Läsförståelse. skickar ett sms SIDAN 1 Elevmaterial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läsförståelse. skickar ett sms SIDAN 1 Elevmaterial"

Transkript

1 Namn: skickar ett sms SIDAN 1 Elevmaterial Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Noa skickar ett sms till mormor. Noa skickar ett sms till Lina. Noa skickar ett sms till mamma. 2. Noas mormor är på semester. Noas mormor kan inte skriva sms. Noas mormor har ingen mobil. 3. Noa har fått nya skor. Noa har fått en ny tröja. Noa har fått ett husdjur. 4. Lina vill ha en hund. Lina vill ha en ko. Lina vill ha en häst. 5. Lina samlar gräs i trädgården. Lina samlar gräs på ängen. Lina samlar gräs vid lekplatsen.

2 skickar ett sms SIDAN 2 Elevmaterial Namn: 6. Noa glömde bokstäverna s och r. Noa glömde bokstäverna s och n. Noa glömde bokstäverna s och k. 7. Noa behöver öva på att skriva sms. Noa behöver öva på att ringa på nya mobil. Noa är van vid att skriva sms på sin mobil. 8. Noas nya skor är vita och blå. Noas skor är röda och gula. Noas skor är röda och vita.

3 Namn: skickar ett sms SIDAN 3 Elevmaterial Hjälp Noa med sms som blivit fel Vissa av bokstäverna i Noas sms har kommit i fel ordning eller saknas. Rätta till meningarna. 1. Ska vi ekla? 2. Jg kommer hem snt idag. 3. Jag har fått ko. 4. Jag r sjuk. 5. Mama jag saka dig. 6. Vd har Lina för adrss?

4 skickar ett sms SIDAN 4 Elevmaterial Namn: Skriv meningarna som står i mobilen så att de blir rätt

5 skickar ett sms SIDAN 5 Elevmaterial Namn: Läsjournal 1. Vilken är bokens titel? Vad heter författaren? 2. Vad heter illustratören? 3. Vilka svåra ord hittar du i texten? 4. Vilka personer är med i boken?

6 skickar ett sms SIDAN 6 Elevmaterial Namn: 5. Hur ser personerna ut? 6. Hur många sidor har boken?

7 skickar ett sms Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som har fått en ny mobil. Han är mycket glad och vill skriva ett sms. Han bestämmer sig för att skicka ett sms till Lina. Han skriver: Jag har fått ko. Men har Noa verkligen fått en ko? Vad var det annars som han ville skriva? Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (Sv åk 1 3) Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. (Sv åk 1 3) Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar. (Sv åk 1 3) Eleverna tränar på följande förmågor: Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

8 skickar ett sms Lärarmaterial SIDAN 2 Bildträning Kopiera bilderna från boken. Dela in eleverna i par. Dela ut bilderna så att varje par får varsin uppsättning bilder. Nu ska eleverna lägga bilderna i rätt ordning. Låt dem skriva 1-2 meningar som sammanfattar det som bilden handlar om. Låt sedan eleverna delge varandra. Samtal/Reflektion Kortskrivning (ca 5 min): Enskilt skriver eleven ner sina tankar om boken. Dessa tankar kan sedan användas som underlag för följande diskussion: 1. Vad är bra med boken? 2. Vad är mindre bra med boken? 3. Är det något i boken som du inte förstår? 4. Välj ut två tre meningar ur boken som du gillar mest och läs dem högt för gruppen. 5. Beskriv Noa. Vad får man veta om honom? Mobilen/telefonen I boken har Noa fått en ny mobil. Alla barn i dagens Sverige har en anknytning till telefonen. Efter att ha läst boken kan man arbeta vidare med uppfinningen telefonen. Brainstorma kring vad de vet om telefonen. Ställ frågor som: Finns det olika telefoner? Varför? Har ni telefoner hemma? Hur många? Hur har telefonen sett ut förr i tiden? När och varför tror ni att den uppfanns? Varför är det olika färger/form på telefonerna? Hur kunde människor hålla kontakten med varandra när telefonen inte fanns?

9 skickar ett sms Lärarmaterial SIDAN 3 Framtidens telefon Ge eleverna en skrivuppgift i par: Hur tror du att telefonen kommer att fungera om hundra år? Skriv och berätta! Låt dem avsluta med att rita en bild på sin framtida telefon. Gör sedan en vernissage. Gör din egen telefon Låt eleverna göra varsin egen telefon med hjälp av två plastmuggar med ett långt snöre mellan. Material: Två plastmuggar, en tråd, en nål och en sax. Instruktion: Börja med att göra ett hål i muggarnas botten. Mät sedan hur lång tråd som behövs. Stick in trådändarna i hålen och gör en stor knut inuti muggarna. Nu kan eleverna testa att prata med varandra genom telefonen. Tänk på att hålla snöret sträckt. Båda eleverna bör försluta händerna runt sin mugg för att förstärka effekten. Att arbeta vidare med: Om du har tillgång till gamla telefoner är det en bra ide att låta eleverna få skruva och leka med dessa. På vissa orter finns det teknikmuseum, där man kan se gamla telefoner.

10 skickar ett sms Facit elevmaterial SIDAN 4 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Noa skickar ett sms till mormor. Noa skickar ett sms till Lina. Noa skickar ett sms till mamma. 2. Noas mormor är på semester. Noas mormor kan inte skriva sms. Noas mormor har ingen mobil. 3. Noa har fått nya skor. Noa har fått en ny tröja. Noa har fått ett husdjur. 4. Lina vill ha en hund. Lina vill ha en ko. Lina vill ha en häst. 5. Lina samlar gräs i trädgården. Lina samlar gräs på ängen. Lina samlar gräs vid lekplatsen.

11 skickar ett sms Facit elevmaterial SIDAN 5 6. Noa glömde bokstäverna s och r. Noa glömde bokstäverna s och n. Noa glömde bokstäverna s och k. 7. Noa behöver öva på att skriva sms. Noa behöver öva på att ringa på nya mobil. Noa är van vid att skriva sms på sin mobil. 8. Noas nya skor är vita och blå. Noas skor är röda och gula. Noas skor är röda och vita.

12 skickar ett sms Facit elevmaterial SIDAN 6 Skriv meningarna som står i mobilen så att de blir rätt 1. Ska vi ekla? Ska vi leka? 2. Jg kommer hem snt idag. Jag kommer hem sent idag. 3. Jag har fått ko. Jag har fått skor. 4. Jag r sjuk. Jag är sjuk. 5. Mama jag saka dig. Mamma jag saknar dig. 6. Vd har Lina för adrss? Vad har Lina för adress?

13 Namn: på museum Elevmaterial SIDAN 1 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Det är sommarlov. Det är höstlov. Det är påsklov. 2. Mamma och pappa vill titta på gamla saker. Mamma och pappa vill titta på konst. Mamma och pappa tycker att det är tråkigt på museet. 3. Noa gillar inte museum för där är för lite barn att leka med. Noa gillar inte museum för att han tycker det finns för många tavlor. Noa gillar inte museum för att man måste vara tyst där.

14 Namn: på museum Elevmaterial SIDAN 2 4. På museet är det många rum. På museet är det bara 2 rum. På museet är det 5 våningar. 5. Noa räknar hur många döda han ser på bilden. Noa räknar hur många svärd han ser på bilden. Noa räknar hur många hästar han ser på bilden. 6. När Noa petar på en häst börjar ett larm att ringa. När Noa petar på en död man börjar larmet att ringa. När Noa petar på ett svärd börjar larmet att ringa.

15 Namn: på museum Elevmaterial SIDAN 3 7. Vakten har en pistol i handen. Vakten har en kom-radio i handen. Vakten har en batong i handen. 8. Mamma, pappa och Noa går ut ur museet när vakten har sagt till dem. Mamma, pappa och Noa får träffa polisen när vakten har sagt till dem. Mamma, pappa och Noa går på restaurang när vakten har sagt till dem. Ringa in de ord som du tycker hör ihop med boken sommar kakor staty fisk larm rädsla tavlor glass konst blommor pipa bänk krig pistol katter flicka vakt moln höst häst tanter pojke tråkigt glad

16 Namn: på museum Elevmaterial SIDAN 4 Läsjournal 1. Vilken är bokens titel och vad heter författaren? 2. Vad heter illustratören? 3. Vilka svåra ord hittar du i texten? 4. Vilka personer var med i boken? 5. Hur ser personerna ut? 6. Hur många sidor har boken?

17 på museum Lärarmaterial sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på museet tillsammans med sina föräldrar. Han tycker det är tråkigt. Mamma och pappa vill bara titta på konst. Plötsligt får han syn på en spännande målning. Det finns många döda på målningen och Noa petar på en av de döda. Då hörs ett högt ljud! RIINNGG Mål och förmågor som tränas Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (Sv åk 1-3) Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. (Sv åk 1-3) Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar. (Sv åk 1-3) Fotografering och överföring av bilder med hjälp av datorprogram. (Bild åk 1-3) Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder från hemorten och konstbilder. (Bild åk 1-3) Eleverna tränar på följande förmågor Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

18 på museum Lärarmaterial sidan 2 Lärarmaterial Samla eleverna och diskutera följande kring boken: 1. Titta gemensamt på omslaget och boktiteln diskutera begrepp 2. Vad tror ni boken kommer att handla om? Varför tror ni det? 3. Vem har skrivit boken? Vet ni något om författaren? 4. Bläddra igenom boken, se på bilderna, bilda er en uppfattning om vad boken tar upp. 5. Vad vet ni om ämnet sedan tidigare? Ge exempel på detta, diskutera. 7. Finns det någon huvudidé i boken? (Titta i inledningen eller i avslutande stycket.) Försök att efterlikna kända konstnärers konstverk Kopiera eller skriv ut kända konstnärers målningar. Låt sedan eleverna i par eller grupper välja ett av konstverken som de ska försöka efterlikna genom att posera och klä ut sig så att det blir likt målningen. De ska sedan ta ett foto på sitt verk. Skriv ut fotot och gör en konstutställning.

19 på museum Lärarmaterial sidan 3 Skriv en berättelse kring bilden Låt eleverna prata kring vad de ser på bilden som de arbetat med. Sedan ska de fantisera kring vad som har hänt innan bilden tagits och vad som händer efter bilden har tagits. Efter det ska eleverna skriva en berättelse om vad de kommit fram till. Sätt upp berättelsen tillsammans med konstverket. Börja med att gå igenom hur en berättelse är uppbyggd. Här är den berättande strukturen enligt genrepedagogiken: Orientering här hittar man oftast svaren på frågorna: Vem? Var? När? Komplikation Vilket/vilka problem uppstår i berättelsen? Händelse 1,2... Vad händer i berättelsen? (som har med problemet att göra) Lösning Hur löser sig problemet? Coda Denna punkt finns med i t.ex. dilemmasagor, även i många klassiska sagor. Kan man som läsare dra någon lärdom av att läsa berättelsen? Vill författaren lära oss något? Utgå från mallen nedan och hitta de olika delarna som en berättelse bygger på. Med hjälp av mallen är det sedan också lätt att återberätta texten. Börja gärna tillsammans med en känd klassisk saga, t.ex. Prinsessan på ärten. Sätt in sagan i de olika delarna som i exemplet nedan med Noa är på museum. Orientering Komplikation Händelse 1 Händelse 2 (om det finns en sådan, kan ju även finnas fler händelser) Lösning Coda

20 på museum Lärarmaterial sidan 4 Intervjua en konstnär Låt eleverna ta reda på lite fakta om den konstnär de arbetat med. Sedan ska eleverna i par intervjua varandra om konstnären. Börja med att göra en tankekarta tillsammans i klassen om vilka frågor man kan ställa. Exempel på frågor: När och var föddes konstnären? Målade han i någon speciell stil? Konstnärens liv - uppväxt, utbildning, fru, barn, andra sysselsättningar, övrigt intressant. Några kända verk som konstnären har målat. Varför målade han just det konstverket som ni försökt efterlikna? Nu är det dags för eleverna att intervjua varandra kring den fakta de fått reda på. Sätt upp intervjun tillsammans med konstverket och berättelsen.

21 på museum Facit elevmaterial sidan 5 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Det är sommarlov. Det är höstlov. Det är påsklov. 2. Mamma och pappa vill titta på gamla saker. Mamma och pappa vill titta på konst. Mamma och pappa tycker att det är tråkigt på museet. 3. Noa gillar inte museum för där är för lite barn att leka med. Noa gillar inte museum för att han tycker det finns för många tavlor. Noa gillar inte museum för att man måste vara tyst där.

22 på museum Facit elevmaterial sidan 6 4. På museet är det många rum. På museet är det bara 2 rum. På museet är det 5 våningar. 5. Noa räknar hur många döda han ser på bilden. Noa räknar hur många svärd han ser på bilden. Noa räknar hur många hästar han ser på bilden. 6. När Noa petar på en häst börjar ett larm att ringa. När Noa petar på en död man börjar larmet att ringa. När Noa petar på ett svärd börjar larmet att ringa.

23 på museum Facit elevmaterial sidan 7 7. Vakten har en pistol i handen. Vakten har en kom-radio i handen. Vakten har en batong i handen. 8. Mamma, pappa och Noa går ut ur museet när vakten har sagt till dem. Mamma, pappa och Noa får träffa polisen när vakten har sagt till dem. Mamma, pappa och Noa går på restaurang när vakten har sagt till dem.

24 Frågor Noa får stryk av Kirsten Ahlburg Kirsten Ahlburg får stryk HEGAS Sidan 3 1. Vad hittar Noa? Sidan 6 2. Varför är Noa rädd för Jonas? Sidan 8 3. Vem kommer och hjälper Noa? Sidan 9 4. Vems är plånboken? Sidan Vad händer när Noa lämnar tillbaka plånboken? FRÅGOR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida 1

25 Svar Noa får stryk av Kirsten Ahlburg Kirsten Ahlburg får stryk HEGAS Sidan 3 1. Noa hittar en plånbok. Sidan 6 2. Jonas är elak. Han säger att Noa har tagit pengarna. Han tar i Noas jacka. Sidan 8 3. Noas kompis Tim kommer. Sidan 9 4. Den tillhör Lisa Berg. Sidan Han och Tim får 20 kronor i belöning. SVAR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida 2

26 Frågor Noa och bina av Kirsten Ahlburg Kirsten Ahlburg och bina HEGAS Sidan 5 1. Varför häller Noa ut saften? Sidan 7 2. Varför går Noa till förrådet? Sidan 9 3. Vad är det för boll? Sidan Hur känns ett bi-stick? Sidan Vart går pappa med boet? FRÅGOR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida 1

27 Svar Noa och bina av Kirsten Ahlburg Kirsten Ahlburg och bina HEGAS Sidan 5 1. Det är ett bi i glaset. Sidan 7 2. Han ska ta sin cykel. Han ska cykla bort från alla bin. Sidan 9 3. Det är ett bo där alla bina bor. Sidan Det gör ont. Det kan göra ont länge. Det blir svullet. Sidan Han går med det till parken. Där kan bina bygga nytt bo. SVAR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida 2

28 Frågor Noa och tjuven av Kirsten Ahlburg Kirsten Ahlburg och tjuven HEGAS Sidan 5 1. Varför vaknar Noa? Sidan 8 2. Vad hör Noa? Sidan Vem är i stora rummet? Sidan Hur har tjuven kommit in? Sidan Vad säger polisen om Misse? FRÅGOR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida 1

29 Svar Noa och tjuven av Kirsten Ahlburg Kirsten Ahlburg och tjuven HEGAS Sidan 5 1. Noa vaknar för att Misse jamar. Sidan 8 2. Han hör ljud från stora rummet. Sidan En tjuv. Sidan Han har slagit sönder dörren. Sidan Polisen säger att Misse är lika duktig som en hund. SVAR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida 2

30 Frågor Noa åker tåg av Kirsten Ahlburg Sidan 5 1. Vart ska Noa åka? 2. Ska Noas mamma också åka till mormor? Sidan 7 3. Vad gör konduktören? 4. Var ska Noa gå av tåget? Sidan 9 5. Hur lång tid tar resan? 6. Vad händer när Noa lyssnar på musik? Sidan Varför ringer mamma? Sidan Hur kommer Noa till mormor? FRÅGOR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida

31 Svar Noa åker tåg av Kirsten Ahlburg Sidan 5 1. Noa ska åka till mormor. 2. Nej, Noa ska åka tåg ensam. Sidan 7 3. Konduktören vill se Noas biljett. 4. Han ska gå av i Viby. Sidan 9 5. En timme. 6. Han somnar. Sidan Noa har glömt att gå av tåget. Sidan Mormors vän Anton hämtar honom. SVAR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk Sida 2

32 Frågor Noa och cykeln av Kirsten Ahlburg Sidan 5 1. Hur många växlar har Noas nya cykel? Sidan 7 2. Vad säger Lina om Noas cykel? Sidan 9 3. Varför får inte Simon låna cykeln? Sidan Vad händer när Simon cyklar? Sidan Varför börjar Noa slåss med Simon? Sidan Varför tog Simon Noas cykel? 7. Vem lagar repan på cykeln? FRÅGOR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida

33 Svar Noa och cykeln av Kirsten Ahlburg Sidan 5 1. Den har åtta växlar. Sidan 7 2. Lina säger att den är fin. Att den har fin blå färg. Sidan 9 3. Noa tycker att Simon är dum och elak. Sidan Simon ramlar och slår sig. Han kan inte styra cykeln. Sidan Noa är arg för att Simon tog cykeln. Sedan sparkar Simon på cykeln. Sidan Han har ingen egen cykel. 7. Pappa lagar repan. SVAR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk Sida 2

34 Frågor Noa går på toa av Kirsten Ahlburg Sidan 5 1. Var är Noa och hans föräldrar? 2. Vad äter och dricker Noa? Sidan 7 3. Vad händer med toalettdörren? Sidan 9 4. Varför blir Noa rädd? Sidan Vem hör Noa? Sidan Vad får pappa för idé? Sidan Hur kommer Noa ut från toaletten? Sidan Vad får Noa av mannen på restaurangen? FRÅGOR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk. Sida

35 Svar Noa går på toa av Kirsten Ahlburg Sidan 5 1. De är på restaurang. 2. Noa äter pizza och dricker Cola. Sidan 7 3. Det går inte att låsa upp den. Sidan 9 4. Han kommer inte ut. Ingen hör honom. Han är ensam. Sidan En man som jobbar på restaurangen. Sidan Att Noa kan använda en stege för att komma ut. Sidan Han klättrar på stegen. Sidan Noa får en glass. SVAR Bokförlaget Hegas 2009 Fritt att kopiera för skolbruk Sida 2

36 på flyget SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Under läsningen Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför måste Noa gå upp mitt i natten? 2. Vilken tid sitter Noa på flygplanet? 3. Vad tycker Noa att ett av molnen liknar? 4. Varför får Noa en present av sina föräldrar? 5. Varför kan inte Noa somna, fast han fått en Mp3-spelare? 6. Noa somnar på toaletten. Hur många är det som väntar utanför i kön för att få komma in på toaletten?

37 på flyget SIDAN 2 Elevmaterial Namn: 7. Varför blir Noas pappa rädd när Noa inte svarar? Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) 8. Hur lång tid tar det från att Noa vaknar tills han sitter på flyget? 9. Varför är Noa röd i ansiktet på sidan 17? 10. Om du tittar på bilden på sidan 4 kan du se att Noa ska på solsemester. Hur kan man se det? Frågor bortom raderna (Genom att använda dig av vad du själv har varit med om och sett, hört eller läst förut, kan du tänka ut ett svar på frågan.) 11. Har du flugit någon gång? Berätta om det, eller berätta om vart du skulle vilja flyga.

38 på flyget SIDAN 3 Elevmaterial Namn: Sätt ett kryss i rutan om meningen stämmer: Sant Falskt 1. Noa vaknar klockan tre på natten. 2. Noa åker bil till flygplatsen. 3. Noa sitter bredvid en gammal man på planet. 4. Noa får en Ipad av sina föräldrar. 5. Noa ska flyga i tre timmar.

39 på flyget SIDAN 4 Elevmaterial Namn: Beskriv ett flygplan Beskriv hur ett flygplan ser ut på utsidan och insidan. Rita en bild på utsidan och en bild på insidan. Så här ser ett flygplan ut på utsidan:

40 på flyget SIDAN 5 Elevmaterial Namn: Så här ser ett flygplan ut på insidan:

41 på flyget Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på semester, till solen, med sina föräldrar. Noa får gå upp väldigt tidigt för att åka till flygplasten. När han sitter på planet är han trött. Han får en present av sina föräldrar, en Mp3-spelare. Han tar Mp3-spelaren med sig in på toaletten, där han blir väldigt trött. Utanför toaletten bildas en lång kö. Varför kommer Noa inte ut från toaletten? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1-3) Strategier för att skriva olika typer av texter, med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar. (SV åk 1-3) Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras. (SV åk 1-3) Eleverna tränar följande förmågor: Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter, för olika syften. Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

42 på flyget Lärarmaterial SIDAN 2 Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. (SV åk 1-6) Strategier för att skriva olika typer av texter, till exempel meddelanden. (SV åk 1-6) Beskrivande och förklarande texter för barn, till exempel faktatexter, och hur deras innehåll kan organiseras. (SV åk 1-6) Eleverna tränar följande förmågor: Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare.

43 på flyget Lärarmaterial SIDAN 3 Efter läsningen Låt eleverna samla ord, eller begrepp, som de tycker att boken handlar om. Låt dem skriva på post-it lappar. Sedan sätter de upp lapparna på whiteboarden eller på ett blädderblockspapper. Diskutera vilka ord de har valt, och varför? semester trött Mp3-spelare flygplan Låt eleverna sedan plocka ord från ordsamlingen och göra sin egen dikt, gärna med en bild till. Frågor att ställa efter det att ni har läst boken: 1. Har något av det som händer i boken hänt dig? 2. Jag undrar hur lång tid, ni tror, det tog för allting att hända? 3. Om du skulle skriva en fortsättning, vad skulle den då handla om?

44 på flyget Lärarmaterial SIDAN 4 Skriva en faktatext Gå först igenom hur en faktatext är uppbyggd och vilka språkliga drag som finns i en sådan text. 1. Börja med att titta på vilka ämnesspecifika ord eleverna behöver kunna, för att skriva en faktatext om t.ex. flygplan. Exempel på sådana ord är: flygplan, vingar, flyga, motor, pilot och kapten. Dessa ord kan vara bra att skriva på lappar och sedan sätta upp synligt i klassrummet. Ett bra sätt att repetera orden, kan vara att ta fram en elev och hålla ett av orden ovanför huvudet på denna elev. Låt sedan de andra eleverna beskriva ordet (utan att säga själva ordet). Eleven, med ordet ovanför sig, gissar vilket ord det kan vara. 2. Låt sedan eleverna fundera över vad de vill veta mer om flygplan. Lista elevernas frågor. Hur kan ett flygplan flyga? När lyfte det första flygplanet? Hur många kan man sitta i ett flygplan? Hur lär man sig flyga ett flygplan? Hur snabbt kan ett flygplan flyga?

45 på flyget Lärarmaterial SIDAN 5 3. Titta tillsammans på hur en faktatext är uppbyggd. Välj en text som är lätt att följa. Dela ut texten, så att alla elever har var sin. Ha även texten uppe på din interaktiva tavla, eller kopiera upp till overhead. Ställ frågor och låt eleverna undersöka sin text. Hur börjar texten? (Den börjar alltid med en inledning, där det presenteras vad texten ska handla om.) Vad kommer sen? Varför är texten indelad i olika stycken? Var i stycket ser man vad det kommer att handla om? I vilket tempus är texten skriven? Vilka verb är vanliga i en faktatext (är, har, finns etc.)? 4. Ta sedan reda på information om flygplan t.ex. genom att läsa texter, eller se en filmsnutt. 5. Gör därefter en sexfältare, med eleverna, kring flygplan. Välj rubriker som passar till de frågor som kommer upp i klassen, eller andra rubriker som du tycker är viktiga att få med i faktatexten. Lär eleverna att det är enklast att skriva stödord. Ta med de ämnesspecifika ord som ni ha satt upp i klassrummet. Utifrån denna sexfältare skriver ni sedan en gemensam text. Sexfältare (Rubrikerna i denna görs efter elevernas frågor. Här är ett exempel på rubriker.) Inledning (Berätta vad du ska skriva om.) Det första flygplanet Det största flygplanet Hur snabbt kan ett flygplan flyga? Hur lär man sig att flyga ett flygplan? Annat intressant 6. Nu har ni en bra grund till att skriva er faktatext. Skriv texten tillsammans i gruppen/klassen. Tänk högt och låt eleverna svara på dina funderingar (t. ex. hur börjar en faktatext)?

46 på flyget Facit elevmaterial SIDAN 6 Läsförståelse Under läsningen Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför måste Noa gå upp mitt i natten? De ska hinna med flyget. 2. Vilken tid sitter Noa på flygplanet? Noa sitter på flygplanet klockan halv sju. 3. Vad tycker Noa att ett av molnen liknar? Noa tycker att ett av molnen liknar en kudde. 4. Varför får Noa en present av sina föräldrar? Noa får en present, för att de ska flyga i tre timmar och för att han ska ha något att göra på planet. 5. Varför kan inte Noa somna, fast han fått en Mp3-spelare? Han måste gå på toaletten. 6. Noa somnar på toaletten. Hur många är det som väntar, utanför i kön, för att få komma in på toaletten? Det är nio personer som väntar i kön. 7. Varför blir Noas pappa rädd när Noa inte svarar? Han blir rädd att det kanske har hänt Noa något. Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) 8. Hur lång tid tar det från att Noa vaknar, tills han sitter på flyget? Det tar fyra timmar från det att han vaknar tills han sitter på flyget. 9. Varför är Noa röd i ansiktet, på sidan 17? Han skäms för att han har somnat på toaletten. 10. Om du tittar på bilden, på sidan 4, kan du se att Noa ska på solsemester? Hur kan man se det? Noas pappa och mamma är klädda i sommarkläder. Frågor bortom raderna (Genom att använda dig av vad du själv har varit med om och sett, hört eller läst förut, kan du tänka ut ett svar på frågan.) 11. Har du flugit någon gång? Berätta om det, eller berätta om vart du skulle vilja flyga. Eget svar

47 på flyget Facit elevmaterial SIDAN 7 Sätt ett kryss i rutan om meningen stämmer: Sant Falskt 1. Noa vaknar klockan tre på natten. 2. Noa åker bil till flygplatsen. 3. Noa sitter bredvid en gammal man på planet. 4. Noa får en Ipad av sina föräldrar. 5. Noa ska flyga i tre timmar.

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på semester, till solen, med sina föräldrar. Noa får gå upp väldigt tidigt för att åka till flygplasten. När han sitter

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på museet tillsammans med sina föräldrar. Han tycker det är tråkigt. Mamma och pappa vill bara titta på konst. Plötsligt

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: skickar ett sms Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: skickar ett sms Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som har fått en ny mobil. Han är mycket glad och vill skriva ett sms. Han bestämmer sig för att skicka ett sms

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

Noa gör fel Kirsten Ahlburg

Noa gör fel Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är ensam hemma. Han vill göra mamma glad, och bestämmer sig för att baka en kaka till henne. När han har gjort klart smeten, stoppar

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo. Han får veta att det ska vara en motor-show, i deras hage. Pappa berättar att mannen, som ska hyra hagen, har lovat att Leo ska får åka

Läs mer

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Viktor är hemma hos Emma. Där läser han en rysare för Emma. Boken heter Den vita handen. När Viktor ska gå hem, tycker han att det är lite läskigt. Det är mörkt ute. På väg till

Läs mer

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kim Dalsgaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Viggo som kommer försent till skolan. Han berättar för klassen, och fröken Anna, att en tiger försökte äta upp honom, och därför

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ser en nyponbuske. Han bestämmer sig för att plocka nypon, så att mamma kan göra soppa och sylt. Det är svårt att plocka

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Läsförståelse. på läger Elevmaterial. Vilket påstående stämmer? Det är lördag när Noa ska på läger. Det är fredag när Noa ska på läger.

Läsförståelse. på läger Elevmaterial. Vilket påstående stämmer? Det är lördag när Noa ska på läger. Det är fredag när Noa ska på läger. Namn: på läger SIDAN 1 Läsförståelse Vilket påstående stämmer? 1. Det är lördag när Noa ska på läger. Det är fredag när Noa ska på läger. Det är söndag när Noa ska på läger. 2. Noa ska på läger med scouterna.

Läs mer

Ensam VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial

Ensam VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle blir hämtad sist på fritids och han känner sig ledsen. Alla andra barn har gått hem och alla verkar ha någon

Läs mer

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Nasir älskar sin mammas citronlemonad. Nasir dricker citronlemonaden i klassrummet och fröken säger till honom

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik och pappa är på Liseberg. De ska åka en häftig karusell, där man åker upp och ner. Pappa är van. Han har åkt karsusell många gånger förr. Erik

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Erik firar jul TORSTEN BENGTSSON

Erik firar jul TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Boken handlar om Äntligen är det julafton. Erik har längtat i flera veckor. Allra mest har han längtat efter julklapparna. Innan det är dags att öppna julklapparna, ska de äta och kolla på Kalle

Läs mer

Fröken spöke och den svarta katten

Fröken spöke och den svarta katten SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Ebba och Ivar, som en morgon får se en katt som mystiskt förvinner när Fröken Sparre

Läs mer

Mynta och den mystiske rånaren

Mynta och den mystiske rånaren SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? När Mynta är i Sofias godisbutik kommer plötsligt en rånare in. Rånaren lämnar ett hotbrev. Sofia vågar inte gå

Läs mer

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik fyller år och har fått en BMX-cykel av pappa. Erik och Lea träffas i skogen med sina cyklar för att göra en bana. När de är

Läs mer

Kaninen som rymde Lärarmaterial

Kaninen som rymde Lärarmaterial sidan 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Mia och Shirin vill gärna ha var sitt husdjur men får inte det för sina föräldrar. Varje lördag går de till djuraffären. Där gosar de med kaninerna,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Emma sover över hos Måns och de ligger nakna i sängen och tar på varandra. Plötsligt kommer Måns mamma in i rummet. Hon tittar på dem och sedan på

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Skejtarna i rampen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Skejtarna i rampen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Rudi och Ali B brukar skejta ihop. Idag vill Rudi gå bort till rampen men det vill inte Ali B. Alla de äldre är

Läs mer

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Aisha och hennes bror Karim. Karim har inget tålamod och är väldigt arg hela tiden. Han trivs inte i skolan och hotar familjen,

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor:

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. Mamma har kommit hem från sjukhuset med en liten

Läs mer

Erik på rally Lärarmaterial

Erik på rally Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Erik Författare: Torsten Bengtsson Vem är Erik? Huvudpersonen i böckerna är Erik, en nyfiken och ganska så orädd liten kille. Läsaren får följa med Erik i hans vardag och de utmaningar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Boken handlar om: Olle är åtta år. Olle, och hans kompis Amir, tycker om skolmaten, men inte idag när det är fisk. De vill hellre äta knäckebröd. Fröken säger att de

Läs mer

Anton är lagets hjälte

Anton är lagets hjälte SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Nypon förlag VAD HANDLAR BOKEN OM? Antons fotbollslag ska spela cup på söndag. Laget längtar och de har bestämt att de ska gå på tivoli

Läs mer

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Angus, som gillar Ella. För att imponera på Ella, säger Angus att han är bra på att läsa av ansikten. Han säger att han vill bli mentalist (vilket

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

Ett hopp för stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. Lärarmaterial

Ett hopp för stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina är nervös. Stallet Lyckan ska ha en uttagning och om tre veckor är det tävling. Förra gången Lina hoppade

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Emil får skolkatalogen och han tycker att han ser hemsk ut på fotot. Han hör att många kommenterar honom på fotot. Han blir ledsen och springer

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: IDAN 1 Boken handlar om: Erik vill så gärna ha en egen hund, men det går inte för att hans pappa är allergisk. Ibland brukar han låna tant veas hund, Bus. Bus måste gå i koppel, för annars kan han rymma.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa är på semester. De ligger på stranden och solar. Erik läser en bok om hajar och berättar om hajar för pappa. Efter ett tag vill Erik bada, men

Läs mer

Parkour! Lärarmaterial

Parkour! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kalle Güettler Vad handlar boken om? Isak är en blyg kille som går i nian. Han har ett stort intresse för att åka bräda och på nätet brukar han kolla parkour. Han gillar när de hoppar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Abdi, som har fått i läxa att läsa hemma varje dag. Abdi gillar bara att läsa för klassens bokhund Kajsa. När mamma säger att Abdi ska läsa

Läs mer

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max och hans pappa har fått besök av en rymdvarelse som de kallar Allan Zongo. Allan har störtat med sitt rymdskepp vid deras gård

Läs mer

Rut har kuddkrig VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Rut har kuddkrig VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Fia och Love ska sova över hos Rut. När Rut ska läsa en bok för Fia och Love innan de ska lägga sig, somnar hon mitt i boken. Love och Fia är pigga och börjar

Läs mer

Skrivprojekt åk 7. Syfte: Utveckla sin förmåga att skriva berättande text. Jobba med skrivprocessen där respons och bearbetning av texten ingår.

Skrivprojekt åk 7. Syfte: Utveckla sin förmåga att skriva berättande text. Jobba med skrivprocessen där respons och bearbetning av texten ingår. Skrivprojekt åk 7 Syfte: Utveckla sin förmåga att skriva berättande text. Jobba med skrivprocessen där respons och bearbetning av texten ingår. Central innehåll i Lgr11: Strategier för att skriva olika

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Funky går vidare Line Kyed Knudsen

Funky går vidare Line Kyed Knudsen Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Yrsa har det svårt hemma. Hennes mamma dricker, och Yrsa får klara sig själv. Yrsa spelar trummor i bandet Funky. Funky är det viktigaste i hennes liv. Det är hennes

Läs mer

Erik dyker Lärarmaterial

Erik dyker Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Erik Författare: Torsten Bengtsson Vem är Erik? Huvudpersonen i böckerna är Erik, en nyfiken och ganska så orädd liten kille. Läsaren får följa med Erik i hans vardag och de utmaningar

Läs mer

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Marta som har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare flera gånger. Vi får veta var

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Gry Kappel Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Villy som så gärna vill ha en tatuering. Ofta går han till Nisses tattoo, för att titta på när han tatuerar. Hans mamma har

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

Isak är en tjuv Nypon förlag

Isak är en tjuv Nypon förlag Emma Askling SIDAN 1 Nypon förlag Nypon förlag Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Isak och Hugo brukar spela fotboll ihop på rasterna. När Hugo frågar om

Läs mer

Daniel deckare på semester

Daniel deckare på semester SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Daniel Deckare har semester och är i Paris. Plötsligt ser han i sin kikare att hotellets chef behöver hjälp. Chefen

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Anna Hansson Boken handlar om: Boken handlar om Lina och Moa som rider. De är ofta i stallet och Lina skulle vilja ha en egen häst. Till helgen ska alla sova över i stallet. Lina vill

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Turbo och hans kompisar Olle och Simon. Olle berättar om en vampyr han sett i Skåne och nästa dag när Turbo tittar ut genom fönstret, ser han

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Nära dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Nära dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt Lärarmaterial sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas och Jonna är tillsammans och ikväll ska de vara ensamma för första gången. Ikväll ska de göra det för första gången. Det är

Läs mer

Alva blir skadad Lärarmaterial

Alva blir skadad Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes kompis Sara. De är i stallet och ska rykta Saras hästar. Alva får rykta Disco. Alva blir varm och tar av sig hjälmen.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? När Olle åker på semester får Turbo ta hand om hans hund Lillis. Turbo och hans kompis Simon tar en promenad i skogen och låter Lillis springa fritt. Plötsligt

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina åker på en resa med sin mamma och sin nya familj. Nina tycker att det ska bli kul att vara med sin låtsas-storasyster Tuva. Tuva vill inte vara med på resan,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Alf drömmer alltid att han är i fara. Pappa ger honom tipset att tänka på något kul innan han somnar. Alf tänker på julen och paket och snö Men plötsligt hör

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare.

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans pappa är på en stor färja, där de ska sova över. Färjan gungar ganska mycket och Eriks pappa blir

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ÅSA ÖHNELL Sidan 1 Abdi och bokhunden Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Abdi som inte gillar hundar. Varje vecka kommer en bokhund till klassen för att läsa med eleverna men Abdi vill

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är på semester i Norge. Noa hittar ett par skidor och vill gärna testa dem. Han bestämmer sig för att gå upp på toppen av en backe,

Läs mer

TYST MOBIL Lärarmaterial

TYST MOBIL Lärarmaterial sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Förra boken Ring mig! slutade med att Dennis hånade Maria och var väldigt elak. Nu ångrar han sig djupt. Han vill ringa henne och be om ursäkt men

Läs mer

Minifakta om djurungar vid vatten

Minifakta om djurungar vid vatten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras några djurungar som har sina bon i närheten av vatten. Vi lär oss bland annat att tumlaren är en liten val och att bävern bygger hyddor av

Läs mer

Måns och Mahdi på gården

Måns och Mahdi på gården SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Måns är uttråkad. Hans mamma har lagat hans cykel och han vill ut och cykla på gatan, men får inte för sin mamma. Måns tycker att gården är töntig. Plötsligt

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Boken handlar om: Simon och Jakob spelar fotboll. Simon är målvakt. Han tycker att han är bra i mål. Jakob säger att han också är en duktig målvakt. Nu vill de spela match

Läs mer

Lärarmaterial. Erik mitt i röken. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Erik mitt i röken. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik är hos Lea och gör läxor. När de är klara med läxorna, bestämmer de sig för att baka en kaka. De sätter in kakan i ugnen, på 300 grader.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans bästa kompisar som är med i en cykelklubb. Turbo och hans kompisar träna på att bli bättre efter en tävling

Läs mer

Sjuk till lucia Lärarmaterial

Sjuk till lucia Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Mias klass röstar om vem som ska bli årets Lucia och till Mias glädje blir det hon. Men redan samma dag börjar Mia känna sig sjuk

Läs mer

Pass på! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1.

Pass på! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? För första gången i sitt liv får Robin följa med på älgjakt. Hans farbror Sven och han ska sitta på pass tillsammans.

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Leo räddar en kalv Lärarmaterial

Leo räddar en kalv Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Leo är på väg till hagen på sin fyrhjuling, för att hälsa på de fem kalvarna. Men när han kommer fram ser han att det bara är fyra kalvar. Var är

Läs mer

Dennis kamp. Läsförståelse - Kapitel 1. Elevmaterial. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.)

Dennis kamp. Läsförståelse - Kapitel 1. Elevmaterial. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) SIDAN 1 Läsförståelse - Kapitel 1 1. Varför tycker Dennis att det är skönt att bo själv? 2. Vad är det för dag, i kapitel 1? 3. Hur länge har Dennis varit arbetslös? 4. Varför blev Dennis mamma galen på

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Ivar gillar djur, framförallt pandor. I skolan blir han retad för att han kan så mycket om pandor. Coola Saga

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik ska vara ensam hemma, medan hans pappa är på arbetet. Han måste lova sin pappa att inte hitta på något bus, och ringa om något skulle hända.

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer