Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr"

Transkript

1 Utvärdering STARK-dagar för förskollärar- och lärarstudenter 2014 Den 21/3 i Borås Den 25/4 i Varberg

2 Bakgrund Högskolan i Borås har som prioriterat område att det ska finnas verksamhetsförlagda- eller professionsanknutna moment i samtliga utbildningar. Inom lärarutbildningarna har studenterna bland annat verksamhetsförlagd utbildning (VFU) samt träffar med mentorer. För att ytterligare stärka de verksamhetsförlagda momenten och att skapa en arena där studenter och professionen möts, utbyter erfarenheter och inspireras har Institutionen för pedagogik beslutat att i samverkan med studenter och professionsföreträdare implementera en institutionsspecifik STARKdag (verksamhetsplan , institutionen för pedagogik, Dnr ). Bakgrunden till beslutet om en specifik arbetsmarknadsdag för lärarstudenterna var att den ordinarie STARKdagens tidpunkt sammanföll med lärarstudenternas VFU-period. På Högskolan i Borås var följande antal studenter registrerade på respektive utbildning: Förskollärare (380 i Borås 230 i Varberg) Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 (105 i Borås 60 i Varberg) Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 (70 i Borås 4 i Varberg) Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem (60 i Borås) Ämneslärare för grundskolans årskurs 7-9, svenska, engelska och svenska som andraspråk (30 i Borås) Projektmål Skapa en arena där studenter och professionen möts, utbyter erfarenheter och inspireras med syfte att stärka utbildningarnas kvalité samt ge studenterna en möjlighet att knyta kontakter inför sin framtida yrkesutövning. Organisation och planering Under våren 2013 beslutade rektor om STARK-konceptet (Dnr ). Projektledare/koordinator för STARK-dagarna för förskollärar- och lärarstudenterna har undertecknad varit. Avgörande för en lyckad dialog med kommuner, friskolor och andra organisationer har engagemanget från institutionens VFU-ansvariga varit. VFU-ansvariga har bland annat varit delaktiga i utformningen och planering av dagarna, varit budbärare samt gett utrymme för STARK på de kontinuerliga möten med VFU-samordnare i västsverige.

3 Genomförande STARKdagarna för högskolans lärarstudenter genomfördes den 21 mars 2014 i Borås och den 25 april i Varberg. Upplägget för varje tillfälle var följande: 9:00-12:00 Mässa med utställare Utställning med olika kommuner, fristående skolor/förskolor och andra organisationer. 9:15-9:45 Seminariepass 1 VFU-samordnare gavs möjlighet att träffa de studenter som har sin VFU-placering inom VFUsamordnarens VFU-område. 10:15-10:45 Seminariepass 2 Utställare bidrog med olika seminariepass som studenterna fick välja mellan. 11:15-11:45 Seminariepass 3 Utställare bidrog med olika seminariepass som studenterna fick välja mellan. Under dagen togs närvaro på studenterna vid högskolans informationsmonter. Tabellen nedan visar hur många aktörer som deltog på de olika aktiviteterna. Seminariepass 1 Seminariepass 2 Seminariepass 3 Mässa Borås Varberg I utvärderingarna från studenter och utställare framkommer att dagen i stort har varit uppskattad och att mässan och seminariepassen har varit inspirerande inslag. Det har varit givande möten mellan studenter och studenter, utställare och studenter, men även mellan utställare och utställare och akademi.

4 Tabellen nedan är en statistisk sammanställning av studenternas utvärdering. Studenterna har i sina utvärderingar även kommenterat vad de tycker har varit givande och inte givande. I föreliggande text återges vad studenter och utställare tycker har varit givande och inte givande. Seminariepass 1 Seminariepass 2 Seminariepass 3 Mässa Borås Varberg Borås Varberg Borås Varberg Borås Varberg Givande Inte givande Angett att de var närvarande men ej om det var givande eller inte Inte angett om de var närvarande Annat Antal svar på utvärdering Mässa med utställare I Borås deltog 25 utställare och i Varberg 16 utställare. I utvärderingen från utställarna framkommer att de haft givande möten med nyfikna och intresserade studenter både i Borås och Varberg. I Varberg saknade dock utställarna studenter som gick ut Det beror på att det inte fanns en studentkull som går ut sommaren 2014 utan alla studenter har minst en termin kvar. Även studenterna utrycker att de haft givande möten med utställarna. Bland annat skriver studenter i utvärderingen att de haft givande möten där utställare haft bra information och fått svar på sina frågor. Studenterna lyfter särskilt fram information om vikariat, lön och arbetsvillkor samt att få en inblick i olika kommuners verksamheter och arbetssätt som intressant information. Man får mycket information om olika arbetssätt och vi får en inblick i de olika kommunernas tänk skriver en student i sin utvärdering. En annan student utrycker sig på följande sätt: Var givande då man kunde prata med olika kommuner om vikariat osv. Vissa utställare upplevde att det fanns studenter som var oförberedda och endast gick förbi montrarna. Att vissa studenter har varit oförberedda avspeglas även i studenternas utvärdering då flera studenter har skrivit att mässan inte var något som berörde dem. Orsakerna som de anger är bl.a. annat att de är i början av utbildningen och menar att mässan därför inte är aktuellt för dem. Men även vissa utställare får kritik från studenterna. I några av studenternas utvärderingar står det att vissa utställare stod gömda bakom borden och att man därför inte riktigt vågade gå fram samt att vissa utställare inte var så lockande. I utvärderingarna från studenter och utställare lyfts önskemål om att alla utställare ska vara samlade på ett och samma ställe nästa gång. I övrigt har mässorna i Borås och Varberg, enligt utvärderingarna, i det stora hela fungerat väl. Det är dock några praktiska saker som behöver ses över inför framtida mässor så som el- och internetanslutning.

5 Under mässan togs närvaron på studenterna av VFU-ansvariga, studievägledare och internationell koordinator. Kön till närvaron var mycket lång och det låste studenter till att köa till närvaron istället för att mingla med utställare. Det är något som både utställare och studenter uppmärksammade som en brist i sina utvärderingar. Seminariepass 1 Vid det första seminariepasset gavs det möjlighet för VFU-samordnare att träffa de studenter som har sin VFU-placering inom VFU-samordnarens VFU-område. De studenter vars VFU-område inte fanns representerat under seminariepass 1 uppmuntrades att mingla med utställarna på mässan. I Borås deltog 19 VFU-samordnare och i Varberg var det 12 VFU-samordnare som träffade sina studenter under seminariepass 1. VFU-samordnarna upplevde det positivt att träffa sina studenter. Flera studenter har i utvärderingen skrivit att de upplevde seminariepass 1 givande då de fick information som de tycker var bra och fått möjlighet att samtala om sina VFU-erfarenheter. En student skriver Bra att träffa o prata med VFU-samordnare i mitt område. Även att få träffa andra studenter inom samma VFU-område nämns i studenternas utvärdering som en positiv upplevelse. Vissa studenter som läser bland de sista terminerna upplevde dock att de seminariepass som de närvarade på inte var anpassat för dem, utan för studenter som är tidigare i utbildningen. Inte givande. Var mer inriktat till de som läste tidigare terminer, än jag som läser sista. Gick bara dit för att på en underskrift kändes det som skriver en student i sin utvärdering. Många av de studenter vars VFU-samordnare inte hade ett seminariepass har i utvärderingen skrivit att de tycker att det var dåligt att inte deras VFU-område fanns representerat. Flera studenter har skrivit liknande kommentarer som denna student uttrycker sig: Inte givande då mitt område inte fanns representerat mycket dåligt att inget annat fanns planerat. Några studenter har dock angivit att de tyckte det var givande att få tid att gå runt och träffa andra kommuner på mässan och uttrycker sig bland annat på följande sätt: Det var jättebra att få gå runt och prata med olika arbetsgivare. Seminariepass 2 och 3 Vid seminariepass 2 och 3 fick aktörer bidra med olika seminariepass som studenterna fick föranmäla sig till. Anledningen till föranmälan var att anpassa lokalernas storlek med antal intresserade. Vissa seminariepass hade över hundra intresserade medan till andra seminariepass var det endast någon enstaka som anmält sitt intresse. Under seminariepassen skedde ingen närvarokontroll och det gavs även möjlighet för studenterna att ändra vilket seminariepass de ville gå på än det seminariepass som studenten föranmält sig på. Över lag framkommer det i utvärderingen från studenterna att seminariepassen var intressanta, givande och inspirerande. Det som studenterna upplevde som givande var seminariepass som var

6 åt det praktiska hållet, där föreläsaren berättade HUR de arbetar på skolor/förskolor utifrån olika problemställningar och pedagogiska inriktningar. Av studenternas utvärderingar blir det uppenbart att det spelar en stor roll om upplevelsen var givande eller inte om den som föreläser är inspirerande, har anpassat seminariepasset till målgruppen och att rubrik och innehåll stämmer överens. Några av studenternas röster om seminariepass 2 och 3 från utvärderingarna: Mycket givande! Intressant innehåll. Tydligt och enkelt presenterat. Intressant, få en inblick i hur de arbetar! Bra att få med sig i arbetet Han var grym! Var intressant och givande. Han gav bra exempel, tankar och idéer Givande: Roligt att höra förskollärares tankar om att jobba som förskollärare Arr få lite mer information om hur kommunerna arbetar är givande Inte så jättegivande, läste bara pp rakt av Inte givande, upplevde att de enbart gjorde reklam för sin stadsdel I utvärderingarna från de som höll seminariepassen beskrivs att studenterna har varit intresserade och att seminariepassen uppfattades som ett positivt inslag. Några av utställarna har lyft fram att det kom färre besökare än förväntat. I en av utställarnas utvärdering konstaterades det att Seminarierubrikerna behöver utformas noggrant för att fånga intresse. För 2014 var intresset störst för seminarier med pedagogiskt innehåll. Övrigt Webbanmälan fungerade inte önskvärt då några trodde att de anmält sig, men anmälan hade inte skickats in då något av fälten som var tvingande inte var ifyllt. Tyvärr var det lätt att missa att så var fallet. Detta löste sig dock i sista stund genom telefonsamtal och mailande. Idéer inför framtiden Ge tips till studenterna på vad de kan få ut av mässan. Tips som är anpassade till var i utbildningen de befinner sig och synliggöra att mässan är till för alla studenter, inte enbart för de som ska ta sin examen. Exempelvis på tips som nämnts i utvärderingarna är hur kommunernas rekryteringsprocess går till samt hur man kan byta VFU-område. Ge tips till utställare på vilka förväntningar studenterna har på mässan samt att utställare kan fråga studenterna om deras utbildning för att på så vis öppna upp för ett samtal. Seminariepasset där VFU-samordnare träffar sina VFU-studenter förläggs sist av seminariepassen. I samband med detta seminariepass tar VFU-samordnarna närvaro för studenterna. För de studenter vars VFU-samordnare inte är på plats tar högskolans VFUansvariga deras närvaro. Under seminariepasset ges det då även möjligheter för VFUsamordnarna att följa upp studenternas upplevelse av dagen.

7 För att informationen om seminariepassen ska bli tydligare behövs även målgrupp och innehåll stå med. Till utställare behöver några enkla tips skrivas så att studenterna dels lockas till deras seminariepass men även att seminariepasset upplevs givande. Förlägga mässan i lokaler där alla utställare kan vara samlade på ett ställe. Ett förslag är att skapa en arbetsgrupp med bla studievägledare att tillsammans skriva tipsen till studenter och utställare.

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag

Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag Rapport från Lärarförbundet Student 2014-07-03 Sverige står inför en nationell lärarkris. Den måste mötas på många plan, bland annat genom

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en "vinna-vinna-vinnasituation" för

Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en vinna-vinna-vinnasituation för CO-OP 1 Vi samarbetar idag med ett 80-tal företag och organisationer inom ramen för Co-op i en mängd olika branscher en "vinna-vinna-vinnasituation" för studenten, arbets givaren och oss på högskolan.

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson 1 (6) Tid: Kl. 9.00-11.15 Plats: Högskolan i Borås, B 431 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson Frånvarande: Anita Eriksson Jörgen Dimenäs Karin Remse Maria Ferlin

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19

VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19 VFU-information i kurserna CF3S80 och CF3M80, termin 8, lärarutbildning för grundlärare F-3 1 2019-03-28 VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19 Till VFU- lärare i de två delkurserna Matematik med didaktisk

Läs mer

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015 Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Anders Linde-Laursen Dekan 2015-09-01 Dnr För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Handbok för VFU-handledare vid CPU, aktuell läsåret 18/19

Handbok för VFU-handledare vid CPU, aktuell läsåret 18/19 Handbok för VFU-handledare vid CPU, aktuell läsåret 18/19 HANDBOK FÖR VFU-HANDLEDARE VID CPU AKTUELL LÄSÅRET 18/19 2 1. Centrum för professionsutveckling 2 2. Verksamhet inom CPU 2 3. VFU-handledare för

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Fakulteten för lärande och samhälle 2014-05-19 Dnr LS 59-2014/498 Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Malmö högskola har efter Universitets- och

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Vänergymnasiet i Mariestad hösten Antal pedagogisk personal: 15 Antal svarande: 15 Svarsfrekvens: 100%

Enkätresultat för pedagogisk personal i Vänergymnasiet i Mariestad hösten Antal pedagogisk personal: 15 Antal svarande: 15 Svarsfrekvens: 100% Enkätresultat för pedagogisk personal i Vänergymnasiet i Mariestad hösten 2012 Antal pedagogisk personal: 15 Antal svarande: 15 Svarsfrekvens: 100% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3,

Läs mer

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER 2 ÄMNESLÄRARUTBILDNING INNEHÅLL Språklärarutbildning vid Göteborgs universitet

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i NTIgymnasiet Luleå i Koncerntillsyn NTI våren 2013

Enkätresultat för pedagogisk personal i NTIgymnasiet Luleå i Koncerntillsyn NTI våren 2013 Enkätresultat för pedagogisk personal i NTIgymnasiet Luleå i Koncerntillsyn NTI våren 2013 Antal pedagogisk personal: 17 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 76% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Examination 1: Hemtentamen, (1,5hp) I hemtentamen skulle studenten med hjälp av kurslitteraturen besvara två frågor om ca 1 A4- sida vardera.

Examination 1: Hemtentamen, (1,5hp) I hemtentamen skulle studenten med hjälp av kurslitteraturen besvara två frågor om ca 1 A4- sida vardera. Kursrapport 31ESM1 V17-1 Sociala medier, distans, 7,5 hp, NGWDK16h Kursansvariga: David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Jan Nolin Jasmina

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola

Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Johan Elmfeldt Dekan 2014-09-01 Dnr LS 59-2014/498 Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola Utöver den överenskommelse som Ramavtal

Läs mer

Plats: STOCKHOLM Mycket bra: 8 10 Genomsnittligt/ok 4 7 Ej tillfredsställande 1 3 Ringa in en siffra Medel av 10 poäng

Plats: STOCKHOLM Mycket bra: 8 10 Genomsnittligt/ok 4 7 Ej tillfredsställande 1 3 Ringa in en siffra Medel av 10 poäng Kursen genomfördes under feb-mars 2019 med kursdeltagare från: Combitech, DeLaval Int., Etteplan Plats: STOCKHOLM 1. Din övergripande åsikt om kursen är: 9,2 2. Intressant och inspirerande 9,2 3. Praktiskt

Läs mer

Utvärdering, Lärardagen 16/ för grundsär- och grundskolan

Utvärdering, Lärardagen 16/ för grundsär- och grundskolan Utvärdering, Lärardagen 16/8-2017 för grundsär- och grundskolan Sammanfattning 420 svar från 1100 tillfrågade blir en svarsfrekvens på 38 %. Överlag positiva svar, speciellt när det gäller den gemensamma

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN043 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Pershagenskolan i Södertälje kommun hösten 2014

Enkätresultat för pedagogisk personal i Pershagenskolan i Södertälje kommun hösten 2014 Enkätresultat för pedagogisk personal i Pershagenskolan i Södertälje kommun hösten 2014 Antal pedagogisk personal: 31 Antal svarande: 26 Svarsfrekvens: 84% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Luleå gymnasieskola, skolenhet G i Luleå hösten 2013

Enkätresultat för pedagogisk personal i Luleå gymnasieskola, skolenhet G i Luleå hösten 2013 Enkätresultat för pedagogisk personal i Luleå gymnasieskola, skolenhet G i Luleå hösten 2013 Antal pedagogisk personal: 21 Antal svarande: 14 Svarsfrekvens: 67% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Visbygymnasiet Söder i Gotlands kommun hösten 2014

Enkätresultat för pedagogisk personal i Visbygymnasiet Söder i Gotlands kommun hösten 2014 Enkätresultat för pedagogisk personal i Visbygymnasiet Söder i Gotlands kommun hösten 2014 Antal pedagogisk personal: 85 Antal svarande: 75 Svarsfrekvens: 88% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Partnerskola: 2 Ansvarsområden för fördjupad samverkan i kvalitetssäkring/kvalitetsutveckling av VFU

Partnerskola: 2 Ansvarsområden för fördjupad samverkan i kvalitetssäkring/kvalitetsutveckling av VFU 1 (av 5) Dnr: Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle 2019-04-12 Tilläggsavtal Partnerskola version 2019-04-12 Utöver avtalet Ramavtal för verksamhetsförlagd utbildning i Lärarutbildningarna

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Lundellska skolan i Uppsala hösten Antal pedagogisk personal: 80 Antal svarande: 63 Svarsfrekvens: 79%

Enkätresultat för pedagogisk personal i Lundellska skolan i Uppsala hösten Antal pedagogisk personal: 80 Antal svarande: 63 Svarsfrekvens: 79% Enkätresultat för pedagogisk personal i Lundellska skolan i Uppsala hösten 2012 Antal pedagogisk personal: 80 Antal svarande: 63 Svarsfrekvens: 79% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Avhopp från lärarutbildningen

Avhopp från lärarutbildningen STATISTISK ANALYS 1(13) Avdelning /löpnummer 2016-04-19 / 6 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Nibbleskolan i Hallstahammar hösten Antal pedagogisk personal: 23 Antal svarande: 20 Svarsfrekvens: 87%

Enkätresultat för pedagogisk personal i Nibbleskolan i Hallstahammar hösten Antal pedagogisk personal: 23 Antal svarande: 20 Svarsfrekvens: 87% Enkätresultat för pedagogisk personal i Nibbleskolan i Hallstahammar hösten 2012 Antal pedagogisk personal: 23 Antal svarande: 20 Svarsfrekvens: 87% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Alfred Dalinskolan i Jönköping hösten 2012

Enkätresultat för pedagogisk personal i Alfred Dalinskolan i Jönköping hösten 2012 Enkätresultat för pedagogisk personal i Alfred Dalinskolan i Jönköping hösten 2012 Antal pedagogisk personal: 48 Antal svarande: 42 Svarsfrekvens: 88% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Östrabo 1, Rektorsområde 3 i Uddevalla våren 2013

Enkätresultat för pedagogisk personal i Östrabo 1, Rektorsområde 3 i Uddevalla våren 2013 Enkätresultat för pedagogisk personal i Östrabo 1, Rektorsområde 3 i Uddevalla våren 2013 Antal pedagogisk personal: 26 Antal svarande: 23 Svarsfrekvens: 88% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Ängaboskolan i Alingsås kommun hösten 2014

Enkätresultat för pedagogisk personal i Ängaboskolan i Alingsås kommun hösten 2014 Enkätresultat för pedagogisk personal i Ängaboskolan i Alingsås kommun hösten 2014 Antal pedagogisk personal: 17 Antal svarande: 14 Svarsfrekvens: 82% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Fakulteten för lärande och samhälle 2015-01-22 Dnr LS 59-2015/132 Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Malmö högskola har efter Universitets-

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Stora Segerstad och Värnamo Naturbruksgymnasium i Jönköping hösten 2012

Enkätresultat för pedagogisk personal i Stora Segerstad och Värnamo Naturbruksgymnasium i Jönköping hösten 2012 Enkätresultat för pedagogisk personal i Stora Segerstad och Värnamo Naturbruksgymnasium i Jönköping hösten 2012 Antal pedagogisk personal: 38 Antal svarande: 27 Svarsfrekvens: 71% Skolenkäten Skolenkäten

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Fenix kunskapscentrum-gymn i Vaggeryd våren 2013

Enkätresultat för pedagogisk personal i Fenix kunskapscentrum-gymn i Vaggeryd våren 2013 Enkätresultat för pedagogisk personal i Fenix kunskapscentrum-gymn i Vaggeryd våren 2013 Antal pedagogisk personal: 40 Antal svarande: 30 Svarsfrekvens: 75% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid.

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid. Som åttondeklassare är frågan vad vill du bli när du blir stor högaktuell, samtidigt kan det vara svårt att veta vilka alternativ som finns. Därför anordnar vi nu Yrkesmässan som syftar till att både inspirera

Läs mer

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Rektor 9 Lärare 12 Förskolechef 8 Förskollärare 5 Personal inom elevhälsa 9 Politiker 6 Skolchef 4 Övriga 3 Totalt 56 Varav: Män 13 Kvinnor 42

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-11-20 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-26 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Norrbyskolan i Piteå kommun 2010-10-26 Skolbeslut Tillsyn i Norrbyskolan Datum: 2010-10-26 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Göran

Läs mer

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN Följande dokument måste bifogas din ansökan Tjänstgöringsintyg - Se mer information i blanketten UNDER PUNKT 4. Intyg

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Kilafors skola F-9 i Bollnäs våren Antal pedagogisk personal: 26 Antal svarande: 20 Svarsfrekvens: 77%

Enkätresultat för pedagogisk personal i Kilafors skola F-9 i Bollnäs våren Antal pedagogisk personal: 26 Antal svarande: 20 Svarsfrekvens: 77% Enkätresultat för pedagogisk personal i Kilafors skola F-9 i Bollnäs våren 2014 Antal pedagogisk personal: 26 Antal svarande: 20 Svarsfrekvens: 77% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14 Riktlinjer för VFU 140825 Sektionen för lärarutbildning (LUT) Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs 1: Barndomens villkor

Läs mer

Ann-Catrin Stening. Carola Helenius-Nilsson kl 09:30. Maria Skarin 08:30. Mikael Jonsson kl 09:00. Therese Hagström kl 10:00

Ann-Catrin Stening. Carola Helenius-Nilsson kl 09:30. Maria Skarin 08:30. Mikael Jonsson kl 09:00. Therese Hagström kl 10:00 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida 1 (1) Plats och tid: Skutan, Strömsvik, 2017-04-24, 08:00:00 Upprop Val av protokollsjusterare Nr Ärende Föredragande och ca tid 1 Information A) Lärarstudenter- avtal med LiU

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) 2018-08-16 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 2 för grundlärare F-3: Didaktik och bedömning

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Luleå gymnasieskola, skolenhet F i Luleå hösten 2013

Enkätresultat för pedagogisk personal i Luleå gymnasieskola, skolenhet F i Luleå hösten 2013 Enkätresultat för pedagogisk personal i Luleå gymnasieskola, skolenhet F i Luleå hösten 2013 Antal pedagogisk personal: 29 Antal svarande: 23 Svarsfrekvens: 79% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Kurs 1: Barndom och lärande: Omvårdnad, omsorg, fostran och samverkan Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Sammanställningen bygger på svar från 56 studenter (3%) av

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Gymnasieskolan Spyken i Lund våren Antal pedagogisk personal: 91 Antal svarande: 80 Svarsfrekvens: 88%

Enkätresultat för pedagogisk personal i Gymnasieskolan Spyken i Lund våren Antal pedagogisk personal: 91 Antal svarande: 80 Svarsfrekvens: 88% Enkätresultat för pedagogisk personal i Gymnasieskolan Spyken i Lund våren 2014 Antal pedagogisk personal: 91 Antal svarande: 80 Svarsfrekvens: 88% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Teori och praktik. Vilket bör komma först?

Teori och praktik. Vilket bör komma först? Miniprojekt, pedagogisk grundkurs III, ht Martina Tedenborg, Avd för samhällsfarmaci Teori och praktik. Vilket bör komma först? En diskussion kring den pedagogiska betydelsen av praktiken och dess placering

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor Rev. 2019-08-16 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson Yvonne.hildingsson@hh.se 035 167522 1 Verksamhetsförlagd

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Rudbeckianska gymn SA SP i Västerås hösten 2013

Enkätresultat för pedagogisk personal i Rudbeckianska gymn SA SP i Västerås hösten 2013 Enkätresultat för pedagogisk personal i Rudbeckianska gymn SA SP i Västerås hösten 2013 Antal pedagogisk personal: 33 Antal svarande: 23 Svarsfrekvens: 70% Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9 GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9 Vad är viktigt att lära sig när framtiden ständigt förändras? att sakta in. Hur kommer framtiden egentligen se ut? Vad kommer vi att jobba med? Vad är viktigt att våra barn blir

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Enkätresultat för pedagogisk personal i Birger Sjöberggymnasiet EK, HU, NA, SA i Vänersborg våren 2014

Enkätresultat för pedagogisk personal i Birger Sjöberggymnasiet EK, HU, NA, SA i Vänersborg våren 2014 Enkätresultat för pedagogisk personal i Birger Sjöberggymnasiet EK, HU, NA, SA i Vänersborg våren 2014 Antal pedagogisk personal: 23 Antal svarande: 15 Svarsfrekvens: 65% Skolenkäten Skolenkäten går ut

Läs mer

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Anette Renström från RUC (vikarie för Anna Lindahl som är barnledig) presenterar sig och berättar lite kort om vad som är på gång inom RUC se länken:

Läs mer

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Fastställda av lärarutbildningsnämnden 2013-08-13, reviderade 2015-06-17, 2016-10-11, 2017-06-05, 2019-01-28

Läs mer

Regeringens proposition om en ny lärarutbildningl

Regeringens proposition om en ny lärarutbildningl Utbildnings- och forskningsnämnden för f lärarutbildning (UFL) Regeringens proposition om en ny lärarutbildningl 1 Program Introduktion (Elisabeth Hesslefors) Information om den nya lärarutbildningen utifrån

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Kungsbacka på kartan Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2017-08-18 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Professionsdagar Vt-17: Högskolan i Borås fredag den 24 mars 2017 Campus Varberg fredag den 7 april 2017

Professionsdagar Vt-17: Högskolan i Borås fredag den 24 mars 2017 Campus Varberg fredag den 7 april 2017 VFU-schema Vt-17 Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Sektionen för förskollärarutbildning Sektionen för grund- och ämneslärarutbildning Vårterminen 2017 pågår mellan v.3 v.22. I VFU-schemats

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 5 i Järlåsa skola i Uppsala hösten Antal elever: 12 Antal svarande: 12 Svarsfrekvens: 100% Klasser: 4-5

Enkätresultat för elever i åk 5 i Järlåsa skola i Uppsala hösten Antal elever: 12 Antal svarande: 12 Svarsfrekvens: 100% Klasser: 4-5 Enkätresultat för elever i åk 5 i Järlåsa skola i Uppsala hösten 2012 Antal elever: 12 Antal svarande: 12 Svarsfrekvens: 100% Klasser: 4-5 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Nr 2, februari Tipsa en vän om Vägledarinfo! Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare»

Nr 2, februari Tipsa en vän om Vägledarinfo! Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Tipsa en vän om Vägledarinfo! Nr 2, februari 2016 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Hej, Efter en lyckad terminststart med flera välbesökta välkomstaktiviteter är terminen nu i full gång

Läs mer

Resultat från enkäter till unga. formgivare och medlemmar

Resultat från enkäter till unga. formgivare och medlemmar Resultat från enkäter till unga formgivare och medlemmar Under 2018 har särskilda insatser gjorts för att få reda på vad unga medlemmar och formgivare tycker om Svensk Form och vad de vill att föreningen

Läs mer

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby Till dig som funderar på VFU i Upplands Väsby Marie Asmar utbildar sig till lärare för grundskolans tidigare skolår: - På VFU* möter vi eleverna och får se hur flexibla vi måste vara som lärare. Ett kort

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Akademi Båstad Gymnasium i Båstad våren 2013

Enkätresultat för elever i år 2 i Akademi Båstad Gymnasium i Båstad våren 2013 Enkätresultat för elever i år 2 i Akademi Båstad Gymnasium i Båstad våren 2013 Antal elever: 58 Antal svarande: 49 Svarsfrekvens: 84% Klasser: VF, HA, NA, SA, EK, VO Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång

Läs mer

Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola

Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola Malmö högskola - försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola Informationsmöte Försöksverksamhetens syfte Kriterier Handledarutbildning VFU-lärare LS-kontakt Handlingsplan - seminarier Diskussion

Läs mer

Kursens tidsfördelning av olika moment (lärarledd tid per student) Total schemalagd lärarledd tid 13 räknestugor

Kursens tidsfördelning av olika moment (lärarledd tid per student) Total schemalagd lärarledd tid 13 räknestugor Kursutvärdering Institutionen för matematik och datavetenskap OBS! För kurser inom lärarutbildningen och lärarlyftet används speciellt framtagna enkäter. Administreras av lärarutbildningen kansli. Kurs

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (39)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (39) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (39) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2014-11-25 191 Sommarskola (BUN 2014.461) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Barn och ungdomsnämnden

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 5 i Engelska Skolan i Bromma i Koncerntillsyn Engelska skolan våren 2013

Enkätresultat för elever i åk 5 i Engelska Skolan i Bromma i Koncerntillsyn Engelska skolan våren 2013 Enkätresultat för elever i åk 5 i Engelska Skolan i Bromma i Koncerntillsyn Engelska skolan våren 2013 Antal elever: 150 Antal svarande: 135 Svarsfrekvens: 90% Klasser: 5A, 5B, 5C, 5D, 5E Skolenkäten Skolenkäten

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Tillval: Bild för grundlärare med inriktning mot fritidshem 30 hp. Ladokkod: 11GF31 (5.0) Kurs:

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Strandskolan i Jönköping hösten Antal elever: 20 Antal svarande: 18 Svarsfrekvens: 90% Klasser: 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Strandskolan i Jönköping hösten Antal elever: 20 Antal svarande: 18 Svarsfrekvens: 90% Klasser: 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Strandskolan i Jönköping hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 18 Svarsfrekvens: 90% Klasser: 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15 2017-09-18

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Kurskod: UV6015 Vfu-period: v. 15-17 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Monica Frick LHS Akademin för lärande

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019)

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtalet avser samverkan mellan skolhuvudmän i Skåne samt Blekinge och Lunds universitet, Högskolan Kristianstad

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Handbok Mässa Innehåll 1 Inledning... 1 2 Syfte och mål... 1 3 Förberedelser...

Läs mer

Lärarutbildning vid Örebro universitet VERKSAMHETSGRUPP FÖRSKOLLÄRARUTBILDNING

Lärarutbildning vid Örebro universitet VERKSAMHETSGRUPP FÖRSKOLLÄRARUTBILDNING Lärarutbildning vid Örebro universitet VERKSAMHETSGRUPP FÖRSKOLLÄRARUTBILDNING 190115 Dagordning Återkoppling på utvärdering av höstens VFU Ny styrning av lärarutbildning vid Örebro universitet Projekt

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

lärare verksamma i kommunens skolor. Det är vad Södertörns högskola avser att skapa inom ramen för försöksverksamheten med övningsskolor.

lärare verksamma i kommunens skolor. Det är vad Södertörns högskola avser att skapa inom ramen för försöksverksamheten med övningsskolor. DNR 1.2.3-00143-2014 CENTRUM FÖR PROFESSIONSUTVECKLING I SKOLAN OCH FÖRSKOLAN FÖRSÖKSVERKSAMHET MED ÖVNINGSSKOLOR OCH ÖVNINGSFÖRSKOLOR VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLAS LÄRARUTBILDNING Härmed ansöker Södertörns

Läs mer

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut Beslut Huvudman 2017-05-19 info@adm.kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor linda.noaksson@adm.kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Jönköping i Jönköpings kommun efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer