RAPPORT. Gusumsån, Byngaren, Strolången och Strodammen Provtagning av vatten och sediment Upprättad av: Magnus Land

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Gusumsån, Byngaren, Strolången och Strodammen Provtagning av vatten och sediment Upprättad av: Magnus Land"

Transkript

1 RAPPORT Gusumsån, Byngaren, Strolången och Strodammen Provtagning av vatten och sediment Upprättad av: Magnus Land

2 Reviderad: Handläggare: Magnus Land 2 (28)

3 Reviderad: Handläggare: Magnus Land RAPPORT Gusumsån, Byngaren, Strolången och Strodammen Provtagning av vatten och sediment Kund Valdemarsviks kommun Strömsvik Valdemarsvik Konsult WSP Environmental Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm Kontaktpersoner Magnus Land magnus.land@wspgroup.se John Sternbeck john.sternbeck@wspgroup.se 3 (28)

4 Innehåll 1 INLEDNING OMRÅDESBESKRIVNING BAKGRUND OCH SYFTE METODIK PROVTAGNING AV BOTTENSEDIMENT FÖR ANALYS AV FÖRORENINGAR PROVTAGNING AV SEDIMENT FÖR VISUELL KARAKTERISERING VATTENPROVTAGNING FÄLTMÄTNINGAR OCH ÖVRIG UTRUSTNING RESULTAT FÄLTOBSERVATIONER VATTEN FÄLTOBSERVATIONER SEDIMENT ANALYSRESULTAT VATTEN ANALYSRESULTAT SEDIMENT SEKVENTIELLA EXTRAKTIONER JÄMFÖRELSER AV FÖRORENINGSINNEHÅLL MED ANDRA LIKNANDE OBJEKT SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER Bilagor Bilaga 1: Bilaga 2: Bilaga 3. Bilaga 4 Bilaga 5 Fältprotokoll och fotodokumentation Sammanställning av rådata Koordinatlista för provpunkter Karta över provpunkter Analysprotokoll

5 1 Inledning I Gusums samhälle och längs Gusumsån har alltsedan 166-talet bedrivits olika verksamheter förknippade med mässingsbruk. Verksamheten har framförallt bedrivits på två områden: Gusums Bruksområde, mitt i Gusums samhälle, och Gräsdalen (1,6 km NV om Gusums Bruksområde). Gusums Bruksområde är det ursprungliga området där större delen av verksamheten var lokaliserad fram till 196-talet (bland annat tillverkning av blixtlås och vira, smältverk och rörverk). Gräsdalenanläggningen togs i bruk på 196-talet när smältverk, rörverk och skrotgård flyttades hit från bruksområdet i Gusums samhälle. Idag finns verksamhet kvar vid Gräsdalenanläggningen i form av smältning av metall (inriktat helt mot mässing). Valdemarsviks kommun driver sedan 28. Projektet syftar till att minska belastningen på människors hälsa och miljö från den tidigare bruksverksamheten. Under 28 och 29 genomfördes undersökningar och utredningar inom det gamla bruksområdet (Delprojekt Gamla Bruksområdet). Valdemarsviks kommun har nu gått vidare med de två övriga delprojekten varav det ena behandlar Gusumsån och nedströms sjösystem. I föreliggande rapport redovisas resultaten av utförda provtagningar och analyser av ytvatten och sediment under Områdesbeskrivning Gusum är beläget i Valdemarsviks kommun i sydöstra Östergötland. Genom samhället rinner Gusumsån, till vilken den historiska bruksverksamheten var koncentrerad. Gusumsån rinner från sjön Yxningen till sjön Byngaren. Historiskt har fiske omfattande bland annat kräftor förekommit i ån. Efter ett PCB-utsläpp på 197-talet infördes fiskeförbud. Förbudet hävdes sedermera och ersattes med generella kostråd. Idag förekommer fiske främst i sjöarna nedströms Gusumsån (Byngaren och Strolången). Ån utgör ett rekreationsområde för boende i samhället. Till exempel har byalaget iordningställt områden kring ån för att underlätta promenader etc. Vattendjupet i Gusumsån uppgår till 1-2 m. Ån är reglerad enligt vattendom från 1996 och vattenföringen i Gusumsån styrs av tappningen i Yxningen. Sedan 1994 har årsmedelflödet i ån varierat mellan,7 och 3 m 3 /s med ett normalflöde på 1,9 m 3 /s. Undersökningsområdet framgår av Figur 1. De vattenområden som har undersökts är Gusumsån (från Yxningen till Byngaren), Byngaren, Strolången och Strodammen. 5 (28)

6 Figur 1. Karta över undersökningsområde. 2 Bakgrund och syfte Syftet med fätundersökningarna av bottenförhållanden, sediment och ytvatten har varit att: Grovt avgränsa föroreningsutbredningen och förekomsten av områden med mjuka sediment i Gusumsån. Ta fram ett underlag för att bedöma föroreningsspridningen från sedimenten i Gusumsån och nedströms sjösystem samt bygga upp en processförståelse (diffusion, resuspension, överlagring). Kontrollera förekomst av Gusumtypiska föroreningar nedströms Strolången. 6 (28)

7 Ovanstående ska utgöra underlag till en fördjupad riskbedömning för Gusumsån och nedströms sjösystem. 3 Metoder 3.1 Provtagning av bottensediment för analys av föroreningar Analysprogrammet har varit omfattande och därför har en relativt stor provmängd behövts från varje nivå. För att minimera antalet parallella kärnor som krävs för att komma upp i tillräcklig provmängd har provtagare med så stor rördiameter som möjligt använts. Flera olika sedimentprovtagare har använts. Valet av provtagare kommer har anpassas till bland annat bottentyp och krav på sedimentkärnans längd. De använda provtagarna är beskrivna nedan. HTH-provtagare. Detta är en modifierad kajakprovtagare och består i princip av ett polykarbonatrör (D=86 mm, L=5 mm alternativt 1 mm) monterat på en tyngd som sänks ner i sedimentet. När röret har sjunkit ner stängs överändan av röret med ett fjäderbelastat gummilock och när provtagaren sedan dras upp följer sedimentet inuti röret med upp till vattenytan där även den undre ändan av röret försluts. Resultatet blir en ostörd sedimentkärna som kan skivas upp i valfria skivtjocklekar. Eijkelkamp Multisampler. Påminner i sin konstruktion om en Beekerprovtagare och ger ostörda sedimentkärnor. Den består av ett rör i akrylplast (D=57 mm inner, L=1 mm), vilket trycks ned i sedimentet med hjälp av förlängningsbara stänger. I röret finns en gummiförsedd kolv, vars position låses med hjälp av en lina till ytan vid provtagningens start. Detta skapar ett lätt undertryck och förhindrar att sedimentet komprimeras då provtagningsröret trycks ned i sedimentet. Det långa och smala röret gör att provtagaren lämpar sig till provtagning i lösa material. Möjligheten att trycka ner röret från ytan med hjälp av stänger gör att provtagaren även lämpar sig för provtagning av grövre, samt djupare (äldre) sediment. Begränsande är vattendjupet, det vill säga antalet tillgängliga förlängningsstänger. Provet kan tryckas ut med hjälp av kolven så att valda avsnitt av provkärnan kan plockas ut. Provtagningarna utfördes , , 11318, Provtagning av sediment för visuell karakterisering För den visuella karakteriseringen har en provtagare av typ Rysskannborr att använts. Rysskannborren består av en 1 cm lång halvcylinder (innerdiameter 4 mm) med ett svängbart lock på den flata sidan av provtagaren. Provtagaren trycks ned i sedimenten med en stålstång. Genom att vrida provtagaren 18 grader skär halvcylindern igenom sedimenten och fylls med sediment samtidigt som den förseglas av locket. Sedan kan den tas upp till ytan. När locket sedan öppnas blottläggs hela sedimentkärnan och det är då lätt att se, lukta och känna på olika delar. Dokumentationen har har bestått av en beskrivning av lagerföljder, mäktigheter, lukt och morfologi med mera, samt fotografering. Provtagningarna utfördes och (28)

8 3.3 Vattenprovtagning Vatten från Gusumsån och från sjöarna har provtagits med en Ruttnerhämtare. Vid nedsänkning öppnas Ruttnerhämtaren helt både i över- och underändan varför vatten från rätt djup säkert kan provtas. Vattnet har sedan filtrerats i fält. I sjöarna provtogs ytligt vatten ca,5 meter under iskant och djupt bottenvatten ca,5 meter ovanför botten. Vattenprovtagningarna i sjöarna utfördes 9-1 mars 211. Vattenprovtagningarna i Gusumsån har tagits i lägen i strömfåran som kan anses representativa för vattenflödet och elementtransporten. Provtagningsdjupet var i regel halva vattendjupet. Vattenprovtagningarna i Gusumsån utfördes 1-24 mars 211. En viss del av variationen mellan stationerna skulle därför kunna förklaras av varierande hydrologiska förutsättningar. Den variationen bedöms dock som mycket liten eftersom det under hela provtagningsperioden var stabila vinterförhållanden med en i stort sett konstant vattenföring. Provtagningspunkternas läge framgår av bilaga 3 och Fältmätningar och övrig utrustning Fältmätningar av ph, konduktivitet, löst syrgas, redoxpotential och temperatur mättes in-situ med en multisond (YSI Professional Plus). Turbiditet mättes in-situ med en optisk sond (McVan Instruments). En GPS-mottagare med plotter användes för positionering. Ekolod användes för att fastställa aktuellt vattendjup. Båten som användes i Gusumsån var en Uttern 56 (provtagningen på sjöarna utfördes från is). 3.5 Provtagningspunkter Samtliga provtagningspunkters läge framgår av bilaga 3 (koordinater) och bilaga 4 (karta). Provtagningspunkternas placering har baserats på kännedom om potentiella punktkällor, resultat från tidigare provtagningar, placering av sedimentfällor och en tidigare utförd kartering av mjukbottnar (Myrica, 21). 4 Resultat 4.1 Fältobservationer vatten In situ-mätningar av temperatur, ph, konduktivitet, syremättnad och redoxpotential visas i Figur 2 till Figur 6. Generellt ökar både ph och konduktivitet ju längre ner i systemet man mäter. En tydlig skiktning av vattenmassan förekommer i både Byngaren och Strolången. Vid båda sjöarnas djuphålor närmade sig syremättnaden % i bottenvattnet. 8 (28)

9 Figur 2. Fältmätning av temperaturen i Byngaren, Strolången och Strodammen. Figur 3. Fältmätning av ph i Byngaren, Strolången och Strodammen. Figur 4. Fältmätning av konduktiviteten i Byngaren, Strolången och Strodammen. 9 (28)

10 Figur 5. Fältmätning av syremättnaden i Byngaren, Strolången och Strodammen. Figur 6. Fältmätning av redoxpotentialen i Byngaren, Strolången och Strodammen. 4.2 Fältobservationer sediment Fältobservationerna redovisas i detalj i Bilaga 1 (Fältprotokoll och fotodokumentation). Mjuka bottnar förekommer i såväl Gusumsån som i sjöarna. Olja påträffades i sedimenten i provpunkterna Gu111B, Gu115A och Gu Analysresultat vatten Resultaten från metallanalyserna av vattenproven visas i fig. I figurerna visas också bakgrundshalter i Sjöar i södra Sverige enligt Naturvårdsverket (1999). Halterna av As, Cd och Pb är generellt lägre än eller i nivå med bakgrundshalterna i både ytvatten och bottenvatten. Halter av Cd är dock något högre i ytvattnet i Strodammen. Halterna av Co och Cr uppvisar samma mönster som Cd, frånsett att halterna i bottenvattnet i samtliga sjöars djuphålor är förhöjda jämfört med bakgrundshalterna. Dessutom visar både 1 (28)

11 Co och Cr en något högre halt vid punkterna Gu113B och Gu115B än i övriga provtagna punkter i Gusumsån. Halten av Cu och Zn är tydligt förhöjd jämfört med bakgrunden i samtliga punkter. En tydlig ökning av Cu-halten inträffar vid punkt Gu115B. Längre nedströms är Cu-halten tillbaka på samma nivå som uppströms Gu115B. I Strolångens bottenvatten syns dock återigen en högre Cu-halt, troligen beroende på läckage från bottensedimenten (både i Byngaren och Strolången är halterna av Fe och Mn kraftigt förhöjda i bottenvattnen jämfört med ytvattnet vilket antyder en pågående upplösning av järn- och manganoxider). För Zn är haltökningen i punkt Gu115B inte lika tydlig som för Cu. Zink avviker från Cu också på så sätt att det inte finns någon förhöjning av halten i Strolångens djuphåla. Däremot är Zn-halten något förhöjd i Byngarens djuphåla. Halterna av Sb uppvisar samma mönster som Zn. Dock finns inga bakgrundsvärden för Sb att jämföra med. Halten av Hg är i nivå med bakgrunden i Gusumsån. I sjöarna är de något högre och de högsta halterna återfinns i det ytliga vattnet vilket möjligen kan tolkas som att atmosfärsdeposition är den största källan. Halten av Sn var lägre än detektionsgränsen (,5 µg/l) i samtliga mätpunkter.,4,3 As Yta Botten µg/l,2,1, 11 (28)

12 µg/l,7,6,5,4,3,2,1, Co Yta Botten µg/l,5,4,3,2,1, Cr Yta Botten 1 8 Cu Yta Botten µg/l (28)

13 ,12,1,8 Hg Yta Botten µg/l,6,4,2, 1,5 Ni Yta Botten 1, µg/l,5, µg/l,3,25,2,15,1,5, Pb Yta Botten 13 (28)

14 ,1,1 Sb Yta Botten µg/l,1,1, Zn Yta Botten µg/l Analysresultat sediment Halterna av utvalda metaller och organiska föreningar i sedimenten visas i avsnitt till I det första av dessa avsnitt, som handlar om kadmium, presenteras en lite mer utförlig beskrivning av haltfördelningen. Principerna i denna beskrivning gäller även för flera andra element Kadmium Kadmiumhalterna i Gusumsån ökar i nedströms riktning från Gu111 till Gu117. Fram till och med Gu114 är halterna lägre än eller i nivå med bakgrundshalten i sjöar i Södra Sverige (Naturvårdsverket, 1999). Vid Gu115 sker en relativt kraftig haltökning. Grovt sett ökar halten med ökat djup i denna punkt. I punkterna Gu117 och Gu118 är halterna ännu högre, och även här verkar halterna öka med ökat djup. Längre nedströms, från punkt Gu119 till Gu1111 är halterna lägre igen och är i nivå med bakgrundshalten. Det kan dock inte uteslutas att halterna är högre på större djup än vad som analyserats i dessa punkter. I Byngaren är Cd-halten upp till ca 2 gånger bakgrundshalten i samtliga punkter, även i By111 i sjöns nordöstra del. I sjöns djuphåla (By112), där sedimentackumulationshastig- 14 (28)

15 heten torde vara som störst, har det ytligaste sedimenten den lägsta halten i hela sjön. I denna punkt ökar halterna med ökat djup ner till ca 5 cm. Därunder är halterna i nivå med den naturliga ursprungliga halten,,3 mg/kg TS (Naturvårdsverket, 1999). I punkt By113 och By114, som ligger mer i linje med vattnets strömfåra, är halten i ytsedimenten högre än i vid djuphålan. Även här ökar halten med ökat djup, men ökningen upphör redan mellan 1 och 3 cm. Därunder är halten lägre än,3 mg/kg TS. Haltfördelningen av Cd i Byngaren kan tolkas som att utsläppet av föroreningen spreds till hela sjön. I djuphålan, med högst massackumulationshastighet, ansamlades de mäktigaste lagren med höga halter. När föroreningsbelastningen sedan minskade började sedimenten överlagras med renare sediment. Denna överlagring går fortast i djuphålan där de lägsta halterna i ytsedimenten följaktligen återfinns. 25 N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 2 Cd (mg/kg TS) Gu1111 Gu111 Gu119 Gu118 Gu117 Gu116 Gu115 Gu114 Gu113 Gu112 Gu111b Gu111a 3, N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 2,5 Cd (mg/kg TS) 2, 1,5 1,,5, By111 By112 By113 Figur 7. Cd-halter i sediment där olika djupnivåer betecknas N1 till N9. N1är ytsediment -2 cm och N9 representerar ett djup av ca 8-1 cm. den gröna horisontella linjen indikerar en bakgrundshalt (1,4 mg/kg TS) i sjöar i södra Sverige (Naturvårdsverket, 1999). By114 Stro111 Stro112 Sd (28)

16 I Strolånens södra del (Stro111) uppvisar sedimenten i princip samma mönster som i Byngaren, fast med något lägre halter. I Strolångens djuphåla (Stro112) och i Strodammen är halterna lägre än bakgrundshalten för sjöar i Södra Sverige. Även här verkar det dock som att halterna ökar med ökat djup Krom Krom förekommer i halter högre än bakgrundsnivån redan vid punkt Gu111b och Gu114, även om den verkligt stora förhöjningen förekommer vid punkt Gu115. Längre nedströms är halterna i nivå med stationerna uppströms Gu115 igen, även om en enstaka hög halt uppmättes vid Gu118. Återigen kan det inte uteslutas att halterna kan vara högre på större djup i de nedströms liggande stationerna. Generellt är halterna betydligt högre än bakgrundshalten i ytsedimenten 6 N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 5 Cr (mg/kg TS) Gu1111 Gu111 Gu119 Gu118 Gu117 Gu116 Gu115 Gu114 Gu113 Gu112 Gu111b Gu111a Cr (mg/kg TS) By111 N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 By112 By113 Figur 8. Cr-halter i sediment där olika djupnivåer betecknas N1 till N9. N1är ytsediment -2 cm och N9 representerar ett djup av ca 8-1 cm. den gröna horisontella linjen indikerar en bakgrundshalt (15 mg/kg TS) i sjöar i södra Sverige (Naturvårdsverket, 1999). By114 Stro111 Stro112 Sd (28)

17 I sjöarna uppvisas i princip samma mönster som för Cd. En skillnad är dock att förhöjda halter relativt bakgrunden förekommer på betydligt större djup i sedimenten, vilket indikerar att spridningen av Cr började tidigare än spridningen av Cd. Alternativt kan den lokala berggrunden ha högre Cr-halter än normalt Koppar Halten av koppar är mycket förhöjd relativt bakgrunden (2 mg/kg TS) i hela Gusumsån. I punkterna Gu111 till Gu114 förekommer halter upp till 4 mg/kg TS. Den verkliga haltökningen inträffar dock i punkt Gu115 där halterna är extremt höga (över 17 mg/kg). Halterna sjunker sedan i nedströms riktning, men ända nere vid Gu111 förekommer halter över 2 mg/kg TS. Halterna i de ytligare sedimenten är generellt lägre än de något djupare liggande sedimenten vilket indikerar att en viss överlagring med renarare sediment sker. Denna överlagring verkar dock ske mycket långsamt. N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 Cu (mg/kg TS) Gu1111 Gu111 Gu119 Gu118 Gu117 Gu116 Gu115 Gu114 Gu113 Gu112 Gu111b Gu111a N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 Cu (mg/kg TS) By111 By112 By113 Figur 9. Cu-halter i sediment där olika djupnivåer betecknas N1 till N9. N1är ytsediment -2 cm och N9 representerar ett djup av ca 8-1 cm. den gröna horisontella linjen indikerar en bakgrundshalt (2 mg/kg TS) i sjöar i södra Sverige (Naturvårdsverket, 1999). By114 Stro111 Stro112 Sd (28)

18 Även i Byngaren och Strolången är halterna kraftigt förhöjda relativt bakgunden. Fördelningen i plan och profil följer samma mönster som Cd (se avsnitt 4.4.1). Nere vid Strodammen är halterna (runt 6 mg/kg TS) i princip nere på bakgrundsnivå Nickel De högsta halterna av Ni i Gusumsån förekommer i punkterna Gu115 till Gu118. I sjöarna är fördelningen av halterna i plan och profil ungefär samma som för Cr. Den lokal bakgrundsnivån verkar ligga något högre än generellt i södra Sverige. N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 Ni (mg/kg TS) Gu1111 Gu111 Gu119 Gu118 Gu117 Gu116 Gu115 Gu114 Gu113 Gu112 Gu111b Gu111a N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 Ni (mg/kg TS) Figur 1. Ni-halter i sediment där olika djupnivåer betecknas N1 till N9. N1är ytsediment -2 cm och N9 representerar ett djup av ca 8-1 cm. den gröna horisontella linjen indikerar en bakgrundshalt (1 mg/kg TS) i sjöar i södra Sverige (Naturvårdsverket, 1999) Bly By111 By112 By113 Halterna av Pb är lägre än bakgrundshalten (8 mg/kg TS) i station Gu111 till Gu114. I punkt Gu115 sker en markant förhöjning upp till över 7 mg/kg TS i den djupaste nivån. By114 Stro111 Stro112 Sd (28)

19 Halterna ökar sedan ytterligare inedströms riktning fram till punkt Gu118 där den högsta uppmätta halten är 252 mg/kg TS. Nedströms Gu118 sjunker halterna igen. I Byngaren är den högsta uppmätta halten ca 3 gånger högre än bakgrundshalten i södra Sverige. I både Strolången och i Strodammen är halterna lägre än bakgrunden N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 Pb (mg/kg TS) Gu1111 Gu111 Gu119 Gu118 Gu117 Gu116 Gu115 Gu114 Gu113 Gu112 Gu111b Gu111a N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N Pb (mg/kg TS) Figur 11. Pb-halter i sediment där olika djupnivåer betecknas N1 till N9. N1är ytsediment -2 cm och N9 representerar ett djup av ca 8-1 cm. den gröna horisontella linjen indikerar en bakgrundshalt (8 mg/kg TS) i sjöar i södra Sverige (Naturvårdsverket, 1999) Zink By111 By112 By113 Halten av Zn är lägre än eller i nivå med bakgrunden (24 mg/kg TS) fram till Gu113 och i punkt Gu114 har den stigit till knappt dubbla bakgrunden. I punkt Gu115 sker sedan en mycket kraftig ökning till mellan 22 och 116 mg/kg TS. De höga halterna bibehålls sedan till och med Gu118. Den högsta halten, över 3mg/kg TS påträffades i punkt Gu117. By114 Stro111 Stro112 Sd (28)

20 Även i Byngaren och Strodlången är halterna klart högre än bakgrunden. Halter upp till 2 respektive 12 mg/kg TS har påträffats. I Strolången är halterna i nivå med bakgrunden. N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N Zn (mg/kg TS) Gu1111 Gu111 Gu119 Gu118 Gu117 Gu116 Gu115 Gu114 Gu113 Gu112 Gu111b Gu111a N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N Zn (mg/kg TS) Sd111 Stro112 Stro111 By114 By113 By112 By111 Figur 12. Zn-halter i sediment där olika djupnivåer betecknas N1 till N9. N1är ytsediment -2 cm och N9 representerar ett djup av ca 8-1 cm. den gröna horisontella linjen indikerar en bakgrundshalt (24 mg/kg TS) i sjöar i södra Sverige (Naturvårdsverket, 1999) PCB Halterna av PCB visas som summa PCB 7 i Figur 13. Observera att analyser utförts endast i de stationer där synliga staplar finns. Avsaknaden av staplar betyder med andra ord inte att sedimenten är rena i övriga stationer. Högt upp i Gusumsån, vid station Gu111B och Gu112 är halterna mycket höga. Observera att halterna i dessa stationer är högst i de ytliga sedimenten och att de sjunker med ökat djup 2 (28)

21 i sedimenten. Detta kan tyda på en ökande belastning av PCB. Vid station Gu113a är halterna ännu högre, medan halten i närliggande station Gu113b är på bakgrundsnivå. Skillnaden är stor trots att sedimenten har liknande karaktär i båda punkterna (gyttjig lera med inslag av organiskt material). Det är således svårt att avgränsa de höga halterna genom visuella intryck. Halterna är höga även vid station Gu115, men här verkar det som att de högsta halterna finns en bit ner i sedimenten. Vid station Gu115 kan belastningen därför ha varit högre tidigare än vad den är idag. N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 2,5 2 a PCB 7 (mg/kg TS) 1,5 1,5 b Gu1111 Gu111 Gu119 Gu118 Gu117 Gu116 Gu115 Gu114 Gu113 Gu112 Gu111b Gu111a N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 PCB 7 (mg/kg TS),2,18,16,14,12,1,8,6,4,2 By111 By112 By113 Figur 13. Halter av summa 7 PCB i sediment där olika djupnivåer betecknas N1 till N9. N1är ytsediment -2 cm och N9 representerar ett djup av ca 8-1 cm. den gröna horisontella linjen indikerar en medelhalt (,13 mg/kg TS) i tre bakgrundssjöar i Östergötland (Sundin m fl., 2). Stationerna Gu113a och Gu113b är analyserade på nivå N1 respektive N Dioxinlika PCB och Dioxin Dioxinlika PCB och dioxiner har analyserats i fyra punkter i Gusumsån och i 2 punkter i Byngaren. Data redovisas i Figur 14 och Figur 15 som summa WHO-PCB-TEQ respektive By114 Stro111 Stro112 Sd (28)

22 summa WHO-PCDD/F-TEQ. Den högsta uppmätta halten av dioxinlika PCB återfinns i punkt Gu113a, vilket är samma punkt som den högsta PCB7-halten mättes upp i. Den högsta halten av dioxin hittades i punkt Gu115. Naturvårdsverket (28) har, baserat på data från kanadensiska CCME, föreslagit ett gränsvärde för dioxiner i sediment på,85 ng/kg TS. Halterna i både Gusumsån och i Byngaren är högre än det. ng/kg TS sum WHO-PCB-TEQ Gu111b Gu113a G115 Gu117 By112 By113 Figur 14. Halter av dioxinlika PCB uttryckta som summa WHO-PCB-TEQ. Staplarna representerar lowerbound och upperbound. Vid station Gu111b och Gu115 har analyser gjorts på två olika nivåer sum WHO-PCDD/F-TEQ ng/kg TS Gu111b Gu113a G115 Gu117 By112 By113 Figur 15. Halter av dioxin uttryckta som summa WHO-PCDD/F-TEQ. Staplarna representerar lowerbound och upperbound. Vid station Gu111b och Gu115 har analyser gjorts på två olika nivåer. 22 (28)

23 4.4.9 Petroleumföroreningar Olja och/eller oljelukt noterades i fält vid stationerna Gu111B, Gu115A och Gu118. Vid station Gu111B visade dock oljeindex relativt låga värden (< 2 mg/kg). Däremot uppmättes höga värden vid Gu115A och Gu118. De högsta värdena (27 respektive 94 mg/kg) uppmättes en bit ner i sedimenten där olja noterades i fält. Högt olje index uppmättes även i Byngaren vid stationerna By112 (> 11 mg/kg) och By113 (> 8 mg/kg). Vid dessa stationer var oljeindex högt såväl vid ytan som längre ner i sedimenten, vilket tyder på en fortgående belastning. Analyserna visar att oljeindex helt domineras av tyngre alifater (>C16-C35 samt i viss mån >C35-C4) i samtliga punkter med högt oljeindex. 5 Sekventiella extraktioner Tre prover har undersökts genom en sekventiell extraktion. Om en sådan utförs går det att få en uppfattning om hur metallföroreningarna är fördelade mellan olika faser. De olika faserna, eller förekomstformerna, är operationellt definierade, det vill säga det är extraktionsmetoden som bestämmer vilka fraktioner som extraheras. Utgångspunkten med den valda extraktionsmetoden (baserad på Hall et al., 1996a,b) är att följande fraktioner ska extraheras: 1) Metaller adsorberade på ytor 2) Metaller bundna till organiska komplex 3) Metaller bundna i amorfa järnoxidhydroxider 4) Metaller bundna i kristallina järnoxider 5) Metaller bundna i sulfider och organiskt material 6) Metaller bundna i silikatmineral Det är viktigt att påpeka att naturligt förekommande metaller kan förekomma i samtliga dessa fraktioner. En viss förekomstform behöver därför inte innebära en antropogen förorening. Grovt sett minskar biotillgänligheten från fraktion 1) till fraktion 6) på grund av minskad lakbarhet. Metallerna i fraktion 1) och i viss mån i fraktion 2) är relativt tillgängliga, och det är i huvudsak metallerna i fraktion 1 som deltar i jämviktsreaktionerna vid ett så kallat 2- stegs skaktest. Vanligtvis brukar < 5 % av metallerna i den fraktionen lakas ut vid ett sådant test. Utlakningen kan dock förändras vid förändrade ph-värden. I fraktion 3) och 4) kan tillgängligheten öka vid reducerande förhållanden, medan tillgängligheten i fraktion 5) tvärtom kan öka vid oxiderande föhållanden. Tillgängligheten i fraktion 6) är mycket låg. De prover som har analyserats är ytsedimenten i By112 och 113 samt nivå 4 (1-15 cm) i punkt Gu115. I Byngaren valdes ytsedimenten därför att det är dessa som bottenlevande djur exponeras för. Det ytliga skiktet är därför mest relevant ur ett riskperspektiv. Samtidigt skiljer sig miljöerna åt relativt mycket mellan By113 (syresatt bottenvatten) och By112 (syrefattigt bottenvatten), och därför är det intressant att se om även förekomstformerna skiljer sig åt mellan dessa punkter. I Gusumsån valdes nivån 1-15 cm. Den nivån valdes dels därför att metallhalterna där är mycket höga, men också därför att det inte är otänkbart att det skulle kunna ske en erosion ner till det djupet vid extrema flöden i ån. Resultaten visas översiktligt i Figur 16 där den relativa fördelningen mellan förekostformerna visas. 23 (28)

24 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Ca Fe Mg Si Al Ba Cd Co Cr Cu Hg Mn Ni Pb Sn Zn By112 6) residual 5) sulf./org. 4) cr. Fe 3) am. Fe 2) lab. org. 1) ads./carb. 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Ca Fe Mg Si Al Ba Cd Co Cr Cu Hg Mn Ni Pb Sn Zn By113 6) residual 5) sulf./org. 4) cr. Fe 3) am. Fe 2) lab. org. 1) ads./carb. 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Ca Fe Mg Si Al Ba Cd Co Cr Cu Hg Mn Ni Pb Sb Sn Zn Figur 16. Relativ fördelning mellan de olika förekomstformerna för olika metaller. Gu115 6) residual 5) sulf./org. 4) cr. Fe 3) am. Fe 2) lab. org. 1) ads./carb. 24 (28)

25 Det är ingen större skillnad i fördelningen mellan de två punkterna i Byngaren. En stor andel av flera metaller finns i former med relativt låg biotillgänglighet. Det betyder att även om totalhalterna är höga så behöver riskerna för negativa biologiska effekter inte vara speciellt höga. Däremot är det slående vilken stor andel av exempelvis koppar som finns i fraktion 1, det vill säga som adsorberat på ytor, i provet i Gusumsån (Gu115). Samtidig är totalhalten där mycket hög, se Figur 17. Det betyder dels att ett relativt stort läckage av koppar via povattnet kan förväntas från dessa sediment i dagsläget, och dels att mycket stora spridningsrisker finns om detta sediment av någon anledning skulle grumlas upp i vattenmassan. mg/kg TS By112 By113 Gu115 6) residual 5) sulf./org. 4) cr. Fe 3) am. Fe 2) lab. org. 1) ads./carb. Figur 17. Absolut fördelning av Cu i de olika förekomstformerna. 6 Jämförelser av föroreningsinnehåll med andra liknande objekt Provtagningen visar tydligt att halterna av flera metaller (Cd, Cr, Cu, Ni, Pb och Zn) samt PCB är avsevärt högre än bakgrundsnivåerna i sediment i södra Sverige och Östergötland. Detta gäller både Gusumsån samt Byngaren och Strolången. Även Sb och Sn torde föreligga i halter betydligt över bakgrundsnivån i vissa punkter (främst Gu115A men även i Byngaren). I vattenfasen (<,45 µm) är det bland metallerna endast Cu och Zn som generellt förekommer i väsentligt högre halter än bakgrundsnivån i sjöar i södra Sverige. Kobolt förekommer i höga halter i sjöarnas bottenvatten medan Hg förekommer i något förhöjda halter i sjöarnas ytvatten. Inga organiska föreningar har analyserats i vattenproven. 7 Slutsatser och rekommendationer Vid Gu115 sker en relativt kraftig haltökning av flertalet metaller. Grovt sett ökar halten med ökat djup i denna punkt. Höga halter förekommer även i punkterna Gu117 och Gu (28)

26 (i vissa fall är halterna där ännu högre), och även där verkar halterna öka med ökat djup. Längre nedströms, från punkt Gu119 till Gu1111 är halterna lägre igen. Det kan dock inte uteslutas att halterna är högre på större djup än vad som analyserats i dessa punkter. I Byngaren är metallhalterna relativt höga i samtliga punkter, även i By111 i sjöns nordöstra del. I sjöns djuphåla (By112), där sedimentackumulationshastigheten torde vara som störst, har det ytligaste sedimentet (-2 cm) generellt de lägsta metallhalterna i hela sjön. I denna punkt ökar halterna med ökat djup ner till ca 5 cm. Därunder är halterna i nivå med den naturliga ursprungliga halten eller bakgrundshalten (Naturvårdsverket, 1999). I punkt By113 och By114, som ligger mer i linje med vattnets strömfåra, är halterna i ytsedimenten högre än i vid djuphålan. Även här ökar halten med ökat djup, men ökningen upphör redan mellan 1 och 3 cm. Därunder är halten nära den naturliga ursprungliga halten eller bakgrundshalten. Haltfördelningen av metallerna i Byngaren kan tolkas som att utsläppet av dessa har spridits till hela sjön. I djuphålan, med högst massackumulationshastighet, ansamlades de mäktigaste lagren med höga halter. När föroreningsbelastningen sedan minskade började sedimenten överlagras med renare sediment. Denna överlagring går fortast i djuphålan där de lägsta halterna i ytsedimenten följaktligen återfinns. I Strolången uppvisar sedimenten i princip samma mönster som i Byngaren, fast med något lägre halter. I vassa fall, som till exempel för Pb, är halterna i Strolången i nivå med eller lägre än bakgrundshalten. Alla metaller har alltså inte spridit sig så långt. Det verkar inte som att sediment förorenade med någon av metallerna har spridit sig så långt ner som till Strodammen. PCB uppvisar i sedimenten ungefär samma mönster som metallerna. En viktig skillnad är dock att PCB-halterna är höga även i Gusumsån övre del och att halterna där verkar öka mot ytan, vilket kan tyda på en pågående och ökande belastning i den delen. Även dioxinlika PCB-föroreningar finns i höga halter i Gusumsåns övre del. Halterna kan dock variera högst väsentligt mellan relativ närliggande punkter. Det senare innebär att en detaljerad avgränsning av de höga halterna kan bli svår. De högsta halterna av dioxin mättes upp längre ner Gusumsån, vid punkt Gu115. Sammantaget antyder resultaten att en viss överlagring med renare sediment sker i både Gusumsån och sjöarna, men att en betydande resuspension och spridning av förorenat sediment ändå fortgår både från Gusumsån och från Byngaren. Sedimenten som sprids från Byngaren verkar inte transporteras längre än till Strolången. Metallerna i Byngarens sediment verkar i huvudsak vara hårt bundna till partiklar eftersom halterna i den lösta fasen i regel är i nivå med bakgrundshalter. Undantaget är Cu och Zn som både i Gusumsån och i sjöarna nedströms förekommer i höga halter. I Byngaren och i viss mån även i Strolången uppmättes signifikant högre halter av flera metaller i bottenvattnet jämfört med ytvattnet. Detta tyder på att ett visst läckage av metaller från bottensedimenten upp i vattenmassan sker. Eventuellt kan ännu större skillnader förekomma under sommarstagnationen när bottenvattnet är ännu mer reducerat (lägre redoxpotential). Resultaten från de sekventiella extraktionerna antyder dock att det största läckaget kan ske i Gusumsån, vid Gu115 där halterna är mycket höga och mycket lättillgängliga. 26 (28)

27 För att avgöra betydelsen av läckaget från bottensedimenten bör provtagning av en relativt detaljerad djupprofil i vattnet göras sommartid (augusti-september). Provtagning av porvatten i sedimenten är ett för detta syfte värdefullt komplement. 27 (28)

28 Referenser Hall, G.E.M., Vaive, J.E., Beer, R., Hoashi, M., 1996a. Selective leaches revisited, with emphasis on the amorphous Fe oxyhydroxide phase extraction. J. Geochem. Explor. 56, Hall, G.E.M., Vaive, J.E., MacLaurin, A.I., 1996b. Analytical aspects of the application of sodium pyrophosphate reagent in the specific extraction of the labile organic component of humus and soils. J. Geochem. Explor. 56, Naturvårdsverket (1999) Bedömningsgrunder för miljökvalitet, Sjöar och vattendrag. Rapport Naturvårdsverket (28) Förslag till gränsvärden för särskilda förorenande ämnen. Rapport Sundin P. m.fl. (2) Mätning av organiska ämnen i sediment. Slutrapport till miljöövervakningsenheten, Naturvårdsverket. Avtal Nr , Dnr Mm. 28 (28)

Förslag på program för referenskontroll inom Miljöprojekt Gusum

Förslag på program för referenskontroll inom Miljöprojekt Gusum Förslag på program för referenskontroll inom Miljöprojekt Gusum SLUTRAPPORT Henrik Eriksson och Pär Elander Hifab AB/Envipro Miljöteknik Göteborg och Linköping 2008-01-03 SAMMANFATTNING Envipro Miljöteknik

Läs mer

Utvärdering av sekventiella lakförsök

Utvärdering av sekventiella lakförsök Upprättad av: Henrik Eriksson, Envipro Miljöteknik, Göteborg Bakgrund och syfte Inom ramen för huvudstudien av Valdemarsviken har sekventiella lakförsök utförts på tre stycken sedimentprover. Syftet med

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

ENVIPRO MILJÖTEKNIK. Projekt Gusum

ENVIPRO MILJÖTEKNIK. Projekt Gusum ENVIPRO MILJÖTEKNIK Ort/Datum Linköping, Stockholm och Göteborg 2007-11-23 Handläggare Elin Pirard David Engdahl Henrik Eriksson Uppdragsnr 312860 Gusumsån Länsstyrelsen Östergötland Miljövårdsenheten

Läs mer

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Uppdragsnr: 183246 1 (7) BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Föroreningshalten i sediment i Söderhamnsfjärden har undersökts i flera omgångar i syfte att identifiera starkt förorenade områden och med

Läs mer

Miljöteknisk undersökning av sediment i ytterområdet. Avrop 1. Rapport nr O-hamn 2011:8. Oskarshamns kommun

Miljöteknisk undersökning av sediment i ytterområdet. Avrop 1. Rapport nr O-hamn 2011:8. Oskarshamns kommun Sanering av Oskarshamns hamnbassäng Miljöteknisk undersökning av sediment i ytterområdet Avrop 1 Rapport nr O-hamn 211:8 212-11-16 Per Björinger, NIRAS Environment Sid. 1(18) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Beräkning av frigörelse av metaller och dioxiner i inre hamnen vid fartygsrörelser Rapport nr Oskarshamns hamn 2010:7 Oskarshamns

Läs mer

Oskarshamns kommun. 2010:5 Resultatrapport. Metaller och dioxiner i hamnbassängens vatten vid fartygstrafik. Per Björinger 2010-12-15

Oskarshamns kommun. 2010:5 Resultatrapport. Metaller och dioxiner i hamnbassängens vatten vid fartygstrafik. Per Björinger 2010-12-15 Oskarshamns kommun 21:5 Resultatrapport. Metaller och dioxiner i hamnbassängens vatten vid fartygstrafik Per Björinger 21-12-15 NIRAS Johan Helldén AB Teknikringen 1E 583 3 Linköping Tel: 13 21 2 94 www.niras.se

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR I KÄLLOMRÅDET. Gotlandsfärjans påverkan på metaller i vattenmassan

KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR I KÄLLOMRÅDET. Gotlandsfärjans påverkan på metaller i vattenmassan Sanering av Oskarshamns hamnbassäng KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR I KÄLLOMRÅDET Gotlandsfärjans påverkan på metaller i vattenmassan Rapport nr Oskarshamns hamn : -- Författad av Per Östlund Studsvik RadWaste

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-10-06 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2017 Saneringsarbetet är nu inne i en fas som huvudsakligen innebär återställning

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-04-04 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 1, januari-mars 2017 Saneringsarbetet är fortfarande i full gång, men även arbetet med återställning

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-07-03 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 2, april-juni 2017 Saneringsarbetet pågår fortfarande men är nu inne i en fas som huvudsakligen

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

Bilaga 2, Sedimentprovtagning

Bilaga 2, Sedimentprovtagning Uppdragsnr: 10151375 1 (9) Bilaga 2, Sedimentprovtagning Val av plats för provpunkter Provpunkternas läge valdes utifrån kommunens uppgifter om placering och utformning av kommande pir och bryggor. Även

Läs mer

Våren 2007 SLUTRAPPORT. Helena Holgerson, Henrik Eriksson och Pär Elander Hifab AB/Envipro Miljöteknik Göteborg och Linköping

Våren 2007 SLUTRAPPORT. Helena Holgerson, Henrik Eriksson och Pär Elander Hifab AB/Envipro Miljöteknik Göteborg och Linköping Sammanställning av tidigare undersökningar och resultat från förnyad provtagning av sediment och ytvatten i Yxningen, Gusumsån, Byngaren, Byngsboån och Strolången Våren 27 SLUTRAPPORT Helena Holgerson,

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2017-01-18 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, oktober-december 2016 Saneringsarbetet är i full gång och har under sista kvartalet expanderat

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3 Telge Närmiljö 26-11-2 Page 1 of 23 Promemoria angående fortsatt och utökad verksamhet vid Tveta Återvinningsanläggning i Södertälje Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter 21-25. Mätpunkt

Läs mer

Översedimentation av förorenade bottnar? från teori till exempel Henrik Eriksson, Golder Associates AB

Översedimentation av förorenade bottnar? från teori till exempel Henrik Eriksson, Golder Associates AB Vattendagarna, 23-24 oktober, Jönköping Översedimentation av förorenade bottnar? från teori till exempel Henrik Eriksson, Golder Associates AB Korta fakta - påståenden Det är dyrt att efterbehandla mark,

Läs mer

Undersökning av sediment i Malmö hamnområden

Undersökning av sediment i Malmö hamnområden Undersökning av sediment i Malmö hamnområden Analys av tungmetaller år 2013 Toxicon rapport 068-13 Härslöv januari 2014 www.toxicon.com Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Material

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Uppdragsnr: 183246 1 (9) BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Syfte I syfte att undersöka om det direktvisande fältinstrumentet XRF på ett snabbt

Läs mer

PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN

PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN Som en del i förstudien vid Reijmyre glasbruk 1 har WSP utfört provtagning av ytvatten och spillvatten/dagvatten under 2016. Prover har tagits på dels ytvatten i bäcken

Läs mer

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten Uppdragsnr: 10133309 1 (6) PM Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten John Sternbeck, WSP Inledning Slussen i Stockholm är uttjänt och behöver byggas om. Den nuvarande avtappningskapaciteten

Läs mer

Projekt Valdemarsviken

Projekt Valdemarsviken Projekt Geografiska verksamhetsområden F d Lundbergs läder Förorening från garveriverksamhet i Valdemarsvik under perioden1870-1960 (ca) Deponin Valdemarsviks kommun och Länsstyrelsen i Östergötlands län

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

EKA-projektet. Analysmetoder, mätkrav och provhantering av grundvatten

EKA-projektet. Analysmetoder, mätkrav och provhantering av grundvatten EKA-projektet. er, mätkrav och provhantering av grundvatten Tabell 1. Grundämnen Kvicksilver, Hg 0,1 ng/l +/- 5 % Metod 09 vatten USA EPA-metoden 1631:revision B Metyl-Kvicksilver, Me-Hg 0,06 ng/l +/-

Läs mer

Förorenade sediment i Viskan vad planeras för åtgärder

Förorenade sediment i Viskan vad planeras för åtgärder Förorenade sediment i Viskan vad planeras för åtgärder Siv Hansson, biträdande miljöskyddsdirektör och samordnare för arbetet med förorenade områden i Västra Götalands län 1 G5 2 Föroreningssituationen

Läs mer

Passiv provtagning Skellefteälven

Passiv provtagning Skellefteälven 2009-12-14 BILAGA 14 Passiv provtagning Skellefteälven Scharins industriområde (Fas 2) Christer Svensson Passiv provtagning Provtagning av ytvattnet i Skellefteälven utanför Scharins industriområde har

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Provtagning och analyser

Provtagning och analyser Provtagning och analyser Maria Carling, SGI På säker grund för hållbar utveckling Vad ska provtas och hur? Utgå från den konceptuella modellen - Avfall - Ytvatten - Jord - Sediment - Grundvatten - Deponigas

Läs mer

SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38

SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38 SEPTEMBER 2013 ALE KOMMUN, MARK- OCH EXPLOATERINGSAVDELNINGEN EFTERKONTROLL SURTE 2:38 PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se SEPTEMBER

Läs mer

Provtagning av vatten och sediment för analys av organiska och ickeorganiska miljögifter vid sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm

Provtagning av vatten och sediment för analys av organiska och ickeorganiska miljögifter vid sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm Provtagning av vatten och sediment för analys av organiska och ickeorganiska miljögifter vid sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm av Pasi Peltola Innehållsförteckning PROVTAGNING OCH ANALYS 3 RESULTAT

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

PM F08 110 Metaller i vattenmossa

PM F08 110 Metaller i vattenmossa Version: _ 1(11) PM F08 110 Metaller i vattenmossa Upprättad av: Hanna Larsson, Medins Biologi AB Granskad av: Alf Engdahl, Medins Biologi AB Version: _ 2(11) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3

Läs mer

MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 2014 Bilaga 9 BILAGA 9

MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 2014 Bilaga 9 BILAGA 9 MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 214 Bilaga 9 BILAGA 9 år 214 219 MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 214 Bilaga 9 Metodik Under september 214 har abborre samlats in för analys av metaller och morfometriska

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2016-10-31 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2016 Saneringsarbetet är nu i full gång. Mellan provtagningen i juli och

Läs mer

Bantat kontrollprogram avsett för beräkning av nuvarande och framtida kvicksilverspridning från Nedsjön till Silverån

Bantat kontrollprogram avsett för beräkning av nuvarande och framtida kvicksilverspridning från Nedsjön till Silverån Bantat kontrollprogram avsett för beräkning av nuvarande och framtida kvicksilverspridning från Nedsjön till Silverån INLEDANDE RESONEMANG OM KONTROLLPROGRAMMETS UTFORMNING Bakgrundsinformation om kvicksilverproblematiken

Läs mer

Provtagningar i Igelbäcken 2006

Provtagningar i Igelbäcken 2006 Provtagningar i Igelbäcken 6 Christer Lännergren/LU Stockholm Vatten Telefon 8 5 5 christer.lannergren@stockholmvatten.se 7-5-7 Provtagningar i Igelbäcken 6 Igelbäcken rinner från Säbysjön till Edsviken.

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

TILLSTÅNDET I SMALSJÖN (BERGVIKEN) OCH MARMEN

TILLSTÅNDET I SMALSJÖN (BERGVIKEN) OCH MARMEN TILLSTÅNDET I SMALSJÖN (BERGVIKEN) OCH MARMEN med avseende på klorföreningar och metaller Länsstyrelsen Gävleborg 2001 Tillståndet i Bergviken-Marmen 2 Inledning 3 Material och metoder 3 Utvärdering 4

Läs mer

Laktester för riskbedömning av förorenade områden. Bakgrund. Syfte. Underlag

Laktester för riskbedömning av förorenade områden. Bakgrund. Syfte. Underlag Laktester för riskbedömning av förorenade områden Preliminär metodik för utförande och tolkning av laktester (Hållbar Sanering) Kemakta Konsult AB Statens Geotekniska Institut, SGI DHI Water & Environment

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Metaller och miljögifter i Stockholms sediment

Metaller och miljögifter i Stockholms sediment MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖANALYS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-11-07 Handläggare: Katrin Holmström Telefon: 08-508 28885 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-11-22 p.24 Metaller och miljögifter i Stockholms

Läs mer

Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn

Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn Rapport avseende sjömätningar samt provtagning av sediment utförda april 2017 För: Varbergs kommun Upprättad: 2017-06-12 Uppdrag: 1217-057 Varbergs

Läs mer

Metaller i Vallgravsfisk 2011. Ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Göteborgs Stads miljöförvaltning. Miljöförvaltningen R 2012:9

Metaller i Vallgravsfisk 2011. Ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Göteborgs Stads miljöförvaltning. Miljöförvaltningen R 2012:9 ISBN nr: 1401-2448 R 2012:9 Foto: Peter Svenson Metaller i Vallgravsfisk 2011 Ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Göteborgs Stads miljöförvaltning Miljöförvaltningen Karl Johansgatan

Läs mer

Sammanställning av mätdata, status och utveckling

Sammanställning av mätdata, status och utveckling Ramböll Sverige AB Kottlasjön LIDINGÖ STAD Sammanställning av mätdata, status och utveckling Stockholm 2008 10 27 LIDINGÖ STAD Kottlasjön Sammanställning av mätdata, status och utveckling Datum 2008 10

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Kontrollprogram för Arbogaån 2010-2012. Arbogaåns Vattenförbund

Kontrollprogram för Arbogaån 2010-2012. Arbogaåns Vattenförbund Kontrollprogram för Arbogaån 2010-2012 Arbogaåns Vattenförbund December 2009 1 Innehåll Vattenkemi rinnande vatten...3 Vattenkemi sjöar... 4 Vattenkemi metaller... 5 Tabell 2 RG Vattendrag - Sjöar - Metaller

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

E-POST KORTFATTAD SAMMANFATTNING AV RESULTAT EMÅNS NEDRE DELAR MAJ-AUG 2013

E-POST KORTFATTAD SAMMANFATTNING AV RESULTAT EMÅNS NEDRE DELAR MAJ-AUG 2013 DATUM 213-1-2 UPPDRAGSNUMMER 127114 TILL Anders Svensson Lst Kalmar län KOPIA Jens Nilsson RÅN Hanna Almqvist E-POST hanna_almqvist@golder.se KORTATTAD SAMMANATTNING AV RESULTAT EMÅNS NEDRE DELAR MAJ-AUG

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4,

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, Sid 1 (2) Landskrona 2016-01-25 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, 2015-11-17 Provtagningsförhållanden mm Provtagningsförhållandena var goda vädermässigt med

Läs mer

Sanering av Oskarshamns hamnbassäng Anders Bank Structor Miljö Göteborg AB, delprojektledare Miljö

Sanering av Oskarshamns hamnbassäng Anders Bank Structor Miljö Göteborg AB, delprojektledare Miljö Sanering av Oskarshamns hamnbassäng Anders Bank Structor, delprojektledare Miljö 1. Lägesrapport 2. Tekniska problem och lösningar Var ska man muddra och hur mycket? Hur hanterar man spillet vid muddring

Läs mer

Kompletterande vattenprovtagning i Väsbyån och Oxundasjöns övriga tillflöden och utlopp

Kompletterande vattenprovtagning i Väsbyån och Oxundasjöns övriga tillflöden och utlopp NR U 5610 FEBRUARI 2016 RAPPORT Kompletterande vattenprovtagning i Väsbyån och Oxundasjöns övriga tillflöden och utlopp För Upplands Väsby kommun Magnus Karlsson, Niklas Johansson, Mikael Malmaeus Författare:

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Sida 1 av 15 2013-06-05 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Foto: Anneli Palm, Tyréns Sida 2 av 15 Inledning Rivning och

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

Avfall, deponier och laktester Eva Lidman

Avfall, deponier och laktester Eva Lidman ANALYTICAL CHEMISTRY & TESTING SERVICES Enter Division Name Avfall, deponier och laktester Eva Lidman Right solutions..right partner Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2004:10 4 Grundläggande karakterisering

Läs mer

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER Rapport 063-07 HÄRSLÖV NOVEMBER 2007 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Material och metoder...4 Resultat och

Läs mer

Bällstaåns vattenkvalitet

Bällstaåns vattenkvalitet Fakta 2013:2 Bällstaåns vattenkvalitet 1997-2012 Publiceringsdatum 2013-04-19 Granskningsperiod År 1997-2012 Kontaktpersoner Sedan 1997 har Länsstyrelsen bedrivit vattenkemisk provtagning i Bällstaåns

Läs mer

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Informationsmöte 25 september 2014 Huvudstudie Bysjön Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Lina Westerlund 2014-09-25 Innehåll Kort historik Varför ännu en

Läs mer

PM Kontrollprovtagning dagvattenrening

PM Kontrollprovtagning dagvattenrening Munktellstaden Kontrollprovtagning dagvatten Uppdragsnr: 6017-025 Munktellstaden PM Kontrollprovtagning dagvattenrening 1 Inledning I samband med filterbyte i dagvattenbrunnar inom Munktellstaden har kontrollprovtagning

Läs mer

Undersökning av lekbotten och sediment i Lännerstasundet, Nacka kommun

Undersökning av lekbotten och sediment i Lännerstasundet, Nacka kommun i Lännerstasundet, Nacka kommun. 2011-06-13 Upprättad av: Anne Thorén och Peter Plantman Granskad av: Magnus Land RAPPORT i Lännerstasundet, Nacka kommun. Kund Nacka Kommun David Högberg 131 81 Nacka Konsult

Läs mer

Metaller och miljögifter i Aspen resultat från en sedimentundersökning 2002. Dan Hellman och Lennart Olsson Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Metaller och miljögifter i Aspen resultat från en sedimentundersökning 2002. Dan Hellman och Lennart Olsson Länsstyrelsen i Västra Götalands län Metaller och miljögifter i Aspen resultat från en sedimentundersökning 2002 Dan Hellman och Lennart Olsson Länsstyrelsen i Västra Götalands län Sammanfattning Metallhalterna i Aspens ytsediment är låga

Läs mer

1.0 INLEDNING DATUM UPPDRAGSNUMMER TILL. Trafikverket KOPIA E20 FINNGÖSA - YTVATTENPROVTAGNING I SÄVEÅN

1.0 INLEDNING DATUM UPPDRAGSNUMMER TILL. Trafikverket KOPIA E20 FINNGÖSA - YTVATTENPROVTAGNING I SÄVEÅN DATUM 2016-02-24 UPPDRAGSNUMMER 1522243 TILL KOPIA Trafikverket FRÅN Golder Associates AB E-POST maria_florberger@golder.se E20 FINNGÖSA - YTVATTENPROVTAGNING I SÄVEÅN 1.0 INLEDNING Trafikverket har för

Läs mer

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport 135/01

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport 135/01 UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER Rapport 135/1 LANDSKRONA JANUARI 22 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Material och metoder...4 Resultat och

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

8. Sammanfattning av sedimentanalyser

8. Sammanfattning av sedimentanalyser I de två underliggande lagren som analyserats motsvarar kromhalten klass 5 i båda fallen. Resterande parametrar motsvarar klass 3 eller lägre. Kromhalten i område C är som högst i det understa analyserade

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Kompletterande sedimentprovtagning i Västerås hamn

Kompletterande sedimentprovtagning i Västerås hamn Sedimentkonsult HB Kompletterande sedimentprovtagning i Västerås hamn Mottagare: Västerås Stad Anna Kruger Sollenkroka den 30 augusti 2013 JP Sedimentkonsult Rapport 2013:5 Adress Telefon Postgiro Bankgiro

Läs mer

METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN

METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN 2018-11-30 METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN KUND Länsstyrelsen i Västmanlands län KONSULT WSP Environmental Sverige

Läs mer

Åsbro nya och gamla impregneringsplats Fiskundersökning i Tisaren

Åsbro nya och gamla impregneringsplats Fiskundersökning i Tisaren PM Åsbro nya och gamla impregneringsplats Fiskundersökning i Lantmäteriet, ordernummer 694932 Version 1.0 Sundsvall 2017-02-20 SGU , Askersunds kommun 2017-02-20 s 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av intag av miljöföroreningar vid bad i sjön Marmen, Sundsvall

Miljömedicinsk bedömning av intag av miljöföroreningar vid bad i sjön Marmen, Sundsvall Miljömedicin norr Miljömedicinsk bedömning av intag av miljöföroreningar vid bad i sjön Marmen, Sundsvall Datum 2018-09-10 Karl Forsell, överläkare, specialist yrkes- och miljömedicin Ingrid Liljelind,

Läs mer

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson Handläggare Irene Geuken Tel +46 10 505 15 56 Mobil 072-238 30 99 E-post irene.geuken@afconsult.com Datum 2019-02-01 Projekt-ID 75393903 Rapport-ID Lommarstranden, Norrtälje Kund Norrtälje Kommun ÅF-Infrastructure

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

HUVUDSTUDIE LILLESJÖN

HUVUDSTUDIE LILLESJÖN RAPPORT HUVUDSTUDIE LILLESJÖN Fält- och resultatrapport Framställd för: Nässjö kommun Uppdragsnummer: 0951242095 Distributionslista: Nässjö kommun Länsstyrelsen i Jönköpings län Vista Väg & Vatten AB Golder

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten

Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten Syfte, tillämpning och erfarenheter Egna riktvärden - Varför då? Riktlinjer och riktvärden för utsläpp av förorenat vatten syfte: skydda vattendragen

Läs mer

Säker spolning av avloppsledningar, tunnlar och magasin hantering av förorenade sediment

Säker spolning av avloppsledningar, tunnlar och magasin hantering av förorenade sediment Säker spolning av avloppsledningar, tunnlar och magasin hantering av förorenade sediment Emma Lilliesköld, miljöingenjör Fortifikationsverket Pia Dromberg, miljöingenjör Stockholm Vatten och Avfall Säker

Läs mer

Biologisk och kemisk karakterisering av framtida muddermassor i Västerås hamn

Biologisk och kemisk karakterisering av framtida muddermassor i Västerås hamn Biologisk och kemisk karakterisering av framtida muddermassor i Västerås hamn Aros Congress Center Västerås 20 februari 2013 Tomas Viktor IVL Svenska miljöinstitutet som ett verktyg vid MKB rörande muddrings

Läs mer

Uppsala Ackrediteringsnummer Sektionen för geokemi och hydrologi A Ekmanhämtare Sötvatten Ja Ja. Sparkmetod Sötvatten Ja Ja

Uppsala Ackrediteringsnummer Sektionen för geokemi och hydrologi A Ekmanhämtare Sötvatten Ja Ja. Sparkmetod Sötvatten Ja Ja Ackrediteringens omfattning Laboratorier Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Institutionen för vatten och miljö Uppsala Ackrediteringsnummer 1208 Sektionen för geokemi och hydrologi A000040-002 Biologiska

Läs mer

Dagvattnets föroreningsinnehåll. fältstudier. Heléne Österlund Forskare, Stadens vatten LTU

Dagvattnets föroreningsinnehåll. fältstudier. Heléne Österlund Forskare, Stadens vatten LTU Dagvattnets föroreningsinnehåll erfarenheter från fältstudier Heléne Österlund Forskare, Stadens vatten LTU Källor till föroreningarna De material vi använder när vi bygger våra städer påverkar dagvattnets

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Referensundersökning och provtagningsmetodik

Referensundersökning och provtagningsmetodik 2006-10-10 - Resultat från referensundersökning samt metodbeskrivning för undersökningar utförda inom ramen för Projekt Valdemarsviken - Envipro Miljöteknik AB Göteborg 2006-10-10 Envipro Miljöteknik AB

Läs mer

grumlande arbeten i Göta älv inför saneringen av f.d. Bohus varv

grumlande arbeten i Göta älv inför saneringen av f.d. Bohus varv Antal sidor: 11 BOHUS VARV Kontrollprogram för grumlande arbeten i Göta älv inför saneringen av f.d. Bohus Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer