LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Överförmyndarnämnden i Lund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Överförmyndarnämnden i Lund"

Transkript

1 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Överförmyndarenheten, Stortorget 1, plan 4, kl Ledamöter: Göran Brinck (M), ordförande Solveig Ekström Persson (S), ledamot Sonja Lindlöf (FP), ledamot t o m kl 15:45 Mio Fric (KD), ersättare som ordinarie Anna-Lena Andersson (MP), ersättare Övriga: Justerare: Eric Hammarbro, verksamhetsansvarig Björn Bengtsson, handläggare Stefanie Hagg, handläggare Solveig Ekström Persson (S), Plats för justering: Överförmyndarenheten, Stortorget 1, plan 4. Underskrifter: Sekreterare: Eric Hammarbro Ordförande: Göran Brinck Justerare: Solveig Ekström Persson ANSLAGSBEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Överförmyndarnämnden, protokollet finns tillgängligt hos överförmyndarenheten, Stortorget 1, plan 4 Sammanträdesdatum Datum för Datum för anslagets uppsättande anslagets nedtagande Sista dag för överklagande Eric Hammarbro

2 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Dagordning Dagordningen fastställdes 149 Tid och plats för protokolljustering Protokollet finns tillgängligt på Överförmyndarenheten, Stortorget 1, plan 4, för justering tisdagen den 22 november.

3 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Rutinbeskrivning för handläggning av arvodesbeslut Föredragande Björn Bengtsson Sammanfattning Med anledning av den av nämnden beslutade förändringen av tjänstemännens delegation har överförmyndarenheten gjort en rutinbeskrivning för hur ärenden som gäller arvodesbeslut ska hanteras. Bilaga 1 Överförmyndarnämndens beslut att återremittera överförmyndarenhetens förslag till rutinbeskrivning. Expedieras till:

4 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Genomgång av regelverket som styr hur ställföreträdare ska arvoderas för sitt uppdrag Föredragande Eric Hammarbro Sammanfattning Överförmyndarenheten redogjorde för vilka regler som gäller i samband med att arvodesbeslut ska fattas. Reglerna har legat till grund för de arvodesbeslut som överförmyndarenheten har fattat beslut om under de gångna åren. I samband med genomgången har beskrivning gjort kring vad som ingår i uppdraget som ställföreträdare. Överförmyndarenheten har tillämpat Sveriges kommuner och landstings, SKL:s cirkulär 07:74. Överförmyndarnämndens beslut att godkänna rapporten och lägga den till handlingarna. Expedieras till:

5 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7382, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Eric Hammarbro Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 16, Svar från ställföreträdaren, ab 17, Ärendet Ställföreträdaren av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Ställföreträdaren har dessutom haft 10 kontakter med anhöriga och 20 kontakter med vårdinrättningen per telefon. Ställföreträdaren har begärt 12 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för km. Arvode för 2008 har utgått med 12 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för km. Arvodet har betalats av kommunala medel. Under 2009 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Ställföreträdaren har dessutom haft 10 kontakter med anhöriga och 20 kontakter med vårdinrättningen per telefon. Ställföreträdaren har begärt 12 % för förvalta egendom, 9% för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för km. Arvode för 2009 har utgått med 12 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för km. Arvodet har betalats av kommunala medel. Arvodena för 2008 och 2009 är för högt satta i förhållande till Sveriges kommuner och landstings, SKL:s riktlinjer 07:74. I årsräkning för 2010, som granskats utan anmärkning, begär ställföreträdaren inget preciserat belopp. Under 2010 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Ställföreträdaren har dessutom haft 10 kontakter med anhöriga och 20 kontakter med vårdinrättningen per telefon. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för km i enlighet med SKL:s rekommendationer. Ställföreträdaren har i inkomna synpunkter på arvodesförslaget framfört att arvodet ska sättas till 12 % för förvalta egendom, 9% för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt reskostnadsersättning för km.

6 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6 Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster överstiger inte de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det kommer att vara kommunen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 9 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt SEK i reskostnadsersättning. Arvodet betalas med kommunala medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Expedieras till: Ställföreträdaren

7 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7392, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Eric Hammarbro Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 18, Svar från ställföreträdaren, ab 19; Ärendet Ställföreträdaren är sedan av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Enligt dagbok har ställföreträdaren utöver det som normalt ingår i ett godmansuppdrag dessutom varit hos sjuksköterska, tandläkare, köpt bokhyllor samt transporterat bort en uttjänt soffa. Dessa delar borde inte ställföreträdaren gjort utan det är något som det kan fattas biståndsbeslut om i stället. Ställföreträdaren har begärt 10 % för förvalta egendom, 11 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 330 km. Arvode för 2008 har utgått med 10 % för förvalta egendom, 11 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för 330 km. Arvodet har betalats av kommunala medel. Under 2009 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Enligt dagbok har ställföreträdaren utöver det som normalt ingår i ett godmansuppdrag, hämtat och levererat bokhyllor, transporterat bort soffa, dammsugit där soffan stod samt köpt julklapp. Dessa delar borde inte ställföreträdaren gjort utan det är något som det kan fattas biståndsbeslut om i stället. Ställföreträdaren har begärt 11 % för förvalta egendom, 12 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 312 km. Arvode för 2009 har utgått med 10 % för förvalta egendom, 11 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för 312 km. Arvodet har betalats av huvudmannen. Beslutet har inte blivit överklagat. Arvodena för 2008 och 2009 är för högt satta i förhållande till SKL:s riktlinjer 07:74. I årsräkning för 2010, som granskats utan anmärkning, begär ställföreträdaren 11 % för förvalta egendom, 12 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 420 km. Enligt dagbok har ställföreträdaren utöver det som normalt ingår i ett godmansuppdrag, köpt och levererat karmstol, köpt och levererat täcken, kuddar, byrå samt förvaringslåda, köpt madrass, monterat och målat byrå och köpt antihalkmatta. Dessa delar borde inte ställföreträdaren gjort utan det är något som det kan fattas biståndsbeslut om i stället. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 420 km i enlighet med SKL:s rekommendationer.

8 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Ställföreträdaren har i inkomna synpunkter på arvodesförslaget vidhållit sin arvodesbegäran. Det ingår inte i uppdraget att överta socialtjänstens uppgifter. Det betyder att det inte är ställföreträdaren som ska följa med huvudmannen till exempelvis läkare eller tandläkare, eller följa med och handla kläder. Ställföreträdaren ska däremot se till att huvudmannen får hjälp av olika stödpersoner. En kontaktperson enligt socialtjänsten t.ex. ska fungera som personligt stöd och förmedla läkarbesök och hjälpa till med en meningsfylld fritidssysselsättning (prop. 1979/80:1 Om socialtjänsten s. 227 f). Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster överstiger de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det kommer att vara huvudmannen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Det ligger inte i huvudmannens intressen att betala arvode till ställföreträdare för uppdrag som ska utföras av vård- och omsorg eller socialtjänsten. Överförmyndarenheten anser också att SKL:s riktlinjer säkerställer likhetsprincipen enligt regeringsformens 1 kap. 9 : Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet. Likaså måste överförmyndaren fatta beslut i enlighet med kommunallagens 2 kap 2 som säkerställer likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 10 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 10 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt 777 SEK i bilersättning. Arvodet betalas med huvudmannens medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Expedieras till: Ställföreträdaren Huvudmannen

9 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 5188, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Eric Hammarbro Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 89, Ärendet Ställföreträdaren är sedan av överförmyndarnämnden förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har inte besökt huvudmannen och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Ställföreträdaren har begärt 9 % för förvalta egendom, 6 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Arvode för 2008 har utgått med 9 % för förvalta egendom, 6 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Arvodet har betalats av huvudmannen. Under 2009 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har inte besökt huvudmannen och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Ställföreträdaren har begärt 9 % för förvalta egendom, 6 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Arvode för 2009 har utgått med 9 % för förvalta egendom, 6 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Arvodet har betalats av huvudmannen. Beslutet har inte blivit överklagat. I årsräkning för 2010, som granskats utan anmärkning, har ställföreträdaren inte preciserat något särskilt krav eller yrkande. Enligt dagbok är ärendet att betrakta som ett normalt godmansärende. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning i enlighet med SKL:s rekommendationer. Ställföreträdaren har inte inkommit med synpunkter på arvodesförslaget. Med anledning av detta kan det inte uteslutas att ärendet skulle vara tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster överstiger de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det kommer att vara huvudmannen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Det ligger inte i huvudmannens intressen att betala arvode till ställföreträdare för uppdrag som ska utföras av vård- och omsorg eller socialtjänsten. Överförmyndarenheten anser också att SKL:s riktlinjer säkerställer likhetsprincipen enligt regeringsformens 1 kap. 9 : Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet. Likaså måste

10 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10 överförmyndaren fatta beslut i enlighet med kommunallagens 2 kap 2 som säkerställer likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås. Ärendet är att betrakta som ett normalt ärende. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 9 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning Arvodet betalas med huvudmannens medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Expedieras till: Ställföreträdaren Huvudmannen

11 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7418, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Eric Hammarbro Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 62, Ärendet Ställföreträdaren är sedan av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Enligt dagbok har ställföreträdaren utfört den personliga omvårdnaden enligt vad som ingår i uppdraget. Ställföreträdaren har begärt 23 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt Arvode för 2008 har utgått med 23 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för 350 km. Arvodet har betalats av huvudmannens medel. Under 2009 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Enligt dagbok har ställföreträdaren utfört den personliga omvårdnaden enligt vad som ingår i uppdraget. Ställföreträdaren har begärt 11 % för förvalta egendom, 13 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 144 km. Arvode för 2009 har utgått med 11 % för förvalta egendom, 13 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för 144 km. Arvodet har betalats av huvudmannen. Arvodena för 2008 och 2009 är för högt satta i förhållande till SKL:s riktlinjer 07:74. I årsräkning för 2010, som granskats utan anmärkning, begär ställföreträdaren 10 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 320 km. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 320 km i enlighet med SKL:s rekommendationer. Arvode ska betalas med huvudmannens medel. Ställföreträdaren har inte inkommit med synpunkter på arvodesförslaget. Med anledning av detta kan det inte uteslutas att ärendet skulle vara tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster.

12 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12 Huvudmannens inkomster överstiger de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det kommer att vara huvudmannen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Det ligger inte i huvudmannens intressen att betala arvode till ställföreträdare för uppdrag som ska utföras av vård- och omsorg eller socialtjänsten. Överförmyndarenheten anser också att SKL:s riktlinjer säkerställer likhetsprincipen enligt regeringsformens 1 kap. 9 : Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet. Likaså måste överförmyndaren fatta beslut i enlighet med kommunallagens 2 kap 2 som säkerställer likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 9 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt 592 SEK i reskostnadsersättning. Arvodet betalas med huvudmannens medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Expedieras till: Ställföreträdaren Huvudmannen

13 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7562, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Eric Hammarbro Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 19, Ärendet Ställföreträdaren är sedan av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2009 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen tolv gånger under 30 veckor och vistats med huvudmannen utanför vårdinrättningen tre gånger under 30 veckor. Ställföreträdaren har även varit i kontakt med anhörig/bekant vid 26 tillfällen och med vårdinrättningen vid 18 tillfällen. Ställföreträdaren har begärt arvode för förvalta egendom, sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 860 km. Arvode för 2009 har utgått med först 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för 860 km. Då ställföreträdaren fått arvodesbeslutet har hon begärt omprövning och har medgivits totalt 12 % för förvalta egendom och 12 % för sörja för person, i övrigt ingen ändring. Arvodet har betalats av huvudmannen. Arvodena för 2008 och 2009 är för högt satta i förhållande till SKL:s riktlinjer 07:74. I årsräkning för 2010, som granskats utan anmärkning, begär ställföreträdaren inte specificerat arvode för förvalta egendom eller för sörja för person, men 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för km. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 12 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för km i enlighet med SKL:s rekommendationer. Arvode ska betalas med huvudmannens medel. Ställföreträdaren har inte inkommit med synpunkter på arvodesförslaget. Med anledning av detta kan det inte uteslutas att ärendet skulle vara tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Överförmyndarenheten anser att SKL:s riktlinjer säkerställer likhetsprincipen enligt regeringsformens 1 kap. 9 : Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet. Likaså måste överförmyndaren fatta beslut i enlighet med kommunallagens 2 kap 2 som säkerställer likabehandling av kommunmedlemmarna.

14 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14 Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 12 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt SEK i reskostnadsersättning. Arvodet betalas med huvudmannens medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Expedieras till: Ställföreträdaren Huvudmannen

15 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7103, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Eric Hammarbro Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 22, Ärendet Ställföreträdaren är sedan av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför bostaden. Enligt dagbok har ställföreträdaren utfört den personliga omvårdnaden enligt vad som ingår i uppdraget. Ställföreträdaren har begärt 10 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 250 km. Arvode för 2008 har utgått med 10 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för 250 km. Arvodet har betalats av kommunala medel. Under 2009 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Enligt dagbok har ställföreträdaren utfört den personliga omvårdnaden enligt vad som ingår i uppdraget. Ställföreträdaren har begärt 10 % för förvalta egendom, 10 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 128 km. Arvode för 2009 har utgått med 10 % för förvalta egendom, 10 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har bilersättning erhållits för 128 km. Arvodet har betalats av kommunala medel. Arvodena för 2008 och 2009 är för högt satta i förhållande till SKL:s riktlinjer 07:74. I årsräkning för 2010, som granskats utan anmärkning, begär ställföreträdaren 10 % för förvalta egendom, 10 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 216 km. Enligt dagbok har ställföreträdaren utöver det som normalt ingår i ett godmansuppdrag, köpt och levererat soffa samt transporterat bort den gamla soffan.. Dessa delar borde inte ställföreträdaren gjort utan det är något som det kan fattas biståndsbeslut om i stället. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 216 km i enlighet med SKL:s rekommendationer. Arvode ska betalas med kommunala medel. Ställföreträdaren har inte inkommit med synpunkter på arvodesförslaget. Med anledning av detta kan det inte uteslutas att ärendet skulle vara tvistigt. Det ingår inte i uppdraget att överta socialtjänstens uppgifter. Det betyder att det inte är ställföreträdaren som ska följa med huvudmannen till exempelvis läkare eller tandläkare, eller följa med och handla kläder. Ställföreträdaren ska däremot se till att huvudmannen får hjälp av olika stödpersoner. En kontaktperson enligt socialtjänsten t.ex.

16 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 ska fungera som personligt stöd och förmedla läkarbesök och hjälpa till med en meningsfylld fritidssysselsättning (prop. 1979/80:1 Om socialtjänsten s. 227 f). Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster överstiger inte de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det kommer att vara kommunen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Överförmyndarenheten anser också att SKL:s riktlinjer säkerställer likhetsprincipen enligt regeringsformens 1 kap. 9 : Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet. Likaså måste överförmyndaren fatta beslut i enlighet med kommunallagens 2 kap 2 som säkerställer likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta inte skulle följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 9 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt SEK i reskostnadsersättning. Arvodet betalas med kommunala medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Expedieras till: Ställföreträdaren

17 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7016, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Björn Bengtsson Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Ställföreträdaren har inte besvarat överförmyndarenhetens skrivelse och det kan därför inte uteslutas att ärendet är tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 53, Ärendet Ställföreträdaren är av överförmyndarnämnden förordnad god man enligt FB 11:4 sedan Årsräkning för perioden har granskats utan anmärkning. Under 2010 har huvudmannen bott på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad och inte alls vistats med huvudmannen utanför vårdinrättningen. Ställföreträdaren har haft tre kontakter med vårdinrättningen. Ställföreträdaren har inte haft några kontakter med anhöriga till huvudmannen. Ställföreträdaren har inte specificerat sitt arvodesanspråk men begär arvode för deluppdragen förvalta egendom och sörja för person samt kostnadsersättning. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person samt 2 % i kostnadsersättning. Arvodet ska korrigeras för den del av året som uppdraget avser. Ställföreträdaren har inte inkommit med svar vilket innebär att det ej kan uteslutas att ärendet är tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster respektive tillgångar överstiger de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det är huvudmannen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå för del av år med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 9 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt Arvodet betalas med huvudmannens medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer.

18 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 18 ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Beslut expedieras till: Ställföreträdaren Huvudmannen

19 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 5075, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Björn Bengtsson Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Ställföreträdaren har ej svarat varför det inte kan uteslutas att ärendet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 63, Ärendet Ställföreträdaren är av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Ställföreträdaren har inte redovisat om hon vistats med huvudmannen utanför hemmet. Antal telefonsamtal med och huvudmannen, anhöriga och övriga framgår ej av ingiven årsräkning. Ställföreträdaren har begärt 10 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 320 km. Arvode för 2008 har utgått med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har milersättning erhållits för 320 km. Arvodet har betalats av huvudmannen. Under 2009 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Ställföreträdaren har inte redovisat om hon vistats med huvudmannen utanför hemmet. Antal telefonsamtal med och huvudmannen, anhöriga och övriga framgår ej av ingiven årsräkning. Ställföreträdaren har inte lämnat önskemål angående nivån på arvodet. Men begärt 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 160 km. Arvode för 2009 har utgått med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Likaså har milersättning erhållits för 160 km. Arvodet har betalats av huvudmannen. Arvodena för 2008 och 2009 är på rätt nivå i förhållande till SKL:s riktlinjer 07:74. I årsräkning för 2010, som granskats utan anmärkning, begär ställföreträdaren 10 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 162 km. Huvudmannen har under året bott i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Ställföreträdaren har inte redovisat om hon vistats med huvudmannen utanför hemmet. Antal telefonsamtal med och huvudmannen, anhöriga och övriga framgår ej av ingiven årsräkning. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning samt milersättning för 162 km. Ställföreträdaren har inte inkommit med svar vilket innebär att det ej kan uteslutas att ärendet är tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som

20 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster respektive tillgångar överstiger inte de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det är kommunen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 9 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt 300 SEK i reskostnadsersättning. Arvodet betalas med kommunala medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Beslut expedieras till: Ställföreträdaren

21 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 6842, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Björn Bengtsson Sammanfattning Överförmyndarenheten har inte kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Detta beroende på att ställföreträdaren tidigare överklagat arvodesbeslut i aktuell akt. Ärendet kan därför antas vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Ärendet Ställföreträdaren är av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen flera gånger per vecka och vistats med huvudmannen utanför hemmet flera gånger per vecka. Ställföreträdaren har haft 150 telefonsamtal med huvudmannen och cirka 80 telefonsamtal/e-post med huvudmannens assistenter. Ställföreträdaren är även mamma till huvudmannen och redovisar därför inte antalet kontakter med anhöriga. Ställföreträdaren uppger att hon lagt ner 189 timmar inom deluppdraget förvalta egendom och 224 timmar inom deluppdraget sörja för person. Ställföreträdaren har yrkat på kostnadsersättning, inklusive milersättning, på 6406 SEK varav 1350 SEK avser milersättning. Arvode för 2008 har utgått med 20 % för förvalta egendom, 20 % för sörja för person, 1070 SEK i kostnadsersättning samt 1350 SEK i milersättning. Arvodet har betalats med kommunala medel. Under 2009 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen flera gånger per vecka och vistats med huvudmannen utanför hemmet flera gånger per vecka. Ställföreträdaren har haft 150 telefonsamtal med huvudmannen och cirka 80 telefonsamtal/e-post med huvudmannens assistenter. Ställföreträdaren är även mamma till huvudmannen och redovisar därför inte antalet kontakter med anhöriga. Ställföreträdaren uppger att hon lagt ner 169 timmar inom deluppdraget förvalta egendom och 167 timmar inom deluppdraget sörja för person. Ställföreträdaren har yrkat på kostnadsersättning, inklusive milersättning, på 3157 SEK varav 810 SEK avser milersättning. Arvode för 2009 har utgått med 9 % för förvalta egendom, 12 % för sörja för person och 2 % i kostnadsersättning. Arvodet har betalats med kommunala medel. Arvodesbeslutet för 2009 överklagades av ställföreträdaren. I överklagandet till tingsrätten begär ställföreträdaren att tingsrätten ändrar arvodet till 20 % för förvalta egendom och 20 % för sörja för person. Ställföreträdaren begär även milersättning motsvarande 450 km samt 1200 SEK i kostnadsersättning som avser medlemskap i olika handikappföreningar samt användande av dator. Tingsrätten fastställde överförmyndarenhetens arvodesbeslut med motiveringen att många av de åtgärder ställföreträdaren har vidtagit inte ingår i uppdraget som god man. Tingsrätten menar även att det inte går att bortse ifrån det faktum att ställföreträdaren är mamma till huvudmannen. Under 2010 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen flera gånger per vecka och vistats med huvudmannen utanför hemmet flera gånger

22 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 22 per vecka. Ställföreträdaren har haft 150 telefonsamtal med huvudmannen och cirka 80 telefonsamtal/e-post med huvudmannens assistenter. Ställföreträdaren är även mamma till huvudmannen och redovisar därför inte antalet kontakter med anhöriga. Ställföreträdaren uppger att hon lagt ner 161 timmar inom deluppdraget förvalta egendom och 228 timmar inom deluppdraget sörja för person. Ställföreträdaren har yrkat på kostnadsersättning, inklusive milersättning, på 3469 SEK varav 1080 SEK avser milersättning. Överförmyndarenhetens förslag är att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 12 % för sörja för person samt 2 % i kostnadsersättning. Förslaget till arvodesbeslut har inte kommunicerats med ställföreträdaren då det redan genom det faktum att ställföreträdaren begärt kostnadsersättning som med råge överstiger den kostnadsersättning som överförmyndarenheten anser vara skälig gör att ärendet får anses tvistigt. Även det faktum att föregående arvodesbeslut överklagades tyder på att ärendet är tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster respektive tillgångar överstiger inte de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det är kommunen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 9 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 12 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt Arvodet betalas med kommunala medel. Ärendet är av normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Beslut expedieras till: Ställföreträdaren

23 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 6263, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Björn Bengtsson Sammanfattning Överförmyndarenheten har inte kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt eftersom ställföreträdaren har överklagat flera tidigare arvodesbeslut. Det kan därför antas att även detta arvodesbeslut kommer att överklagas. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Ärendet Ställföreträdaren är av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Ställföreträdaren har inte besvarat frågan om vistelse med huvudmannen utanför hemmet. Ställföreträdaren har haft 8 kontakter med anhöriga samt 15 kontakter med vårdinrättning. Arvode har utgått med 11 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning samt milersättning motsvarande 1008 km. Arvodet har betalats av huvudmannen. Under 2009 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Ställföreträdaren har inte besvarat frågan om vistelse med huvudmannen utanför hemmet. Ställföreträdaren har haft 6 kontakter med anhöriga samt 13 kontakter med vårdinrättning. Arvode har utgått med 11 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning samt milersättning motsvarande 1008 km. Arvodet har betalats av huvudmannen. Arvodena för 2008 och 2009 har varit för höga i förhållande till SKL:s riktlinjer 07:74. Under 2010 bodde huvudmannen i sitt hem. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Ställföreträdaren har inte besvarat frågan om vistelse med huvudmannen utanför hemmet. Ställföreträdaren har haft 5 kontakter med anhöriga samt 12 kontakter med vårdinrättning. Överförmyndarenheten föreslår att arvode ska utgå med 9 % för förvalta egendom, 9 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning milersättning för km. Då ärendet med stor sannolikhet är tvistigt har överförmyndarenheten valt att inte kommunicera förslag till arvodesbeslut med ställföreträdaren. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster respektive tillgångar överstiger knappt de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att huvudmannen ska betala delar av arvodet till ställföreträdaren och att kommunen betalar resterande del.

24 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 24 Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att återremittera ärendet Beslut expedieras till:

25 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7388, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Björn Bengtsson Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Ställföreträdaren har ej svarat varför det inte kan uteslutas att ärendet kan vara tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 90, Ärendet Ställföreträdaren är av tingsrätten förordnad förvaltare enligt FB 11:7 för huvudmannen. Under 2008 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 17 gånger under den period som förordnadet avser ( ). Ställföreträdaren har inte vistats med huvudmannen utanför vårdinrättningen. Antal telefonsamtal med och om huvudmannen är cirka 80 stycken varav 10 är telefonsamtal till anhöriga i Polen. Ställföreträdaren uppger sig ha mycket jobb med uppdraget men har, enligt anteckning på årsräkningen av handläggare, accepterat ett arvode om 9/12 av 18 % för förvalta egendom, 18 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning och 751 SEK i milersättning. Arvode har utgått enligt ovan. Under 2009 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 1-2 gånger per månad. Ställföreträdaren har ej besvarat frågan om vistelse utanför bostaden. Antal telefonsamtal med och om huvudmannen var cirka 27 stycken. Ställföreträdaren har även haft e-post kontakt med anhöriga i Polen. Arbetsinsatsen har varit väsentligt mindre än under 2008.Arvode för 2009 har utgått med 18 % för förvalta egendom, 18 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning samt 432 SEK i milersättning. Arvodena för 2008 och 2009 är för högt satta i förhållande till SKL:s riktlinjer 07:74. Årsräkning för 2010 har granskats utan anmärkning. Under 2010 bodde huvudmannen på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen 12 gånger och inte vistats med huvudmannen utanför vårdinrättningen. Ställföreträdaren har haft 16 telefonsamtal om huvudmannen och har även haft e-post kontakt med anhöriga i Polen. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 12 % för förvalta egendom, 12 % för sörja för person, 2 % i kostnadsersättning och milersättning för 239 km. Ställföreträdaren har inte inkommit med svar vilket innebär att det ej kan uteslutas att ärendet är tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster.

26 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 26 Huvudmannens inkomster respektive tillgångar överstiger de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det är huvudmannen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna. Överförmyndarnämndens beslut att arvode ska utgå med: 12 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom, 12 % av prisbasbeloppet för sörja för person, 2 % av prisbasbeloppet i kostnadsersättning samt 442 SEK i reskostnadsersättning. Arvodet betalas med huvudmannens medel. Ärendet är av mer än normal karaktär enligt SKL:s rekommendationer. ÖVERKLAGANDEHÄNVISNING Talan mot överförmyndarnämndens beslut föres skriftligen inom tre veckor från den dag klaganden erhöll beslutet. Talan ska ställas till Lunds tingsrätt, Box 75, Lund, men inges till Överförmyndarnämnden, Box 41, Lund. Beslut expedieras till: Ställföreträdaren Huvudmannen

27 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Akt nr 7745, beslut om arvode till ställföreträdare Föredragande Björn Bengtsson Sammanfattning Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på arvode till ställföreträdaren för att utröna om arvodesbeslutet kan vara tvistigt. Ställföreträdaren har inte besvarat överförmyndarenhetens skrivelse och det kan därför inte uteslutas att ärendet är tvistigt. Beslutsunderlag Överförmyndarenhetens tjänsteskrivelse Kommunikation med ställföreträdaren, ab 18, Ärendet Ställföreträdaren är av tingsrätten förordnad god man enligt FB 11:4 för huvudmannen. Årsräkning för perioden har granskats utan anmärkning. Huvudmannen har under perioden, med undantag av första veckan, bott på vårdinrättning. Ställföreträdaren har besökt huvudmannen en gång per vecka samt vistats med huvudmannen utanför vårdinrättningen vid ett tillfälle. Ställföreträdaren har haft 8 telefonsamtal med huvudmannen, cirka 133 kontakter med anhöriga samt 20 kontakter med vårdinrättningen. Ställföreträdaren redovisar i bilaga 184 kontakter och telefonsamtal utöver de ovan angivna. Ställföreträdaren har under perioden haft mycket arbete med att reda upp en situation gällande en bilolycka som orsakats av huvudmannen. Huvudmannen körde bil trots att hon inte hade körkort och totalkraschade bilen. Ställföreträdaren har haft arbete med skrotning, försäkringsbolag samt polis. För detta extra arbete har ställföreträdaren yrkat ersättning för skäliga 9 timmar. Överförmyndarenheten har kommunicerat förslag på att arvode ska utgå med 12 % för förvalta egendom, 15 % för sörja för person, 1000 SEK i uppstartsarvode, extra arvode för 9 timmar á 150 SEK, 2 % i kostnadsersättning samt 1171 SEK i milersättning. Ställföreträdaren har inte inkommit med svar vilket innebär att det ej kan uteslutas att ärendet är tvistigt. Överförmyndarens uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män och efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man eller förvaltare. Förmyndare, förvaltare respektive god man är ställföreträdare för personer som inte själva kan sköta sina angelägenheter och överförmyndaren ska motverka att dessa personer drabbas av rättsförluster. Huvudmannens inkomster respektive tillgångar överstiger de i föräldrabalken angivna gränserna för när arvodet ska betalas av huvudmannen, detta innebär att det är huvudmannen som betalar arvodet till ställföreträdaren. Överförmyndarenheten anser inte att SKL:s rekommendationer ska frångås då detta, dels skulle vara till men för huvudmannen dels ock inte följa regeringsformens krav på likhet inför lagen och kommunallagens krav på likabehandling av kommunmedlemmarna.

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

God Man. Förvaltare. Förmyndare

God Man. Förvaltare. Förmyndare Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God Man Förvaltare Förmyndare Överförmyndaren är en tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare och förmyndare.

Läs mer

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö God man Vad är en god man? En god man är en person som inte är knuten till något företag eller myndighet. En god man kan ses som ett biträde för en hjälpbehövande en representant och samordnare av tjänster

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare

Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare Överförmyndarnämnden i Växjö kommun Tillämpas från 2016-01-01 1. Rätt till arvode och ersättning Ställföreträdare har rätt till skäligt arvode

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

Arvode till förmyndare och gode män upphörande av bestämmelse från 1 januari 2016 Dnr 2015/503-003

Arvode till förmyndare och gode män upphörande av bestämmelse från 1 januari 2016 Dnr 2015/503-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 20 (25) 2015-12-14 Kf Ks 389 Arvode till förmyndare och gode män upphörande av bestämmelse från 1 januari 2016 Dnr 2015/503-003 Överförmyndaren har i skrivelse 19

Läs mer

Information om överförmyndarens verksamhet och gode mannens uppdrag

Information om överförmyndarens verksamhet och gode mannens uppdrag Information om överförmyndarens verksamhet och gode mannens uppdrag En informationsbroschyr från Överförmyndaren i Tingsryds kommun om verksamheten och gode män och förvaltare. Överförmyndarverksamheten

Läs mer

Protokoll Ön 330/2014. Ann Guldbrand Överförmyndarhandläggare 61 Anna-Stina Lander Planerare 62

Protokoll Ön 330/2014. Ann Guldbrand Överförmyndarhandläggare 61 Anna-Stina Lander Planerare 62 Protokoll Ön 330/2014 Överförmyndarnämnden Datum: 2015-04-15 Klockan: 9.00 11.20 Plats: Konferensrum, Ribbingsgatan 11, 5 trappor Närvarande ledamöter Sigvard Sundkvist (KD) Per-Anders Lundin (M) Annbrith

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1 (5) Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Endast den enskilde och dennes närmsta anhöriga har rätt att ansöka (se mer information sist i dokumentet) OBS! Ansökan ska skickas

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Introduktion Anvisningar till ansökan om god man eller förvaltare Ansökan ska skickas till: Stockholms tingsrätt Aktuariekontoret Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan kan gälla antingen godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13) 2015-02-10

PROTOKOLL 1 (13) 2015-02-10 PROTOKOLL 1 (13) 2015-02-10 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl 14 00-15 45 ande Valter Stenberg (S), ordförande Lilian Nilsson (V) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Helena Moen (C)

Läs mer

Ärendeförteckning 1-11

Ärendeförteckning 1-11 Protokoll Valnämnden Ärendeförteckning 1-11 1 Revisionsberättelse för valnämnden 2 Förslag till röstmottagare vid 2014 års Europarlamentval 3 Vallokaler samt öppethållande 4 Förtidsröstningens lokaler

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Kalenderår. Personnummer

Kalenderår. Personnummer 1(4) ÅRSRÄKNING OMYNDIG Överförmyndarnämnden Skicka blanketten före den 1 mars till Kalenderår Omyndig Vistelseadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Förmyndare (även riktnummer) adress Mobiltelefon

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Innehåll Introduktion 4 Att göra till att börja med 5 Dina uppgifter 6 Bevaka rätt

Läs mer

Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo Lehresjön (Hela Edas Lista)

Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo Lehresjön (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-11.45 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II 2015-03-18 1(11) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 15.40-16.55 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlsson (C) ordf. Sylve Jergefeldt (S) tjg.ers.

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16. 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.00 Björn Furugren

Läs mer

30 Tommy Henningsson, t.f. programchef Social välfärd

30 Tommy Henningsson, t.f. programchef Social välfärd Tid Onsdag den 14 april 2010 kl. 15:00 16:25 Plats Ribbingsgatan 11, 1 trappa Närvarande ledamöter Per-Anders Lundin (M), ordförande Majny Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare Lisbeth Lund (V) tjänstgör

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

Plats och tid Fröken Fleggman, den 23 juni 2015, kl. 08.30-11.00

Plats och tid Fröken Fleggman, den 23 juni 2015, kl. 08.30-11.00 : Plats och tid Fröken Fleggman, den, kl. 08.30-11.00 Beslutande Övriga närvarande Maria Mickelåker (C), ordförande Lotta Hedström (MP), förste vice ordförande Torgny Larsson (S), ersättare för Inger Åbonde

Läs mer

Sofi Stockhaus, SKAF Inger Multanen, t.f. förvaltningschef Monica Fyrhammar, nämndsekreterare

Sofi Stockhaus, SKAF Inger Multanen, t.f. förvaltningschef Monica Fyrhammar, nämndsekreterare Socialnämnden 2010-05-18 37 Plats och tid Hjernet, 2010-05-18 kl 13.00-13.15 Beslutande Monica Andersson (S), ordförande Annelie Lundberg (S), ersättare för Mosad Saker (S) Birgitta Brandt (S), ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Plats och tid Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Beslutande Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson (V) v ordf. Bente Ekström (C) Arnold

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8 ) Socialutskottet 2016-04-07

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8 ) Socialutskottet 2016-04-07 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8 ) Plats och tid Notariet, torsdagen den 7 april 2016 kl 08.30-15.05 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande Marita Björkvall

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-09.40 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (FP) ledamot Tuula

Läs mer

Plats och tid: Kristinehedsvägen 2, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:00

Plats och tid: Kristinehedsvägen 2, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:00 Räddningsnämnden 2016-01-21 1(8) Plats och tid: Kristinehedsvägen 2, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:00 ande: Lennart Eriksson (M), ordförande Pernilla Lingford Hultin (S) Sebastian Stenbeck (M) Mai-Britt

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid IFO/Omvårdnadsförvaltningen,, kl. 08.00-12.00 ande Ledamöter Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Ersättare Linnéa Kihlström (kd) Anneli

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Sammanträdesdag Innehåll 9 Tillkommande ärenden... 11 10 Föregående mötesprotokoll... 12 11 Planering av rådets fortsatta verksamhet... 13 12 Delgivningar...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Ekska huset, Sankt Petri kyrkogata 4, plan 1, kl. 13.30 15.30 Ledamöter: Göran Brinck (M), ordförande Sonja Lindlöf (FP), ledamot Solveig Ekström-Persson

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00-10.35 Beslutande Eva Folkesdotter Paradis (M), ordförande Monika Löfvin Rosén (C) Ulf Magnusson (S) Jimmy Odenäng (M) Anders Wassbäck (V)

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-17 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 08:508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 2015-2017

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 2015-2017 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2015-2017 Dokumenttyp Diarienummer Plan för Överförmyndarnämnden ÖFN/2014:27 33 Beslutad av Kontrollstation Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 2016-2018

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 2016-2018 1 (8) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2016-2018 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2015: Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(15)

Sammanträdesprotokoll 1(15) Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid Centralskolan, klockan 16.00 19.45 ande Övriga närvarande Majja Neverland (V), ordförande Thommy Ukkonen (S) Frida Jansson (S) Ulf Olofsson (C) Åsa Eriksson (S),

Läs mer

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl.

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 10:10-10:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Anders Nilsson,

Läs mer

OBSERVERA ÄNDRAD LOKAL!

OBSERVERA ÄNDRAD LOKAL! Överförmyndarnämnden KALLELSE 1 2011-11-10 Ni kallas härmed till sammanträde med Överförmyndarnämnden Tisdag den 15 november 2011 kl. 13.30 i Överförmyndarenheten, Stortorget 1 v 4. OBSERVERA ÄNDRAD LOKAL!

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-21 BESLUT Länsförsäkringar Fondförvaltning AB FI Dnr 13-13944 Tegeluddsvägen 11 13 Delgivning nr 2 106 50 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-07-17. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

BESLUT. Datum 2013-07-17. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen) BESLUT 1 (5) Datum 2013-07-17 Vår beteckning PART Apotek Hjärtat Retail AB Solna torg 19, 6 tr 171 45 Solna SAKEN Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2014-05-06 Sida 1 (7)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2014-05-06 Sida 1 (7) Sida 1 (7) Plats och tid Inlandsrummet, klockan 13:00-15:35 ande Jane Bredin (M) Ordförande Glenn Ljunggren (S) Oppositionsledare Göran Oskarson (FP) Björn Saletti (V) Sekreterare Clara Engstrand Paragraf

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-10-27, kl 0830-1130 ande Roland Karlsson, S Leif Gramner, KD Övriga deltagande Lisa Stridsman, Tf teknisk chef Utses att

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 2013-05-08 1 Plats och tid Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 Beslutande Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne Holm,

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar

Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar Följande paragrafer ska vara med i en regional förenings stadgar. De regionala föreningarna beslutar själva om eventuella tillägg eller ytterligare paragrafer.

Läs mer

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden Exempel: Bygglov för uthus Mottagningsbevis till sökanden Bekräftelse på att ansökan är komplett Bygglovskontoret har bedömt att er bygglovansökan är fullständig

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2012-10-30

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2012-10-30 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Sessionssalen, Byggmästaregatan 4, Lund, kl 16.30 18.00 Ajournering: 17.00-17.05 Ordförande: Johannessen Ronny (M) Vice ordförande: Wallström Christer (FP) Ledamöter:

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 17 (21)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 17 (21) Sammanträdesprotokoll 17 (21) Fritidsnämndens arbetsutskott 2015-02-05 14 Bidragsbelopp 2015 (FN 2015.013) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Fritidsnämnden fastställer bidragsbeloppen för

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-01-08 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:17 Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg

Läs mer

Mål förvaltningsrätt

Mål förvaltningsrätt Mål förvaltningsrätt Få kunskap om de regler som styr myndighetens dagliga arbete. Vi kommer särskilt att fokusera på tjänsteanteckningar, förelägganden och bevisbördan. Juridiska verktygslådan. Förvaltningsjuridik

Läs mer

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Utlåtande 2006:175 RVII (Dnr 325-3394/2006) Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Överenskommelsen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) Plats och tid ande Övriga deltagande Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 Birgitta Andersson (M), Ordförande Per-Erik Andersson (C) Eva Malvå (MP) Lena

Läs mer

Ola Schön 08-550 219 29.

Ola Schön 08-550 219 29. Södertälje U kommun 2/'J -, - tj ; Onr Rnr 2009-09-21 Tjänsteskrivelse Dnr KS09/351 Kontor Kommunstyrelsens kontor Handläggare Ola Schön 08-550 219 29 ola.schon@sodertalje.se Valnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Närvarande: Vice ordföranden Lasse Gustafsson HSO/NHR/ Ledamöter Ewa Ström HSO/HR Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi

Närvarande: Vice ordföranden Lasse Gustafsson HSO/NHR/ Ledamöter Ewa Ström HSO/HR Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi PROTOKOLL 3/2009 HANDIKAPPRÅDET VID TRAFIK- OCH REN- HÅLLNINGSNÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERING AB Sammanträdesdag Torsdagen den 26 mars 2009 kl 15.00-17.00 Justerat den Justerat den Lasse Gustafsson

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.00 Ajournering 09.55 10.15 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordf Jimmy Odenäng (M) Johan Sigvardsson (C) Anne Wilks (MP) Tina Thuresson

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

DOM 2016-05-18 Stockholm

DOM 2016-05-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-05-18 Stockholm Mål nr F 11462-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål F 4796-15, se bilaga KLAGANDE H M SAKEN Förrättningskostnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, måndagen 14 mars 2016 kl 08.30-09.30 Beslutande ledamöter Närvarande ersättare Stig Karlsson (S), ordförande Kenneth

Läs mer

Ersättning 2016 eget val hemtjänst, revidering till följd av beslut om definitivt OPI 2016

Ersättning 2016 eget val hemtjänst, revidering till följd av beslut om definitivt OPI 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) -05-04 Omsorgskontoret Dnr ÄN 2015-576. Anders Karlsson Dnr ON 2015-323 Äldrenämnden Omsorgsnämnden eget val hemtjänst, revidering till följd av beslut om definitivt OPI OMSORGSKONTORETS

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 27 januari 2016 kl. 14:00 16:30 ande Lars Altgård, ordf. (s) Kristina Brundin (s) Emil Wetterling (s) Jim Lindberg (s) Lena Henriksson (s) Gull-Britt Sandefors

Läs mer

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt.

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Lena Gråberg, lena.graberg@dom.se, 063-15 06 26 Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Beslutet gäller from 2015-02-16. Beslut om prenumerationsavgifter gäller

Läs mer

Socialnämnden 2014-02-14 1. Ajournering 16.30-16.40

Socialnämnden 2014-02-14 1. Ajournering 16.30-16.40 Socialnämnden 2014-02-14 1 Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 14.00-17.30 Ajournering 16.30-16.40 Beslutande Margareta Ivarsson (C) ordförande Björn Hörgren (M) Anders Westerlind (M) Barbro

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Ödestugu bibliotek 18.30-20.30 Beslutande Mats Siljehult (kd), ordförande Carl-Johan Hammarlund (s), skr. Bengt Fischer (c) Leif-Arne Andersson (c) Tommy Lindqvist (c)

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-05-14

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-05-14 1 Plats och tid ande Sävsjö Camping och Kommunalhuset, Sävsjö, onsdag den 14 maj 2014 kl. 14.00-16.45 Ordinarie ledamöter: Ing-Marie Arwidsson (KD), 1:e vice ordf. Susanne Sjögren (S), 2:e vice ordf. Harald

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 1 (12) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) från 81 och framåt Christer Grankvist (S) Lennart

Läs mer