korrigering av uttal. Emma och Erik Acapela TTS Inställningar och korrigering av uttal Emma och Erik Innehåll Inledning... 3 Inställning av talsyntesens parametrar... 4 Förklaring av Flikar... 5 Info... 5 General... 5 Pauses... 5 Reading...

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 4-6 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera och lösa

Läs mer

Funderingar och forskning kring en basprosodisk undervisningsstrategi för uttalsundervisning i svenska som andraspråk

Funderingar och forskning kring en basprosodisk undervisningsstrategi för uttalsundervisning i svenska som andraspråk Funderingar och forskning kring en basprosodisk undervisningsstrategi för uttalsundervisning i svenska som andraspråk 1. Inledning 1.1 Prioritering nödvändigt inom undervisning Alla som ska bedriva undervisning

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Svenska som andraspråk med didaktisk inriktning I Swedish as a Second Language with an Educational Perspective I 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: CT1500 Gäller

Läs mer

Utskrift av dialektinspelning från Björnlunda socken, Södermanland

Utskrift av dialektinspelning från Björnlunda socken, Södermanland Utskrift av dialektinspelning från Björnlunda socken, Södermanland Språkbedömning: Äldre dialekt. Talare: Förre hemmansägaren Albert Andersson, född 1864 i Önnersta. Speltid: Drygt 60 minuter. Inspelningsdatum:

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Allez Hop. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområden som handlar om att kunna ge och förstå vägbeskrivningar, kunna beskriva olika personer, om mode och kläder mm. Dessa arbetsområden

Läs mer

US116G - Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4-6, I, 15 hp

US116G - Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4-6, I, 15 hp 1 (6) US116G - Svenska för grundlärare i grundskolan årskurs 4-6, I, 15 hp Kursen behandlar teoretiska och didaktiska perspektiv på språkutveckling i tal och skrift för elever i grundskolans mellanår samt

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp

NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp Betygskriterier NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp Fastställda 2017-12-06. Gäller fr.o.m. vt 2018. Delkurs 1: Språkvetenskaplig kurs, 7,5 hp Tal och samtal, 7,5 hp Förväntade

Läs mer

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 1 1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta

Läs mer

Nederländska I A 15 högskolepoäng. Välkommen till Nederländska I A, 15 högskolepoäng

Nederländska I A 15 högskolepoäng. Välkommen till Nederländska I A, 15 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska Nederländska avdelningen Höstterminen 2018 Kursinformation med litteraturförteckning Nederländska I

Läs mer

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1.

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1. Svenska för döva SVN Svenska för döva Kärnan i ämnet svenska för döva är tvåspråkighet, svenska språket och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling.

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: UPPNÅENDEMÅL ENGELSKA, ÅR 5 TIPS År 2 Eleven skall Tala - kunna delta i enkla samtal om vardagliga och välbekanta ämnen, - kunna i enkel

Läs mer