Ortsanalys för Lillkyrka Sammanställning av dialogmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ortsanalys för Lillkyrka Sammanställning av dialogmöte"

Transkript

1 Ortsanalys för Lillkyrka Sammanställning av dialogmöte Den 1 oktober 2015 hölls ett dialogmöte i Lillkyrkaskolans matsal. Omkring 60 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans med 10 tjänstemän från kommunen och UL samt politiker. Dialogmötet är ett av momenten för att ta fram en ortsanalys för Lillkyrka. Lillkyrkas identitet 3-minuterstalare Som inspiration till det första passet om Lillkyrkas identitet berättade tre personer från bygden om sin syn på Lillkyrka. Denise Lennvall Denise Lennvall var först ut och hon berättade att hon bor i Enköping och arbetar som förskolechef på Lillkyrkaskolan. Hon var med och startade den första förskoleavdelningen i Vita villan i Lillkyrka år Idag finns det hela fem avdelningar på förskolan. Denise pratade om områdets fantastiska natur med skogsområden, öppna odlingslandskap och fornstigen. Närheten till naturen är viktig för skolan och är därför viktigt att värna om. Det finns även ett starkt föreningsliv. I samhället Lillkyrka finns dock inte så mycket mer och Denise lyfte därför fram att det behövs väl fungerande skolskjutsar där barnen bor samt bra kommunikationer till Enköping för att orten ska fortsätta att leva.

2 2 Elisabeth Schederin Efter Denise pratade Elisabeth Schederin som 1979 flyttade från Stockholm till Värnsta nära Lillkyrka. Som barn tillbringade Elisabeth somrarna i Britenhov vid Veckholm där hennes mormor och morfar bodde. De badade då ofta vid Öns badplats som på den tiden var en riktig pärla, i dagsläget är den inte riktigt lika fin men har god utvecklingspotential enligt Elisabeth. Elisabeth beskrev Lillkyrkas identitet och karaktär genom flera samlingspunkter som skolan, omvårdnadsboendet, idrottshallen, fornstigen och kyrkan med församlingsgård. Minst lika viktig är den omgivande Södra Trögdsbygden med Torsvi, Veckholm, Kungs-Husby, Boglösa och Vallby. Elisabet lyfte även fram hembygdsföreningarna, hällristningsområden och naturen med Mälaren och Härjarö. Alla företag inom olika verksamheter är en styrka för orten, exempelvis de två äppelodlingarna. Elisabeth pratade om att det finns en stor gemenskap i bygden, även om inte alla känner alla så känner många varandra och man delar både glädje och sorg. Hon tycker det är viktigt att värna om den fina trakten men även att den ska utvecklas och växa för att bibehålla och öka underlaget för skolan och annan service. Föreningar kan utvecklas genom att samverka mycket mer än vad som görs idag menar hon. Elisabeth avslutade med att framför en önskan om att Lillkyrka ska få ett eget bibliotek. Rickard Westlöf Sist ut var Rickard Westlöf som flyttade till Lillkyrka år 1972, då han var fem år. Rickard berättade att han direkt blev involverad och aktiv i idrottsföreningen Södra Trögds IK. Under denna period byggdes det mycket i orten och föreningen frodades. Södra Trögds IK bildades genom att flera föreningar i närområdet slogs samman och från början fanns det många olika sporter att välja mellan så som badminton, gymnastik, hockey, fotboll och tennis. De senaste åren har dock verksamheten varit något nedgående. Idag är utbudet mindre där fokus ligger på fotboll, innebandy och lite gymnastik. Rickard tror att detta beror på att vi jobbar allt mer utanför orten i större städer, vilket gör att vi även utför våra inköp och aktiviteter där eftersom utbudet är större.

3 3 Ordmoln över Lillkyrkas identitet Inför dialogmötet i Lillkyrka delade en referensgrupp, bestående av aktiva på bygden, ut vykort. På vykortet ställdes frågan: Vad kännetecknar Lillkyrkas identitet? Finns det någon speciell Lillkyrkaanda/mentalitet?. Orden på de inskickade vykorten sammanställdes sedan till ett ordmoln över Södra Trögdsbygden där de olika ordens storlek angavs av hur många gånger de nämndes på vykorten. Ord beskrivande Lillkyrkas identitet utifrån inskickade vykort.

4 4 Diskussionspass 1: Lillkyrkas identitet Under dialogmötets första pass fick grupperna fortsätta att diskutera Lillkyrkas identitet. Till sin hjälp hade de ett frågeformulär som återkopplade både till 3-minuterstalarna och ordmolnet. Många av mötesdeltagarna tyckte att deras bild av Lillkyrka stämde överens med 3-minuterstalarna samt att ordmolnet förmedlar Lillkyrkas identitet på ett bra sätt. Ord som saknades på ordmolnet var jordbrukslandskap, vänlighet, kyrkor och kulturhistoriska platser. Grupperna lyfte även fram att identiteten är mer kopplad till Södra Trögd/Trögden än till Lillkyrka. De ord som bäst kännetecknar Lillkyrka var enligt mötesdeltagarna naturen, barnvänligt, trygghet, föreningsliv och skolan. Andra identitetsskapande ord var Mälaren, sjönära, historia, landsbygd och Södra Trögd. På frågan om det finns någon speciell Lillkyrkaanda lyftes idrottsföreningen, engagemang och att det är familjärt. Det finns även en jordbruksbygdsanda. Andra förslag på beskrivning av Lillkyrkaandan var att det är lugnt och oproblematiskt. Det finns även en trygghet med att alla har lite koll på varandra, på ett positivt sätt då alla ställer upp om det händer något.

5 5 Styrkor och svagheter Under det andra passet diskuterades Lillkyrkas styrkor och svagheter. Varje grupp fick lista bygdens fem främsta styrkor och fem saker som kan bli bättre. Under fikapausen som följde fick mötesdeltagarna rösta fram de fem viktigaste styrkorna och de fem viktigaste svagheterna att åtgärda. Detta genom att sätta klistermärken på listorna. Resultatet har sedan räknats samman från de totalt 16 listorna: Lillkyrkas 5 främsta styrkor: 1. Naturen 2. Förskola och skola 3. Millis Kiosk & Bensin 4. Småföretagare och levande landsbygd 5. Idrotts- och föreningsliv 5 saker som kan bli bättre i Lillkyrka: 1. Gång- och cykelväg till Enköping 2. Kommunikationerna 3. Kommunal stöttning och underhåll 4. Myggbekämpning 5. Livsmedelsbutik Övriga styrkor är bland annat historiska platser, Trögdshemmet, brandkåren, trygghet och närhet. En annan styrka är att det finns många samlingslokaler som bygdegårdarna, idrottshall, boulehall och församlingshem. Andra saker som kan bli bättre är turismen, ett bibliotek, bredband, mobiltäckningen, förbättrad ungdoms- och pensionärsverksamhet samt badstränderna. Ytterligare saker som kan bli bättre är fler bostäder, trafiksäkerhetsåtgärder, ökat samarbete mellan föreningar, skola och kommun, Vi-andan och källsorteringen. Mötesdeltagare sätter klistermärken på Lillkyrkas främsta styrkor och svagheter.

6 6 Viktiga framtidsfrågor Det sista diskussionspasset hade fokus på Lillkyrkas framtida utveckling. De olika grupperna fick diskutera framtiden inom ämnena bostäder, näringsliv och turism, fritid och service samt kollektivtrafik och vägnät. Nedan följer en sammanfattning av frågor och svar. Bostäder Behovet gällande nya bostäder i Lillkyrka anses vara villor och radhus. För äldre behövs lägenheter i anslutning till Trögdshemmet. För ungdomar gavs förslag på billigare hyreslägenheter. Det efterlyses även fler tomter både i tätorten och på landsbygden. En av grupperna som diskuterade bostäder är nöjda med bostadsutbudet. Om man ska bygga fler bostäder gav de förslag på att bygga vidare vid Naturbyn samt att det är viktigt att bibehålla luftigheten. Näringsliv och turism Under fikapausen var en av aktiviteterna att peka ut vilka platser man gärna visar upp när man får besök och vilka platser man undviker att visa upp. Under det sista diskussionspasset fick sedan näringsliv- och turismgrupperna fördjupa diskussionerna runt de utpekade platserna. Vilka platser visar du gärna upp för vänner som inte kommer från Lillkyrkatrakten? - Grönsöö - Nibble gård - Härjarö - Kyrkorna - Fornstigen - Mälaren - Uteklassrummet Amerikaskogen - Svanviken - Mona & Ivans fisk - Tjulsta grisar - Naturen - Koffsan - Brandskogsskeppet - Enbuskbackarna - Mälarstränderna - Hällristningarna - Vallby radiostation - Landsbygden - Åkrarna - Miljöstationen- lättillgänglig och bra - Röllingen - Arnö - Hemsta hagar - Stillheten - Ytterholmen - Boulehallen - Jan Fridegårds minnesstuga - Granskär - Vår trädgård i Värnsta - Boglösa bygdegård - Spåret med fina grillplatser - Förskolan - Spåret på hösten - Bryggholmen - För att utveckla platserna lyftes bättre information och marknadsföring som en viktig del. För att få fler att hitta till platserna gavs förslag på att invånarna kan hjälpas åt med att sprida reklam och tala gott om besöksmålen. Andra förslag var att kommunen skulle kunna hjälpa till med reklam genom att exempelvis ta fram en app i smartphone, bättre skyltning till besöksmålen och bättre samarbete mellan föreningsgränserna. Ytterligare förslag för att utveckla platserna var att rusta upp och öka tillgängligheten till dem, båtturer till Arnö och guideutbildning.

7 7 Finns det någon plats som du helst undviker att visa? - Miljöstationen - Myggen på försommaren - Spåret på våren på grund av mygg - Vissa tomter som är skräpiga - Sjölundsaffär - Parkeringsplatser vid E18 före Grillby - Tomten intill församlingshuset - Parkeringen vid församlingshuset - För att förbättra området vid miljöstationen lyftes frågan om den är rätt placerad eller om det kan finnas en mer lämplig plats för den? Det gavs även förslag på att städa upp och att det töms oftare. Ett insynsskydd eller att bygga in miljöstationen var andra förslag. Näringsliv och arbetstillfällen För att utveckla näringslivet och företagandet efterlyses bredbandsutbyggnad för att ge möjlighet att kunna arbeta och verka hemifrån. Det skulle både kunna skapa arbetstillfällen och öka attraktiviteten till att bosätta sig på Trögden. Andra förslag för att stärka det lokala näringslivet var mindre upphandlingar för att gynna lokala leverantörer och företagare samt en bättre kollektivtrafik för att få en ökad tillgänglighet. Lokala företag borde enligt grupperna få stöd och hjälp för att överleva då de utgör viktiga mötesplatser och bidrar till en levande landsbygd. Det togs även upp att en lokal ekonomisk analys (LEA) skulle kunna utveckla näringslivet på orten. En LEA ger en statistisk bild av ortens invånare, aktörer och verksamheter och kan därför användas som ett verktyg för bygdens utveckling. Under fikat kunde mötesdeltagarna titta på en utställning med gamla fotografier från Lillkyrka med omnejd. De kunde även skriva ner platser de visar upp när de får besök och platser som de undviker att visa.

8 8 Fritid och service Exempel på kommersiell och offentlig service som fritids- och servicegrupperna ansåg skulle vara ett positivt tillskott till dagens utbud var framför allt ett bibliotek och en servicebutik/kiosk. Andra saker som togs upp var bredband, allmän båtnedläggning och upptagningsplats. simhall/utomhusbassäng och fler hundlatriner vid motionsspåret. Angående fritidsaktiviteter så anses det finnas ett relativt jämnt utbud och för olika åldersgrupper. Det saknas dock aktiviteter för de som inte är idrottsintresserade. För att utveckla förenings- och idrottslivet gavs förslag på att öka samverkan mellan föreningarna. Det lyftes även att det är viktigt att stötta och stimulera ledare samt fånga upp intresset hos barn tidigt. Andra förslag var ökade föreningsbidrag och kommunalt stöd i form av arbetskraft några timmar per vecka. Grupperna tog upp att det krävs mycket ideell arbetskraft för att utveckla förenings- och idrottslivet vilket kan vara svårt att få att fungera. Kollektivtrafik och vägnät Grupperna som diskuterade ämnet kollektivtrafik och vägnät ansåg att kollektivtrafiken fungerar bra men att den inte verkar nyttjas i någon större grad då bussarna ofta ser tomma ut. För att göra kollektivtrafiken mer attraktiv och locka fler att ställa bilen hemma gavs förslag på tätare turer, anropsstyrd buss och samkörning mellan skolbussar och kollektivtrafiken. Ett annat förslag var bättre marknadsföring av busstrafiken. Angående brister i vägnätet lyftes att busstrafiken vid skolan behöver gå en annan väg för att öka trafiksäkerheten. Vid skolan behövs även fler gång- och cykelvägar. En gång- och cykelväg önskas även längs Boglösavägen mellan Lillkyrka och Enköping.

9 9 Vad händer nu? Denna sammanställning skickas ut till alla som medverkade på dialogmötet. Även den kommunala arbetsgruppen som medverkar i projektet kommer få ta del av det som kom fram under mötet. Vi välkomnar era synpunkter och reflektioner på sammanställningen om det är något som inte stämmer eller har glömts bort. Arbetet med att fördjupa och förädla materialet kommer att fortgå i referensgruppen. Gruppen består av Patrik Persson (Lillkyrka Villaförening/Fornstig), Anne-Kristin Eriksson (Nibble Gård), Anne-Marie Sandberg (Boglösa bygdegård), Frida Johansson (Lillkyrkaskolan), Marcus Eriksson (Brf Nya Naturbyn), Peter Hedman (Södra Trögds Idrottsklubb), Ivan Loberg (Mona & Ivans Fisk) och Birgitta Holst Alani (Veckholms Hembygdsförening). Sammanställningen kommer även presenteras för kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott. Politikerna kommer då få en bild av vilka frågor som är viktiga att jobba vidare med i Lillkyrka. Utifrån allt inkommet material kommer vi ta fram ett utkast på ortsanalys som skickas ut till de mötesdeltagare som anmälde intresse av att korrekturläsa materialet. Vår förhoppning är att skicka ut den i slutet av november. Fram till dess vill vi tacka för ert engagemang under dialogmötet! Med vänlig hälsning Johanna Appeltofft Anna Hallberg

Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte 2014-10-30 1 Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte Den 16 oktober 2014 hölls ett dialogmöte i Hummelstaskolans matsal. Närmare 50 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Grillby Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Grillby Sammanställning av dialogmöte 2015-03-10 1 Ortsanalys för Grillby Sammanställning av dialogmöte Den 26 februari 2015 hölls ett dialogmöte i Grillbyskolans matsal. Närmare 100 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte 2015-05-28 1 Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte Den 21 maj 2015 hölls ett dialogmöte i Fjärdhundraskolans matsal. Omkring 125 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Skolsta Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Skolsta Sammanställning av dialogmöte 2014-06-02 Ortsanalys för Skolsta Sammanställning av dialogmöte Den 22 maj 2014 hölls ett dialogmöte i Skolstaskolans matsal. Närmare 60 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans med

Läs mer

Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte 2014-03-06 Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte Den 26 februari 2014 hölls ett dialogmöte i Örsundsbroskolans matsal. Närmare 120 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Arnö Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Arnö Sammanställning av dialogmöte 2016-08-11 1 Ortsanalys för Arnö Sammanställning av dialogmöte Den 6 augusti 2016 hölls ett dialogmöte i Magasinhallen på Arnöbergs säteri. Omkring 50 invånare deltog tillsammans med tjänstemän från kommunen.

Läs mer

UTKAST Ortsanalys för Södra Trögd. Enköpings kommun

UTKAST Ortsanalys för Södra Trögd. Enköpings kommun UTKAST 2016-01-12 Ortsanalys för Södra Trögd Enköpings kommun UTGIVARE Enköpings kommun Kungsgatan 42, 745 80 Enköping Tfn: 0171-62 50 00 Fax: 0171-392 68 E-post: kommunen@enkoping.se Webbplats: www.enkoping.se

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen Ortsanalys för Södra Trögd

Antagen i kommunstyrelsen Ortsanalys för Södra Trögd Antagen i kommunstyrelsen 2016-04-26 Ortsanalys för Södra Trögd Enköpings kommun UTGIVARE Enköpings kommun Kungsgatan 42, 745 80 Enköping Tfn: 0171-62 50 00 Fax: 0171-392 68 E-post: kommunen@enkoping.se

Läs mer

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND Hylte g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Hylte Workshop i Hylte kommun Den 1 oktober 2013 samlades 29 personer i Nyarps bygdegård för att diskutera

Läs mer

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND Laholm g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Laholm Workshop i Laholms kommun Den 23 september 2013 samlades 50 personer i Ysby bygdegård för att

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Företagsmässan 2013. Så här tyckte Enköpingsborna. Enköpings kommun

Företagsmässan 2013. Så här tyckte Enköpingsborna. Enköpings kommun Företagsmässan 2013 Så här tyckte Enköpingsborna Enköpings kommun Det här tycker Enköpingsborna om kommunen och dess framtid Det här är en sammanställning av den interaktiva montern om framtidens Enköping

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Sammanställning Näringslivsträff mabel.pena@eskilstuna.se 016-710 82 38 barbro.sollen.wilcox@vasteras.se 021-39 17 58 Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Dialog i Kvicksund -

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Sammanfattning och analys Under arbetet med insamling och sammanställning av inkommet material är det tydligt att deltagare

Läs mer

Sammanställning av synpunkter

Sammanställning av synpunkter Sammanställning av synpunkter Samrådsträff och workshop på Seaside FÖP Björkö Naturen Villasamhälle Gemenskap Växtlighet Mysigt Grönska Nära till allt Vi känsla Småskaligt Samvaro Friluftsliv Byliv Hjälpsamhet

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Redovisning av processarbete den 26 februari 2009 Arrangör: Uppsala Läns Bygdegårdsdistrikt Syfte: Processarbetet utgick från frågeställningarna Vad vill vi åstadkomma?

Läs mer

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE Antaget av kommunstyrelsen den 15 november 2016 FÖRORD Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Trönninge.

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

SKOLVIS LISTA ÖVER TURER. Sida 1 av 5

SKOLVIS LISTA ÖVER TURER. Sida 1 av 5 MÅNDAG M1203 13.15 13.45 BUSS 12 - Lillkyrkaskolan - Hävlinge - Lisselby vsk - Svallby vsk - Blacksta - Vsk Boglösa Byggdegård - Kärrby - Kärrbytorp - Hemsta vsk Bog - - Coop - Rombergaskolan M2213 13.15

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Framtid Simlångsdalen

Framtid Simlångsdalen Framtid Simlångsdalen Projektbeskrivning April 2015 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Projektbeskrivning för Framtid Simlångsdalen Innehåll Bakgrund... 2 Omvärldsanalys... 2 Geografiskt läge... 2 Befolkning och

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL Arbete med Lokal Utvecklingsplan Varbergs kommun BYGDEPROFIL Vad och varför en Lokal Utvecklingsplan? - Vad hette det sa du? ( kan kalla den vad vi ) Tre delar 1. Bygdeprofil - beskriver den lokala identiteten,

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR

ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR Folkets park är bekant för de flesta Åshammarsbor. ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR Ortsanalys Åshammar 61 Åshammar är en ort med stark företagartradition, så kallad Gnosjöanda. I tätorten bor bor närmare 600

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Dialog i Ransta - sammanställning av material

Dialog i Ransta - sammanställning av material Sammanställning 2010-06-02 Sofia Forsberg KSF, planering och utveckling isabell.lundqvist@sala.se 0224-55292 Dialog i Ransta - sammanställning av material Detta är en sammanställning av de spännande och

Läs mer

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN NY ÖVERSIKTSPLAN FÖR TANUMS KOMMUN IDENTITET OCH FRAMTID Tanums kommun Grebbestad Fjällbacka Rabbalshede Lur Resö Hamburgsund Bullaren Östad Tanumshede Gerlesborg Sannäs Havstenssund

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29 HÄRADSBÄCK Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN Sammanfattning rev 2014-08-29 Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan Samrådsredogörelse, Version Familjefestivalen 2014-08-29 Kontakt:

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun Lokal Utvecklingsplan 2012-2017 Värne - Mellby Eksjö Kommun Innehållsförteckning Inledning Bygdeprofil Viktiga frågor för bygden Swot-analys Handlingsplan Hur går vi vidare Sammanfattning Inledning Värne

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN FÖR JÄRNA TÄTORT MED OMGIVNING

FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN FÖR JÄRNA TÄTORT MED OMGIVNING FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN FÖR JÄRNA TÄTORT MED OMGIVNING B A R N, U N G D O M A R O C H D E T O F F E N T L I G A R U M M E T En undersökning i samband med arbetet med den fördjupade översiktsplanen B A

Läs mer

Sammanfattning workshops

Sammanfattning workshops Sammanfattning workshops Bakgrund Under april, maj och juni månad 2013 har sex workshops genomförts med olika grupper som representerar Eskilstuna på olika sätt. Följande frågor ställdes till samtliga

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ ORTSUTVECKLING - FLEN SWOT-analys STADSMILJÖ Flen har ett utmärkt geografiskt läge Sjöar, vacker natur och strövområden finns nära stadens centrum Kostnaderna för att köpa bostad (villa eller bostadsrätt)

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Norsjöbygdens gemensamma fokusområden

Norsjöbygdens gemensamma fokusområden Norsjöbygdens gemensamma fokusområden Framtidsgruppen Norsjö kommun 2019-01-28 Innehåll Tillsammans mot Norsjöbygdens vision... 2 Översikt fokusområden... 3 Fördjupad analys fokusområden... 4 Människan

Läs mer

För en levande kommun. Mariestad

För en levande kommun. Mariestad För en levande kommun Mariestad Handlingsprogram 2011-2014 Vår vision Mariestad ska vara en säker och trygg kommun för alla. Mariestad ska vara en kommun där människor vill leva och bo. Den service kommunen

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI LINKÖPING SKA VARA EN AV SVERIGES BÄSTA LANDSBYGDSKOMMUNER Linköpings omland är en stor och viktig del av Linköpings kommun. Landytan utanför

Läs mer

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen.

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen. Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen Varför dialogmöte? En detaljplan håller på att upprättas på kommunens mark i skogsområdena Bergaskogen, del av Runbyskogen och del av Lövstaskogen.

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 1 NORDANSTIGS KOMMUN Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 Del A. Hur är du med Nordanstigs kommun som en plats att bo och leva på Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter

Läs mer

Prata framtidens Sävar med oss!

Prata framtidens Sävar med oss! Prata framtidens Sävar med oss! Fördjupad översiktsplan för Sävar Umeå kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan för Sävar. Översiktsplanen ska visa hur Sävar kan komma att se ut och utvecklas i framtiden.

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2010-12-09 1.0 Malin Midler Norén Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen Syfte

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27 Handläggare Datum Sofie Nyström 13 2013-09-27 Det här är Trekanten Trekanten ligger mellan Kalmar och Nybro och det är ungefär 15 kilometer till båda städerna. Namnet Trekanten kommer från den trekantsyta

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

Attitydundersökning september 2012

Attitydundersökning september 2012 Attitydundersökning september 2012 Morapanelen Attitydundersökning 2012 Bakgrund Kommunen har startat upp arbetet med att 2022 ha nått målbilden Regionstaden Mora för ett aktivt liv. Ett underlag i detta

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Kinda kommun Styrning och Kvalitet

Kinda kommun Styrning och Kvalitet Kinda kommun Styrning och Kvalitet Diarienummer: Publiceringsdatum: Publicerad: Hemsida, Kindanätet (inom snar framtid) Beslutsfattare: Ledningsgrupp Beslutsdatum: Giltighetstid: Tills vidare Uppföljning:

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Faktorernas resultat redovisas som betygsindex vilka kan variera mellan 0 och 100.

Faktorernas resultat redovisas som betygsindex vilka kan variera mellan 0 och 100. SCB:s Medborgarundersökning Våren 2015 SCB:s medborgarundersökning våren 2015 Eda kommun har deltagit i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning under våren 2015. Ett urval på 600 personer

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.56.214 218-8-8 Social konsekvensanalys Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24 Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska

Läs mer

Idéer och synpunkter på utvecklingen av nykilsbygden

Idéer och synpunkter på utvecklingen av nykilsbygden Lärandepromenad i Nykil Idéer och synpunkter på utvecklingen av nykilsbygden 2017-05-30 Uppdaterat 2017-06-13 Eklunden, Nykil. Lärandepromenaden genomfördes i samverkan mellan Geografiska utskottet väst

Läs mer

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Utgåva Datum Status Kommentar 0.1 2008-08-04 Utkast Mall 0.2 2008-09-24 Reviderad Kompletterad SA, IN, KK 0.3 2008-10-22 Remissutgåva 0.4 2009-03-25 Reviderad Mht remissvar och tekniska chefens synpunkter

Läs mer

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande,

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande, Totalt genomfördes sex stycken workshops under perioden mars-maj 2105. Representanter från visionsgruppen träffade pensionärsorganisationer, handikapporganisationer, föreningsliv, företagare och elevråd

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Tyck till om Tjörns framtid!

Tyck till om Tjörns framtid! Tyck till om Tjörns framtid! När du tänker framtid och Tjörn, vad tänker du på då? Tjörns kommun arbetar nu med att göra en ny Översiktsplan. Det är ett dokument som har sin utgångspunkt i hur kommunens

Läs mer

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Projektet har bl.a. bidragit till att en vacker lekstuga blivit verklighet på Laxön. Projektägare: Destination Älvkarleby, ideell förening Projektledare: Sanna

Läs mer

Karta för Tur 4200 M - F Entreprenör Bergkvara Buss AB Fordon 42 BUSS NR 42

Karta för Tur 4200 M - F Entreprenör Bergkvara Buss AB Fordon 42 BUSS NR 42 2018-10-30 13:55:43 Karta för Tur 4200 M - F 4200 7.15 7.58 BUSS 42 - Torsviudd - Svanvikens vsk 7.20 - Hovgården - Nygård - Torsvi Gård vsk - Sundsholm vsk - Tjulsta - Tjulsta korset - Kungs-Husby - Nibble

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Sandviken Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Disposition presentation 9/4 2014 Metod 2 Varumärkesmodell 4 Associationer till Sandviken 7 Sevärdheter/attraktioner 11 Kännedom om Sandviken 14 Identitet

Läs mer