Michael Zazzio, leg ssk och medicinsk forskare AudioLaser-Kliniken Flygeln Parkgatan Hovmantorp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Michael Zazzio, leg ssk och medicinsk forskare AudioLaser-Kliniken Flygeln Parkgatan 2 360 51 Hovmantorp 2012-08-28"

Transkript

1 1 (12) Michael Zazzio, leg ssk och medicinsk forskare AudioLaser-Kliniken Flygeln Parkgatan Hovmantorp Till landstinget: - ytterst ansvariga för landstingets hälso- och sjukvård - verksamhetschefer inom önh-verksamheten - klinikchefer inom önh-verksamheten - medicinskt ansvariga inom önh-verksamheten - specialsakkunniga inom önh-verksamheten - samtliga överläkare inom önh-verksamheten - medicinskt ansvariga läkare för varje enskilt sjukhus - medicinskt ansvariga läkare för landstingets samlade verksamhet Detta e-postmeddelande ska diarieföras i sedvanlig ordning. Begäran om samverkan mellan landstinget och AudioLaser-kliniken Michael Zazzio skrev till landstinget samt ett antal av dess anställda önh-läkare och begärde att landstinget skulle samverka med Michael Zazzio inom audiologisk sjukvård eftersom landstinget har patientgrupper inom den audiologiska specialiteten som inte erhåller någon vetenskapligt baserad vård och behandling. Michael Zazzio har inte erhållit något svar från landstinget eller dess ansvariga läkare och ingen samverkan har således kunnat inledas. De patientgrupper som först och främst avses är: - Plötslig hörselförlust/plötslig hörselnedsättning/plötslig dövhet (SSNHL) - hyperakusis (överkänslighet för ljud) Övriga patientgrupper där individer negligeras av landstingen eller enbart erhåller gruppsamtal, psykologkontakt eller ordineras att lära sig meditation (utöva mindfulness) eller helt enkelt klara v att leva med sjukdomdtillstånden är: - hyperakusis (överkänslighet för ljud) - diplakusis - distorsion - tinnitus - yrsel (vertigo) Övriga tilstånd för vilka patienter erhåller icke verksam behandling: - Menières sjukdom - kronisk skada/perforation av trumhinna - kronisk hörselgångsinflammation (swimmer's ear) - kronisk medial otit - presbysakusis (åldersrelaterad hörselnedsättning)

2 2 (12) Samtliga ovanstående sjukdomstillstånd diagnostiseras och behandlas sedan slutet av 1990-talet av Michael Zazzio, leg ssk som driver AudioLaser-Kliniken i Hovmantorp, tidigare i Danderyd. Michael Zazzio är även publicerad forskare indexerad på MEDLINE och är internationellt anlitad som föreläsare och invited speake vid kongresser, symposier, konferenser och liknande. Nästkommande uppdrag som invited speaker är vid den första internationella hyperakusiskonferensen, vilken arrangeras av National Health Service, Storbritaniens offentliga sjukvårdsorganisation. SSNHL/plötslig hörselförlust/hörselnedsättning/dövhet Omkring personer per invånare drabbas årligen av idiopatisk plötslig hörselnedsättning/dövhet. Ännu fler drabbas av plötslig hörselnedsättning i och med kraftiga ljudtrauman. Landstinget har ingen som helst beredskap eller specialkunskap för att kunna erbjuda dessa patienter snabb, verksam och vetenskapligt baserad behandling. Det enda som landstinget kan erbjuda patienterna är hörapparat eller cochleaimplantat eller liknande när hörseln väl är förstörd för all framtid. Kunskap och kompetens att snabbt diagnostisera dessa patienter saknas inom såväl primärvård som akutsjukvård och specialistvård. Remittering från primärsjukvård och akytmottagningar till önh-klinik tar ofta flera veckor. Därmed är loppet kört för dessa patienter kunna erhålla verksam behandling som kan medföra att deras hörsel förbättras. För att komma till rätta med detta problem måste primärvårdens och akutsjukvårdens läkare och sjuksköterskor ha tillgång till audiometrisk utrustning samt internutbildas så att patienter med akut SSNHL kan identifieras och differentieras från andra sjukdomsgrupper, till exempel från Menières sjukdom. Fortfarande receptförskrivs kortisontabletter till patientgruppen SSNHL. Ordinationen görs i strid med internationell konsensus och vetenskapliga bevis om att kortison inte ger bättre effekt än utebliven behandling. För detta påstående finns det vetenskapliga studier(även en svensk sådan utförd i Linköping, publicerad år 2007, samt en metaanalys som även den publicerades år 2007). Trots denna vetenskapliga dokumentation fortsätter önh-läkare och audiologer med flera att av tradition och hävd skriva ut kortison vid SSNHL. Därmed ger de patienterna falska förhoppningar om tillfrisknande. Behandlingen medför ingen läkning för patienterna. Det förekommer även att specialistläkare inom otorhinolaryngologi och audiologi ordinerar kortisontabletter vid tinnitussymtom, vilket är extremt okunnigt och dessutom saknar vetenskaplig grund. I många fall rekommenderas SSNHL-patienter att gå hem och vila med orden att det nog går över av sig självt. Förutom dövhet får patienter med SSNHL även tinnitus, diplakusis, distorsion, hyperakusis och yrsel. Landstingets personal och läkare underlåter att informera patienterna om den behandling som AudioLaser-Kliniken utför. Dessa patienter remitteras inte heller till AudioLaser-Kliniken.

3 3 (12) Patienter som drabbas av SSNHL behöver omgående diagnostiseras och så snabbt som möjligt få verksam behandling, detta för att minimera de skador och handikapp som tillståndet leder till. Det finns i Sverige verksam behandling i form av fotobiostimulerande laserbehandling. Michael Zazzio utför sådan behandling sedan år Landstinget uppmanas härmed att genomföra en offentlig upphandling för denna typ av vård. Fram tills dess att vårdavtal har ingåtts uppmanas landstinget att köpa denna vårdtjänst, vilket landstinget enligt befintlig lagstiftning (lagen om offentlig upphandling) har möjlighet att göra upp till ett belopp på omkring SEK per år och vårdgivare. Det är extremt viktigt att information sprids ut till befolkningen om vilken vård patienter ska söka sig till vid olika typer av hörsel- och balansrubbningar. I dag har befolkningen inte fått någon sådan information. Kunskap saknas även bland personal inom de medicinska kretsarna. Befolkning och vårdpersonal ska informeras om vilka behandlingsmetoder som finns att tillgå samt vilka av dem som bevisligen är verksamma för respektive sjukdomstillstånd och vilka metoder som enbart går ut på att behandla patienternas syn på sjukdomstillståndet, till exempel kognitiv beteendeterapi och mindfulness. Hyperakusis (överkänslighet för ljud) När det gäller hyperakusis så är landstingets diagnostik och behandling i dagsläget mycket eftersatt. Det finns inga fasta rutiner för hur dessa patienter ska diagnostiseras och någon verksam behandling förutom ljudstimulering existerar inte inom landstingen. Detta ger mycket mager utdelning i form av förbättringar och en betydande andel hyperakusispatienter klarar av ljudstimulering. Många av dessa patienter blir inte trodda av sjukvården utan skickas hem utan någon behandlingsplan och ofta även utan adekvat utredning. Michael Zazzio förefaller vara den ende bland hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige som har inriktat sin forskning och kliniska verksamhet på hyperakusi. Hans resultat, vilka finns redovisade i forskning, har hittills visat sig vara de bästa. I långtidsutvärdering förbättrades hyperakusispatienternas smärttrösklar med i genomsnitt 23 db HL. Övriga sjukdomstillstånd Övriga ovan uppräknade sjukdomstillstånd ska gås igenom efter det att landstinget har inlett sin samverkan med Michael Zazzio/AudioLaser-Kliniken. Lagstiftningen styr landstingens hälso- och sjukvårdsverksamhet För övriga, ovan specificerade patientgrupper gäller följande: - Landstinget är skyldigt att inleda en samverkan med Michael Zazzio även med avseende på de övriga patientgrupper som har beskrivits i detta brev. - Landstinget är skyldigt att planeras sin hälso- och sjukvård utifrån Michael Zazzios kliniska verksamhet samt utifrån den vård och behandling som erbjuds på AudioLaser-Kliniken.

4 4 (12) - Landstinget är skyldigt att skaffa sig och den landstingsanställda personalen adekvat kunskap om de ovan uppräknade sjukdomstillstånden. Landstinget är skyldigt att tillse att personalen får kunskap om utbildning och i diagnostik, om patientomhändertagande samt om verksamma behandlingsformer och om kliniker som utför sådan behandling. Landstinget är skyldigt att tillse att dess personal snabbt kan komma i kontakt med behandlande kliniker. Sådan kunskap kan införskaffas genom föreläsningar. Michael Zazzio erbjuder landstinget sådana föreläsningar och sådan internutbildning. Michael Zazzio bifogar i slutet av denna skrivelse en sammanställning av de lagar och regler som gäller för landstingens läkare och för den hälso- och sjukvårdsverksamhet som landstingen bedriver. De sammanställda lagarna och för landstinget och läkarna bindande reglerna kommer att användas som underlag vid diskussioner och samverkan mellan Michael Zazzio och landstinget och dess företrädare i form av specialistläkare inom önh-sjukvård samt för hälsooch sjukvårdsverksamheten medicinskt ansvariga läkare. Referenser, kontaktuppgifter samt hänvisning till experter Om landstinget vill ha referenser och kontaktuppgifter så kan Michael Zazzio lämna sådana till landstinget. Referenser och kontaktuppgifter till läkare och kliniker som utomlands (även inom EU) behandlar innerörats rubbningar finns att tillgå. Michael Zazzio kan även lämna referenser till utländska läkare som har auskulterat hos Michael Zazzio på AudioLaser-Kliniken och till läkare som har forskat inom detta område och som är publicerade i erkänd vetenskaplig, internationell litteratur. Michael Zazzio är för övrigt själv publicerad i sådan litteratur. Michael Zazzio kan även referera till vetenskapliga studier publicerade i erkänd vetenskaplig, internationell litteratur. Michael Zazzio emotser skyndsamt svar och skyndsam kontakt med ansvariga tjänstemän och läkare inom landstinget för fortsatta samtal och samverkan mellan landstinget och Michael Zazzio/AudioLaser-Kliniken. Michael Zazzio leg ssk och forskare inom audiologi/otologi Telefon: Mobil: Hemsida: Hemsida: Michael Zazzio är leg ssk och publicerad medicinsk forskare inom audiologi, indexerad på MEDLINE. Michael Zazzio har internationellt samarbete med kliniker och forskare i flera länder. Michael Zazzio har utbildat europeiska läkare med flera och arbetat med metoden i bland annat Indien, Michael Zazzio föreläser internationellt och är medicinskt råd och sakkunnig i den spanska, audiologiska sammanslutningen AENORTA (Associación Española para la Normalización de Terapias Auditivas) och har tidigare varit medicinskt sakkunnig i audiologi för EMLA (European Medical Laser Association). Michael Zazzio arbetar sedan år 1998 på sin audiologiska klinik, vilken numera är belägen i Hovmantorp i Småland (tidigare i Danderyd i Stockholms län).

5 5 (12) Bilaga (sid 5-12) LAGAR OCH REGLER SOM STYR LANDSTINGENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Patientsäkerhetslagen 6 kap. Skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal m.fl. Allmänna skyldigheter 1 Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. En patient ska ges sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav. Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska visas omtanke och respekt. 3 Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen får delegera en arbetsuppgift till någon annan endast när det är förenligt med kravet på en god och säker vård. Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan, ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften. 4 Hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Personalen ska i detta syfte till vårdgivaren rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada. Hälso- och sjukvårdspersonalen har motsvarande rapporteringsskyldighet även när det gäller andra skador än vårdskador till följd av säkerhetsbrister i verksamheten vid en sådan sjukvårdsinrättning eller enhet som avses i 7 kap Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska se till att patienten ges individuellt anpassad information om 1. sitt hälsotillstånd, 2. de metoder för undersökning, vård och behandling som finns, 3. sina möjligheter att välja vårdgivare och utförare inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården, samt 4. vårdgarantin. Om informationen inte kan lämnas till patienten ska den i stället lämnas till en närstående till patienten. Informationen får dock inte lämnas till patienten eller någon närstående om det finns hinder för detta i 12 andra stycket eller 13 första stycket eller i 25 kap. 6 eller 7 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). 7 När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient medverka till att patienten ges möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.

6 6 (12) Hälso- och sjukvårdslagen Inledande bestämmelser Mål för hälso- och sjukvården 2 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lag (1997:142). Krav på hälso- och sjukvården 2 a Hälso- och sjukvården skall bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Detta innebär att den skall särskilt 1. vara av god kvalitet med en god hygienisk standard och tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen, 2. vara lätt tillgänglig, 3. bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, 4. främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen, 5. tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården. Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Olika insatser för patienten skall samordnas på ett ändamålsenligt sätt. Varje patient som vänder sig till hälso- och sjukvården skall, om det inte är uppenbart obehövligt, snarast ges en medicinsk bedömning av sitt hälsotillstånd. Lag (2006:493). 2 b /Träder i kraft I: / Patienten ska ges individuellt anpassad information om 1. sitt hälsotillstånd, 2. de metoder för undersökning, vård och behandling som finns, 3. sina möjligheter att välja vårdgivare och utförare inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården, samt 4. vårdgarantin. 2 c Hälso- och sjukvården skall arbeta för att förebygga ohälsa. Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada. Lag (1998:1660). 2 e Där det bedrivs hälso- och sjukvård skall det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård skall kunna ges. Lag (1998:1660).

7 7 (12) Landstingens hälso- och sjukvård Landstingets ansvar 3 Varje landsting skall erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom landstinget. Detsamma gäller dem som är kvarskrivna enligt 16 folkbokföringslagen (1991:481) och stadigvarande vistas inom landstinget. Även i övrigt skall landstinget verka för en god hälsa hos hela befolkningen. Vad som i denna lag sägs om landsting gäller också kommuner som inte ingår i ett landsting, i den mån inte annat följer av 17. Vad här sagts utgör inte hinder för annan att bedriva hälso- och sjukvård. 3 a När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Landstinget ska ge patienten den valda behandlingen om det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat. 3 b Landstinget skall erbjuda dem som är bosatta inom landstinget eller som är kvarskrivna enligt 16 folkbokföringslagen (1991:481) och stadigvarande vistas där, 1. habilitering och rehabilitering, 2. hjälpmedel för funktionshindrade, och 3. tolktjänst för vardagstolkning för barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade. 3 g Landstinget ska erbjuda dem som är bosatta inom landstinget vårdgaranti. Vårdgarantin ska innehålla en försäkran om att den enskilde inom viss tid får 1. kontakt med primärvården (tillgänglighetsgaranti), 2. besöka läkare inom primärvården (besöksgaranti), 3. besöka den specialiserade vården (besöksgaranti), och 4. planerad vård (behandlingsgaranti). 3 h Om landstinget inte uppfyller besöksgarantin eller behandlingsgarantin enligt 3 g första stycket 3 eller 4 ska landstinget se till att patienten får vård hos en annan vårdgivare utan extra kostnad för patienten. Lag (2010:243). 3 i Landstinget ska rapportera in uppgifter om väntetider till en nationell databas. 5 För hälso- och sjukvård som kräver intagning i vårdinrättning ska det finnas sjukhus. Vård som ges under intagning benämns sluten vård. Annan hälso- och sjukvård benämns öppen vård. Primärvården ska som en del av den öppna vården utan avgränsning vad gäller sjukdomar, ålder eller patientgrupper svara för befolkningens behov av sådan grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser eller annan särskild kompetens. Landstinget ska utforma vårdvalssystemet så att alla utförare behandlas lika, om det inte finns skäl för något annat. Ersättningen från landstinget till utförare inom ett vårdvalssystem ska följa den enskildes val av utförare.

8 8 (12) 7 Landstinget skall planera sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov av sådan vård. Planeringen skall avse även den hälso- och sjukvård som erbjuds av privata och andra vårdgivare. 8 I planeringen och utvecklingen av hälso- och sjukvården skall landstinget samverka med samhällsorgan, organisationer och privata vårdgivare. Lag (1995:835). Landstingen skall samverka i frågor som rör sådan hälso- och sjukvård. Lag (1992:567). Ledningen av hälso- och sjukvård 28 Ledningen av hälso- och sjukvård skall vara organiserad så att den tillgodoser hög patientsäkerhet och god kvalitet av vården samt främjar kostnadseffektivitet. Lag (1996:787). Kvalitetssäkring 31 Inom hälso- och sjukvård skall kvaliteten i verksamheten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Lag (1996:787). WORLD MEDICAL ASSOCIATION DECLARATION OF HELSINKI (HELSINGFORSDEKLARATIONEN) Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects 59th WMA General Assembly, Seoul, October The Declaration of Geneva of the WMA binds the physician with the words, The health of my patient will be my first consideration, and the International Code of Medical Ethics declares that, A physician shall act in the patient's best interest when providing medical care.

9 9 (12) PRIORITERINGSREGEL ENLIGT HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSLAGEN Det finns sedan 1 juli 1997 en allmän prioriteringsregel i hälso- och sjukvårdslagen som fastställer att den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ha företräde till vården. Med den etiska plattformen som grund har riktlinjer lagts för prioriteringar inom sjukvården, fördelade efter angelägenhetsgrad: Prioriteringsgrupp I Vård av livshotande akuta sjd Vård av sjukdomar som utan behandling leder till varaktigt invalidiserande tillstånd eller för tidig död Vård av svåra kroniska sjukdomar Palliativ vård i livets slutskede Vård av människor med nedsatt autonomi Prioriteringsgrupp II Prevention / Habilitering Prioriteringsgrupp III Vård av mindre svåra, akuta och kroniska sjukdomar Prioriteringsgrupp IV Vård av andra skäl än sjukdom eller skada Det finns ingen tydlig vägledning i fråga om patienter med lägre prioriterade behov. Men vi har idag en situation där resurserna inte tillåter att vi får göra allt vi kan för alla patienter. I praktiken genomförs istället olika typer av dolda prioriteringar. Från olika håll framförs nu synpunkter och krav på öppen prioritering. Läkaresällskapets inställning är att professionen bör och skall delta i att utarbeta underlag för öppna prioriteringar, så att detta inte enbart blir ett verk av tjänstemän och politiker. Ett stort arbete har redan lagts ner i arbetsgrupperna för att beskriva tillstånden/åtgärderna utifrån fastställda kriterier för att på så sätt beskriva den spridning av angelägenhetsgrad som kan rymmas inom varje diagnos. De kriterier som skall vägas in är: 1) Lidande för patienten 2) Sjukdomens risk vid obehandlad sjukdom 3) Nytta av behandling för patienten, livräddande, må något bättre 4) Risk med behandling 5) Livskvalitet 6) Matcha behov mot insatt åtgärd 7) Kartlägg totalvolym och förekomst 8) Resursinsats/kostnader skall beaktas men är av underordnad betydelse Genom "viktade skattningar" av de olika kriterierna har nivåprioriteringar gjorts i en skala 1-10, där nivå 1 är den mest angelägna och 10 den minst angelägna graden. Resultaten presenterades i vid ÖNH-dagarna i Uppsala den 22 augusti 2002.

10 10 (12) Förslag till prioriteringsordning inom diagnosen Hörselskada av inneröretyp Prioriteringsgrupp (PG) Besvär 1 Hörselskada som orsakar total oförmåga till kommunikation. 2 Dubbelsidig hörselskada på grund av tumörsjukdom eller autoimmun sjukdom. 3 Flerhandikapp där hörselskadan påverkar förmågan till autonomi. 4 Hörselskada som påverkar koncentrationsförmågan och eller sömnen. 5 Hörselskada som hämmar kommunikationsförmågan så mycket att det försvårar fortsatt förvärvsarbete, studier eller förtroendeuppdrag. 6 Hörselskada som allvarligt försvårar kommunikation i vardagliga situationer vid personlig kontakt. 7 Hörselskada som påverkar förmågan att kommunicera per telefon, höra signalljud av olika slag. Hörselskada som nedsätter förmågan att följa med radio och TV. 8 Hörselskada som påverkar kommunikationsförmågan i svåra lyssningssituationer, men dock inte påverkar arbete, studier eller förtroendeuppdrag. 9 Hörselskada som endast påverkar utövandet av fritidssysselsättningar, sport eller hobbyverksamhet 10 Hörselskada på ett öra som inte påverkar kommunikationsförmågan ens i svåra lyssningssituationer. EUROPARÄTTEN SIEPS 2007:5 Eva Edwardsson Fri rörlighet för välfärd? Rättsutvecklingen gällande den fria rörligheten för sjukvårdstjänster Artikel 49 Artikel 49 förbjuder medlemsstaterna att inskränka tillhandahållandet av tjänster. Undantag är möjliga, dvs. det är tillåtet för medlemsstaterna att trots allt inskränka den fria rörligheten av hänsyn till allmän ordning, säkerhet och hälsa och andra hänsyn som går under beteckningen tvingande allmänintresse. När det finns nationella bestämmelser som syftar till att skydda de omnämnda intressena, måste också bedömas om åtgärderna uppfyller proportionalitetsprincipens krav. Myndighetstillståndet måste grundas på objektiva kriterier som inte är diskriminerande och som är kända på förhand. Förfarandet måste vara lättillgängligt och ägnat att säkerställa att den berördes ansökan behandlas inom en rimlig frist, objektivt och opartiskt. Eventuella avslag skall innehålla uppgifter om vilka skäl avslaget grundar sig på. Beslutet måste vara motiverat på vederbörligt sätt och det skall kunna överprövas genom talan vid domstol. Denna domstol skall ha tillgång till oberoende experter som är garanterat objektiva och opartiska.

11 11 (12) EUROPARÄTTEN RÄTT TILL ERSÄTTNING FÖR SJUKVÅRDSTJÄNSTER INOM EU/EES Svensk fallstudie Lina Stode, Umeå universitet, Juridiska institutionen HT 08, Examensarbete 30 hp, Handledare: Patrik Södergren. EG-domstolen följde i Smits och Peerbooms sin tidigare praxis och konstaterade att det inte stred mot EG-rätten att upprätta uttömmande förteckningar som undantog vissa läkemedel från kostnadsersättningen för att säkerställa en finansiell stabilitet i systemet.178 Av detta följer att gemenskapsrätten inte får tvinga medlemsländer att utsträcka förteckningen över medicinska förmåner som ersätts inom hälso- och sjukvården.179 Sådana förteckningar över läkemedel som skall undantas skall upprättas enligt transparanta och på förhand bestämda och objektiva kriterier som är oberoende av produktens ursprung något som även gäller villkor för ersättning för medicinska behandlingar.180 I Smits och Peerbooms domen handlade det om ersättning för en behandling som inom nationella yrkeskretsar ansågs experimentell och inte tillhandahölls i Nederländerna. Ersättningen nekades med stöd av ett nationellt villkor att ersättning skulle utgå för medicinska behandlingar i den mån dessa motsvarade vad som var sedvanligt i de berörda yrkeskretsarna.184 Villkoret gällde för ersättning för all medicinsk och kirurgisk behandling och tillämpades såväl på nationella som utländska vårdgivare.185 Domstolen accepterade att medlemsländerna kan använda sig av generella allmänt hållna kriterier som de lägger till grund för bedömningen av om behandlingar anses vara ersättningsgilla inte minst pga. ständig medicinsk utveckling.186 Problemet var att detta villkor kunde tolkas på flera olika sätt. Myndigheternas beslut om ersättning för gränsöverskridande vård måste grundas på objektiva, icke diskriminerande kriterier när det är fråga om grundläggande friheter.187 Domstolen godtog inte hur ett sådant ersättningsvillkor tolkades och tillämpades av nationella myndigheter eftersom det inte uppfyllde objektivitetskravet.188 Tillämpningen kan inte leda till att enbart behandlingar som finns inom det nationella territoriet beaktas.189 Protektionistiska tolkningar som begränsar sig till enbart behandlingar som utförs inom det nationella territoriet och enligt de vetenskapliga uppfattningarna inom den nationella medicinska läkarkretsen godtas inte.190 En sådan tillämpning bedöms kunna riskera att gynna inhemska vårdgivare och diskriminera utländska sådana. Objektivitetskravet kunde anses uppfyllt om villkoren tolkades med utgångspunkt i vad som anses tillräckligt beprövat och erkänt av den internationella medicinska vetenskapen.191 Villkor om rätt till ersättning måste tillämpas utan åtskillnad på behandlingar inom och utom landet.192 EG-domstolen har gjort klart att inte enbart nationella kriterier kan användas för att avgöra vilka behandlingar som skall ersättas. Detta kan man se som ett första steg mot en europeisk standard.

12 12 (12) 178 Duphar, p Smits och Peerbooms, p Duphar, p Smits och Peerbooms, p. 23. Nederländerna saknade förutbestämd förteckning över förmåner avseende vilka ersättning garanterades. 185 Smits och Peerbooms, Mei, s Smits och Peerbooms, p. 90. Annars är det fråga om nationella hinder för fri rörlighet. 188 Smits och Peerbooms, p Smits och Peerbooms, p Smits och Peerbooms, p Smits och Peerbooms, p Icke diskriminerande tillämpning av nationella villkor krävs enligt Gebhard-testet. Doktrin monografisk litteratur: Mei, A. P., van der, Free Movement of Persons Within the European Community: Cross-Border Access to Public Benefits, Cross-Border Access to Public Benefits, Hart 2003 Prejudikat i EG-domstolen: Domstolens dom den 7 februari 1984 i mål C-238/82, Duphar BV m.fl. mot Nederländska staten, ECR 1984 s. 505 [cit. Duphar] Domstolens dom den 12 juli 2001 i mål C-157/99 B.S.M Smits, gift Geraets mot Stichting Ziekenfonds VGZ och H.T.M. Peerbooms mot Stichting CZ Groep Zorgverzekeringen, REG 2001 s. I-5473 [cit. Smits och Peerbooms]

Landstinget Västernorrland bryter mot hälso- och sjukvårdslagstiftningen och patientsäkerhetslagen.

Landstinget Västernorrland bryter mot hälso- och sjukvårdslagstiftningen och patientsäkerhetslagen. Michael Zazzio, leg ssk och forskare inom audiologi/otologi Flygeln Parkgatan 2 360 51 Hovmantorp Tfn: 0478-417 37 Mobil: 070-274 80 80 Justitieombudsmannen Anmälan riktad mot Landstinget Västernorrland

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel Beskrivning av vad som styr inriktningen av vilka hjälpmedel som tillhandahålls och riktlinjerna för förskrivning inom Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Försäkringskassan sida 1 av 6

Försäkringskassan sida 1 av 6 1 Försäkringskassan sida 1 av 6 Generaldirektör Adriana Lender adriana.lender@forsakringskassan.se Stockholm Denna skrivelse skall i laga ordning diarieföras av registrator, dnr. emotses med vändande e-

Läs mer

Law (1985-125) on dental service

Law (1985-125) on dental service SFST Law (1985-125) on dental service Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 1 av 1 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas.

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Etik i praktik vid Karlskoga lasarett. målformuleringar och värdegrund

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Etik i praktik vid Karlskoga lasarett. målformuleringar och värdegrund ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Etik i praktik vid Karlskoga lasarett målformuleringar och värdegrund 2 Karlskoga lasarett Inledning För att skapa legitimitet åt etiska frågeställningar och öka

Läs mer

Landstinget Västernorrland sida 1 av 18

Landstinget Västernorrland sida 1 av 18 Landstinget Västernorrland sida 1 av 18 Örnsköldsviks sjukhus Tf sjukhusdirektör Monika Johansson monika.johansson@lvn.se Örnsköldsvik Denna skrivelse skall i laga ordning diarieföras, dnr emotses med

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:XX

Regeringens proposition 2007/08:XX Regeringens proposition 2007/08:XX Ersättning för kostnader för vård i annat EES-land Prop. 2007/08:XX Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den XXXX 2008 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Innehåll. Promemorians huvudsakliga innehåll... 7

Innehåll. Promemorians huvudsakliga innehåll... 7 Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 7 1 Lagtext... 9 1.1 Förslag till lag om ersättning för kostnader för hälso- och sjukvård eller tandvård som givits i ett annat land inom Europeiska ekonomiska

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Avtal om övertagande av hälso- och sjukvård i ordinärt boende mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län

Avtal om övertagande av hälso- och sjukvård i ordinärt boende mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län Avtal om övertagande av hälso- och sjukvård i ordinärt boende mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län Sida 1 av 5 Innehållsförteckning 1. Avtalsparter 2. Inledning 2.1 Gemensamma

Läs mer

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007.

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007. Sammanfattning Ett landsting får i dag sluta avtal med någon annan om att utföra de uppgifter som landstinget ansvarar för enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Inskränkningar finns emellertid när

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU 4.4.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 88/45 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU av den 9 mars 2011 om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso-

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Till EU-kommissionen sida 1 av 8

Till EU-kommissionen sida 1 av 8 Till EU-kommissionen sida 1 av 8 Från Assar Fager Brattvall 10 922 67 Tavelsjö E-post voulf56@gmail.com Sverige Denna skrivelse skall i laga ordning registreras av registrator, begär med vändande e-post

Läs mer

JO sidan 1 av 7 Riksdagens ombudsmän JO Box 16327 103 26 Stockholm

JO sidan 1 av 7 Riksdagens ombudsmän JO Box 16327 103 26 Stockholm 1 JO sidan 1 av 7 Riksdagens ombudsmän JO Box 16327 103 26 Stockholm Denna skrivelse skall i laga ordning registreras av registrator, begär med vändande e-post dnr till voulf56@gmail.com som bekräftelse

Läs mer

Vad valdebatten 2010 bör handla om! Riksdagsfrågorna

Vad valdebatten 2010 bör handla om! Riksdagsfrågorna Vad valdebatten 2010 bör handla om! Riksdagsfrågorna Till mottagaren Vi översänder följande frågor inom riksdagens kompetens- och dess möjlighetsområde som landets lagstiftande organ, som vi hoppas att

Läs mer

Här skall åklagaren vara särskilt uppmärksam på att Landstinget Västernorrland/Sundsvalls sjukhus;

Här skall åklagaren vara särskilt uppmärksam på att Landstinget Västernorrland/Sundsvalls sjukhus; Åklagarkammaren i Sundsvall registrator.ak-sundsvall@aklagare.se Denna anmälan skall i laga ordning registreras av registrator, begär med vändande e-post till voulf56@gmail.com dnr på inkommen handling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2011:328 Utkom från trycket den 12 april 2011 utfärdad den 31 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Välkommen. till förskrivarutbildning!

Välkommen. till förskrivarutbildning! Välkommen till förskrivarutbildning! Så här påverkas förskrivningsprocessen av patientlagen Vad säger juridiken, vad har förändrats, hur gör vi i Västmanland och vilket stöd ges på nationell nivå för att

Läs mer

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Landstingsjurist Lena Jönsson Landstinget Dalarna Tfn 023 490640 Patientens rätt i vården stärks Patientdatalag

Läs mer

CBCT - lagar, förordningar och författningar

CBCT - lagar, förordningar och författningar CBCT - lagar, förordningar och författningar Bakgrund Vid Svensk Förening för Odontologisk Radiologis årsmöte 2008 diskuterades föreningens policy när det gäller det snabba utvecklingen inom Cone Beam

Läs mer

Till EU-kommissionen i pågående granskningsärende EU Pilot 932/2010/MARK mot Sverige

Till EU-kommissionen i pågående granskningsärende EU Pilot 932/2010/MARK mot Sverige EUROPEISKA KOMMISSIONEN sidan 1 av 5 GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSO- OCH KONSUMENTFRÅGOR Direktorat A - Allmänna frågor A2 - Rättsliga frågor Demetris Vryonides Enhetschef Bryssel Denna skrivelse skall

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:62 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motioner 2002:25 av Margareta Cederfelt (m) om stockholmarnas rätt till vård inom EU samt 2003:19 av Christer G Wennerholm m fl (m) om europeisk

Läs mer

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Arbetsgrupp: Agneta Blomkvist, MAS Liljeholmens SDF Eeva Eriksson, MAS

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Försäkringskassan sidan 1 av 20

Försäkringskassan sidan 1 av 20 Försäkringskassan sidan 1 av 20 Huvudkontoret Generaldirektören & Ledningsgruppen huvudkontoret@forsakringskassan.se Stockholm Denna skrivelse skall i laga ordning diarieföras av registrator, dnr begäres

Läs mer

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Avsnitt: Utförare av kommunala insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen - Legitimerad personal, fr o m 2010-08-25 endast rehab-personal Fastställt

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar

Läs mer

Meddelandeblad. Medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering

Meddelandeblad. Medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

Socialstyrelsen sida 1 av 9

Socialstyrelsen sida 1 av 9 1 Socialstyrelsen sida 1 av 9 Generaldirektör Lars Erik Holm lars-erik.holm@socialstyrelsen.se socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Kopia för kännedom Minister Göran Hägglund goran.hagglund@regeringskansliet.se

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 18.11.2010 2010/0210(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Elisabeth Abiri Mänskliga rättigheters utgångspunkt! Alla människor är lika i värdighet och rättigheter! Alla människor

Läs mer

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer.

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar personer som har

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Statlig satsning på förringade folksjukdomar med trolig neuroimmunologisk bakgrund

Statlig satsning på förringade folksjukdomar med trolig neuroimmunologisk bakgrund Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2450 av Finn Bengtsson och Amir Adan (M) Statlig satsning på förringade folksjukdomar med trolig neuroimmunologisk bakgrund Förslag till riksdagsbeslut 1.

Läs mer

Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun

Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun Stockholm den 1 september 2011 Eskilstuna kommun Planavdelningen 631 86 Eskilstuna Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun Med stöd av bifogade fullmakter får vi

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:70

Regeringens proposition 2007/08:70 Regeringens proposition 2007/08:70 Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården Prop. 2007/08:70 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 21 februari 2008 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och ickeinterventionsstudier

Nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och ickeinterventionsstudier Nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och ickeinterventionsstudier i Sverige Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Läkemedelsindustriföreningen (LIF) Gemensam målsättning I Sverige

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter Promemoria Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter I juni 2011 fick en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om prissättning, tillgänglighet

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-06 LS 2015-0474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Egenvårdsprodukter Samverkansnämnden Hjälpmedelscenter Juni 2015

Egenvårdsprodukter Samverkansnämnden Hjälpmedelscenter Juni 2015 Egenvårdsprodukter Samverkansnämnden Hjälpmedelscenter Juni 2015 Innehållsförteckning Inledning... 2 Hjälpmedel som tillhandahålls enligt HSL... 3 Förskrivning av hjälpmedel...4 Egenansvar...4 Den enskildes

Läs mer

BESLUT 2008-01-15 5003-07-40

BESLUT 2008-01-15 5003-07-40 Datum BESLUT Dnr 2008-01-15 5003-07-40 SKADESTÅNDSANSPRÅK MOT STATEN Justitiekanslerns beslut Arctic Air Aktiebolag, 556284-3887, tillerkänns ersättning av staten med 587 312 kr jämte ränta på beloppet

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2013-04-30 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: shantering Sida 2 (9) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

STAFFAN INGMANSON, ERKÄN- NANDE AV YRKESKVALIFIKA- TIONER INOM EU 1

STAFFAN INGMANSON, ERKÄN- NANDE AV YRKESKVALIFIKA- TIONER INOM EU 1 STAFFAN INGMANSON, ERKÄN- NANDE AV YRKESKVALIFIKA- TIONER INOM EU 1 Jonas Malmberg* 1. INLEDNING Staffan Ingmanson disputerade den 21 oktober 2005 på avhandlingen Erkännande av yrkeskvalifikationer inom

Läs mer

Omvårdnad vid livets slutskede

Omvårdnad vid livets slutskede Ansvarig för rutin Medicinsk ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2014-07-08 Revideras 2016-07-25 Omvårdnad vid livets slutskede SOSFS 2005:10 Grundläggande för all vård-

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Småviltjakt i Norrbotten

Småviltjakt i Norrbotten ON YTTRANDE SOLVIT Dnr 313-995-2006 För kännedom GD, Statens Jordbruksverk G Grén, UD-EIM B Örnstedt, Jo E Gustavsson, Länsstyrelsen i Norrbottens län Jan Olov Westerberg, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Wimi 2005 FK90010_003_G Överenskommelse mellan Försäkringskassan och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation Meddelandeblad Mottagare: Politiker, chefer, biståndshandläggare, socialsekreterare, LSS-handläggare, anhörigkonsulenter, demenssjuksköterskor inom socialtjänstens olika verksamheter. Kuratorer inom landstingen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Datum 2015-02-05 1 (8) Vår handläggare Helena Dahlstedt 0151-192 36 helena.dahlstedt@vingaker.se Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Inledning Den

Läs mer

Svar utifrån er skrivelse klagomål CHAP (2011) 01549 mot Konungariket Sverige. Ref. Ares(2011)1055643-05/10/2011, SANCO A2/GH/kva(2011)1073255.

Svar utifrån er skrivelse klagomål CHAP (2011) 01549 mot Konungariket Sverige. Ref. Ares(2011)1055643-05/10/2011, SANCO A2/GH/kva(2011)1073255. EUROPEISKA KOMMISSIONEN sida 1 av 10 GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSO- OCH KONSUMENTFRÅGOR Direktorat A - Allmänna frågor A2 - Rättsliga frågor Demetris Vryonides Enhetschef Bryssel För kännedom Pierre Schellekens

Läs mer

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning

Beställarenheten för tandvård. Uppdragsbeskrivning Planeringsenheten/Beställarenheten för tandvård Beställarenheten för tandvård Uppdragsbeskrivning Ansvarig för dokumentet Beställarenheten för tandvård Revideras och följs upp Vid behov Fastställd Beslutat

Läs mer

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Handlingsplan för Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Bild: Ulla-Britt Granberg 2010 Vilhelmina kommun Vilhelmina sjukstuga Innehållsförteckning 1. Målsättning 2. Bakgrund 3. Syfte med handlingsplanen

Läs mer

Försäkringskassan grumlar rättskälla sid 1 av 16

Försäkringskassan grumlar rättskälla sid 1 av 16 Försäkringskassan grumlar rättskälla sid 1 av 16 Rapport april 2010 angående hur EU-rätten undanhålles svenska medborgare. 1. Försäkringskassan motverkar prejudicerande domar vid gränsöverskridande vård

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 2011/0059(CNS) 6.2.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län

HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län Ikraftträdande: 2013-01-01 Reviderad: 2013-07-01 regeländring pga ny lagstiftning kring vård till tillståndslösa i länet

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Fakta om spridd bröstcancer

Fakta om spridd bröstcancer Fakta om spridd bröstcancer Världens vanligaste kvinnocancer Bröstcancer står för närmare 23 procent av alla cancerfall hos kvinnor och är därmed världens vanligaste cancerform bland kvinnor i såväl rika

Läs mer

När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ

När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ 1408 När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ Ann Marie Janson Lang, Uppsala Inledning Det finns möjlighet att behandla patienter i Sverige med läkemedel även om

Läs mer

Patientdatalag (2008:355)

Patientdatalag (2008:355) Patientdatalag (2008:355) SFS nr: 2008:355 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 2008-05-29 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1024 Tryckt version: pdf, utan ändringar (Lagrummet) Ändringsregister:

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

meddelad i Stockholm den 14 mars 2008 KLAGANDE OCH MOTPART Läkemedelsförmånsnämnden Box 55 171 11 Solna MOTPART OCH KLAGANDE Bayer AB, 556051-3870

meddelad i Stockholm den 14 mars 2008 KLAGANDE OCH MOTPART Läkemedelsförmånsnämnden Box 55 171 11 Solna MOTPART OCH KLAGANDE Bayer AB, 556051-3870 1 (10) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 14 mars 2008 KLAGANDE OCH MOTPART Läkemedelsförmånsnämnden Box 55 171 11 Solna MOTPART OCH KLAGANDE Bayer AB, 556051-3870 Ombud: Advokat Magnus Eriksson

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur)

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2015-03-23 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) INLEDNING BAKGRUND Socialtjänstlagen 1 (SoL), lagen och stöd och service till vissa funktionshindrade 2 (LSS) och

Läs mer

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-11 Beställarenheten Dnr VON 94/11 AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 Utförare

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. 2015-06-02 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.

Tjänsteskrivelse. Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. 2015-06-02 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-06-02 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering SOFV-2015-633

Läs mer

Undervisning för elever placerade i HVB-hem 1 med behov av särskild undervisning utanför hemkommunens verksamhet

Undervisning för elever placerade i HVB-hem 1 med behov av särskild undervisning utanför hemkommunens verksamhet 1 Bilaga 19 Råd och rekommendationer 2011-09-01 Undervisning för elever placerade i HVB-hem 1 med behov av särskild undervisning utanför hemkommunens verksamhet Inledning Alla barn och ungdomar, oberoende

Läs mer

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola 2012-12-20 Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola Barn- och utbildningsförvaltningen Lindesbergs kommun Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2012-12-20 Innehåll

Läs mer

Det Europeiska Hjärthälsofördraget

Det Europeiska Hjärthälsofördraget Det Europeiska Hjärthälsofördraget Förord Sjuk- och dödlighet Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos Europeiska kvinnor och män (1). Sådan sjukdom förorsakar nära hälften av alla dödsfall

Läs mer

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Reviderat: 2009-09-22 2014-03-13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund till dokumentet... 3 Definitioner... 3 ICF och funktionshinderbegreppet...

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Förslag till Bryssel den xxx KOM(2008) 414/3 2008/aaaa (COD) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso-

Läs mer

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Folkhälsocentrum +4616104894 2013-10-20 HBN13-023-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T

Läs mer

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8877-13 1 KLAGANDE A, sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: Adress som

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden "A - "A - EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 22.9.2004 KOM(2004) 607 slutlig 2004/0209 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens

Läs mer

Sammanfattning av domen

Sammanfattning av domen Mål C-137/04 Amy Rockler mot Försäkringskassan, tidigare motpart Riksförsäkringsverket (begäran om förhandsavgörande från Regeringsrätten) Fri rörlighet för arbetstagare Tjänstemän och övriga anställda

Läs mer

Samtliga landsting bryter mot hälso- och sjukvårdslagen

Samtliga landsting bryter mot hälso- och sjukvårdslagen Samtliga landsting bryter mot hälso- och sjukvårdslagen Av Michael Zazzio Landstingen och regionerna (här kallade landstingen) är utifrån lagstiftningens utformning skyldiga att uppfylla vissa kriterier

Läs mer

Arbetsordning för arbetsterapeuter och sjukgymnaster

Arbetsordning för arbetsterapeuter och sjukgymnaster SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2013-06-13 Arbetsordning för arbetsterapeuter och sjukgymnaster 1. ARBETSORDNINGEN GRUNDAS PÅ Prioriteringsbeslut/regeringens proposition

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientdatalag; utfärdad den 29 maj 2008. SFS 2008:355 Utkom från trycket den 11 juni 2008 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens tillämpningsområde m.m.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i radio- och TV-lagen (1996:844); SFS 2007:1289 Utkom från trycket den 14 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Inledning Denna skrift riktar sig till dig som vill driva

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 oktober 2006 Ö 3733-05 KLAGANDE BÅE Ombud: Jur kand OL MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Rättshjälp ÖVERKLAGADE

Läs mer

Hörselskadades Riksförbund. Intressepolitiskt program

Hörselskadades Riksförbund. Intressepolitiskt program Hörselskadades Riksförbund Intressepolitiskt program Intressepolitiskt program HRFs vision HRFs vision är ett samhälle där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Ett samhälle där

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET FÖRSÖKSVERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för

Läs mer

FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT DÁMASO RUIZ-JARABO COLOMER föredraget den 16 januari 2003 1

FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT DÁMASO RUIZ-JARABO COLOMER föredraget den 16 januari 2003 1 FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT DÁMASO RUIZ-JARABO COLOMER föredraget den 16 januari 2003 1 1. Kommissionen har med stöd av artikel 226 EG yrkat att domstolen skall fastställa att Konungariket

Läs mer

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Ansvarig kommun (2 kap., 2 a kap SoL) - Varje kommun ansvarar för socialtjänsten

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

Asylsökande, Papperslösa och EU-migranter

Asylsökande, Papperslösa och EU-migranter Vård för Asylsökande, Papperslösa och EU-migranter Henrik Abbe Andersson, Läkare i Världen www.lakareivarlden.org Disposition 1.Läkare i Världen 2.Lagar, konventioner och etiska riktlinjer 3.Asylsökande

Läs mer

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films.

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films. Socialnämnden HÄBO SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum KOMMUN 2012-09-04 SN 86 SN 2012/44 Handlingsplan - Bättre liv för sjuka äldre Sammanfattning En arbetsgrupp med representanter från Uppsala läns landsting

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-01-23

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-01-23 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-01-23 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Dataskydd vid europeiskt polissamarbete och straffrättsligt

Läs mer