Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget med hänvisning till förvaltningens yttrande. Sammanfattning av ärendet Förslagsställaren föreslår att införa elektroniska medborgarförslag t.ex. i form av en app som ett komplement till blanketter som ska stoppas i kuvert, frankeras och skickas TJÄNSTESKRIVELSE in. Förvaltningen delar förslagsställarens mening att medborgarförslag är viktiga för att lämna förslag som kan bidra till en värdefull utveckling av den lokala demokratin och kommunen. Det finns flera olika möjligheter för medborgare att utöva inflytande, t.ex. genom att kontakta tjänstemän eller politiker, lämna synpunkter eller klagomål eller lämna ett medborgarförslag. När medborgare lämnar medborgarförslag kan de bifoga längre beslutsunderlag och bilagor som beskriver ärendet för att förtydliga sitt förslag och bidra till att utveckla demokratin eller kommunens verksamhet. Under 2016 inkom endast 7 medborgarförslag, år 2017 inkom 9 medborgarförslag och 2018 inkom 13 medborgarförslag. Det finns en digital blankett på kommunens hemsida för att enkelt kunna lämna medborgarförslag. Kommunvägledare på kundcenter kan hjälpa till vid behov med både ifyllnad och utskrift och ta emot förslag. Kommunen har en begränsad budget för utveckling av appar för medborgarförslag. På sikt införs allt fler e-tjänster i kommunen och förvaltningen delar förslagsställarens syn Telefon Fax (4)

2 på digitaliseringens fördelar i form av effektivitet. Förvaltningen tar med sig frågan om elektroniska medborgarförslag i arbetet med att utveckla digitaliseringen. Ärendet Förslagsställaren föreslår att införa elektroniska medborgarförslag t.ex. i form av en app som ett komplement till blanketter som ska stoppas i kuvert, frankeras och skickas in. Förvaltningen delar förslagsställarens mening att medborgarförslag är viktiga för att lämna förslag som kan bidra till en värdefull utveckling av den lokala demokratin och kommunen och öka intresset för politik. Hanteringen av medborgarförslag har ibland upplevts som byråkratisk, varför Nykvarn år 2016 införde en ny anvisning för hantering av medborgarförslag för att effektivisera och snabba på hanteringen så att medborgaren ska få svar inom 1 år. Anvisningen är framtagen utifrån SKL:s cirkulär 07:42 Förenklad hantering av medborgarförslag som ökar möjligheten till dialog med TJÄNSTESKRIVELSE medborgarna. Delaktigheten ökar också genom att medborgaren bjuds in att yttra sig på fullmäktige 5-7 minuter när ärendet behandlas både när ärendet anmäls och när svaret ska beslutas. Nykvarns e-strategi syftar till 24-timmars-kommunen för att möjliggöra omedelbar service via nätet/e-tjänster dygnet runt. Strategin har medfört satsningar på e-tjänster som gagnar många medborgare t.ex. ansökan till skola och förskola, söka bygglov och serveringstillstånd, lämna synpunkter och felanmälan, söka föreningsbidrag, skolornas lärplattform och e-formulär o.s.v. Syftet med e-strategin är att förbättra och effektivisera servicen till medborgare och företag och att underlätta deras kontakter med tjänstemän. Nykvarns e-tjänster syftar till att öka tillgängligheten, delaktigheten och insynen för kommunens medborgare och företag. Under 2016 inkom endast 7 medborgarförslag, år 2017 inkom 9 medborgarförslag och 2018 inkom 13 medborgarförslag. Majoriteten av förslagen avslås eller är redan Telefon Fax (4)

3 pågående ärenden. Många handlar om mindre frågor som skulle gå snabbare att lösa genom synpunktshanteringen eller genom direktkontakt med berörd tjänsteman. Kommunen har en begränsad budget för utveckling av appar för medborgarförslag. Det finns en digital blankett på kommunens hemsida för att enkelt kunna lämna medborgarförslag. Man kan fylla i blanketten digitalt och scanna och maila in den, så slipper man skriva ut och posta den med frimärken. Kommunvägledare på kundcenter kan hjälpa till vid behov med både ifyllnad och utskrift och ta emot förslag. En del medborgare föredrar pappersblanketter framför digitala lösningar, så kommunen behöver kunna erbjuda både och utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Regeringens satsning Digitalt först medför att allt fler tjänster inom offentlig sektor digitaliseras på sikt. Det kan finnas problem med behandlingen av känsliga personuppgifter i molntjänster utifrån Dataskyddsförordningen. Ibland skriver flera medborgare under förslaget, vilket skulle försvåras av en app. På sikt införs allt fler TJÄNSTESKRIVELSE e-tjänster i kommunen och förvaltningen delar förslagsställarens syn på digitaliseringens fördelar i form av effektivitet. Förvaltningen tar med sig frågan om elektroniska medborgarförslag i arbetet med att utveckla digitaliseringen. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Medborgarförslag Anvisning för medborgarförslag i Nykvarns kommun Kommunfullmäktiges protokollsutdrag Ekonomiska konsekvenser Ärendet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen eftersom det avslås. Utvecklandet av en app för medborgarförslag skulle kosta en del och det finns inga medel avsatta i budgeten. Barnkonventionskonsekvenser Telefon Fax (4)

4 Ärendet medför inte några större konsekvenser med hänsyn till barnkonventionen. Alla som är folkbokförda i kommunen har rätt att lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige. Denna rätt gäller även för barn och ungdomar, vilket kan öka ungas intresse för politik och deras möjlighet att påverka beslut som rör barn och unga och utveckla demokratin. Birgitta Elvås Sisilya Rhawi T.f. kommundirektör Kanslichef Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE Förslagsställaren Kundcenterchef IT-chef Akten Telefon Fax (4)

5

6

7

8

9 Anvisning för medborgarförslag i Nykvarns kommun

10 Innehållsförteckning Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni Anvisning för förvaltningens hantering av medborgarförslag i Nykvarns kommun...2 Interna rutiner för medborgarförslag:...2 Att ta emot medborgarförslag och bereda till Kommunfullmäktige...2 Rutin för hur medborgarförslag avslås eller avskrivs...3 Handläggarens ansvar...3 Så handläggs medborgarförslag i kommunen...4 Information till kommunfullmäktige...5 Utdrag ur Sveriges kommuner och landsting (SKL) Cirkulär 07:42 Förenklad hantering av medborgarförslag:...6 Beslutanderätten får överlåtas till styrelse eller nämnd...6 Närvarorätt i nämnd...6 Information från nämnd till fullmäktige...7 SKL cirkulär 2002:128 om att avskriva medborgarförslag:...7 Mall för avslagsbrev till förslagsställaren:...8 1

11 Mall för bekräftelsebrev till förslagsställaren:...9 Mall för underrättelsebrev innan beslut:...10 Mall för underrättelsebrev efter beslut:

12 Anvisning för förvaltningens hantering av medborgarförslag i Nykvarns kommun Många av de medborgarförslag som lämnas är av sådant slag att de normalt inte avgörs av fullmäktige. Därför ges fullmäktige sedan en ändring i kommunallagen den 1 juli 2007 en möjlighet att besluta att överlåta till styrelsen eller annan nämnd att besluta i ärenden som väckts genom medborgarförslag. Interna rutiner för medborgarförslag: Den första delen Interna rutiner för medborgarförslag är framför allt riktad till de tjänstemän och politiker som har en mer central roll i förslagsverksamheten. Det finns även Information om medborgarförslag som innehåller externa rutiner till hemsidan som är viktiga för medborgare i kommunen som vill lämna medborgarförslag. Dessa rutiner gäller för tjänstemän och politiker i Nykvarns kommun och är avsedda att skapa förutsättningar för medborgarna att väcka förslag på ett meningsfullt sätt. Med tanke på de regler och lagar som gäller för medborgarförslag är det av stor vikt att berörda tjänstemän och politiker är väl förtrogna med processen och att de behandlas inom 1 år. Rutinerna syftar till att göra det tydligt och enkelt för medborgare som vill lämna medborgarförslag. Att ta emot medborgarförslag och bereda till Kommunfullmäktige När det inkommer ett medborgarförslag diarieförs det och medborgaren får ett bekräftelsebrev. Kansliavdelningen ska så snart som möjligt granskas huruvida kommunen har befogenheter att fatta beslut i ärendet. Om så inte är fallet fattas ett avslagsbeslut och förslagsställaren meddelas detta skriftligen, se bilagd mall. 3

13 Om Kansliavdelningen bedömer att förslaget ryms inom kommunens ansvarsområde föreslås fullmäktige besluta om hur det ska beredas och beslutas. Ett medborgarförslag kan bara behandlas i sak i fullmäktige om det ligger inom fullmäktiges befogenhetsområde. Fullmäktige behöver inte alltid fatta beslut om förslaget. Vissa frågor är fullmäktige skyldig enligt kommunallagen att besluta om (t.ex. budget, frågor av principiell karaktär eller av särskilt stor vikt) och beslut i dessa kan inte överlåtas. I det fall medborgarförslaget klart ryms inom en enskild nämnds eller kommunstyrelsens ansvarsområde, bör den nämnden överlåtas ärendet för beredning och beslut. Möjligheten att överlåta beslut till nämnd ska hanteras med varsamhet och undvikas vid tveksamma fall. I det fall förslaget ryms under fullmäktiges ansvarsområde och det inte kan avgränsas till enskild nämnd eller om det av andra skäl är av principiellt eller kommungemensamt intresse så ska ärendet beslutas som ordinarie fullmäktigeärenden, dvs. beslutas efter beredning. Det innebär att fullmäktige beslutar att skicka förslaget till en viss nämnd som ansvarar för att utreda, för att därefter beslutas av en viss nämnd eller beredas av kommunstyrelsen och sedan beslutas av fullmäktige. Förslagsställaren får bekräftelsebrev från registrator när ärendet inkommer, vid inbjudan till att närvara på sammanträdena både när ärendet ska fördelas till styrelse eller nämnd samt när ärendet har beretts och ska beslutas. Förslagsställaren får även ett brev med fullmäktiges beslut, se bilagd mall. Ordförande kan välja att informera förslagsställaren vid större ärenden. 4

14 Rutin för hur medborgarförslag avslås eller avskrivs Kansliavdelningen skriver fram ett förslag till beslut till fullmäktiges presidium. Ett medborgarförslag ska avslås om: 1. det handlar om myndighetsutövning mot enskild eller personärende i övrigt 2. det är rasistiskt, odemokratiskt eller på annat sätt strider mot lag eller författning 3. frågan har behandlats i kommunfullmäktige de senaste fyra åren 4. frågan inte ryms inom den kommunala befogenheten eller behandlar flera olika ämnen i samma förslag Ett medborgarförslag kan avskrivas om: 1. Om beredningen inte kan avslutas inom ett år, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. 2. Frågan rör enkel felanmälan eller ren verkställighet av beslut. 3. Vid anonyma medborgarförslag går det inte att bedöma om medborgaren är folkbokförd i kommunen och har rätt att lämna förslag, varför ärendet avskrivs. Det går heller inte att svara förslagsställaren. Kansliavdelningen kan ge råd och svara på frågor om medborgarförslag och om sådant som inte ryms inom kommunens befogenheter, samt om möjligt hänvisa till annan lämplig instans, såsom statlig myndighet. Det är dock viktigt att inte vara avfärdande eller att avråda från att lämna förslag, utan om att upplysa om att man både kan lämna synpunkter eller ett medborgarförslag. 5

15 Handläggarens ansvar Handläggaren ska kontakta förslagsställaren inom 1 månad efter att ärendet har anmälts till kommunfullmäktige. Som handläggare av ett medborgarförslag ska du utreda och bereda ärendet, samla in synpunkter från berörda och skriva en tjänsteskrivelse med tydligt förslag till beslut i form av bifall eller avslag till förslaget. Om ärendet redan pågår kan förslaget bifallas med tillägg att det anses besvarat med en tydlig motivering. Vid oklarheter om förslaget kontakta medborgaren och fråga hur personen menar. Kontakta ekonomiavdelningen om ärendet får ekonomiska konsekvenser. Du ansvarar för att ärendet utreds och bereds och går upp till beslut inom 1 år från att det väcktes i fullmäktige. Vid återremiss ansvarar du för att komplettera utredningen med beaktande av synpunkterna från återremissen. Så handläggs medborgarförslag i kommunen Så här ser ärendets gång ut vid beredning av medborgarförslag och motioner. 1. En medborgare som är folkbokförd i kommunen väcker ett medborgarförslag i kommunfullmäktige och får bekräftelsebrev. 2. Kommunfullmäktige beslutar vem som ska besvara förslaget slutligt. Ibland är det kommunfullmäktige som besvarar förslaget slutligt, ibland är det en nämnd. 3. Om kommunfullmäktige ska besvara förslaget slutligt kan en nämnd, precis som vid beredningen av motioner och andra ärenden, få förslaget för yttrande. 4. Kommunstyrelsen besvarar enligt praxis aldrig medborgarförslag slutligt. 5. Var uppmärksam på om nämnden har fått medborgarförslaget för besvarande eller för yttrande. 6. Nämndsekreteraren ansvarar för att beslutet expedieras till kommunstyrelsen. 6

16 7. Kansliavdelningen bereder ärendet inför kommunstyrelsens behandling. 8. Kommunstyrelsen behandlar ärendet och kommunfullmäktige är vanligen sista beslutande instans. Beslutet expedieras till förslagsställaren. Medborgarförslag för slutligt besvarande av nämnd Om kommunfullmäktige har beslutat att nämnden ska besvara medborgarförslaget ska nämnden utöver sedvanlig ärendeberedning: 1. utse en kontaktperson (förtroendevald eller tjänsteman) som kontaktar förslagsställaren inom en månad från det att förslaget väcktes i kommunfullmäktige 2. bjuda in förslagsställaren till det sammanträde då nämnden behandlar ärendet slutligt besluta i sakfrågan 3. expediera beslutet och skriva ett kort och informativt brev till förslagsställaren 4. anmäla beslutet till kommunfullmäktige 5. verkställa beslutet om nämnden bifallit förslaget. Medborgarförslag för yttrande av nämnd Om kommunfullmäktige har beslutat att nämnden ska yttra sig över medborgarförslaget ska nämnden utöver sedvanlig ärendeberedning: 1. utse en kontaktperson (förtroendevald eller tjänsteman) som kontaktar förslagsställaren inom en månad från det att förslaget väcktes i kommunfullmäktige 2. yttra sig över förslaget 3. expediera beslutet, tjänsteskrivelsen samt bilagor till kansliavdelningen. Så skriver du yttranden över medborgarförslag Yttranden över medborgarförslag och motioner ska i princip utformas som andra tjänsteskrivelser med beslutsförslag till nämnd. Det ska framgå av 7

17 tjänsteskrivelsen om förvaltningen tillstyrker eller avstyrker medborgarförslaget, det vill säga om förvaltningen vill att fullmäktige bifaller eller avslår förslaget. Använd mallen för tjänsteskrivelse i LEX och fyll i beslutet att förvaltningen eller nämnden föreslår att kommunfullmäktige tillstyrker eller avstyrker medborgarförslaget. Utforma tjänsteskrivelsens förslag till beslut så här: Nämnden föreslår att kommunfullmäktige tillstyrker eller avstyrker medborgarförslaget. Undvik att skriva så här: Nämnden lämnar förvaltningens yttrande som sitt eget eller anser det besvarat. Endast om förslaget redan är genomfört eller under utredning bör beslutet vara att medborgarförslaget förklaras besvarad med hänvisning till redan pågående eller planerat arbete på förvaltningen som ligger i linje med förslaget. Svara först utred sedan Enligt kommunallagen bör medborgarförslag och motioner behandlas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att den väcktes. Om medborgaren föreslår en utredning av något slag ska du inte genomföra utredningen i det här skedet. Föreslå bara tillstyrkande eller avstyrkande på förslaget. Utred alltså inte i sak något innan kommunfullmäktige har bifallit förslaget om en utredning och lämnat ett utredningsuppdrag till nämnden. Tillstyrk eller avstyrk förslaget Undvik att slentrianmässigt anse medborgarförslag besvarade. Anses besvarad bör i huvudsak användas om förslag som redan är genomförda, är 8

18 under utredning eller om nämnden instämmer i förslagets intention men förslaget inte kan bifallas och verkställas i sin helhet. Om medborgarförslaget innehåller förslag i flera delar kan vissa förslag bifallas och vissa förslag avslås. I sådant fall kan också den nämnd som yttrar sig delvis tillstyrka och delvis avstyrka. Då är det viktigt att nämnden är tydlig med vilken del av förslaget nämnden tillstyrker. Information till kommunfullmäktige Styrelse/nämnder ska fortlöpande informera fullmäktige om de beslut som fattats i anledning av medborgarförslag. Fullmäktiges presidium ska två gånger per år redovisa de medborgarförslag som inte är färdigberedda. Fullmäktige ska informeras om anledningen till att ärendena inte avgjorts och när beslut kan beräknas fattas. Redovisningen ska göras på fullmäktiges ordinarie sammanträde under hösten. Beslut bör fattas inom 1 år. Om beredningen inte kan avslutas inom 1 år, skall detta och vad som har framkommit under utredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige har då möjlighet att avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. Utdrag ur Sveriges kommuner och landsting (SKL) Cirkulär 07:42 Förenklad hantering av medborgarförslag: Beslutanderätten får överlåtas till styrelse eller nämnd Av 5 kap. 25 kommunallagen i dess nya lydelse framgår att fullmäktige kan överlåta till styrelsen eller annan nämnd att besluta i ärende som väckts genom medborgarförslag utom i fall som anges i 3 kap. 9, dvs. ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. De nya reglerna gör att fullmäktige inledningsvis måste bestämma om ett ärende som väckts genom medborgarförslag ska avgöras av fullmäktige själv, eller om fullmäktige ska 9

19 överlåta till styrelsen eller en annan berörd nämnd att besluta i ärendet. Enligt förarbetena (prop. 2006/07:24 s. 10) är det inte möjligt att närmare precisera vilka ärenden som bör avgöras var i kommunen eller landstinget. Det kan finnas tillfällen då det är befogat att fullmäktige avgör ärenden som är vardagsnära. Det kan finnas frågor som inte är principiella eller av större vikt men som ändå är av stor politisk betydelse. Därför rekommenderas i propositionen att möjligheten att överlåta beslutanderätten på nämnd används med stor försiktighet. Det anförs också att det är viktigt att kommunicera med förslagsställaren om hur förslaget kommer att beredas i organisationen. Det bör observeras att fullmäktige får överlåta till en nämnd att besluta i ett ärende som väckts genom ett medborgarförslag endast efter beslut i varje enskilt ärende. Fullmäktige kan alltså inte generellt bemyndiga kommunstyrelsen eller annan nämnd att avgöra vissa ärenden som väckts genom medborgarförslag. Vidare ska den nämnd som fått ett medborgarförslag överlämnat till sig fatta ett självständigt beslut i ärendet. Beslutet bereds på samma sätt som nämnden bereder andra nämndärenden. Fullmäktige ska informeras om beslutet. Närvarorätt i nämnd Enligt 6 kap. 19 a kommunallagen i dess nya lydelse får nämnden eller styrelsen besluta att den eller de som har väckt ett medborgarförslag får närvara när nämnden behandlar ärendet och delta i överläggningarna men inte i besluten, förutsatt att fullmäktige har medgett det. Om närvarorätt medges kan förslagsställaren närmare presentera sitt förslag och lämna andra upplysningar som är av intresse för nämnden. Enligt förarbetena kan möjligheten att möta de förtroendevalda bidra till att minska avståndet mellan medborgare och förtroendevalda (prop. s. 14). Förslagsställaren ska kunna tillåtas att närvara även under beslutsfattandet men har naturligtvis 10

20 inte rätt att delta i själva beslutet genom att t.ex. framställa yrkanden eller få sin mening antecknad i protokollet (prop. s. 19). Beslutet att ge förslagsställaren närvarorätt kan utformas på olika sätt. Styrelsen eller nämnden kan antingen från fall till fall besluta om denna möjlighet eller låta den generellt stå öppen för alla som väckt medborgarförslag. Det bör dock observeras att en nämnds sammanträden måste vara slutna i ärenden som avser myndighetsutövning eller i vilka förekommer sekretessbelagda uppgifter, se 6 kap. 19 a tredje stycket kommunallagen. Information från nämnd till fullmäktige Enligt förarbetena är det angeläget att fullmäktige ges en möjlighet till insyn i hur medborgarförslag hanteras i nämnderna (prop. s. 16). I 6 kap. 27 a har därför tagits in en bestämmelse om att fullmäktige ska informeras om vilka beslut som har fattats med anledning av förslagen. Fullmäktige ska även informeras om de ärenden som inte avgjorts inom ettårsfristen. SKL cirkulär 2002:128 om att avskriva medborgarförslag: Liksom för motioner har fullmäktige en skyldighet att besluta i väckta ärenden. Detta gäller även om medborgarförslaget avser myndighetsutövning mot enskild eller frågan inte ryms inom den kommunala befogenheten. I sistnämnda fall kan det bli fråga om avslagsbeslut efter beredning. Fullmäktige kan dock under vissa förutsättningar i enlighet med 5 kap. 33 KL på samma grunder som gäller för motioner, avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. Liksom för motioner ska medborgarförslag beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att medborgarförslaget väcktes enligt kommunallagen. 33 En motion eller ett medborgarförslag bör beredas så, att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes. 11

21 Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva motionen eller medborgarförslaget från vidare handläggning. Lag (2002:249). 12

22 Mall för avslagsbrev till förslagsställaren: Merja Röntynen Registrator Telefon Avslag av medborgarförslag Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X NN NN-gatan XX Nykvarn Vi har mottagit Ditt medborgarförslag och det är registrerat enligt ovan. Ditt medborgarförslag enligt ovan har avskrivits eller avslagits den XX enligt punkt X nedan i Arbetsordning för kommunfullmäktige och fullmäktigeberedningar. Ett medborgarförslag ska avslås om: 1. det handlar om myndighetsutövning mot enskild eller personärende i övrigt 2. det är rasistiskt, odemokratiskt eller på annat sätt strider mot lag eller författning 3. frågan har behandlats i kommunfullmäktige de senaste fyra åren 4. frågan inte ryms inom den kommunala befogenheten eller behandlar flera olika ämnen i samma förslag Ett medborgarförslag kan avskrivas om: 5. Om beredningen inte kan avslutas inom ett år, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. 13

23 6. Frågan rör enkel felanmälan eller ren verkställighet av beslut. 7. Vid anonyma medborgarförslag går det inte att bedöma om medborgaren är folkbokförd i kommunen och har rätt att lämna förslag, varför ärendet avskrivs. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. Med vänlig hälsning Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag genom registrator Merja Röntynen Nykvarns kommun Nykvarn Tfn E-post kommun@nykvarn.se Mall för bekräftelsebrev till förslagsställaren: Merja Röntynen Registrator Telefon kommun@nykvarn.se Bekräftelse medborgarförslag NN NN-gatan XX Nykvarn Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X Vi har mottagit Ditt medborgarförslag och det är registrerat enligt ovan. Förslaget kommer att anmälas vid kommunfullmäktiges sammanträde den XX där man också kommer att besluta om förslaget ska beslutas av fullmäktige eller av någon nämnd. 14

24 Därefter överlämnas det till nämnd för utredning och beredning, för att slutligen besvaras vid ett senare kommunfullmäktigesammanträde eller nämndsammanträde. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning bör medborgarförslag besvaras inom ett år. Du har också möjlighet att presentera ditt medborgarförslag muntligt 5-7 minuter vid kommunfullmäktiges sammanträde innan kommunfullmäktige beslutar om vilken nämnd som ska behandla förslaget. Du får presentera ditt förslag, men inte delta i fullmäktiges efterföljande överläggning. Vi är tacksamma om du meddelar att du vill komma och yttra dig vid sammanträdet, men du får även komma oanmäld. Du kommer att få besked om när besvarandet kommer att ske och en inbjudan. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. Med vänlig hälsning Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag genom registrator Merja Röntynen Nykvarns kommun Nykvarn 15

25 Tfn E-post 16

26 Mall för underrättelsebrev innan beslut: Merja Röntynen Registrator Telefon NN NN-gatan XX Nykvarn Underrättelse om medborgarförslag Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X Ditt medborgarförslag enligt ovan kommer att besvaras vid kommunfullmäktiges eller nämndens sammanträde den XX. Du har också möjlighet att yttra dig över beslutet från kommunstyrelsen/nämnden innan kommunfullmäktige eller nämnden debatterar förslaget. Detta kan du göra skriftligt minst 10 dagar innan sammanträdet eller muntligt 5-7 minuter vid fullmäktiges sammanträde. Du får presentera ditt förslag, men inte delta i fullmäktiges eller nämndens efterföljande överläggning. Vi är tacksamma om du meddelar att du vill komma och yttra dig vid sammanträdet, men du får även komma oanmäld. Du kommer att få ett protokollsutdrag på kommunfullmäktiges eller nämndens beslut när protokollet är justerat. Bifogat finns tjänsteskrivelsen till ärendet samt utdrag från kommunstyrelsens/nämndens protokoll XX. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. 17

27 Med vänlig hälsning Effe Östman Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag genom registrator Merja Röntynen Nykvarns kommun Nykvarn Tfn E-post 18

28 Mall för underrättelsebrev efter beslut: Merja Röntynen Registrator Telefon NN NN-gatan XX Nykvarn Underrättelse beslut om medborgarförslag Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X Ditt medborgarförslag enligt ovan har besvarats vid kommunfullmäktiges eller nämndens sammanträde den XX. Här kommer expediering av kommunfullmäktiges eller nämndens beslut i ärendet och protokollsutdrag av fullmäktiges beslut. Bifogat finns tjänsteskrivelsen till ärendet samt utdrag från kommunfullmäktiges eller nämndens protokoll XX. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. Med vänlig hälsning Effe Östman Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag 19

29 genom kommunsekreterare Mikael Kjelleros-Endrell Nykvarns kommun Nykvarn Tfn E-post 20

30

31

32

33

34 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon Svar på medborgarförslag Inför elektroniska medborgarförslag som ett komplement till blanketter KS/2018:443 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget med hänvisning till förvaltningens yttrande. Sammanfattning av ärendet Förslagsställaren föreslår att införa elektroniska medborgarförslag t.ex. i form av en app som ett komplement till blanketter som ska stoppas i kuvert, frankeras och skickas TJÄNSTESKRIVELSE in. Förvaltningen delar förslagsställarens mening att medborgarförslag är viktiga för att lämna förslag som kan bidra till en värdefull utveckling av den lokala demokratin och kommunen. Det finns flera olika möjligheter för medborgare att utöva inflytande, t.ex. genom att kontakta tjänstemän eller politiker, lämna synpunkter eller klagomål eller lämna ett medborgarförslag. När medborgare lämnar medborgarförslag kan de bifoga längre beslutsunderlag och bilagor som beskriver ärendet för att förtydliga sitt förslag och bidra till att utveckla demokratin eller kommunens verksamhet. Under 2016 inkom endast 7 medborgarförslag, år 2017 inkom 9 medborgarförslag och 2018 inkom 13 medborgarförslag. Det finns en digital blankett på kommunens hemsida för att enkelt kunna lämna medborgarförslag. Kommunvägledare på kundcenter kan hjälpa till vid behov med både ifyllnad och utskrift och ta emot förslag. Kommunen har en begränsad budget för utveckling av appar för medborgarförslag. På sikt införs allt fler e-tjänster i kommunen och förvaltningen delar förslagsställarens syn Telefon Fax (4)

35 på digitaliseringens fördelar i form av effektivitet. Förvaltningen tar med sig frågan om elektroniska medborgarförslag i arbetet med att utveckla digitaliseringen. Ärendet Förslagsställaren föreslår att införa elektroniska medborgarförslag t.ex. i form av en app som ett komplement till blanketter som ska stoppas i kuvert, frankeras och skickas in. Förvaltningen delar förslagsställarens mening att medborgarförslag är viktiga för att lämna förslag som kan bidra till en värdefull utveckling av den lokala demokratin och kommunen och öka intresset för politik. Hanteringen av medborgarförslag har ibland upplevts som byråkratisk, varför Nykvarn år 2016 införde en ny anvisning för hantering av medborgarförslag för att effektivisera och snabba på hanteringen så att medborgaren ska få svar inom 1 år. Anvisningen är framtagen utifrån SKL:s cirkulär 07:42 Förenklad hantering av medborgarförslag som ökar möjligheten till dialog med TJÄNSTESKRIVELSE medborgarna. Delaktigheten ökar också genom att medborgaren bjuds in att yttra sig på fullmäktige 5-7 minuter när ärendet behandlas både när ärendet anmäls och när svaret ska beslutas. Nykvarns e-strategi syftar till 24-timmars-kommunen för att möjliggöra omedelbar service via nätet/e-tjänster dygnet runt. Strategin har medfört satsningar på e-tjänster som gagnar många medborgare t.ex. ansökan till skola och förskola, söka bygglov och serveringstillstånd, lämna synpunkter och felanmälan, söka föreningsbidrag, skolornas lärplattform och e-formulär o.s.v. Syftet med e-strategin är att förbättra och effektivisera servicen till medborgare och företag och att underlätta deras kontakter med tjänstemän. Nykvarns e-tjänster syftar till att öka tillgängligheten, delaktigheten och insynen för kommunens medborgare och företag. Under 2016 inkom endast 7 medborgarförslag, år 2017 inkom 9 medborgarförslag och 2018 inkom 13 medborgarförslag. Majoriteten av förslagen avslås eller är redan Telefon Fax (4)

36 pågående ärenden. Många handlar om mindre frågor som skulle gå snabbare att lösa genom synpunktshanteringen eller genom direktkontakt med berörd tjänsteman. Kommunen har en begränsad budget för utveckling av appar för medborgarförslag. Det finns en digital blankett på kommunens hemsida för att enkelt kunna lämna medborgarförslag. Man kan fylla i blanketten digitalt och scanna och maila in den, så slipper man skriva ut och posta den med frimärken. Kommunvägledare på kundcenter kan hjälpa till vid behov med både ifyllnad och utskrift och ta emot förslag. En del medborgare föredrar pappersblanketter framför digitala lösningar, så kommunen behöver kunna erbjuda både och utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Regeringens satsning Digitalt först medför att allt fler tjänster inom offentlig sektor digitaliseras på sikt. Det kan finnas problem med behandlingen av känsliga personuppgifter i molntjänster utifrån Dataskyddsförordningen. Ibland skriver flera medborgare under förslaget, vilket skulle försvåras av en app. På sikt införs allt fler TJÄNSTESKRIVELSE e-tjänster i kommunen och förvaltningen delar förslagsställarens syn på digitaliseringens fördelar i form av effektivitet. Förvaltningen tar med sig frågan om elektroniska medborgarförslag i arbetet med att utveckla digitaliseringen. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Medborgarförslag Anvisning för medborgarförslag i Nykvarns kommun Kommunfullmäktiges protokollsutdrag Ekonomiska konsekvenser Ärendet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen eftersom det avslås. Utvecklandet av en app för medborgarförslag skulle kosta en del och det finns inga medel avsatta i budgeten. Barnkonventionskonsekvenser Telefon Fax (4)

37 Ärendet medför inte några större konsekvenser med hänsyn till barnkonventionen. Alla som är folkbokförda i kommunen har rätt att lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige. Denna rätt gäller även för barn och ungdomar, vilket kan öka ungas intresse för politik och deras möjlighet att påverka beslut som rör barn och unga och utveckla demokratin. Birgitta Elvås Sisilya Rhawi T.f. kommundirektör Kanslichef Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE Förslagsställaren Kundcenterchef IT-chef Akten Telefon Fax (4)

38

39

40 Anvisning för medborgarförslag i Nykvarns kommun

41 Innehållsförteckning Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni Anvisning för förvaltningens hantering av medborgarförslag i Nykvarns kommun...2 Interna rutiner för medborgarförslag:...2 Att ta emot medborgarförslag och bereda till Kommunfullmäktige...2 Rutin för hur medborgarförslag avslås eller avskrivs...3 Handläggarens ansvar...3 Så handläggs medborgarförslag i kommunen...4 Information till kommunfullmäktige...5 Utdrag ur Sveriges kommuner och landsting (SKL) Cirkulär 07:42 Förenklad hantering av medborgarförslag:...6 Beslutanderätten får överlåtas till styrelse eller nämnd...6 Närvarorätt i nämnd...6 Information från nämnd till fullmäktige...7 SKL cirkulär 2002:128 om att avskriva medborgarförslag:...7 Mall för avslagsbrev till förslagsställaren:...8 1

42 Mall för bekräftelsebrev till förslagsställaren:...9 Mall för underrättelsebrev innan beslut:...10 Mall för underrättelsebrev efter beslut:

43 Anvisning för förvaltningens hantering av medborgarförslag i Nykvarns kommun Många av de medborgarförslag som lämnas är av sådant slag att de normalt inte avgörs av fullmäktige. Därför ges fullmäktige sedan en ändring i kommunallagen den 1 juli 2007 en möjlighet att besluta att överlåta till styrelsen eller annan nämnd att besluta i ärenden som väckts genom medborgarförslag. Interna rutiner för medborgarförslag: Den första delen Interna rutiner för medborgarförslag är framför allt riktad till de tjänstemän och politiker som har en mer central roll i förslagsverksamheten. Det finns även Information om medborgarförslag som innehåller externa rutiner till hemsidan som är viktiga för medborgare i kommunen som vill lämna medborgarförslag. Dessa rutiner gäller för tjänstemän och politiker i Nykvarns kommun och är avsedda att skapa förutsättningar för medborgarna att väcka förslag på ett meningsfullt sätt. Med tanke på de regler och lagar som gäller för medborgarförslag är det av stor vikt att berörda tjänstemän och politiker är väl förtrogna med processen och att de behandlas inom 1 år. Rutinerna syftar till att göra det tydligt och enkelt för medborgare som vill lämna medborgarförslag. Att ta emot medborgarförslag och bereda till Kommunfullmäktige När det inkommer ett medborgarförslag diarieförs det och medborgaren får ett bekräftelsebrev. Kansliavdelningen ska så snart som möjligt granskas huruvida kommunen har befogenheter att fatta beslut i ärendet. Om så inte är fallet fattas ett avslagsbeslut och förslagsställaren meddelas detta skriftligen, se bilagd mall. 3

44 Om Kansliavdelningen bedömer att förslaget ryms inom kommunens ansvarsområde föreslås fullmäktige besluta om hur det ska beredas och beslutas. Ett medborgarförslag kan bara behandlas i sak i fullmäktige om det ligger inom fullmäktiges befogenhetsområde. Fullmäktige behöver inte alltid fatta beslut om förslaget. Vissa frågor är fullmäktige skyldig enligt kommunallagen att besluta om (t.ex. budget, frågor av principiell karaktär eller av särskilt stor vikt) och beslut i dessa kan inte överlåtas. I det fall medborgarförslaget klart ryms inom en enskild nämnds eller kommunstyrelsens ansvarsområde, bör den nämnden överlåtas ärendet för beredning och beslut. Möjligheten att överlåta beslut till nämnd ska hanteras med varsamhet och undvikas vid tveksamma fall. I det fall förslaget ryms under fullmäktiges ansvarsområde och det inte kan avgränsas till enskild nämnd eller om det av andra skäl är av principiellt eller kommungemensamt intresse så ska ärendet beslutas som ordinarie fullmäktigeärenden, dvs. beslutas efter beredning. Det innebär att fullmäktige beslutar att skicka förslaget till en viss nämnd som ansvarar för att utreda, för att därefter beslutas av en viss nämnd eller beredas av kommunstyrelsen och sedan beslutas av fullmäktige. Förslagsställaren får bekräftelsebrev från registrator när ärendet inkommer, vid inbjudan till att närvara på sammanträdena både när ärendet ska fördelas till styrelse eller nämnd samt när ärendet har beretts och ska beslutas. Förslagsställaren får även ett brev med fullmäktiges beslut, se bilagd mall. Ordförande kan välja att informera förslagsställaren vid större ärenden. 4

45 Rutin för hur medborgarförslag avslås eller avskrivs Kansliavdelningen skriver fram ett förslag till beslut till fullmäktiges presidium. Ett medborgarförslag ska avslås om: 1. det handlar om myndighetsutövning mot enskild eller personärende i övrigt 2. det är rasistiskt, odemokratiskt eller på annat sätt strider mot lag eller författning 3. frågan har behandlats i kommunfullmäktige de senaste fyra åren 4. frågan inte ryms inom den kommunala befogenheten eller behandlar flera olika ämnen i samma förslag Ett medborgarförslag kan avskrivas om: 1. Om beredningen inte kan avslutas inom ett år, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. 2. Frågan rör enkel felanmälan eller ren verkställighet av beslut. 3. Vid anonyma medborgarförslag går det inte att bedöma om medborgaren är folkbokförd i kommunen och har rätt att lämna förslag, varför ärendet avskrivs. Det går heller inte att svara förslagsställaren. Kansliavdelningen kan ge råd och svara på frågor om medborgarförslag och om sådant som inte ryms inom kommunens befogenheter, samt om möjligt hänvisa till annan lämplig instans, såsom statlig myndighet. Det är dock viktigt att inte vara avfärdande eller att avråda från att lämna förslag, utan om att upplysa om att man både kan lämna synpunkter eller ett medborgarförslag. 5

46 Handläggarens ansvar Handläggaren ska kontakta förslagsställaren inom 1 månad efter att ärendet har anmälts till kommunfullmäktige. Som handläggare av ett medborgarförslag ska du utreda och bereda ärendet, samla in synpunkter från berörda och skriva en tjänsteskrivelse med tydligt förslag till beslut i form av bifall eller avslag till förslaget. Om ärendet redan pågår kan förslaget bifallas med tillägg att det anses besvarat med en tydlig motivering. Vid oklarheter om förslaget kontakta medborgaren och fråga hur personen menar. Kontakta ekonomiavdelningen om ärendet får ekonomiska konsekvenser. Du ansvarar för att ärendet utreds och bereds och går upp till beslut inom 1 år från att det väcktes i fullmäktige. Vid återremiss ansvarar du för att komplettera utredningen med beaktande av synpunkterna från återremissen. Så handläggs medborgarförslag i kommunen Så här ser ärendets gång ut vid beredning av medborgarförslag och motioner. 1. En medborgare som är folkbokförd i kommunen väcker ett medborgarförslag i kommunfullmäktige och får bekräftelsebrev. 2. Kommunfullmäktige beslutar vem som ska besvara förslaget slutligt. Ibland är det kommunfullmäktige som besvarar förslaget slutligt, ibland är det en nämnd. 3. Om kommunfullmäktige ska besvara förslaget slutligt kan en nämnd, precis som vid beredningen av motioner och andra ärenden, få förslaget för yttrande. 4. Kommunstyrelsen besvarar enligt praxis aldrig medborgarförslag slutligt. 5. Var uppmärksam på om nämnden har fått medborgarförslaget för besvarande eller för yttrande. 6. Nämndsekreteraren ansvarar för att beslutet expedieras till kommunstyrelsen. 6

47 7. Kansliavdelningen bereder ärendet inför kommunstyrelsens behandling. 8. Kommunstyrelsen behandlar ärendet och kommunfullmäktige är vanligen sista beslutande instans. Beslutet expedieras till förslagsställaren. Medborgarförslag för slutligt besvarande av nämnd Om kommunfullmäktige har beslutat att nämnden ska besvara medborgarförslaget ska nämnden utöver sedvanlig ärendeberedning: 1. utse en kontaktperson (förtroendevald eller tjänsteman) som kontaktar förslagsställaren inom en månad från det att förslaget väcktes i kommunfullmäktige 2. bjuda in förslagsställaren till det sammanträde då nämnden behandlar ärendet slutligt besluta i sakfrågan 3. expediera beslutet och skriva ett kort och informativt brev till förslagsställaren 4. anmäla beslutet till kommunfullmäktige 5. verkställa beslutet om nämnden bifallit förslaget. Medborgarförslag för yttrande av nämnd Om kommunfullmäktige har beslutat att nämnden ska yttra sig över medborgarförslaget ska nämnden utöver sedvanlig ärendeberedning: 1. utse en kontaktperson (förtroendevald eller tjänsteman) som kontaktar förslagsställaren inom en månad från det att förslaget väcktes i kommunfullmäktige 2. yttra sig över förslaget 3. expediera beslutet, tjänsteskrivelsen samt bilagor till kansliavdelningen. Så skriver du yttranden över medborgarförslag Yttranden över medborgarförslag och motioner ska i princip utformas som andra tjänsteskrivelser med beslutsförslag till nämnd. Det ska framgå av 7

48 tjänsteskrivelsen om förvaltningen tillstyrker eller avstyrker medborgarförslaget, det vill säga om förvaltningen vill att fullmäktige bifaller eller avslår förslaget. Använd mallen för tjänsteskrivelse i LEX och fyll i beslutet att förvaltningen eller nämnden föreslår att kommunfullmäktige tillstyrker eller avstyrker medborgarförslaget. Utforma tjänsteskrivelsens förslag till beslut så här: Nämnden föreslår att kommunfullmäktige tillstyrker eller avstyrker medborgarförslaget. Undvik att skriva så här: Nämnden lämnar förvaltningens yttrande som sitt eget eller anser det besvarat. Endast om förslaget redan är genomfört eller under utredning bör beslutet vara att medborgarförslaget förklaras besvarad med hänvisning till redan pågående eller planerat arbete på förvaltningen som ligger i linje med förslaget. Svara först utred sedan Enligt kommunallagen bör medborgarförslag och motioner behandlas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att den väcktes. Om medborgaren föreslår en utredning av något slag ska du inte genomföra utredningen i det här skedet. Föreslå bara tillstyrkande eller avstyrkande på förslaget. Utred alltså inte i sak något innan kommunfullmäktige har bifallit förslaget om en utredning och lämnat ett utredningsuppdrag till nämnden. Tillstyrk eller avstyrk förslaget Undvik att slentrianmässigt anse medborgarförslag besvarade. Anses besvarad bör i huvudsak användas om förslag som redan är genomförda, är 8

49 under utredning eller om nämnden instämmer i förslagets intention men förslaget inte kan bifallas och verkställas i sin helhet. Om medborgarförslaget innehåller förslag i flera delar kan vissa förslag bifallas och vissa förslag avslås. I sådant fall kan också den nämnd som yttrar sig delvis tillstyrka och delvis avstyrka. Då är det viktigt att nämnden är tydlig med vilken del av förslaget nämnden tillstyrker. Information till kommunfullmäktige Styrelse/nämnder ska fortlöpande informera fullmäktige om de beslut som fattats i anledning av medborgarförslag. Fullmäktiges presidium ska två gånger per år redovisa de medborgarförslag som inte är färdigberedda. Fullmäktige ska informeras om anledningen till att ärendena inte avgjorts och när beslut kan beräknas fattas. Redovisningen ska göras på fullmäktiges ordinarie sammanträde under hösten. Beslut bör fattas inom 1 år. Om beredningen inte kan avslutas inom 1 år, skall detta och vad som har framkommit under utredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige har då möjlighet att avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. Utdrag ur Sveriges kommuner och landsting (SKL) Cirkulär 07:42 Förenklad hantering av medborgarförslag: Beslutanderätten får överlåtas till styrelse eller nämnd Av 5 kap. 25 kommunallagen i dess nya lydelse framgår att fullmäktige kan överlåta till styrelsen eller annan nämnd att besluta i ärende som väckts genom medborgarförslag utom i fall som anges i 3 kap. 9, dvs. ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. De nya reglerna gör att fullmäktige inledningsvis måste bestämma om ett ärende som väckts genom medborgarförslag ska avgöras av fullmäktige själv, eller om fullmäktige ska 9

50 överlåta till styrelsen eller en annan berörd nämnd att besluta i ärendet. Enligt förarbetena (prop. 2006/07:24 s. 10) är det inte möjligt att närmare precisera vilka ärenden som bör avgöras var i kommunen eller landstinget. Det kan finnas tillfällen då det är befogat att fullmäktige avgör ärenden som är vardagsnära. Det kan finnas frågor som inte är principiella eller av större vikt men som ändå är av stor politisk betydelse. Därför rekommenderas i propositionen att möjligheten att överlåta beslutanderätten på nämnd används med stor försiktighet. Det anförs också att det är viktigt att kommunicera med förslagsställaren om hur förslaget kommer att beredas i organisationen. Det bör observeras att fullmäktige får överlåta till en nämnd att besluta i ett ärende som väckts genom ett medborgarförslag endast efter beslut i varje enskilt ärende. Fullmäktige kan alltså inte generellt bemyndiga kommunstyrelsen eller annan nämnd att avgöra vissa ärenden som väckts genom medborgarförslag. Vidare ska den nämnd som fått ett medborgarförslag överlämnat till sig fatta ett självständigt beslut i ärendet. Beslutet bereds på samma sätt som nämnden bereder andra nämndärenden. Fullmäktige ska informeras om beslutet. Närvarorätt i nämnd Enligt 6 kap. 19 a kommunallagen i dess nya lydelse får nämnden eller styrelsen besluta att den eller de som har väckt ett medborgarförslag får närvara när nämnden behandlar ärendet och delta i överläggningarna men inte i besluten, förutsatt att fullmäktige har medgett det. Om närvarorätt medges kan förslagsställaren närmare presentera sitt förslag och lämna andra upplysningar som är av intresse för nämnden. Enligt förarbetena kan möjligheten att möta de förtroendevalda bidra till att minska avståndet mellan medborgare och förtroendevalda (prop. s. 14). Förslagsställaren ska kunna tillåtas att närvara även under beslutsfattandet men har naturligtvis 10

51 inte rätt att delta i själva beslutet genom att t.ex. framställa yrkanden eller få sin mening antecknad i protokollet (prop. s. 19). Beslutet att ge förslagsställaren närvarorätt kan utformas på olika sätt. Styrelsen eller nämnden kan antingen från fall till fall besluta om denna möjlighet eller låta den generellt stå öppen för alla som väckt medborgarförslag. Det bör dock observeras att en nämnds sammanträden måste vara slutna i ärenden som avser myndighetsutövning eller i vilka förekommer sekretessbelagda uppgifter, se 6 kap. 19 a tredje stycket kommunallagen. Information från nämnd till fullmäktige Enligt förarbetena är det angeläget att fullmäktige ges en möjlighet till insyn i hur medborgarförslag hanteras i nämnderna (prop. s. 16). I 6 kap. 27 a har därför tagits in en bestämmelse om att fullmäktige ska informeras om vilka beslut som har fattats med anledning av förslagen. Fullmäktige ska även informeras om de ärenden som inte avgjorts inom ettårsfristen. SKL cirkulär 2002:128 om att avskriva medborgarförslag: Liksom för motioner har fullmäktige en skyldighet att besluta i väckta ärenden. Detta gäller även om medborgarförslaget avser myndighetsutövning mot enskild eller frågan inte ryms inom den kommunala befogenheten. I sistnämnda fall kan det bli fråga om avslagsbeslut efter beredning. Fullmäktige kan dock under vissa förutsättningar i enlighet med 5 kap. 33 KL på samma grunder som gäller för motioner, avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. Liksom för motioner ska medborgarförslag beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att medborgarförslaget väcktes enligt kommunallagen. 33 En motion eller ett medborgarförslag bör beredas så, att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes. 11

52 Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva motionen eller medborgarförslaget från vidare handläggning. Lag (2002:249). 12

53 Mall för avslagsbrev till förslagsställaren: Merja Röntynen Registrator Telefon Avslag av medborgarförslag Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X NN NN-gatan XX Nykvarn Vi har mottagit Ditt medborgarförslag och det är registrerat enligt ovan. Ditt medborgarförslag enligt ovan har avskrivits eller avslagits den XX enligt punkt X nedan i Arbetsordning för kommunfullmäktige och fullmäktigeberedningar. Ett medborgarförslag ska avslås om: 1. det handlar om myndighetsutövning mot enskild eller personärende i övrigt 2. det är rasistiskt, odemokratiskt eller på annat sätt strider mot lag eller författning 3. frågan har behandlats i kommunfullmäktige de senaste fyra åren 4. frågan inte ryms inom den kommunala befogenheten eller behandlar flera olika ämnen i samma förslag Ett medborgarförslag kan avskrivas om: 5. Om beredningen inte kan avslutas inom ett år, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva medborgarförslaget från vidare handläggning. 13

54 6. Frågan rör enkel felanmälan eller ren verkställighet av beslut. 7. Vid anonyma medborgarförslag går det inte att bedöma om medborgaren är folkbokförd i kommunen och har rätt att lämna förslag, varför ärendet avskrivs. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. Med vänlig hälsning Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag genom registrator Merja Röntynen Nykvarns kommun Nykvarn Tfn E-post kommun@nykvarn.se Mall för bekräftelsebrev till förslagsställaren: Merja Röntynen Registrator Telefon kommun@nykvarn.se Bekräftelse medborgarförslag NN NN-gatan XX Nykvarn Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X Vi har mottagit Ditt medborgarförslag och det är registrerat enligt ovan. Förslaget kommer att anmälas vid kommunfullmäktiges sammanträde den XX där man också kommer att besluta om förslaget ska beslutas av fullmäktige eller av någon nämnd. 14

55 Därefter överlämnas det till nämnd för utredning och beredning, för att slutligen besvaras vid ett senare kommunfullmäktigesammanträde eller nämndsammanträde. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning bör medborgarförslag besvaras inom ett år. Du har också möjlighet att presentera ditt medborgarförslag muntligt 5-7 minuter vid kommunfullmäktiges sammanträde innan kommunfullmäktige beslutar om vilken nämnd som ska behandla förslaget. Du får presentera ditt förslag, men inte delta i fullmäktiges efterföljande överläggning. Vi är tacksamma om du meddelar att du vill komma och yttra dig vid sammanträdet, men du får även komma oanmäld. Du kommer att få besked om när besvarandet kommer att ske och en inbjudan. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. Med vänlig hälsning Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag genom registrator Merja Röntynen Nykvarns kommun Nykvarn 15

56 Tfn E-post 16

57 Mall för underrättelsebrev innan beslut: Merja Röntynen Registrator Telefon NN NN-gatan XX Nykvarn Underrättelse om medborgarförslag Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X Ditt medborgarförslag enligt ovan kommer att besvaras vid kommunfullmäktiges eller nämndens sammanträde den XX. Du har också möjlighet att yttra dig över beslutet från kommunstyrelsen/nämnden innan kommunfullmäktige eller nämnden debatterar förslaget. Detta kan du göra skriftligt minst 10 dagar innan sammanträdet eller muntligt 5-7 minuter vid fullmäktiges sammanträde. Du får presentera ditt förslag, men inte delta i fullmäktiges eller nämndens efterföljande överläggning. Vi är tacksamma om du meddelar att du vill komma och yttra dig vid sammanträdet, men du får även komma oanmäld. Du kommer att få ett protokollsutdrag på kommunfullmäktiges eller nämndens beslut när protokollet är justerat. Bifogat finns tjänsteskrivelsen till ärendet samt utdrag från kommunstyrelsens/nämndens protokoll XX. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. 17

58 Med vänlig hälsning Effe Östman Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag genom registrator Merja Röntynen Nykvarns kommun Nykvarn Tfn E-post 18

59 Mall för underrättelsebrev efter beslut: Merja Röntynen Registrator Telefon NN NN-gatan XX Nykvarn Underrättelse beslut om medborgarförslag Medborgarförslag X Dnr: KS/2016:X Ditt medborgarförslag enligt ovan har besvarats vid kommunfullmäktiges eller nämndens sammanträde den XX. Här kommer expediering av kommunfullmäktiges eller nämndens beslut i ärendet och protokollsutdrag av fullmäktiges beslut. Bifogat finns tjänsteskrivelsen till ärendet samt utdrag från kommunfullmäktiges eller nämndens protokoll XX. Har du några frågor kan du vända dig till Nykvarns kommun. Med vänlig hälsning Effe Östman Kommunfullmäktiges ordförande enligt uppdrag 19

60 genom kommunsekreterare Mikael Kjelleros-Endrell Nykvarns kommun Nykvarn Tfn E-post 20

61

62

63

64

65

66

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2018 KS/2019:38 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2018 KS/2019:38 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-28 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08 555 010 97 erika.nysater@nykvarn.se Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2018 KS/2019:38

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2018 KS/2019:38 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2018 KS/2019:38 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-28 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08 555 010 97 erika.nysater@nykvarn.se Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2018 KS/2019:38

Läs mer

Information om medborgarförslag i Nykvarns kommun ANVISNING/RUTIN. Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni

Information om medborgarförslag i Nykvarns kommun ANVISNING/RUTIN. Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni Information om medborgarförslag i Nykvarns kommun Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni 2016 57 Innehållsförteckning Information om att lämna ett medborgarförslag vägledning och information till förslagsställaren...

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag. PROTOKOLLSUTDRAG 2018-01-23 Kommunstyrelsen 8 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 109 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 Dnr KS/2017:509

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2017-12-29 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509

Läs mer

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-15 1 (2) Kommunstyrelsen Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Förslag till beslut 1 Det upprättade förslaget till regler för handläggning

Läs mer

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Datum Sida 2017-09-15 1 (7) Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Antagna av kommunfullmäktige 2017-11-06, 127 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse Ärende 15 file:///c:/users/mr0915k/appdata/local/temp/xpgrpwise/571100e7nykvarnkomm... Sida 1 av 2 2016-04-18 kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

Läs mer

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Datum 2018-01-02 Ärendenr 2017-348.000 Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26, 8 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel:

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Medborgarförslag, Bildande av kultur- och naturreservat i Taxinge KS/2015:58 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Medborgarförslag, Bildande av kultur- och naturreservat i Taxinge KS/2015:58 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen Ärende 10 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Bengt Andersson Samhällsbyggnadschef Telefon 05 555 010 70 bengt.andersson@nykvarn.se Medborgarförslag, Bildande av kultur- och naturreservat i Taxinge

Läs mer

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag - bifaller att-satsen gällande att införa en allmänhetens frågestund vid fullmäktiges sammanträden.

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för valnämnden TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Reglemente för valnämnden TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-11 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se valnämnden KS/2017:13 Reglemente för Valnämndens förslag

Läs mer

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner

Läs mer

Angående medborgarförslag och e-förslag

Angående medborgarförslag och e-förslag PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 148 2019-06-18 1/2 Dnr KS/2019:257-037 Angående medborgarförslag och e-förslag Beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att 1. lägga bilagd utredning

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Reglemente Valnämnden

Reglemente Valnämnden Reglemente Valnämnden Beslutad av kommunfullmäktige 27 oktober 2014, 138. Dnr KS2014.0258 Innehåll Innehåll... 1 Valnämndens verksamhet... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 3 2 Generella uppgifter

Läs mer

Riktlinjer för beredning av motioner

Riktlinjer för beredning av motioner Riktlinjer för beredning av motioner Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Riktlinjer för beredning av motioner Beslutsdatum: 2015-11-17, 182 Dokumentansvarig

Läs mer

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08 555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen

Läs mer

AU 5:18 Dnr. KS 2014/368. Utvärdering av införande av möjligheten att lämna in medborgarförslag i Österåkers kommun

AU 5:18 Dnr. KS 2014/368. Utvärdering av införande av möjligheten att lämna in medborgarförslag i Österåkers kommun Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 ö Östei AU 5:18 Dnr. KS 2014/368 Utvärdering av införande av möjligheten att lämna in medborgarförslag i Österåkers kommun Arbetsutskottets

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-09-09 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 135 Svar på motion (S) Inför frågestund och medborgarförslag (KS 2012.315) BESLUT Kommunstyrelsen

Läs mer

KF Ärende 6. Införande av E-förslag i Karlskoga kommun

KF Ärende 6. Införande av E-förslag i Karlskoga kommun KF Ärende 6 Införande av E-förslag i Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 1(2) KS 2018-00299 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Anette Jonson Införande av e-förslag i Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

Det kommunala sammanträdet och ärendeberedningsprocessen

Det kommunala sammanträdet och ärendeberedningsprocessen Det kommunala sammanträdet och ärendeberedningsprocessen Frida Törnqvist Magdalena Fallde Julia Larsson Marie Nikonoff Agenda för utbildningen Ramar för kommunfullmäktige Hur väcks ett ärende? Hur avgörs

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Ärendenummer KS2017/239 VALN2016/2 Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Dokumenttyp Beslutad av Gäller fr.om. Gäller t.om. Reglemente Kommunfullmäktige 2017-06-12 Tillsvidare Ersätter Gäller för

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-02-12 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Arbetsordning för kommunfullmäktige Dnr: KS 2018-67 Typ av dokument: Arbetsordning Handläggare: Linda Ökvist, kommunsekreterare Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Melleruds kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Melleruds kommun 1:12 INNEHÅLL Antalet ledamöter... 2 Presidium... 2 Tid och plats för sammanträdena... 2 Sammanträde på distans... 3 Förlängning av sammanträde och fortsatt sammanträde... 3 Ärenden och handlingar till

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med Dnr 48/2013 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige, 3 att gälla från och med 2014-10-15. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-05-02 97 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-11-21 256 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsens föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Innehållsförteckning. Kommunallagen...6 Kungörelse/kallelse...6 Kommunalråd...6 Kommunstyrelse...6

Innehållsförteckning. Kommunallagen...6 Kungörelse/kallelse...6 Kommunalråd...6 Kommunstyrelse...6 Politikernas ABC Innehållsförteckning Acklamation...3 Arbetsordning...3 Arvode...3 Ajournering...3 Allmänhetens frågestund...3 Allmänna handlingar...3 Avslag....3 Beslut...3 Bifall..3 Bordläggning...4

Läs mer

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun 1 (7) Ärendenummer SKN2016/236 Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun Beslutat av kommunfullmäktige den 14 november 2016 (dnr KS2016/488). Ersätter tidigare reglemente för skolskolnämnden i dess

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 1(10) Antagen av kommunfullmäktige 1992-02-12, 41, Dnr 3/92.003 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-12-06, 57, Dnr 127/06.003 Reviderad av kommunfullmäktige 2009-02-25, 321, Dnr 118/08.003 Reviderad av

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-04 Kommunstyrelsen Bob Wållberg Kommunstyrelsens ordförande Telefon 08 555 010 06 bob.wallberg@nykvarn.se Konstgräs ett miljöproblem KS/2018:527 Majoritetens förslag till beslut

Läs mer

Reglemente valnämnden

Reglemente valnämnden Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/388 Antagen: KF 2017-12-18 Reviderad: KF 2018-10-29, 2018-12-17 FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente valnämnden 2/9 Innehållsförteckning A Valnämndens uppgifter... 3 1 Valnämndens

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antagen av: kommunfullmäktige, 1992-02-12, 41 Senast reviderad: 2018-04-25, 18 ÄKF-nummer: Handläggare/författare: 1 (11) Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

16. E-förslag uppföljning och utvärdering

16. E-förslag uppföljning och utvärdering SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 26 (32) Ks 160 16. E-förslag uppföljning och utvärdering Dnr 2014/374-109 Kommunfullmäktige fattade 2016-09-26, 150 beslut om att införa e-förslag och

Läs mer

Verkställighet av beslut

Verkställighet av beslut Revisionsrapport Verkställighet av beslut Härryda kommun 2010-06-14 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 1.1 Uppdrag och syfte...3 1.2 Syfte och revisionsfrågor...3 2 Metod och avgränsning...3

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN Diarenr Ks 2015-00023 1(10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN 2015-2018 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

Reglemente för Myndighetsnämnden

Reglemente för Myndighetsnämnden Reglemente för Myndighetsnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2010-12-16 178 Inledning Enligt 6 kap 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet

Läs mer

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun 1 (8) Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16 183 och 1992-11-23 300 med ändring 1994 12-12, 239, 1995-10-20, 129 och 130, 1994-12-12, 239, 1996-12-02, 271, 1998-12-14, 155, 1999-06-14, 97, 2002-01-21,

Läs mer

Allmänt reglemente för Kalmar kommuns nämnder

Allmänt reglemente för Kalmar kommuns nämnder STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Kanslichef Jonas Sverkén 2016-09-26 Gäller tills vidare 1 (6) Allmänt reglemente för Kalmar kommuns nämnder Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för valnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Valnämndens verksamhet

Läs mer

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (37) 2016-06-20 Kf Ks 202 14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion om förtroenderåd

Läs mer

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy regel reglemente för interna myndighetsnämnden program riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 216 Ansvarig:

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Kalmar

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Kalmar STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Kanslichef Jonas Sverkén 2016-09-26 Gäller tills vidare 1 (12) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Kalmar Antalet ledamöter 1

Läs mer

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Antaget av direktionen för Lapplands kommunalförbund 2009-06-22, 33 Verksamhetsområde 1 Gymnasienämnden för Lapplands gymnasium fullgör Gällivare, Jokkmokks,

Läs mer

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (59) 2018-02-26 Kf Ks 27 12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 Gällande reglemente för den samordnade revisionen

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Köpings kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Köpings kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Köpings kommun Antagen av kommunfullmäktige den 16 december 1991, 164. Justerad och kompletterad enligt kommunfullmäktiges beslut den 16 december 1996, 128, med ändring

Läs mer

Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige

Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 12 december 2017, 183 Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 45 KS/2016:25 Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun 2019-2022 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för digitalt medborgarförslag Riktlinjer 2019-04-29 Kommunfullmäktige

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1(11) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 87 Dnr 2006.199 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Reglemente för utbildningsnämnden antaget av kommunfullmäktige 2014-11-10, 144 Gäller från med ändring 2016-04- 13, 2016-05-01 För utbildningsnämnden gäller vad som föreskrivs

Läs mer

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 91 Dnr 2006.196 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Karlstad

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Karlstad KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2013-02-14 Ersätter: 2008-01-01 Gäller fr o m: 2013-03-01 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Karlstad Fastställd

Läs mer

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende

Socialnämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården samt svarar för sådan hälso- och sjukvård som erbjuds i särskilt boende F 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 276 Reviderat 1993-05-10, 128 Reviderat 1995-02-27, 44 Reviderat 1997-06-16, 158 Reviderat 1998-12-07, 265 Reviderat 1999-02-15,

Läs mer

Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344

Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 13 Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här Reglemente För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun Skriv text här Vård- och omsorgsförvaltningen Jenny Norling 0171-625291 jenny.norling@enkoping.se Ärendenummer VON2018/66 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

Arbetsordning Kommunfullmäktige. Antagen , Reviderad

Arbetsordning Kommunfullmäktige. Antagen , Reviderad Arbetsordning Kommunfullmäktige Antagen 2014-11-26, Reviderad 2016-03-16 25 Allmänna utgångspunkter Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26 211 och reviderats 2016-03-16 xxx. Utöver

Läs mer

Guide för regionfullmäktiges ledamöter

Guide för regionfullmäktiges ledamöter Version 3, 2016-09-15 LÅT GUIDEN LIGGA KVAR I MAPPEN. TACK! Guide för regionfullmäktiges ledamöter Handlingar Förhinder Upprop Ändrad tjänstgöring under sammanträdet Begära ordet och replik Talarordning

Läs mer

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun Hemuppgift 5 Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess Karlstads kommun Motivering för den valda processen Hela flödet för ärendehanteringsproccessen på kommunledningskontoret har kartlagts. Ärendehanteringsprocessen

Läs mer

Medborgarförslag. Sälj inte Halla skola innan lokalbehov för Vänge och Roma skola är tillgodosedda.

Medborgarförslag. Sälj inte Halla skola innan lokalbehov för Vänge och Roma skola är tillgodosedda. Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Kristoffer Strehlenert Ärendenr BUN 2015/682 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 16 maj 2015 Barn- och utbildningsnämnden Medborgarförslag. Sälj inte Halla

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 255 Dnr: KS 2014/740 Första gången antagen av kf 1992-01-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80

Läs mer

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för överförmyndarnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Överförmyndarnämndens

Läs mer

Arbetsordning för fullmäktige

Arbetsordning för fullmäktige Antagen av kommunfullmäktige den 28 november 2016, 117, reviderad i kommunfullmäktige 17 september 2018, 100 Arbetsordning för fullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015, 139 Reglementet gäller från och med 1 november 2015. 0 Uppdrag och verksamhet 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Reglemente för Socialnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2013-11-21 180 Inledning Enligt 6 kap. 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och

Läs mer

Hantering av motioner och medborgarförslag

Hantering av motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Hantering av motioner och medborgarförslag Bollnäs kommun Maj 2009 Tove Färje Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I TIMRÅ KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 1 1 (10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2012-02-27 11 Reviderad av kommunfullmäktige 2014-06-16 78 I anslutning till vad som

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I TRELLEBORGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige Dnr KS 2015/116

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I TRELLEBORGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige Dnr KS 2015/116 ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I TRELLEBORGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31 Dnr KS 2015/116 Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Nämnden ansvarar för att verksamheten bedrivs enligt föreskrifter som finns i lag eller förordning.

Nämnden ansvarar för att verksamheten bedrivs enligt föreskrifter som finns i lag eller förordning. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) ska fullgöra kommunens uppgifter inom förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och elevhälsan. Nämnden

Läs mer

Kommunfullmäktige. Demokratiberedningens slutrapport gällande förslag till utveckling och hantering av medborgarförslag

Kommunfullmäktige. Demokratiberedningens slutrapport gällande förslag till utveckling och hantering av medborgarförslag Kommunfullmäktige Demokratiberedningens slutrapport gällande förslag till utveckling och hantering av medborgarförslag Kommunstyrelsen beslutade 2015-11-25, 190, att uppdra åt demokratiberedningen att

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE ARBETSORDNING 1 2014-11-18 ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige

Läs mer

Kommunfullmäktiges arbetsordning

Kommunfullmäktiges arbetsordning Kommunfullmäktiges arbetsordning Fastställd av kommunfullmäktige den 20 november 2006, 74 Reviderad av kommunfullmäktige den 23 juni 2014, 70 Reviderad av kommunfullmäktige den 20 oktober 2014, 95 Reviderad

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 2007 Ändringar införda till och med KF

Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 2007 Ändringar införda till och med KF Reglemente för Kommunstyrelsen och nämnderna del B Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 2007 Ändringar införda till och med KF 2017-12-14 107 Innehållsförteckning B. Gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Välkommen! Emelie Sunnliden Heidi Swahn.

Välkommen! Emelie Sunnliden Heidi Swahn. Välkommen! Emelie Sunnliden Heidi Swahn http://www.nacka.se/medarbetare/juridik/ Utbildningens innehåll Tjänsteskrivelse Delegationsbeslut Tjänsteskrivelse Sakkunnigt uttalande eller bedömning till den

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 1 (14) Typ: Arbetsordning Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.1 Fastställd: KF 2015-09-16, 87 Reviderad: KF 2018-06-13, 42 Uppdateras: Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i. Grästorps kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i. Grästorps kommun Dnr 287/2018 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Fastställd av kommunfullmäktige 2018-10-10 65, uppdateras före 2022-10-10 Dokumentansvarig Kommundirektör Dokumentet finns på www.grastorp.se Innehåll

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 kap Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige. Antagen , 42 SÄTERS KOMMUN

Arbetsordning för kommunfullmäktige. Antagen , 42 SÄTERS KOMMUN Arbetsordning för kommunfullmäktige Antagen 2016-04-11, 42 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning Antalet ledamöter... 1 Ordförande och vice ordförande... 1 Interimsordförande, ålderspresident... 1 Fyllnadsval

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Ärende 18 Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Tjänsteskrivelse 1(2) 2019-01-04 KS. 2017-00277 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundpåsar

Läs mer

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (50) 2016-09-26 Kf Kf 127 Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion (se bilaga) om förtroenderåd

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-03 226, dnr 2011:910/00 Komplettering, kommunfullmäktige 2016-11-10 x, dnr 2011:910/00 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Dnr 2016/78/003 Id 20732 Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 171 Gäller från och med 2016-07-01 2 3 INNEHÅLL BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPGIFTER

Läs mer

Arbetsordning för fullmäktige

Arbetsordning för fullmäktige FÖRFATTNINGSSAMLING Antaget av fullmäktige: 2014-10-30, 8 Revidering 2017-02-16, 10 Dnr: LKS 2017-015 Arbetsordning för fullmäktige Under det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning

Läs mer

1(13) Kommunfullmäktiges arbetsordning. Styrdokument

1(13) Kommunfullmäktiges arbetsordning. Styrdokument 1(13) Styrdokument 2(13) Styrdokument Dokumenttyp Arbetsordning Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-10-29 143 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 145 Kommunfullmäktige

Läs mer

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304

Åstorps kommuns. Nämndadministration. Beslutat av Kommunfullmäktige Dnr 2014/304 Åstorps kommuns Nämndadministration Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-15 218 Dnr 2014/304 2(8) Nämndadministration berör det fortlöpande arbetet som sker i anslutning till en nämnd. Nämnden är ett

Läs mer

Grästorps kommun Kommunfullmäktige

Grästorps kommun Kommunfullmäktige Grästorps kommun Kommunfullmäktige SAMMATRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 13 Plats och tid Kommunens hus, Samlingssalen, Grästorp, kl 18.00 18:30 Beslutande ärvaro/frånvaro Ordinarie /F Tjänstgörande ersättare

Läs mer

ARBETSORDNING för Kommunfullmäktige Knivsta kommun

ARBETSORDNING för Kommunfullmäktige Knivsta kommun ARBETSORDNING för Kommunfullmäktige Knivsta kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012-10-25 167 Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer