Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED"

Transkript

1 Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED Som rubriken säger skall denna artikel handla om en möjlighet att få ett mätinstrument att visa mer info än vad som är brukligt. När jag har bytt ut mina glödlampor i skalbelysningen på en del av mina sändare, så är det väldigt enkelt att leka med de olika färger som dioderna finns i. Dessutom finns många dioder med flera chip i samma hölje, detta innebär att du lätt kan få en diod att byta färg då ett mätvärde passerar ett bestämt gränsvärde. Det är ganska bra att koppla t.ex. ALC-signalen så att när man passerar max så växlar t.ex. mätaren för anodström från grön bakgrundsbelysning till röd bakgrundsbelysning. Eller så kan man lägga en varning att ståendevågförhållandet är för högt, och då byter någon belysning färg. Det finns även blinkande dioder som kan få ett skalfönster att börja blinka rött när t.ex. slutsteget är för varmt. Lysdioder finns i enfärgade, två-färgade samt i trefärgat RGB-utförande. RGBdioderna innehåller tre chip som har en gemensam anslutning och kan lysa med Röd, Grön eller Blå färg. Genom att kombinera dessa färger kan man liksom på en färg-tv skapa alla färger t.ex. vitt, orange, lila etc. Genom att byta ut en enfärgad diod mot en trefärgad så kan man få den att visa tre tillstånd utan att man borrar fler hål i panelen, eller om man monterar några RGBdioder bakom skalfönstret så kan man få skalan att växla färg när vi passerar bandgränser etc. Denna varningsteknik är vanlig inom mättekniken, där t.ex. digitala mätklockor för mekanisk mätning ofta växlar färg på display backlight då vi passerar en mätgräns. Hur kopplingen växer fram För att åstadkomma denna växling behöver vi oftast någon form av komparator. Komparatorn är oftast en operationsförstärkare som är kopplad så den jämför signalen mellan + och ingången, och utgången är antingen fullt positiv eller fullt negativ beroende på vilken av ingångarna som är störst. Denna funktion att skifta mellan fullt åt ena hållet till fullt åt andra hållet är nödvändig då vi oftast vill ha ett väl definierat omslag när vi passerar vår mätgräns, vi vill inte att färgerna skall tona sakta när vi passerar omslagspunkterna.

2 Om vi tittar på en typisk komparatorkoppling enligt bilden så har vi en ingång som vi skall koppla till vår signal som vi vill mäta, den andra ingången kopplar vi till en potentiometer eller spänningsdelare med fasta motstånd där vi kan ställa in det gränsvärde då vi vill att lysdioderna skall växla. Med en komparatorkoppling med potentiometer att justera omslagsnivån med börjar vi att testa lämplig nivå på vår referenspunkt. Med denna koppling letar vi efter rätt ställe i vår radio för att få tag i en signal som skall förse oss med lämpliga värden. Kretsen är högohmig, vilket gör att vi kan testa olika punkter i vår radio utan att riskera att påverka andra kretsar för mycket. Om vi avser att testa i en radio med elektronrör behöver vi kolla med en voltmeter först så vi inte matar in för mycket spänning på komparatorns ingång. En typisk komparatorkoppling där vi har två LED som växlar vid vår omslagspunkt. Med 12 V så får vi 12 V x 1k / (10k+1k) = 12 x 1/11 = 1.1 V för omslag.

3 Det finns både operationsförstärkare och speciella komparatorkretsar som fungerar alldeles utmärkt. Vad man kan kolla är att den krets man avser använda är lämpad att använda med enkel eller dubbel matningsspänning beroende på vad som finns att tillgå i den apparat man ämnar utföra ombyggnad av presentationsinterfacet,.(kul namn på skalfönster). Jag brukar använda kretsen LM324 som innehåller fyra op-förstärkare och som funkar bra på både enkel och dubbel matningsspänning. Det finns då en förstärkare att normera mätsignalen med och tre att ha som komparatorer. Beroende på hur många dioder som skall tändas så brukar jag ibland använda en buffer eller buffrad inverterare mellan komparatorn och lysdioderna. Ett ställe som inte är en radio men där jag tycker att funktionen kan fås vara väldigt praktisk är om man har ett spänningsaggregat med strömbegränsning. Jag provade att låta ampérmetern lysa intensivt rött då aggregatet strömbegränsar, funkar väldigt bra då det ofta är ströminstrumentet som jag kollar på när jag testar en ny koppling Här är en komparator byggd runt en LM324, till höger sitter en potentiometer som ger insignalen och till vänster syns de bägge dioderna som växlar vid omslag. Till vänster syns även de bägge sladdarna som kommer från spänningsaggregatet. Mer komplicerat än så här behöver det inte bli.

4 Referensspänning med procenträkning Om man läser datablad om komparatorer så blir man oftast förskräckt över vilken precision man behöver ha på sin referensspänning, och så avstår man från att prova. Denna precision är inget vi behöver utan kan ses som ett sätt för tillverkaren att skryta med hur stabil komparatorn är om ref-spänningen är stabil. För vår del funkar det alldeles utmärkt med en zenerdiod som stabilisering till ref.- spänningen, och oftast funkar det utmärkt att använda matningsspänningen direkt via en potentiometer som referensspänning. Enda gången vi behöver vara lite noggranna med spänningsreferensen är om vi monterar komparatorn i t.ex. en rörapparat och måste ta spänningen via en spänningsdelare från anodspänningen. I detta fall kan vi lätt råka ut för att motstånden i spänningsdelaren ändrar värde lite när de blivit varma, och det kan vara lämpligt att plocka dit en eller ett par zenerdioder på matningsspänningen och referensspänningen, se schemaförslg. Schemaförslag på en komparator som får sin matningsspänning från anodspänningen via ett motstånd på ca 5 kohm, detta motstånd blir ganska varmt (här blir det ca 5W) och detta motstånd bör monteras på lödstöd vid sidan om labkortet så att vi får bra kylning och så vi inte värmer upp komparatorn. Bäst är om vi kan likrikta glödspänningen och använda den till att driva komparatorn, men det är inte alltid möjligt. När vi skall beräkna vår omslagspunkt för komparatorn behöver vi inte ens använda Ohm:s lag, det funkar alldeles utmärkt med procenträkning. Vi får ett omslag när spänningen in passerar referensspänningen som vi har mitt i spänningsdelaren.

5 För att beräkna referensspänningen i en befintlig spänningsdelare kan vi räkna enligt följande: (Motstånd R1) / (Motstånd R1 + R2) detta är ren procenträkning enligt delen/hela, multiplicerar vi kvoten med matningsspänningen så får vi vår referensspänning, där vår komparator kommer att skifta. Om vi vet vid vilken spänning som vi vill ha omslag vid så använder vi procenträkning igen, men nu tar vi kvoten mellan Uref / Matningsspänningen. Multiplicerar vi sedan kvoten med totala resistansen i vår spänningsdelare får vi veta värdet på R1. Kontroll av omslagsnivån. Att som här mäta i en högohmig spänningsdelare kan vara lurigt, instrumentets inre resistans påverkar spänningsdelaren tillräckligt för att vi kan få en betydande felindikering. Samtidigt får vi ett exempel på hur känslig komparatorn kan vara vid omslag. Det använda instrumentet har 2 Mohm inre resistans, ändå så ser jag en påverkan av omslaget (dioderna växlar) när jag ansluter mätsladdarna. Att använda räknaren flitigt och att lära sig att lita på sina beräkningar gör alltid labbandet enklare. Bilden visar att uträknat värde skall vara V, och uppmätt visar 0.9 V. Exempel: vi vill ha ett omslag vid 1.85 volt, och vi har en matningsspänning av 12 volt. Vi säger att vi vill ha en högohmig spänningsdelare, så vi sätter den totala resistansen till 100 kohm. (1.85/12)x100 kohm = 15.4 kohm. Om vi håller oss till de motstånd som finns i E12-serien så väljer vi R1 = 15 kohm, och R2 = = 85 kohm, där väljer vi 82 kohm. Kontrollräknar vi vår spänningsdelare får vi: (15/(15+82))x12 = volt, vilket bör fungera alldeles utmärkt.

6 Naturligtvis kan vi sätta dit en trimpotentiometer (i detta fall på 100 kohm) och justera tills vi får rätt omslagsnivå, och det är där vi oftast börjar för att snabbt hitta en lämplig nivå för indikeringen, men vill vi ha en koppling som är långtidsstabil när vi sedan monterar den i radion använder vi lämpligen en fast spänningdelare. Mot en praktisk koppling Innan vi kopplar i vår drömrigg så kan det vara smart att bekanta sig med komparatorn lite via ett par lab-kopplingar, lämpligen så använder vi en typkoppling enligt nedan. Det vi kontrollerar med en dylik uppkoppling är att vi hittar rätt omslagsnivåer och att tidskonstanten för omslaget är rimlig. Tidskonstanten är i detta fall hur länge som lysdioden skall lysa efter att signalen sjunkit under gränsvärdet. Om vi mäter på en likspänning som redan är filtrerad med lämplig tidskonstant så behöver vi inte fundera så mycket vidare på detta, men om mätsignalen är t.ex. en växelspänning som vi först måste likrikta då kommer vi att råka ut för att komparatorn följer växelspänningens envelopp, och därför endast tänd den korta tid som halvperioden är över ref-spänningen. Resultatet av detta blir att vi får ett omslag som är så snabbt att vi inte hinner uppfatta att dioden lyser. I detta fall måste vi ha en koppling med likriktare och kondensator enligt nedan så att vi säkert vet att lysdioden lyser så länge att vi säkert hinner uppfatta den som tänd, annars försvinner vitsen med hela kopplingen. Genom att välja en OP-förstärkare som spänningsföljare får vi väldigt hög ingångs impedans, så hög att vi enkelt kan få dioderna att förbli tända flera minuter efter det att spänningen sjunkit under omslagsnivån. Vi kompenserar detta med att antingen välja en mindre kondensator eller genom att koppla ett motstånd parallellt över kondensatorn. Man får testa lite med kondensatorn så att man får lagom tröghet i blinkandet då signalen ligger i närheten av gränsvärdet. De fyra förstärkare som finns i en LM324 har följande numrering. De förstärkare som inte används behöver inte anslutas. Matningsspänningen brukar funka bra mellan 5-15 V, enkel spänningsmatning, dvs + på stift 4, och - = jord på stift 11. Anslut gärna en kondensator på 0.1 uf mellan stift 4 och 11 så blir omslagen mer distinkta.

7 En enkel likriktare som består av en signaldiod (D2) och en RC-krets (R17 och C5), samt en operationsförstärkare kopplad som spänningsföljare. Med detta värde på R och C kommer vi att få en fördröjning på flera sekunder innan dioderna återgår. För den som inte är van att bygga om sina apparater så är det att rekommendera att man gör alla dessa experiment utanför apparaten med endast de sladdar som behövs för mätsignalen inkopplade, annars har man snart en apparat med sönderbränd isolering i kablaget och lödöar som lossnar från kretskorten, och planen var att vänta lite med att utbilda oss till kvalificerade reparatörer en stund till..så vi måste skaffa oss en utvecklingsplattform som tillåter oss att prova en hel del varianter innan vi slutligen bestämmer oss för hur den krets som vi monterar i vår apparat skall se ut. Om det är en apparat ur den generation som har hålmonterade kretskort eller en apparat med rör som är byggd delvis på lödstöd så är det oftast ganska okomplicerat att löda in ett par extra sladdar för att få ut signalen till vår labkoppling. Men om vi har en apparat med ytmonterade kort gäller det att inte ha för grova sladdar när vi hämtar vår mätsignal på kretskortet. Jag brukar i dessa fall använda virtråd som jag partvinnar (jag tvinnar signal- och jord-ledare omkring varandra) och kan sedan löda dessa tunna ledare i apparaten utan att riskera att kortsluta flera ledarbanor bara för att kabeln var för grov. För de som inte vet vad virtråd är så är Elfa nr: röd, och svart (AWG 30 = 0.25 mm i diameter och area = 0.05 mm2) ganska bra, den är försilvrad och väldigt lätt att löda. Om man nu inte har någon virtråd så är det kanske lite onödigt att köpa en hel rulle, men man KAN råka att gilla labbandet och då kan den vara bra att ha nästa gång.. det finns väldigt många bra att ha ursäkter när man håller på och labbar.;-)

8 En koppling som denna låter oss testa flera vilda idéer. På denna test koppling är det tre komparatorer som är kopplade till varsin buffrad inverterare 7404, dessutom är varje inverterare kopplad till en extra inverterare. Varje utgång från inverterarna är kopplade till varsin lysdiod. Vi får då funktionen att vi växlar mellan två färger vid varje omslag. Jag vill inte påstå att den senare växlingen som jag har lagt till genom de extra inverterarna är nödvändig eller ens önskvärd, men genom att testa på lite olika sätt så kommer man fram till hur kopplingen skall se ut för att just DU skall få optimal funktion i just DIN radio. Den komparator vi väljer klarar oftast inte att driva en eller flera lysdioder direkt, utan vi får ta hjälp av en buffrad inverterare eller en transistor enligt nästa schema. En vanlig NPN-småsignaltransistor klarar oftast lätt 100 ma, och vi behöver endast ett motstånd på 1-10 kohm mellan utgången på komparatorn och basen på transistorn. Vi kan även låta komparatorn driva direkt en LM3590 lysdiodsdrivare som då ser till att dioderna får rätt ström.

9 Vi ansluter plus till R20 och vi kan ha mer strömförbrukande LED med denna koppling. Vill vi tända en Power-LED så använder vi en transistor som klarar 1A, samt att vi behöver anpassa R20 så dioden får lagom ström. Men att sätta Power-LED s i skalfönstret gör att vi får ha solglasögon på när de tänds.;-) Min labbkoppling blev en test där jag limmade tre röda lysdioder på baksidan av ett mätinstrument med hjälp av smältlim, när sedan gränsvärdet överskrids så lyser instrumentskalan intensivt rött. Eftersom vi ämnar placera kopplingen i närheten av radiosändare så bör vi montera lite avkopplingskondensatorer så att inte radiosignalen ställer till det för mätsignalen. Här har jag ritat in lite kondensatorer och en spole för att hindra RF-signalerna från våra sändare att påverka kretsen. Värdet på 390 pf är inte på något sätt kritiskt, det mesta i kondensatorväg mellan 100 pf 1 nf bör funka, välj helst små keramiska kondensatorer. Om vi inte hindrar sändarens signal kan vi få den effekten att alla dioder lyser samtidigt som vi sänder..

10 När sedan allt verkar funka till belåtenhet så monterar vi alla komponenter på ett litet labkort (t.ex. Vero board) som passar på något lämpligt ställe i vår apparat. Och visst kan man montera detta kort med smältlim. Om vi nu vill att det skall skifta mellan flera färger när signalen passerar olika nivåer så kan vi låta signalen gå till en till komparator som är inställd på ett högre omslagsvärde. Här har vi kopplat två komparatorer med olika omslagsvivåer till samma ingång. U1 kommer här att växla först vid 1.1 V, U2 växlar sedan vid 2.2 V. Att här använda fyra dioder som växlar är troligen inte optimalt, men genom att koppla upp kretsarna på ett lab-bord så kan vi snabbt bilda oss en uppfattning vilka dioder som skall växla och vilka färger dioderna skall ha. Med denna koppling så slocknar inte de redan tända dioderna, utan färgerna blandas med varandra, först så kan det tyckas att det förtar mycket av indikatoreffekten, men dioderna lyser oftast så intensivt så att det blir ganska snygga färgeffekter. Har vi en ensam RGB-diod som indikator t.ex. monterad i frontpanelen så är det ingen nackdel att flera färger lyser samtidigt, indikeringen blir väldigt tydlig då ljusintensiteten hela tiden ökar i takt med att flera färger adderas. Om man vill att dioderna skall avlösa varandra kan man låta ett litet logiknät finnas mellan komparatorernas utgångar och dioderna, eller så kan vi låta programmera en liten PIC-processor,men då har vi lämnat syftet med denna artikel. Men kanske kan vi återkomma till att sköta indikeringen med hjälp av en PIC i en kommande artikel. Av SM7MCD, Leif Nilsson, ursprungligen skrivet för KRAS-nytt Copyright Leif Nilsson

11

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning.

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. I del 1 bekantade vi oss med op-förstärkaren som likspänningsförstärkare. För att kunna arbeta med op-förstärkaren vill vi kunna mäta

Läs mer

Modifieringsförslag till Moody Boost

Modifieringsförslag till Moody Boost Modifieringsförslag till Moody Boost Moody Boost (MB) är en mycket enkel krets, en transistor och ett fåtal passiva komponenter- Trots det finns det flera justeringar som du kan göra för att få pedalen

Läs mer

Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH) Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH) Växelspänningsexperiment Namn: Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska

Läs mer

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren.

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. 4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. Inledning I kapitlet om halvledare lärde vi oss att en P-ledare har positiva laddningsbärare, och en N-ledare har negativa laddningsbärare. Om vi sammanfogar

Läs mer

L/C-meter 2007 Byggbeskrivning v 10.3.2007

L/C-meter 2007 Byggbeskrivning v 10.3.2007 LC-Meter 2007 bygginstruktion (Ändringar med rött!) Montera alla ytmonterade komponenter först, men det lönar sig att lämna C2 och C3 omonterade, eftersom det kan hända att mätarens kalibrering inte kräver

Läs mer

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 Allmänt Modulen är helt självförsörjande, det enda du behöver för att komma igång är en 9VAC väggtransformator som du kopplar till jacket J2. När du så småningom vill

Läs mer

Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar.

Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar. Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar. När vi börjar att koppla med lysdioder, är det kul att prova lite ljuseffekter. En sådan effekt är olika blinkande lysdioder. Det finns flera möjligheter att

Läs mer

Laborationer i miljöfysik. Solcellen

Laborationer i miljöfysik. Solcellen Laborationer i miljöfysik Solcellen Du skall undersöka elektrisk ström, spänning och effekt från en solcellsmodul under olika förhållanden, och ta reda på dess verkningsgrad under olika förutsättningar.

Läs mer

4:7 Dioden och likriktning.

4:7 Dioden och likriktning. 4:7 Dioden och likriktning. Inledning Nu skall vi se vad vi har för användning av våra kunskaper från det tidigare avsnittet om halvledare. Det är ju inget självändamål att tillverka halvledare, utan de

Läs mer

BATTERIER BATTERIHÅLLARE GLÖDLAMPOR. Batteri 9V B-178. Batteri R14 (C), 1,5 V B-175. Batteri 4,5V B-177. Batteri R6 (AA), 1,5 V B-180

BATTERIER BATTERIHÅLLARE GLÖDLAMPOR. Batteri 9V B-178. Batteri R14 (C), 1,5 V B-175. Batteri 4,5V B-177. Batteri R6 (AA), 1,5 V B-180 BATTERIER Batteri 9V B-178 Batteri 4,5V B-177 Batteri R14 (C), 1,5 V B-175 Batteri R6 (AA), 1,5 V B-180 Batteri R20 (D), 1,5 V B-176 Batterieliminator 3V Likspänning B-181 BATTERIHÅLLARE Batteri hållare

Läs mer

Bygg en entransistors Booster till datorn eller MP3-spelaren

Bygg en entransistors Booster till datorn eller MP3-spelaren Bygg en entransistors Booster till datorn eller MP3-spelaren De högtalare som levereras till datorerna har oftast högst mediokra data. Men genom att kombinera lite enkel teknik från elektronikens barndom

Läs mer

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning.

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. F5 LE1460 Analog elektronik 2005-11-23 kl 08.15 12.00 Alfa En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. ( Impedans är inte samma sak som resistans. Impedans

Läs mer

Mätningar på transistorkopplingar

Mätningar på transistorkopplingar Ellab015A Mätningar på transistorkopplingar Namn Datum Handledarens sign. Laboration Varför denna laboration? Transistorn är en av de allra viktigaste komponenterna inom elektroniken. I den här laborationen

Läs mer

4:4 Mätinstrument. Inledning

4:4 Mätinstrument. Inledning 4:4 Mätinstrument. Inledning För att studera elektriska signaler, strömmar och spänningar måste man ha lämpliga instrument. I detta avsnitt kommer vi att gå igenom de viktigaste, och som vi kommer att

Läs mer

- En ingående betraktelse.

- En ingående betraktelse. Technics SU-Z22 Stereo Integrated Amplifier - En ingående betraktelse. Av : SD_Card Sida Innehåll 1. Framsida 2. Innehåll 3. Kommentarer, sammanfattning 4. Bakpanel 5. Högtalarutgångar 6. Front, lysdioder

Läs mer

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon.

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon. Batteri Lampa Strömbrytare Tungelement Motstånd Potentiometer Fotomotstånd Kondensator Lysdiod Transistor Motor Mikrofon Högtalare Ampèremeter 1 1. Koppla upp kretsen. Se till att motorns plus och minuspol

Läs mer

Operationsförstärkarens grundkopplingar.

Operationsförstärkarens grundkopplingar. Operationsförstärkarens grundkopplingar. Vi har i tidigare artikel bekantat oss med operationsförstärkaren som komparator. Här tittar vi närmare på OP-förstärkaren som just förstärkare. Finessen med op-förstärkaren

Läs mer

Eftersom det endast är en fristående strömslinga man påverkar då man trycker på knappen säger man att omkopplaren i bild 1 är en enpolig omkopplare.

Eftersom det endast är en fristående strömslinga man påverkar då man trycker på knappen säger man att omkopplaren i bild 1 är en enpolig omkopplare. Olika Switchar Vi ska titta på hur man ordnar äkta bypass med hjälp av en så kallad trepolig till-till fotomkopplare eller, som man också säger, en 3PDT switch. På vägen ska vi titta på några vanliga switchar

Läs mer

EMK och inre resistans - tvåpolen

EMK och inre resistans - tvåpolen elab009a EMK och inre resistans - tvåpolen Namn Datum Handledarens sign. Laboration I den här laborationen skall du undersöka vad en tvåpol är och hur den fungerar. Viktiga begrepp att förstå är emk och

Läs mer

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier.

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Sidan 1 av 6 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Manual för EQE PLC enhet

Manual för EQE PLC enhet Manual för EQE PLC enhet EQE PLC enheten är enkelt programmerbar via byglingar. Detta gör att inga förkunskaper inom programmering behövs. De olika funktionerna realiseras helt enkelt genom att flytta

Läs mer

Z-LYFTEN PRODUKTION AB. Service Meddelande

Z-LYFTEN PRODUKTION AB. Service Meddelande Z-LYFTEN PRODUKTION AB Blankettnr: BL10050 Utfärdad av: FN Datum: 050114 Utgåva: 2 Service Meddelande 2013-01-25 Gällande: Kopplingskort 55027 (4-knappsmanövrering) Kopplingskort 55027 rev.5. En vidareutveckling

Läs mer

4 Laboration 4. Brus och termo-emk

4 Laboration 4. Brus och termo-emk 4 Laboration 4. Brus och termoemk 4.1 Laborationens syfte Detektera signaler i brus: Detektera periodisk (sinusformad) signal med hjälp av medelvärdesbildning. Detektera transient (nästan i alla fall)

Läs mer

Du har följande material: 1 Kopplingsdäck 2 LM339 4 komparatorer i vardera kapsel. ( ELFA art.nr datablad finns )

Du har följande material: 1 Kopplingsdäck 2 LM339 4 komparatorer i vardera kapsel. ( ELFA art.nr datablad finns ) Projektuppgift Digital elektronik CEL08 Syfte: Det här lilla projektet har som syfte att visa hur man kan konverterar en analog signal till en digital. Här visas endast en metod, flash-omvandlare. Uppgift:

Läs mer

2010-04-02/Bengt Nylén. Trix Ub

2010-04-02/Bengt Nylén. Trix Ub Trix Ub Trix Ub 717 är en fin modell. Fyra grejor störde mig dock. Strålkastarnas gula sken och att de har för liten diameter. De tjocka plaststängerna som går tvärs motorhuvarna. Handledarnas tjocklek

Läs mer

SM Serien Strömförsörjning

SM Serien Strömförsörjning SM Serien Strömförsörjning Kondensatorn Kondensator, en behållare för elektrisk energi. Placera en plastfolie mellan två aluminiumfolier och du har en kondensator. Det kan vara praktiskt att rulla ihop

Läs mer

Bruksanvisning Multimeter Elma 805 / Elma 807

Bruksanvisning Multimeter Elma 805 / Elma 807 Bruksanvisning Multimeter Elma 805 / Elma 807 Elma 805/807 sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1) Säkerhet... 2 Föreskriften IEC1010 Överspänningskategori... 2 2) EMC Direktivet... 3 3) Instrument beskrivning...

Läs mer

Som byggsats finns denna i tre utförande: 1. Komponenter och etsat samt färdigborrat kretskort. 2. Låda och kontakter. 3. Färdigbyggd.

Som byggsats finns denna i tre utförande: 1. Komponenter och etsat samt färdigborrat kretskort. 2. Låda och kontakter. 3. Färdigbyggd. FMS-5 250mW FM-Sändare Denna FM-sändare har en audioingång och en trimpunkt. Den är vid leverans, som färdigbyggd, intrimmad för att arbeta på en frekvens precis ovanför 104MHz och en matningsspänning

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Syftet med laborationen är att du ska få en viss praktisk erfarenhet av hur man hanterar enkla elektriska kopplingar. Laborationen ska också öka din

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK ELEKTROTEKNK Tentamen med lösningsförslag nlämningstid Kl: MASKKONSTRUKTON KTH TENTAMENSUPPGFTER ELEKTROTEKNK Elektroteknik Media. MF035 och 4F4 009 08 4.00 7.00 För godkänt fordras c:a 50% av totalpoängen.

Läs mer

William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Komparatorn en 1 bits AD-omvandlare En komparator är en känslig förstärkare för skillnaden mellan spänningarna på ingångarna. Minsta lilla positiv skillnad gör att utgången hamnar på (1) eller vid negativ

Läs mer

Tinytag. Strömtångspaket. Rev: 2013-05-23. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen

Tinytag. Strömtångspaket. Rev: 2013-05-23. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen Tinytag Strömtångspaket www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen 1 Rev: 2013-05-23 Intab strömlogger är en logger för växelström Strömloggern är användbar vid, till exempel,

Läs mer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer Lars-Erik Cederlöf LABORATIONSINSTRUKTION LABORATION Mätning på dioder och transistorer KURS Elektronik grundkurs LAB NR 4 INNEHÅLL Data om dioden 1N4148 Kontroll av diod Diodens karaktäristik Data om

Läs mer

Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0

Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0 Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0 Tack för att ni vill bygga en byggsats av JETRONIC. Denna byggsats är inte lämplig för nybörjare. Denna manual skall guida dig genom denna konstruktion steg

Läs mer

Konstantspänningslikriktare.

Konstantspänningslikriktare. Konstantspänningslikriktare. Sidan 1 av 8 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med hjälp av naturlig konvektion.

Läs mer

TSTE93 Analog konstruktion

TSTE93 Analog konstruktion Komponentval Flera aspekter är viktiga Noggranhet TSTE9 Analog konstruktion Fysisk storlek Tillgänglighet Pris Begränsningar pga budget Föreläsning 5 Kapacitanstyper Kent Palmkvist Resistansvärden ES,

Läs mer

MONTERINGSANVISNING & BRUKSANVISNING för CARGARD Portstyrning RDC 30 / RDC 120

MONTERINGSANVISNING & BRUKSANVISNING för CARGARD Portstyrning RDC 30 / RDC 120 MONTERINGSANVISNING & BRUKSANVISNING för CARGARD Portstyrning RDC 30 / RDC 120 CSD AB 2000-05-02 FUNKTIONSBESKRIVNING: GarGard's Portstyrning är avsedd för öppning och stängning av elektriska garageportar,

Läs mer

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Syftet med laborationen är att du ska få en viss praktisk erfarenhet av hur man hanterar enkla elektriska kopplingar. Laborationen ska också öka din

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I 6. Likströmskretsar 6.1 Elektrisk ström, I Elektrisk ström har definierats som laddade partiklars rörelse mer specifikt som den laddningsmängd som rör sig genom en area på en viss tid. Elström kan bestå

Läs mer

Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08)

Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08) Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08) Håll in PROG-knappen i centralen under 3 sekunder. Den gula lampan tänds. Ute på portregistret/porttelefonen fås en indikation att systemet är

Läs mer

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS I en tidigare instruktion har jag visat hur Du tillverkar transformatorn/balunen och monterar den. Även tillverkningen av spolen

Läs mer

A/D D/A omvandling. Lars Wallman. Lunds Universitet / LTH / Institutionen för Mätteknik och Industriell Elektroteknik

A/D D/A omvandling. Lars Wallman. Lunds Universitet / LTH / Institutionen för Mätteknik och Industriell Elektroteknik A/D D/A omvandling Lars Wallman Innehåll Repetition binära tal Operationsförstärkare Principer för A/D omvandling Parallellomvandlare (Flash) Integrerande (Integrating Dual Slope) Deltapulsmodulation (Delta

Läs mer

2. Om du har köpt en RGB styrenhet med Fjärrkontroll ta bort den transparenta plasten vid batteriet.

2. Om du har köpt en RGB styrenhet med Fjärrkontroll ta bort den transparenta plasten vid batteriet. Instruktion LED RGB lister /Strips Det här är en generell instruktion/bruksanvisning för våra RGB LED lister. Vi testar alltid att de lister vi skickar ut fungerar, men det kan ju ändå vara bra att prova

Läs mer

GSM-RELÄ MED 2 INGÅNGAR, 2 UTGÅNGAR. 850/900/1800/1900 MHz. GSMS-SW22 Manual

GSM-RELÄ MED 2 INGÅNGAR, 2 UTGÅNGAR. 850/900/1800/1900 MHz. GSMS-SW22 Manual GSM-RELÄ MED 2 INGÅNGAR, 2 UTGÅNGAR 850/900/1800/1900 MHz GSMS-SW22 Manual FJÄR R ST Y R T G SM -RELÄ ME D B R E T T A N V Ä N D INGSOM R Å D E Tillverkad i Sverige med svenska och icke-svenska komponenter

Läs mer

Ameritron AL-84 noteringar (4 x EL519, 580w pep SSB, 400w CW)

Ameritron AL-84 noteringar (4 x EL519, 580w pep SSB, 400w CW) Ameritron AL-84 noteringar (4 x EL519, 580w pep SSB, 400w CW) Hittade ett Ameritron AL-84 slutsteg på ebay till rena vrakpriset, och tog hem det mest på kul. Kosmetiskt visade sig steget vara 9 av 10 och

Läs mer

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal LAN 63 Masterpanel LAN 63 Larmpanel Master LAN 63 innehåller som standard möjligheten att programmeras för drift eller larm. Litet format; endast 129 x 70 x 27 mm (inbyggnadsdjup 20 mm). 12 larmingångar.

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KAPITEL 1 ELLÄRA Reviderad: 20050816 Inledning Som ni vet går allt på elektricitet även röntgenapparater. Därför inleds röntgenteknikkursen med en kort presentation av ellärans

Läs mer

Mät spänning med en multimeter

Mät spänning med en multimeter elab002a Mät spänning med en multimeter Namn atum Handledarens sign Elektrisk spänning och hur den mäts Elektrisk spänning uppstår när elektriska laddningar separeras från varandra Ett exempel är statisk

Läs mer

Laboration II Elektronik

Laboration II Elektronik 817/Thomas Munther IDE-sektionen Halmstad Högskola Laboration II Elektronik Transistor- och diodkopplingar Switchande dioder, D1N4148 Zenerdiod, BZX55/C3V3, BZX55/C9V1 Lysdioder, Grön, Gul, Röd, Vit och

Läs mer

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

.00 E00. Innehåll: Kablage allmänt. Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning

.00 E00. Innehåll: Kablage allmänt. Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning B-555300..00 E00 Joystickstyrning för kran manual. Innehåll: Kablage allmänt Kablage anslutning & funktion Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning B-555300..00

Läs mer

ARCUS i praktiken lär genom att använda ARCUS. Praktikfall: Kondensatormätningar faskompensering och likspänningsmellanled.

ARCUS i praktiken lär genom att använda ARCUS. Praktikfall: Kondensatormätningar faskompensering och likspänningsmellanled. Praktikfall: Kondensatormätningar faskompensering och likspänningsmellanled. Det finns två fall där en kondensatormätbrygga (så kallad RCL-brygga) inte gärna kan användas vid mätning på industriutrustning.

Läs mer

Byta förpump i tanken 745-88, final manual

Byta förpump i tanken 745-88, final manual Byta förpump i tanken 745-88, final manual 1. Kolla huvudpumpen 2. Kolla spänning fram till förpumpen 3. Kolla ljudet i tankröret 4. Ohm mät förpumpen 5. Hm, förpumpen måste bytas 6. Kolla om det funkar

Läs mer

Högskolan Dalarna Sida 1 av 8 Elektroteknik Per Liljas

Högskolan Dalarna Sida 1 av 8 Elektroteknik Per Liljas Högskolan Dalarna Sida 1 av 8 Elektroteknik Per Liljas Tentamen i ET1014 Introduktion till elektroteknik och styrteknik 7.5 hp 2012-08-22 14.00-18.00, Sal Sxxx Hjälpmedel: Miniräknare, formelblad (bifogad)

Läs mer

Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm

Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm VDO Viewline Temp, nivå, tryck TU00-0752-5507102SW 2012-05 1-6 1 Säkerhets information Produkten är utvecklad, tillverkad och kontrollerad enligt de grundläggande

Läs mer

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

BRUKSANVISNING SPÄNNINGSPROVARE E4201193, 42.6702

BRUKSANVISNING SPÄNNINGSPROVARE E4201193, 42.6702 BRUKSANVISNING SPÄNNINGSPROVARE E4201193, 42.6702 Säkerhet Internationella säkerhetssymboler Varning för farlig spänning, läs bruksanvisningen. Varning! Farlig spänning. Risk för elektrisk chock Dubbel

Läs mer

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR ELEKTOTEKNIK Inlämningstid Kl: 1 MSKINKONSTUKTION KTH TENTMENSUPPGIFTE I ELEKTOTEKNIK MED SV Elektroteknik MF117 11 1 18 Kl: 14: 17: För godkänt fordras c:a 5% av totalpoängen. Du får lämna salen tidigast

Läs mer

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR ELEKTROTEKNIK Inlämningstid Kl: 1 MSKINKONSTRUKTION KTH TENTMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVR Elektroteknik MF1017 013 10 31 Kl: 14:00 17:00 Du får, som hjälpmedel, använda räknedosa, kursens lärobok

Läs mer

DIGITALTEKNIK. Laboration D173. Grundläggande digital logik

DIGITALTEKNIK. Laboration D173. Grundläggande digital logik UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik Håkan Joëlson 2007-11-19 v 1.1 DIGITALTEKNIK Laboration D173 Grundläggande digital logik Innehåll Mål. Material.... Uppgift 1...Sanningstabell

Läs mer

Multifunktionstestlampa 6-24V No: K 151

Multifunktionstestlampa 6-24V No: K 151 Fördelar med multifunktionell provningslampa K 151: Omedelbar polaritets-indikering med röd /grön LED-indikering Ej om-polning eller om-klämning av kontakterna för att bestämma polaritet Driftstesta elektriska

Läs mer

Metalldetektor CS300 Art.nr. 540523

Metalldetektor CS300 Art.nr. 540523 Metalldetektor CS300 Art.nr. 540523 Svensk kom i gång manual Tack för att du har köpt en Velleman produkt. Men din CS300 metall detek tor kan du söka efter mynt, smycken eller andra metallföremål överallt.

Läs mer

Mätning av verkningsgrad på S-match och dubbel L-match En del i kursverksamheten vid KRAS.

Mätning av verkningsgrad på S-match och dubbel L-match En del i kursverksamheten vid KRAS. Mätning av verkningsgrad på S-match och dubbel L-match En del i kursverksamheten vid KRAS. Onsdagen 25 mars fortsatte vi att mäta verkningsgraden på olika matcher och denna gång mätte vi även på två olika

Läs mer

Ö 1:1 U B U L. Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar.

Ö 1:1 U B U L. Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar. Ö : Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar B L Spänningskällan ger spänningen V Brytaren är öppen som i figuren a) Beräkna strömmen

Läs mer

Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning

Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning KWD Nuclear Instruments AB, 611 29 Nyköping Telefon 0155-28 03 70 Telefax 0155-26 31 10 e-post info@kwdni.se www.kwdni.se GM1, GM2, GM2P Manual 1 1. BESKRIVNING

Läs mer

3.1.1 3.1.2. Lösningar elektrisk mätteknik

3.1.1 3.1.2. Lösningar elektrisk mätteknik 3.1.1 a) Instrument 2,3 och 4. b) 1. Instrumentet visar medelvärdet av signalen, alltså A. 2. Instrumentet likriktar signalen och multiplicerar medelvärdet av den likriktade signalen med formfaktorn för

Läs mer

Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409

Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409 1 Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409 Förrådsgatan 33A 542 35 Mariestad sagitta@sagitta.se Tel: 0501 163 44 Fax: 0501 787 80 www.sagitta.se Inledning Byggsatsen består av en radiomottagare, en

Läs mer

Användarmanual för pollare, styrda av logik U200 eller U 201 Version V8

Användarmanual för pollare, styrda av logik U200 eller U 201 Version V8 öppnar för ett tryggare samhälle Användarmanual för pollare, styrda av logik U200 eller U 201 Version V8 DENNA MANUAL ÄR AVSEDD FÖR KVALIFICERADE ELLER UTBILDADE TEKNIKER. ALLT ICKE AUKTORISERAT ARBETE

Läs mer

Montering av Wisp628.

Montering av Wisp628. Montering av Wisp628. Monteringen bör inte medföra några problem för den som har monterat ett par kretskort förut. Som vanligt gäller noggrannhet och lite tålamod. Komponentnumren ( D2, R1 o.s.v.) i texten

Läs mer

BRUKSANVISNING VE ISO

BRUKSANVISNING VE ISO BRUKSANVISNING ISOLATIONSPROVARE VE ISO E9019200 Referenser märkta på instrumentet eller i manualen Mått i mm Varning för potentiell fara, kontrollera i manualen. Referens: Läs detta noga. Försiktighet!

Läs mer

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2).

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2). Manual 2 Med HE800 serien kan du enkelt och trådlöst tända och släcka lampor och styra andra elektroniska enheter. Sändarna kan styra enskilda samt grupper av brytare och dimmrar. Den trådlösa kommunikationen

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

MS-250M. Elektriskt ställdon för styrning/reglering av spjäll, ledskenor och ventiler

MS-250M. Elektriskt ställdon för styrning/reglering av spjäll, ledskenor och ventiler Elektriskt ställdon för styrning/reglering av spjäll, ledskenor och ventiler Mimablad : Mi-166se/060404 MS-250M Innehåll Sida Tekniska data ställdon 2 Tekniska data potentiometer 3 Dimensioner ställdon

Läs mer

Laboration Kombinatoriska kretsar

Laboration Kombinatoriska kretsar Laboration Kombinatoriska kretsar Digital Design IE1204/5 Observera! För att få laborera måste Du ha: bokat en laborationstid i bokningssystemet (Daisy). löst ditt personliga web-häfte med förkunskapsuppgifter

Läs mer

Byta ut "vanliga lysrör" mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55

Byta ut vanliga lysrör mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55 Byta ut "vanliga lysrör" mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55 Hej! Har funderingar på att byta ut alla lysrören i mitt garage mot rör med LEDer. Men blir inte riktigt klok... Kan

Läs mer

Laborationsrapport. Lab nr 7. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet. Laborationens namn Elinstallation. Kommentarer. Utförd den. Godkänd den.

Laborationsrapport. Lab nr 7. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet. Laborationens namn Elinstallation. Kommentarer. Utförd den. Godkänd den. Laborationsrapport Kurs Elinstallation, begränsad behörighet Lab nr 7 Laborationens namn Namn Elinstallation Kommentarer Version 2.4 Utförd den Godkänd den Sign 1 Inledning I denna laboration används läroböckerna

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK. Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 1999 1

DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK. Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 1999 1 DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30 Lafayette Radio AB 1999 1 DETTA BÖR DU VETA ALLMÄNT Lafayette DC-110 är en kommunikationsradio förberedd för 6 kanaler. Radion

Läs mer

V1b sida 1 av 7. Att montera lysdioder som skalbelysning i elektronikutrustning.

V1b sida 1 av 7. Att montera lysdioder som skalbelysning i elektronikutrustning. V1b sida 1 av 7 Att montera lysdioder som skalbelysning i elektronikutrustning. Med den utveckling inom LED-produkter som vi nu ser, så öppnar sig nya möjligheter vid renovering av äldre radioutrustning.

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

I/O kort för triggsignaler för LogiComm pistoldrivare

I/O kort för triggsignaler för LogiComm pistoldrivare Instruktionsblad Swedish I/O kort för triggsignaler för LogiComm pistoldrivare VARNING: Detta I/O kort för triggsignaler är inte direkt kompatibelt med tidigare versioner (P/N 1069804 och 1069805). Se

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3. Pannväljare typ ER-p3.

Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3. Pannväljare typ ER-p3. Drift- och skötselanvisning. Pannväljare ER-p3 Pannväljare typ ER-p3. Apparatskåp. Apparatskåpet är i plug-in-utförande, för vägg eller panelmontage (stort rack). Det består av display, inställningsrattar,

Läs mer

Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION

Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION Laborationsansvariga: Anders Arvidsson Utskriftsdatum: 2005-04-26 Syfte Laborationen syftar till att ge studenten tillfälle att närmare bekanta sig med RS-232-protokollet,

Läs mer

Skitigare Boost. Ersätt R4 med en resistor med större värde, sätt exempelvis R4=22k.

Skitigare Boost. Ersätt R4 med en resistor med större värde, sätt exempelvis R4=22k. Modifieringar Boost I det här dokumentet föreslås en del modifieringar som kan göras på Moody Boost. Dokumentet är komplettering till manualen som ingår i byggsatsen Moody Boost kit. Vi ska diskutera:

Läs mer

Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15

Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15 Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15 Institutionen för elektro- och informationsteknik LTH, Lund University 2015-10-29 8.00-13.00 Uppgifterna i tentamen ger totalt 60. Uppgifterna är inte ordnade

Läs mer

Installationsanvisning KomfortEl 41S

Installationsanvisning KomfortEl 41S Installationsanvisning KomfortEl 41S www.abelko.se Varning!! Läs detta först! 1. KomfortEl 41S-46S-48S med reläsäkring RS1 är samtliga avsedda att styra direktelvärmeanläggningar i småhus. 2. En förutsättning

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Lödövning, likriktare och zenerstabilisering

Lödövning, likriktare och zenerstabilisering Ellab016A Namn Datum Handledarens sign. Laboration Lödövning, likriktare och zenerstabilisering Varför denna laboration? Att kunna hantera en lödkolv är nödvändigt. I den här laborationen ingår en lödövning

Läs mer

All inkoppling, omkoppling, montering, demontering m.m gör på egen risk.

All inkoppling, omkoppling, montering, demontering m.m gör på egen risk. Guide för att ersätta Ford orginal stereo Mach 460 monterad i en Mustang GT -94 med en ny iso-standard bilstereo utan någon åverkan på orginal-kablaget... All inkoppling, omkoppling, montering, demontering

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning. AL-KO Trailer Control ATC. 1361877 a 04/07

Monterings- och bruksanvisning. AL-KO Trailer Control ATC. 1361877 a 04/07 Monterings- och bruksanvisning AL-KO Trailer Control ATC 1361877 a 04/07 Innehållsförteckning Intyg från tillverkaren Användningsområde Säkerhetsanvisningar Montering Manövrering Underhåll och rengöring

Läs mer

Ett urval D/A- och A/D-omvandlare

Ett urval D/A- och A/D-omvandlare Ett urval D/A- och A/D-omvandlare Om man vill ansluta en mikrodator (eller annan digital krets) till sensorer och givare så är det inga problem så länge givarna själva är digitala. Strömbrytare, reläer

Läs mer