Förslag på utveckling av länets regionala konsulentverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag på utveckling av länets regionala konsulentverksamhet"

Transkript

1 Förslag på utveckling av länets regionala konsulentverksamhet Oktober (9)

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Länets konsulentverksamhet... 4 Huvudresultat i utredningen Utvecklingen efter konsulentutredningen Situationen inför ny kulturplan... 5 Kulturkonsulenterna Örebro läns museum... 6 Länsmusiken i Örebro län... 6 Örebro läns bildningsförbund... 7 Utveckling av konsulentverksamheten Syftet med länets konsulentarbete... 8 Region Örebro läns vilja att samla konsulenterna... 8 Förslag på utveckling som inte kräver politiska beslut... 8 Förslag på utveckling som kräver politiska beslut (9)

3 Inledning I och med kultursamverkansmodellens införande har förutsättningarna för regional konsulentverksamhet (främjandeverksamhet) med statlig finansiering delvis förändrats. Tidigare hade de statliga myndigheterna 1 en mer styrande roll. Idag medverkar de i det nationella samverkansrådet som bland annat är med och bedömer de regionala kulturplanerna. Myndigheterna har också kvar kontakten med kulturkonsulenterna genom nationella nätverk, utbildningar med mera. Med hjälp av regionerna hämtar också Statens kulturråd årligen in uppföljning från verksamheterna. Regionerna har dock fått ett betydligt större ansvar för verksamheterna, deras genomförande och uppföljning. De regionala kulturplanerna har inte sällan ambitiösa målsättningar och en vilja att utveckla kulturen i det egna länet. Utifrån dessa förändringar är det inte förvånande att den regionala konsulentverksamheten har setts över och förändrats i flera regioner så som till exempel Halland, Skåne och Västmanland genomfördes därför en genomlysning av Örebro läns regionala främjandeverksamhet det vill säga den verksamhet som bedrivs av länets regionala kulturkonsulenter/ utvecklingsledare. 2 Nämnden för tillväxt, kultur och bildning på dåvarande Örebro läns landsting fattade utifrån det i juni 2012 beslut att: huvudmannaskapet för teaterkonsulenten, som då fanns hos Riksteatern Örebro län, skulle flyttas till dåvarande landstinget. nya konsulentavtal skulle tas fram i linje med länets kulturplan. regelbundna uppföljningssamtal skulle genomförs med konsulenter och huvudmän. Det fastslogs också att nämnden skulle följa utvecklingen av konsulentverksamheten och få ett nytt förslag utifrån målet att samla konsulentverksamheten. Nedan följer ett sådant förslag som utgår från uppföljningssamtalen samt andra samtal med berörda konsulenter, huvudmän, andra regioner och statliga myndigheter. En enkätundersökning som genomfördes med länets kulturkonsulenter juni 2014 ingår också i underlaget. 1 Till exempel Nämnden för hemslöjdsfrågor och Svenska filminstitutet. 2 Konsulenterna hos Region Örebro län har tjänstebenämningen utvecklingsledare för att signalera att det handlar om ett strategiskt arbete med utvecklingsansvar. I rapporten använder vi konsekvent benämningen konsulent. 3 (9)

4 Länets konsulentverksamhet Följande regionala kulturkonsulenter finns i Örebro län, samtliga med placering i Örebro: Konsulent* Huvudman Finansiärer Danskonsulent Region Örebro län Region Örebro län (ingår statliga medel) Filmkonsulent Region Örebro län Region Örebro län (ingår statliga medel) Hembygdskonsulent (50%) Örebro läns museum Örebro läns museum, med huvuddelen av sina medel från Region Örebro län Teaterkonsulent Region Örebro län Region Örebro län (ingår statliga medel) Amatörteaterkonsulent (80% ) Örebro läns bildningsförbund Region Örebro län (50%) och Örebro läns bildningsförbund (30%) Musikkonsulent 50% Vakant tjänst Region Örebro län (50%) Hemslöjdskonsulent, hård (50%) Örebro läns museum Region Örebro län (ingår statliga medel) Hemslöjdskonsulent, textil Örebro läns museum Region Örebro län (ingår statliga medel) Konstkonsulent Örebro läns museum Region Örebro län (ingår statliga medel) Bibliotekskonsulenter (200%) Region Örebro län Region Örebro län (ingår statliga medel) *Om inte annat anges är tjänsten 100% Huvudresultat i utredningen 2012 Undersökningsresultatet 2012 visade att länets kulturkonsulenter har djupa ämneskunskaper oftast kombinerat med egen erfarenhet inom aktuella kulturområden. Flera är ensamma regionala aktörer inom sina områden. Konsulentarbetet kännetecknas av egenstyrning och strategiskt arbete med operativa inslag. En vanlig upplevelse bland konsulenterna var att de är ensamma i sina beslut och att arbetet är sårbart. Huvudmännen saknar ofta inblick i deras verksamhet och uppdrag. Flera verkar i sammanhang där övriga aktörer arbetade ideellt. Att sätta lämpliga gränser och behålla ett strategiskt arbetssätt upplevdes av flera som en svårighet i arbetet. Samtliga konsulenter ingår i konsulentnätverket upplevdes arbetet inom nätverket sakna gemensamma mål, styrning och medel för den gemensamma verksamheten. Regional nivå, som samordnade nätverket, upplevde att olika huvudmän och olika statliga direktiv hindrade från att i högre grad styra nätverkets riktning. Huvudfrågan i undersökningen 2012 var att utifrån mål i länets kulturplan utreda förutsättningar för att utveckla konsulentverksamheten till ett gemensamt resurscentrum. Resultatet visade två olika sätt att se på önskad utveckling av konsulentverksamheten: Flertalet konsulenter och en del av institutionerna ansåg att konsulenterna borde samlas för att bli en starkare och synligare kraft i länet. Mer gränsöverskridande samverkan, mer närvaro i hela länet samt administrativa samordningsvinser sågs som fördelar. Länsmuseet och länsmusiken ansåg istället att konsulenterna borde finnas nära faktisk kulturverksamhet för att stärka och synliggöras respektive kulturområde i länet. Detta var också tanken när flertalet konsulenter några år tidigare hade flyttats från Regionförbundet (dåvarande 4 (9)

5 huvudman för de flesta konsulenter) ut i kulturverksamheter 3. Utflyttningen fungerade dock inte som tänkt och kritik riktades från de utplacerade konsulenterna om för höga OHkostnader och saknat stöd att driva konsulentarbetet. Utvecklingen efter konsulentutredningen 2012 Utifrån nämndbeslutet 2012 bytte teaterkonsulenten huvudman till Region Örebro län, nya konsulentavtal skapades och årliga uppföljningssamtal med konsulenter och huvudmän inleddes. För att stärka konsulentnätverket och konsulenternas samverkan tillsattes också en utvecklingsledare hösten 2013, med uppgift att leda konsulentnätverket. Syftet var att skapa en tydligare regional styrning med fokus på genomförande och utveckling av nätverket. En bättre samverkan inom nätverket var ett uttalat mål. För att främja nätverkets arbete tillfördes också utökade finansiella resurser. Utredningen 2012 pekade även på behov av fortbildning och liknande vidareutveckling inom nätverket. En sådan satsning har inte genomförts och vore lättare att genomföra om konsulenterna hade samma huvudman. Situationen inför ny kulturplan Nedan beskrivs situationen i konsulentnätverket samt för de konsulenter som finns utplacerade hos andra huvudmän än Region Örebro län, inför 2016, då länets nya kulturplan börjar gälla. Kulturkonsulenterna Enkätundersökningen som genomfördes med länets kulturkonsulenter sommaren 2014 stödjer de slutsatser som drogs om konsulentarbetet redan i utvärderingen En förändring har dock skett vad gäller utvecklingen av konsulentnätverket och den styrning och struktur som finns idag. Upplevelsen är att det nu finns ett tydligare uppdrag, fungerande mål och möten med innehåll och struktur. Flera lyfter fram att tillsättningen av en utvecklingsledare har varit viktig för utvecklingen 4. De flesta konsulenter (åtta av tio) anser dock (i enkäten 2014) att det behövs ytterligare fortbildningsinsatser för att stärka konsulentrollen och/eller fördjupa samverkan inom nätverket. I de öppna kommentarerna i enkäten lyfts särskilt behovet av att utveckla samtalsklimatet och teambuilding. Ett viktigt konstaterande är att nio av tio konsulenter upplever att olika ekonomiska förutsättningar påverkar samverkan mellan konsulenterna. Detta även om de ekonomiska förutsättningarna för gruppen som kollektivt nätverk avsevärt har förbättrats, tack vare ökad insats från Region Örebro län. 3 Konstkonsulent och slöjdkonsulenter flyttades till Örebro läns museum och musikkonsulenten flyttades till Länsmusiken. 4 Tjänsten är vakant och kommer att tillsättas i början av (9)

6 Annat som lyfts fram som viktigt av konsulenterna är: Administrativt stöd och samordning av uppgifter. Tydlighet och rättvisa i hur gemensamma uppgifter fördelas mellan konsulenterna. Kontinuitet gällande upparbetade webbfunktioner och liknande för konsulenter som byter huvudman. Örebro läns museum Länsmuseet tar liksom vid förra konsulentutredningen, kronor per tjänst och år i OH. I detta ingår inte telefon och resekostnader utan detta dras ifrån konsulenternas verksamhetsmedel. Det betyder i praktiken att konsulenterna på museet har mindre verksamhetsmedel än konsulenterna som finns hos Region Örebro län. Inom konstområdet har situationen på museet försämrats och konstkonsulenten är idag den huvudsakliga kompetensen inom konstområdet. Konstintendent och konstpedagog saknas. Inom slöjdområdet uttryckte avgående textilslöjdkonsulenten ett tydligt missnöje över situationen på Örebro läns museum, särskilt utifrån låga verksamhetsmedel. Nuvarande slöjdkonsulenter ser dock i nuläget fördelar med placeringen, eftersom slöjdens inriktning ligger väl i linje med museets utveckling mot samtida frågor. Slöjden driver också flera gemensamma projekt med museet. Hembygdskonsulenten kom inte till tals i utredningen 2012 då denne inte är direktfinansierad av Region Örebro län. Region Örebro län är dock länsmuseets största finansiär som i sin tur finansierar hembygdskonsulenten. Hembygdskonsulenten har ett viktigt uppdrag inom kulturarvsområdet som resurs för hembygdsrörelsen och hembygdsförbundet. Hembygdskonsulentens placering på Örebro läns museum ses som gynnsam såväl av konsulent som av museum och hembygdsförbund. Utifrån ovanstående är bedömningen att konstkonsulenten bör flyttas till Region Örebro län medan hembygdskonsulent och hemslöjdskonsulenter bör vara kvar på Örebro läns museum Länsmusiken i Örebro län Vid förra konsulentutredningen finansierade Region Örebro län (dåvarande landstinget) en musikkonsulent på 50% med fokus på ett breddat musikuppdrag. Syftet med tjänsten var att stödja länsmusiken i sitt deluppdrag att nå länets invånare med ett professionellt musikutbud i andra musikaliska genrer än kammarmusik. Samma musikkonsulent var finansierad med ytterligare 50% av folkbildningen genom föreningen Scenit. Det uppdraget handlade om att främja amatörmusiken och att skapa speltillfällen för unga inom föreningslivet. Musikkonsulenten var inledningsvis placerad hos länsmusiken. Musikkonsulenten flyttades dock senare fysiskt från länsmusiken till Kulturhuset i Örebro. Ett kontrakt mellan Länsmusiken och föreningen Scenit (med sin bas i Kulturhuset) upprättades för att reglera 6 (9)

7 de delar av musikuppdraget som var direkt kopplade till ett utökat musikuppdrag av professionell musik. Samverkan kom dock inte att fungera som tänkt. Lösningen med en delad musikkonsulenttjänst har fungerat bra så tillvida att mycket inom musikområdet har kunnat genomföras och utvecklas så som till exempel Live at heart. Tjänsten har samtidigt varit vid och greppat över ett mycket stort område. Det har i sin tur lett till svårigheter för musikkonsulent, huvudman och föreningen Scenit, samt samarbetet dem emellan. Utifrån bedömningen att det är svårt att hitta en person lämplig för båda uppdragen har en ny lösning utkristalliserat sig. Den innebär att den lösning som har funnits delas i två delar. Föreningen Scenit finansierar liksom tidigare musikkonsulenten inom amatörområdet. Region Örebro län stödjer föreningen Scenit genom föreningsmedel förutsatt att föreningen fortsätter att utveckla sin roll som viktig regional aktör inom ungt arrangörskap i länet. En årlig uppföljning av utvecklingen kommer att ske. När det gäller det breddade musikuppdraget, med syfte att nå länets invånare med ett professionellt musikutbud i andra musikaliska genrer än Svenska kammarorkesterns ges förslag på följande lösning Det breddade uppdraget är inte enbart musikkonsulentens uppdrag, utan också Länsmusikens. Länsmusiken kommer 2016 ha ett förbättrat konserthus med större möjlighet att aktivt arbeta med ett breddat uppdrag. Länsmusiken har också i kulturplanen tydligt uttryckt målsättningen att i samverkan med andra aktörer stimulera ett professionellt musikutbud i flera musikaliska genrer. Utifrån detta föreslås 220 tkr 5 med årlig uppräkning vikas som regionalt stöd till en musikkonsulent hos Länsmusiken. En annan möjlighet vore att placera musikkonsulenttjänsten hos Region Örebro län tillsammans med övriga konsulenter. Utifrån att länsmusiken kommer att arbeta med samma målsättning (det breddade uppdraget) upplevs dock placeringen hos Länsmusiken som mer fördelaktig. Örebro läns bildningsförbund Örebro läns bildningsförbund är huvudman för amatörteaterkonsulenten. Detta är en bra lösning med tanke på att uppdraget är direkt riktat mot länets amatörteaterföreningar. Att ha en tydlig koppling till folkbildningen och det nätverk som finns där är en viktig förutsättning för arbetet. En tydligare samverkan och koppling till länets övriga konsulenter genom konsulentnätverket ses som positivt av huvudman års siffra 7 (9)

8 Utveckling av konsulentverksamheten Nedan beskrivs hur konsulentarbetet förväntas utvecklas under kulturplaneperioden Syftet med länets konsulentarbete Konsulentarbetet ska vara av strategisk karaktär, det vill säga syfta till utveckling och/eller förbättrad infrastruktur inom respektive kulturområde. Operativa inslag kan förekomma om de är delar i ett mer långsiktigt strategiskt tänk. Det viktiga för Region Örebro län är att konsulenterna är en synlig resurs för hela länet inom respektive område. Eventuella förändringar som genomförs ska således dels stärka infrastrukturen inom respektive kulturområde och dels stärka den regionala konsulentverksamheten som helhet. Region Örebro läns vilja att samla konsulenterna Att samla konsulenterna är en ambition för att stärka och synliggöra den regionala konsulentverksamheten. Att samordna administrativa uppgifter, marknadsföring, information, utbildning och liknande förväntas ge samordningsvinster så att resurser kan användas klokare. Att i möjligaste mån ha en gemensam huvudman gör det lättare att styra och fatta beslut som rör ekonomi, utbildning, arbetsmiljö och verksamhet. Att sitta tillsammans stärker möjligheten till idéutbyte och samhandling. Samtidigt som det finns en vilja att samla konsulenterna på regional nivå bör detta ske i samförstånd med nuvarande huvudmän. Flytten får inte gå ut över kulturområdets möjlighet till en positiv utveckling. Förslag på utveckling som inte kräver politiska beslut För att konsulentverksamheten ska bli en enad kraft bedöms följande förändringar som särskilt viktiga i arbetet med konsulentnätverket: En tydlig ledning och tydliga gemensamma verksamhetsmål. Fokus på att arbeta tillsammans i gemensamma frågor inom fler områden, inte endast barn och unga, utifrån inriktningen på målen i länets kulturplan. En nystart med processinriktad utveckling och fortbildning. Tydlighet om vad som förväntas av respektive konsulent och det nya arbetssättet ska vara ett resultat av nystarten De ekonomiska villkoren och möjligheten att samordna administrativa uppgifter bör ses över. För att utvecklingsarbetet ska vara möjligt krävs konsulenternas deltagande och att arbetstid och ekonomiska resurser viks för utvecklingsarbetet. För konsulenter med andra huvudmän än Region Örebro län är avtalen viktiga för att reglera samverkan. Det gäller även samverkansavtalet mellan Riksteatern Örebro och Region Örebro län. Annan utveckling som planeras är: 8 (9)

9 Nya avtal som stämmer överens med intentionerna i den nya kulturplanen skapas för konsulenter med extern huvudman. Örebro läns museums OH-kostnader för konsulentverksamheten behöver diskuteras tillsammans med Örebro läns museum. Diskussioner behöver föras med hembygdskonsulenten, Örebro läns hembygdsförbund och Örebro läns museum utifrån att medel viks specifikt för hembygdskonsulenttjänsten (se nedan). Årlig uppföljning av hur arbetet med ett breddat uppdrag utvecklas hos Länsmusiken kommer att genomföras. Förslag på utveckling som kräver politiska beslut Följande förslag på utveckling kräver politiska beslut: Konstkonsulenten sägs upp från nuvarande huvudman Örebro läns museum och flyttar till huvudman Region Örebro län. Förflyttningen innebär inga extra kostnader utan sker inom befintlig finansiering. 220 tkr 6 med årlig uppräkning viks till en musikkonsulent som anställs av Länsmusiken med fokus på ett breddat professionellt musikutbud vid sidan av Svenska kammarorkesterns. Länsmusiken bidrar också med egna resurser i arbetet. Verksamhetsmedel för tjänsten som hembygdskonsulent (50%) öronmärks i Region Örebro läns årliga medelstilldelningen till Örebro läns museum. Årlig uppföljning genomförs via Örebro läns museum års siffra 9 (9)

Y _Q ~ ~ o bran: ~ ~ Sveriges Kommuner och Landsting Utskick@skl.se ~~ ~ -~ ~~~i~ ~~~ Skickat: den 15 juni 2015 7 0:21. - ~ Kopiae R oos Goa ~~r n' Diarium-Arkin SKL~ Lam pinen Duner Johanna ~ ~ --~-~

Läs mer

Lena Adem. Konsulentverksamheten i Örebro län

Lena Adem. Konsulentverksamheten i Örebro län Lena Adem Konsulentverksamheten i Örebro län Juni 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Bakgrund och syfte...3 Genomförande...4 Målgrupper i undersökningen...4 Genomförande...4

Läs mer

Uppföljning kultur Område kultur och ideell sektor. Lena Adem. Rapport 2017:

Uppföljning kultur Område kultur och ideell sektor. Lena Adem. Rapport 2017: BILAGA Uppföljning kultur 216 Område Område kultur kultur och och ideell ideell sektor sektor Uppföljning kultur 216 Område kultur och ideell sektor Lena Adem Rapport 217:1 217-12-12 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Uppföljning kultur 2017

Uppföljning kultur 2017 Uppföljning kultur 2017 Område kultur och ideell sektor Uppföljning kultur 2017 Område kultur och ideell sektor Författare: Lena Adem Rapport 2018:01 2018-11-01 Innehåll Sammanfattning... 4 Om rapporten...

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Halmstad 2017-06-o7 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Riksteatern

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

DET HÄR UTVECKLAR VI TILLSAMMANS!

DET HÄR UTVECKLAR VI TILLSAMMANS! DET HÄR UTVECKLAR VI TILLSAMMANS! Örebro läns kulturplan 2016-2019 Kortversion 1 (25) Innehållsförteckning Kultur är en mänsklig rättighet... 4 Region Örebro läns kulturplan 2016-2019... 5 Kultursamverkansmodellen...

Läs mer

Länsmuseernas samarbetsråd

Länsmuseernas samarbetsråd Länsmuseernas samarbetsråd 2015-05-05 Introduktion kultursamverkansmodellen Kulturrådets nationella uppföljning för år 2013 Kultursamverkansmodellens* tillkomst en snabb process! År 2009 kom förslaget

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan Reviderad kortversion 2019

Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan Reviderad kortversion 2019 Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan 2016-2019 Reviderad kortversion 2019 4 Citat från den regionala ungdomspanelen inför skapandet av kulturplanen Kultur är nyttigt. Det skapar glädje,

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

REGION ÖREBRO LÄN DET HÄR VILL VI UTVECKLA TILLSAMMANS! Regional kulturplan mini Örebro län (14)

REGION ÖREBRO LÄN DET HÄR VILL VI UTVECKLA TILLSAMMANS! Regional kulturplan mini Örebro län (14) DET HÄR VILL VI UTVECKLA TILLSAMMANS! Regional kulturplan mini Örebro län 2016-2019 1 (14) Inledning Den regionala kulturplanen är en viktig del i samverkansmodellen och fungerar som regionens ansökan

Läs mer

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolan och de regionala kulturplanerna En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

ORGANISATION FÖR BASENHET KULTUR fr.o.m. 1 januari 2012

ORGANISATION FÖR BASENHET KULTUR fr.o.m. 1 januari 2012 Basenhet Kultur 2011-11-22, Carl-Magnus Gagge ORGANISATION FÖR BASENHET KULTUR fr.o.m. 1 januari 2012 Nuvarande organisation Basenhetens nuvarande organisation har sin grund i den organisation för Västmanlands

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Överenskommelse Dans i Sydost

Överenskommelse Dans i Sydost Överenskommelse Dans i Sydost 1. Inledning Landstinget i Kalmar län, Region Kronoberg och Region Blekinge samarbetar inom kulturområdet med utgångspunkt i den gemensamma målsättningen att i ett nyskapande,

Läs mer

Ung Kultur Dalarna. Kartläggning av nätverket Ung Kultur Dalarnas roll, behov och utvecklingsriktning

Ung Kultur Dalarna. Kartläggning av nätverket Ung Kultur Dalarnas roll, behov och utvecklingsriktning Ung Kultur Dalarna Kartläggning av nätverket Ung Kultur Dalarnas roll, behov och utvecklingsriktning Bakgrund barn och unga i Dalarna Ungas egna synpunkter Utvecklingsprojekt t ex.kultur hjärta skola Region

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan Kortversion 2016

Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan Kortversion 2016 Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan 2016-2019 Kortversion 2016 Citat från den regionala ungdomspanelen inför skapandet av kulturplanen Kultur är nyttigt. Det skapar glädje, gemenskap,

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

INLEDNING Bakgrund och nuläge

INLEDNING Bakgrund och nuläge INLEDNING Vår verksamhet ska kännetecknas av en kvalitativ och bred verksamhet, väl spridd över hela länet. Landstingets stöd till kultur, folkbildning, föreningsliv och skolor främjar ett aktivt medborgarskap

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Bilaga 4 Verksamhetsplan - Allmänt Riksteatern Östergötland är en obunden ideell förening av folkrörelsekaraktär. Föreningen är en självständig enhet inom Riksteaterns organisation. Riksteaterns vision

Läs mer

Uppföljning kultur 2014

Uppföljning kultur 2014 Rapport Datum: 2015-10-12 Författare: Lena Adem Uppföljning kultur Område kultur och ideell sektor Foto Mia Eklund Uppföljning kultur Område kultur och ideell sektor Lena Adem 2015-10-12 Region Örebro

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet Spela samman - En ny modell for statens stöd till regional kulturverksamhet Sida 1 av 2 dh 1'1 ---::R-=E~G~E R~I-:-:N GS KA:--:-":N"=-S~LI"'::':ET=- 0204 Spela samman - En ny modell för statens stöd till

Läs mer

BILAGA Uppföljning kultur 2016

BILAGA Uppföljning kultur 2016 BILAGA Uppföljning kultur 2016 Område kultur och ideell sektor Bilaga Uppföljning kultur 2016 Område kultur och ideell sektor Lena Adem 2017-12-12 Innehåll Bilaga 1 Bedömning av utvecklingsmål i kulturplanen

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen KULTURRÅDET BESLUT 2012-01-24 S 2012:17 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Örebro läns landsting, org.nr. 232100-0164,

Läs mer

Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan Reviderad kortversion 2018

Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan Reviderad kortversion 2018 Det här utvecklar vi tillsammans! Örebro läns kulturplan 2016-2019 Reviderad kortversion 2018 4 Citat från den regionala ungdomspanelen inför skapandet av kulturplanen Kultur är nyttigt. Det skapar glädje,

Läs mer

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN. Samordnare av Samverkansteam. Rehabkoordinator.

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN. Samordnare av Samverkansteam. Rehabkoordinator. Ansökan till Finsam Lekeberg och Örebro ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN Datum: november 2015 Benämning Samverkan Lekeberg Samordnare av Samverkansteam.

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Inledning Ideell kulturallians är inte utpekad som remissinstans

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

BILAGA Uppföljning kultur 2016

BILAGA Uppföljning kultur 2016 BILAGA Uppföljning kultur 2016 Område kultur och ideell sektor Innehåll Bedömning av utvecklingsmål i kulturplanen 2016... 4 Mål för kapitel 4 i kulturplanen... 4 Samverkan i länet... 4 Samverkan med andra

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård.

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Länsstyrgruppen gav den 24 oktober 2014 en arbetsgrupp, bestående av Monika Agnedal, Inger Eklind

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Kalmar November 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för, i bland annat kulturplanerna, själva ska få komma till tals.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2015-2017 RIKSTEATERN KRONOBERG (RK) Inledning Riksteaterns vision: Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse - för alla överallt. (kongressbeslut 2011) Övergripande uppdrag för

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Nämndsekreterare: June Fors, telefon 019-602 71 73 e-post: june.fors@regionorebrolan.se Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2017-02-02 Tid:

Läs mer

Yttrande avseende Departementsskrivelsen (Ds 2017:8) Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop

Yttrande avseende Departementsskrivelsen (Ds 2017:8) Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2017-06-07 Sida 1 (7) Dnr Dnr: LD 17/01174 Falun 2017-05-16 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm avseende Departementsskrivelsen (Ds 2017:8) Kultursamverkan för

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling Rapport Datum: 2018-08-27 Uppdaterat: 2019-01-14 Författare: Anette Granberg KulturKraft för varenda unge En modell för samhandling Innehåll Bakgrund... 4 Alla barns rätt till kultur... 4 Regionala utgångspunkter

Läs mer

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Samtalsledare, Daniel Eriksson, Örebro kommun Dokumentatör: Jerry Eriksson, Örebro läns landsting Dokumentation FAKTA Vad säger utvecklingsområdena

Läs mer

Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända

Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända Tjänsteställe, handläggare Datum Kultur och ideell sektor, Lena Adem 2016-06-28 Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända Kultur är läkande och skapar meningsfullhet i tillvaron.

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Visningsresurser i filmregionerna

Visningsresurser i filmregionerna Filmregionerna Arbetsgruppen för distribution och visning Rapport 2019 Visningsresurser i filmregionerna Inledning Filmregionernas arbetsgrupp för distribution och visning har undersökt vilka resurser

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

Välkommen! Regional casting labb

Välkommen! Regional casting labb Välkommen! Regional casting labb Helena Gidlöf, SKL Göran Hallin, Kontigo Peter Kempinsky Regionernas roll Rapport/kartläggning/analys Strategiska roller i det regionala utvecklingsarbetet Hur regionerna

Läs mer

Avtal 1 LÅNGSIKTIGT UPPDRAG

Avtal 1 LÅNGSIKTIGT UPPDRAG Avtal mellan Stockholms läns landsting genom kulturnämnden, nedan kallat landstinget, och den ekonomiska föreningen Stockholms Läns Blåsarsymfoniker (SLB), rörande driften av regional musikverksamhet i

Läs mer

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Agenda 9.00-9.10 Välkommen och syfte med dagen 9.10-9.15

Läs mer

Uppsala Den 29 januari 2019

Uppsala Den 29 januari 2019 Uppsala Den 29 januari 2019 Kulturrådets uppdrag Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Kulturrådet har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen,

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Regional kulturplan i Örebro län 2016-2019 - Yttrande

Regional kulturplan i Örebro län 2016-2019 - Yttrande Tjänsteskrivelse 2015-05-11 KFN 2015.0077 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Regional kulturplan i Örebro län 2016-2019 - Yttrande Sammanfattning Den nya statliga kulturpolitiken arbetar

Läs mer

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Från Kompobib2020 till Komposten Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Biblioteken som lärande organisationer 2014-02-07 1 Kompobib2020

Läs mer

DET HÄR VILL VI UTVECKLA TILLSAMMANS!

DET HÄR VILL VI UTVECKLA TILLSAMMANS! DET HÄR VILL VI UTVECKLA TILLSAMMANS! Regional kulturplan i Örebro län 2016-2019 1 (84) Citat från den regionala ungdomspanelen januari 2015: Kultur är nyttigt. Det skapar glädje, gemenskap, kreativitet

Läs mer

DET HÄR UTVECKLAR VI TILLSAMMANS!

DET HÄR UTVECKLAR VI TILLSAMMANS! DET HÄR UTVECKLAR VI TILLSAMMANS! Örebro läns kulturplan 2016-2019 1 (93) Innehållsförteckning Vad är en kulturplan?... 4 1 Förord... 6 2 Inledning... 7 Kultursamverkansmodellen... 7 Den regionala kulturplanen...

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELL SEKTOR PROTOKOLL

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELL SEKTOR PROTOKOLL FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELL SEKTOR PROTOKOLL Nr: 4 Datum: 2015-09-03 Bilaga 38 Bilaga 38 DET HÄR UTVECKLAR VI TILLSAMMANS! Örebro läns kulturplan 2016-2019 1 (93) Innehållsförteckning

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Regionalt dansnätverk

Regionalt dansnätverk Projektbeskrivning Regionalt dansnätverk Projektstart respektive projektslut: 2015.07.01 2016.12.31 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Syfte och mål 4. Genomförande 5. Tidsplan 6. Målgrupper 7. Projektets

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Budgetunderlag 2014. Nämnden för hemslöjdsfrågor Box 4006 102 61 Stockholm tel 08-681 93 50 e-post nfh@nfh.se

Budgetunderlag 2014. Nämnden för hemslöjdsfrågor Box 4006 102 61 Stockholm tel 08-681 93 50 e-post nfh@nfh.se Budgetunderlag 2014 Nämnden för hemslöjdsfrågor Box 4006 102 61 Stockholm tel 08-681 93 50 e-post nfh@nfh.se NÄMNDEN FÖR HEMSLÖJDSFRÅGOR BUDGETUNDERLAG 2014 INNEHÅLL FÖLJEBREV 3 HEMSTÄLLAN 3 SAMMANFATTNING

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen )

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen ) VERKSAMHETSPLAN 2013 (Fastställd av styrelsen 2012-11-29) ORGANISATION Hallands bildningsförbund är folkbildningens samverkansorganisation i Hallands län. Verksamheten har till syfte att ge stärka folkbildningen

Läs mer

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet.

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet. 1 Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers remissyttrande över betänkandet Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Folkets Hus och Parker (FHP) är positiva

Läs mer

Verksamhetsplan och budget. Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg

Verksamhetsplan och budget. Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg Verksamhetsplan och budget Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg 16 1. Samordningsförbundets ändamål och uppgifter. Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Helsingborgs

Läs mer

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag Projekt Region 2015 130513 ver 9 Region Örebro 2015 Förslag - Regionens roll och uppdrag Inledning och syfte Regionbildningen i Örebro län innebär att den regionala politiska nivån tar på sig en annan

Läs mer

Örebro läns Kvinnolobby

Örebro läns Kvinnolobby Örebro läns Kvinnolobby Vi stärker länets kvinnor 1 Publ.nr: 2009:6 2 Vi stärker länets kvinnor Kvinnolobbyn är en styrka för länet. Här samlas kvinnor med olika kompetenser och erfarenheter för att ta

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Närvarande: Christian Bajomi, Länsmuseet Västernorrland Olle Burlin, Länsmuseet Västernorrland Märta Molin, ABM

Läs mer

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Öresundståg fokus infrastruktur biljett och betallösningar kollektivtrafiken aktivitetsplan bredband positionspapper kultur 1 Handlingsplan 2018 med utblickar

Läs mer