Samtiden är Analysmodell Malmö Folkets park

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samtiden är Analysmodell Malmö Folkets park"

Transkript

1 Samtiden är 2003 Analysmodell Malmö Folkets park Mål: Hur individer och grupper använt historia i vardagsliv, samhällsliv och politik. Betydelsen av historia i formandet av identiteter, till exempel olika föreställningar om gemensamma kulturarv, och som medel för påverkan i aktuella konflikter. Material: Text, Kort bakgrundsinformation om socialdemokratiska rörelsen och Folkets Park, se nästföljande sidor Artikel Nya takter i Folkets Park, Sydsvenskan , se nästföljande sidor Storbildsunderlag Arbetsblad Samtiden är 2003 Analysmodell Malmö Folkets Park, se nästföljande sidor Övning: Titta tillsammans på första bilden Malmö Folkets Park 2018 i Storbildsunderlag. Diskutera tillsammans vad bilderna vill berätta. Vad används parken till idag? Läs kort bakgrundsinformation om socialdemokratiska rörelsen enskilt eller i grupp. Diskutera gemensamt textens innehåll. Som stöd i diskussionerna kan bilderna 2 5 i Storbildsunderlag användas. Låt eleverna läsa artikeln Nya takter i Folketspark. Reflektera tillsammans kring frågorna: o Detta var 2003, ser det ut så här idag? o Känner ni igen beskrivningen av parken idag? Gå till Malmö Folkets Park och titta på parken och bysterna av politikerna. På plats diskuterar ni följande frågor: o Varför har de placerats här? o Om man skulle välja viktiga personer som finns idag och placera ut byster av dem, vilka skulle dessa kunna vara? Analys: Tillbaka i klassrummet arbetar eleverna med att analysera historiebruket med hjälp av en analysmodell. Använd bilden, Analysmodell Malmö Folkets Park i Storbildsunderlag. Gå gemensamt igenom frågeställningarna från Analysmodell Malmö Folkets Park. Dela in eleverna i mindre grupper och dela ut ett arbetsblad med analysmodell som underlag till varje grupp. Utifrån analysmodellen på nästföljande sida får eleverna fundera kring och diskutera med utgångspunkt från Sydsvenskans artikel Nya takter i Folkets Park. Gå gemensamt igenom det eleverna har kommit fram till när de använt analysmodellen. Efter diskussion och analys bör eleverna ha förstått följande: o Dåtiden Folketspark var en del av den socialdemokratiska rörelsen och skapades för att ge arbetarna en plats för rekreation/nöje och kultur, samtidigt som den kunde användas för politiska stormöten.

2 o o o o Samtiden (2003) Folketspark har inte längre samma anknytning till socialdemokraterna som i början av 1900-talet. Folketspark hade förlorat den politiska dimensionen som parken hade fram till 1970-talet. Innebörden av begreppet folk har förändrats i samband med samhällets utveckling. Namn på platser medverkar till att bygga lokala såväl som nationella särdrag. Användandet Kopplingen till den socialdemokratiska rörelsen och parkens namn aktiverar begreppets tidigare konnotation. Frågan om Malmös framtid - den mångkulturella staden- är viktigt att eleverna förstår att genom bevarandet av namnet Folkets park aktiverar man stadens historia och inkluderar den i nutid och framtid. Symbolvärde Artikeln vänder sig främst till vuxna som har en koppling till Malmö som arbetarstad. Folkets park är en viktig plats för vuxna som kopplar samman parken med arbetarrörelsen. För unga har däremot platsen ett annat symbolvärde som mer handlar om hur parken användes vid tiden för bruket. Framtiden (elevernas nutid) Genom att behålla namnet Folkets park påminns stadens invånare och besökare om den historia som varit en viktig del och aspekt när det gäller Malmös och Sveriges utveckling såväl i dåtid, nutid som framtid. Eftersom begreppet folk har en annan innebörd idag så kanske ett namnbyte inte skulle vara aktuellt.

3 Kort bakgrundsinformation om socialdemokratiska rörelsen och Folkets Park Folkrörelserna som utvecklades under 1800-talets senare del var organisationer som försökte förändra samhället på olika sätt. Folkrörelserna präglades av ett bildningsideal, det vill säga de kämpade för att arbetare skulle få utbildning och därmed kunna kämpa för sina rättigheter. I dessa folkrörelser fick medlemmarna lära sig mötesteknik, protokollskrivande och argumentation. Exempel på folkrörelser är nykterhetsrörelsen, väckelserörelsen, kvinnorörelsen och arbetarrörelsen. Nykterhetsrestaurangen Concordias trädgård Nykterhetsrestaurangen Concordias trädgård 1905 Foto: Okänd fotograf / Malmö Museer Sveriges socialdemokratiska arbetarparti bildades 1889 och har sitt ursprung i den socialistiska arbetarrörelsen bildade partiet Landsorganisationen (LO) och tillsammans med fackförbundet LO drev partiet två huvudfrågor: allmän och lika rösträtt samt åtta timmars arbetsdag.

4 Från 1 maj demonstrationerna i Malmö, Samlingen på Gustaf Adolfs torg. Foto: Okänd fotograf / Malmö Museer "Hvad vilja socialisterna?", "Hyllning till August Palm III", Linoleumsnitt 2/25, Handtryckt. Gert-Ove Pettersson / avfotograferad av Vladimira Tabáková / Malmö Museer Platsen där Folketspark idag ligger var från början en privat park som 1891 köptes upp av socialdemokraterna. De ville skapa en plats för arbetarna där de kunde samlas för politiska stormöten, men också en plats där Malmös arbetare kunde samlas för rekreation och nöje. Förstamajtåg på väg mot Folkets Park 1949 Foto: Gunnar Lundh / Malmö Museer

5 Socialdemokratiska profiler i Malmö Folket Park Det offentliga rummet pryds med konstverk. Ibland är de till för att försköna staden och ibland för att påminna om något. I Malmö Folkets Park finns några byster av socialdemokratiska profiler att titta på. Gustav Möller ( ) Konstnären Ivar Johansson har skapat den här bysten av Gustav Möller i granit. Skulpturen avtäcktes år Gustav Möller föddes i Malmö och engagerade sig tidigt i den socialdemokratiska rörelsen. Gustav Möller var socialminister i Sverige under perioderna , och Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Per Albin Hansson ( ) Konstnären Emil Näsvall har skapat en byst i granit av Per Albin Hansson. Skulpturen avtäcktes år Per Albin Hansson växte upp i Malmö och hans hem är idag museum. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Under åren var Per Albin Hansson statsminister. Han lanserade Folkhemmet som var en vision om att alla skulle behandlas lika i Sverige. Han initierade många olika reformer för att motverka fattigdom, orättvisor och arbetslöshet. Axel Danielsson ( ) Konstnären Sven Andersson har skapat en byst i brons och granit av Axel Danielsson. Skulpturen avtäcktes år Axel Danielsson grundade tidningen Arbetet i Malmö och han påverkade mycket starkt socialdemokratins utveckling i Sverige. Axel Danielsson var mycket aktiv i det socialdemokratiska partiet. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad

6 Olof Palme ( ) Konstnären Willy Gordon har skapat en byst i brons och granit av Olof Palme. Skulpturen avtäcktes år Olof Palme var socialdemokratisk stadsminister och från 1982 fram till 1986 då han mördades. Olof Palme hade ett stort engagemang i utrikespolitiska frågor. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Hjalmar Branting ( ) Konstnären Per Emil Näsvall har skapat en byst av Hjalmar Branting. Skulpturen avtäcktes år Hjalmar Branting blev Sveriges första socialdemokratiska statsminister år Branting var statminister 1920, och tilldelades han Nobels fredspris för sina stora insatser inom Nationernas Förbund. Detta pris fick han tillsammans med den norske politikern Christian Lange.

7 Nya takter i Folkets park Sydsvenskan Sida: 4 NIKLAS ORRENIUS Femkilos chipspåsar och porriga airbrush-brudar. Minigolf och mogendans. Tysta byster av döda sossar. Sveriges äldsta folkpark, Malmö Folkets park, famlar efter en ny identitet. Precis som hela folkparksrörelsen. Barnskratt från den nya plaskdammen. Tantskratt från skuggan under ett parasoll. En liten kö till Connys grill som säljer pölser, mjukglass och fish and chips. Solig junieftermiddag i Malmö Folkets park. Attraktionerna på Axels tivoli har airbrushade målningar på lättklädda tjejer. Tivolit är öppet men nästan tomt. Högtalarsystemet i en av karusellerna spelar "Oh mama", Lili & Susies gamla hit. En pappa dras i ärmen av en dotter: - Pappa kan vi inte köpa en lott! Högsta vinsten är en femkilos chipspåse. Ovanför ett av lottstånden finns en skylt: "SLUMPEN", står det. Texten har inget att göra med de lotter som säljs där nu, utan är en rest från gamla tider. Malmö Folkets park är Sveriges äldsta folkpark och full av sådana spår från förr. Många har koppling till arbetarrörelsen. Här finns byster av Per Albin och Hjalmar Branting. Nostalgiker brukar tala om Moriskan från 1903, eller om restaurang Far i Hatten från Mer sällan talas om Slumpen. Kommer ni ihåg Slumpen? Slumpen var en gång känd från tv. Han var en grön, tecknad figur med stor mage och liten svans som roade barn för sådär 20 år sedan, när det bara fanns två tv-kanaler. På 80-talet skulle Slumpen hjälpa till att tvätta bort den socialdemokratiska stämpeln på Malmö Folkets park, som döpts om till Malmöparken. Slumpen skulle bli den hårdsatsande Malmöparkens nya symbol, proklamerade dåvarande parkchefen Jan-Olof Nilsson. Slumpen skulle bli för Malmöparken vad den skära kaninen var för Liseberg. Jan-Olof Nilsson ville konkurrera med Tivoli i Köpenhamn och gjorde 80-talsuttalanden om att "sponsring ligger i tiden". Han köpte en massa karuseller. En del var roliga, andra bara dyra. Satsningen lockade folk första året, men slutade med katastrof och mångmiljonskulder. Malmö stad, som ägt parken tillsammans med socialdemokraterna, tog helt över Sedan dess har kommunen jobbat med att förnya parken. Den mest påtagliga förändringen är kanske att man har slopat inträdet till parken och tagit tillbaka namnet Folkets park.

8 Förnyelse av folkparker har diskuterats nästan lika länge som de har funnits. Som ett ombud på Folkparkernas centralorganisation uttryckte saken på kongressen 1928: - Folkparkerna måste ju leva, och då måste man för att bestå konkurrensen ta till nöjen som folk vill ha. Nöjen som folk vill ha var det dansbanor. Ett par decennier senare kom Charlie Parker och Louis Armstrong till Malmö Folkets park. På 50-talet sjöng Sinatra här. Abba spelade för kronor år Två år senare hade gaget gått upp till kronor var Elvis Costello och Ebba Grön dragplåster. Denna junikväll år 2003 ska det bli mogendans till Skåne-Svennes i Malmö Folkets park. I folkparkernas historia finns berättelsen om det moderna Sveriges framväxt. Först, på 1890-talet, var Folkets park hemlig och samhällsomstörtande. Socialdemokratiska föreningen i Malmö hyrde parken i smyg av godtemplarna. Tidningen Arbetets grundare Axel Danielsson döpte om det som då hette Möllevångsparken till "Folkets park". Sedan följer flera decennier där strejkmöten varvas med sillasexor och dansbanor. I takt med att folkhemsbygget blir stabilare tar underhållningen över allt mer. Rekordåret 1947 har parken sex olika dansbanor och noterar besökare per dag. I slutet av 70-talet inleds avpolitiseringen av Folkets park. Eller avsossefieringen, kanske man kan säga köper Malmö kommun en del av parken och tre år senare kan Arbetet rapportera om det oerhörda: "En moderat i Folkets parks styrelse! Denna unika situation har uppstått i och med att kommunen har blivit delägare i Folkets park - Det viftas inte med röda fanor i det här kvarteret, försäkrade parkchefen Nilsson i tidningsintervjuer. Knappt tjugo år senare står Leif Hultgren i samma park och säger nästan samma sak. Hultgren leder kommunens Folkets park-projekt som sedan ett år jobbar med att staka ut riktlinjerna för framtidens Folkets park. S-stämpeln finns kvar i människors medvetande och det är inte bra, menar Leif Hultgren. - Vi måste vara tydliga med att det är historia, att parkens framtid är en annan. Muf är lika välkomna som LO. Leif Hultgren talar gärna om nyanlagda gräsmattor, höga pariserhjul och lekplatser som ska rustas upp. Och visst har parken fått ett minilyft i år. I helgen hålls en stor blomsterfestival. Men när det gäller idén om Folkets park, folkparkens roll i framtiden, är Hultgren lika svävande som parkprojektets motto: "Mötesplats för människor" (för övrigt samma motto som Svenska kyrkan har). På riksplanet jobbar organisationen Folkets hus och parker (FHP) med samma fråga:

9 Vad ska Folkets park vara? Eva Karlsson, FHP:s utvecklingschef, talar om "att vara en arena för möten" och "gärna fler invandrare" och "kultur och nöjen". Även hon vill tona ner parkernas koppling till socialdemokratin. Claes Carlsson är kanslichef på Malmö Folkets park och expert på parkens historia. Visst har det skett en avpolitisering, menar han. Men det socialdemokratiska arvet är närvarande i parken ändå. - Det är svårt att sätta fingret på vad det är. Det handlar om en känsla. Den finns i folks hjärtan. Claes Carlsson tycker att Folkets park vore en lämplig plats för en byst av Göran Persson om några decennier. På gräsmattan framför Moriskan, alldeles intill Per Albin-bysten, ligger ett femtiotal soldyrkare. De dricker kaffe, spelar kort och läser deckare. De flesta är ovetande om diskussionerna om parkens framtid. Frågar man om sossestämpeln får man oförstående blickar. Få besökare uppfattar parken som politisk. De ser en vanlig park med lite extra attraktioner i. En oas. Många gillar att parken inte verkar så genomtänkt och strömlinjeformad. Micke Stensson, en kille med långt svart hår och många tatueringar, gör en gest mot det grälla tivolit: - Kolla! Det är lite risigt och fult men det är det som är så skönt. NIKLAS ORRENIUS (text) EMMA LARSSON (foto) (saknas i denna text) Fakta Färgglada tanter och namnbyte Förslag som funnits för att förnya Folkets park genom åren: Låta tanterna i stånden vara utklädda till Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin (30-talet) Bygga "Coca-Cola-baren" i form av en jättelik Coca-Cola-flaska och låta den amerikanska läskjätten betala (Ruffa Alving i Arbetet 1962) Gömma undan statyerna på gamla socialdemokratiska politiker (1988) Sälja parken till Bert Karlsson (Muf, 1987) Döpa om parken till Malmöparken (parkledningen, 1985) Ta tillbaka namnet Folkets park (Moderaten Johan Bengt-Påhlsson 1992) Döpa om parken till Frans Suells park (Moderaten Torbjörn Lindhqvist 2002)

10 Samtiden är 2003 Analysmodell Malmö Folkets Park Samtiden Artikeln Nya takter i Folkets park Vad är det för frågor som är viktiga i samtiden (år 2003) när ett eventuellt namnbyte på parken diskuteras? Vilken effekt vill man uppnå genom att använda/inte använda historien i samtiden (2003)? Dåtiden Vilken/a historiska händelser eller skeenden pekar namnet Folkets park på? Användandet Varför diskuterade man i artikeln val av namn på parken år 2003? Symbolvärde Känner alla till Folkparkernas historia? Är de positiva, negativa? Är det vår historia? Vad betyder den för oss? Motivera ditt ställningstagande. Framtiden (elevernas nutid) Vilken effekt ville man uppnå genom att byta eller bevara namnet på parken i framtiden? Skulle det vara aktuellt med ett namnbyte idag? Vad skulle det i så fall behöva innehålla eller vara?

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 DEMOKRATI I SVERIGE Folkrörelser Under 1800-talet var det många människor, som tyckte att de levde i ett orättvist samhälle. Tillsammans bildade de föreningar, som hade en

Läs mer

Arbetarrörelsens arkiv i Skåne Elma & Axel Danielssons arkiv Volym 3 f Brev till Elma.

Arbetarrörelsens arkiv i Skåne Elma & Axel Danielssons arkiv Volym 3 f Brev till Elma. 1 Från Anna Branting (odaterat) Från Anna Branting den 11 maj 1898 Från Hjalmar Branting den 11 februari 1900 Från Malmö Folkets Park i anledning av avtäckande av byst föreställande Axel Danielsson 1900

Läs mer

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket (S.R.---) = Hänvisning till samlar rapportsnummer. SSU-tavlan Vänstersidan av tavlan, rad 1. 1.1 1.4 SSU Sveriges socialdemokratiska

Läs mer

Lärarhandledning: Folkhemmet. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Folkhemmet. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Folkhemmet Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: T41414 Ämnen: Samhällskunskap, Historia Målgrupp: Grundskola 7-9 Speltid: 18 min Produktionsår: 2014 INNEHÅLL: Centralt innehåll

Läs mer

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Material: Karta och information kring stoppen i kartan, se nästföljande sidor.

Läs mer

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Tjärtakan Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Tjärtakan, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Mannen i mitten längst fram

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov B Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Tema: Vem tror du att du är? Identitet

Tema: Vem tror du att du är? Identitet Tema: Vem tror du att du är? Identitet Avsnitt 2: Hur skapas och upprätthålls identiteter? Vad gör oss till dem vi är? Till stor del är det vårt förflutna, eller, för att vara mer exakt det vi minns av

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Nålmärken från dansk arbetarrörelsen samlat av Lennart Nyberg Göteborg och Christer Möller Eldsberga, samlingen tillhör Minnesbiblioteket.

Nålmärken från dansk arbetarrörelsen samlat av Lennart Nyberg Göteborg och Christer Möller Eldsberga, samlingen tillhör Minnesbiblioteket. Nålmärken från dansk arbetarrörelsen samlat av Lennart Nyberg Göteborg och Christer Möller Eldsberga, samlingen tillhör Minnesbiblioteket. Danmarks tavlan Vi har försökt att finna fakta om våra danska

Läs mer

HISTORIEBRUK I KURSPLANEN DAVID ROSENLUND

HISTORIEBRUK I KURSPLANEN DAVID ROSENLUND HISTORIEBRUK I KURSPLANEN DAVID ROSENLUND HISTORIA I SKOLSYSTEMET Grundskolan: ca. 25 timmar/år 1b: 80-100 timmar ca. 45% 1a1 35-50 timmar ca. 35% Kurs 2-3 ca. 20% SYFTE Undervisningen i ämnet historia

Läs mer

WHAT MAKES A GREAT PLACE? Sverker Haraldsson, Enheten för Stadslivsutveckling, Gatukontoret, Malmö.

WHAT MAKES A GREAT PLACE? Sverker Haraldsson, Enheten för Stadslivsutveckling, Gatukontoret, Malmö. WHAT MAKES A GREAT PLACE? Sverker Haraldsson, Enheten för Stadslivsutveckling, Gatukontoret, Malmö. Platsen: Malmö Folkets Park Platsen: Malmö Folkets Park Platsen: Malmö Folkets Park Platsen: Malmö Folkets

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Samtiden är nutid. Analysmodell Karl X Gustav i stickat

Samtiden är nutid. Analysmodell Karl X Gustav i stickat Samtiden är nutid Analysmodell Karl X Gustav i stickat Mål: Hur individer och grupper använt historia i vardagsliv, samhällsliv och politik. Betydelsen av historia i formandet av identiteter, till exempel

Läs mer

MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver för att hålla workshopen och i vilka moment du använder

Läs mer

socialdemokraterna Malmo BH/UL T i l l Arbetarekommunernas ordforande Kommunstyrelsegruppernas ordforande Kommunalrad och Landstingsrad

socialdemokraterna Malmo BH/UL T i l l Arbetarekommunernas ordforande Kommunstyrelsegruppernas ordforande Kommunalrad och Landstingsrad socialdemokraterna SKANES PARTIOISTRIKT NOBELTORGET 9, 214 44 MALMD TEL. 040-724 10 Malmo 1981-10-08 BH/UL T i l l Arbetarekommunernas ordforande Kommunstyrelsegruppernas ordforande Kommunalrad och Landstingsrad

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv1sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 1 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: I två program ska ni få en kortversion av de

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Var med och FÖR FRAM NYA IDÉER för att påverka Socialdemokratin och samhället Skriv en motion! Det är enkelt. Så här gör du:

Var med och FÖR FRAM NYA IDÉER för att påverka Socialdemokratin och samhället Skriv en motion! Det är enkelt. Så här gör du: Var med och FÖR FRAM NYA IDÉER för att påverka Socialdemokratin och samhället Skriv en motion! Det är enkelt. Så här gör du: En motionsskola från Norra Socialdemokratiska föreningen i Uddevalla skriva

Läs mer

Fakta om Astrid Lindgren

Fakta om Astrid Lindgren SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar en av världens mest berömda barnboksförfattare. Vi får följa Astrids liv från barn till vuxen och får lära oss om hur historier och böcker

Läs mer

Tänk om allt var svart

Tänk om allt var svart Tänk om allt var svart Och vi fick locka fram ljuset Hur skulle då ljuset se ut? Okej vad är då folkbildning? > kom ihåg att vi aldrig sett ljuset förr Vi kollar med Folkbildningsrådet EVENTUELLT

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Inled övningen med att berätta att ni ska prata om alkohol, lagar och hur dessa på olika sätt påverkar oss.

Inled övningen med att berätta att ni ska prata om alkohol, lagar och hur dessa på olika sätt påverkar oss. Du, lagen och genus Lektionslängd: 40-80 min (beroende på deltagarnas kapacitet) Material och förberedelser: Kopiera upp elevmaterial 1 till varje elev eller grupp. Syfte: Syftet med övningen är att eleverna

Läs mer

Slottet i Sunne är en konsekvens av och faktor av betydelse för den framväxande orten, och tar plats som dess mest betydande märkesbyggnad.

Slottet i Sunne är en konsekvens av och faktor av betydelse för den framväxande orten, och tar plats som dess mest betydande märkesbyggnad. S l o t t e t f r å n n o r d ö s t, t r o l i g t v i s p å 1 8 7 0 e l l e r 1 8 8 0 - t a l e t. L a n t e r n i n e n s ä g s h a t i l l k o m m i t u n d e r J o h n s s o n s t i d p å S l o t t

Läs mer

Nålmärken från Arbetarrörelsen samlingen tillhör Minnesbiblioteket.

Nålmärken från Arbetarrörelsen samlingen tillhör Minnesbiblioteket. Nålmärken från Arbetarrörelsen samlingen tillhör Minnesbiblioteket. (S.R.---) = Hänvisning till samlarrapportsnummer SAP Tavlan Vänstersidan av tavlan, rad 1 1.1 S kongress 1972, 25:e kongressen. (S.R.149)

Läs mer

Önskestad Västerås 2010

Önskestad Västerås 2010 Önskestad Västerås 2010 Ovanför dig ser du fyra flaggor som barn och unga på en fritidsgård i Västerås har tillverkat. Idén är att låta politiker och er stadsbor få ta del av deras åsikter och röster.

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Religiösa byggnader i Malmö

Religiösa byggnader i Malmö Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Religiösa byggnader i Malmö Västra Skrävlinge kyrka Övningar med lärarinstruktioner Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman i samarbete med Västra Skrävlinge

Läs mer

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Foto: Bengt A. Lundberg (1, 4, 8), Pål-Nils Nilsson (10), Rikard Sohlenius (11), Roger Blent

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2010-12-09 1.0 Malin Midler Norén Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen Syfte

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Bilder Trombäljen. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Trombäljen. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Trombäljen Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Trombäljen, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Foto taget vid Törner

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Studiemallar för grundkurser 2013

Studiemallar för grundkurser 2013 Studiemallar för grundkurser 2013 Studier är en av våra viktigaste och mest uppskattade verksamheter. Den skolning som vår studieverksamhet skapar är så viktig att det nämns som en av vår organisations

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

Vad händer på bilden?

Vad händer på bilden? Vad händer på bilden? Mål: Att kunna använda ett historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då resonemang om källornas användbarhet. Material: Skisser som

Läs mer

Raoul Wallenberg Ett liv

Raoul Wallenberg Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA symbol (sida 4) ett tecken eller en bild som betyder något diplomat (sida 8, 38, 42, 45, 50, 53) en person som arbetar för sitt lands regering i ett annat land, ofta

Läs mer

KONSTGUIDE. Skulpturer och offentlig utsmyckning i Malmö

KONSTGUIDE. Skulpturer och offentlig utsmyckning i Malmö KONSTGUIDE Skulpturer och offentlig utsmyckning i Malmö ABF Malmö 2006 Redaktion: Conny Pettersson, Jacob Faxe, Stig Johansson och Gunnar Ericson Foto, om inget annat anges: Merja Diaz Formgivning: Christer

Läs mer

Välkommen till Socialdemokraterna!

Välkommen till Socialdemokraterna! Foto: Jörgen Boström Foto: Jens Ohlsson Foto: Anders Löwdin Foto: Anders Löwdin Välkommen till Socialdemokraterna! Foto: Jens Ohlsson Foto: Jens Ohlsson Foto: Anders Löwdin Tillsammans påverkar vi framtiden!

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket (S.R.---) = Hänvisning till samlarrapportsnummer. ABF tavlan Vänstersidan av tavlan, rad 1 1.1-3 ABF, Arbetarnas bildningsförbund. 1971

Läs mer

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket (S.R.---) = Hänvisning till samlar rapportsnummer. LO-tavlan Rad 1 1.1-2 Övre raden: LO, Landsorganisationen i Sverige, bildades 1898.

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

SVERIGE UNDER KALLA KRIGET

SVERIGE UNDER KALLA KRIGET SVERIGE UNDER KALLA KRIGET Dokumentsamling om neutralitetspolitiken Sammanställd av jur. dr Rolf H. Lindholm SANTERUS i. I :, SLAG INNEHALL 4 MAJ I945 2 2 JULI I945 11 AUGUSTI 1945 12 AUGUSTI I945 2 2

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli Det här veckobrevet blir ett fjortondagarsbrev, helt enkelt för att vi inte har varit så mycket på barnhemmet p.g.a. Unicefs utbildning i Khao Lak.

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitikens framväxt och mål Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitik som historiskt fenomen De viktigaste aktörerna för stöd till kultur under olika tidsperioder:

Läs mer

Tidslinjen 100 år bakåt i tiden

Tidslinjen 100 år bakåt i tiden Tidslinjen 100 år bakåt i tiden Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid - SO, Årskurs 1-3 Syfte Förstå vad en tidslinje är och vad den kan användas till, samt ge exempel på hur olika människor

Läs mer

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket

Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket Nålmärken från Arbetarrörelsen, samlingen tillhör Minnesbiblioteket (S.R.---) = Hänvisning till samlarrapportsnummer. ABF tavlan Vänstersidan av tavlan, rad 1 1.1-3 ABF, Arbetarnas bildningsförbund. 1971

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset, Lomma Tid kl. 19:00 20:20 Beslutande Ordinarie ledamöter Se bifogad närvarolista Tjänstgörande ersättare Se bifogad närvarolista Icke tjänstgörande ersättare

Läs mer

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Fyrdagen Dagen arrangerades av Vänermuseet i Lidköping, med stöd av Vänersamarbetet (Västra Götalands-Regionen).

Läs mer

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken 4 25 66 86 FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken Nästa söndag kommer Pettson hit till Tipspromenaden

Läs mer

Söklista gravbok Björketorps församling

Söklista gravbok Björketorps församling 2014-05-07 12:04:24 X Visa gravplatser utan gravrätter Ytkod: (inget) Skyltad: 2012-06-01-2014-05-07 Kultur: (inget) 1 4 32 1 Pettersson, Georg Pettersson Georg 1 5 37 1 Jakobsson, Anders Jakobsson Johanna

Läs mer

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl 16-18 Deltagare: 16 personer, varav 9 killar, 7 tjejer Ålder: 15-19 år Workshopledare: Karin Andersson & Johanna Bratel, Disorder Deltagare

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Umeträffen, medel fr 2011-06-10 21:25 Startlista skapad av OE2003 Stephan Krämer 2008

Umeträffen, medel fr 2011-06-10 21:25 Startlista skapad av OE2003 Stephan Krämer 2008 1 av 5 2011-06-10 21:35 Umeträffen, medel fr 2011-06-10 21:25 Startlista skapad av OE2003 Stephan Krämer 2008 Bricka Namn Klubb Start H75 (6) 262949 Sven-Erik Lundgren Umeå OK 12:20:00 262236 Ivan Norsten

Läs mer

Bilder Trombäljen. Vår Bygd 1891. Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Trombäljen. Vår Bygd 1891. Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Trombäljen Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Trombäljen, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Huset i Hagen f.d. "Rotostugan",

Läs mer

21 oktober 2009. NetCity, Forskarvägen 1, Örebro. Processledning och dokumentation: David Dahlström david.dahlstrom@sisuorebro.t.se alt 070-66 33 797

21 oktober 2009. NetCity, Forskarvägen 1, Örebro. Processledning och dokumentation: David Dahlström david.dahlstrom@sisuorebro.t.se alt 070-66 33 797 21 oktober 2009 NetCity, Forskarvägen 1, Örebro och dokumentation: alt 070-66 33 797 En klubb för alla - Bred för bredden - Bredd för spetsen SYFTE Syftet med denna kväll är att titta på nuläge, framtid,

Läs mer

Månadsmöte januari 2015

Månadsmöte januari 2015 Månadsmöte januari 2015 Månadsmötet den 28 januari kunde vi åter hålla i våra "nygamla" lokaler i församlingshuset och Birgitta Jähnke hälsade alla välkomna och konstaterade att vi var många deltagare

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Nålmärken från Arbetarrörelsen samlingen tillhör Minnesbiblioteket.

Nålmärken från Arbetarrörelsen samlingen tillhör Minnesbiblioteket. Nålmärken från Arbetarrörelsen samlingen tillhör Minnesbiblioteket. (S.R.---) = Hänvisning till samlarrapportsnummer SAP Tavlan Vänstersidan av tavlan, rad 1 1.1 S kongress 1972, 26:e kongressen. (S.R.149)

Läs mer

HASSLEHOLMS SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN Box 255, Hassleholm Besoksadress: Jamvagsgatan 25, 2 tr Telefon vx Postgiro

HASSLEHOLMS SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN Box 255, Hassleholm Besoksadress: Jamvagsgatan 25, 2 tr Telefon vx Postgiro Socialdemokraterna HASSLEHOLMS SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN Box 255, 28101 Hassleholm Besoksadress: Jamvagsgatan 25, 2 tr Telefon 0451-85101 vx Postgiro 333976-9 T i l l NORRA SKANE KRISTIANSTADSBLADET

Läs mer

Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden.

Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Stadsvandring 1700-talet nya möjligheter för Malmö Stad Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Material: Karta och information kring stoppen i kartan, se nästföljande

Läs mer

Törnsfalls PRO-avdelning 50 år

Törnsfalls PRO-avdelning 50 år Törnsfalls PRO-avdelning 50 år Så började det Törnsfalls pensionärsförening bildades vid ett möte i National i Almvik den 9 maj 1954. Föreningen startade med 15 medlemmar. Ernst Renström valdes som ordförande,

Läs mer

SSU:s uppgift. Organisatoriskstrategi I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013

SSU:s uppgift. Organisatoriskstrategi I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013 I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013 1 SSU:s uppgift 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Vår uppgift är att samla unga människor med socialdemokratiska värderingar samt de unga som delar

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Smålands Bowlingförbunds förtroendevalda

Smålands Bowlingförbunds förtroendevalda Smålands Bowlingförbunds förtroendevalda 1944-1945 Ordförande Erik Georg Holm Jönköping Suppleant John Lindberg Jönköping vice Ordförande Bertil Ljungberg Gunnar Andersson Sekreterare Alvar Wärnegård Jönköping

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016/2017

Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förslag till: Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förord En verksamhetsinriktning beskiver uppgifter, mål och prioriteringar för vår organisation. Hur vi når målen och vilka metoder vi använder redovisas i

Läs mer

Namnsättning av del av Norra Bantorget till Brantingparken

Namnsättning av del av Norra Bantorget till Brantingparken Utlåtande 2011: RIII (Dnr 312-433/2011) Namnsättning av del av Norra Bantorget till Brantingparken Motion (2011:15) av Tomas Rudin (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 Organisationerna, symbolerna och musiken Föredraget behandlar nazismens symboler och vad de står för. Vi går även igenom de rasistiska organisationerna och hur

Läs mer

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan 2017 2019 KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Vi är Verdandi! för social rättvisa och ett drog- och alkoholskadefritt samhälle

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Historia, 150 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur människor har levt i det förflutna och hur samhällen har utvecklats. Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden

Läs mer

Hej Nazar! Kommunikationskanal Språkligt budskap Visuellt budskap Reklam Instagram Reklam Digitalt nyhetsbrev Reklam Sydsvenskan Reklam Fysisk katalog

Hej Nazar! Kommunikationskanal Språkligt budskap Visuellt budskap Reklam Instagram Reklam Digitalt nyhetsbrev Reklam Sydsvenskan Reklam Fysisk katalog Hej Nazar! För att ni ska lära känna er nya primära målgrupp seniorer och få förståelse för hur ni på bästa sätt ska kunna kommunicera med dessa har vi träffat män och kvinnor i åldrarna 65-82 år. Utifrån

Läs mer

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR Flytta en lektion till Katedralen! Nu vill vi satsa lite extra på gymnasieskolorna i Linköping och Katedralen i Linköping vill erbjuda

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

Rune Larsson VÅR HEMBYGD. Kolbäcks Folkets Park

Rune Larsson VÅR HEMBYGD. Kolbäcks Folkets Park Rune Larsson VÅR HEMBYGD Kolbäcks Folkets Park Kolbäcks Folkets Park Redigerad utskrift av K.A. Ragnars intervju med parkföreståndare Einar Rundgren. K.A. Ragnar, som var hembygdsföreningens förste ordförande,

Läs mer

8 / FOLKET/FLEN-KATRINEHOLM ^ I. Björkviks Krösapolka har franskt ursprung

8 / FOLKET/FLEN-KATRINEHOLM ^ I. Björkviks Krösapolka har franskt ursprung 8 / FOLKET/FLEN-KATRINEHOLM - - - - ^ I Björkviks Krösapolka har franskt ursprung Torsdag 26 september 1991 13 Björkviksbor lär Sverige dansa krösapolka Mitt på blanka eftermiddagen dansades det polka

Läs mer

Jag är tacksam för synpunkter och medskick, fördelen med en studiehandledning som sprids digitalt är att det är lätt att uppdatera den.

Jag är tacksam för synpunkter och medskick, fördelen med en studiehandledning som sprids digitalt är att det är lätt att uppdatera den. Samhällsbygge pågår, om studiehandledningen Den här studiehandledningen är skriven i steg, anpassat för kvällsstudier. Självklart går det lika bra att använda den för en heldag eller för en helgkurs; tanken

Läs mer

Ett steg fram. Förberedelse. Genomförande

Ett steg fram. Förberedelse. Genomförande Ett steg fram Vilka möjligheter du har till jobb, bostad och utbildning varierar mycket beroende på exempelvis din hudfärg, kön och sexualitet, vilken klass du kommer ifrån och vilken funktionsförmåga

Läs mer

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Detta var bra 333 Varierat program teori/övningar. Positiva och inspirerande ledare. Bra grupp: åldersblandat o könsfördelat. Öppenhet i gruppen.

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Kurs: Historia. Kurskod: GRNHIS2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Historia. Kurskod: GRNHIS2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Historia Kurskod: GRNHIS2 Verksamhetspoäng: 150 Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden och perspektiv på framtiden. På så sätt påverkar det förflutna

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

Olof Palme ett liv ORDLISTA TOMAS DÖMSTEDT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Olof Palme ett liv ORDLISTA TOMAS DÖMSTEDT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA Mordet revolver (sida 4, rad 6) en pistol där magasinet är en trumma snuddar vid (sida 4, rad 7) nuddar litegrann Uppväxten förekom (sida 8, rad 12) fanns förtryck (sida

Läs mer

IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås

IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås En del av MittMedia + KROKOMS KOMMUN 16:08 IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås IT-entreprenören Dan Olofsson tar nya grepp för att unga familjer ska

Läs mer

Fakta om Marcus och Martinus

Fakta om Marcus och Martinus SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Marcus och Martinus. Du kommer att lära dig massor av fakta om killarna. Du kommer bland annat att få svar på följande frågor:

Läs mer

Martin Palmqvist. Döden från skyn

Martin Palmqvist. Döden från skyn Martin Palmqvist Döden från skyn Martin Palmqvist DÖDEN FRÅN SKYN Ester Hård 1 Författarens förord Denna deckare utspelar sig i en påhittad stad i Sverige. Staden är stor. Över två miljoner invånare.

Läs mer

Mynta och de mystiska stölderna

Mynta och de mystiska stölderna SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta ska på läger med sitt fotbollslag över helgen. Under lägret börjar det hända mystiska saker. Siris surfplatta försvinner, nästa dag är Eriks dator borta

Läs mer