Vingåkers kommun. Kommunfullmäktige den 30 november 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vingåkers kommun. Kommunfullmäktige den 30 november 2015"

Transkript

1 Vingåkers kommun Kommunfullmäktige den 30 november 2015

2 Frågor från allmänheten Medborgare erbjuds tillfälle att ställa frågor till kommunfullmäktige

3 Frågor från fullmäktigeledamöter Ledamöter i kommunfullmäktige erbjuds ställa frågor till egna och andra partiföreträdare i kommunfullmäktige.

4 Slottsskolan, åk 7-9 renovering och byggnation Kommunfullmäktige förordar förslag nr 2, renovering och tillbyggnation av Slottsskolan 7-9. Kommunfullmäktige uppdrar till Vingåkers Kommunfastigheter AB att utifrån förslag nr 2 återkomma med en konsekvensanalys av miljö- och energikostnader, framtida hyreskostnader samt säkerhetsaspekter. Kommunfullmäktige beslutar att Vingåkers Kommunfastigheter AB även ska återkomma med uppskattad kostnad för nybyggnation samt rivning av befintlig skola.

5 Förslag till kommunal skattesats 2016 Kommunfullmäktige fastställer den kommunala skattesatsen till oförändrat 22,73 kronor per skattekrona. Den kommunala skattesatsen föreslås oförändrat till 22,73 kronor per skattekrona.

6 Förslag till kommunplan med budget 2016 och flerårsplan Kommunfullmäktige beslutar att i samband med beslut om kommunplan med budget ska årligen motsvarande minst 1 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag öronmärkas till den demografiska reserven. Kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen rätt att under 2016 ingå borgen såsom för egen skuld för AB Vingåkershems låneförpliktelser, upp till ett högsta lånebelopp om 115,7 mkr, jämte därpå löpande ränta och kostnader. Det totala högsta lånebeloppet ska i dessa fall beräknas på respektive ursprungliga lånebelopp vid undertecknandet av skuldebreven. Kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen rätt att under 2016 ingå borgen såsom för egen skuld för Vingåkers Kommunfastigheter ABs låneförpliktelser, upp till ett högsta lånebelopp om 247,6 mkr, jämte därpå löpande ränta och kostnader. Det totala högsta lånebeloppet ska i dessa fall beräknas på respektive ursprungliga lånebelopp vid undertecknandet av skuldebreven. Forts.

7 Förslag till kommunplan med budget 2016 och flerårsplan , forts: Kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen rätt att under 2016 ingå borgen såsom för egen skuld för Vingåker Vatten och Avfall ABs låneförpliktelser, upp till ett högsta lånebelopp om 118,7 mkr, jämte därpå löpande ränta och kostnader. Det totala högsta lånebeloppet ska i dessa fall beräknas på respektive ursprungliga lånebelopp vid undertecknandet av skuldebreven. Kommunfullmäktige beslutar att samtliga nämnder ska redovisa vad de riktade statsbidragen har använts till i en särskild budgetpost. Kommunfullmäktige beslutar att i flerårsplan avvakta att göra en uppräkning till nämnderna kopplat till demografisk förändring, istället tillförs detta den demografiska reserven i avvaktan på att resursfördelningsmodellen revideras inför budgetarbetet Kommunfullmäktige beslutar att befolkningstalet räknas upp med 20 personer per år till personer för 2016, personer år 2017 och personer år 2018 som grund för skatteunderlaget. Forts.

8 Förslag till kommunplan med budget 2016 och flerårsplan , forts: Kommunfullmäktige beslutar att uppräkning av kostnaderna för lokalvård med 2 procent inte ska göras i den ekonomiska ramen. Kommunfullmäktige beslutar att uppräkning av kostnaderna för köp av tjänster med 1,5 procent inte ska göras i den ekonomiska ramen. Kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsens resurs till oförutsett sänks med 800 tkr till 2,2 mkr. Kommunfullmäktige beslutar att i övrigt godkänna kommunplan medbudget för 2016 och flerårsplan för Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att ta fram en långtidsprognos för Vingåkers kommun med hjälp av lämplig extern part. Kostnaden tas ur kommunstyrelsens resurs, kst 0062, under 2015.

9 Förslag till ny VA-taxa Kommunfullmäktige antar förslag till nya brukningsavgifter för vatten och avlopp, de nya avgifterna träder i kraft den 1 januari För ett vanligt förekommande enbostadshus med vattenförbrukning på 150 m3/år motsvarar de höjda avgifterna en ökad kostnad om 40 kr per månad. För ett flerbostadshus innehållande 15 lägenheter och en vattenförbrukning på m3/år motsvarar detta en ökad kostnad om 27 kr per lägenhet och månad. Avgiftdel Nuvarande avgift Föreslagen avgift Fast del, kr per år kr kr Lägenhetsavgift, kr per år kr kr Tomtyteavgift, kr för 145 kr 157 kr varje påbörjar 100-tal kvm Förbrukningsavgift, kr per kubikmeter 29:00 kr 30:50 kr

10 Förslag till ny renhållningstaxa Kommunfullmäktige antar förslag till ny renhållningstaxa för hushållsavfall och de nya avgifterna träder i kraft den 1 januari Nedan tabell visar exempel på hur förslag till ny renhållningstaxa påverkar olika typ av hushåll: Kärlstorlek Häm tning Frek vens ggr/å r Kategori Antal lägenhet er Antal kärl Avgift idag, i kr Avgift från 1 jan 2016, i kr En- och tvåfamiljshus En- och tvåfamiljshus Fritidshus Flerfamiljshus Flerfamiljshus Verksamhet Förändring, i kr

11 Revidering av taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Kommunfullmäktige beslutar att anta reviderad taxa för tillsyn enligt miljöbalken, att timtaxan justeras till 995 kronor, att den börjar gälla från den 1 januari 2016 samt att nuvarande taxa upphör i samband med att den nya börjar gälla. För att förbättra kostnadstäckningsgraden för tillsynen i Vingåker har en ny avgift per timme handläggningstid räknats fram. Timavgiften justeras från nuvarande 775 kronor till 995 kronor. Beräkningen har gjorts utifrån SKL:s underlag och baseras på befintlig behovsutredning samt enhetens alla kostnader för sitt arbete med tillsyn och kontroll.

12 Revidering av taxa för offentlig kontroll av livsmedel, taxa enligt tobakslagen, taxa för tillsyn enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel och strålskyddslagen Kommunfullmäktige beslutar att anta reviderade taxor för offentlig kontroll av livsmedel, taxa enligt tobakslagen, taxa för tillsyn enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel och strålskyddslagen. Kommunfullmäktige beslutar att ovanstående taxor börjar gälla från den 1 januari 2016 samt att nuvarande taxor upphör i samband med att de nya börjar gälla. För att förbättra kostnadstäckningsgraden för tillsynen i Vingåker har en ny avgift per timme handläggningstid räknats fram.

13 Införande av taxa för offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter Kommunfullmäktige beslutar att anta taxa för offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter och att denna börjar gälla från den 1 januari I Sverige har riksdagen bestämt att kommunernas tillsynsverksamhet i huvudsak ska betalas genom tillsynsavgifter. Samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för tillsyn enligt Lagen om foder och animaliska biprodukterlagen (2006:805). Enligt förordningen om avgifter för offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter (2006:1165) har kommunen möjlighet att ta ut en avgift för sin tillsyn.

14 Utbetalning av partistöd för 2016 Kommunfullmäktige beslutar att utbetalning av partistöd för år 2016 ska ske enligt förvaltningens förslag, utbetalning sker under januari månad Förvaltningen har gjort ett förslag till utbetalning av partistöd för Senast sista juni 2016 ska partierna inkomma med redovisning av vad partistödet har använts till under 2015.

15 Ny organisation för kommunledningsförvaltningen Kommunfullmäktige beslutar att kultur- och fritidsförvaltningen upphör som egen förvaltning och blir en del av kommunledningsförvaltningen. Kommunfullmäktige beslutar att chefsfunktion områdeschef inrättas, vilket innebär att både samhällsbyggnadschef och upplevelsechef blir områdeschefer. Kommunfullmäktige beslutar att genomförandet sker från och med Kommunfullmäktige beslutar att godkänna revidering av reglemente för kulturoch fritidsnämnden utifrån denna organisationsförändring. Kommunfullmäktige beslutar att godkänna revidering av reglemente för kommunstyrelsen utifrån denna organisationsförändring.

16 Avgiftsnivåer för maxtaxa inom barn- och utbildningsnämndens verksamheter indexhöjning Kommunfullmäktige beslutar att det nya maxtaxetaket kr per månad tillämpas från Kommunfullmäktige beslutar att taxorna fortsättningsvis indexregleras i enlighet med av Skolverket fastställda ramar för maxtaxan. Avgiften för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg räknas utifrån hushållets avgiftsgrundande inkomst. Den högsta inkomsten som kommunen kan få ersättning för under 2015 är kr. I januari 2016 höjs denna summa till kr per månad. Höjningen påverkar familjer med en hushållsinkomst högre än kr per månad.

17 Förslag till ändring av socialnämndens avgiftstaxa Kommunfullmäktige fastställer förslag till socialnämndens avgiftstaxa för De flesta av kommunens avgifter inom äldreomsorgen är sedan tidigare knutna till basbeloppet. Det innebär att ett antal av avgifterna sänks en till två kronor 2016 då basbeloppet sänks från kr till kr.

18 Tilläggsbudget 2015 för revisorerna Kommunfullmäktige beviljar begärt tilläggsanslag på kr, varav kr avser höjda arvoden inklusive kostnad för dubbel revisionsgrupp under tiden januari-maj 2015 och kr avser inköp av läsplattor till revisorerna. Detta tas från kostnadsställe Revisorerna har inkommit med begäran om tilläggsbudget för 2015.

19 Förslag till revidering av riktlinjer för föreningsbidrag inom socialnämndens område Kommunfullmäktige antar förslaget till reviderade riktlinjer för föreningsbidrag inom socialnämndens område. Kommunfullmäktige beslutar att bemyndiga socialnämnden att justera de olika delbeloppen för föreningsbidrag. Socialförvaltningen har tagit fram förslag till reviderade riktlinjer för föreningsbidrag. Revideringen innebär dels att även föreningar med säte i annan kommun men som bedriver verksamhet i Vingåkers kommun kan få visst bidrag, dels att hyra för lokaler på Sävstagården och Humlegården/Ekgården inte ska tas ut för verksamhet som riktar sig till de boende.

20 Förslag till fortsatt tillgänglighetsstipendium från socialnämnden Kommunfullmäktige beslutar att socialnämnden från 2015 årligen delar ut ett tillgänglighetsstipendium. Kommunfullmäktige beslutar att anta förslaget till stadgar för tillgänglighetsstipendiet. Socialförvaltningen föreslår att det tillgänglighetsstipendium som delats ut under nu avslutad planperiod för tillgänglighetsplanen även fortsättningsvis ska delas ut av socialnämnden. De föreslagna förändringarna av stadgarna är i huvudsak av redaktionell art.

21 Redovisning av motioner som inte beretts färdigt Kommunfullmäktige tar del av redovisningen och lägger den till handlingarna. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning 29 ska de motioner som inte beretts färdigt redovisas till fullmäktige två gånger varje år.

22 Redovisning av medborgarförslag som inte beretts färdigt Kommunfullmäktige tar del av redovisningen och lägger den till handlingarna. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning 30 ska de medborgarförslag som inte beretts färdigt redovisas till fullmäktige två gånger per år.

23 Sammanträdestider 2016 Kommunfullmäktige antar förslag på sammanträdestider för kommunfullmäktige Kommunfullmäktige låter införa kommunfullmäktiges kungörelser i Katrineholms Kuriren. Kommunledningsförvaltningen har upprättat förslag till sammanträdesdagar 2016 för kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Personalutskott sker vid behov i anslutning till kommunstyrelsens arbetsutskott.

24 Interpellation till kommunstyrelsens ordförande gällande bostäder och flyktingmottagande Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får ställas. Kommunfullmäktige anser interpellationen besvarad. Lars-Göran Karlsson (SD) har inkommit med en interpellation till kommunstyrelsens ordförande gällande bostäder och flyktingmottagande.

25 Interpellation till kommunstyrelsens ordförande gällande Viadidakt Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får ställas. Kommunfullmäktige anser interpellationen besvarad. Lars-Göran Karlsson (SD) har inkommit med en interpellation till kommunstyrelsens ordförande gällande Viadidakt och föreslagna neddragningar.

26 Delgivningar Delgivningarna läggs till handlingarna. Beslutsunderlag Beslut från Länsstyrelsen om ny ledamot i kommunfullmäktige, Marie-Louise Thyberg (S) är ny ledamot efter Frida Skoogh (S) Beslut från Länsstyrelsen om ny ersättare i kommunfullmäktige, Morgan Fredriksson (S) är ny ersättare efter Marie-Louise Thyberg (S) Beslut från Länsstyrelsen om ny ersättare i kommunfullmäktige, Gerd Johansson (KD) är ny ersättare efter Bo Sävhammar (KD)

27 Begäran om entlediganden Kommunfullmäktige beslutar att entlediga; Margareta Karlsson från sitt uppdrag som borgerlig begravningsförrättare. Detta är en rättelse av kommunfullmäktiges beslut , 111. Morgan Fredriksson (S) från sina uppdrag som ordinarie kommunrepresentant och röstombud vid bolagsstämma för AB Vingåkershem och Vingåkers Kommunfastigheter AB, ordinarie ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, ordinarie röstombud vid bolagsstämma för Vingåker Vatten och Avfall AB, ordinarie god man vid lantmäteriförrättning, ombud vid länsmöte för Hjälmarens Vattenvårdsförbund, ombud vid möten med Stockholm och Uppsala läns luftvårdsförbund samt som ersättare i kommunfullmäktige. Voitto Partanen (V) från sitt uppdrag som ersättare i kultur- och fritidsnämnden. Pierre Andersson (S) från sitt uppdrag som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. Maria Jacobsson (FP) från sina uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige och ersättare i barn- och utbildningsnämnden.

28 Fyllnadsval Kommunfullmäktige ska besluta om en rad fyllnadsval, dessa går att finna i kallelsen som finns tillgänglig på webben.

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(5) Kf 1 Kf (1) Upprop och anmälningar om förhinder 2(5) Kf 2 Kf (2) Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 9 november 2015.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2015-11-30 161 (196) Plats och tid Åbrogården, Vingåker, måndagen den 30 november 2015, kl. 09.00-14.50. Beslutande Jörgen Larsson (S), ordf. Caroline Helmersson Olsson (S), tjänstg.

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Nr 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 21 november 2006, klockan 08.30-12.10, 12.50-18.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M), jäv 5

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M), jäv 5 2015-01-21 1(17) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-01-21 kl 09.00-11.20 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Miljönämnden Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jonas Palmqvist, (M), ordförande, Ulf Dahl, (S), vice ordförande

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 5 Dnr SBN/2015:37-206 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Grästorps kommun Miljö- och bygg

Grästorps kommun Miljö- och bygg 2015-09-24 Sidan 1 av 16 Plats och tid Röda rummet, Grästorp 2015-09-24, kl 13.00 16.20 Beslutande Närvaro/Frånvaro Ordinarie N/F Tjänstgörande ersättare Lars-Erik Tengeland (M) N Jens Wallin (S) N Stina

Läs mer

Vingåkers kommun. Kommunfullmäktige den 31 augusti 2015

Vingåkers kommun. Kommunfullmäktige den 31 augusti 2015 Vingåkers kommun Kommunfullmäktige den 31 augusti 2015 Närvaro Godkännande av dagordning Val av justerare Frågor från allmänheten Medborgare erbjuds tillfälle att ställa frågor till kommunfullmäktige Frågor

Läs mer

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01 Reglemente 1(8) Omsorgs- och socialförvaltningen Fastställt av kommunfullmäktige: 2008-05-20 62 Reviderat: 2009-12-15 142 2014-12-16 142 Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden 2011-08-23 52 (62) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 23 augusti 2011, kl. 17.30-18.45 Beslutande Robert Skoglund (S) ordf Gerd Johansson (KD) tjänstg ers 43 Kent

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

Reglemente. Servicenämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27. Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28

Reglemente. Servicenämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27. Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28 Reglemente Servicenämnden Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27 Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28 Reglemente för servicenämnden i Degerfors kommun ALLMÄNT 1 Kommunallagen (1991:900)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(29) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(29) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-04 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(29) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.30 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt, klockan 13.50 17.30, 239-257 FP Rolf Hallberg tjänstgör

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013.

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013. 147 KS 2012/0019 Budget 2013 Ärendet Danderyds kommun visar genomgående mycket goda resultat i de kvalitetsredovisningar som görs både lokalt och på nationell nivå. Det innebär att kommunen erbjuder hög

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2014. Kommunfullmäktige beslutar

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2014. Kommunfullmäktige beslutar Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde klockan 18:00 Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset. Beteckning Förslag

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde klockan 18:00 Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset. Beteckning Förslag KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-11-29 Kommunfullmäktige Sammanträde 2016-12-06 klockan 18:00 Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset Ärende 1. Val av justerare och tid för justering Beteckning Förslag

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

5. Sammanträdestider 2016 KS/2015:338 Kommunfullmäktige fastställer fullmäktiges sammanträdesdagar för 2016 enligt skrivelse, daterad 2015-10-09.

5. Sammanträdestider 2016 KS/2015:338 Kommunfullmäktige fastställer fullmäktiges sammanträdesdagar för 2016 enligt skrivelse, daterad 2015-10-09. KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2015-11-02 Kommunfullmäktige Sammanträde 10 november 2015 klockan18 i kommunfullmäktigesalen Observera: Fullmäktige inleder med grupparbete. Allmänheten hälsas välkomna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2015-09-15 101 (114) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 15 september 2015, kl. 17.00-18.55 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Leif Skeppstedt (S) ordf

Läs mer

Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45. Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S

Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45. Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Plats och tid Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Hörsalen, Folkets Hus, kl 18:30-20:40 ande Se sida 2 Övriga närvarande Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S)

Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S) Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:15 Beslutande Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S) Övriga deltagande Erik Nordén), VD

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till en fristående skola) Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Handikappråd 2012-09-11 10 (16) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 11 september 2012, klockan 17.00 19.05. Beslutande Anneli Bengtsson, socialnämnden, ordf Bo Sävhammar, socialnämnden Marie-Louise

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 2014-03-04 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda, tisdagen den 4 mars 2014, kl. 13.15-17.45 Beslutande Johanna Haraldsson (S), ordförande Mikael Hahn (S) Henrik Tvarnö (S) från kl. 15.20 Henrik Freij

Läs mer

2. Överläggning om förslag till näringslivspolitiska inriktningsmål. 3. Strategi för övertagande av enskilda vägar inom tätorter

2. Överläggning om förslag till näringslivspolitiska inriktningsmål. 3. Strategi för övertagande av enskilda vägar inom tätorter K R O N O L O G I S K T R E G I S T E R 2 0 1 2 Kommunfullmäktige Sammanträde den 30 januari 1. Allmänpolitisk debatt 2. Överläggning om förslag till näringslivspolitiska inriktningsmål 3. Strategi för

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Kommunledning Ärendenr: 2015/267 Fastställd: KS 2009-11-10 Reviderad: KS 2016-03-09 FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för kommunstyrelsen 2/16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Generella

Läs mer

Information - ungdomsenheten

Information - ungdomsenheten Bildningsnämnden 2015-04-27 1(20) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet, kl. 14.00 17.20 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) vice ordförande Hans Bolin (S) ersätter Steinar Ruud

Läs mer

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 10.00 10.20 ande Elizabeth Salomonsson ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

Per Nordenstam, kommundirektör Tommie Eriksson, vice kommundirektör Mikael Forssander, sekreterare

Per Nordenstam, kommundirektör Tommie Eriksson, vice kommundirektör Mikael Forssander, sekreterare 1(7) Plats och tid Norrtälje sportcentrum, klockan 16.30-16.47 ande Ledamöter Ulrika Falk (S), ordförande Olle Jansson (S) Hanna Stymne Bratt (S) Alexander Srndovic (S), 189 Margareta Lundgren (S) Berit

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2015-11-12 kl. 09.00-14.20 Ajournering för överläggningar i partigrupper 11.50 12.00 Beslutande Tina Kerro (FP) ordförande

Läs mer

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER 1(5) REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 94, med revidering 2011-03-30, 23 Allmänt 1 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsens

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-01-07 1 (7) Plats och tid Gyllene salen, Apotekshuset Vingåker, måndagen den 7 januari 2013, kl. 08.30-09.40 Beslutande Raul Sevefjord (M) ordf Thommy Gustafsson (S) Övriga deltagande Helena Viklund,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Plats och tid Nygatan 8 Folkets Hus Emmaboda, 2013-02-25, 18:00 19:05

Plats och tid Nygatan 8 Folkets Hus Emmaboda, 2013-02-25, 18:00 19:05 2013-03-25 18 Plats och tid Nygatan 8 Folkets Hus Emmaboda, 2013-02-25, 18:00 19:05 Beslutande Samtliga närvarande med undantag av Per Sigvardsson(s), Christer Jonsson(c), Hans Fransson(sd), Maria Svensson(s),

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208 Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart 4:e

Läs mer

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 1 Kommunfullmäktige Plats och tid Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2-3 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 3 Utses att justera Justeringens

Läs mer

miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Reglemente för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2014-12-11 238 Ansvar för revidering: kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Miljö- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30.

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. 1 (24) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. Beslutande Göte Eriksson Bror Sterner Elisabeth Lönnberg Mayvor Lundberg Solveig Mäkinen Kenneth Rosén Ingrid Karlsson Senja Peltonen Klas Lundbergh

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-06-13 1 (17)

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-06-13 1 (17) Sida 2011-06-13 1 (17) Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 13 juni, 2011 klockan 18.00 20.05 Christina Waster Jansson (S),Ordf, Britt-Inger Fröberg (S) Tobias Nordlander

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 7, torsdag 2014-11-06 kl. 08:15. Lars Edström Kerstin Gadde *Michael Relfsson Anne-Marie Petersson

Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 7, torsdag 2014-11-06 kl. 08:15. Lars Edström Kerstin Gadde *Michael Relfsson Anne-Marie Petersson 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Öppna sammanträdet börjar kl. 08:30 Ärenden 2-4 Plats och tid Centrumhuset,

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-14.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Jan-Christer Jonsson (S) Gunnar Grönberg (S) Camilla Gissberg (S) Stig Svedin (V) Kenneth Westberg (M) Chatrine Nordlund

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun 2013-2014 Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden 2009-10-28 105 Reviderad 2013-11-20 Revideras september 2014

Läs mer

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 29 januari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Hur söker jag barnomsorgsplats?

Hur söker jag barnomsorgsplats? Hur söker jag barnomsorgsplats? Dukanansökaomplatsibarnomsorgentidigastsexmånaderinnandu önskarplatstilldittbarn.senasttremånaderinnandittbarnbehöver omsorgmåsteduansökaförattkommunenskakunnagaranteraplats.

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89.

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89. Utbildnings- och kulturnämnden 2015-08-11 Plats: Tågarpskolan ( OBS!, samling i huvudentrén på Tågarpskolan) Tid: 2015-08-17 kl. 18:00 Kl. 17.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare

Läs mer

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(25) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.15-10.20 Beslutande Ledamöter Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.34 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Dennis Nilsson (M) Linda Hägglund (S) 22-33 Mikael Sporgelin (S) Lars

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Tid och plats: tisdagen den 28 april 2015 kl. 18:30 Sessionsalen Berit Lundström Ordförande Sekreterare Ärenden Enligt bifogad ärendeförteckning

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsinriktning

Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsinriktning 1(8) Antaget av fullmäktige 2010-11-24. Reviderat av fullmäktige 2011-06-22, Kf 107, Kf 109 Reviderat av fullmäktige 2011-11-30, Kf 136 Reviderat av fullmäktige 2012-02-22, Kf 151, 154 Reviderat av fullmäktige

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-10-02

Sammanträdesdatum 2012-10-02 PLATS OCH TID Nedre Fryken, tisdag 2 oktober 2012, kl. 15.00-17.55 ANDE LEDAMÖTER Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C) Hans Eriksson (M) Anders Johansson (S) Rita Gunnarsson (S) Maj-Britt

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 (10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 267 Reviderad 1993-08-10, 210 Reviderad 1994-12-12, 311 Reviderad 1998-04-06--07, 77 Reviderad 1999-12-13, 281 Reviderad

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 14 januari 2004 kl. 09:00-15:40 Ajournering för lunch mellan kl. 12:05 13:15

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 14 januari 2004 kl. 09:00-15:40 Ajournering för lunch mellan kl. 12:05 13:15 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 14 januari 2004 kl. 09:00-15:40 Ajournering för lunch mellan kl. 12:05 13:15 Beslutande

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2009-04-27 35 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.28 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Johan Svanberg, (m), tjg ersättare Gunilla

Läs mer

Utöver vad som dels föreskrivs om nämnder i kommunallagen, dels föreskrivs i speciallagstiftning gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som dels föreskrivs om nämnder i kommunallagen, dels föreskrivs i speciallagstiftning gäller bestämmelserna i detta reglemente. FÖRFATTNINGSSAMLING (3.2.1) Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-16 153 (KS/2010:1162) Reviderad av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-02-21 37 (MBN/2011:24) Sid 1 (5) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE VK300S v1.0 040416, Kallelse BoU extra nämnd 141016 bou.doc Datum 2014-10-15 1 (1) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE OBS! OBS! OBS! Ändrad tid Till: sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tid: onsdagen den

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsen och nämnderna i Ljusdals kommun

Reglemente för kommunstyrelsen och nämnderna i Ljusdals kommun Reglemente för kommunstyrelsen och nämnderna i Ljusdals kommun Antaget av kommunfullmäktige 21 november 2011, 258 Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna om ansvar och beslutanderätt i en

Läs mer

Innehållsförteckning. Kommunfullmäktige 2015 2015-03-05

Innehållsförteckning. Kommunfullmäktige 2015 2015-03-05 Innehållsförteckning Kommunfullmäktige 2015 2015-03-05 1 Införande av en ny politisk organisation från och med 1 april 2015 2 Reglemente för kommunstyrelsen 3 Reglemente för socialnämnden 4 Reglemente

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-11-03. 1 Information till kommunstyrelsen KS 15/6

Sammanträdesdatum 2015-11-03. 1 Information till kommunstyrelsen KS 15/6 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-03 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 3 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Reglemente för Servicenämnden

Reglemente för Servicenämnden Datum 2006-06-02 Reglemente för Servicenämnden fastställt av kommunfullmäktige 2005-04-25 45 (reviderat enligt beslut Kf 06-06-19 54) Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun Utbildningsavdelningen 2014-05-21 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr UBN/2014:26 Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se Utbildningsnämnden Utredning av omsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning

Läs mer

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2011-05-30 37 Sida Ks 105 Dnr 139/2011 109 Ny plan- och bygglovtaxa Kommunstyrelsen beslut Förslag till kommunfullmäktige Anta ny plan- och bygglovtaxa,

Läs mer

Förskola är en egen skolform som erbjuds barn i ålder 1-5 år och ska följa Förskolans läroplan.

Förskola är en egen skolform som erbjuds barn i ålder 1-5 år och ska följa Förskolans läroplan. Förskola och fritidshem/pedagogisk omsorg i Knivsta kommun Verksamheten bedrivs i kommunal och enskild regi och riktar sig till alla barn i åldern 1-12 år som är bosatta och stadigvarande vistas i kommunen.

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

Dnr 25/2015-041. Budget 2016. Fastställd av förbundsdirektionen den 14 oktober 2015, 97 2015-10-01

Dnr 25/2015-041. Budget 2016. Fastställd av förbundsdirektionen den 14 oktober 2015, 97 2015-10-01 Dnr 25/2015-041 Budget 2016 Fastställd av förbundsdirektionen den 14 oktober 2015, 97 2015-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2013-11-11 163 (210) Plats och tid Åbrogården, Vingåker, måndagen den 11 november 2013, kl. 09.00-17.25. Beslutande Jörgen Larsson (S) Lars-Gunnar Karlsson (FP), tjänstg ers Björn Andersson

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

INFORMATION OM NIVÅTAXA I ÄLDREOMSORGEN. Bergs kommun. www.berg.se

INFORMATION OM NIVÅTAXA I ÄLDREOMSORGEN. Bergs kommun. www.berg.se INFORMATION OM NIVÅTAXA I ÄLDREOMSORGEN Bergs kommun www.berg.se Vård- och omsorgsavdelningen Reviderad januari 2016 2 NIVÅTAXA Från 1 juli 2002 förändrades kommunens hemvårdstaxa. Nivåtaxa infördes, enligt

Läs mer

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Revisionsrapport Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Katrineholms kommun Februari 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2016-01-12 Sida 1 Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd ordinarie ledamöter ersättare för kännedom miljö- och byggnadschef plan- och byggchef stadsingenjör/markchef miljöchef Protokoll från

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20 Beslutande: Jan-Olof Sewring (M) ordförande Carin Olsson (C) Mikael von Krassow (S) Christian Juntunen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-08-22 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 22 augusti 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesprotokoll

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesprotokoll KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid och plats Tisdagen den 23 april 2013, kl. 16.00 22.00 i Mälarökyrkan, Ekerö centrum (matpaus 18:10-18:50) Beslutande Ledamöter Peter Carpelan (M) Ingegerd Danielsson (FP) Lars Holmström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Erstavik, stadshuset, den 17 november 2009 kl. 17.00 18.25 ande Eva Öhbom Ekdahl (M) Jan-Eric Jansson (KD) Annika Jung Backman (M) Hans-Åke Donnersvärd (S) Arne Larsson (M) Inga-Lisa Dahlbäck

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-13 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 71-76 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reviderat 2009-02-17 Kommunfullmäktige 2009-08-31 46 SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER

Läs mer

Kommunfullmäktige 2003-12-17 1 (26) Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-19.45

Kommunfullmäktige 2003-12-17 1 (26) Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-19.45 Sammanträdesdatum Blad 1 (26) Plats och tid Beslutande Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-19.45 Mayvor Lundberg (s) Senja Peltonen (v) Kerstin Eriksson (s) Berit Karlsson (s) Agnetha Bertheau (v) Bror Sterner

Läs mer

Gäller från 2016-01-26 RIKTLINJER - KÖREGLER - AVGIFTER

Gäller från 2016-01-26 RIKTLINJER - KÖREGLER - AVGIFTER Gäller från 2016-01-26 RIKTLINJER - KÖREGLER - AVGIFTER Innehållsförteckning Riktlinjer Vem kan få plats i förskoleverksamhet och fritidshem? 2 Olika former av verksamhet 2 Öppettider 2-3 Köregler Ansökan

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-02-19

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-02-19 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista utbildningsutskottet, 2007-02-19, klockan 18.00-19.50 Beslutande Parti Namn s Kenneth Hovold, ordförande s Jesper Sennertoft s Anne Strömberg m Linda

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Andreas Trygg (V) Köping, Rådhuset, 2015-11-19 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Daniel Åkervall. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Andreas Trygg (V) Köping, Rådhuset, 2015-11-19 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Daniel Åkervall. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.20 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Daniel Åkervall (MP) ledamot

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-05-24 1 (30)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-05-24 1 (30) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-05-24 1 (30) Plats och tid Sammanträdesrummet Tjidjakk Tingsbacka torsdagen den 24 maj 2012, kl 09.00 14.20 Beslutande John Sundström (S) ordförande Nenne Åman (S)

Läs mer

Yngve Larsson (FP) Hans Nordlund (M) Kent Carlsson (S) Christer Hammarqvist (C) Kerstin Magnusson (MP)

Yngve Larsson (FP) Hans Nordlund (M) Kent Carlsson (S) Christer Hammarqvist (C) Kerstin Magnusson (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Hållö", Kungshamn, 2014-10-22, kl 09.00-11.00 Beslutande Eva Abrahamsson (M), ordförande Kenny Thärnström (FP), tjänstgörande ers. Eli Niklaus (MP), tjänstgörande ers. 51-54

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer