Ställföreträdare och ombud: verkställande direktören Johan Korpås, adress som bolaget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ställföreträdare och ombud: verkställande direktören Johan Korpås, adress som bolaget"

Transkript

1 KKV2004, v1.4, Dnr 118/ (8) Inges till Stockholms tingsrätt Marknadsdomstolen Box Stockholm Överklagande Klagande Konkurrensverket STOCKHOLM Motpart 1. Logstor A/S, Danmarksvej DK-9670 Logstor 2. Logstor Sverige Holding AB, Box Örebro Ombud för 1-2: advokaterna Stefan Perván Lindeborg, Fredrik Sjövall och Daniel Kim samt jur.kand Victor Hylén, Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB, Box 1711, Stockholm 3. Powerpipe Systems AB, Box Hisings Kärra Ställföreträdare och ombud: verkställande direktören Johan Korpås, adress som bolaget Överklagat avgörande Stockholms tingsrätts dom den 4 augusti 2016 i mål nr T Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 4 augusti 2016 i mål nr T Adress Stockholm Besöksadress Torsgatan 11 Telefon Fax konkurrensverket@kkv.se

2 Dnr 118/ (8) Yrkanden 1. Konkurrensverket yrkar att Marknadsdomstolen, med ändring av tingsrättens dom, jämlikt 4 kap 1 konkurrenslagen (2008:579) förbjuder Logstor Sverige Holding AB:s förvärv av ensam kontroll över Powerpipe Systems AB och att förbudet ska förenas med ett vite om tvåhundrafemtio (250) miljoner kronor. 2. Konkurrensverket yrkar att Marknadsdomstolen, med ändring av tingsrättens beslut, förpliktar Logstor A/S, Logstor Sverige Holding AB och Powerpipe Systems AB att stå sina egna rättegångskostnader i tingsrätten. Grunder för prövningstillstånd i Marknadsdomstolen 3. Det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till i den överklagade domen. 4. Riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till går inte att bedöma utan att sådant tillstånd meddelas. 5. Det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Marknadsdomstolen. Grunder för talan 6. Logstors planerade förvärv av Powerpipe är en horisontell koncentration. Logstor och Powerpipe är faktiska konkurrenter inom bolagens huvudsakliga verksamhet, tillverkning och försäljning av fjärrvärmerör. Logstor och Powerpipe är de två mest betydande konkurrenterna avseende försäljning av fjärrvärmerör till svenska kunder. Genom förvärvet skulle antalet konkurrenter reduceras från fyra till tre. Logstor skulle öka sitt marknadsinflytande och förvärva en dominerande ställning. 7. Logstors förvärv av Powerpipe sätter också en viktig konkurrensfaktor ur spel. Som en konsekvens av förvärvet skulle det konkurrenstryck som Powerpipe idag utsätter sina konkurrenter för avseende försäljning av fjärrvärmerör till svenska kunder elimineras. Den mest direkta effekten av koncentrationen är att konkurrensen mellan Logstor och Powerpipe försvinner. Men även de kvarvarande konkurrenterna skulle kunna dra nytta av det minskade konkurrenstryck som koncentrationen skulle medföra. 8. Mot bakgrund av detta medför Logstors förvärv av Powerpipe risk för prishöjningar eller ett annars försämrat kunderbjudande för svenska fjärrvärmerörskunder.

3 Dnr 118/ (8) 9. Sammantaget är koncentrationen därför ägnad att påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens inom landet i dess helhet eller en avsevärd del av det. 10. Ett förbud kan meddelas utan att väsentliga nationella säkerhets- eller försörjningsintressen åsidosätts. Grunder för överklagandet 11. Stockholms tingsrätt har i den överklagade domen prövat frågan om Logstors förvärv av Powerpipe kommer att medföra en dominerande ställning och besvarat frågan nekande. Det beror enligt tingsrätten på att den geografiska marknaden måste anses omfatta norra Europa. 12. Slutsatsen är felaktig och innebär en felaktig tillämpning av 4 kap 1 konkurrenslagen. eftersom Logstor genom det avtalade köpet av Powerpipe skulle förvärva en dominerande ställning på den svenska marknaden. 13. Till exempel har tingsrätten angett (s. 87) att den gängse metoden att avgränsa en relevant geografisk marknad är ett s.k. SSNIP-test. 14. Även om SSNIP-test ibland används i kombination med andra faktorer i koncentrationsutredningar är det inte alls den gängse metoden för att avgränsa relevant geografisk marknad. 15. SSNIP-testet är inte ett nödvändigt och generellt test för marknadsavgränsningen. Europeiska kommissionens (Kommissionen) marknadsnotis refererar till SSNIP-testet som en metod (p. 15). Kommissionens marknadsnotis antar uttryckligen också definitioner av relevant produktmarknad och relevant geografisk marknad som kommer från EU-domar i vilka SSNIP-testet inte refereras till och som inte använt sig av SSNIP-metodiken (p. 7 9). Definitionerna i fråga refereras också kontinuerligt till i nya domar från EU:s domstolar. Slutligen refererar Kommissionens egna koncentrationsbeslut sällan uttryckligen till SSNIPtestet, särskilt i anslutning till geografisk marknadsavgränsning. 16. I de koncentrationsärenden som Kommissionen prövar i s.k. fas 2, används SSNIP-test endast i en mycket liten del för att avgränsa relevant geografisk marknad. Av 84 sådana ärenden under åren har kommissionen endast använt SSNIP för att avgränsa geografisk marknad i 13 fall. 17. Det är därför felaktigt att som tingsrätten då utgå från SSNIP-testet som en gängse metod för att avgränsa relevant geografisk marknad i koncentrationsärenden. Detta leder till en felaktig utgångspunkt för bedömningen.

4 Dnr 118/ (8) 18. VDD-rapporten som upprättades av PWC 2012 visar försäljningen och hur konkurrensförhållandena ser ut i de olika länderna där Logstor är verksamt. Den visar att aktörerna och konkurrensvillkoren är olika i olika länder, vilket illustrerar att marknaderna är nationella. 19. Till det kommer de interna dokument som återger Logstors uppskattade marknadsandelar i de länder där bolaget är verksamt. De varierar kraftigt. 20. Konkurrensverket har alltså visat inte bara att marknadsandelarna skiljer sig åt utan också att aktörerna skiljer sig åt mellan olika länder. Det finns t.ex. en handfull stora aktörer i olika andra länder som inte säljer till den svenska marknaden. Det är en stark indikation på att det är fråga om olika nationella marknader. 21. Övriga konkurrensförutsättningar ger också bilden att marknaderna är nationella. 22. Ett exempel är att det är få fjärrvärmerörsprodukter som säljs i både Sverige och i andra länder i någon betydande omfattning, vilket innebär att efterfrågan ser olika ut i olika länder. 23. Olika efterfrågan minskar möjligheten att jämföra priser mellan länder. På homogena mogna marknader, där exakt samma produkter efterfrågas i olika länder, skulle en prisjämförelse vara lättare att göra. Då kan också en bedömning ske om prisskillnaderna är betydande och systematiska. 24. Konkurrensverket har trots detta gjort en prisjämförelse, baserad på Logstors försäljningsdata, på produktgruppnivå. Konkurrensverket har i sin prisanalys kommenterat i detalj vilka begränsningar som finns när man använder en högre aggregeringsnivå istället för att jämföra priser på artikelnivå och vilka slutsatser som går att dra. Analysen visar på skillnader. mellan länder, i den mån det överhuvudtaget är möjligt att göra jämförelser. 25. Tingsrätten har dock inte tagit hänsyn till avsaknaden av jämförbara produkter mellan länderna, och har kritiserat resultatet av prisanalysen som om det var en analys mellan homogena produkter, med hänvisning till att prisskillnaderna inte anses betydande och systematiska. 26. Att prisbilderna i de olika länderna inte korrelerar alls är en indikation på att marknaderna är nationella. De saknar helt enkelt samband med varandra. Priset i ett land beror nämligen inte på vad priset är i ett annat, ens angränsande land. Det är konkurrensvillkoren i Sverige som bestämmer priserna i Sverige.

5 Dnr 118/ (8) 27. I de fall det trots allt har gått att göra sådana jämförelser på produktnivå visar analysen på prisskillnader som inte kan förklaras av transportkostnader. 28. Tingsrätten har också värderat den bevisning som presenterats i målet på ett felaktigt sätt. Det kan illustreras med följande. 29. Tingsrätten har satt stark tilltro till de tre företrädare för Logstor som hörts i målet trots att deras uttalanden varit allmänt hållna och präglade av att de är VD, respektive styrelseordföranden i Logstor A/S och Logstor Sverige Holding AB. Tingsrätten synes lägga deras utsagor till grund för sin bedömning snarare än den skriftliga bevisningen, i form av ett antal centrala interna dokument som Logstor tagit fram före förvärvet och som beskriver Logstors syn på konkurrenten Powerpipe. Interna dokument som har upprättats före förvärvet utan koppling till förvärvet har enligt Konkurrensverket ett högt bevisvärde. 30. Enligt interna dokument inför förvärvet har avsikten med förvärvet varit både offensivt, att köpa bort en jobbig konkurrent och prispressare på den svenska marknaden, och defensivt, nämligen att hindra en annan konkurrent som kunde varit intresserad av att förvärva Powerpipe. 31. I strategidokumenten beskrivs Powerpipe bl.a. som a key competitive threat. På en så bred geografisk marknad som den tingsrätten funnit, för övrigt utan att precisera områdets geografiska yttergränser på ett tydligt sätt, framstår Logstors interna dokument som ologiska och överdrivna i förhållande till det betydligt mindre hot som Powerpipe skulle utgöra på en sådan större geografisk marknad. 32. Tingsrättens marknadsavgränsning är ologisk om man tar sin utgångspunkt i den skriftliga dokumentationen i målet i form av interna dokument hänförliga till Logstor. Under alla omständigheter borde tingsrätten ha tagit intryck av denna bevisning i sin bedömning av koncentrationens konsekvenser för konkurrensen i Sverige. 33. Låt oss gå över till vad ett SSNIP-test för avgränsning av relevant geografisk marknad i ärendet skulle ge för resultat trots allt. 34. I Sverige säljer idag fyra aktörer; Powerpipe, Logstor, Isoplus och Uponor. SSNIP-frågan är vad som skulle ske om dessa aktörer höjde sina priser i Sverige med 5 10 procent. Först ska utbytbarheten på efterfrågesidan analyseras. 35. Utbytbarhet på efterfrågesidan innebär att köparna, som idag bara köper från de fyra aktörer som säljer i Sverige, vid en prisökning skulle köpa från

6 Dnr 118/ (8) aktörer som idag inte säljer till Sverige. Det kan de inte göra så lätt. Vanligtvis upphandlar de, så det de kan göra är att uppmuntra aktörer att delta i deras upphandlingar eftersom prisnivån har höjts. 36. Det krävs dock en aktiv handling från de aktörer som inte redan säljer till Sverige för att de ska delta. Det innebär att det inte finns någon utbytbarhet från efterfrågesidan till aktörer som inte redan säljer till Sverige. 37. Nästa steg är att analysera utbytbarhet på utbudssidan. När det gäller frågan om aktörer som idag inte säljer till Sverige skulle göra det om priset gick upp är det dock en fråga som egentligen inte hör hemma i bedömningen av relevant geografisk marknad utan snarare i effektbedömningen under potentiell konkurrens och möjligt inträde. 38. Som Amelia Fletcher och Bruce Lyons skriver i sin rapport 1 Geografic Market Definition in European Commission Merger Control på sidan 4 om hur utbytbarhet på utbudssidan ska tolkas i Kommissionens notis om avgränsning av relevant marknad. 39. In our view, the Notice does not envisage a situation in which the potential for imports to come into a geographic area and constrain competition would result in the geographic market being widened to include the source of such imports. Nor should it. 40. En av Logstors sakkunniga menade i tingsrätten att Konkurrensverket skulle ha kunnat göra ett SSNIP-test baserat på upphandlingsdata. Metoden skulle vara att för varje upphandling titta på de olika priser som anbudsgivarna lämnat i upphandlingen och se om en prishöjning på 5 10 procent av det vinnande budet skulle ha gjort att budet från en anbudsgivare som inte är verksam i Sverige hade varit konkurrenskraftigt. Om så vore fallet menade han att den geografiska marknaden ska utökas. 41. Konkurrensverket kan redan nu förutskicka att Konkurrensverket inom kort kommer att ge in en ny analysbilaga med ett SSNIP-test baserat på anbudsdata som finns i ärendet. 42. Slutsatsen är att ett SSNIP-test visar att den geografiskt relevanta marknaden är Sverige. 1 Fletcher, A. and B. Lyons (2016) Geografic Market Definition in European Commission Merger Control, A Study for DG Competition, Centre for Competition Policy, University of East Anglia, Norwich

7 Dnr 118/ (8) 43. Tingsrättens bedömning att Isoplus och Uponor är fullvärdiga alternativ till Powerpipe är felaktig och saknar stöd i utredningen i målet. 44. Det som förekommit i målet indikerar att Powerpipes konkurrensförmåga på den svenska marknaden står i en klass för sig, vilket återspeglas i att bolaget tagit så stor del av den svenska marknaden samtidigt som man för 2015 visat ett för branschen synnerligen gott resultat. Bolaget har tagit merparten av de vunna marknadsandelarna från Logstor. Det har medfört att Logstor i sina affärsplaner beskrivit Powerpipe som a major headache on the Swedish market. 45. Det betyder att det konkurrenstryck som försvinner genom en sammanslagning av Logstor och Powerpipe inte kan ersättas. Det kommer att gynna inte bara det sammanslagna företaget utan även de två återstående aktörerna Uponor och Isoplus. 46. Detta är centralt för bedömningen av effekterna av sammanslagningen. 47. Testet ska inte vara om de återstående (eller eventuellt nya) aktörerna har kapacitet att leverera överhuvudtaget, vilket Konkurrensverket inte ens ifrågasätter, utan om de kan ersätta det konkurrenstryck som Powerpipe utövat på övriga marknadsaktörer. 48. Om de inte kan det, kommer med nödvändighet villkoren att försämras för kunderna. Detta har bekräftats av samtliga kunder i deras vittnesmål i tingsrätten, där de har uttryckt en oro över en sammanslagning av Logstor och Powerpipe. Deras farhågor skulle rimligen inte vara lika starka om marknaden vore så vid som tingsrättens ansett, eftersom köparna med en sådan vid marknad skulle ha flera andra leverantörer att vända sig till. 49. Köparnas oro har dock tingsrätten inte tillmätt någon vikt. 50. I fråga om förutsättningarna för andra nya aktörer utöver de fyra redan verksamma på den svenska marknaden att träda in i Sverige har tingsrätten dessutom dragit slutsatsen att de är goda, trots att kunderna som vittnat i målet påtalat svårigheten att få nya aktörer i utlandet att visa intresse för den svenska marknaden. Detta trots att det faktiskt finns en överkapacitet i branschen. 51. Tingsrätten drar istället slutsatsen (s. 116) att en prisökning på 5 10 procent borde kunna ge någon ytterligare europeisk tillverkare incitament att sälja till Sverige. 52. Detta är fel som måttstock och Konkurrensverket noterar att procentsiffrorna är desamma som i ett SSNIP-test. Men något sådant krav finns inte i rättspraxis för bedömningen av effekterna av en företagssammanslagning.

8 Dnr 118/ (8) 53. Dessutom står slutsatsen i skarp kontrast till den bevisning som förekommit i målet. 54. När det gäller bedömningen av existensen av eventuellt motverkande köparmakt ska bedömningen göras post-merger, dvs. bedömas efter en sammanslagning. 55. Även på den här punkten har tingsrätten lagt felaktiga förutsättningar till grund för bedömningen, eftersom man bland annat har utgått från situationen pre-merger, dvs. före en sammanslagning. Men man har även lagt till andra felaktiga förutsättningar om möjligheterna för kunderna att integrera sig vertikalt, samt att köparna bedöms ha motverkande köparmakt trots att koncentrationen på köparsidan är lägre än på säljsidan. Skäl för prövningstillstånd 56. Det är ovanligt att bedömningen av företagskoncentrationer i Sverige kommer under slutlig domstolsprövning. Det är därför av vikt för rättstillämpningen att förutsättningarna för ett förbud av en företagskoncentration blir klarlagda av prejudikatinstansen. Så har inte skett sedan 1998, även om det förekommit ett par bifallsdomar från Stockholms tingsrätt på talan av Konkurrensverket, den ena år 2014 och den andra år Behovet av vägledning från prejudikatinstansen gäller inte minst beviskraven och vilka krav som kan ställas på Konkurrensverkets utredning. 57. Som har framkommit ovan finns det också anledning att betvivla riktigheten i de bedömningar och det slut som tingsrätten kommit till. 58. Det går inte att bedöma riktigheten utan att en ny prövning i överinstans sker. Begäran om anstånd 59. Konkurrensverket begär anstånd till och med den 12 september 2016 med att ytterligare utveckla grunderna för överklagandet och att inkomma med bevisuppgift. Per Karlsson Malin Björk

Anmälan enligt 4 kap. 7 konkurrenslagen (2008:579) om företagskoncentration; försäljning och distribution av pocketböcker

Anmälan enligt 4 kap. 7 konkurrenslagen (2008:579) om företagskoncentration; försäljning och distribution av pocketböcker KKV2023, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-06-15 Dnr 287/2010 1 (5) Anmälande företag Bonnierförlagen AB, org.nr 556023-8445, Box 3159, 103 63 STOCKHOLM Ombud: advokaten Lars Johansson, Nord & Co Advokatbyrå

Läs mer

PROTOKOLL och Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL och Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020110 PROTOKOLL 2016-10-05 och 2016-10-07 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 47 Mål nr PMT 7499-16 RÄTTEN Hovrättslagmännen Christine Lager och Per

Läs mer

Ombud: advokaten Leif Gustafsson och jur. kand. Caroline Khattar Boström, Baker & McKenzie Advokatbyrå KB, Box 180, 101 23 STOCKHOLM

Ombud: advokaten Leif Gustafsson och jur. kand. Caroline Khattar Boström, Baker & McKenzie Advokatbyrå KB, Box 180, 101 23 STOCKHOLM KKV2023, v1.2, 2011-02-06 BESLUT 2012-05-14 Dnr 211/2012 1 (5) Anmälande företag Posten AB, org.nr 556128-6559, 105 00 STOCKHOLM Ombud: advokaten Leif Gustafsson och jur. kand. Caroline Khattar Boström,

Läs mer

Anmälan enligt 4 kap. 6 konkurrenslagen (2008:579) om företagskoncentration; detaljhandelsförsäljning av läkemedel.

Anmälan enligt 4 kap. 6 konkurrenslagen (2008:579) om företagskoncentration; detaljhandelsförsäljning av läkemedel. KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2013-05-22 Dnr 246/2013 1 (6) Anmälande företag Oriola-KD Holding Sverige AB, 556622-5776, Box 252, 435 25 Mölnlycke Ombud: advokaten Erik Hellners och jur. kand. Mikael

Läs mer

Ombud: Advokat Johan Carle, jur.kand. Daniel Kim och jur.kand. Henrik Andersson, Mannheimer Swartling, Box 1711, 111 87 Stockholm

Ombud: Advokat Johan Carle, jur.kand. Daniel Kim och jur.kand. Henrik Andersson, Mannheimer Swartling, Box 1711, 111 87 Stockholm KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2013-12-19 Dnr 667/2013 1 (8) Anmälande företag Telenor Sverige AB, 556421-0309, Katarinavägen 15, 116 88 Stockholm Ombud: Advokat Johan Carle, jur.kand. Daniel Kim och

Läs mer

Anmälan enligt 4 kap. 7 konkurrenslagen (2008:579) (KL) om företagskoncentration; nu fråga om förbud enligt 4 kap. 12 tredje stycket KL

Anmälan enligt 4 kap. 7 konkurrenslagen (2008:579) (KL) om företagskoncentration; nu fråga om förbud enligt 4 kap. 12 tredje stycket KL KKV2023, v1.3, 2011-05-15 20 BESLUT 2014-02-20 Dnr 72/2014 1 (6) Anmälande företag Swedbank Franchise AB, 556431-1016, Box 644, 101 32 Stockholm Ombud: advokaten Erik Hellners och jur. kand. Mikael Rydkvist,

Läs mer

Ombud: jur.kand. Rolf Larsson, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå, Box 5747, 114 87 Stockholm

Ombud: jur.kand. Rolf Larsson, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå, Box 5747, 114 87 Stockholm KKV2023, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-05-24 Dnr 320/2011 1 (5) Anmälande företag Braganza II AB, u.ä.t. Braathens Aviation AB, org.nr 556747-6592, Box 37, 201 20 Malmö Ombud: jur.kand. Rolf Larsson, Gernandt

Läs mer

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-24 Dnr 27/2010 1 (6) Räddningshälsan i Stockholm AB Idrottsvägen 4 134 40 Gustavsberg Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård Konkurrensverkets

Läs mer

Goldcup 6174 AB, u. ä. t. Office Depot Sweden (Holding) AB, org. nr 556829-3848, Box 7064, 192 07 SOLLENTUNA

Goldcup 6174 AB, u. ä. t. Office Depot Sweden (Holding) AB, org. nr 556829-3848, Box 7064, 192 07 SOLLENTUNA KKV2023, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-02-18 Dnr 42/2011 1 (6) Anmälande företag Goldcup 6174 AB, u. ä. t. Office Depot Sweden (Holding) AB, org. nr 556829-3848, Box 7064, 192 07 SOLLENTUNA Ombud: advokaten

Läs mer

Ombud: advokaten Erik Hellners och jur. kand. Mikael Rydkvist, Setterwalls Advokatbyrå AB, Box 1050, 101 39 Stockholm

Ombud: advokaten Erik Hellners och jur. kand. Mikael Rydkvist, Setterwalls Advokatbyrå AB, Box 1050, 101 39 Stockholm 2014-03-17 Dnr 72/2014 1 (6) Anmälande företag Swedbank Franchise AB, 556431-1016, Box 644, 101 32 Stockholm Ombud: advokaten Erik Hellners och jur. kand. Mikael Rydkvist, Setterwalls Advokatbyrå AB, Box

Läs mer

Anmälande företag. Saken. Beslut. ApoPharm AB, 556791-1010, Solna torg 19, 171 45 SOLNA

Anmälande företag. Saken. Beslut. ApoPharm AB, 556791-1010, Solna torg 19, 171 45 SOLNA KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2013-05-17 Dnr 234/2013 1 (6) Anmälande företag ApoPharm AB, 556791-1010, Solna torg 19, 171 45 SOLNA Ombud: advokaten Peter Alstergren, Advokatfirman Vinge KB, Box 1703,

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-03 Dnr 142/2012 1 (5) Post- och Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Er referens 11-9384

Läs mer

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:23 2000-10-24 Dnr A 15/98. Konkurrensverkets beslut 1997-12-18, dnr 753/96, bilaga (ej bilagd här)

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:23 2000-10-24 Dnr A 15/98. Konkurrensverkets beslut 1997-12-18, dnr 753/96, bilaga (ej bilagd här) 1 AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:23 2000-10-24 Dnr A 15/98 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 1997-12-18, dnr 753/96, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Taxi Beställningscentral i Linköping

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet så fungerar reglerna i konkurrenslagen Utdrag ur konkurrenslagen (SFS 2008:579) 3 kap. konkurrenslagen (SFS 2008:579) 27 Staten, en kommun eller ett landsting

Läs mer

Spinnaker Norway AcquiCo AS, , c/o Advokatfirmaet BA-HR DA, Tjuvholmen allé 16, N-0252 Oslo, Norge

Spinnaker Norway AcquiCo AS, , c/o Advokatfirmaet BA-HR DA, Tjuvholmen allé 16, N-0252 Oslo, Norge KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2014-08-28 Dnr 527/2014 1 (6) Anmälande företag Spinnaker Norway AcquiCo AS, 913 809 017, c/o Advokatfirmaet BA-HR DA, Tjuvholmen allé 16, N-0252 Oslo, Norge Ombud: advokaten

Läs mer

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering 327/2018 1 (6) Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2000:88 Utkom från trycket den 14 mars 2000 utfärdad den 2 mars 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB KKV1004, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-15 Dnr 377/2010 1 (6) Växjö Energi AB Box 497 352 41 VÄXJÖ Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB Konkurrensverkets

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020110 2016-11-24 Stockholm Mål nr PMT 7499-16 Sid 1 (27) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom i mål, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Konkurrensverket

Läs mer

Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall

Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall KKV1036, v1.0, 2013-01-18 ÖVERKLAGANDE 2014-08-18 Dnr 331/2013 1 (5) Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall Överklagande Klagande Konkurrensverket, 103

Läs mer

Ombud: advokaten Lars Johansson och jur.kand. Andres Acevedo, Roschier Advokatbyrå AB, Box 7358, 103 90 Stockholm

Ombud: advokaten Lars Johansson och jur.kand. Andres Acevedo, Roschier Advokatbyrå AB, Box 7358, 103 90 Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. BESLUT 2014-07-09 Dnr 388/2014 1 (10) Anmälande företag Sydsvenska Dagbladets AB, 556002-7608, Sydsvenskan, 205 05 Malmö Ombud: advokaten Lars Johansson och jur.kand.

Läs mer

Seminarium konkurrensrätt. Konkurrens- och Marknadsrättsliga föreningen, Göteborg Chefsjurist Per Karlsson Tisdagen den 2 juni 2015

Seminarium konkurrensrätt. Konkurrens- och Marknadsrättsliga föreningen, Göteborg Chefsjurist Per Karlsson Tisdagen den 2 juni 2015 Seminarium konkurrensrätt Konkurrens- och Marknadsrättsliga föreningen, Göteborg Chefsjurist Per Karlsson Tisdagen den 2 juni 2015 1 Dagens agenda»private enforcement»public enforcement» Mäklarfusionen

Läs mer

Ombud: advokaterna Marcus Glader och Emil Fahlén Godö och jur. kand. Johan Wahlbom, Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm.

Ombud: advokaterna Marcus Glader och Emil Fahlén Godö och jur. kand. Johan Wahlbom, Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm. KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2015-04-15 Dnr 186/2015 1 (6) Anmälande företag Lantmännen ekonomisk förening, 769605-2856, Box 30192, 104 25 Stockholm Ombud: advokaterna Marcus Glader och Emil Fahlén

Läs mer

Martin & Servera AB, 556233-2451, Strandbergsgatan 61, 112 89 STOCKHOLM

Martin & Servera AB, 556233-2451, Strandbergsgatan 61, 112 89 STOCKHOLM KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2014-10-22 Dnr 618/2014 1 (5) Anmälande företag Martin & Servera AB, 556233-2451, Strandbergsgatan 61, 112 89 STOCKHOLM Ombud: advokaten Anna Fernqvist Svensson, Hellström

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här)

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Gustavus Holding AB, 556576-4874, Box 11046,

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ÖVERKLAGANDE 2013-03-06 Dnr 739/2011 1 (5) Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall Överklagande Klagande Konkurrensverket, 103

Läs mer

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten 2018-05-21 Dnr 177/2018 1 (6) Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten Urvalet av vilka frågor som ska utredas närmare görs utifrån denna prioriteringspolicy där olika omständigheter

Läs mer

NOKAS AS, (NO), Træleborgodden 6, 3112 Tønsberg, Norge

NOKAS AS, (NO), Træleborgodden 6, 3112 Tønsberg, Norge 2018-11-08 Dnr 425/2018 1 (11) Anmälande företag NOKAS AS, 943 184 097 (NO), Træleborgodden 6, 3112 Tønsberg, Norge Ombud: advokaten AA Andra parter och medverkande i koncentrationen AVARN Security Holding

Läs mer

STÄMNINGSANSÖKAN Swedish Competition Authority Dnr 118/2016 1(58)

STÄMNINGSANSÖKAN Swedish Competition Authority Dnr 118/2016 1(58) KONKURRENSVERKET STÄMNINGSANSÖKAN Swedish Competition Authority 2016-02-12 Dnr 118/2016 1(58) Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan om stämning Kärande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2002:21 2002-09-04 Dnr A 1/01

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2002:21 2002-09-04 Dnr A 1/01 1 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2002:21 2002-09-04 Dnr A 1/01 ÖVERKLAGAD DOM Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2000-12-07 i mål nr T 5403-99, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE AGA Gas AB, 556069-8119, 172 83 SUNDBYBERG

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning Postens prissättning av stora sändningar post

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning Postens prissättning av stora sändningar post KKV1004, v1.2, 2011-02-05 2012-05-03 Dnr 262/2011 1 (5) Posten AB c/o Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Att. Advokaten Johan Carle Box 1711 111 87 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Läs mer

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets

Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets KKV2000, v1.2, 2011-02-05 2014-11-04 Dnr 559/2014 1 (6) Ändring av konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift, samt konkurrensverkets allmänna råd om näringsförbud

Läs mer

Påstått konkurrensproblem

Påstått konkurrensproblem KKV1024, v1.5, 2014-03-10 BESLUT 2014-10-30 Dnr 559/2013 1 (6) Påstått konkurrensproblem Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. Ärendet Klagomålet Den 25 september

Läs mer

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 354/2010 1 (5) Håkan Stockman Hammarbacken 5 182 35 Danderyd Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 435/2010 1 (5) Norrköpings Hamn och Stuveri Aktiebolag Europa Transport i Norrköping AB c/o Dhunér Järvengren Advokatbyrå Att: Advokat Karl Johan Dhunér

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd. KKV1036, v1.0, 2013-01-18 KOMPLETTERANDE ÖVERKLAGANDE 2015-08-27 Dnr 330/2013 1 (6) Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Mål nr 4575-15, enhet 1 Konkurrensverket./. Statens servicecenter

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02 ÖVERKLAGAT Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2001-12-18 AVGÖRANDE i mål nr T 10594-99, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Uponor AB, 556548-9738, Industrivägen

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-02 Dnr 632/2009 1 (5) Sodastream International Ltd. Advokat Johan Karlsson Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Läs mer

Asfaltkartellen fälld i högsta instans. Dom i Marknadsdomstolen den 28 maj 2009

Asfaltkartellen fälld i högsta instans. Dom i Marknadsdomstolen den 28 maj 2009 2009-05-28 1 (8) Asfaltkartellen fälld i högsta instans Dom i Marknadsdomstolen den 28 maj 2009 Asfaltkartellen, den största kända kartellen hittills i Sverige, är nu slutligen avdömd i Marknadsdomstolen.

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer

Ombud: advokaten Tommy Pettersson, jur. kand. Jens Agö och jur.kand. Klas Arvidsson, Mannheimer Swartiing Advokatbyrå AB, Box 1711,111 87 Stockholm

Ombud: advokaten Tommy Pettersson, jur. kand. Jens Agö och jur.kand. Klas Arvidsson, Mannheimer Swartiing Advokatbyrå AB, Box 1711,111 87 Stockholm #/ KONKURRENSVERKET o J: U O A.. *. I. 2015-09-16 Dnr 460/2015 1 (13) Anmälande företag HeidelbergCement Sweden AB, 556000-6057, Box 47055,100 74 Stockholm Ombud: advokaten Tommy Pettersson, jur. kand.

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-08-24 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 39 Mål nr PMÄ 9350-17 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare PARTER Sökande

Läs mer

Företaget. Stockholm. Saken (2008:579) Beslut. KKV2004, v1.4,

Företaget. Stockholm. Saken (2008:579) Beslut. KKV2004, v1.4, 2016-11-099 Dnr 184/2014 1 (8) Företaget Bilfrakt Bothnia AB, 556657 3035, Box 174,, 931 22 Skellefteå Ombud: advokaten Mats Johnsson, Hamilton Advokatbyrå KB, Box 715, 101 33 Stockholm Saken Föreläggande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 mars 2019 Ö 1537-18 PARTER Klagande MK Ombud: Advokat ME Motpart TB Ombud: Jur.kand. FH-W SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt

Läs mer

Samarbete eller kartell? Sveriges Offentliga Inköpares årskonferens 2017 den 26 april 2017 Biträdande enhetschef Tove Kockum

Samarbete eller kartell? Sveriges Offentliga Inköpares årskonferens 2017 den 26 april 2017 Biträdande enhetschef Tove Kockum Samarbete eller kartell? Sveriges Offentliga Inköpares årskonferens 2017 den 26 april 2017 Biträdande enhetschef Tove Kockum Vår vision Välfärd genom väl fungerande marknader Uppgifter»Lagtillämpning och

Läs mer

Konkurrensverkets författningssamling

Konkurrensverkets författningssamling Konkurrensverkets författningssamling ISSN 1103-6303 Konkurrensverkets föreskrifter om anmälan om företagskoncentration enligt konkurrenslagen (2008:579); KKVFS 2010:3 Utkom från trycket den 25 oktober

Läs mer

Effektiv förvärvsprövning

Effektiv förvärvsprövning 2011-03-11 1 (6) Med anledning av att koncentrationsregler har funnits i 20 år inom EU ger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom sin bild av hur kontrollen av företagskoncentrationer har utvecklats

Läs mer

Förord... XVII Förkortningar... XIX Författarnas inledning... XXI

Förord... XVII Förkortningar... XIX Författarnas inledning... XXI Innehåll Förord... XVII Förkortningar... XIX Författarnas inledning... XXI Avsnitt I. Allmänt om konkurrensrätten i Sverige... 1 1. Inledning... 3 2. Syfte och ändamål... 9 3. Huvuddragen i EUs konkurrensregler

Läs mer

Ombud: advokaterna Ulrica Salomon och Linda Lausson, Advokatfirman Lindahl KB, Box 1065, 101 39 Stockholm

Ombud: advokaterna Ulrica Salomon och Linda Lausson, Advokatfirman Lindahl KB, Box 1065, 101 39 Stockholm KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2014-05-14 Dnr 89/2014 1 (11) Anmälande företag 1. TeliaSonera Aktiebolag, 556103-4249, 106 63 Stockholm Ombud: advokaterna Ulrica Salomon och Linda Lausson, Advokatfirman

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 27 maj 2016 KLAGANDE 1. Athena Cosmetics Inc. 2. LMG Distribution AB, 556796-6386 Ombud för 1 och 2: Advokaten Helena Nilsson Setterwalls

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het W Swedish Competition Authority Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het Bredbandsbåten 29 september 2009 Maria Wieslander, föredragande Mikael Ingemarsson, konkurrensråd ^/KONKURRENSVERKET W Swedish

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 KLAGANDE Däckia Aktiebolag, Box 2980, 187 29 Täby Ombud: advokaterna E. E., Advokatfirman Delphi, Box 1432, 111 84 Stockholm, och E. E., Strandvägen

Läs mer

Åläggande att anmäla företagskoncentration till Konkurrensverket

Åläggande att anmäla företagskoncentration till Konkurrensverket Wff 11W%!iJ il ^ ^\ Bo, B ^3 y w^ t Swedish Competition Authority ÅLÄGGANDE 2010-02-10 Dnr 660/2009 1(5) Tidningarnas Telegrambyrå AB 105 12 Stockholm Åläggande att anmäla företagskoncentration till Konkurrensverket

Läs mer

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla KKV1025, v1.4, 2013-02-05 BESLUT 2014-03-06 Dnr 509/2013 1 (5) Uddevalla Omnibus AB S Järnvägsgatan 2 451 50 Uddevalla Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla Konkurrensverkets beslut

Läs mer

fl KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

fl KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority fl KONKURRENSVERKET 2011-12-01 327/2010 1 (6) C ~ '? 7 1-1 r- Akihi! hf Företaget Björn Hägglunds Maskiner AB, 556745-4508, Högsta 29, 755 93 Uppsala Ombud: Advokat Erik Hovstadius, Ahlford Advokatbyrå

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 30 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare PARTER SÖKANDE Scanbox Entertainment Distribution Rights APS Magstraede

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-12-15 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 3050-15 KLAGANDE L.Y.X by T Cosmetics AB, 556788-6196, Box 10422, 137 22 Västerhaninge Ombud: Advokaten Nicklas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 1998:648 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg

Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg 2019-03-12 Dnr 398/2018 1 (6) Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. Ärendet Konkurrensverket har

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-07 Meddelad i Malmö Mål nr 272-14 1 SÖKANDE Komplett Hemtjänst Sverige AB, 556946-7904 Ombud: Jur.kand. Zisis Zikontalas Juristbyrån Zisis Zikontalas AB Box 60 291 21 Kristianstad MOTPART Omsorgsnämnden

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2016-02-22 Meddelad i Malmö Mål nr 12377-15 1 SÖKANDE Flyttmäster i Malmö AB, 556441-1436 Box 16040 200 25 Malmö Ombud: advokaten Fredrik Engfeldt och jur.kand. Joakim Adamsson Advokatbyrån Gulliksson

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020101 PROTOKOLL 2017-06-30 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 12 Mål nr PMÖ 5631-17 RÄTTEN Hovrättslagmannen Per Carlson, hovrättsrådet Ulrika Beergrehn

Läs mer

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon Konkurrensverket Malmö den 26 januari 2017 Johan Jonzon 1 Agenda: Allmänt om konkurrensverket KOS-reglerna Konkurrensverkets utvärdering av reglerna Prioriteringspolicy och vägen framåt Ytterligare vägledning

Läs mer

Ombud: advokat Lars Johansson och jur.kand. Helena Caan Mattson, Roschier Advokatbyrå AB, Blasieholmsgatan 4A, Box 7358, 103 90 Stockholm

Ombud: advokat Lars Johansson och jur.kand. Helena Caan Mattson, Roschier Advokatbyrå AB, Blasieholmsgatan 4A, Box 7358, 103 90 Stockholm KKV2023, v1.3, 2011-05-15 0 BESLUT ICKE-KONFIDENTIELL VERSION 2012-09-19 Dnr 370/2012 1 (12) Anmälande företag Bonnierförlagen AB, org.nr 556023-8445, Box 3159, 103 63 Stockholm Ombud: advokat Lars Johansson

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority Swedish Competition Authority 2015-11-04 Dnr584/2014 1 (5) 21 Grams AB Lumaparksvägen 9 Box 43 121 25 Stockholm Påstått konkurrensproblem - sorteringsprogram för postsändningar Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Under år 2009 upphandlade Göteborgs Stad fasta datakommunikationsförbindelserna i kommunen. Sista anbudsdag var den 25 augusti 2009.

Under år 2009 upphandlade Göteborgs Stad fasta datakommunikationsförbindelserna i kommunen. Sista anbudsdag var den 25 augusti 2009. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. 2017-03-06 1 (6) Avdelningen för konkurrenstillsyn Enheten för karteller och förvärv Fakta: Kommunalägda Gothnet och Telia Sonera Sverige samordnade sig i strid med

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 35 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare PARTER SÖKANDE Scanbox Entertainment Distribution Rights APS Magstraede

Läs mer

REMISSVAR Rnr Till Näringsdepartementet

REMISSVAR Rnr Till Näringsdepartementet Lilla Nygatan 14 Box 2206 2007-04-26 103 15 STOCKHOLM tel 08/613 48 00 fax 08/24 77 01 e-post inger.skogh@saco.se REMISSVAR Rnr 1.07 Till Näringsdepartementet En ny konkurrenslag (SOU 2006:99) samt Tröskelvärden

Läs mer

Anmälan enligt 4 kap. 6 konkurrenslagen (2008:579) om företagskoncentration; låssmedsverksamhet.

Anmälan enligt 4 kap. 6 konkurrenslagen (2008:579) om företagskoncentration; låssmedsverksamhet. KKV2023, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-03-23 Dnr 588/2010 1 (11) Anmälande företag ASSA Sverige AB, org.nr 556061-8455, Box 371, 631 05 Eskilstuna Ombud: advokaten Johan Carle och jur.kand. Urszula Sieradzka,

Läs mer

Ombud: advokaten Rolf Larsson och jur.kand. Elin Eliasson, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB, Box 5747, Stockholm

Ombud: advokaten Rolf Larsson och jur.kand. Elin Eliasson, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB, Box 5747, Stockholm KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2015-01-07 Dnr 795/2014 1 (9) Anmälande företag ICA Detalj AB, 556604-5448, Svetsarvägen 16, 171 93 Solna Ombud: advokaten Rolf Larsson och jur.kand. Elin Eliasson, Gernandt

Läs mer

Metallservice i Göteborg AB, , Järnmalmsgatan 3, Göteborg

Metallservice i Göteborg AB, , Järnmalmsgatan 3, Göteborg 2019-08-29 Dnr 374/2019 1 (8) Anmälande företag Alumeco Sverige AB, 556589-9590, Marieholmsgatan 56, 415 02 Göteborg Ombud: advokaterna AA och BB Andra parter och medverkande i koncentrationen Metallservice

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-12-14 Dnr 670/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Örebro kommun, Box 30000, 701 35

Läs mer

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö Mål nr M 2516-15 KLAGANDE Miljönämnden i Malmö Stad 205 80 Malmö MOTPART Căldăraru Gheorghe c/o Centrum för Sociala Rättigheter

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avdelning 5, dom den 9 maj 2014 i mål T 9245-12, bilaga KLAGANDE ATV-MEDIA Aktiebolag, 556455-6917, Kabelvägen

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

Beräkning av konkurrensskadeavgift

Beräkning av konkurrensskadeavgift 2009-06-25 Dnr 394/2009 1 (6) Beräkning av konkurrensskadeavgift Inledning 1. Med stöd av 3 kap. 5 konkurrenslagen (2008:579) kan Konkurrensverket yrka konkurrensskadeavgift i Stockholms tingsrätt för

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2018-09-20 meddelad i Nacka strand Mål nr M 5558-18 PARTER Klagande Villeroy & Boch Gustavsberg AB, 556441-9918 Box 400 134 29 Gustavsberg Ombud: Advokaten

Läs mer

Påstått konkurrensproblem marknaden för bilannonseringsplattformar

Påstått konkurrensproblem marknaden för bilannonseringsplattformar 2017-06-15 Dnr 601/2015 1 (7) Påstått konkurrensproblem marknaden för bilannonseringsplattformar Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. Ärendet Klagomål Under

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2004:21 2004-09-07 Dnr A 1/04. Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2003-12-12 i mål T 5467-03, se bilaga (ej bilagd här)

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2004:21 2004-09-07 Dnr A 1/04. Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2003-12-12 i mål T 5467-03, se bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2004:21 2004-09-07 Dnr A 1/04 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2003-12-12 i mål T 5467-03, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE 1. Staten genom Vägverket, 781

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 5 DOM 2017-01-27 Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) Mål nr 5053-16 KLAGANDE A Ombud: Advokat Mikael Engström och jur.kand. Ellen Dalsryd Advokatfirman Cederquist KB Box 1670 111 96 Stockholm MOTPART

Läs mer

601 79 Norrköping Ombud: Advokaterna O. R. och S. B., Advokatfirman C. KB, Box 1670, 111 96 Stockholm. Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

601 79 Norrköping Ombud: Advokaterna O. R. och S. B., Advokatfirman C. KB, Box 1670, 111 96 Stockholm. Konkurrensverket, 103 85 Stockholm MARKNADSDOMSTOLENS BESLUT 2010:5 2010-02-05 Dnr A 3/09 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut den 23 oktober 2009 i ärende dnr 542, dnr 547 och dnr 561/2009, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Luftfartsverket,

Läs mer

Homeinvest Scandinavia TS-Konsult i Malmö, Box 19053, 200 73 Malmö Ombud: jur.kand. D. D., MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö, Box 74, 201 20 Malmö

Homeinvest Scandinavia TS-Konsult i Malmö, Box 19053, 200 73 Malmö Ombud: jur.kand. D. D., MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö, Box 74, 201 20 Malmö MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:4 2008: Datum 2011-03-01 Dnr C 3/10 KÄRANDE Homeinvest Scandinavia TS-Konsult i Malmö, Box 19053, 200 73 Malmö Ombud: jur.kand. D. D., MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö, Box

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-11 Meddelad i Malmö Mål nr 955-14 1 KLAGANDE Kraftord/Staffan Sjöberg, 530915-1610 Graffmansgatan 12 412 73 Göteborg MOTPART Landskrona stad Stadsledningskontoret Stadshuset 261 80 Landskrona

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-02-23 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 2:1 1 SÖKANDE Broderiet i Kungsbacka AB, 556526-2838 Kungsparksvägen 31 434 39 Kungsbacka MOTPART Härryda kommun 435 80 Mölnlycke PART Flink Reklam & Promotion

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Kruuse Svenska Aktiebolag, 556012-2391 Box 8013 171 08 Solna

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Kruuse Svenska Aktiebolag, 556012-2391 Box 8013 171 08 Solna Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 februari 2010 B 4063-08 KLAGANDE 1. Hill s Pet Nutrition Incorporated c/o Colgate Palmolive A/S Smedeland 9 DK-2600 Glostrup Danmark 2.

Läs mer

Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr: T 7924-11.

Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr: T 7924-11. KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2013-02-20 Dnr 392/2011 1 (14) Marknadsdomstolen Box 2217 103 15 Stockholm Överklagande Klagande: Konkurrensverket 103 85 Stockholm Motpart: Räddningstjänsten Dala Mitt, 22200-1099

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverket tar gärna emot tips och förfrågningar Det är värdefullt för Konkurrensverket att få information om problem inom både konkurrens-

Läs mer

Högsta domstolen Box Stockholm Göteborg den 21 december Advokatfirman Glimstedt AB

Högsta domstolen Box Stockholm Göteborg den 21 december Advokatfirman Glimstedt AB Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Göteborg den 21 december 2017 ÖVERKLAGANDE KLAGANDE: Daniel Vindevåg, 731211-2910 Nättsjö Gård 512 61 Kalv OMBUD: Advokaten Mikael Claes Advokatfirman Glimstedt

Läs mer

Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel. Varför konkurrens?

Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel. Varför konkurrens? Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel Läkemedelsmarknadsdagen 24 september 2013 Karin Roberts, Konkurrenssakkunning Konkurrensavdelning 4 Mångfald och valfrihet Prispress

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2018-05-15 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 335 Mål nr PMÄ 6320-18 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare PARTER Sökande

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 434/2010 1 (5) Gävle Hamn AB Fredriksskans 805 95 GÄVLE Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2014-12-19 Dnr 446/2014 1 (6) MKB Fastighets AB Box 50405 202 14 Malmö MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg Utkast till beslut MKB Fastighets AB har brutit

Läs mer

Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här)

Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLENS DOM BESLUT 2009:20 2008: Datum 2009-07-06 Dnr C 5/09 ÖVERKLAGAT BESLUT KLAGANDE Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här)

Läs mer