Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender"

Transkript

1 PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender Er klass besökte psykologiska institutionen under Vetenskapsfestivalen. Där fick ni lära er en del om gruppsykologi och socialpsykologi. Vi pratade och diskuterade konformitet, lydnad, grupptryck, ansvarsfrihet, varför vi blir ovänner samt hjälpsamhet. Till exempel så pratade vi om att vi påverkas mycket av andra människor, både medvetet och omedvetet. Eftersom människans hjärna har en begränsad kapacitet för hur mycket information man kan ta in, så måste man sålla och välja vilken information man ska reagera på. Då kan andra människors reaktioner vara en hjälp att tolka intrycken och en hjälp att sortera vad som är viktigt och inte viktigt att fokusera på. Därför gör man som andra! (Ex filmen med japanerna). Ni fick också höra om kända psykologiska experiment som undersökt konformitet, som innebär att man anpassar sitt beteende eller sin uppfattning efter andra (Asch), och lydnad (Milgram) och vi diskuterade vilka för- och nackdelar det finns med att vara konform och lyda. Att anpassa sig (vara konform) och lyda är något som vi människor är födda att göra och är något positivt och en nödvändig respons hos människan. Det skapar ordning och reda i samhället för vi måste lyda ex lärare och poliser eftersom det annars riskerar att bli kaos. Alla kan inte bestämma eller få sin vilja igenom i allt, tänk om alla sprang om kring och ville bestämma! Men vi fick också exempel på när det kan gå illa om man lyder blint och gör som alla andra eftersom det kan få en att göra dumma saker som man inte hade gjort ensam. Det kan även leda till grupptyck och mobbing: för att undvika att man själv blir mobbad går man kanske med på saker som man egentligen inte vill göra. Tänker man inte efter själv så kan man lätt ryckas med och göra saker som man egentligen inte hade velat göra. Det är därför viktigt att man tänker själv och funderar om detta är för något bra eller om det innebär något dåligt som att det sårar eller skadar någon.

2 För mycket konformitet dvs att ingen vågar säga emot eller komma med andra förslag kan också leda till trångsynthet och lägre kreativitet. Det är därför bra om man säger en dum idé för det kan få andra att våga säga sin idé och det kan göra att någon annan kommer på något annat som är bättre pga den dumma idén. Ni fick även se på flera olika filmklipp som visade exempel på konformitet, lydnad och andra socialpsykologiska fenomen. Dessa klipp samt några fler är samlade på en youtube kanal som ni kan gå in och titta på. Adressen är: Vi diskuterade även grupper och att det är något positivt att tillhöra grupper eftersom det gör så att vi kan åstadkomma saker som vi inte hade klarat av på egen hand och det kan öka chansen att överleva. Vi pratade även om grupptryck och vad som kan få en att våga stå emot grupptryck. Det har visat sig att om bara en till vågar avvika så är det mycket lättare för andra att våga säga sitt, det visar att det är väldigt viktigt att man vågar säga som man tycker! Så kom ihåg att våga stå emot grupptryck och stå för vad ni tycker är rätt! Man alltid har ett eget ansvar för det man gör även om man gör det i grupp eller för att någon säger åt en att göra det. Och bara för att man inte tycker samma sak eller alla inte ser likadana ut så betyder det inte att det är något fel på någon av personerna utan man bör helt enkelt acceptera varandras olikheter och låta varandra vara som de är. Vi kom fram till att de flesta orsakerna som vi blir ovänner för är helt onödiga och sällan någon bra anledning till att vara dumma mot varandra! Vi pratade även om hjälpsamhet och vad som ökar eller minskar chansen för att någon ska få hjälp. Exempelvis har forskning visat att vad en person har på sig kan vara avgörande om den får hjälp eller inte (Manchester fans-exemplet) och att om flera personer är närvarande så kan det faktiskt minska chansen för att få hjälp jämfört med det bara är en ensam person som ser någon i nöd (Kitty Genovese-exemplet). Detta är något man bör tänka på när man ser någon som behöver hjälp! Ni fick också lära er mer om hur psykologisk forskning kan gå till, genom att själva prova på att vara med i ett experiment.

3 Experimentet Ni fick föreställa er att ni kommit för sent till ett prov, och så skulle ni bli intervjuade om varför ni hade kommit för sent. Då skulle ni säga att det var för att ni hade träffat en kille som frågade er om ni hade sett en tjej som var försvunnen. En kille kom och frågade om en flicka som var försvunnen Hälften av er hade träffat killen på riktigt. Ni hade varit ute vid en dinosauriestaty och när ni var där, så kom det fram en kille till er. Han visade er ett foto på en tjej som var försvunnen och frågade er om ni hade sett henne. Ni gick ut tre personer åt gången, och efteråt fick ni gå på intervju en och en. Den andra hälften av er hade inte träffat killen på riktigt. Ni fick istället titta ut på dinosauriestatyn genom ett fönster, och sedan fick ni föreställa er att ni var vid statyn, och att det då kom fram en kille som visade ett foto på en tjej som var försvunnen, och att han frågade er om ni hade sett henne. Ni satt tre personer tillsammans och hittade på hur det hade gått till, och sedan fick ni gå på intervju en och en. När ni fick veta att ni skulle bli intervjuade en och en så var det många som blev lite nervösa. Det är ett bra exempel på det som vi pratade om under dagen, att det känns tryggare att vara med i en grupp jämfört med att göra något själv. Under intervjun fick ni först lite frågor om hur det var när ni träffade killen, t.ex. hur han såg ut och hur tjejen på fotot såg ut. Sedan fick ni rita ut kryss på en skiss, för att visa var killen och ni stod när ni träffades.

4 Vad kan man undersöka med ett sådant här experiment? Med det här experimentet kan man t.ex. undersöka: Vem var mest trovärdig, de som hade träffat killen på riktigt, eller de som hittade på? Vem kunde berätta mest detaljer om händelsen, de som hade varit med om den på riktigt, eller de som hittade på? Var det svårare att rita ut kryss på skissen än att svara på frågorna i intervjun? Hur samstämmiga var de tre personerna som hade gjort/hittat på händelsen tillsammans? Alltså, sa de samma saker, eller skiljde sig deras berättelser åt? Varför vill man undersöka sådana här saker? Experimentet som ni var med i handlade om rättspsykologi. Inom rättspsykologin undersöker man hur människor fungerar i rättsliga sammanhang. T.ex. så undersöker man vad brottsoffer kan komma ihåg av ett brott och vad de kan berätta om ett brott. Man forskar också på hur polisen kan förhöra misstänkta brottslingar. Ibland så ljuger ju brottslingen för polisen och säger att det inte var han (eller hon) som gjorde det. Och det kan ju faktiskt hända att polisen har tagit fel person, dvs. att den misstänkte personen faktiskt är oskyldig. Därför är det viktigt att polisen förhör på ett bra sätt, alltså ett sätt som gör att man får reda på sanningen och inte dömer en oskyldig person, men heller inte låter den skyldige gå fri! Forskning har visat att det är väldigt svårt att avgöra om en misstänkt person ljuger eller talar sanning. Ett hjälpmedel som man kan ha är att kolla på om den misstänktes historia stämmer med andra fakta och bevis som man har. Det kan vara t.ex. fingeravtryck, eller andra personers historier. Om flera personer säger sig ha varit med om samma sak, men de olika historierna inte stämmer överens så fattar man ju att här är det något som inte stämmer! En annan sak är att om man ljuger om en händelse, så låter man kanske ganska övertygande om de saker som man förberett sig på att berätta om. Men om man får oväntade frågor eller uppgifter, så kanske det blir svårare att låta trovärdig. Ni fick ju en lite konstig uppgift att sätta ut kryss på en skiss, hade ni förberett er på det?

5 Lite resultat från experimentet: Hur detaljerade var berättelserna? Vi räknade hur många detaljer ni berättade om under intervjun, dvs hur mycket saker ni sa om tex vad killen gjorde, hur han såg ut och hur tjejen på fotot såg ut. De som hade träffat killen på riktigt berättade i genomsnitt 10 olika detaljer, och de som hade föreställt sig händelsen berättade i genomsnitt 17 detaljer. De som hade hittat på historien berättade alltså fler detaljer! Varför då tror ni? Forskning har visat att det är vanligt att man går på berättelsens detaljrikedom när man ska försöka avgöra om någon ljuger eller talar sanning. Folk tänker att om man kan berätta mycket detaljer, så talar man troligtvis sanning. Men det stämmer alltså inte i detta experimentet! Hur svårt var det att svara på frågor och hade ni förväntat er frågorna? Efter intervjun fick ni svara på hur svårt ni tyckte att det var och om ni hade förväntat er att få de frågor och uppgifter som ni fick. Alla sa att de hade förväntat sig de frågorna som man fick, men att man skulle rita kryss hade ni inte förväntat er! Både de som hade träffat killen och de som bara hade hittat på historien tyckte att det var lätt att svara på frågorna. Men att rita ut kryss på skissen tyckte ni var svårare, och särskilt svårt var det för dem som hade hittat på historien. Forskning har visat att de som ljuger är ganska bra på att ljuga om saker som de är förberedda på, men att de har svårt att svara på saker som de inte hade förberett. Därför kan det vara bra att fråga konstiga frågor, för då kan det vara lättare att avslöja lögnarna. Stämde era beskrivningar överens? Vi lät några personer titta på alla 3 skisser från varje grupp (dvs ni 3 som var ute tillsammans / hittade på tillsammans) och frågade dem om de tyckte att de olika skisserna stämde överens. De fick sätta mellan 0-9 poäng på hur bra de tyckte att det stämde. De grupper som hade varit ute och träffat killen på riktigt fick i genomsnitt 4 poäng, medan de som hade hittat på historien fick i genomsnitt 1 poäng. När man bedömer om folk ljuger eller talar sanning så går man ofta på hur samstämmiga uppgifter de lämnar. För er som hade hittat på så såg ju skisserna alltså väldigt olika ut, så det är inte så troligt att ni skulle bli trodda om man bara fick se skisserna! Vårt experiment visar alltså att låta misstänkta göra en sådan oväntad uppgift som en skiss kan vara ett bra verktyg för att avslöja lögnare!

6 Tack för besöket! hälsar vi på psykologiska institutionen Lisa Öhman E-post: Emma Roos E-post:

Vetenskapsfestivalen 2007 Lekstudien

Vetenskapsfestivalen 2007 Lekstudien PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Vetenskapsfestivalen 2007 Lekstudien Eran klass och en klass till deltog i den psykologiska undersökningen som vi valt att kalla för Lekstudien. Alla som var med i undersökningen

Läs mer

Vetenskapsfestivalen 2008 Uppmärksamhet, minne och inlärning hur funkar hjärnan?

Vetenskapsfestivalen 2008 Uppmärksamhet, minne och inlärning hur funkar hjärnan? PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Vetenskapsfestivalen 2008 Uppmärksamhet, minne och inlärning hur funkar hjärnan? Er klass besökte psykologiska institutionen under Vetenskapsfestivalen. Där fick ni lära er en

Läs mer

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Splej Mysteriet med den försvunna tjejen Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård Ett nytt fall för SPLEJ! En tjej i Esters storasysters klass har försvunnit. Hon har fått avslag på sin asylansökan

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

TAKE A LOOK AT DIG SJÄLV

TAKE A LOOK AT DIG SJÄLV Lena Victorin TAKE A LOOK AT DIG SJÄLV Take_a_look_INLAGA.indd 1 08-01-17 09.54.25 Hej det är jag som är författaren. Tänkte börja med att presentera mig själv. Här nedan ser du en bild av mig när jag

Läs mer

OM DAGEN. Hur kan vi på bästa sätt stötta oss själva och varandra under en förändringsprocess - om jag, du, vi och dom OM ANITA OCH MARCUS

OM DAGEN. Hur kan vi på bästa sätt stötta oss själva och varandra under en förändringsprocess - om jag, du, vi och dom OM ANITA OCH MARCUS OM DAGEN Hur kan vi på bästa sätt stötta oss själva och varandra under en förändringsprocess - om jag, du, vi och dom OM ANITA OCH MARCUS Ni fick träffa Anita och Marcus som befann sig mitt i en förändring

Läs mer

Översikt. 1. Avgränsa kognitiv psykologi. Prototyper och scheman. 2. Tillämpade/praktiska skäl

Översikt. 1. Avgränsa kognitiv psykologi. Prototyper och scheman. 2. Tillämpade/praktiska skäl Översikt Socialpsykologi och lite om sociala reaktioner på datorer Nils Dahlbäck nilda@ida.liu.se http://www.ida.liu.se/~nilda Prototyper och scheman Social påverkan - Åskådarbeteende - Konformitet - Lydnad

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Tio övningar om hjälterollen

Tio övningar om hjälterollen Raoul wallenberg-kalendern Tio övningar om hjälterollen Här finns tio övningar som alla behandlar hjälterollen. De ska fungera som stöd i arbetet med Raoul Wallenberg-kalendern. Vad krävs för att bli en

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Auktoritet och lydnad

Auktoritet och lydnad Auktoritet och lydnad Auktoritet och lydnad hör till socialpsykologin som är en inriktning inom psykologin. Auktoritet Ordbeskrivningen för auktoritet enligt Nationalencyklopedin är: att det är en social

Läs mer

GRUPPER OCH REGLER. Scen 1

GRUPPER OCH REGLER. Scen 1 Socialpsykologi GRUPPER OCH REGLER Scen 1 Du kliver in i en hiss där det står en annan person. Det är gott om plats med du går och ställer dig bredvid den andra så att era ärmar nuddar varandra. Scen 2

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka SIDAN 1 Läsförståelse Kapitel 1 En dag i december 1. Hur gammalt var fotot, som Ebba och Ivar hittade i källaren? 2. Varför kan inte rektorn ringa till Fröken Sparre? 3. Varför tror Ebba, och Ivar, att

Läs mer

Ungas attityder till att vittna

Ungas attityder till att vittna Ungas attityder till att vittna - En enkätundersökning bland 1 650 ungdomar i Stockholms län som besökte Ung08 i augusti 2007 Inledning Våga Vittna är ett arbete för att starta en dialog med ungdomar om

Läs mer

och hur familjen hanterar den nya situationen. Slutet blir en seger för Auggi när han lyckas resa sig och få upprättelse.

och hur familjen hanterar den nya situationen. Slutet blir en seger för Auggi när han lyckas resa sig och få upprättelse. Under Auggis första skoldag ber läraren en elev att läsa veckans rättesnöre högt för klassen. Ta reda på vad rättesnöre betyder. Kan eleverna komma på något rättesnöre som är viktiga för dem? Kan klassen

Läs mer

En kris är en oväntad händelse som riskerar att skada vår verksamhet och vårt varumärke.

En kris är en oväntad händelse som riskerar att skada vår verksamhet och vårt varumärke. En kris är en oväntad händelse som riskerar att skada vår verksamhet och vårt varumärke. En kris och ett problem är inte samma sak. Denna plan är till för kriser. Problem bör självklart alltid hanteras,

Läs mer

Grupper, roller och normer

Grupper, roller och normer Grupper, roller och normer En grupp kan definieras som ett antal människor som alla känner samhörighet med varandra på något sätt. Människan är en social varelse och hon ingår i flera grupper i sitt liv.

Läs mer

Förhörs och Intervjumetodik. Chris Hellstrand, Krkom PHS

Förhörs och Intervjumetodik. Chris Hellstrand, Krkom PHS Förhörs och Intervjumetodik Chris Hellstrand, Krkom PHS Vad är ett polisiärt förhör? Informationsinhämtning Objektivitets och hänsynsprincip samt proportionalitetsprinciper. Information vad förhöret handlar

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Livet med en autistisk hjärna. Jill Söderlund

Livet med en autistisk hjärna. Jill Söderlund Livet med en autistisk hjärna Jill Söderlund Innehåll Vem är Jill? Idag Min skoltid Diagnos innebär mobbbing Frågor! Förstå våra förutsättningar Perception Theory of Mind Förstå andra Central Koherens

Läs mer

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ?

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ? 3 Lägg upp på Snap Adam Bastian Film 3: Lägg upp på Snap Sociala medier är en självklar del av ungas vardag, och är därför viktigt att inkludera i samtal om relationer, sex och ömsesidighet. Ibland kan

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Krisplan. antagen Svenska Hästars Värn Hassle Bösarp Skurup Plusgiro Bankgiro

Krisplan. antagen Svenska Hästars Värn Hassle Bösarp Skurup   Plusgiro Bankgiro Svenska Hästars Värn Hassle Bösarp 108 274 93 Skurup info@shv.org www.shv.org Plusgiro 90 04 41-7 Bankgiro 900-4417 Krisplan antagen 2017-05-07 Svenska Hästars Värn Organisationsnummer: 872800-5151 Ideell

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKO D STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER

Läs mer

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow 1 (5) Att vara Andreas manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow Föreställning / produktion: Teater Halland Premiär 21 oktober 2016 Framtaget av Maria Ericson,

Läs mer

Attributionsteori. Gruppens psykologi. Kulturella skillnader

Attributionsteori. Gruppens psykologi. Kulturella skillnader SOCIALPSYKOLOGI Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Begrepp och teorier som kommer att tas upp: Hur vi ser på oss själva

Läs mer

Gruppens psykologi. Attributionsteori

Gruppens psykologi. Attributionsteori SOCIALPSYKOLOGI Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Begrepp och teorier som kommer att tas upp: Hur vi ser på oss själva

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

SOCIALPSYKOLOGI Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden

SOCIALPSYKOLOGI Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden SOCIALPSYKOLOGI Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Begrepp och teorier som kommer att tas upp: Hur vi ser på oss själva

Läs mer

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken:

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken: Lärarhandledning Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström Här följer förslag på hur arbetet med romanen kan se ut i en grupp eller i en klass. Läromedlet vänder sig främst till grundskolans

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ DET HÄR MED KLASS INNAN JAG BÖRJADE PLUGGA OM MEDELKLASSNORMER I UNIVERSITETSMILJÖN Lena Sohl Doktorand Sociologiska institutionen, Uppsala Universitet JENNYS BERÄTTELSE Ja, jag

Läs mer

VÅR KLASS. Foto Cato Lein. Efterarbetsmaterial för gymnasiet

VÅR KLASS. Foto Cato Lein. Efterarbetsmaterial för gymnasiet VÅR KLASS Foto Cato Lein Efterarbetsmaterial för gymnasiet TEXT OM SAMMARBETET, INTRO TILL MATERIALET. INVÄNTAR TEX. 2 Vår klass FÖRSLAG PÅ DISKUSSIONSFRÅGOR EFTER FÖRESTÄLLNINGEN Låt gärna eleverna diskutera

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Normkritik utifrån toalettskyltar

Normkritik utifrån toalettskyltar Normkritik utifrån toalettskyltar Sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet - Allmän utveckling, Äldre Syfte Varför? På vår förskola

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Com Hem kollen - Nätmobbing bland barn och unga Förekomst och inverkan av olika former av mobbing i fysisk miljö och på nätet

Com Hem kollen - Nätmobbing bland barn och unga Förekomst och inverkan av olika former av mobbing i fysisk miljö och på nätet Com Hem kollen - Nätmobbing bland barn och unga Förekomst och inverkan av olika former av mobbing i fysisk miljö och på nätet 2017-03-27 Sammanfattning och slutsatser I denna rapport redogör vi för slutsatserna

Läs mer

BARN PÅ NÄTET EN GUIDE FÖR FÖRÄLDRAR

BARN PÅ NÄTET EN GUIDE FÖR FÖRÄLDRAR BARN PÅ NÄTET EN GUIDE FÖR FÖRÄLDRAR INGEN ÄR FÖDD DIGITAL Barn är snabba på att ta till sig ny teknik. Nuförtiden föds barn omgivna av digital kultur och teknik och kallas därför ofta för digitalt infödda.

Läs mer

Det mystiska huset Av Petter Lidbeck

Det mystiska huset Av Petter Lidbeck 1 2 Det mystiska huset Av Petter Lidbeck Tyra och Siri är enäggstvillingar och ändå så olika som två människor kan vara. De går i samma klass som sin bästis, Pella, som är berättaren i deckarserien Tre

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Läsnyckel Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Den tredje boken i serien om de åtta handbollstjejerna. Den här gången ska Freja åka på läger utan sina

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK 1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. 2. Kryssfråga (5 poäng) Vad är sociala medier? 1. Personliga inlägg på bloggar. 2. När flera

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

SEXUELLA ÖVERGREPP MOT FÖRSKOLEBARN:

SEXUELLA ÖVERGREPP MOT FÖRSKOLEBARN: SEXUELLA ÖVERGREPP MOT FÖRSKOLEBARN: BARNS RÄTT ATT KOMMA TILL UTTRYCK I RÄTTSLIGA SAMMANHANG Emelie Ernberg Doktorand, Göteborgs universitet emelie.ernberg@psy.gu.se Sexuella övergrepp mot förskolebarn:

Läs mer

Media och hantering av media. Researchgruppen

Media och hantering av media. Researchgruppen Media och hantering av media. Researchgruppen Agenda Mediastrategi Medias agenda Mediakontakt Egen mediabild Informationskrig Exempel: 8 mars Limhamn Mediastrategi Innan man gör en aktion bör man fundera

Läs mer

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Tusen gånger om Författare: Cecilia Sundh Tusen gånger om är en berättelse med ett viktigt budskap. Den handlar om 13-åriga Iza, som träffar en äldre kille när hon är på sommarkollo. En kväll

Läs mer

Pojkars antipluggkultur möjlig att förändra. Fredrik Zimmerman

Pojkars antipluggkultur möjlig att förändra. Fredrik Zimmerman Pojkars antipluggkultur möjlig att förändra Fredrik Zimmerman Varför presterar pojkar generellt sämre än flickor i skolan? Klass 9d och 9e De två klasser som jag följde bestod av 20 elever (13 flickor

Läs mer

Konstsagor. H.C Andersen

Konstsagor. H.C Andersen Konstsagor en Konstsaga är en saga som till skillnad från folksagor har en känd författare som H.C Andersen. Konstäventyr berättas inte från mun till mun, men är en historia som uppstått i författarens

Läs mer

Finns det vissa typer av människor som du inte gillar?

Finns det vissa typer av människor som du inte gillar? Finns det vissa typer av människor som du inte gillar? Oavsett hur våra fördomar ser ut så har vi preferenser om vad vi tycker om och vad vi inte riktigt gillar. De flesta skulle nog hålla med om att alla

Läs mer

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser Läsnyckel Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen Finnar och vårtor Den kliande sanningen om huden är en lättläst faktabok i serien Fokus på Fakta.

Läs mer

Anställningsintervjun

Anställningsintervjun Anställningsintervjun Rekryteringsgruppen förbereder intervjun genom att förbereda frågor, generella och individuella samt bestämma vem som är huvudansvarig för själva intervjun och vem som för anteckningar.

Läs mer

Tentamen PC1143: Kurs 2 Delkurs Socialpsykologi (7.5 hp). Lördag 4 juni,

Tentamen PC1143: Kurs 2 Delkurs Socialpsykologi (7.5 hp). Lördag 4 juni, Tentamen PC1143: Kurs 2 Delkurs Socialpsykologi (7.5 hp). Lördag 4 juni, 08.00-12.00 Skrivningen utgörs av totalt 8 frågor. Varje fråga ger max 5 poäng vilket ger att maxpoängen för hela skrivningen är

Läs mer

Rapport till tankesmedjan SNOS & tidningen SecurityUser april 2013

Rapport till tankesmedjan SNOS & tidningen SecurityUser april 2013 -research AB tankesmedjan SNOS & tidningen SecurityUser SKOP har på uppdrag av tidningen SecurityUser samt tankesmedjan SNOS intervjuat drygt 300 poliser i chefsbefattning. Intervjuerna gjordes mellan

Läs mer

Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan Fredrik Zimmerman

Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan Fredrik Zimmerman Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan Fredrik Zimmerman 1 Varför presterar pojkar generellt sämre än flickor i skolan? 2 Klass 9d och 9e De två klasser som jag följde bestod av 20 elever (13 flickor

Läs mer

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Stoppa mäns våld mot kvinnor Stoppa mäns våld mot kvinnor Eskilstuna kommuns arbete år 2015 2017 Lättläst version av handlingsplan Stopp. 1 Inledning Eskilstuna kommun arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi har skrivit hur

Läs mer

Normer är regler för hur vi ska bete oss. Det finns två olika typer av normer:

Normer är regler för hur vi ska bete oss. Det finns två olika typer av normer: Normer Gruppmedlemmarnas gemensamma förväntningar på hur man bör/ska bete sig kallas för normer. De kan sägas vara oskrivna regler, vilkas efterlevnad regleras genom att gruppen uttrycker gillande respektive

Läs mer

Etik- och moralfrågor är ständigt aktuella och något vi måste ta ställning till:

Etik- och moralfrågor är ständigt aktuella och något vi måste ta ställning till: 1 Blommor och bin Religion (etikdelen) Att göra det rätta Etik och moral handlar om hur vi ska vara mot varandra. När vi talar om etikfrågor eller moralfrågor kan det handla om frågor som: Är det rätt

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden Arbetsplan för examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden Innehållsförteckning Arbetsplan inför examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden... 1 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Målsättning...

Läs mer

Lag och rätt. 22 Civilrätt 23 Äktenskap Giftorätt Skilsmässa Bodelning 24 Arv Bouppteckning Dödsboet 25 Testamente * Juridik

Lag och rätt. 22 Civilrätt 23 Äktenskap Giftorätt Skilsmässa Bodelning 24 Arv Bouppteckning Dödsboet 25 Testamente * Juridik Lag och rätt sid Ord och Begrepp att kunna: 8 Regler Lagar Sveriges Rikes Lag Stifta Riksdagen Polisen Domstolarna 9 Brottsbalken Snatteri Stöld Förtal Rån Våld mot tjänsteman Häleri Olovligt förfogande

Läs mer

OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY. Elevenkät. Årskurs 4. TIMSS 2015 Skolverket Stockholm

OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY. Elevenkät. Årskurs 4. TIMSS 2015 Skolverket Stockholm OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Elevenkät Årskurs 4 TIMSS 2015 Skolverket 106 20 Stockholm IEA, 2014 Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST

ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMSTJÄNST Program i 3 nivåer för ungdomar som dömts till ungdomstjänst PROGRAMBESKRIVNINGAR ATT GÅ VIDARE ETT PROGRAM FÖR UNGDOMAR SOM DÖMTS TILL UNGDOMSTJÄNST När ungdomar

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Intervjutips. Vad äter du helst? Korv eller hamburgare? "Det finns bara en stjärna i en intervju - och det är inte du!" John Sawatsky, journalist

Intervjutips. Vad äter du helst? Korv eller hamburgare? Det finns bara en stjärna i en intervju - och det är inte du! John Sawatsky, journalist Intervjutips "Det finns bara en stjärna i en intervju - och det är inte du!" John Sawatsky, journalist Det första man bör göra som journalist är att förbereda sig. Det handlar om att ta reda på så mycket

Läs mer

Lärarhandledning Billie: Du är bäst

Lärarhandledning Billie: Du är bäst Lärarhandledning Billie: Du är bäst Här presenteras ett antal kapitelrelaterade frågor att grubbla över och samtala kring. Efter frågorna följer övningar i kreativt skrivande. Kapitel 1-2: I Bokarp gör

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

Erik vände affischen och där stod det:

Erik vände affischen och där stod det: Monstret Hörde du ljudet? Eriks klasskamrat David vände sig om och blängde. -vilket ljud? Alla pratar ju. Arga Lucas spände ögonen i både Erik och David. - Tyst och ät annars får ni mejl hem! Dom sa okej

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss.

Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss. Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss. För att kunna förstå varför vi alla går runt med den här galna fixeringen om att hela tiden bry oss om, och oroa oss över vad andra tycker

Läs mer

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson AVmedia dagen 20151027 Ses offline Milla Skoglund Stina Nilsson Varför "ses offline"? AVmedia utbildning Många kränkningar på nätet, Trygghets gruppen Lektion 1 Kontrakt Kontrakt Kontrakt SES OFFLINE?

Läs mer

Etik, normer & lagar. OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv!

Etik, normer & lagar. OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv! Etik, normer & lagar OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv! LPP Samhällskunskap: => Förklara vad som menas med kränkning och mobbning. => Ge exempel

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Lyssna på vad jag säger! - inte hur jag säger det!

Lyssna på vad jag säger! - inte hur jag säger det! Lyssna på vad jag säger! - inte hur jag säger det! Barns vittnesmål och trovärdighet Sara Landström, Docent Psykologiska institutionen, Göteborgs Universitet CLIP www.psy.gu.se/clip 1 Barnet i rättsprocessen

Läs mer

ÅNGEST. Definitioner & Fakta:

ÅNGEST. Definitioner & Fakta: INLEDNING Ordet hälsa; det första vi kommer att tänka på är att vara frisk, fri från sjukdomar. Men inte psykiska sjukdomar, utan endast fysiska. Cancer, förkylningar, lunginflammation, körtelfeber osv.

Läs mer

Mynta och det mystiska hjärtat

Mynta och det mystiska hjärtat SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Fröken cyklar omkull 1. Varför har Myntas

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

RAADS Ritvo Autism Asperger s Diagnostic Scale

RAADS Ritvo Autism Asperger s Diagnostic Scale RAADS Ritvo Autism Asperger s Diagnostic Scale Dagens datum: 1. Initialer på personen som skattas: Ålder: 2. Ansvarig läkare: Kön? Ringa in korrekt svar 3. Man 4. Kvinna Civilstånd? Ringa in korrekt svar

Läs mer

Jag vill säga något!

Jag vill säga något! Jag vill säga något! Prov på grundkursen i demokrati den 17/11! Varför prov på grundkursen? Syftet med provet är att du ska ta dig till att träna in alla de ord och begrepp som är viktiga att kunna för

Läs mer

Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning

Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning Jämförelse av ungdomars situation i Euroregion Baltic sammanfattning CaSYPoT PROJEKT Ett gemensamt problem i Södra Östersjöregionens kustområden är att ungdomar flyttar från de regioner där de bor. Ett

Läs mer

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott Barnahus Huddinge Botkyrka För unga som utsatts för brott Vilka kommer till Barnahus? Till Barnahus kommer barn och unga, 0 till 18 år, som kan ha utsatts för brott. Det kan till exempel handla om att

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer