Datorsystem. Laboration 3: Operativsystem Senast uppdaterad: 14 oktober 2012 Version 1.3. Student: Underskrift: Underskrift: Datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datorsystem. Laboration 3: Operativsystem Senast uppdaterad: 14 oktober 2012 Version 1.3. Student: Underskrift: Underskrift: Datum:"

Transkript

1 Datorsystem Laboration 3: Operativsystem Senast uppdaterad: 14 oktober 2012 Version 1.3 Student: Lärare: Underskrift: Underskrift: Datum:

2 Datorsystem Laboration 3 1 Innehåll 1 Inledning Introduktion Labbens syfte Labbens upplägg Hemlaboration Litteratur till laborationen Att genomföra labben Förberedelseuppgifter Multiprogramming Minne Vid redovisningen Labbuppgifter Processorn och processer Om värdet CPU time (%) Processor-intensiva processer Blanda in en I/O-intensiv process I/O-intensiva processer Blanda in en CPU-intensiv process Vid redovisningen Context Switch och Time-Slice Vid redovisningen Minne och Swap Om slidern clock Virtuellt minne och Page tables Page tables Paging Thrashing Vid redovisningen Redovisning 14

3 Datorsystem Laboration Inledning 1.1 Introduktion I denna labb kommer vi undersöka hur operativsystemet sköter den grundläggande uppgiften att köra flera processer samtidigt och dela upp datorns primärminne mellan dem. För att göra detta kommer vi använda ett grafiskt program som låter oss simulera en processor med primärminne och ett operativsystem som kör flera processer samtidigt. 1.2 Labbens syfte 1. Du skall få en större förståelse av vad som händer när operativsystemet kör flera processer samtidigt. 2. Du skall förstå hur processernas användning av I/O (Input/Output) påverkar användingen av processorn. 3. Du skall kunna dra slutsatser om hur context switching påverkar prestandan. 4. Du skall förstå hur operativsystemet hanterar virtuellt minne med page tables och paging. 5. Du skall få en större insikt i hur ett operativsystem kan köra program som använder mer minne än det finns primärminne i datorn. 1.3 Labbens upplägg Labben är uppdelad i tre delar; Processer (3.1), Context Switching (3.2) samt Minne och Swap (3.3). För varje del kommer ni utföra ett antal simuleringar och försöka svara på frågor och dra slutsatser om vad det är som händer. 1.4 Hemlaboration Laborationen är en hemlaboration. Det innebär att ni utför den på förhand, antingen på er egen dator eller i någon av universitetets datasalar, för att senare redovisa resultatet för en handledare. När ni kommer till redovisningen måste ni kunna svara på alla frågor; både förberedelseuppgifter och de frågor som ställs i de olika momenten av hemlaborationen. Observera att ni förväntas ta med era lösningar på papper. Datorer kommer inte vara tillåtna på redovisningen. Under sektionen Redovisning (se sektion 4) finns en sammanfattning av de frågor ni skall svara på innan redovisningen. Observera: Det absolut viktigaste med labben är de slutsatser ni drar av att svara på frågorna, att enbart göra de praktiska momenten är inte tillräckligt. Laborationen kan göras två och två men redovisas individuellt. Tid för redovisning bokas i Daisy. 1.5 Litteratur till laborationen Kapitel (s ) i kursboken Om multitasking: pre-emption - Guide till SOsim -

4 Datorsystem Laboration Att genomföra labben Om du vill göra labben på din egen dator måste du installera programmet SOsim. Programmet finns tyvärr enbar till Microsoft Windows, om du har ett annat OS råder vi dig att göra labben i en datorsal. 1. Ladda hem programmet från 2. Skapa en katalog någonstans på din dator (ex. C:\Program\sosim ) 3. Packa upp zip-filen ( sosim v11 en.zip ) till din nya katalog 4. Du kan starta programmet genom att köra filen sosim.exe 5. Om programmet är helt på portugisiska behöver du se till att samtliga filer från zip-filen finns i den mapp du lagt sosim.exe Om du istället gör laborationen i en av datorsalarna kan du hitta SOsim på C:\sosim\sosim.exe. Det finns ingen genväg till programmet i startmenyn, man får själv öppna mappen och starta programmet. 2 Förberedelseuppgifter Notera att samtliga uppgifter i denna laboration redovisas muntligt. Inga förberedelseuppgifter behöver göras på kurshemsidan. 2.1 Multiprogramming a) Vad är den grundläggande idén med multiprogramming/multistasking? b) Vad är en process i ett operativsystem? c) Vad innebär time-sharing när vi pratar om multitasking? d) Vad menar man med pre-emptive multitasking? e) Vad innebär begreppet context switch? f) Vad är en time slice?

5 Datorsystem Laboration Minne a) Vad är skillnaden mellan en fysisk och en logisk adress? b) Vad är en page i minnes-sammanhang? c) Vad är en frame i minnes-sammanhang? d) Vad används en page table till? e) Vad innebär demand paging? f) Vad är ett page fault? g) Vad är en page file och vad används den till? h) Vad menar man med trashing när man pratar om paging? Vid redovisningen Redovisa era svar på förberedelseuppgifterna för handledaren

6 Datorsystem Laboration 3 5 Figur 1: SOsim under körning 3 Labbuppgifter I labben kommer vi använda ett program som heter SOsim 1, se figur 1. SOsim simulerar hur ett operativsystem hanterar processer och virtuellt minne och programmet har ett enkelt grafiskt gränssnitt uppdelat i flera fönster. Det arbetar i huvudsak med processer som en användare kan starta och låta köra i ett simulerat operativsystem med en simulerad processor. Viktigt: kom ihåg att starta om SOsim i de steg där ni uppmanas till det. Programmet är tyvärr buggigt och kan inte starta mer än 20 processer under en körning. Ett felmeddelande ni kan få är en dialogruta som säger List index out of bounds, men det påverkar inte själva programkörningen. Ni kommer i instruktionerna till de olika experimenten få uppmaningen att upprepa simuleringarna. Anledningen är att programmet är buggigt och genom att upprepa experimenten försäkrar ni er om att programmet gör vad som förväntas. 3.1 Processorn och processer I den första delen tittar vi på hur olika sorters processer påverkar hur mycket processorn används (nyttjandegraden). Vi tittar på extremfall av processer; ett fall där vi har en mängd processor-intensiva processer och ett annat där vi har en majoritet I/O-intensiva Om värdet CPU time (%) Under labben kommer ni att observera förändringar i värdet CPU time (%) i SOsims statistik-fönster. Det ger ett mått på hur mycket simulatorns processorn använts under körningen. 1

7 Datorsystem Laboration 3 6 Värdet är ett rörligt medelvärde, det beräknas alltså som ett genomsnitt av processoranvändningen under hela simulateringen. Det är därför inte det exakta värdet som är intressant när ni gör testerna, utan åt vilket håll det rör sig. Om värdet är ökande innebär det att vi använder processorn mer än det värde som för tillfället visas (det kan vara så att vi faktiskt använder processorn nästan 100%, även om CPU time (%) för tillfället bara visar 20%). Om värdet minskar innebär det att vi använder processorn mindre än det värde som för tillfället visas. Desto snabbare värdet förändras, desto längre är det genomsnitt som visas för tillfället från den faktiska processoranvändningen. Om värdet förändras väldigt långsamt innebär det att vi är nära det faktiska värdet. Om man pausar simuleringen med Stop-knappen i SOSim Console, stoppas tyvärr inte insamlingen av statistik. Statistics-fönstret kommer fortsätta uppdatera värdena trots att simuleringen inte kör, och därför kommer CPU time (%) felaktigt börja sjunka Processor-intensiva processer 1) Starta SOsim. På skolans datorer hittar ni det i C:\Sosim\sosim.exe 2) Öppna fönstret Statistics i SOsim Console. 3) Gå in i Options i fönstret Memory Manager. Ändra Min. free page list size till 40. Viktigt: sätt Fetch page policy till Pre-Paging manuellt, även om den redan är det. SOsim har en bugg om man inte uttryckligen sätter värdet efter att ändrat Min. free page list size. 4) Sätt kontrollerna i Processor Manager-fönstret till följande värden: IO Wait Time: minimum (längst till vänster) Time-slice: hälften (i mitten) Clock: maximum (längst till höger) 5) Starta 10 processer med profilen CPU. 6) Låt simulatorn köra i minst en minut och observera vilket tillstånd processerna befinner sig i, samt hur CPU time (%) förändras. 7) Låt simulatorn fortsätta köra till nästa experiment (3.1.3). 1) Vilket tillstånd befinner sig processerna i för det mesta? Vad innebär det? 2) Minskar eller ökar CPU time (%) i Statistics-fönstret? Ungefär hur högt är det efter en minut? 3) Vad innebär värdet på CPU time (%), nyttjar vi processorn väl?

8 Datorsystem Laboration Blanda in en I/O-intensiv process 1) Lägg till en ny process, men med profilen IO 1. 2) Låt simulatorn köra minst 1 minuter med den nya processen. Se till att den hinner hamna i Waiting-läget några gånger. Observera hur CPU time (%) förändras. 3) Upprepa hela experimentet (från 3.1.2) minst två gånger för att kontrollera att SOSim ger liknande resultat. 1) Ser ni någon skillnad i hur CPU time (%) förändras av att vi lade till en process som använder mycket IO? 2) Vad drar ni för slutsats av det? I/O-intensiva processer 1) starta om SOsim. En bugg gör att man inte kan starta mer än 20 processer under en körning. 2) Öppna fönstret Statistics i SOsim Console. 3) Gå in i Options i fönstret Memory Manager. Ändra Min. free page list size till 40. Viktigt: sätt Fetch page policy till Pre-Paging manuellt, även om den redan är det. SOsim har en bugg om man inte uttryckligen sätter värdet efter att ändrat Min. free page list size. 4) Sätt kontrollerna i Processor Manager-fönstret till följande värden: IO Wait Time: minimum (längst till vänster) Time-slice: hälften (i mitten) Clock: maximum (längst till höger) 5) Starta nu 10 processer med profilen IO 1. 6) Kör simulatorn i ungefär en minut och observera vilket tillstånd processerna befinner sig i (i Processor Manager). Notera också hur värdet på CPU time (%) förändras. 7) Låt simulatorn fortsätta köra till nästa experiment (3.1.5). 1) Vilket tillstånd befinner sig processerna i för det mesta? Vad betyder det?

9 Datorsystem Laboration 3 8 2) Ökar eller minskar CPU time (%) i Statistics-fönstret? Ungefär hur högt är det efter en minut? 3) Vad innebär värdet, nyttjar vi processorn bra? 4) Om ni jämför med när vi hade 10 processorintensiva processer (uppgift 3.1.2), vad kan ni dra för slutsats av skillnaderna mellan värdena på CPU time (%)? Blanda in en CPU-intensiv process 1) Lägg till ytterligare en process, men med profilen CPU. 2) Låt simulatorn köra minst 1 minut samtidigt som ni observerar vad som händer med CPU time (%). 3) Upprepa hela experimentet (från 3.1.4) minst två gånger för att kontrollera att SOSim ger liknande resultat. 1) Hur förändras CPU time (%)? 2) Varför blir det så? Vad är skillnaden från uppgift 3.1.3? Vid redovisningen Visa era svar på frågorna och förklara de olika värden ni sett på CPU time (%) när vi hade en majoritet CPU-intensiva jämfört med en majoritet IO-intensiva processer. Förklara vad som hände när vi lade till en process med annan profil.

10 Datorsystem Laboration Context Switch och Time-Slice Vi skall nu titta på hur användandet av processorn ( CPU time (%) ) och antalet processer som körs per sekund ( Throughput (Proc/s) ) påverkas av hur länge vi låter varje process köra. 1) starta om SOsim. 2) Öppna fönstret Statistics i SOsim Console. 3) Gå in i Options i fönstret Memory Manager. Ändra Min. free page list size till 40. Viktigt: sätt Fetch page policy till Pre-Paging manuellt, även om den redan är det. SOsim har en bugg om man inte uttryckligen sätter värdet efter att ändrat Min. free page list size. 4) Sätt kontrollerna i Processor Manager-fönstret till följande värden: IO Wait Time: minimum (längst till vänster) Time-slice: minimum (längst till vänster) Clock: maximum (längst till höger) 5) Starta 10 processer med profilen CPU. 6) Låt simulatorn köra en minut och observera värdet av CPU time (%) och Throughput (Proc/s) i Statistics-fönstret. 7) Öka Time-slice i Processor Manager-fönstret till max (längst till höger). 8) Observera vad som nu händer med CPU time (%) och Throughput (Proc/s). 9) Prova sätta Time-slice till olika värden och observera hur fort CPU time (%) förändras och åt vilket håll det rör sig. 10) Upprepa experimentet minst två gånger för att kontrollera att SOSim ger liknande resultat. 1) Hur förändras värdena CPU time (%) och Throughput (Proc/s) när vi ändrar värdet på timeslice? 2) Varför blir det så? Vid redovisningen Förklara för handledaren varför ni får de olika värdena på CPU time (%). Ledning: Vad måste operativsystemet göra vid en context switch?.

11 Datorsystem Laboration Minne och Swap Vi skall nu titta närmare på hur operativsystemet använder virtuellt minne. SOsim utgår från en sidindelad minnesmodell med 100 ramar i primärminnet. Varje process kan som mest ha 5 sidor virtuellt minne tilldelat till sig. Genom att sätta Min. free page list size i inställnigarna för Memory Manager kan vi simulera olika mängd tillgängligt primärminne. Vi skall titta närmare på vad som händer om mängden primärminne är mindre än det minne våra körande processer kräver. Vi tittar också på skillnaden mellan virtuellt minne och fysiskt minne Om slidern clock Clock styr hur fort den simulerade processorn arbetar, och kan användas för att styra hur snabbt SOsim kör processer. ni kan öka eller minska värdet som ni vill, det påverkar inte de värden vi är intresserade av i simuleringen. I de fall ni tycker saker går för fort (text i Loggen, förändringar i PCB, etc.) kan ni ställa ned clock. Om ni istället vill se hur värden i statistics-fönstret ändras under tid kan det vara bra att dra upp clock till max så att ni inte behöver vänta lika länge Virtuellt minne och Page tables 1) Starta om SOsim. 2) Ändra i Memory Manager Options så att Fetch page policy är Demand Paging och Min. free page list size är 90. Vi kommer då att ha plats för 10 sidor i primärminnet. 3) Öppna fönstret Log och Statistics i SOsim Console. 4) Öppna fönstret Pagefile från Memory Manager. 5) Sätt kontrollerna i Processor Manager-fönstret till följande värden: IO Wait Time: minimum (längst till vänster) Time-slice: maximum (längst till höger) Clock: maximum (längst till höger), så att simuleringen kör så fort som möjligt 6) Starta två processer samtidigt med profilen CPU. 7) Låt simulatorn köra i en minut och observera vad som händer i Processor Manager- och Memory Manager-fönstren medan processerna kör. 8) Titta också på hur CPU time (%) förändras. 9) Upprepa experimentet minst två gånger för att kontrollera att SOSim ger liknande resultat. 10) Låt experimentet fortsätta köra, i nästa uppgift (3.3.3) använder vi samma simulering. 1) Vad händer i Memory Manager-fönstret under körningen?

12 Datorsystem Laboration ) I loggen får vi meddelanden om Page Fault, varför? 3) Processerna börjar med att göra IO-operationer, trots att de startade med profilen CPU, vad beror det på? Ledning: vad betyder demand paging som vi ställde in i Memory Manager? 4) Fortsätter processerna göra IO-operationer under simuleringen? 5) Ökar eller minskar CPU time (%)? Page tables 1) Titta nu på processernas PCB (process control block). Ni hittar det genom att börja med att klicka på Process->Select i SOsim Console. 2) I den nya dialogen som öppnas klickar ni på en process och sedan knappen PCB. Öppna fliken PPT (Process Page Table). Här kan ni se en tabell med 5 rader. Med de röda pilarna kan ni stega mellan de två processerna. 3) Titta på kolumnerna VPN (Virtual Page Number) och PFN (Physical Frame Number). Jämför värdena med vad ni ser i Memory Manager. 1) Vad använder operativsystemet siffrorna i kulumnen VPN och PFN till?

13 Datorsystem Laboration Paging 1) Starta om SOsim. 2) Ändra i Memory Manager Options så att Fetch page policy är Demand Paging och Min. free page list size är 90. Vi kommer då att ha plats för 10 sidor i primärminnet. 3) Öppna fönstret Log och Statistics i SOsim Console. 4) Öppna fönstret Pagefile från Memory Manager. 5) Sätt kontrollerna i Processor Manager-fönstret till följande värden: IO Wait Time: minimum (längst till vänster) Time-slice: maximum (längst till höger) Clock: maximum (längst till höger), så att simuleringen kör så fort som möjligt 6) Starta tre processer samtidigt med profilen CPU. 7) Låt simulatorn köra i en minut och observera vad som händer i Processor Manager- och Memory Manager- fönstren medan processerna kör. Lägg även märke till vad som händer i Process Page Table (PPT) för den första processen. 8) Notera åt vilket håll CPU time (%) rör sig under körningen. 9) Upprepa experimentet minst två gånger för att kontrollera att SOSim ger liknande resultat. 1) Vad är det vi ser hända i Memory Manager och Pagefile? 2) Hur ändras CPU time (%) under körningen? 3) Vi har plats för 10 sidor i primärminnet men kör 3 processer som alla använder 5 sidor var. Var hamnar de som inte får plats i arbetsminnet och när hamnar de där?

14 Datorsystem Laboration Thrashing 1) Starta om SOsim. 2) Ändra i Memory Manager Options så att Fetch page policy är Demand Paging och Min. free page list size är 95. Vi kommer då att ha plats för 5 sidor i primärminnet. 3) Öppna fönstret Log och Statistics i SOsim Console. 4) Öppna fönstret Pagefile från Memory Manager. 5) Sätt kontrollerna i Processor Manager-fönstret till följande värden: IO Wait Time: minimum (längst till vänster) Time-slice: maximum (längst till höger) Clock: maximum (längst till höger) 6) Starta tre processer samtidigt med profilen CPU. 7) Låt simulatorn köra i två minuter och observera vad som händer med värdet CPU time (%). Titta också på vad som händer i fönstret Processor Manager och i vilket tillstånd processerna befinner sig. 8) Upprepa experimentet minst två gånger för att kontrollera att ni får liknande resultat. 1) Hur ser det ut nu? Vad ser vi hända i Processor Manager? 2) Vad händer med värdet CPU time (%) i Statistics-fönstret? 3) Vad är det som pågår? Ledning: Vad innebär begreppet thrashing när det gälller paging? Vid redovisningen Visa era svar för handledaren och förklara vad som skiljer de olika körningarna åt. Vad är problemet i den sista körningen (uppgift 3.3.5) jämfört med de andra?

15 Datorsystem Laboration Redovisning Redovisningen bokas genom val av grupp i Daisy. Under redovisningen skall ni kunna svara på frågorna för de olika momenten samt motivera de svar ni fått. De slutsatser ni dragit av att svara på de olika frågorna är det viktiga. På redovisningen kan handledaren ställa följdfrågor för att kontrollera att ni förstått vad frågorna egentligen handlar om. Vid redovisningen skall ni visa svaren på frågorna för: Förberedelseuppgifter: 2 Processorn och processorer: 3.1 Context switching: 3.2 Minne och Swap: 3.3

4 grundregler. Minneshantering. Problemet. Windows minkrav

4 grundregler. Minneshantering. Problemet. Windows minkrav 4 grundregler 1. Man kan aldrig få för mycket minne 2. Minnet kan aldrig bli för snabbt Minneshantering 3. Minne kan aldrig bli för billigt 4. Programmens storlek ökar fortare än minnet i datorerna (känns

Läs mer

Schemaläggning Unix. Minneshantering etc. Linux. Schemaläggning av trådar (kernel threads) Detaljer. Operativsystem - Lektion 7

Schemaläggning Unix. Minneshantering etc. Linux. Schemaläggning av trådar (kernel threads) Detaljer. Operativsystem - Lektion 7 Schemaläggning Unix 20 priority = CPU_usage + nice + base Minneshantering etc Operativsystem - Lektion 7-20 Linux Schemaläggning av trådar (kernel threads) Real-time FIFO Real-time round robin Timesharing

Läs mer

Operative system. LRU-algoritm (2 p) Svar: 7 fel. c) Optimal algoritm (2 p) Svar: 6 fel

Operative system. LRU-algoritm (2 p) Svar: 7 fel. c) Optimal algoritm (2 p) Svar: 6 fel Uppgift 3 Till en process som kräver 8 sidor allokeras 4 sidoramar. Antag följande referenssträng: 1,2,8,3,4,3,8,2,1,4 Hur många sidofel kommer att genereras (demand paging) med en a) FIFO-algoritm (2

Läs mer

Installation av atmel Studio på mac / linux

Installation av atmel Studio på mac / linux Installation av atmel Studio på mac / linux Den här installation kommer gå igenom hur man installerar och ställer in Virtual Box för att kunna köra Atmel Studio på Windows. För att kunna köra den senaste

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

Datorteknik ERIK LARSSON

Datorteknik ERIK LARSSON Datorteknik ERIK LARSSON Inledning Ken Thompson och Dennis M. Ritchie utvecklade C Turingpriset( Nobelpris i datavetenskap ), 1983 Alan Turing (1912-1954) För deras utveckling av generell OS teori och

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Fö 7: Operativsystem. Vad är ett operativsystem? Målsättning med operativsystem. Styr operativsystemet datorn?

Fö 7: Operativsystem. Vad är ett operativsystem? Målsättning med operativsystem. Styr operativsystemet datorn? Fö 7: Operativsystem Introduktion. Klassificering. Vad är ett operativsystem? Program som kontrollerar andra andra program. Gränssnitt mellan användare och hårdvaran. Kärnan. Historisk översikt. Typeset

Läs mer

Förberedelseuppgift inför datorlaborationen

Förberedelseuppgift inför datorlaborationen Förberedelseuppgift inför datorlaborationen Det finns datorprogram som följer strålar genom linssystem. Rätt använda kan de vara extremt kraftfulla verktyg och bespara dig många timmars beräkningar. Datorlaborationen

Läs mer

Dagens OS. Unix, Linux och Windows. Unix. Unix. En översikt av dagens OS Titt på hur de gör. Många varianter Mycket gemensamt. En del som skiljer

Dagens OS. Unix, Linux och Windows. Unix. Unix. En översikt av dagens OS Titt på hur de gör. Många varianter Mycket gemensamt. En del som skiljer Dagens OS En översikt av dagens OS Titt på hur de gör Unix, Linux och Windows Unix Många varianter Mycket gemensamt Unix En del som skiljer Vanliga program, shell, etc System calls Interupts and traps

Läs mer

Flera processer. Minneshantering. Trashing kan uppstå ändå. Ersätta globalt

Flera processer. Minneshantering. Trashing kan uppstå ändå. Ersätta globalt Flera processer Minneshantering Operativsystem lektion 6 Potentiellt problem: Den sida som plockas bort behöver inte vara den sida som används minst!! Det kan finnas andra processer som inte körs eller

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK

INSTALLATIONSHANDBOK , Talsyntes INSTALLATIONSHANDBOK Innehåll Systemkrav 2 Installation med programskivan 3 Installation efter nedladdning från internet 4 Installation tillval/tillägg 7 Installation av MSI-filer (skolor och

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Processprogrammering och operativsystem Introduktion. Kursinformation. Varför operativsystem?

Processprogrammering och operativsystem Introduktion. Kursinformation. Varför operativsystem? Processprogrammering och operativsystem Introduktion Kursinformation. Varför operativsystem? Resurser Kurshemsidan http://www.ida.liu.se/~tdiu16/ Litteratur Operating system concepts (dinosaur book) by

Läs mer

Filöverföring i Windowsmiljö

Filöverföring i Windowsmiljö Linnéuniversitetet Projektrapport Grundläggande Operativsystem 1DV415 Filöverföring i Windowsmiljö Erik Ljungqvist, Viktor Hjertman 10 januari 2014 Sammanfattning I detta projekt undersöks skillnaden i

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

Manual - Phonera Online Backup

Manual - Phonera Online Backup Manual - Phonera Online Backup Phonera Online Backup är enkel att installera och använda Först så ska du installera Phonera Online Backup. Du hittar installationsfilerna av backupklienten på adressen nedan:

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Statistiska centralbyrån

Statistiska centralbyrån MONA-handledning 1. Inloggning 2. Användning 3. Utloggning 1. Inloggning För inloggning i MONA-systemet krävs ett användarnamn, en PIN-kod och ett lösenord. Dessa hittar du på ett rekommenderat brev som

Läs mer

Fö 8: Operativsystem II. Minneshantering. Minneshantering (1) Minneshantering (2) Minneshantering och Virtuelltminne.

Fö 8: Operativsystem II. Minneshantering. Minneshantering (1) Minneshantering (2) Minneshantering och Virtuelltminne. Fö 8: Operativsystem II Minneshantering och Virtuelltminne. Virtuella I/O enheter och Filsystemet. Flerprocessorsystem. Minneshantering Uniprogrammering: Minnet delas mellan operativsystem och användarprogrammet.

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

Operativsystem och användargränssnitt

Operativsystem och användargränssnitt Operativsystem och användargränssnitt Som du fick läsa tidigare behöver datorn förutom hårdvara också ett program för att hantera hårdvaran, dvs. ett operativsystem. Denna sida behandlar bland annat följande

Läs mer

Svar till tentamen den 16 december 2013 Datorarkitekturer med operativsystem, EDT621, 7,5 poäng

Svar till tentamen den 16 december 2013 Datorarkitekturer med operativsystem, EDT621, 7,5 poäng Lunds Universitet LTH Ingenjörshögskolan, Helsingborg Svar till tentamen den 16 december 2013 Datorarkitekturer med operativsystem, EDT621, 7,5 poäng Skrivtid: 08.00-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Inga. Maximalt

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 3 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången du startar...

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem 2012-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 4 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången

Läs mer

Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering

Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering Gå till vår hemsida www.taljemat.se Klicka på Ladda ner programvaror Välj IME Välj Nemo96HD/HD+ IDM = Ime Device Manager Ladda ner IDM_WINXP om Du arbetar

Läs mer

MONA-handledning. 1. Inloggning. Version 2 1(5) Användarhandledning - UTKAST MONA-support. 1. Inloggning 2. Användning 3.

MONA-handledning. 1. Inloggning. Version 2 1(5) Användarhandledning - UTKAST MONA-support. 1. Inloggning 2. Användning 3. Version 2 1(5) MON-handledning 1. Inloggning 2. nvändning 3. Utloggning 1. Inloggning För inloggning i MON-systemet krävs ett användarnamn, en PIN-kod och ett lösenord. Dessa hittar du på det användarvillkor

Läs mer

Statistiska centralbyrån

Statistiska centralbyrån MON-handledning 1. Inloggning 2. nvändning 3. Utloggning 1. Inloggning För inloggning i MON-systemet krävs ett användarnamn, en PIN-kod och ett lösenord. Dessa hittar du på det användarvillkor som skickats

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office Installation av Vitec Mäklarsystem Office 2016-02-18 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 A. Förberedelser... 3 B. Läs noga igenom manualen... 3 C. Systemkrav - minimum... 3 D. Programsupport/Teknisk

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Som student vid Linköpings Universitet får du tillgång till ett lisam-baserat e-postsystem.

Som student vid Linköpings Universitet får du tillgång till ett lisam-baserat e-postsystem. Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som student vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Det kan vara bra att läsa igenom

Läs mer

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02)

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för datavetenskap Thomas Johansson Oktober 1998 Programutveckling med Java Development Kit (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) Umeå universitet 901 87 Umeå.

Läs mer

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=20609

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=20609 KRAV: 1. RDP-klient med stöd för fjärrskrivbordsprotokoll 7.0 eller senare. Kontrollera genom att: a. Klicka på Windowssymbolen längst ner till vänster. b. Välj Anslutning till fjärrskrivbord. c. Nu kommer

Läs mer

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 Prenumeration För att kunna använda BaraTrav behöver du en prenumeration. Den skapar du på BaraTrav.se. Du behöver registrera namn och adressuppgifter.

Läs mer

DATORINTRODUKTION. Laboration E850-2000 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren

DATORINTRODUKTION. Laboration E850-2000 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren 2000-03-17 specialversion inför kursstart Elektronik och mätteknik 2000 DATORINTRODUKTION Laboration E850-2000 ELEKTRO Personalia: Namn: Kurs:

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Lathund Blanketthotell Komma igång

Lathund Blanketthotell Komma igång Lathund Blanketthotell Komma igång Introduktion Denna lathund innehåller lite samlade råd och tips för de som ska använda tjänster från NT Smartwork. (För de som redan börjat använda Blanketthotellet finns

Läs mer

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-08-29 Mål Laborationen skall

Läs mer

Vad är en dator? Introduktion till datorer och nätverk. Pontus Haglund Institutionen för datavetenskap (IDA) 21 augusti 2018

Vad är en dator? Introduktion till datorer och nätverk. Pontus Haglund Institutionen för datavetenskap (IDA) 21 augusti 2018 . Vad är en dator? Introduktion till datorer och nätverk Pontus Haglund Institutionen för datavetenskap (IDA) 21 augusti 2018 Översikt 2/23 Datorns historia von Neumann-arkitekturen Operativsystem Datornät

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Sida: 1(5) Installationsanvisningar VisiMIX Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar Visi Mix på en server.

Läs mer

Definition DVG A06. Varför operativsystem? Operativsystem. Översikt. - Vad är ett operativsystem?

Definition DVG A06. Varför operativsystem? Operativsystem. Översikt. - Vad är ett operativsystem? DVG A06 Operativsystem, mm Definition Den del av systemet som hanterar all hårdvara och all mjukvara. Kontrollerar: -alla filer -alla enheter -varje del av minnet -varje ögonblick av processortiden (-nätverk

Läs mer

Besvara de elektroniska frågorna (se kurshemsidan). Läs kapitel i kursbok

Besvara de elektroniska frågorna (se kurshemsidan). Läs kapitel i kursbok Namn: Laborationen godkänd: Laboration 2. Cacheminne Laborationens syfte I laborationen ska du bekanta dig med cacheminnen. Genom laborationen fås kunskap om hur cacheminnen är konstruerade och hur de

Läs mer

Datorsystem. Tentamen 2011-10-29

Datorsystem. Tentamen 2011-10-29 Datorsystem Tentamen 2011-10-29 Instruktioner Samtliga svar skall vara motiverade och läsbara. Eventuella tabeller och beräkningar som används för att nå svaret ska också finnas med i lösningen. Ett svar

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 2014-10-07 Sida 2 av 8 Detta är en installationsanvisning för Adtollo licensserver. Applikationen kan användas till flera av Adtollos

Läs mer

Allmänt om programvaror och filer i Windows.

Allmänt om programvaror och filer i Windows. Allmänt om programvaror och filer i Windows. Vart sparade du dokumentet? I Word. Jag har fått detta svar mer än en gång när jag försökt hjälpa någon att hitta ett dokument som de tappat bort i sin dator.

Läs mer

En Von Neumann-arkitektur ( Von Neumann-principen i föreläsning 1) innebär:

En Von Neumann-arkitektur ( Von Neumann-principen i föreläsning 1) innebär: Lösningsförslag för 725G45-tentan 3/11-10 1. Vad menas med Von Neumann-arkitektur? (2p) En Von Neumann-arkitektur ( Von Neumann-principen i föreläsning 1) innebär: Data och instruktioner lagras i samma

Läs mer

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg Kom igång med din butik Tack för att du har valt en butik hos Talex! Detta är en liten snabbguide som hjälper dig att komma igång med din butik. Den är skapad för att du snabbt ska få ett grepp om hur

Läs mer

Outline. Datorsystemtekni. Kravspecifikation. Kravspecifikation (forts.)

Outline. Datorsystemtekni. Kravspecifikation. Kravspecifikation (forts.) Outline för D2, ICT2, E3 och Mek3 Nicholas Wickström Högskolan i Halmstad Sverige p.1/18 Förra föreläsningen Specifikation -Kravspecifikation -Funktionsspecifikation -Blockdiagram Operativsystem -Grunder,

Läs mer

Ladda upp filer fra n PLC till PC

Ladda upp filer fra n PLC till PC Supportdokument Ladda upp filer fra n PLC till PC Synpunkter, felaktigheter, önskemål etc. för dokumentet meddelas Fil: Malthe_Suppo_Ladda upp filer från.docx Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 2. Installation

Läs mer

Introduktion till Word och Excel

Introduktion till Word och Excel Introduktion till Word och Excel HT 2006 Detta dokument baseras på Introduktion till datoranvändning för ingenjörsprogrammen skrivet av Stefan Pålsson 2005. Omarbetningen av detta dokument är gjord av

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Word 2011 - Macintosh 2015-06-01 Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint Innehållsförteckning För Mac Word och PowerPoint... 1 Var hittar

Läs mer

LIMITED DESKTOP. Version Januari 2008

LIMITED DESKTOP. Version Januari 2008 LIMITED DESKTOP Version 1.01 Januari 2008 Innehållsförteckning Rekommenderad utrustning... 5 Installation... 5.NET Framework 1.1... 5 Limited Desktop... 5 Programinformation... 5 Programmet Limited Desktop...

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Så kör du. Windows på din Mac. 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis

LAJKA-GUIDE. Så kör du. Windows på din Mac. 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis Så kör du Windows på din Mac 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis. Så kör du Windows på din Mac Virtualbox gör din Mac till en pc Du behöver inte köra Bootcamp

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2007-2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen

Läs mer

Lab1 Introduktion. 1 Syfte. 2 Innehåll Win32API Skapa trådar Kritiska sektioner Mailslothantering. 3 Förberedelse & Tips

Lab1 Introduktion. 1 Syfte. 2 Innehåll Win32API Skapa trådar Kritiska sektioner Mailslothantering. 3 Förberedelse & Tips Lab1 Introduktion Förberedelse för planetlabben genom att kapsla in (skapa wrappers) systemanrop. 1 Syfte Få en känsla av hur Win32API fungerar, dvs programmerarens interface gentemot Windows. Känsla för

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall)

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@humlab.lu.se 1 Skärminspelningsprogram Det finns fler skärminspelningsprogram

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

del 3 ARBETA MED PROGRAM

del 3 ARBETA MED PROGRAM del ARBETA MED PROGRAM Det finns ett enormt stort antal program som kan användas tillsammans med Windows Vista. Med ett ordbehandlingsprogram som Microsoft Word till exempel, kan man skapa, redigera och

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Operativsystem DVG A06. Definition. Varför operativsystem? - Vad är ett operativsystem?

Operativsystem DVG A06. Definition. Varför operativsystem? - Vad är ett operativsystem? Operativsystem DVG A06 Operativsystem, mm - Vad är ett operativsystem? - Hur fungerar det..? - Vad använder vi operativsystemet till? - Vilka olika operativsystem finns? 2 Definition Den del av systemet

Läs mer

Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42

Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42 Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42 9234594 Upplaga 2 Nokia, Nokia Connecting People och Pop-Port är registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Copyright 2005 Nokia. Alla rättigheter

Läs mer

Installationsanvisning för LUQSUS-K version 3.0b

Installationsanvisning för LUQSUS-K version 3.0b Avd. för arbets-och miljömedicin & Inst. för psykologi, Lunds universitet Installationsanvisning för LUQSUS-K version 3.0b Systemkrav Innan du börjar installationen bör du kontrollera att operativsystem

Läs mer

Grundläggande datavetenskap, 4p

Grundläggande datavetenskap, 4p Grundläggande datavetenskap, 4p Kapitel 2 Datamanipulation, Processorns arbete Utgående från boken Computer Science av: J. Glenn Brookshear 2004-11-09 IT och Medier 1 Innehåll CPU ALU Kontrollenhet Register

Läs mer

PNSPO! Minneskort till CJ. 14 mars 2012 OMRON Corporation

PNSPO! Minneskort till CJ. 14 mars 2012 OMRON Corporation PNSPO! 14 mars 2012 OMRON Corporation 2/17 Läs detta innan du bläddrar vidare PNSPO! Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för OMRONs produkter. Använd den som en hjälp att

Läs mer

1 Översikt...2. 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2. 2 Område Kontokoder...5

1 Översikt...2. 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2. 2 Område Kontokoder...5 Manual för Kontokod 1 Översikt...2 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2 2 Område Kontokoder...5 2.1 Mapputforskare...5 2.2 Verktygsfält...6 2.3 Hitta

Läs mer

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta.

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta. Installation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av tre steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man

Läs mer

Integration med Vitec Express

Integration med Vitec Express i Softphone Integration med Vitec Express Med s molnväxellösning FrontOffice och Vitecs molnbaserade affärssystem Vitec Express kan mäklare jobba i Vitec och kommunicera med kunder på ett mycket enkelt

Läs mer

SKAPA DET FÖRSTA PROJEKTET I mikrobasic PRO for AVR

SKAPA DET FÖRSTA PROJEKTET I mikrobasic PRO for AVR SKAPA DET FÖRSTA PROJEKTET I mikrobasic PRO for AVR 2 Projekt mikrobasic PRO for AVR organiserar applikationer som projekt vilka består av en enda projektfil (med filändelsen.mbpav) och en eller flera

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du har Internet Explorer med Windows

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

Det finns några grundinställningar och förutsättningar som man bör tänka på innan man börjar använda pluginet och spela online.

Det finns några grundinställningar och förutsättningar som man bör tänka på innan man börjar använda pluginet och spela online. Använda pluginet Inställningar Det finns några grundinställningar och förutsättningar som man bör tänka på innan man börjar använda pluginet och spela online. Angående bilens setuper så finns ingen möjlighet

Läs mer

Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed. 1. Installation direkt på din dator.

Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed. 1. Installation direkt på din dator. Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed Installera skrivaren Installationen fungerar för Windows, använder du MAC, kontakta vår support för separat instruktion, ring på 031-780 06 00 alternativt

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Översikt. Datorarkitekturer med operativsystem. Inledning. Inledning

Översikt. Datorarkitekturer med operativsystem. Inledning. Inledning Datorarkitekturer med operativsystem ERIK LARSSON Översikt Inledning Inledning Inledning En processor eller central processing unit (CPU) är enheten som exekverar program i en dator En dator är en maskin

Läs mer

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 Swema 05 Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 SWEMA AB Pepparv. 27 SE-123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 Fax: +46 8 93 44 93 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se Innehållsförteckning: 1. Introduktion...

Läs mer

DVG A06. Operativsystem, mm. Karlstads universitet Datavetenskap. DVG A06 Johan Eklund. Datavetenskap, Karlstads universitet 1

DVG A06. Operativsystem, mm. Karlstads universitet Datavetenskap. DVG A06 Johan Eklund. Datavetenskap, Karlstads universitet 1 DVG A06 Operativsystem, mm DVG A06 Johan Eklund, 1 2 DVG A06 Johan Eklund, 2 Operativsystem - Vad är ett operativsystem? - Hur fungerar det..? - Vad använder vi operativsystemet till? - Vilka olika operativsystem

Läs mer

Nya utskriftsinställningar

Nya utskriftsinställningar 1 Nya utskriftsinställningar Mallar inställningar för utskriftsformat Innehållet och utseendet i varje utskriftsform styrs av en mall. Mallarna för de ingående delarna är samlade i en Inställningsmall.

Läs mer

Besvara de elektroniska frågorna (se kurshemsidan). Läs kapitel i kursbok.

Besvara de elektroniska frågorna (se kurshemsidan). Läs kapitel i kursbok. Namn: Laborationen godkänd: Laboration 3. Pipeline Laborationens syfte I laborationen ska du bekanta dig med pipelining. Genom laborationen fås kunskap om hur pipelines är konstruerade och hur de används.

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

1. Starta om din Mac. 2. Kontrollera din Internetuppkoppling

1. Starta om din Mac. 2. Kontrollera din Internetuppkoppling 1. Starta om din Mac En av de enklaste sakerna du kan göra är också en av de mest effektiva. En omstart kan göra susen eftersom det sätter stopp för bakgrundsprocesser och frigör arbetsminne. Förhoppningsvis

Läs mer

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Innehållsförteckning 1 Maskinkrav innan installation 2 Konfigurera IIS 3 Installationsanvisningar

Läs mer

BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0

BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 Rev 8 1(10) BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 Att utgå ifrån. Beskriver krav på MultiPC-systemet på ett sådant sätt att de ska kunna diskuteras med användaren.

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer