Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard"

Transkript

1 Grundkurs smartboard Inledning Smartboard är en interaktiv skrivtavla. Det finns många olika märken av interaktiva skrivtavlor, Smartboard är ett märke. Andra märken är Activeboard, ebeam, Teamboard mfl. För att en Smartboard ska fungera måste man koppla den till en dator, projektor och högtalare. Man kan också installera en speciell smartboardprogramvara på sin dator som gör att man får tillgång till anpassade verktyg för smartboard. Programvaran kan du beställa från IT-kontoret (161134). De nya tavlorna som sitter på 7-10 delen av skolan kopplas in genom att ansluta bildskärmskabeln och USB-kabeln till din bärbara dator. OBS! Du ska inte koppla in ljudkabeln, då får du konstigt nog inget ljud. Ljudet går via USB-kabeln. Första gången du ansluter datorn till smartboarden kan det ta sekunder innan drivrutinerna för tavlan installeras på din dator. När det är klart får du ett meddelande längst ner i högra hörnet på din dator. Att använda en Smartboard En Smartboard är egentligen inget annat än en datormus i ett annorlunda format. Du styr datorn genom att klicka och dra på tavlan istället för på datorn. Det finns flera olika nivåer av användandet av smartboard. 1. Smartboarden används som en projektor med högtalare. Tillför kanske inget pedagogiskt men det är ju praktiskt och bekvämt att alltid ha tillgång till projektor och högtalare. Detta är kanske det vanligaste användningsområdet för Smartboard och blir då en ganska dyr investering (fem gånger så dyrt som projektor + högtalare). 2. Pedagogen använder programmet Notebook (eller något annat program) för att förbereda lektionsmaterial. Materialet kan innehålla ett stort antal olika format t ex bilder, film, ljudklipp, interaktiva funktioner mm. Fördelen med detta är ett mer variationsrikt material som kan sparas i en bank för att återanvändas och utvecklas vid ett senare tillfälle. Materialet är väldigt enkelt att sprida till kollegor och elever. Liten varning utfärdas för att pedagogiken blir allt för lärarcentrerad med detta arbetssätt. Detta är i grund och botten katederundervisning men i en mer modern form. 3. Pedagogen (eller eleven) gör interaktiva övningar i programmet Notebook. Eleverna kan sedan öva på dessa moment med flera sinnen än bara skriven text. Liten varning utfärdas för att fokus hamnar för mycket på rätt och fel. 4. Pedagog och elever skapar saker tillsammans på smartboarden. Det kan vara anteckningar, tankekartor, insamling av material mm. Dessa kan sedan sparas och distribueras till alla som vill ha tillgång till dom. Här finns stora fördelar jämfört med en whiteboard där allt material försvinner efter lektionen. På Smartboarden har man hur mycket utrymme man vill och materialet kan sparas och omarbetas vid ett senare tillfälle.

2 Smart Notebook Det program man använder mest med Smartboarden är Smart Notebook. Programmet är ganska likt Powerpoint och bygger på samma princip med tomma vita blad som man fyller med innehåll. I programmet finns det också ett galleri med bilder och interaktivt material man kan använda i sina notebookpresentationer. Man kan också lägga in eget material i sina presentationer. När man skapar presentationer i programmet Notebook sparas de i.notebook-format. Det betyder att den som ska öppna filen måste ha programmet Nootebook på sin dator. Man kan också välja att exportera sina presentationer som en webbsida, bild, pdf eller powerpoint. Pdf-formatet kan vara lämpligt om man ska skicka material till föräldrar eller elever och man inte vill att de ska kunna ändra i materialet. De flesta datorer kan öppna pdf-file och kan man inte det så är det bara att ladda ner Adobe reader eller någon annan pdf-läsare gratis från internet. Det första man bör göra är att lära sig de grundläggande verktygen i programmet. Här följer en beskrivning av de vanligaste verktygen: Föregående sida 2. Nästa sida 3. Lägg till ny tom sida. Sidan hamnar efter den sida du har markerat. 4. Öppna dokument 5. Spara dokument 6. Klistra in 7. Ångra. Du kan ångra flera steg bakåt. 8. Gör om. Återtar det du ångrat. 9. Ta bort. Markera det du vill ta bort och klicka på krysset. 10. Rullgardin. Funktion som efterliknar effekten av ett papper på en OH. 11. Storbildsläge. Gör att alla verktyg döljs och arbetsytan blir större. Klicka igen för att återgå. 12. Transparent bakgrund. Gör att du kan se notebookobjekt med annan bakgrund än vit. 13. Visa två sidor. Klicka igen för att återgå.

3 Kamera/Skärmdump. Öppnar upp ett nytt fönster som gör att du kan välja område att ta en skärmdump av. Vänstra ikonen låter dig markera ett område som ska fotograferas. Klicka, håll nere musknappen och dra ut en markeringsram. När du släpper musknappen tas en bild. Nästa ikon tar en bild av ett valfritt fönster på datorskärmen. När du klickar på ikonen blir det diagonala ränder över hela skärmen. Klicka sedan på det fönster du vill fotografera. Nästa ikon tar en bild av hela skärmens yta. Den sista ikonen låter dig rita på fri hand vilket område som ska fotograferas. 15. Dokumentkamera. Köpes separat. Man kan lägga föremål eller böcker under kameran som projicerar bilden på smartboarden. Även zoomfunktion. 16. Tabell. Dra ut det antal kolumner och rader du vill ha. Klicka så skapas tabellen. 17. Pekare/Markör. Du klickar alltid på detta verktyg då du vill flytta eller markera föremål. 18. Pennverktyget. Så fort du lyfter en penna från pennfacket aktiveras denna ikon. Vill du rita utan penna klickar du på pennverktyget och ritar med fingret. Verktyget finns i många olika färger och stilar. Du kan också i efterhand ändra utseende på det du ritat/skrivit genom att markera det och klicka på egenskaper. 19. Kreativ penna. Fler roliga pennstilar. 20. Radergummi. Du kan också ta suddet, rita en ring kring allt du vill sudda. När du klickar inne i din ring försvinner allt du ringat in. 21. Linje. Allt du ritar blir raka linjer. Klicka, håll nere, dra,släpp. Du kan också i efterhand ändra utseende på dina linjer genom att markera och klicka på egenskaper. 22. Figur. Rita perfekta geometriska figurer. Välj figur, Klicka, håll nere, dra, släpp. Du kan också i efterhand ändra utseende på dina figurer genom att markera och klicka på egenskaper. 23. Formigenkänning/Formpenna. Rita former på fri hand som görs om till perfekta geometriska figurer.

4 24. Magisk penna. Verktyget har flera olika funktioner: Magisk text. När du skriver med denna penna försvinner texten efter sex sekunder. Spotlight får du genom att ringa in ett område. Du kan flytta spotlighten genom att dra i ringens ytterkant. Du kan ändra storleken genom att klicka och dra inne i spotlighten. Förstoringsglas får du genom att rita en rektangel runt ett område. Du kan flytta förstoringsglaset genom att dra i dess kanter. Ändra storleken genom att klicka och dra inne i förstoringsglaset. 25. Fyllnadsfärg. Fyller figurer med färg när du klickar på dom. 26. Textverktyg. Välj vilket typsnitt du vill ha och skriv. Du kan ändra utseendet och typsnittet senare genom att klicka på egenskaper. 27. Egenskaper. Används för att ändra fyllnadsfärg, linjestil, typsnitt, objektanimering och sidinspelning. 28. Flytta verktygsfält. Om du klickar på denna ikon flyttas verktygsfältet från skärmens överkant till nederkant (eller tvärt om). Anpassa verktygsfältet genom att högerklicka på det. Sedan kan du lägga till eller ta bort verktyg. Svävande verktyg startaralltid när du slår på datorn. Det gör att du alltid kommer åt verktygen oavsett vilket program du för tillfället jobbar med. Du kan anpassa vilka verktyg som syns i paletten genom att klicka på ikonen längst ned i paletten. Om du vill dölja de svävande verktygen kan du klicka på pilen nere i verktygslisten och sedan på Nootebook-ikonen. Välj sedan /Dölj Svävande verktyg. På samma sätt kan du ta fram de svävande verktygen om du tidigare dolt dom.

5 Radera bläck Om du har gjort i ordning en övning med objekt och du eller eleverna har skrivit på sidan under lektionen kan det vara bra att kunna radera endast det som är skrivet (inte objekten). Det gör du genom att klika i menyn Redigera/Ta bort bläck från sida. Då försvinner allt skrivet/ritat men objekten är kvar. Återställ en notebookfil Om man har en notebookfil som man har gjort (oönskade) ändringar i kan man alltid stega tillbaka i händelsehistoriken genom att klicka på bakåtpilen. Man kan också stänga filen på krysset och svara Nej på frågan om man vill spara ändringar. Då behåller man den ursprungliga filen (den du senast sparade). Kalibrera din Smartboard Om du tycker att pennan inte ritar vid pennspetsen behöver Smartboarden kalibreras. Det kan bero på att tavlan eller projektorn har rört på sig t ex om någon smäller igen klassrumsdörren. För att kalibrera trycker du på de två knapparna i mitten av pennfacket samtidigt. Nu dyker det upp kalibreringspunkter på tavlan. Klicka i mitten av varje plustecken med en penna. När du klickat på alla punkter är kalibreringen klar. Rengör din Smartboard Om du skulle behöva rengöra din Smartboard kan du använda fönsterputs eller rengöringsmedel för whiteboard på en tygtrasa eller skurtrasa. Ladda ner Notebook Vill du ha notebookprogrammet på din dator beställer du det från IT-kontoret. Telefon eller på intranätet: 7b101a5d1ab3e html Om du vill ha programmet på en privat dator hemma eller om elever eller föräldrar vill ha det på sina datorer kan de ladda ner programmet här: 10.8 för Windows: k+collaborative+learning+software/smart+notebook+software/smart+notebook+10_8+software+ for+windows 10.8 för Mac: k+collaborative+learning+software/smart+notebook+software/smart+notebook+10_8+software+ for+mac De behöver då en produktnyckel som måste anges vid installation. Den är: NB-AEAAA-AIFH8-6SMCT-66AIH

6 Smartklubben är en webbplats där man kan ladda upp/ner smartboardlektioner och föra diskussioner och få hjälp med sitt smartboardanvändande. Du måste skapa en användare för att komma åt sidorna, det är gratis. Övningar grundkurs Förbered ett lektionsmaterial Skapa en notebookfil där du har: - Skrivit in text som du har länkat till en webbsida - Klistrat in en bild som du har länkat till en webbsida -Tagit en skärmdump av en webbsida som du har länkat till en webbsida Gör en brainstorm Skapa en notebookfil där ni tillsammans gör en brainstorm kring valfritt ämne. Använd er av text, bilder och figurer som pilar, streck, geometriska former. Fundera på hur man praktiskt kan lägga upp arbetet med en brainstorm i klassrummet. När ni är färdiga sparar ni notebookfilen i er hemkatalog (mapp på servern) samt exporterar den som en pdf som ni skickar till mig med e-post. (jämför skickar till eleverna med e-post). Vill man att eleverna ska kunna göra ändringar skickar man den i.notebook format. Vill man inte att de ska kunna ändra skickar man den i pdf-format. Skickar man material till föräldrar skickar man alltid i pdf-format. Testa dokumentkameran Utforska galleriet - Utforska galleriet Pedagogiskt material - Spara intressant material i mappen Mitt innehåll. Skapa gärna egna undermappar med logiska namn - Lägg till eget material i Mitt innehåll.

Kom igång guide till Notebook 10.0

Kom igång guide till Notebook 10.0 Kom igång guide till Notebook 10.0 Introduktion SMART Board är en interaktiv skrivtavla som du använder tillsammans med en dator och en projektor Datorn skickar en bild till projektorn Projektorn visar

Läs mer

Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet.

Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet. Innehåll: Den interaktiva skrivtavlans roll i klassrummet. Berättande Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet. 1 Användningsområden leta / använda

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard.

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. Verktygsfunktioner i BAS Snabbguide Klicka på det verktyg du vill jobba med. Det verktyg

Läs mer

ebeam & e-board Snabbguide

ebeam & e-board Snabbguide ebeam & e-board Snabbguide INSTALLATION KALIBRERING SCRAPBOOK OCH MER! Snabbguide - Innehåll Innehåll: 1. Systemkrav 2. Installationsanvisningar 5. Pennan - epen Edge 6. Mottagaren - ebeam Receiver 7.

Läs mer

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR OS X OPERATIVSYSTEM

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR OS X OPERATIVSYSTEM SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR OS X OPERATIVSYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Notebook, Pen ID, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

Kom igång-utbildning Lynx

Kom igång-utbildning Lynx Kom igång-utbildning Lynx Ansvarig utbildare: Karin Bodin Lind e-post: karin@teach2teach.se tel: 070-970 65 98 Ulvsundavägen 174, 168 67 Bromma, 08-410 211 66, info@teach2teach.se, www.teach2teach.se Stöd

Läs mer

Smartboard i praktiken.

Smartboard i praktiken. Smartboard i praktiken. Ett fortbildningsmaterial för arbetslag och skolpersonal i Malmö stad. Del 2 Innehåll: Dokumentera samtalet i klassrummet. Internet som resurs, 1. Tankekarta. Kom igång... Funktioner:

Läs mer

Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2. Del 3. Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet

Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2. Del 3. Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2 Del 3 Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet 1 Internetuppkoppling förstärker de pedagogiska möjligheterna med en

Läs mer

SMART Notebook-program - Resurs för inlärning

SMART Notebook-program - Resurs för inlärning SMART Notebook-program - Resurs för inlärning SMART Notebook-program, version 10 För Windows Operativsystem SMART Technologies ULC Företagets huvudkontor 1207 11 Avenue SW, Suite 300 Calgary, AB T3C 0M5

Läs mer

APPLE TV. SMARTA lösningar för skolor SMART Board Ljud och bild Styrsystem Informationsskärmar Dokumentkamera KAMPANJER 2014

APPLE TV. SMARTA lösningar för skolor SMART Board Ljud och bild Styrsystem Informationsskärmar Dokumentkamera KAMPANJER 2014 www.presentationsdata.se - 08-0 00 27 SMARTA lösningar för skolor SMART Board Ljud och bild Styrsystem Informationsskärmar Dokumentkamera APPLE TV PÅ KÖPET VID BESTÄLLNING INNAN 1/12 Med Airplay visar

Läs mer

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

SMART Notebook. Produktblad. www.netsmart.se Vretenvägen 10, 171 54 Solna info@netsmart.se 08-564 878 80

SMART Notebook. Produktblad. www.netsmart.se Vretenvägen 10, 171 54 Solna info@netsmart.se 08-564 878 80 SMART Notebook Produktblad Interaktion leder till lärande Utbildning sker när människor interagerar med varandra. När vi samtalar och funderar, analyserar och drar slutsatser. Interaktion kräver att det

Läs mer

Användarguide för SMART GoWire Meeting Pro

Användarguide för SMART GoWire Meeting Pro Användarguide för SMART GoWire Meeting Pro Med SMART GoWire så behöver man inte ha några mjukvaror eller drivrutiner på sin dator som behövs för att använda en SMART Board. Allt finns på GoWire-kabeln.

Läs mer

SMART Notebook-program - Inlärningsresurs

SMART Notebook-program - Inlärningsresurs SMART Notebook-program - Inlärningsresurs SMART Notebook-program, version 10 För Windows Operativsystem SMART Technologies ULC Företagets huvudkontor 3636 Research Road NW Calgary, AB T2L 1Y1 KANADA Telefon

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson Thor Stone Education Datakurs, grund (Windows 7) 1 Efter att du slagit på strömmen till datorn och den har laddat in operativsystemet (Windows), visas skrivbordet på skärmen. Det som visas på skrivbordet

Läs mer

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR WINDOWS

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR WINDOWS SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR WINDOWS Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Notebook, SMART Meeting Pro, Pen ID, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Utrustning för direktsändning och inspelning. sal 321 och 322, Borlänge

Utrustning för direktsändning och inspelning. sal 321 och 322, Borlänge Utrustning för direktsändning och inspelning sal 321 och 322, Borlänge I salarna 321 och 322 finns utrustning för att direktsända föreläsningar, det finns också möjlighet till inspelning. Manualen beskriver

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 STUDENTDATORUTBILDNINGEN MALMÖ HÖGSKOLA Att presentera med bildspel, del 1 Här är en kort vägledning som kan hjälpa dig i ditt arbete med att skapa en presentation.

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Läsplatta - ANDROID

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Läsplatta - ANDROID Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ANDROID Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Kom igång med Livescribe Desktop

Kom igång med Livescribe Desktop Kom igång med Livescribe Desktop Installera Livescribe Desktop. Du kan använda SmartPen enbart med det medföljande pappret, men för att föra över anteckningarna till din dator och utnyttja möjligheterna

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

SMART Ink. Windows operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok

SMART Ink. Windows operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok SMART Ink Windows operativsystem Användarhandbok Inspirerande enkelhet Information om varumärken SMART Ink, SMART Notebook, SMART Meetin Pro, Bridit, smarttech, lootypen SMART och alla SMART-sloans är

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING [ FILÖVERFÖRING ] Hur överför man filler och mappar mellan olika enheter OPERATIVSYSTEM. Windows 7 ANVISUA.

STUDIEHANDLEDNING [ FILÖVERFÖRING ] Hur överför man filler och mappar mellan olika enheter OPERATIVSYSTEM. Windows 7 ANVISUA. STUDIEHANDLEDNING [ FILÖVERFÖRING ] Hur överför man filler och mappar mellan olika enheter OPERATIVSYSTEM Windows 7 ANVISUA Anna Larsson Studiehandledning Filöverföring www.anvisua.se Copyright 2015 Anna

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

SMART Ink. Mac OS X operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok

SMART Ink. Mac OS X operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok SMART Ink Mac OS X operativsystem Användarhandbok Inspirerande enkelhet Information om varumärken SMART Board, SMART Ink, SMART Notebook, smarttech, lootypen SMART och alla SMART-sloans är varumärken eller

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR WINDOWS -SYSTEM

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR WINDOWS -SYSTEM SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR WINDOWS -SYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken tillhörande

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator

Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator Öppna ett nytt dokument (ctrl-n), storleken spelar ingen större roll eftersom innehållet är vektorbaserat kan det alltid skalas om senare. Välj Pennverktyget

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

SMART Ink. Windows operativsystem. Användarhandbok

SMART Ink. Windows operativsystem. Användarhandbok SMART Ink Windows operativsystem Användarhandbok Produktreistrerin Om du reistrerar din SMART-produkt, informerar vi di om nya funktioner och proramuppraderinar. Reistrera online på smarttech.com/reistration.

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget Snabbmanual för Lärresurshanteringsverktyget Beskrivning av olika vyer i Lärresurshanteringsverktyget Skapa I detta fönster skapar man nya sidor och/eller väljer struktur på sin lärresurs. Men man redigerar

Läs mer

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Tel: 031-769 00 60 info@frolundadata.se www.frolundadata.se Introduktion WizKeys är flexibelt och kostnadseffektivt

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Användarhjälp till Adobe Reader. Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014

Användarhjälp till Adobe Reader. Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014 Användarhjälp till Adobe Reader Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014 Applikation för att läsa och hantera handlingar Som ledamot i Strömstads kommun når du kallelser till KS och KsAu på webbadressen:

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

Snabbguide MiTeam. Innehållsförteckning

Snabbguide MiTeam. Innehållsförteckning Snabbguide MiTeam Chatta, dela dokument och delta i möten för ett bättre samarbete både internt och externt Med MiTeam kan du starta och delta i chattar och strömmar. En chatt är mellan två personer och

Läs mer

SMART Notebook produktserie

SMART Notebook produktserie Produktjämförelse produktserie Följande tabell jämför de fyra olika produkterna i -serien: program Expresswebbprogram Program Grundläggande Plattform Windows och Mac-datorer Windows och Mac-datorer Datorer

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Kapitel 33. Presentationer med PowerPoint

Kapitel 33. Presentationer med PowerPoint Kapitel 33 Presentationer med PowerPoint 164 165 Kapitel 33 Vad visas på skärmen? 33 I Microsoft Office PowerPoint 2010 finns ett antal verktyg och funktioner som kan användas till att skapa välformaterade

Läs mer

MimioMobile Bruksanvisning. mimio.com

MimioMobile Bruksanvisning. mimio.com MimioMobile Bruksanvisning mimio.com 2013 Mimio. Med ensamrätt. Reviderat 04.09.2013. Ingen del av detta dokument eller denna programvara får reproduceras eller överföras i någon form eller på något sätt,

Läs mer

Skapa med Smartboard. Enkla övningar till din smartboard för särskolan. Av: Nina Lundell 2015 1

Skapa med Smartboard. Enkla övningar till din smartboard för särskolan. Av: Nina Lundell 2015 1 Skapa med Smartboard Enkla övningar till din smartboard för särskolan Av: Nina Lundell 2015 1 Lite tips innan du börjar jobba med din smartboard programvara Smart notebook heter programvaran. Den finns

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen.

Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen. Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen. Hantering. För att en nedladdning från TPB katalogen direkt till minneskortet ska lyckas måste det finnas en mapp på minneskortet. Och för att kortet ska fungera

Läs mer

Instruktion för PowerPoint

Instruktion för PowerPoint Intruktion för PowerPoint Landstingets kansli 2009-11-12 Informationsavdelningen, Carl Mölstad Instruktion för PowerPoint Landstingets PowerPoint-mall ska användas i alla sammanhang där en medarbetare

Läs mer

Låt "Personlig mappfil för Office Outlook (.pst)" vara markerad. Klicka på OK

Låt Personlig mappfil för Office Outlook (.pst) vara markerad. Klicka på OK Flytta Outlookobjekt med hjälp av Personlig mapp Avsnitt: Skapa en Personlig mapp i Outlook 2007 Skapa en Personlig mapp i Outlook 2010 Flytta Outlookobjekt till den personliga mappen Spara undan den Personliga

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1 IT-körkort för språklärare Modul 3: Ljud, del 1 Innehåll Ladda ner Audacity och hjälpprogrammet LAME 3 Installera Audacity och LAME 7 Spela in med Audacity 9 Spara och exportera i MP3-format 11 Ladda upp

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Book Creator App för Ipad

Book Creator App för Ipad Book Creator App för Ipad Book Creator är en enkel App för den som snabbt vill sätta ihop en interaktiv bok med text, ljud, bild och video. Här på Sjöhistoriska arbetar vi med Appen Book Creator på ipad-plattor,

Läs mer

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick.

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick. Wordwall innebär ett nytt sätt att arbeta interaktivt i klassrummet. Genom bara några klick skapar du interaktiva aktiviteter. Aktiviteterna kan sedan omvandlas och återanvändas på ett sätt som tidigare

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Samarbete via Acrobat Connect

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Samarbete via Acrobat Connect DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Samarbete via Acrobat Connect 1 Introduktion Följande guide beskriver hur du kan arbeta med Adobe Acrobat Connect som verktyg för samarbete. 1.1 Förutsättningar För att kunna

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Del 2 INTERNET I VARDAGEN. 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)...

Del 2 INTERNET I VARDAGEN. 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)... Helen Hermundstad Anna Östlund GRUNDLÄGGANDE IT FÖR SENIORER Del 2 INTERNET I VARDAGEN 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)...

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Manual - ClaroRead Chrome (Premium)

Manual - ClaroRead Chrome (Premium) Manual - ClaroRead Chrome (Premium) Tillägget ClaroRead Chrome installerar du i din Google Chrome webbläsare. Med hjälp av tillägget kan du bland annat läsa upp webbsidor och google docs på din PC, Mac

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Välkommen till Df academy och våra utbildningar!

Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Som Premium Partner till Promethean och ActivBoard samt certifierad utbildare för SMART Board erbjuder vi på Df academy ett antal utbildningar, som planeras

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

Lathund. Windows Alta Vista

Lathund. Windows Alta Vista Lathund Windows Alta Vista sv Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet i denna Lathund är enligt lagen om upphovsrätt av 1960-12-30 förbjudet

Läs mer

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS XP RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg PowerPoint Grunder /Fredrik Wiberg Detta dokument beskriver grunderna i vad man skall tänka på när man skapar en presentation, och grundläggande steg för att skapa ett PowerPoint-dokument. Att skapa en

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Grundkurs i PowerPoint 2003

Grundkurs i PowerPoint 2003 1(206) Grundkurs för Microsoft PowerPoint 2003 Med detta kursmaterial hoppas jag att du får en rolig och givande introduktion till presentationsprogrammet PowerPoint. Många menar att PowerPoint endast

Läs mer