Handlingsplan för förbättrat företagsklimat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för förbättrat företagsklimat"

Transkript

1 RAPPORT Handlingsplan för förbättrat företagsklimat Fastställd av regiondirektören Framtagen av ledningskontoret Datum Gäller Ärendenr RS 20xx/xxxx Version [1.0] Innehåll 1. Sammanfattning Uppdraget Bakgrund Insatser... 4 Tillväxtarbete och företagsklimat... 4 Koncernstyrning... 4 Samarbeten... 4 Digitala verktyg, mätbarhet och Triple Helix... 5 Rättssäkra processer... 5 Horisontella mål... 6 Utbildning... 6 Kommunikation Nästa steg... 7 Tretton insatser för ett bättre företagsklimat... 7 Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) E-post regiongotland@gotland.se Org nr Webbplats

2 1. Sammanfattning Frågan om ett bra företagsklimat på Gotland är bredare än kvaliteten på den verksamhet bedriver inom sina olika myndighetsområden. För regionens del är även förtroendet för politiken och regionledningen en stor del i upplevelsen av företagsklimatet, men även andra faktorer utanför s uppdrag påverkar. Icke desto mindre är signalen ett faktum och något vi måste ta till oss. Under den tid som projektet Förenkla helt enkelt pågick, gick från betyget underkänt 2012 till betyget godkänt med ett NKI på 64 i Insikt Målet att få ett godkänt betyg över 70 poäng uppnåddes 2014 bland annat inom bemötande och brandtillsyn. Även serveringstillstånd låg väldigt nära. De områden som inte nådde målet godkänt var markupplåtelser och bygglov. Då NKI för 2015 blev likvärdigt som 2014 ser vi att effekten av insatserna i Förenkla helt enkelt planat ut. Inom våra roller som företagslots respektive näringslivsstrateg sker ett konstruktivt, både strategiskt och operativt arbete, med de enheter som arbetar med företagskunder. Vår uppfattning är att har skickliga medarbetare med stor kompetens inom sina respektive områden. Genomgående upplever vi att det stora flertalet ofta har hög arbetsbelastning och att det i vissa fall är hög personalomsättning på enheter i kombination med av olika skäl, bristande ledarskap. Det vi föreslår i vårt arbetsmaterial utgår från Bikupa Frukostmöte samt Sammanfattningen av Förenkla helt enkelt Vi har också samlat egna erfarenheter och tolkat korta intervjuer med näringslivsrepresentanter och med tjänstemän på. Summan är en kombination av konkreta, snabbt verkställbara åtgärder och ett långsiktigt förändrings- och förbättringsarbete. Ett förvaltningsöverskridande samarbete på enhetsnivå likväl som på handläggarnivå i specifika ärenden med fokus på rättssäkra processer. Därtill föreslår vi tydligare servicenivåer och rutiner med bland annat standardiserad återkoppling till kunder i de enskilda ärendena. För att definiera servicenivåerna bör vi kartlägga processverktyg och system för uppföljning. Vi skulle vilja belysa det interna värdet av utbildningsinsatser inklusive ledarskapsutbildningar. Vi ser positivt på insatser även för näringslivet kring ökad förståelse i politiska processer och organisationer, likväl som utbildningsinsatser kring offentliga upphandlingar för såväl näringsliv som för tjänstemän. kom långt i förbättringsarbetet med projektet Förenkla helt enkelt. Genom att återaktivera delar av Förenkla helt enkelt med föreslagna tilläggsinsatser, kan vi med förvaltningsöverskridande samarbete uppnå resultatförbättringar kring hur företagsklimatet upplevs. Vi vill försiktigt understryka att dessa insatser blir verkningslösa om inte näringslivet tillsammans med uppnår en ökad samverkan och dialog 2 (7)

3 kring ett gemensamt tillväxtarbete. Tillväxtprogrammet för Gotland med de mål och visioner som nu arbetas fram är inte en plan för näringslivet, det är en plan tillsammans med näringslivet. Vi är övertygade om att färre stuprör, fler samarbeten över gränser både internt och tillsammans med näringslivet, samordnade och effektiva verktyg för medarbetare, uppföljning och ett tydligt ledarskap kan komma att skapa fler fördelar än ett bättre företagsklimat, som minskad arbetsbelastning, lägre personalomsättning och medarbetare som mår bra. 2. Uppdraget Då förtroendet mellan offentlig verksamhet och det privata näringslivet är en vital faktor för ett gott företagsklimat gav regiondirektören i juni 2016 företagslotsen Beata Afzelius och näringslivsstrategen Michael Enlund i uppdrag att ta fram en handlingsplan. Området avgränsas till att omfatta de enheter som till största del har kunder bland företag och verksamheter. Föreslagna insatser är framtagna med hänsyn till s ansträngda ekonomi. Det är viktigt att betona att detta arbetsmaterial är förslag till handlingsplan. Utförandet av valda delar från våra förslag sker hos respektive förvaltning med företagskontakter. 3. Bakgrund s arbete med företagsklimatet har pågått under flera år. Mellan i huvudsak inom projektet Förenkla helt enkelt med direkt koppling till Sveriges kommuner och landstings (SKL) servicemätning Insikt. Den handlingsplan som projektet följt beslutades i regionstyrelsen (RS) i januari 2013 och tillämpar en vedertagen modell som använts i många kommuner. I november 2013 fattade RS beslut om att projektet skulle fortsätta även 2014 och handlingsplanen uppdaterades med ytterligare aktiviteter. Projektet avslutades 31 december 2014 och lämnades därefter vidare att ingå i ordinarie verksamhet hos teknikförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen. Målen för i Förenkla helt enkelt var följande: - att nå ett nöjd kundindex (NKI) på 70 poäng i SKL:s insiktsmätning samt - placera sig på den övre halvan i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet Vidare var de kvalitativa målen för projektet Förenkla helt enkelt: - leda till ökad förståelse för företagens villkor, - ge snabb, smidig och rättssäker hantering av ärenden, - ge vägledning och tydliga beslut, - ha ett positivt förhållningssätt till företagande samt - stärka medarbetare på. 3 (7)

4 Förenkla helt enkelt som i sin helhet beskrivs i s slutrapport från gav en mätbar förbättring både i SKL:s insiktsmätning och Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet 2014 med ett likvärdigt utfall har framförallt kunnat identifiera två brister efter genomförandet av Förenkla helt enkelt; uppföljning och kontinuitet. Följden har blivit att insatserna inte blivit genomförda till fullo med konsekvensen att inte heller målen uppnåtts. 4. Insatser Ett antal grundinsatser återfinns i Förenkla helt enkelt, vi föreslår att dessa återkopplas till följande områden: Koncernstyrning och förvaltningsöverskridande samarbete Verksamhetsutveckling, rättssäkra processer och system Kultur, attityder och bemötande Kommunikation, återkoppling, tillgänglighet och samverkan med näringslivet Styrning, mätning, uppföljning och jämförelser Tillväxtarbete och företagsklimat Gotland har sett till rikets snitt en mycket stor andel småföretagare och entreprenörer. Vi är stolta över att vara ett av Sveriges mest företagstäta län med ett högt antal nystartade företag varje år. Det ökar i sin tur behoven av samarbete, öppenhet och dialog mellan politiker, tjänstemän och det lokala näringslivet. Tillväxtprogrammet för Gotland är en självklar plattform för detta arbete. Vi föreslår att Näringslivsrådet utvecklas till ett Tillväxtråd och plattform för att tydliggöra vad, hur och vem som är utförare av tillväxtplanens mål. Vi tror, utifrån de samtal vi haft med berörda nyckelpersoner, att en implementeringsprocess behövs för att nå framgång i det gemensamma arbetet. Koncernstyrning Flera förvaltningar är berörda av näringslivsärenden, något som tarvar en samordnad förvaltningsöverskridande styrning. Detta vill vi beröra som en fundamental del i s avsikt att uppnå målen enligt Förenkla helt enkelt. Här ser vi möjligheten att genom koncernledningsgruppen (KLG) skapa samordnad styrning och ledning. Samarbeten Ett direkt kopplat åtgärdsförslag till samordnad styrning och ledning, är att se över hur en gemensam kundtjänst för företag (och verksamheter) skulle kunna fungera. Detta är en insats som identifierades redan i projektet Förenkla helt enkelt men aldrig genomfördes på grund av resursbrist. 4 (7)

5 Vi tror att det finns fördelar med en förvaltningsöverskridande kundtjänst för företag, bland annat i den inledande kontakten kring ett nytt projekt, för att förebygga att ärenden hamnar mellan förvaltningar, men kunderna ges också möjlighet att följa ett ärende eller få information om processer. Vi föreslår en kartläggning av hur enheter med många företagsärenden kan arbeta tätare. Vid intervjuer av enskilda tjänstemän framgår att man välkomnar ett större samarbete enheter emellan. En kundtjänst för företag ställer både krav och skapar möjligheter för medarbetarna att bredda sin kompetens. Vi tror att modellen kan stimulera bra arbetsmiljö och ökad trivsel på arbetsplatsen och inte minst ökad anställningsbarhet. Genom kompetensdelning och närmare samarbete blir verksamheten mindre sårbar med hjälp av medarbetarnas möjligheter att också kunna stödja och backa upp varandra. Sett utifrån våra erfarenheter, kan ett ökat samarbete också medföra samsyn på handläggningsprocesser. I samtal med näringslivsrepresentanter har det framkommit att man inte förstår att remissprocesser och flöden inte alltid samordnas internt, vilket ibland skapat stor irritation. Vi har förstått att näringsidkare kunnat uppfatta s olika myndighets- och tillsynsenheter som en homogen enhet. Vi tror att effekterna av utökade samarbeten kan leda till enklare flöden och ett mer öppet klimat för såväl handläggare som för kunder. Digitala verktyg, mätbarhet och Triple Helix Genom att standardisera processer möjliggör vi även mätbarhet och jämförelse mellan olika enheters resultat kring handläggningstider, arbetsbelastning och återkoppling. Inte minst är det viktigt för att i tid kunna avgöra när en enhet behöver se över sin bemanning. Vi föreslår att våra servicenivåer inventeras och definieras i en mätbar SLA (Service Level Agreement) specifikt för företagsärenden. Vi uppmuntrar också externa granskningar som kan erbjuda fördjupad kunskap och stimulera utvecklingsarbete som Sveriges Kvalitetskommun, KKIK, Kommunkompassen (med tyngd på punkt 8 Kommun som samhällsbyggare) med flera, där demokratiutveckling, service, arbetsmiljö och företagsklimat vägs in. Vi tror att detta arbete, liksom engagemanget bakom Årets tillväxtkommun före 2020 kan vara förenande forum som entusiasmerar kluster mellan näringsliv, tjänstemän och politiker. har nyligen initierat en avsiktsförklaring med Uppsala Universitet inom kompetens och arbetsmarknadsfrågor. Här ser vi en möjlighet att bredda samarbetet med syfte att analysera specifika gotlandsförutsättningar, risker och möjligheter. Näringsliv, näringslivsorganisationer och offentliga aktörer adresseras i begreppet Triple Helix-samverkan. Rättssäkra processer Utifrån våra observationer påverkas företagsklimatet av företagarnas förtroende för hur handlägger ärenden. Vi tror att ett ökat förvaltningsöverskridande samarbete och en öppnare dialog kommer kunna medverka till ett bättre resultat. Vi föreslår även därför, att det redan etablerade formatet för s förvaltningsöverskrivande lotsgrupp ses över med syfte att assistera kunden vid komplexa ärenden och underlätta för berörda handläggare. 5 (7)

6 För att ytterligare säkerställa en rättssäker process, föreslår vi en Dialogprocess/granskningsgrupp dit kunder med komplexa ärenden kan vända sig om hen har synpunkter kring handläggningsprocessen. Detta innebär en processledd metod, tvärgående mellan näringsliv, tjänstemän (inklusive jurist) och politiker. Denna grupp har inget mandat att ändra beslut utan ska ses som en part att utreda samt redovisa för kunden hur ärendet beretts och handlagts. Horisontella mål Vi har identifierat tre horisontella mål som kan genomlysa hela handlingsplanen; utbildning, kommunikation och ledarskap. Utbildning Vi har valt att dela upp utbildningsspektrumet i tre delar; intern, samverkan med näringslivet samt ledarskapsutbildningar. - Den interna utbildningsinsatsen kan relativt enkelt förstärkas med projektet Förenkla helt enkelts befintliga verktyg, program och mål. - Den andra delen syftar till att öka förståelsen hos näringslivet för den politiska processen, dialog och respekt för varandras roller, samt även att öka kunskap och intresse hos regionens tjänstemän kring företagarens vardag. I tillägg föreslår vi utbildningsinsatser rörande offentlig upphandling enligt de program som bland annat Svenskt Näringsliv och Östsvenska Handelskammaren tagit fram. - Den tredje delen, ledarskapsutbildning för våra chefer, bör utformas efter en behovsinventering. Utbildningarna kan vara övergripande gemensamma, men vi tror att det i tillägg bör möjliggöras kontinuerlig individuell coaching. Kommunikation Vi saknar s kommunikationsstrategi riktat mot företagande; övergripande värdegrund, mål, ledord och visioner likväl som en reviderad och tydlig policy kring kommunikationsfrågor mot näringslivet. Vi tror även att det kan finnas ett värde för Region Gotland att ta extern hjälp i såväl dialog- som kommunikationsprocesserna. Vi gör- och är mer än vi kommunicerar ut. Ledarskap Våra reflexioner kring ett gott ledarskap är baserade på tydliga gemensamma mål, uppföljning och kontinuitet. Vi tror på ett ledarskap där individen kan, vill och vågar ta initiativ med både stöd och krav från organisationen. Genom att implementera process och CRMsystem möjliggörs en förvaltningsövergripande samsyn som skapar starkare vi känsla. Vi menar att målen bör vara uttalade, transparenta och tvärgående; från medarbetarkontrakt till koncernvision. 6 (7)

7 För att lyckas behöver vi ta hjälp av varandra enheter, avdelningar och förvaltningar som kommit olika långt i processerna kring hur vi ser med gemensamma ögon på våra företagskunder. Även om våra myndighets- och tillsynsuppdrag skiljer sig åt, så har vi en gemensam kund som förenar oss. 5. Nästa steg Tretton insatser för ett bättre företagsklimat Våra förslag exemplifierar insatser med uttalade effekter, indikatorer och preciserad ansvarsfördelning. Dessa insatser, 13 stycken till antalet bör under hösten 2016 förankras på berörda förvaltningar. I nästa steg kommer de konkretiseras och vävas samman till en röd tråd kring en koncernsammanhållande och förvaltningsöverskridande struktur och samarbete innefattande verksamhetsutveckling, kultur, kommunikation, styrning, mätning och uppföljning. Vi uppmuntrar respektive förvaltningsledning att upprätta egna handlingsplaner som tydligt illustrerar insatser, mål och tidsplan. föreslår att dessa handlingsplaner ska påbörjas under hösten I tillägg föreslås att respektive berörd förvaltning utser en projektsamordnare som skall stå i nära samarbete med ledningskontoret. kommer under hösten 2016 hålla näringslivsorganisationerna informerade kring hur arbetet fortskrider. I december, på årets sista näringslivsfrukost kommer vi ge en delrapport. 7 (7)

Program för företagsklimatet

Program för företagsklimatet PLAN Fastställd av regionstyrelsen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2017-11-15 Gäller 2017-2020 Ärendenr RS 2017/563 Version 2.0 Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621

Läs mer

Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag

Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag Undersökningen är genomförd av Markör i samarbete med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting Snabbfakta om undersökningen Baseras på

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 16 april 2014, kl. 16:00-18:00, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 16 april 2014, kl. 16:00-18:00, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning Datum 16 april 2014 1 (5) Näringslivsråd 16 april 2014, kl. 16:00-18:00, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Eva Nypelius (RG), Per Lindskog (RG), Anders Thomasson (Svenskt

Läs mer

Företagsklimat. Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016

Företagsklimat. Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016 Företagsklimat Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016 Meny 1. Om mätningarna Ø Metod och skillnader 2. Svenskt näringslivs enkät (underlag ranking) 3. SKL:s Insikt Om mätningarna

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Insikt för en bättre samverkan med näringslivet Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Sex myndighetshetsområden mäts - Brandtillsyn - Bygglov - Markupplåtelse - Miljö- och Hälsoskydd

Läs mer

Analys näringslivsklimat

Analys näringslivsklimat 1 (6) Analys näringslivsklimat 2016-2017 Sammanfattning Detta är en analys av näringslivsklimatet i Örnsköldsvik 2016 med sikte på möjliga åtgärder inom den planerade kommunala verksamheten. Som underlag

Läs mer

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY 2015-06-10 Antagen av Kommunfullmäktige 2015.407.140 KS 162/2015 1(5) Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet

Läs mer

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 INNEHÅLL sid 2 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Övergripande mål Sid 3 4. Arbetssätt 5. Arbetsmetod Företagslotsen 5.1 Strategi Sid 4 Sid 5 Sid 6 Sid 8 Sid

Läs mer

Handlingsplan. Förenkla helt enkelt 2013 2014

Handlingsplan. Förenkla helt enkelt 2013 2014 Handlingsplan Förenkla helt enkelt 2013 2014 Förankring Samverkan Inköp och upphandling Service och information Handlingsplan Förenkla helt enkelt 2013 2014 Forshaga kommun påbörjade under 2012 en process

Läs mer

Insikt 2015. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Laholms kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 72. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 68. Jämfört med

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

1. Öppet klimat mellan politiker, tjänstemän och företagen

1. Öppet klimat mellan politiker, tjänstemän och företagen 1 (8) 2018-02-02 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (8) 4 (8) 1. Öppet klimat mellan politiker,

Läs mer

Insikt 2013 Laholms kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Laholms kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Laholms kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Vet vi vad företagen tycker om vår kommun? - Ja, delvis (via Svenskt Näringslivs LFKs undersökning, Utmaningen,

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

Gällivare, Mölndal och Örebro bra på bygglov

Gällivare, Mölndal och Örebro bra på bygglov Gällivare, Mölndal och Örebro bra på bygglov En intervjustudie med tre kommuner som lyckats kombinera en hög byggnadstakt, effektiv bygglovshantering samt bra service till företagare/privatpersoner som

Läs mer

Bra på bygglov. En intervjustudie 3

Bra på bygglov. En intervjustudie 3 Bra på bygglov En intervjustudie 3 kommuner som lyckats kombinera en hög byggnadstakt, effektiv bygglovshantering samt bra service till företagare/privatpersoner som söker bygglov Örebro Mölndal Gällivare

Läs mer

INSIKT. 8 av 10. företag. en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter

INSIKT. 8 av 10. företag. en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter Inbjudan att delta i en undersökning om företagens upplevelse av din kommuns service 8 av 10 företag har någon gång kontakt med kommunen. INSIKT en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter En undersökning

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Utbildningen Förenkla - helt enkelt För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket erbjuder alla kommuner i Sverige en utbildning,

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Utbildningen Förenkla - helt enkelt För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket erbjuder alla kommuner i Sverige en utbildning,

Läs mer

Inte bara vara trevlig. En inspirationsskrift om hur kommuner kan arbeta med bemötande av företag

Inte bara vara trevlig. En inspirationsskrift om hur kommuner kan arbeta med bemötande av företag Inte bara vara trevlig En inspirationsskrift om hur kommuner kan arbeta med bemötande av företag Fakta om Insikt I samarbete med Stockholm Business Alliance och Business Region Göteborg genomförde Sveriges

Läs mer

ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015

ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015 ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015 EN SERVICEMÄTNING AV KOMMUNERNAS MYNDIGHETSUTÖVNING Dagordning 09:30-09:40 Välkommen! Joakim Feldt, SKL 09:40-10:00 Resultat från ÖJ Företagsklimat, Jan Torége, SKL

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Handlingsplan för förbättrat företagsklimat - Insikt

Handlingsplan för förbättrat företagsklimat - Insikt Handlingsplan för förbättrat företagsklimat - Insikt Förord Insikt förbättrat företagsklimat är ett samarbetsprojekt mellan näringslivsenhet och våra fem myndighetsområden bygglov, markupplåtelse, serveringstillstånd,

Läs mer

Företagsklimat 2015 Sölvesborgs kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Företagsklimat 2015 Sölvesborgs kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Företagsklimat 2015 Sölvesborgs kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Sölvesborgs kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 66. Medelvärdet för samtliga deltagande

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser med riket

Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser med riket Bo Stenbom, HR chef Ärendenr BUN 2015/91 och 2014/891 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 20 april 2015 Barn- och utbildningsnämnden Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Insikt 2015 Tanums kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015 Tanums kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 Tanums kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Tanums kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 58. Medelvärdet för samtliga kommuner är 68. Jämfört

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan PLAN Jämställdhetsplan 2016 2018 Fastställd av regionfullmäktige Framtagen av ledningskontoret Datum 2015-10-12 Gäller 2016 2018 Ärendenr RS 2015/71 Innehåll Region Gotlands Likabehandlingspolicy... 2

Läs mer

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Inom ramen för mål och aktiviteter i Styrkortsmodellen 2012-2014 PRIORITERAT MÅL: INDIKATORER: Långsiktig hållbar utveckling

Läs mer

Jan Torége presenterar Räkna, räkna ranka och Sveriges kommuner och landstings arbete med frågor kring att mäta lokalt företagsklimat.

Jan Torége presenterar Räkna, räkna ranka och Sveriges kommuner och landstings arbete med frågor kring att mäta lokalt företagsklimat. STATISTIKWORKSHOP DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND DEN 2 SEPTEMBER 2013, LAGERGRENS GATA 2, KARLSTAD Syfte Med seminariet vill vi att du ska känna till innebörden av olika mätningar och rankingar för att bli

Läs mer

Insikt 2015 Nybro kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015 Nybro kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 Nybro kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Nybro kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 64. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 68.

Läs mer

Insikt 2015 Valdemarsviks kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015 Valdemarsviks kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 Valdemarsviks kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Valdemarsviks kommuns NöjdKundIndex (NKI) är 69. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner

Läs mer

Förenkla - helt enkelt. Erfarenheter från 148 kommuner

Förenkla - helt enkelt. Erfarenheter från 148 kommuner Förenkla - helt enkelt Erfarenheter från 148 kommuner Lokalt företagsklimat vad menar vi? Så vad menar vi och vad är relevanta mål för kommunorganisationen? Oavsett målet nås inte av en näringslivsfunktion

Läs mer

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen DIARIENR 2014-02-26 SBN 2014-237 1 (5) HANDLÄGGARE Åke Andersson 08-535 364 06 Ake.andersson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra

Läs mer

NKI servicemätning avseende 2017

NKI servicemätning avseende 2017 NKI servicemätning avseende 2017 71 69 Endast företag Dok namn: NKI servicemätning avseende 2017 Jan Lorichs 2018-06-19 2015 2016 2017 2018 60 59 71 69 3,11 3,15 3,24 3,40 NKI 2015-2017 Hela kommunen Företag

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetspolicy, riktlinjer för synpunktshantering mm och kvalitetspris för Uppsala kommun

Kvalitetspolicy, riktlinjer för synpunktshantering mm och kvalitetspris för Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Duvner Sara Datum 2017-11-24 Diarienummer KSN-2017-3087 Kommunstyrelsen Kvalitetspolicy, riktlinjer för synpunktshantering mm och kvalitetspris för Uppsala

Läs mer

Handlingsplan för Helt Enkelt Gävle

Handlingsplan för Helt Enkelt Gävle Gävle kommun 2013-03-01 Handlingsplan för Helt Enkelt Gävle Förord Helt Enkelt Gävle är ett samarbetsprojekt mellan kommunledningskontoret, Samhällsbyggnad Gävle, Socialtjänst Gävle och Gästrike Räddningstjänst.

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges:

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunkoncernens nämnder och bolag. Dnr 18KS58 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med

Läs mer

Enköpings kommun. Medarbetarundersökning Genomförd av CMA Research AB Januari 2018

Enköpings kommun. Medarbetarundersökning Genomförd av CMA Research AB Januari 2018 Enköpings kommun Medarbetarundersökning 2017 Genomförd av CMA Research AB Januari 2018 Enköpings kommun, medarbetarundersökning 2017, sida 2 Fakta om undersökningen Bakgrund och syfte Enköpings kommun

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Näringslivsstrategi för Mora

Näringslivsstrategi för Mora Näringslivsstrategi för Mora I n n e h å l l Övergripande målsättning... 3 Specifika målsättningar till 2022... 3 Mått för uppföljning... 3 Målgrupper... 3 Strategi... 4 Fokusområden... 4 Förutsättningar...

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi för mål- och resultatstyrning rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras:

Läs mer

Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016

Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016 Regionfullmäktige Sammanträdesdag 2016-12-19 Handlingar till Ärende 40 Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016 Extra ärende Försäljning av fastighet. Visby Kometen 1 konstskolan Innehåll Regionstyrelsen

Läs mer

Kvalitet i korthet. Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult. I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting

Kvalitet i korthet. Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult. I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting Kvalitet i korthet Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting En jämförelse mellan sex kommuner i Kronobergs län 2010 Kvalitet i korthet

Läs mer

Handlingsplan sociala företag

Handlingsplan sociala företag ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Helmer Linda Reuterdahl Karin Öhman Carl Datum 2018-09-05 Diarienummer AMN-2018-0329 Arbetsmarknadsnämnden Handlingsplan sociala företag Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Resultat av stadens medarbetarundersökning 2012

Resultat av stadens medarbetarundersökning 2012 KYRKOGÅRDSNÄMNDEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-29 Handläggare: Carin Björnvall Telefon: 08-508 300 13 Till KN 2012-12-11 Resultat av stadens medarbetarundersökning 2012 Förslag till beslut 1. Kyrkogårdsnämnden

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Insikt 2013 Strömstads kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Strömstads kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Strömstads kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Strömstads kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 64. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Miniskrift På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Skrift två i en serie om agil verksamhetsutveckling. Innehållet bygger på material som deltagarna (ovan) i Partsrådets program Förändring och utveckling

Läs mer

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 1(6) Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 2(6) Introduktion Internkommunikation

Läs mer

Sveriges bästa företagsklimat 2025

Sveriges bästa företagsklimat 2025 Sveriges bästa företagsklimat 2025 Evrim Erdal, näringslivstrateg stadsledningskontoret Birgitta Holmström, projektledare Stockholm Business Region Korta fakta 83 000 arbetsställen Ca hälften med 1-4

Läs mer

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping Linköpings kommun linkoping.se Inledning Socialkontorets uppdrag är att informera, utreda, besluta om och följa upp enskilda människors rättigheter och

Läs mer

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN JOHAN MOBERG RAMBÖLL MANAGEMENT AGENDA 01 Vad är Lean för något och passar det oss? 02 Arbete med Lean i praktiken ett

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Anders Jolby Ärendenr BUN 2015/675 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 24 mars 2016 Barn- och utbildningsnämnden Kompetensförsörjning för att få sökande till

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Att styra och leda mot goda resultat. Pärnilla Ahnfors Daniel Andesson

Att styra och leda mot goda resultat. Pärnilla Ahnfors Daniel Andesson Att styra och leda mot goda resultat Pärnilla Ahnfors Daniel Andesson Kävlinge kommun Ligger mitt i Öresundsregionen 30 100 invånare Politisk jämvikt Knappt 2 000 anställda i kommunen Omsätter 1,5 miljarder

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Redovisning av uppdrag arbetssätt för att följa upp och genomföra Insiktsmätningen. KS

Redovisning av uppdrag arbetssätt för att följa upp och genomföra Insiktsmätningen. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-17 158 Redovisning av uppdrag arbetssätt för att följa upp och genomföra Insiktsmätningen. KS 2015-356 KS

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

Återrapportering kring det systematiska arbetsmiljöarbetet

Återrapportering kring det systematiska arbetsmiljöarbetet SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Therese Hagberg Datum 2016-10-24 Rev. 2016-11-02 Socialnämnden Diarienummer SCN-2016-0217 Återrapportering kring det systematiska arbetsmiljöarbetet Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Riktlinjer. Lönekriterier

Riktlinjer. Lönekriterier Riktlinjer Lönekriterier Förord Lönekriterier ger underlag för lönebildning men bidrar också till verksamhetsutveckling. Genom att formulera övergripande lönekriterier vill Luleå kommun hålla den gemensamma

Läs mer

Det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg

Det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg Det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg Företagsklimatet ett prioriterat mål i regionens tillväxtstrategi Företagsklimatet skall rankas högst bland landets storstadsregioner 2014 enligt följande

Läs mer

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 2015-12-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE B 2015-002156 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar informationen

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

Ledningssystem för hållbar utveckling

Ledningssystem för hållbar utveckling Ledningssystem för hållbar utveckling Presentation av ett pilotprojekt SKL 4 april 2014 Lars-Anders Larsson, 0733-35 57 77, lars-anders.larsson@actea.se Actea Consulting AB Sida 1 Innehåll Ledningssystem

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Personalidé Arvika kommun

Personalidé Arvika kommun Personalidé Arvika kommun Personalidé Kommunens vision Arvika en attraktivare kommun med strategiska mål och strategier beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. För att nå vår vision

Läs mer

Kommunens service, rankning bland 290 kommuner år 2009 till 2016

Kommunens service, rankning bland 290 kommuner år 2009 till 2016 KF 162 7-8 november 2016 Diarienummer KSN-2016-1991 Kommunfullmäktige Interpellation av Cecilia Forss (M) om företagsklimatet i Uppsala Svenskt näringsliv har publicerat sin årliga rankning av kommunerna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

Insikt 2013 Kinda kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Kinda kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Kinda kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Kinda kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 66. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 67.

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer

Lägesrapport med plan för företagsklimat 2019 (18/KS 0028)

Lägesrapport med plan för företagsklimat 2019 (18/KS 0028) MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Kommunstyrelsen 2018-12-18 286 Lägesrapport med plan för företagsklimat 2019 (18/KS 0028) Sammanfattning Kommunstyrelsen och nämnderna har i MoR 2018 med verksamhetsplaner lagt

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer