Rapport från Partnerdag inom Visit Swedens Måltidsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från Partnerdag inom Visit Swedens Måltidsprogram"

Transkript

1 Rapport från Partnerdag inom Visit Swedens Måltidsprogram Västerbotten deltar i Visit Swedens satsning på måltidsturism Exportprogram Måltidsturism Visit Swedens uppdrag är att arbeta för att öka omvärldens lust till Sverige och måltidsprogrammet ska öka viljan att resa till Sverige för maten och dryckens skull och även leda till en ökning av utländska besökares konsumtion av restaurangtjänster och livsmedel i Sverige. Visit Sweden presenterar sitt material och insatser kring marknadsföring vid Partnerdagar där representanter från landets regionala turismorganisationer deltar. Den 10 april var det dags för vårens träff och denna rapport tar upp några av de saker som presenterades och diskuterades under dagen. Tyngdpunkten för dagen var den bas för kommunikation som tagits fram, där några få väl definierade grundvärden finns presenterade. Dessa talar tydligt till de utpekade målgrupperna och är tänkta att kunna användas av såväl regioner som destinationsorganisationer och företag i deras kommunikation till marknader. Den kortfattade presentation som finns här kompletteras under våren med en handledning som RVT kommer att använda för seminarier och träffar där alla intresserade kan lära sig mer om hur målgruppstänkandet kan omsättas i praktiken. De bilder som används som illustrationer i denna rapport är alla från Visit Swedens presentationsmaterial inom måltidsprogrammet.

2 Information om Måltidsprogrammet Programmet går in på sitt tredje år och nu finns alla landets regioner med. Deltagandet är indelat i tre nivåer, där var nivå ger tillgång till mer coachning från Visit Sweden men även har högre krav för deltagande, baserat på det Visit Sweden kallar exportmogenhet. Exempel på hur det mäts är hur stor del av regionens mataktörer som har information om sin verksamhet och utbud tillgänglig på fler språk än svenska. Måltidsprogrammet är ett samarbete mellan Visit Sweden som nationell part och de olika regionala turismorganisationerna som regionala parter. Samverkan sker alltså för Västerbottens del genom Region Västerbotten Turism. Västerbotten är från och med 2019 deltagare på Nivå 2 tillsammans med sju andra regioner. På Nivå 1 finns sju regioner och på Nivå 3 är tre. Vårt deltagande innebär att Visit Sweden under våren utför en GAP-analys av Västerbotten, baserad på digitala källor och djupintervjuer med flera av länets aktörer inom måltid och livsmedel. Därigenom kan en strategi tas fram för att rikta insatser på de eventuella utmaningar analysen hittar och identifiera de styrkor som finns. Arbetet med GAPanalysen genomförs under mars och april och kommer att presenteras för RVT i slutet av maj. Därefter tar det regioninterna arbetet vid och resultaten kommer att kommuniceras ut till regionens alla aktörer. Visit Sweden kommer under året 2019 att delta med måltidstema vid flera större arrangemang och sammanhang. Kommunikationen baseras då på konceptet The Edible Country, där närheten till ren natur står i fokus. Detta presenterades bland annat vid arrangemanget Bocuse d Or och resemässan ITB Berlin. Hösten 2018 arrangerade Visit Sweden för första gången konferensen Tomorrow s Food Travel i samarbete med Västsvenska Turistrådet och Handelshögskolan i Göteborg. I oktober 2019 kommer konferensen att hållas i Malmö och fokusera på framtidens mat och resenärer. De arbetar även nära White Guide med deras nya kategori Dolda Pärlor. Syftet med denna kategori är att lyfta fram ställen med hög kvalitet på mat- och dryckesupplevelser som kan vara svåra att hitta för såväl hemmapubliken som utländska besökare. De regionala representanterna i måltidsprogrammet fungerar i detta sammanhang som en länk mellan Visit Sweden och regionernas utbud.

3 Utpekade målgrupper Arbetet i programmet baseras på kunskapsspridning, där Visit Sweden tar fram trendrapporter och målgruppsanalyser. Det materialet ska användas i arbetet med att utveckla, paketera och kommunicera produkter för att öka lusten till och konsumtionen av mat och dryck. Eftersom Visit Swedens uppdrag är riktat till utlandet, baseras deras analyser och rapporter på identifierade utländska målgrupper. Genom att arbeta med målgrupper ger varje insats mer effekt. För Västerbottens del kan vi använda det material vårt deltagande i måltidsprogrammet ger tillgång till både för arbetet med utländska målgrupper och den inhemska marknaden. Detta beror på att länets utbud motsvarar efterfrågan hos den målgrupp som kategoriseras som Globala Resenärer. Denna målgruppstyp har intressen och resmönster som inte skiljer sig mycket beroende på om besökaren är svensk eller inte. Bland de Globala Resenärerna finns Nyfikna upptäckare som är mycket intresserade av att lära känna sitt resmål på ett djupare plan. De vill lära sig om kultur och livsstil, smaka lokal mat och dryck samt uppleva traditioner. Aktiva naturälskare som vill uppleva naturen och njuta av lugnet och stillheten. De vill vara fysiskt aktiva, älskar att vara utomhus, vill känna frihet och slippa rutiner. Vardagssmitande livsnjutare som framför allt vill koppla av, slippa rutiner och känna sig fria. De njuter gärna av god mat och dryck under semestern. Gemenskapen är viktig, liksom att ha roligt och att uppleva nya saker tillsammans med dem man reser med. Visit Swedens målgruppsanalys 2018 identifierade Den Måltidsintresserade Nyfikna Upptäckaren som mest intressant att arbeta med inom måltidsprogrammet. Den starkaste drivkraften för en semester i Sverige är för denna grupp att de vill njuta av god mat och dryck, uppleva nya platser, lära sig något nytt och hinna se och göra så mycket som möjligt i Sverige. Dessutom vill de gärna ta del av den lokala mattraditionen genom matmarknader och gårdsbutiker men även prova det lokala utbudet av restauranger och barer. Det visade sig även vara viktigt för dem att berätta för andra hur de upplevde det genuina Sverige.

4 Presentation av Sverige som måltidsdestination Visit Swedens analysarbete kring utbud och målgrupper har lett till att man formulerat en identitet för hela landet som beskriver vad vi står för som måltidsdestination: Naturligt Progressiv. Att vara progressiv inom måltid innebär att genom nytänkande skapa måltidsupplevelser med respekt för både människan och miljöns villkor. Detta går hand-i-hand med RVTs hållbarhetsarbete som är baserat på GSTCs (Global Sustainable Tourism Council) metodik, där vi stödjer företag och organisationer i att skapa produkter som lockar och tillfredsställer dagens besökare utan att minska morgondagens möjligheter. Huvudbudskapet som bör genomsyra all kommunikation kring Sverige och måltid är att vi erbjuder: Detta kan delas upp i tre budskap som alla motsvarar efterfrågan hos de identifierade målgrupperna och som kan omsättas i praktiken i form av säljbara upplevelser. En smak av innovation Målgruppen ser Sverige som ett land i framkant. Individens frihet och omsorg om både människa och miljö leder till att vi är innovativa och kreativa. Detta visar sig i vår matkultur som har rötter i vår natur och mattradition men som inspirerats av omvärlden. Exempel på detta område ser vi hos kockar, restauranger och caféer som arbetar aktivt med hänsyn till människa och miljö genom sina val av råvaror och t. ex arbete mot matsvinn. Vegetariska alternativ är också viktigt inom detta område, liksom att arbeta för möjligheter till återförsäljning av produkter av hög kvalitet, såsom saluhallar och marknader.

5 Med naturen som krydda Målgruppen uppfattar svenskar som välmående med en naturnära livsstil. De upplevelser som erbjuds här är annorlunda men inte alltför ansträngande eller äventyrliga. Vårt förhållningssätt till naturen som ett skafferi återspeglas i vår matkultur, som bygger på våra många årstiders och klimatzoners påverkan på råvaror och smaker. Exempel som illustrerar detta budskap är så kallade soft adventures såsom gourmetvandringar och utomhusmåltider. Den naturliga omgivningens inverkan på livsmedel lyfts t. ex hos Västerbottensost och genom gårdsbutiker. Satsningen The Edible Country är präglat av detta budskap. Mattradition möter framtidsvision Målgruppen vill lära sig om och uppleva Sverige. Den svenska livsstilen kan förmedlas genom måltidsupplevelser som visar både lokal matkultur och hur traditioner utvecklats över tid. Här kan gamla förädlingsprocesser återupptas för att möta kraven på en mer hållbar värld. Exempel på traditionella rätter och måltider kopplas gärna till högtider såsom midsommar, surströmmingspremiär och jul. De mer traditionella maträtterna och bakverken kan uppdateras med nya, mer hållbara alternativ såsom vegetariska och alkoholfria alternativ. Den svenska frukost- och fikakulturen spelar också en viktig roll i detta budskap. Visit Sweden har en hel del material på sin hemsida. Där kan man bland annat hitta deras trendrapporter och beskrivning av målgrupper. På RVTs webb under fliken Kunskapsportal, Mat & Måltider lägger vi ut material och egna bearbetningar som är tänkta att vara lätta att ta till sig.

6 Hur kan kunskapen om utpekade målgrupper och Sverige som måltidsdestination användas? De resultat av trendrapporten och målgruppsanalysen som presenterats här är korta, kärnfulla punkter som med fördel kan användas på olika vis: - Vid utformning av kommunikation riktad till marknader - Som bas när produkter sätts ihop och görs säljbara Genom insikten om att de med måltidsintresse som lockas till regionen gärna tar del av lokala råvaror och traditioner, kan menyer utformas med sådana som bas. Nyskapande i all ära, men enligt dessa resultat är det våra traditionella skatter som uppskattas mest, dock gärna med en nytänkande twist. När bilder och text planeras för utlägg på sociala media, är det bra att veta att de måltidsintresserade resenärerna uppskattar vår närhet till naturen. Matlagning utomhus är mycket attraktivt när skogen är så ren att du kan ta bären direkt från buske till tallrik. Målgruppen lägger alltså märke till bilder där mat och natur finns tillsammans. Kika gärna igenom Visit Swedens YouTube-kanal för att se hur de utformar sitt material. Där finns mycket inspiration att hämta. Målgruppen uppskattar närhet och äkthet. Det behöver alltså inte vara så komplicerat när en produkt sätts ihop: En promenad där ätbara växter pekas ut är mycket exotiskt för den som sällan eller aldrig tar sig tid att göra sådant i vardagen. Avslutas aktiviteten med en god måltid, innehållande de saker man sett växa under promenaden, är det en högklassig produkt helt i målgruppens smak! Framöver Arbetet med GAP-analyser för regionerna på Nivå 2 kommer att avslutas i maj. Därefter får regionernas representanter en genomgång av analysen och de utmaningar respektive styrkor som identifierats. För Västerbottens del kommer resultaten att kopplas till den strategi som finns för arbetsområdet Mat & måltid på regional nivå och ge underlag för insatser kring kunskapshöjande aktiviteter och planering av andra lämpliga initiativ. Visit Sweden arbetar med att ta fram material för regionerna att använda på workshops och seminarier för kunskapsspridning. Detta kommer RVT att ta till vara och nyttja. Nästa öppna aktivitet är den 9de maj, då en representant från Visit Swedens måltidsprogram kommer upp till Västerbotten för att berätta om det material som tagits fram kring målgrupper och hur detta kan användas för produktutveckling. Arrangemanget sker i samverkan med det pågående projektet Lapland a culinary region och är öppet för alla intresserade aktörer. Nyhetsbrevet Matnytt(igt) ges ut kontinuerligt med olika intervall. Avsändare är Region Västerbotten Turism och i informationen finns tips om matrelaterade initiativ samt länkar till nytt material på RVTs webb som rör arbetsområdet Mat & Måltid. Vi ser fram emot vårt fortsatta gemensamma arbete med att sätta Västerbotten på smakkartan!

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Övergripande positionering och kommunikationsplattform 1.0 En gemensam plattform Ett inspirerande styrverktyg för kommunikation: Styra innehåll, verktyg och, partners, kanaler.

Läs mer

Hållbar tillväxt i besöksnäringen

Hållbar tillväxt i besöksnäringen Hållbar tillväxt i besöksnäringen STRATEGI OCH VERKSAMHETSMÅL FÖR REGION VÄSTERBOTTEN TURISM 2018 2019 Kvalitet och upplevelser på hållbar grund ska locka både svenska och internationella besökare från

Läs mer

Matintresserade nyfikna upptäckare Globala resenärer som vill njuta av spännande måltidsupplevelser

Matintresserade nyfikna upptäckare Globala resenärer som vill njuta av spännande måltidsupplevelser Matintresserade nyfikna upptäckare Globala resenärer som vill njuta av spännande måltidsupplevelser Foto: Susanne Walström/imagebank.sweden.se 1 Foto: Folio/imagebank.sweden.se Innehåll Inledning... 3

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Inspiration för matglädje Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Mat som reseanledning Så lockar vi besökare till regionen. Louise Ridderström Östgötamat

Mat som reseanledning Så lockar vi besökare till regionen. Louise Ridderström Östgötamat Louise Ridderström Verksamhetsledare Östgötamat Projektledare Drivbänk Hushållslärare Kock Lärare i utomhuspedagogik Lärare i sensorik/ näringslära Årets vildmarkskock 2004 Hagdahlspriset 2009 Driver och

Läs mer

Designintresserade nyfikna upptäckare

Designintresserade nyfikna upptäckare Designintresserade nyfikna upptäckare Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se Globala resenärer som vill uppleva arkitektur, design och mode 1 Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se Innehåll Inledning...

Läs mer

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Matriket Österbotten, 27 september 2010 Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet är en vision för fler jobb i hela landet. Det uppnår vi genom att satsa på det som

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden Svensk Turism AB Ägs av 170 företag och organisationer som representerar tiotusentals företag i hela besöksnäringen inom områdena äta, bo, resa och göra. Verksamhetsområden Forum för besöksnäringens strategiska

Läs mer

Östergötlands besöksnäringsstrategi

Östergötlands besöksnäringsstrategi Östergötlands besöksnäringsstrategi www.regionostergotland.se 1 Östergötlands besöksnäringsstrategi Besöksnäringen är speciell. Det finns få aktörer som ensamma står som anledning till besöket och själva

Läs mer

Finland. 5, 5 miljoner invånare 4 miljoner besök i Sverige Källor: CIA World Factbook (2015) & IBIS 2014, Tillväxtverket/Markör

Finland. 5, 5 miljoner invånare 4 miljoner besök i Sverige Källor: CIA World Factbook (2015) & IBIS 2014, Tillväxtverket/Markör Finland 5, 5 miljoner invånare 4 miljoner besök i Sverige 2014 Källor: CIA World Factbook (2015) & IBIS 2014, Tillväxtverket/Markör Sveriges position för Finländaren som hemma, men lite bättre 2015-07-22

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Välkommen till Outdoor Dalarna

Välkommen till Outdoor Dalarna Välkommen till Outdoor Dalarna Rättvik 11 juni, 2018 2018-06-25 visitdalarna.se Agenda Omvärld, målgrupp & nuläge Nuläge & framtid Dalarnas outdoor-områden - Skating Dalarna - Vandringslyftet - Leisure

Läs mer

Besöksnäringens dag 2018

Besöksnäringens dag 2018 1 Besöksnäringens dag 2018 09.00 Inledning och välkommen 09.15 Långsiktig framgång skapar vi tillsammans 09.30 Lalandia 10.00 Kaffe och macka 10.30 På gång i Östergötland 12.00 Lunch 4. Skapa bra beslutsunderlag

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

SAMMANFATTNING: FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN

SAMMANFATTNING: FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN SAMMANFATTNING: FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN HÖGA KUSTENS ERBJUDANDE Höga Kusten har alla förutsättningar att bli en smakdestination. Genom att lyfta fram sina unika smaker och de tillgångar

Läs mer

Strategisk plattform. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

Strategisk plattform. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Strategisk plattform För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Shopping, natur och mat präglar turismen i Sverige

Shopping, natur och mat präglar turismen i Sverige Minicards - Din leverantör av turistinformation Shopping, natur och mat präglar turismen i Sverige Varför är Sverige ett så populärt resmål idag för turister och besökare? Shoppingupplevelser, naturen

Läs mer

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen 2015-2020 Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Innehåll Inledning Idag och framtiden Bakgrund Byggstenar 1. Varumärke och kommunikation 2. Målgrupper

Läs mer

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket Parkerna i den framtida besöksnäringen Pernilla Nordström, Tillväxtverket Besöksnäring, en växande näring - som kan bidra till ett hållbart samhälle Turism Människors aktiviteter när de reser till och

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun Världsvan & Hemkär Förord Vårt mål är att alla matgäster ska känna trygghet i att Mjölby kommun serverar god, vällagad och näringsrik kost i förskolan, skolan

Läs mer

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige 150507 Om kommunikationsplattformen I dag har alla ett varumärke företag, personer, organisationer och så även kommuner. För att bygga ett

Läs mer

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Marknadsbeskrivningar Några av de faktorer vi tittar på vid val av marknader är gästnattsvolymer, tillväxtpotential, dygnsutlägg samt marknadens kännedom om

Läs mer

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Förord Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den turistiska omsättningen i Sverige 2012 närmade sig 300 miljarder. Den turistiska

Läs mer

Ekonomi och konsumtion - Vad olika matvaror kostar. Prisjämförelser mellan matvaror. Miljö och livsstil, ekonomi och konsumtion

Ekonomi och konsumtion - Vad olika matvaror kostar. Prisjämförelser mellan matvaror. Miljö och livsstil, ekonomi och konsumtion Remissversion av kursplan i hem- och konsumentkunskap i grundskolan Hem- och konsumentkunskap Syfte Livet i hem och familj har alltid haft en central betydelse för människan. Våra vanor i hushållet påverkar

Läs mer

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 SAMMANFATTNING - Överraskande många företag med produkter av hög kvalitet och stor potential inom restaurangsektorn. - Stort engagemang och öppenhet hos de flesta att utvecklas

Läs mer

Sverige det nya matlandet Vårmöte 12-13 april 1011

Sverige det nya matlandet Vårmöte 12-13 april 1011 Sverige det nya matlandet Vårmöte 12-13 april 1011 Christina Nordin Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet är en vision för fler jobb i hela landet. Det uppnår vi genom att satsa på det som

Läs mer

UTVECKLINGSPROCESS FÖR BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTMANLAND

UTVECKLINGSPROCESS FÖR BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTMANLAND UTVECKLINGSPROCESS FÖR BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTMANLAND 2018 NÅ NYA HÖJDER TILLSAMMANS MED VÄSTMANLAND TURISM! Genom att gå med i vår utvecklingsprocess får du och ditt turismföretag ta del av en mängd olika

Läs mer

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Hem- och Livet i hem och hushåll har en central betydelse för människan. Våra vanor påverkar såväl individens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om arbete i hem och hushåll ger människor

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår!

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår! Livsmedel i Halland En kreativ process pågår! En bred uppslutning av representanter från livsmedelskedjan har varit med att sätta igång ett handlingsprogram för livsmedel i Halland. Det du kan titta på

Läs mer

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten)

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR BESÖKSNÄRINGEN Nyköpings mål 2017 är en stark besöksnäring med en turismomsättning på 1,4 miljarder kr. Nyköpings

Läs mer

ÄVENTYRSFEST AUGUSTI 2017 UTEMAGASINET

ÄVENTYRSFEST AUGUSTI 2017 UTEMAGASINET UTEMAGASINET Utemagasinet är Sveriges ledande frilufts- och äventyrstidning. Tidningens främsta syfte är att locka ut människor i naturen; att sänka trösklarna och öka suget efter uteliv och äventyr. Utemagasinet

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

POLICY FÖR. Mat och Måltider. Antaget

POLICY FÖR. Mat och Måltider. Antaget POLICY FÖR Mat och Måltider Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-09-30 130 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kostchef 2019-03-221 Dnr 2018/00906 nr 91473 Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

genom I urvalsprocessen ta den allra finaste get, men när de söker engelska. När man mer impulsiva och möte. kan uppfattas som 5(26)

genom I urvalsprocessen ta den allra finaste get, men när de söker engelska. När man mer impulsiva och möte. kan uppfattas som 5(26) o o o VisitSweden Marknadsprofil 2015, Norge genom ett långt inflytande av svenska s medier och kultur. Många norrmän har vuxit upp med svensk TV och kultur, och många av de svenska ikonerna är även

Läs mer

Urban Nature. Svenska storstadsupplevelser. Ett tema för att positionera Sverige som resmål för internationella besökare.

Urban Nature. Svenska storstadsupplevelser. Ett tema för att positionera Sverige som resmål för internationella besökare. Urban Nature Svenska storstadsupplevelser Ett tema för att positionera Sverige som resmål för internationella besökare. Position och definition 2 Utbud och efterfrågan 3 Kommunikation 4 Tonalitet 5 Nyckelord/Källhänvisning

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

hem- och konsumentkunskap

hem- och konsumentkunskap Hem- och konsumentkunskap Kurskod: SGRHEM7 Livet i hem och hushåll har en central betydelse för människan. Våra vanor påverkar såväl individens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om konsumentfrågor

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17 Idunskolans lokala pedagogiska planering Läsåren 2015/16 och 2016/17 Kommunikation Språket är elevens främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom kommunikation utvecklar eleven sin identitet,

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking 1 Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Innehåll Inledning...3 Associationer till Sverige...4 Kännedom,

Läs mer

Hållbarhet. Besöksnäringens framtid

Hållbarhet. Besöksnäringens framtid Hållbarhet Besöksnäringens framtid Av Anneli Danielsson Västerbotten - en hållbar destination Region Västerbotten har en vision om en hållbar besöksnäring i Västerbotten. Målet är att 2018 uppfattas som

Läs mer

Karlshamns varumärke. Analys och process

Karlshamns varumärke. Analys och process Karlshamns varumärke Analys och process Vi är Karlshamn. Varför satsa på ett varumärkesarbete? - Förankring ger kraft - Underlätta kommunikationen - Hålla ihop bilden av Karlshamn - Fokus på rätt målgrupper

Läs mer

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur 9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen:

Antagen av kommunstyrelsen: Strategi för besöksnäringen i Nykvarns kommun Antagen av kommunstyrelsen: 2017-01-31 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Turism och besöksnäring... 2 Sverige som besöksmål... 2 Nykvarn som

Läs mer

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före fem SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före Fem smarta sätt att hitta nya kunder Om inte du hittar dem, så kommer dina konkurrenter att göra det För varje företag är nya kunder

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

Fokus paddling Globala resenärer som vill paddla kajak, kanot, forsränning eller flottfärd

Fokus paddling Globala resenärer som vill paddla kajak, kanot, forsränning eller flottfärd Fokus paddling Globala resenärer som vill paddla kajak, kanot, forsränning eller flottfärd Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se 1 Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se Innehåll Inledning... 3 Vilka är

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt?

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? Sverige det nya matlandet En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? 2 Sverige det främsta matlandet i Europa Sverige är i dag kanske inte det första landet

Läs mer

B R A N D B O O K B Y K A L M A R

B R A N D B O O K B Y K A L M A R BRANDBOOK BY KALMAR Vårt hjärta klappar för Kalmar. KALMARS STADSSIGILL FRÅN 1247 ÄR NORDENS ÄLDSTA HERALDISKA STADSVAPEN. Nordens äldsta varumärke. REDAN FÖR 600 ÅR SEDAN var Kalmar en stad med aktning.

Läs mer

Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen!

Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen! 1 Tadaaa! Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen! Det här är en unik chans för dig som: Vill ha fler besökare och

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

Nationella skolplaner i hemkunskap (hämtat från skolverket)

Nationella skolplaner i hemkunskap (hämtat från skolverket) skolplaner i hemkunskap (hämtat från skolverket) Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i hem- och konsumentkunskap ger kunskaper för livet i hem och familj samt förståelse för det värde dessa

Läs mer

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län.

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Färdledaren En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Vad är färdledaren? Färdledaren är framtagen av Strategigruppen som består av representater

Läs mer

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen

Läs mer

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Livet i hem och familj har en central betydelse för människan. Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning för att marknadsföra regionen och dess näringsliv på en internationell arena. 2010 deltar man i världsutställningen i Shanghai, Expo 2010.

Läs mer

Kort resultatresumé från samarbetet med Visit Sweden Holland

Kort resultatresumé från samarbetet med Visit Sweden Holland Kort resultatresumé från samarbetet med Visit Sweden Holland Länet har fått en hel del gäster från de researrangörer vi knutit kontakt med efter att Visit Swedens Hollandsexpert var här och berättade om

Läs mer

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING.

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. 6 Marknad och trender Marknad och trender 7 EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. Vi har identifierat fyra starka trender som påverkar vår omvärld och därmed även dagligvarubranschen. Genom att förstå trenderna och

Läs mer

Borgås samarbetsbok för turism

Borgås samarbetsbok för turism Borgås samarbetsbok för turism Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig har egentligen ingen betydelse. Här lever jag min dröm, för jag känner igen mig i stadens gamla gränder. Jag förälskar

Läs mer

TRAVEL&TASTE. Conventum Arena, Örebro 13 februari 2016. En mässa med resor och världens kök

TRAVEL&TASTE. Conventum Arena, Örebro 13 februari 2016. En mässa med resor och världens kök TRAVEL&TASTE Conventum Arena, Örebro 13 februari 2016 En mässa med resor och världens kök SMAKA PÅ VÄRLDEN! Ready for take off? Travel & Taste är mässan där du som utställare serverar dina besökare smaker

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

MARKNADSPLAN 2014 FÖR INTERNATIONELLA MARKNADER

MARKNADSPLAN 2014 FÖR INTERNATIONELLA MARKNADER MARKNADSPLAN 2014 FÖR INTERNATIONELLA MARKNADER MASTERPLAN NU BÖRJAR DET Med avstamp i den Nationella strategin för svensk besöksnäring, har Tourism in Skåne, Malmö Turism och VisitSweden tagit fram en

Läs mer

MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun

MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun 2012-04-11 Beslutad av kommunfullmäktige 6/2012 MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-11, 6 2 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg i Bräcke kommun Innehållsförteckning

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 Det välkomnande Sörmland - en attraktiv och tillgänglig destination i närheten av Stockholms storstadsområde Foto: Parken Zoo Vision och mål för

Läs mer

Conventum Arena, Örebro

Conventum Arena, Örebro TRAVEL&TASTE Boka monte Conventum Arena, Örebro Resemässa 14 februari i Örebro 201514 februari En mässa med resor och världens kök SMAKA PÅ VÄRLDEN! Lördagen den 14 februari 2015 går den tredje upplagan

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Lysekil som attraktiv destination Destinationsstrategi Lysekil 18 september 2018

Lysekil som attraktiv destination Destinationsstrategi Lysekil 18 september 2018 Lysekil som attraktiv destination Destinationsstrategi Lysekil 18 september 2018 Workshop i tre delar KLARA 18/9, FÄRDIGA 19/9, GÅ 27/9 Samverkan med Kairos Future Lysekils kommun den 18 september 2018,

Läs mer

Landsomfattande turné belyser BESÖKS- NÄRINGENS MÖJLIGHETER

Landsomfattande turné belyser BESÖKS- NÄRINGENS MÖJLIGHETER Landsomfattande turné belyser BESÖKS- NÄRINGENS MÖJLIGHETER Kunskapsturnén 2015/2016 16 platser och 25 turismorganisationer sex nationella och 19 regionala. Det är första gången så många organisationer

Läs mer

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER 2017-04-03 MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER Underlag till förslag till samarbete mellan Vadstena, Ödeshögs och Boxholms kommuner gällande närproducerade livsmedel. Bakgrund Vadstena

Läs mer

Strategi Måltidsturism

Strategi Måltidsturism Strategi Måltidsturism Turistrådet Västsverige - en del av Västra Götalandsregionen Strategi Måltidsturism 1 www.turistradet.com Strategi Måltidsturism 2 INNEHÅLL INLEDNING OCH BAKGRUND 5 FÖRSTUDIE EXPORTPROGRAM

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i hem- och konsumentkunskap

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i hem- och konsumentkunskap Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

men många slåss om uppmärksamheten.

men många slåss om uppmärksamheten. Svensk turismnäring Det går bra nu! men många slåss om uppmärksamheten. POSITIONSTEMAN Utgångsläget Historic and charming and also contemporary and evolving. Depth, heat, vitality. Storbritannien Keep

Läs mer

DGH Föreningsstämma 13 april. regiongavleborg.se

DGH Föreningsstämma 13 april. regiongavleborg.se DGH Föreningsstämma 13 april Arbetet 2012-2016 MUS Marknads- och utbudstrategi prioriterade marknader & målgrupper B2B Business to Business & B2C Business to consumer Aktiviteter och samarbeten: Mässor,

Läs mer

Double Income No Kids Resandet är en del av livsstilen. Ställer höga krav på tjänster och produkter och att destinationens löften infrias.

Double Income No Kids Resandet är en del av livsstilen. Ställer höga krav på tjänster och produkter och att destinationens löften infrias. VÅRA MARKNADER En sammanfattning av den globala resenären i respektive internationell marknad som Tourism in Skåne arbetar mot, samt planerade marknadsföringsaktiviteter för 2015 MÅLGRUPPER DINKs Double

Läs mer

UTVECKLINGSPROCESS FÖR BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTMANLAND 2019

UTVECKLINGSPROCESS FÖR BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTMANLAND 2019 UTVECKLINGSPROCESS FÖR BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTMANLAND 2019 NÅ NYA HÖJDER TILLSAMMANS MED VÄSTMANLAND TURISM! Genom att gå med i vår utvecklingsprocess kan din verksamhet ta del av insatser som är speciellt

Läs mer

Skogsriket Norrbotten. Piteå 2013 11 27

Skogsriket Norrbotten. Piteå 2013 11 27 Skogsriket Norrbotten Piteå 2013 11 27 från prat till resultat övriga världen ser lite annorlunda ut Råvaran skog med potential för tillväxt från prat till resultat Arbetet i styrgruppen 2013 Landshövding

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

HKK 3.3 HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP. Syfte. Centralt innehåll

HKK 3.3 HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP. Syfte. Centralt innehåll 3.3 HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Livet i hem och familj har en central betydelse för människan. Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper

Läs mer

Besöksnäringen lyfter! - med samarbete, hållbarhet och ett attraktivt företagsklimat

Besöksnäringen lyfter! - med samarbete, hållbarhet och ett attraktivt företagsklimat Besöksnäringen lyfter! - med samarbete, hållbarhet och ett attraktivt företagsklimat Katrien Vanhaverbeke, Arena för Tillväxt Uppsala län, 3 november 2015 28 miljoner vill komma till Sverige Hur många

Läs mer

HOTELL-OCH RESTAURANG PROGRAMMET

HOTELL-OCH RESTAURANG PROGRAMMET HOTELL-OCH RESTAURANG PROGRAMMET KURSINFORMATION Hotell-och Restaurangprogrammet Ett fullständigt nationellt program skall omfatta 2 500 poäng. Dessa poäng är fördelade på följande sätt: Kärnämnen 750

Läs mer

Kostpolicy för Haninge kommun

Kostpolicy för Haninge kommun Kostpolicy för Haninge kommun Dokumenttyp: Styrdokument Dokumentnamn: Kostpolicy för Haninge kommun Beslutat datum: 2017-06-14 Gäller från datum: 2017-06-26 Beslutat av: Kommunstyrelsen 159 Ansvarig förvaltning

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN

SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN Höga Kusten

Läs mer