Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Georg Lagerstedt Örsbäcken (C)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Georg Lagerstedt Örsbäcken (C)"

Transkript

1 1/32 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs, kl :10 Paragrafer Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Se deltagarlista på nästa sida. Övriga deltagande Se deltagarlista på nästa sida. Utses att justera Georg Lagerstedt Örsbäcken (C) Justeringens plats och tid Kommunhuset, Underskrifter Sekreterare... Cecilia Läräng Westerlund Ordförande... Bodil Mellgren (S) Justerande... Georg Lagerstedt Örsbäcken (C) TILLKÄNNAGIVANDE Organ Protokollet är justerat, justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Socialkontoret Underskrift... Cecilia Läräng Westerlund

2 2/32 Beslutande Bodil Mellgren (S), ordf. Mikael Lagergren (M), 1:e vice ordf. Georg Lagerstedt Örsbäcken (C), 2:e vice ordf. Inger Jansson (M) Ingemar Lund (S) Tanja Henriksson (V) Christoffer Sonesson (KD) Maud Richthoff (SD) Thore Berggren (M) Maj-Britt Magnusson (S) Maria Hammar (S) Notering Ersättare Barbro Hedengren (M) Anne-Lie Holmström (M) Övriga Annica Westling, tf. socialchef Cecilia Läräng Westerlund, nämndsekreterare Patrik Nilsson, tf. verksamhetschef Arbete och familj Barbro Ernald, verksamhetskontroller

3 3/32 SN 113 Föredragningslista, anmälan av övriga frågor Beslut beslutar att godkänna föredragningslistan. Övriga frågor Maud Richthoff (SD) anmäler en fråga om personlig assistans. Tanja Henriksson (V) anmäler en fråga om LSS-boende.

4 4/32 SN 114 Information från socialchefen Socialchefen informerar om: tf. socialchef Annica Westling presenterar sig själv. tillsättande och presentation av tf. verksamhetschef för Arbete och familj, Patrik Nilsson. med anledning av en insändare i Strängnästidningen gällande utdrag ur belastningsregistret i samband med att man söker kommunalt jobb inom äldreomsorgen kommer Annica Westling återkomma med mer information om det till nämnden. att socialkontoret har ansökt och fått stimulansmedel för äldreomsorgen med 1,7 miljoner kronor. Statsbidraget ska användas innan 31 december 2019 och kommer bl.a. användas till att från oktober till december höja personaltätheten inom äldreomsorgen, utbilda personalen i Beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD) och införskaffa tio robotkatter. att habiliteringsersättningen som socialnämnden rekvirerade för 2019 till en summa av kronor att fördela på brukare med beslut om daglig verksamhet enligt LSS, dnr SN/2019: , kommer betalas ut under december Varje brukare kommer erhålla en ersättning som räknas ut procentuellt efter hur mycket individen deltagit i den dagliga verksamheten. Information kommer gå ut till berörda deltagare och dess anhöriga.

5 5/32 SN 115 Information om ny rutin kontrollfunktioner E-tjänst och RPA (Robot process automation) Patrik Nilsson, tf. verksamhetschef Arbete och familj, informerar om den nya rutinen kring kontrollfunktioner E-tjänst och RPA.

6 6/32 SN 116 Information om beslut i Lex Sarah-ärende Tf. socialchef Annica Westling informerar nämnden om beslutet i Lex Sarahärendet.

7 7/32 SN 117 Dnr SN/2019:242 Medborgarförslag om skapande av härbärge i Strängnäs kommun Beslut beslutar att 1. avslå förslaget med motivering att den som har akut behov av bostad kan få sin sak skyndsamt utredd och prövad av nämnden samt att ett uppförande av ett härbärge av ekonomiska skäl inte kan prioriteras av nämnden just nu då behovet inte bedöms som omfattande. Beslutsgång Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut. Beskrivning av ärendet Till kommunfullmäktige, dnr KS/2019: , ingavs ett medborgarförslag från Marjatta Piippo, om att Strängnäs kommun bör ordna ett härbärge med tio platser för män och fem platser för kvinnor. Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde, KF 82, , att överlämna förslaget till socialnämnden för beslut. Marjatta Piippo uppger i sitt förslag att det finns ett tiotal kända hemlösa som sover i trappuppgångar och där möjlighet ges. Marjatta Piippo uppger att det finns ett mörkertal av hemlösa som bor hos vänner och bekanta. Att närmaste härbärge finns i Eskilstuna kommun och att där får hemlösa endast stanna en till två nätter. Dessutom har hemlösa svårt att ta sig dit då det fodras pengar till tåg och buss. Hemlösa kvinnor blir sexuellt utnyttjade då de sover hemma hos manliga bekanta. har i sina riktlinjer för anskaffning av bostäder och sociala kontrakt, SN 2017: sagt att primära målsättning är att arbeta förebyggande så att medborgare i Strängnäs kommun inte skall hamna i akut hemlöshet. Detta för att tillförsäkra medborgare en skälig levnadsnivå. Vuxna personen har i första hand ett eget ansvar för att ordna sitt boende. Bistånd i form av hjälp till boende kan bara beviljas i undantagsfall efter det att den enskilde uttömt sina egna möjligheter att ordna boende. Boende hos vänner och anhöriga och andra tillfälliga lösningar ser socialnämnden som rimliga alternativ till boende, under den tid som den enskilde själv försöker lösa sin bostadssituation. vill genom att samverka med kommunala och privata hyresvärdar bidra till att utsatta personer får hjälp med att anskaffa bostad.

8 8/32 Inom verksamhetsområde Arbete och familj, Jobbtorg hanteras alla ansökningar om bostad. Det är också till Jobbtorg medborgaren kan vända sig om behovet av tak över huvudet föreligger. har genom åren arbetat med att utveckla olika boendeformer för att tillgodose olika medborgares behov om det framgår att den enskilde inte på egen hand kan anskaffa tak över huvudet. Ett exempel är samarbetet Strängnäsbygdens Pingstkyrka. Där socialkontoret blockförhyr 3 möblerade rum. Ytterligare rum kan hyras in vid behov. Målgruppen för boende hos Pingstkyrkan är de kommuninnevånare som är mest utsatta. Personer med både psykisk ohälsa och fortgående beroendeproblematik. Det är ett fåtal personer som trots stora insatser i form av öppenvård, vård på behandlingshem och Lagen om missbrukare i vissa fall, LVM vård, inte klarar av att bo i ordinärt boende. Det är utredarens uppfattning att alla medborgare som akut har behov av tak över huvudet kan få sin sak skyndsamt prövad av nämnden. Men att det råder ett mörkertal av antalet hemlösa är troligt liksom att alla medborgare som är i akut behov av tak övar huvudet inte vill, av olika skäl, vända sig till socialnämnden i frågan. Det är också möjligt och troligt att kvinnor som är utan egen bostad kan bli utnyttjade sexuellt. har ett uppdrag att arbeta med våld i nära relation. Inom det uppdraget finns olika stödinsatser som kvinnor i utsatta situationer kan ta del utav, bland annat kvinnogrupper. För att delta i sådan grupp krävs inget beslut av nämnden utan det är en så kallad servicetjänst vilket bör öka möjligheten och tillgängligheten till stöd. ger också föreningsbidrag till den kvinnojour som finns i Strängnäs, Kvinnojouren Mona dit kvinnor i våldsutsatta situationer kan vända sig. Genom socialnämndens samverkan med det kommunala och privata hyresnätverket finns möjlighet för nämnden att få information om det under tid sover personer i trappuppgångar. Motiv till beslut Det är nämnden uppfattning att alla medborgare som akut har behov av tak över huvudet kan få sin sak skyndsamt prövad av nämnden och att behovet av ett härbärge är för närvarande inte är av någon större omfattning. Behovet av boende via socialtjänsten kan tillgodoses genom ordinärt boende eller via Strängnäsbygdens Pingstkyrkans försorg. Det är också en ekonomisk prioriteringsfråga och uppfattningen är att ett uppförande av ett härbärge av ekonomiska skäl inte kan prioriteras av nämnden just nu. Ekonomiska konsekvenser för kommunen Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen. Övriga konsekvenser Beslutet medför inga övriga konsekvenser. Uppföljning Ingen uppföljning krävs.

9 9/32 Beslutsunderlag Protokollsutdrag, kommunfullmäktige, KF 72 Medborgarförslag från Marjatta Piippo, Härbärge i Strängnäs kommun, 6 mars 2019 Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun, SN/ 2017: Beslutet skickas till Marjatta Piippo Kommunstyrelsen för kännedom

10 10/32 SN 118 Information om mål verksamhetsplan Barbro Ernald, verksamhetskontroller, går igenom de förslag till mål som socialnämnden tillsammans har jobbat fram under tidigare workshopar under 2019.

11 11/32 SN 119 Workshop Internkontrollplan för nästkommande år Barbro Ernald, verksamhetskontroller, håller i en workshop för nämnden med fokus på internkontrollplanen för nästkommande år.

12 12/32 SN 120 Information till socialnämnden gällande åtgärder i syfte att minska nattfastan har fått ta del av skriftligt underlag med fokus på åtgärder att minska nattfastan. Uppföljning av åtgärderna kommer att redovisas vid socialnämndens sammanträde i januari Bilaga 1.

13 13/32 SN 121 Information från ordförande Ordförande Bodil Mellgren (S) informerar om: att ledamöterna inte enskilt behöver svara på mail, som är ställda till dem i egenskap av ledamöter i socialnämnden, från medborgare. Synpunkter och klagomål registreras av registrator och hanteras av socialkontoret. att det i dagsläget inget finns något inbokat sammanträde för nämnden i december Efter sammanträdet i oktober kommer det fattas beslut om behovet finns av att sätta in ett extra sammanträde i december.

14 14/32 SN 122 Dnr SN/2019:174 Delårsrapport 2, 2019 för Beslut beslutar att 1. godkänna delårsrapport 2, 2019 för, daterad Beslutsgång Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut. Bakgrund Enligt Strängnäs kommuns mål- och resultatstyrning ska nämnden vid två tillfällen under året följa upp verksamhetsmål och ekonomi. Delårsrapport 2 omfattar perioden 1 januari till 30 augusti 2019 och redovisas med helårsprognos för 2019 avseende verksamhetsmål och ekonomi. Enligt Strängnäs kommuns budget- och uppföljningsmodell ska ekonomisk rapportering av verksamheterna lämnas för mars, april, maj, augusti, september och oktober till kommunstyrelsen och nämnder. Vid befarat underskott ska en åtgärdsplan presenteras. En åtgärdsplan ska redovisa hur och när ett negativt resultat ska återställas. Nämnden beslutar om vilka åtgärder som ska vidtas och rapporterar vidare till kommunstyrelsen. Återkoppling och avstämning av åtgärdernas effekt sker sedan till nämnden och kommunstyrelsen i samband med månadsrapporteringen tills nämnden har en budget i balans. Beredning Förvaltningens bedömning är att tre av socialnämndens tio mål kommer att vara uppnådda vid årets slut och att sju delvis kommer att vara uppfyllda. har för 2019 tilldelats en budgetram på 717,8 miljoner kronor. Utfallet per visar en positiv avvikelse mot budget med 5,1 miljoner kronor och helårprognos pekar på en budget i balans. Ekonomiska konsekvenser och finansiering för kommunen s prognostiserade resultat medför inga ekonomiska konsekvenser. Övriga konsekvenser Beslutet medför inga övriga konsekvenser. Uppföljning Beslutet följs upp inom ramen för den löpande ekonomiska uppföljningen.

15 15/32 Underlag Delårsrapport 2, 2019 för, daterad Beslutet skickas till Kommunstyrelsen Kommunrevisionen

16 16/32 SN 123 Dnr SN/2018:505 Internkontrollplan 2019 uppföljning första halvåret Beslut beslutar att 1. godkänna rapporten om uppföljning av socialnämndens internkontrollplan 2019, för första halvåret Beslutsgång Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut. Beskrivning av ärendet antog , 120, en internkontrollplan för Enligt tillämpningsanvisningar för internkontroll, KS/2016:648 ska kontrollaktiviteter genomföras, sammanställas och rapporteras till socialnämnden och kommunstyrelsen två gånger per år, i samband med delårsrapport 2 och årsrapporten. Internkontrollen ska trygga en effektiv förvaltning där också verksamheten ständig förbättras. Internkontrollen ska säkerställa att de politiskt beslutade målen uppfylls samt att verksamhetens processer fungerar tillförlitligt. Kontroll har genomförts inom sex av de tio granskningsområden som socialnämnden har valt, omfattande första halvåret Återstående fyra granskningsområden kommer att följas upp under hösten och redovisas vid helårsuppföljningen. Avvikelser återfinns inom fyra av de kontrollerade granskningsområdena: genomförandeplaner, läkemedelshantering, sjukfrånvaro samt analys av nyckeltal inom hemtjänsten. Analys och åtgärder redovisas i rapporten. Ekonomiska konsekvenser för kommunen Beslutet innebär inte några kostnader eller besparingar för kommunen. Uppföljning Nästa uppföljning av interkontrollplanen görs efter årets slut och rapporteras till nämnden i februari Underlag Rapport uppföljning av socialnämndens internkontrollplan 2019, första halvåret, Beslutet skickas till Kommunstyrelsen

17 17/32 SN 124 Dnr SN/2019:3 Rapportering Ej verkställda beslut Kvartal Beslut beslutar att 1. överlämna nedanstående rapport till kommunfullmäktige. Beslutsgång Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut. Beskrivning av ärendet ska enligt lag lämna uppgifter till kommunfullmäktige, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och revisorerna angående hur många gynnande beslut enligt 4 kapitlet 1 SoL och enligt 9 LSS som inte har verkställts inom tre månader alternativt verkställts men avbrutits och inte åter verkställts inom tre månader. I dagsläget finns nio beslut som inte har verkställts inom tre månader, och som fördelar sig enligt följande: LSS-beslut Två personer har beviljats kontaktperson, vilket i det ena fallet inte verkställts p.g.a. att lämplig uppdragstagare saknas och i det andra fallet beroende på att den enskilde för närvarande vill avvakta. En person som har väntat på boende under en tid, ska flytta in För en person som finns hos en annan vårdgivare på en annan ort pågår en omfattande planering av de beviljade insatserna boende och daglig verksamhet, för att uppnå en bra utslussning. SoL-beslut funktionsnedsatta Inom detta område finns inga beslut där verkställigheten har överskridit tre månader. SoL-beslut IFO Två syskon som har beviljats öppenvårdsinsats och därefter flyttat till annan kommun innan verkställighet, har planerat att flytta tillbaka till Strängnäs under hösten. Insatsen kommer då att verkställas.

18 18/32 SoL-beslut ÄO Två personer som väntar på särskilt boende har båda fått ett erbjudande om plats men tackat nej. Ekonomiska konsekvenser för kommunen Kommunen kan få betala en sanktionsavgift om den dröjt oskäligt länge med att verkställa ett beslut. Övriga konsekvenser Beslutet medför inga övriga konsekvenser. Uppföljning Ej verkställda beslut följs upp en gång i kvartalet för rapport till fullmäktige, IVO och revisorerna. Beslutsunderlag Inga handlingar bifogas. Beslutet skickas till Kommunfullmäktige Kommunrevisionen

19 19/32 SN 125 Ung omsorg Dnr SN/2019:290 Beslut beslutar att: 1. föreslå att kommunstyrelsen ska besluta att tillsätta medel till för genomförandet av konceptet enligt Ung Omsorg AB:s förslag. Beslutsgång Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut. Beskrivning av ärendet Vi har tagit del av information gällande konceptet Ung Omsorg bl.a. via information på den augusti Syftet med Ung Omsorg är att skapa mervärden i den sociala omsorgen och att öka ungdomars intresse för omsorgsyrken. Nämnden var enig om att företagets verksamhet arbetade utifrån ett väl genomarbetat koncept där 5-6 ungdomar i kommunen knyts till varje boende i syfte att skapa mervärden, guldkant, i den sociala omsorgen för äldre. Ungdomarna som rekryteras går på högstadiet i årskurs åtta och nio (13-15 år). Ungdomarna ska finnas i verksamheterna två timmar per tillfälle (endast helger) och exempelvis göra följande: Delta i promenader som sällskap för de äldre Högläsning Spela spel Fika och samtala Syftet är att de äldre trots sina funktionsbegränsningar ska kunna ha en aktiv fritid och att skapa möten mellan den yngre och den äldre generationen, men också att öka intresset för Strängnäs kommun som arbetsgivare för framtida potentiella medarbetare i regionen. Förutom den direkta nyttan för den äldre och ungdomen ligger Ung Omsorg ABs koncept i linje med målet för Strängnäs kommun att vara en attraktiv arbetsgivare samt att stärka synen på omsorgsyrken hos den yngre generationen. Ekonomiska konsekvenser för kommunen Kostnaden för det upplägg som Ung Omsorg AB presenterade vid socialnämndens sammanträde med 4000 timmars verksamhet under ett år

20 20/32 uppgår till kr exklusive moms. Tjänsten behöver upphandlas, men socialnämnden avser använda konceptet enligt Ung Omsorg AB:s förslag under förutsättning att kommunstyrelsen beviljar medel för ändamålet. Enligt uppgifter från inköpsenheten kan man använda nya regler i LOU om s.k. välfärdstjänster som trädde i kraft 1 januari i år. Enligt de nya reglerna gäller en högre direktupphandlingsgräns, nämligen kr, för välfärdstjänster och i dessa skulle ett koncept som ung omsorg kunna ingå. Övriga konsekvenser Inledningsvis kan det innebära extra arbete för personal, då de behöver sätta sig in i nya rutiner etc. Uppföljning Uppföljning måste göras kontinuerligt och ansvaret ligger på verksamhetschef för äldreomsorgen. Beslutsunderlag Rapport, Förslag på verksamhet för Strängnäs kommun, Beslutet skickas till Kommunstyrelsen

21 21/32 SN 126 Barn- och ungdomsstrategi Dnr SN/2019:57 Beslut socialnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. godkänna Barn- och ungdomsstrategin Beslutsgång Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut. Beskrivning av ärendet beslutade socialchefen och utbildningschefen att genomföra ett projekt, Tidiga insatser för barn och elever (SN/2017:674). Kommunfullmäktige hade beslutat om Årsplan 2017 med budget Enligt årsplanen skulle utvecklingsarbete bedrivas med särskilt fokus på tre viktiga frågor, för att skapa en attraktivare kommun. Ett av dessa fokusområden utgjordes av Tidiga insatser för barn och elever. Individen, dess omgivning samt skolors resultat skulle stärkas genom bättre samverkan mellan förskola, skola och socialtjänst, och utveckling av metoder för tidig upptäckt av barn i behov av stöd. Under 2018 har socialkontoret, i samarbete med barn- och utbildningskontoret arbetat med att ta fram ett förslag till barn- och ungdomsstrategi. Arbetet är avslutat och ett förslag på strategi finns. I förslaget framgår brist på strukturerad samverkan mellan samtliga av förvaltningens kontor. beslutade den 11 februari 2019 att skicka förslaget till barn- och ungdomsstrategin på remiss till barn- och utbildningsnämnden (BUN), kulturnämnden (KN), miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (MSN), teknik- och fritidsnämnden (TFN), SKUR (Strängnäs kommuns ungdomsråd) och Rådet för funktionshinderfrågor. har mottagit och sammanställt nämndernas och rådens synpunkter och har utifrån det fört in ett förtydligande om att barn- och ungdomsstrategin genomsyras av barnkonventionen och att konventionens grundprinciper ska beaktas i det strategiska arbetet. Nämndernas synpunkter Nämnderna har genom sina representanter i kommunens interna nätverk för barnrättsfrågor, formulerat sina remissvar. BUN, KN, MSN och SKUR ser positivt på strategin och en ökad samverkan mellan nämnderna. MSN, BUN, TFN och KN uttrycker alla att strategin ökar

22 22/32 chanserna för att barn, unga och vårdnadshavare i ett tidigt skede får ta del av ett samordnat och välfungerande stöd som bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Synpunkter från KN, BUN, TFN och MSN är att de alla anser att strategin bör hänvisa till och bygga på FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) att hela arbetet, från strategi till handlingsplaner, bör genomsyras av barnkonventionens fyra grundprinciper. KN påpekar att barnkonventionen är en del av de mänskliga rättigheterna och blir svensk lag 1 januari MSN menar att genom inkludera barnkonventionen tillämpas ett barnrättsbaserat synsätt vilket innebär att varje flicka, pojke och barn som definierar sig på annat sätt ses som bärare av rättigheter. TFN påtalar att ett barnrättsbaserat synsätt innebär att barnets bästa ska beaktas och att barn ska ha rätt att vara delaktiga samt uttrycka sina åsikter i alla frågor och beslut som rör dom. TFN påpekar att jämställdhetsperspektivet inte framträder så tydligt i strategin. Jämställdhet och jämlikhet står med som en del av målen i bilaga 4 men det föreslås ändå beskrivas mer, kanske även i strategin. TFN lyfter även fram en synpunkt på formuleringen av definitionen av barn som far illa. I alla dessa punkter läggs stor tyngd på barnet självt, andra jämnåriga och skolsituation men ingenstans nämns vuxna. I ordet andra kan såklart vuxna i nära relation innefattas men när man skriver ut barn som far illa på grund av sitt eget beteende, övergrepp från andra och så vidare så bör man även skriva ut vuxna. Annars döljs detta i texten, tyngden läggs inte lika tydligt på de vuxnas övergrepp. TFN önskar en tydligare formulering kring detta. Rådet för funktionshinderfrågor framför synpunkter i sitt remissvar om att arbetet med uppföljning av strategin och dess genomförande är av stor vikt. För att kunna utvärdera om strategin har gett önskvärd effekt så måste arbetet med uppföljning prioriteras. De anser även att strategin behöver vara kvalitativ och regelbunden. Strategin behöver tydligare ta upp hur man hanterar utsatta gruppers situation, exempelvis barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Ekonomiska konsekvenser för kommunen Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen. Övriga konsekvenser Beslutet medför inga övriga konsekvenser. Uppföljning Ingen uppföljning krävs.

23 23/32 Beslutsunderlag Barn- och ungdomsstrategi. Delrapport 4. Barn- och ungdomsstrategi. December rapporten utgör bakgrundsinformationen till barn- och ungdomsstrategi Beslutet skickas till Kommunfullmäktige

24 24/32 SN 127 Dnr SN/2019:365 Uppdrag Utredning biståndsbedömt trygghetsboende Beslut beslutar att 1. ge kontoret i uppdrag att utreda förutsättningar och konsekvenser av att inrätta ett biståndsbedömt trygghetsboende i kommunen Beslutsgång Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut. Beskrivning av ärendet Riksdagen har beslutat om att föra in ett nytt tredje stycke i 5kap.5 socialtjänstlagen (2001:453). Ändringen innebär att kommunerna ges möjligheter att inrätta särskilda boendeformer för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering. Boendeformen benämnas biståndsbedömt trygghetsboende, kan beviljas efter en individuell behovsbedömning, och tar vid när det inte längre fungerar att bo kvar hemma men när boende med heldygnsvård inte är nödvändigt. En utredning om förutsättningar och konsekvenser kommer att ge underlag för fortsatt hantering av frågan om att eventuellt inrätta sådant boende i kommunen. Ekonomiska konsekvenser för kommunen Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen. Övriga konsekvenser Trygghetsboende i Strängnäs kommun finns angivet i majoritetsförklaringen för Strängnäs kommun Uppföljning Kontoret kommer att återkomma till socialnämnden efter utredning. Beslutsunderlag Inga handlingar bifogas. Beslutet skickas till -

25 25/32 SN 128 Dnr SN/2019:157 Information om korttidsplatser och särskilt boende Tf. socialchefen informerar om korttidsplatser och särskilt boende i kommunen och underlaget läggs sedan till handlingarna. Bilaga 2.

26 26/32 SN 129 Anmälningsärenden Finns även tillgängliga hos sekreteraren. 1. SN/2019:277, Statistikrapport - kommunval vård SN/2019:277, Statistikrapport - kommunval vård Ordförandebeslut att avge yttrande angående överklagan av beslut enligt LVU Ordförandebeslut enligt LVU Ordförandebeslut enligt LVU Ordförandebeslut - ansökan om jourhemsmedgivande

27 27/32 SN 130 Delegationsärenden Förteckningar över delegationsbeslut tagna i Lex SN-Delegation/ anmäls till nämnden och läggs sedan till handlingarna.

28 28/32 SN 131 Övriga frågor Maud Richthoff (SD) anmäler en övrig fråga om personlig assistans. Maud Richthoff påpekar att en personlig assistent som är dömd för brott kan fortsätta arbeta på grund av att de inte har kontrollerats i belastningsregister. Annica Westling, tf. socialchef, kommer i samband med att hon återkopplar kring frågan om utdrag ur belastningsregistret då man söker jobb inom äldreomsorgen även återkoppla om vad socialkontoret har för juridiska möjligheter att kontrollera de som jobbar inom personlig assistans. Tanja Henriksson (V) anmäler en övrig fråga om LSS-boende. Med anledning av en debattartikel i Ekuriren i augusti i år som uppgav att flera kommuner i Sörmland, bl.a. Strängnäs, inte kommer kunna tillgodose behovet av LSSbostäder inom fem år undrar Tanja Henriksson hur det ligger till i Strängnäs. Annica Westling, tf. socialchef, och Bodil Mellgren, ordförande, meddelar att det återkommer med besked i frågan till nämnden.

29 29/32 Bilaga Information till gällande åtgärder i syfte att minska nattfastan Nattfasta är benämningen på tiden mellan en dags sista mål och följande dags första mål, det vill säga tiden under natten då en person inte äter eller dricker någonting som ger nämnvärd energi. I Socialstyrelsens1 vägledning, Näring för god vård och omsorg en vägledning för att förebygga och behandla undernäring, ges rekommendationen att nattfastan inte bör överstiga 11 timmar. Målet är att undvika att måltiderna kommer för tätt under dagen samt att motverka undernäring. För att täcka näringsbehovet hos äldre med vård och omsorgsbehov är det viktigt att erbjuda mat vid minst sex tillfällen under dygnet. Måltiderna bör fördelas i form av tre huvudmåltider och tre mellanmål. Genom att sprida ut måltiderna jämnt över den vakna delen av dygnet ges möjligheter att öka energi och näringsintaget, framförallt hos personer med nedsatt aptit. För att få en överblick över nattfastan hos äldre i Sörmland genomför nutritionsrådet nattfastemätningar vid samtliga äldreboende och sjukhus i Sörmland vart annat år. Tre tidigare mätningar har genomförts 2012, 2014 samt Målgruppen är personer över 65 år. Vid den senaste mätningen som gjordes hösten 2018 visade sig att 80 % hade en nattfasta längre än 11 timmar. Den kommun som hade minst andel över 11 timmar, hade 33 %. Snittet i länet var 64 %. Det som anses kan ge resultat är att arbeta med hur och vad som erbjuds till mellanmål. Dessutom bör översyn göras beträffande hur snart efter middagsmålet som kvällsmålet inträffar. Detta för att eventuellt skjuta på kvällsmålet och på så vis sprida måltiderna över dagen. Utifrån det resultatet planeras åtgärder. I korthet består åtgärderna av: Pärm med tips och energirika recept för mellanmålsrecept sammanställs till alla boenden. Arbete för att få en likartad planering i vilka varor som behövs finnas på boendet. Ta fram en checklista utifrån befintlig rutin och som enkelt i vardagen kan ge stöd. Fråga andra måltidsservice om möjligheten att förlägga mattransport senare på dygnet och vad det i så fall skulle kosta. Ny nattfastemätning under oktober månad. Utbildning för kostombuden Ovanstående åtgärder planeras att redovisas i nämnd januari månad. Anna Sundin Medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering Socialkontoret, planering, utveckling och administration

30 Bilaga 2 - Uppgifter om särskilt boende 2019 Antal bifall s- beslu t Tid mellan beslut och inflyttning antal personer som flyttat in jan dagar 9 personer har flyttat in feb dagar 13 personer har flyttat in mars dagar 14 personer som flyttat in Antal som väntar, antal som fått erbjudande 26 varav 5 från Tomasgården 10 som fått erbjudande 27 varav 3 från Tomasgården 16 som fått erbjudande 24 varav 3 i behov av demensboende (3 från Tomasgården) 17 som fått erbjudande Lediga lägenheter 30/32 Antal boende n/ Antal lägenhe ter 5 reserverade 7/310 6 varav 5 under renovering 4 varav 3 under renovering varav 1 demensboend e 7/310 7/316 april 13 20,8 dagar 11 personer som flyttat in maj 8 51 dagar 13 personer som flyttat in juni 9 35,7 dagar 10 personer som flyttat in juli 8 40 dagar 9 personer som flyttat in aug dagar 13 personer som flyttat in 22 som väntar 20 som fått erbjudande 15 som väntar 21 som fått erbjudande 9 som väntar varav 5 i behov av demensboende 18 som fått erbjudande 15 som väntar varav 3 i behov av demensboende 10 som fått erbjudande 11 som väntar varav 3 i behov av demensboende 18 som fått erbjudande 8 varav 7 är under renovering, ej demensplats 7 varav 5 är under renovering 6 varav 3 är under renovering 10 varav 2 under renovering 8 varav 4 under renovering 7/ 315 7/ 315 7/315 7/315 7/315

31 31/32 sep okt nov dec Antal bifallsbeslut avser totalt antal beslut som fattats under respektive månad. Tid mellan beslut och inflyttning avser de personer som flyttat in på särskilt boende under respektive månad. Antal som väntar avser ett givet mättillfälle; sista dagen i månaden. Antal som fått erbjudande avser totalt antal personer under respektive månad. En ledig lägenhet är en lägenhet som av boendet till boendesamordnaren anmälts som utflyttad och som någon inte tackat ja till. Antal boenden och antal lägenheter avser beståndet av särskilt boende. 31 januari; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat februari; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat mars; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat april; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat maj; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat juni; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat juli; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat augusti; den som väntat längst har beslut om särskilt boende daterat Ingmarie Jüring

32 32/32 Uppgifter om korttidsvistelseplatser 2019 Antal bifallsbeslut Tid mellan beslut och placering/antal personer som placerades Antal som väntar Lediga platser Antal platser (Isabellagården) Antal platser nyttjade på särskilt boende jan 36 feb 28 4,2 dagar/ mars 27 1,6 dagar/ april 20 1,6 dagar/ maj 23 2,9 dagar/ juni 21 2,6 dagar/ juli 28 2,3 dagar/ aug 26 2,8 dagar/ sep okt nov dec Antal bifallsbeslut avser totalt antal beslut som fattats under respektive månad Tid mellan beslut och placering avser de personer som kommit till korttidsplats under respektive månad Antal som väntar avser ett givet mättillfälle; sista dagen i månaden En ledig plats är en plats som inte är upptagen eller reserverats till enskild av boendesamordnaren Antal platser avser beståndet Antal platser nyttjade på särskilt boende om det fullt på Isabellagården kan ledig lägenhet på särskilt boende användas som korttidsplats Ingmarie Jüring

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Tanja Henriksson (V)

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Tanja Henriksson (V) 1/20 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs, kl. 17.00-21:00 Paragrafer 102-112 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Se deltagarlista på nästa sida. Övriga deltagande

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Christoffer Sonesson (KD)

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Christoffer Sonesson (KD) 1/20 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs, kl. 17.00-21:00 Paragrafer 89, 91-101 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Se deltagarlista på nästa sida. Övriga deltagande

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Maud Richthoff (SD)

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Maud Richthoff (SD) 1/5 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs, kl. 17.00-21:00 Paragrafer 65 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset,. Underskrifter

Läs mer

Internkontroll 2017 uppföljning första halvåret

Internkontroll 2017 uppföljning första halvåret TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2016:654-700 Socialkontoret 2017-09-18 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Internkontroll 2017 uppföljning första halvåret Socialnämnden beslutar

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Maud Richthoff (SD)

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Maud Richthoff (SD) 1/17 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs kl. 17:00-20:45 Paragrafer 40-51. Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Övriga deltagande Se deltagarlista på nästa sida. Se

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.50-15.10 Ajournering 14.30-14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C) Thomas Löfgren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-09-21, kl. 08:30-09:44 Sammanträdesdatum s. 1 (22) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Pia

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Dnr SN/2016:65-700 2017-01-0 1/2 Internkontrollplan 2017 för socialnämnden Socialnämnden beslutar att 1. anta internkontrollplan

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 14.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Anna Berg von Linde (M), tjg

Läs mer

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Kommunstyrelsen KS 51 2019-03-27 1/4 Dnr KS/2018:317-034 Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionens förslag/att-sats

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-08-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 9.00-12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 15 november 2018, kl. 13:00-14:30 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 98-102 Utses att justera Agnetha Andersson (V) Beslutande Ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll arbetsutskott 44-52 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-15:45 Paragrafer 44-52 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Pär-Göran Björkman (S) v ordf Ingela

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Gabrielle Boström (kd) Sandra Brännström (s) Bo Lundkvist (c) Lars-Gunnar Andersson (s)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Gabrielle Boström (kd) Sandra Brännström (s) Bo Lundkvist (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Plats och tid Kommunkontoret 2016-02-23 kl 8.00-10:30 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Gabrielle Boström (kd) Sandra Brännström (s) Bo Lundkvist (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Övriga deltagare

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Socialnämnden (15) Ajournering

Socialnämnden (15) Ajournering Socialnämnden 2016-08-25 1(15) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00 16.30 Ajournering 15.35 15.40 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Daniel Hjelm (S) AnnCharlotte Eskel (S) Jan

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Anita Wallin (MP) ersättare för Carina Nordqvist (S) Emma Madueme (S) ersättare för Lars Jingåker

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00 1 Plats och tid Hälsön/Bårholmen 2018-06-12 08:30-12:00 Beslutande Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP) tjänstgörande Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Anders Arnell (M) tjä nstgörande

Läs mer

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C)

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C) Tid och plats Paragrafer Utses att justera Beslutande Ledamöter 5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 14-20 Erik Kolm Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2017-02-20 Sida 1 Plats och tid Nysätragården, Ånäset 2017-02-20 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Kallelse/föredragningslista Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: 2018-08-27, kl. 14:00 Plats: Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Lokal Sunnerö Micaela Kronberg Thor (M), Ordförande Brita

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln Paragrafer 457-461 kl. 09:00-12:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice

Läs mer

Socialförvaltningen, stadshuset, Flen

Socialförvaltningen, stadshuset, Flen 49 Plats och tid Sal Flen Kl 10:00-12:35 Beslutande Daniel Ljungkvist (S), ordförande Roger Tiefensee (C), 1:e vice ordförande Inger Andersson (V), 2:e vice ordförande Amanda Nääf (MP) Sten Elofson (S)

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Plats och tid Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 16.30 Beslutande Margaret Engdahl (mp) ordförande Censurerat Marika Bjerstedt Hansen (s) vice ordförande Oddbjörn

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Silen den 4 februari 2016 kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Birger Pettersson-Wiik, ordf, S Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Margareta Nilsson, M Hans Karlsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-11-23, kl. 08:30-11:38 Sammanträdesdatum s. 1 (16) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Kultur- och fritidsnämnd 1/10 Plats och tid Kulturhuset Multeum, Strängnäs kl. 17:30-19.00 med ajournering kl. 18:35 18:45. Paragrafer 52-58 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Plats och tid Kommunkontoret 2015-02-09 kl 8.00 12:00 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Övriga deltagare David Grahn

Läs mer

Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20

Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20 Beslutande Åke Bertils (S) ordförande Sigbritt Persson (S) Lisbeth

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(8) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 15.00 15.50. Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordf. Eva Olofsson (C), vice ordf. Stefan Pettersson (M) Ingrid Ekström

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm.

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm. Socialnämndens arbetsutskott 25 oktober 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Bevis om tillkännagivande av protokoll

Bevis om tillkännagivande av protokoll 1(9) Plats och tid Beslutande Hjässan Solgården, tisdagen den 26 februari 2019 kl 09:00-12.00. Sammanträdet ajournerades mellan 10:00-10:15. Ledamöter och tjänstgörande ersättare Johan Kollberg (S), Ordförande

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-11-20, klockan 13.30 15.05 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Kommunhuset Henån Torsdag 13 juni, klockan 17:00. Sekreterare.. Paragraf Carin Persdotter. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Kommunhuset Henån Torsdag 13 juni, klockan 17:00. Sekreterare.. Paragraf Carin Persdotter. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Årholmen 2019-06-11 09:00 Beslutande Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Hilden Talje (M) Eva Skoglund (S) tjänstgörande ersättare Maria Sörkvist (C) Martin Reteike (MP) tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Mariefredsrummet, avd. Nypongården, Hammargården, Mariefred kl Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Mariefredsrummet, avd. Nypongården, Hammargården, Mariefred kl Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/21 Plats och tid Mariefredsrummet, avd. Nypongården, Hammargården, Mariefred kl. 17.00-20.45 Paragrafer 52-65 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 50 Redovisning av plan för social hållbarhet... 2 51 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 3 52 Budgetuppföljning... 4 53 Delgivningar... 5 54 Verksamhetsinformation... 6 55 Tillsyn

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/16 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30-16.30 Ajournering 14.45-15.00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. 2015-10-29 11 (xx) Dnr SN 2015/109

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. 2015-10-29 11 (xx) Dnr SN 2015/109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 11 (xx) Dnr SN 2015/109 Rapportering av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

PROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Plats och tid Årydssalen, klockan 13: Ajournering kl

PROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Plats och tid Årydssalen, klockan 13: Ajournering kl Sida 1(16) Plats och tid Årydssalen, klockan 13:15 16.00. Ajournering kl. 14.45 15.00. Beslutande Ulla Sandgren Ordförande (S) Tommy Persson 1:e vice ordf (S) Britt Karlsson Ledamot (SD) Ankie Boklund

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD)

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD) Socialnämnden 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 24 november 2009, klockan 13.15 16.15. Ajournering 14.30-14.50 ande Görel Nilsson ordförande (S), Carina Granberg (S),

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.05-15.40 Ajournering, kl. 14.35-14.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Ingrid Ekström (SD), tjg. ersättare

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

Tjänstemän Tf. socialchef Åsa Olsson Sekreterare Maria Hedström Anne Landar-Ohlsson. Socialförvaltningen, , kl.10:00

Tjänstemän Tf. socialchef Åsa Olsson Sekreterare Maria Hedström Anne Landar-Ohlsson. Socialförvaltningen, , kl.10:00 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Carina Nordqvist (S), 1:e vice ordförande Ulla Mortimer (M) Deisy Hellsén (C) Anne Landar-Ohlsson

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 17 juni 2019, kl. 13:00-15:10 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 54-58 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera Beslutande

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2016-08-23 Ärendelista 77 Dnr 2016-000118 Budget, kommunplan och nämndsplan för år 2017 samt ekonomisk plan 2018-2019 78 Dnr 2016-000132 Kvalitetsdeklarationer 2016 79 Dnr

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12,00 13.00-15.50 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Stora sessionssalen Tid 2017-12-05, kl. 18:31-19:05 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Krister

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/12 Plats och tid Länsmuseet, Nyköping, Kommunhuset Strängnäs kl. 19:30-20.30 Paragrafer 42-51 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista

Läs mer

Tomas Vedestig. Mikael Kerttu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämnden

Tomas Vedestig. Mikael Kerttu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämnden Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, onsdag 10 april 2019, kl 09:00-11:40 ande Övriga deltagande Tomas Vedestig (SJVP) Urve Kirt (C) Ingemar Keisu (C) Margareta Törelid Haapaniemi (KD) Birgitta

Läs mer

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Evelina Lilja, sekreterare Kerstin Hallgren, controller Anne-Louise Jansson, avdelningschef.

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Evelina Lilja, sekreterare Kerstin Hallgren, controller Anne-Louise Jansson, avdelningschef. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Jonas Ås (S) Maria

Läs mer

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 14.00 16.30 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordf Catharina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S) Tid och plats 6 mars 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 45-50 Utses att justera Viktor Hage ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

Icke verkställda beslut SoL och LSS kvartal SN

Icke verkställda beslut SoL och LSS kvartal SN Icke verkställda beslut SoL och LSS kvartal 4 2017 17 SN 2017.070 189 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2018-01-23 7 Icke verkställda beslut SoL och LSS kvartal 4 2017

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/11 Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Pernilla Ekelund (FP), tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Bernt Bergsten. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Bernt Bergsten. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00-19.55 ande Övriga deltagare Andreas Trygg (V), ordf Eivor Valcic (S), vice ordf Jenny Björklöv (S) ersättare Åsa Göransson

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl 14.00-17.00 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Barbro Andersson (S) för Hans Andersson (S) Marie Oskarsson

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.25 15.22 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Mari Viberg (C) Lars-Gunnar Andersson (S)

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Mari Viberg (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-10-15 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-10-15 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Mari Viberg (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Övriga deltagare

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Revelj 13.00 17.00 Beslutande Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Evert Möller, Kd Sylve Rydén, S Gunilla Aronsson, C, Stig Andersson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Beslutande Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl 13.00 15.00 Håkan Yngström (C), ordförande Gunilla Elings-Friberg (S)

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-12-18, klockan 13.30 15.00 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård (S), ordförande Jonas Ås (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M), 2:e vice

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum. Elisabeth Svahn (S) Gudrun Molander (L) ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum. Elisabeth Svahn (S) Gudrun Molander (L) ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Idé 09:00-10:25 Beslutande ledamöter Övriga närvarande ersättare Tjänstemän Utses att justera Per-Arne Frisk (S) Alf Söderlund (S) Elisabeth Svahn (S) Lars Kempe (S) Eduardo Villanueva

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00

Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 2010-11-04 157 Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 Beslutande Håkan Anderberg, (m), ordförande Ingrid Håkansson, (m), ledamot Henrik Kvennberg, (m), ledamot Lars Nihlén, (c),

Läs mer

Sammanträdesrum Visheten, Socialförvaltningen, kl

Sammanträdesrum Visheten, Socialförvaltningen, kl SAI'vfMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid ande Sammanträdesrum Visheten, Socialförvaltningen, kl.15.00-16.20 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1 :e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e

Läs mer

Rapportering av ej verkställda myndighetsbeslut 2018

Rapportering av ej verkställda myndighetsbeslut 2018 SOCIALFÖRVALTNINGEN Elisabeth Karlsson 2018-05-02 Socialnämnden Rapportering av ej verkställda myndighetsbeslut 2018 Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna rapporten över ej verkställda

Läs mer

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen,

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen, Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset, Stora sessionsalen Tid Tisdagen den 4 oktober 2011, kl. 18.30-19.45 Beslutande Se nästa sida. Se nästa sida. Övriga deltagande Se nästa sida. Se nästa sida.

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 november 2015, klockan 13.30 16.40 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 35-40 Utses att justera Justeringens plats och tid Catarina Deremar Kommunhuset Underskrifter Sekreterare

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-06-17 1(5)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-06-17 1(5) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2015-06-17 1(5) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 8.30 11.30 Beslutande Ledamöter Kent Lagrell, ordförande Jim Adolfsson (M), Claes Magnusson (M) Lena Hermansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Godkännande av föredragningslista. Kommunstyrelsens socialutskott beslutar. Att godkänna föredragningslistan

Godkännande av föredragningslista. Kommunstyrelsens socialutskott beslutar. Att godkänna föredragningslistan Ks su 116 Godkännande av föredragningslista Att godkänna föredragningslistan Ks su 117 Verksamhetsuppföljning Verksamhetsuppföljning är missbruksvård inkluderande Udden, IFO- chef Doris Öhlund informerar.

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 47-52 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset Underskrifter Sekreterare Susanne

Läs mer

Socialnämnden /2. Tid: kl. 17:00 Plats: Magistern, Kommunhuset Strängnäs

Socialnämnden /2. Tid: kl. 17:00 Plats: Magistern, Kommunhuset Strängnäs KALLELSE Socialkontoret 2019-09-12 1/2 Socialnämnden Tid: 2019-09-24 kl. 17:00 Plats: Magistern, Kommunhuset Strängnäs Föredragningslista Mötets öppnande Upprop Val av justerare Ärende Beteckning 1. Fastställande

Läs mer