Inspel till Riksantikvarieämbetets och Riksutställningars arbete med omvärldsanalys och kunskapsöversikt avseende kulturarvsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inspel till Riksantikvarieämbetets och Riksutställningars arbete med omvärldsanalys och kunskapsöversikt avseende kulturarvsområdet"

Transkript

1 Stockholm Inspel till Riksantikvarieämbetets och Riksutställningars arbete med omvärldsanalys och kunskapsöversikt avseende kulturarvsområdet DIK har fått möjlighet att inkomma med synpunkter inför Riksantikvarieämbetets och Riksutställningars arbete med omvärldsanalys och kunskapsöversikt på kulturarvs- området. DIK lämnar här i sina synpunkter i kortfattad punktform. Om fördjupade svar önskas står vi givetvis till tjänst och utvecklar våra synpunkter: 1. Kulturarvsområdets utveckling de senaste 15 åren Den kanske mest djupgående förändringen av inte bara kulturarvsområdet utan hela arbets och samhällslivet är digitaliseringen. Och denna trend får samtidigt anses vara bara i sin början. Digitaliseringen påverkar kulturarvsarbetets alla dimensioner, från insamling till bearbetning, bevarande och förmedlande. En annan global trend med tydliga konsekvenser för tänkande och handlande på det lokala planet är de s.k. stora utmaningarna och hållbarhetstänkandets allt större betydelse för kulturarvsområdet. Miljömässig, ekonomisk, social och kulturell hållbarhet har i allt högre grad blivit en integrerad del av tänkandet på kulturarvsområdet. DIK noterar en ökad politisering/polarisering kring kulturarvet. Det gäller grund- läggande frågor som vad kulturarv är, vad som ska ingå i en statlig kulturarvs- politik, hur kulturarvet får/bör användas. Kulturarv har förflyttats från politikens periferi närmare dess centrum. En delvis sammanfallande trend till ovanstående är en problematisering av ett tidigare självklart och allmänt omfattat kulturarvsbegrepp utifrån aspekter som exempelvis mångkultur och hbtq. Diskussionen handlar här i hög grad om representationsfrågor. Kort sagt, vem berättar vems historia för vem? Till problematiseringen av kulturarvsbegreppet hör också frågor kring materialitet, immaterialitet och digitalitet. DIK noterar under det senaste dryga decenniet hur en mer dynamisk syn på kulturarvet har växt fram. Retoriken har gått från ett tungt betonande av vårda och bevara till att också handla om använda och utveckla. Utvecklingen mot ett mer dynamiskt kulturarvsbegrepp har åtföljts av en praktisk politik där kulturarvet fått en ökad betydelse för besöksnäringar, regional utveckling och kommunal stadsplanering. 1 (6)

2 I anknytning till ovanstående punkt tycker vi oss i en del sammanhang också se en tendens till ökande klyfta mellan retorik och praktik på kulturarvsområdet. Höga och välformulerade politiska mål möter en verklighet där andra, i och för sig välmotiverade, intressen tar över och i hög grad styr beslut och utveckling (infrastruktursatsningar, behov av bostäder mm). Det faktum att betänkandet Gestaltad livsmiljö (SOU 2015:88) stryker bort skönhetsaspekter och estetiska värden ur förslaget till nya mål för arkitektur, form och designpolitiken är ett symptom på denna konflikt. DIK ser en ökande professionalisering av kulturarvsverksamheterna med allt fler specialister (ekonomi, juridik, pedagogik, osv) vid sidan om traditionella ämnes- specialisterna. Vi kan också notera att vissa traditionella ämnesspecialister, exempelvis arkeologer och kulturmiljövårdare, måste utveckla multikompetens på grund av strukturförändringar inom deras respektive verksamhetsområde (egenföretagande, framväxten av små mikroföretag). Den ökade privatiseringen inom exempelvis arkeologi och kulturmiljövård har resulterat i ökad konkurrens som bidragit till effektivisering av verksamheter samtidigt som den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden till viss del har påverkats negativt. Kultursamverkansmodellen har inneburit en decentralisering av diskussion och beslut när det gäller kulturarvsområdet, liksom det kulturpolitiska området i sin helhet. Vi har nationella mål, men utvecklingsarbetet sker i hög grad på regional nivå. En europeisering av kulturarvsdiskussionen är en tydlig trend. Kombinerat med ovanstående punkt innebär det att vi har gått från ett kulturpolitiskt system med en tydligt styrande statlig kulturpolitik (tänk 1974års kulturpolitik) som var ett nationellt riktmärke och fungerade som utgångspunkt för alla kulturområden och alla nivåer till ett system med tre olika nivåer (EU, stat, region) och specifika mål för olika kulturområden (museilag, arkitekturpolitik, bibliotekslag, osv). Vi har, kort sagt, fått en ökad komplexitet. Digitaliseringen och en medveten politik har inneburit en ökad transparens och öppenhet. I denna utveckling ligger många positiva konsekvenser, men också problem när det gäller hur kulturarvet används. I den kulturpolitiska diskursen har tillgänglighet och pedagogik betonats sedan 1970talet, men det är enligt DIK:s mening först de senaste 1015 åren som verksamheterna på allvar har försökt att systematiskt utveckla arbetet. Här möter verksamheterna problem och friktion när det gäller både verksamhetens organisation och profession(er). När det gäller organisation handlar det bland annat om hur verksamhetens resurser ska balanseras och fördelas. När det gäller profession(erna) handlar det om behov av nya kompetenser och hur man hanterar en övergång från expert till dialogpartner med bevarad auktoritet. 2 (6)

3 Digitalisering och nya möjligheter att tillgängliggöra kulturarvet har inneburit att upphovsrättsfrågor och behovet av juridisk expertis har ökat i betydelse för minnesinstitutionernas (arkiv, bibliotek, museer) verksamhet. 2. Tre faktorer som påverkat vår verksamhet på kulturarvsområdet de senaste 15 åren (DIK behandlar denna frågeställning utifrån vårt specifika fackliga perspektiv) En återkommande fråga under de senaste 15 åren i likhet med tidigare år är problemet med visstidsanställningar. Paradexemplet är arkeologernas situation, men problemet återfinns inom en rad kulturarvsverksamheter. DIK kan bland medlemmar inom kulturarvsområdet liksom det kulturpolitiska området som helhet se en tendens mot ökat egenföretagande och mikroföretagande. Det här skapar krav på bredare kompetenser hos våra medlemmar, liksom krav på att DIK som fackförbund anpassar sin verksamhet efter medlemmarnas nya behov. Inom DIK har vi i såväl politik som organisation gått från ett uttalat professions- tänkande till ett kompetenstänkande. DIK var tidigare organiserat i professions- föreningar, medan vi idag är ett enhetligt fack för alla olika yrkesgrupper. Denna organisationsförändring avspeglar en förändring i vårt tänkande: det viktiga är inte vad du är (professionstänkande) utan vad du kan (kompetenstänkande). Förändringen i vårt tänkande på denna punkt är en anpassning till övergripande samhällsförändringar som går i riktning mot kompetenser för livslångt lärande och en digitalisering som bryter ner gränser mellan tidigare tydligt avgränsade institutioner och professioner. Inom DIK kan vi notera hur identitets och representationsfrågor har fått ökad betydelse också i det fackliga arbetet. Medvetenheten om hbtq och mångfalds- frågor har ökat och frågorna har en helt annan ställning i vårt policyarbete än de hade för 15 år sedan. Vi befinner oss dock fortfarande i ett inledande skede i detta arbete. DIK hade en expertgrupp som förra året tog fram riktlinjer för vårt arbete i frågorna. 3. Samhällstrender som kommer att påverka förutsättningarna för vår verksamhet på kulturarvsområdet under de kommande 15 åren Den fortsatta digitaliseringen kommer förmodligen att innebära en övergång från institution till funktion i tänkandet kring kulturarvsområdet och generellt det kulturpolitiska området. En sådan övergång innebär att verksamheternas gemensamma public serviceroll och deras betydelse för det demokratiska samhällets utveckling får ökad betydelse. Denna utveckling togs nyligen upp av Pelle Snickars i en debattserie i Dagens Nyheter. Och den knyter naturligt an till det arbete som Medieutredningen för närvarande bedriver. 3 (6)

4 Läser man rapporter från exempelvis Långtidsutredningen och Delmi är en av de tydligaste trenderna att konkurrensen om allt mer begränsade offentliga resurser kommer att öka. Ekonomiska frågor och alternativa finansieringsformer kommer att bli viktiga för såväl kulturarvsområdet som samhället i stort. Det fortsatta byggandet av ett mångkulturellt Sverige i en globaliserad värld. Denna utveckling och uppgift ställer nya krav på kulturarvssektorns verksam- heter både när det gäller organisation och kompetens. Utifrån ett fackligt perspektiv är den fortsatta digitaliseringen/robotiseringen av arbets och samhällslivet en huvudfråga. Man talar om att vi befinner oss i den fjärde industriella revolutionen som är både snabbare och mer genomgripande än någon av de tidigare (se exempelvis World Economic Forum 2016 som hade den fjärde industriella revolutionen som övergripande tema). Utifrån DIK:s specifika fackliga perspektiv ställer utvecklingen en rad mycket grundläggande frågor som vad är arbete? och vad är fackets roll?. Frågor relaterade till förhållanden mellan den europeiska, den statliga och den regionala nivån kommer fortsatt att vara centrala. Det gäller frågor kring vilken nivå som politiskt ska besluta vad, det gäller frågor relaterade till europeisk, nationell och regional identitet och det gäller naturligtvis ytterst Sveriges roll i det europeiska projektet. 4. Våra medlemmars specifika förutsättningar och behov Inom DIK har en expertgrupp för minnesinstitutionernas framtida kompetens försökt att ringa in kompetenser som behöver stärkas inom arkiv, bibliotek och museer. Av flera skäl kom arbetet att främst fokusera musei och kulturarvs- området. I gruppens diskussioner utkristalliserades en vägledande policy för arbetet med att definiera de kompetenser som vid sidan om traditionella ämneskompetenser kommer att behövas i kulturarvsarbetet. Vi kallar den väg- ledande policyn för 4D deltagande, dialog, delaktighet och demokrati. 4D beskriver stadier i den process genom vilken kulturarvsverksamheterna bidrar till det demokratiska samhällets utveckling. Det första stadiet handlar om att lära känna besökare/ickebesökare och på olika sätt underlätta alla gruppers deltagande i verksamheten. Det andra stadiet handlar om att gå in i dialog med besökarna/brukarna, medan det tredje stadiet handlar om att på olika sätt göra besökarna/brukarna delaktiga i verksamheten. Slutmålet är att verksamheten på olika sätt ska bidra till att fördjupa och utveckla det demokratiska samhället. DIK kommer under våren 2016 att färdigställa en rapport över framtida kompetens- behov med utgångspunkt i 4Dpolicyn. (4D anknyter till teman som är aktuella i EU:s kulturpolitiska diskurs (deltagande/access, dialog/(inter)cultural dialogue, delaktighet/participatory practices, demokrati). 4 (6)

5 Den ovan nämnda digitaliseringen/robotiseringen som ibland kallas för den fjärde industriella revolutionen kommer att innebära en radikalt förändrad arbetsmarknad (se vidare vaentarnaervaerldenblirvirtuell/). Många av dagens arbeten kommer att försvinna. Nya arbeten kommer förvisso att komma till, men vi tror att den övergripande tendensen går mot färre arbetstillfällen. Vi tror dock att DIK:s medlemsgrupper och deras kompetenser klarar sig relativt väl i denna utveck- ling. Och vi tror att kulturarvsområdet kommer att få större betydelse för alla de människor som får mer fri tid. Däremot innebär konkurrensen om begränsade offentliga resurser att DIK:s grupper ändå kan möta en tuff framtid. Det ställer stora krav på bredare kompetenser/multikompetenser hos medlemmarna. Det kommer inte längre att räcka med en högkvalitativ grundutbildning. Det krävs ett livslångt lärande och förbättrade möjligheter att varva arbete och studier genom fort och vidareutbildningsinsatser. Med vänliga hälsningar Attila Rostovànyi 5 (6)

6 6 (6)

En samlad kulturarvspolitik

En samlad kulturarvspolitik En samlad kulturarvspolitik - För kunskap och bildning i ett Sverige som håller ihop Kulturdepartementet 1 En samlad kulturarvspolitik Med propositionen Kulturarvspolitik tas för första gången ett helhetsgrepp

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

en kompetenspolicy för framtidens museer

en kompetenspolicy för framtidens museer 5D en kompetenspolicy för framtidens museer Om DIK DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. DIK har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL)

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sidan 1 (5) REMISSVAR 2016-03-07 D nr Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sammanfattning

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Ölands Historiska Museum (ÖHM)

Ölands Historiska Museum (ÖHM) Ölands Historiska Museum (ÖHM) Länsstyrelsen i Kalmar län, dnr 430-6125-13 Innehåll 1. Förord 2. Varför en förstudie? Om bakgrunden 3. Bevara, använda, utveckla. Om kultur- och regionalpolitiska utgångspunkter

Läs mer

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017.

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017. REGION GÄVLEBORG 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Hälsinglands museum Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Halmstad 2017-06-o7 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Riksteatern

Läs mer

Regionalisering och kulturarv. Calle Nathanson Kulturdirektör

Regionalisering och kulturarv. Calle Nathanson Kulturdirektör Regionalisering och kulturarv Calle Nathanson Kulturdirektör Under Konstruktion Effekter av kultursamverkansmodellen 2010-2012 3 huvudkapitel - Roller, processer och dialoger - Effekter och konsekvenser

Läs mer

Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5

Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 TEXTER FÖR SVERIGES MUSEERS PRESENTATION OM FÖRESLAGNA KULTURARVSPOLITIKEN MARS 2017 Bild 1 Den här presentationen med en orientering i den nya kulturarvspolitiken kommer från de svenska museernas branschorganisation.

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategi och vision Tänka i tid

Riksantikvarieämbetets strategi och vision Tänka i tid Riksantikvarieämbetets strategi och vision 2011 2013 Tänka i tid I n n e h å l l Vår roll och vårt uppdrag................ 4 Vår vision och våra utmaningar.......... 5 Hit vill vi nå 2013.......................

Läs mer

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland Foto: P Leonardsson Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland 2017 2020 Bakgrund Kulturarv för framtiden är resultatet av ett gemensamt arbete av kulturarvsektorn i Halland under

Läs mer

Karin Linder FÖRBUNDSORDFÖRANDE

Karin Linder FÖRBUNDSORDFÖRANDE Karin Linder FÖRBUNDSORDFÖRANDE Medlemmar 22 000 akademiker inom kultur och kommunikation 5000-6000 är anställda inom musei- och kulturmiljövården Uppskattat några hundra som är under utbildning, utbildade

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18 Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Sammanfattning Digitaliseringskommissionen tillsattes den

Läs mer

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 1/5 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ku.remissvar@regeringskansliet.se Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 Remiss till betänkandet av Gestaltad livsmiljö- Ny politik för arkitektur, form

Läs mer

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kultur och social hållbarhet

Kultur och social hållbarhet Kultur och social hållbarhet att implementera en kulturstrategi för hållbar stadsutveckling JONAS ALWALL UNIVERSITETSLEKTOR I INTERNATIONELL MIGRATION OCH ETNISKA RELATI ONER ( IMER), I NSTITUTIONEN FÖR

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategiska plan

Riksantikvarieämbetets strategiska plan Riksantikvarieämbetets strategiska plan 2017 2019 Inledning Detta är Riksantikvarieämbetets strategiska plan. Den beskriver inte allt vi ska göra. Den pekar ut riktningen för vårt interna planeringsarbete

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Omställningens politik

Omställningens politik Omställningens politik SOS - Ställ om Sverige Förord Detta dokument är en uppmaning till politisk handling. Vi har tagit steget att börja formulera och praktisera det vi kallar omställningens politik eftersom

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitikens framväxt och mål Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitik som historiskt fenomen De viktigaste aktörerna för stöd till kultur under olika tidsperioder:

Läs mer

Kulturen och den politiska styrningen. Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016

Kulturen och den politiska styrningen. Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016 Kulturen och den politiska styrningen Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016 Armlängdsprincipen För att politikerna inte ska kunna styra innehållet i kulturverksamheten fastställer den

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Kommittédirektiv. Konstnärernas villkor. Dir. 2016:93. Beslut vid regeringssammanträde den 17 november 2016

Kommittédirektiv. Konstnärernas villkor. Dir. 2016:93. Beslut vid regeringssammanträde den 17 november 2016 Kommittédirektiv Konstnärernas villkor Beslut vid regeringssammanträde den 17 november 2016 Dir. 2016:93 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av de statliga insatserna och villkoren

Läs mer

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg Digikult, Göteborg 2015-03-25 Digisam Johanna Berg Digisam ska Presentera allmänna råd för digitalisering och tillgängliggörande av samlingar och arkiv som ska främja prioriteringar inom digitaliseringsarbetet

Läs mer

Yttrande: Ny museipolitik (SOU 2015:89)

Yttrande: Ny museipolitik (SOU 2015:89) 2016-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande: Ny museipolitik (SOU 2015:89) DIK är ett Saco-förbund med drygt 20 000 medlemmar verksamma inom kultur, kommunikation och medier. DIK organiserar

Läs mer

Proposition 2: Saco i framtiden

Proposition 2: Saco i framtiden Proposition 2: Saco i framtiden Tillsammans är vi Saco Proposition 2: Saco i framtiden Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen beslutar uppdra åt den tillträdande styrelsen beskriva och analysera

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

En gemensam röst. Länsmuseernas Samarbetsråd

En gemensam röst. Länsmuseernas Samarbetsråd En gemensam röst Länsmuseernas Samarbetsråd Länsmuseerna har en viktig uppgift att förvalta och ge medborgarna tillgång till sitt kulturarv. Tillsammans med länsteatrarna och länsmusiken bildar länsmuseerna

Läs mer

Yttrande: Digitaliserings transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Yttrande: Digitaliserings transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) Stockholm 2016-05-10 Yttrande: Digitaliserings transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) DIK är ett Saco-förbund med 20 000 medlemmar verksamma inom kultur, kommunikation och medier. DIK

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015 Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet Karlstad 3 mars 2015 Kvalitet När man har pratat om kvalitet i kulturpolitiken har det oftast handlat om konstnärlig kvalitet. Kulturpolitiken har dock inte definierat

Läs mer

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling TILLÄMPAT KULTURARV Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling Redaktör Carolina Jonsson Malm Layout Stefan Siverud Förlag Kalmar läns museum 2017 RÖSTER OM PROJEKTET Det vi kallar

Läs mer

Digital agenda för Sverige för öppen kunskap och information

Digital agenda för Sverige för öppen kunskap och information Digital agenda för Sverige för öppen kunskap och information Vision 2020. År 2020 har de digitala klyftorna övervunnits. Biblioteken är spjutspetsar i det livslånga lärandet. Alla elever har tillgång till

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

summerar den nya kulturarvspolitiken

summerar den nya kulturarvspolitiken summerar den nya kulturarvspolitiken De svenska museerna i siffror 66% besöker museerna årligen (SIFO 2016) 1 700 svenska museer (varav 1 200 har mindre än en årsarbetskraft) 26,5 miljoner besök 5,5 miljarder

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av styrelsen 2015-12-17 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Regeringens beslut. Närmare om uppdraget I:8. Regeringsbeslut Ku2017/02184/KL. Kulturdepartementet

Regeringens beslut. Närmare om uppdraget I:8. Regeringsbeslut Ku2017/02184/KL. Kulturdepartementet Regeringsbeslut I:8 2017-10-19 Ku2017/02184/KL Kulturdepartementet Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm Uppdrag till Riksantikvarieämbetet att kartlägga kulturarvsarbetets betydelse för skolväsendet

Läs mer

Innehåll. Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6

Innehåll. Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6 Kulturpolitik för Västra Götaland Antagen av regionfullmäktige 13 september 2005 1 Innehåll Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6 Mångfald

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Yttrande: Nya villkor för public service (SOU 2012:59)

Yttrande: Nya villkor för public service (SOU 2012:59) 2013-06-25 Saco Box 2206 103 15 Stockholm Yttrande: Nya villkor för public service (SOU 2012:59) DIK har tagit del av Public service kommitténs betänkande Nya villkor för public service (SOU 2012:59).

Läs mer

Bakgrund. Inledning. Vägledning (Makroperspektiv)

Bakgrund. Inledning. Vägledning (Makroperspektiv) Inledning Vuxenvägledning är en viktig del av ett livslångt lärande, såväl i ett nordiskt som i ett europeiskt perspektiv. Det nordiska nätverket för vuxenvägledning har som sin främsta uppgift att kartlägga,

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-11-28 Diarienummer KN170076 Kulturnämnden Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer disposition

Läs mer

En doldis i kultursamverkan kulturmiljö i regional kulturpolitik. Näringslivets Hus 10 mars 2015

En doldis i kultursamverkan kulturmiljö i regional kulturpolitik. Näringslivets Hus 10 mars 2015 En doldis i kultursamverkan kulturmiljö i regional kulturpolitik Näringslivets Hus 10 mars 2015 Varför ska man bry sig Christer Gustafsson, Uppsala universitet Kulturvård 3.0 Infrastruktur för innovativ

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2015 Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete 1 (6) Handläggare Ann Åslin Telefon +46 (0)498 26 94 26 E-post ann.aslin@gotland.se Diarienr 2010/88:60 Datum 2010-04-07 Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete Det är i mötet människor

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET TRAFIKVERKETS OMVÄRLDSANALYS Hösten 2014

TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET TRAFIKVERKETS OMVÄRLDSANALYS Hösten 2014 TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET TRAFIKVERKETS OMVÄRLDSANALYS 2014 Hösten 2014 TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET Trafikverkets omvärldsanalys 2014 Fokus på två sorters trender: megatrender och transporttrender Bilaga

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

En hållbar förvaltning av kulturarvet. Nils Ahlberg. Fil.dr landskapsplanering/konstvetenskap Och ordförande i Svenska ICOMOS

En hållbar förvaltning av kulturarvet. Nils Ahlberg. Fil.dr landskapsplanering/konstvetenskap Och ordförande i Svenska ICOMOS En hållbar förvaltning av kulturarvet en nödvändig förutsä7ning för utveckling Nils Ahlberg Fil.dr landskapsplanering/konstvetenskap Och ordförande i Svenska ICOMOS HÖSTMÖTE 2013 KULTURARVET I SAMHÄLLSUTVECKLING

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2017 Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016.

Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Uppdragsöverenskommelse 2016 Hälsinglands Museum Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Remissvar betänkandet Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88), Ku2015/02481/KL

Remissvar betänkandet Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88), Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet Stockholm 10 mars 2016 103 33 Stockholm Ert dnr Ku2015/02481/KL Vårt dnr 1-110/15 Remissvar betänkandet Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88),

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

En modern kulturpolitik

En modern kulturpolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3068 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, L, KD) En modern kulturpolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Foto: Bengt A. Lundberg (1, 4, 8), Pål-Nils Nilsson (10), Rikard Sohlenius (11), Roger Blent

Läs mer

Regionalt kulturarvsprogram för Östergötland 2008-2010

Regionalt kulturarvsprogram för Östergötland 2008-2010 Regionalt kulturarvsprogram för Östergötland 2008-2010 Innehåll Inledning 3 Kulturarv spelar roll 5 Vad menas med kulturarv? 7 Kulturarvsområdets aktörer 11 Kulturarv Östergötland ett nätverk för samverkan

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2014 Beslutad av styrelsen 2013-12-13 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG REGION GÄVLEBORG Ank. 2016-12- 1 9i ;. I D nr.... jc;::_/1/./... 7. 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Länsmuseet Gävleborg Länsmuseet Gävleborg och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat

Läs mer

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS Originalfoto: Aron Jonason. Ur Göteborgs stadsmuseums samlingar. Västarvet DETG EMEN SAMM AKUL TURA RVET DEMOKRATI, TILLGÄNGLIGHET OCH SAMVERKAN Arkiv, bibliotek och

Läs mer

Gestaltad livsmiljö och levande städer

Gestaltad livsmiljö och levande städer Gestaltad livsmiljö och levande städer Jan Persson 12 november 2018 Nationellt mål för arkitekturpolitiken Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110 Arkitektur form och design ska bidra till ett

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet. Dir. 2011:17. Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet. Dir. 2011:17. Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet Dir. 2011:17 Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över lagstiftningen

Läs mer

Sammanfattning. Kulturdepartementet Enheten för konstarter och internationell samordning. Stockholm 2015-05-13

Sammanfattning. Kulturdepartementet Enheten för konstarter och internationell samordning. Stockholm 2015-05-13 Kulturdepartementet Enheten för konstarter och internationell samordning Stockholm 2015-05-13 Remissyttrande Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling för

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Glasriketuppdraget. Glasriketuppdraget II,

Glasriketuppdraget. Glasriketuppdraget II, Glasriketuppdraget 2012 regeringsuppdrag till länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg att genomföra insatser för industriell utveckling och stärkt besöksnäring i Glasriket. Regionförbunden i Kalmar och

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

med anledning av prop. 2016/17:116 Kulturarvspolitik

med anledning av prop. 2016/17:116 Kulturarvspolitik Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3643 av Olof Lavesson m.fl. (, C, L, KD) med anledning av prop. 2016/17:116 Kulturarvspolitik Sammanfattning Att verka för ett rikt och nyskapande kulturliv

Läs mer

Agenda kulturarvs styrgrupp genom Maria Jansén

Agenda kulturarvs styrgrupp genom Maria Jansén Agenda kulturarvs styrgrupp genom Maria Jansén 2001-04-08 Gruppuppgift Upptaktsseminariet ska fungera som en språngbräda för diskussion. Tanken är att inspirera till att skapa ett samtal kring sektorns

Läs mer

STRATEGI. Kulturstrategi för Falköpings kommun

STRATEGI. Kulturstrategi för Falköpings kommun STRATEGI Kulturstrategi för Falköpings kommun Typ av styrdokument Strategi Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017- Diarienummer KS 2017/ Giltighetstid 2018 2030 Dokumentet gäller för Samtliga

Läs mer