Johan Håstad. 22 september, Exjobb och forskning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Johan Håstad. 22 september, Exjobb och forskning"

Transkript

1 på CSC 22 september, 2011

2 Föredragets viktigaste punkt Fråga! Jag är huvudsakligen här för att väcka tankar och diskussion och i andra hand för att informera.

3 Att notera Det jag säger är mina egna uppfattningar. Centrerat på mina intressen och kunskapsoråden. Jag ligger i gränstrakterna datalogi/matematik. Effektiva algoritmer och kryptografi. Långt ifrån den objektiva sanning en professor borde(?) kunna prestera.

4 Inspirationskällor utöver egen forskning Före detta forskarutbildningsansvarig på CSC. Medlem vetenskapakademien. Ex-Medlem Vetenskapsrådets NT-råd, avgick slutet Diverse kommittéer under åren. Examinator för mer än 200 exjobb (Stefan Arnborg har många fler).

5 Bakgrund CSC Forskarutbildningsämnen: Datalogi. Numerisk analys. Människa-dator interaktion. Medieteknik och grafisk produktion. Tal- och musik-kommunikation.

6 Delområden Datalogi Teoretisk Datalogi Datorseende och Robotik Beräkningsbiologi

7 Deldelområden Teoretisk datalogi Approximationsalgoritmer för NP-svåra optimeringsproblem. Algoritmer för språkhandling. Datasäkerhet. Programkorrekthet. Testning. Statistisk databrytning. Kryptografi.

8 CSC i siffror Drygt 300 anställda Mkr omsättning. Ca hundra doktorander. Ca hundra kurser. Drygt hundra exjobb per år. Forskning % av omsättningen. Forskning % externfinansierad.

9 CSC i siffror Drygt 300 anställda Mkr omsättning. Ca hundra doktorander. Ca hundra kurser. Drygt hundra exjobb per år. Forskning 67 % av omsättningen. Forskning % externfinansierad.

10 CSC i siffror Drygt 300 anställda Mkr omsättning. Ca hundra doktorander. Ca hundra kurser. Drygt hundra exjobb per år. Forskning 67 % av omsättningen. Forskning 70 % externfinansierad.

11 Åter till exjobbet Vad är forskning? Svår fråga. Ett (hittills) positivt laddat ord som håller på att urvattnas.

12 Åter till exjobbet Vad är forskning? Svår fråga. Ett (hittills) positivt laddat ord som håller på att urvattnas. Vi behöver inte svara på den frågan.

13 Nästa fråga Vad är vetenskaplighet? Notera att exjobbet ska ha ett vetenskapligt angreppssätt. Inte alla lyckas på denna front.

14 Examinators mardröm Få en rapport som exjobbaren tror är färdig som inte alls håller måttet av vetenskaplighet.

15 Examinators mardröm Få en rapport som exjobbaren tror är färdig som inte alls håller måttet av vetenskaplighet. Naturligtvis en västanfläkt jämfört med hur illa det är för exjobbaren.

16 Ett ökande problem? Nyligen sett att par rapporter med slappt språkbruk. Det är helt enkelt inte acceptabelt och tar tid att åtgärda. Ni skriver inte en reseberättelse på gymnasiet, ni berättar om ett vetenskapligt sammanhang.

17 Examinator gentemot handledare Det är kan hända att examinatorn har annan uppfattning än handledaren om vad som är vetenskapligt.

18 Examinator gentemot handledare Det är kan hända att examinatorn har annan uppfattning än handledaren om vad som är vetenskapligt. Examinatorn ser fler exjobb än de flesta handledare.

19 Examinator gentemot handledare Det är kan hända att examinatorn har annan uppfattning än handledaren om vad som är vetenskapligt. Examinatorn ser fler exjobb än de flesta handledare. Det är examinatorn som bestämmer vad som är godkänt.

20 Vetenskapsteori Ett stort akademiskt ämne som jag aldrig studerat i formell mening.

21 Vetenskapsteori Ett stort akademiskt ämne som jag aldrig studerat i formell mening. Mer än vad vi behöver för exjobbet.

22 Vetenskaplighet i exjobbet Ha det i åtanke från början. Det är sunt förnuft som gäller och det finns flera personer att fråga, med examinator huvudansvarig. Det kul att göra rätt och tänka igenom saker. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

23 Några nyckelord Motivera, diskutera alternativ. Behöver inte alltid vara långrandigt. Analysera. Läsaren kan tänka själv men du har mer tid och djupare kunskaper inom området. Diskutera (o)säkerhet. Finns ofta inte tid för uttömmande tester, tänk igenom den aspekten tidigt.

24 Grundförutsättning Vara inläst på området. Svårt att hinna med, även för ett exjobb. Prata med folk som kan t.ex. handledare, fråga mycket! Ens egna åsikt att man borde kunna något blir bara värre med tiden.

25 Metod på (hård) teori-sidan Det som ska bevisas ska ha fullständiga bevis alternativt precis referens. För det som inte kan bevisas ska detta explicit framgå. Få metodproblem.

26 Mjukare forskningsområden Metodproblem av olika grad. Ett hantverk som det tar tid att bli bra på. Diskutera upplägg med handledare och/eller examinator. Delikata och utmanande problem!

27 Mjukare forskningsområden Metodproblem av olika grad. Ett hantverk som det tar tid att bli bra på. Diskutera upplägg med handledare och/eller examinator. Delikata och utmanande problem! Dåligt upplägg kan ge värdelös studie trots intressant fråga och intressanta idéer.

28 En balansakt Det är inte vetenskapligt att vinkla en framställning. Ingen kommer orka att på egen hand upptäcka att det du har gjort är intressant. Argumentera för det du gjort men tänk igenom hur.

29 Personligt hatobjekt 1 Rapporter eller diskussioner med för lite formalism och/eller utan bra definitioner. Om vi inte riktigt vet vad vi pratar så kan vi prata runt varandra hur länge som helst. Försök vara precis, undvik ord som thing.

30 Personligt hatobjekt 2 Vetenskapliga arbeten med för mycket formalism. Har man inget att säga kan man åtminstone försöka hindra att någon annan upptäcker det.

31 Mina åsikter om rapporten De flesta läsare läser inte mer än inledningen och kanske slutsatserna. Dessa delar ska berätta hela historien fast utan detaljer.

32 Forskning? Kanske att leta ny kunskap med ett vetenskapligt angreppssätt. Vad skiljer forsking från utredning?

33 Forskning? Kanske att leta ny kunskap med ett vetenskapligt angreppssätt. Vad skiljer forsking från utredning? Kanske högre osäkerhetskomponent, avspeglas det i forskningsdebatt och ansökningar?

34 Forskning? Kanske att leta ny kunskap med ett vetenskapligt angreppssätt. Vad skiljer forsking från utredning? Kanske högre osäkerhetskomponent, avspeglas det i forskningsdebatt och ansökningar? Kan ett forksningsprojekt ha deliverables vid förutbestämda tider, som krävs för en del EU-projekt?

35 Slutord Stanna upp och tänk efter under exjobbet. Hur berättar/motiverar jag för en kritisk men välvilligt inställd utomstående.

36 Slutord Stanna upp och tänk efter under exjobbet. Hur berättar/motiverar jag för en kritisk men välvilligt inställd utomstående. Känner du dig osäker tala med handledare och/eller examinator.

Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi Skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH Reviderad version, 28 februari 2008. Gemensamma föreskrifter för utbildningen på forskarnivå vid KTH

Läs mer

Välkommen till exjobbsinformation och masterpåbyggnad

Välkommen till exjobbsinformation och masterpåbyggnad Välkommen till exjobbsinformation och masterpåbyggnad Varför exjobb? Använda sina kunskaper och med vetenskaplig ansats lösa en uppgift med anknytning till utbildningen Professionell skriftlig och muntlig

Läs mer

DD1390 prosam14 för årskurs 3

DD1390 prosam14 för årskurs 3 DD1390 prosam14 för årskurs 3 Viggo Kann Professor i datalogi TCS - Teoretisk datalogi CSC Skolan för datavetenskap och kommunikation viggo@nada.kth.se 1 Dagens föreläsning Prosam i år Årskurs tre på D

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi Studieplan för utbildning på forskarnivå i datalogi Skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH Reviderad version, 30 mars 2009. Gemensamma föreskrifter för utbildningen på forskarnivå vid KTH finns

Läs mer

DD1390 prosam16 för årskurs 2

DD1390 prosam16 för årskurs 2 DD1390 prosam16 för årskurs 2 Viggo Kann Professor i datalogi TCS - Teoretisk datalogi CSC Skolan för datavetenskap och kommunikation viggo@nada.kth.se 1 Dagens föreläsning Prosam i år Årskurs två och

Läs mer

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet Rolf Zale Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap rolf.zale@emg.umu.se Grundsyn Under examensarbetet ska studenten koncentrera sig på uppgiften

Läs mer

DD1390 prosam15 för årskurs 2

DD1390 prosam15 för årskurs 2 DD1390 prosam15 för årskurs 2 Viggo Kann Professor i datalogi TCS - Teoretisk datalogi CSC Skolan för datavetenskap och kommunikation viggo@nada.kth.se 1 Dagens föreläsning Prosam i år Årskurs två och

Läs mer

Roller. Student. Institutionen för informationsteknologi www.it.uu.se

Roller. Student. Institutionen för informationsteknologi www.it.uu.se Examensarbete på kandidatnivå Roller Handledare Exjobbssamordnare Student Ämnesgranskare Examinator http://www.it.uu.se/edu/exjobb Checklista (början) Ta reda på alla regler och krav kring exjobb Gå gärna

Läs mer

Examensarbeten på dataingenjörsprogrammet

Examensarbeten på dataingenjörsprogrammet Examensarbeten på dataingenjörsprogrammet Den här texten riktar sig till studenter på Di-programmet. Syftet är att sammanfatta rutinerna för examensarbete vid institutionen för systemteknik. Inlämning

Läs mer

Att skriva uppsats BAS A01 Baskurs för universitetsstudier!

Att skriva uppsats BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! ATT SKRIVA UPPSATS inte bara en sak utan (minst) tre Förarbete Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Förarbete forskningsprocessen Förarbetet bör vara helt avklarat

Läs mer

Valinfo SL2 Exjobbsinfo SL3. Stefan Engevall, SL/FTL,

Valinfo SL2 Exjobbsinfo SL3. Stefan Engevall, SL/FTL, Valinfo SL2 Exjobbsinfo SL3 Stefan Engevall, SL/FTL, 170928 10 år! Äntligen är jag HELT säker och HELT lugn SL är ett VÄLDIGT bra program som ger hög nytta per investerad resurs För samhället För företagen

Läs mer

Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM

Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM 1 OCTOBER 2015 2 Varför exjobb? Examensarbetet ska visa att den studerande besitter förmåga att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper

Läs mer

DD1390 prosam12 för årskurs 2

DD1390 prosam12 för årskurs 2 DD1390 prosam12 för årskurs 2 Viggo Kann Professor i datalogi TCS - Teoretisk datalogi CSC Skolan för datavetenskap och kommunikation viggo@nada.kth.se Dagens föreläsning Prosamkursutvärderingen Prosam

Läs mer

Examensarbeten, litteraturstudier och teoretisk geoekologi / geografi. Gemensamma riktlinjer för hela institutionen

Examensarbeten, litteraturstudier och teoretisk geoekologi / geografi. Gemensamma riktlinjer för hela institutionen Examensarbeten, litteraturstudier och teoretisk geoekologi / geografi Gemensamma riktlinjer för hela institutionen Innehåll för examensarbeten Under kursen utför och redovisar studenterna en vetenskaplig

Läs mer

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete Examensarbete DATATEKNIK Vad är ett exjobb ingen vanlig kurs: fördjupning inom ett ämne större och längre arbete öppen frågeställning bidra med ny kunskap självständigt arbete exjobbet gör din examen unik

Läs mer

Examensarbeten kvalitet, självinsikt och det kollektiva ansvaret. Sheila Galt KUL 2014

Examensarbeten kvalitet, självinsikt och det kollektiva ansvaret. Sheila Galt KUL 2014 Examensarbeten kvalitet, självinsikt och det kollektiva ansvaret Sheila Galt KUL 2014 Kvalitet på exjobb enligt vem? Studenterna (Skribenten och opponenterna) Handledaren Examinatorn Institutionen (Viceprefekt

Läs mer

H10_Statistik och Vetenskapsteori. Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28

H10_Statistik och Vetenskapsteori. Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28 H10_Statistik och Vetenskapsteori Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28 1. I vilken utsträckning anser du att du uppnått de angivna kursmålen? (5) Stor 13 46,4% (6) Mkt stor 5 17,9%

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Minnesanteckningar från möte

Minnesanteckningar från möte Grundutbildningsgruppen Skolan för Datavetenskap och kommunikation Minnesanteckningar från möte 2008-11-10 Närvarande ledamöter: Minnesantecknare: Övriga närvarande: Ninni Carlsund Levin, vik. grundutbildningsansvarig

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Matematisk statistik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Matematisk statistik Studieplan för utbildning på forskarnivå Matematisk statistik English title: Mathematical statistics TNMAST00 Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden (forskarutbildningsnämnden) 2014-05-14

Läs mer

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Examinatorer W: Fritjof Fagerlund (huvudansvarig) Mattias Winterdahl Björn Claremar Monica Mårtensson Syfte och mål Syftet med examensarbetet är att förbereda

Läs mer

Roller. Student. Institutionen för informationsteknologi www.it.uu.se

Roller. Student. Institutionen för informationsteknologi www.it.uu.se Examensarbete på kandidatnivå Roller Handledare Exjobbssamordnare Student Ämnesgranskare Examinator Checklista (början) Ta reda på alla regler och krav kring exjobb Gå på någon annans slutpresentation!

Läs mer

Kursrapport uppsatsarbete på kandidatnivå höstterminen 2017

Kursrapport uppsatsarbete på kandidatnivå höstterminen 2017 Kursrapport uppsatsarbete på kandidatnivå höstterminen 2017 Den här hösterminen lämnades 33 kandidatuppsatser in för examination. Något fler uppsatser än vanligt rekommenderades att dras tillbaka, vilket

Läs mer

Välkommen till Civilingenjör Datateknik! Stefan Forsström & Magnus Eriksson Avdelningen för informationssystem och -teknologi

Välkommen till Civilingenjör Datateknik! Stefan Forsström & Magnus Eriksson Avdelningen för informationssystem och -teknologi Välkommen till Civilingenjör Datateknik! Stefan Forsström & Magnus Eriksson Avdelningen för informationssystem och -teknologi Stefan Forsström Har själv studerat Civilingenjör i Datateknik på MIUN 2004-2009

Läs mer

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131 Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden 2015-09-29, dnr L 2015/131 Med examination avses här examinering av alla moment på forskarnivå,

Läs mer

BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Att skriva uppsats

BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Att skriva uppsats BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Att skriva uppsats ATT SKRIVA UPPSATS inte bara en sak utan (minst) tre Förarbete Förarbete forskningsprocessen Förarbetet

Läs mer

Björn Åstrand

Björn Åstrand HÖGSKOLAN I HALMSTAD Examensarbete Instruktioner Halvtidseminarium 2014 HT Björn Åstrand 2014-10-08 Björn Åstrand 2014 1 Halvtidsseminarium Vid halvtidsseminariet presenteras hittills uppnådda resultat

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik/tillämpad matematik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik/tillämpad matematik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik/tillämpad matematik Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden för naturvetenskap och teknik vid MDH, 2007-06-14, och av utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Master Thesis Proposal Uppsatsplan

Master Thesis Proposal Uppsatsplan Överblick Master Thesis Proposal Uppsatsplan Pontus Wärnestål Repetition: karakteristik delar metod i skrivandet Upplägg av ett Thesis Proposal Bedömningskriterier Karakteristik Precision Komprimering

Läs mer

Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik

Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik Introduktion Examensarbetet är ingenjörsutbildningarnas avslutande kurs (härefter kallad exjobbs-kursen) där du skall tillämpa kunskaper

Läs mer

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete Examensarbete DATATEKNIK Vad är ett examensarbete? ingen vanlig kurs: fördjupning inom ett ämne större och längre arbete öppen frågeställning bidra med ny kunskap självständigt arbete exjobbet gör din

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH 1. Ämnesbeskrivning samt mål för utbildningen 1.1 Syfte och mål för utbildningen Syftet med

Läs mer

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Se W:s exjobbssida: http://www.w-program.nu/ Examinatorer W: Fritjof Fagerlund Mattias Winterdahl Björn Claremar Anna Sjöblom (tjänstledig) Syfte och mål

Läs mer

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6.

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6. SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkänd av styrelsen 5.6.2018 Bedömning av undervisningsförmågan Undervisningsförmågan bedöms i samband med tillsättning av undervisnings-

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1113 Kriminologi: Introduktion till studier av brott och sociala avvikelser, 30 högskolepoäng Criminology: Introduction to the study of crime and social

Läs mer

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Krav, tips och förslag Skapad av: Modifierad av: Ändrad av: Martin Rudberg Clas Rydergren Henrik Andersson 2004 M. Rudberg 1 Allmänt om arbetet Målet med examensarbetet

Läs mer

Välkommen till exjobbsinformation

Välkommen till exjobbsinformation Välkommen till exjobbsinformation Exjobbsinformation 3 OCTOBER 2018 2 Agenda 12:15 Studievägledningen och Fredrik Persson från IEI informerar Exjobbsinformation 3 OCTOBER 2018 3 Varför exjobb? Använda

Läs mer

Examensarbete Information 2018

Examensarbete Information 2018 Examensarbete Information 2018 CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Skall vara på 20 veckor heltid inklusive rapportskrivning Skall vara en fördjupning (30 hp på A-nivå)

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Information till årskurs 3 CDATE. Prosam

Information till årskurs 3 CDATE. Prosam Information till årskurs 3 CDATE Prosam 2018-10-30 KTH/EECS - Datateknik 300 hp Studievägledare Helen Lindkvist tel. 08-790 60 33 Måndag torsdag kl. 9-12 för bokade besök Måndag - torsdag kl.12.30-14.30

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i matematik vid Linnéuniversitetet

Uppföljning av masterexamen i matematik vid Linnéuniversitetet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Loulou.von.ravensberg@uka.se 2014-11-04 411-00058-14 Till rektor Uppföljning av masterexamen i matematik vid Beslut Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ger det

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar 2011 2014. Mall för uppföljning civilingenjörsexamen

Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar 2011 2014. Mall för uppföljning civilingenjörsexamen Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar 2011 2014 Mall för uppföljning civilingenjörsexamen Lärosäte: Kungliga Tekniska Högskolan Utvärderingsärende Huvudområde/område för examen: Datateknik

Läs mer

EXAMENSARBETE CIVILEKONOM

EXAMENSARBETE CIVILEKONOM EXAMENSARBETE CIVILEKONOM Sven-Olof Collin E-mail: masterdissertation@yahoo.se Hemsida: http://www.svencollin.se/method.htm Kris: sms till 0708 204 777 VARFÖR SKRIVA EN UPPSATS? För den formella utbildningen:

Läs mer

LT200X Examensarbete inom teknik och lärande, avancerad nivå 30,0 hp. Stefan Stenbom

LT200X Examensarbete inom teknik och lärande, avancerad nivå 30,0 hp. Stefan Stenbom LT200X Examensarbete inom teknik och lärande, avancerad nivå 30,0 hp Stefan Stenbom Närvaro ... Berätta om ditt exjobb!... Examensarbetens syfte Visa att du kan Tillämpa dina akademiska kunskaper

Läs mer

Att göra examensarbete

Att göra examensarbete Att göra examensarbete För att ta ut en masterexamen måste du ha genomfört ett examensarbete. Under examensarbetet förväntas du bland annat visa fördjupade teoretiska kunskaper inom någon del av det biologiska

Läs mer

Tryckeritjänster Universitetsservice US-AB Box Stockholm Telefon; E-post:

Tryckeritjänster Universitetsservice US-AB Box Stockholm Telefon; E-post: Tryckeritjänster Universitetsservice US-AB Box 70014 10044 Stockholm Telefon; 08-790 74 00 E-post: tryck@us-ab.com OBS! Krav på tryckeritjänst för godkänt exjobb OBS! När rapporten är godkänd (omkring

Läs mer

Studieplanen är fastställd av naturvetenskapliga fakultetsnämnden

Studieplanen är fastställd av naturvetenskapliga fakultetsnämnden 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Datalogi (General study programme for PhD- studies in Computer Science) (inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen)

Läs mer

Föreläsning 5. Deduktion

Föreläsning 5. Deduktion Föreläsning 5 Deduktion Hur ett deduktivt system fungerar Komponenter - Vokabulär Ett deduktivt system använder ett visst slags språk som kan kallas för systemets vokabulär. I mindre formella fall är kanske

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik

Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik Niklas Broberg niklas.broberg@chalmers.se 2017-05-11 Hur många från Datavetenskap? Datateknik? Informationsteknik? Om er Hur många av er har

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

Examensarbete i språkteknologi

Examensarbete i språkteknologi Examensarbete i språkteknologi Beáta Bandmann Megyesi Institutionen för lingvistik och filologi Uppsala universitet Översikt Examensarbetets innehåll Regler och principer Lärare och handledare Lärandemål

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram, maskininlärning Master's Programme, Machine Learning, 120 credits 120,0 högskolepoäng.

Utbildningsplan. Masterprogram, maskininlärning Master's Programme, Machine Learning, 120 credits 120,0 högskolepoäng. Utbildningsplan Masterprogram, maskininlärning Master's Programme, Machine Learning, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18. Utbildningens mål Maskininlärning

Läs mer

Information om examensarbete och krav för examen. Siv Söderlund Studievägledare DM-nämnden

Information om examensarbete och krav för examen. Siv Söderlund Studievägledare DM-nämnden Information om examensarbete och krav för examen Siv Söderlund Studievägledare DM-nämnden VAD ÄR ETT EXJOBB? Examensarbetet omfattar 30 högskolepoäng på A-nivå Tre moment ingår i examensarbetet *Genomförande,

Läs mer

Information till årskurs 3 CDATE

Information till årskurs 3 CDATE Information till årskurs 3 CDATE KTH/CSC - Datateknik 300 hp Studievägledare Alicja Lissenko tel. 08-790 81 76 Måndag torsdag kl. 9-12 för bokade besök kl.13-15 drop in Datateknik 300 hp Civilingenjörsprogrammet

Läs mer

Vad är ett universitet?

Vad är ett universitet? Vad är ett universitet? Webbteknisk introduktion (1IK415) VT 2013 Patrik Brandt patrik.brandt@lnu.se GRATTIS! Dagens agenda Vad är ett universitet? Linnéuniversitetet Allmänna tips om universitetsstudier

Läs mer

Examensarbete inom: - Logistik - Kvalitetsutveckling

Examensarbete inom: - Logistik - Kvalitetsutveckling 2016-09-22 Examensarbete inom: - Logistik - Kvalitetsutveckling, Studierektor Logistik- och Kvalitetsutveckling, IEI Här hittar du mer information www.iei.liu.se/logkval/examensarbete Info kopplat till

Läs mer

Grupp 3 Vad är ett ämesdidaktiskt examensarbete?

Grupp 3 Vad är ett ämesdidaktiskt examensarbete? Grupp 3 Vad är ett ämesdidaktiskt examensarbete? Slutsatser: Tre problemområden Brist på samsyn Förstärkning av ämnet ev försvagning av andra områden? Hur ska det yrkesdidaktiska kunskapsbehovet kunna

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå

Studieplan för utbildning på forskarnivå Studieplan för utbildning på forskarnivå Teknisk fysik med inriktning mot industriell teknik English title: Engineering Science with specialization in industrial engineering and management TNTEKF19 Fastställd

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 1) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) HT 2011 Ansvarig lärare: Assistent: Stefan Wiens, Ph.D., professor Joakim Norberg, doktorand Rum 219, Frescati Hagväg

Läs mer

Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik

Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik Niklas Broberg niklas.broberg@chalmers.se 2018-05-14 Hur många från Datavetenskap? Datateknik? Informationsteknik? Om er Hur många av er har

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning tillgängliga resurser medger.

Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning tillgängliga resurser medger. STOCKHOLMS UNIVERSITET ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATALOGI (General study programme for PhD-studies in Computer Science) (inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen) Antagning

Läs mer

Momentansvarig Doktorand Sebastian Sirén (SS), F838,

Momentansvarig Doktorand Sebastian Sirén (SS), F838, Sociologi II, Stockholms universitet, vårterminen 2017 KOMPARATIV SOCIOLOGI, UPPSATSKURS, 6 hp, Vt 2017 Momentansvarig Doktorand Sebastian Sirén (SS), sebastian.siren@sofi.su.se, F838, 162312. Lärare Doktorand

Läs mer

Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori PDF ladda ner

Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori PDF ladda ner Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Jan Hartman. Det vetenskapliga arbetet och dess resultat blir alltmer betydelsefulla i det

Läs mer

Arete Meritering erbjuder via två program: Meriteringsprogrammet Arete (MA) samt Förstelärarmeritering Arete (FA), särskilt yrkesskickliga lärare:

Arete Meritering erbjuder via två program: Meriteringsprogrammet Arete (MA) samt Förstelärarmeritering Arete (FA), särskilt yrkesskickliga lärare: Sammanställning utvärderingar MA och FA Arete Meritering erbjuder via två program: Meriteringsprogrammet Arete (MA) samt Förstelärarmeritering Arete (FA), särskilt yrkesskickliga lärare: En strukturerad

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013 Dnr 1-408/2013 Information till betygsnämndsledamöter, opponent och disputationsordförande inför disputation Innehåll Inledning... 1 Betygsnämnd... 1 Förhandsgranskning... 2 Examination... 3 Opponent...

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Vart försvann tanken om att lära sig något, att fördjupa sitt tänkande och komma

Vart försvann tanken om att lära sig något, att fördjupa sitt tänkande och komma Prat om produktivitet Vart försvann tanken om att lära sig något, att fördjupa sitt tänkande och komma till insikt? Försvann den mellan kunskapsmaskineriets kugghjul? Camilla Kronqvist synar produktivitetspratet.

Läs mer

Bedömningsprotokoll för examensarbete inom socialt arbete på grundnivå

Bedömningsprotokoll för examensarbete inom socialt arbete på grundnivå Akademin för hälsa, vård och välfärd Socionomprogrammet Examensarbete inom socialt arbete (15 hp) Termin 6 våren 2014, Eskilstuna Fastställandedatum: 2014-01-24 Bedömningsprotokoll för examensarbete inom

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete 2017-12-15 Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete Vårtermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Anvisning för exjobbsrapporter

Anvisning för exjobbsrapporter Anvisning för exjobbsrapporter Johan Åberg OM DENNA ANVISNING Denna anvisning går igenom vilka kapitel och stycken som ska finnas i en exjobbsrapport och ger viktiga tips om själva innehållet. Avslutningsvis

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/663 Allmän studieplan för doktorsexamen i Datalingvistik Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

Kursbeskrivning i franska 9AFR71. Franska 91-97,5hp

Kursbeskrivning i franska 9AFR71. Franska 91-97,5hp LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för kultur och kommunikation Franska Ht 20 Kursbeskrivning i franska 9AFR71 Franska 91-97,5hp Akademiskt skrivande på avancerad nivå 1 Franska (91-97,5hp), Akademiskt

Läs mer

1 Bakgrund. 2 Föreslagna förändringar. Förslag 1 (5) 2014-03-10

1 Bakgrund. 2 Föreslagna förändringar. Förslag 1 (5) 2014-03-10 Förslag 1 (5) 2014-03-10 Projektgruppen för exam ensarbetens kvalitet 1 Bakgrund Under våren 2013 initierades ett projekt med uppdrag att se över rutiner och existerande stöd (dokumentation, beslut, utbildningar,

Läs mer

Examensarbete. på kandidatnivå

Examensarbete. på kandidatnivå Examensarbete på kandidatnivå Roller Handledare Exjobbssamordnare Student Ämnesgranskare Examinator Checklista (början) Ta reda på alla regler och krav kring exjobb Gå på någon annans slutpresentation!

Läs mer

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Markus Mathiason student 2017 1. Jag hade länge vetat att jag ville hålla på med programmering och letade efter ett teknikprogram som var fokuserat på det. Jag

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

Förklara långsamt så fattar jag snabbt

Förklara långsamt så fattar jag snabbt Förklara långsamt så fattar jag snabbt En handledning för kursledare, handledare och examinatorer i kursen Examensarbete i Byggteknik 15 hp Byggteknik 1 Handledarinstruktion för examensarbete i Introduktion

Läs mer

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete Examensarbete DATATEKNIK Vad är ett examensarbete? ingen vanlig kurs: fördjupning inom ett ämne större och längre arbete öppen frågeställning bidra med ny kunskap självständigt arbete exjobbet gör din

Läs mer

Riktlinjer för examensarbetare

Riktlinjer för examensarbetare Riktlinjer för examensarbetare Informationen för dig som ska göra examensarbete finns för det mesta på LTH:s hemsida: http://www.student.lth.se/studieinformation/examensarbete/. Studenten förväntas vara

Läs mer

1: 2: 3: 1900 (MH3A), 1900 (POPA)

1: 2: 3: 1900 (MH3A), 1900 (POPA) Institutionen för musik- och teatervetenskap Betygskriterier för MVTVÅA Musikvetenskap II GN 30 hp VT 2015 Beslut: Fastställda av Institutionsstyrelsen för musik- och teatervetenskap 2014-12- 19 Musikhistoria

Läs mer

Skriftlig kommunikation. Att väcka och behålla läsarnas intresse

Skriftlig kommunikation. Att väcka och behålla läsarnas intresse Skriftlig kommunikation Att väcka och behålla läsarnas intresse Verktyg för skrivande! Innehåll! Språk! Struktur! Layout! Vetenskaplighet Innehåll! Det som ska förmedlas! Vad efterfrågas?! Vad förväntas?!

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som kan:

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som kan: Ekonomihögskolan FEKH10, Företagsekonomi: Kandidatkurs i Strategic Management, 15 högskolepoäng Business Administration: Strategic Management - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten 1 (2006) (kapitel 1-3 och 5). Rådfråga din examinator.

Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten 1 (2006) (kapitel 1-3 och 5). Rådfråga din examinator. prövning sva 01 Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Svenska som andraspråk 1 Kurskod SVASVA01 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik Studieplan för utbildning på forskarnivå Biologisk fysik Skolan för Teknikvetenskap Skolan för Informations- och Kommunikationsteknik Skolan för Datavetenskap och Kommunikation Nationella föreskrifter

Läs mer

Kurs 1. Informationsförmedlingens vetenskapliga och sociala sammanhang, 30.0 hp

Kurs 1. Informationsförmedlingens vetenskapliga och sociala sammanhang, 30.0 hp Kurs 1. Informationsförmedlingens vetenskapliga och sociala sammanhang, 30.0 hp (Gäller ht-14) För godkänt kursbetyg ska den studerande avseende kunskap och förståelse känna till och redogöra för: - grundlinjen

Läs mer

Examensarbete, DT099G

Examensarbete, DT099G Examensarbete, DT099G Dr. Ulf Jennehag 2016-11-04 Innehåll Förkunskaper Kurser Inriktning Lärandemål Inför starten Projektbeskrivning Handledaren Uppgifter Examination Rapport Presentation Opponering Rapportstrukturen

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Kemi med inriktning mot mikrobiell kemi

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Kemi med inriktning mot mikrobiell kemi Studieplan för utbildning på forskarnivå Kemi med inriktning mot mikrobiell kemi English title: Chemistry with specialisation in Microbial Chemistry TNKEMI12 Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Vad är ett universitet? Dagens agenda. Introduktion till informationsteknik (1IK426) VT Vad är ett universitet? Linnéuniversitetet

Vad är ett universitet? Dagens agenda. Introduktion till informationsteknik (1IK426) VT Vad är ett universitet? Linnéuniversitetet Vad är ett universitet? Introduktion till informationsteknik (1IK426) VT 2013 Patrik Brandt patrik.brandt@lnu.se Dagens agenda Vad är ett universitet? Linnéuniversitetet Allmänna tips om universitetsstudier

Läs mer

Riktlinjer för examensarbete 30 hp vid Skolan för teknik och hälsa, KTH

Riktlinjer för examensarbete 30 hp vid Skolan för teknik och hälsa, KTH Riktlinjer för examensarbete 30 hp vid Skolan för teknik och hälsa, KTH Dessa anvisningar gäller för examensarbeten på 30 hp vid STH. Syftet är att tydliggöra, främst för studenter men även externa handledare,

Läs mer

Studieplaner för utbildning på forskarnivå Geovetenskap med inriktning mot miljöanalys Hydrologi Geovetenskap med inriktning mot naturgeografi

Studieplaner för utbildning på forskarnivå Geovetenskap med inriktning mot miljöanalys Hydrologi Geovetenskap med inriktning mot naturgeografi Studieplaner för utbildning på forskarnivå Geovetenskap med inriktning mot miljöanalys Hydrologi Geovetenskap med inriktning mot naturgeografi Earth Science with specialisation in Environmental Analysis

Läs mer

LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA

LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Utdrag ur LITHs Studiehandbok Programspecifik infromation Matematik ht-1998 Studiehandboken finns på http://www.lith.liu.se/sh/ LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA c4 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR MATEMATIK, 120-160

Läs mer

Realism och anti-realism och andra problem

Realism och anti-realism och andra problem Realism och anti-realism och andra problem Vetenskap och verkligheten Vetenskapen bör beskriva verkligheten. Men vad är verkligheten? Är det vi tycker oss se av verkligheten verkligen vad verkligheten

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/417 Allmän studieplan för licentiatexamen i Datalingvistik Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 30 mars 2017.

Läs mer