ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com"

Transkript

1 PH Inter IKEA Systems B.V ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: Från maj hittar du hela sortimentet här: IKEA.se/ODLAINOMHUS

2 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 2 PH VÄXER serie. Ställning för växtbelysning 69: LED växtbelysning 399: Insats för odling 49: ODLA INOMHUS! I VATTEN UTAN JORD OCH SOLLJUS I maj 2016 presenterar IKEA ett sortiment som gör det möjligt att bejaka odlingslusten även om du bor i en stad utan tillgång till trädgård eller balkong. Det nya odlingssortimentet baseras på hydroponik, en teknik som innebär att växter och grönsaker odlas i vatten, utan jord. Med tillförsel av näringsämnen och rätt sorts ljus gör vattenodling det möjligt att odla i små utrymmen inomhus, inte bara på vår och sommar, utan året runt. I det nya sortimentet från IKEA finns allt som behövs från sådd till skörd av hemodlad basilika, pak choi och 16 andra sorters örter och bladgrönsaker. KRYDDA/VÄXER serie. Komplett odlingsset, 8 krukor, 1 våning, 899: Komplett odlingsset, 16 krukor, 2 våningar 1495:

3 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 3 PH PH VÄXER serie. Odlingsmedia, rotningskuber 29:-/50st Plant och groddlåda med lock 89: KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 45 krukor, 3 våningar 2775: FRÅN SÅDD TILL GRODD FRÅN GRODD TILL TALLRIK Allt börjar med val av fröer. I sortimentet ingår sammanlagt 18 olika sorter. Placera fröerna på fuktiga startpluggar av stenull som du sedan placerar i VÄXER groddlåda. Det tar ungefär en vecka beroende på frösort, vissa frön tar längre tid på sig för att gro innan du kan se de två första bladen. Då är det dags för omplantering. När de späda plantorna växer behöver de stöd. Så fort de första groddarna syns ska du flytta startpluggarna till små odlingskrukor fyllda med pimpsten som gör det lätt för rötterna att ta upp vatten och syre, och som stöttar de späda plantorna tills de växer sig större. Det tar ungefär sju veckor för plantorna att växa färdigt, lite beroende på vad du odlar. Salladsblad och många örter, som exempelvis basilika, kan skördas medan plantorna växer.

4 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 4 PH PH VÄXER serie. Plant- och groddlåda med lock 89: Odlingsmedia, rotningskuber 29:-/50st Sortimentet för hydroponisk odling består av två serier, KRYDDA och VÄXER, som innehåller allt du behöver för att komma igång: fröer, startpluggar, groddlådor, odlingsenheter, gödningsmedel, pimpsten och odlingsbelysning. KRYDDA/VÄXER serie. Komplett odlingsset, 8 krukor, 1 våning, 899: Komplett odlingsset 15 krukor, 1 våning 1149: Komplett odlingsset, 16 krukor, 2 våningar, 1495: Komplett odlingsset 45 krukor, 3 våningar 2775: Odlingsenheterna KRYDDA finns med en, två eller tre hyllor. Med flera hyllor kan du ha odlingar i olika stadier igång parallellt, så att du alltid har färska örter och sallat nära till hands.

5 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 5 PH VARFÖR HYDROPONISK ODLING? När allt fler människor världen runt flyttar in till städerna, hamnar de längre och längre bort från platsen där maten produceras. Samtidigt vill många människor idag leva mer hållbart, resurssnålt och äta mer hälsosam mat. KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 8 krukor, 1 våning, 899:

6 FRÄSCHT, VACKERT OCH ENKELT IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 6 PH Sallaten är alltid färsk och fräsch eftersom du odlar den själv. Dessutom kan ju maten inte bli mer närodlad än den som odlas hemma. Med rätt förutsättningar går det snabbare att odla i vatten än i jord. Matsvinnet minskar eftersom du skördar det du behöver, när du behöver det. Du använder precis lagom mycket gödning. Jämfört med odling i jord går väldigt lite näringsämnen förlorade genom avrinning. Hydroponisk odling kräver mindre mängd vatten. Dessutom är ju gröna blad som växer vackra att titta på.

7 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 7 PH KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 16 krukor, 2 våningar, 1495: Systemet för vattenodling från IKEA är kompakt men samtidigt väldigt produktivt. Det är enkelt att odla i små utrymmen, var som helst hemma. KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 8 krukor, 1 våning, 899:-/st

8 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 8 PH Det som är så fantastiskt med hydroponisk odling är att du kan odla inomhus. Du behöver ingen balkong, uteplats eller trädgård. Du kan odla i köket eller i vardagsrummet, året runt. RONNIE RUNESSON produktutvecklare, IKEA Insatserna för odlingsenheterna och groddlådan kan diskas i maskin. KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 8 krukor, 1 våning, 899:-/st VÄXER plant- och groddlåda med lock 89:

9 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 9 PH Det handlar inte bara om att odla mat, hydroponisk odling är något du kan utforska tillsammans med familjen och barnen. Att följa hur grönsaker växer från frö till tallrik är spännande och lärorikt. RONNIE RUNESSON produktutvecklare, IKEA KRYDDA/VÄXER odlingsset inklusive belysning och tillbehör, 45 krukor, 3 våningar 2775:

10 HÅLL ETT ÖGA PÅ VATTENNIVÅN, DET ÄR ALLT SOM BEHÖVS IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 10 PH Använd de tre hyllorna för att odla plantor i olika tillväxtstadier samtidigt. På så sätt har du alltid något färskt till middagen! Märk plantorna för att hålla ordning på vad du har planerat. På bilden används SPONTAN magneter och whiteboardpenna (säljs separat). Använd alla hyllor för odling, eller kanske bara en eller två. De tomma hyllorna fungerar lika bra som förvaring. Du bestämmer själv hur mycket du vill odla! KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 45 krukor, 3 våningar 2775:

11 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 11 PH PH PH Klara färdiga ät! Med 18 sorts fröer är valmöjligheterna många.

12 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 12 PH PH VÄXER serie. Plant- och groddlåda med lock 89: Odlingsmedia, rotningskuber 29:-/50st När du inte har fröplantor i miniväxthuset kan du använda det till att gro böngroddar som är goda i sallader och wokade maträtter.

13 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 13 PH PH VÄXER odlingsmedia, rotningskuber 29:-/50st VÄXER odlingsmedia pimpsten 39:- 3l Pimpstenen kan återanvändas upp till sex gånger. Du rengör den enkelt genom att hälla kokande vatten över de lösa stenarna. På så sätt avlägsnas organiskt material som rötter från stenarna.

14 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 14 PH UPPDRAG: ATT SKAPA ETT SYSTEM FÖR INOMHUSODLING FÖR ALLA Utvecklingen av ett enkelt och prisvärt hydroponiskt odlingssystem för hemmabruk genomfördes som ett samarbete mellan forskare inom lantbruksvetenskap i Sverige och en passionerad produktutvecklare på IKEA.

15 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 15 PH PH RONNIE RUNESSON, produktutvecklare, IKEA När Ronnie Runesson, senior produktutvecklare på IKEA, bodde i Kina tänkte han ofta på hur svårt det var för människor i tätbefolkade städer som Shanghai att odla sin egen mat hemma. Som bondson, uppväxt på Öland, har det alltid varit en naturlig del av tillvaron för honom att odla egen mat. Ronnie bestämde sig för att undersöka hur IKEA kunde göra det lättare för många människor att odla sin mat hemma, oavsett var i världen man bor. Ronnie inledde utvecklingsprocessen genom att besöka kommersiella växthus tillsammans med sitt team, för att se om den teknik de använde kunde utvecklas till ett system för hemmabruk. I ett växthus i Taiwan la de märke till en mindre hydroponisk odlingsenhet bredvid huvudproduktionssystemet. Det blev fröet till hela idén med inomhusodling. Hydroponik kunde vara en bra möjlighet för våra kunder att odla sina egna grönsaker hemma, säger Ronnie Runesson, senior produktutvecklare, IKEA. Det här var något som IKEA aldrig hade försökt sig på tidigare. Vi saknade kunskap. Inomhusodling är ett nytt område för oss och för våra kunder, så vi letade efter en partner som kunde hjälpa oss med utvecklingen, säger Ronnie.

16 DET NYA HYDROPONISKA ODLINGSSYSTEMET FÖR HEMMABRUK ÄR RESULTATET AV ETT SAMARBETE MELLAN IKEA OCH SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 16 PH PH De flesta grönsaker vi äter odlas med hjälp av hydroponik. PH HÅKAN ASP Universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet Vi fick ett telefonsamtal från IKEA med en förfrågan om att arbeta tillsammans för att utveckla ett system för hemmaodling. Det tyckte vi var en riktigt bra idé eftersom det var något vi redan tänkt mycket på, odlingssystem för hem och skolor, säger Håkan Asp, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hydroponisk odling är fascinerande, du kan ha en liten låda hemma eller ett stort kommersiellt växthus. De flesta grönsaker vi äter idag odlas hydroponiskt. Tomater är ett exempel som odlas året runt, säger Håkan.

17 ATT GÖRA ETT KOMPLEXT SYSTEM ENKELT OCH PRISVÄRT IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 17 PH PH Utmaningen var att göra det enkelt att odla i ett hydroponiskt system, så att alla skulle kunna lyckas med det. HELENA KARLÉN Universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet Det vi ville åstadkomma var att hitta en lösning som skulle göra det möjligt för våra kunder att odla sina egna örtkryddor och grönsaker året runt, oavsett om man bor i norra Sverige och det är vinter eller om man bor i Singapore, Kina eller Nordamerika var du än är ska du kunna hitta en lösning på IKEA, säger Ronnie Runesson, senior produktutvecklare, IKEA. Utmaningen var att göra det enkelt att odla i ett hydroponiskt system, så att alla skulle kunna lyckas med det, säger Helena Karlén, universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet. Vi började med en workshop med personer från hela världen. Vi bollade idéer och ganska snart fick vi fram något som vi trodde skulle kunna fungera, säger Håkan Asp, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet. För hydroponisk odling behövs vatten, en bricka, krukor och stöd för plantorna. Allt börjar med fröna som placeras på en plan yta där de kan gro, längre fram i växtcykeln tillsätter du sedan gödningsmedel via vattnet. Det är därifrån all energi kommer, säger Ronnie.

18 LED-BELYSNING GÖR DET MÖJLIGT ATT ODLA INOMHUS ÄVEN PÅ VINTERN IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 18 PH Belysningen är en komplex del av systemet eftersom grönsakerna behöver ett väldigt specifikt ljus för att växa bra. Självklart är solljus optimalt, men om man vill odla inomhus går det inte att få tillräckligt med dagsljus året runt. Därför var utmaningen att utveckla precis rätt belysning, säger Ronnie Runesson, senior produktutvecklare, IKEA. Vi brydde oss inte bara om att bladgrönsakerna skulle växa bra, utan smaken det måste smaka gott, väldigt gott faktiskt! HELENA KARLÉN Universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet Vi ville använda LED-lampor, och vi behövde hitta rätt färg eftersom ljusfärgen är av stor betydelse för växter och grönsaker. Även rätt mängd ljus och avståndet mellan belysning och planta spelar en viktig roll. Eftersom LED-lampor inte alstrar särskilt mycket värme visade det sig att 30 centimeter är det perfekta avståndet, säger Helena Karlén, universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet. Vi började undersöka vilka sorters växter som skulle passa för typiska inomhusförhållanden med låg luftfuktighet. Vi kontaktade olika leverantörer av PH fröer och letade efter örter och sallat som är estetiskt tilltalande, smakar bra och har ett kompakt växtsätt. Vi var framför allt på jakt efter lättodlade bladgrönsaker som kan skördas tidigt eller när de har vuxit till sig, säger Helena. Det har genomförts många forskningsexperiment med syfte att ta reda på om näringsvärdet i grönsaker skiljer sig åt beroende på om de har odlats i ett system med hydroponik eller om de har odlats i jord. Och man har faktiskt inte hittat några bevis för att det skulle vara skillnad. Växter är experter på att ta upp näring via rötterna, och näringsämnena är desamma oavsett om de kommer från jord eller vatten, säger Helena.

19 ETT ROLIGT SÄTT ATT LÄRA SIG MER OM NATUR OCH VÄXTLIGHET IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 19 PH Att odla själv kräver lite tålamod, alla växter behöver omsorg. Därför tror jag att hydroponisk odling kan passa bra för familjer: vem går ut med hunden och vem tar hand om salladen idag?. Jag tror också att det är spännande för barn att följa odlingsprocessen, de lär sig mycket och får ny respekt för matens ursprung. Nu har vi tagit de första stegen, vem vet vad som händer i framtiden, säger Ronnie Runesson, senior produktutvecklare, IKEA.

20 FRAMTIDEN FÖR HYDROPONISK ODLING IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 20 PH PH Jag tror att framtiden för hydroponisk odling är ljus, eftersom du kan odla nästan vad som helst. HÅKAN ASP Universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet Jag tycker att hydroponisk odling är väldigt intressant eftersom det gör det möjligt för människor att odla på olika typer av platser. Du kanske har en trädgård eller tillgång till jord, men jorden kan vara förorenad Eftersom många människor lever i stadsområden, utan tillgång till bra jord, är det här en stor möjlighet för många, säger Helena Karlén, universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet. Vi har lagt märke till att allt fler frågar om hydroponisk odling, och att allt fler vanliga konsumenter hör av sig till leverantörer med en önskan om att odla sina grönsaker och örter själva. Det är en del av den stora urbaniseringstrenden där människor bor i städer utan möjlighet att odla sin egen mat. Därför tror jag att vi kommer att få se mer av olika sorters odlingssystem i framtiden, allt från små och inte särskilt tekniskt avancerade, till väldigt, väldigt avancerade, säger Helena. Om man tänker på utvecklingsländer kan den här sortens odlingssystem vara väldigt betydelsefulla. De kan göra det möjligt att odla sådant som är viktigt för kosten och hälsan. Kanske kan en del av skörden säljas för en extra inkomst, något som kan göra livet lättare för många människor, säger hon.

21 CITRONBASILIKA, KORIANDER OCH RÖD BASILIKA VÄXER fröer 20:-/3st Citronbasilika/koriander/basilika IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 21 PH PH PH CITRONBASILIKA En fräsch, mild smak med en lätt ton av citron. KORIANDER Stark, aromatisk doft, distinkt smak. RÖD BASILIKA Len, mild basilikasmak. PERSILJA, VATTENKRASSE OCH BASILIKA VÄXER fröer 20:-/3st Persilja/vattenkrasse/basilika PH PH PH PERSILJA Medelstark till stark arom, distinkt persiljesmak. VATTENKRASSE Mild arom, lätt pepprig smak. BASILIKA Saftiga blad, smak av nejlika. KRISPSALLAT, RÖD ROMANSALLAT OCH GRÖN ROMANSALLAT VÄXER fröer 20:-/3st Plocksallat/röd romansallat/grön/romansallat PH PH PH KRISPSALLAT Söt med en lätt bitter eftersmak, vattenrik stam. RÖD ROMANSALLAT Milda sallatsblad. GRÖN ROMANSALLAT Milda sallatsblad.

22 ENDIVSALLAT, RUCCOLA OCH ROSÉSALLAT VÄXER fröer 20:-/3st Endiv/rucolasallat/rosésallat IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 22 PH PH PH ENDIV Blad med skarp, bitter smak. RUCCOLA Pepprig senapssmak, lätt bitterhet. Rosésallat Bitter smak. MIZUNA, AMARANT OCH SENAP VÄXER fröer 20:-/3st Mizunakål/salladsamarant/salladssenap PH PH PH MIZUNA Senapssmakande blad med mild senapsdoft. AMARANT Mild arom, lätt gräsaktig smak. SENAP Mild pepparsmak som ökar i styrka, söta stjälkar. PAK CHOI, VITKÅL OCH MANGOLD VÄXER fröer 20:-/3st Pak choi/vitkål/mangold PH PH PH PAK CHOI Vattenrika stjälkar med fräscha, lätt bittra blad. VITKÅL De större bladen är bittrare än de mindre, distinkt kålsmak. MANGOLD Jordig smak, milt sur och bitter.

23 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 23 PH PH PH VÄXER odlingsmedia, rotningskuber 29:-/50st Rotningskuberna är gjorda av stenull som binder vatten och underlättar för fröplantornas rötter att få fäste. Stenull. Ø20, H25mm VÄXER odlingsmedia pimpsten 39:- Pimpsten är ett perfekt alternativ till jord som odlingsmedia tillsätt bara växtnäring. De porösa pimpstenarna suger omedelbart upp vatten och gör att rötterna får luft. 3l VÄXER växtnäring 49:- Flaskan med 500 ml blir 125 liter färdig lösning när den blandats ut med vatten. 0.5l PH PH PH VÄXER plant- och groddlåda 89:- Du kan odla upp till 50 plantor samtidigt. Design: David Wahl. Propenplast/akrylplast. L42 B23, H20cm. Grå VÄXER ställning för växtbelysning 69:- Lackat stål. Design: David Wahl. L41 B5, H31cm. Vit VÄXER LED växtbelysning 399:- L31,5cm. Silverfärgad VÄXTER insatsset för odling 49:- L41 B22cm. Grå KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 8 krukor, 1 våning, 899:- Lackat stål. Design: T Christensen/K Legaard. L44 B25, H42cm. Svart/förzinkad

24 IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 24 PH PH PH KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 15 krukor, 1 våning 1149:- Lackat stål. Design: T Christensen/K Legaard. L57 B38, H49cm. Svart/förzinkad KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 16 krukor, 2 våningar, 1495:- Lackat stål. Design: T Christensen/K Legaard. B44 D25, H80cm. Svart/förzinkad KRYDDA/VÄXER komplett odlingsset, 45 krukor, 3 våningar 2775:- Lackat stål. Design: T Christensen/K Legaard. B57 D38, H125cm. Svart/förzinkad KRYDDA odlingsenhet, 8 krukor, 1 våning 245: KRYDDA odlingsenhet, 15 krukor, 1 våning 365: KRYDDA odlingsenhet, 16 krukor, 2 våningar 393: KRYDDA odlingsenhet, 45 krukor, 3 våningar 796:

25 VÄXER fröer 20:-/3st Mizunakål/salladsamarant/salladssenap VÄXER fröer 20:-/3st Endiv/rucolasallat/rosésallat VÄXER fröer 20:-/3st Citronbasilika/koriander/basilika VÄXER fröer 20:-/3st Pak choi/vitkål/mangold VÄXER fröer 20:-/3st Mizunakål/salladsamarant/salladssenap VÄXER växtnäring 49:- 0.5l VÄXER odlingsmedia, rotningskuber 29:- /50st Stenull. Ø20, H25mm VÄXER ställning för växtbelysning 69:- Lackat stål. Design: David Wahl. L41 B5, H31cm. Vit VÄXER ställning för växtbelysning 79:- L55 B5, H31cm. Vit VÄXER plant- och groddlåda 89:- Du kan odla upp till 50 plantor samtidigt. Design: David Wahl. Propenplast/akrylplast. L42 B23, H20cm. Grå VÄXER LED växtbelysning 399:- L31,5cm. Silverfärgad VÄXER LED växtbelysning 499:- L46,5cm. Silverfärgad VÄXER ställning för växtbelysning 69:- Lackat stål. Design: David Wahl. L41 B5, H31cm. Vit VÄXER LED växtbelysning 399:- L31,5cm. Silverfärgad VÄXTER insatsset för odling 49:- L41 B22cm. Grå VÄXER ställning för växtbelysning 79:- Lackat stål. Design: David Wahl. L55 B5, H31cm. Vit VÄXER LED växtbelysning 499:- L46,5cm. Silverfärgad VÄXTER insatsset för odling 49:- L55 B35cm. Grå

26 FILMER: IKEA PRESSKIT/MAJ 2016/ 26 ODLA INOMHUS: SÅ GÖR DU BERÄTTELSEN BAKOM KRYDDA/VÄXER ODLINGSSYSTEM ODLA INOMHUS SAMARBETET

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015 ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016 Inter IKEA Systems B.V. 2015 KONTAKT: press.sto@ikea.com PH132885 En grönare livsstil är en vänligare livsstil ANVÄNDBAR är en kollektion som vill uppmuntra

Läs mer

KÖPHJÄLP ODLA INOMHUS. Hydroponiska odlingsprodukter BRA ATT VETA

KÖPHJÄLP ODLA INOMHUS. Hydroponiska odlingsprodukter BRA ATT VETA KÖPHJÄLP ODLA INOMHUS Hydroponiska odlingsprodukter BRA ATT VETA Den här symbolen finns på förpackningen till alla produkter som kan användas för att odla inomhus med hydroponik. Från frö till gödning,

Läs mer

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015 ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016 Inter IKEA Systems B.V. 2015 KONTAKT: press.sto@ikea.com PH132885 För en vänligare livsstil ANVÄNDBAR är en kollektion som vill uppmuntra till ett mer hållbart

Läs mer

Ta vara på ögonblicken

Ta vara på ögonblicken Pressmaterial IKEA katalogen 2016 kontakt: press.sto@ikea.com Ta vara på ögonblicken Ta vara på ögonblicken Årets IKEA katalog är tillägnad ett tema som skapar mänsklig gemenskap på ett naturligt sätt.

Läs mer

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling. Herbie har utvecklats för enkel

Läs mer

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling. Herbie har utvecklats för enkel

Läs mer

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Sallat Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Krispiga och smakrika blad Skillnaden mellan sallat och sallad är att sallat är de gröna växande bladen och sallad är själva maträtten. Sallat

Läs mer

NYHETER SOVRUM. PRESSFRÅGOR: press.sto@ikea.com FEBRUARI 2015 NYHETER SOVRUM FEBRUARI. Inter IKEA Systems B.V. 2014

NYHETER SOVRUM. PRESSFRÅGOR: press.sto@ikea.com FEBRUARI 2015 NYHETER SOVRUM FEBRUARI. Inter IKEA Systems B.V. 2014 IKEA PRESSMATERIAL / 2015 / 1 2015 Inter IKEA Systems B.V. 2014 PRESSFRÅGOR: press.sto@ikea.com IKEA PRESSMATERIAL / 2015 / 2 OPPLAND. STOMMEN I ETT VILSAMT PH123223 Sovrummet är en plats för avkoppling,

Läs mer

Svenska GENIE. Kitchen Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska GENIE. Kitchen Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska GENIE Kitchen Garden Effortless Indoor Gardening GENIE Kitchen Garden design by sebastian jansson developed and manufactured in finland Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling.

Läs mer

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se EKO LOGISKT Plocktomater 2015 031-780 27 00 www.hebe.se Låt dina kunder njuta av ekologiska plocktomater i sommar. Vi förstärker lösviktstrenden inom ekologiskt! I år utvecklar vi konceptet med plocktomater

Läs mer

Funktionella ting för det goda, enkla livet.

Funktionella ting för det goda, enkla livet. Funktionella ting för det goda, enkla livet. 2 Varför, undrar en del. Ja, varför inte, svarar jag. Jag umgås ständigt med form i olika skepnader. Och det var bara en tidsfråga innan jag skulle ta fram

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm. vecka 6

Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm. vecka 6 Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm vecka 6 inspiration Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm Denna rätt bidrar till fantastiska smaker av den rostade majsen ihop med avokadokräm

Läs mer

Manual Mini Plant Factory PMF-M30. EcoSolu ons

Manual Mini Plant Factory PMF-M30. EcoSolu ons Manual Mini Plant Factory PMF-M30 EcoSolu ons Manual Mini Plant Factory För säker användning s. 3 Ingående delar s. 4 Produktinfo s. 5 Installation s. 6 Odling s. 7-14 Så ställer du in timern s. 15-16

Läs mer

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott!

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Av: Katarina Kihlberg Det finns flera goda anledningar till att odla sina egna kryddor för den goda smakens skull, för doften och skönheten och

Läs mer

Hydrangea macrophylla Magical sortiment

Hydrangea macrophylla Magical sortiment Hydrangea macrophylla Magical sortiment Magical Four Seasons Speciellt utvald Skiftar i färg under säsongen Tjusig present Fyra årstider med Magical Hydrangea macrophylla Magical är en fröjd för ögat.

Läs mer

HEMSMAK kollektion TILLFÄLLIG KOLLEKTION AUGUSTI 2015 PH128284. IKEA IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI / JULI 2015 / 1 Inter IKEA Systems B.V.

HEMSMAK kollektion TILLFÄLLIG KOLLEKTION AUGUSTI 2015 PH128284. IKEA IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI / JULI 2015 / 1 Inter IKEA Systems B.V. PH128284 IKEA IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI / JULI 2015 / 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015 HEMSMAK kollektion TILLFÄLLIG KOLLEKTION AUGUSTI 2015 IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2015 / 2 PH128252 PH128282 TILLSÄTT

Läs mer

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården.

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Belysningsskolan 2013 Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Se din trädgård som ett extra rum till huset även under årets mörka månader! Vi lägger allt mer tid på våra trädgårdar.

Läs mer

NORNÄS KOLLEKTION APRIL 2014. Inter IKEA Systems B.V. 2014

NORNÄS KOLLEKTION APRIL 2014. Inter IKEA Systems B.V. 2014 NORNÄS KOLLEKTION APRIL 2014 Inter IKEA Systems B.V. 2014 PH028807 Made in Lappland by IKEA Den 1 april presenterar IKEA kollektionen NORNÄS, en möbelserie tillverkad i Sverige av virke från svenska skogar

Läs mer

ÄNTLIGEN. ORDNING i garderoben. KOMPLEMENT Ny garderobsinredning Säljstart februari-april 2014. Kontakt: press.sto@ikea.com

ÄNTLIGEN. ORDNING i garderoben. KOMPLEMENT Ny garderobsinredning Säljstart februari-april 2014. Kontakt: press.sto@ikea.com Inter IKEA Systems B.V 2014 ÄNTLIGEN ORDNING i garderoben KOMPLEMENT Ny garderobsinredning Säljstart februari-april 2014 Kontakt: press.sto@ikea.com ÄNTLIGEN ORDNING I GARDEROBEN KOMPLEMENT: ny garderobsinredning

Läs mer

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman Så perenner - så här kan du göra! Publicerad: 2012-01-03 Det kliar i många gröna fingrar nu. Så snart det nya året börjar blickar vi framåt mot en ny vår och sommar och vi vill börja så fröer! Perennerna

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: Gunnesboskolan Övre har renoverats under vintern 2014/2015, vilket

Läs mer

Tack för att du bidrar till att vi får bättre kunskap om trädgårdssektorn!

Tack för att du bidrar till att vi får bättre kunskap om trädgårdssektorn! Måste jag fylla i blanketten? Alla företag som år 2014 bedrivit yrkesmässig odling av trädgårdsväxter på en areal om minst 2 500 kvadratmeter friland eller 200 kvadratmeter växthus måste fylla i blanketten.

Läs mer

vi är matälskare! Sortiment 2012

vi är matälskare! Sortiment 2012 vi är matälskare! Sortiment 2012 Passion för mat Vi är marknadsledande i Norden på färdigskuret. I mer än 20 år har vi producerat färska skurna grönsaker och frukter för den nordiska marknaden. Vi ansar,

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

t m Vegomat till restaurang och storkök!

t m Vegomat till restaurang och storkök! , l i t s s v i l s n e d i t m a r f ramtidens f Vegomat till restaurang och storkök! mat! Vego är fantastiskt för smaklökarna, hälsan och miljön. Vego är helt enkelt framtidens mat! Vi på Anamma är stolta

Läs mer

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007.

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Här

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

IKEA PRESSMATERIAL SOMMAR / FEBRUARI/MARS 2016 / 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015. SOMMAR 2016 FEBRUARI/MARS 2016 Kontakt: press.sto@ikea.

IKEA PRESSMATERIAL SOMMAR / FEBRUARI/MARS 2016 / 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015. SOMMAR 2016 FEBRUARI/MARS 2016 Kontakt: press.sto@ikea. IKEA PRESSMATERIAL SOMMAR / FEBRUARI/MARS 2016 / 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015 SOMMAR 2016 FEBRUARI/MARS 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com IKEA PRESSMATERIAL SOMMAR / FEBRUARI/MARS 2016 / 2 Sommaren på

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA-

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Sveriges Trädgårdsmästare Tidig Vår 2015 Välkomna våren med läcker vårlök! BRUDORKIDÉ 2 stänglar Mot Kupong Mormors älsklingar, men även moderna favoriter! ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Köp 10 st kraftiga penséer

Läs mer

G O DA N Y T T I G A VAC K R A

G O DA N Y T T I G A VAC K R A GODA NYTTIGA VACKRA Mariannes morötter kan vara gula, lila, röda, vita eller orange. I sortimentet fi nns en mångfald av färger, smaker och egenskaper. Du kan prova en knaprig, smakrik orange, en mild

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Recept. Ingredienser v.29. Veckans meny: Bra att ha hemma v.29. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.29. Veckans meny: Bra att ha hemma v.29. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.9 Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 500 gram nötfärs Ca 0 gram rökt skinka pkt bacon Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Recept 4 5 Potatis/ris/pasta mm kg potatis 500 gram pasta 4 Grönsaker 450 gram morötter

Läs mer

SLADDA serie. cykel med tillbehör SÄLJSTART: AUGUSTI 2016 KONTAKT: PRESS.STO@IKEA.COM SLADDA CYKEL PH138229 IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 1

SLADDA serie. cykel med tillbehör SÄLJSTART: AUGUSTI 2016 KONTAKT: PRESS.STO@IKEA.COM SLADDA CYKEL PH138229 IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 1 PH138229 IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 1 SLADDA serie cykel med tillbehör Inter IKEA Systems B.V. 2016 SÄLJSTART: AUGUSTI 2016 KONTAKT: PRESS.STO@IKEA.COM IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 2 PH138259

Läs mer

Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling

Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling På gaveln till Förrådet vid Bror Nilssons gata ligger en av Älvstranden Utvecklings små pocket parks. Under försommaren kommer parken att få ett tillskott av

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . NOV 2015 Har inte hänt så mycket sedan förra månaden så vi tar oss vidare med våra härliga höst o vinter primörer. Vi är noga med att tänka efter och låter oss inspireras av det som är säsong JUST NU!

Läs mer

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och köpte 500 stycken. I dag finns 24 000 sparrisplantor

Läs mer

Avokadosmörgås Avokado och tomat på fullkornsbröd är gott och nyttigt.

Avokadosmörgås Avokado och tomat på fullkornsbröd är gott och nyttigt. SOMMAR S ommaren kan vara härlig med sol, bad och semester. Men den kan även vara både blåsig och kall, som vi väl alla känner till. Ofta är det väl så att vi inte får den varma sommar som vi längtat efter

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Nyhetsbrev V.20. Färsk vitlök med blast. Art nr 3471

Nyhetsbrev V.20. Färsk vitlök med blast. Art nr 3471 Nyhetsbrev V.20 Färsk vitlök med blast Nu börjar det växa till sig med godsaker från våra grönsaksodlingar. Från Gotland kommer denna härliga primör. Art nr 3471 Vi har många krassesorter... Krasse Motti

Läs mer

7 enkla pastasallader

7 enkla pastasallader 1 7 enkla pastasallader Pastasallad som går snabbt att göra och är lätt att ta med sig. Här hittar du sju goda varianter. 7 Recept Foto: Ingvar Eriksson Marias pasta med pesto och halloumi 300 g pasta

Läs mer

Chicken green curry. vecka 18

Chicken green curry. vecka 18 Chicken green curry vecka 18 familj Chicken green curry cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2637 kj/ 629 kcal. Protein 48,9 g. Fett 18,4 g. Kolhydrater 63,4 g. Ingredienser: 2 morötter ca 600

Läs mer

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se Bruksanvisning Gröna Hinken Bokashi kökskompostering Bruksanvisning Rev 2c. Bokashi kökskompost levereras av: ME Gård & Teknik AB Säffle. Reg. Nr. 556216-0167 Webb: E- post: info@bokashi.se Sida 2 Gratulerar!

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Recept - vegetariska drycker ett urval.

Recept - vegetariska drycker ett urval. Recept - vegetariska drycker ett urval. Detta är endast ett axplock av alla drycker du kan göra. Se det som en start för dig då det kan vara bra att följa recept till en början innan man får en känsla

Läs mer

a hudceller b nervceller c blodceller d njurceller

a hudceller b nervceller c blodceller d njurceller Celler som leder signaler kallas för S04_01 a hudceller b nervceller c blodceller d njurceller S042013 S04_02 Organ X Vad är organ X? S042006 a lever b magsäck c tunntarm d tjocktarm Fred har ett paket

Läs mer

Äggande gott! Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Ass Receptutvecklare Benny Cederberg

Äggande gott! Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Ass Receptutvecklare Benny Cederberg Tina NORDSTRÖM: Äggande gott! Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Ass Receptutvecklare Benny Cederberg Har precis satt min speciella krönikakeps på huvudet och Paolo Nutini på Spotify. Det

Läs mer

Matundersökning 2010 RESULTAT

Matundersökning 2010 RESULTAT 2010-10-09 Matundersökning 2010 RESULTAT 1 = Mycket dåligt 5 = Mycket bra Fråga 1 2 3 4 5 Vet ej Smakar maten bra? 3 43 90 31 8 Ser maten god ut? Är maten tillräckligt varm/kall? Är salladsbordet bra?

Läs mer

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej och välkomna tillbaka till vardagen efter några härliga julveckor. Vi fortsätter på temat med lätta och fräscha rätter så här i början av det nya året. Först ut på menyn har vi klassikern

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 1 FURNISHWITHFASHION: LIVE LOUDER GILTIG TILLFÄLLIG KOLLEKTION

IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 1 FURNISHWITHFASHION: LIVE LOUDER GILTIG TILLFÄLLIG KOLLEKTION IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 1 FURNISHWITHFASHION: LIVE LOUDER IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 2 IKEA i samarbete med Katie Eary Låt oss presentera GILTIG, en högljudd kollektion som ställer till

Läs mer

Matbok under cellreset Av: Dream team 4 u

Matbok under cellreset Av: Dream team 4 u Matbok under cellreset Av: Dream team 4 u ! Exempel på mat under programmet Exempel på mat under programmet Protein Grönsaker Kryddor Ägg Sallad Örter Fisk Tomat Vitlök Kyckling Gurka Citron Tofu Brysselkol

Läs mer

Mandelmanns trädgård i Rörum

Mandelmanns trädgård i Rörum Mandelmanns trädgård i Rörum Det finns en del människor som man blir mer imponerad av än andra. Gustav och Marie Mandelmann hör definitivt till den sorten. På bara elva år har de byggt upp en förfallen

Läs mer

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12 Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat vecka 12 inspiration Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat Räkor och tomat med nykokt tonnarelli är en enkel och förträfflig rätt. Såsen med saffran,

Läs mer

IKEA. mörgåsbord. Kalasbra förvaring! 245:- BILLY bokhylla i folie. B40 D28, H106cm. Max belastning/hyllplan 15kg. Vit. 800.857.07 BILLY 30! IKEA.

IKEA. mörgåsbord. Kalasbra förvaring! 245:- BILLY bokhylla i folie. B40 D28, H106cm. Max belastning/hyllplan 15kg. Vit. 800.857.07 BILLY 30! IKEA. IKEA mörgåsbord Kalasbra förvaring! BILLY 0! 45:- BILLY bokhylla i folie. B40 D8, H106cm. Max belastning/hyllplan 15kg. Vit. 800.857.07 IKEA.se 95:- BILLY bokhylla i folie. B80 D8, H0cm. Max belastning

Läs mer

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3 Provningsformulär Namn: Datum: 1 Färg (Appearance colour) Luta glaset från Dig och studera färgen i kanten (eng Brim) mot vit bakgrund. Ung whisky ofärgad alt något gul. 2 Ben, Tårar, Fönster (Appearance,

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Inspirerande recept med ekologisk kyckling

Inspirerande recept med ekologisk kyckling Inspirerande recept med ekologisk kyckling SVENSK EKOLOGISK KYCKLING Kronfågel Bosarpkyckling Svensk KRAV-märkt & EU-ekologisk kyckling En utomhuskyckling från våra svenska, ekologiska gårdar. Den äter

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat.

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat. Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.39 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 40-00 gram fläskfilé 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2

Läs mer

Nya, snabba vardagsfavoriter!

Nya, snabba vardagsfavoriter! Nya, snabba vardagsfavoriter! Wokstrimlor med limedressing och koriander 4 portioner 5 10 min ca 400 g wokstrimlor 2 lime (saft och rivet skal) 1/2 msk syltad ingefära 2 tsk Sambal Oelek 3 msk Kikkoman

Läs mer

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med teljé dda FÖRORD: Jag kommer beskriva denna växtfärgningsprocess som om jag växtfärgade endast en garnhärva. Varför då? Jo, för texten är främst för den som aldrig växtfärgat

Läs mer

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Sammanfattning av utställningen Vår härliga matresa En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Projektet Minska matsvinnet Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor miljöpåverkan,

Läs mer

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47 Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle vecka 47 familj Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2400 kj/ 574 kcal. Protein 13,9 g. Fett 30,2

Läs mer

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Vi valde att arbeta utifrån en saga. Sagan fick heta Gumman Gunnel och var inte färdigskriven från början utan hittades på efter hand beroende på

Läs mer

Matupplevelser metod och idéer

Matupplevelser metod och idéer Matupplevelser metod och idéer Hela kroppen behövs Ögon kan se och öron kan höra Men händer vet bäst hur det känns att röra. Huden vet bäst när någon är nära. Hela kroppen behövs för att lära. Hjärnan

Läs mer

KARLSTAD serien är testad för att uppfylla. våra strikta standarder för kvalitet och hållbarhet, samt högsta standard för hemmabruk.

KARLSTAD serien är testad för att uppfylla. våra strikta standarder för kvalitet och hållbarhet, samt högsta standard för hemmabruk. KARLSTAD KARLSTAD serien är testad för att uppfylla våra strikta standarder för kvalitet och hållbarhet, samt högsta standard för hemmabruk. Därför kan vi erbjuda 10 års garanti som omfattar material-

Läs mer

KUMMIN PÅ SKÅNSKA TRÄDGÅRDSLIV VÅREN 07

KUMMIN PÅ SKÅNSKA TRÄDGÅRDSLIV VÅREN 07 KUMMIN PÅ SKÅNSKA AV A N N A W E N D T KUMMIN RUVAR PÅ FANTASTISKA SMAKER. INTE BARA SOM SNAPS- ELLER KRÄFTKRYDDA. MEN DEN HAR TYVÄRR BLIVIT LITE BORTGLÖMD. SLÄPP FRAM DEN UR SKAFFERIET & NJUT AV DE SMAKPOTENTA

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram spättafilé 500 gram nötfärs Ca 400 gram frysta räkor Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Hej! Välkomna till 06 med Tastelines Matkasse. Hoppas

Läs mer

Göingegården. kv. Aroma

Göingegården. kv. Aroma Göingegården kv. Aroma VILLOR Välkommen till Göingegården! Precis invid en genuin gammal äppelodling växer en helt ny stadsdel fram, centralt belägen nära stan och med utmärkta förbindelser till både Halmstad

Läs mer

Avslutande brev för läsåret 2015/16

Avslutande brev för läsåret 2015/16 Avslutande brev för läsåret 2015/16 Innovativt lärande för social och ekologisk hållbarhet. Det här är ett projekt som går under Grönflagg. Vi har arbetet utifrån följande frågor. Vad händer när man sår

Läs mer

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:-

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:- Sveriges Trädgårdsmästare Allhelgona 2015 Vi har allt du behöver inför Alla helgons dag Se sidan 2-3. Skapa en välkomnande kruka Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Förbered trädgården Inför vintern Se sidan

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

GLÖDANDE TILLFÄLLIG KOLLEKTION IKEA I SAMARBETE MED: WALTER VAN BEIRENDONCK. SÄLJSTART: 3 Juni 2016 på alla IKEA varuhus i Sverige, ej Gävle.

GLÖDANDE TILLFÄLLIG KOLLEKTION IKEA I SAMARBETE MED: WALTER VAN BEIRENDONCK. SÄLJSTART: 3 Juni 2016 på alla IKEA varuhus i Sverige, ej Gävle. GLÖDANDE TILLFÄLLIG KOLLEKTION Inter IKEA Systems B.V. 2016 IKEA I SAMARBETE MED: WALTER VAN BEIRENDONCK SÄLJSTART: 3 Juni 2016 på alla IKEA varuhus i Sverige, ej Gävle. #FURNISHWITHFASHION #IKEACOLLECTIONS

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

Det här är bara början

Det här är bara början Det här är bara början Husmanskost från hela världen samlas i nytt varumärke. Vi kallar det Dagens Rätt Husman. Det här är bara början Under vårt nya varumärke Dagens Rätt Husman kommer vi att samla spännande

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka 3,4 port MatHems Familjematkasse! Hej! I årets sista augustikasse hittar du pestofrikadeller i tomatsås och pasta pesto med kyckling. Två väldigt barnvänliga och enkla rätter från det italienska

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 47 Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé 600 gram kycklingfilé Recept Hej! Först ut på menyn denna vecka hittar du en god och lättlagad lax med blomkålscouscous och basilikakräm signerat

Läs mer

FUNGLAN LUFTFUKTARE OCH DOFTSPRIDARE MODELL NANO BRUKSANVISNING

FUNGLAN LUFTFUKTARE OCH DOFTSPRIDARE MODELL NANO BRUKSANVISNING FUNGLAN LUFTFUKTARE OCH DOFTSPRIDARE MODELL NANO BRUKSANVISNING Ozonproffsen Scandinavia AB Hemsida: ozonproffsen.se Mail: info@ozonproffsen.se Telefon: 0152-711711 Adress: Skiljevägen 1, 64540 Strängnäs

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Manual. Eco Grow PMF-M30

Manual. Eco Grow PMF-M30 Manual Eco Grow PMF-M30 Innehåll Garantivillkor s. 3 Avsedd användning s. 4 Produktinfo s. 5 Ingående delar s. 6 Montering s. 7 Installation s. 8 Timer s. 9-10 Odling i jord s. 11 Vattenodling s. 12-17

Läs mer

Försurning. Joel Langborger. Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10

Försurning. Joel Langborger. Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10 Försurning Joel Langborger 9A Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10 Innehållsförteckning: Sida Inledning 1 Bakgrund 1 Syfte 1 Material 1 Metod 2 Resultat 2 Slutsats 2 Felkällor 3 Avslutning 3 Inledning: Försurning

Läs mer

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015 VÄXTTRENDER 2015 Innehåll VÄXTTRENDER 2015 TRENDSTUDIEN Skapa ett levande hem både inne och ute Unga män med gröna fingrar Ökat intresse för nordiska superbär KONSUMENTSTUDIEN inomhus Odlingstrender 2015

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera goda rätter på menyn. Vi inleder med en sann vardagsräddare i form av en krämig och god pasta med

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer