Innan Teaterbesöket: Du kan även göra någon övning i klassrummet omkring tidsbegreppet Välj ur idébanken på sidan 4 i lärarmaterialet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innan Teaterbesöket: Du kan även göra någon övning i klassrummet omkring tidsbegreppet Välj ur idébanken på sidan 4 i lärarmaterialet."

Transkript

1 LÄRARMATERIAL Det börjar hända underliga saker i den trevliga lilla staden. Varför slutar människorna helt plötsligt att träffas, prata och umgås? Varför kommer ingen längre och hälsar på och varför har ingen tid? Vilka är egentligen De Grå som smyger runt och varför kan ingen se dem? En dag får Momo syn på tidstjuvarna. Hon kastas in i en hård kamp. Och i kampen prövas vännerna Momo eller kampen om tiden är ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och Stockholms stadsteater Skärholmen. På scenen finns cirkusartister, skådespelare, lokala aktörer från Skärholmen och Botkyrka samt studenter på nycirkusprogrammet vid Danshögskolan i Stockholm. Momo är en historia om en flicka som förlorar sina vänner till tidstjuvarna och som beger sig ut på en resa i det okända. Hon löser en gåta, får ett uppdrag, tar sig an det och det stora äventyret kan börja. Ett gastkramande nycirkusäventyr där teater och nycirkus, fantasi och verklighet möts i en gränsöverskridande berättelse. Vad händer när vi förlorar förmågan att äga och ta ansvarar för vår egen tid? Vad är tid egentligen? Hur ser den ut? Är den personlig? Upplever vi den olika? Dessa och andra frågor ställer vi oss när vi möter Momo, hennes vänner och lär känna deras värld. Frågor och diskussioner kring tiden är en bra utgångspunkt när man ska prata om de stora livsfrågorna med barn. De kan hjälpa till att konkretisera något som är ganska abstrakt. Dessutom kan de ge våra tankar och vår fantasi vingar. Som Gigi säger i föreställningen jag ger mina historier vingar så att ni kan få syn på dem.

2 Innan Teaterbesöket: Berätta kort om historien och vad den handlar om En dag kommer en flicka till den stora staden. Hon heter Momo och har en alldeles speciell förmåga; hon kan lyssna. Hon lyssnar så att människor får syn på sig själva och upplever att de är unika och viktiga. Momo blir snabbt vän med stadens alla invånare. Hon visar dem sitt mod att våga vara den hon är, att tro på sin förmåga att påverka sin verklighet och att göra det omöjliga möjligt. Men en dag börjar saker och ting att förändras. Momos vänner har plötsligt inte tid för varandra längre utan bara arbetar och arbetar. Så får Momo syn på de Grå som ingen annan kan se och som får tiden att försvinna spårlöst - tidstjuvarna! Till Momos hjälp kommer Sköldpaddan Kassiopeia som för henne till Mäster Ora och tillsammans kastas de in i en hård kamp för att vinna tiden och vännerna tillbaka. Bra delar ur boken för högläsning Presentation av Momo, kapitel 1. Vännerna Beppo och Gigi, kapitel 4. Gigis text om fantasi/verklighet, sida 48. Om De grå; kapitel 6. Förbered eleverna på föreställningens speciella form och inför teaterbesöket På scenen finns cirkusartister, skådespelare från Stadsteatern, lokala aktörer från Skärholmen och Botkyrka samt studenter på nycirkusprogrammet vid Danshögskolan i Stockholm. Det blir både teater och nycirkus. Föreställningen varar ca. 2,5 timmar inklusive paus. Innan föreställningen får barnen hänga av sig ytterkläder i garderoben och under pausen hoppas vi kunna bjuda på frukt. Alla i publiken kommer att få ett programblad. Den ena sidan av bladet är en affisch som man kan ta med sig hem och sätta upp och på den andra sidan finns fakta om föreställningen. Där hittar ni också gåtor för åskådarna att lösa. Det är viktigt att prata med barnen om teatersituationen. Om att respektera och lyssna på aktörerna på scenen, vilket inte betyder att man inte har rätt att reagera. Artister älskar att få applåder. För de lite äldre eleverna: Berätta gärna varför du valt att se just den här föreställningen. Diskutera hur man upplever teater och begreppen bra eller dålig teater och hur olika det kan vara för olika personer. Du kan även berätta för eleverna lite kring hur teaterbesöket ska vävas in i skolarbetet. Prata lite kring temat tid Vad är tid egentligen? Hur ser den ut? Är den personlig? Vad händer när vi förlorar förmågan att äga vår tid och inte längre ansvarar för den? Upplever vi tiden olika? Du kan även göra någon övning i klassrummet omkring tidsbegreppet Välj ur idébanken på sidan 4 i lärarmaterialet. Du väljer självfallet det som passar dig och er bäst.

3 Efter Teaterbesöket: Fånga in intrycken Ställ frågor om föreställningen. Vad handlade den om? Vilken relation hade Momo till tiden? Varför kunde just hon stå emot De Grå? Hur var Beppos förhållande till tiden? Eller Gigis? Du väljer själv hur mycket du vill fånga upp och prata kring föreställningen. Analysen kan höja teaterupplevelsen och hjälpa till att förstå vad den handlat om. Det finns olika gåtor i programmet som kan användas i klassrummet. T.ex. för de mindre barnen; lös en av gåtorna, lämna svaret i en ask som är gömd i klassrummet. När de lämnat sina svar på gåtorna får de nästa ledtråd så de kan hitta ett Uppdrag! Kanske nedskrivna på papper eller på en hemsida. Alla får ett uppdrag. Du kan förstås själv hitta på egna Uppdrag med anknytning till temat Tid. Ta er an ett uppdrag Några är mer teoretiska och några mer praktiska. Du väljer själv hur du formulerar frågorna och uppgifterna utifrån barnens ålder och den tid du väljer att ge efterarbetet. UPPDRAGEN Forska kring frågor om tiden Här väljer ni en eller flera frågor. Vad är tid? Hur ser tiden ut? Kan man se tid? Hur ser min tid ut? Hur använder jag min tid? Upplever vi tiden olika? Hur upplever du tiden? Finns det olika tid? Hur delar vi upp tiden (t.ex. timmar, minuter, sekunder, dåtid, nutid, framtid) Har vi olika tidsbegrepp i olika kulturer? Har vi olika tidsbegrepp under olika tidsepoker? Kan man färdas i tiden? Einsteins tankar om tid och vad betyder det om tiden är relativ? Är tiden linjär, om inte hur tänker jag mig den då? Hur låter tid? Spela in vid olika tidpunkter under ett dygn. Kan tiden ta slut? Hur ser det ut när jag har gott om tid och ont om tid? Månen och tidvattnet. Använd gärna ditt undervisningsämne som utgångspunkt för frågor och uppdrag. Samarbeta gärna med någon annan lärare i ett annat ämne. Fota, måla, skriv poesi eller berättelser. Använd alla möjliga former för forskningen. Redovisa på olika sätt för varandra. Stoppa tiden nu! Hur ser din tid ut? Ta ett foto på tiden och skicka det till bild@stoppatiden.nu. När du tar en bild fryser du tiden, det vill vi se så skicka den till oss! Vi publicerar alla inskickade och godkända bilder i vårt tidstoppar-galleri på sidan. Barnen tar foton, väljer sedan ut vilka bilder de vill skicka in. Barnen kan även göra egna collage med bilder och text. Fota och skicka in. Tid och stress Du kartlägger din tid under en viss period t.ex. en dag, ett dygn, kollar hur mycket du stressar, när du stressar. Sen gör du en plan för hur du kan gå emot denna tids stress t.ex. vid varje

4 situation stannar du upp och gör det du ska i en långsam takt. Ta in begreppet ställtid; ta tid till förberedelse och eftertanke. Kom med konkreta förslag. Skriv ner när det fungerade bättre att göra saker i en lugnare takt, i en snabbare takt. Med ställtid. Hur blev skillnaden? Kolla hur många saker du gör under denna tid. Gör du för många saker eller är det hur du gör dem, som ändrar din upplevelse? Prova praktiskt att göra på olika sätt som gör att du inte känner dig stressad. Dokumentera och redovisa för varandra. Skapa en egen Stjärnstund Bilda små grupper. Börja med att fundera kring vad en stjärnstund är (se boken sid. 173; Att allt och alla samverkar och skapar något ihop och detta blir något nytt och unikt som aldrig tidigare har hänt). Hur vill du att er stjärnstund ska se ut. Vad bygger den på? Vad är förutsättningarna? T.ex. att arbeta med bilder, teater, cirkus, ord osv. Hitta en fantasifull form för redovisningen, - bjud in till kafé och redovisning, gör om rummet. Ni kanske kan bjuda in en annan klass från en skola i Skärholmen eller Botkyrka. IDÉBANK MED STJÄRNSTÄNK Hälsningsövning Hela gruppen kan jobba samtidigt. Ge barnen ett förslag på några enkla rörelser och ord som de lär sig som en liten sekvens. T.ex. en hälsningsritual a la Skärholmen eller Botkyrka (olika handslag, ett hej). Alla gör samma rörelsesekvens. När alla lärt sig den sekvensen börjar alla barnen gå runt i rummet för att sedan genom ögonkontakt hitta någon annan i rummet och tillsammans göra hälsnings sekvensen. Först gör de övningen långsamt och en sak i taget. Sen gör de samma övning men väldigt fort. Prata om vad som hände, skillnaden och hur det kändes. Nästa steg kan vara att göra samma övning, men du bestämmer en tidssekvens t.ex. 1 min. under vilket övningen ska göras. Först långsamt, sen fort. Prata sen om hur de upplevde de olika övningarna. Vilken tidssekvens kändes kortare (när du gjorde hälsningssekvensen långsamt eller fort) och vilken kändes längre? Prata kring hur olika vi upplever tiden. Uppskatta en minut Prova att uppskatta en minut. Alla sitter tysta och blundar under 1 minut. Du ger dem i uppgift att uppskatta när minuten har gått och när de tror att den tiden gått, öppnar de ögonen. Övningen sker under tystnad och ingen säger högt när de tror att minuten har gått. Vänta tills alla har öppnat ögonen. Prova på olika tidssekvenser. Prata kring olika upplevelser av tid. Vad hinner man göra på en minut? Gruppövningar: Vad hinner man göra på en minut. Gissa hur många namn man hinner rabbla på en minut. Gissa hur många solar man hinner rita. Gissa hur många armhävningar man hinner göra. Hur långt hinner man kan gå på en minut? Vad hinner man egentligen göra på en rast? Prova även i klassrummet att göra de olika saker man gissar kring och ta tid. Måla/rita/skriv: Hur ser tiden ut?

5 Om ställtid Tidstänkaren Bodil Jönsson skriver i sin bok Tio tankar om tid om begreppet ställtid. Ställtiden är den vi behöver för att samla våra tankar och komma på vad vi gör som nästa steg. Mellan olika handlingar behöver vi ställtid för att förstå vad vi gjort och vad vi ska göra. Man behöver ställtid och man vinner inget på att fuska med den. Observera den tid det tar att förbereda sig för något. Situationer där vi har tydlig ställtid: Innan matchen värmer man upp, innan daten tittar man sig i spegeln och drar en djup suck, innan man börjar laga mat plockar man rent i köket, innan man börjar meka med moppen tar man fram alla verktyg, innan man börjar spela på gitarren stämmer man den. Kom på fler exempel! Har du varit i någon situation idag där du använt ställtid? Har du någon förberedelse du brukar göra innan du läser läxorna? Tid och rytm. Jobba med rytm, det är också tid. Stå i ring, skapa varsin rörelse t. ex någon vinkar med handen, någon lyfter vänster ben osv. Gå ett par varv runt för att alla ska kunna komma ihåg sin rörelse. Varje barn gör sin rörelse i den ordning de står i ringen. Experimentera; vad händer med rytmen när ni ändrar placeringen av barn i ringen? Du kan även göra denna övning med ljud, eller kombinera. Gåtan: Dåtid, nutid framtid (sid. 181 i boken); filosofera kring den i grupper. Dröm om din framtid, vad behöver du göra i nutiden för att kunna förverkliga din dröm om framtiden. Vad har hänt i din dåtid som gör att du har en sådan dröm om din framtid. Tidsbegreppet i olika kulturer. Samla utländska ord för tid. Samla ordspråk om tid, på olika språk, översätt och analysera. Ser tidsbegreppet olika ut i olika kulturer? Be barnen intervjua sina föräldrar om tid. Vad gör man hemma när man har fritid? Vad är vikigast i en familj att lägga tid på? Vad är minst viktigt i en familj att lägga tid på? Vilken tid på dygnet är viktigast? Hur många klockor har ni hemma? Dokumentera hur din tid ser ut; välj en tidssekvens t.ex. en dag där du ska beskriva hur din tid ser ut, vad den innehåller, vad du gör osv. Samla föremål förknippat med tid. Be eleverna samla in saker som de förknippar med tid. Skriv något kring denna sak och dess relation till tiden. Gör en utställning, ett collage. Du kan även göra olika värderingsövningar kring tid. Dela upp rummet i 4 olika hörn, varje hörn hör till ett påstående om tiden, inget ska vara rätt eller fel utan mer ha med olika upplevelser kring tid att göra. T.ex. 4 olika känslor om hur det känns när jag har ont om tid, gott om tid osv. Du kan uppfinna flera varianter på denna form av övning, det viktiga är att komma igång tänket kring temat och att alla har möjlighet och rätt att tänka som de vill.

6 Sammanfattning En tanke kunde vara att ni innan besöket dels presenterar föreställningen och historien samt börjar tänka och fantisera kring tiden. Kanske först i mer allmänna frågor för att sedan efter teaterbesöket fördjupa arbetet genom samtal, diskussioner samt mer konkret arbete som att ta sig an ett av uppdragen. Du väljer själv hur du vill lägga upp arbetet, hur många tillfällen/lektionstimmar du vill ge denna forskning och resa genom tiden innan och efter teaterbesöket. Sidor i boken Momo om tid som ni kan läsa och inspireras av: s153 tidsgränsen, s 157 Aldriggränd, s.170 hos Mäster Ora, s.177 Kassiopeias förmåga att se in i framtiden, s.179 Mäster Oras filosofi om tiden, varje människas tid, s. 187 om tid är liv o livet bor i hjärtat och att förvalta sin tid med hjärtat, s. 250 om ensamtid eller att dela med andra, s.292 den vita staden, s. 293 om fryst tid. Lästips för alla nyfikna lärare: Bodil Jönsson: Tio Tankar om Tid, Audrey Niffenegger: Tidsresenärens Hustru Karin Wallin: Flygande mattor och forskande barn Lycka till med er tidsresa, ha det kul med uppdragen, och låt fantasin få vingar. Nina Lugn Teaterpedagog/Regissör.

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc).

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc). 5 MINUTER Denna övning tränar självkännedom. Klocka Övningen passar framförallt för barn från 10år. Avsätt 5 minuter i slutet av en lektion. Mät tiden. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Lärarmaterial Horisonter av Olle Strandberg

Lärarmaterial Horisonter av Olle Strandberg Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Horisonter av Olle Strandberg Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Lärarmaterialet innehåller förslag

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Inledningen Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. I inledningen får vi veta hur världen är uppdelad. Hur är den uppdelad och varför?

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik rymmer Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik vill ha ett nytt spel till datorn, men pappa säger nej. Erik säger att han kan köpa det själv, men pappa säger fortfarande

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (heldagsupplägg) p.1(10)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (heldagsupplägg) p.1(10) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (heldagsupplägg) p.1(10) p.2(10) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en heldag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lulu har bytt skola igen. Hon vill inte ha kontakt med någon, hon är en ensamvarg. I klassrummet hamnar hon bredvid Snö, en tjej som är lika vit som Lulu är

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SANDRA SCHWARTZ SIDAN 1 Kopian Oskar 1.0 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Oskar som älskar att spela dataspel. Han önskar att han hade en kopia av sig själv som kan göra alla tråkiga

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA?

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA? Illustration Pija Lindenbaum Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med dina och barnens teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej! Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Boulevardteaterns föreställning Guji-Guji. Här finns tips och inspiration

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle ska åka till sin farmor. Han ska ta tåget alldeles själv, men farmor ska möta honom på stationen. Efter en stund på tåget blir han kissnödig,

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke 1 SLUKA SVENSKA! Arbetshäfte till ljudboken Fröken Spöke av författaren Kerstin Lundberg Hahn Förutom svenska finns boken också på språken

Läs mer

Pedagogisk handledning

Pedagogisk handledning Pedagogisk handledning Introduktion Utställningen handlar om människors relation till tid. Vi vill att den ska ge besökarna tillfälle att stanna upp och reflektera kring tid och vad som är viktigt i livet.

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar 4 HÖRN Vad är 4 hörn? Ledaren ger ett påstående, deltagarna får välja på att ställa sig i ett hörn, tre hörn har givna val och ett är öppet. Forma smågrupper utifrån hörnen och låt deltagarna diskutera

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR BAKGRUND Projektet Finska nu har som syfte att sätta fokus på flerspråkighet och minoritetsspråk i Sverige genom att lyfta fram det finska språket. Projektet

Läs mer

Se Tranströmer. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selén

Se Tranströmer. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selén Se Tranströmer Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selén Se Tranströmer dikter och bilder för samtal om dikt och liv Samtalshandledningen vill ge inspiration och idéer för det goda, fördjupande

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar S:t Jörgens skolområde Ditt barn har 100 språk. Alla barn är nyfikna. Nyfikenhet ger inspiration. Inspiration väcker lusten att lära. Ditt barn har 100 språk.

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Bröderna Pixon - och TV:ns hemtrevliga sken på Boulevardteatern. Här finns

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001.

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Namnståupp Gruppen sitter i cirkel. Först reser sig var och en i tur och ordning och i lugnt takt och säger sitt förnamn. Därefter

Läs mer

Veckobrev för Opalen2 v.35-37

Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Hej alla barn och föräldrar!! 3 september 2015 Nu har vi satt igång på riktigt med skolarbetet och det är underbart att se hur engagerade och flitiga era barn är! Vi har haft

Läs mer

Lärarhandledning till föreställningen. Nycirkus för samtycke

Lärarhandledning till föreställningen. Nycirkus för samtycke Lärarhandledning till föreställningen TILL S AMMANSA Nycirkus för samtycke Det här materialet är tänkt att ge dig en rad ingångar till föreställningen Tillsammans och några av dess teman. Materialet kan

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

Fröken spöke går på cirkus

Fröken spöke går på cirkus KERSTIN LUNDBERG HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial 22 Vad handlar boken om? Boken handlar om fröken Sparre, Ebba, Ivar och Hassan som går på cirkus. Fröken Sparre älskar att gå på cirkus. Det första numret är

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig.

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. Här följer lite information om föreställningen, samt några tankar kring hur pjäsens frågor skulle kunna integreras

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Leka tre (Olle 8) Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amir ska följa med Olle hem efter fritids. De bestämmer att de ska leka med lego och spela tevespel. Olles pappa kommer till

Läs mer

Såhär vill jag ha det i skolan

Såhär vill jag ha det i skolan Av leg. logopeder Ida Rosqvist & Julia Andersson Widgitsymboler Widgit Software/Hargdata 2017. Planera, organisera, genomföra och avsluta skolarbete Det är bra om mina föräldrar får veta läxor och annan

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

I berättande texter kan man arbeta med att låta eleverna leta ledtrådar och ta hjälp av följande frågor:

I berättande texter kan man arbeta med att låta eleverna leta ledtrådar och ta hjälp av följande frågor: I många klasser jag besökt har man kommit överens om att man ska ha arbetsro, göra sitt bästa, koncentrera sig på sitt arbete, inte störa varandra o.s.v. Om vi förutsätter att alla elever gör sitt bästa

Läs mer

Svenhammeds journaler

Svenhammeds journaler Svenhammeds journaler För- och efterarbete för skolpersonal med dramapedagogiska metoder - att använda i skolan Att se en teaterpjäs är en konstnärlig upplevelse som talar för sig själv och kan lämnas

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! UPPSALA>>>> STADSTEATER Illustration: Michelle Hammenfeldt VÄLKOMNA Det här materialet består av tips på hur du kan förbereda klassens

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa har bokat tid för att köra gokart på en bana. Innan de får köra måste de byta om och pappa berättar för Erik vad han ska tänka på innan det är

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Fröken spöke fixar loppis

Fröken spöke fixar loppis KERSTIN LUNDBERG HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ivar och Ebba som har världens bästa fröken. Hon är ett spöke och hon heter fröken Sparre. Fröken Sparre vill gärna gå

Läs mer

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Klara som ska börja i en ny skola. Bullen, Klaras gris, följer med första dagen. Alla vill klappa Bullen. Men Klaras

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Du Gnisslar. Föreställningen är en musikal som handlar om

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Minifakta om dinosaurier

Minifakta om dinosaurier SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras dinosaurierna, som levde på jorden för flera miljoner år sedan. Det fanns många olika sorters dinosaurier: stora och små, köttätare och växtätare.

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska spela match idag. Matchen börjar bra och vi gör det första målet. Sedan får vi problem och det andra laget gör mål. Efter förlängningen

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Erik och Lea är i skateparken. Erik vill att de ska gå hem till honom och fika för hans pappa jobbar och han är ensam hemma. Lea kan inte, hon måste hem och

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det är lunch och Lea är hungrig. Hon tar fisk, potatis och gröna ärtor på sin tallrik innan hon sätter sig ner bredvid Erik. Plötsligt märker hon att Kevin och

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

Måns och Mahdi på gården

Måns och Mahdi på gården SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Måns är uttråkad. Hans mamma har lagat hans cykel och han vill ut och cykla på gatan, men får inte för sin mamma. Måns tycker att gården är töntig. Plötsligt

Läs mer

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av robotar. Det finns många olika sorters robotar med olika funktioner och utseende. Det som alla robotar har gemensamt är att

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se inledning TILL DIG SOM LÄRARE Detta är lärarhandledningen

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor kunglig sago nytt kon! sagor fabler folksagor Folksagor En folksaga är en saga som man har berättat i århundraden. Den har gått i muntligt tradition fram tills för ca 100 år sedan, då man började skriva

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Ge inte upp, Amina! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Ge inte upp, Amina! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANNELIE DREWSEN Sidan 1 Ge inte upp, Amina! Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina är en riktigt duktig löpare och hon är på väg att ta guld när det plötsligt hugger till i benet. Amina ramlar och kan

Läs mer