Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2015/572-UAN- Helena Larsson - bunhl01 E-post: helena.larsson@vasteras.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-20 Dnr: 2015/572-UAN- Helena Larsson - bunhl01 E-post: helena.larsson@vasteras.se"

Transkript

1

2

3 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2015/572-UAN- Helena Larsson - bunhl01 E-post: helena.larsson@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan om att UAN finansierar studier utomlands Bakgrund Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har fått en ansökan gällande en elev som önskar läsa sitt andra år på gymnasiet på Svenska skolan i Costa del Sol i Spanien. Förvaltningen har hanterat ett tiotal ansökningar av liknande slag under den senaste tioårsperioden. Sedan november 2004 har inga ansökningar om att finansiera studier utomlands beviljats. Förvaltningen bedömer att den nuvarande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden bör få kännedom om den praxis som utvecklats sedan 2004 och bakgrunden till den dåvarande utbildningsnämndens ställningstagande i november Förvaltningen bedömer det därför lämpligt att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden fattar beslut i det aktuella ärendet, för att få ett tydligt ställningstagande från nämnden i denna fråga. I juni 2003 beslutade utbildningsnämnden i Västerås att bevilja ersättning för elever som söker utbildning i svenska utlandsskolor godkända av Skolverket. Beslutet motiverades av att det vid den tiden fanns en överenskommelse mellan Svenska skolan i Nairobi och Västerås stad som syftade till att möjliggöra för västeråsungdomar att studera i Nairobi. Gymnasieintagningen efterfrågade från utbildningsnämnden generella riktlinjer att förhålla sig till då ungdomar önskade studera i utlandet. Utbildningsnämnden beslutade i juni 2003 att samma principer som gällde i överenskommelsen med svenska skolan i Nairobi skulle gälla för studier vid alla svenska skolor i utlandet som var godkända av Skolverket Ett drygt år senare i november 2004 återkallades beslutet angående studier på svenska skolor i utlandet. Återkallandet motiverades utifrån; Svenska skolan i utlandet är ämnad för elever vars föräldrar arbetar i utlandet. Undervisningen bedrivs på svenska och oftast i isolerad svensk Skickad av: Helena Larsson - bunhl01

4 VÄSTERÅS STAD TJÄNSTESKRIVELSE 2 (3) Dnr: 2015/572-UAN- miljö Skolorna har rätt att ta ut elevavgifter Sakkunnigt undervisningsråd på Skolverket samt extern skoljuridisk kompetens tillfrågades i ärendet och bedömde var och en oberoende av varandra att beslutet från 2003 var olämpligt I nu aktuell ansökan används begreppet skolpeng. Begreppet ger en bild av att det finns en särskild avgränsad peng som är destinerad till varje enskild medborgares utbildning och att den pengen finns tillgänglig för individens val av utbildning. Det finns i skollagen och i gymnasieförordningen mycket tydligt reglerat hur kommunerna ska beräkna bidrag till en bidragsberättigad fristående skola. De pedagogiska nämnderna i Västerås har konsekvent valt att använda de adekvata begreppen bidrag och ersättning. Dessa begrepp speglar den rättliga regleringen på ett korrekt sätt vad avser bidrag på lika villkor till alla bidragsberättigad skolhuvudmän. I samband med att utbildningsnämnden i november 2004 återkallade beslutet gavs ett uppdrag till dåvarande staben att återkomma med förslag till praxis för när ansökningar ska beviljas. Det finns ingen skriven praxis beslutad i nämnd. De ansökningar som inkommit till nämnden har i samtliga fall avslagits. Samtliga ansökningar har gällt ungdomar som för sin egen personliga utveckling önskar förlägga ett års gymnasiestudier till någon skola i utlandet. Den praxis som utvecklats är att Västerås stad inte av dessa skäl finansierar gymnasiestudier i utlandet. Den nu aktuella ansökan har samma bevekelsegrunder som tidigare behandlade och avslagna ansökningar. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har belyst frågan utifrån tre viktiga delar: Den kommunala befogenheten att stödja elever vid utlandsstudier. Ansvarsfördelningen mellan stat och kommun vad gäller elever som studerar utanför rikets gränser. Säkerställande av vilka organisationer och verksamheter som kan ta emot offentliga medel för utlandsstudier Den kommunala befogenheten att stödja elever vid utlandsstudier finns reglerad i Kommunallagen och begränsas av den. En strikt tolkning av Kommunallagen innebär att kommunen inte har befogenhet att finansiera elevers utlandsstudier. En kommuns ansvar sträcker sig endast inom landets gränser. Staten har ansvar för att ombesörja studier för ungdomar som tillsammans med sin förälder / sina föräldrar vistas utomlands och där utlandsvistelsen motiveras av förälders arbete.

5 VÄSTERÅS STAD TJÄNSTESKRIVELSE 3 (3) Dnr: 2015/572-UAN- Redan på 90-talet prövades i en statlig utredning (Internationaliseringsutredningen) frågan om att vidga det statliga åtagandet till att omfatta ungdomar som för sin egen utveckling önskade studera i utlandet. Förslaget genomfördes inte av regering o riksdag av finansiella skäl. Att staten inte sett möjlighet att tillskapa en sådan finansiering är inte ett skäl för att kommunerna inom samma offentliga ram ska lämna bidrag. I grunden är det ju en fråga för statlig finansiering och då har kommunen enligt kommunallagen ingen egentlig befogenhet. SKL konstaterar också att den senaste gymnasieutredningen, vilken ligger till grund för dagens gymnasieskola Framtidsvägen SOU 2008:27, inte anlägger något internationellt perspektiv på gymnasieskolans utformning. SKL konstaterar också att det för skolväsendet inom Sverige finns en tydlig reglering och prövning avseende rätt till bidrag och hur bidraget ska beräknas. Den regleringen innebär att den enskilda kommunen inte riskerar att inom landet skicka bidrag till andra huvudmän på osäker grund. Det saknas säkerställande på motsvarande sätt då det gäller organisationers och verksamheters möjligheter att ta emot offentliga medel för utlandsstudier. Förvaltningen bedömer att rättsläget är oförändrat jämfört med Det är tveksamt om det är förenligt med kommunallagen för enskilda kommuner att skicka offentliga medel till olika verksamheter eller organisationer i andra länder. Övrig motivering från beslutsunderlaget i ärendet återkallande av beslut i november 2004 är fortfarande aktuell. Förvaltningens sammantagna bedömning är att den hantering och den praxis som utvecklats i Västerås avseende ansökningar om studier i utlandet är laglig och lämplig och att det inte finns grund för besluta om någon förändrad inriktning. Detta ställningstagande är avstämt och förankrat med Sveriges kommuner och landsting.

6 Information avseende svensk utlandsundervisning från skolverket.se 30/ Svensk utbildning i utlandet Funderar du på hur du ska ordna skolgången för ditt barn när du ska bo och arbeta utomlands? Här får du information om svensk utbildning i utlandet som får statsbidrag. Det är endast sådan utbildning som står under tillsyn av Skolinspektionen och följs upp och utvärderas av Skolverket. Skolgång utomlands Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt och rätt till en kostnadsfri utbildning. Om du och dina barn väljer att flytta eller vistas utomlands under en längre period upphör skolplikten och därmed rätten till utbildning. När ni är utomlands kan ditt barn ta del av svensk utbildning på grundskole- och gymnasienivå mot en avgift. Om utlandsvistelse och skolplikt Former av utbildning Det finns olika former av svensk utbildning i utlandet: Svenska utlandsskolordistansundervisningen svensk sektion vid en utländsk skolakompletterande svensk undervisning Ekonomiskt stöd av staten De som driver eller anordnar utbildningarna i utlandet huvudmännen kan söka statsbidrag för att täcka delar av kostnaden för barnets skolgång. Bidraget går till skolan inte till vårdnadshavarna. En förutsättning för en huvudman att få statsbidrag för ett barn i till exempel en svensk utlandsskola är att minst en av barnets vårdnadshavare är svensk medborgare och att minst en av dem vistas i utlandet på grund av olika typer av tjänstgöring. Det kan till exempel vara tjänstgöring vid en svensk myndighet eller en internationell organisation. Kostnader vid studier utomlands Om ni väljer att flytta utomlands har hemkommunen inte någon skyldighet att betala för ditt barns skolgång utomlands. Svenska utlandsskolor och distansinstitut tar ut elevavgifter. Avgifterna varierar mellan utbildningarna. Ta kontakt med den som anordnar utbildningen om du har frågor om avgifterna.

7 Planera inför återvändandet till Sverige Det är viktigt att ni i god tid planerar för återvändandet tillsammans med den kommun dit ni flyttar. Det kan även vara bra att kontakta den skola som du önskar att ditt barn ska gå i. Eleven har rätt till utbildning vid återkomsten men detta innebär inte att barnet är garanterat en plats i samma skola eller klass som tidigare. Att slutföra gymnasiet i Sverige efter att ha gått i skola utomlands Ansökan till en svensk utlandsskola Kontakta utlandsskolan i så god tid som möjligt inför ansökan om plats. Som vårdnadshavare måste du lämna uppgifter om varför ni ska vistas utomlands. Du ska också bifoga vissa intyg för att styrka att vissa krav är uppfyllda. Vårdnadshavaren och utlandsskolan kommer överens om vem som skickar in ansökan. Elevavgifter och statsbidrag finansierar de svenska utlandsskolornas verksamhet. De uppgifter som du lämnar vid ansökan ligger till grund för utlandsskolans ansökan om statsbidrag för elever. Villkor för statsbidraget Följande villkor ska vara uppfyllda för att en huvudman ska kunna få statsbidrag för eleven. Minst en av elevens vårdnadshavare ska vara svensk medborgare och minst en av dem vistas i utlandet på grund av något av följande skäl: Tjänstgöring vid en svensk myndighet eller organisation Exempel: UD, SIDA, svenska ambassader, Försvarsmakten eller organisationer såsom en svensk församling, en svensk missionsorganisation eller en svensk biståndsorganisation. Tjänstgöring vid en internationell organisation Exempel: FN, FN:s fackorgan och till dessa knutna organisationer av ideell och facklig natur; mellanstatliga organ som OECD, CERN och ILO samt EU och dess underorganisationer Studier eller forskning som ger studiemedel, stipendier eller lön Studierna eller forskningen ska bedrivas i det land man vistas i. Kulturarbete som huvudsaklig försörjning Gäller kulturarbetare som utför verksamhet som ger Sverige gott renommé. Det krävs att kulturarbetaren kan försörja sig på kulturarbetet.

8 Tjänstgöring vid företag i dessa fall a. tjänstgöring vid ett företag som är svensk juridisk person Exempel på juridiska personer är aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser. En enskild firma är inte en juridisk person. En svensk juridisk person har sitt säte i Sverige. b. tjänstgöring vid ett företag som är utländsk juridisk person över vilken en svensk juridisk person har ett bestämmande inflytande c. tillfällig tjänstgöring i utlandet vid en utländsk juridisk person som bedriver verksamhet i Sverige Företaget ska inte vara vilande. d. en i förväg tidsbegränsad tjänstgöring vid en utländsk juridisk person Detta kan till exempel vara en expertförordnande vid ett utländskt företag. Tjänstgöring vid verksamhet i utlandet som i övrigt bedöms väsentlig för det svenska samhället Synnerliga skäl med hänsyn till sociala förhållanden Exempel på sådant är medicinska skäl eller att familjeförhållandena ändras under elevens skolgång. Så ansöker du Tänk på att vid ansökan ange korrekt organisationsnummer för företaget arbetsgivarintyget ska undertecknas av behörig firmatecknare hos arbetsgivaren det ska framgå av arbetsgivarintyget om anställningen är tidsbegränsad eller en tillsvidareanställning i övrigt bifoga de intyg som behövs för att styrka att eleven utgör underlag för statsbidrag Ansökan om behörighet svensk utlandsskola (119 kb) Vårdnadshavaren eller utlandsskolan skickar in ansökan med bilagor till Skolverket: utlandsskolor.statsbidrag@skolverket.se Vad händer sen? Skolverket handlägger och beslutar om statsbidrag löpande Skolverket meddelar beslutet om statsbidraget till skolan - vid avslag skickas det även till vårdnadshavaren Skolan ger besked om antagning och om statsbidraget har beviljats

9 Bilagor till ansökan Vårdnadshavaren fyller i den bilaga som är aktuell och arbetsgivaren intygar tjänstgöringen med sin underskrift. Detta gäller för blanketterna A-E. A. Tjänstgöring vid en svensk myndighet eller organisation (76 kb) B. Tjänstgöring vid internationell organisation (76 kb) C. Tjänstgöring vid ett företag som är svensk juridisk person (76 kb) D. Tjänstgöring vid ett företag som är en utländsk juridisk person över vilken en svensk juridisk... (75 kb) E. Tillfällig tjänstgöring i utlandet vid en utländsk juridisk person som bedriver verksamhet i Sv. (97 kb) F. En i förväg tidsbegränsad tjänstgöring vid en utländsk juridisk person (76 kb) G. Studier eller forskning som ger studiemedel, stipendier eller lön (78 kb) Bifoga CSN-intyg och/eller kopia av beslut om stipendium/lön samt intyg från institutionen där forskningen ska bedrivas. H. Kulturarbete som huvudsaklig försörjning (76 kb) Om du har en uppdragsgivare, bifoga ett intyg om vad det är för typ av konstnärlig verksamhet och varför den ska bedrivas i utlandet. I. Verksamhet i utlandet som i övrigt bedöms väsentlig för det svenska samhället (76 kb) J. Synnerliga skäl med hänsyn till sociala förhållanden (78 kb)

10 Kommentarer och frågetecken 1 På Skolverkets hemsida finns inte företeelsen att kommuner finansierar elevers skolgång i svenska utlandsskolor beskriven. 2 Det finns en tydlig beskrivning av vilka som omfattas som målgrupp för de svenska utlandsskolorna 3 Det finns en mycket tydlig reglering av hur stadsbidragsansökan för elever i målgruppen går till, det finns ett flertal bilagor som ska tillsändas Skolverket innan Skolverket tar ställning till finansiering av elevplats. 4 Det finns därför ingen reglering som styr hur och på vilken grund en svensk utlandsskola skulle prioritera att anta en elev alternativt att inte anta en elev som inte tillhör målgruppen 5 Det förefaller vanligt att företaget där föräldrarna arbetar alternativt familjen själv finansierar hela eller delar av skolavgiften 6 Kan konstateras att tre grundläggande faktorer som reglerar svenska skolor, kommunala o fristående därmed inte reglerar de svenska utlandsskolorna för de fall de tar emot elever som inte tillhör målgruppen: Faktor 1 rättsäker antagning Faktor 2 rätt till kostnadsfri undervisning Faktor 3 Det saknas reglering av skolbidraget till svensk utlandsskola finns i detalj reglerat till de skolor som kommunen är skyldig att finansiera. Är i detalj reglerat avseende fristående skolor, avseende andra kommuner, landsting och skolor med staten som huvudman 7 En generell rättighet för folkbokförda elever att på Västerås stads bekostnad förlägga ett utbildningsår till en svensk utlandsskola skulle kunna leda till ökade kostnader genom A För elev som vistas utomlands tillsammans med förälder: Vårdnadshavare o skola söker bidrag på två ställen, både hos Skolverket och kommunen. Den finansiering som annars skulle kommit från företag eller familj flyttas till kommunen B För vårdnadshavare som vistas utomlands tillsammans med förälder: De vårdnadshavare och skolor som inte beviljas statsbidrag kommer att begära finansiering av kommunen och i andra hand från det anställande företaget C Sannolikheten för en förlängd studietid ökar. Det finns för svenska elever som gör ett utbytesår en reglering i Skollagen som innebär rätt att fullfölja studierna efter ett utbytesår. I praktiken innebär det ofta att man sammanlagt läser 3 år i Sverige + ett utbytesår i utlandet. I de fallen blir det kostnadsneutralt för kommunen eftersom kommunen inte finansierar studierna under utbytesåret.

11 8 Osäkerhet kring Västerås Stads ansvar för eleven under studietiden? Försäkringar etc? att studier faktiskt bedrivs?

Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet

Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet Läs först igenom Anvisningar till elevuppgifter Ansökan avser svensk utlandsskola eller distansundervisning vilken

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-02-24 20 Gymnasieutbildning utomlands (UN 2016.007) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Bilaga A. Eleven. Elevens vårdnadshavare. Söker till skola: Vårdnadshavaren är tillsvidareanställd tillfälligt anställd hos intygsgivaren

Bilaga A. Eleven. Elevens vårdnadshavare. Söker till skola: Vårdnadshavaren är tillsvidareanställd tillfälligt anställd hos intygsgivaren Bilaga A Arbetsgivarintyg Anställd inom svensk myndighet eller svensk organisation (SFS 1994:519, 3 1. och Anvisningar till elevuppgifter Villkor för behöriga elever i svensk utbildning i utlandet) Ange

Läs mer

Förordning (1994:519) om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar

Förordning (1994:519) om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar Förordning (1994:519) om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar SFS nr: 1994:519 Departement/myndighet: Utbildningsdepartementet Utfärdad: 1994-05-11 Ändrad: t.o.m. SFS 2008:622

Läs mer

Rätt till bidrag för studier vid svensk skola i utlandet.

Rätt till bidrag för studier vid svensk skola i utlandet. Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-15 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-09-25 Rätt till bidrag för studier vid

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet

Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet Läs först igenom Anvisningar till elevuppgifter nedan (sid 6.) Ansökan upprättas i samråd med utlandsskola/sofia Distansundervisning/Värmdö

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Statsbidragsenheten Dnr 2016:22 1 (6) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan.

Läs mer

Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande

Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande VERSION. 208-02-5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDENS Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande Antagna av barn- och ungdomsnämnden den 0 april 208 Innehåll. Skolpliktens

Läs mer

Skolskjutsreglemente Flens kommun

Skolskjutsreglemente Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1981:3 623 Skolskjutsreglemente Flens kommun Förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola Antagen av kommunfullmäktige 1981-02-24 127 Reviderat

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1! " # $ 3 % $ & 4 ' & $ % #(# & $ )#*)#(( & $ + & $$ + #, $& -, $,., & /, " #+# 0,1(&2 0 / ) 3

Läs mer

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Dnr 2015:815 1 (8) Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Innehåll Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 1 Om bidraget 2 Sök bidrag för F-3 2 Sök

Läs mer

Bidrag till bostadsanpassning

Bidrag till bostadsanpassning Bidrag till bostadsanpassning 1 2 Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som en enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Syftet med bostadsanpassningsbidraget

Läs mer

2014-08-25. ajournering klockan 17.30 17-50

2014-08-25. ajournering klockan 17.30 17-50 1(23) Plats och tid Bollebygdskolans gamla 79 matsal, måndagen den 25 augusti 2014, klockan 16.00 ajournering klockan 17.30 1750 Ordförande ande Fredrik Olofsson (C) Fredrik Olofsson (C) Rune Kennborn

Läs mer

Fritidshemssatsningen

Fritidshemssatsningen 1 (9) Fritidshemssatsningen Ansökan om statsbidrag bidragsåret 2016/17 Skolverket Information 1 (9) Innehållsförteckning Fritidshemssatsningen... 2 Vad får bidraget användas till?... 2 Insatser bidraget

Läs mer

Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013

Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013 1(6) Barn- och utbildningsnämnden Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013 Ärendet Förvaltningen föreslår att regler för skolpeng utomlands fastställs. s förslag till beslut Barn-

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-01-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Bengtsfors kommuns reglemente för elevresor

Bengtsfors kommuns reglemente för elevresor Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer 2012.725.003 4, 2013-02-06 1(7) Bengtsfors kommuns reglemente

Läs mer

Skolskjutsreglemente. för Kristianstads kommun. Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden. Redaktionell revidering juni 2015

Skolskjutsreglemente. för Kristianstads kommun. Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden. Redaktionell revidering juni 2015 Skolskjutsreglemente för Kristianstads kommun Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2011-06-07 Redaktionell revidering juni 2015 Reglemente för skolskjutsverksamheten i Kristianstads kommun Det finns

Läs mer

Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun

Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun Fr.o.m. läsåret 11/12 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2007-08-23 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 2008-03-18 Reviderad

Läs mer

Bilaga A. Eleven. Elevens vårdnadshavare. Söker till skola: Vårdnadshavaren är tillsvidareanställd. tillfälligt anställd hos intygsgivaren

Bilaga A. Eleven. Elevens vårdnadshavare. Söker till skola: Vårdnadshavaren är tillsvidareanställd. tillfälligt anställd hos intygsgivaren Arbetsgivarintyg Bilaga A Anställd inom svensk myndighet eller svensk organisation Ange namn och organisationsnummer Ange beräknad anställningstid i utlandet Bilaga B Arbetsgivarintyg Anställd inom internationell

Läs mer

Undervisning för elever placerade i HVB-hem 1 med behov av särskild undervisning utanför hemkommunens verksamhet

Undervisning för elever placerade i HVB-hem 1 med behov av särskild undervisning utanför hemkommunens verksamhet 1 Bilaga 19 Råd och rekommendationer 2011-09-01 Undervisning för elever placerade i HVB-hem 1 med behov av särskild undervisning utanför hemkommunens verksamhet Inledning Alla barn och ungdomar, oberoende

Läs mer

Skolskjutspolicy för Staffanstorps kommun

Skolskjutspolicy för Staffanstorps kommun [1] Skolskjutspolicy för Staffanstorps kommun 1. Inledning Varje kommun ska vid utformningen av utbildningen beakta vad som är ändamålsenligt från kommunikationssynpunkt för eleverna. Denna policy utgår

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:122 Diarienr: 2001/2047 Gymnasieelevers resor, inackordering

Cirkulärnr: 2001:122 Diarienr: 2001/2047 Gymnasieelevers resor, inackordering Cirkulärnr: 2001:122 Diarienr: 2001/2047 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Gymnasieelevers resor, inackordering Laina Kämpe Datum: 2001-10-30 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelse Skolstyrelse/motsvarande

Läs mer

Regler för skolskjuts Grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola

Regler för skolskjuts Grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola REGLER 1(16) 2015-04-01 BOU 2015/134 nr 2015.1496 Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Björn Tideman, Handläggare 0171-526 32 bjorn.tideman@bildning.habo.se Dokumentansvarig:

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Vaxholms stad

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Vaxholms stad 89/2015 Ärn BUN 2015/127.610 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Vaxholms stad 2015-11-23 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708 00 Fax: 08-541

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2011:189 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16

RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16 RIKTLINJER FÖR MOTTAGANDE OCH INTRODUKTION AV NYANLÄNDA BARN OCH ELEVER I STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-02-16 1 Inledning Stenungsunds kommun tar emot nyanlända barn och elever i åldrarna 0-18 år. Barn 0-5

Läs mer

Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun

Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun Riktlinjer Fastställt av Skoldirektör, delegation 2015:42 Datum för fastställande 2015-10-13 Giltighetstid Tills vidare + översyn

Läs mer

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap 2010-03-31 Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112 Kommittédirektiv Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad Dir. 2015:112 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för val av förskoleklass och grundskola i Sollentunakommun Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2012-11-20, 123 Innehållsförteckning0 1! Skolvalet - fristående skolor i Sollentuna... 2! 2! Skolvalet

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Regler för godkännande av enskild anordnare att starta och driva förskola och pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun

Regler för godkännande av enskild anordnare att starta och driva förskola och pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun Regler för godkännande av enskild anordnare att starta och driva förskola och pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun Innehållsförteckning 1. Inledning.....sid. 2 1.1. Ansökan och godkännande 1.2. Handläggning

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2011-06-09 Birgitta Öhrström DNR 160/2011-617 Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman Inledning Enskilda får enligt

Läs mer

Utbetalning. Insatser genomförs. mars

Utbetalning. Insatser genomförs. mars Ansökan 22 januari 2016 Beslut om beviljade bidrag mars Utbetalning mars Insatser genomförs Ekonomisk redovisning januari 2017 Uppföljning av insats januari 2017 Statsbidrag för utbildning i svenska för

Läs mer

Andra familjeekonomiska stöd

Andra familjeekonomiska stöd Andra familjeekonomiska stöd De familjeekonomiska stöden är viktiga för de flesta barnfamiljers ekonomi. Det finns tre typer av förmåner: generella bidrag som till exempel allmänna barnbidrag, försäkringar

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts i Värmdö kommun

Riktlinjer för skolskjuts i Värmdö kommun Riktlinjer för skolskjuts i Värmdö kommun Enligt skollagen (2010:800) ska utbildningen i grundskolan vara kostnadsfri. Det innebär att om vissa krav uppfylls har eleven rätt till skolskjuts som bekostas

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Informationsblad 1 (6) Entreprenad och samverkan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om entreprenad och samverkan, i samband med myndighetens tillsyn. Det är med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-10-19 Djurgymnasiet Stockholm terese.laurentkarlsson@djurgymnasiet.com Rektorn vid Djurgymnasiet mimi.englund@djurgymnasiet.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Djurgymnasiet i Stockholms

Läs mer

Ansvar för utbildning och särskilda stödinsatser i skola och barnomsorg vid placeringar i annan kommun m.m. Ersätter: 1997:202 Bilagor:

Ansvar för utbildning och särskilda stödinsatser i skola och barnomsorg vid placeringar i annan kommun m.m. Ersätter: 1997:202 Bilagor: Cirkulärnr: 2006:18 Diarienr: 2006/0876 Handläggare: Laina Kämpe Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2006-05-23 Mottagare: Barnomsorg Skola Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Instruktioner Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Anmälningsblankett för heltidsstudier

Instruktioner Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Anmälningsblankett för heltidsstudier Instruktioner Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Anmälningsblankett för heltidsstudier Sofia Distansundervisning vänder sig till elever i årskurs 6-9. Blanketter och information kan hämtas

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Riktlinjer för inackorderingstillägg och elevresor avseende elever i gymnasieskolan. Inackorderingstillägg

Riktlinjer för inackorderingstillägg och elevresor avseende elever i gymnasieskolan. Inackorderingstillägg BESLUT Barn- och utbildningskontoret Datum Sid 2011-12-15 Dnr 2011BUN061 1 (5) 2012-10-18 Revidering 2012-04-22 Revidering Dnr 2014BUN007/2014KS083 Riktlinjer för inackorderingstillägg och elevresor avseende

Läs mer

Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro och för att bevaka skolplikt

Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro och för att bevaka skolplikt HANDLÄGGNINGSRUTIN från Barn- och utbildningskontoret Beslut datum: 2013-09-19 rev. 2014-01-30 Förvaltningschef Åse Modin Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro

Läs mer

Yttrande betr betänkande SOU 2009:27 Ta Klass Dnr 2009/27

Yttrande betr betänkande SOU 2009:27 Ta Klass Dnr 2009/27 Datum 2009-07-28 Ruth Rahkola Ordförande Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande betr betänkande SOU 2009:27 Ta Klass Dnr 2009/27 Sammanfattning Piteå kommun instämmer med att en utpräglad elitutbildning

Läs mer

Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden 2009-10-28 105 Reviderad 2013-11-20 Revideras september 2014

Läs mer

Information om statsbidraget för Lärarlönelyftet

Information om statsbidraget för Lärarlönelyftet 1 (5) Den här informationen vänder sig till huvudmän för kommunal eller fristående skola. Den handlar om de tekniska aspekter som rör utbetalning av statsbidrag för Lärarlönelyftet. Vad är Lärarlönelyftet?

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskofa vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium Jönköping i Jönköpings kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskofa vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium Jönköping i Jönköpings kommun kolinspektionen Mikael Elias Gymnasium AB Box 213 101 24 Stockholm Att: staffan.morner@academedia.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskofa vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium Jönköping

Läs mer

Kommittédirektiv. Yrkesdansarutbildning i klassisk dans. Dir. 2008:32. Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008

Kommittédirektiv. Yrkesdansarutbildning i klassisk dans. Dir. 2008:32. Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Kommittédirektiv Yrkesdansarutbildning i klassisk dans Dir. 2008:32 Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för att

Läs mer

Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun

Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun 2014-01-30 1 (5) Kommunförvaltningen Handlingsplan Dnr: UN 2013/372 Ester Alavei Utbildningsspecialist Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun Syftet med handlingsplanen är att skolorna i

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts

Riktlinjer för skolskjuts Riktlinjer för skolskjuts Reviderade riktlinjer för skolskjutsverksamhet i Upplands-Bro kommun. Fastställda av Utbildningsnämnden 2014-06-03 Un 32 kommun@upplands-bro.se 08-581 690 00 Skolskjuts enlig

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till en fristående skola) Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut

Läs mer

Rättsläget avseende skolskjuts vid växelvis boende

Rättsläget avseende skolskjuts vid växelvis boende 1 (7) Avdelningen för utbildningsinspektion Ulrika Lindmark Rättsläget avseende skolskjuts vid växelvis boende 1 Sammanfattning I korthet kan man säga att praxis för närvarande innebär att kommunerna när

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Teckenspråk och teckenspråkiga - översyn av teckenspråkets ställning -svar på remiss från kommunstyrelsen

Teckenspråk och teckenspråkiga - översyn av teckenspråkets ställning -svar på remiss från kommunstyrelsen Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Elisabeth Grothe Tfn: 508 09 416 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-08-16 Till Norrmalms staddsdelsnämnd Teckenspråk och teckenspråkiga

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever

Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever Fastställt av Utbildningsnämnden Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever Inom Utbildningsnämndens verksamhetsområde 2015-12-07 Ronneby Kommun Johanna Månsson Chef Start Ronneby Annika Forss Kvalitetssamordnare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Utbildningsförvaltningen Avdelningen för personal- och kompetensförsörjning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-17 Handläggare Susannah Sjöberg Telefon: 08-50833648 Till Utbildningsnämnden 2015-11-26 Statsbidrag

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning en Stockholms kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun 2(9) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten

Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten Reviderad 2013-03 Versionsnummer 1 Innehåll 1.0 Skolskjuts i Finspångs kommun 2 1.1 Elever i grundskola och grundsärskola 2 1.2 Elever i gymnasieskolan

Läs mer

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016.

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Kommunerna kunde ansöka om statsbidrag för Komvux under hösten 2015, avseende bidragsåret

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun 2013-04-12 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun Inledning För att en elev skall kunna tas emot i särskolan måste bedömningen ha gjorts att eleven tillhör grundsärskolans

Läs mer

Handlingsplan för frånvaro

Handlingsplan för frånvaro Sjömarkenskolan F-6 Augusti 2014 Handlingsplan för frånvaro När träder handlingsplanen in? Vid Orosfrånvaro... då anmäld frånvaro överstiger något av följande kriterier: Ströfrånvaro överstigande 6 dagars

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun 1(5) BILDNINGSNÄMNDEN 2012-06-12 Dnr Maria Kjällström, Förvaltningschef 054-515104 maria.kjallstrom@hammaro.se Enligt skollagen ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

REGELVERK FRISTÅENDE FRITIDSVERKSAMHET 2015-03-10

REGELVERK FRISTÅENDE FRITIDSVERKSAMHET 2015-03-10 REGELVERK FRISTÅENDE FRITIDSVERKSAMHET 2015-03-10 Villkor och rätt till bidrag för Fristående fritidsverksamhet Beslutade av Barn- och utbildningsnämnden 2009-11-19 105 Reviderade efter ny skollag 2012-09-26

Läs mer

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76)

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-15 GN-2013/39.630 1 (7) HANDLÄGGARE Ekenstein Kling, Gunilla, Indra Kullenberg 08-535 360 56, 08-535 360 81 Gunilla.Ekenstein-Kling@huddinge.se Indra.Kullenberg@huddinge.se

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Barbro Nässén Undervisningsråd

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Barbro Nässén Undervisningsråd Beslut Eslövs folkhögskolas garantiförening, ideell förening Sturegatan 12 241 31 ESLÖV 2005-02-25 1 (1) Dnr 54-2004:3221 Genomförd inspektion av utbildningen vid den fristående gymnasieskolan Grundtvig

Läs mer

Dnr 44-2010 5066 2011-05-02. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall

Dnr 44-2010 5066 2011-05-02. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall Dnr 44-2010 5066 2011-05-02 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall Beslut 2011-05-02 2(2) Dnr 44-2010 5066 Norrlindens Kunskapscentrum AB Jan Kibe jan.kibe@skvadern.nu

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

Information om fördelning av ekonomiska resurser för arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd från och med 1 januari 2015 och tillsvidare

Information om fördelning av ekonomiska resurser för arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd från och med 1 januari 2015 och tillsvidare 2014-11-03 STENUNGSUNDS KOMMUN Information om fördelning av ekonomiska resurser för arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd från och med 1 januari 2015 och tillsvidare I skollagen och tillämpliga

Läs mer

ANSÖKAN OM RÄTT TILL BIDRAG FÖR PEDAGOGISK OMSORG Enligt 25 kap. 10 skollagen.

ANSÖKAN OM RÄTT TILL BIDRAG FÖR PEDAGOGISK OMSORG Enligt 25 kap. 10 skollagen. Malmö stad Förskoleförvaltningen ANSÖKAN OM RÄTT TILL BIDRAG FÖR PEDAGOGISK OMSORG Enligt 25 kap. 10 skollagen. Ange namn på verksamheten Ange planerat startdatum Ange totalt antal platser Ange antal platser/dagbarnvårdare

Läs mer

Skolskjuts för elev som valt annan kommunal grundskola än den man är placerad i enligt upptagningsområde dvs. Val av annan skola (bilaga 2)

Skolskjuts för elev som valt annan kommunal grundskola än den man är placerad i enligt upptagningsområde dvs. Val av annan skola (bilaga 2) KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Administrativ chef Mats Linde Planeringssekreterare Wolfgang Friedh 1 (5) Skolskjuts för elev som valt annan kommunal grundskola än

Läs mer

Uppsala. ÄTcJt. Antagningsregler för förskoleklass och grundskola. Barn- och ungdomsnämnden. Förslag till beslut

Uppsala. ÄTcJt. Antagningsregler för förskoleklass och grundskola. Barn- och ungdomsnämnden. Förslag till beslut AouJ 20IM-+Z Uppsala KOMMUN ÄTcJt KONTORET FOR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Al Handläggare Datum Sophie Boekhout 2014-09-08 Diarienummer BUN-2014-1418 Barn- och ungdomsnämnden Antagningsregler för förskoleklass

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Förskola, fritidshem och pedagogisk Vårt utbud Förskola Förskolan vänder sig till barn från ett till fem år. Utbildning i förskolan

Läs mer

Tionde skolåret - ett utvecklingsprojekt

Tionde skolåret - ett utvecklingsprojekt UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-26 Handläggare: Björn Johansson Heléne Wallerstedt Telefon: 08 508 33 818 076 12 90 780 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Information om ansökan 2015

Information om ansökan 2015 Dnr 2014:1190 1 (8) Information om ansökan 2015 Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan I det här dokumentet finns information om statsbidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Förord 3 Riksgymnasieverksamheten 4 Skola 6 Habilitering 7 Elevhem 8 Villkor för antagning 9 Finansiering av verksamheten 10 Riksgymnasieåret 12 Huvudmän för riksgymnasierna

Läs mer

Kf 117 Dnr 00162/2015 003. Yttranden har endast inlämnats av Vänsterpartiet. Kommunfullmäktiges beslut

Kf 117 Dnr 00162/2015 003. Yttranden har endast inlämnats av Vänsterpartiet. Kommunfullmäktiges beslut ARV1DSJAURS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Ärviesjdvrien komniuvdna Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 2015-06-23 156 Kf 117 Dnr 00162/2015 003 Regler och riktlinjer för skolskjutsar Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Regler för placering, peng och avgift 2015

Regler för placering, peng och avgift 2015 1(20) Regler för placering, peng och avgift 2015 1. Gemensamma regler för vårdnadshavare och huvudman... 2 1.1 Förskola och pedagogisk omsorg... 2 Föräldraledig för vård av annat barn... 3 Omsorg vid föräldraledighet

Läs mer

Information om restaurangkasinospel

Information om restaurangkasinospel Information om restaurangkasinospel För roulette-, tärnings- och kortspel eller så kallat restaurangkasinospel gäller bestämmelserna i lotterilagen (1994:1000) och lotteriförordningen (1994:1451). Den

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Futuraskolan Bergtorp i Futuraskolan AB hösten 2014. Antal svar: 51

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Futuraskolan Bergtorp i Futuraskolan AB hösten 2014. Antal svar: 51 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Futuraskolan Bergtorp i Futuraskolan AB hösten 2014 Antal svar: 51 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ingår i den regelbundna

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

Beslut för fristående grundskola

Beslut för fristående grundskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla Beslut för fristående grundskola efter tillsyn av Internationella Engelska Skolan i Järfälla kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2015-09-28 152 Reviderad - beslut av kommunstyrelsen 2016-03-07 30 Dnr 2015/1075 Direktivet gäller från 1 januari

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 1(8) Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Syfte Samverkansavtalet grundas på en gemensam strävan att genom utökad samverkan erbjuda alla elever som bor i de avtalsslutande kommunerna

Läs mer

Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014

Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014 Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014 Bildningssektorn, Åbo stad Svenskspråkig fostran och undervisning 1 Kriterier för elevantagning till svenskspråkig

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Montessori Friskola Gotland hösten 2014. Antal svar: 13

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Montessori Friskola Gotland hösten 2014. Antal svar: 13 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Montessori Friskola Gotland hösten 2014 Antal svar: 13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ingår i den regelbundna tillsynen

Läs mer