Kravanalys för fotboll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kravanalys för fotboll"

Transkript

1 Idrottshögskolan i Stockholm University College of physical education and sports Kravanalys för fotboll Författare: Andreas Mattsson, Mats Wistedt ht-, Idrottshögskolan i Stockholm

2 Kravanalys för fotboll (1) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 SYFTE 3 METOD 3 HUR SER FOTBOLLENS RÖRELSEMÖNSTER UT? KRAVANALYS 5 UTHÅLLIGHET TESTVÄRDEN AEROB ANAEROB SNABBHET TESTVÄRDEN ACCELERATION SPÄNST TESTVÄRDEN STYRKA REFERENSER 1

3 Kravanalys för fotboll 3(1) Inledning Denna kravanalys är riktad för senioreliten för herrar i Sverige. Vilka fysiska krav ställs det på en manlig allsvensk spelare idag? Fotboll är ett komplext bollspel där kraven är stora. Det finns fler delkapaciteter som teknik, taktik, psykologi och förstås fysik. I detta arbete behandlas bara de fysiska aspekterna. För att få fram en kravanalys behöver man därför dela upp de olika kapaciteterna. Tidigare studier på fotbollsspelarens fysiska status finns men studiernas tillförlitlighet kan vara brisfällig eftersom tester som genomförts inte har varit speciellt fotbollsspecifika. På senare år har kravanalyser i mångt och mycket byggts på spelares rörelsemönster. Jens Bangsbos klassiska uppställning på spelarens aktivitetsmönster (presenteras nedan) utgör grunden till den fysiska kravanalysen. Fotboll är ett intermittent arbete, d v s spelaren går, joggar och springer långa sträckor under en match vilket är fysiskt krävande. Det är närkampsspelet och behandlingen av boll som också gör spelet till tungt arbete. Eftersom fotboll är ett lagspel finns det självklart olika spelstilar i laget. Även positionen i laget spelar in i kravanalysen. T ex springer inte en back lika långt som en mittfältare under en match, detta har betydelse för kravet på olika spelarpositioner. Syfte Syftet med detta arbete är att försöka ge en bild på hur de fysiska kraven, som finns i fotbollen, ser ut idag. Fysiska krav som en svensk spelare bör ligga på för att kunna hävda sig på svensk elitnivå. Vi har i detta arbete valt att bortse från målvakten. Metod Mätvärden på svenska spelare har varit svåra att hitta men vi ville ändå försöka oss på en svensk kravanalys. I den litteratur vi hittat finns det dock nordiska värden som kan jämföras till svensk fotboll. För att kunna analysera den fysiologiska belastningen hos en fotbollsspelare har vi använt oss av följande frågeställningar: Hur mycket rör sig spelaren på planen under en match Hur ser spelarens rörelsemönster ut? Finns det skillnader mellan spelare i olika lagdelar? Den mesta informationen har vi hittat i Svenska fotbollsförbundets fotbolls-träningslära, skriven av Paul Balsom. Den boken är i stora delar uppbyggd på Jens Bangsbos undersökningar på danska elitspelare under nittiotalet. Vi har även tittat i Physiological tests for elite athletes där det bl a finns undersökningar på vad det australienska OS laget ligger på i testvärden. Vi anser att det går att ställa dom fysiska värdena mot en svensk elitspelare. Vi har mest koncentrerat oss på den litteratur som finns idag, och som vi tycker kan motsvara ett svenskt krav.

4 Kravanalys för fotboll (1) Hur ser fotbollens rörelsemönster ut? Rörelsemönstret skiljer sig beroende på spelarens position i laget. Det blir också svårt att hitta generella mätvärden eftersom arbetsintensiteten skiljer sig från match till match. Spelsystemet och taktikens betydelse har inverkan på spelarens rörelsemönster. T ex, hur mycket deltar en forward i försvarsspelet eller hur mycket deltar en ytterback i anfallsspelet? För att förstå det fysiska kravet på en fotbollsspelare behöver vi veta hur långt en spelare springer. Den danske fysiologen Jens Bangsbo har genom videoanalys fått fram spelares generella rörelsemönster och hur långt spelare generellt rör sig. Skillnader på löpsträckorna kan vara stora. En spelare rör sig enligt Bangsbo mellan nio och fjorton km under en match. Vidare behöver vi veta hur arbetsaktiviteterna ser ut under match, vilket redovisas i figur. En elitspelare löper ungefär samma sträcka som en spelare i lägre division. Skillnaden är att en elitspelare håller ett högre tempo. Matchdistans km Kilometer km 1 km 1,5 km Backar Mittfältare Forw ards Position i laget Figur 1. Diagrammet visar hur långt danska elitspelare springer under en match i genomsnitt, utifrån spelarposition. Fotbollsspelarens rörelsemönster Procent 3 1 3, km 3, km,5 km 1,7 km, km,7 km, km Stående Gång Baklänges Jogging Lätt Halv Snabb Ryck Aerob process ca 9 % Anaerob process 1 % Aktivitet under en match 9 min Figur. Diagrammet visar hur aktiviteterna fördelar sig i kilometer under en match. Exemplet visar en manlig mittfältsspelare i div. 1.

5 Kravanalys för fotboll 5(1) Kravanalys Uthållighet I figur ser vi att ca 9 % av en match använder sig spelaren av den aeroba processen. Endast 1 % utgörs av den anaeroba processen, d v s när spelaren löper snabbt. I figur 1 ser vi att en mittfältare löper längre än forwards och backar. Kravanalys: Uthållighet Skala Aerobt Anaerobt Backar Mittfältare Forward Skala = Mindre viktigt = Ganska viktigt 3 = Viktigt = Mycket viktigt 5 = Extremt viktigt Figur 3. Diagrammet visar vilka uthållighetskrav som ställs på en svensk elitspelare i förhållande till position i laget. I figur 3 kan vi konstatera att mittfältspositionen kräver större aerob kapacitet, d v s mittfältaren arbetar på längre sträckor och med lägre intensitet än de övriga spelarpositioner. Vid högintensitetslöpning, d v s när den anaeroba processen används i hög grad, är det inga nämnvärda skillnader mellan lagdelarna. Vi anser dock att forwards arbetar något mer högintensivt i form av ryck och närkampsspel. Testvärden Aerob I en undersökning av 8 manliga elitfotbollsspelare i Danmark gjord av Jens Bangsbo var den genomsnittliga syreupptagningsförmågan 6 ml syre/min/kg. Även tester på australienska spelare i OS landslaget i maj 1998 visade liknande värden. Det ska tilläggas att spridningen var relativt stor. Det lägsta testvärdet mättes till 53,7 ml syre/min/kg till skillnad från det högsta värdet som var 66,7 ml syre/min/kg. Vi anser att en svensk elitspelare bör ligga på ovan nämnda testvärden för syreupptagning, d v s det genomsnittliga värdet på 6 ml syre/min/kg.

6 Kravanalys för fotboll 6(1) Anaerob Mjölksyra mmol per liter Medelvärde Högstavärdet Medelvärde Högstavärdet Efter 1:a halvlek Efter :a halvlek Figur Mängden mjölksyra i blodet hos en manlig svensk elitspelare i halvlek och efter match. 1 Mjölksyra mmol per liter blod 8 6 1:a halvlek :a halvlek Figur 5. Mängden mjölksyra hos en elitspelare vid tio olika tidpunkter under en match. I figur kan vi se att ungefär 1 % av matchen använder sig spelaren av den anaeroba processen. Den anaeroba kapaciteten hos en spelare är väldigt viktig. Det är ofta i matchavgörande sekvenser spelaren använder sig av anaeroba processen, som ryck närkampsspel etc. Blodlaktatvärdena varierar kraftigt under en match. Så låga värden som tre mmol (se figur 5) kan snabbt öka till upp mot 1 mmol (se figur ) vilket får anses vara väldigt högt. En spelare ligger under match på mycket höga pulsvärden, t ex en spelare som har 19 i maxpuls ligger under stora delar under en match och arbetar mellan 16 och 18 slag/min. Man ser också ett klart samband mellan pulsen och laktatet i blodet. Ju närmre spelaren ligger sin maxpuls desto högre laktatvärden uppnår spelaren.

7 Kravanalys för fotboll 7(1) En fotbollsspelare bör alltså också träna anaerobt, för att förbättra sin återhämtningsförmåga under match. Det kan tränas genom intensivt smålagsspel och snabbhetsträning. Målet är alltså att förbättra musklernas förmåga att tåla mjölksyra, att neutralisera och förbättra bortforslingen av laktatet i musklerna så effektivt som möjligt. Snabbhet Snabbhet är i dagens fotboll en oerhört viktig delkapacitet. Spelet går i ett högt tempo och att vara snabb är en förutsättning för att klara sig i dagens snabba spel. Snabbhet kan delas upp i maxsnabbhet, acceleration och riktningsförändringar. Maxsnabbhet är förmågan att hålla den maximala hastigheten på högsta nivå under en kort tid. Acceleration handlar om att från stillastående ta sig från punkt A till B. Oftast handlar det om en sträcka på fem till 15 meter. Eftersom bollen är med i spelet uppstår det många riktningsförändringar för en spelare under en match. Upp till 15 riktningsförändringar per minut har registrerats på en spelare. Skala Kravanalys: Snabbhet 5 Backar 3 Mittfältare 1 Forward Acceleration Maxsnabbhet Riktningsförändring Skala = Mindre viktigt = Ganska viktigt 3 = Viktigt = Mycket viktigt 5 = Extremt viktigt Figur 6. Diagrammet visar kraven på snabbheten i förhållande till position. Accelerationen är mycket viktig på alla positioner, främst då på back och forwardsposition där snabba beslut tas hela tiden. För att komma före sin motståndare och först till bollen är det viktigt att ha en god acceleration. Maxsnabbheten anser vi vara viktigare för forwards eftersom denna spelare löper mer i djupled än de övriga positionerna. Riktningsförändringar sker oftast på mittplan vilket innebär att det ställs högre krav på mittfältaren när det gäller riktningsförändringar. Testvärden Acceleration I en undersökning på det australienska OS landslaget i maj 1998 där 31 spelare deltog, mätte man accelerationen på tre sträckor, fem, tio och meter. Medelvärdet på sträckan fem meter var 1,1 sekunder. Medelvärdet på tio meter uppmättes till 1,81 sekunder och slutligen medelvärdet på meter var 3,. Vi anser att en svensk elitspelare bör ligga på ovan nämnda testvärden för acceleration.

8 Kravanalys för fotboll 8(1) Spänst Spänsten för en fotbollsspelare är en viktig komponent i fotboll. Det är främst i nickdueller spelaren använder sig utav sin spänst. Spänsten för en fotbollsspelare är en blandning av styrka, teknik och koordination. Det finns ett samband mellan upphoppsresultat och resultat från snabbhetstest, vilket visar att det finns ett samband mellan benmuskelstyrka och snabbhet. Att mäta spänsten är således ganska enkelt och mätningar har gjorts. Specificiteten är dock diskutabel eftersom testen ofta är från stillastående och därför inte matchlikt, d v s en spelare är ofta i rörelse vid upphopp. Spänst i fotboll handlar mycket om tajming och att förutse bollbana. Kravanalys: Spänst Skala Backar Mittf ältare Forw ard 1 Skala = Mindre viktigt = Ganska viktigt 3 = Viktigt = Mycket viktigt 5 = Extremt viktigt Figur 7. Diagrammet visar kraven på spänst i förhållande till position. Backar och framförallt forwards hamnar ofta i nickdueller. Därför är det av större vikt för dom att ha en god spänst. Testvärden I en vertikalhoppstudie gjord av Ulrik Wisløff, Jan Helgerud och Jan Hoff på det norska fotbollslaget Rosenborg visades följande resultat. Vertikalhopp Rosenborg 1995 Försvar 55,1 cm Mittfält 5,5 cm Anfall 57,6 cm Resultaten är genomsnittliga på respektive lagdel. Även det australienska OS landslaget hade lite högre värden, 6 cm. Värdet är dock ett genomsnitt på hela truppen och skillnaderna var relativt stora. Det lägsta värdet var 7 cm och det högsta uppmätta värdet låg på 7 cm. På svenska elitspelare har man registrerat en hopphöjd på ca 5 55 cm, alltså något under medelvärdet på de australienska spelarna. Vi anser att en svensk elitspelare bör ligga på en spänst på mellan 5-55 cm.

9 Kravanalys för fotboll 9(1) Styrka Styrka för en fotbollsspelare delas upp i maxstyrka respektive uthållighetsstyrka. Maxstyrka är att i ett moment utvinna så mycket kraft som möjligt, t ex i närkampsspel. Uthållighetsstyrka är att i ett längre moment kunna bibehålla styrka, t ex vid ryck, vändningar och närkamper. Skala Maxstyrka Kravanalys: Styrka Uthålligstyrka Backar Mittf ältare Forw ard Skala = Mindre viktigt = Ganska viktigt 3 = Viktigt = Mycket viktigt 5 = Extremt viktigt Figur 8. Diagrammet visar kraven på styrka i förhållande till position. Maxstyrkan har större betydelse för forwards och backar som ofta hamnar i situationer där hög maxstyrka krävs. För forwards och backar är situationerna mer avgörande. T ex en förlorad närkamp för backen i straffområdet kan innebära ett mål bakåt medan en vunnen närkamp i straffområdet för en forward kan innebära mål framåt. Däremot är uthållighetsstyrka viktigare för mittfältare. Slutsatsen är att mittfältaren genom sin rörelse över stora delar av planen hamnar i många och framförallt längre situationer. Mittfältaren behöver alltså kunna bibehålla styrkan i flera moment i ett längre tidsperspektiv. Fibertypfördelning Procent Typ 1-fiber Typ a-fiber Typ b-fiber Figur 9. Diagrammet visar fibertypfördelningen på danska elitfotbollsspelare. I figur 9 ser vi att den största andelen muskelfibrer hos danska elitfotbollspelare utgörs av långsamma typ1 fibrer. 33 procent av spelarens muskelfibrer utgörs av snabba uthålliga typ a fibrer. Endast sju procent utgörs av de snabba (ej uthålliga) typ b fibrerna. Utifrån olika spelarpositioner tror vi att kraven på fibertypfördelningen skiljer sig. I figur 8 ser vi att det ställs högre krav på uthållighetsstyrka för mittfältaren. Därför tror vi att mittfältaren är i högre behov av typ 1 fibrer. Backar och forwards däremot tror vi är i något större behov av typ a fibrer än mittfältaren. Därför borde fibertypfördelningen se olika ut mellan positioner och därmed borde styrketräningen mellan lagdelarna se olika ut.

10 Kravanalys för fotboll 1(1) Referenser Fotbollens träningslära / Paul Balsom / År / Svenska Fotbollförlaget AB Physiological tests for elite athletes / Australian Sports Commission Christopher J. Gore / År Football (soccer), New developments in physical training research / Norwegian university of science and technology. Department of physiology and biomedical engineering / Jan Hoff och Jan Helgerud / The physiology of soccer / Jens Bangsbo / År 1993 Fotbollsmedicin / Jan Ekstrand och Jon Karlsson / År 1998 / Svenska Fotbollförlaget AB För formens skull / Jens Bangsbo / Tryck År 1999 / Svenska Fotbollförlaget AB Fysiska egenskaper för juniorfotboll elit / B-uppsats Idrottshögskolan / Mats Wistedt och Andreas Mattsson / Idrottshögskolan

Träningslära Kondition. Vad påverkar prestationen? Energiprocesser. Fem fysiska faktorer som påverkar prestationen (de går mao att träna):

Träningslära Kondition. Vad påverkar prestationen? Energiprocesser. Fem fysiska faktorer som påverkar prestationen (de går mao att träna): Träningslära Kondition Vad påverkar prestationen? Fem fysiska faktorer som påverkar prestationen (de går mao att träna): Uthållighet (hur länge) Styrka (hur mkt kraft) Koordination (samspel) Snabbhet (kraft/tidsenhet)

Läs mer

En fysisk analys med GPS som verktyg

En fysisk analys med GPS som verktyg Svenska Bandyförbundet En fysisk analys med GPS som verktyg Elitbandyspelarna inom svensk dambandy Projektledare: Martin Nyman Assisteneter: Cassi Hemlin, Karolina Degermo och Stefan Lindqvist Kompetensgrupp:

Läs mer

Kompendium Styrka & Kondition

Kompendium Styrka & Kondition Kompendium Styrka & Kondition Kunskapsbetyget E åk 9 : Eleven kan sätta upp mål och planera träning och andra fysiska aktiviteter. Eleven kan även utvärdera aktiviteterna och föra enkla resonemang om hur

Läs mer

Taktikanalys i tennis

Taktikanalys i tennis Taktikanalys i tennis - en del av grusspelets karaktär Micaela Hjelm Gymnastik- och idrottshögskolan Tränarprogrammet åk 2 Kurs: Träningslära 2, 7,5 hp HT-2008 Handledare: Mårten Fredriksson Innehållsförteckning

Läs mer

Fysiologiska riktlinjer för innebandyspelare

Fysiologiska riktlinjer för innebandyspelare Fysiologiska riktlinjer för innebandyspelare En bra träningsplanering bör utgå ifrån de fysiska krav som ställs på en innebandyspelare. Arbetet med att kartlägga dessa krav är ett pågående arbete inom

Läs mer

Fysträningen Skara HF A flickor 2009-2010

Fysträningen Skara HF A flickor 2009-2010 Vecka 39 5 x 800 meter Vecka 40 1 bålstab 15x100m max puls, gå tillbaka sakta starta om. Vecka 41 1 hopprep 5min + 20 x 60/20 max puls gå tillbaka starta om. 5 km puls165-170 Vecka 42 1 hopprep 5min +

Läs mer

Vasloppet! Here I come!

Vasloppet! Here I come! Vasloppet! Here I come! Hur blir jag en bra idrottsman/kvinna? När man talar om att någon är bra är det ofta många saker som spelar in. Inom i stort sett alla idrotter brukar man dela in idrottsmannens/kvinnans

Läs mer

Träningsfysiologi. Mellan teori & praktik. (Fysiologi med inriktning på aerob och anaerob träning)

Träningsfysiologi. Mellan teori & praktik. (Fysiologi med inriktning på aerob och anaerob träning) Träningsfysiologi Mellan teori & praktik (Fysiologi med inriktning på aerob och anaerob träning) Elittränarutbildningen, Bosön, 2011-05-05 Mikael Mattsson Upplägg Intro Energi Energiprocesser Aerob genomgång

Läs mer

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens handbollspaket riktar sig i första hand till tränare men även den ambitiösa spelaren. Handbollspaketet har framställts genom flera års tränarerfarenhet

Läs mer

Jämförelse av två olika fälttest för fotbollsspelare på olika tävlingsnivåer

Jämförelse av två olika fälttest för fotbollsspelare på olika tävlingsnivåer Örebro universitet Hälsoakademin Idrott C, 15 hp HT 2009 Jämförelse av två olika fälttest för fotbollsspelare på olika tävlingsnivåer Författare: Stefan Althage & Peter Lundberg Handledare: Mattias Folkesson

Läs mer

När man pratar om hästens muskelfibrer & träning talar man om:

När man pratar om hästens muskelfibrer & träning talar man om: Numera tränar flera av våra mest framgångsrika travtränare sina hästar belastat, med tryckvagn, i sand eller backe, för att sänka farten och undvika skador. Jag rekommenderar dig att ta del av Marianne

Läs mer

Ht 12 Mälarhöjdens skola Joakim Gräns. Den fantastiska kroppen Arbetshäfte 1: KONDITION

Ht 12 Mälarhöjdens skola Joakim Gräns. Den fantastiska kroppen Arbetshäfte 1: KONDITION Ht 12 Mälarhöjdens skola Joakim Gräns Den fantastiska kroppen Arbetshäfte 1: KONDITION FYSIOLOGI/TRÄNINGSLÄRA Vi har fyra fysiska kvaliteter: 1. Uthållighet (Kondition) 2. Styrka 3. Rörlighet 4. Koordination

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

9 FAKTA OM PULSTRÄNING

9 FAKTA OM PULSTRÄNING 9 FAKTA OM PULSTRÄNING 1 2 Varför pulsträning? Pulsträning hjälper dig att öka prestationen både på kortare och längre distanser. Det positiva med pulsträning är att du alltid tränar utifrån dina förutsättningar

Läs mer

Kondition uthållighet

Kondition uthållighet Kondition uthållighet Kondition eller uthållighet, är förmågan att arbeta hårt under lång tid med tillgång på syre. Kroppen kan tillverka energi dels med hjälp av syre (aerobt) och då talar man om förbränning,

Läs mer

Nyckeln till framgång!

Nyckeln till framgång! Nyckeln till framgång! Lag SFK 2016 Hej grabbar! Vi i ledarteamet hälsar er välkomna till vad vi hoppas ska bli ett framgångsrikt fotbollsår. Vi välkomnar alla nya spelare och tackar de spelare som lämnat

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Vägen till milen med Metro Mode

Vägen till milen med Metro Mode Vägen till milen med Metro Mode 12 veckor till Tjejmilen 2016 Träningsprogram 1: Från 5 till 10 kilometer För dig som är ny i spåret eller som har sprungit runt 5 kilometer tidigare och nu vill ta steget

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Konditionsträning. Total löpsträcka med olika intensitet Skillnad mellan olika positioner och olika nivåer Repeated sprint ability

Konditionsträning. Total löpsträcka med olika intensitet Skillnad mellan olika positioner och olika nivåer Repeated sprint ability Innehållsförteckning Introduktion Fotbollens krav Konditionsträning Total löpsträcka med olika intensitet Skillnad mellan olika positioner och olika nivåer Repeated sprint ability Fysiologi VO 2 -max Styrka

Läs mer

SPELSYSTEM för 13-åringar

SPELSYSTEM för 13-åringar SPELSYSTEM för 13-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Vägen till milen med Metro Mode

Vägen till milen med Metro Mode Vägen till milen med Metro Mode 12 veckor till Tjejmilen 2016 Träningsprogram 2: Toppa formen till din snabbaste mil För dig som är van att springa milen och som nu vill förbättra din tid. Start vecka

Läs mer

Anteckningar från seminarium med Arne Lindholm på Umåker 16/2 2007. Först sammanfattning av föreläsningen och sedan mer anteckningar nedanför.

Anteckningar från seminarium med Arne Lindholm på Umåker 16/2 2007. Först sammanfattning av föreläsningen och sedan mer anteckningar nedanför. Anteckningar från seminarium med Arne Lindholm på Umåker 16/2 2007. Först sammanfattning av föreläsningen och sedan mer anteckningar nedanför. Träningens mål är att stimulera kroppens anpassning för att

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 6 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 75 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel - Press och Täckning F15, P15 :

Läs mer

Krav- och kapacitetsanalys för Ishockey

Krav- och kapacitetsanalys för Ishockey Krav- och kapacitetsanalys för Ishockey Anders Lundberg GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN Träningslära 1; Tr 4 Tränarprogrammet 2008-2011 Handledare: Mårten Fredriksson Innehållsförteckning Del 1, Kapacitetsanalys...1

Läs mer

Innebandyns kapacitets- och kravprofil

Innebandyns kapacitets- och kravprofil Innebandyns kapacitets- och kravprofil En analys av kapaciteten och kraven på elitinnebandyspelare. Per Björk GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN Krav- och kapacitetsanalys TR4:2011 Tränarprogrammet 2010-2013

Läs mer

Återerövring & Försvarspress

Återerövring & Försvarspress Återerövring & Försvarspress FC Barcelona vs. Real Madrid CF Anders Wasserman GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN Taktikanalys TR5 2011 Tränarprogrammet 2010-2013 Handledare: Mårten Fredriksson 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du 6 Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du > veta något om hur mycket och på vilket sätt du ska träna > kunna skilja på träning för uthållighet, styrka och rörlighet > förstå uppvärmningens betydelse

Läs mer

SPELMODELLER 7-16 år

SPELMODELLER 7-16 år SPELMODELLER 7-16 år 1-4-3-3 Spelmodell ( organisation) Spelsätt ( arbetssätt och individuella kvalitéer) Filosofi i match 7-12 år Träna för spela 13-16 år Träna för att tävla 17-19 år Träna för att vinna

Läs mer

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. Lågt försvarsspel Försvarsspelet inleds ungefär i höjd med mittlinjen. Markeringsförsvar - Zonförsvar

Läs mer

Press/stress vid box-playspel i egen zon. Mattias Elm

Press/stress vid box-playspel i egen zon. Mattias Elm Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2007-02-08 Press/stress vid box-playspel i egen zon Mattias Elm Handledare: Johan Hemlin Sammanfattning Utvecklingsarbetets målsättning är att beskriva hur Färjestad,

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR SPELSYSTEM 9-manna Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning Trä ningslä rä Att ta ansvar för sin hälsa Människan har funnits på jorden i flera miljoner år. Denna långa tid har varit fylld av fysiskt arbete för att överleva. Jakt, vandringar, krig, jordbruk och

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 UTGÅNGSPOSITIONER 4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare)

Läs mer

Krav och kapacitetsanalys inom elitfotboll

Krav och kapacitetsanalys inom elitfotboll Krav och kapacitetsanalys inom elitfotboll - Damer och herrar Madelene Göras GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN Tränarprogrammet åk 2 Träningslära 5p 2006 1 Innehållsförteckning, Kapacitetsanalys och kravanalys

Läs mer

Fotbollsfys 3a: Styrka, spänst, snabbhet och bål träning med boll F12, F13, F14, F15, P12, P13, P14, P15. Fotbollsspecifik fys-träning 3a

Fotbollsfys 3a: Styrka, spänst, snabbhet och bål träning med boll F12, F13, F14, F15, P12, P13, P14, P15. Fotbollsspecifik fys-träning 3a Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Titel Lag/träningsgrupper Fotbollsfys 3a: Styrka, spänst, snabbhet och bål träning med boll F12, F13, F14, F15, P12, P13, P14, P15 Datum Tisdag, 01 Juli 2014 Tid 00:00-01:45

Läs mer

MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då? KONDITION Uthållighet, förmågan att arbeta under längre tid Kroppens förmåga att ta upp och transportera syre

Läs mer

Vad harú för klubba?

Vad harú för klubba? Svenska Ishockeyförbundet Elit kurs Vad harú för klubba? av Mats Waltin Handledare: Göran Lindblom 2015-05-28 Sammanfattning Då jag ibland upplevt att det är trender mer än det funktionella som påverkat

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

RIG-eleverna i årskurs 3 presenterar sig själva. Födelsedatum: 6 februari 1996. Moderklubb: Holmsund City IBC. Nuvarande klubb: RIG Umeå IBF

RIG-eleverna i årskurs 3 presenterar sig själva. Födelsedatum: 6 februari 1996. Moderklubb: Holmsund City IBC. Nuvarande klubb: RIG Umeå IBF Sara Bjurback 6 februari 1996 Holmsund City IBC Lugn, träningsvillig och bra spelförståelse. Min fysik (främst styrka) och min innebandyteknik. Back SDF-SM brons med Västerbotten f15 (2012); JSM brons

Läs mer

Explosiv styrka och snabbstyrka

Explosiv styrka och snabbstyrka Explosiv styrka och snabbstyrka Enligt träningsläran är det följande: Explosivstyrka Förmågan hos nerv - muskelsystemet att övervinna motstånd med största möjliga kontraktionshastighet och kontraktionskraft

Läs mer

(Känner ni inte igen namnen på övningarna som står i programmet så finns det en förklaring bifogad till av alla övningar i slutet av detta kompendium)

(Känner ni inte igen namnen på övningarna som står i programmet så finns det en förklaring bifogad till av alla övningar i slutet av detta kompendium) Hallå laget. Nu blir det som bekant ett uppehåll från den gemensamma barmarksträningen. Tyvärr har närvaron över lag varit alldeles för dålig! Vissa av er har gjort det bra med hög närvaro och meddelat

Läs mer

Förtjockning i varje enskild fiber genom myofibrillökning

Förtjockning i varje enskild fiber genom myofibrillökning MAXIMALSTYRKA Förmågan hos nerv - muskelsystemet att övervinna motstånd med största möjliga kontraktionshastighet och kontraktionskraft både excentriskt som koncentriskt Vilka faktorer måste tränas för

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart)

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Utveckla lagets och individens passningsspel och speluppfattning Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F # Huvudvridning

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

Den som äger bollen äger spelet

Den som äger bollen äger spelet Den som äger bollen äger spelet Spelide Färjestadens GoiF Fotboll, vad är det? Fotboll är ganska enkelt, men ändå komplext i all sin enkelhet Spelsystem Ett spelsystem kan man säga är ett lags spelide

Läs mer

Träningsplanering i rytmisk gymnastik

Träningsplanering i rytmisk gymnastik Träningsplanering i rytmisk gymnastik Betydelsen av aerob träning Maria Skogholm GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN STOCKHOLM Tränarutbildning åk 2 Specialidrottens Träningslära II Specialidrottens träningsmetoder

Läs mer

Sommarträningsprogram Juniortruppen

Sommarträningsprogram Juniortruppen Sommarträningsprogram Juniortruppen Vi kommer ta ett par veckors uppehåll från fotbollsträningen i sommar men det är fortfarande viktigt att hålla igång kroppen, jag har därför satt ihop ett träningsprogram

Läs mer

Styrketräning - Grundprinciper

Styrketräning - Grundprinciper Styrketräning - Grundprinciper Kort om mig Utbildning: Idrottsvetenskap Idrottsmedicin Elittränarutbildning Andra utbildningar Uppdrag inom idrotten Baskettränare Fystränare SISU Idrottsutbildarna Väst

Läs mer

HUR PRESTERAR FOTBOLLSDOMARE PÅ ETT EGENFRAMTAGET SPECIFIKT UTHÅLLIGHETSTEST?

HUR PRESTERAR FOTBOLLSDOMARE PÅ ETT EGENFRAMTAGET SPECIFIKT UTHÅLLIGHETSTEST? EXAMENSARBETE BACHELOR S THESIS HUR PRESTERAR FOTBOLLSDOMARE PÅ ETT EGENFRAMTAGET SPECIFIKT UTHÅLLIGHETSTEST? Jakob Persson Program: Biomedicin inriktning fysisk träning Högskolan i Halmstad Handledare:

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 10-12 år Teknik (Koordination) Åldern 10 till 12 år brukar kallas för den motoriska guldåldern, eftersom barn i den här åldern är särskilt mottagliga för inlärning av koordination

Läs mer

Uthållighetsträningens fysiologi med fokus på långdistanslöpning

Uthållighetsträningens fysiologi med fokus på långdistanslöpning Uthållighetsträningens fysiologi med fokus på långdistanslöpning Michel Svensson, Med Dr, Idrottsfysiolog lektor i Idrottsmedicin vid Umeå Universitet VD för Fysiometrics Tävlat i friidrott på elitnivå

Läs mer

Markera med en ring kring lämpligt alternativ. Kommentera gärna om du vill förklara ditt betyg. A. Synpunkter/kommentarer:

Markera med en ring kring lämpligt alternativ. Kommentera gärna om du vill förklara ditt betyg. A. Synpunkter/kommentarer: Spelare: Lag: Datum: 1. Allmänna frågor Markera med en ring kring lämpligt alternativ. Kommentera gärna om du vill förklara ditt betyg. A. Hur trivs du i laget? A. Synpunkter/kommentarer: B. Hur tycker

Läs mer

FRÅN UNGDOMSBOXARE TILL PROFFSBOXARE

FRÅN UNGDOMSBOXARE TILL PROFFSBOXARE Kenneth Riggberger FRÅN UNGDOMSBOXARE TILL PROFFSBOXARE Samarbetet med Hampus Henriksson började 2010 då Hampus var 16 år. Jag kommer här att ta upp lite om fysisk träning för boxare. Nu kan jag ingen

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

2015-09-14. Utvärdering Fysprofilen Regionala tester. Fredrik Johansson Fystränare SVTF Resursperson Tennis SOK

2015-09-14. Utvärdering Fysprofilen Regionala tester. Fredrik Johansson Fystränare SVTF Resursperson Tennis SOK 2015-09-14 Utvärdering Fysprofilen Regionala tester Fredrik Johansson Fystränare SVTF Resursperson Tennis SOK Utvärdering Fysprofilen Regionala tester Inledning SvTF har sedan januari 2007 utvärderat tester

Läs mer

GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING

GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING Det är dags att ta fysisk aktivitet på allvar och Fundera över hur/var/på vilket sätt vi vill att barn och vuxna ska utöva den Fysisk inaktivitet är numera en av vårt

Läs mer

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll Daniel Häger 2014 FOTBOLLSTECKEN Spelarens väg & riktning med boll Spelarens väg & riktning utan boll Mv Bollens väg & riktning Målvakt Bollhållare Mv / Försvarsspelare Anfallsspelare

Läs mer

Om man bara tittar på de praktiska delarna av fotbollen så kan man dela upp fotbollen i två delar - det individuella spelet och lagspelet.

Om man bara tittar på de praktiska delarna av fotbollen så kan man dela upp fotbollen i två delar - det individuella spelet och lagspelet. I säsongen 2011 kommer vi att spela i både division P13 DIV 4 och P13 DIV 5 i S:t Eriks Cupen. Vi har kommit fram till att det är bäst för er fotbollsutveckling att spela divisioner under den högsta. Anledningen

Läs mer

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 Solna, februari 2011 Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 På Riksinnebandygymnasiet i Umeå studerar ett 30-tal elever samtidigt som de satsar fullt på sin idrott. För att komma in krävs bl.a. färdighetstalang,

Läs mer

Norrköping 14 juni 2012

Norrköping 14 juni 2012 Norrköping 14 juni 2012 Träning inför Lidingöloppet personliga träningstankar baserade på erfarenheter och fysiologi. Norrköping 14 juni 2012 Löpträningen Mina egna erfarenheter...och lite fysiologi Min

Läs mer

Spelarutbildningsmatrisen En förklaring

Spelarutbildningsmatrisen En förklaring Spelarutbildningsmatrisen En förklaring Detta dokument innehåller en fördjupad beskrivning av de olika delarnas innehåll och samband. Syftet är att skapa en förståelse för varför Spelarutbildningsmatrisen

Läs mer

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning Övning: Uppvärmning Tid: 10 min Vad: Uppvärmning med boll. Varför: För att värma upp muskler och öka pulsen inför träningen. Hur: Vi ska slå en passning till en lagkamrat som tar emot bollen och samtidigt

Läs mer

Uthållighet. När du tränar konditionsträning så förbättrar du: Musklernas uthållighet. Syretransporterande organen hjärta, lungor och blodomloppet.

Uthållighet. När du tränar konditionsträning så förbättrar du: Musklernas uthållighet. Syretransporterande organen hjärta, lungor och blodomloppet. Uthållighet Uthållighet = Kondition är kroppens förmåga att arbeta med hög intensitet under lång tid. Dina medfödda egenskaper arv, ålder och kön påverkar din kondition och du kan inte göra något åt dem.

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

UPPBYGGNADSPROGRAM I SAMARBETE MED ANDREAS CARLSSON STYRKA SMIDIGHET KOORDINATION

UPPBYGGNADSPROGRAM I SAMARBETE MED ANDREAS CARLSSON STYRKA SMIDIGHET KOORDINATION UPPBYGGNADSPROGRAM I SAMARBETE MED ANDREAS CARLSSON STYRKA SMIDIGHET KOORDINATION INTRO INTRO En elitspelare gör fler än 1 000 oregelbundna rörelseändringar under en match. Med rörelseändring menas att

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F14, P14 Öppna kommentarer Zonlagsträning

Läs mer

Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK

Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK Inledning sida 2 Allmänt sida 3 Fotbollslekis (5-6 år) sida 4 Barnfotboll (7-8 år) sida 5 Barnfotboll (9-10 år) sida 6 Barnfotboll (11-12 år) sida

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS TIF VIKINGS bildades 1973 under namnet Trelleborgs Ishockeyförening. Föreningen har antagit namnet TIF VIKINGS som varumärke. TIF VIKINGS är Sveriges sydligaste ishockeyförening.

Läs mer

2014 12 08 Se på träningsprogram Secrets to Soccer

2014 12 08 Se på träningsprogram Secrets to Soccer Detta träningsprogram tillhör nivå 6 i utbildningsplan: Spelarlyftets Spelarutbildningsplan (6 19 år) 140701 Rubrik på nivån Åldersgrupp Gjord av Träna för att lära, 9 manna 4 1 3, 18 Träningsprogram Nivå

Läs mer

Sommarträning för juniorer (30.5.-19.6.2005)

Sommarträning för juniorer (30.5.-19.6.2005) Sommarträning för juniorer (30.5.-19.6.2005) Syfte och ändamål Syftet med denna träningsperiod är att Du efter tre veckor skall ha påbörjat träning av grunduthållighet och grundstyrka. Vi kommer att träna

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Studiehandledning L9ID45 Idrottsfysiologi med träningslära för idrott och hälsa, 5 hp Avancerad nivå Kursansvarig: Jesper

Läs mer

Varför mäta träningens intensitet?

Varför mäta träningens intensitet? Varför mäta träningens intensitet? För att träningen ska genomföras med rätt intensitet krävs att alla talar samma språk om hur hårt, hårt egentligen är. De åtta zoner vi använder speglar de huvudsakliga

Läs mer

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form.

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. KONDITION STYRKA RÖRLIGHET Varför behöver du träna kondition? Kondition=

Läs mer

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp Löpning kvalitet Löpning kvalitet är ett pass utomhus där vi primärt tränar kondition och skapar förutsättningar för effektiv, utvecklande och rolig löpning. Inom Löpning kvalitet har vi ett brett utbud:

Läs mer

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior Förord Inledning Ett fotbollslag som har ett väl utvecklat passningsspel har stora förutsättningar för att spela bra anfallsfotboll och skapa målchanser. Passningsspelet är fundamentet i fotbollens anfallsspel.

Läs mer

Hej läsare. Jämför en vanlig gymnisse med en olympisk styrkelyftare. Hur kan styrkelyftaren lyfta sådana enorma mängder mer? Är hans muskler magiska?

Hej läsare. Jämför en vanlig gymnisse med en olympisk styrkelyftare. Hur kan styrkelyftaren lyfta sådana enorma mängder mer? Är hans muskler magiska? Hej läsare Mitt mål här först är att förklara konceptet maxstyrka. Jag vill att du noga läser igenom det här dokumentet. Gärna flera gånger. Schemat är bara ett schema, men det är när du har förståelsen

Läs mer

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20 GREBBESTADS IF Barn- och ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar Fastställd 2013-03-20 Grebbestads IF Policy Barn och ungdomsfotboll Grebbestads IF erbjuder fotbollsverksamhet för att alla

Läs mer

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01 U-sektionens policy Denna policy ska ge riktlinjer och stöd för ledare och föräldrar och förening i utvecklingen av bandyspelare inom Villa Lidköping BK. Villa Lidköping BK 2011-12-01 Villa Lidköping BK

Läs mer

Pubertalt Praktikpass Skapat av: Cai Bäck

Pubertalt Praktikpass Skapat av: Cai Bäck Pubertalt Praktikpass Skapat av: Cai Bäck Träna för att träna 13-16år (Idrottsspecifika färdigheter, fysträning i fokus) UPPVÄRMNING 30 min Syfte: Höja musklernas temperatur, överladda fosfokreatin förrådet

Läs mer

Fysiken är inte det enda en fotbollsspe -

Fysiken är inte det enda en fotbollsspe - Inledning Fysiken är inte det enda en fotbollsspe - lare bör träna, utan även teknik och taktik. Men kan man finna övningar som ökar den fysiska förmågan i fotboll, och samtidigt förbättra både tekniska

Läs mer

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen Idrott och Hälsa A-kurs Teori Anatomi Läran om kroppen Anatomi Skelettet Hur många ben har du i din kropp Vilket är det största / minsta Tillväxtzoner Håligheter där benmärgen bildas www.1177.se Anatomi

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 9-mannafotboll 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär, är mottot för all barn- och ungdomsfotboll.

Läs mer

Examensarbete IV054G Idrottsvetenskap GR (C), 15 hp, VT2014

Examensarbete IV054G Idrottsvetenskap GR (C), 15 hp, VT2014 Institutionen för Hälsovetenskap Examensarbete IV054G Idrottsvetenskap GR (C), 15 hp, VT2014 Sex veckors hög-intensiv träning förbättrar uthållighet & total sprinttid hos kvinnliga fotbollsspelare Linda

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

TRÄNINGSLÄRA. Teorin bakom konditionsoch styrketräning!

TRÄNINGSLÄRA. Teorin bakom konditionsoch styrketräning! TRÄNINGSLÄRA Teorin bakom konditionsoch styrketräning! Kondition kroppens förmåga att ta upp syre Uthållighet Förmåga att arbeta under en längre tid Hjärtat och lungorna tränas Snabbhet inte samma sak

Läs mer

Marcus Nilssons syn på försvarsspel

Marcus Nilssons syn på försvarsspel Matchdax #4/2011: http://matchdax.se/allsvenskan/marcus-nilssons-syn-p%c3%a5-f%c3%b6rsvarsspel Marcus Nilssons syn på försvarsspel 2011-06-08 14:07 Tio omgångar in i allsvenskan och precis som förra året

Läs mer

= anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller joker. = spelarens väg med boll

= anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller joker. = spelarens väg med boll Teckenförklaring X = anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = försvarande spelare, spelare i försvarande lag eller i ett annat lag. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 SÖNDAG! När jag anländer till Halmstad känns det nästan overkligt. Tänk att jag verkligen är här. Att det är nu det händer. Har haft detta som mitt ständiga slut

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett Engelsk stafett Övning nr. 2 4 lag med 3-5 spelare i varje lag. Sätt ut koner där bollen ska ligga (som visas på bilden). o Avstånd mellan koner ska vara ungefär 5-8 meter Spelarna tilldelas varsitt nummer.

Läs mer