Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016"

Transkript

1 Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016 Under ett par dagar i början av december samlades en grupp från Länsbygderådet i Blekinge för att diskutera föreningsliv och förnyelse. Varje kommun var representerad och 8 av 22 deltagare var nya i sammanhanget. Dag 1 - Fredag 2 december Bengt Grönblad, ordförande i Länsbygderådet i Blekinge (LBR) inleder och hälsar alla välkomna. Det finns mycket som pågår inom föreningen och en levande styrelse är nyckel för att LBR ska nå sina mål i framtiden. Målet med dagarna är att tillsammans diskutera framtida frågor och strategi för LBR. Eftersom många av de närvarande inte känner varandra sedan tidigare inleds dagarna med en presentationsrunda. Efter en kort presentation börjar Bengt berätta om Hela Sverige Ska Leva (HSSL), Länsbygderådet i Blekinge och informera om vilka projekt LBR har deltagit i under senaste tiden. Riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva har funnits i 25 år och jobbar aktiv med landsbygdsutveckling utan politisk eller annan koppling. Länsbygderådet i Blekinge har en hemsida under Hela Sverige Ska Levas nationella hemsida. Det är viktigt att vi hjälps att hålla sidan uppdaterad med informerad om vad som händer. Det finns också en Facebook sida för HSSL som är väldigt aktiv och ger möjlighet till diskussion och övriga frågor. Länsbygderådet i Blekinge har funnits sedan Styrelsen har 13 ledamöter och 4 suppleanter. Det finns också en Facebook sida som i nuläge har 40 medlemmar. Idag har Länsbygderådet drygt 200 medlemsföreningar. Varje kommun i Blekinge har en kommunbygderådet. Det är ganska unikt och vi är ett gott exempel i Sverige. Även Kommunbygderåden har egna hemsidor. Ni kan hitta länkar till dem genom Länsbygderådet Blekinge hemsida. Det är viktigt att uppdatera hemsidan och vara tydligt speciellt med kontaktuppgifterna. Varje kommunbygderåd har en representant i Länsbygderådets styrelse. Länsbygderådet har mycket kontakt med myndigheterna och andra organisation på regional nivå. Kommunbygderådet har mer kontakt för frågor som gäller lokal utveckling. Bengt berättar kort om olika projekt som Länsbygderådet deltagit i, t ex Omställning Sverige, Lokalt förankrat fiske, Telia om telefoni, Servicepunkter, Överenskommelse inom integration, Projektverkstad, Överenskommelse för sociala området. 1 (10)

2 Workshop, värdegrund Josefin Heed, från Hela Sverige Ska Levas kansli i Stockholm, tar över för att prata om vår organisations uppbyggnad och värderingar. Hon presenterar HSSL fyra värdeord som är Demokrati, Mångfald, Hållbarhet, Jämställdhet. Josefin leder en workshop om hur man kan göra för att låta värdegrunden genomsyra verksamheten. Vi använde caset lokalekonomidagen, som vi hoppas på att kunna arrangera i vår. Här är en sammanfattning av de konkreta handlingar deltagarna kom fram till. Demokrati Tydliggöra syftet, marknadsföra. Tillgänglig lokal för alla funktionsvariationer, samt att det är lätt att ta sig dit (kollektivtrafik). Buffé, att alla kan äta det de vill. Kommunbygderåden är en viktig kanal för spridning Inbjudningar ska gå till små föreningar, behöver komma ut till dem. Parallella seminarier, så alla kan välja vad de vill gå på. Att temat (lokalekonomi) anpassas så att det är intressant för olika plånböcker. Mångfald Innehållet Bjuda in flera målgrupper Matresan som exempel. Olika goda exempel på hur man kan göra. Bjud in Ung Företagsamhet (UF) Politiker Nyanlända som startar företag Pensionerade som fortsatt företaga. Tänk på vilken dag som är bäst för målgruppen, svårt att hitta en dag som passar alla. 2 (10)

3 Hållbarhet Den kan vara på naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby, bra kommunikationer och närproducerad mat, bra lokaler för föreläsning och mat. Parallella seminarier Stötta en viktig aktör för hållbarhet i regionen genom att vara där. Jämställdhet Tid och plats Få ut inbjudan tidigt, så att folk kan planera Viktigt med politiker och tjänstemän Att ha en duktig moderator är viktigt för jämställdheten Programmet ska tilltala många, tänk på kön, ålder, samhällsklasser etc i framtagande Riktad inbjudan till att börja med, så att man får ut till olika (inte bara till dem som läser tidningen). Sedan, öppna upp så att alla som är intresserade kan vara med. Hur ska vi kunna engagera yngre personer? Anders Andersson börjar med att han vill omformulera frågan. Ser en fara om vi enbart ser till ålder. Bör istället börja med att fundera på varför människor är med och engagerar sig i en förening. Mycket tyder på att människor som är engagerade i en förening lever ett både längre och friskare liv. Man blir helt enkelt lyckligare av att tillsammans med andra delta i gemensamma aktiviteter som upplevs som meningsfulla. Om vi jobbar aktivt för att få en människovänlig verksamhet i föreningen så kommer säkert både ungdomar och andra i samhället att vilja vara med. En diskussion följer om - Vad är det i föreningslivet som gör människor lyckligare? De närvarande kommenterat att det är känslan av att känna sig behövd och efterfrågad som är viktigt för personer i föreningslivet. 3 (10)

4 Har antalet föreningar minskat? Idag är det ca 5 milj människor som är engagerade i föreningslivet. Det verkar bli färre medlemmar i varje förening men samtidigt verkar det bildas fler nya föreningar. Sammantaget är att antal engagerade föreningsmedlemmar inte förändrats så mycket över tid. Många av föreningarna specialiserar sig allt mer och blir allt mer professionaliserade. Det leder till ett större utbud av föreningar med smalare inriktning. Det är också ett intressant fenomen att många organisationer som startar som nätverks ofta övergår till att bli en formell förening för att bättre kunna hantera organisationen. Ibland startas också nya föreningar för att anpassa sig till finansierar. T.ex. fiberföreningar som startas för att kunna ta emot stöd. Ofta är det dock samma människor som sitter i flera styrelser. Svårt att få nya människor att engagera sig i styrelsearbetet. Vilka trender påverkar föreningslivet: Upplevd tidsbrist/fler val Den nya tekniken har sparat väldigt mycket tid men samtidigt gett oss mycket nytt att hantera. Vi har aldrig haft så mycket fritid men inte heller så mycket att välja emellan. Urbanisering Det är en myt att landsbygden krymper. Däremot sker hela tillväxten i storstäderna. Det handlar mer om att människor söker sig mot större tätorter. Äldre befolkning Sveriges befolkning blir allt äldre men även aktivare längre upp i åldern. Även arbetslivet förändrat. Arbetsmarknad förväntar sig idag att du är högpresterande. Även föräldraskapet har förändrats. Unga människor upplever att de inte har tid för att engagera sig i föreningslivet. Samhället bli också mer individinriktat. Många prioritera att spendera tid för privata ändamål och mindre för gemensamma. 4 (10)

5 Sång och röst Inspirerande föreläsning från Camilla Bengtson (eget företag för affärsutveckling i Kulturella och Kreativa Näringar) och Astrid Selling (Riksspeleman, Antikvarier, arkeolog, musiker, interaktionsdesigner). De börjar med att berättat historien om hur körtraditionen föddes i Sverige. Sedan får de närvarande sjunga med i Dona Nobis Pacem från Giovanni Pierluigi da Palestina från 1500-talet. Astrid och Camilla har fyra projekt igång. De jobbar mycket med kopplingen mellan entreprenörskap och sång. De har just nu en förstudie för entreprenörskap inom sång och röst kopplat till besöksnäringen. Ett annat projekt är A cappela för Sweden unga röster. Unga ska organisera sig själva och skapa en metod för a cappella röster. Sång har en viktig funktion i samhället. Depression kommer att vara den störst utbredda sjukdomen om 15 år. Att sjunga och spela är ett bra sätt för att bekämpa depressionen. Att sjunga öka immunförsvaret. Kultur på landsbygden är viktigt enligt både dem och de närvarande. De har just nu även ett projekt i Karlshamn och Ronneby kommun om integration. Två körer med blandning av både svenska och nyanlända deltagare. Facebook: A cappella south sweden unga röster Sjung oss in Röst i sydöst 5 (10)

6 Dag 2 - Lördag 3 december Att inkludera fler Josefin Heed Josefin inleder dagen med en föreläsning om metoder och tips som kan inspirera oss i vårt arbete. Varför är vi själva med i en förening? Vad är det i samhället som vi försöker att förändra och utveckla? Det är viktigt att det även syns utåt vad vi gör. Det finns behov att kunna engagera flera personer för att öka kunskap om föreningen och ha flera som engagera sig. Det är bra att kunna förklara syftet med att delta i föreningslivet till andra personer. Varför ska jag vara med? Vad ska jag göra? Detta leder till nästa fråga. Hur ska vi kunna få nya personer att intressera sig till våra föreningar? Hur hittar vi rätt personer att vara med i föreningen och/eller styrelse. Våga fråga! Ett exempel är en förening som har gjort en behovsanalys i form av en lista med vilka kompetenser de behövde för att utveckla föreningen. Man marknadsförde listan och tack vare det fick de många nya namn som de inte hade tänkt sig förut. I januari ska en podd spelas in med deras berättelse. Ge ansvar och stöd. Det kan vara svårt att släppa in nya personer efter att vi har varit ansvarig länge. Så, hur ska vi lära upp de nya? Bra med att ge de nya olika uppdrag och sedan ge det stöd de behöver för att kunna växa in i uppgiften. Följa och förklara vad saker innebär utan att de känner att de lämnats ensamma med sitt nya ansvar. Våga ge mandat och stöd. Hitta något som de nya kan vara ansvarig för för att sedan växa in i föreningen. Att misslyckas är att lära fler chanser. Det är också bra med misslyckande, det är en del i processen. Man lär sig genom att misslycka, så att de nya har möjligheten att prova och kanske misslycka. Er roll är att ge stöd. Det är ett kontinuerligt arbete och en del i samarbetet. För att ha en inkluderande förening är det viktigt att ha ett kontinuerligt arbete som leder till det. Viktigt att skapa en föreningskultur där det går att vara ny. För personer som har varit med längre finns det många saker och strukturer som är självklart och då kan det vara svårt för en ny att komma in. Viktigt istället att ta in nya och skapa en miljö i vilket det går att komma in som en ny. 6 (10)

7 Workshop Workshopmetoden Josefin använde heter Rakt på sak. Hon fördelar deltagarna i fyra grupper som ska intervjua varandra inom gruppen. Tre minuter per fråga och deltagare. Detta är ett effektivt sätt för att kunna samla in kunskap från gruppen. A. Vilka har ställt frågan till dig: Vill du vara med? Hur blev du en föreningsmänniska? Bekanta var de som frågade mest. Varför blev du föreningsmänniska? Livskede, barn, boende eller yrke. Egna intressen området. Man är med i studiecirklar på olika skäl. På landet är det ofta så att man gå in i en förening för att uppnå en utveckling såsom t ex en fiberförening. Tradition, för att lära känna varandra på landet var då man med i föreningen. Ibland var det kyrkan eller annat. Det blev bara så en del i livet. B. Varför är du engagerad vilket ansvar, stöd och förtroende har du fått? Ett tema som återkom var att vi är med för att kunna påverka. Samhället i stort eller det lokala samhället. Samarbete. Viktigt att jobba ihop för att nå resultat. Gemenskap. Det handlar mycket att göra saker tillsammans. Engagerad eftersom man har ett samhällsintresse. Utveckling eller fortsättning. Många har fått stort ansvar på en gång, många som känner ett stort ansvar både för föreningen och samhället i stort. Man får ett visst stöd från olika aktörer i samhället och styrelse men kanske vi skulle behöva lite föreningsutbildning i länet. Så att nya också har möjlighet att växa in och också erfarenhetsutbyte mellan de nya och gamla. Det kan vara bra att ta med sig barn på styrelsemöte så att de blir en del av vardagslivet. Många har blivit med i föreningen på grund av föräldrarna har tagit med sig dem. (Tips: kolla in Vi Ungas projekt Bestämma trots ålder där man testar metoder för föreningsarbete anpassat till barn). 7 (10)

8 C. Hur skulle du beskriva syftet med att vara med i bygderörelsen för någon annan? Berätta om varför du är medlem och vad föreningen har uppnått (resultat). Tillsammans kan vi vara med och påverka. Vi lär oss hur vi ska göra. Vi kan göra vår bygd lite bättre. Samtidigt har vi trevlig gemenskap och lär känna nya människor. Viktigt att se den nytta som vi har gjort. Viktigt att förmedla det utåt. Lära sig hur samhället fungerar. Vill man vara med att påverka då är det viktigt att veta hur systemet fungera. Viktigt för valberedning att vara ärlig om vad innebär jobbet som styrelseledamot. Man ska vara med eftersom du brinner för frågan och uppnå en förändring, vara med i något större än mig. D. Vilka personer saknas i rörelsen men borde vara med? Vad behöver de veta, kunna och känna för att vara med? På denna fråga svarade många olika. Några tyckte att det inte fattades några medan andra tyckte att det var många grupper som borde vara med som inte är med idag. Grupper som fattas är ungdomar mellan 30 och 50, politiker, företagare, nysvenskar, människor med nya idéer, vissa gografiska områden. För nya svenskars del behöver vi utbilda och berätta mer om vad föreningslivet är och hur viktigt det är här. För att få in dem som fattas i en specifik styrelse är det bra att sätta upp kriterier på vilka kunskaper vi behöver. Då kan vi fråga personen Vi vill att du ska vara med på grund av att du har detta. Mer inspirerande än att säga vi vill att du ska vara med för att du är ung eller dylikt. Vi ska också komma ihåg att föreningsarbete är mer än att vara med i styrelsen, medlemmarna och det man kan bidra med som medlem är lika viktiga. Hitta sätt att engagera större delar av föreningen eftersom det är lätt hänt att styrelsen gör allt annars. Fritidsboende på landsbygden saknas i föreningarna, men de är en viktig grupp att få med. Om man ska få med folk att engagera sig då kan man kanske tillverka en lathund för de nya som kommer in, så att de nya kan komma in på en snabbare sätt och komma med nya tankar. Utbildning i samarbete med studieförbunden, de har ofta utbildningar för styrelser. Det är bra om det finns en styrelse som är aktivt men med rörelse menar vi också en större grupp, medlemmarna är viktigt. Det finns personer som kanske vill engagera sig i föreningsliv och göra saker men är rädda för att sitta i styrelse. Hur tar vi tillvara av dem då 8 (10)

9 Efter workshop sammanfattade Anders lite om de projekt Länsbygderådet har genomfört under senaste åren. Landsbygden framgångsfaktorer (2012). Samarbete med länsbygderådet i Kalmar. Första frågan har varit att definiera vad vi menar med landsbygd. Finns många definitioner. Trots allt bestämmer sig personer för att bo på landsbygden. Och då blir det intressant att veta varför. Livsstilen var det svar som kom fram mest från de unga par som flyttat till landsbygden. Green Action ( ). Ett projekt för att utveckla en regional förening för ungdomar med intresse för miljöfrågor. Viktigt att lära sig att driva förening och projekt utifrån de regler som finns. De nått målet även om det var svårt i början att kunna lära sig systemet. Länsbygderådet har möjlighet till att vara projektägare för att kunna hjälpa små föreningar eller grupper som har idé men orkar inte själva att leda projekt, t.ex. på grund av ekonomi. Servicepunkter i Blekinge förstudie (2015). Samla in kunskap om vad som finns och fånga upp intresse för att skapa nya servicelösningar i Blekinge. Det finns dock inte möjlighet till fortsättning genom Leader men möjlighet att söka pengar från Tillväxtverket. Ansökan bygger på att varje kommunbygderåd ska jobba i sina kommuner. Överenskommelse inom integrationsområdet (2014). Genomfört två konferensen. Det blev en överenskommelse med Länsstyrelse. Vi undersöker nu möjlighet för en överenskommelse i social ekonomi. Lokalt förankrat fiske (2015). Arbeta för att lyfta frågan om fiskets vara eller ej med de som kan påverka beslut. Konferens med inbjudna gäster och talare från hela landet, däribland fem riksdagsledamöter. Dialog med Jordbruksverket. Även samlat intresse från HSSL runt om i landet. Blekinge utveckling i samverkan. Kompetensutveckling för små företag på Blekinges landsbygd. Anders visar filmen som sammanfattar tidigare projektet. Ni hittar den på hemsidan. Nu har vi fått nya projektmedel från ESF (Europeiska Social Fonden) för att driva ett nytt projekt fram tills juni Fram till juni 2017 ska göras en plan om vilka kompetensutvecklingsinsatser som behöver genomföras. För att hitta en annan modell än bara projektverksamhet som är lite sårbart har vi bildat Blekinge utveckling i samverkan ekonomisk förening. Det finns möjlighet att bli medlem i det. Syfte är att fungera som kontaktlänk med myndigheterna och har möjlighet för att driva inriktat projekt för att nå olika mål. En tanke är att de företagen som är med i projektet ska också vara med i föreningen. 9 (10)

10 Diskussion tillsammans Anders avslutar programmet med att leda en gemensam diskussion runt frågorna: Vilka frågor är viktiga för oss och andra? Vad kan LBR göra för att utveckla landsbygden? Vilka frågor är viktiga för LBR att arbeta med i framtiden? Vad gör vi för att marknadsföra vår förening? Vad kan vi göra mer för att visa att vi finns och vad vi gör? Vi delade oss i olika grupper för att kunna fundera och diskutera tillsammans frågorna. Sammanställning av diskussionen: Kort diskussion om att i de europeiska projekten nu inte längre är möjligt att medfinansiera med ideella timmar. Både LBR i Blekinge och riksorganisationen försöker att framhålla att det är viktigt att främja det ideella arbetet som är en viktig resurs i det svenska samhället. Närvarande vill ha mer föreningar i LBR. Det är viktigt med opinionsbildning för att främja fördelar att bo på landet. Lyfta upp landsbygden som en tillgång i olika sammanhang. Det är viktigt att vi i Blekinge får en konferens om Lokal ekonomi. Önskan att ha mer föreläsningar som LBR genomför. Inspirationsföreläsningar för att ha en möjlighet till att träffas, bli inspirerat och nätverka. Viktig med konferenser. Utbildning i projekt, viktig att komma igång med det. Funderingar om marknadsföring, det bör komma från kommunbygderådet. Det är viktigt att kommunbygderådet samarbeta för att främja LBR. LBR syns men inte tillräckligt mycket. Kommunbygderådet borde arbeta lokalt för att ge vikt till LBR betydelse. Hela Sverige Ska Leva har gjort Vid en undersökning om vilka organisationer som jobbar för landsbygdsutveckling hamnar HSSL på 4/5 plats. Det är inte tillräckligt. Vi måste bli ännu bättre på marknadsföringen Vi har en fördel i Blekinge med två tidningar som ofta skriver om landsbygden. Vi kan dra nytta av det. Enkelt att få kontakt med tidningar. Marknadsföring av oss själva genom att vara tydligt och berätta vad vi gör och vad vi har för mål. Förändra centralisering tankesättet. 10 (10)

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER DELEGATIONEN FÖR UNGA OCH NYANLÄNDA TILL ARBETE Adress: Karlavägen 100 A, 103 33 Stockholm Telefon: 08-405 10 00 E-post: kontakt@dua.se BUDSKAP OCH KANALER

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Hela Sverige ska leva Uppsala län Stavby 110 747 94 ALUNDA hemsida www.helasverige.se/uppsala-laen Mobil 070 299 42 22 e-post info@lbruppsala.se

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2016-1 Inledning Hela Sverige ska leva Sjuhärad är kanske viktigare än någonsin. I och med en ny omvärld, nya utmaningar och nya möjligheter har vår organisation en mycket viktigt roll

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Innehåll Summering...2 Organisation...2 Sammanträden...2 Möten med riksorganisation.......3 Värdegrund...3 Vision...3 Syfte...3 Verksamhetsidé...3

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Projekt. Småskaligt fiske en möjlighet för tillväxt och lokal utveckling

Projekt. Småskaligt fiske en möjlighet för tillväxt och lokal utveckling Projekt Övergripande syfte: att främja tillväxt och skapa fler arbetstillfällen på landsbygden genom att synliggöra fiskets betydels för lokal utveckling. Genomföra 2-dagars konferens under våren 2015

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder Verksamhetsplan 2014 www.helasverige.se Det är en glob, jag trampar med min fot. Vad är centralt, på ytan av ett klot? Jag väljer Pjätteryd

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma :::::

::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: ::::: De som bestämmer vilka som ska få bestämma ::::: Leaderträffen - Varberg - 2016 Arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling Stina Nilss och Josefina Andersson VI Josefina Andersson Coompanion Halland.

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSSTRATEGI för Länsbygderådet Sjuhärad

JÄMSTÄLLDHETSSTRATEGI för Länsbygderådet Sjuhärad JÄMSTÄLLDHETSSTRATEGI för Länsbygderådet Sjuhärad Antagen av styrelsen, 2010-09-22 Riksorganisationen Hela Sverige ska leva har antagit visionen Vi ska bli bäst på jämställdhet. Upprättandet av en jämställdhetsstrategi

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Sammanställning av FSO medlemskonferens. med Lisa Moraeus 20 sept 2017

Sammanställning av FSO medlemskonferens. med Lisa Moraeus 20 sept 2017 Sammanställning av FSO medlemskonferens med Lisa Moraeus 20 sept 2017 Onsdagen var bokad sedan länge och efterlängtad. Då kom föreningscoachen och föreläsaren Lisa Moraeus till vår medlemskonferens. Vi

Läs mer

Handlingsplan 2008-2010

Handlingsplan 2008-2010 Handlingsplan 2008-2010 Länsbygderådet Uppsala 1 juni 2008 Delarna skapar helheten www.kennethnyberg.se Handlingsplan Huvudsyftet med handlingsplanen är att erhålla ett material som underlag för styrelsens

Läs mer

Medlemsföreningarnas aktiviteter

Medlemsföreningarnas aktiviteter Medlemsföreningarnas aktiviteter SCUF:s medlemsföreningar ska enligt förbundets stadgar driva verksamhet som verkar i enlighet med förbundets ändamål. Detta innebär att en medlemsförening i SCUF arbetar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Styrelse Länsbygderådets styrelse har under året bestått av: Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Bengt Grönblad Hjördis Clarberg Anders

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Bakgrund Denna handlingsplan är kopplad till Ronneby kommuns landsbygdspolitiska program och är framtagen efter en

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Sid 1 Plats: Galtsjöns Wärdshus, Ronneby Tid: 24 oktober 2011, kl.1000-1200, 1300-1500 Närvarande: Inez Arbrahamzon, ordförande

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Dialogprocess kring den regionala utvecklingsstrategin

Dialogprocess kring den regionala utvecklingsstrategin 1 Dialogprocess kring den regionala utvecklingsstrategin Under hösten 2018 genomförs en dialogprocess med kommuner, politiker, näringsliv och civilsamhället. Processen avslutas med en dag kring regional

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU!

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLD ARBETSMARKNAD JÄMSTÄLLDHET SÅ HÄR GÖR DU! Winnet Skåne vill stärka handlingskraften för att arbeta med jämställdhet i praktiken och bjuder därför in till en rad lunchworkshops

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-10-08 1(5) Plats och tid: Seglora, hos Jan kl: 18:00 21:00 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Tina Yngvesson Utses att justera: Paragraferna: 42 63 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer Ordförande:..

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans

Utvärdering Bygd och stad i balans Utvärdering Bygd och stad i balans UTIFRÅN-PERSPEKTIV UTVÄRDERINGENS UTFORMNING SNABBGENOMGÅNG AV UTFALL SLUTSATSER & REKOMMENDATIONER Etapp 1: Utveckla servicegrad utanför centralorten Syfte: Att utveckla

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Hur kan människors delaktighet i demokratin bidra till social hållbarhet?

Hur kan människors delaktighet i demokratin bidra till social hållbarhet? Hur kan människors delaktighet i demokratin bidra till social hållbarhet? Kongressbeslut 2011 SKL ska stödja medlemmarna i arbete med att utveckla dialogen med medborgarna och att integrera resultat i

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas När du kommer som ny till en svensk stad kan det ofta vara svårt att förstå var alla människor håller hus. Folk möts kanske inte ute på

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Arrangör: Sociala samverkansrådet Moderator: Ingrid Bexell Hulthén Text och foto: Malin Helldner Bakgrund I mars 2010 bildades ett samverkansråd i Göteborg.

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

strategi hela sverige ska leva

strategi hela sverige ska leva strategi 2017 2020. hela sverige ska leva Vision. Hela Sverige ska leva! Syfte. Balans mellan stad och land - god landsbygdsutveckling - goda villkor i hela landet. Verksamhetsidé. Från Hela Sverige ska

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader Utvärdering Bygd och stad i balans Leader 1 Innehåll Utvärdering... 1 Bygd och stad i balans Leader... 1 Bakgrund... 3 Metod... 3 Stärkt attraktivitet - fastighetsvärden... 4 Ortsvandringar... 4 Växtplatser...

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

PROTOKOLL Fört vid årsstämma med Länsbygderådet Blekinge den 11 april 2017 Plats: Kulturcentrum, Ronneby

PROTOKOLL Fört vid årsstämma med Länsbygderådet Blekinge den 11 april 2017 Plats: Kulturcentrum, Ronneby PROTOKOLL Fört vid årsstämma med Länsbygderådet Blekinge den 11 april 2017 Plats: Kulturcentrum, Ronneby Årsstämman inleds med ett kulturevenemang. Ukkeorkestern, bestående av fyra duktiga ukulelespelare

Läs mer

Avser förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna få stöd

Avser förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna få stöd Villkor för projekturval Leaderområde: Leader Polaris Insatsområde: Samtliga Fond: Samtliga Avser förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna få stöd JA/NEJ 1 En tydlig* projektplan

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

Byaplan. strategi för lokal utveckling i :

Byaplan. strategi för lokal utveckling i : Byaplan strategi för lokal utveckling i : _ Föreningens namn: Org.nr: Datum: Byaplanen ligger till grund för den årliga verksamhetsplanen och bör därför fastställas vid föreningens årsmöte. Detta material

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2015-2017 RIKSTEATERN KRONOBERG (RK) Inledning Riksteaterns vision: Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse - för alla överallt. (kongressbeslut 2011) Övergripande uppdrag för

Läs mer

Projektrapport Kompetensväxling 2016

Projektrapport Kompetensväxling 2016 Projektrapport Kompetensväxling 2016 Sammanfattning Denna uppföljning av Kompetensväxlingsprojektet är kortfattad och fokuserar på resultat, genomförda aktiviteter och effekter av det arbete Innovatum

Läs mer

LOKAL SERVICEPLAN FÖR VANSBRO KOMMUN

LOKAL SERVICEPLAN FÖR VANSBRO KOMMUN LOKAL SERVICEPLAN FÖR VANSBRO KOMMUN 2008-2012 Fastställd av kommunfullmäktige2008-09-29 65 Dnr: KS 2007/361 Innehållsförteckning: 1. Sammanfattning... 3 2. Uppdraget... 4 3. Övergripande mål... 4 4. Syfte

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi 1 Örjan Johansson Tillväxtverket Enhet: Regional tillväxt 2 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet. Vi skapar

Läs mer

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Förhandinbjudan Folkhälsokonferens 2013

Förhandinbjudan Folkhälsokonferens 2013 Tjänsteskrivelse 2013-04-15 Handläggare: Cecilia Ljung Dnr: 2013.0048 Folkhälsonämnden Förhandinbjudan Folkhälsokonferens 2013 Sammanfattning Folkhälsonämnden bjuder in till den årliga folkhälsokonferensen

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Uppstartsmöte för Blekinge Utveckling i Samverkan Onsdagen den 8 februari 2017 på Eriksberg Vilt och Natur

Uppstartsmöte för Blekinge Utveckling i Samverkan Onsdagen den 8 februari 2017 på Eriksberg Vilt och Natur Uppstartsmöte för Blekinge Utveckling i Samverkan Onsdagen den 8 februari 2017 på Eriksberg Vilt och Natur Projektet BLUTSAM bjuder in alla deltagande företag till uppstart på projektet med information

Läs mer

Handlingsplan. Den lokala överenskommelsen mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Handlingsplan. Den lokala överenskommelsen mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Handlingsplan Den lokala överenskommelsen mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018-2023 Postadress: Uppsala kommun, kommunledningskontoret, 753 75 Uppsala Telefon: 018-727 00 00 (växel) E-post:

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Organisation: Brottsofferjouren Mellersta Skåne är en av landets 79 lokala brottsofferjourer och ger stöd i kommunerna Lund, Eslöv, Höör, Hörby,

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Engagemansguidning för en mer meningsfull fritid

Engagemansguidning för en mer meningsfull fritid Engagemansguidning för en mer meningsfull fritid Barn har rätt till en intressant, meningsfull och utvecklande fritid oavsett familjens ekonomiska förutsättningar. Alla barn har dock inte tillräcklig tillgång

Läs mer