Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 29 september 2015 kl. 08:30 11:20

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 29 september 2015 kl. 08:30 11:20"

Transkript

1 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 29 september 2015 kl. 08:30 11:20 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Martin Äng (C) Anders Elfgren (FP) Valter Lööv (SD) Gun Forssell-Spång (S) Ersättare för Ola Wigg (S) Övriga deltagande Eva Lindström Sekreterare Christina Englund Stadsarkitekt Jessica Forsström Byggnadsinspektör Michael Nilsson Bygglovhandläggare Göran Roswall Ej tjänstgörande ersättare (M) Ola Tollin Fysisk planerare 72 Utses att justera Justeringens plats och tid Anders Elfgren Kommunkontoret, Bergsjö Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eva Lindström Ordförande Carin Walldin Justerande Anders Elfgren Organ ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum Anslaget sätts upp Förvaringsplats för protokollet Underskrift Kommunkontoret, Bergsjö Anslaget tas ner Eva Lindström

2 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (25) 63 Godkännande av dagordning BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Dagordningen godkänns.

3 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (25) 64 Dnr: Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus med inglasad altan Fastighet: Norrfjärden 3:49 BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Bygglov beviljas för tillbyggnad av enbostadshus med stöd av 9 kap 31 plan- och bygglagen, PBL. Startbesked ges för att påbörja åtgärden, med stöd av 10 kap 23 PBL. Kontrollplanen, registrerad , fastställs med stöd av 10 kap 24 PBL. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte för åtgärden. Avgift tas ut med 2461 kronor. Faktura översänds senare. Beslutet delges fastighetsägare till Norrfjärden 3:17. Förutsättningar I gällande översiktsplan benämns området i allmänna ordalag som utvecklingsområde. Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Berörda har därmed givits tillfälle att ge synpunkter på föreslagna åtgärder, enligt 9 kap 25 plan- och bygglagen, PBL. Ett yttrande har inkommit från grannar som bl a anser att taket tar bort utsikten från deras hus. Beskrivning Fastigheten som är bebyggd med ett enbostadshus är belägen i Norrfjärden. Inom området finns både permanentboende och fritidshus av blandad karaktär. Plan- och byggenhetens bedömning Åtgärden bedöms inte påverka utsikten för fastigheten Norrfjärden 3:17 på så sätt att betydande olägenhet uppstår. Åtgärden uppfyller kraven i 9 kap 31 plan- och bygglagen. Ett ärende vad gäller sanktionsavgift för att ha påbörjat åtgärden utan startbesked kommer att behandlas i en senare byggnadsnämnd.

4 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4 (25) Beslutsunderlag Jessica Forsströms tjänsteutlåtande Fasadritningar (inkom ) Situationsplan (inkom ) Yttrande Norrfjärden 3:17 (inkom ) Viktig information Byggnadsverket får inte tas i bruk i de delar som omfattas av startbeskedet förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked, om nämnden inte beslutar annat. För att slutbesked ska ges ska ifylld och undertecknad kontrollplan skickas in när åtgärden är slutförd. Giltighetstid Enligt 9 kap 43 plan- och bygglagen upphör bygglov att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen då beslut om lov vann laga kraft. Överklagande Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bifogade anvisningar om hur man överklagar.

5 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 (25) 65 Dnr: Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus Fastighet: Norrfjärden 12:2 BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Bygglov beviljas för nybyggnad av fritidshus med stöd av 9 kap 31b plan- och bygglagen, PBL. Åtgärden får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs för åtgärden. Avgift tas ut med kronor, faktura översänds senare. Beslut delges fastighetsägare till Norrfjärden 2:13 och Gnarps-Böle 3:87. Förutsättningar Området omfattas av detaljplan, Byggnadsplan för fritidsområde Norrfjärden ( ). De planbestämmelser som gäller medger en fristående bostad med en huvudbyggnad och ett uthus om sammanlagt och där byggnadshöjden är reglerad till 3,5 meter för huvudbyggnad. Prickmark, mark som inte får bebyggas, reglerar avstånd till tomtgräns mot väg till 8 meter. Åtgärden betraktas som en avvikelse från planbestämmelserna då byggnaden delvis placeras på prickmark, mark som inte får bebyggas. Byggnaden avses placeras 5 meter från tomtgräns och därmed kommer en byggnadsarea på 23% (19 m2) att placeras på prickmark. Berörda har givits tillfälle att ge synpunkter på föreslagna åtgärder, enligt 9 kap 25 plan- och bygglagen, PBL. Ett yttrande har inkommit från ägaren till fastigheten Norrfjärden 2:13 som påpekar att tomtens planering inte ska påverka befintlig väg mellan fastighet och uthus, att avloppsanläggningen för sökande inte får påverka vattenbrunnen, att platsen för sopkärl önskas bli kvar samt lämnar önskemål om att prickmarken blir obebyggd då området är hårt exploaterat. Yttrande har även inkommit från ägaren till fastigheten Gnarps-Böle 3:87 som är emot att dagvatten och eventuellt infiltrationsvatten ska ledas så att det samlas i sydvästra hörnet av tomten.

6 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6 (25) Beskrivning Fastigheten är belägen i Norrfjärdens fritidsområde med närhet till Bredvikssands badplats och med ett avstånd till Haddängsån på drygt 100 meter. Området består av både äldre byggnader och byggnader av nyare karaktär. Den fastighet ansökan avser är idag obebyggd och är till stor del trädbevuxen. Den omges på tre sidor av bebyggda fastigheter. Plan- och byggenhetens bedömning Enligt 9 kap 31b plan- och bygglagen, PBL, får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan, om avvikelsen är förenlig med detaljplanens syfte och avvikelsen är liten. Den sökta åtgärden är förenlig med detaljplanens syften som är att möjliggöra ett fritidshusområde. Åtgärden avviker mot detaljplanen vad gäller placering delvis på prickad mark. Avvikelsen bedöms vara liten. Föreslagen åtgärd bedöms inte påverka grannfastigheterna Norrfjärden 2:13 och Gnarps-Böle 3:87 på så sätt att betydande olägenhet uppstår. Beslutsunderlag Jessica Forsströms tjänsteutlåtande Yttrande Norrfjärden 2:13 (inkom ) Ritningar fasad och plan (inkom ) Situationsplan (inkom ) Giltighetstid för beslut Enligt 9 kap 43 plan- och bygglagen upphör bygglov att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen då beslut om lov vann laga kraft. Överklagande Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bifogade anvisningar om hur man överklagar.

7 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 (25) 66 Dnr: Ansökan om bygglov för tillbyggnad av sjöbod Fastighet: Mellanfjärden 13:1, bod 112 BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Ansökan avslås med stöd av 9 kap 30 plan- och bygglagen, PBL, samt med stöd av 8 kap 13 PBL. Ärende En ansökan om en tillbyggnad av en sjöbod, med en förlängning (från 8.7 till 14.7 meter) och med ett utökande av ytterligare en våning och därmed högre höjd (från 4.2 till 5.6 meter), har inkommit. Ansökan avser även en förändrad fönstersättning. Förutsättningar Området är detaljplanelagt, Detaljplan för Mellanfjärdens fiskeläge, del av Mellanfjärden 13:1 m fl. Planen syftar till att reglera lovpliktens omfattning, användning av sjöbodarna, sjöbodarnas utformning och utförande. Detta regleras med varsamhetsbestämmelser samt bestämmelser för användning och utformning av allmänna platser. Hela planområdet anses vara en särskilt värdefull kulturhistorisk miljö. En stor del av sjöbodarnas sammanhängande karaktär ges av den oregelbundna nockhöjd som befintliga bodar innehar. Den nockhöjd som finns på befintliga byggnader ska bevaras även vid ny- eller ombyggnation. Enskilda planbestämmelser finns för nockhöjd utifrån byggnadernas befintliga höjd. Minsta och största taklutning får vara 25 respektive 33 grader. Det krävs bygglov för att byta fönster enligt den utökade bygglovsplikten som gäller för hela planområdet. Vid ny- till- eller ombyggnation får inte fönstersättning vara panoramainglasning. Fönster får inte heller vara runda eller sitta i rad så att de ger karaktären av inglasning. Fönster ska ha mittpost och fast spröjs. Markanvändningen för den aktuella sjöboden är bostad och småbåtshamn. Detaljplanens utformningskrav anger en högsta nockhöjd på 4.2 meter och en taklutning mellan för den aktuella sjöboden. Planen har varsamhetsbestämmelser, k1 för denna byggnad, där fasader ska vara målade i röd slamfärg och där inga räcken, plank, mur eller skärmtak tillåts.

8 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 (25) En byggnad eller ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas, enligt 8 kap 13 PBL. Ändring av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden, enligt 8 kap 17 PBL. En kommunicering om avslag, där sökande ges möjlighet att yttra sig, har skickats till sökande. Ett yttrande har inkommit från sökande (registrerat ) där sökande motsätter sig plan- och byggenhetens bedömning. Sökande påtalar att den nya fönstersättningen skiljer sig åt från den befintliga sjöbodens utformning men inte från intilliggande bodars fönstersättning. De valda fönstren är klassiskt spröjsade och den sökta åtgärden är stilmässigt förenlig med övriga sjöbodar. Sökande påpekar att detaljplanen har frångåtts tidigare i fråga om fönster. Synpunkten kring den förändrade nockhöjden är att taklutningen inte kommer att avvika mot detaljplanen och att de oregelbundna nockhöjderna kvarstår då den nya nockhöjden inte blir identisk med intilliggande bodar. Sökande anser att sjöboden i nuvarande utförande inte harmonierar med den övriga miljön. Sökande anser att ett avslag i ärendet ter sig väldigt orättvist med tanke på de avsteg som tidigare gjorts. Beskrivning Sjöboden är belägen i Mellanfjärdens fiskeläge, en av Norrlands äldsta hamnar som under en lång tid användes som utskeppningshamn och av fiskare. Mellanfjärden är ett viktigt turistmål för kommunen och fiskeläget utgör en central punkt för byn där även verksamheter finns som kustmuseum, båtbyggeri, teater och restaurang. Kommunen utarbetade 2011 ett policydokument för Mellanfjärdens sjöbodar med råd och riktlinjer för utformning. Policydokumentet har använts som vägledning vid framtagandet av detaljplanen. Hela området är en kulturhistoriskt värdefull miljö. Plan- och byggenhetens bedömning Den nockhöjd som finns på befintliga byggnader ska bevaras och regleras därför med enskilda planbestämmelser. I detaljplanen regleras sjöbodens nockhöjd till 4.2 meter, en höjd som överskrids enligt ansökan med 1.6 meter. Den nya fönstersättningen, med ett stort spröjsat fönster på gaveln, skiljer sig från den befintliga sjöbodens utformning.

9 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (25) Den nya detaljplanen togs fram med syftet att bland annat trygga kulturmiljön. Lovpliktens omfattning regleras i planen tillsammans med användning och utformning av sjöbodarna i och med att varsamhetsbestämmelser införts. När en ny detaljplan införs för ett område kan bedömningen i bygglovsrelaterade frågor komma att ändras gentemot tidigare ställningstaganden utifrån den gamla planen. När en övergång sker till en mer restriktiv hållning vad gäller varsamheten om kulturmiljön kan det i det enskilda fallet komma att ställas hårdare krav för ärenden som hanteras enligt den nya detaljplanen än de krav som ställts i tidigare ärenden. För den enskilda kan därmed kraven tyckas vara orättvisa. Sammantaget är bedömningen att bygglov inte kan beviljas, med stöd av 9 kap 30 plan- och bygglagen, PBL, då åtgärden inte överensstämmer med detaljplanen och med stöd av 8 kap 13 PBL då åtgärden inte uppfyller de ställda kraven på förbud mot förvanskning. Beslutsunderlag Jessica Forsströms tjänsteutlåtande Yttrande från sökande inklusive bilder (inkom ) Fasad- och planritning före utbyggnad (inkom ) Fasad- och planritning efter utbyggnad (inkom ) Situationsplan (inkom ) Avgift för avslag: 2 400:- Överklagande Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bifogade anvisningar om hur man överklagar.

10 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10 (25) 67 Dnr: Ansökan om bygglov för tillbyggnad av fritidshus Fastighet: Lönnånger 3:21 BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Ärendet återremitteras för syn på plats. Fackmannamässiga ritningar ska lämnas in. Ärende En ansökan om bygglov har inkommit för en tillbyggnad av fritidshus, med nytt tak med annan lutning samt förhöjt väggliv och nya fönster. Entrén ska flyttas från den södra fasaden till fasaden i väster. Förutsättningar Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Berörda har därmed givits tillfälle att ge synpunkter på föreslagna åtgärder, enligt 9 kap 25 plan- och bygglagen, PBL. Ett yttrande har inkommit från fastigheten Lönnånger 3:22 som motsätter sig en höjning av byggnaden. I gällande översiktsplan benämns området i allmänna ordalag som utvecklingsområde. Beskrivning Fastigheten är belägen vid Lönnångersfjärdens norra sida. Området består mestadels av mindre och rödmålade byggnader, av bostadshus, sjöbodar och övriga komplementbyggnader som tätt gränsar till varandra i en blandad miljö. Fastigheten ansökan avser består av två fritidshus, norr och söder om den väg som går genom fastigheten, samt en sjöbod. Det är byggnaden söder om vägen som ansökan avser. Det finns inga utpekade natur- eller kulturvärden på eller i fastighetens närhet. Plan- och byggenhetens bedömning Enligt 2 kap 6 plan- och bygglagen, PBL, ska bebyggelse utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden. Den landskapsbild Lönnångersfjärdens norra sida

11 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 (25) präglas av är ett relativt tättbebyggt område i form av fiskeläge, där bostadshusen är små, rödmålade och ofta i 1½ plan. Enligt 8 kap 1 PBL ska en byggnad ha en god form- färg- och materialverkan. Byggnaden, som består av två sammanbyggda delar där en del tidigare varit kiosk, har idag inget utseende med koppling till omgivande bebyggelse. Taket är i dåligt skick och dess konstruktion bör ses över. Föreslagen åtgärd med ny taklutning och förhöjt väggliv bedöms ge byggnaden en bättre samverkan med den landskapsbild och den bebyggelsemiljö den verkar i. Föreslagen åtgärd bedöms inte påverka grannfastigheten Lönnånger 3:22 på så sätt att betydande olägenhet uppstår trots att byggnadens höjd delvis skymmer sikten mot väster. Sammantaget bedöms att åtgärden uppfyller kraven i 9 kap 31 planoch bygglagen. Beslutet förutsätter att erforderligt säkerhetsavstånd hålls till den luftledning som finns i byggnadens närhet. En remiss har skickats angående ledningen. Beslutsunderlag Jessica Forsströms tjänsteutlåtande Yttrande Lönnånger 3:22, inklusive bilder (inkom ) Ritningar fasad och plan (inkom )

12 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12 (25) 68 Dnr: Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus Fastighet: Sörfjärden 20:48 BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Bygglov beviljas med stöd av 9 kap 30 första stycket 1b PBL (planoch bygglagen). Åtgärden får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Tekniskt samråd krävs. Vänligen kontakta plan -och byggenheten när du vill beställa tid för tekniskt samråd. Utstakning och lägeskontroll krävs. Avgift tas ut med kronor, faktura översänds senare. Beslut delges fastighetsägare till Sörfjärden 20:96. Förutsättningar För området gäller detaljplan (Sörfjärden ). Detaljplanen omfattas ej av strandskydd. Enligt 9 kap 30 första stycket 1b PBL (plan-och bygglagen) får bygglov ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988). Planbestämmelserna medger att: Byggnad får uppföras med högst en våning. Byggnadsnämnden får vid särskilda skäl, medgiva undantag för byggnad vars användning kräver större våningstal. Dock inte till mer än en tredjedel 1/3 av dess yta. På tomtplats som innehåller mindre areal än 1500 m² får uppföras endast enbostadsbyggnad samt gårdsbyggnader. Innehåller tomtplats större areal, får byggnadsnämndens pröva om ytterligare en bostadsbyggnad får uppföras på tomten. Tomten i fråga har en yta på 4230 m2 och får bebyggas med sammanlagt högst en fjärdedel 1/4 (846m²) och den maximala tillåtna byggnadshöjden är 5,2 meter. Avvikelse från detaljplan;

13 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13 (25) Åtgärden avviker från detaljplanen gällande avstånd till intilliggande grannfastighet (närmare än 12 meter) Nybyggnad får icke företagas på sådant sätt att avståndet till befintlig byggnad på grannfastighet blir mindre än 12 meter, därest icke fråga är om uthus. Grannar har getts möjlighet att yttra sig. Ett yttrande angående husets placering har inkommit. Beskrivning Byggnaden innefattar en vindsvåning som motsvarar en tredjedel 1/3 av byggnadens yta. Fastigheten (4230 m² varav byggrätt 846 m²) kommer att bestå av två bostadshus. Fastigheten ligger vid den södra delen av Sörfjärdens havsstrand. Bakom fastigheten går Kustleden genom området. På fastigheten finns sedan tidigare ett bostadshus på 123 m² Avvikelser från detaljplanen finns sedan tidigare i området. Plan- och byggenhetens bedömning Föreslagen åtgärd bedöms inte påverka grannfastigheten Sörfjärden 20:96 på så sätt att betydande olägenhet uppstår Enligt bedömning så är avvikelsen förenlig med detaljplanens syfte. Bemötande av yttrande från granne: 1. Skydd mot brandspridning mellan byggnader: Enligt 5:61 BBR (Boverkets byggregler); Byggnader ska utformas med tillfredsställande skydd mot brandspridning mellan byggnader. (BFS 2011:26) Tillfredsställande skydd erhålls om byggnader uppförs med ett avstånd som överstiger 8 meter. 2. Om man ser till byggnadens placering på tomten, så anger detaljplanen inget angående byggnaders högsta eller minsta avstånd på placering från strandlinjen. 3. Den sökande har tagit del av denna synpunkt och anser att röken inte är av sådan betydelse att den kommer att bli störande. Åtgärden uppfyller kraven i PBL enligt 9 kap 31 b PBL: Bygglov får ges för en åtgärd som avviker från detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte.

14 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14 (25) Beslutsunderlag Michael Nilssons tjänsteutlåtande Ansökan (inkom ) Situationsplan (inkom ) Fasad-, plan- och sektionsritning /inkom ) Anmälan om kontrollansvarig (inkom ) Giltighetstid för beslut Enligt 9 kap 43 plan- och bygglagen upphör bygglov att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen då beslut om lov vann laga kraft. Överklagande Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bifogade anvisningar om hur man överklagar.

15 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 15 (25) 69 Dnr: Ansökan om bygglov för nybyggnad av bastu Fastighet: Gingsta 4:48 BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Bygglov beviljas för nybyggnad av bastu med stöd av 9 kap 30 första stycket 1b plan- och bygglagen, PBL. Startbesked ges för att påbörja åtgärden, med stöd av 10 kap 23 PBL. Kontrollplanen, registrerad , fastställs med stöd av 10 kap 24 PBL. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte för åtgärden. Avgift tas ut med 2318 kronor, faktura översänds senare. Förutsättningar Detaljplan daterad gäller för området. Detaljplanens syfte är att möjliggöra etablering av område för fritidshus. Detaljplanen anger största byggnadsarea 80 m² för området, byggnadsnämnden har i ett tidigare beslut beviljat bygglov på fritidshuset (92 m²) med en avvikelse på + 15%, vilket i och med denna ansökan ger en avvikelse på totalt 19 m², motsvarande 24%. I övrigt följs planbestämmelserna. Enligt 9 kap 31 b får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte. Beskrivning Fastigheten är belägen i Moningssand vid kusten norr om Norrfjärden. Inga hustomter är belägna direkt bakom aktuell fastighet. Bedömning Förändringen av utsikten bedöms därför inte påverka någon granne negativt. Då ansökan avviker från detaljplanen, med avseende på byggnadens storlek gentemot detaljplanens bestämmelser angående maximal byggnadsarea, har berörda grannar med stöd av 9 kap 25 PBL getts tillfälle att yttra sig. Berörd granne har ingen erinran vad gäller åtgärden.

16 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 (25) Beslutsunderlag Michael Nilssons tjänsteutlåtande Ansökan (inkom ) Situationsplan (inkom ) Kontrollplan (inkom ) Ritning (inkom ) Viktig information Byggnadsverket får inte tas i bruk i de delar som omfattas av startbeskedet förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked, om nämnden inte beslutar annat. För att slutbesked ska ges ska ifylld och undertecknad kontrollplan skickas in när åtgärden är slutförd. Giltighetstid Enligt 9 kap 43 plan- och bygglagen upphör bygglov att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen då beslut om lov vann laga kraft.

17 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 17 (25) 70 Dnr: Tillsyn olovlig rivning Angående fastigheten Andersfors 2:1, nu fråga om byggsanktionsavgift efter rivning utan startbesked. Fastighetsägare: Holmens Bruks Aktiebolag, BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT En byggsanktionsavgift om kronor tas ut av ägaren till fastigheten Andersfors 2:1, Holmens Bruk Aktiebolag ( ), med stöd av 11 kap. 51 plan- och bygglagen (2010:900) och 9 kap. 15 första stycket 4 samt 9 kap. 15 andra stycket plan- och byggförordningen (2011:338). Byggsanktionsavgiften ska betalas till Nordanstig kommuns bankgiro senast tre månader efter att beslutet har vunnit laga kraft. Ärendebeskrivning Holmen Skog AB inkom till byggnadsnämnden den 16 april 2014 med en rivningsanmälan avseende ett före detta sädesmagasin från talet beläget på fastigheten Andersfors 2:1, i det följande sädesmagasinet. Byggnaden hade dokumenterade kulturhistoriska värden, se bl.a. bilaga 1, varför plan- och byggenheten inhämtade Länsmuseet Gävleborgs synpunkter gällande dels en rivning, dels byggnadens kulturhistoriska värde, se bilaga 2. Rivningsanmälan ledde till att plan- och byggenheten initierade ett tillsynsärende med anledning av byggnadens bristande underhåll. Efter åtgärdsföreläggande om underhållsåtgärder och kommunicering i rivningsärendet återkallades rivningsanmälan den 4 november I brev den 19 december 2014 begärde kommunen genom plan- och byggenheten att länsstyrelsen skulle förklara sädesmagasinet för byggnadsminne samt att länsstyrelsen skulle meddela förbud mot åtgärder enligt 3 kap. 5 kulturmiljölagen (1988:950) i avvaktan på ärendets slutliga prövning. Holmen Skog AB informerades härom samma dag. Den 29 december 2014 konstaterades att sädesmagasinet hade rivits. Holmens Bruk Aktiebolag har beretts tillfälle att yttra sig i frågan om byggsanktionsavgift.

18 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 18 (25) Bakgrund Ärendet rör en byggnad på fastigheten Andersfors 2:1 som revs i december 2014 utan startbesked. Av utdrag ur fastighetsregistret framgår bl.a. att fastigheten Andersfors 2:1 är taxerad som obebyggd lantbruksenhet (typkod 110). Den rivna byggnaden uppfördes år 1852 för Andersfors järnbruk. Under slutet av 1800-talet upphörde denna verksamhet och brukets marker och kvarvarande byggnader användes istället för jordbruksändamål. Byggnaden kallas sädesmagasinet. Bergsjö hembygdsförening erhöll i maj 1982 dels sädesmagasinet (i gåvobrevet kallat "logen") i gåva, dels nyttjanderätt till mark från dåvarande fastighetsägaren AB Iggesunds Bruk. Som villkor för gåvan angavs i gåvobrevet att logen skulle underhållas och användas för hembygdsändamål. Gåvan återgick år 2006/2007 på grund av Bergsjö hembygdsförenings bristande resurser att underhålla byggnaden med. Sädesmagasinet ingick i fornlämning nr 175, Bergsjö socken. I Nordanstigs kommuns översiktsplan från år 2004 pekas Andersfors ut som ett intresse för kulturmiljövården. Här anges att de byggnader som finns kvar är skyddsvärda. Sädesmagasinets kulturhistoriska värden och bevarandevärde framgår också länsstyrelsens yttrande den 18 maj 1993 och Länsmuseet Gävleborgs yttrande den 5 maj Skäl Tillämpliga bestämmelser Av 9 kap. 16 plan- och bygglagen (2010:900), PBL, följer att även om en åtgärd inte kräver rivningslov får åtgärden inte påbörjas i strid med föreskrifter om skyldighet att anmäla åtgärden som har meddelats med stöd av 16 kap. 8. Av 10 kap. 3 PBL följer bl.a. att en åtgärd inte får påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked om åtgärden kräver anmälan enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 8. I 11 kap. 51 PBL anges att om någon bryter mot en bestämmelse i 8 10 kap. eller i föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av någon av bestämmelserna i 16 kap eller mot en bestämmelse i en EU-förordning om krav på byggnadsverk eller byggprodukter, ska tillsynsmyndigheten ta ut en särskild avgift (byggsanktionsavgift) enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 12. I 11 kap. 53 PBL anges följande. En byggsanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.

19 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19 (25) Avgiften behöver dock inte tas ut om det är oskäligt med hänsyn till 1. att den avgiftsskyldige på grund av sjukdom inte har förmått att själv eller genom någon annan fullgöra sin skyldighet, 2. att överträdelsen berott på en omständighet som den avgiftsskyldige inte har kunnat eller bort förutse eller kunnat påverka, eller 3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa. I 11 kap. 53 a PBL anges följande. En byggsanktionsavgift får i ett enskilt fall sättas ned om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts. Avgiften får sättas ned till hälften eller en fjärdedel. Vid prövningen enligt första stycket ska det särskilt beaktas om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet eller om överträdelsen av andra skäl kan anses vara av mindre allvarlig art. Av 11 kap. 56 PBL följer att en byggsanktionsavgift inte ska tas ut om överträdelsen avser rivning av en byggnad och rivningen har 1. gjorts med stöd av annan lag eller författning, 2. varit nödvändig för att undanröja risk för människors liv eller hälsa eller för att avvärja eller begränsa en omfattande skada på annan egendom, eller 3. gjorts på grund av att byggnaden till väsentlig del var skadad till följd av en eldsvåda eller någon annan liknande händelse. I 11 kap. 57 PBL anges att en byggsanktionsavgift ska tas ut av 1. den som när överträdelsen begicks var ägare till den fastighet eller det byggnadsverk som överträdelsen avser, 2. den som begick överträdelsen, eller 3. den som har fått en fördel av överträdelsen. Av 11 kap. 58 PBL framgår att innan tillsynsmyndigheten beslutar att ta ut en byggsanktionsavgift ska den som anspråket riktas mot ges tillfälle att yttra sig och vidare att en byggsanktionsavgift inte får beslutas, om den som anspråket riktas mot inte har getts tillfälle att yttra sig inom fem år efter överträdelsen. I 11 kap. 61 PBL anges bl.a. följande. En byggsanktionsavgift ska betalas inom två månader efter det att beslutet om att ta ut avgiften har delgetts den avgiftsskyldige enligt 59. Det gäller dock inte, om tillsynsmyndigheten i beslutet har bestämt en senare betalningsdag.

20 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 (25) Av 1 kap. 7 plan- och byggförordningen (2011:338), PBF, följer att sanktionsarean motsvarar brutto- eller öppenarean, eller en kombination av dessa, minskad med 15 kvadratmeter (kvm). Enligt 6 kap. 5 första stycket 1 PBF krävs för åtgärder som inte kräver lov en anmälan vid rivning av en byggnad eller en del av en byggnad. Enligt 6 kap. 6 1a) och 1c) PBF gäller inte kravet på anmälan för rivning av en byggnad som är en komplementbyggnad eller en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring. I 9 kap. 1 PBF anges bl.a. att byggsanktionsavgift fastställs med tillämpning av det prisbasbelopp som gäller för det år som beslutet om avgiften fattas. Av 9 kap. 15 första stycket 4 PBF följer bl.a. att byggsanktionsavgiften för att trots förbudet i 10 kap. 3 PBL påbörja en sådan rivning av en byggnad som kräver en anmälan enligt 6 kap. 5 första stycket 1 PBF innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked i förevarande fall är 2 prisbasbelopp med ett tillägg av 0,004 prisbasbelopp per kvadratmeter av den rivna byggnadens sanktionsarea. Av 9 kap. 15 andra stycket PBF framgår att om en rivning avser en sådan byggnad som enligt 9 kap plan- och bygglagen bör bevaras, ska byggsanktionsavgiften räknas upp med 300 procent. Bedömning Det är ostridigt att det så kallade sädesmagasinet inte var en komplementbyggnad. Frågan som är föremål för bedömning är om rivningen av sädesmagasinet krävt startbesked. Holmens Bruk Aktiebolag har gjort gällande att den ifrågavarande byggnaden vid tiden för rivningen utgjort en ekonomibyggnad eftersom den uppförts som ekonomibyggnad och tidigare använts för skogsbruket och därför omfattades av undantaget från anmälan enligt 6 kap. 6 1c) PBF och därmed från krav på startbesked. Med ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring avses endast byggnader som omedelbart sammanhänger med de aktuella näringarna (se Didón m.fl., Plan- och bygglagen (2010:900), kommentaren till 9 kap. 3 ). Sädesmagasinet uppfördes år 1852 som en bruksbyggnad för Andersfors järnbruksverksamhet. Byggnaden uppfördes därmed inte som en ekonomibyggnad för jord- eller skogsbruk eller annan liknande näring. Holmens Bruk Aktiebolag anger i sitt yttrande att den "senare bland annat använts som förråd för skogsbruket". Vid vilken tid och om detta skett för skogsbolagets egen räkning framgår inte av yttrandet. Plan- och byggenhetens utredning visar att byggnaden i vart fall inte

21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 21 (25) nyttjats för skogsbruket efter år 1982 då sädesmagasinet gavs i gåva till hembygdsföreningen för att användas för hembygdsändamål. Plan- och byggförordningen saknar förarbeten och ska därför tolkas enligt sin ordalydelse. Enligt av Holmens Bruk Aktiebolag åberopad bestämmelse undantas från kravet på anmälan byggnad som är ekonomibyggnad. Påståendet att byggnaden i fråga varit en ekonomibyggnad för skogsbruket saknar stöd. Vid tiden för rivningen hade aktuell byggnad under alla omständigheter inte använts som ekonomibyggnad på i vart fall över 30 år men hade använts för hembygdsändamål och hade dokumenterade kulturhistoriska värden. Det innebär att vid tiden för rivningen hade det så kallade sädesmagasinet ingen anknytning till pågående verksamhet på fastigheten. Enligt byggnadsnämnden följer av det ovan anförda att sädesmagasinet inte var en ekonomibyggnad när den revs. Undantaget från krav på anmälan för rivning enligt 6 kap. 6 1c) PBF är därför inte tillämpligt. Vad Holmens Bruk Aktiebolag anfört om krav på bygglov för användning av en byggnad för väsentligt annat ändamål föranleder ingen annan bedömning då det inte kan anses bygglovpliktigt att upphöra använda en byggnad. Rivningen av sädesmagasinet krävde därmed anmälan om rivning och startbesked. Rivningen har skett utan startbesked varför en byggsanktionsavgift ska tas ut. Byggsanktionsavgiften ska beräknas enligt följande. Byggnaden mätte 15,5 meter x 8 meter utvändigt och hade tre våningsplan. Avdrag för väggtjocklek om 20 cm ger en bruttoarea om 344 kvm (15,1 meter x 7,6 meter x 3). Sanktionsarean är därmed 329 kvm (344 kvm - 15 kvm). I år gällande prisbasbelopp är kr. Sanktionsavgiften blir därmed kr [(2 x ) + (0,004 x x 329]. Då byggnaden var en sådan byggnad som bör bevaras ska sanktionsavgiften uppräknas med 300 procent vilket ger en total byggsanktionsavgift om kr. Byggsanktionsavgiften ska med stöd av 11 kap. 57 tas ut av Holmens Bruk Aktiebolag. Holmens Bruk Aktiebolag har beretts tillfälle att yttra sig. Att ta ut byggsanktionsavgiften är inte oskäligt. Skäl att sätta ned byggsanktionsavgiften, på den grunden att den inte skulle stå i rimlig proportion till överträdelsen, saknas. Utredningen ger inte stöd för att rivningen varit nödvändig för att undanröja risk för människors liv eller hälsa.

22 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 22 (25) På grund av det anförda ska en byggsanktionsavgift om kr tas ut av Holmens Bruk Aktiebolag. Beslutsunderlag Christina Englunds tjänsteutlåtande Upplysningar Av 11 kap. 61 PBL följer bl.a. att ett beslut om byggsanktionsavgift efter sista betalningsdagen får verkställas som en dom som har vunnit laga kraft. Bilagor till protokollet: 1) Länsstyrelsen Gävleborgs yttrande den 18 maj ) Länsmuseet Gävleborgs yttrande den 5 maj 2014 Expediering Delges Holmens Bruk Aktiebolag, c/o Holmen AB, Box 5407, Stockholm För kännedom Holmen Skog AB, Box 15, Iggesund Överklagande Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bifogade anvisningar om hur man överklagar.

23

24 44)) b 1 htfla fl Tnflr.m IJflINOIVIIJOEAI!41 Bygg nadsantikva rie Daniel Olsson Länsmuseet Gävleborg Tel: Mobil: : Nk!~t~,NSTICS KOMMUN Byggnadsnämn~0~ Inkom Dn mun Post id: / L~ UD U UD UD jj (~1 Bruksinagasinet vid Andersfors bruk från sydost. Foto: Daniel Olsson, Länsmuseet Gävleborg Angående ansökan om rivning av sädesmagasinet vid Andersfors bruk, Anders tors 2:1, Bergsjö socken, Nordanstigs kommun Länsmuseet Gävleborg har tagit del av ovanstående ansökan och finner det angeläget att framföra följande: Bakgrund Andersfors är en liten by belägen vid Älgeredssjön ungefär en mil väster om Bergsjö tätort. På denna plats anlades 1806 en stångjämssmedja och verksamheten vid denna pågick här fram till 1870-talet då bruket ändrade inriktning och huvudsakligen använ des för klensmide av spik. Under slutet av 1800-talet upphörde emellertid även denna verksamhet och brukets marker och kvarvarande byggnader användes istället för jord bruksändamål. Inga av bruksbyggnaderna, som ska ha legat längs ån som rinner genom byn, finns bevarade. Brukets herrgårdsbyggnad finns kvar, men är kraftigt ombyggd och endast bottenvåningens stomme är bevarad från 1800-talets början. 1 anslutning till detta hus finns några äldre ekonomibyggnader. En enda byggnad har behållit sin ursprungliga utformning från brukstiden, nämligen det tre våningar höga rödmålade timrade spannmålsmagasinet från 1852 med sadeltak täckt med pannplåt. Byggnaden har tva portar på kortsidan mot öster och en port mitt på den norra fasaden och såväl portarna som husets många rektangulära luckor är tjärade i svart kulör och försedda med vita omfattningar. Byggåret 1852 finns även angivet med siffror ovanför portarna mot öster. Samma gavelfasad avslutas upptill med ett stort lunettfönster som dock i själva verket är ett blindfönster som bidrar till byggnadens speciella karaktär. Länsmuseet Gävleborg Rex 746. S Gävle Museet Södra Strandgatan 20 Gävle Fogden - Styrmansgatan 4 Gävle Telefon Bankgiro Sidan E-post- lansrnuseetgavleborg@xlm.s F-Iemsida

25 När Rut Liedgren från Nordiska museet 1943 intervjuade f.d. klensmeden Alfred Rödjare, född 1863, fick hon följande upplysningar om magasinets användning: 1 östra delen å de här magasine hade dom saltvarerförr, å i den större, västra förvara dom spannmål å sånt. Å så dela dom ut te arbetarna här, de va i de här magasine. (Ur Nordiska museets brukssmedsinventering i Gävleborgs län Kopia hos Länsmuseet Gävleborg). Byggnaden pekades ut som en byggnad med kulturhistoriskt värde i samband med hembygdsförbundets byggnadsinventering i Nordanstigs kommun År 2002 ansökte och tilldelades Bergsjö hembygdsförening byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen för att genomföra en renovering av spannmålsmagasinets tak. Denna renovering blev dock aldrig av och takskadorna har senare förvärrats. Fastighets ägaren, Holmen skog, har nu istället ansökt om rivningslov för spannmalsbyggnaden. Länsmuseets synpunkter Andersfors bruk var under 1800-talet en betydande bruksanläggning som det idag återstår väldigt få fysiska spår efter. Smedjor, vattenhjul, bruksarbetarbostäder mm är sedan länge rivna och den ursprungliga herrgården är kraftigt ombyggd. Kvar på platsen återstår idag huvudsakligen en enda ursprunglig byggnad från brukstiden, nämligen det stora spannmålsmagasinet i tre våningar. Denna tidstypiska timmerbyggnad med ett dominerande läge i byn berättar i hög grad om platsens tidigare betydelse och ger en liten bild av brukets utformning. Det finns mycket få så stora timrade magasinsbyggnader från bruksanläggningar kvar i länet och därför är det viktigt att denna byggnad blir varsamt renoverad och bevarad för framtiden. En betydande del av byggnadens kulturhistoriska värde består i att den står kvar på ursprunglig plats och det är därför önskvärt att den kan få bli kvar på nuvarande plats. Länsmuseet anser att det är beklagligt att den planerade renoveringen 2002 aldrig blev av, då skadorna nu blivit mer omfattande då husets skador ej har atgärdats under lång tid. Länsmuseet vill i sammanhanget påtala att fastighetsägare enligt Plan och bygglagen har ansvar för att en kulturhistoriskt värdefull byggnad underhålls och inte tillåts förfalla (PBL 8:14). Trots nuvarande skick bör det fortfarande vara möjligt att genom föra en renovering av taket och därigenom möjliggöra att denna tidstypiska stora byggnad kan bevaras. Länsmuseet vill således uttrycka en förhoppning att fastighets ägaren i detta fall tänker om och väljer att satsa medel på att rusta byggnaden istället för att riva den eller alternativt överlater magasinet till någon som ser husets fulla potential och han möjlighet att genomföra en varsam upprustning på nuvarande plats. Oavsett vad som händer med huset bör byggnaden dokumenteras noggrant. Det finns många exempel på rivningar av äldre byggnader som eftervärlden önskat aldrig blivit av, men få varsamma upprustningar någon har angrat i efterhand. Ta chansen att bevara denna byggnad och låt även framtidens besökare i Andersfors få uppleva en byggnad på ursprunglig plats från brukets storhetstid! Länsmuseet avråder således mycket bestämt från att rivningslov lämnas för det kulturhistoriskt värdefulla spannmålsmagasinet i Andersfors och anser att alla tänkbara alternativ som möjliggör ett bevarande bör undersökas nännare. ~a4j c%~ Daniel Olsson Byggnadsantikvarie Kopia till: 1/ Kultuuniljö, Länsstyrelsen Gävleborg, Gävle 2/ Holmen Skog AB, Region Iggesund, Iggesund 3/ Bergsjö hembygdsförening, Ingegerd Ström, Fiskvik 383, Bergsjö Sidan 2(2) Länsmuseet Gåvleborg Museet Södra Strandgatan 20 Gävle Telefon E-post lansmuseetgavleborg@xlm.se Box 746, S Gävle Fogden Styrmansgatan 4 Gävle Bankgiro F-lemsida se

26 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 23 (25) 71 Dnr: Information om tillsyn ovårdad tomt Fastighet: Högen 1:38, Sagalidens camping För några månader sedan kom det till nämndens kännedom att fastigheten var ovårdad och ägarna uppmanades att städa. Carin Walldin informerade om att allt nu är tillfredsställande åtgärdat.

27 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 24 (25) 72 Dnr: Detaljplan för Kyrkbacken 2:14 m fl fastigheter i Hassela BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Planhandlingarna godkänns och planen för Kyrkbacken 2:14 m.fl antas. Ärendebeskrivning Planens syfte är att ändra användningen inom en detaljplan från industri/kontor till bostäder, samt från industri till småindustri. Området har aldrig varit använt som industri/kontor utan har under lång tid innehållit bostäder. Planen ändras därför så att kartan stämmer med nuvarande användning. Namnet på planen ändras även från Kyrkbacken 1:31 m.fl. till Kyrkbacken 2:14 m.fl. Tidigare ställningstagande Byggnadsnämnden godkände att planarbetet med ändring av detaljplanen kunde påbörjas vid sammanträde , 129. Dock undertecknades det inte något avtal med sökanden förrän Byggnadsnämnden beslutade att ställa ut planen till samråd , 11. Planförfarande och tidplan Planen låg ute på samråd under tre veckor, mellan 16 mars och 6 april Ett yttrande kom in från Länsstyrelsen, där man påpekade att bostäderna måste skyddas från för höga bullernivåer. En ändring tillkom på grund av detta och man ändrade ett område från industri (J) till småindustri (J1) med tillägget (m), inga verksamheter som kan överskrida bullerskyddsreglerna för bostäder eller verksamheter som kan skada miljö eller hälsa får förekomma inom planområdet. Ändringen anses som liten och planen går direkt till antagande. Planen beräknas äga laga kraft i oktober/november 2015 under förutsättning att planen inte överklagas. Beslutsunderlag Ola Tollins tjänsteutlåtande

28 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 25 (25) 73 Redovisning av delegationsbeslut Besluten gäller bygglov, rivningslov, startbesked, fastställande av kontroll, slutbesked, strandskyddsdispens, föreläggande om komplettering, avslutande av ärenden. Beslutande har varit byggnadsinspektör och bygglovhandläggare. Besluten har paragrafnummer , 283, BYGGNADSNÄMNDENS BESLUT Redovisning av delegationsbesluten godkänns.

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Gun Forssell-Spång

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 08:30 10:50.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 08:30 10:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 08:30 10:50. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2260-2269 Sekreterare A-C Utter Löfgren Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24) Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 14.00-15.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande

Läs mer

Att bygga på prickad mark

Att bygga på prickad mark Att bygga på prickad mark Önskemål om att placera Friggebod eller Attefallshus etc närmare tomtgräns än 4,5 m kommer upp med jämna mellanrum. När det gäller att inkräkta på avståndet 4,5 m mot väg, gata,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2200-2215 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2128-2132 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Barbro Rülcker (M) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Barbro Rülcker (M) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Sammanträdesdatum Sida 1/23 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2261 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2319-2331 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-15.10 Beslutande Agneta Staaf (S), tjänstgörande ordförande Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson

Läs mer

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-08-25. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna. Kallade tjänstemän

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-08-25. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna. Kallade tjänstemän K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-08-25 Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna Kallade tjänstemän Yvonne Fredriksson, avdelningschef bygglov Erik Moelv, avdelningschef

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00

Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914. Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914. Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bo 1:168 Fastighetens adress: Fredagsvägen 5 Sökande: Gren, Johan Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.00 Ajournering kl. 14.30-14.40 Beslutande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C),

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2080-2085 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Jävsnämnden 2014-08-27

Jävsnämnden 2014-08-27 Jävsnämnden 2014-08-27 Jn 6 Påföljd för fasadändring samt ändrad användning utan bygglov och startbesked på fastigheten Idun 1... 2 Jn 7 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jävsnämnden 2014-08-27 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:900 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Ebbasalen, samhällsbyggnadskontoret, Sala kommun 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), v ice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden 1(27) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 09.00-14.45 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Roland Moberg (KD) Åke Nilsson

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:50 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-06-15

Sammanträdesdatum 2015-06-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 15:45 Beslutande Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Christer Norrby (S) ersättare för Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2216-2225 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar.

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-02-01 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0136 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag miljönämnden 2012-04-11 1(11) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00-16.10 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), Ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), Ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(12) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 12 oktober 2015 kl 14:00-16:35. Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), Ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S ej tjänstgörande ersättare 51-77

Ersättare: Judith Hult, S ej tjänstgörande ersättare 51-77 1 (58) Plats och tid 08.00 Mus- Olle i kommunhuset i Krokom Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 51-77 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 51-77 Håkan Schüberg, C, 51-77 Anders Berglund, M 51-77 Bill Öhnstedt,

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Hans Betulander

Läs mer

Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan

Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan 2016 Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du oftast söka bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Vid vissa

Läs mer

2015-10-08, kl 14.00-15.35, Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv

2015-10-08, kl 14.00-15.35, Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv 1 Plats och tid, kl 14.00-15.35, Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Kenneth Bolinder (S) ordförande Liselott Ljung (S), vice ordförande Niels Madsen (M) Alf

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 2012-08-23 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.05 Ajournering: kl. 14.25 14.45 ande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S) tjänstgörande

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-05-10 kl 08.30-12.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Eveline Savik, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Tisdagen den 2 mars 2010 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 14.30-17.00

Tisdagen den 2 mars 2010 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 14.30-17.00 Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Beslutande Tisdagen den 2 mars 2010 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 14.30-17.00 Ulf Wilén (S), ordförande Rune Gillemyr (S), v ordf

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Roothvillan, tisdagen den 28 maj 2013 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Johan Mervin, m Anna Thuresson, c Ersättare Förtroendevalda

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-11-09 1 (30) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Ändrad användning av f.d. kadettförläggning/verksamhetslokal till vandrarhem, SÄBY 3:76 (KAPTENSVÄGEN 3)

Ändrad användning av f.d. kadettförläggning/verksamhetslokal till vandrarhem, SÄBY 3:76 (KAPTENSVÄGEN 3) 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-16 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn BYGG 2016-000096 Ändrad användning av f.d. kadettförläggning/verksamhetslokal till vandrarhem, SÄBY 3:76 (KAPTENSVÄGEN 3) Förslag till

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-06-16 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 16 juni, kl 13:00-14:00. ande Tord Berbres (KD), vice ordförande Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL) Abner Englund (S)

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

2015-09-24. Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl. 14.00 15.52. Anders Westerlund (S) Nils-Börje Jönsson (C) Bo Dahlqvist (PF) Kjell Carlström (PF)

2015-09-24. Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl. 14.00 15.52. Anders Westerlund (S) Nils-Börje Jönsson (C) Bo Dahlqvist (PF) Kjell Carlström (PF) 1( 18) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl. 14.00 15.52 Beslutande Ulla-Britt Brandin (KD) Hans Stifors (PF) Boel Rosdahl (S) Anders Westerlund (S) Nils-Börje Jönsson (C) Bo Dahlqvist

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Douglas Lindström Miljö- och stadsbyggnadschef 2012-01-11 Dnr 2012-0009 1 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kroksbo, Heby kommun 13.00 14.00 Beslutande Mats Jennische(M), ordförande Olof Nilsson(S), v ice ordförande Margaretha Quistberg(S) Per

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.45 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Arne Hedkvist (S) ersättare Tobias Hellberg

Läs mer

Promemoria. Vissa plan- och byggfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Vissa plan- och byggfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll S2013/4714/PBB Promemoria Vissa plan- och byggfrågor Promemorians huvudsakliga innehåll Plan- och bygglagen (2010:900) trädde i kraft 2011 och ersatte då den tidigare lagen (1987:10) med samma namn. Boverket

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen.

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Blir det några ändringar kring byggherrens ansvar?...

Läs mer

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m)

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m) Plats och tid Kommunkontoret 2015-11-17, kl 13.00 14.15 Beslutande Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2016-02-17

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2016-02-17 2(59) Innehållsförteckning 1 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista samt godkännande av närvaro 4 2 Årsbokslut 2015 5 3 Förelägganden, uppföljning 6 4 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Jan Larsson (M) Lena Svensson (S)

Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Jan Larsson (M) Lena Svensson (S) Sammanträdesdatum Sida 1/15 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 Beslutande Övriga Plats och tid för justering Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-02-25 1 (19) Plats och tid Kommunkontoret i Östhammar, kl 08:15-10:40 Beslutande Övriga deltagande Tomas Bendiksen (S), ordförande Harri Lundgren (S) Caroline Schnell (S) Peter Jansson (S) Inger Abrahamsson

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 65-72 Monica Bergne. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 65-72 Monica Bergne. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(12) Plats och tid Kommunhusets flygelbyggnad, kl 9.00-11.05 Beslutande Ledamöter Rune Daniels (C) ordförande Lars-Erik Jonsén (S) v.ordf. Anders Ehrling (C) Anna-Maja Roos (C) Lars Åkesson (C) Per Segerstéen

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 2013-08-13, kl 8.00 i Särörummet. Kontakta Ulrika Mild senast 2013-08-12 om du inte kan justera. 1 (8) Datum 2013-07-30 Ärende Bil. Beslutsförslag

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-12-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-12-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-12-16 Innehåll 80 Godkännande av ärendelista... 117 81 Anmälan av delegationsbeslut... 118 82 Delgivningar... 119 83 Handlingsprogram för trygghet och säkerhet för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11) 2015-11-19 1(11) Plats och tid Norrtull, konferensrum nedre kl. 13:30-15:05 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande, ersättare för Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Bengt Olsson (C) ersättare för

Läs mer

Leif Persson (S), ersättare Andris Widuss (M), ersättare Per Rathsman, stadsarkitekt Håkan Blomquist, byggnadsinspektör Annika Nilsson, sekreterare

Leif Persson (S), ersättare Andris Widuss (M), ersättare Per Rathsman, stadsarkitekt Håkan Blomquist, byggnadsinspektör Annika Nilsson, sekreterare 1(13) Plats och tid Beslutande - oc h by gg na ds nä m nd en s be sl ut Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, onsdagen den 20 augusti, 2014, kl 08.30 10.15. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09.00 kl 10.30 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-11-17 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 17 november, kl 13.00-15.00. ande Nils Erik Falk (C), ordförande Tord Berbres (KD) Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL)

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 2 september 2009, kl 18.30 Plats Kommunhuset sammanträdesrum 1 n Justering Allmänna 1 Budgetuppföljning/Delårsbokslut 2009-08-31 2 Ändring av delegeringsordning

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2012-04-10 1 (11)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2012-04-10 1 (11) 2012-04-10 1 (11) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Tisdagen den 10 april 2012, klockan 14.00 15.10 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Benny Andersson (V)

Läs mer

Datum BYGG- MILJÖ- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN 2009-12-17

Datum BYGG- MILJÖ- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN 2009-12-17 PROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Sunnanåsrummet, Förvaltningshuset, kl. 08.30-12.00 Christina Embretsen (s) ordförande Lennart Sjödin (c) 1:e vice ordförande Ulla-Britt Gidemalm (s) 2:e vice ordförande

Läs mer

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 Författningssamling Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 RIKTLINJER FÖR ALTANER, UTEPLATSER OCH BALKONGER Ibland kan det vara svårt

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr P 8918-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-27 i mål nr P 6001-11, se bilaga KLAGANDE 1. I C

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (10) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Lars Gudmundsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes

Läs mer

Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic, (S)

Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic, (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 16:30 Beslutande Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic, (S) Eva-Lena Gotthardsson, (S) Daniel

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-04 Innehållsförteckning Ärende 8 Godkännande av detaljplan Gunnarsbo 1:62... 17 9 Bygglov för nybyggnad av enbostadshus med eldstad samt gäststuga, Fiskebäckstomt 2:24...

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 09.00-12.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2014-12-18 1 (13) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-14 Sammanträdesdatum 2016-04-14 1 14) Plats och tid: Beslutande: Astrakanen, torsdagen den 14 april 2016 kl. 13.20-16.30. James Johnson BP), ordförande Göran Klang S), vice ordförande, 41-47 Karin Schmidt

Läs mer

ANSÖKAN. bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov. Datum. Postadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Fritidshus. Kontorshus.

ANSÖKAN. bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov. Datum. Postadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Fritidshus. Kontorshus. Inkom Diarienr ANSÖKAN bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov Obs! Obligatoriska fält Fastighet och sökande Fastighetsbeteckning Datum Fastighetsägare om annan än sökanden Fastighetens adress Telefon:

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-07-03 kl. 08.30-11.40 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Vivianne Gustafsson (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

2015-03-26. Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen, kl. 14.00 17.00. Anders Westerlund (S) Nils-Börje Jönsson (C)

2015-03-26. Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen, kl. 14.00 17.00. Anders Westerlund (S) Nils-Börje Jönsson (C) 1( 24) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen, kl. 14.00 17.00 Beslutande Ulla-Britt Brandin (KD) Hans Stifors (PF) Boel Rosdahl (S) Anders Westerlund (S) Nils-Börje Jönsson (C) Bo Dahlqvist

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

Plan- och bygglovchef David Tornberg Sekreterare Bodil Hellström. Gunnar Grenholm. Bodil Hellström. Olle Borgström.

Plan- och bygglovchef David Tornberg Sekreterare Bodil Hellström. Gunnar Grenholm. Bodil Hellström. Olle Borgström. Protokoll 1 (9) Plats och tid: Kulturens Hus, Rådhussalen, Hudiksvall Fredag den 11 september 2015, kloclan 10.00-10.50 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Olle Borgström, S, ordf Susanne Wilfer,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2031-2036 Sekreterare Mai-Lith Larsson Ordförande Justerande

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Fränsta Vårdcentral, tisdagen den 27 september 2005 Se nedan OBS se tiden Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Boltjärn

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING Detaljplan för Kebal 1:33, Strömstads Kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-01-29 6 att genomföra en utställning gällande rubricerat ärende.

Läs mer