Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack."

Transkript

1 Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

2 Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen av avfall hos villor och fritidshus, var när vi började att samla in matavfallet Nu, nästan 20 år senare, blir servicen för dig och ditt hushåll mångdubbelt bättre! Från och med hösten 2016 erbjuder vi dig att få alla dina förpackningar, tidningar, ljuskällor och batterier hämtade hemma i fyrfackstunnor. På så sätt hoppas vi att vardagen blir enklare, eftersom du slipper att förvara förpackningsmaterialet hemma hos dig och inte längre behöver åka iväg med det på egen hand. Ju enklare det känns att sortera och lämna sitt avfall, desto mer kommer också att gå till återvinning istället för att brännas upp. Då kan dina gamla förpackningar bli nya produkter istället för att vi slösar på jordens resurser i onödan. Det är en viktig vinst för miljön! 8 av 10 sa ja! Våra undersökningar de senaste åren har visat att vi Norrköpingsbor är ganska bra på att sortera våra sopor, men mycket av det vi slänger i de brännbara soporna skulle kunna återvinnas. Därför hoppas vi att det går att göra en förändring! Projektet med det nya insamlingssystemet för villor och fritidshus påbörjades 2014 när hushåll i några av Norrköpings villaområden blev erbjudna att prova de nya fyrfackstunnorna. 80 procent tackade ja, antingen från start eller under provperiodens gång. Undersökningar bland de hushåll som har provat visar att de allra flesta har varit mycket nöjda. Vi har också sett att mängden brännbara sopor har minskat medan mängden rättsorterade förpackningar har ökat. Grönt och brunt blir flera fack Eftersom vi fick så goda resultat i våra provområden, tog styrelsen för Norrköping Vatten och Avfall beslutet att erbjuda alla småhus i Norrköping det nya insamlingssystemet. Det betyder att det gamla systemet med gröna och bruna tunnor försvinner och ersätts med det nya systemet med sortering i flera fack. Nu är det din tur att få en lite enklare vardag. De nya tunnorna kommer hem till dig under hösten Tidplanen: Mars 2016 Kom och se de nya tunnorna och våra nya sopbilar på flera olika platser runt om i Norrköping. Se särskilt infoblad för mer information. Augusti till december 2016 De nya soptunnorna körs ut och de gamla soptunnorna hämtas. 1 april 2016 Om du inte vill ha fyrfackstunnor, är 1 april sista dagen att välja något av våra andra abonnemang.

3 De nya abonnemangen Du kommer automatiskt att få ett abonnemang med fyrfackstunnor om vi inte hör något ifrån dig. Vill du ha något av våra övriga abonnemang är det viktigt att du meddelar det till oss, senast den 1 april Du gör ditt val via ett formulär på vår webbplats Tänk på att ha inloggningsnummer och adress nära till hands. Du hittar dessa uppgifter på baksidan av det medföljande brevet. Om du inte har möjlighet att använda webbformuläret, kontakta vår kundservice. Fyrfack: Två tunnor på 370 liter vardera. Varje tunna är uppdelad i fyra fack. Det ingår också en box för ljuskällor och batterier. Tunna nummer 1 töms var fjärde vecka och tunna nummer 2 varannan vecka. I abonnemanget Fyrfack ingår hämtning av sorterat brännbart avfall, matavfall, pappersförpackningar, plastförpackningar, glasförpackningar (färgade och ofärgade), metallförpackningar, tidningar och returpapper, batterier samt ljuskällor. Om du väjler något av abonnemangen Bas, Mini eller Blandat, måste du på egen hand åka iväg till en återvinningsstation med dina förpackningar och tidningar. Storleken per tunna: höjd 110 cm, bredd 76 cm, djup 87 cm. Tänk på att lämna lite utrymme bredvid och mellan dina tunnor när du planerar plats för dem. Läs mer om hur allt ska sorteras och hur stora de respektive facken är i den medföljande sorteringsguiden. Bas: En tunna på 370 liter som är delad i två fack för källsortering av sorterat brännbart och matavfall. Tunnan töms varannan vecka. Facket för brännbart rymmer 222 liter medan facket för matavfall rymmer 148 liter. Storleken: höjd 110 cm, bredd 76 cm, djup 81 cm. Mini: En tunna på 240 liter som är delad i två fack för källsortering av sorterat brännbart och matavfall. Tunnan töms varannan vecka. Facken för brännbart och matavfall är lika stora, de rymmer alltså 120 liter vardera. Storleken: höjd 110 cm, bredd 58 cm, djup 73 cm. Blandat: Sorterat brännbart avfall och matavfall får läggas i samma tunna. Finns i två olika storlekar, 240 liter och 370 liter. Prisexempel Fyrfack, Bas, Mini och Blandat Årskostnaden för Fyrfack blir kr. Avfallstaxan i sin helhet hittar du på vår webbplats. Fast avgift Rörlig avgift Helår Sommar Fyrfack 2x370 liter Bas 1x370 liter Mini 1x240 liter Blandat 370 liter Blandat 240 liter Tilläggstjänst extrakärl brännbart 140 liter liter liter Extrakärl för brännbart beställer du via formuläret på vår webbplats.

4 1 Höjd: 110 cm Djup: 87 cm Bredd: 76 cm Fyrfackstunnor vid tomten De nya fyrfackstunnorna kommer att ta om hand om sådant du tidigare inte kunde lämna direkt i soptunnan. Tunnorna är därför större än de tidigare gröna och bruna tunnorna. 4 tips på placering av dina soptunnor 1. Gör iordning för tunnorna genom att göra en lucka i staketet. Staketet kan även fortsätta runt om. Detta gör det lätt att komma åt för att slänga sopor och förpackningar inifrån tomten, medan sophämtaren kommer åt tunnorna från andra hållet. 2. Gör ett eller två hål i trädgårdshäcken och ställ tunnorna där. Platsen finns ju redan och det är lätt att komma åt tunnorna från både tomten och gatan. 3. Ställ tunnorna utmed husväggen. Tänk på att inte ha handtagen inåt väggen på tömningsdagen. 4. Ställ tunna nummer 2 där du har dina soptunnor idag eftersom den töms oftast. Ställ tunna nummer 1 på en annan plats och kör fram den på tömningsdagen en gång i månaden. 3 2 Tänk på detta när du planerar plats: Tunnorna ska stå med handtagen utåt på hämtningsdagen. Det går bra att ha tunnorna på en annan plats mellan hämtningarna. På hämtningsdagen: ställ helst tunnorna max 5 meter från där sopbilen stannar. Av arbetsmiljöskäl tar vi ut en extrakostnad om dragvägen blir längre. Ha en hård yta under tunnorna och längs dragvägen. Ta bort eventuella hinder runt tunnorna och längs dragvägen. Planera för mellanrum vid sidan av och mellan tunnorna. Problem med placeringen? Kontakta oss så hjälper vi gärna till! På hittar du exempel och bilder på hur andra har tänkt vid placeringen av sina fyrfackstunnor.

5 Sortera och lämna hemma Inga fler rundor till återvinningsstationen i snålblåst! Med de nya fyrfackstunnorna kan du enkelt källsortera och lämna tio typer av avfall och förpackningar hemma. Så här sorterar en av våra fyrfackskunder (bilden till höger): Under diskbänken finns sortering för brännbart, matavfall, en komprimerare för mjukplasten och en låda för övriga förpackningar. Lådan tar familjen med ut till fyrfackstunnorna och sorterar det sista där. Vi återvinner och tar hand om allt på ett miljöriktigt sätt Alla förpackningar och tidningar går till materialåtervinning. Material som är rätt sorterat är en värdefull råvara för tillverkningsindustrierna. Matavfallet blir biogas. Det brännbara avfallet förbränns och blir till fjärrvärme och el. Batterier och ljuskällor tas om hand på olika sätt beroende på vad de innehåller för ämnen. Till exempel kan det förbrännas i särskilt anpassade anläggningar eller tas om hand genom ett säkert slutligt förvar. 3 smarta sorteringstips: Det kan vara bra att skölja ur förpackningarna för att motverka lukt, men de behöver inte diskas. Sortera efter det material som förpackningarna består mest av. Det är till exempel helt okej att låta plastdetaljer sitta kvar på en yoghurtförpackning av papper. Använd gärna en komprimerare till dina mjuka plastförpackningar. Komprimeraren kan du läsa mer om i sorteringsguiden. I den medföljande sorteringsguiden finns mer information om hur förpackningarna och avfallet ska sorteras på bästa sätt. De nya sopbilarna De nya soptunnorna töms av en ny typ av sopbil, avdelad i fyra fack. En hävarm på sopbilen lyfter ur den lösa delen av tunnan och tömmer förpackningarna i de övre facken på sopbilen. De två större facken i tunnan töms i den nedre delen av bilen. När sopbilen är full tippas varje fack för sig på en särskild plats för just det materialslaget eller avfallstypen. På så sätt blandas inga material med varandra.

6 Frågor och svar om det nya insamlingssystemet Vad är miljövinsterna med fyrfackstunnor? Med abonnemanget Fyrfack kan du lämna tio olika sorters avfall och förpackningar redan hemma hos dig. Om det är enkelt att sortera kommer fler förpackningar att gå till återvinning istället för att gå till förbränning. Om förpackningsmaterialet kan återvinnas flera gånger sparas stora mängder energi jämfört med om tillverkningsindustrin måste använda ny råvara varje gång. På så sätt hushåller vi med jordens ändliga resurser. Det blir också färre bilresor till och från återvinningsstationer, vilket annars belastar miljön. Kommer de vanliga återvinningsstationerna att finnas kvar? Norrköping Vatten och Avfall bestämmer inte över återvinningsstationerna eftersom de drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB). Men eftersom det nya sättet att sortera är frivilligt och endast erbjuds till villa- och fritidshuskunder behöver det finnas möjlighet för de som inte använder fyrfackstunnor eller som bor i flerbostadshus att lämna ifrån sig sina förpackningar och tidningar. Returpunkterna, där du bland annat lämnar grovavfall och farligt avfall, är däremot våra egna och de kommer att finnas kvar. Jag tror inte att jag får plats med tunnorna hur ska jag göra? Erfarenheter från andra kommuner som infört detta system visar att % direkt hittar en bra plats för sina kärl. På vår webbplats har vi samlat flera tips och exempel på sätt att placera sina tunnor. Vi hjälper också gärna till att hitta en lämplig plats åt dig. Kontakta iså fall vår kundservice! Står Norrköping Vatten och Avfall för eventuella kostnader om jag måste bygga en ny plats för tunnorna? Nej, varje fastighetsägare står för eventuella kostnader om platsen för tunnorna behöver byggas om. Måste jag ha två tunnor om jag väljer Fyrfack? Ja. Systemet bygger på att du ska kunna sortera allt hemma. Hur gör jag om jag har mycket brännbart? Troligtvis kommer det att finnas plats eftersom systemet bygger på att alla förpackningar sorteras ut och de utgör ofta en stor del av det brännbara avfallet. Tror du ändå att mängden brännbart är för stor, eller om du redan idag har två tunnor för brännbart, kan du mot en kostnad beställa ett extrakärl genom formuläret på vår webbplats. Hur gör jag om det är fullt i ett fack för förpackningar? Första steget är att platta till förpackningarna, särskilt papper och plast, så att mer får plats i facket. För att trycka ihop mjukplasten kan du hämta en komprimerare på någon av våra returpunkter. Om det ändå är fullt kan du lämna förpackningarna till en återvinningsstation. Du kan också förvara det som blivit över och lägga i tunnan till nästa tömning. En extratömning av dina tunnor går också att beställa mot en kostnad. Om jag hemkomposterar idag, hur fungerar det med sortering i två- eller fyrfack? Du kan fortsätta att hemkompostera, men det ingår ett fack för matavfall som du kan använda när du vill. Går det att se de nya tunnorna och sopbilarna någonstans? Ja, på flera ställen. Se särskilt informationsblad om detta. När byter ni ut mina tunnor? Bytet av tunnor kommer att pågå under hela hösten, område för område. Vi kommer att skicka ett brev till dig när bytet närmar sig så du vet när det sker och kan ställa fram dina gamla tunnor så att bytet går smidigt. Har du fritidshus, tänk på att låta dina tunnor stå framme efter sommarens slut. Mer information Fler svar på frågor hittar du på Du kan också kontakta vår kundservice på telefonnummer eller e-post kundservice@norrkopingvattenavfall.se

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Sopbladet. Det nya villasystemet. Så blir den nya avfallstaxan. Fira jul utan onödigt skräp SAMHÄLLSINFORMATION

Sopbladet. Det nya villasystemet. Så blir den nya avfallstaxan. Fira jul utan onödigt skräp SAMHÄLLSINFORMATION SAMHÄLLSINFORMATION Sopbladet INFORMATION OM AVFALLSHANTERINGEN I NORRKÖPINGS KOMMUN NUMMER 2, 2015 UTGIVNING DECEMBER Det nya villasystemet Så blir den nya avfallstaxan Fira jul utan onödigt skräp 2 I

Läs mer

Sopbladet. Vad gör du i trädgården? I höst kommer de nya soptunnorna. Vi vill veta vad du tycker om avfallshanteringen SAMHÄLLSINFORMATION

Sopbladet. Vad gör du i trädgården? I höst kommer de nya soptunnorna. Vi vill veta vad du tycker om avfallshanteringen SAMHÄLLSINFORMATION SAMHÄLLSINFORMATION Sopbladet INFORMATION OM AVFALLSHANTERINGEN I NORRKÖPINGS KOMMUN NUMMER 1, 2016 UTGIVNING JUNI Vad gör du i trädgården? I höst kommer de nya soptunnorna Vi vill veta vad du tycker om

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Innehållsförteckning 3. Om avfallshantering. Sorteringsguide. 4. Avgifter 5. Valmöjligheter för villahushåll 6. Valmöjligheter för fritidshushåll

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Avfallstaxan 2016 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer

Matavfall till biogas

Matavfall till biogas Gör ditt val senast 17 februari 2013 södra landvetter rävlanda och hällingsjö Område 4 Matavfall till biogas val av sopstrategi för dig som bor i Södra, Rävlanda och Hällingsjö eller är nyinflyttad i område

Läs mer

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet

Insamling av matavfall. Så ansluter ni er fastighet Insamling av matavfall Så ansluter ni er fastighet Tack för maten! Vad gör du med dina 100 kilo? Varje år genererar en person 100 kilo matavfall. 100 kilo! Att ta tillvara på denna resurs och låta det

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

Underlätta! Välj ett system som fungerar

Underlätta! Välj ett system som fungerar Underlätta! Välj ett system som fungerar Minska restavfallet Avfallshantering kan vara kostsam och mycket av det avfall som skulle kunna återvinnas, sorteras som restavfall. Det innebär stora mängder

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen Varför samlar vi in matavfall? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet

Läs mer

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2016

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2016 Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2016 Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2015-11-24, att gälla från och med 2016-01-01 FALKENBERG Kundtjänst Telefon 0757-27 40 00, e-post: vivab@vivab.info

Läs mer

Renhållningstaxa för Norrköpings kommun

Renhållningstaxa för Norrköpings kommun 2 Renhållningstaxa för Norrköpings kommun 2 Innehåll Inledande bestämmelser och definitioner Principer för renhållningstaxans konstruktion 3 5 Taxa A. Fasta avgifter 6 B. Rörliga avgifter för hämtning

Läs mer

Renhållningstaxan 2015

Renhållningstaxan 2015 Renhållningstaxan 2015 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer

Ren. information TACK! Ändrade dagar för sophämtning. Tillsammans har vi samlat in 224 ton till återbruk! Dina sopor är värdefulla resurser

Ren. information TACK! Ändrade dagar för sophämtning. Tillsammans har vi samlat in 224 ton till återbruk! Dina sopor är värdefulla resurser Ren information om avfall och miljö till dig som bor i Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun. 2016 Samhällsinformation från Gästrike återvinnare TACK! Tillsammans har vi samlat in 224

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För restauranger och storkök Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och ny näring Varje år slängs tusentals ton bröd, potatisskal,

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i villa Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna

Läs mer

REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP KUNDSERVICE. All information finns även på vår hemsida HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ

REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP KUNDSERVICE. All information finns även på vår hemsida HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ KUNDSERVICE TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP All information finns även på vår hemsida WWW.HOGANAS.SE under

Läs mer

Omnibusundersökning - Återvinning 2007

Omnibusundersökning - Återvinning 2007 Omnibusundersökning - Återvinning 00 Projektledare: Beställare: Anders Karlsson Anna-Carin Gripwall Fältarbete: Februari 00 Proj. nr: 0000+0001 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet med

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR RENHÅLLNINGSTAXA 2015 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor,

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

SorteraMera. 120-års firande. Så sköter du dina kärl under sommaren. Glad sommar! NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 3#2013

SorteraMera. 120-års firande. Så sköter du dina kärl under sommaren. Glad sommar! NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 3#2013 SorteraMera NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 3#2013 120-års firande Så sköter du dina kärl under sommaren Glad sommar! www.renhallningen-kristianstad.se Härliga sommartid Sommaren är en tid för

Läs mer

Val av sophämtningsabonnemang för småhus

Val av sophämtningsabonnemang för småhus Skyddade personuppgifter Skyddade personuppgifter Skyddade personuppgifter innebär att en person har valt att skydda t.ex. sitt personnummer, namn och/eller adress. Om det är så att du, eller personen

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med liten sopbil Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett

Läs mer

Taxa för avfall och slam. Gäller från 2016 och tills vidare.

Taxa för avfall och slam. Gäller från 2016 och tills vidare. 2016 Taxa för avfall och slam Gäller från 2016 och tills vidare. Taxa för avfall och slam Taxan beslutades av kommunfullmäktige den 16 november 2015, 154 och gäller från och med 1 januari 2016. Taxan avser

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXA Avfallshanteringen regleras av miljöbalken och avfallsförordningen samt ytterligare bestämmelser i föreskrifter om avfall. Kommunen

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i villa!

Läs mer

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97 Ärende 16 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun 1(10) TJÄNSTEMANNAUTLÅTANDE 2016-04-15 Handläggare: Mattias Andersson Telefon: 0176-713 55 E-post: mattias.andersson@norrtalje.se Dnr: KLML 15-359 Till: Teknik- och klimatnämndens arbetsutskott Insamlingssystem

Läs mer

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som i ett hushåll

Läs mer

AVFALLSSCHEMA 2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL. Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare

AVFALLSSCHEMA 2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL. Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare nyttig information, värd att spara! Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare AVFALLSSCHEMA 2013 Privathushåll LAHOLMS KOMMUN TÖMNINGSDAG VI TÖMMER DITT hushållskärl Måndag Tisdag onsdag torsdag fredag

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Förpacknings- och tidningsinsamlingen Box 170 33 104 62 STOCKHOLM

Förpacknings- och tidningsinsamlingen Box 170 33 104 62 STOCKHOLM 2015-02-06 Dnr MY-2015-178 Miljöinspektör Annelie Jägsander Tfn: 0481-453 57 E-post: annelie.jagsander@nybro.se Förpacknings- och tidningsinsamlingen Box 170 33 104 62 STOCKHOLM Bild från Rössbovägen i

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar yttrande till Miljödepartementet SABO har beretts tillfälle

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

Sophantering Brf Eken nr 19

Sophantering Brf Eken nr 19 1 Sophantering Brf Eken nr 19 Bakgrund BRF Eken nr 19 s befintliga sophanteringssystem drabbades i höstas av ett stopp utifrån att man utifrån arbetsmiljölagen inte längre kunde backa in sopbilen och hämta

Läs mer

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09, 45 Renhållningstaxa Alingsås kommun år 2016 1 1 Renhållningstaxa för Alingsås... 3 1.1 Avfallsföreskrifter i Alingsås

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

Kretsloopen. TEMA Sortera påsken rätt. BJUV nr. 1 2009. Don, Micke och Gerd tar emot beställningar på din slamtömning. Förändringar i sop hämtningen

Kretsloopen. TEMA Sortera påsken rätt. BJUV nr. 1 2009. Don, Micke och Gerd tar emot beställningar på din slamtömning. Förändringar i sop hämtningen Kretsloopen BJUV nr. 1 2009 källsorteringsinformation från nsr TEMA Sortera påsken rätt Sidorna 4-5 Don, Micke och Gerd tar emot beställningar på din slamtömning sidan 3 Förändringar i sop hämtningen sidan

Läs mer

Renhållningstaxa i Kumla kommun

Renhållningstaxa i Kumla kommun Renhållningstaxa i Kumla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 14 mars 2011, 32 Reviderad KF 56 2012-06-18. Inledande bestämmelser Avfallstaxan ska vara miljöstyrande, öka återvinning/återanvändning

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Dina nya sopkärl är på väg

Dina nya sopkärl är på väg Dina nya sopkärl är på väg Nu är det snart dags för leverans av fyrfackskärlen. Här hittar du mer information om dina nya kärl och hur de hämtas. Ett bra val Du har valt fyrfackskärl - då har du även gjort

Läs mer

Sveriges soptaxor 2005 och 2006

Sveriges soptaxor 2005 och 2006 Sveriges soptaxor 2005 och 2006 Björn Nordlund, Utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. EN JÄMFÖRANDE UNDERSÖKNING DEFINITIONER OCH AVGRÄNSNINGAR 3 3. OSORTERADE SOPOR 4 3.1 Högsta taxor för

Läs mer

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar i n d r a ng ti plast metall pappersförpackningar Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Det ska vara lätt att göra rätt! I Sverige är vi ganska bra på återvinning av förpackningar

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Augustiutskick 2013. Titta gärna in på hemsidan www.onneredsbatlag.se med jämna mellanrum.

Augustiutskick 2013. Titta gärna in på hemsidan www.onneredsbatlag.se med jämna mellanrum. Augustiutskick 2013 Äntligen en sommar väl värd namnet för alla oss båtfarare. Vi hoppas på att sommaren stannar hos oss ännu ett tag. Inför kommande höst och vinter finner ni i detta utskick information

Läs mer

Populärversion villor och radhus Renhållningstaxa för 2016

Populärversion villor och radhus Renhållningstaxa för 2016 Populärversion villor och radhus Renhållningstaxa för 2016 Fullständig version finns på kommunens webbplats www.kungalv.se Gäller fr.o.m 2015-10-01 Om inget annat framgår är taxan per år och inklusive

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Renhållningstaxa från och med 2014-01-01 Sunne kommun

Renhållningstaxa från och med 2014-01-01 Sunne kommun från och med Sunne kommun 1 (10) 1 Allmänna bestämmelser För renhållningen inom Sunne kommun gäller, förutom bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808) och avfallsförordningen (SFS 2011:927), med stöd

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsplan Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Karlskoga kommun Bilaga 5 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Folkmängd och boendeform i Karlskoga

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Plockanalys hushållsavfall

Plockanalys hushållsavfall Plockanalys hushållsavfall Genomförande av plockanalys Analysen genomfördes av JTI under 2010 på uppdrag av Uppsala Vatten. Analysen genomfördes vid Hovgårdens avfallsanläggning. 2 2010-10-14 Analyserade

Läs mer

Avfallstaxa 2016. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby. Tillsammans för en värld som räcker längre.

Avfallstaxa 2016. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby. Tillsammans för en värld som räcker längre. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby Tillsammans för en värld som räcker längre. Ockelbo kommun Sandvikens kommun Gävle kommun Hofors kommun Älvkarleby kommun 2 Tillsammans skapar vi vardagens

Läs mer

Renhållningstaxa. Västerviks kommun 2016

Renhållningstaxa. Västerviks kommun 2016 Renhållningstaxa Västerviks kommun 2016 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-12-14 34 ATT GÄLLA FROM 2016-02-01 Taxan avser de avgifter som enligt miljöbalken 27 kap.

Läs mer

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral DELAT KÄRL Sorteringsanvisningar Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral Miljön En Resurs Att Bevara MATAVFALL Komposterbart

Läs mer

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SAMMANFATTNING Avfallsplan för Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner 2012-2017. TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE AVFALLSHANTERING Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner har en gemensam

Läs mer

Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet.

Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet. Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet. För att öka trafiksäkerheten på bostadsgator är vår erfarenhet att trafiköar i betong åstadkommer en fartdämpning som är till gynnar trafiksäkerheten inom våra bostadsområden.

Läs mer

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se Upplands Väsby kommun, Teknik & Fastighet, december 2009. Första upplagan 3 000 exemplar. Tryck: Nässjö Tryckeri AB Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017 Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017 Hej! Under hösten fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina nya kärl. I

Läs mer

från och med 2014-03-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18

från och med 2014-03-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18 1 Avfallstaxa från och med 2014-03-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18 2 Innehåll... 1 1 Allmänt... 3 1.1 Principer... 3 1.2 Ansvar... 3 1.3 Avgiftsskyldighet... 3 1.4 Betalning och fakturering...

Läs mer

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen!

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Dina matrester blir biogas och biogödsel Av alla sopor du slänger är nästan hälften matrester, det kan vara till exempel potatisskal, fiskben eller kaffesump.

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 28 april 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och nu är det dags

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem

Ansök till förskola och familjedaghem Ansök till förskola och familjedaghem Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst. Manualen beskriver hur du gör för att

Läs mer

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Östra Mölla Samfällighetsförening Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Innehåll 1. Allmän information 2. Trivselregler / ordningsregler 3. Vanliga frågor 1. Allmän information Allmänt Östra

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018 Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018 Hej! Under hösten 2017 fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina nya kärl.

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

Information om. Slamtömning

Information om. Slamtömning Information om Slamtömning Hjälp oss att göra vårt tunga arbete lite lättare. Innan vi kommer hem till dig för att tömma din brunn eller tank är det bra om du tänker på några saker som underlättar hanteringen.

Läs mer

Kretsloopen. Glödlampan släcks. lågenergilamporna!

Kretsloopen. Glödlampan släcks. lågenergilamporna! Kretsloopen ängelholm nr. 2 2009 information om källsortering från NSR och ängelholms KOMMUN Glödlampan släcks Nya öppettider på återvinningsgården Sedan den 1 april har NSR:s återvinningsgårdar ändrade

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln VATTEN, AVFALL & GEODATA STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Vägvisare till källsortering Avfall är inte bara det som blir över avfall är också en värdefull

Läs mer

HKF 4410. Renhållningstaxa

HKF 4410. Renhållningstaxa HUDDINGE KOMMUNS HKF 4410 FÖRFATTNINGSSAMLING SIDA 1 (17) Fastställd av kommunfullmäktige 2008-01-14, 5 med ändring 2011-12-05, 233, 2012-12-10, 23, 2013-12-09, 15, 2014-12-08, 38 samt 2015-11-02, 8 Renhållningstaxa

Läs mer

2015 närmar sig sitt slut och vi vill passa på att önska alla våra hyresgäster en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

2015 närmar sig sitt slut och vi vill passa på att önska alla våra hyresgäster en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Till dig som bor på Blodstensvägen 2015 närmar sig sitt slut och vi vill passa på att önska alla våra hyresgäster en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Vad hände under året? LED-belysning Vi är nu helt

Läs mer

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur!

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! NU har vi BÖRJAt SAMLA IN MATAVFALL Du kan göra en insats för miljön genom att sortera ut ditt matavfall och lämna det för hämtning. Varför ska vi börja samla in

Läs mer

Södertälje kommuns. Avfallstaxa. Gäller från och med 2016-01-01

Södertälje kommuns. Avfallstaxa. Gäller från och med 2016-01-01 Södertälje kommuns Avfallstaxa Gäller från och med 2016-01-01 för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet Godkänd 2015-12-17 1 INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1. Allmänt...

Läs mer

Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner

Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner Vårt datum 2008-05-14 Vår referens Boden, Charlotta Lindberg Plockanalys Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner Grontmij AB Besöksadress Norrbottensvägen 2 E-post charlotta.lindberg@grontmij.se Norrbottensvägen

Läs mer

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur!

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! NU BÖRJAR VI SAMLA IN MATAVFALL Du kan göra en insats för miljön genom att sortera ut ditt matavfall och lämna det för hämtning. Varför ska vi börja samla in matavfall?

Läs mer

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ!

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ! Dags att välja avfallsabonnemang Du kan välja mellan tre alternativ! t nas e s al 13! v t t 0 r di ari 2 ö u G S! 1 jan B O en 3 d Avfallshantering valbroschyr.indd 1 2012-12-19 10:41:53 Nu är det dags

Läs mer

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Januari 2015 SÄRSKILDA RIKTLINJER FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Dokumentet ersätter tidigare PM. Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. INNEHÅLL

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Välkommen som medlem i Brf Gillet nr 12!

Välkommen som medlem i Brf Gillet nr 12! Välkommen som medlem i Brf Gillet nr 12! Här kommer lite information om sådant som berör dig som hyresgäst. Om något verkar oklart eller om du undrar över något går det naturligtvis bra att kontakta styrelsen.

Läs mer

Norrtälje Kommun NKI 2012 Renhållning - Allmänheten renhållningsabonnemang

Norrtälje Kommun NKI 2012 Renhållning - Allmänheten renhållningsabonnemang Norrtälje Kommun NKI 2012 Renhållning - Allmänheten renhållningsabonnemang Bakgrundsfrågor Fråga 1. Hur gammal är du? Fråga 2. Inom vilket hämtningsområde ligger er fastighet? Område 1: Norrtälje tätort

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Fina fördelar hos oss

Fina fördelar hos oss Fina fördelar hos oss Välkommen till livet i hyresrätt! Det är lätt att förstå varför hyresrätten är så populär - det är en enkel och trygg boendeform som ger dig tid och pengar till annat än att äga och

Läs mer

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunfullmäktige den 5 oktober 2015 och gäller tills vidare från

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara

för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara Avfallsplanen En avfallsplanen kan i korthet beskrivas som ett dokument med mål och visioner med avfall samt för hanteringen

Läs mer

Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN

Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN Kommunstyrelseförvaltningen Augusti 2015 FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Mölndal

Så fungerar FLEXLINJEN. i Mölndal Så fungerar FLEXLINJEN i Mölndal Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Du ringer och beställer din resa och blir då garanterad

Läs mer

Renhållningstaxa AÖS. Avfallshantering Östra Skaraborg 2015-03-01

Renhållningstaxa AÖS. Avfallshantering Östra Skaraborg 2015-03-01 Renhållningstaxa AÖS 2015 Avfallshantering Östra Skaraborg 2015-03-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 2. PRINCIPER... 4 2.1 Återvinningscentraler (ÅVC)... 4 2.2 Samordning... 4 3. UTFORMNING...

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Information från. Om du mot förmodan vill slänga broschyren, kom då ihåg att sortera den som returpapper!

Information från. Om du mot förmodan vill slänga broschyren, kom då ihåg att sortera den som returpapper! Information från Alla har vi alltid något att säga och tycka kring avfall och miljö eller hur? Ändå hamnar dessa frågor långt ner på de flestas priolistor. Avfallsfrågor är inte trist, det är spännande

Läs mer