Allmänna instruktioner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänna instruktioner"

Transkript

1 1 Allmänna instruktioner Instruktionerna i positionsspelet är en guide i de olika arbetsuppgifterna som finns i ett lag. Givetvis får man röra sig på andra ytor, men tänk på att om du inte håller din plats måste någon annan göra det. Fotboll är en lagsport där alla är delaktiga och har en uppgift. Alla är försvarare och alla är anfallare. Men det kanske viktigaste av allt är att vara noggrann vid mottat/medtag och i passningsspelet för att kunna ta laget till avslutssituationer. Några enkla regler: 1. Vid försvar: Se till att snabbt vara i position och krymp ytorna för motståndaren. 2. Vila på rätt sida om motståndaren. Spring tillbaka till din utgångsposition och vila där. Är man på efterkälken så ta snabbaste vägen mot det egna målet. 3. Markera på rätt sida om motståndaren. Kroppen skall vara mellan motståndaren och det egna målet. 4. Undvik stötbrytningar, missar man då så hamnar man långt efter motståndaren. Ett bättre alternativ att är att bara sätta press på motståndaren och jobba med snabba fötter. 5. Press: Närmaste spelare sätter press på motståndarnas bollhållare, övriga krymper avståndet mellan egna spelare så att det blir svårt för motståndarna att komma igenom. 6. Vid anfall: Bredda utnyttja hela planen. Alla visar att man vill ha boll och gör sig spelbara. Titta inte bara på boll utan försök även se motspelares och medspelares rörelser. 7. Passa bollen. Låt bollen göra jobbet istället för att springa själv med den. Det kostar mindre energi och man orkar mer. 8. Prata med varandra på planen, det gör medspelarna bättre genom att hamna rätt i sina positioner, både i försvar och i anfallsspel. 9. Gör varandra bättre genom att hela tiden ge bollhållaren många passningsalternativ, men tänk på att det är bollhållaren som väljer vilka alternativ som den spelar. 10. Den som gör något gör alltid rätt, den som inte gör något gör ofta fel. 11. Lyssna på tränarna, Du får instruktioner för att bli bättre! Är det något som man inte förstår så fråga tränarna, frågar man mycket får man många svar.

2 2 Målvakt (MV) Anfallsriktning Det markerade området (röd ram) visar målvaktens rörelseområde. Vid spel på lagets tredjedel av planen (blå ram) är placeringen så långt ut i det markerade området (röd ram) som möjligt. Rörelse i sidled i området till den sida där spelet är för att snabbt kunna agera. Om motståndarna tar bollen faller MV neråt i sitt område och pratar med backarna om rätt markering. Vid hörna på egen planhalva är placeringen strax bakom mitten av målet så att MV kan jobba framåt mot bollen. Ropa alltid målvakt när bollen skall räddas så vet medspelarna att MV tar den. MV sätter igång anfallen med ett varierande spel beroende på med- och motspelarnas agerande på planen. Rulla ut bollen: Rulla i första hand ut till ytterbackarna. Tänk på att den du rullar till skall veta att bollen är på väg och kunna ta emot och passa bollen till en medspelare utan att direkt bli attackerad av en motspelare. Kasta ut bollen: Ett något längre alternativ. Kasta i första hand ut till en yttermittfältare. Se till medspelaren har tid att ta emot bollen. Rättvänd, sidvänd eller felvänd spelar ingen roll bara spelaren inte omedelbart blir attackerad av en motståndare. Utspark: Det längsta alternativet. Tänk på att i de flesta fall (60-70%) så är det motståndare som vinner bollen. Eftersom det är lättare att möta en boll en att ta med den i farten. Bollen skall i första hand nå anfallaren eller yttermittfältare på motståndaren planhalva. Spelvändningar: Var med på att medspelare kan passa tillbaka bollen. En boll som kommer från vänster skall MV försöka att passa ut på den högra sidan och tvärtom.

3 3 Backar (B) Anfallsriktning Det markerade området (röd ram) visar vänsterbackens rörelseområde. Motsvarande höger sida för back på höger sida. Försvarsspel: B tar upp markering på de motståndare som befinner sig närmast egna målet. Finns det omarkerade motståndare framför, ropar B till mittfältare att ta upp markering av de omarkerade motståndarna. Vid boll ner mot eget mål så skyddar B bollen från motståndarna så att MV kan ta upp bollen utan att bli attackerad. Om MV ropar Målvakt så skydda bollen tills MV tagit den. Vid rensning så skjuter B i första hand bort bollen mot sidorna, i andra hand över sidlinjen så högt upp på planen som möjligt, i tredje hand över kortsidan till hörna. Rensa aldrig så att bollen landar i mitten av planen eller framför eget mål. Anfallsspel: När målvakten har möjlighet att rulla ut bollen så ska B se till att vara sidvänd. Om B hamnar felvänd passa då tillbaka bollen till MV. Vid ut- och insparkar står B mellan eget mål och motståndaren för att hinna först på bollen om det skulle bli en kort utspark. Driv bollen om det finns yta att röra sig framåt på. Försök att hitta passningar i tid till medspelare, i första hand yttermittfältare på samma sida, sidvänd mittfältare eller mötande forward. Efter passning tas alltid en ny rörelse för att bli spelbar på nytt. I andra hand en passning till MV för att på så sätt kunna vända spelet. Finns ingen av dessa möjligheter slå då bollen på en fri yta för en yttermittfältaren att löpa in i. Följ med anfallet och våga komma till avslut antingen genom skott utanför motståndarnas straffområde eller genom genombrott. Men så fort motståndaren tar bollen måste B tillbaka till sin position för att försvara. Om en B följer med anfallet måste andra B stanna så att det finns en försvara mellan sista motståndare och eget mål. Vid hörna så står en B utanför straffområdet för att kunna gå på skott.

4 4 Innermittfältare (IM) Anfallsriktning Det markerade området (röd ram) visar Innermittfältarens rörelseområde. Innermittfältaren är lagets dirigent eller navet som ofta sätter upp anfallsspelet och jobbar hem för att stänga den centrala delen av planen. Spelbarhet är av största vikt på denna position, det innebär mycket rörelse och visa att IM vill ha bollen. Här gäller det att snabbt passa och söka nya positioner hela tiden. Försvarsspel: När motståndaren sätter igång spelet med en utspark är det IM uppgift att vinna bollen centralt, läsa in var utsparken hamnar och försök sedan att komma först på de bollarna. Vid egna utsparkar skall IM position vara mellan eget straffområde och mittcirkeln för att täcka upp den centrala ytan. Stå framför motståndaren. Anfallsspel: Spelbarhet är av största vikt på denna position, det innebär mycket rörelse och viljan att ha mycket boll. Här gäller det att passa mycket och hela tiden söka nya ytor att kunna bli spelbar på. IM använder sig av YM och F i första hand att passa till. Försök att slå passningar till YM eller F så att de kan ta med bollen i fart framåt. Kommer IM inte framåt så vänd hem med passning till B eller MV för att på sätt hålla bollen inom laget. IM skall naturligtvis också utmana motståndaren eller driva boll för att på sätt komma till egna avslut eller möjlighet till passningar.

5 5 Yttermittfältare (YM) Anfallsriktning Det markerade området (röd ram) visar yttermittfältarens rörelseområde, motsvarande höger sida för yttermittfältaren på höger sida. Försvarsspel: När B tagit sin markering så tar YM nästa omarkerade motståndare, Markera närmare motståndare desto närmare eget mål. Vid bolltapp och YM är närmast den motståndare som har bollen sätt press på motståndaren och ge sig inte! En stressad motståndare slår fler felpass än en som kan agera i lugn och ro. Om motståndare skulle dribbla sig förbi YM för att sedan försöka dribbla sig förbi B så tar YM en löpning närmast mot eget mål för att komma mellan motståndare och eget mål. Anfallsspel: När egen MV har kontroll på bollen, bredda hela vägen ut mot sidlinjen på din kant. YM står här sidvänd med ögonkontakt med MV. När YM får bollen försök att få med bollen i fart. Driv bollen framåt om yta finns, när YM blir attackerad försök att passa Innermittfältare eller Forward, efter pass gör sig YM omedelbart passningbar igen. Om YM lyckas passera sin motståndare sök in mot motståndarnas straffområde för avslut, passning snett bakåt eller inlägg mot mål. Om YM nästan är förbi sin motståndare så försök att slå ett inlägg mellan motståndarback och målvakt. Kommer YM inte förbi sin motståndare vänd tillbaka och hitta en passning antingen till IM eller hem till B. Kommer egen back och driver på YM kant tar YM en position in i planen för att inte ta bort ytan för B.

6 6 Forward (F) Anfallsriktning Det markerade området (röd ram) visar forwards rörelsemönster. Försvarsspel: När motståndarna har bollen och F är närmast bollhållaren, sätter F press på motståndaren för att försöka ta bollen eller få motståndaren att slå en felaktig passning. En stressad motståndare slår fler felpass än en som inte är under press. Undvik att komma längre ner än mittcirkelns nedre del. Anfallsspel: Spelbarhet är av största vikt på denna position, det innebär mycket rörelse och visa att man som F vill ha boll. Göra sig fri från motståndarnas backar så fort de har tappat kontroll på F. F rör sig mot den sida där spelet är och är beredd att springa då bollen slås på en tom yta. Löpningar från en kant diagonalt mot straffområdet gör det lätt att ta med bollen i fart. F kan också agera felvänd och passar då tillbaka till IM eller YM för att genast göra sig spelbar igen. Vid utspark från egen målvakt sök upp den back där bollen ser ut att hamna för att störa, var beredd på att bollen kan studsa över backarna, när läget kommer spring fort i djupled och sök avslut, försök att alltid skydda bollen från motståndaren genom att ha kroppen mellan motståndaren och bollen. Gå alltid på retur!

7 7 Utgångspunkt i försvarsspel Försvarsmässigt använder vi ingen uttalad försvarsmetod men betonar vikten av att snabbt komma på försvarssida om motståndarna i sin lagdel och att alla spelare deltar i försvarsspelet. Vi försöker att krympa ytorna och hålla ihop laget och på så sätt göra det svårt för motståndarna att hitta ytor för sitt anfallsspel (se figur). När motståndarnas målvakt har bollen så backar vi alltid hem tillräckligt långt så att motståndarna kan starta en lugn speluppbyggnad via sin backlinje. Studera den här bilden noga för att ta med bilden ut på match.

8 8 Utgångspunkt i anfallsspel Anfallsmässigt vill vi uppfylla grundförutsättningarna i anfallsspel på bästa sätt d.v.s. vi vill ha många spelare spelbara, med ett varierat spelavstånd, spelbredd via yttermittfältarna samt ett bra speldjup genom i första hand vår forward. Anfallsspelet skall vidare präglas av kreativitet med många trianglar (se figur) som inbjuder till konstruktiva lösningar och bra passningsspel. Sträva efter att hålla bollen inom laget med många enkla passningar (helst efter marken) och att spela på rättvänd eller halvvänd spelare (felvänd spelare använder tillbakaspel). Studera den här bilden noga för att ta med bilden ut på match.

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1)

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Detta är våra utgångspositioner i anfall. Spelsättet är precis som tidigare men utgångspositionerna är annorlunda. För att vi ska ha ett lyckat anfallsspel krävs det två saker:

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

Hur man spelar 7-manna fotboll

Hur man spelar 7-manna fotboll Hur man spelar 7-manna fotboll Här kan ni läsa lite om hur man spelar 7 manna fotboll och hur man spelar Målvakt, back, mittfältare, eller forward Så här är ställer vi upp oss i grundpositionerna, målvakt,

Läs mer

2 mot 1. Syfte Väggspel. Organisation 3 spelare.

2 mot 1. Syfte Väggspel. Organisation 3 spelare. 2 mot 1 Väggspel. 3 spelare. A passar B, som direktpassar tillbaka till A, som tar emot, driver mot försvarsspelare C, som agerar passivt. A passerar B genom att väggspela med B. Arbeta 10-15 gånger på

Läs mer

Vi pratar fotbollsspråk med varandra. En ordbok i fotbollstermer

Vi pratar fotbollsspråk med varandra. En ordbok i fotbollstermer Vi pratar fotbollsspråk med varandra. En ordbok i fotbollstermer Grundförutsättningar i anfallsspel Spelar avstånd är avståndet mellan bollhållaren och de övriga medspelarna. Spelbredd är att utnyttja

Läs mer

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. Lågt försvarsspel Försvarsspelet inleds ungefär i höjd med mittlinjen. Markeringsförsvar - Zonförsvar

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer Grundförutsättningar i anfallsspel: * Spelbredd innebär: Ha ett bra avstånd i sidriktning (sidled) * Speldjup innebär: Ha ett bra avstånd i längdriktning (djupled) * Spelavstånd innebär: Ha bra bredd,

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

13 år Tematräning vecka 24-26. 26 Specialträning

13 år Tematräning vecka 24-26. 26 Specialträning Tematräning vecka 24-26 26 Specialträning SPECIALTRÄNING (20 min) Utförande: Ledare/spelare planerar övning med många bollkontakter. Organisation: Explosiv specialträning individuellt eller i små grupper.

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll Daniel Häger 2014 FOTBOLLSTECKEN Spelarens väg & riktning med boll Spelarens väg & riktning utan boll Mv Bollens väg & riktning Målvakt Bollhållare Mv / Försvarsspelare Anfallsspelare

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

SPELSYSTEM för 13-åringar

SPELSYSTEM för 13-åringar SPELSYSTEM för 13-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 UTGÅNGSPOSITIONER 4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare)

Läs mer

Introduktion till spelmodeller

Introduktion till spelmodeller Introduktion till spelmodeller Introduktion till spelmodeller Som ett komplement till det kommande instruktionspaketet S2S har BPs akademi och Ungdomskommittén tagit fram detta dokument som syftar till

Läs mer

Den som äger bollen äger spelet

Den som äger bollen äger spelet Den som äger bollen äger spelet Spelide Färjestadens GoiF Fotboll, vad är det? Fotboll är ganska enkelt, men ändå komplext i all sin enkelhet Spelsystem Ett spelsystem kan man säga är ett lags spelide

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR SPELSYSTEM 9-manna Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

SPELMODELLER 7-16 år

SPELMODELLER 7-16 år SPELMODELLER 7-16 år 1-4-3-3 Spelmodell ( organisation) Spelsätt ( arbetssätt och individuella kvalitéer) Filosofi i match 7-12 år Träna för spela 13-16 år Träna för att tävla 17-19 år Träna för att vinna

Läs mer

Innerback. Innerback. Rörelseschema:

Innerback. Innerback. Rörelseschema: Innerback Innerbackarna skall tillsammans med målvakten dirigera försvarsarbetet. T.ex. styra hur övriga spelare skall stöta på bollhållare runt straffområdet, markering vid fasta situationer samt att

Läs mer

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus Ekerö IK otboll Damtrupp M Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus Agenda Vår spelidé Tränings- & Spelinriktning Spelsystem M Spelsystem Spelidé Vi vill vara ett spelförande lag med högt bollinnehav, vilket

Läs mer

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut)

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut) UTGÅNGSPOSITIONER 2-3-1 dvs två backar, ett mittfält bestående av en central spelare och två yttrar samt en central forward Den centrala mittfältaren har ofta en något mer tillbakadragen utgångsposition

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

TRÄNINGSPLANERING MOT SPELMODELLERNA

TRÄNINGSPLANERING MOT SPELMODELLERNA TRÄNINGSPLANERING MOT SPELMODELLERNA Allmän träningsfilosofi 7-9 ÅR Bollen ska alltid vara med Lära sig träna hitta drivkraften Träningen bör bedrivas mot den spelmodell som laget/klubben eftersträvar

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F14, P14 Öppna kommentarer Zonlagsträning

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 13 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

TEMATRÄNINGAR 10 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

TEMATRÄNINGAR 10 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg TEATRÄNINGAR Utbildningsplan - fotboll 10 ÅR Bollidrott i Sverige Jonas Nilsson Thomas Westerberg vecka 3-5 Fint-dribbling spelbar Dribblingteknik Organisation: 1 barn/boll. Planer tvärs över hallen. Utförande:

Läs mer

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior Förord Inledning Ett fotbollslag som har ett väl utvecklat passningsspel har stora förutsättningar för att spela bra anfallsfotboll och skapa målchanser. Passningsspelet är fundamentet i fotbollens anfallsspel.

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

SBBF SBBF Region 12-13 (2012/2013) 12.10.2012 00:00-01:30

SBBF SBBF Region 12-13 (2012/2013) 12.10.2012 00:00-01:30 12.10.2012 Topics: U14 Läger 1 - Träning 1 1 00:00 Stationsträning - Jag och bollen Dribbling: Dribblar runt konor med följande riktnings förändringar, crossover, mellan benen, bakom ryggen, spin, hesitation

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 2 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 2 4 Träning 1, Passning och mottagning 5 Träning 2, Spelbarhet och

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Målvakter: 150 min. Varaktighet: spelare 110 min, goalkeepers 110 min

Målvakter: 150 min. Varaktighet: spelare 110 min, goalkeepers 110 min Vem, vad, var och när Titel Lag/grupp v19 v21 Positionsförsvar press & täckning LGIF P02 Datum Tisdag, 17 May 2016 Tid 00:30 03:00 Plats Total tid Lindevi Spelare: 150 min Målvakter: 150 min UPPVÄRMNING

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll Talang = orka träna mycket Den världsberömde pianisten Artur Rubinstein tillfrågas på en gata nära Carnegie Hall: -Ursäkta mig herrn, vet

Läs mer

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart)

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Utveckla lagets och individens passningsspel och speluppfattning Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F # Huvudvridning

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Performance förutspår. Detta talar för Tre Kronor. Detta talar emot Tre Kronor

Performance förutspår. Detta talar för Tre Kronor. Detta talar emot Tre Kronor Nyckeltal, båda lagen Performance-analyser Individuella analyser Nyckeltal, allmänt Performance förutspår Detta talar för Tre Kronor Detta talar emot Tre Kronor Målvakter Mest utmärkande spelare, Tre Kronor

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Kondition + spänstträning, 1-2 pass/vecka

Kondition + spänstträning, 1-2 pass/vecka Hej! För att underhålla och bibehålla formen du kämpat dig till under vintern och våren gäller det att hålla igång även under sommaren. Vad som är bra är att det räcker med 2 pass i veckan för att just

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 3 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 3 4 Träning 1, Speldjup 5 Träning 2, Spelbredd 8 Träning 3, Överlappning

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM FÖR ETT ROLIGARE, SNABBARE OCH PROFFSIGARE SPEL Egen framgång är guld värd men andras misstag är icke att förakta! SPELETS GRUNDPRINCIP

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Lilla regelhandboken för Innebandy

Lilla regelhandboken för Innebandy Lilla regelhandboken för Innebandy Våra rekommendationer: Vi vill att Du som matchledare dömer dina matcher med sunt förnuft. Det är lätt att stirra sig blind på korrekta regeltolkningar. Din viktigaste

Läs mer

Anfallsspel - Korta uppspel. Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter

Anfallsspel - Korta uppspel. Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Sida 1 av 7 Vem, vad, var och när Titel Lag/träningsgrupper Anfallsspel: Speluppbyggnad - Korta uppspel; Mv: Markbollar, Inlägg längs marken F14, P14 Datum Tisdag, 01 Juli 2014 Tid 00:00-01:40 Plats Total

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

ABC. Anfallsspelare. Försvarsspelare. Rörelse framåt utan boll. Skott. Passning. Rörelse med boll

ABC. Anfallsspelare. Försvarsspelare. Rörelse framåt utan boll. Skott. Passning. Rörelse med boll UPPVÄRMNING & LEKAR Uppvärmning ses ofta som en ganska tråkig del av träningen, men ack så viktig. Ett bra tips är att anstränga sig lite extra som ledare för att göra uppvärmningen rolig, det kan t ex

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

Landslagets fotbollskola år - Dag 3 Eftermiddag

Landslagets fotbollskola år - Dag 3 Eftermiddag Page 1 of 7 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Landslagets fotbollskola 10-12 år - Dag 3 Eftermiddag Anfallsspel - Speluppbyggnad 6 övningar. Nivåer: 2 Eftermiddagen tränar ni väggspel,

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område!

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område! Kul med pizzabitar Första gången eleverna får materialet i handen bör dem få sin egen tid till att undersöka det på det viset blir dem bekanta med dess olika delar. Det kan också vara en god idé att låta

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

Trepunkts rullbälten i en 68 cab.

Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Jag har monterat trepunktsbälten i min 68:a cab. Det var en sak som det inte fanns mycket hjälp om på Internet. Monteringar i fastbacks och kupéer fanns det men, inte

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Ett lager i Photoshop är den del som du arbetar aktivt på i programmet

Ett lager i Photoshop är den del som du arbetar aktivt på i programmet Photoshop - Lager Ett lager i Photoshop är den del som du arbetar aktivt på i programmet Ett dokument som öppnas (nytt (Ctrl + N) eller en egen bild man öppnar) har alltid ett låst bakgrundslager som man

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

Spelregler för fotboll, Korpen

Spelregler för fotboll, Korpen Örebro 2010-04-20 Spelregler för fotboll, Korpen Inledning För att minska risken för skador inom korpfotbollen vill vi uppmana alla lagledare och spelare: Att avsätta tillräcklig tid för uppvärmning (10-15

Läs mer

Spelsregler BOLLSPELSPERIOD

Spelsregler BOLLSPELSPERIOD Spelsregler BOLLSPELSPERIOD GENERELLA REGLER När vi spelar i skolan är inte det viktigaste att vinna. Det är motion, friskvård, gemenskapen att lära sig samt att ha kul tillsammans som är det väsentligaste

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

Dalslands FF P99 Elitpojklägret -14 Träning 2 Anfallsspel och försvarsspel Övning 1 Tema: 1v1 Uppvärmning

Dalslands FF P99 Elitpojklägret -14 Träning 2 Anfallsspel och försvarsspel Övning 1 Tema: 1v1 Uppvärmning Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel och försvarsspel Övning Tema: v Uppvärmning v off - def, uppvärmning Utveckla förmågan att slå ut sin spelare både offensivt och defensivt Hur? Insuktionsmetod

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner 1(8) Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner Framtagen av Magdalena Nyberg, Jordbruksverket, 2016 Markavvattningssamfälligheter Inför en Grepparådgivning är det bra om

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer