Småbarnsföräldrarna och klimatet. En jämförande undersökning från Libero

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Småbarnsföräldrarna och klimatet. En jämförande undersökning från Libero"

Transkript

1 Småbarnsföräldrarna och klimatet En jämförande undersökning från Libero

2 Om undersökningen Undersökningen har genomförts med undersökningsföretaget Imperas verktyg Experia via en pop-up på Liberos nordiska webbplatser mellan den 15 maj och den 4 augusti småbarnsföräldrar i Sverige, Norge, Danmark och Finland har svarat på undersökningen. Frågan som ställdes samt svarsalternativ presenteras i anslutning till diagram i rapporten. Under varje fråga presenteras ett antal citat ur undersökningen samt en kort kommentar. Om Libero Blöjmärket Libero ingår i SCA:s produktsortiment av hygienartiklar. Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA, är ett globalt konsumentvaru- och pappersföretag som utvecklar och producerar personliga hygienprodukter, mjukpapper, förpackningslösningar, tryckpapper och sågade trävaror. Produkterna säljs i ett 90-tal länder. Libero är den marknadsledande blöjan i Norden med 54 procent av marknaden. Kontaktuppgifter Linus Clausen, nordisk marknadschef, telefon: , mobil: e- post: linus.clausen@sca.com

3 Fråga 1 Är du orolig för den globala uppvärmningen och klimatförändringarna? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej, inte alls och 5 står för Ja, mycket. Gemensamt för alla länder är att småbarnsföräldrar i dag känner en stor oro inför klimatförändringarna. Mest oroliga är de finska småbarnsföräldrarna där hela sju av tio anger fyra eller fem på en femgradig skala. Minst oroliga är man i Norge där bara fyra av tio anger fyra eller fem på en femgradig skala. I Sverige och Danmark är varannan förälder orolig för den globala uppvärmningen. Citat ur undersökningen: Man vill ju gärna lämna en bebolig planet till sina barn och barnbarn. De flesta verkar inte bry sig tillräckligt för att göra något åt det. Det är nog attityden från människor som skrämmer mig mest. Bara för att jag inte är orolig, så tycker jag inte att det är en bra utveckling med uppvärmningen och klimatförändringarna. Försöker själv vara miljömedveten i vardagen. Förut tänkte jag inte så mycket på det, men sen jag fick en son är jag jätteorolig.

4 Fråga 2 Tänker du mer på miljön sen du blev gravid/förälder? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej, inte alls och 5 står för Ja, mycket. Gemensamt för alla länder är att småbarnsföräldrar tänker mer på klimatfrågan sedan de blev gravida eller föräldrar. Mindre än en av tio anger att de inte alls tänker mer på klimatfrågan sedan de blev gravida eller föräldrar. Citat ur undersökningen: Ja, det är klart! Nu har man ett helt annat ansvar! Ja, absolut. Jag vill det bästa för mina barn och därför är jag mer noga med vilka produkter jag köper bland annat. Jag försöker och skulle gärna vilja. Men tiden och orken räcker inte alltid till. Jag vill vara ett gott exempel och föra det vidare till mina barn.

5 Fråga 3 Tror du småbarnsföräldrar gör mer, eller mindre, för en bättre miljö än andra grupper i samhället? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej, inte alls och 5 står för Ja, mycket. Gemensamt för alla länder är att man tror att småbarnsföräldrarna snarare gör lika mycket eller mer än andra för miljön än att de gör mindre. Myten om att småbarnsföräldrar inte bryr sig om miljön på grund av tidsbrist visar sig felaktig. Citat ur undersökningen: Tror att många skärper till sig. Helt plötsligt är det inte man själv som står i fokus utan den lilla bebisen och den vill man ju det absolut bästa. Det är tröttsamt att vara småbarnsförälder och jag tror att många väljer den enklaste vägen för att få vardagen att fungera. Vi försöker vara så miljömedvetna det går med den ekonomi man har som småbarnsföräldrar. Ja, vi uppfostrar ju nästa generation.

6 Fråga 4 Tror du att dina barn kommer få en sämre framtid än dig på grund av den globala uppvärmningen och klimatförändringar? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej, inte alls och 5 står för Ja, mycket. Gemensamt för alla länder är att en stor andel är mycket oroliga för sina barns framtid på grund av den globala uppvärmningen. Mest orolig är man i Finland där nästan hälften av föräldrarna tror att barnen kommer att få en sämre framtid än man själv. I Sverige och Danmark anger drygt fyra av tio 4 eller 5 på en femgradig skala. I Norge är man minst orolig, bara knappt tre av tio uttrycker stark oro för barnens framtid. Citat från undersökningen: Så vågar man knappt tänka, man får hoppas på det bästa. Kanske inte mina barn, men mina barnbarn kommer troligen att drabbas. Visst märker man av klimatförändringarna, men mitt barns framtid är inte bara beroende av miljön. Ja, det tror jag om vi fortsätter att förstöra i samma takt som vi gör nu.

7 Fråga 5 Om du skulle öka dina insatser för att minska miljöpåverkan, vad skulle du välja? (flera alternativ möjliga):

8 Frågan är ställd så att respondenterna har kunnat ange flera svarsalternativ. Sverige Sju av tio kan tänka sig att använda färre engångsprodukter. Sex av tio köper gärna närproducerat. Svenskarna är minst benägna att konsumera mindre. En av fem kan tänka sig att avstå från långa flygresor och nästan Hälften byter gärna till en miljövänligare bil. Var sjätte kan tänka sig att minska sin köttkonsumtion för att minska sin klimatpåverkan. Danmark Sju av tio köper gärna miljömärkta varor. Två av tio är intresserade av att köpa närproducerad mat. Danskarna är minst intresserade av att avstå från långa flyresor. Sju av tio danskar kan tänka sig att minska sin energianvändning.

9 Norge Norrmännen är minst intresserade av att köpa närproducerade produkter och ekokläder. Fyra av tio är redo att minska sin konsumtion över lag. Sex av tio är även beredda att minska sin energianvändning. Finland Hälften av de finska föräldrarna är redo att konsumera mindre. Sju av tio minskar gärna sin egen energianvändning. Nästan hälften köper gärna second hand. En av fem är redo att köpa mer ekologisk mat. Efter Sverige är finnarna mest angelägna om att köpa närproducerad mat.

10 Fråga 6 Vad hindrar dig från att leva mer miljövänligt? (Flera svarsalternativ möjliga)

11 Nästan sju av tio i alla länder anger att de höga priserna på miljövänliga produkter hindrar dem från att leva miljövänligt. Fyra av tio i Sverige och Finland upplever att tidsbrist också är en viktig faktor. Knappt tre av tio anger brist på kunskap som ett alternativ till varför de inte lever miljövänligt. Nio av tio tror att de kan bidra till minskad klimatpåverkan och mindre än en procent har angett att miljöfrågan inte är viktig för dem.

12 Fråga 7 Vilka miljö- eller sociala märkningar använder du som vägledning när du köper varor? 1. Svanen 2. Falken 3. Blomsten (EUs miljömärke) 4. Astma-allergiforbundets mærke 5. Ø-märket 6. Genbrugssymbolen 7. FSc-märket 8. Fairtrade

13 1. Joutsen 2. Energimerkki 3. EU-kukka 4. Allergiatunnus 5. Luomu 6. Norpapaenrgiamerkki 7. FSC 8. Reilun kaupan tunnus

14 1. Svanen 2. Bra Miljöval 3. EU-blomsten 4. BDIH-merket 5. Debio 6. Godt norsk 7. FSC 8. Rettferdig handel

15 1. Svanen 2. Bra Miljöval 3. EU-blomman 4. Astma- och Allergiförbundet (svalan) 5. Krav 6. Sigill 7. FSC (internationell märkning för ett hållbart skogsbruk) 8. Rättvisemärkt Fairtrade

16 Fråga 8 Tycker du att miljömärkta produkter håller samma kvalitet som likvärdiga produkter som inte är miljömärkta? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej, inte alls samma kvalitet och 5 står för Ja, det är lika bra kvalitet eller bättre. I alla de nordiska länderna tycker majoriteten att miljövänliga produkter håller minst lika bra kvalitet som andra likvärdiga produkter, nästan ingen tycker att de inte alls håller samma kvalitet.

17 Fråga 9 Väljer du produkter/varumärken baserat på företagets miljöengagemang? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej och 5 står för Ja, ofta eller alltid. Nästan fyra av tio danskar och tre av tio finländare väljer produkter baserat på företagets miljöengagemang medan bara var sjätte svensk och norrman gör det samma. Citat från undersökningen: Jag skulle om jag kände till vad de stod för. Tyvärr känns företagens miljöengagemang sällan äkta. Tror att det i många fall bara att lura kunden att konsumera mer. Jag fokuserar på om produkten är miljövänlig, men inte så mycket på företagets miljöengagemang i övrigt. Om jag märker att ett företag har ett stort miljöengagemang så är detta ett stort plus.

18 Fråga 10 Är företags sociala ansvarstagande viktigt för dig när du väljer produkt/varumärke? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej och 5 står för Ja, mycket. Företagens sociala ansvarstagande är viktigt för föräldrar i hela Norden. Nästan fyra av tio danskar tycker att det är mycket viktigt. Minst viktigt anser norrmännen att det är, bara 25 procent anger 4 eller 5 på en femgradig skala. Citat ur undersökningen: Tänker faktiskt mer på miljön än på människorna. Ja. Det handlar om att bedöma om ett företag bara har ett vinstintresse eller viljan att verkligen förändra mot en hållbar framtid. Det är sällan jag sätter mig in i företagens värderingar, om jag inte matas med det. Det är svårt att sätta sig in i vad företagen står för, speciellt om man bara har en timme på sig att veckohandla

19 Fråga 11 Är du villig att betala extra för miljömärkta varor? Frågan är ställd som en skalfråga i Danmark, Finland och Norge där 1 är Nej och 5 är Ja mycket upp till 50 procent. I Sverige är frågan ställd som en trevalsfråga där 1 är Nej, 2 Ja lite, upp till 10 procent och 3 är Ja mycket, upp till 50 procent. Majoriteten av de svarande är villiga att betala mer för miljömärkta varor. I Sverige anger nästan sju av tio att de är villiga att betala upp till tio procent mer, fyra procent anger att de är beredda att betala upp till femtio procent mer. Även i de övriga nordiska länderna betalar man gärna något mer för att få miljömärkta varor. Citat ur undersökningen: Jag har inte råd att betala hur mycket som helst, tycker att det borde bli en prissänkning på många produkter, så att även vi som inte är förmögna kan välja att bidra till en minskad växthuseffekt. Idag är många varor för dyra för en barnfamilj. Jag litar inte riktigt på märkningarna. Ja, om jag är säker på att varorna verkligen är bättre för miljön.

20 Fråga 12 Tror du tygblöjor är mer miljövänliga än engångsblöjor? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej och 5 står för Ja, mycket. Mer än hälften av de svarande tror att tygblöjor är mer miljövänliga än engångsblöjor. I Finland tror nästan sex av tio föräldrar att tygblöjor är mer miljövänliga än engångsblöjor. Citat ur undersökningen: Det beror nog på hur man tvättar dem. Det man bidrar till genom att använda dem är ju att sopberget inte blir så stort. Visst är det bra med tygblöjor, men att tvätta tar också mycket energi och tvättmedel förorenar, även om man använder svanenmärkt. Troligen om tyget är tillverkat på ett långsiktigt hållbart sätt.

21 Fråga 13 Ger engångsblöjor dig dåligt samvete? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej och 5 står för Ja, mycket. De flesta föräldrarna har inget dåligt samvete för att de använder engångsblöjor även om de tror att tygblöjor är mer miljövänliga än engångsblöjor. Troligen beror det på att de inte ser tygblöjor som ett realistiskt alternativ. Citat ur undersökningen: Jag tänker att det blir mindre tvätt med engångsblöjor och då går det åt mindre energi och vatten. Det gör de faktiskt inte. Jag är glad att de finns. Jag använder det så kort tid. Nej faktiskt inte, fast jag tror ju inte att det är bra för miljön med engångsblöjor.

22 Fråga 14 Skulle du betala mer för en engångsblöja med mindre miljöpåverkan? Svaren har angetts på en skala från ett till fem, där 1 står för Nej och 5 står för Ja, mycket. Mellan 21 och 32 procent av de svarande är beredda att betala extra för en blöja med mindre miljöpåverkan. I Sverige och Norge är man minst villig att betala extra. Detta kan ses som ett tecken på att man tar miljömärkning av hygienprodukter för givet. Citat till undersökningen: Ja, men inte hur mycket som helst. Det viktigaste är att blöjan är bra för barnet. Miljön kommer i det här fallet på andra plats. Ja, om jag visste till 100 procent att den bidrar till mindre miljöpåverkan. Det är aldrig acceptabelt att behöva betala mer för en hållbar utveckling. Men tyvärr är det så det ser ut i handeln i dag.

23 Fråga 15 Vad källsorterar du? (flera alternativ möjliga) Frågan är ställd så att respondenterna har kunnat ange flera svarsalternativ. Mellan 87 och 96 procent av alla nordbor lämnar papper till återvinningen och nio av tio svenskar lämnar även tillbaka glas och batterier. Norrmännen källsorterar minst av alla och svenskarna mest. Nästan sju av tio svenskar lämnar tillbaka såväl glödlampor som metallförpackningar och plastförpackningar.

Allmänheten och växthuseffekten 2006

Allmänheten och växthuseffekten 2006 Allmänheten och växthuseffekten Allmänhetens kunskap om och inställning till växthuseffekten, med fokus på egna åtgärder, statliga styrmedel och företagens ansvar Frågorna om allmänhetens kunskaper om

Läs mer

Allmänheten och klimatförändringen 2008

Allmänheten och klimatförändringen 2008 Allmänheten och klimatförändringen 8 Allmänhetens kunskap om och attityd till klimatförändringen, med fokus på egna åtgärder, konsumtionsbeteenden och företagens ansvar RAPPORT 9 NOVEMBER 8 Beställningar

Läs mer

Allmänheten och klimatförändringen 2009

Allmänheten och klimatförändringen 2009 Allmänheten och klimatförändringen Allmänhetens kunskap om och attityd till klimatförändringen, med fokus på egna åtgärder, konsumtionsbeteenden och företagens ansvar RAPPORT NOVEMBER Beställningar Ordertel:

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Allmänheten och klimatförändringen 2007

Allmänheten och klimatförändringen 2007 Allmänheten och klimatförändringen 7 Allmänhetens kunskap om och attityd till klimatförändringen, med fokus på egna åtgärder och företagens ansvar RAPPORT 7 NOVEMBER 7 Beställningar Ordertel: 8-9 4 Orderfax:

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Sverige är redo att ställa om till en hållbar upphandling med hjälp av märkningar och certifieringar. Det är dags att skrida från ord till

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRINGEN. Särskild Eurobarometer (EB 69) våren 2008 Undersökning EP/EU Sammanfattning

KLIMATFÖRÄNDRINGEN. Särskild Eurobarometer (EB 69) våren 2008 Undersökning EP/EU Sammanfattning Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR OPINIONSUNDERSÖKNINGAR Bryssel, den 30 juni 2008 KLIMATFÖRÄNDRINGEN Särskild Eurobarometer (EB 69) våren 2008 Undersökning EP/EU Sammanfattning I. Terminologisk

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen.

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen. Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR ANALYS AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 15/10/2008 KLIMATFÖRÄNDRING Särskild Eurobarometerundersökning 300 Våren 2008 De första obearbetade resultaten:

Läs mer

Engagerade unga och medgörliga föräldrar

Engagerade unga och medgörliga föräldrar Engagerade unga och medgörliga föräldrar Störst engagemang styr hushållsinköpen. Samtliga resultat och slutsatser häri presenterade är copyrightskyddade och får ej spridas externt utan Ungdomsbarometerns

Läs mer

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer 1 SCA 2 Drivkrafter 3 Innovationer för

Läs mer

TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING

TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING Vi på Vedum Kök & Bad har bestämt oss för att medverka till att skapa ett hållbart samhälle. Som ett led i vårt långsiktiga miljö- och kvalitetsarbete har vi därför

Läs mer

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist Orkla Matbarometer 2016 Jeanette Bergquist Hälften av befolkningen i de nordiska länderna är överviktiga Finländarna har den största andelen personer med högt BMI Det är män och personer i medelåldern

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER N O R D I S K A A R B E T S P A P P E R Konsumentguide Använd kläderna Använd huvudet Skona miljön! Rostra Kommunikation v/ David

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

Orkla Matbarometer en undersökning om nordisk kosthållning

Orkla Matbarometer en undersökning om nordisk kosthållning Orkla Matbarometer en undersökning om nordisk kosthållning ORKLA MATBAROMETER Orkla är en av de största aktörerna på den nordiska livsmedelsmarknaden och har därmed ett ansvar för att bidra till ökad folkhälsa,

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Rapport till Nacka kommun

Rapport till Nacka kommun Nacka kommun 16 SKOP har på uppdrag av Nacka kommun intervjuat personer om olika klimatpåverkansfaktorer. Intervjuerna gjordes under maj och juni 16. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning.

Läs mer

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete, Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning

Läs mer

Kate Holt / WWF-UK. WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017

Kate Holt / WWF-UK. WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017 Kate Holt / WWF-UK WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017 Årets tema: Mat och livsstil för en globalt hållbar utveckling. Bilen Biffen Bostaden Börsen Butiken (Nytt B!) Budskapen Halvera -

Läs mer

Undersökning - Klimatcertifiering av livsmedel Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill Juni 2010

Undersökning - Klimatcertifiering av livsmedel Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill Juni 2010 Undersökning - Klimatcertifiering av livsmedel Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill Juni 2010 1 Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill - SE2010-0277

Läs mer

MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT

MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT För dig som bryr dig om schysst produktion Axfood bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige. Anders Strålman, vd Axfood AB Vår

Läs mer

NÄST PÅ TUR: KLÄDER En konsumentundersökning om svenskarnas beteende, attityd och kunskap om hållbar textilkonsumtion

NÄST PÅ TUR: KLÄDER En konsumentundersökning om svenskarnas beteende, attityd och kunskap om hållbar textilkonsumtion NÄST PÅ TUR: KLÄDER En konsumentundersökning om svenskarnas beteende, attityd och kunskap om hållbar textilkonsumtion 2 INTRESSE FÖR HEMTEXTILIER OCH INDREDNING 5,0 3 INTRESSE FÖR KLÄDER OCH MODE 5,4 4

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Black Friday bra eller dåligt?

Black Friday bra eller dåligt? Namn:... Klass:... Black Friday bra eller dåligt? Uppgift Du tränar på att anlägga olika perspektiv på konsumtion utifrån ett dilemma där värderingar och intressen kartläggs. Arbetsgång 1. Vet du vad Black

Läs mer

ReKo Värderingsövningar m.m.

ReKo Värderingsövningar m.m. Värderingsövningar Viktigt att tänka på vid värderingsövningar är att det inte finns något rätt eller fel. Be gärna eleverna motivera sitt ställningstagande, men tvinga aldrig någon. Övning 1: Min lista

Läs mer

Bilaga 1 Enka tformula r

Bilaga 1 Enka tformula r Bilaga 1 Enka tformula r Bilaga 2 Diagram och tabell Figur 1 Kön Figur 2 Hur gammal är du? Figur 3 Vad är ditt utbildningsområde? Figur 4 Hur länge har du studerat på akademisk nivå? Figur 5 Jag åker

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se Svanenmärkta hem. peabbostad.se VÄLKOMMEN TILL ETT SVANENMÄRKT HEM Vi kan göra stor skillnad. Historiskt har bygg- och fastighetssektorn varit en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare.

Läs mer

Hur svenskarna vill bo 2015-02-09

Hur svenskarna vill bo 2015-02-09 Hur svenskarna vill bo 2015-02-09 Om undersökningen NCC har låtit analysföretaget United Minds genomföra en kvantitativ undersökning bland 1 066 svenskar 1 066 intervjuer genomfördes under perioden 24-26

Läs mer

Allmänheten om klimatet En kvantitativ undersökning om den svenska allmänhetens syn på lösningar för klimatet

Allmänheten om klimatet En kvantitativ undersökning om den svenska allmänhetens syn på lösningar för klimatet Allmänheten om klimatet 08 En kvantitativ undersökning om den svenska allmänhetens syn på lösningar för klimatet Innehåll INLEDNING METOD SAMMANFATTNING AV RESULTATEN 4 KUNSKAP OM KLIMATFÖRÄNDRING 6 PÅVERKAN

Läs mer

Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan. Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin

Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan. Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin Innehållsförteckning Innehållsförteckning s.2 Inledning, Bakgrund & Metod.s.3 Resultat...s.4

Läs mer

NATURVÅRDSVERKET Butiksundersökning Hållbara textilier

NATURVÅRDSVERKET Butiksundersökning Hållbara textilier NATURVÅRDSVERKET Butiksundersökning Hållbara textilier 1 UNDERSÖKNINGEN 2 3 4 SAMMANFATTNING 1 UNDERSÖKNINGEN // SAMMANFATTNING 2 3 4 INLEDNING En butiksundersökning har genomförts i form av enkätintervjuer

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

ICA-kundernas syn på en klimaträtt livsstil

ICA-kundernas syn på en klimaträtt livsstil ICA-kundernas syn på en klimaträtt livsstil Rapport ICAs kundpanel Juni 2016 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel har funnits sedan 2011, under 2015 gjordes en uppdatering för att rekrytera in nya kunder och

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

-jag vill bli mer medveten och kunnig i detta område. jag vill sprida mina kunskaper. jag vill att mina barn ska Få leva i en Bra miljö.

-jag vill bli mer medveten och kunnig i detta område. jag vill sprida mina kunskaper. jag vill att mina barn ska Få leva i en Bra miljö. 43. OM PROJEKTET Denna fråga är frivillig, men om du vill svara på den, gör det med 5-10 korta meningar. Varför vill du vara med i projektet "Konsumera smartare för mindre utsläpp..." MAN: -Få hjälp att

Läs mer

Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften

Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften Pressmeddelande Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften Svenskar är mest flygrädda, norrmän tar gärna med egen mat ombord och danskar dricker minst

Läs mer

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR!

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! Hållbart ABF ABF är en idéburen rörelse med ett idéprogram fastlagt för hela organisationen. Idéprogrammet är vägledande för vårt sätt att arbeta för en

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Barn är både mer känsliga och mer utsatta för kemikalier än vi vuxna. Små barn utforskar världen genom att smaka och tugga på

Läs mer

Beteendeförändringar och uppfattningar mellan 2005 och 2008

Beteendeförändringar och uppfattningar mellan 2005 och 2008 Beteendeförändringar och uppfattningar mellan och Fråga 65.5: Hur troligt är det, anser du, att vi i Sverige kommer att märka av nedanstående förändringar Att havsytan stiger Total Mycket troligt 31% 34%

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

De 20 vanligaste frågorna om Svanen

De 20 vanligaste frågorna om Svanen De 20 vanligaste frågorna om Svanen 1. Vilka står bakom Svanen? Hösten 1989 beslöt Nordiska Ministerrådet att införa Svanen, en officiell och gemensam miljömärkning för Norden. I Sverige sköter SIS Miljömärkning

Läs mer

ANNORLUNDA. En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 2006 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER.

ANNORLUNDA. En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 2006 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER. ANNORLUNDA En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 26 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER. Bakgrund Undersökningen är genomförd genom en webbaserad

Läs mer

Hushållsfakta. Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn Startar:

Hushållsfakta. Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn Startar: Hushållsfakta 2005-10-26 Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn 2005-09-28 Startar: 11:53:08 Stänger: Inget datum Antal frågor: 82 Antal påbörjade svar: 72 Antal kompletta svar:

Läs mer

Vilken ort? Medlemmar i föreningen

Vilken ort? Medlemmar i föreningen Kursutvärdering Kompetenta Anordnare - omgång 3 De flesta deltagarna kommer från Blekinge och från Värmland. Diagram (n=45) Vilken ort? 2 6 7 6 Blekinge Umeå Vara Värmland Västerås Det är i huvudsak större

Läs mer

Nivå 1. Lätt att förändra på förskolan

Nivå 1. Lätt att förändra på förskolan 3. Handlingsplan giftfri förskola 1. 2. Vägledning Goda råd giftfri förskola till en giftfri förskola GIFTTFRI FÖRSKOLA VÄGLEDNING 1 GIFTTFRI FÖRSKOLA GODA RÅD 1 1 Handlingsplan Vår vision i Pysslingen

Läs mer

Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör

Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör Checklistan baserar sig på Växjö kommuns miljöprogram. 1. Planering och genomförande Evenemanget ska bidra till att miljömålen i Växjö kommuns

Läs mer

Hållbar offentlig upphandling i EU. Samsyn över partigränser men fortfarande frodas myter

Hållbar offentlig upphandling i EU. Samsyn över partigränser men fortfarande frodas myter Hållbar offentlig upphandling i EU Samsyn över partigränser men fortfarande frodas myter Bakgrund Det är bråttom om världen ska nå de globala målen i Agenda 2030, FN:s färdplan för en hållbar utvekcling.

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

Håll Sverige Rent. Lärarbarometern. mars Genomförd av Enkätfabriken

Håll Sverige Rent. Lärarbarometern. mars Genomförd av Enkätfabriken Håll Sverige Rent Lärarbarometern mars 2017 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. Bakgrund 3 Genomförande 3 Respondenterna 3 Om Lärarbarometern 3 2. Arbete med

Läs mer

RESULTAT Mer än var tredje tänker på vattenresurserna när de handlar.

RESULTAT Mer än var tredje tänker på vattenresurserna när de handlar. SAMMANFATTNING Konsumentföreningen Stockholm genomförde i månadsskiftet november december 2011 en webbaserad enkätundersökning bland sina medlemmar i Medlemspanelen på ämnet Handla vattenvänligt. Drygt

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

Barns och ungas tankar och känslor om klimatet

Barns och ungas tankar och känslor om klimatet Barns och ungas tankar och känslor om klimatet Maria Ojala fil.dr i psykologi Institutionen för pedagogik, didaktik, utbildningsstudier, Uppsala Universitet Bakgrund till min forskning: Jag fokuserar på

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Kom igång med klimatsamtal! Det här häftet är tänkt som en hjälp och inspiration för dig som är ledare och vill skapa en programkväll kring klimatfrågan.

Läs mer

Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet

Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet Den svenska miljöopinionen - utveckling och läget idag Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet Varför studera miljöopinionen? Stöd för miljöpolitik viktig del för framgångsrik

Läs mer

Andreas Erlström Klass 9c Senait Bohlin. Energi och Miljö tema Människors uppfattning om växthuseffektens omfattning

Andreas Erlström Klass 9c Senait Bohlin. Energi och Miljö tema Människors uppfattning om växthuseffektens omfattning Andreas Erlström Klass 9c 2010-05-20 Senait Bohlin Energi och Miljö tema Människors uppfattning om växthuseffektens omfattning 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 3 4. Metod... 3

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

SE Omnibuss Express. Så tycker konsumenterna Projektet Klimatcertifiering för mat Maj 2012

SE Omnibuss Express. Så tycker konsumenterna Projektet Klimatcertifiering för mat Maj 2012 SE2012-259 Omnibuss Express Så tycker konsumenterna Projektet Klimatcertifiering för mat Maj 2012 Stockholm, maj 2012 1 Projektet Klimatcertifiering för mat 2012 YouGov Innehållsförteckning 1. Information

Läs mer

(%) (1 000 respondenter.) (1 000 respondenter.)

(%) (1 000 respondenter.) (1 000 respondenter.) Globala målen 8. Telefonundersökning KÄNNEDOM OM GLOBALA MÅLEN FÖR HÅLLBAR UTVECKLING 5 antog världens länder 7 globala mål för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. För andra året

Läs mer

Turismtermometern. en temperaturmätare av svensk besöksnäring

Turismtermometern. en temperaturmätare av svensk besöksnäring Turismtermometern en temperaturmätare av svensk besöksnäring Tertial 2 212 Turismtermometern, Tertial 2 212 Stark turistsommar i antågande Turismtermometern mäter temperaturen i svensk besöksnäring Turismtermometern

Läs mer

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet?

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet? Vuxenfrågor 1. Fairtrade är en produktmärkning som skapar förutsättningar för anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Var odlas de flesta Fairtrade-certifierade bananer

Läs mer

Småföretagen drar sitt strå till stacken. miljöarbete i småföretag

Småföretagen drar sitt strå till stacken. miljöarbete i småföretag Småföretagen drar sitt strå till stacken miljöarbete i småföretag januari 2008 Miljöarbete i småföretag Sammanfattning Trots allt mer fokus på miljöfrågor är kunskapen om hur den absolut största gruppen

Läs mer

Svenskar bråkar och slösar mest i Norden på grund av oordning hemma

Svenskar bråkar och slösar mest i Norden på grund av oordning hemma Pressmeddelande 2014-10-08 Elfa presenterar Förvaringsrapporten: Svenskar bråkar och slösar mest i Norden på grund av oordning hemma Ett stökigt hem skapar oftare konflikter och problem i Sverige än i

Läs mer

För mer information kontakta Katja Samoilina Produktägare Grönt Väder

För mer information kontakta Katja Samoilina Produktägare Grönt Väder För mer information kontakta Katja Samoilina Produktägare Grönt Väder katja.samoilina@lrfmedia.se 073-390 22 29 KLIMATPANELEN är vädertjänsten Grönt Väders undersökning kring hur miljömedvetna svenskar

Läs mer

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor.

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingets miljöarbete är banbrytande, stimulerar miljöteknisk utveckling och inspirerar

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Undersökning klimaträtt. Marknads- och Konsumentinsikt

Undersökning klimaträtt. Marknads- och Konsumentinsikt Undersökning klimaträtt Marknads- och Konsumentinsikt Metod Insamlingsmetod: Online via Nepas paneler Marknad: Sverige Period: v.45-46 2015 Population: Alla 15-74år Representativitet: Nationellt representativt

Läs mer

SVENSKAR OCH HÅLLBARHET

SVENSKAR OCH HÅLLBARHET SVENSKAR OCH HÅLLBARHET Svenska folkets attityder till hållbarhet 2019 BAKGRUND Begreppet hållbarhet används allt oftare i samhället. Media rapporterar om det, företag ställer om för att bli mer hållbara,

Läs mer

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval!

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! PRINT SMOOTH PERFORMANCE SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag. Vi utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Läs mer

Resultat av webbenkät juni 2014. Miljöledning och miljödiplomering som verktyg för hållbar utveckling Besvarades av 148 personer

Resultat av webbenkät juni 2014. Miljöledning och miljödiplomering som verktyg för hållbar utveckling Besvarades av 148 personer Resultat av webbenkät juni 2014 Miljöledning och miljödiplomering som verktyg för hållbar utveckling Besvarades av 148 personer Hur många anställda har ni i er verksamhet? 1-50 anställda -70% 51-100 anställda

Läs mer

Kännedomsundersökning Ulla Holmberg & Fredrik Robertson P

Kännedomsundersökning Ulla Holmberg & Fredrik Robertson P Kännedomsundersökning 07 Ulla Holmberg & Fredrik Robertson -0- P-7 Nyckeltal 0 0 0 0 0 07 Δ Spontan kännedom 0 + Hjälpt kännedom 70 7 7 9 + Upplevd kännedomsgrad (+7) + Inställning (+7) 7 0 + Förtroende

Läs mer

Lathund för miljö- och hållbarhetsaspekter vid inköp och upphandling

Lathund för miljö- och hållbarhetsaspekter vid inköp och upphandling Lathund för miljö- och hållbarhetsaspekter vid inköp och upphandling Direktupphandlare på skolan ansvarar för att nytt miljökrav ställs där det bedöms relevant. Det är sedan upp till varje inköpare att

Läs mer

Miljöpolicy för Liljeholmens folkhögskola 2011

Miljöpolicy för Liljeholmens folkhögskola 2011 1(5) Miljöpolicy för Liljeholmens folkhögskola 2011 Innehållsförteckning Teologisk grund...2 Långsiktig målsättning...2 Mat och dryck... 2 Byggnader... 2 Inköp och förbrukningsvaror... 2 Resor och transport...

Läs mer

RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004

RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004 RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004 Bakgrund Enkäten genomfördes mellan den 2 och 25 februari. Syftet var att ta reda på medlemmarnas inställning till genmodifierat foder och hur

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Temperaturmätning Julhandeln i Norden 2017

Temperaturmätning Julhandeln i Norden 2017 E-handeln i Norden Temperaturmätning Julhandeln i Norden 2017 E-handeln i Norden Nordborna planerar att e-handla julklappar för 21,4 miljarder kronor i år SAMMANFATTNING Den nordiska julhandeln har satt

Läs mer

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL Vilka val vi gör när vi handlar är viktigt för vilken påverkan vår konsumtion har på människor och miljö både lokalt och på andra sidan jorden. Giftfri mat? Hur maten produceras

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 Sverige bidrar till utsläpp utomlands I Sverige minskar utsläppen av växthusgaser men det vi konsumerar ger utsläpp utomlands. Om materialet Årskurs: 7 9 Lektionslängd:

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Barn och unga om miljö

Barn och unga om miljö Barn och unga om miljö Kontakt: Niklas Birgetz, Rättighetsbyrån Kontakt på Novus: Liza Pettersson Datum: Januari 2019 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund &

Läs mer

SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING)

SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING) MILJÖMÄRKT 396001 SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING) Tilldelas varor som uppfyller högt ställda miljökrav med bibehållen kvalitet. Det här är produktkraven på inomhusfärg: - God täckförmåga vid målning.

Läs mer

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14.

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14. MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig Vi har utsett miljöansvariga vid sektionen. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret Minst en av de miljöansvariga har under året deltagit av LiU anordnad

Läs mer

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK Nordisk e-handel för 34 miljarder SEK under första kvartalet FÖRORD Värdet av nordiska konsumenters e-handel under första kvartalet 2014 uppgick till cirka 34 miljarder

Läs mer

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion 2014/2015

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion 2014/2015 Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion Grundläggande krav för diplomering o Organisation O1. Mål Genomfört Åtgärd Tidplan Ansvarig Uppföljning/resultat Två (minst en) utsedda miljöansvariga vid

Läs mer

Globala målen Telefonundersökning

Globala målen Telefonundersökning Globala målen 2017 1. Telefonundersökning KÄNNEDOM OM DE GLOBALA MÅLEN 2015 antog världens länder 17 globala mål för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. För andra året i rad mäts

Läs mer

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016 Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige Kännedomsundersökning TNS -0- Allmän inställning till livsmedel och produktmärkningar I vilken grad instämmer du i följande påståenden? Omgivningen pratar ofta om

Läs mer

Att välja rätt ABENA OCH HÅLLBARHET

Att välja rätt ABENA OCH HÅLLBARHET Att välja rätt ABENA OCH HÅLLBARHET Hållbarhet kan vara många saker...... och vi måste välja! Hos Abena innebär hållbarhet ett tydligt fokus på: Kvalitet Miljö Socialt ansvar För oss är det en skyldighet

Läs mer

Sifo klimat fra gor och svar excel.xls. Sida 1

Sifo klimat fra gor och svar excel.xls. Sida 1 Sid 1 Q3 Hur ofta tänker du på klimatförändringarna och den globala uppvärmningen? Så gott som dagligen ----------- 18 16 20 23 17 13 21 22 17 9 16 24 17 17 26 Någon gång i veckan ------------ 31 28 33

Läs mer

Det är betydligt billigare att bo i Norrsundet. Grundläggande principer för framgång: Backcasting från en position i framtiden då vi lyckats.

Det är betydligt billigare att bo i Norrsundet. Grundläggande principer för framgång: Backcasting från en position i framtiden då vi lyckats. Det är betydligt billigare att bo i Norrsundet Grundläggande principer för framgång: 1. Läge 2. Ekonomi 3. Utrymme Backcasting från en position i framtiden då vi lyckats. 4. Till salu De 4 hållbarhetsprinciperna

Läs mer

Kvinnor handlar mer miljövänligt än män 2 Publicerat 2007-12-02 23:59

Kvinnor handlar mer miljövänligt än män 2 Publicerat 2007-12-02 23:59 Vilka miljö-val gör kvinnor respektive män varje dag? Arbete av: Jesper Rasmussen 9c -- Handledare: Senait Bohlin Inledning: Under vecka hade vi tema arbete, hållbar utveckling. Min undersökning gick ut

Läs mer

Välkommen till Naturväktarna EKO

Välkommen till Naturväktarna EKO Välkommen till Naturväktarna EKO Naturväktarna EKO tar reda på hur energi och resurser hanteras i närsamhället. I vår del av världen har det materiella välståndet ökat stort sedan andra världskriget. Många

Läs mer