ESPAÑA HOY DÍA BARCELONA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ESPAÑA HOY DÍA BARCELONA"

Transkript

1 ESPAÑA HOY DÍA BARCELONA SVENSK TEXT

2 1. FC Barcelona Kap 1.1: Historik Filmen inleds med spansk historik om FC Barcelona. Kap 1.2: Camp Nou - Träningen Jag står på Camp Nou i Barcelona, en dröm för alla världens fotbollsspelare. För mig som har ägnat hela mitt liv åt fotboll är det en speciell känsla att vara här. Jag ska inte spela fotboll här men att bara vara här ger en djup förnimmelse i minnet. Klockan är elva och dagens träningspass har just börjat. Träningsplanen ligger i anslutning till mäktiga Camp Nou. Dagens träningstrupp är något tunn för att några av Barcelonas spelare ska spela en välgörenhetsmatch i kväll. Bl.a. saknas Ronaldinho, Eto'o och Pujol. Varje träningspass är alltid välbesökt av fotbollsälskare från hela världen. De är här för att se sina idoler. Även media är här för att bevaka träningen och rapportera om spelarnas form och se vilka som tränar ihop och kan förväntas spela nästa match. Det är c:a 10 TV-stationer som bevakar en av Spaniens absolut bästa klubbar genom tiderna. Efter det väl genomförda träningspasset äger den obligatoriska presskonferensen rum. Presskonferensen håller till inne i Camp Nous pressrum med två utvalda spelare. Kap 1.3: Presskonferens Lionel Messi - Leo, jag antar att du är realist. Du har kommit till en trupp där Maxi och Albertini har tillkommit. Tidigare skadade spelare är på gång inom kort. Kanske även Motta kan komma i gång. Det betyder att det finns 18 A-lagsspelare. Tror du, även om du kanske tränar med A-laget, att du kommer att avsluta säsongen i B-laget, som kanske behöver dina tjänster som målskytt som Colomé nämnde häromdagen? - Tja, killarna i B-laget sa att vi är här för att ta oss upp i A-laget, och om vi kommer upp i A-laget så gör vi det. Om vi inte lyckas med det fortsätter vi att jobba i B-laget för att vara på topp, och, när vi får en möjlighet, försöka hjälpa A-laget så bra som möjligt. - Vad tycker du om Samuel Eto'os sätt att säga att det räcker nu beträffande det här med rasism? - Jag tycker att han har rätt. Det måste uppmärksammas. Han måste få ägna sig åt att spela fotboll och göra mål som han gör. - När du åkte vid jul ledde ni med tretton poäng före Real Madrid. När du kom tillbaka ledde ni med fyra poäng. Vad tycker du om förändringen i ligan? - Klart att serien är jämnare, men det är ju inte sista matchen än. Det är riktigt att det gick bra för oss och att vi måste köra på i den här takten och spela som i senaste matchen och på så sätt kommer det att gå bra.

3 Juliano Belletti - Du var bjuden på Ronaldos bröllop. Varför åkte du inte? Tycker du det är bra att det ordnas med bröllop en måndag mitt i säsongen, något som kan ta bort fokuseringen? - Jag tror att Ronaldo kan välja dag och plats, det är upp till honom. Ingen har något med det att göra. Han gör ju som han vill. Jag åkte inte för vi tränade i går eftermiddag och i dag på förmiddagen. Jag tror inte jag skulle ha haft tid att åka dit och sedan tillbaka igen. Jag ringde och jag pratade med honom, det är en sak som jag inte ser något problem med. Om du ska gifta dig kan du själv välja datum och plats och vem du vill bjuda. Det är helt normalt för mig. - Hur ser du din framtid i Barca med alla de stjärnor som finns i laget? - Jag försöker bara göra mitt jobb. Jag vet vad det innebär att vara här, spelarna som finns här, men jag vet min plats också. Jag måste jobba hårt, fortsätta att spela regelbundet, alltid söka något mer dvs. försöka vinna de titlar som så mycket behövs här. - Jag vet inte om du läste i tidningen eller hörde på radion vad Cruyff sa. Han kritiserade Barcelonas spel och sa att segern på La Romareda i Zaragoza var orättvis och att ni spelade mycket dåligt och att om ni fortsätter spela så missar ni ligaguldet. - Vem har sagt det? - Johan Cruyff. - Att vinna med 4 mål i Zaragoza är inte lätt och jag vet inte hur länge sen det var Barca vann där, det var fem säsonger sedan som Barca vann där. När ett lag leder serien och det går bra, snackar alltid folk lite om det laget. Vi kör vidare på samma sätt som vi gjort sedan början av säsongen. Vi snackar inte om något eller om någon, vi går bara in för att jobba på och fortsätta att göra en bra säsong. Kap 1.4: Camp Nou Att se läktarna där folk samlas till de stora matcherna, det ryms åskådare och stadion är nästan alltid full. Och att se de två målen där så många berömda spelare har gjort mål i Barcas stormatcher och i andra lags matcher. Att känna gräset eller att nästan smeka det ger också en mycket speciell känsla. Även om gräset inte är av särskilt god kvalitet i jämförelse med många andra planer så ger bara känslan av att röra gräset på Camp Nou i Barcelona denna djupa förnimmelse. Allt detta är en känsla som jag skulle vilja ge till alla som spelar fotboll i världen för att för alla är det en dröm att vara här på Camp Nou.

4 Kap 1.5: Camp Nou - Träningen Välgörenhetsmatchen ska snart spelas och jag står utanför Camp Nou. Jag vill känna på pulsen hos supportrarna. - Är ni Barca- eller Milanfans? - Jag är Barcafan sedan alltid. - Och jag Milanfan sedan jag var liten. - Är du Barcelonabo och Milanfan? - Javisst, men jag gillar Barca också. - Vem är Barcas bäste spelare? - Det var Giovanni tills han gav sig i väg. - Och nu? - Nu är det naturligtvis Ronaldinho. - Och vad tycker du? - Jag tror att det är den här. - Shevchenko, jaha! - Och vad anser ni om matchen i kväll? - Det blir bra. Det är mycket bra spelare, ska bli spännande. - Och vad tycker du? - Det är jättestora stjärnor, från Maldini och Shevchenko till Pujol och Xavi. - Har ni kommit hit med stora förväntningar? - Javisst! - Och vilket lag vinner matchen? - Shevchenkos lag. - Ronaldinhos. - Är ni Barcafans? - Ja! - Ser ni alla matcherna? - Ja! - Alla? - Ja! - Vilka spelare i laget gillar du mest? - Ronaldinho. - Nån annan spelare? - Dida. - Dida också. - Är du Barcelonafan? - Ja! - Ser du alla matcherna?

5 - Ja, och några två gånger. - Ser du också bortamatcherna? - Några, när jag har pengar. - På en normal match i ligan, inte en sån som i kväll, hur mycket folk finns det här då? På sista tiden fylls det ännu mer, uppåt Är alla Barcafans? - Nej! - Vem är din favoritspelare i laget? - Det är svårt att säga. Xavi, han är hjärtat i laget. - Vad tror du om matchen här i kväll? - Får se om det blir en bra och trevlig match. - Tack så mycket! - Hej då! FC Barcelonas kampsång (katalanska) Hela plan, är ett rop, vi är blå-röda folket, varifrån vi än kommer. Från söder eller norr, är vi överens, är vi överens, under en flagga är vi bröder. Blå-röd i vinden, ett modigt rop. Vi har ett namn som alla kan: Barça, Barça, Barça!!!

6 2. La Rambla Kap 2.1: Plaza de Cataluña La Rambla är Barcelonas viktigaste gata. Det är en promenad eller en boulevard på två km som går från Plaza de Cataluña till hamnen där Columbusstatyn står. Hit till La Rambla kommer alla slags människor. Folk är här för att handla, promenera, dricka kaffe eller bara för att umgås. Kap 2.2: Turistinformation - Hej! Vad heter du? - Jag heter Patricia. - Vad gör du här på La Rambla? - Jag jobbar i Barcelonas turistbyrå. - Vilken sorts människor kommer hit till turistbyrån för att be om information? - Turister, både utlänningar och folk från Spanien. - Då talar du andra språk också? - Jag talar engelska så jag klarar mig, och jag har lite kunskaper i franska och italienska också. - Och vad är det turisterna frågar framför allt? - Dom frågar efter vad man ska besöka, dom frågar om den bussightseeing som vi erbjuder och som är speciell för turismen i Barcelona. Dom frågar efter shoppingställen och även efter nöjesställen. - Har ni andra saker också som försäljning av biljetter till konserter t.ex.? - Centralinformationen säljer biljetter till fotbollen med FC Barcelona och Español CF. - Finns det något speciellt evenemang i Barcelona den här veckan? - Ja, just nu den här helgen på söndag spelar Barcelona mot Mallorca. - Då blir det fullt på Camp Nou? - Ja! - Finns det något kulturevenemang som konsert el. dyl.? - Om en vecka kommer Marc Antony och för tillfället är det en Dalí-utställning. - Gillar du ditt jobb? - Mycket! - Hur länge har du jobbat här? - Ungefär 14 dagar. - Är turistbyrån öppen hela året? - Ja, hela året. - Kommer du att jobba här i framtiden? - Ja, det hoppas jag. - Ja, tack så mycket! Och lycka till! - Tack, tack!

7 Kap 2.3: Nedför La Rambla Vi går nerför La Rambla mot hamnen och Columbusstatyn. Här på La Rambla finns allt. Det finns fågelförsäljare som säljer fåglar av olika slag. Dom säljer burarna också. Man kan också sälja andra djur som hamstrar och kaniner. Det finns också blomsterhandlare, tidningsförsäljare och försäljare av allt vad man kan sälja i en turistisk atmosfär som La Rambla är. Till La Rambla kommer alla turister. Det är som ett obligatoriskt besök man måste göra i Barcelona. Men även Barcelonaborna har här en mötesplats. Här bredvid ligger exempelvis Barcelonas berömda Boquería, dvs. barcelonabornas saluhall. Kap 2.4: Plaza de Cataluña - Kan jag sätta mig här? Nu sitter jag bredvid en herre här. - Vem är du i själva verket? - En ängel. - En ängel. - Och vad gör du här på La Rambla? - Jag kommer från himlen hit till La Rambla. - Direkt från himlen? - Det är riktigt. - Hur länge har du varit här? - Ja, mycket lång tid. Tre år ungefär - Och ditt yrke är fallen ängel? - Nej, nej, mitt yrke är marinbiolog, men man måste jobba med något här i Spanien. - Men normalt jobbar du som biolog? - Normalt i mitt hemland är jag marinbiolog. - Jaha, ditt hemland är alltså inte Spanien? - Det är Ecuador. - Du har lite ecuatoriansk accent. - Ja, det finns olika accenter i mitt hemland, det finns bergsaccenten och kustaccenten och en östlig accent. - Hur länge har du varit i Barcelona? - Det är fyra år nu. Jag har jobbat här på La Rambla i tre år. - Och hela tiden som ängel? - Nej, jag började som nordamerikansk indian, och sen har jag haft olika masker. I två år har jag nu maskerat mig som ängel. - Vilken är din favoritmask? - Det beror på vilken mask som väcker uppmärksamhet beror på folks smak, men den här masken väcker mest uppmärksamhet. - Varför lockar du så mycket folk som ängel? - Det är något mystiskt, något traditionellt i alla religioner, en ängel, ja drar till sig uppmärksamhet. - Har du fler besökare än djävulen som står där längre ner? - Det beror på vilken mask du har och vilka attiraljer du har, det är mycket som det är mycket jobb med. Jag har ljus som inte lyser nu för batterierna är dåliga. Jag har alltså små vingar. Djävulen är en figur som normalt inte väcker så mycket uppmärksamhet. Det beror på om din figur är uppseendeväckande. - Kan man säga att det är en ständig kamp mellan djävulen och ängeln här på La

8 Rambla? - Tack så mycket! - Hej då! Tack! 50 meter ifrån ängeln står själva djävulen. Han har inte så många besökare som ängeln men det är en ständig kamp som utspelas här på La Rambla inför människorna, det är kampen mellan gott och ont. Kap 2.5: Christofer Columbus och caféet Vi har kommit till slutet av La Rambla och sitter på ett café och njuter av café cortado......och av vårsolen. Här intill finns Christofer Columbus-stayn. Efter sin första resa till Amerika kom han hit 1493 för att besöka det katolska kungaparet som befann sig i Barcelona. Statyn är 50 meter hög och Columbus själv är 8 meter hög. Statyn placerades här 400 år efter Amerikas upptäckt. Statyn markerar slutet på La Rambla och den är placerad i Barcelonas hamn som ett minne av Amerikas upptäckare. - Hallå, vaktmästaren! Hur mycket blir det? - 3, ,20. - Har du jobbat länge här? - 8 år! -8 år här! - Hur är det att jobba här bredvid Christofer Columbus? - Mycket bra, han säger inte så mycket, men det är bra. - Jaha, han pratar inte så mycket, jag kan tänka mig det. - Och gästerna här vad är det för slags folk? - Utlänningar mest, 95 % är utlänningar. - Vad dricker dom normalt? - Kaffe, mycket kaffe. Fram till kl och sen mycket öl och så. - Är det öppet också på eftermiddagen och kvällen? - Till kl på kvällen. Kl slutar vi att servera och sen kl stänger vi. - Säsongen för att sitta här ute hur lång är den, hela året eller? - Hela året. Till kl då solen försvinner. - Även i december och januari sitter man här ute? - Alla månaderna. Och från maj är solen jättestark. Fram till när det är soligt, är det mycket jobb här. Om det regnar jobbar vi inte. - Är det inte väldigt varmt här på sommaren? grader här på uteplatsen ja. - Är det uthärdligt? - Ja, det är uthärdligt. - Tack så mycket! - Tack!

9 3. La Sagrada Familia Kap 3.1: Antonio Gaudí När Antonio Gaudí i juni 1926 avled, förlorade Katalonien, Spanien och världen en av 1900-talets mest originella och betydande arkitekter. Gaudís mest berömda verk är La Sagrada Familia. Templet började byggas 1882 och året därpå tog Gaudí över ansvaret för bygget. Han lät omedelbart sin originella stil prägla byggandet såväl exteriört som interiört. Efter mer än 100 års byggande är templet ännu inte färdigt och lär inte bli det inom de närmaste åren. Byggnation pågår ständigt och f.n. arbetar man mycket inne i templet. Gaudí var den främste företrädaren för modernismen eller den riktning inom arkitektur och konst som i Frankrike kallades art nouveau och i Tyskland jugend. Nämnda stil var inspirerad av den medeltida spanska gotiken och den arabiska arkitekturen. Gaudí förnyade arkitekturens former genom att använda sig av naturens egna böljande och vildvuxna men samtidigt geometriska former. Man kan exempelvis se att de stora tornen på La Sagrada Familia ser ut som långt utdragna bikupor. Gaudís säregna arkitektur kan man möta på flera platser i Barcelona. Casa Batlló och Casa Milà är två framträdande byggnader som Gaudí har ritat. Casa Batlló har en sorts keramik i starka färger på fasaden. Casa Milà har en särpräglad form på taket. I centrala Barcelona ligger också Parque Güell, ritad av Gaudí på uppdrag av industrimannen Eusebio Güell. Den har paviljonger och skulpturer med krossad keramik i starka färger, vilket ger hela parken ett säreget intryck. Kap 3.2: PR-chefen Som nämnts är emellertid La Sagrada Familia Gaudís mest betydande verk. Vi har ställt några frågor till templets marknadschef. - Varför började man bygga det här templet? - Man började bygga det för att det skulle bli ett försoningstempel, vilket betyder att det skall vara den enskilde medborgaren som med sina pengar bidrar till tron och för att man skulle kunna ha ett tempel utan politiska institutioner bakom. Kap 3.3: La Sagrada Familia La Sagrada Familia består i dag av två färdiga fasader, Födelsens och Lidandets fasader med fyra torn vardera. En fasad återstår: Härlighetens fasad. På födelsefasaden återfinns bilder på den heliga familjen och på episoder från Jesu barndom. Lidandefasaden illustrerar Jesu lidande och död. De åtta tornen representerar Jesu apostlar. Fyra apostlatorn vid Härlighetens fasad återstår att bygga. Dessutom skall det bli fyra torn som representerar de fyra evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Jungfru Maria kommer att få ett torn, och till Jesu ära byggs det 170 meter höga centrala tornet. La Sagrada Familia kommer alltså att bestå av 18 torn. - Vilken effekt ville Gaudí uppnå med alla figurer? - Han ville visa, exempelvis på den fasad där vi står, vad känslan av sorg är över Jesu

10 död. På andra sidan, Födelsen, glädjen över Jesu födelse, dvs. mycket av andan i den katolska tron. - Hur många fasader kommer templet att ha? - Det kommer att ha tre fasader. Härlighetens fasad saknas. Det är Kristi ande som far upp till himlen. Det är den största enskilda byggnadsdelen. Vi ska börja bygga den inom kort. Kap 3.4: Museet och kryptan Det byggs ständigt utanpå och inuti La Sagrada Familia. Mitt i byggröran kommer turisterna på besök. De tittar inte bara på fasaderna. I källarvåningen finns ett Gaudímuseum, där man kan studera hans egna modeller för bygget. - Används templet till något idag förutom att vara museum? - Det är ett museum, ett försoningstempel, och mycket folk kommer hit för att se det. Och avskilt, i källaren, finns kryptan där det firas mässa. Övre delen är inte helgad vilket betyder att det inte har firats mässa där. - Firas mässa i kryptan varje dag? - Varje dag, vid olika tider. - Hur många besökare har La Sagrada Familia på ett år? - I år har vi haft personer. Och av dessa personer är 60% européer och 40% från andra länder. - Vad är det turister vill se framför allt? Är det templet i allmänhet eller är det detaljerna? - Jag tror de (för det första) vill se Gaudís verk som stor arkitekt, för det andra för att det är ett tempel gjort för folket, dvs. alla pengar som kommer in är på grund av besöken och på grund av att folk ger donationer. Det är viktigt att en katedral, som för övrigt inte byggs i världen idag, kan finansieras med alla de troendes pengar. Kap 3.5: Gaudís livsuppgift Turisterna strömmar således till La Sagrada Familia i en omfattning som gör templet till en av de absolut största turistattraktionerna i Spanien. Många frågar sig naturligtvis om bygget någonsin blir klart. För Gaudí var La Sagrada Familia en livsuppgift. Han utarbetade mängder av skisser, ritningar och modeller för hur han ville att templet skulle se ut. I dag återstår endast vissa gipsmodeller, men man vet mycket väl hur Gaudí ville ha sitt tempel. - Kan man säga att det finns ett slutår för tempelbygget? - Med de turister och de pengar vi har och om arkitekterna kan studera mer, så räknar vi med en 20 år till. - Fullföljs Gaudís intentioner att hylla den heliga familjen eller ändras någonting i hans planer? - Nej, hela Gaudís projekt fortsätter hela tiden. Därför dröjer det längre. Att kunna bygga, som jag sa förut, när det inte finns ritningar (är svårt). Men utifrån gipsmodellerna så går projektet framåt. Med hjälp av olika datametoder kan vi också bygga vidare på templet. - Stämmer det att många av Gaudís skisser förstördes under inbördeskriget? förstördes alla Gaudís ritningar, gipset bestod, gipsmodellerna, för gips brinner inte. Därför bygger vi efter gipsmodellerna.

11 La Sagrada Familia präglade Gaudís hela liv och personlighet. Han var en hängiven kristen och levde ett enkelt liv, där han helt gick upp i sin arkitekturkonst och sin tro. Det var den konsten och den tron som han ville beskriva i La Sagrada Familia.

12 4. San Gabriel Kap 4.1: Ordförande Ricardo Silvestre Vi befinner oss hos en ungdomsfotbollsklubb, San Gabriel, som finns i utkanten av Barcelona, i kommunen San Adrián. - Jag heter Ricardo Silvestre, ordförande i idrottsklubben San Gabriel. Förut var jag tränare under 15 år. Sedan övergick jag till att sitta i styrelsen i klubben. Det här är en klubb med endast ungdomslag. - Hur organiseras den här klubben? - Den här klubben är vad vi i Spanien kallar en basklubb. Den är för pojkar mellan 6 och 18 år. Och för flickor också ungefär i samma ålder. Den organiseras idrottsligt med två juniorlag, två äldre pojklag, två yngre pojklag, tre lag år och 6 lag i den yngsta kategorin, benjaminerna. Kap 4.2: Knattespelaren Javier Pinochet Andríz - Vad heter du? - Jag heter Javier Pinochet Andríz. - Hur gammal är du? - Jag är 7 år. - Har du syskon? - Ja, jag har två syskon. - Gillar du att spela fotboll? - Ja, mycket. - Har du många kompisar här i klubben? - Ja. - Vad gillar du mest i fotbollen? Spela match eller träna? - Spela match. - Jaha! - Vinner ni jämt? - Ja, nästan alltid. - När ni förlorar, hur reagerar du då? - Jag blir lite vad dumt att vi förlorade, men sen kvittar det. Vi försöker vinna nästa match. - Går du i den här skolan, San Gabriel? - Nej! - I en annan skola? Gillar du skolan? - Ja! - Vad gillar du mest att göra när du inte går i skolan? - Är det att spela fotboll eller att göra något annat? - Tja, leka hemma med min bror, leka kurragömma, jag spelar gameboy ibland hemma. Ibland leker jag ensam, eller åka till morfar och mormor, vi stannar där och äter, ibland träffar vi våra kusiner där, och vi leker där med många saker. - När spelar du nästa match? - På lördag.

13 Kap 4.3: Tränaren Jordi Font -Jag heter Jordi Font. Jag är 35 år. Jag är från Barcelona. Jag har varit tränare här i klubben San Gabriel i 8 år. - Vilken ålder är barnen i som du tränar? - Nu har jag hand om barnen som är 7-8 år. Tidigare hade jag under flera år åldrarna 11-12, och nu har jag de allra minsta som börjar med att spela matcher mot lag utifrån och som tränar två gånger i veckan. - Vad betyder fotbollen för dig? - Det är ett tidsfördriv, det är kul och ger också välbefinnande. Jag har alltid haft en motivation och en lidelse för den här sporten. Och när jag nu lever ett välordnat liv kan jag ägna mig åt detta den tiden varje vecka och på så sätt har jag det faktiskt trevligt. - Hur många gånger i veckan har du träning med barnen? - Vi tränar två gånger och på lördag spelar vi match. Från 11 år tränar man tre gånger i veckan. Och dom äldre tränar ännu fler dagar. - Bland barnen du har haft här finns det sådana som har gått vidare ända till proffsfotbollen? - Ännu har jag inte hållit på tillräckligt många år för att de skall kunna ha kommit till proffsklubbarna. Jag har alltid haft små barn. Men det finns någon som har kunnat få kontrakt med Barca på grund av sin kvalitet och för att de går framåt varje år. Och de äldsta av dem jag haft är nu i junioråldern. Men ingen är tillräckligt gammal än för att ha kunnat bli professionell. - Tack så mycket! Jag tror att dina barn väntar på dig för att fortsätta träningen. Tack så mycket! - Ingen orsak! Tack! - Är flickfotbollen relativt ny här i Katalonien? - Ja, här är flickfotbollen ung i motsats till de nordiska länderna och USA, här började flickfotbollen för 8-10 år sedan. Man hade gjort ett första försök för en 20 år sedan, men det gick inte så bra. Men nu befinner sig flickfotbollen i en kraftigt uppåtgående kurva. Kap 4.4: Flickstjärnan Raisa Hernández - Hur gammal är du? - Elva. - Hur länge har du spelat fotboll? - Sen jag var åtta eller nio år. - Har du alltid spelat i San Gabriel? - Jag har också spelat i ett pojklag, elvamannafotboll, men en pappa i San Gabriel såg mig och talade med ledarna i San Gabriel och nu är jag här. - Vad är det du gillar mest med fotbollen? Är det att vara ihop med kompisar, träningarna eller matcherna? - Matcherna, serien. - Gör du många mål? - Förra året var det mycket bra. I år går det också rätt bra. - Vad tänker du om framtiden i fotbollen? Ska du spela tills du blir vuxen eller? - Jag vet inte. Damfotbollen... man måste vara mycket bra för att nå framgång. - Det är mycket lättare i herrfotbollen. Men jag får se när jag blir äldre.

14 - Har du någon fotbollsdröm, spela i landslaget t.ex.? - Ja, spela i landslaget eller i Barca eller i Valencia, det kvittar. - Ja, tack så mycket! Lycka till med fotbollskarriären. - Tack själv! Kap 4.5: Ordförande Ricardo Silvestre - Man kan spela här upp till 18 år. Vad händer med spelarna om de vill fortsätta spela fotboll? - Klubbarna med halvprofessionella eller professionella spelare intresserar sig normalt för dem som vill fortsätta. De ordnar matcher och de försöker få över dem till sina professionella lag. Vi har också sedan mer än 30 år ett avtal med FC Barcelona. De har en första option på de här spelarna. Om de gillar spelarna går dessa till Barca, om de inte vill ha dem går de till andra proffsklubbar. - Är det många som avancerar ända till A-laget i Barca? - Ja, historiskt sett har vi 5 eller 6 spelare som har kommit till Barcas A-lag. Den förste var Salvador García, Salva, som spelade i Barca och i landslaget, jag tror det var i EMfinalen Nu på sista tiden har vi haft en spelare som Luis García som spelar i Liverpool. Han kom härifrån och spelade i olika proffsklubbar, sen i Barcelona och nu denna säsong är han i Liverpool. - Jag ser här många föräldrar. Är de intresserade av barnens verksamhet? - Ja, det tycker jag. Det har två aspekter: Den sociala där ungdomen i Spanien liksom i övriga världen har många faror eller frestelser som rökning, droger. Då tänker de att när man ägnar sig åt en idrott så minskar risken att hamna i sådana saker. Den andra aspekten är att de hoppas att barnet skall bli proffs vilket är mindre troligt. Det är ett mycket litet antal från basklubbarna som når den professionella fotbollen. Den första faktorn är mycket viktig.

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Erasmus i Valencia, HT 2011

Erasmus i Valencia, HT 2011 Erasmus i Valencia, HT 2011 Hej. Mitt namn är Rafed Sadek och studerar Samhällsbyggnad, huskonstruktör, 5:e året på KTH. Jag gjorde mitt Erasmus i Spanien, Valencia, UPV (Universidad Politécnica de Valencia).

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker Barns helse og egenopplevelse som asylsøker http://www.cergu.gu.se/publikationer/ NSH-konferanse om minoritetshelse Oslo 6 mai 2011 Henry Ascher MD, docent i barnmedicin, universitetslektor Flyktingbarnteamet,

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet.

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. INTERVJUN PERSONER, medelålders. Han är klädd i kostym., tjugoårsåldern. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. RUMMET Scenen föreställer ett kontor.

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE En lång resa 1. Hur gammal var Marta när

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

B. Välsignelse inför skolstarten

B. Välsignelse inför skolstarten B. Välsignelse inför skolstarten De barn som skall börja skolan kan välsignas på våren strax före skolstarten på hösten. Välsignelsehandlingen leds av en präst en annan församlingsanställd. Välsignelsen

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Toppa laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Är det vanligt att barn- och ungdomslag toppas? * Vad säger barnen som spelar eller slutat spela i lag som toppats och hur resonerar

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Det finns självklart en proffsdröm

Det finns självklart en proffsdröm Nummer 4, November Från Halmstads Energi och Miljö AB Det finns självklart en proffsdröm - Robert Bladh, HK Drott Värmeljus blir till proteser i Thailand Vintertider på våra ÅVC:er Nr. 4 Nov. 2014 Med

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Tarzan & fotboll!! L"en

Tarzan & fotboll!! Len Tarzan & fotboll!! L"en kapitel 1 D et var en mörk och sval natt i djungeln.den röda pandan Tarzan satt på en gren utanför huset. Han kan inte sova. Han tänker på hur det skulle vara att vara fotbolls

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

12 punkter till Fair Play

12 punkter till Fair Play 12 punkter till Fair Play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. GOAL Fair Play handlar om hur man behandlar sina idrottskompisar så att alla ska känna

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Svenska Skidförbundets längdverksamhet

Svenska Skidförbundets längdverksamhet Svenska Skidförbundets längdverksamhet 1(6) Svenska Skidförbundets längdverksamhet Vi vill! Du aktive skidåkare tjej eller kille, junior eller senior. Du som vill satsa och satsar hårt, du som vill försöka

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89

Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89 Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89 2010 04 21 Ulf Hall Sammanfattning Syfte och frågeställningar Studiens övergripande syfte var att undersöka spelare som

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna..

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. Torsdag 16/9 Tidig morgon, väckarklockan står på 03:00. Man hoppade inte precis ut ur sängen. Starten på 95:ornas äventyr i Spanien kunde

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari 1 Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari Bakgrund Johannes Bosco (1815-1888) Giovanni Bosco föddes den 16 augusti 1815 i Becchi, en liten by nära Torino i norra Italien. Hans föräldrar

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer