KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2008-09-16"

Transkript

1 Socialnämnden Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl Genomgång av handlingar kl Anne Saaristo, socialchef David Matscheck, utredare Terhi Berlin, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Vallentuna den 8 september 2008 Gunnel Orselius-Dahl Ordförande Siw Lillhannus förvaltningssekreterare 1. Justerande:... 1 (18)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Föredragningslistan Tema på socialnämnden i september Socialpsykiatrin Rapport från tillsynsbesök vid Roslagens elevhem, Vreta gård Rapportering enligt 16 kap 6 h SoL av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 SoL Sammanträdestider för socialnämnden Ansökan om stimulansbidrag för förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående Remiss Policy att förebygga och tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende, gemensam KSL Ny demensavdelning på Väsbygården Ansökan om stimulansmedel för att förbereda valfrihetssystem enligt LOV inom äldreomsorgen Remiss om samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända Ekonomisk redovisning och budgetuppföljning tertial 2; Socialnämndens synpunkter angående detaljplan för Åby ängar Anmälningsärenden Rapporter och delgivning Övriga ärenden...18 Sid 2 (18)

3 SN 2. Föredragningslistan Förslag till beslut Föredragningslistan godkännes och läggs till handlingarna. Handlingar i ärendet Föredragningslista 3 (18)

4 3. Tema på socialnämnden i september Socialpsykiatrin SN AU 74 Socialnämndens tema på sammanträdet den 16 september är socialpsykiatrin 4 (18)

5 4. Rapport från tillsynsbesök vid Roslagens elevhem, Vreta gård SN AU 75 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden godkänner rapporten från tillsynsbesök daterad och översänder den till Länsstyrelsen för kännedom. Ärendet Tillsynsbesöket på Roslagens elevhem, Vreta Gård har genomförts enligt tillsynsplan som upprättats av socialnämnden för tillsyn av HVB-hem för barn och unga inom Vallentuna kommun. Tillsynsbesök skall dokumenteras och redovisas till Länsstyrelsen. Handlingar i ärendet Rapport från tillsynsbesök daterad (18)

6 5. Rapportering enligt 16 kap 6 h SoL av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 SoL SN AU 76 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden lämnar som sin rapport till kommunfullmäktig enligt 16 kap 6 h socialtjänstlagen förvaltningens rapport daterad Ärende Kommunerna har från den 1 juli 2006 skyldighet att till Länsstyrelsen rapportera in gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Från samma datum gäller även skyldigheten att rapportera in avbrott i verkställigheten om beslutet inte verkställts på nytt inom tre månader från dagen för avbrottet. Rapporteringsskyldigheten gäller beslut i alla verksamheter enligt socialtjänstlagen, omsorg om äldre och funktionshindrade samt individ- och familjeomsorg. Rapporteringen till Länsstyrelsen ska ske på individnivå och ska ske en gång per kvartal. En sådan rapport har lämnats av enhetschefen till Länsstyrelsen i Stockholms län gällande kvartalet april t.o.m. juni Enligt kap 16 kap 6 h samma lag ska socialnämnden lämna en statistisk sammanställning av innehållet i rapporten till länsstyrelsen till kommunfullmäktige. Handlingar i ärendet Statistikrapport till kommunfullmäktige daterad (18)

7 6. Sammanträdestider för socialnämnden 2009 SN AU 77 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta om tider för sammanträden för år 2009 enligt följande; Ärende Socialförvaltningen har tagit fram förslag till sammanträdestider för socialnämnden för år 2009 Tisdagen den 27 januari Tisdagen den 24 februari Tisdagen den 14 april Tisdagen den 12 maj Tisdagen den 9 juni Tisdagen den 8 september Tisdagen den 13 oktober Tisdagen den 17 november Tisdagen den 15 december AU 15 jan AU 10 feb AU 2 april AU 29 april AU 28 maj AU 25 aug AU 1 okt AU 3 nov AU 1 dec Samtliga sammanträden sker på tisdagar och börjar klockan Ändringar i dag och tid kan ske och anges i dessa fall på kallelsen Arbetsutskottet sammanträder i huvudsak på torsdagar (förutom i februari, april, augusti, november och december) och börjar klockan Ändringar i dag och tid kan ske och anges i dessa fall på kallelsen Socialutskottet sammanträder på torsdagar klockan enligt följande; den 22 januari, 19 februari, 19 mars, 16 april, 14 maj, 11 juni, 16 juli, 13 augusti, 17 september, 15 oktober, 12 november och 10 december. Ändringar i dag och tid kan ske och anges i dessa fall på kallelsen Handlingar i ärendet Tjänsteskrivelse daterad 12 augusti (18)

8 7. Ansökan om stimulansbidrag för förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 SN AU 78 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden godkänner ansökan till Länsstyrelsen om stimulansbidrag för stöd för anhöriga som hjälper och vårdar närstående. Ärendet Regeringen har beslutat om ett statligt stimulansbidrag för att ge ett förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar en närstående. Bidraget avser år 2008 med projektstart år Länsstyrelserna har i uppdrag att fördela medlen. Stockholms län har tilldelats 15 miljoner för att fördela till kommunerna i länet. Fördelningen inom länet är inte knuten till kommunernas storlek utan sker helt utifrån de ansökningar som kommer in. För att godkännas skall ansökningen följa de direktiv som givits. Socialförvaltningen föreslår att medel sökes för 1. Utbildning av ytterligare tio anhörigambassadörer och avlösare. Personal inom äldreomsorgen som får fördjupad kunskap om anhörigperspektivet i vården. 2. Friskvård utbildning av Röda Kors-ledare. Röda Korset har erbjudit att vara ledare för två friskvårdsgrupper. Dessa ledare ska erbjudas utbildning om anhörigas situation och i samverkan med primärvården erbjudas kunskaper om sjukdomar tex. demens, stroke, Parkinson MS m.fl. samt bemötande frågor. 3. Seniorcenter - löser det anhörigas behov? Inventering av anhörigvårdares behov av stöd för att komma fram till om behovet är ett seniorcenter eller finns andra former av anhörigstöd som bör utvecklas. 4. Resurser för utveckling av anhörigstöd, socialförvaltningens anhörigkonsulent får möjlighet att fortsätta att på heltid arbeta med att samordna och bedriva stödinsatser för anhöriga/närstående. Totalt ansökes om kr från Länsstyrelsen till förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående. 8 (18)

9 Handlingar i ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län: Direktiv för fördelning av stimulansbidrag Bilaga 1 Ansökan om stimulansbidrag daterad Bilaga 2 9 (18)

10 8. Remiss Policy att förebygga och tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende, gemensam KSL SN AU 79 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden beslutar anta tjänsteskrivelsen såsom sitt svar på remiss från Kommunstyrelsen angående Kommunförbundet Stockholms län och Stockholms läns landstings gemensam policy för att förebygga, tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende. Ärendet Kommunförbundet i Stockholms län (KSL) har den 3 april antagit en Gemensam policy för att förebygga, tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende. Förslaget har under 2007 gått till kommunerna i Stockholms län på remiss. Vallentuna lämnade vissa synpunkter men ställde sig i stort sett positivt till förslaget. Policyn har omarbetats i vissa delar och KSL rekommenderar nu kommunerna att anta den. Kommunstyrelsen ställer frågan till socialnämnden om förslaget innebär merkostnader för nämnden eller kan genomföras med befintliga medel samt om kommunen ska anta förslaget. Policyn har arbetats fram med utgångspunkt från socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård, men fokuserar framför allt på de speciella behov och förutsättningar som finns i Stockholms län. Policyn är omfattande, men försöker inte täcka in alla former av missbruk eller droger utan fokuserar på områden där samverkan mellan huvudmännen är särskilt viktigt. Den beskriver bakgrunden och definitioner i området och söker klargöra huvudmännens respektive ansvarsområden samt övriga aktörers arbete och ansvar. Policyn beskriver förutsättningarna för bra stöd och vård och anger riktlinjer för arbetet med särskilda målgrupper. Riktlinjerna ska vara vägledande och det anges kvalitetsindikatorer för arbetet inom varje riktlinje. Policyn beskriver även strukturer för att förverkliga policyns intentioner. Handlingar i ärendet Remiss Kommunstyrelsen, Kommunförbundet i Stockholms län (KSL), Rekommendation att anta Gemensam policy för att förebygga, tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende, KSL och Stockholms läns landsting, Gemensam policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende 10 (18)

11 9. Ny demensavdelning på Väsbygården SN AU 80 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden beslutar att omvandla 8 servicehusplatser till demensplatser i avvaktan på Väsbygårdens ombyggnation. Bakgrund Behovet av demensboende varierar. Under det här året har trycket på demensplatser ökat. Socialnämnden har varit tvungen att köpa platser utöver de budgeterade. 8 personer som har ett beslut om särskilt boende väntar på en demensplats. Några av dessa har korttidsplats i avvaktan på en plats. Fler än 20 personer bor hemma med demensdiagnos. Nästan lika många bor på befintliga särskilda boenden på platser som inte har demensinriktning. Därför vet vi, att behovet av fler platser kommer att bestå under en längre tid. På Väsbygårdens nedre våning finns en korridor med 8 rum och kök/matrum som är lätt att avgränsa från övriga verksamheten till en egen avdelning. Genom att installera 4 kodlås blir det möjligt att få en bra överblick över avdelningen. Personalstyrkan behöver utökas med 2 årsarbetare. Samordnare kan delas med den andra demensavdelningen, Lilla Västanbo. Omvandling till demensavdelning kan ske successivt. Från början har man tillgång till 4 rum. Målsättningen är att den nya avdelningen ska kunna tas i drift den 1 november 2008 med 4 nya demensplatser. Handlingar i ärenden Förvaltningen tjänsteskrivelse daterad den 26 augusti (18)

12 10. Ansökan om stimulansmedel för att förbereda valfrihetssystem enligt LOV inom äldreomsorgen SN AU 81 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden godkänner ansökan till Socialstyrelsen om stimulansbidrag för att förbereda valfrihetssystem enligt LOV inom äldreomsorgen. Bakgrund Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att besluta om och fördela 280 miljoner kronor i bidrag till kommunerna för att förbereda och utveckla valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen enligt socialtjänstlagen (2001:453). Stimulansmedlen kan beviljas kommuner för att förbereda ett eventuellt införande av valfrihetssystem i linje med den föreslagna lagstiftningen om valfrihetssystem (LOV). Stimulansmedel kan också beviljas kommuner som redan har infört eller fattat beslut om att införa system för valfrihet, ofta kallat kundval och behöver utveckla och anpassa dessa system till de förutsättningar som följer av den föreslagna lagstiftningen. Handlingar i ärendet Bilaga 1 Ansökningsblankett för stimulansbidrag för att förbereda eller utveckla valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen, daterad Bilaga 2 Protokoll från Kommunstyrelsens sammanträde daterat (18)

13 11. Remiss om samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända SN AU 82 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden antar förvaltningens tjänsteskrivelse som svar på remissen från kommunstyrelsen. Ärendet Kommunförbundet i Stockholms län har tagit fram ett förslag till samverkansöverenskommelse bland kommunerna i länet om gemensamma utgångspunkter och syften rörande introduktion av nyanlända barn, kvinnor och män med uppehållstillstånd. Förslaget har lämnats till kommunerna på remiss. Överenskommelsen bygger på gällande ersättningsregler från staten till kommunerna och kan inkludera även asylsökande och anhöriga under förutsättning att staten ger full ekonomisk ersättning. Handlingar i ärendet Remiss: Förslag till Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända, Kommunstyrelsen Remiss om samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända, Kommunförbundet i Stockholms län, (18)

14 12. Ekonomisk redovisning och budgetuppföljning tertial 2; 2008 SN AU 83 Dnr Handlingar i ärendet delas ut vid socialnämndens sammanträde 14 (18)

15 13. Socialnämndens synpunkter angående detaljplan för Åby ängar SN AU 84 Dnr Arbetsutskottets förslag till beslut Att socialnämnden beslutar att begära att Samhällsbyggnadsnämnden i planeringen av Åby Ängar reserverar 5 7 lägenheter som kommunen kan hyra ut till unga personer med funktionshinder som är i behov av boendestöd. Ärende Socialnämnden har kännedom om ett antal unga personer med funktionshinder som behöver samhällets hjälp för att kunna leva ett självständigt liv. En del av dem bor fortfarande hemma, en del på ett s k träningsboende, som är en av socialtjänstens insatser. Kommunen behöver kunna erbjuda flexibla möjligheter till boende med varierande nivåer på stödinsatserna. Det planerade programområdet Åby Ängar kan erbjuda möjlighet att planera in ett antal små lägenheter som ligger i närheten av varandra för att uppnå bra effektivitet i socialtjänstens insatser. En av lägenheterna bör reserveras till personalgruppen som arbetar med boendestöd. Socialnämnden anser att samhällsbyggnadsnämnden i planeringen av programområdet Åby Ängar ska ha detta i åtanke. Handlingar i ärendet Förvaltningens tjänsteskrivelse daterad Samhällsbyggnadsförvaltningens detaljplan för Åby ängar daterad (18)

16 14. Anmälningsärenden SN AU 84 Domslut från Länsrätten om särskild avgift enligt socialtjänstlagen (SoL) Beslut från Länsstyrelsen om statsbidrag för personligt ombud 2008 Beslut från Länsstyrelsen om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för Bällsta serviceboende och IKASUS korttidshem Länsstyrelsens resultat från tillsyn av jämställdhetsintegrering ur ett bukarperspektiv inom äldreomsorgen Resultat från enkät från Sveriges Kommuner och Landsting och Räddningsverket gällande Skadeförebyggande arbete för äldre Detaljplan för Golfbana vid Rosenkälla Detaljplan för Vallentuna trafikplats Detaljplan för Haga 3 16 (18)

17 15. Rapporter och delgivning SN AU 86 Delegationsbeslut Dnr Disciplinåtgärd Dnr Disciplinåtgärd 17 (18)

18 16. Övriga ärenden SN AU 86 Tider för kvalitetsdeklarationer Arbetsutskottet föreslår halvdagar (kl ) för kvalitetsdeklarationer vid följande tillfällen: 14/10, 15/10, 23/10 och 5/11 Alkoholpolitiskt program Socialchefen påminner om att det i dag finns ett dokument med riktlinjer för hur vi bland annat ser på öppettider för restauranger vid ansökningar av alkoholtillstånd i kommunen, som nämnden har fattat beslut om tidigare, och att detta dokument ska ligga till grund för bedömningar i ärenden som rör alkoholtillstånd. 18 (18)

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl 18.30 20.05 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Huido Mesilane

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande Socialnämndens arbetsutskott 2008-09-02 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 september 2008 kl 15.00 16.00

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl.

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 10:10-10:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Anders Nilsson,

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m.fl. lagar. (AU 57) KS 2014-232

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m.fl. lagar. (AU 57) KS 2014-232 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 82 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m.fl. lagar. (AU 57) KS 2014-232 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. KS 2013-186

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. KS 2013-186 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 59 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. KS 2013-186 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 4 år 2013. Blad 20. Kommunstyrelsen. Ks 74 Au 50 Dnr 162/2013-754

ARBOGA KOMMUN. Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 4 år 2013. Blad 20. Kommunstyrelsen. Ks 74 Au 50 Dnr 162/2013-754 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-08 Blad 20 Ks 74 Au 50 Dnr 162/2013-754 Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 4 år 2013 Från socialnämndens sammanträde

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18 Socialnämnden 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 18 augusti 2009 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut

Rapport ej verkställda beslut Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 6(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:261 SNau 95 Rapport ej verkställda beslut Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för rapporten samt

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden Socialnämnden 9 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 9 maj

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. (AU 257) KS 2015-177

Rapport ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. (AU 257) KS 2015-177 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-10-06 243 Rapport ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. (AU 257) KS 2015-177 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-17 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 08:508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Socialnämnden 2014-02-14 1. Ajournering 16.30-16.40

Socialnämnden 2014-02-14 1. Ajournering 16.30-16.40 Socialnämnden 2014-02-14 1 Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 14.00-17.30 Ajournering 16.30-16.40 Beslutande Margareta Ivarsson (C) ordförande Björn Hörgren (M) Anders Westerlind (M) Barbro

Läs mer

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.122 Datum: 2016-02-03 Verksamhetschef Hälso- och sjukvård Ellinor Seth E-post: ellinor.seth@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20.

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20. Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november

Läs mer

KALLELSE Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Justerande

KALLELSE Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Justerande Socialnämnden 7 januari 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 7 januari 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17 30. Kallade tjänstemän

Läs mer

SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25 000. Till Socialnämnden. Förvaltningens förslag till beslut

SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25 000. Till Socialnämnden. Förvaltningens förslag till beslut SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-03-09 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25 000 Till Socialnämnden Rapportering av ej

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013-05-16 Tid och plats 19.00 Bällstarummet Kallade tjänstemän Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma

Läs mer

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-08-16 Ordförande Socialnämnden Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förslaget till

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

SoL och LSS 2011-03-24

SoL och LSS 2011-03-24 SoL och LSS 2011-03-24 Berörda lagar Socialtjänstlagen (2001:453), SoL Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Socialtjänstens mål Ekonomisk och social trygghet Jämlikhet

Läs mer

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Utlåtande 2006:175 RVII (Dnr 325-3394/2006) Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Överenskommelsen

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8 ) Socialutskottet 2016-04-07

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8 ) Socialutskottet 2016-04-07 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8 ) Plats och tid Notariet, torsdagen den 7 april 2016 kl 08.30-15.05 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande Marita Björkvall

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II 2015-03-18 1(11) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 15.40-16.55 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlsson (C) ordf. Sylve Jergefeldt (S) tjg.ers.

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2010-12-14 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2010-12-14 1 Socialnämnden 2010-12-14 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 192 Arbetsutskottets protokoll 193 Delegationsbeslut 194 Information 195 Budgetuppföljning 2010 196 Platssituation

Läs mer

Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention

Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-07-15 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 13 216 Till Södermalms stadsdelsnämnd Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 april kl.19.00 Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare

Läs mer

Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari

Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari Boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att teckna överenskommelse med Migrationsverket om 40

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30

Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30 Tyresö kommun Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Plats och tid: Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30 105 Beslut i kommunfullmäktige/kommunstyrelsen

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 2013-05-08 1 Plats och tid Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 Beslutande Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne Holm,

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Vård- och omsorgsnämnden 2008-09-17

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Vård- och omsorgsnämnden 2008-09-17 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Stadshuset, kl. 17.30 18.05 Beslutande Övriga närvarande Bernt Nilsson (s) Lesley Holmberg (fp) Lena Munther (s) Agneta Nilsson (s) Kerstin Ekoxe (s) Lars-Erik

Läs mer

Christian Kruse Torsdagen den 16 april 2015 klockan 13:00 16:00.

Christian Kruse Torsdagen den 16 april 2015 klockan 13:00 16:00. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid ande Övriga deltagande Christian Kruse Torsdagen den 16 april 2015 klockan 13:00 16:00. Hans Frank (FP), ordförande Gunvor Håkansson (C) Bengt Hedlund (SPI) Lars-Göran

Läs mer

Socialförvaltningens kontor, Stadshuset

Socialförvaltningens kontor, Stadshuset 2011-12-13 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, kl. 13:00-16:00 Beslutande Se nästa sida. Övriga deltagande Se nästa sida. Utses att justera Maria Holm Justeringens plats och tid Socialförvaltningens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-08-27 1(5)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-08-27 1(5) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-08-27 1(5) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-17.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson (M)

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Ej verkställda biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen

Ej verkställda biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen REVISIONSRAPPORT 2008-03-06 Kommunstyrelsen Sid 1 (2) Socialnämnden Dnr Omvårdnadsnämnden Ej verkställda biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen Från den 1 juli 2006 ska biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen

Läs mer

33 Förtydligande av reglemente för arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden

33 Förtydligande av reglemente för arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden TRELLEBORGS KOMMUN Protokoll 12(13). Datum Arbetsmarknadsnämnden 2013-03-11 33 Förtydligande av reglemente för arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden Dnr: AMN/2 Föreligger förtydligande av reglemente

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Utskottet lärande och stöd

Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2006-01-25 1 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.30 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Margaretha Schneider (m) Inga-Lill Gustavsson (c) tj ers Annelie Nyberg

Läs mer

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Örkelljunga, Skånes Fagerhultrummet tisdagen den 17 maj 2016, klockan 13.30 16.00 (sammanträdet ajourneras klockan 14.30 15.00 för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 8.30-11.05 Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Sten Fransson (S) Inger Hjerpe (S) Claes Axelson (V) Jan Wettmark

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2001-08-30 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-15.56. Gunnar Carlsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2001-08-30 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-15.56. Gunnar Carlsson Vård- och Omsorgsnämnden 2001-08-30 1 (10) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15-15.56 Beslutande Heikki Perttula Gunnar Carlsson Ivan Abrahamsson Ann Svensson Bjarne Westerlund Britt-Marie Kärngren

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00-10.35 Beslutande Eva Folkesdotter Paradis (M), ordförande Monika Löfvin Rosén (C) Ulf Magnusson (S) Jimmy Odenäng (M) Anders Wassbäck (V)

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS kvartal 3 2008

Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS kvartal 3 2008 Utlåtande 2009: RVII (Dnr 326-3047/2008) Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS kvartal 3 2008 ommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Stadsdelsnämndernas rapportering av ej

Läs mer

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Utlåtande 2012: RIV (Dnr 321-704/2012) Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. En ny kommunövergripande språkförskola

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Socialnämndens synpunkter samt konsekvensbeskrivning beträffande föreslagna mål och planeringsramar 2017-2020 SN-2016/51

Socialnämndens synpunkter samt konsekvensbeskrivning beträffande föreslagna mål och planeringsramar 2017-2020 SN-2016/51 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-03 24 Socialnämndens synpunkter samt konsekvensbeskrivning beträffande föreslagna mål och planeringsramar 2017-2020 SN-2016/51 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 9 juni 2015

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 9 juni 2015 SOCIALNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll OFU 2/2015 Sida 1 Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 9 juni 2015 Tidpunkt: Kl. 18:30 Lokal: Rum: Storfors, Storforsplan 36, Farsta

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N, SOCIAL OCH SKOLJU RIDISKA ENHETEN SID 1 (7) 2012-03-27 pm DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS Rätten att få viss utformning av insats prövad

Läs mer

81 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service (LSS), kvartal 4, 2015 (KSKF/2015:5)

81 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service (LSS), kvartal 4, 2015 (KSKF/2015:5) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-04-12 Sida 1(2) 81 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service (), kvartal 4, 2015 (KSKF/2015:5) Beslut

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

Bo Johnson (M), OrdfOrande Per-OlofThorsbeck (S), l :e vice ordfårande Farid Chibout (Båp)

Bo Johnson (M), OrdfOrande Per-OlofThorsbeck (S), l :e vice ordfårande Farid Chibout (Båp) KOMMUN Tid och plats Kl. 15:00 tisdagen den 26 april2016, Skoklostenummet, Kommunhuset, Bålsta ande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Dag och plats Justerade paragrafer

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden Socialnämnden 2009-05-14 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna torsdagen den 14 maj 2009 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Bostad med särskild service

Bostad med särskild service Social- och omsorgskontoret Bostad med särskild service plan för utbyggnad av boende enligt LSS År 2011- Innehåll 1. BAKGRUND... 3 1.1 VAD ÄR BOSTAD MED SÄRSKILD SERVICE... 3 1.2 ANTAL PERSONER MED BOSTAD

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27, B-salen. Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande Eva Lundström, s. Anette Lundberg

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27, B-salen. Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande Eva Lundström, s. Anette Lundberg PROTOKOLL 1 (12) Tid: Kl 8:30: - 11:30 Plats: Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27, B-salen Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande Eva Lundström, s Anette Lundberg, s Harry Bäckström, s Lars-Åke Andersson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11.

PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11. PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11.55 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande

Läs mer

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga UTDRAG 1 (3) 80 Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga Dnr SN 2014/0234 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2014-04-15 s yttrande över remiss daterat 2014-04-15

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2012-03-27. Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, Torggatan 11

K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2012-03-27. Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, Torggatan 11 K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2012-03-27 Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, Torggatan 11 Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Helena Åhman, avdelningschef Monika Fernlund, avdelningschef Karin

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2013-11-13

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2013-11-13 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.05 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Daniel Backenius (C) Inga Jonsson (C) Britt-Marie Domeij (M) Britt-Marie Berg (S) Kate Nilsson (S) Lars-Olof Jonsson

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2005-12-21 109 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Margaretha Schneider (m) Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp) Björn

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 16 januari 2008 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Tjänstemän Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen den 16

Läs mer

kl 13.00-14.30 Arvo Hellman (S) ordförande Rolf Olsson (S) Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Maria Berglund (KD)

kl 13.00-14.30 Arvo Hellman (S) ordförande Rolf Olsson (S) Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Maria Berglund (KD) 1 (15) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-14.30 Arvo Hellman (S) ordförande Rolf Olsson (S) Bert Roos (S)

Läs mer

Ajournering 16.15-16.20

Ajournering 16.15-16.20 Socialnämnden 2009-06-23 1 Plats och tid Tingshusgatan kl 15.00 16.55 Ajournering 16.15-16.20 Beslutande Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Gunnel Persson (s)

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/342 Socialchef 2014-03-27 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 70. Eira Bring, verksamhetschef Birgitta Ratcovich, sektionschef 50 Anita Alanko, socialsekreterare 50

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 70. Eira Bring, verksamhetschef Birgitta Ratcovich, sektionschef 50 Anita Alanko, socialsekreterare 50 70 Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby, kl 14.00 16.10 Beslutande ordförande Jörgen Nilsson (v) Leif Johansson (s) Kristina Valtersson (c) Juhani Kujansivu (s) Theo Zickbauer (s) Ewa Svensson

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) Plats och tid ande Övriga deltagande Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 Birgitta Andersson (M), Ordförande Per-Erik Andersson (C) Eva Malvå (MP) Lena

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer