Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet"

Transkript

1 Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser på Kosmosgården i Varnhem juni - 4 juli Rekreation och inspiration 5 juli - 11 juli Personlig utveckling genom självkännedom

2 Om Kosmosgården Kosmosgården har varit ett svenskt centrum för Martinus andliga vetenskap sedan början av 1950-talet. År 1965 invigdes den av Martinus personligen. Här har Martinus hållit många föredrag och uppskattade frågestunder. Under senare år har kursgården renoverats och moderniserats samtidigt som den genuina prägeln bevarats. Det är en relativt liten kursgård som ligger i en vacker och rofylld miljö på berget Billingen i Västergötland. Den natursköna omgivningen bidrar till att ge kurserna en behaglig inramning, och många reagerar spontant positivt på den speciella atmosfären här. Inkvarteringen är enkel, men fullvärdig, och därmed också billig. All mat från frukost till kvällsfika är inkluderad i kurspriserna. Då vi äter och bor tillsammans under kursveckorna erbjuder kursgården naturliga möjligheter till samtal, gemenskap och otvungen samvaro. Kosmosgården har numera en egen hemsida. Mer information och flera bilder på Kosmosgården finns på Om vårt utbud Detta program presenterar sommarens två kursveckor i Martinus världsbild eller andliga vetenskap som finns presenterad i hans samlade verk Tredje Testamentet. Till kurserna kan vem som helst komma som är intresserad av eller nyfiken på den världsbild som Martinus presenterar. Det krävs inga andra speciella förkunskaper. Välkommen!

3 Sommarkurs 1 Rekreation och inspiration Under sommarens första kursvecka umgås vi och samtalar kring Martinus verk utifrån deltagarnas egna önskemål. Vi ägnar förmiddagarna åt aktiviteter såsom kortare föredrag, frågestunder, läsning av litteratur, diskussioner och samtal kring valfria teman med andra ord inspiration! Eftermiddagarna är fria och ägnas åt rekreation, vilket kan vara allt från egna aktiviteter olika slag, enskilda studier, fortsatta diskussioner och samtal, till vila, avkoppling, skogspromenader, eller utflykter. Vi kan också under veckan lyssna på inspelade Martinusföredrag. Innehållet i kursveckan formas helt och hållet efter deltagarnas egna önskemål. Kursvärdar: Harald Berglund, Gunnar Carlsson, Claus Möller, Magdalena Rosell och Ulf Sandström Kursens upplägg Ankomst till Kosmosgården sker under söndagen från klockan Klockan 17:00 serveras soppa och smörgås. På kvällen samlas vi för att samtala om veckans innehåll och kommer överens om övergripande hållpunkter. Man är fri att delta i gemensamma aktiviteter i den utsträckning man vill. Liksom i det verkliga livet där vi alla är lärare och elever präglas den här veckan av gemensamma aktiviteter där vi alla kan vara med och bidra. Under kursveckan finns det tid för samvaro och, beroende på väder, andra aktiviteter så som utflykt eller filmvisning. Du kan också under kursveckan ägna dig åt självstudier; all Martinus litteratur finns tillgänglig och vi hjälper gärna till att finna texter om du söker information kring något speciellt område. Samvaron mellan aktiviteterna ger också rikliga tillfällen till samtal och reflektioner kring allt vad Martinus skrivit om i Tredje Testamentet. Avresa sker på lördag förmiddag. Varje kursdeltagare städar sitt eget rum efter kursen. Vi hjälps åt med gemensamma utrymmen.

4 Sommarkurs 2 Personlig utveckling genom självkännedom Människan genomgår för närvarande en andlig och psykisk förvandlingsprocess. Att som individer förstå sig själv och andra ökar vår förmåga att känna trygghet i våra liv. Under denna kursvecka sätter vi våra egna personliga erfarenheter i centrum för att med hjälp av Martinus analyser sätta in dessa i ett större sammanhang och därigenom lära känna oss själva bättre. Vi introducerar i år en ny form av studiegrupper. Vi möts i så kallade sharing -grupper där vi inbjuds att mer personligt dela våra tankar och känslor med varandra. Kursen vänder sig särskilt till dig som känner ett behov av att sätta teorier och begrepp i anknytning till personliga erfarenheter. Genom delningen får alla komma till tals med sina upplevelser. Den som har ordet får tala till punkt och de som lyssnar gör det utan att kommentera innehållet i det som sägs. På så vis skapar vi en trygg form för personliga samtal och utbyte av erfarenheter. I delningen utgår vi från dagens tema, men man är fri att tala om det som i stunden känns mest angeläget. Vill man bara vara tyst och lyssna, går det också bra. För den som vill erbjuds det vanliga samtalsgrupper. Kursvärdar: Harald Berglund, Susanne Berglund, Peter Blyme, Claus Möller, Magdalena Rosell och Ulf Sandström Kursens upplägg Ankomst till Kosmosgården sker under söndagen från klockan 12:00. Klockan 17:00 serveras soppa och smörgås och på kvällen är det välkomst och introduktion. Kursdagarna inleds med ett morgonföredrag med tid för efterföljande frågor och diskussion. Efter lunch fortsätter vi i mindre grupper. Senare på eftermiddagen finns det möjlighet att delta i genomgångar av Martinus symboler. På kvällen arrangeras föredrag, filmvisning och utflykt om vädret tillåter. Det finns också tid för samvaro, promenader och spontana aktiviteter. Du kan också under kursveckan ägna dig åt självstudier; all Martinus litteratur finns tillgänglig. Avresa sker på lördag förmiddag. Varje kursdeltagare städar sitt eget rum efter kursen. Vi hjälps åt med gemensamma utrymmen.

5 Personlig utveckling genom självkännedom - kursdagarnas teman Måndag: Vanans makt Det vi gör ofta och mycket är det som utvecklas. En praktiserad vana leder i sin förlängning till ett anlag eller en färdighet. Utveckling handlar om att förändra vanor. Att bryta gamla vanor och bygga upp nya är svårt och mödosamt, det vet alla som prövat. Hur kan Martinus ge oss vägledning i denna förändringsprocess. Tisdag: Bön och Gudsförhållande I ett levande och tänkande världsallt, där vi aldrig mött någon annan än Gud spelar kommunikationen med det levande livet en stor roll. De olika världsreligionerna har alla haft bön och Gudskommunikation som livsviktiga inslag. Tredje Testamentet undervisar oss i de andliga lagar och principer som bönens magi vilar på. Onsdag: Förlåtelse Att förlåta anses ofta vara något fint och eftersträvansvärt. Men ska man verkligen släta över en orättvisa eller offra sig för sämjans skull? Frågan är vad förlåtelse egentligen innebär. Finns det någon substans bakom budskapet att man ska förlåta? Torsdag: Att känna sig själv Att känna sig själv innebär att förstå vilka vi är, varifrån vi kommer och vart vi är på väg i vår utveckling. Med hjälp av Martinus analyser kan vi få en bättre självkännedom och därmed också ett redskap för att medvetet påverka vår personliga utveckling. Fredag: Hur kan jag göra jag Guds vilja? Varför skulle jag vilja göra Guds vilja? Hur hänger min vilja ihop med Guds vilja? Hur kan Gud ha någon vilja när allt som sker ändå är mycket gott? Föredraget handlar om hur kännedomen om Gud är detsamma som att lära känna sig själv.

6 Mat och boende I Kosmosgården finns flera dubbelrum och några enkelrum. Toaletter och duschar finns i en byggnad i direkt anslutning till huvudbyggnaden. På Billingegården, som ligger ca 200 meter från Kosmosgården (där också måltiderna serveras), finns sovalkover. Därutöver finns möjlighet att tälta. All mat ingår i priset och är vegetarisk/vegansk. Vi hjälps åt med diskningen. Kursavgifter Boende Kursvecka 1 Kursvecka 2 Enkelrum i Kosmosgården kr kr Dubbelrum i Kosmosgården kr kr Sovalkov i Billingegården kr kr Camping kr kr Eget boende kr kr Samtliga priser gäller per person och inkluderar boende, mat och kursavgift. Sängkläder och handduk tar du med själv. Inga ytterligare kostnader tillkommer under kursveckan. All mat (frukost, lunch, middag, kvällsfika) ingår. Om du kommer med tåg eller buss till Skövde kan vi ordna hämtning med bil; för detta tar vi 50 kr. Anmälan Anmälan till kurserna görs direkt på Kosmosgårdens hemsida Där finns också bilder på hus och rum. Alternativt kan du anmäla dig genom att ringa till Ulf Sandström på eller e-posta till ulf.sandstroem@gmail.com. Frågor? Har du frågor angående kurserna är du välkommen att kontakta Ulf Sandström (se ovan). Vägbeskrivning Om du önskar en vägbeskrivning kan du få den via mejl eller post. Övrig allmän information Allt arbete bedrivs ideellt, varför både praktisk och ekonomisk hjälp tacksamt tas emot.

7 Kosmoshelger Förutom kursverksamheten finns det också möjlighet att komma och vara med på så kallade Kosmoshelger. Tanken med dessa är att de ska ersätta det som vi tidigare kallade arbetshelger. Dessa helger äger rum två gånger under året, till våren är den planerad till den 1-3 maj. Du är mycket välkommen att hjälpa till med praktiskt arbete under dessa kosmoshelger samtidigt som vi umgås och lyssnar på inlägg om Martinus andliga vetenskap och bandföredrag med Martinus. Du behöver inte vara expert på något speciellt område för att delta. Alla kan finna en uppgift och vi hjälps åt och lär av varandra. Helgen består inte bara av fysiskt arbete utan och av social samvaro och samtal kring Martinus världsbild. Under Kosmoshelgerna bor man gratis, men man delar solidariskt på matkostnaderna till självkostnadspris. All mat lagar vi tillsammans. Information och anmälan till Kosmoshelgerna Om du vill fråga om något kring kosmoshelgerna eller bidra med praktiskt arbete ska du kontakta Claus Möller tfn: eller mobil Det går också bra med e-post till Kosmos Kollektiv ek för Skarke, Kosmosgården Varnhem Telefon: Pg:

8 Vem är Martinus? Kurserna på Kosmosgården baseras helt på den danske författarens Martinus böcker. Martinus föddes och växte upp på norra Jylland i Danmark. Efter att ha levt ett vanligt och obemärkt liv fram till trettioårsåldern gick han igenom en omvälvande inre andlig upplevelse som blev upprinnelsen till hans 60 år långa författarskap. Hans verk Tredje Testamentet omfattar ett 40-tal böcker, varav Livets Bog, som består av sju delar, är huvudverket. Med en logik som talar till såväl intelligensen som till känslan öppnas nya perspektiv för den moderna människa som inte längre kan finna inspiration vare sig i religionen eller den gängse naturvetenskapen. Människans behov av att tänka själv och verkligen förstå och inte bara tro, blev vägledande för hans sätt att skriva. Livets bog lägger grunden till en vetenskap om livet, och inrymmer mer än vad vi idag vanligtvis menar med vetenskap. Människan själv är en oundgänglig del av den verklighet som hon försöker beskriva och förståelsen av verkligheten kan därför inte enbart baseras på studiet av den synliga, yttre sidan av livet. Man måste också beakta de principer som ligger till grund för vår egen upplevelse av livet. Martinus fick genom sin upplevelse tillgång till en obegränsad kunskapskälla. Detta tillstånd kallar han kosmiskt medvetande, som innebar att han på direkt, intuitiv väg kunde erhålla grundläggande kunskap om verkligheten. Det är denna kosmiska syn som ligger till grund för hans författarskap. Martinus visar på logiken i ett humant och kärleksfullt uppträdande hos människan och med samlingsnamnet Tredje Testamentet för sitt författarskap visar han att den humana religiösa impulsen idag kan införlivas i en vetenskap om livet. Martinus vill att läsaren av hans böcker skall vara absolut fri. Han uppmanar läsaren att förhålla sig prövande och inte acceptera något bara för att han skriver det. Det självständiga tänkande som leder till förståelse är nödvändigt för att man skall kunna uppfatta det kosmiska perspektivet på tillvaron. Alltså kan läsaren känna sig helt fri att acceptera eller förkasta vad han eller hon möter i Martinus verk.

Mänskliga möjligheter

Mänskliga möjligheter Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser i Varnhem 2010 Sommarkurs 1, 27 juni 3 juli Rekreation och inspiration Sommarkurs 2, 4 juli 10 juli Mänskliga möjligheter Om Kosmosgården Kosmosgården

Läs mer

Martinus andliga vetenskap - Tredje Testamentet

Martinus andliga vetenskap - Tredje Testamentet Martinus andliga vetenskap - Tredje Testamentet Sommarkurser på Kosmosgården i Varnhem 2008 29 juni - 5 juli Rekreation och inspiration 6 juli - 12 juli Se människan Om Kosmosgården Kosmosgården har varit

Läs mer

En gudsbild under förvandling

En gudsbild under förvandling Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser i Varnhem 2011 Sommarkurs 1, 26 juni - 2 juli Livet - ett samspel Sommarkurs 2, 3 juli - 9 juli En gudsbild under förvandling Välkommen till Kosmosgården

Läs mer

Martinus Center Varnhem. Sommarkurser 2013. Sommarkurs 1, 30 juni 6 juli. Kärlek och sexualitet i förändring. Sommarkurs 2, 7 juli 13 juli

Martinus Center Varnhem. Sommarkurser 2013. Sommarkurs 1, 30 juni 6 juli. Kärlek och sexualitet i förändring. Sommarkurs 2, 7 juli 13 juli Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2013 Sommarkurs 1, 30 juni 6 juli Kärlek och sexualitet i förändring Sommarkurs 2, 7 juli 13 juli Tankarnas betydelse för våra liv i vardagen Välkommen till Kosmosgården

Läs mer

Martinus Center Varnhem. Sommarkurser 2014. Sommarkurs 1, 29 juni - 5 juli. Tillit till livet i en orolig tid. Sommarkurs 2, 6 juli - 12 juli

Martinus Center Varnhem. Sommarkurser 2014. Sommarkurs 1, 29 juni - 5 juli. Tillit till livet i en orolig tid. Sommarkurs 2, 6 juli - 12 juli Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2014 Sommarkurs 1, 29 juni - 5 juli Tillit till livet i en orolig tid Sommarkurs 2, 6 juli - 12 juli Livet och döden Välkommen till Kosmosgården Kosmosgården har varit

Läs mer

Tidfaktorekonomi. Visioner om ett nytt ekonomiskt system

Tidfaktorekonomi. Visioner om ett nytt ekonomiskt system Tidfaktorekonomi Visioner om ett nytt ekonomiskt system Kurs i Varnhem 1 3 september 2017 Framtidens ekonomi Välkomna till en kurs i framtidens ekonomi. Sett över ett längre perspektiv har samhället blivit

Läs mer

Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2017

Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2017 Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2017 2 juli - 8 juli Livets skola - att bli människa 9 juli - 15 juli Det kommande världsriket Välkommen till Kosmosgården Kosmosgården har varit ett svenskt centrum

Läs mer

Martinus Center Varnhem. Sommarkurser 2015. 28 juni - 4 juli. Att förstå sig själv och andra. 5 juli - 11 juli

Martinus Center Varnhem. Sommarkurser 2015. 28 juni - 4 juli. Att förstå sig själv och andra. 5 juli - 11 juli Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2015 28 juni - 4 juli Att förstå sig själv och andra 5 juli - 11 juli En ny syn på livet - och ett nytt sätt att leva Välkommen till Kosmosgården Kosmosgården har varit

Läs mer

Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2016

Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2016 Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2016 3 juli - 9 juli Den intellektualiserade kristendomen 10 juli - 16 juli Människan och världssituationen Övriga kurser Vedic art: 17-23 juli Att informera om Tredje

Läs mer

Den eviga världsbilden

Den eviga världsbilden Martinus Center Varnhem Sommarkurser 2018 1 juli - 7 juli Vägen till freden 8 juli - 14 juli Den eviga världsbilden Välkommen till Kosmosgården Kosmosgården har varit ett svenskt centrum för Martinus andliga

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Retreater 2009. Mangsgårde, Töcksfors 24 29 maj Retreat med personlig vägledning

Retreater 2009. Mangsgårde, Töcksfors 24 29 maj Retreat med personlig vägledning Ingress RETREAT OCH ANDLIG VÄGLEDNING De é mycke nu! Många känner det så alltför ofta. Det blir till slut nödvändigt att trycka ner pausknappen. Vägen till inre ro och glädje måste inte vara lång eller

Läs mer

Resor och Läger 2012

Resor och Läger 2012 Resor och Läger 2012 Fritid LSS i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har gjort ett gemensamt utbud av resor och läger. Priset är anpassat till hur många som följer med eller får plats i buss

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation & Retreater andlig vägledning vandringar bön & meditation Vägar till stillhet våren 2013 Att låta stillheten få vara en del av våra liv I en tid där tempot ofta är högt, kraven stora och intrycken flödar

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga.

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga. NYHET! Introduktionskurs under en halvdag För dig som vill ha en kort, men ändå gedigen introduktion i iyengaryoga. Du lär dig grunderna, så du sedan kan fortsätta på nivå 1 2, om du önskar. Kursen består

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 GRUNDKURS I KNYPPLING FORTSÄTTNINGSKURS I KNYPPLING BARNKURS I KNYPPLING MONTERING AV SPETSAR KNYPPLA MED METALLTRÅD Grundkurs KNYPPLA MED METALLTRÅD Fortsättningskurs SKÅNSKA

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Speciellt Skrivarpensionat i Ein Karem Jerusalem. Försoning: Ett tema i våra livsberättelser, i Bibelberättelserna och i det Heliga Landet

Speciellt Skrivarpensionat i Ein Karem Jerusalem. Försoning: Ett tema i våra livsberättelser, i Bibelberättelserna och i det Heliga Landet Speciellt Skrivarpensionat i Ein Karem Jerusalem Försoning: Ett tema i våra livsberättelser, i Bibelberättelserna och i det Heliga Landet et är med djup tillfredställelse och förväntan som jag inbjuder

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

Nordplus-kurs, läsåret 2006-07: Food and learning in a changing society - food is not only nutrition

Nordplus-kurs, läsåret 2006-07: Food and learning in a changing society - food is not only nutrition 1 Nordplus-kurs, läsåret 2006-07: Food and learning in a changing society - food is not only nutrition Mat och lärande i ett föränderligt samhälle - mat är mera än näring Bakgrund De nordiska länderna,

Läs mer

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Trots att jag har det bra, mår jag inget vidare. Det känns som att livet snurrar på och att jag följer

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

EUROFEST FINLAND 2011 2.8. 7.8.2011 Åbo, Finland

EUROFEST FINLAND 2011 2.8. 7.8.2011 Åbo, Finland Till: Alla FEPEDA medlemmar Välkommen till det 15. FEPEDA Familjelägret Eurofest Finland 2011 Bästa Vänner, Den europeiska föreningen för hörselskadade barns föräldrar (FEPEDA) och det finska förbundet

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016 Seniorträffar i Partille Program våren 2016 Du behövs! Är du som enskild eller som medlem i en förening intresserad av att engagera dig i seniorträffarnas verksamhet? Vill du bli volontär eller veta mer

Läs mer

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig.

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig. Nils Åbergs gata 2A Äldreboendet på Nils Åbergs gata 2 A är beläget i stadsdelen Kneippen syd, med närhet till Himmelstalundsområdet och Folkets park. Huset består av 66 lägenheter för särskilt boende,

Läs mer

SCHEMA, PROGRAM,KARTA, PRAKTISK INFORMATION VÄLKOMMEN TILL GÖTEBORG 30 JUNI - 7 JULI

SCHEMA, PROGRAM,KARTA, PRAKTISK INFORMATION VÄLKOMMEN TILL GÖTEBORG 30 JUNI - 7 JULI SCHEMA, PROGRAM,KARTA, PRAKTISK INFORMATION VÄLKOMMEN TILL GÖTEBORG 30 JUNI - 7 JULI EN ÖPPEN STAD BYGGER VI GEMENSAMT Tack för din anmälan till Jordstad 2013! Jordstad arrangeras i samarbete mellan föreningen

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

Norrköping 23-24 augusti 2011

Norrköping 23-24 augusti 2011 Inbjudan till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen Norrköping 23-24 augusti 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för gymnasielärare i samhällvetenskapliga ämnen Skogsindustrierna och Holmen

Läs mer

Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF

Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF Särskolan Kulltorp Nina Lind Ewa Niklasson Yvonne Sukel-Wendel Daniel Östlund Särskolan Norretull Chatarina Björklund Barbro Hansson Eva

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 Återhämtningsresa med Lise och Anna en härlig och inspirerande resa som passar både vana yogautövare och nybörjare. Tillsammans med Anna Hallén och Lise

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2012

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2012 KNYPPELKURSER I VADSTENA 2012 Utöver våra populära traditionella kurser kan vi i år erbjuda: OVANÅKERSSPETS PÅ GAMMALT SÄTT I NY TAPPNING Helgkurs SPETSVARVET I GÖTEBORG KURS I MONTERING AV KNYPPLAD SPETS

Läs mer

Lev inte under Lagen!

Lev inte under Lagen! "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Don t Be Under the Law. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

SKOLPrOgram vår/sommar 2014

SKOLPrOgram vår/sommar 2014 SKOLProgram vår/sommar 2014 VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VISNING I DET MEDELTIDA LÖDÖSE Under hela medeltiden var Lödöse Sveriges enda hamnstad på västkusten. Här

Läs mer

Semesterprogram Sommaren 2016. www.leanlink/lss

Semesterprogram Sommaren 2016. www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2016 www.leanlink/lss LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur. Semesterverksamhet, sommaren 2016! Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor med föräldrar,

Läs mer

ÖRTAGÅRDEN 2016 ÖRTAGÅRDEN. hösten. www.ortagarden.se. Kristen kurs- & lägergård

ÖRTAGÅRDEN 2016 ÖRTAGÅRDEN. hösten. www.ortagarden.se. Kristen kurs- & lägergård ÖRTAGÅRDEN Kristen kurs- & lägergård ÖRTAGÅRDEN 2016 hösten www.ortagarden.se Hälsning från ordföranden Välkommen till Örtagården! Du som kommer hit ska bli bemött av ett vänligt leende och ett gott handslag.

Läs mer

Ann-Marie Wiklund VÅR HEMBYGD. Åsgårdens konvalescenthem

Ann-Marie Wiklund VÅR HEMBYGD. Åsgårdens konvalescenthem Ann-Marie Wiklund VÅR HEMBYGD Åsgårdens konvalescenthem Kolbäcksberättelse del 24. Åsgården sidan 2 Åsgårdens konvalescenthem. En oas Jag (Ann-Marie Wiklund) arbetade natt på Åsgården mellan åren 1973

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet!

Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet! Hej alla fritidsmedarbetare runt om landet! Vintern har rasat ut, vår dvala är över och alla kryper ur sina bon när solens strålar lockar. Vårflöden bryter alla dämningarna, ljuset och värmen släpper alla

Läs mer

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN 15:e läxan - Sabbaten den 11 april 2009 Vi ser det stora behovet av missionsverksamhet att förkunna sanningen inte endast i fjärran länder, utan till dem som är nära oss. I vår nära omgivning finns städer

Läs mer

Träffpunkter. Februari, mars, april 2016. Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? www.goteborg.se

Träffpunkter. Februari, mars, april 2016. Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? www.goteborg.se Askim-Frölunda-Högsbo Februari, mars, april 2016 Träffpunkter Altplatsen Högsbotorpshemmet Kustträffen Solträffen Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? kontakta Laine Henriksson,

Läs mer

PRATA INTE med hästen!

PRATA INTE med hästen! PRATA INTE med hästen! Text Sven Forsström Foto Inger Lantz Forsström Det finns tränare som tejpar för munnen på elever som pratar för mycket med sina hästar. Själv har jag än så länge bara hotat mina

Läs mer

Det bästa jag gjort! Tim meier

Det bästa jag gjort! Tim meier Tim meier Det bästa jag gjort! jacqueline glastra Välkommen till Konfirmation 2012! tro, hopp och kärlek. Konfirmationstiden är ett äventyr. Du får chansen att lära känna nya människor, slappna av i en

Läs mer

Kursprogram 2012. Kurser för människor för rovdjur!

Kursprogram 2012. Kurser för människor för rovdjur! Kursprogram 2012 Kurser för människor för rovdjur! Elstängsel för att förebygga angrepp från stora rovdjur Kursbeskrivning Denna tvådagarskurs genomförs i samarbete med Viltskadecenter på plats i Grimsö.

Läs mer

Personas, Scenarier och Kravspecifikation

Personas, Scenarier och Kravspecifikation Personas, Scenarier och Kravspecifikation Persona 1: Karl Pålsson Karl Pålsson är an användare utav sociala program som skype, vissa kunskaper om adobe connect och stor vana vid Powerpoint. Kar har fri

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Program Anhörigcenter

Program Anhörigcenter Har du frågor, förslag eller funderingar - ta gärna kontakt. Du når oss säkrast måndag - torsdag 08.30-11.30 046-35 82 40 eller via e-post anhorigcenter@lund.se Anhörigkonsulent Maria Boberg Anhörigstödjare

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16 Riktlinje 2014-10-16 Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård-

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Glädje & gemenskap Kunskap & kreativitet Upplevelse & livslångt lärande KULTURSKOLAN VT 2016 www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Välkommen till en mötesplats för musik och skapande i gemenskap

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Inbjudan till Konståkningsläger i Luleå

Inbjudan till Konståkningsläger i Luleå Inbjudan till Konståkningsläger i Luleå Alexander Majorov Tatiana Isayeva Svetlana Bannova Irina Majorova Igor Bich 5 juli 17 juli 2010 Tränare (alla våra tränare talar svenska) Alexander Majorov (is)

Läs mer

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se Sommarens resor 2016 Semester! Koppla av och njut av er ledighet. Vi hoppas att det finns något som skall passa just Dig i årets reseprogram. Som vanligt samordnar Fritid LSS resan i era respektive kommuner.

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer NISSAN HÄLSOCENTER KURSER HÖSTEN 2014 Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer YOGA & QIGONG nybörjare och fortsättningskurs HATHA-YOGA

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

ANHÖRIGÅRET 2015. Det händer hos oss i vår och sommar! PROGRAM VÅR/SOMMAR. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen

ANHÖRIGÅRET 2015. Det händer hos oss i vår och sommar! PROGRAM VÅR/SOMMAR. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen ANHÖRIGÅRET 2015 Det händer hos oss i vår och sommar! PROGRAM VÅR/SOMMAR 2015 Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen Vem berörs av anhörigstöd? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger

Läs mer

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA Smålands Brottningsförbund inbjuder samtliga Smålandsklubbar till Sommarkonferens för föreningsledare, och träningscamp för knatte, pojk, ungdom,

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Stöd till dig som är anhörig

Stöd till dig som är anhörig Stöd till dig som är anhörig Information om vilket stöd som finns till dig som hjälper en närstående www.umea.se/anhorig Innehåll Stöd till dig som är anhörig...3 Mottagningsenheten ger råd och information...4

Läs mer

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet av Kerstin Adolfsson, Annette Andersson, Mariann Henriksen och Roger Nilsson I vårt arbetslag fick vi våren 2006 kontakt

Läs mer

kyrkfönstret nr 1 februari maj 2010 Vi gör allt vi kan för att barnen ska bli sedda

kyrkfönstret nr 1 februari maj 2010 Vi gör allt vi kan för att barnen ska bli sedda kyrkfönstret nr 1 februari maj 2010 Vi gör allt vi kan för att barnen ska bli sedda 1 kontakt Församlingsexpedition Partille och Sävedalens församlingar Öppettider: mån, tis, tor 8-14, lunch 12-13. Ons

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer