-2, BILDN-SV :00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-2, BILDN-SV 2015-06-22 18:00"

Transkript

1 -2, BILDN-SV :00 Möteskallelse Måndagen kl , Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors Jacob Storbjörk, viceordförande Ulrika Rönnback Håkan Forss Aykut Saka Annica Haldin Olav Sund Erik Nyberg Marina Lundkvist Conny Englund Kristina Saari Minna Luomala Pia Karvonen Övriga deltagare Peter Boström, stadsstyrelsens ordförande Christina Helsing, stadsstyrelsens representant Anne Ekstrand, stadsdirektörens ersättare Jan Levander, skoldirektör, sekreterare Ärenden Enligt bifogade föredragningslista. Enligt uppdrag: Brita Brännbacka-Brunell ordförande

2 42, BILDN-SV :00 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

3 43, BILDN-SV :00 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE Föreslås Erik Nyberg och Jacob Storbjörk.

4 44, BILDN-SV :00 ANMÄLNINGSÄRENDEN Pedersöre kommun Protokollsutdrag 29/ Anhållan om skolgång i Jungmans skola (HE) Pedersöre kommun Protokollsutdrag 30/ Anhållan om skolgång i Jungmans skola (FT) Larsmo kommun Protokollsutdrag 55, 56/ Anhållan om skolgång i annat elevupptagningsområde Larsmo kommun Protokollsutdrag 57/ Anhållan om förlängd läroplikt Antecknas för kännedom.

5 45, BILDN-SV :00 TJÄNSTEMANNABESLUT Skoldirektören har under maj-juni 2015 gjort tjänstemannabeslut enligt bifogad bilaga. Bilaga 45 A Rektorerna har under maj-juni 2015 gjort tjänstemannabeslut enligt bifogad bilaga. Bilaga 45 B Antecknas för kännedom.

6 46, BILDN-SV :00 UBV: 615/2015 VAL AV HANDLEDARE FÖR BARN OCH UNGDOM VID OXHAMNS SKOLA Oxhamns skola har i dagsläget 5 skolgångsbiträden varav en huvudsak jobbat som handledare för elever med särskilt behov. Till arbetsuppgifterna hör förutom elevarbetet även att göra förebyggande familjearbete, ge råd åt familjer, göra hembesök och ha kontakt med vårdnadshavarna. Nätverksarbete med kurator, socialarbetare, hälsovårdare och barnskyddsenheter hör även till arbetsuppgifterna. För att kunna anställa en liknande person tillsvidare har en uppgift som handledare för barn o ungdom vid Oxhamns skola varit internt lediganslagen. Handledaruppgiften har inom utsatt tid sökts av två personer dvs. Monica Hyytiäinen-Koskela och Nina Strengell. Hyytiäinen-Koskela har erfarenhet av uppgiften och även examen som handledare. Sektionen väljer Monica Hyytiäinen-Koskela som handledare för barn och ungdom vid Oxhamns skola från och med tillsvidare.

7 47, BILDN-SV :00 UBV: 616/2015 AL AV HANDLEDARE FÖR UTVECKLINGSSTÖRDA VID KYRKOSTRANDS- OCH JUNGMANS SKOLA I diskussioner med personaldirektören och huvudförtroendeman Maria Holmstedt-Lehtinen har överenskommits att skolgångsbiträdena vid Kyrkostrands- och Jungmans skola erbjuds möjlighet att fortbilda sig till handledare för utvecklingsstörda. Många av biträdena har valt att gå utbildningen och arbetsgivaren har lovat att efterhand som personal blir klara lediganslås uppgiften som handledare. Lönen utgår enligt tjänstekollektivavtal. I denna första omgång har handledaruppgifterna sökts av två personer; Kristian Wikman och Camilla Vikström. Båda har fullgjort examen som handledare för utvecklingsstörda. Sektionen väljer Kristian Wikman till handledare för utvecklingsstörda vid Kyrkostrands- och Jungmans skola från och med tillsvidare.

8 48, BILDN-SV :00 UBV: 617/2015 VAL AV HANDLEDARE FÖR UTVECKLINGSSTÖRDA VID KYRKOSTRAND OCH JUNGMANS SKOLA I diskussioner med personaldirektören och huvudförtroendeman Maria Holmstedt-Lehtinen har överenskommits att skolgångsbiträdena vid Kyrkostrands- och Jungmans skola erbjuds möjlighet att fortbilda sig till handledare för utvecklingsstörda. Många av biträdena har valt att gå utbildningen och arbetsgivaren har lovat att efterhand som personal blir klara lediganslås uppgiften som handledare. Lönen utgår enligt tjänstekollektivavtal. I denna första omgång har handledaruppgifterna sökts av två personer; Kristian Wikman och Camilla Vikström. Båda har fullgjort examen som handledare för utvecklingsstörda. Sektionen väljer Camilla Vikström till handledare för utvecklingsstörda vid Kyrkostrands- och Jungmans skola från och med tillsvidare.

9 49, BILDN-SV :00 UBV: 618/2015 ANHÅLLAN OM ATT FÅ INLEDA PROJEKT "PULS" LÄSÅRET I och med den nya läroplanen som träder i kraft i augusti 2016 är alla skolor i Finland skyldiga att ordna ett verksamhetsområde där eleverna arbetar ämnesöverskridande och multimodalt. I Kyrkostrands-Jungmans skola planerar man redan att inleda ett pilotprojekt kring detta under nästa läsår, alltså Skolan planerar då att införa verksamhetsområdet PULS, vilket innebär att alla elever deltar i en ledd fysiskt pulshöjande aktivitet där man även kan integrera undervisning i andra ämnen. PULS skulle hållas varje måndag, onsdag och fredag kl vilket betyder att eleverna kommer att ha 90 minuter mera gymnastik på schemat läsåret Inom dessa 90 minuter ryms också ämnen som Mina, modersmål, matematik som istället för traditionell klassrumsundervisning undervisas eleven enligt learning by doing, lära genom att röra och hands on modellen. Genom PULS stärks också elevernas inlärningsförmåga eftersom det är vetenskapligt bevisat att barn lär sig mera efter fysisk aktivitet. Genom att öka syretillförseln till hjärnan och få i gång kroppen öppnas ett fönster till hjärnan och inlärningen ökar. Skolan planerar också att utnyttja detta i schemat och sätta ämnen som kräver extra mycket koncentration direkt efter PULS-passen. Genom PULS ökas elevernas välmående, deras fysiska och mentala kapacitet och förhoppningsvis kommer en höjning i vitsorden att märkas. Skolan har varit i kontakt med Jyväskylä universitet och forskare därifrån kommer att följa projektet. Skolan deltar också i ett forskningsprojekt på finskt håll som heter Kuntoutus kouluissa där Åbo Akademi, Turun Yliopisto och Helsingin Yliopisto samverkar. Där är fokuseringen på de elever som går i våra specialklasser. De deltar naturligtvis också i PULS och vi kommer bland annat att fokusera på reflexträning. Sektionen besluter bevilja Kyrkostrands- och Jungmans skola rätt att bedriva projektet under nästa läsår. Skolan skall hålla sig inom den timplan som är fastställd för skolorna i Jakobstad.

10 50, BILDN-SV :00 UBV: 624/2015 FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLAN 2010 Rektorn och lärarkollegiet vid Jakobstads gymnasium föreslår ändringar i läroplanen att tillämpas från och med De föreslagna ändringarna är förenliga med förslaget till Grunder för gymnasiets läroplan till ändringar i läroplanen 2010: Bilaga 50 Sektionen godkänner ändringsförslagen i läroplanen för Jakobstads gymnasium.

11 50, BILDN-SV :00 / :s bilaga: Bilaga 50/bildn-sv JAKOBSTADS GYMNASIUM FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLAN 2010 et godkänt av lärarmöte Att tillämpas från och med De föreslagna ändringarna är förenliga med förslaget till Grunder för gymnasiets läroplan 2016, publicerat i april NYA KURSER: INTEGRERADE KURSER BIPS10 Projektkurs (Under parkskolan) Mål Kursens mål är att de studerande skall få insikt i hur man vetenskapligt arbetar med, tacklar och belyser ett problem, en frågeställning. Kursen är en direkt fortsättning på BiPs8 och skall resultera i ett projekt som skall presenteras på TekNatur och/eller Viksu. Kursen är en ämnesövergripande kurs i biologi och psykologi. Innehåll Innehållet i kursen kommer att basera sig på problemcentrerad inlärning där vi utgår från de studerandes egna projektidéer. Dessa projekt utvecklar och förverkligar vi under kursens gång. Exempel på tänkbara projekt är en telefonapplikation för att upprätthålla vakenhet vid studier, förflyttning av medvetandet i rum, 3D illusioner och kulturupplevelsers fysiska påverkan på individen. Under kursen kan vi använda oss av externa samarbetspartners för expertis och projektidéer. Bedömning Kursen bedöms med vitsorden godkänd/icke-godkänd. Det godkända vitsordet baserar sig på aktivt deltagande och genomfört projekt från idé till slutprodukt. Kursen kan inte avläggas som självstudier. BIOLOGI Tillämpade kurser 11. Medi - en läkares vardag Mål De studerande bekantar sig med läkaryrket, studier i medicin och får vägkost i sin egen framtidsplanering. Kunskaperna i människans biologi fördjupas. Innehåll Intervjuer med yrkesverksamma läkare och andra yrkesgrupper inom sjukvården, med personer som ansvarar för personalfrågor inom hälso- och sjukvård, studiebesök. Lektioner i människans biologi. Bedömning Diagnostiska tester kan ordnas. Kursen bedöms med anteckning om godkännande. Kursen kan inte i sin helhet avläggas genom självstudier. GEOGRAFI Tillämpad kurs GIS i praktiken (GE 5)

12 50, BILDN-SV :00 / :s bilaga: Bilaga 50/bildn-sv Mål Kursens mål är att de studerande skall få insikt i hur man kartlägger, analyserar och belyser natur- och kulturgeografiskt intressanta områden. Kursen är en praktisk kurs som använder sig av geografiska informationssystem (GIS) så mycket som möjligt. En annan målsättning för kursen är att skapa kunskap och förståelse för vår närmiljö och belysa undersökningsområdena ur ett geografiskt perspektiv. Innehåll Kursen omfattar både arbete i klass med GIS, samt en eller ett flertal exkursioner i vår närmiljö. Under kursens gång arbetar vi med olika landhöjningsprofiler och bearbetar och framställer olika digitala kartor med hjälp av olika databaser. Kursens studieobjekt är regionala och lokalt viktiga intressepunkter. Bedömning Kursen resulterar i en slutrapport Studerande bedöms med godkänd /underkänd Kursen kan inte avläggas genom självstudier. Kursen hör till Parkskolan. HÄLSOKUNSKAP Tillämpade kurser 5. Välgörande växter (Hä5) Mål Fördjupade kunskaper om medicinalväxter, läkemedel, droger och komplementärmedicin Centralt innehåll Välgörande växter, medicinalväxter och droger som finns eller funnits i Skolträdgården, skolmedicin och komplementärmedicin Bedömning Kursen bedöms med vitsorden godkänd/icke-godkänd. Kursen kan inte avläggas genom självstudier. Kursen hör till Parkskolan. 6. Miljö och hälsa (Hä6) Mål fördjupade kunskaper om miljöns inverkan på hälsan Centralt innehåll biologiska, kemiska och fysikaliska belastningsfaktorer, närmiljön som hälsoresurs och riskfaktor, repetition och studentprovsförberedelser Bedömning Kursen bedöms med vitsorden godkänd/icke-godkänd. Kursen kan inte avläggas genom självstudier Förkunskaper: Kurs 1 3 Kursen hör till Parkskolan. ÄNDRING AV OCH TILLÄGG TILL BEFINTLIG TEXT:

13 50, BILDN-SV :00 / :s bilaga: Bilaga 50/bildn-sv BEDÖMNING (delvis) Styrdokumentet: Grunderna för gymnasiets läroplan 2003: I läroplanen bestäms enligt läroämne eller ämnesgrupp de kurser som skall genomföras med godkänt resultat för att den studerande skall kunna gå vidare i studierna i läroämnet eller ämnesgruppen i fråga. En studerande som inte har slutfört ovan avsedda studier med godkänt resultat skall beredas möjlighet att visa att han inhämtat sådana kunskaper och färdigheter som gör det möjligt att gå vidare i studierna. (Gymnasieförordningen 810/1998, 7 1 mom.) Den studerandes framsteg i studierna skall iakttas. Om tillvägagångssättet, som till exempel omhuruvida eventuella hinder för att gå vidare i studierna skall tas i bruk, bestäms närmare i läroplanen. Det krav på hur en hel lärokurs skall avläggas som anges i kapitel 6.3 i detta dokument (Grunderna för gymnasiets läroplan 2003) kan emellertid inte skärpas genom att man definierar hur den studerande får gå vidare i studierna. Läroplanen skall fastslå på vilket sätt den studerande skall ges möjlighet att försöka höja ett redan godkänt kursvitsord. Om en studerande utnyttjar denna möjlighet är det den bättre kursprestationen som blir gällande. Skrivning i läroplan 2010 som skall ändras: Hinder för studiegången Om två på varandra följande kurser i något läroämne har blivit underkända eller bedömts med O (oavslutad), får den studerande inte gå vidare till följande kurs förrän en av kurserna har avlagts med godkänt vitsord. Kurs med bedömningen O tas bort från betyget, om den inte avklarats senast vid följande läsårs förnyade förhör i augusti. Provtillfällen och omtagningsmöjligheter I. Underkända vitsord Ett underkänt vitsord kan en studerande försöka höja en gång på förnyat förhör. Studerande som underkänts i en kurs kan också delta i undervisning och kursprov när ifrågavarande kurs återkommer i skolans undervisningsprogram. Efter förnyat förhör erhåller studerande ett kursvitsord som baserar sig på vitsordet i det förnyade förhöret samt på de moment som bedömts under kursens gång. II. Godkända kurser En godkänd kurs kan tas om genom att studerande deltar i undervisning och kursprov när kursen återkommer i skolans undervisningsprogram. Studerande har också möjlighet att höja ett vitsord i en godkänd kurs en gång samtidigt som det ordnas förnyat förhör i november och maj. Det bättre resultatet blir gällande. Föreslagna ändringar och tillägg (med kursiv stil): Grupphandledare, studiehandledare och rektor följer regelbundet med studerandes studier på sätt som bestäms i läsårsplanen. Kurs som inte kan bedömas En kurs kan lämnas obedömd med anteckningen O i studieregistret, om en väsentlig del av kursens studieprestationer saknas. Den studerande har möjlighet att komplettera kursen fram till första tillfället för förnyat förhör. En kompletterad kurs bedöms därefter och kursprestationen förs in i studieregistret. När tiden för bedömning efter förnyat förhör har gått ut, raderas anteckningen O för obedömd kurs automatiskt. Den studerande måste därefter avlägga kursen på nytt i sin helhet eller avlägga en annan kurs. Vid sjukdomsfall eller av andra vägande skäl har skolledningen rätt att avvika från bestämmelsen om obedömd kurs.

14 50, BILDN-SV :00 / :s bilaga: Bilaga 50/bildn-sv Provtillfällen och omtagningsmöjligheter I. Underkända vitsord Ett underkänt vitsord kan en studerande försöka höja en gång på förnyat förhör. Tillfällen för förnyat förhör ordnas efter varje period. Studerande som underkänts i en kurs kan också delta i undervisning och kursprov när ifrågavarande kurs återkommer i skolans undervisningsprogram. Efter förnyat förhör erhåller studerande ett kursvitsord som baserar sig på vitsordet i det förnyade förhöret samt på de moment som bedömts under kursens gång. II. Godkända kurser En godkänd kurs kan tas om genom att studerande deltar i undervisning och kursprov när kursen återkommer i skolans undervisningsprogram, om det finns rum i gruppen. Studerande har också möjlighet att höja ett vitsord i en godkänd kurs en gång samtidigt som det ordnas förnyat förhör i november och maj (abiturienter i februari). Det bättre resultatet blir gällande.

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-02-10 16:00 Möteskallelse Onsdagen 10.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-03-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.3.2016 kl. 19.00, Oxhamns skola Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors Jacob Storbjörk,

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-05-21 16:00 Möteskallelse Torsdag 21.5.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-03-11 16:00 Möteskallelse Onsdag 11.3.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-01-18 16:00 Möteskallelse Torsdagen 18.1.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-03-22 16:00 Möteskallelse Torsdagen 22.3.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2017-08-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.8.2017 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2015-09-14 17:00 Möteskallelse Måndagen den 14.9.2015 kl. 17.00, Kulturbyrån, Storgatan 10 Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Harald Wester

Läs mer

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt.

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt. 6. BEDÖMNING AV STUDIERNA 137 6.1 Syftet med bedömningen Syftet med bedömningen är att leda och sporra studerandena i deras studier och utveckla deras förutsättningar att bedöma sig själva. Studerandenas

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-06-04 16:00 Möteskallelse Torsdagen 4.6.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

BEDÖMNINGEN AV STUDIERNA

BEDÖMNINGEN AV STUDIERNA BEDÖMNINGEN AV STUDIERNA 5.1 SYFTET MED BEDÖMNINGEN Syftet med bedömningen är att leda och sporra studerandena i deras studier och utveckla deras förutsättningar att bedöma sig själva. Studerandenas inlärning

Läs mer

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl 1 Sammanträdestid: Onsdagen den, kl. 15.00 Sammanträdesplats: Kronoby gymnasium 14 Sammanträdets öppnande 3 15 Val av protokollsjusterare 3 16 Godkännande av föredragningslistan samt komplettering med

Läs mer

DEL B GYMNASIER TJÄNSTEINNEHAVARNAS LÖNER. I/1 Uppgiftsrelaterad lön. 1 Grundlön för lektorer (ämneslärare) Lön, /mån. I 2 327,63 II 2 273,79

DEL B GYMNASIER TJÄNSTEINNEHAVARNAS LÖNER. I/1 Uppgiftsrelaterad lön. 1 Grundlön för lektorer (ämneslärare) Lön, /mån. I 2 327,63 II 2 273,79 1 DEL B, BILAGA 2 DEL B GYMNASIER I TJÄNSTEINNEHAVARNAS LÖNER I/1 Uppgiftsrelaterad lön 1 Grundlön för lektorer (ämneslärare) Lön, /mån. 4 04 04 01 7 Högre högskoleexamen och lärarbehörighet för gymnasieundervisning

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-12-12 16:00 Möteskallelse Onsdagen 12.12.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2016-02-17 16:00 Möteskallelse Onsdagen 17.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-11-21 16:00 Möteskallelse Onsdagen 21.11.2018 kl.16.00, Mötesrum Carmen (Ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Denise

Läs mer

Slutförande av studierna i gymnasiet

Slutförande av studierna i gymnasiet Slutförande av studierna i gymnasiet Rektor Marianne Pärnänen 7.11.2018 För att bli dimitterad krävs Avgångsbetyg från gymnasiet minst 75 kurser 48-52 obligatoriska kurser minst 10 riksomfattande fördjupade

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

Bedömning av elevens lärande och kunnande i den grundläggande utbildningen

Bedömning av elevens lärande och kunnande i den grundläggande utbildningen År Bedömning av elevens lärande och kunnande i den grundläggande utbildningen ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR I GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN 2014 UTBILDNINGSSTYRELSEN Innehåll Innehåll... 1 6.1. Bedömningens

Läs mer

Föräldramöte Studentskrivningsinfo

Föräldramöte Studentskrivningsinfo Föräldramöte Studentskrivningsinfo 3.3.2016 Aktuellt Ny läroplan 1.8.2016 Digitala studentprov from hösten 2016 6.4 övningsprov tyska och geografi Gymnasiestudier och målsättning Bred allmänbildning Goda

Läs mer

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017 Helsingfors 7.3.2018 Undervisnings- och kulturministeriet kirjaamo@minedu.fi lukiouudistus@minedu.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande om utkast till regeringens proposition

Läs mer

Slutförande av studierna i gymnasiet

Slutförande av studierna i gymnasiet Slutförande av studierna i gymnasiet Rektor Marianne Pärnänen 8.11.2017 För att bli dimitterad krävs Avgångsbetyg från gymnasiet minst 75 kurser 48-52 obligatoriska kurser minst 10 riksomfattande fördjupade

Läs mer

Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk Välkommen!

Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk Välkommen! Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk 2 2.2.2017 Välkommen! Dagens program Kort allmänt om HUTH-studier Kort om HUTH-studier med tanke på högskolestudier på fastlandet i Sverige.

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

Anordnarna av grundläggande utbildning och och gymnasieutbildning för vuxna

Anordnarna av grundläggande utbildning och och gymnasieutbildning för vuxna FÖRESKRIFT 11/011/2009 iakttas som förpliktande 20.5.2009 Anordnarna av grundläggande utbildning och och gymnasieutbildning för vuxna Giltighetstid Fr.o.m. 1.8.2009 tillsvidare Rätten att meddela Gymnasielagen

Läs mer

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125 Skolstadga Godkänd av stadsfullmäktige 27.09.2016, 125 Träder ikraft 01.11.2016 Innehåll Skolstadga för Mariehamns stad... 3 Allmänt... 3 Bildningsnämndens verksamhetsidé... 3 Skoldistrikt... 3 Skolskjutsar...

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Giltighetstid Fr.o.m Till anordnarna av gymnasieutbildning och gymnasierna

Giltighetstid Fr.o.m Till anordnarna av gymnasieutbildning och gymnasierna FÖRESKRIFT 10/011/2009 iakttas som förpliktande 20.5.2009 Till anordnarna av gymnasieutbildning och gymnasierna Giltighetstid Fr.o.m. 1.8.2009 tillsvidare Rätten att meddela Gymnasielagen föreskriften

Läs mer

Slutförande av studierna i gymnasiet

Slutförande av studierna i gymnasiet Slutförande av studierna i gymnasiet Rektor Marianne Pärnänen 9.11.2016 För att bli dimitterad krävs Avgångsbetyg från gymnasiet minst 75 kurser 48-52 obligatoriska kurser minst 10 riksomfattande fördjupade

Läs mer

Bedömning av elevernas kunskaper och färdigheter Elevernas kunskaper och framsteg bedöms i alla läroämnen, även valfria, och ämneshelheter.

Bedömning av elevernas kunskaper och färdigheter Elevernas kunskaper och framsteg bedöms i alla läroämnen, även valfria, och ämneshelheter. ELEVBEDÖMNING OCH BETYG En elevs visade kunskaper och färdigheter samt visat ansvar och samarbete ska bedömas och betygsättas systematiskt och regelbundet. Bedömningen uttrycker i vilken mån eleven har

Läs mer

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011.

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011. FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 24.11.2011 Nr 7 Tid Torsdagen den 24.11.2011 kl.16.00 Plats Kommungården i Finström Ärenden: 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 73 PROTOKOLLJUSTERARE 74 FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH-501-2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 INNEHÅLL PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om studentexamen 1 Studentexamen Studentexamen avläggs som avslutning på gymnasieutbildning enligt gymnasielagen (714/2018). En studerande som har avlagt

Läs mer

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND 1 Sammanträdestid: Måndagen den Kl. 15.00 16.15 Sammanträdesplats: Kommungården i Bennäs Beslutande ordinarie Sandberg, Henrik, Pedersöre, ordförande Dahlin, Christian, Pedersöre, viceordförande Byggmästar,

Läs mer

Mångsidig bedömning i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen

Mångsidig bedömning i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen Mångsidig bedömning i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen LPstöd2016 Modul 2.3 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen Bedömningen baserar sig på synen på lärande Verksamhetskultur

Läs mer

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. LUONNOS LAUSUNNOLLE Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om grundläggande utbildning, gymnasielagen, lagen om grundläggande yrkesutbildning, lagen om elev-

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-10-31 16:00 Möteskallelse Onsdagen 31.10.2018 kl.16.00, Bonäs skola Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Denise Björn-Lindell Ulrika Rönnback,

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet KALLELSESIDA Utfärdat 08.06.2016 3/27 Sammanträdestid Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 18:00 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Ärendets nummer Ärende 19. LAGLIGHETOCH BESLUTFÖRHET 20. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Studentexamen. Info för föräldrar

Studentexamen. Info för föräldrar Studentexamen Info för föräldrar 30.8.2016 Tidtabell för skrivningarna Studentprov ordnas på hösten (september/oktober) och våren (februari/mars) Studentexamen kan skrivas på 1-3 tillfällen inom ett år,

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Vad är dubbelbehörighetsprojektet? Dubbelbehörighet betyder att en ämneslärare har

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N

M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N På studentexamensnämndens hemsidor, (www.ylioppilastutkinto.fi/sv) finns det utförlig information om hur studentexamen avläggs. Du kommer också

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2018-11-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 november 2018 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2005 Utgiven i Helsingfors den 11 november 2005 Nr 864 865 INNEHÅLL Nr Sidan 864 Lag om godkännande av vissa bestämmelser i konventionen om kamp mot korruption tjänstemän i

Läs mer

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING DNr 6/011/2000 FÖRESKRIFT Iakttas som förpliktande DATUM 21.1.2000 Giltighetstid från 21.1.2000 tills vidare L 630/98 25 2 mom F 811/98, ändring 10, 4 mom., F 1139/99 Tillägg till föreskriften 9/011/99,

Läs mer

91 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Personalärende Konfidentiellt 126

91 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Personalärende Konfidentiellt 126 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 6/2014 Svenska skolsektionen Tid 05.08.2014 kl. 18.00 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 91 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare 124

Läs mer

samt tre av följande fyra ämnen (och minst ett av språkproven eller matematik skall avläggas på A-nivå (lång)):

samt tre av följande fyra ämnen (och minst ett av språkproven eller matematik skall avläggas på A-nivå (lång)): ALLMÄN INFORMATION Abiturienten är själv ansvarig för att han/hon känner till bestämmelserna gällande studentexamen. Mer information hittar du på studentexamensnämndens hemsida på adressen www.ylioppilastutkinto.fi/sv

Läs mer

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden PROTOKOLL 15.05.2017 13 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 15 maj 2017, kl. 9.00 11.10. Pedersöre kommungård, Bennäs Beslutande

Läs mer

Valbara kurser för åk 7-9

Valbara kurser för åk 7-9 2010-2012 Svenska samskolan i Tammerfors Valbara kurser för åk 7-9 SST Koulukatu 14 33200 Tammerfors Tfn: 03-212 37 94 www.samskolan.fi Årskurs 7 De gemensamma ämnenas timfördelning (veckotimmar) är enligt

Läs mer

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010.

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Innehåll 1. Utgångspunkterna för den undervisning som förbereder för den 3 grundläggande utbildningen 2. Den förberedande

Läs mer

Valbara kurser för åk 7-9

Valbara kurser för åk 7-9 2012-2013 Svenska samskolan i Tammerfors Valbara kurser för åk 7-9 SST Koulukatu 14 33200 Tammerfors Tfn: 050-432 71 89 kansli@samskolan.fi www.samskolan.fi Årskurs 7 De gemensamma ämnenas timfördelning

Läs mer

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Sektionen för stödtjänster Tid 14.03.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Tornskär Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 118 Personal Varje sådan läroanstalt och varje sådant verksamhetsställe som en utbildningsanordnare har där det ordnas utbildning eller examina som avses i denna lag

Läs mer

SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS

SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS VALBARA KURSER FÖR ÅK 7 9 LÄSÅRET 2014 2015 Svenska samskolan i Tammerfors Koulukatu 14 33200 Tammerfors Kansli tfn: 050 432 71 89 Rektor: 050 549 94 49 Studiehandledare:

Läs mer

Ammatillinen koulutus. Verksamhetsledningsgruppen 2.10.2012 uppdaterad 4. 2014, 8.8. 2015 ledningsgruppen 23.10.2012, 30.9.2015

Ammatillinen koulutus. Verksamhetsledningsgruppen 2.10.2012 uppdaterad 4. 2014, 8.8. 2015 ledningsgruppen 23.10.2012, 30.9.2015 Att identifiera och erkänna kunskap Ammatillinen koulutus Verksamhetsledningsgruppen 2.10.2012 uppdaterad 4. 2014, 8.8. 2015 ledningsgruppen 23.10.2012, 30.9.2015 1 Att identifiera och erkänna kunskap

Läs mer

5.17 Hälsokunskap. Självständigt arbete kan ingå. Mål för undervisningen

5.17 Hälsokunskap. Självständigt arbete kan ingå. Mål för undervisningen 5.17 Hälsokunskap Hälsokunskap är ett läroämne som vilar på tvärvetenskaplig grund och har som mål att främja kunskap som stödjer hälsa, välbefinnande och trygghet. Utgångspunkten för läroämnet är respekt

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets förordning

Undervisnings- och kulturministeriets förordning Undervisnings- och kulturministeriets förordning om grunderna för antagning av studerande inom utbildningar för yrkesinriktade grundexamina I enlighet med undervisnings- och kulturministeriets beslut föreskrivs

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat

KALLELSESIDA Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 11.8.2016 4/40 Sammanträdestid Torsdagen den 18 augusti, kl. 18:00 Sammanträdesplats Kronoby gymnasium, Idrottsvägen 2 Ärendets nummer Ärende 27. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 28. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt

Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt 1 Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt Kyrkslätts gymnasium i samarbete med Winellska skolan Denna läroplan baserar sig på den gällande läroplanen i Kyrkslätts kommun

Läs mer

Avläggande av studentexamen ger allmän behörighet för fortsatta studier vid högskolor på det sätt som föreskrivs i lagstiftningen om högskolor.

Avläggande av studentexamen ger allmän behörighet för fortsatta studier vid högskolor på det sätt som föreskrivs i lagstiftningen om högskolor. UTKAST 21.6.2018 Lag om studentexamen I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Studentexamen Studentexamen avläggs som avslutning på gymnasieutbildning enligt gymnasielagen ( / ). Den studerande

Läs mer

Ledamöter: Jansson Harry, Ordförande Joelsson Annsofi, viceordförande Carlsson Gun Nordberg Susanne Lycke Per X X - - X

Ledamöter: Jansson Harry, Ordförande Joelsson Annsofi, viceordförande Carlsson Gun Nordberg Susanne Lycke Per X X - - X Sida 1 Sammanträdestid Sammanträdesplats kl.16.00 De Gamlas Hem Beslutande Ledamöter: Jansson Harry, Ordförande Joelsson Annsofi, viceordförande Carlsson Gun Nordberg Susanne Lycke Per X X - - X Suppleanter:

Läs mer

Föräldramöte information om studentexamen

Föräldramöte information om studentexamen Föräldramöte 2.11.2016 - information om studentexamen Studentexamen arrangeras två gånger om året, på våren och på hösten får spridas ut över högst tre på varandra följande examenstillfällen (t.ex. vår-höst-vår)

Läs mer

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med Ett ode till gymnasieutbildningen Processen med 2 https://beta.oph.fi/fi/blogi Obs! Nya webbsidor kommer i sommar! Tillsvidare https://beta.oph.fi 3 Utbildningen utvecklas som en helhet Målet är att höja

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

Elever med annan språk och kulturbakgrund

Elever med annan språk och kulturbakgrund Elever med annan språk och kulturbakgrund En guide för rektorn och skolan 2010 Pedersöre kommun Glenn Sundstedt Elever med annan språk och kulturbakgrund en guide för rektorn och skolan Hur kan vi från

Läs mer

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits U 2018/345 Samhällsvetenskapliga fakulteten SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om de allmänna riksomfattande målen för och timfördelningen i den utbildning som avses i gymnasielagen Utfärdad i Helsingfors den 13 november 2014 I enlighet med statsrådets beslut,

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1 Bildningsnämnd svenskpråkiga sektion TID 16.04.2014 kl. 18:02-18:44 PLATS Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa NÄRVARANDE Andersson Otto Anton ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum SKOLNÄMNDEN /11. Kommungården, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum SKOLNÄMNDEN /11. Kommungården, sammanträdesrummet Sammanträdesdatum Nr SKOLNÄMNDEN 16.02.2011 1/11 Sammanträdestid Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 16.00-17.15 Beslutande Föredragande Övriga närvarande Kommungården, sammanträdesrummet x Danielsson Sven-Anders,

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:2b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:2b

Läs mer

HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2) HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2) Datum: 19.9.18 Tid: 17.30 Plats: Brändö lågstadieskola Adress: Ståhlbergsvägen 2 Närvarande: Ledamöter Peter Feiring Henrik Creutz Peik Leka

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN I KÖKAR

SOCIALNÄMNDEN I KÖKAR SOCIALNÄMNDEN I KÖKAR Sammanträdesprotokoll 1 /2016 Sammanträdestid: Måndag den 18.01 kl: 16.00-16.39 Sammanträdesplats Kommungården ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV Björkman Kristina, ordförande

Läs mer

Grupphandledarens anvisningar Yrkesutbildningens ledningsgrupp (uppdaterad /MO, uppdaterad , uppdaterad 22.1.

Grupphandledarens anvisningar Yrkesutbildningens ledningsgrupp (uppdaterad /MO, uppdaterad , uppdaterad 22.1. Grupphandledarens anvisningar Yrkesutbildningens ledningsgrupp 8.4.2011 (uppdaterad 15.5.2013/MO, uppdaterad 24.4.2014, uppdaterad 22.1.2015) I de här anvisningarna ger vi grupphandledarens allmänna uppgifter

Läs mer

Beslut: Förslaget omfattades.

Beslut: Förslaget omfattades. ÅLANDS GYMNASIUM PROTOKOLL 26.4.2011 Styrelsemöte 7/2011 Plats Paf:s lokaler Tid 15.30 17.00 Närvarande Jesper Eliasson, ordförande Inger Rosenberg-Mattsson, viceordförande Tony Asumaa Karin Holmberg Anita

Läs mer

LÄROPLANEN 2016. Regionalt gymnasiesamarbete SIBOLOKO Tiina Välikangas

LÄROPLANEN 2016. Regionalt gymnasiesamarbete SIBOLOKO Tiina Välikangas LÄROPLANEN 2016 Regionalt gymnasiesamarbete SIBOLOKO Tiina Välikangas REGIONAL LP2016-ORGANISATION Styrgrupp Rikard Lindström, Borgå Thomas Grönholm, Lovisa Hannu Ollikainen, Sibbo Anders Nordström, Kotka

Läs mer

T- L S--l.u4. 2;r-(' Vasa stad Direktionen ftir Gerby skola. Gerby skola, Frängsdalsvägen Vasa. PROTOKOLLET OMF'ATTAR Paragrafer

T- L S--l.u4. 2;r-(' Vasa stad Direktionen ftir Gerby skola. Gerby skola, Frängsdalsvägen Vasa. PROTOKOLLET OMF'ATTAR Paragrafer Vasa stad Tid Plats DELTAGARE Ordinarie medlemmar Mikael Snellman Monica Hakala Tommy Håkans Katarina Koivisto Monica Storm Föredragande Fredrik Sundell Onsdagen den kt. 19.00-21.00 Gerby skola, Frängsdalsvägen

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2017-11-16 17:00 Möteskallelse Torsdagen den 16.11.2017 kl.17.00 i Hercules kabinettet, Stadsbiblioteket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Sebastian Holmgård, ordförande

Läs mer

Pedagogiska fakulteten

Pedagogiska fakulteten 54 Pedagogiska fakulteten Examina Vid Pedagogiska fakulteten kan man avlägga pedagogie magisterexamen omfattande 160 sv samt pedagogie kandidatexamen omfattande 120 sv. Läsåret 2004-2005 antas studerande

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION STUDENTEXAMEN. Studentexamen består av fyra obligatoriska prov: provet i modersmål. samt tre av följande fyra ämnen:

ALLMÄN INFORMATION STUDENTEXAMEN. Studentexamen består av fyra obligatoriska prov: provet i modersmål. samt tre av följande fyra ämnen: ALLMÄN INFORMATION Abiturienten är själv ansvarig för att han/hon känner till bestämmelserna gällande studentexamen. Mer information hittar du på studentexamensnämndens hemsida på adressen www.ylioppilastutkinto.fi

Läs mer

Validering vid Ålands handelsläroverk

Validering vid Ålands handelsläroverk Validering vid Ålands handelsläroverk 2009-04-15 Validering vid Ålands handelsläroverk Validering innebär att en studerande för sina studier till merkonom kan få det kunnande erkänt som baserar sig på

Läs mer

Kursplan. Kurskod PSB525 Dnr 2003:1D Beslutsdatum Psykologi, allmän inriktning, poäng. Kursen ges som fristående kurs.

Kursplan. Kurskod PSB525 Dnr 2003:1D Beslutsdatum Psykologi, allmän inriktning, poäng. Kursen ges som fristående kurs. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod PSB525 Dnr 2003:1D Beslutsdatum 2003-01-14 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Psykologi, allmän inriktning, 21-40 poäng Psychology, General 21-40

Läs mer

Yrkesteamet Inveon Kultur s. 1

Yrkesteamet Inveon Kultur s. 1 Yrkesteamet Inveon Kultur 26.5.2010 s. 1 PROTOKOLL 1/2010 Tid: Måndagen den 26 maj 2010 kl. 14.00 16.00 Plats: Östra Nylands yrkesinstitut Inveon, Lundagatan 8, 06100 Borgå ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet Stockholm AB belägen i Stockholms stad, med PPS AB som huvudman

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet Stockholm AB belägen i Stockholms stad, med PPS AB som huvudman Beslut PPS AB infoappsab.com 2017-11-10 Dnr 400-2016:6992 Rektor Cybergymnasiet Stockholm AB homankadiracybenumnasiet.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 11.02.2014 02/14 Sammanträdestid Tisdagen den 11 februari 2014 kl 18.00 18.50. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården

Läs mer

VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR. Grundexamen i audiovisuell kommunikation Medieassistent

VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR. Grundexamen i audiovisuell kommunikation Medieassistent VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR Medieassistent Dokumentuppgifter Dokumentets namn Läroplan för grundexamen i audiovisuell kommunikation USB:s föreskrift 38/011/2014, 28.10.2014

Läs mer

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24.

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24. NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2018 21 Tid Måndag 24.09.2018 kl. 08.30 Plats Stadsstyrelsens rum, Jakobstad Ärenden som skall behandlas Sida 18 Mötets öppnande 23 19 Val av två protokolljusterare 23 20 Integration

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-12-16 16:00 Möteskallelse Onsdag 16.12.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

Info till abina och deras vårdnadshavare inför studentskrivningar hösten 2014 / våren 2015

Info till abina och deras vårdnadshavare inför studentskrivningar hösten 2014 / våren 2015 Info till abina och deras vårdnadshavare inför studentskrivningar hösten 2014 / våren 2015 Tid och giltighet Anmälan till höstens skrivningar (2014) skedde tisdag 20 maj 2014 via Wilma. Anmälan till vårens

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2006 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan. Donnerska skolan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan. Donnerska skolan Jämställdhets- och likabehandlingsplan Donnerska skolan 1. Jämställdhetsarbetet är hela skolans sak Ø Först utser man vilka personer som ansvarar för processen med planen och hur samarbetet mellan eleverna

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2012-08-31

Förhandlingsprotokoll 2012-08-31 Förhandlingsprotokoll 2012-08-31 Plats och tid: Parter: Närvarande: Kungälvs kommun, Mimers hus och Trollhättevägen 1 juni 2012 7 juni 2012 19 juni 2012 16 augusti 2012 Kungälvs Kommun och Lärarförbundet

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer