Ameritron AL-84 noteringar (4 x EL519, 580w pep SSB, 400w CW)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ameritron AL-84 noteringar (4 x EL519, 580w pep SSB, 400w CW)"

Transkript

1 Ameritron AL-84 noteringar (4 x EL519, 580w pep SSB, 400w CW) Hittade ett Ameritron AL-84 slutsteg på ebay till rena vrakpriset, och tog hem det mest på kul. Kosmetiskt visade sig steget vara 9 av 10 och att modifiera steget till 230V var en enkel sak. Tyvärr var Zenerdioden som reglerar rörens bias kortsluten och tomgångsströmmen skyhög. Nu gjorde det inte så mycket, då jag ändå hade planerat att dels byta ut originalrören 6LQ6 mot de avsevärt robustare européiska EL519 rören och samtidigt passa på att laborera lite med en del egna idéer. Ibland kan det vara svårt att hitta nya EL519/509, så även denna gång. Mitt tips är att kolla på ebay och söka inom europa. Ofta hittar man där rör till bra priser. Jag hittade till detta steg 4 st helt nya så kallade "NOS" (new old stock) EL519 av märket Ultron ifrån en säljare i Polen. Innan jag berättar vidare vill jag påminna dig som läser om att: ALLTID se till att INGEN ström finns kvar i kondingarna / nätdelen samt att nätsladden är urkopplad. Dessa spänningar inte bara kan skada, utan garanterar din bortgång med lite otur! En intressant sida med info om rör PA:n i allmänhet och EL519 i synnerhet är skriven av en mycket duktig amatör från Nederländerna, PA0FRI. Jag kan inte nog rekommendera hans hemsida för information och tips för egenbygge eller modifikation för denna typ av slutsteg. Hatten av! Länk: Efter en grundlig funderare sedan jag vetgirigt slukat all info från nyss nämnda sida samt min egen kära "rörbibel" skriven av Ing. John Schröder i slutet av 50-talet kom jag fram till följande att-göra-lista: * Skyddskrets för anodspänningen måste till, ingen sådan fanns och ett överslag skulle kunna elda upp både transformator, likriktare och anodspole. * Biasen (tomgångsströmmen i rören) måste kunna justeras och när jag ändå bygger om denna, beslutade jag mig för att samtidigt låna en smått genialisk lösning från PA0FRI för att utjämna strömmarna, då rör alltid skiljer sig en liten aning åt sinsemellan. * Öppna för 10 & 12m (en originalmodifikation från Ameritron för de ex som gick på export). * Byta ut instrumentbelysningen som var ur funktion och uppdatera till LED-belysning. * Uppfinna nya anodanslutningar då originalklämmorna både var av fel storlek efter rörbyte och dessutom helt mist sin spänst. * Linda ny tankspole och anpassa utgångens Pi-filter till den betydligt högre anodkapacitansen Sagt och gjort, en kväll monterades hela steget ner i sina beståndsdelar och radades prydligt upp på min lilla arbetsbänk.

2 Det skiljer på en pinne mellan de amerikanska och europeiska rören (pin 3 resp pin 9) som fick byta plats. Dessutom är de europeiska rören aningen högre så en modifikation av locket till PA:t skulle krävas. Resultatet syns här till höger, ett ombyggt lock med bockat begagnat högtalargaller på distanser blev lösningen, helt perfekt. Ser till och med bra ut! Jag sågade helt enkelt bort ett hörn av locket på lådan och monterade det förhöjda locket, som nu ger gott om plats och betydligt mer luft kring de något längre och grövre EL519 rören. Jag har i efterhand monterat en 120 x 120mm fläkt ovanför rören för att sköta kylningen. Den ordinarie fläkten blåste luft från baksidan mot rören men då det nu blir ganska trångt kom inte luftströmmen fram till det främre paret. Nu kyls alla rören lika och hela PA:t känns svalare. Ett 22ohm s motstånd på 5W och en kondensator på 10nF monterades sedan i serie med katoden på varje rör. Motståndet är en viktig del i utjämningen av tomgångsströmmarna DC-mässigt, som kan skilja en liten aning emellan rören. Kondensatorn ser till att RF:en kopplas förbi och direkt till katoderna, precis som innan. Se bilden nedan: En kondensator på 1nF parallellt över glödspänningen är ytterligare försäkring mot eventuella elaka parasitsvängningar.

3 Jag litar inte på en ensam zenerdiod som enda reglering av biasen, så att för att få biasen både justerbar och stabil krävdes en PNP högeffekt-transistor, en 1A diod, en stegad potentiometer på 1kohm och sen slutligen en liten avkopplings- kondensator på 10nF till parallellt över transistorn för att avkoppla hela biaskretsen RF-mässigt. Ytterligare ett motstånd på 27 kohm 5W monterades från katodernas matningspunkt till jord för att minimera all ström genom röret i stand-by läge och se till att cut-off verkligen fungerar och rören är avstängda i standby. TIP42C är passande och kan skruvas direkt i chassiet utan isolering då kollektorn ändå skall gå direkt till jord, och så behöver jag inte oroa mig för att den skall bli för varm då chassieplåten är utmärkt som kylplåt. En stegad potentiometern med tillhörande komponenter monterades permanent i chassiet baktill och förseddes med en klassisk pilratt från en klassisk Marshall gitarrförstärkare. Amatörradio ÄR ju rock n roll!!! :-) Kontakytorna på det öppna antennrelä som både kopplar om antennsignal och bias putsades försiktigt med ett finkornigt våtslip papper. Kontaktytorna är försilvrade och det är till att vara lätt på handen för att inte gå igenom pläteringen och förvandla relät till skrot. Det kan tyckas märkligt att inget skydd finns förutom den vanliga nätsäkringen på primärsidan av transfomatorn. Vid en så kallad flash-over dvs överslag i ett rör blir högspänningen direkt kortsluten till katod alternativ glöd. Ingen av dessa element mår bra efter en dylik smäll. Ett ännu värre scenario kan tänkas då inkommande RF från tranceivern går via två kondensatorer direkt till katoderna, en spänningsspik som uppstår vid överslag är nog tillräckligt för att förstöra slutsteget i radion för att inte tala om vad den kan ställa till med om det sker precis vid skifte till RX. En säkring och ett motstånd monterades i serie med matningsspänningen till anoderna före drosseln och förseddes med avkopplingskondensatorer på 4,7nF / 3kV. Säkringen valde jag till 1A snabb typ med tanke på Ia max + 10% marginal. Det är garanterat billigare att byta en säkring än alla rör, likriktare och trafo, om den ens går att hitta!

4 Nästa problem var anodanslutningarna. Originalkontakterna passade inte alls, dessutom var trådarna mellan drossel och kontakt alldeles för korta för dessa rör. Hm, vad göra? Tillverka nytt, vad annars... Anodernas anslutningsklämmor tillverkades av gamla kylflänsar för transistorer med TO-92 kåpa från hedenhös och passade som hand i handske, och ger dessutom en liten bonus i form av bättre kylning av anodanslutningen. Slipa av lackeringen på en vinge för att kunna löda på nya anslutningstrådar. Glöm inte att slipa bort lacken inuti själva kylflänsen, annars får du kontaktproblem i anodanslutningen. Nya anslutningstrådar tillverkade jag av bred avlödningsfläta. Resultatet fungerar ypperligt som synes nedan! Att använda en avlödningsfläta i stället för en enkardelig tråd säkrar också mot parasitsvängningar eftersom den med sin form och många tunna kardeler ger mycket låg induktans. Samtliga flätor har först klämts fast i en tång för att hindra att tennet sugs upp för långt i flätan och sedan förtennats innan de löds fast i kylkropp/anodkontakt. En ny instrumentbelysning med två blåa lysdioner monterades och det ser riktigt bra ut, tycker jag. Ett tips är att ta en fil eller likande och slipa ner diodens rundade kapsel så en plan yta uppstår. Denna skall ej poleras utan låt den vara, den opolerade vitaktiga plastytan fungerar som ett utmärkt diffusionsfilter och ger ett betydligt bredare och inte lika fokuserat ljus i visarinstrumentet.

5 De inledande testerna visade mycket riktigt att anodkapacitansen var betydligt högre här än med originalrören, vilket ju är fullt naturligt med mycket större anodplåtar. En titt på PA0FRI s underbara hemsida (där finns bl.a flera steg uppbyggda kring just PL/EL519 rör i olika konfigurationer) gav informationen att spolen skulle behöva 9 varv istället för de 7 som originalet bestod av. Det märkliga är ett annat dokument från den gamla rörtillverkaren Svetlana, där man vid uppgradering från de Amerikanska originalrörren (typ 6MJ6, LQ6 etc) uppmanas ta bort ett varv istället. Det är helt fel och gäller endast om du bygger om ett Dentron GLA-1000 slutsteg vilket har helt andra värden på L2 samt Plate och Load -vridkondingarna! Elfa säljer en solid förtennad koppartråd med en yttre diameter på 2mm som passar utmärkt att linda spolar med. Spolens inre diameter bör vara 25mm och längden ca 6 cm. Var hitta en stomme att vira spolen på nu då? Det råkar vara exakt dimensionen 25mm på ett vanligt limstift (!) så den passar perfekt :) Jag upptäckte också att kapacitansen som kopplas in parallellt med spole nr 2 för de låga banden m inte räckte till, och därmed räcker inte heller LOAD kondensatorn trots att den stod i sitt maxläge. Efter lite experimenterande kom jag fram till att en keramisk kondensator på 1000pF parallellt med alla befintliga kondensatorer i bandomkopplaren för dessa band fick allt att stämma. För att få bästa resultatet och mesta uteffekten kan du dessutom labba med att dra isär alternativt trycka ihop L1 (den nylindade spolen för 20-10m). Men var försiktig, en halv millimeter kan göra jättestor skillnad i frekvens. Slutsteget stämmer nu utan problem av på alla band mellan 160m-10m och lämnar mellan 375w till 460w key down. Lägst uteffekt på 10m, men så är det ju med de flesta rör-pa:n på grund av rörets inre strökapacitanser i allmänhet och anod-dito i synnerhet. Efter ombyggnaden av biasen och dess kretsar behöll jag originalets ingångskrets med två keramiska kondensatorsteg och ett 50-watts 22 ohms icke induktivt motstånd i så kallad "swamping" koppling. Det uppvisar ett SWR på maximalt 1,5:1 på ingången sett över alla band och behöver inte ändras. Steget är nu testat skarpt vid ett 100-tal QSO:n med stationer i EU, USA, JW och JA-land med stor framgång! Den lilla ökningen från barfota till 400W ger precis den lilla knuff man ibland behöver för att bryta upp en pile :)

6 Så, vad är nu slutstegets bästa egenskaper? De små måtten (mindre än min IC-7600) den goda uteffekten samt att det i princip är alldeles ljudlöst. Att dessutom upprepade gånger få beröm för ljudkvalitén är ju en fin bonus! Att jämföra detta lilla steg med ett kw-steg är förstås inte möjligt, men som experiment-objekt är det perfekt. Det är byggt på riktigt även om rörtypen inte är lika billig som när steget tillverkades. Då fanns gamla horisontal-avlänkningsrör, s.k sweep-tubes, i drivor och var nästan gratis. Jämför man däremot ett AL-84 mot de nytillverkade Italienska stegen från RM och Zetagi vilka har samma rör inuti, så är det skillnad som natt och dag. Här finns en riktig nätdel med rejäl transformator och viktigast av allt, riktiga Pi-filter på utgången! Detta saknas ibland helt annars. De rör-pa:n jag sett från ovanstående tillverkare är främst avsedda för användning på 27 MHz PR-radio. Splatter lär bara vara förnamnet om man försöker få ut de utlovade effekterna, något som är omöjligt oavsett vad tillverkare och entusiaster säger. Om dessa uppgifter skulle stämma, skulle stegen ibland avge mer effekt än de förbrukar och evighetsmaskinen, med tillhörande Nobelpris, skulle sålunda vara uppfunnen. Inte en chans, alltså... Jag är helnöjd med mitt lilla re-build projekt av AL84:an och har lärt mig en massa nyttigt under resans gång som säkert kommer till nytta när det är dax för nästa projekt, ett rejält QRO-steg med dubbla 3-500z trioder som EBK:er... Stort tack till Mats SM6LRR som var min första kontakt on-air med steget och därmed försökskanin :-) Bästa 73 de Christian Frost SM0O / SA0AYF Referensbibliotek: Radio och Elektronikdataboken John Schröder ARRL Handbook ARRL med flera internetskribenter Rätten till stavfel förbehålles av förfataren!

Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED

Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED Som rubriken säger skall denna artikel handla om en möjlighet att få ett mätinstrument att visa mer info än vad som är brukligt. När jag har bytt ut

Läs mer

NollOlles Enkla Delta-Loop för 40-10m ( Artikel SM0O 2012)

NollOlles Enkla Delta-Loop för 40-10m ( Artikel SM0O 2012) NollOlles Enkla Delta-Loop för 40-10m ( Artikel SM0O 2012) Jag har oftast vid portabla operationer kört med enkla trådar av slumpmässig längd på ett eller annat sätt uppmonterade i likaledes slumpmässiga

Läs mer

Modifieringsförslag till Moody Boost

Modifieringsförslag till Moody Boost Modifieringsförslag till Moody Boost Moody Boost (MB) är en mycket enkel krets, en transistor och ett fåtal passiva komponenter- Trots det finns det flera justeringar som du kan göra för att få pedalen

Läs mer

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren.

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. 4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. Inledning I kapitlet om halvledare lärde vi oss att en P-ledare har positiva laddningsbärare, och en N-ledare har negativa laddningsbärare. Om vi sammanfogar

Läs mer

TSTE93 Analog konstruktion

TSTE93 Analog konstruktion Komponentval Flera aspekter är viktiga Noggranhet TSTE9 Analog konstruktion Fysisk storlek Tillgänglighet Pris Begränsningar pga budget Föreläsning 5 Kapacitanstyper Kent Palmkvist Resistansvärden ES,

Läs mer

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS I en tidigare instruktion har jag visat hur Du tillverkar transformatorn/balunen och monterar den. Även tillverkningen av spolen

Läs mer

Byta förpump i tanken 745-88, final manual

Byta förpump i tanken 745-88, final manual Byta förpump i tanken 745-88, final manual 1. Kolla huvudpumpen 2. Kolla spänning fram till förpumpen 3. Kolla ljudet i tankröret 4. Ohm mät förpumpen 5. Hm, förpumpen måste bytas 6. Kolla om det funkar

Läs mer

4:7 Dioden och likriktning.

4:7 Dioden och likriktning. 4:7 Dioden och likriktning. Inledning Nu skall vi se vad vi har för användning av våra kunskaper från det tidigare avsnittet om halvledare. Det är ju inget självändamål att tillverka halvledare, utan de

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KAPITEL 1 ELLÄRA Reviderad: 20050816 Inledning Som ni vet går allt på elektricitet även röntgenapparater. Därför inleds röntgenteknikkursen med en kort presentation av ellärans

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

L/C-meter 2007 Byggbeskrivning v 10.3.2007

L/C-meter 2007 Byggbeskrivning v 10.3.2007 LC-Meter 2007 bygginstruktion (Ändringar med rött!) Montera alla ytmonterade komponenter först, men det lönar sig att lämna C2 och C3 omonterade, eftersom det kan hända att mätarens kalibrering inte kräver

Läs mer

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Mår du som bäst när din lägenhet är rätt tempererad och frisk luft hela tiden cirkulerar i dina rum? I den här foldern har vi samlat tips och information som skapar

Läs mer

Som byggsats finns denna i tre utförande: 1. Komponenter och etsat samt färdigborrat kretskort. 2. Låda och kontakter. 3. Färdigbyggd.

Som byggsats finns denna i tre utförande: 1. Komponenter och etsat samt färdigborrat kretskort. 2. Låda och kontakter. 3. Färdigbyggd. FMS-5 250mW FM-Sändare Denna FM-sändare har en audioingång och en trimpunkt. Den är vid leverans, som färdigbyggd, intrimmad för att arbeta på en frekvens precis ovanför 104MHz och en matningsspänning

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Mätningar på transistorkopplingar

Mätningar på transistorkopplingar Ellab015A Mätningar på transistorkopplingar Namn Datum Handledarens sign. Laboration Varför denna laboration? Transistorn är en av de allra viktigaste komponenterna inom elektroniken. I den här laborationen

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider.

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Aniara Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Vi änglar finns här runt omkring er. Var och en av er har en specialare, en liten extra ängel,

Läs mer

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar I Knivsta kommun finns närmare 2 000 avloppsanläggningar, som töms med olika intervaller. Om du vill veta vad som gäller för just

Läs mer

Radiostörningar är lätta att bli av med

Radiostörningar är lätta att bli av med Radiostörningar är lätta att bli av med I stort sett all modern elektronik innehåller som bekant någon form av switchade spänningsomvandlare eller mikroprocessorer vilka är potentiella källor till allvarliga

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

SM Serien Strömförsörjning

SM Serien Strömförsörjning SM Serien Strömförsörjning Kondensatorn Kondensator, en behållare för elektrisk energi. Placera en plastfolie mellan två aluminiumfolier och du har en kondensator. Det kan vara praktiskt att rulla ihop

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - +

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - + Föreläsning 1 Vad är en elektrisk spänning? Det finns två grundläggande fysikaliska begrepp som inte kan förklaras på ett enkelt sätt. Massa Elektrisk laddning Inom eltekniken börjar vi med elektrisk laddning.

Läs mer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer Lars-Erik Cederlöf LABORATIONSINSTRUKTION LABORATION Mätning på dioder och transistorer KURS Elektronik grundkurs LAB NR 4 INNEHÅLL Data om dioden 1N4148 Kontroll av diod Diodens karaktäristik Data om

Läs mer

Mätning av verkningsgrad på S-match och dubbel L-match En del i kursverksamheten vid KRAS.

Mätning av verkningsgrad på S-match och dubbel L-match En del i kursverksamheten vid KRAS. Mätning av verkningsgrad på S-match och dubbel L-match En del i kursverksamheten vid KRAS. Onsdagen 25 mars fortsatte vi att mäta verkningsgraden på olika matcher och denna gång mätte vi även på två olika

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning.

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. I del 1 bekantade vi oss med op-förstärkaren som likspänningsförstärkare. För att kunna arbeta med op-förstärkaren vill vi kunna mäta

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Cernit - Brännbar modellera

Cernit - Brännbar modellera Cernit - Brännbar modellera Cernit är den marknadsledande modelleran för bränning i vanlig hushållsugn. Leran finns i en rad olika utföranden och spännande effekter: Klassiska No 1, Neon, Transparent,

Läs mer

Byta ut "vanliga lysrör" mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55

Byta ut vanliga lysrör mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55 Byta ut "vanliga lysrör" mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55 Hej! Har funderingar på att byta ut alla lysrören i mitt garage mot rör med LEDer. Men blir inte riktigt klok... Kan

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Nyttiga verktyg: Kniv typ brytkniv Nålfilar

Läs mer

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Kölskyddet som har en blandning av EPDM och SBR kan limmas mot plast, bly och järn. Den yta som limning sker mot ska vara behandlad

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du behöver när du gör detta är: tyger, gärna gardiner, ej för nötta. Sytråd, symaskin, gummimatta och rullkniv, sax, säkerhetsnålar, måttband. Riv/klipp bort

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell Du har valt ankarspel 710Fs från South Pacific. Det utmärks av kompakt uppbyggnad, enkelt att sköta och lätt att installera.

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

All inkoppling, omkoppling, montering, demontering m.m gör på egen risk.

All inkoppling, omkoppling, montering, demontering m.m gör på egen risk. Guide för att ersätta Ford orginal stereo Mach 460 monterad i en Mustang GT -94 med en ny iso-standard bilstereo utan någon åverkan på orginal-kablaget... All inkoppling, omkoppling, montering, demontering

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Bulls-eye Dagbok. - för att finna steg i sin värderade riktning och att leva i riktning med det man vill att livet skall handla om

Bulls-eye Dagbok. - för att finna steg i sin värderade riktning och att leva i riktning med det man vill att livet skall handla om Bulls-eye Dagbok. - för att finna steg i sin värderade riktning och att leva i riktning med det man vill att livet skall handla om Tips för de olika områdena i sin egen livs-kompass: Se det här som en

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

Hur många serier och repetitioner klarar man av på 25 % av 1 RM i snabbstyrka?

Hur många serier och repetitioner klarar man av på 25 % av 1 RM i snabbstyrka? Hur många serier och repetitioner klarar man av på 25 % av 1 RM i snabbstyrka? För att få ut maximalt av sin snabbstyrketräning bör man veta hur många serier och repetitioner man klarar av på olika % av

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Lödövning, likriktare och zenerstabilisering

Lödövning, likriktare och zenerstabilisering Ellab016A Namn Datum Handledarens sign. Laboration Lödövning, likriktare och zenerstabilisering Varför denna laboration? Att kunna hantera en lödkolv är nödvändigt. I den här laborationen ingår en lödövning

Läs mer

2010-04-02/Bengt Nylén. Trix Ub

2010-04-02/Bengt Nylén. Trix Ub Trix Ub Trix Ub 717 är en fin modell. Fyra grejor störde mig dock. Strålkastarnas gula sken och att de har för liten diameter. De tjocka plaststängerna som går tvärs motorhuvarna. Handledarnas tjocklek

Läs mer

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator PERMITTIVITET Inledning Låt oss betrakta en skivkondensator som består av två parallella metalskivor. Då en laddad partikel förflyttas från den ena till den andra skivan får skivorna laddningen +Q och

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Kapacitansmätning av MOS-struktur

Kapacitansmätning av MOS-struktur Kapacitansmätning av MOS-struktur MOS står för Metal Oxide Semiconductor. Figur 1 beskriver den MOS vi hade på labben. Notera att figuren inte är skalenlig. I vår MOS var alltså: M: Nickel, O: hafniumoxid

Läs mer

Ergonomisk form som är enkel att hantera. Idealisk storlek som passar till alla mikrovågsugnar och som tar minimalt med plats i köksskåpen.

Ergonomisk form som är enkel att hantera. Idealisk storlek som passar till alla mikrovågsugnar och som tar minimalt med plats i köksskåpen. EasyDelight 2 EasyDelight egenskaper Innehåll 3 Generell information 4 Omeletter 6 Skink- och Squashfrittata, Björnbärs- och Squashstrata EasyDelight egenskaper Med EasyDelight och få ingredienser kan

Läs mer

Planen är att utrusta 324 Infinite Dreams med uttag för landtömning av toan. Jag kommer att delge mina erfarenheter efterhand som jobbet fortskrider.

Planen är att utrusta 324 Infinite Dreams med uttag för landtömning av toan. Jag kommer att delge mina erfarenheter efterhand som jobbet fortskrider. Inledning. Planen är att utrusta 324 Infinite Dreams med uttag för landtömning av toan. Jag kommer att delge mina erfarenheter efterhand som jobbet fortskrider. Idén är att ansluta en avloppsslang till

Läs mer

VING - TIPS BAKRE STÖTDÄMPARE PÅ GOLDWING 1100 / 1200

VING - TIPS BAKRE STÖTDÄMPARE PÅ GOLDWING 1100 / 1200 1/9 VING - TIPS 1 BAKRE STÖTDÄMPARE PÅ GOLDWING 1100 / 1200 Tycker du att din Winge har allt för lätt att slå igenom nu när tanten äntligen har bestämt sig för att åka med på dina utflykter? Ingen fara!

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Tentamen den 22 mars 2003 Elkraftteknik och kraftelektronik TEL202

Tentamen den 22 mars 2003 Elkraftteknik och kraftelektronik TEL202 Karlstads universitet / Avd för elektroteknik / Elkraftteknik TEL202 / Tentamen / 030322 / BHä 1 (5) Tentamen den 22 mars 2003 Elkraftteknik och kraftelektronik TEL202 Examinator och kursansvarig: Bengt

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok System för elektrisk stenspräckning Instruktionsbok VARNING! När stenspräckaren används utvecklas mycket hög värme, upp till 800 C. Tänk på att rensa området runt stenen från lättantändligt material. VARNING!

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Lekplatsutrustning och barnmöbler till förskolor

Lekplatsutrustning och barnmöbler till förskolor Lekplatsutrustning och barnmöbler till förskolor Från din idé till färdig produkt Våra storsäljare Sibirisk häst & älg Mycket stabil konstruktion som är gjord för att tåla tuffa tag av glada barn under

Läs mer

Bygg en entransistors Booster till datorn eller MP3-spelaren

Bygg en entransistors Booster till datorn eller MP3-spelaren Bygg en entransistors Booster till datorn eller MP3-spelaren De högtalare som levereras till datorerna har oftast högst mediokra data. Men genom att kombinera lite enkel teknik från elektronikens barndom

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Ö 1:1 U B U L. Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar.

Ö 1:1 U B U L. Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar. Ö : Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar B L Spänningskällan ger spänningen V Brytaren är öppen som i figuren a) Beräkna strömmen

Läs mer

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 Inledning Produkten

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm Vapen Värja Florett Sabel Sid 1 Värja Stötvapen Vikt Högst 770 g Träffyta Hela kroppen Vapens längd Högst 110 cm Vikt som spetsens fjäder måste kunna lyfta 750 g Florett Stötvapen Vikt Mindre än 500 g

Läs mer

Laborationer i miljöfysik. Solcellen

Laborationer i miljöfysik. Solcellen Laborationer i miljöfysik Solcellen Du skall undersöka elektrisk ström, spänning och effekt från en solcellsmodul under olika förhållanden, och ta reda på dess verkningsgrad under olika förutsättningar.

Läs mer

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier.

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Sidan 1 av 6 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med

Läs mer

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR ELEKTOTEKNIK Inlämningstid Kl: 1 MSKINKONSTUKTION KTH TENTMENSUPPGIFTE I ELEKTOTEKNIK MED SV Elektroteknik MF117 11 1 18 Kl: 14: 17: För godkänt fordras c:a 5% av totalpoängen. Du får lämna salen tidigast

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis Monterings- och bruksanvisning Sverigekassetten Avser installation i befintlig öppen spis Utgåva 01.2004 En investering i värme Vi gratulerar dig till en bra produkt och en god investering. En investering

Läs mer

Effektiva postemballage och E-handelsförpackningar

Effektiva postemballage och E-handelsförpackningar Effektiva postemballage och E-handelsförpackningar Nyhet! Färgade påsar Bubbelpåsar Denna populära produkt är lätt som luft och skyddande som en kudde. De små bubblorna ger utmärkt skydd för känsliga komponenter

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Växellådan är försedd med en kopplingsaxel som har Ford 1-23 splines för kopplingslamellen.

Växellådan är försedd med en kopplingsaxel som har Ford 1-23 splines för kopplingslamellen. 1 Installationsanvisningar för - SD905 sekventiell växellåda Om du läser detta dokument kommer du att kunna dra nytta av din SD90 växellåda på ett bra sätt, och du undviker en del fällor som, om du ramlar

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

LG KOMBINETTE BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION

LG KOMBINETTE BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION Bruksanvisning art. nr. 71-103 EAN 735001204 3094 Sida 1:10 BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION Vid brukande av skall denna bruksanvisning efterföljas. Annat handhavande kan medföra fara! I de fall

Läs mer

BATTERIER BATTERIHÅLLARE GLÖDLAMPOR. Batteri 9V B-178. Batteri R14 (C), 1,5 V B-175. Batteri 4,5V B-177. Batteri R6 (AA), 1,5 V B-180

BATTERIER BATTERIHÅLLARE GLÖDLAMPOR. Batteri 9V B-178. Batteri R14 (C), 1,5 V B-175. Batteri 4,5V B-177. Batteri R6 (AA), 1,5 V B-180 BATTERIER Batteri 9V B-178 Batteri 4,5V B-177 Batteri R14 (C), 1,5 V B-175 Batteri R6 (AA), 1,5 V B-180 Batteri R20 (D), 1,5 V B-176 Batterieliminator 3V Likspänning B-181 BATTERIHÅLLARE Batteri hållare

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer.

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer. Guidning bokategefjall.se erbjuder privat guidning i Årefjällen bortom de vanliga turiststråken. Vi har inga fasta aktiviteter schemalagda utan sätter ihop skräddarsydda arrangemang med kort varsel eftersom

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar.

Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar. Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar. När vi börjar att koppla med lysdioder, är det kul att prova lite ljuseffekter. En sådan effekt är olika blinkande lysdioder. Det finns flera möjligheter att

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

HELIOMOTION MONTERINGSANVISNING PV-650

HELIOMOTION MONTERINGSANVISNING PV-650 HELIOMOTION MONTERINGSANVISNING PV-650 DEL I - FUNDAMENT M16 M16 8x 2 PLACERING 1m Området runt flänsen måste vara fri från hinder inom en 1 meters radie. Placera anläggningen på en plats med så mycket

Läs mer