Reach tillsyn kemikalietillsyn utifrån Reach-förordningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reach tillsyn kemikalietillsyn utifrån Reach-förordningen"

Transkript

1 -kemikalietillsyn utifrån Reach-förordningen

2 (9) Innehåll SAMMANFATTNING BAKGRUND SYFTE OCH MÅL METOD Urval av verksamheter Utförande REDOVISNING OCH DISKUTION Företagets verksamhet i samband med kemiska produkter Registreringsstatus för ämnen enligt Reach Säkerhetsdatablad och skyldigheter om information uppåt i distributionskedjan Säkerhetsdatablad och hur kemiska produkter används i praktiken Begränsningar och kandidatförteckningen SLUTSATSER OCH FÖRSLAG... 6 BILAGOR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT.

3 (9) SAMMANFATTNING Reach är en EU gemensam förordning som medför ansvar och skyldigheter för bland annat nedströmsanvändare av kemiska ämnen och blandningar. Projektet Reach tillsyn 2012 pågick från hösten 2012 till våren Det var ett samverkansprojekt mellan de statliga myndigheterna Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen samt kommun och länsstyrelser. Syftet var att kontrollera att företag som använder kemiska produkter följer de skyldigheter som följer av Reach-förordningen. Tillsynsbesöken i projektet ingick i det ordinarie tillsynsbesöket som var planerat för året, för de aktuella verksamheterna. Under inspektionen tittade vi på följande punkter; 1. Företagens verksamhet i samband med kemiska produkter 2. Registreringsstatus för ämnen enligt Reach 3. Säkerhetsdatablad och skyldigheter om information uppåt i distributionskedjan 4. Säkerhetsdatablad och hur kemiska produkter används i praktiken 5. Begränsningar och kandidatförteckningen. Samtliga företag hade avvikelser. Att de har skyldigheter att föra information upp i distributionskedjan till sina leverantörer var för de flesta okänt. Generellt hade verksamhetsutövarna en god tilltro till sina leverantörer och de väljer att inte ifrågasätta de produkter som föreslås av leverantörerna.

4 (9) 1. BAKGRUND EU-förordning REACH medför ansvar och skyldigheter för tillverkare, importörer, distributörer och nedströmsanvändare av kemiska ämnen, blandningar och varor. Förkortningen illustrerar godkännande processen för ett kemiskt ämne och står för registrering, utvärdering, godkännande och begränsningar av kemikalier, (se bilaga 1, REACH sammanfattning av lagstiftningen). Reach-förordningen ersätter stora delar av de kemikalieregler som gällde före den 1 juni 2007 i EU och i Sverige. Reach trädde i kraft inom hela EU den 1 juni Projektet REACH tillsyn 2012 pågick från hösten 2012 till våren Det var en samverkan med de statliga myndigheterna Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen, som verkade tillsynsvägledande åt landets länsstyrelser och kommuner. 2. SYFTE OCH MÅL Syftet med projektet var att kontrollera att nedströmsanvändare följer de skyldigheter som följer av Reach-förordningen. Målet med projektet var att öka kunskapen om Reach både hos företagen och tillsynsmyndigheten och att skapa en enhetlig och effektiv tillsyn kring frågan. 3. METOD Projektet pågick från oktober 2012 till sista februari 2013, då slutrapportering skedde till Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket Urval av verksamheter Inriktningen av projektet var mot användare av kemikalier, dvs. inte mot tillverkare, importörer eller försäljare. Av praktiska skäl valdes bara B och C verksamheter (anmälnings- och tillståndspliktiga). Anledningen till att dessa verksamheter valdes ut var att de är skyldiga att följa en striktare variant av egenkontrollförordningen, vilket innebär att krav kring rutiner för kemikaliekontroll kan krävas av dem. Vidare avgränsades listan över aktuella verksamheter då vi valde ut de verksamheter som använder många olika kemiska produkter, alternativt de som använder större mängder av få kemiska produkter Utförande Inför tillsynsbesök på verksamheterna ombads varje verksamhet att skicka in tre säkerhetsdatablad på deras mest farliga kemikalier (enligt deras egen tolkning av farligt) och tre säkerhetsdatablad på de kemikalier som används i störst mängd. Säkerhetsdatablad är en sammanfattande dokumentation kring en kemisk produkt eller ett ämne. Säkerhetsdatabladet görs för dem som ska använda kemikalier, dvs. nedströmsanvändare, och ska informera om produktens farliga egenskaper, risker och de skyddsåtgärder som ska vidtas.

5 (9) Besök på verksamheterna utifrån Reach-förordningen skedde vid ordinarie tillsynsbesök. Under inspektionen diskuterades följande punkter: 1. Företagets verksamhet i samband med kemiska produkter 2. Registreringsstatus för ämnen enligt Reach 3. Säkerhetsdatablad och skyldigheter om information uppåt i distributionskedjan 4. Säkerhetsdatablad och hur kemiska produkter används i praktiken 5. Begränsningar och kandidatförteckningen. 4. REDOVISNING OCH DISKUSSION Under projektet skedde besök på 13 aktuella verksamheter för projektet. Verksamheterna som det utfördes tillsyn på var: Bilia Personbilar AB Arla Food AB, Stockholm Mejeri Järfälla Härdverkstad Babylon Tvätt AB Macserien Produktion AB HP Etch AB Stures kemiska Tvätt och Skrädderi Note Components Järfälla AB Wiklunds Åkeri Initial AB Preem Barkarby Statoil Jakobsberg/Öbergs Bensin AB Saab AB 4.1. Företagets verksamhet i samband med kemiska produkter Nästan alla företag köpte kemiska produkter enbart från leverantörer inom Sverige. Två av 13 införskaffade kemikalier från leverantörer utanför Sverige men inom EU. De som bara köper kemikalier från svenska leverantörer behöver enligt lag inte redovisa kemikalieinköp till Kemikalieinspektionen (se bilaga två, Kemikalieinspektionens produktregister). De flesta verksamheterna förbrukar i processerna de inköpta kemikalierna, vilket definierar dem som nedströmsanvändare enligt Reach-förordningen. Ett företag var även distributör och tillverkare. Detta företag tillverkar rengöringsprodukter åt bl.a. bilar Registreringsstatus för ämnen enligt Reach Kunskapen kring registrering av ämnen till Europas myndighet för kemikalier, Echa, var väntat låg. Bara tre visste ifall ämnen i deras kemiska produkter registrerats enligt Reach-förordningen. Nedströmsanvändare har dock ett lägre ansvar gällande detta då det främst är leverantörernas jobb att utföra det.

6 (9) 4.3. Säkerhetsdatablad och skyldigheter om information uppåt i distributionskedjan Enligt Reach-förordningen har nedströmsanvändaren en skyldighet att föra information uppåt i distributionskedjan. Det är verksamhetsutövarnas skyldighet att följa riskhanteringsåtgärder som beskrivs i säkerhetsdatablad, ha rutiner för att kritiskt granska säkerhetsdatabladen och i sin tur vid detektion av brister rapportera dessa till sina leverantörer. Det är en förhoppning att genom detta bygga upp kunskapsbanken kring kemikalier som används i verksamheter, samt hur de reagerar i kombination med hur de används i praktiken. Sex av 13 medgav att de bara delvis, eller inte alls, hade rutiner att följa riskhanteringsåtgärder utifrån det som stod i säkerhetsdatabladen. Sex av 13 kontrollerade inte ifall de riskhanteringsåtgärder som stod var relevanta. Fyra stycken sa att de hade rutiner kring att rapportera brister till sina leverantörer. Det bör dock påpekas att kemikaliehantering generellt var god även hos dessa verksamheter. Kemikaliehanteringen behöver inte vara bristfällig för att det saknas rutiner kring riskhanteringsåtgärderna, det kan snarare ses som en indikation på att verksamhetsutövarna inte läser säkerhetsdatabladen. De flesta verksamhetsutövare har en stor tilltro till sina leverantörer och tycker inte att det är deras ensak att ifrågasätta det som står i säkerhetsdatabladen. Framförallt visste verksamheter inte om sina skyldigheter, som nedströmsanvändare, dvs. att de ska föra information uppåt i kedjan Säkerhetsdatablad och hur kemiska produkter används i praktiken Det är viktigt att säkerhetsdatabladen reflekterar användningen av de kemiska produkterna. Vidare ifall rutiner följs vid oavsiktliga utsläpp av de kemiska produkterna, lagring och avfallshantering. Sju av 13 hade rutiner för att kontrollera att användningen i säkerhetsdatabladet stämde överens med deras användning. Resterande sex angav att de delvis kontrollerade detta. Frågan var dock inte anpassad för de aktuella verksamheterna, de köpte kemikalier utifrån sina behov och använde därefter dem som de tänkt. Angående rutiner kring förberedande åtgärder för oavsiktliga utsläpp, angav 10 av 13 att de hade rutiner för att tillämpa detta. Den vanligaste åtgärden är att ha tillgänglig absorbent, ex. absol, vilket de flesta hade, men de hade inte reflekterat över att det var ett krav utifrån säkerhetsdatabladet. Tio av 13 angav att de hade rutiner för att tillämpa information om lagring och hantering av sina kemikalier. Vidare angav sju av 13 att de tillämpade informationen för avfallshantering. Eftersom delen om avfallshantering i säkerhetsdatabladen generellt brukar vara bristfällig och ibland alldeles för generell, så följs inte alltid denna. Eftersom bristerna i avfallshantering är allmänt känt, var även en fråga ifall verksamhetsutövarna vände sig till leverantören ifall informationen var bristfällig. Åtta av 13 angav att de gjorde det, alternativt skulle göra det.

7 (9) 4.5. Begränsningar och kandidatförteckningen En förutsättning för att veta sina skyldigheter enligt Reach-förordningen, är att kontrollera vilka kemiska ämnen varje kemisk produkt har och sedan att kontrollera dessa mot bilaga XVII om begränsningar, bilaga XIV om tillstånd och kandidatförteckningen. Fem av 13 angav att de hade kontrollerat om de hanterade ämnen som omfattades av Reach-förordningen. Vissa företag hade inte hört talas om Reach innan vårt tillsynsbesök, vilket kan förklara bristen på kunskap. Andra företag hade valt kemiska produkter där de ansåg att det inte skulle finnas några farliga kemikalier, t.ex. svanenmärkta rengöringsmedel etc. Vissa antog även att deras leverantörer skulle ha meddelat ifall det var något i deras kemikalier som de skulle ta extra hänsyn till. Fem av 13 angav att de begränsningar som anges i bilaga XVII följs. Men eftersom många inte kände till förordningen, eller bilagan, kunde frågan inte besvaras av alla. Ifall verksamhetsutövarna kontrollerat ifall ämnen fanns med i bilaga XIV, svarade fem av 13 att det kontrollerats. Fyra av 13 hade kontrollerat hanterade ämnen mot kandidatförteckningen. Det bör tilläggas att vissa företag, som tillexempel bensinstationerna, inte själva väljer sina kemikalier. Då de är del av ett större företag alt. franchise, har produkterna valts ut av huvudkontoret. I de fallen är det svårt att känna en ansvarskänsla för kemikalievalen på lokal nivå. 5. SLUTSATSER OCH FÖRSLAG Det blir allt vanligare att verksamheter köper kemikalier från leverantörer inom EU. Detta innebär ett större ansvar för dem, dvs. att anmäla sina inköp och verksamheter till Kemikalieinspektionens produktregister. Var kemikalier köps in ifrån bör ingå som kontroll i den ordinarie tillsynen. Vid tillsynsbesök bör det även informeras om nedströmsanvändarens ansvar att föra information, om farliga egenskaper och fel i säkerhetsdatabladen, vidare till sina leverantörer, i enlighet med artikel 34 i Reach-förordningen. Vissa krav - kemikalieval och förberedande åtgärder vid utsläpp, är lättare att motivera utifrån miljöbalken, än från Reach-förordningen. Produktvalsprincipen är en sådan paragraf i miljöbalken som är lättförståelig och lätt att argumentera utifrån om bra kemikalieval. Det bör noteras att nationell lagstiftning kan ställa mycket strängare krav på verksamhetsutövare. Under projektet var vissa verksamheter franchiser av större företag. De kunde då inte själva bestämma över vilka kemikalier som de använde. Huvudkontoren gjorde dessa val för hela kedjan. Det finns dock inga garantier att de följer Reachförordningens begränsningsregler. Därav bör krav på kemikaliekontroller ställas även på det lokala företaget. Sammantaget hade de tillståndsgivna företagen (b-verksamheter) bäst koll. Flera har sedan tidigare haft olika dataprogram för att ha kontroll över dokumentation för sina kemikalier. Dataprogrammen varierade mellan egengjorda - specifikt för verksamheten, eller en köpt tjänst.

8 (9) Kärnan i detta tillsynsprojekt är vilka kemiska produkter som används och ämnena i dessa. För att detaljerat gå igenom dessa behöver man inte använda sig av enbart platsbesök, alternativ kan till exempel vara att begära in en utökad kemikalieförteckning där ämnen i de kemiska produkterna redovisas.

9 (9) Bilaga 1. REACH-sammanfattning av lagstiftningen Registrering 2013 ska alla ämnen som klassificerats som farliga (ex. brandfarliga, oxiderande, explosiva, hälsofarliga eller miljöfarliga) registreras ifall man för in (till EU) mer än 100 ton. I blandningar/beredningar är det andelen av ämnet som gäller. Tillstånd Ämnen som kräver tillstånd står i bilaga XIV i REACH-förordningen. Ämnen som finns i bilaga XIV benämns som att ha särskilt farliga egenskaper; SVHC (substance of very high concern). Tillstånd gäller oavsett mängd ämne; är det i blandningar/beredningar ska det vara i koncentration 0,1 viktprocent (klassat PBT, vpvb, cancerogent eller mutagent) eller 0,3 (klassat reproduktionsstörande). Dessa ämnen får inte släppas ut på marknaden eller användas utan tillstånd. Nedströmsanvändare kan antingen söka tillstånd tillsammans med leverantör, eller så har leverantören redan gjort det själv för nedströmsanvändarens användningsområde (observera att ämnet tillåts med villkor att den används på ett särskilt sätt). Nedströmsanvändarens ansvar, ifall ämnet har tillstånd som gjort av leverantören, är att meddela Echa (oavsett mängd, men koncentrationer i blandningar som står ovan) tre månader efter första leverans, att tillståndet utnyttjas från leverantör. Kandidatförteckningen/Kandidat är en lista över ämnen som är på väg upp på bilaga XIV (för tillståndsplikt), de är kandidater för det. Men ämnen som nu finns i bilaga XIV kan fortfarande stå kvar på kandidatförteckningen. Begränsningar Ämnen som ingår i begränsningsreglerna finns i bilaga XVII. I bilaga XVII finns förbud för vissa ämnen och olika begränsningar i tillverkning, utsläpp på marknaden och vid användning.

10 (9) Bilaga 2. Kemikalieinspektionens produktregister PRODUKTANMÄLAN Ska göras ifall man för in kemiska produkter till Sverige (även från ett annat EU land). Den årliga volymen ska dock vara minst 100 kg/produkt. Produkten ska dock vara anmälningspliktigt enlig förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer. Produktanmälan kan även göras av en handelsagent. Ska göras senast 28 februari året efter införsel av produkt till Sverige. VERKSAMHETSANMÄLAN Ska göras ifall man för in kemiska produkter till Sverige (även ifrån ett annat EU land). Gäller oavsett mängd. Produkten ska dock vara anmälningspliktigt enlig förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer. Anmälan ska göras oavsett ifall företaget har en handelsagent som gör produktanmälan åt dem.

Kommentarer till checklistans frågor

Kommentarer till checklistans frågor Kommentarer till checklistans frågor Checklistan är tänkt att användas som ett stöd i tillsynen. I detta dokument ges kortfattade kommentarerer till respektive fråga i checklistan. Vi anger vilken artikel

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter Lagstiftning och hantering av kemiska produkter LAGSTIFTNING Miljöbalken 14:e kap i MB Kemiska produkter och biotekniska organismer Förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer.

Läs mer

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Eva Sandberg Internationella enheten Avdelningen för Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Kemikalieinspektionen Det handlar om. Lagstiftning

Läs mer

Reach-tillsyn - frågor och svar

Reach-tillsyn - frågor och svar Naturvårdsverket har här samlat svaren på ett urval av frågor som dök upp i samband med samverkansprojektet mellan Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen 2012-2013. Informationen riktar sig framför

Läs mer

REACH. Hur berörs ert företag av EU:s kemikalieförordning REACH? Jönköping, 18 februari 2015. Legal#11890292v3.pptx

REACH. Hur berörs ert företag av EU:s kemikalieförordning REACH? Jönköping, 18 februari 2015. Legal#11890292v3.pptx REACH Hur berörs ert företag av EU:s kemikalieförordning REACH? Jönköping, 18 februari 2015 Agenda REACH i den dagliga verksamheten Att säkerställa REACH Comliance genom avtal Varför REACH? Öka kunskapen

Läs mer

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN MB 14 kap kemisk produkt: ett kemiskt ämne eller en blandning av kemiska ämnen som inte är en vara vara: ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning

Läs mer

Lagar och regler om kemikalier

Lagar och regler om kemikalier Exempel från: Håll Sverige Rent Lagar och regler om kemikalier Låt eleverna läsa om lagar och regler kopplat till kemikalier, prata om texterna tillsammans, och avsluta med en frågesport. Läs och frågesporta

Läs mer

Reach informationskrav för varor och. Echa-databas under avfallsdirektivet

Reach informationskrav för varor och. Echa-databas under avfallsdirektivet Reach informationskrav för varor och Echa-databas under avfallsdirektivet Reach kandidatlista verktyg för företag och konsument 26 april 2019 Anne Marie Vass anne-marie.vass@kemi.se Observera Denna presentation

Läs mer

Får vi ta en kvart av din tid?

Får vi ta en kvart av din tid? Får vi ta en kvart av din tid? Vad är det? REACH är en kemikalielagstiftning (1907/2006/EG) som började gälla från och med 2007 06 01 och omfattar alla 27 länder inom Europa. Förkortningen REACH står Registration,

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

Reachtillsyn vem gör vad? Elisabeth Kihlberg och Lisa Ekstig

Reachtillsyn vem gör vad? Elisabeth Kihlberg och Lisa Ekstig Reachtillsyn vem gör vad? Elisabeth Kihlberg och Lisa Ekstig Kemikalier inte bara hos Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket Livsmedelsverket Läkemedelsverket Naturvårdsverket MSB, Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG Allmänt om kemikalieförvaring Kemikalier och farligt avfall skall hanteras och förvaras så att risken för spill eller läckage till omgivningen minimeras och

Läs mer

REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Ordning och reda på kemikalierna!

REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Ordning och reda på kemikalierna! REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Vattenverk som tillverkar desinfektionsmedel kan beröras av registrering enligt Reach. Men om tillverkning

Läs mer

Definitioner och begrepp Version

Definitioner och begrepp Version Definitioner och begrepp Version 1 2012 07 06 Definitioner i miljöbalken, miljötillsynsförordningen och Reachförordningen samt förklaring av några andra begrepp Definitioner i miljöbalken Blandning: en

Läs mer

Bild: Colourbox, 2010. Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg och Stockholm

Bild: Colourbox, 2010. Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg och Stockholm Bild: Colourbox, 2010 Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg och Stockholm Förord Under 2010 startade Miljöförvaltningarna i Malmö, Stockholm

Läs mer

Reach-tillsyn. Ett samverkansprojekt 2012 2013

Reach-tillsyn. Ett samverkansprojekt 2012 2013 Reach-tillsyn Ett samverkansprojekt 2012 2013 rapport 6593 december 2013 Reach-tillsyn Ett samverkansprojekt 2012-2013 NATURVÅRDSVERKET KEMIKALIEINSPEKTIONEN Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax:

Läs mer

Tillsyn av kemikalier i smycken

Tillsyn av kemikalier i smycken Tillsyn av kemikalier i smycken Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport september 2014 Innehållsförteckning Tillsyn av kemikalier i smycken... 1 Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2008-0268 December 2008 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2008 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Kemikaliekontroll enligt Reach. Handledning för tillsyn med bakgrundsmaterial Nedströmsanvändarnas egen kemikalieanvändning 2011-05-16

Kemikaliekontroll enligt Reach. Handledning för tillsyn med bakgrundsmaterial Nedströmsanvändarnas egen kemikalieanvändning 2011-05-16 Kemikaliekontroll enligt Reach Handledning för tillsyn med bakgrundsmaterial Nedströmsanvändarnas egen kemikalieanvändning 2011-05-16 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND...3 2. SYFTE OCH PROJEKTMÅL...4 3.

Läs mer

Registration, Evaluation, Authorisation and Restrictions of Chemicals Registrering, Utvärdering, Godkännande och Begränsningar av Kemikalier

Registration, Evaluation, Authorisation and Restrictions of Chemicals Registrering, Utvärdering, Godkännande och Begränsningar av Kemikalier REACH Registration, Evaluation, Authorisation and Restrictions of Chemicals Registrering, Utvärdering, Godkännande och Begränsningar av Kemikalier >> REACH EU-förordning, EG nr 1907/2006 Artikel 1 punkt

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER Stockholm 21 maj 2019 Emil Jansson 1 Program för dagen 10:00 10:40 Naturvårdsverket introduktion, vägledning om miljöbalkens allmänna hänsynsregler

Läs mer

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING 2010-10-21 Reviderad: 2015-02-18 1 (10) INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING Detta dokument ger vägledning till att fylla i kemikalieförteckningen på ämnesnivå samt klarlägger varför fler uppgifter än de

Läs mer

Reach och kemikalier i varor

Reach och kemikalier i varor Reach och kemikalier i varor Inger Cederberg Kemikalieinspektionen Stockholms Kemikalieforum 2 december 2010 Definition av en vara Kandidatförteckningen Anmälan Information Tillstånd Registrering Begränsning

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Kemikalietillsynen - Hur ser det kommunala ansvaret ut 2011?

Kemikalietillsynen - Hur ser det kommunala ansvaret ut 2011? Kemikalietillsynen - Hur ser det kommunala ansvaret ut 2011? FAH Höstmöte i Borås 29 september 2010 Agneta Westerberg Avdelningen Tillsyn REACH = Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer; SFS 2010:965 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen

Läs mer

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Regler och nytt Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket Naturvårdsverket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Statens folkhälsoinstitutet

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Tillsynsprojekt 2014 Kemikalier i smycken från detaljhandeln

Tillsynsprojekt 2014 Kemikalier i smycken från detaljhandeln Tillsynsprojekt 2014 Kemikalier i smycken från detaljhandeln Sammanfattning Under våren 2014 genomfördes ett tillsynsprojekt med inriktning på kemikalier i smycken i detaljhandeln (SMID). Smyckesprojektet

Läs mer

REACH - Fortsatt arbete. - Projekt inom Miljösamverkan Skåne

REACH - Fortsatt arbete. - Projekt inom Miljösamverkan Skåne REACH - Fortsatt arbete - Projekt inom Miljösamverkan Skåne Fastställd 2011-12-20 Version december 2011 Sammanfattning Det övergripande projektmålet var att öka kunskapen om de nya reglerna på kemikalieområdet,

Läs mer

Reach. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg

Reach. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg Reach Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg REACH EU-lagstiftning för kemikalier.. Lagstiftning för kemikalier inom EU EU-förordning

Läs mer

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009

Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projektet KID-0910 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2009 Projekt omfattande information och tillsyn vad avser märkning av hälso eller miljöfarliga produkter, barnskyddande förslutningar, kännbar varningsmärkning

Läs mer

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 31 mars 2015 CLP 2015: AGERA NU! Upplägg 09.30X Inledning och bakgrund syfte med dagen X Roller och ansvar X Principer för klassificering

Läs mer

Reach. eva.nilsson@kemi.se. www.kemi.se

Reach. eva.nilsson@kemi.se. www.kemi.se Reach eva.nilsson@kemi.se Reach Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemikalier EU-förordning - trädde i kraft 1 juni 2007 Stegvist införande till 2018 Ny EU-myndighet: Europeiska

Läs mer

10.00-11.30 Genomgång av lagstiftningen REACH, RoHS, WEEE och konfliktmineraler (Mikael Kihlblom, Sustema)

10.00-11.30 Genomgång av lagstiftningen REACH, RoHS, WEEE och konfliktmineraler (Mikael Kihlblom, Sustema) Sustema Norskt moderbolag, Simpli AS 6 medarbetare Stockholm, 7 i Oslo Vi arbetar bl.a. med: ISO-certifieringar (14001, 9001, 18001) Miljödiplomering enligt Svensk Miljöbas Utbildningar IT-stöd för ledningssystem

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2013-07-24 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

Kandidatförteckningen och tillstånd. Anne Marie Vass

Kandidatförteckningen och tillstånd. Anne Marie Vass Kandidatförteckningen och tillstånd Anne Marie Vass 2017-04-04 Varför tillstånd? Vissa ämnen med egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och på miljön anses vara

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren Kemikaliehantering Marianne Wallgren 2016-10-13 1 Definition & lagstiftning Hälsorisker Beskrivning av GHS-CLP, SDB & MSDS L U N C H Kemikalieregister, substitutionsarbete Riskbedömningsövning K A F F

Läs mer

kemikalier på företag

kemikalier på företag kemikalier på företag Inspektionsunderlag Bilaga A. Lagrum för samtliga frågor. Sid 17 Bilaga B. Kommentarer, mallar och länktips till några frågor. Sid 19 Grafisk produktion www.gg3.se UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN

Läs mer

Roller & tillsynsansvar

Roller & tillsynsansvar Roller & tillsynsansvar Nedan följer ett antal exempel med verksamheter som på olika sätt hanterar kemiska produkter. Identifiera vilka roller verksamhetsutövaren har enligt Reach respektive enligt miljötillsynsförordningen.

Läs mer

STEG FÖR STEG VID TILLSYN AV ÅTERVINNINGSPROCESSER

STEG FÖR STEG VID TILLSYN AV ÅTERVINNINGSPROCESSER STEG FÖR STEG VID TILLSYN AV ÅTERVINNINGSPROCESSER Stockholm 31 maj Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 Tillsyn av återvinningsprocess hur kan man gå tillväga? Steg 1:

Läs mer

Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. Miljöförvaltningen R 2011:2

Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. Miljöförvaltningen R 2011:2 ISBN nr: 1401-2448 R 2011:2 Bild: Colourbox, 2010 Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg och Stockholm Miljöförvaltningen Karl Johansgatan

Läs mer

INSPEKTIONSUNDERLAG.

INSPEKTIONSUNDERLAG. INSPEKTIONSUNDERLAG FÖR TILLSYN AV VERKSAMHETERS EGENKONTROLL (A, B & C-VERKSAMHETER) UTIFRÅN FÖRORDNINGEN OM VERKSAMHETSUTÖVARES EGENKONTROLL SFS 1998:901 (FVE) www.miljosamverkansydost.se INSPEKTIONSUNDERLAG

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

10/1/2015. Varutillsyn seminarieserie 2015. Översikt. Definition. Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen

10/1/2015. Varutillsyn seminarieserie 2015. Översikt. Definition. Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen Varutillsyn seminarieserie 2015 Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen Översikt Vad är en vara? Hur mycket information finns det för varor jämfört med bekämpningsmedel och kemiska produkter?

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter och biotekniska organismer 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad

Läs mer

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen Örnsköldsviks kommun januari 2017 Kemikaliehantering Syftet med det här bladet är att övergripande informera företag om kemikalieregelverket samt om hur man ska hantera kemikalier i sin verksamhet för

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri miljö Hållbar upphandling Roller i arbetet för en giftfri miljö och

Läs mer

Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier. Användning av kemikalier i den egna verksamheten. Miljöförvaltningen R 2012:13

Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier. Användning av kemikalier i den egna verksamheten. Miljöförvaltningen R 2012:13 ISBN nr: 1401-2448 R 2012:13 Foto: Colourbox Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier Användning av kemikalier i den egna verksamheten Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg

Läs mer

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken INFORMATION om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Samhällsbyggnadskontoret 2014-12-17 2 (8) En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 3. 2019-01-28 Denna

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:742 Utkom från trycket den 6 juli 2010 utfärdad den 23 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 14 kap. 2, 3, 10, 17 och 20,

Läs mer

Tema CLP-program kl

Tema CLP-program kl Tema CLP-program kl 13.00-16.00 Introduktion till CLP (KemI) Arbetsmiljöverkets regler med koppling till CLP (AV) Kaffepaus ca 14.25 Nya krav på uppgifter till Giftinformationscentralen (GIC) Tillsyn av

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier

Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier RAPPORT Kunskapen om Reach hos nedströmsanvändare av kemikalier Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg och Stockholm Antagen av Miljönämnden 2012-03-20 Rapportnr 3/2012 ISSN 1400-4690 Rapporter

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2009-02-27 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier?

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier? s 69-82 i handboken 10 april 2014 Föreläsare Per Nordenfalk Vad är kemikalier? är egentligen allt vi har omkring oss. är ämnen eller blandningar av ämnen. Antingen finns de naturligt i naturen, till exempel

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 3:e reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

EU-information Tillsyn

EU-information Tillsyn EU-information Tillsyn Forums avslutade tillsynsprojekt under 2018 Henrik Hedlund Enheten för tillsyn av kemiska produkter Observera Denna presentation innehåller en förenklad bild av lagstiftningen. För

Läs mer

Avrundning av eftermiddagen

Avrundning av eftermiddagen Avrundning av eftermiddagen UFI-kodens placering i produktinformationen Ändringar i reglerna som diskuteras Tillsyn och kontroll Produktregistret Sammanfattning Vägledning och stöd Tid för frågor och utvärdering

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Reach. Anne Marie Vass 2015-10-07

Reach. Anne Marie Vass 2015-10-07 Reach Anne Marie Vass 2015-10-07 Reach Registrering Utvärdering Tillstånd Begränsning Information i distributionskedjan Listor och annex i Reach Kandidatlistan särskilt farliga ämnen (163) Annex XIV ämnen

Läs mer

Sammanställning av säkerhetsdatablad

Sammanställning av säkerhetsdatablad K O R T F A T T A D V Ä G L E D N I N G Sammanställning av säkerhetsdatablad Dokumentet syftar till att på ett enkelt sätt förklara de viktigaste principerna och skyldigheterna i samband med sammanställning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter; SFS 2010:964 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver att

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach 2011-05-16 Bilaga 5 Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach De benämningar som har en egen definition i Reach (artikel 3) har här markerats med asterisk (*) Se även lista på KemI:s hemsida: http://www.kemi.se/templates/page

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Vetenskaplig forskning och utveckling (FoU), produkt- och processinriktad forskning och utveckling (PPORD)

Vetenskaplig forskning och utveckling (FoU), produkt- och processinriktad forskning och utveckling (PPORD) V Ä G L E D N I N G I K O R T H E T Vetenskaplig forskning och utveckling (FoU), produkt- och processinriktad forskning och utveckling (PPORD) Dokumentet syftar till att på ett enkelt sätt förklara de

Läs mer

Kemikaliekontroll på företaget. En vägledning för inköpare och miljöansvariga

Kemikaliekontroll på företaget. En vägledning för inköpare och miljöansvariga Kemikaliekontroll på företaget En vägledning för inköpare och miljöansvariga 1 Innehåll Giftfri miljö ett miljömål i Göteborg...3 Reach EU:s kemikalielag...5 Hur förhåller sig miljömålet till Reach?...6

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk s 69-82 i handboken 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska

Läs mer

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Miljöförvaltningen Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Svaneskolan 2011-04-26 Björn Berséus, Miljöchef, 046-35 52 60 Agnieszka Fedorowska, Miljöinspektör, 046-35

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. IT-680 Defoamer

SÄKERHETSDATABLAD. IT-680 Defoamer IT-680 Defoamer Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD IT-680 Defoamer Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets

Läs mer

1/05. RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt

1/05. RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt PM 1/05 RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt RIO Skåne 2004 ett regionalt inspektionsprojekt Best.nr. 510 802 Sundbyberg i mars 2005 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: tel:

Läs mer

Tillsyn av CLP-märkning i handeln

Tillsyn av CLP-märkning i handeln Tillsyn av CLP-märkning i handeln - ett samverkansprojekt tillsammans med Sveriges kommuner Caroline Nilsson Inspektör, tillsyn av kemiska produkter Vilka företag kontrollerar Kemikalieinspektionen? Primärleverantörer:

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Till dig som säljer kemiska produkter

Till dig som säljer kemiska produkter Till dig som säljer kemiska produkter kemikalieinspektionen.se Information till läsaren Kemikalieinspektionen vill uppmärksamma dig på att den här broschyren inte ersätter de fullständiga regelverken,

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Säkerhetsdatablad för kemiska produkter. med fokus på fysikaliska faror, fysikaliskkemiska egenskaper och transport

Säkerhetsdatablad för kemiska produkter. med fokus på fysikaliska faror, fysikaliskkemiska egenskaper och transport Säkerhetsdatablad för kemiska produkter med fokus på fysikaliska faror, fysikaliskkemiska egenskaper och transport 2 MSB:s kontaktpersoner: Rolf Weinander, 010-240 53 61 Lorens van Dam, 010-240 52 69 Publikationsnummer

Läs mer

Nr 1/04 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2003

Nr 1/04 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2003 PM Nr 1/04 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2003 Best.nr. 510 775 Sundbyberg i april 2004 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: Närservice, Margretedalsvägen

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Kemikalier i varor 2013 Regionalt tillsynsprojekt Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Sid 2 Regionalt tillsynsprojekt 2013 Projektet har genomförts av miljöinspektör

Läs mer

Kemikalietillsyn i detaljhandeln

Kemikalietillsyn i detaljhandeln Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT Rapport: 1/2011 Författare: Björn Jonsson Datum: 2011-09-26 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN I SOLNA STAD Postadress Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen,

Läs mer

Nr 3/02 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2002

Nr 3/02 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2002 PM Nr 3/02 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN Ett regionalt inspektionsprojekt i Stockholm 2002 Best.nr. 510 777 Sundbyberg i april 2004 Utgivare: Kemikalieinspektionen Beställningsadress: Närservice, Margretedalsvägen

Läs mer

Lagar och föreskrifter

Lagar och föreskrifter Lagar och föreskrifter Det finns många lagar och författningar som syftar till att skydda miljön. För den yttre miljön är de viktigaste lagarna samlade i miljöbalken. I vissa fall anges detaljerade krav,

Läs mer

Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker

Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker Miljösamverkan Skåne 2012-2013 Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Checklista Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker Ta med kandidatförteckningen vid tillsynsbesöket! Syftet

Läs mer

REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer

REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer REACH står för Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

REACH Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemikalier. Cecilia Westöö 10 oktober 2018

REACH Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemikalier. Cecilia Westöö 10 oktober 2018 REACH Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemikalier Cecilia Westöö 10 oktober 2018 Den här presentationen Kort om grunderna i förordningen Aktuellt inom Reach Arbetet med Reach översynen

Läs mer