Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande"

Transkript

1 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 3, 2013 INNEHÅLL Ny ordförande för Sjöfartsforum Premiär för Maritimt Nätverk i riksdagen Maritima evenemang Maritima notiser Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande På Sjöfartsforums årsmöte, som ägde rum i Göteborg den 19 mars, valdes Claes Berglund, Stena AB, till ny ordförande. Han är ansvarig för samhälls- och miljöfrågor på Stena AB och har tidigare bland annat varit linjechef på Stena Line och arbetat med transport och logistik på Schenker. Claes starka förankring i den maritima näringens affärsmässiga verksamhet blir en stor tillgång när det maritima klustrets gemensamma åtgärdsplan ska förverkligas. Med stor ödmjukhet och entusiasm ser jag fram emot att tillsammans med övriga i näringen driva igenom de förändringar som krävs för att vi återigen skall få en livskraftig och växande maritim näring i Sverige, säger Claes Berglund. Till föreningens vice ordförande utsågs Mikael Castanius, Sveriges Hamnar, och Kenny Reinhold, SEKO Sjöfolk. Klas Brännström, Chalmers, som varit föreningens ordförande under två år, kvarstår i styrelsen. Övriga styrelseledamöter är: Susanne Abrahamsson, SSPA Sweden AB; Berit Blomqvist, Sveriges Skeppsmäklareförening; David Bromander, Sirius Chartering; Klas Brännström, Chalmers; Erik Froste, Södertälje Hamn; Lars Green, Green Consulting Group; Karolina Kjellgren, Wallenius Wilhelmsen Logistics; Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum; Christer Schoug, Sveriges Redareförening; Jerker Sjögren, Lindholmen Science Park, och Leena Tegevi, Skärgårdsredarna. Sjöfartsforum och Sjöfartens Analys Institut, SAI, som också hade sin årsstämma vid samma tillfälle, hade direkt efter stämmorna bjudit in medlemmar och anställda till miniseminariet CSR Lyx eller nödvändighet. Stena, Stockholms Hamnar och Lloyd s Register presenterade sitt hållbarhetsarbete och sin syn på Corporate Social Responsibility. Dessutom fick deltagarna en presentation och demonstration av Visual Arena Lindholmen med Europas största pekskärm. Den 19 kvadratmeter stora skärmen och dess möjligheter för visualisering imponerade stort. Evenemanget avslutades med maritimt mingel. Riksdagens Maritima Nätverk har haft sin första träff Den 21 mars var det premiärträff för Riksdagens Maritima Nätverk. Det nya nätverket riktar sig till samtliga riksdagsledamöter och tjänstemän i riksdagen. Första frukostmötet talade Jan Fritz Hansen, vicedirektör på Danmarks Rederiförening, Christer Schoug, Sveriges Redareförening, och Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum.

2 Jan Fritz Hansen presenterade den danska Vaekstplanen och den danska rederinäringens utveckling och position. För 30 år sedan var den svenska rederinäringen 50 procent större än den danska. Idag är situationen helt annorlunda. Danmark är idag världens fjärde största tonnageoperatörer. Danskkontrollerat tonnage transporterar 20 procent av den kinesiska exporten och Danmark står för 40 procent av den arktiska trafiken. 7 procent av världens tonnage är danskt. Nyckeln till utvecklingen och förutsättningen för den är enligt Jan Fritz Hansen det danska internationella registret och tonnageskatt, dvs en stabil beskattning. Stabiliteten och långsiktigheten är avgörande. Utan detta skulle den danske utvecklingen inte varit möjlig och, menade Jan Fritz Hansen tonnageskatten kostar inte staten någonting. Han konstaterade också att både borgliga och socialdemokratiska regeringar har stått upp för detta och att varje näring behöver sin speciella omvårdnad. Jan Fritz Hansen tog också upp kopplingen mellan rederier och underleverantörer och övriga klustret. Det är i den landbaserade näringen som ökningen av antalet anställda märks mest. Danska utvecklingsområden är Arktis och offshore och det är också där han framför allt ser danska sjömän arbeta i framtiden. Jan Fritz Hansen hoppades på en svensk maritim utveckling med en större svensk rederinäring. Det behövs för en stark maritim EU-röst och för en stark röst för internationell kvalitetssjöfart. Han efterlyste också ett ökat nordiskt samarbete. Initiativet till Riksdagens Maritima Nätverk är taget av Annelie Enochson (kd), Lars Johansson (s), Jessica Rosencrantz (m), Hans Rothenberg (m) och Kent Persson (v) Maritima evenemang Nu är det hög tid att anmäla sig till Swedish Maritime Day den 9 april i Göteborg sista anmälningsdag är den 2 april! Swedish Maritime Day är årets största maritima konferens med teman som sträcker sig från sjöfart till maritim besöksnäring och havsmiljö. På förmiddagen talar key-note speakers, bl a regeringens havs- och vattenambassadör Lisa Emilia Svensson och Carla Montesi, ansvarig för marine policy i Nordsjön och Östersjön, DG MARE, EU-kommissionen. På eftermiddagen är programmet uppdelat i åtta programspår; Teknik i framkant, Underleverantörer som gör avtryck, Vattenvägen infrastruktur med potential, Kustkonferensen, Offshore energy, Havsförvaltning, Marin bioteknik och Marina livsmedel. Du skräddarsyr själv ditt eftermiddagsprogram.

3 Programspåret om Vattenvägen handlar om dess möjligheter att komplettera land- och järnvägsinfrastrukturen för ett hållbart svenskt transportsystem. Vattenvägen kräver små investerings- och underhållskostnader, är klar att användas, säker samt miljö- och resurseffektiv. Föredragshållarna inom detta programspår är: Sven Sökjer- Petersen, MariTerm; David Bromander, Sirius Chartering; Erik Froste, Södertälje Hamn; Joachim Glassell, Svensk Handel; Carl Carlsson, Sveriges Redareförening; Susanna Hall Kihl, Vattenbussen; Michaël H C Stang; Håkan Thorell, O F Ahlmark & Co Eftr, och Carola Alzén, Mälarhamnar Läs mer och anmäl dig på: Stora TransportDagen i Stockholm Stora TransportDagen är en mötesplats för diskussioner kring transportnäringen med seminarier och debatt. Här möts politiker och näringsliv onsdag den 17 april på Berns i Stockholm. Läs mer, anmäl och ladda ner program Transporterna/Aktuellt/Evenemang/Stora-TransportDagen/ Frukostseminarium presenterar rapport om maritima näringen Den 18 april inbjuder Vinnova till ett frukostseminarium i Stockholm på temat Sveriges maritima näringar Trender, förnyelse och sysselsättning. En nyligen genomförd studie av den maritima näringen presenteras, liksom Vinnovas aktuella insatser för branschen. Östersjöseminarium om hållbar tillväxt Den 23 april arrangerar IVL Svenska Miljöinstitutet sitt årliga Östersjöseminarium på Teaterskeppet, Skeppsbron. Seminariet har fokus på hållbar tillväxt och samverkan inom Östersjöregionen b0e45ae78386d.html Sjövärnskåren firar 100 år Sjövärnskåren har cirka medlemmar och utbildar 500 ungdomar varje år. Den 3-5 maj firar Sjövärnskåren 100 år och samlar då fartyg från både Sverige och Danmark på Eriksberg i Göteborg. Förutom svenska marinfartyg deltar fartyg från danska sjövärnskåren, kustbevakningen, sjöpolisen och sjöräddningssällskapet. Alla fartyg är då öppna för besök. Sjöfartens dag i Mariehamn Ålands sjöfart inbjuder till Sjöfartens Dag 2013 den 16 maj på Alandica Kultur & Kongress i Mariehamn. Årets Almedalsvecka med Maritim Mötesplats Planerna är redan igång för årets Maritim Mötesplats under Almedalsveckan den 1-5 juli, med seminarier och Maritima Mingel (sjöfartspubar). Liksom förra året kommer vi att hålla till i Gotlandsbolagets fina trädgård, Hamngatan 1, med ett stort och väl utrustat konferenstält. En gemensam Maritim Mötesplats i Almedalen, med många olika seminarier om sjöfarten och den maritima näringen, bidrar till att etablera och tydliggöra den maritima basnäringen. Aktörer i klustret är välkomna att boka in seminarietid eller köpa sponsorpaket och få en egen arena och ökad synlighet. Ett särskilt brev har gått ut till alla medlemmar i Sjöfartsforum. Kontakta anna.hammargren@maritimeforum.se för mer information.

4 Maritima notiser Statlig utredning om tonnageskatt i Sverige Regeringen har beslutat om direktiv till en utredning som ska analysera möjligheten att införa ett system med tonnageskatt i Sverige. Syftet är att öka andelen svenskflaggade fartyg i den svenska handelsflottan. Som utredare har utsetts chefsrådman Marie Jönsson. Uppdraget ska redovisas senast den 14 november Proposition om tillsyn inom sjöfarten Som ett led i regeringens handlingsplan för förbättrad konkurrenskraft för sjöfarten presenterar regeringen propositionen "Överlåtelse av tillsynsuppgifter inom sjöfarten". Propositionen föreslår en lagändring som i förlängningen ger svenska rederier möjlighet att själva välja tillsynsutövare. Tre miljarder till närsjöfart i Norge På Norges Rederiförbunds årliga konferens den 14 mars lovade statsminister Jens Stoltenberg tre miljarder NOK till närsjöfarten i kommande Nationella transportplan som sträcker sig över tio år. Statsministeren pekade ut fyra områden för särskilda satsningar; hamnar, ökat samarbete mellan hamnar, ökad kunskap och analys av godsflöden samt ökat fokus på övergångarna mellan sjö, järnväg och väg. Vi hoppas att detta kan inspirera även till svenska satsningar framöver. och norsk närsjöfartsstrategi på gång Norska Fiskeri- och kustdepartementet arbetar med att etablera en ny närsjöfartsstrategi kopplat till den nya nationella transportplanen. Sjöfartsnäringen är inbjuden till ett första möte den 27 mars. Danmark säkrar maritima möjligheter Den danska regeringen inleder ett tätt samarbete med den maritima sektorn för att säkra att Danmark utnyttjar de stora möjligheter som erbjuds inom exempelvis Arktis och offshore inom de närmaste åren. Det meddelade handels- och tillväxtminister Annette Vilhelmsen vid ett fokusmöte om marin tillväxt i Fredrikshamn den 18 mars. Danska filmklassikern S/S Martha återuppstår Den danska maritima filmklassikern från 1967, om rederiet O P Andersens svarta får, S/S Martha, återuppstår genom ett samarbete mellan Einstein Film och Nordisk Film. Världen första bunkerfartyg för LNG Den 20 mars döptes världens första bunkerfartyg för LNG, Seagas, vid en ceremoni i Stockholm. Bunkerfartyget kommer dagligen att leverera mellan ton LNG till Viking Lines nya kryssningsfartyg M/S Viking Grace när fartyget ligger förtöjt vid Stadsgården i Stockholm. Den flytande gasen kommer från AGA:s anläggning i Nynäshamn. Drift och bemanning sköts av Sirius Shipping. All-time-high för Malmös hamnområde 98 procent av CMP:s ytor i Malmö är nu uthyrda, vilket är all-time-high. Inomhus har CMP drygt kvm för uthyrning i Malmö och utomhus finns ytor på närmare kvm.

5 Stockholms stora hamnutbyggnadsprojekt Värtahamnen är Stockholms största hamn, med närmare 4 miljoner passagerare och en hantering av 1,6 miljoner ton gods. Med start under 2013 kommer Värtahamnen att byggas om och delvis flyttas längre ut i vattnet. Första spadtaget planeras till i juni. Officersstudenter läser nautik på Sjöfartshögskolan Försvarshögskolan, som ligger i Stockholm, har tecknat avtal med Sjöfartsskolan i Kalmar. Avtalet, som rör beställd utbildning, innebär att Försvarshögskolan kommer att skicka studenter från officersprogrammet för att genomföra kurser i nautik på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet. Ny ledning för Lighthouse Bengt-Olof Petersen, skeppsbyggnadsingenjör, har från den 1 mars 2013, utsetts till ny föreståndare för det marina forskningscentret Lighthouse som initierats av Chalmers, Handelshögskolan i Göteborg och Sveriges Redareförening. Göteborg fortsatt hub för containrar till Norge Containerrederiet MacAndrews fortsätter satsa på Göteborgs Hamn som omlastningsnav för den norska marknaden. Varje år transporteras stora mängder containrar från Göteborgs Hamn med tåg till destinationer i Norge. Transporten mellan Göteborg och Oslo tar sex timmar och möjliggör en effektiv tillgång till den europeiska marknaden för norska företag. Världens största containerfartyg till Göteborg Maersk Line bygger just nu världens största containerfartyg, Triple E, på ett varv i Sydkorea. Fartyget kan lasta upp till containrar och i augusti kommer det att anlöpa Göteborgs Hamn för första gången. Göteborg är en av få hamnar i norra Europa med tillräckligt djupa och breda farleder och stora kranar för att ta emot Triple E. Minskade marknadsandelar för sjötransporter i Norge pga svaveldirektivet De nya reglerna om svavelutsläpp, som införs 2015 i SECA-området som omfattar Engelska Kanalen, Östersjön och Nordsjön, fördyrar sjötransporter och leder till minskade marknadsandelar. Kostnadsökningen beräknas i Norge till 8-10 procent. Det skriver Shortsea Promotion Centre Norway på sin webbplats. och förlorade jobb enligt brittisk rapport UK Chamber of Shipping presenterade nyligen en rapport som visar att de nya reglerna kan leda till upp mot förlorade jobb och ett omfattande modalt skifte från sjö till land som i sin tur kan innebära stängning av en del närsjöfartslinjer. Bakgrunden till rapporten är ett ministermöte förra året där UK Chamber of Shipping ombetts ta fram ett underlag för konsekvenserna av de nya reglerna för brittisk sjöfart.

6 EU:s transportbudget Infrastruktursatsningarna på transporter klarar sig rätt väl i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. Efter prutningar i förhandlingarna med EU:s regeringschefer den 7-8 februari ligger den årliga budgetramen på omkring 23,2 miljarder euro för transportinfrastrukturen. Det är en rejäl ökning jämfört med årets 12,9 miljarder samtidigt som det är en nedskärning jämfört med ursprungsförslaget på närmare 32 miljarder euro. SCA utökar trafiken på Helsingborgs Hamn Pappersjätten SCA utökar trafiken i Helsingborgs Hamn. SCA Transforest har i flera år anlöpt hamnen en gång i veckan med sina roro-fartyg på väg till Sundsvall. Nu tillkommer anlöp även för södergående fartyg på väg till London och Rotterdam. Minskad tillväxt i containertrafiken Än växer världens containerfrakt till sjöss men tillväxttakten har mattats jämfört med under boomen Det konstaterar marknadsanalysföretaget Alphaliner. Fraktvolymerna i världens 25 största containerhamnar växte med 4,0 procent under 2012, att jämföra med 8,7 procent året innan och hela 15,5 procent år Nytt namn i norr Från och med mars 2013 har Bottenvikens Stuveri, Bay of Bothnia, Bröderna Svärdsudd Traktorer och Luleå Shipping bytt namn till ShoreLink. Kontroll på godset via smartphone och web Hogia lanserar en onlinelösning av sin Logistics web som gör det möjligt för rederier, åkeriföretag och speditörer att ha kontroll på godset under transport. 94A1-4422CBBEEAD0&r=127387&rcrc=AF110F61 Nyhetsbrev från ESN European Shortsea Network (ESN) har startat ett digitalt nyhetsbrev. Intresserade kan registrera sig för prenumeration via webbplatsen: Du hittar detta och tidigare nyhetsbrev på vår webbplats Följ oss även på Facebook Om du inte längre vill ha vårt nyhetsbrev, skicka ett mejl till nyhetsbrev@maritimeforum.se

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 För fjärde året i rad har Sjöfartsforums verksamhet till stor del dominerats av det maritima strategiarbetet. Sju fokusgrupper, med

Läs mer

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till?

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? Den maritima strategiprocessen, Victory Hotel, Stockholm 2012-03-08 Sjöfartsforum Intresseförening för det maritima klustret

Läs mer

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm DEN MARITIMA STRATEGIPROCESSEN Redovisning av fokusgrupperna Konkurrensvillkor och Hållbar värdetillväxt Sjöfartsforum

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT. Senaste tillskottet i kampanjen är det norskägda roro-rederiet Höegh Autoliners, som trafikerar Göteborg varannan vecka.

SKEPPSMÄKLARNYTT. Senaste tillskottet i kampanjen är det norskägda roro-rederiet Höegh Autoliners, som trafikerar Göteborg varannan vecka. Nr 12 2012 2012-12-21 SKEPPSMÄKLARNYTT Kampanj för renare sjöfart Sjöfartens entreprenörsdag 28 maj Vill ditt företag synas bland dem som idag studerar sjöfart och Logistik? Dags att anmäla sig till vårens

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 3, 2012 Innehåll Påminnelse Minikonferens om CSR 21 mars sista anmälningsdag 16 mars Sjöfartsforums föreningsstämma 21 mars i Göteborg Fler aktiviteter i kalendariet Närsjöfart

Läs mer

Sjöfarten i fokus på Almedalsveckans Maritima Mötesplatsen

Sjöfarten i fokus på Almedalsveckans Maritima Mötesplatsen Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 4, 2013 INNEHÅLL Maritim Mötesplats under Almedalsveckan Maritimt mingel och eftersnack med gästtalare Piratproblematiken ämne hos Riksdagens Maritima Nätverk Swedish Maritime

Läs mer

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet Ropstensslingan 11B, 115 42 STOCKHOLM, Tel: 08 410 540 46, Fax: 08 662 78 25, Email: info@maritimeforum.se, www.maritimeforum.se Sjöfartsforum är en intresseförening för det maritima klustret. Föreningen

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev juni, 2014

Sjöfartsforums nyhetsbrev juni, 2014 Sjöfartsforums nyhetsbrev juni, 2014 I DETTA NYHETSBREV: - Ett maritimt valmanifest; fyra punkter för att stärka sjöfarten som trafikslag och näring - 30 seminarier och aktiviteter på den Maritima Mötesplatsen

Läs mer

Sjöfartsforum håller årsstämma 19 mars

Sjöfartsforum håller årsstämma 19 mars Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 2, 2013 INNEHÅLL Sjöfartsforums årsstämma Minikonferens CSR lyx eller nödvändighet samt besök på Visual Arena Lindholmen efter stämman Riksdagens Maritima Nätverk startar Maritima

Läs mer

Två Sjöfartspubar och en Sjöfartseftermiddag. Infrastrukturministern gästar måndagspuben

Två Sjöfartspubar och en Sjöfartseftermiddag. Infrastrukturministern gästar måndagspuben Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 5, 2011 Innehåll Sjöfart i Almedalen: välkommen till Sjöfartspub, Sjöfartseftermiddag mm Sjöfartsforums miljödiplom nominera dina kandidater före 1 augusti Världssjöfartens

Läs mer

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6 Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6 I detta nyhetsbrev: Succé igen i Almedalen Sjöfartsforum ordförandeorganisation för European Shortsea Network Vision och strategiprojektet höststartar den 24 augusti Sjöfartspub

Läs mer

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2007

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2007 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2007 Tv Carl Tullstedt mottar Sjöfartsforums miljödiplom till PureBallast. Ovan Eirik Nyhus, DNV, Lena Blomqvist Wallenius Wilhelmsen Logistics och Anna Risfelt Hammargren,

Läs mer

framtida möjligheter och utmaningar

framtida möjligheter och utmaningar ens framtida möjligheter och utmaningar Presentation av Tillväxtanalys uppdrag, Näringsdepartementet, 21 juni 2010 Maria Lindqvist, projektledare Regeringsuppdraget En beskrivning och analys av klustrets

Läs mer

Tema IS maritimt mingel i Stockholm 29 augusti

Tema IS maritimt mingel i Stockholm 29 augusti Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 5, 2013 INNEHÅLL Tema IS, maritimt mingel i Stockholm 29 augusti Världssjöfartens Dag 26 september, gröna utmaningar för en blå näring Stor aktivitet på den Maritima Mötesplatsen

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT MOMSKURSEN ÄR FULLSTÄNDIGT FULLBOKAD! REKORDMÅNGA SKREV ICS-EXAMEN VÄRLDEN ÖVER

SKEPPSMÄKLARNYTT MOMSKURSEN ÄR FULLSTÄNDIGT FULLBOKAD! REKORDMÅNGA SKREV ICS-EXAMEN VÄRLDEN ÖVER Nr 7-8 2012 2012-08-31 SKEPPSMÄKLARNYTT Momskursen är fullständigt fullbokad! Rekordmånga skrev ICS-examen världen över Sjöfartspub och Maritim Mötesplats i Almedalen Inbjudan till work shop: Svensk sjöfart

Läs mer

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Skärpta regler kräver nya lösningar Sjöfarten står inför stora utmaningar när de internationella miljökraven skärps. Som en av de första hamnarna i världen

Läs mer

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i Blå Tillväxt är bra för miljön och skapar förutsättningar för nya arbetstillfällen. Branschorganisationen Svensk Sjöfart och fackföreningarna Seko sjöfolk och Sjöbefälsföreningen arbetar tillsammans för

Läs mer

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Flexibla transporter för framtiden När marknaden för många branscher blir allt mer global, måste transporterna effektiviseras för att du som

Läs mer

The Kvarken Multimodal link

The Kvarken Multimodal link The Kvarken Multimodal link TEN-T blev en del av EU-samarbetet efter Maastrichtfördraget 1992. Syftet är att en väl utbyggd infrastruktur gör det möjligt för unionsmedborgare, ekonomiska aktörer samt regionala

Läs mer

Rapport om Mälarsjöfarten 2013

Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Sjöfarten är i allmänhet ett billigt och effektivt transportsätt. För vår verksamhet är en fungerande sjöfart helt avgörande Jan Gånge, VD, Cementa 2013 året då många började

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014 I DETTA NYHETSBREV: - Den effektiva hamnen en viktig pusselbit för en konkurrenskraftig sjöfart - Näringsdepartementets arbete med en maritim strategi har identifierat

Läs mer

Närsjöfart i ett europeiskt feederperspektiv. Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 1

Närsjöfart i ett europeiskt feederperspektiv. Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 1 Närsjöfart i ett europeiskt feederperspektiv Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 1 Kort om Unifeeder Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 2 Unifeeder idag Den största t operatören med det

Läs mer

SJÖFARTSVERKET. Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

SJÖFARTSVERKET. Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1 (3) SJÖFARTSVERKET Generaldirektören 2000-06-05 0402-0005033 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Sjöfartsverket har regeringens uppdrag att följa upp och redovisa utvecklingen av den svenska sjöfartsnäringens

Läs mer

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2009

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2009 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2009 Sjöfartsforum lägger sitt 14:e verksamhetsår till handlingarna ett år starkt präglat av en tydligt framväxande vilja bland företag och organisationer med maritim

Läs mer

Arne Jensen, Professor i transportekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Kompetensgruppen för Logistik och Transportekonomi,

Arne Jensen, Professor i transportekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Kompetensgruppen för Logistik och Transportekonomi, Hvad er det som gør, at der er så gode relationer mellem erhverv og forskning i Sverige med fokus på transportområdet og kan Danmark lære noget af det? Arne Jensen, Professor i transportekonomi, Handelshögskolan

Läs mer

INFORMATION om SJÖFART 2011 och 2012

INFORMATION om SJÖFART 2011 och 2012 INFORMATION om SJÖFART 211 och 212 Text Carina Z Jonsson Text- och bildredigering Kjell Ljung 1 Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 3 Svenska handelsflottan 3 Tillskott till handelsflottan

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen STRÖMSTADS KOMMUN ÄRENDE Sida 4 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-02-27 Kf Ks 13 Au 34 Dnr Ks/ 2013-0474 Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 6, 2013

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 6, 2013 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 6, 2013 INNEHÅLL 12-13 november, Sveriges första konferens om kustsjöfart Världssjöfartens Dag 2013 Maritimt mingel med tema IS Ny medlem Greencarrier Sjöfartsforums kansli

Läs mer

Västsverige som klustermotor för den maritima näringen

Västsverige som klustermotor för den maritima näringen Västsverige som klustermotor för den maritima näringen Den svenska maritima sektorns framtida roll och betydelse Västsverige är en maritim region, både i ett europeiskt och globalt perspektiv. Den långa

Läs mer

De nya svavelreglerna skadar svensk industris framtid!

De nya svavelreglerna skadar svensk industris framtid! De nya svavelreglerna skadar svensk industris framtid! Karolina Boholm, transportdirektör Skogsindustrierna 2012-11-20, Hållbara transporter, IVL Skogsindustrin har stor regional betydelse & är Sveriges

Läs mer

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Ingrid Lundberg Volvo Logistics Eric Nilsson Next Part Johan Axiö Sjöfartsverket Emil Fasten Trafikverket Ola Hjärtström Norrköpings Hamn och Stuveri Stig-Göran

Läs mer

Öppet möte om ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen

Öppet möte om ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen 2017-01-26 Öppet möte om ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen EN SVENSK MARITIM BASNÄRING Anna Hammagren, Fullpage Communications AB Havet som naturresurs Havet som vattenväg -det hållbara

Läs mer

Hamntjänster i svenska TEN-hamnar

Hamntjänster i svenska TEN-hamnar TSS 2018-3421 Datum Handläggare Malin Ekeström Sjö- och luftfart 1 (5) Hamntjänster i svenska TEN-hamnar Sammanfattning Syftet med denna promemoria är att beskriva hur de svenska hamnar som ingår i det

Läs mer

Energisession 2009. Christina Lindbäck Kvalitets- och miljöchef, Ragn-Sells AB Ordförande, Näringslivets miljöchefer

Energisession 2009. Christina Lindbäck Kvalitets- och miljöchef, Ragn-Sells AB Ordförande, Näringslivets miljöchefer Energisession 2009 Christina Lindbäck Kvalitets- och miljöchef, Ragn-Sells AB Ordförande, Näringslivets miljöchefer Fakta om Ragn-Sells Sveriges största miljö- och återvinningsföretag 2 800 anställda Verksamma

Läs mer

Näringsdepartementet 1

Näringsdepartementet 1 2017-01-26 Näringsdepartementet 1 En svensk maritim strategi för människor, jobb och miljö Näringsdepartementet Ida Björklund 2 Konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra

Läs mer

Eftermiddagsseminarium om närsjöfart, infrastruktur och intermodalitet - utmaningar och möjligheter. 8 mars i Stockholm

Eftermiddagsseminarium om närsjöfart, infrastruktur och intermodalitet - utmaningar och möjligheter. 8 mars i Stockholm Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2012 Innehåll 8 mars, eftermiddagsseminarium om närsjöfart, infrastruktur och intermodalitet Vad är närsjöfart och kustsjöfart? 21 mars, Sjöfartsforums stämma i Göteborg

Läs mer

Sjöfartsforums öppna maritima strategiprocess Sjöfartsforum / Maritime Forum, Shortsea Promotion Centre Sweden

Sjöfartsforums öppna maritima strategiprocess Sjöfartsforum / Maritime Forum, Shortsea Promotion Centre Sweden Sjöfartsforums öppna maritima strategiprocess 2009 2013 Vägen mot en etablerad svensk maritim näring, och en politiskt beslutad, maritim strategi Från frustration till aktion Det är dags nu!!! Sverige

Läs mer

Svenskt Marintekniskt Forum

Svenskt Marintekniskt Forum Svenskt Marintekniskt Forum Välkomna till SMTF Medlemsstämma 2019 AGENDA 10:00 Registrering och kaffe 10:30 Presentation av och rundvandring på RISE brandlabb 11:00 Maria Hjohlman, Fire Research, presenterar

Läs mer

Svensk sjöfart: nyckeltal 2015*

Svensk sjöfart: nyckeltal 2015* Svensk sjöfart: nyckeltal 2015* Tabell 1a. Svenska handelsflottan ( 300 GT). 2005-2015 Handelsflottan totalt Svensk flagg Utländsk flagg År (1 jan) fartyg GT fartyg GT fartyg GT 2005 456 6 433 101 252

Läs mer

Sjöfart. Nyckeltal juli Metodutveckling finns beskriven i rapporten Svensk Sjöfart Nyckeltal utgiven

Sjöfart. Nyckeltal juli Metodutveckling finns beskriven i rapporten Svensk Sjöfart Nyckeltal utgiven Svensk Sjöfart Nyckeltal juli 2008 Metodutveckling finns beskriven i rapporten Svensk Sjöfart Nyckeltal utgiven 2008-07-01 Tabell 1. Svenska handelsflottans utveckling (300GT och över)* Handelsflottan

Läs mer

Maritim Mötesplats Almedalsveckan 2014

Maritim Mötesplats Almedalsveckan 2014 Maritim Mötesplats Almedalsveckan 2014 Se hela programmet på den Maritima Mötesplatsen här. Se den Maritima Mötesplatsens sponsorer här. Läs om de Maritima Minglen här. Se bildspel från den Maritima Mötesplatsen

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 7, 2013

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 7, 2013 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 7, 2013 INNEHÅLL Vi har inte råd att låta bli att satsa på vattenvägen och sjöfarten - Kustsjöfart, närsjöfart och inlandssjöfart behov och potential - Ostkusthamnar på barrikaden

Läs mer

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 5, 2010

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 5, 2010 visa på sjöfartens roll och möjligheter för samhälle och näringsliv. Inom klustret verkar Sjöfartsforum för ökad samverkan, Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 5, 2010 I detta nyhetsbrev: Vem ska få Sjöfartsforums

Läs mer

20 APRIL SVENSKA MÄSSAN, GÖTEBORG

20 APRIL SVENSKA MÄSSAN, GÖTEBORG 20 APRIL SVENSKA MÄSSAN, GÖTEBORG MÖTESPLATSEN FÖR MARITIM KOMPETENS Swedish Maritime Day är årets största maritima mötesplats. Här samlas hela det nationella maritima klustret näring, forskning och offentlig

Läs mer

Lighthouse - för en konkurrenskraftig, hållbar och säker maritim sektor med god arbetsmiljö

Lighthouse - för en konkurrenskraftig, hållbar och säker maritim sektor med god arbetsmiljö Lighthouse - för en konkurrenskraftig, hållbar och säker maritim sektor med god arbetsmiljö www.lighthouse.nu Om Lighthouse Sedan 2006 har Lighthouse arbetat för att lyfta fram och främja maritim forskning

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea Folkets hus 15 juni 2011 Trelleborgs Hamn Ro-Ro specialisten Omsättning 2010: 201 msek Resultat efter finansiella post.: 20 msek Antal anställda: Direkt 120 Tonnage 2010: 10,8 mton Antal anlöp: 6 000 Verksamhetsområden:

Läs mer

Hur kommuniceras energigaserna? Så här gör AGA. Susanne E Andersson Gasdagarna i Göteborg - 26 maj 2016

Hur kommuniceras energigaserna? Så här gör AGA. Susanne E Andersson Gasdagarna i Göteborg - 26 maj 2016 Hur kommuniceras energigaserna? Så här gör AGA. Susanne E Andersson Gasdagarna i Göteborg - 26 maj 2016 Om AGA och The Linde Group Utgångspunkt för vår kommunikation Vilka är våra målgrupper? Budskap Kanaler

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT ÄNTLIGEN EN MOMSKURS SPECIALANPASSAD FÖR SJÖFARTSNÄRINGEN!

SKEPPSMÄKLARNYTT ÄNTLIGEN EN MOMSKURS SPECIALANPASSAD FÖR SJÖFARTSNÄRINGEN! Nr 6 2012 2012-07-02 SKEPPSMÄKLARNYTT Äntligen en momskurs specialanpassad för sjöfartsnäringen! Inbjudan till work shop: Svensk sjöfart eller sjöfart i Sverige? Sjöfartspub och Maritim Mötesplats i Almedalen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2013 HANDELSKAMMAREN VÄRMLAND SERVICE AB HANDELSKAMMARÅRET 2013 Handelskammaren Värmland är en regional och oberoende medlemsorganisation. Vi arbetar för att utveckla

Läs mer

En Maritim Mötesplats ökade fokus på sjöfarten och den maritima näringen

En Maritim Mötesplats ökade fokus på sjöfarten och den maritima näringen Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 8, 2012 I detta nummer: - Stort fokus på sjöfarten och den maritima näringen under årets Almedalsvecka - Fullständigt program för Världssjöfartens Dag 2012, 100 år efter Titanic,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 CSR Småland, ideell förening

Verksamhetsberättelse 2017 CSR Småland, ideell förening Verksamhetsberättelse 2017 CSR Småland, ideell förening Föreningens utveckling Föreningen bildades av Jenny Jakobsson, Adlignum AB, Anna Carendi, Diya Consulting AB, och Patrik Sundberg, Sundberg Sustainability

Läs mer

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret 2017-10-26 Dnr KS 2017/252 Margareta Persson, utredare margareta.persson@hammaro.se 054-51 52 83 Kommunstyrelsen Svar på remiss om förslag till nationell

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT GÖTEBORG - EUROPAS MARITIMA HUVUDSTAD

SKEPPSMÄKLARNYTT GÖTEBORG - EUROPAS MARITIMA HUVUDSTAD Nr 4 2012 2012-04-30 SKEPPSMÄKLARNYTT Göteborg Europas maritima huvudstad Tre platser kvar på linjesjöfartskursen Single Window har äntligen fått styrfart Det maritima Almedalsprogrammet tar form 80 anmälda

Läs mer

Fredrik Andersson, Manager Port Development. Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid

Fredrik Andersson, Manager Port Development. Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid Fredrik Andersson, Manager Port Development Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid Från byteshandel - - till handelsutbyte. Varför hamn i Göteborg? Läget Läget Läget Varför hamn i Göteborg? Vattenvägars

Läs mer

Inlandssjöfart i Sverige vad händer och vad behövs? Branschträff, Näringsdepartementet 150318 Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum

Inlandssjöfart i Sverige vad händer och vad behövs? Branschträff, Näringsdepartementet 150318 Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum Det femte trafikslaget Inlandssjöfart i Sverige vad händer och vad behövs? Branschträff, Näringsdepartementet 150318 Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum De tekniska föreskrifterna är på plats vad händer

Läs mer

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 Fartygsforum 2012 genomfördes den 13-14 oktober i Göteborg. Fartygsforum är en mötesplats för alla som bevarar och använder historiska fartyg, ett tillfälle för ideella aktörer

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

Prognos våren 2011. Arbetsmarknadsutsikter. Sjöfart

Prognos våren 2011. Arbetsmarknadsutsikter. Sjöfart Prognos våren 211 Arbetsmarknadsutsikter 212 Innehållsförteckning Bakgrund 2 Efterfrågan på arbetskraft 3 Svenska handelsflottan 3 Tillskott till handelsflottan 4 Antalet anmälda platser hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB UTMANINGAR VI SER Utgångspunkten är tillträde till marknaderna för basindustrins produktion. Kapacitetsbrister i stora

Läs mer

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar Dir. 2009:127 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de konsekvenser

Läs mer

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Patrick Juul Vice VD, Maersk Line Skandinavien Tidigare Operations Chef Maersk Scandinavien SCA koncernen SKF koncernen Maersk Line Världens

Läs mer

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7 Regional vätgassamverkan v öppnar för f r deltagande i FP7 Erfarenheter och planer från n SamVäte, J Vätgasgruppen V ETC Agenda Presentation av projektet SamVäte och Vätgasgruppens verksamhet Planerna

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM58. Direktiv om yrkeskvalifikationer inom inlandssjöfarten. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM58. Direktiv om yrkeskvalifikationer inom inlandssjöfarten. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om yrkeskvalifikationer inom inlandssjöfarten Näringsdepartementet 2016-03-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 82 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten

Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten Fortsatt arbete med Vattenvisionen: Nationell påverkansplattform för Horisont 2020 SIO ansökan Varför en Vattenplattform?

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6, 2010

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6, 2010 visa på sjöfartens roll och möjligheter för samhälle och näringsliv. Inom klustret verkar Sjöfartsforum för ökad samverkan, Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6, 2010 I detta nyhetsbrev: Sjömannen och den svenska

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Den emissionsfria och hållbara sjöfarten

Den emissionsfria och hållbara sjöfarten Den emissionsfria och hållbara sjöfarten hur kan sjöfartsforskningen bidra? Monica Lundh Sjöingenjör, PhD Biträdande föreståndare Lighthouse 2.0 Agenda Lite allmänt resonemang kring sjöfarten Vilka utmaningar

Läs mer

Eftermiddagsseminarium 8 mars i Stockholm dags att anmäla sig När och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till?

Eftermiddagsseminarium 8 mars i Stockholm dags att anmäla sig När och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 2, 2012 Innehåll 8 mars, om närsjöfart och intermodalitet. Fullständigt program. Dags att anmäla sig. Närmast efter i kalendariet Från okänd till smått etablerad Efter färdiga

Läs mer

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF)

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm Samt: n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Göteborg 2016-03-11 Remissvar: Inriktningsunderlag inför

Läs mer

Modellering av katalytisk oxidation av metan över atmosfärstryck

Modellering av katalytisk oxidation av metan över atmosfärstryck Modellering av katalytisk oxidation av metan över atmosfärstryck Doktorand: Carl-Robert Florén Kompetenscentrum för katalys, Chalmers, Göteborg Projektnummer: 22490-3 Start: Oktober 2015 Slut: Januari

Läs mer

Rum för trivsel och tillväxt. Centralt belägna fastigheter på tillväxtorter i Sverige och Norge.

Rum för trivsel och tillväxt. Centralt belägna fastigheter på tillväxtorter i Sverige och Norge. Rum för trivsel och tillväxt. Centralt belägna fastigheter på tillväxtorter i Sverige och Norge. Lilium, ett familjeägt fastighetsbolag med kommersiella fastigheter i Sverige och Norge. Fastighetsaktiebolaget

Läs mer

ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs

ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs 12-10-30 JIP Svenska Skeppshypoteks illustration av hur respektive Joint Industry Project (JIP) organiseras.. ställde sig Sveriges Redareförening (SRF), som första redareförening

Läs mer

Hur tar vi den maritima informationshanteringen, utbildningen, kunskapen och innovationen in i framtiden?

Hur tar vi den maritima informationshanteringen, utbildningen, kunskapen och innovationen in i framtiden? Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 5, 2012 Innehåll Inbjudan till seminarium 31 maj om framtidens maritima informationshantering, kunskap och innovation Vårens sista sjöfartspub maritimt afterwork 31 maj kl

Läs mer

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO 1 Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO Finansierat av Havs- och Vattenmyndigheten Uppdraget omfattar 2 år (+ 2 år) Tjänsten har funnits sedan 1980 (tidigare på Naturvårdsverket) 2 HaV:s Oljejour

Läs mer

RISE MARITIMT. Mikael Hägg Robert Rylander. Maritime Research. Research Institutes of Sweden

RISE MARITIMT. Mikael Hägg Robert Rylander. Maritime Research. Research Institutes of Sweden RISE MARITIMT Mikael Hägg Robert Rylander Research Institutes of Sweden Maritime Research RISE maritimt Innehåll: RISE maritimt Exempel på aktiviteter RISE RESEARCH INSTITUTE OF SWEDEN RISE är Sveriges

Läs mer

SSPA. LNG ETT NYTT BRÄNSLE FÖR SJÖFARTEN. Johan Gahnström

SSPA. LNG ETT NYTT BRÄNSLE FÖR SJÖFARTEN. Johan Gahnström SSPA. LNG ETT NYTT BRÄNSLE FÖR SJÖFARTEN Johan Gahnström SSPA SSPA bildades 1940 som Statens Skeppsprovningsanstalt Ägs idag av Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola (vi är alltså dotterbolag till Universitetet)

Läs mer

Östersjöprojektet. Slutsatser och förslag om CCS i Östersjöregionen. Jenny Gode, IVL Svenska Miljöinstitutet

Östersjöprojektet. Slutsatser och förslag om CCS i Östersjöregionen. Jenny Gode, IVL Svenska Miljöinstitutet Östersjöprojektet Slutsatser och förslag om CCS i Östersjöregionen Jenny Gode, IVL Svenska Miljöinstitutet CCS viktig pusselbit även i Sverige Viktigt för att behålla industrin i Sverige. En av få åtgärder

Läs mer

SCA Logistics AB Sveriges

SCA Logistics AB Sveriges Luleå Bogserbåts AB SCA Logistics AB Sveriges rederinäring Rederi Eckerö Sverige AB Viking Rederi AB Frederiet AB Destination Gotland AB Rederi AB Gotland Wisby Tankers Hamburg Süd Norden AB Nynas AB Preem

Läs mer

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Rein Jüriado Strateg TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Logistikdag Norr 8 november 2018 Vår vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2

Läs mer

Anna Hammargren, Sjöfartsforum

Anna Hammargren, Sjöfartsforum Anna Hammargren, Sjöfartsforum Transocean trafik, Närsjöfart, Kortsjöfart, Europasjöfart, SSS, Short Sea Shipping, International Intra EU 27, Kustsjöfart, Cabotage, Intra EU 27, Feedertrafik, Inrikes sjöfart,

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-4 2016 och kvartal 1-4 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista Sid nr 2008-02-01 Ärendelista Sid nr 13 Öppnande och justering...2 14 Godkännande av dagordning...2 15 Föregående protokoll...2 16 Bokslutsrapport 2007...3 17 MRP 2008...4 18 Hantering av reavinst från inventarieförsäljning...5

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse. för. Sweden - Bangladesh Business Council

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse. för. Sweden - Bangladesh Business Council Årsredovisning och Verksamhetsberättelse för Sweden - Bangladesh Business Council Org.nr. 802463-6683 1 Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2013-01-01 2013-12-31 SBBC Sweden- Bangladesh Business Council

Läs mer

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2008

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2008 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2008 Sjöfartsforum lägger sitt 13:e verksamhetsår till handlingarna, ett år med många aktiviteter och en verksamhet på stark frammarsch. Föreningen har under året känt

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2016 och kvartal 1-3 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

HAV 2014 Örnsköldsvik 22-23 september 2014

HAV 2014 Örnsköldsvik 22-23 september 2014 HAV 2014 Örnsköldsvik 22-23 september 2014 BLÅ EKONOMI OCH BLÅ TILLVÄXT Johan Magnusson Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för havsfrågor och fiske Bakgrund Finansiell och ekonomisk kris Utmaningar

Läs mer

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 6. STOHAB 2017-10-17 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2019 Ärendet Stockholms Hamnar har tagit emot remissen av Förslag till nationell

Läs mer

Sveriges Redareförening. Sjösäkerhetspolicy

Sveriges Redareförening. Sjösäkerhetspolicy Sveriges Redareförening Sjösäkerhetspolicy Sjösäkerhetspolicy Sveriges Redareförenings styrelse har vid sitt styrelsemöte den 19 december 2002 antagit följande sjösäkerhetspolicy. Den viktigaste länken

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2016 och kvartal 1 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar?

Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar? Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar? Projektbudget: 2 942 000 Projekttid: mars 2015 september 2017 Projektledare: Monica Lundh, monica.lundh@chalmers.se Doktorand: Martin

Läs mer

Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF

Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna marknadsför Sverige! Passagerarrederierna har en central roll i den svenska rese- och

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT REGERINGENS HANDLINGSPLAN FÖR EN FÖRBÄTTRAD KONKURRENSKRAFT EN BESVIKELSE FÖR MÅNGA

SKEPPSMÄKLARNYTT REGERINGENS HANDLINGSPLAN FÖR EN FÖRBÄTTRAD KONKURRENSKRAFT EN BESVIKELSE FÖR MÅNGA Nr 1 2013 2013-1-30 SKEPPSMÄKLARNYTT Regeringens handlingsplan för en förbättrad konkurrenskraft en besvikelse för många Sjöfartsforum presenterade sitt Maritima Manifest inför fullsatta salar När myndighetsbeslut

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 213 Sjöfart Prognos för arbetsmarknaden 214 Text Carina Jonsson, Arbetsförmedlingen Sjöfart Arbetsmarknadsutsikter för sjöfarten hösten 213 3 Innehållsförteckning Bakgrund

Läs mer