Demonstration för en vinkelgivare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Demonstration för en vinkelgivare"

Transkript

1 Akademin för Innovation, Design och Teknik Demonstration för en vinkelgivare Examensarbete, produktdesign formgivning Kurskod: KPP106 Ämne: Produkt och Processutveckling 15 högskolepoäng, C nivå Högskoleingenjörsprogrammet Innovation och produktdesign Författare: Boris Mrden Uppdragsgivare: Eskilstuna Elektronik Partner AB Handledare (företag): Mikael Joki Handledare (högskola): Ragnar Tengstrand Examinator: Rolf Lövgren

2 Abstract/Sammanfattning Målet med detta projektarbete var att hjälpa Eskilstuna Elektronik Partner AB(EEP) att demonstrera sin nya produkt, vinkelgivaren, på bästa möjliga sätt. Företaget ville att deras produkt skulle fästas på en leksaksgrävmaskin som därefter skulle skaka i en periodisk svängning och på så sätt visa framtida kunder att deras nya produkt fungerar. EEP ville även ha en demonstrationsmonter för att vis upp sin produkt. Problemet som projektgruppen ställdes mot var hur man skapar periodiska svängningar i en leksaksgrävskopa samt hur man skapar en estetiskt tilltalande monter som ska locka till sig kunder. För att ta reda på detta gjordes en produktutvecklingsprocess där olika metoder tillämpades för att få en bättre bild av vad som behöver göras och hur. Flertalet koncept togs fram och analyserades tills projektgruppen till slut valde de med mest potential. Slutlösningen blev en svängningssimulator som består av en massa som är kopplad till en elmotor och som ska snurra och skapa obalans. Projektgruppen kom fram till att detta skapade periodiska svängningar bäst i en legsaksgrävskopa. En demonstartions monter gjordes också. 3D modelleringar av dessa gjordes för att få en bättre bild av en färdig produkt innan konstruktion skulle påbörjas. Efter ett långt arbete kom projektgruppen fram till följande resultat (se Bild 1). Projektgruppen och EEP är båda mycket nöjda med det slutgiltiga resultatet. Bild 1 Färdig produkt 2(57)

3 Förord Författaren vill tacka Eskilstuna Elektronik Partner AB:s Mikael Joki och Jimmy Hogbrink som gett projektgruppen möjligheten till detta examensarbete. Författaren vill även tacka handledaren Ragnar Tegnstrand och Håkan Mattson för deras hjälp under projektets gång. 3(57)

4 Innehåll 1 INLEDNING DEFINITIONER SYFTE OCH MÅL PROJEKTDIREKTIV PROBLEMFORMULERING PROJEKTAVGRÄNSNINGAR UPPDRAGSGIVARE TEORETISK BAKGRUND OCH LÖSNINGSMETODIK GANTT SCHEMA FUNKTIONSANALYS KRAVSPECIFIKATION QFD (QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT) BRAINSTORMING PUGHS MATRIS CAD (COMPUTER AIDED DESIGN) FMEA (FAILURE MODE EFFECT ANALYSIS) PIPS TILLÄMPAD LÖSNINGSMETODIK UTGÅNGSPUNKT Gantt schema ANVÄNDARSTUDIER & PRODUKTKRAV Marknadsundersökning Kravspecifikation QFD Funktionsanalys KONCEPT OCH VISUALISERING Brainstorming Idégenerering skisser Koncept UTVÄRDERING OCH KONCEPTVAL Pughs matris CAD konstruktion JUSTERING OCH GENOMFÖRANDE FMEA Tillverkning av produkt UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING PIPS RESULTAT ANALYS SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER REFERENSER (57)

5 Bilageförteckning BILAGA 1 GANTT SCHEMA BILAGA 2 LÄGESRAPPORT BILAGA 3 KRAVSPECIFIKATION BILAGA 4 QFD BILAGA 5 FUNKTIONSANALYS BILAGA 6 BRAINSTORMING (MINDMAP) BILAGA 7 PUGHS MATRIS BILAGA 8 FMEA BILAGA 9 PIPS BILAGA 10 VINKELGIVARE (DATABLAD) BILAGA 11 GRÄVMASKIN (PRODUKTBLAD) (57)

6 1 Inledning Detta examensarbete är ett grupprojekt i ett samarbete mellan Mälardalens Högskola och Eskilstuna Elektronik Partner AB (EEP). Uppdraget som projektgruppen ska arbeta med är att ta fram en svängningssimulator och en monter. EEP har utvecklat en ny typ av vinkelgivare och vill presentera produkten på marknaden på ett bra sätt. Denna rapport kommer att visa projektgruppens produktutvecklingsprocess av en svängningssimulator och en monter. Med hjälp av olika metoder och verktyg kommer projektgruppen att utveckla ett koncept för svängningssimulatorn och montern. Båda koncepten kommer därefter att tillverkas till färdiga fysiska produkter. Närmare förklaring till dessa olika begrepp hittas i nästa kapitel. 2 Definitioner Här förklaras alla viktiga begrepp som vid olika tillfällen tas upp i rapporten. Förklaring till dessa beskrivs nedan för bättre förståelse. Författaren till rapporten hoppas att detta ska underlätta läsningen. EEP Eskilstuna Elektronik Partner AB. Uppdragsgivaren och kunden. Vinkelgivare Detta är EEP:s första egna produkt och används idag på grävare/kran fordon. Vinkelgivaren monteras på en skopa/axel för att mäta vinkel mot g kraften. Skillnaden mot andra vinkelgivare på marknaden är att EEPs produkt filtrerar bort alla periodiska svängningar som kan uppstå. Fullständig beskrivning hittas i datablad i bilaga 10. Projektgruppen Dessa är de personer som har arbetat med själva projektet. Boris Mrden Författaren till rapporten, Idégenerering, konceptritning, dokumentering, CAD, konstruktion. Andreas Larsson Idégenerering, dokumentering, CAD, konstruktion. Jelena Pogarcic Projektledare, idégenerering, dokumentering, konstruktion Grävmaskin Leksaksgrävmaskinen i sin helhet. Fullständig produktblad hittas i bilaga 11. Grävskopa Del av leksaksgrävmaskinen, skopan som den gräver med. Periodiska svängningar Vibration är en svängningsrörelse och med periodisk menas en funktion som upprepar sig. 6(57)

7 Svängningssimulator Svängningssimulator är ett namn som projektgruppen valt att kalla produkten som ska skapa periodiska svängningar i leksaksgrävmaskinen. Monter Detta är ett "skyltfönster" för produktplacering. Den gör att kunden kommer närmare av vad det är ett företag vill visa upp och eventuellt få en bättre känsla för produkten än om den enbart hade visats på bild. Denna monter ska visa upp det färdiga produkten. Mindmap (Tankekarta) Detta är en karta över en tankeprocess. Den ritas med en centrumbild och olika nyckelord som kopplas med grenar till centrumbilden. Mindmap kan innehålla texter, bilder, symboler m.m. Projektets mindmap hittas i bilaga 6. 3 Syfte och mål Syftet med projektet är att ta fram en färdig lösning som gör att EEP:s leksaksgrävmaskin vibrerar periodiskt. Demonstrationsbordet som grävmaskinen ska stå på ska ha ett modernt och intressant utseende som plockar upp lite av EEP:s formspråk. Målet är att skapa en estetiskt tilltalande svängningssimulator och monter som ger tillräckligt starka vibrationer på leksaksgrävskopan att EEP kan demonstrera sin produkt på bästa möjliga sätt. 4 Projektdirektiv Dessa är direktiven som projektgruppen fick från uppdragsgivaren EEP. Direktiv på utförandet av svängningssimulatorn: Skapa periodiska svängningar Passande design En kvantitet av 1 styck Kostnader ska hållas så låga som möjligt Hålla låg ljudnivå Vara portabel Möjlighet att ansluta till strömkälla Reservdelar ska kunna bytas ut Kunna transporteras i personbil av kombimodell Ska inte vara svår att manövrera Direktiv på utförandet av presentationsmontern: Få plats i personbil av kombimodell (max 1,5 x 1,5 m) Ha en modern design som lockar till besök. Design som kan härledas till EEP Vara portabel Vara stabil 7(57)

8 5 Problemformulering Projektet syftar till att besvara följande huvudfrågeställningar: Hur kan vi skapa svängningar i en leksaksgrävmaskin? Hur ska vi skapa ett presentationsbord som är portabelt men samtidigt estetiskt attraktivt? För att få svar på dessa behöver vi ställa följande frågor: Vilket är det optimala placeringen för svängningssimulatorn på leksaksgrävskopen? Vilken design på svängningssimulatorn skapar periodiska svängningar bäst? Vilka funktioner är nödvändiga respektive önskvärda för en svängningssimulator? Se funktionsanalys i bilaga. Vilka funktioner är nödvändiga respektive önskvärda för ett presentationsbord? Se funktionsanalys i bilaga. 6 Projektavgränsningar Alla projektdirektiven (se kapitel 4 Projektdirektiv) inkluderas också i avgränsningen av arbetet då dessa ställts som krav av uppdragsgivarens. Projektgruppen kommer att tillverka både svängningssimulatorn och presentationsbordet i Mälardalens Högskolas verkstad. CAD modeller av olika lösningar kommer att göras. Projektet täcker 15 högskolepoäng och vi kommer att lägga ner motsvarande tid på arbetet. Projektet kommer att redovisas i en rapport som påvisar designprocessen som högskolan använder sig av. 7 Uppdragsgivare Eskilstuna Elektronik Partner AB (EEP) Projektets uppdragsgivare. Detta företag erbjuder helhetslösningar från idé till produkt, med fokus på just produktionsanpassad konstruktion. Företaget bildades 1991 av Mikael Joki och Anders Mako och hette först Eskilstuna Elektronikproduktion AB men bytte sedan till nuvarande namn år Har idag 37st anställda. Projektgruppens kontakter på företaget har varit följande: * Mikael Joki VD och Marknad mikaeljoki@eepab.com * Jimmy Hogbrink konstruktion jimmyhogbrink@eepab.com 8(57)

9 8 Teoretisk bakgrund och lösningsmetodik I detta kapitel kommer projektgruppens teoretiska referensram att beskrivas. Här redogörs vilka metoder och verktyg som har använts. Motivering till varför dessa metoder och verktyg har valts kommer att redogöras. Resultatet av dessa då de tillämpats i detta projekt kommer att presenteras i kapitel Gantt schema Projektutveckling kräver en bra schema som beskriver arbetets olika faser. Gantt schema är ett sådant schema som visar vad som ska göras och när det ska göras. Schemat är ett diagram som löper på en tidsaxel. Längden på tidsaxeln beror på projektets arbetstid. I schemat uppskattar man ungefär hur lång tid olika moment i projektet kommer att ta tid och när de borde vara klara. Man för även in hur mycket av arbetet som är avslutat vilket ger en bättre bild av hur man ligger till i tidsplaneringen. Gannt schema hjälper att hela tiden veta vart är det som ska göras och hur man ska gå vidare. Ett problem med schemat är att göra en tidsuppskattning som är bra för ens projekt då själva arbetstiden kan skilja sig lite från ursprungsplaneringen Funktionsanalys En funktionsanalys används för att hjälpa till att analysera en produkts alla funktioner och samspelet mellan dessa. Man rangordnar alla tänkbara funktioner i produkten i ordningen; huvudfunktion, delfunktion, underfunktion och stödfunktion. Detta verktyg hjälper till att fördjupa sig in i designproblemet och hjälper till att förstå kundkraven bättre. 1 Huvudfunktion Huvudfunktion Varför? Delfunktion Delfunktion Delfunktion Delfunktion Underfunktion Underfunktion Underfunktion Hur? Stödfunktion Stödfunktion Stödfunktion Stödfunktion Bild 2 Funktionsanalys 1 Österlin, Design i fokus. 9(57)

10 8.3 Kravspecifikation Kravspecifikation är ett väldigt viktigt dokument som styr ett projekt i rätt riktning och lyckat resultat. Med hjälp av den får man en bättre bild av de kund som den nyutvecklade produkten ska uppfylla. Dessa krav är tekniska, ergonomiska, utseendemässiga och miljömässiga och ska vara ställda av kunden/marknaden som produkten är ämnad åt. I kravspecifikationen ska alla krav på produkten sammanställas på ett välformulerat sätt och ska helst enbart innehålla de viktigaste önskemålen. Om inte kan de viktigaste önskemålen ha missats pga andra mindre viktiga önskemål tagit plats. Här är QFD ett bra verktyg som man kan använda för att se vilka önskemål som är mest konkreta QFD (Quality Function Deployment) QFD är en viktig metod för att kunna ta reda på marknadens och kundernas önskemål och krav och därefter göra dem till mätbara. Detta kan ske genom intervjuer, omvärldsanalyser mm. där olika kundkrav kan uppstå. Därefter värderar man kraven på en skala 1 5, där skala 5 är viktigast, och jämför dem mot produktegenskaperna som är nödvändiga för att produkten ska kunna fungera. Värdet mellan kundkrav och produktegenskaper kallas för sambandsvärde och skrivs som 1(samband), 3(stark samband), och 9(mycket stark samband). För att beräkna egenskapsvikten för alla funktioner och därmed veta vilka egenskaper som är viktigast att koncentrera sig på, ska man multiplicera kravvikten med sambandsvärdet. En konkurrentanalys kan göras för att se hur ens produkt uppfyller kundkraven jamfört med konkurrenternas. QFD är en metod som används oftast i de första faserna i produktutvecklingen. Krav som är inte helt konkreta kan definieras tydligare med hjälp av QFD för att bättre tillämpas i kravspecifikationen. 2 Bild 3 QFD 2 Österlin, Design i fokus. 10(57)

11 8.5 Brainstorming Brainstorming är en klassisk metod för att kreativt generera många idéer. Den går ut på att ett antal människor funderar tillsammans runt ett gemensamt problem. Problemet ska formuleras tydligt så att alla inblandade förstår syftet. Huvudmålet är att få fram ett större antal nya idéer under en kortare tid. Det är viktigt att påpeka att ingen idé är för dålig vilket är en bra sak då man inte ska känna sig låst Pughs Matris Under produktutvecklingsprocessen då man har utvecklat fram ett antal olika koncept behöver man vet vilka koncept som bäst lämpade att gå vidare med och ta bort de som är sämre lämpade. Med hjälp av Pughs matrisen kan man på ett relativt enkelt och logiskt sätt jämföra olika koncept. Alla koncepten betygsätts i matrisen med åtanke på olika kund och marknadskrav och deras vikt. Koncepten bedöms med antigen 1, 0 och +1. Efter att man gått igenom alla koncept betygsätts dessa och de koncept som fått bäst betyg och därmed motsvarar kraven bäst går vidare för fortsatt utveckling CAD (Computer Aided Design) Med CAD menas användning av dator teknologi för design av olika objekt i 3D. CAD består inte enbart av detta utan kan även skapa tekniska ritningar, lägga till olika material till objekt, dimensioner, toleranser m.m. CAD program gör det enkelt att designa bättre produkter på mycket kortare tid. 5 Ett vanligt program som används är SolidWorks FMEA (Failure Mode Effect Analysis) FMEA är en metod som hjälper till att hitta felrisker i en produkt innan produktion. Genomförandet sker genom att man går igenom en produktionsprocess eller konstruktion för att finna eventuella fel, orsaken till felen och vad som sker efter att de inträffat. FMEA kan utföras i samband med konstruktion och/eller i tillverkningsprocessen. I alla projekt kan eventuella brister finnas, med hjälp av FMEA kan man få bättre bild av hur allvarliga bristernas är och hur viktigt det är att de åtgärdas. Detta ger en bättre underlag för vidare utvecklingsarbete PIPS Detta är ett verktyg för att utvärdera ens arbete i produktutvecklingsprocessen. PIPS kan ses som en sorts checklista i ett arbete som visar hur man ligger till och vad man bör förbättra tills nästa gång. Det finns fem faser i verktyget som har ett antal frågor som ska besvaras på en skala 1 5 där 5 är högst, och det är här man får en överblick på arbetets framfart. 3 Österlin, Design i fokus (57)

12 9 Tillämpad lösningsmetodik Här kommer projektgruppen visa det produktutvecklingsprocess som har använts för att nå detta projekts mål. Här visas hur alla olika metoder har tillämpats och vilka resultat som de har visat.? Utgångspunkt Gantt-schema Användarstudier & produktkrav Funktionsanalys QFD Kravspecifikation Koncept och visualisering Brainstorming Idé Koncept Utvärdering & konceptval Pughs matris CAD Justering och genomförande FMEA Konstruktion Uppföljning och utvärdering PIPS! Bild 4 Produktutvecklingsprocess 12(57)

13 9.1 Utgångspunkt Gantt schema Projektgruppen började med att planera projekttiden i form av en Gannt schema som skulle användas för att få en bättre uppfattning av produktutvecklingsprocessen. För fullständig tidsplanering se bilaga Användarstudier & produktkrav Marknadsundersökning Pga att detta uppdrag åt EEP är en produkt som ska tillverkas i ett exemplar och inte vara beroende av konkurrenter hade projektgruppen svårt att göra en fullständig marknadsundersökning. Projektgruppen kom fram till efter marknadsundersökningen att det inte heller fanns några konkreta konkurrenter att studera. Det lösningar som hittades var följande: Cot Rocker En rad vibrationsplattor som används på babysängar för att vagga dem till sömn. 8 Londa slipmaskin En vanlig slipmaskin. Får till svängningar vid användning. Vibratorplatta Abilica Vibro Vibratorplatta för träning som man står på samtidigt som den vibrerar. 9 Gyroboll Powerball En leksaksprodukt som är rund och har ett snöre i mitten som dras och som får gyrobollen att vibrera vibro medio/ 10 warehouse.com/descpageflex DFPBGB.html 13(57)

14 9.2.2 Kravspecifikation Kravspecifikationen gav projektgruppen en bättre bild av vad som behöver göras för att nå målet. Ett antal konkreta krav som var viktiga att inkluderas lades fram av EEP. Ej konkreta krav definierades tydligare med funktionsanalysen och QFD:n och infogades i kravspecifikationen. Produktkraven valde projektgruppen att koncentrera sig mest på, detta pga att de var viktigast för att projektet skulle gå vidare. Pga att produkten ska tillverkas i ett exemplar och inga konkreta konkurrenter finns hade projektgruppen svårt att få tillgång till alla delar i en kravspecifikation. Krav Svängningssimulator Huvudkraven för svängningssimulatorn som EEP lade fram var följande: Skapa periodiska svängningar Vara portabelt Kunna transporteras i personbil av kombimodell Passande design Kostnader ska hållas så låga som möjligt En kvantitet av 1 styck Andra önskvärda krav: Hålla låg ljudnivå Möjlighet att ansluta till strömkälla Reservdelar ska kunna bytas ut Ska inte vara svårt att manövrera Krav Monter Huvudkraven för montern som EEP lade fram var följande: Få plats i en personbil av kombimodell (max 1,5 x 1,5 m) Design som kan härledas till EEP Vara portabel Andra önskvärda krav: Ha en modern design som lockar till besök. Fullständig kravspecifikation hittas i bilaga 3. 14(57)

15 9.2.3 QFD I QFD:n sammanställde projektgruppen alla krav som lades fram av EEP. Kraven jämfördes också med konkurrenter som hittades i marknadsundersökningen. Två QFD analyser gjordes, en till svängningssimulatorn och en till montern QFD analys av svängningssimulator: Ett problem här var att hitta konkreta konkurrenter då detta produkt till viss del är oberoende av konkurrenter så länge det uppfyller önskvärd funktion. Med detta i åtanke tittade projektgruppen närmare på konkurrenters produkter som kunde bidra till att lösa problemet med att hitta bästa lösningen till funktionen. Projektgruppen valde att titta närmare på produkter som kan skapa periodiska svängningar och de produkter som valdes att analyseras närmare var Cot Rocker, Londa slipmaskin, Vibratorplatta Abilica Vibro och Gyroboll Powerball. Projektgruppen analyserade fram följande egenskaper: Produktegenskap Egenskapsvikt Målvärde 1. Form 225 Cirkulär form 2. Placering 201 På maskin 3. Ytterdimension 156 5x5 cm QFD analys av monter: Även här hade projektgruppen problem med att hitta konkreta konkurrenter då detta produkt inte är beroende av konkurrenter. Pga detta valde projektgruppen att ej inkludera någon konkurrentanalys utan valde istället att koncentrera sig på vilka produktegenskaper som var mest intressanta att få fram. Projektgruppen kom fram till följande egenskaper: Produktegenskap Egenskapsvikt Målvärde 1. Materialval 153 Furu (trä) 2. Form 144 Rektangulär form 3. Ytterdimension 126 1,5x1,5 m Kommentar: Dessa valda produktegenskaper fick i både svängningssimulatorn och montern högsta egenskapsvikt i analysen. QFD:n visar här att projektgruppen ska fokusera sig främst på formen, placeringen och ytterdimensionen i utvecklingen av svängningssimulatorn. Materialval, form och ytterdimension ska fokuseras på vid utvecklingen av monter. Fullständig QFD hittas i bilaga 4. 15(57)

16 9.2.4 Funktionsanalys För att få en bättre förståelse över en svängningssimulator och en monter gjordes en funktionsanalys för båda. Resultatet gav projekt gruppen en klarare bild av vad som behövs fokuseras på. Fullständiga funktionsanalyser hittas i bilaga 5. Funktionsanalys svängningssimulator Svängningssimulatorns funktionsanalys tex visade projektgruppen att det viktigaste var att skapa periodiska svängningar och för att göra det behövs motordrift. Motordrift i sin tur behöver strömförsörjning och möjlighet att fästas på grävmaskinen. De funktioner som inte var nödvändiga men önskvärda var bla hållbarhet och smidig användning. Huvudfunktion Periodiska svägningar Delfunktion Motordrift Strömförsöjning Möjlighet att fästas På/Av Funktion Justering av styrka Stödfunktion Hållbarhet Smidig användning Attraktivt utdeende Låg ljudnivå Liten plats Bild 5 Funktionsanalys av svängningssimulator 16(57)

17 Funktionsanalys monter Svängningssimulatorns funktionsanalys visade att det viktigaste funktionen var att skapa portabilitet och oftast för detta krävs låg vikt och storleksbegränsning. För att få låg vikt behöver man lätt material. De funktioner som inte var nödvändiga men önskvärda var bla design, förståelse och smidig användning. Huvudfunktion Portabilitet Delfunktion Låg vikt Storleksbegränsning Lätt material Stödfunktion Design Smidig användning Belastningsförmåga Miljövänlig Förståelse Hållbarhet Bild 5 Funktionsanalys av monter 17(57)

18 9.3 Koncept och visualisering Efter funktionsanalys, konkurrentanalys och kundkrav började projektgruppen generera idéer och olika förslag. Alla koncept och förslag genererades ganom brainstorming i två olika faser Brainstorming Fas 1 Första brainstorming skedde hos EEP lokaler där grävmaskinen presenterades för första gången för projektgruppen. Maskinens olika funktioner testades, dess vikt analyserades, tålighet och storlek. Därefter diskuterade projektgruppen tillsammans med Jimmy Hogbrink, konstruktör på EEP, om var en eventuell svägningssimulator bör placeras och hur stor kraft som behövs för att skapa periodiska svängningar. Kommentar: Det projektgruppen kom fram till var att det inte behövdes alldeles för stor kraft för att skapa periodiska svängningar i leksaksgrävmaskinen. Bild 6 Besök hos EEP Fas 2 Under projektgruppens andra brainstorming fördes en närmare diskussion kring vart svängningssimulatorn bör placeras för att bäst kunna skapa periodiska svängningar samt hur den skulle kunna se ut och fungera. En mindmap gjordes i samband idégenerering där olika förslag på form och placering diskuterades (se bild 7). Fullständig mindmap över brainstorming hittas i bilaga 6. Bild 7 Mindmap av brainstormingen 18(57)

19 Alla idéer sorterades i någon av följande tre lösningsförslag: Sitta på maskinen (grävmaskinen) Sitta i bordet (montern) Sitta i skopan (grävmaskinens skopa) Under denna diskussion genererades en antal skisser som projektgruppen tyckte skulle passa in i lösningsförslagen. Alla medlemmar i projektgruppen fick komma på ett antal idéer Idégenerering skisser Här är några av de olika förslag till svängningssimulatorn som gruppen skissade fram: Bild 8 Första skisserna på svängningssimulatorn 19(57)

20 Projektgruppen började också diskutera kring hur montern skulle kunna se ut och idégenererade fram några skisser på dess utseende. Här är några av de olika förslag som gruppen skissade fram: Bild 9 Första skisserna på montern Kommentar: Projektgruppen fick här en bättre bild av hur produkten skulle kunna se ut och fungera tack vare att man började få en visuell bild av den framtida produkten. 20(57)

21 9.3.3 Koncept Projektgruppen analyserade alla olika skisser på produkten och förde en diskussion angående vilka koncept var intressanta nog att göra en ytterligare analys på. Nio olika koncept till svängningssimulatorn och tre koncept till montern valdes för vidare analys. Projektgruppen försökte få in företagets färger i designen. Följande är samtliga valda koncept av svängningssimulator och montern med kommentarer: Koncept: Gummisnurren Detta koncept ser intressant ut dock lite svårhanterat. En stålbit sitter fast i mitten på en motor samtidigt som en tjockare gummiband sitter runt stålbiten. Då motorn och stålbiten snurrar lyfts grävmaskinen från marken i periodiska svängningar. Gummibandet förhindrar att grävmaskinen rör sig i sidled. Bild 10 Gummisnurren Koncept: Kugghjulet Komplext men intressant design. Detta koncept fungerar på ett liknande sätt som konceptet Gummisnurren fast motorn snurrar på ett kugghjul som lyfter upp grävmaskinen och skapar periodiska svängningar. Det finns en liten aluminiumplåt i botten för att förhindra att grävmaskinen rör sig i sidled. Placeringen är baksidan av grävmaskinen. Bild 11 Kugghjulet Koncept: Obalans Detta är ett koncept som ser relativt enkel att utföra. En obalanserad tyngd sitter fast på en vanlig motor och då rotationen sker skapas svängningar. Formen är simpel men ser intressant ut. Placeringen är baksidan av grävmaskinen. Bild 12 Obalans 21(57)

22 Koncept: Snäckan Ett koncept som fungerar på det sätt att en elmotor är kopplad till en snäckliknande form och då den snurrar vrider den på en massa som sitter fast på en fjädring. Då snäckan roterar trycks fjädringen in och när ett fullt var har gått släpps fjädringen och grävmaskinen börjar svänga i sidled pga massan. Placeringen är baksidan av grävmaskinen. Bild 13 Snäckan Koncept: Spiralkolven Detta koncept fungerar på ett liknande sätt som koncepten Gummisnurren och Kugghjulet. Motorn sitter fast i en liten axel som sticker ut i sidled i botten. Axel i sig sitter inne i en kolv som har en tjock tråd på en av inre sidorna. Då motorn och kolven snurrar lyfts axeln längs tråden upp så långt den kan tills den faller igen och börjar om. På detta sätt lyfts grävmaskinen upp och ner från marken och det bildas svängningar. Placeringen är baksidan av grävmaskinen. Bild 14 Spiralkolven 22(57)

23 Projektgruppen gjorde även koncept som inte enbart koncentrerade sig på baksidan av grävmaskinen. Grävskopan varen intressant plats för en svängningssimulator. Några koncept där svängningssimulatorn inte sitter på grävmaskinen gjordes också. Koncept: Gyrobollen Ett enkelt koncept där en gyroboll (en leksak som skakar när man drar i dess tråd) kunde sitta i grävskopan. En motor skulle dra i gyrobollens tråd samtidigt som den satt fast längs en rund axel. Då den började skaka skulle det uppstå svängningar. Bild 15 Gyrobollen Koncept: Obalanshjulet Detta är ett liknande koncept som Obalans konceptet fast enda skillnaden är att denna sitter i grävskopan. En motor sitter på en axel och är kopplad till en massa som hänger på en ståltråd. Då motor och massan snurrar bildas det periodiska svängningar. Bild 16 Obalanshjulet 23(57)

24 Koncept: Metallkulan Detta koncept är en lösning där svängningssimulatorn placerades i montern. Under ytan som grävmaskinen kommer att stå på kommer det att finnas fyra kulor i små bägare som håller upp bordsskivan. På sidorna av bordsskivan finns gummiband som förhindrar den att rulla iväg. En elmotor är kopplad till bordsskivan och då den börjar snurra följer bordsskivan med i olika riktningar pga kulorna under, men tack vare gummibanden kommer den tillbaka till samma plats. Detta medför till att grävmaskinen skakar och svängningar skapas. Bild 17 Metallkulan Koncept: Metallkulan Detta är också ett koncept där svängningssimulatorn finns i bordet istället för på grävmaskinen. Enkelt förklarat så ska denna koncept fungera som en vagga där grävmaskinen vaggas fram och tillbaka av två halvt cirkelformade rör. Hela bordsskivan är kopplad till en elmotor som vaggar den fram och tillbaka med hjälp av rören. Bordsskivans kanter är kopplade till fjädringar som ser till att grävmaskinen får en svängnings effekt. Bild 18 Vaggan 24(57)

25 Koncept: Monter A Första konceptet på montern. Projektgruppen ville skapa en utomhusmiljö med en känsla av företagets färger som är grönt, svart och vitt. Företagets logga placerades på sidan av montern. Bild 19 Monter A Koncept: Monter B Samma design som första konceptet förutom att företagets logga gjordes större och placerades uppe i högra hörnet. Bild 20 Monter B Koncept: Monter C Denna design har istället för en naturmiljö en mera industriell miljökänsla. Företagets logga placerades på sidan och upp i högra hörnet. Bild 21 Monter C 25(57)

26 9.4 Utvärdering och konceptval Pughs matris Med många olika koncept var det viktigt att kunna jämföra alla koncept med varandra. Projektgruppen använde en Pughs matris där alla konceptens egenskaper värderades mot en referens med 2 (mycket sämre), 1 (sämre), 0 (lika bra), + 1 (bättre) och +2 (mycket bättre) och därefter viktades dessa för att se vilka som uppfyllde kraven bäst. Projektgruppen gjorde först ett besök hos EEP och testade alla koncept på lego (se bild 22). Alla valda koncept lyckades skapa svängningar som kunde bekräftas i en osiloskop som EEP bidrog med (se bild 23). Därefter värderades alla koncept i Pughs matrisen med konceptet Gyrobollen som referens, se bild 15. Bild 22 Legomodell av kugghjulet Bild 23 Test med osiloskop De koncept som värderades högst i matrisen visas i följande tabell. Fullständig Pughs matris hittas i bilaga 7. Konceptanalys svängningssimulator De fem intressantaste koncepten: Koncept Viktad summa + 1. Obalanshjulet Obalans bak Snäckan Spiralkolven Metallkulan Projektgruppen valde det koncept som fick flest plus då det inte enbart uppfyllde kraven bäst men också skapade periodiska svängningar bättre än alla andra koncept i legotestningen. Motivering varför bordsidéerna inte kom med var pga att de krävde för stor motor (blir högljudd) och de periodiska svängningarna blev inte tillfredsställande för projektet. 26(57)

27 Valt koncept Val av koncept obalanshjul i skåpa var pga att den skapade bästa svängningar och hade mest egenskaper som stämde överens med kraven. Bild 24 Obalanshjulet Konceptanalys monter Pga av att alla koncept av montern hade samma funktioner och dimensioner tyckte projektgruppen att en pughs matris inte var nödvändig, koncept valdes därmed efter projektgruppen bakgrund inom industridesign och produktutveckling. En design som skulle fånga EEP känslan på bästa sätt valdes. Gruppen ville fånga in känsla av en naturmiljö med starka färger för att få högre synbarhet och skapa nyfikenhet hos kunder. Val av färg gjordes efter EEPs företagsfärger. Valt koncept Koncept A valdes pga att den hade en hög synbarhet och intressant design samt att den har en stor logga. Projektgruppen tyckte att om logotypen var på sidan istället som på bilden (bild 25 )så skulle den inte synas lika bra. Gummikulorna var en intressant ide från början men vi insåg att de inte följde företagets färger på ett bra sätt och så var de inte speciellt estetiskt tilltalande. Bild 25 Monter B 27(57)

28 Konceptförbättring Svängningssimulator Efter noggrannare studie av skopan insåg projektgruppen att en rund behållare behövdes som kunde sättas fast i skopan och som skulle hålla motorn på plats. Detta skulle möjliggöra att motorn kan bytas ut på ett enkelt sätt. Tre hål gjordes i behållaren där tre skruvar skulle sitta som skulle hålla i motorn. Projektgruppen valde tre längre skruvar ifall en mindre motor används så kunde skruvarna nå den också. Denna modell gjordes till en tillfällig fysisk prototyp för att kontrollera att den funkade. Massan som skulle roteras placerades närmare motorn för att spara plats i skopan men även få till rätt svängningar. Bild 26 Slutkoncept Monter Projektgruppen tyckte att ingen konceptförbättring behövdes göra på montern eftersom det inte var nödvändigt då konceptet uppfyllde funktionen. 28(57)

29 9.4.2 CAD konstruktion Efter valet av slutgiltiga koncept fortsatte projektgruppen med att konstruera dem vidare i CAD. Slutkoncepten modellerades för få en bättre bild hur de skulle se ut innan man började tillverka dem. CAD modellerna skapades i programmet SolidWorks. Rendering gjordes på modellerna för att få en fotorealistisk bild av hela produkten. Med detta kunde projektgruppen med ett bra och icke kostsamt alternativ se hur den färdiga produkten skulle se ut utan innan den tillverkades. Följande är bilder på alla CAD modeller: Bild 27 Svängningssimulator som 3D modell Bild 28 Monter som 3D modell 29(57)

30 CAD modellerna gav en bra helhetsbild och kunde användas därefter som grund under tillverkningen av produkterna. Följande bild är en 3D modellering av hur det slutgiltiga produkten bör en ut i verkligheten. Bild 29 Färdig produkt i 3D 30(57)

31 9.5 Justering och genomförande FMEA Projektgruppen listade alla tänkbara fel som troddes skulle kunna ske med den färdiga produkten. Detta skulle ge en bättre bild av eventuella brister i konstruktionen innan den påbörjades. Fullständig FMEA hittas i bilaga 8. Feleffekt som hade störst risk att ske med svängningssimulator var att obalanjhjulet släpper från motorn och att fästet släpper från motorn eller skopan. Dessa åtgärdas genom att alla komponenterna fästs ordentligt. Fel som hade störst risk att ske med montern var att den kan gå sönder vid transport, dekorationer lossnar och att färg lossnar. För att åtgärda dessa problem ska en gedigen konstruktion göras, limma alla dekorationer ordentligt med lim och se till att måla med flera lager färg av bra kvalitet Tillverkning av produkt Hela tillverkningsprocessen ägde rum i Mälardalen Högskolans verkstäder. Konstruktion av svängningssimulator 1. Projektgruppen införskaffade en elmotor på 2 6 Volt. 2. Därefter kapades en ca 1 cm tjock stålstång. Längden på denna var ca 2 cm. Den kopplades därefter till ett tjockare aluminiumtråd som i sin tur var fäst vid motorn med superlim. 3. En rund behållare konstruerades med tre hål i sidorna som ska hålla motorn. Materialet är hårdplast. 4. Tre skruvar skruvades i behållaren för att hålla motorn på plats. 5. Behållaren och vikten sprejades efteråt med svart färg. Koppling mellan motor och strömkälla skulle ske med grävmaskinens egna batteri. Konstruktionen till detta skulle EEP själva ta hand om. Projektgruppen skulle enbart lämna plats för strömkoppling till motorn. Bild 30 Test av motor och massa Bild 31 Placering av elmotor justeras 31(57)

32 Konstruktion av monter Först konstruerades ett ram för montern av vanligt trä som förstärktes på sidorna med hjälp av spikar. Därefter placerades en golvyta av en tunnare träsort men som fortfarande var hård. Bottenyta häftades under av ett tunnare trämaterial. Bild 32 Ram Bild 33 Golvyta En logodel sågades itu och formades efter CAD modellen av montern. Den fästes i övre högra hörnet med superlim. Därefter slipades montern och färgades i tre lager glansig grå färg för att få ett bra finish. Konstgräs, jordformade kulor och buskliknande mossa införskaffades som skulle användas för att form montermiljön. Gräset limmades fast på golvytan och buskarna limmades på gräsytan. Små stenliknande former, en grävgrop och jordhög konstruerades av projektgruppen och målades/bearbetades. Till sist klistrades företagets logo i hörnet på montern. Logotyp trycktes ut hos Roos reklambyrå i Eskilstuna. Montern blev 1m bred, 1m djup och 8 cm hög. Bild 34 Målning Bild 35 Design 9.6 Uppföljning och utvärdering PIPS Här skrevs alla faserna i metoden och vilka värden som projektgruppen fick. Fullständig PIPS hittas i bilaga 9. 32(57)

33 10 Resultat Resultatet av detta projekt blev en fungerande svängningssimulator som installerats i en leksaksgrävmaskin och en monter som ska visa upp hela detta produkt. Huvuduppgiften för projektgruppen har varit att lyckas skapa en produkt som på ett effektivt sätt skapar periodiska svängningar samt en presentabel monter med design som skulle härledas till företaget EEP. Allt detta skulle göras till en verklig fysisk produkt. Med hjälp av verktyg som användes under produktutvecklingsprocessen har projektgruppen lyckats skapa en produkt som ger svar på alla de problem som ställdes i början på rapporten. Att skapa periodiska svängningar i en leksaksgrävmaskin och att skapa ett presentationsbord som är portabelt men samtidigt estetiskt attraktivt. Resultatet presenterades för EPP den 10 juni Närvarande på presentationen var VD:n Mikael Joki, konstruktören Jimmy Hogbrink och Roland Holm som arbetar inomföretagets marknadsavdelning. Alla tre var jättenöjda med utfört arbete. Bild 36 33(57)

34 Bild 37 Lock i form av jord till skopan minskar ljudnivån Bild 40 Svängningsimulatorn uppifrån Bild 38 Åtkomst till srtömsladdar Bild 39 Svängningssimulator i motorbehållaren Bild 41 Designtouch med jordpår Bild 42 Företagets logotyp 34(57)

35 11 Analys Projektgruppen har försökt att följa kraven som ställdes på detta projekt på bästa sätt. Användarstudier och produktkrav gav en mycket klarare bild av vad som behövdes göras. Projektgruppen hade mycket nytta av kravspecifikationen och funktionsanalysen. QFD gav en bild av vilka produktegenskaper som skulle fokuseras på och det stämde bra med slutresultatet. Projektgruppen tycker att detta var ett av de viktigaste delarna i arbetet då man avgränsade arbetet och kunde fokusera på rätt saker. I början av idégenereringen hade projektgruppen massa intressanta idéer som skulle diskuteras kring och visualiseras. Här kom det första problemet i arbetet då det har i vissa stunder varit svårt att hitta rätt spår då det var väldigt lätt att fastna i idégenereringsfasen. Projektgruppen insåg senare att man måste stanna upp se vart man har kommit för att sedan gå vidare. Det som tog mycket tid var problemet om vart svängningssimulatorn skulle placeras för att skapa periodiska svängningar på bästa sätt. Det är inte riktigt lätt att vet då inga konkreta konkurrenter eller liknande produkter finns på marknaden. Dock fick projektgruppen en bättre bild av vad som fungerade tack vare testningen av de olika koncepten med med lego. Detta var förmodligen den stora vändpunkten i arbetet då man nu visste vilket koncept som skulle fokuseras på. Konstruktionen av produkten var väldigt intressant och rolig. Projektgruppen kände ett välbehag av att ha tagit fram en riktig fysiks produkt från en idé. Det uppstod små svårigheter under tillverkningsprocessen men det var inget som störde fortsatta utvecklingen. Produktkraven för svängningssimulatorn: Skapa periodiska svängningar Har testats flertal gånger med hjälp av osiloskop och fungerat utmärkt varje gång. Passande design Både EEP och projektgruppen var överens om att designen kunde härledas till företaget. En kvantitet av 1 styck Hålla låg ljudnivå Placeringen av simulatorn i grävskopan och locket ovanpå leder till att ljudnivåerna hålls låga. Portabel Kan bäras utan problem av en person. Låg vikt. Möjlighet till anslutning till strömkälla Ja, då motorbehållaren tillåter att elkablar kan kopplas till motorn som i sin tur kan kopplas vidare till grävskopans batteri. Lösningen kring batterikopplingen skulle EEP lösa själva, projektgruppen skulle enbart möjliggöra att elkablar kan kopplas till motorn. Reservdelar ska kunna bytas ut Motorbehållaren är konstruerad så att motorn kan bytas ut mot en annan större eller mindre utan större problem. Massan som snurrar och skapar obalans kan tas bort och fästas på andra elmotorer. Ska inte vara svår att manövrera Väldigt enkel att manövrera, behöver bara aktiveras genom att motorn får ström från elutag eller batteri. Alla kablar är anpassade så att de kan ledas in i grävskopans egna batteri om så önskas. 35(57)

36 Produktkraven för monter: Få plats i personbil av kombimodell (max 1,5 x 1,5 m) Monter blev 1m bred, 1m djup och 8 cm hög. Vilket var en bra storlek enligt EEP och den kunde transporteras i en vanlig bil. Ha en modern design som lockar till besök. EEP tyckte att designen var stilren och intressant och väcker intresse. Design som kan härledas till EEP Både EEP och projektgruppen var överens om att designen kunde härledas till företaget. Vara portabel Kan bäras utan problem av en person. Vara stabil En FMEA analys hjälpte gruppen att minimera felrisker och se till att montern som konstruerades var så stabil som möjligt (se sid 31 Konstruktion av monter). Kostnaderna för både svängningssimulatorn och montern blev precis under 1500 kr vilket var fullt acceptabla för EEP. Reservdelar för båda produkterna kan köpas hos samtliga återförsäljare och är nästan helt återvinningsbara. Lösningen till svängningssimulatorn och montern som projektgruppen har tillverkat uppfyller kravspecifikationen och har ett designmässigt attraktivt utseende. Projektgruppen tycker att produkten uppfyller alla de krav som har ställts av uppdragsgivaren på ett bra sätt. 36(57)

37 12 Slutsatser och rekommendationer Projektet syftade till att besvara på följande huvudfrågeställningar: Hur kan vi skapa svängningar i en leksaksgrävmaskin? Hur ska vi skapa ett presentationsbord som är portabelt men samtidigt estetiskt attraktiv? Projektgruppen tycker att man har lyckats svara på dessa frågeställningar och tagit fram en fullt fungerande produkt. Problemen löstes tack vare att de underliggande frågorna svarades först. Först hittades det optimala placeringen för svängningssimulatorn på leksaksgrävskopen som var konceptet obalanshjul. Detta koncepts design gav bäst resultat i fråga om att skapa periodiska svängningar och var därmed en självklar val för vidare utveckling. Tack vare användarstudierna och produktkraven lyckades projektgruppen göra en funktionsanalys som hjälpte att till lösa problemet. Till sist gjordes en monter som var fullt representabel och som fångade företagets färger och stil. Denna produkt har specifikt utvecklats för EEP och kommer inte att göras i fler exemplar. Med detta i åtanke tycker projektgruppen att denna produkt som skapats har uppfyllt alla kraven som ställdes i början av projektet. Projektgruppen hoppas att produkten kommer att hjälpa EEP att presentera sin egna produkt vinkelgivaren på bästa möjliga sätt. 37(57)

38 13 Referenser Böcker Österlin, Kenneth, Design i fokus. 1st Edition. Liber AB, Malmö. Internet Lövgren, Rolf, Home page, 10 juni Bark, Lars, Homepage, 25 mars Wikipedia.org, (Computer Aided Design), 20 sep SolidWorks.com, 20 sep Hobbex.se, 26 mars Babyhugs.com, 7 april Abilicaonline.se, 7 april vibro medio/ Tennis warehouse.com, 7 april warehouse.com/descpageflex DFPBGB.html 38(57)

39 Bilaga 1 Gantt schema 39(57)

40 40(57)

41 Bilaga 2 Lägesrapport Projektbeskrivning Uppdragsbeskrivning Gruppen har uppfattat att uppdraget som följande: Designa en komponent som simulerar vibrationer i en leksaksgrävskopa som ska visas på mässor. Finna en lösning till hur vibrationerna ska skapas. Designa en monter för grävskopan. Gärna i företagets färger och med måtten 1 x 1 m. Önskemål Eftersom vi kommer att göra designdelen i projektet, skulle vi vilja göra designen för elektronikenhetens och displayens inkapsling. Detta för att få en enhetlig design för hela demonstratorn. Avgränsningar Med tanke på kursens tidsomfång på knappt tio veckor, kommer vi inte att hinna göra en verklig slutprodukt. Vi kommer istället att göra konceptförslag och 3d modeller av våra lösningar och komma med rekommendationer till fortsatt arbete Eftersom displayen gav ett så litet utrymme för designarbete har vi efter diskussioner beslutat att lämna displayen och istället fokusera oss på presentationsmontern. Vi tog även beslutet att tillverka färdiga slutprodukter för vi insåg att tiden skulle räcka till och vi tyckte att det skulle vara roligt att leverera en slutprodukt till företaget. Boris Mrden, Andreas Larsson och Jelena Pogarcic MDH 41(57)

42 Bilaga 3 Kravspecifikation Kravspecifikation svängningssimulator 1. Marknadsbedömning Antal är 1 styck 1.3 Produkten är kundanpassad och kommer ej att vara till salu så produktens marknadslivslängd och försäljning kan ej fastslås 1.4 Produkten är helt kundanpassad 1.5 Finns ingen konkret konkurrensjamförelse 2 Produktkrav 2.1 Skapa periodiska svängningar Passande design En kvantitet av 1 styck Hålla låg ljudnivå Vara portabel Möjlighet att ansluta till strömkälla Reservdelar ska kunna bytas ut Ska inte vara svår att manövrera Svängningssimulatorn skall vara anpassad till företagets färger och känsla Kostnader ska hållas så låga som möjligt 3. Service och reservdelar 3.1 Reservdelar och underhållskunskap skall finnas hos samtliga återförsäljare. 3.2 Reservdelar skall finnas att tillgå minst 10 år efter färdig produkt 4. Dokumentation Personskaderisk skall elimineras 4.4 Ska ej ingå i produktkatalog 5. Packning och emballage 5.1 Levereras till kund utan packning med personbil av kombimodell 6. Återvinning 6.1 Nästan 100% av materialet skall vara återvinningsbart 42(57)

43 Kravspecifikation montern 1. Marknadsbedömning Antal är 1 styck 1.3 Produkten är kundanpassad och kommer ej att vara till salu så produktens marknadslivslängd och försäljning kan ej fastslås 1.4 Produkten är helt kundanpassad 1.5 Finns ingen konkret konkurrensjamförelse 2 Produktkrav 2.1 Få plats i personbil av kombimodell (max 1,5 x 1,5 m) Ha en modern design som lockar till besök. Design som kan härledas till EEP Vara portabel Vara stabil Montern skall vara anpassad till företagets färger och känsla Kostnader ska hållas så låga som möjligt 3. Service och reservdelar 3.1 Reservdelar och underhållskunskap skall finnas hos samtliga återförsäljare. 3.2 Reservdelar skall finnas att tillgå minst 10 år efter färdig produkt 4. Dokumentation Personskaderisk skall elimineras 4.4 Ska ej ingå i produktkatalog 5. Packning och emballage 5.1 Levereras till kund utan packning med personbil av kombimodell 6. Återvinning % av materialet skall vara återvinningsbart 43(57)

44 Bilaga 4 QFD QFD Svängningssimulator 44(57)

45 QFD Monter 45(57)

46 Bilaga 5 Funktionsanalys Funktionsanalys av svängningssimulator: Huvudfunktion Periodiska svägningar Delfunktion Motordrift Strömförsöjning Möjlighet att fästas På/Av Funktion Justering av styrka Stödfunktion Hållbarhet Smidig användning Attraktivt utdeende Låg ljudnivå Liten plats 46(57)

47 Funktionsanalys av monter: Huvudfunktion Portabilitet Delfunktion Låg vikt Storleksbegränsning Lätt material Stödfunktion Design Smidig användning Belastningsförmåga Miljövänlig Förståelse Hållbarhet 47(57)

48 Bilaga 6 Brainstorming (mindmap) 48(57)

49 Bilaga 7 Pughs matris 49(57)

50 Bilaga 8 FMEA Svängningssimulator 50(57)

51 Monter 51(57)

52 Bilaga 9 PIPS 52(57)

53 53(57)

54 54(57)

55 Bilaga 10 Vinkelgivare (datablad) 55(57)

56 56(57)

57 Bilaga 11 Grävmaskin (produktblad) RADIOSTYRD GRÄVMASKIN 1:12 Grävmaskinen är lättkörd och fungerar som riktiga. Med alla funktioner, kör framåt, bakåt, höger vänster, snurra på tornet. Upp och ner med skopan, utför den arbetet med glans. Är även utrustad med belysning. Lika rolig för vuxna som barn. Med sin höga kvalité kommer användaren få många roliga timmar. Levereras komplett som RTR paket med: 8 kanals radio, 7,2 V 600 mah batteripack med laddare och 6LR6/9 V batteri samt svensk, engelsk manual. Längd: 740 mm, Bredd: 220 mm, Höjd: 490 mm, Batteripack: Ni Mh 7,2 V 600 mah, Laddare. 6LR6/9 V, Radio: 8 kanaler, Frekvens: 27 eller 40 MHz AM 57(57)

En serie exklusiva plastglas

En serie exklusiva plastglas Institutionen för Innovation, Design och Produktutveckling En serie exklusiva plastglas Examensarbete, produktdesign formgivning KPP 106 15 hp, grundnivå 300 Produkt och processutveckling Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Kravspecifikation KPP017

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Kravspecifikation KPP017 MÄLARDALENS HÖGSKOLA Kravspecifikation KPP017 Annika Henrich, Claes Eriksson, Emma Johansson, Nadja Suonperä 091006 Inledning En kravspecifikation är ett slags kontrakt som upprättas mellan uppdragsgivare

Läs mer

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring 2012-04-10 KPP306 Produkt- och Processutveckling 15hp Mikael Knutsson Inledning I kursen KPP 306 Produkt och Processutveckling

Läs mer

Kåpning till brandspaningsrobot FUMO 3

Kåpning till brandspaningsrobot FUMO 3 Akademin för Innovation, Design och Teknik Kåpning till brandspaningsrobot FUMO 3 Examensarbete, produktutveckling KPP106 15 högskolepoäng, avancerad nivå Industriell formgivning Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik 3-D Skrivare Individuellt arbete, produktutveckling 3 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling Innovation och produktdesign Mikael Knutsson

Läs mer

Utveckling av häckvagn inom friidrott

Utveckling av häckvagn inom friidrott Akademin för Innovation, Design och Teknik Nordic Sport AB Utveckling av häckvagn inom friidrott Examensarbete, produktutveckling - konstruktion 15 högskolepoäng, grundnivå Produkt- och processutveckling

Läs mer

FMEA. Failure Mode and Effects Analysis. Kurs: KPP017 Produktutveckling 2 Handledare: Rolf Lövgren Program: Innovation och produktdesign 2010-10-06

FMEA. Failure Mode and Effects Analysis. Kurs: KPP017 Produktutveckling 2 Handledare: Rolf Lövgren Program: Innovation och produktdesign 2010-10-06 2010-10-06 FMEA Failure Mode and Effects Analysis Grupp 1: Fredrik Nyberg Robin Rudberg Pontus Ramström Petra Kellokumpu Noor Abdulamir Junior Ndiaye Kurs: KPP017 Produktutveckling 2 Handledare: Rolf Lövgren

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING 3. CAD & 3D-ritning. Erik Almers 2011-01-10

PRODUKTUTVECKLING 3. CAD & 3D-ritning. Erik Almers 2011-01-10 PRODUKTUTVECKLING 3 CAD & 3D-ritning PM Erik Almers 2011-01-10 Detta fördjupningsarbete handlar om hur man kan använda sig utav 3d-modelering i en produktutvecklingsprocess. Betonar även vikten av 3d-modeleringen

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

Den valbara yxan Nilsson Ax

Den valbara yxan Nilsson Ax Akademin för Innovation, Design och Teknik Den valbara yxan Nilsson Ax Examensarbete PPU303 15 högskolepoäng, grundnivå Högskoleingenjörsprogrammet, Innovation och produktdesign Johanna Nilsson Presentationsdatum:

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Timo Tidtavla Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Att förstå tid Det är inte alltid så lätt att hålla reda på tider och dagar. Vem är inte helt beroende av sin almenacka eller filofax? Ibland

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

Tandborsthållaren. Akademin för Innovation, design och teknik KPP015, Produktutveckling 1 Handledare: xxxx xxxx Examinator: ffff fffffff 2009-12-13

Tandborsthållaren. Akademin för Innovation, design och teknik KPP015, Produktutveckling 1 Handledare: xxxx xxxx Examinator: ffff fffffff 2009-12-13 Akademin för Innovation, design och teknik KPP015, Produktutveckling 1 Handledare: xxxx xxxx Examinator: ffff fffffff 2009-12-13 Tandborsthållaren Grupp 99 XXXXXXXX YYYYYYYY ZZZZZZZZZZZ DDDDDDDDDDDD Sammanfattning

Läs mer

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen.

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Koncept framtagning Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. Koncepten har tagits fram genom att använda de sex olika

Läs mer

PlantPuppy Räddaren för den som inte kan hålla växterna vid liv

PlantPuppy Räddaren för den som inte kan hålla växterna vid liv Lunds Tekniska Högskola Elektro- och informationsteknik Digitala Projekt PlantPuppy Räddaren för den som inte kan hålla växterna vid liv Gerda Sidwall Thygesen Sofia Sundbom Zoë Wyon ine14gth@student.lu.se

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion 060508 Elbilstävlingen Tilläggsuppdrag till Magneter och Motorer och Rörelse och Konstruktion Av: Pauliina Kanto NO-lärare och NTA-utbildare, Håbo kommun 1 Inledning Dessa tilläggsuppdrag passar utmärkt

Läs mer

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4 David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Intressenter... 3 Mål... 4 Spelregler... 4 Leveranser... 5 Avgränsningar...

Läs mer

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16 3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav Kundkedja Kundkedjan följer produktens fysiska resa från tillverkare till avvecklare och kapitalflödet som den orsakar. Aktörerna påverkas av myndigheternas

Läs mer

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare Befintliga koncept Av de fem koncept som togs fram förra veckan har såddröret och mikroprepareringsskon sorterats bort eftersom det inte går att vidareutveckla dessa konceptet med avseende på Peter s såddrör.

Läs mer

Bilaga 8 Brainstorming

Bilaga 8 Brainstorming Bilaga 8 Brainstorming Datum: 2008 02 11 Deltagare: Maj Britt Voldby, Maria Bardun, Erik Westerlund, Thomas Nilsson, Anders Jönsson, Lars Johan Hjertz, Philip Ahlström Projektgruppen valde att ha en brainstorming

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Vetenskapligt reportage - Ett vindkraftverk med en twist

Vetenskapligt reportage - Ett vindkraftverk med en twist Vetenskapligt reportage - Ett vindkraftverk med en twist Vi har under tre veckors tid arbetat med ett projekt där vi i grupp skulle bygga en luftförvärmare eller vindkraftverk. Vår grupp skulle bygga ett

Läs mer

Infästningsteknik i revetering/puts

Infästningsteknik i revetering/puts Sida 1 av 6 Diplomerad solskyddstekniker 2011 Projektarbete Grupp 3: Daniel Edberg och Jimmy Johansson Infästningsteknik i revetering/puts Innehållsförteckning Sidan Inledning 2 Skillnaden på puts och

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken haft i processen att ta

Läs mer

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich Förpackningar Individuell PM 2010 KPP039 Förpackningar Inledning I kursen Produktutveckling 3, KPP039, ingår en individuell inlämningsuppgift. Ett PM ska skrivas som ger en mer djup inblick i en process,

Läs mer

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Produktspecifikationer och QFD. Specifikationer för produktutveckling samt QFD metodik för kravhantering

Produktspecifikationer och QFD. Specifikationer för produktutveckling samt QFD metodik för kravhantering Produktspecifikationer och QFD Specifikationer för produktutveckling samt QFD metodik för kravhantering Innehållet i presentationen Målspecifikation (target specification) Vad ska man tänka på vid kravställning?

Läs mer

Introduktion - Metodik i Produktutveckling

Introduktion - Metodik i Produktutveckling Introduktion - Metodik i Produktutveckling Innehåll i denna föreläsning Allmänt om kursen Produktutvecklingsprocessen Behovet av samarbete vid PU Olika aktörer i PU-processen Kursens mål Efter godkänd

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

Steg 3. Grupp F5 2011-02-16

Steg 3. Grupp F5 2011-02-16 Steg 3 Grupp F5 2011-02-16 Innehållsförteckning 3.1 Användarens röst... 3 Kundkrav och kundkedja... 3 Konsumentundersökning... 4 3.2 Kanomodellen... 4 3.3 Vart är pionjärerna på väg?... 5 Bilaga 1... 8

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

Förvaring för golfutrustning utanpå bil Examensarbete - Produktutveckling Formgivning

Förvaring för golfutrustning utanpå bil Examensarbete - Produktutveckling Formgivning Akademin för Innovation, Design och Teknik Förvaring för golfutrustning utanpå bil Examensarbete - Produktutveckling Formgivning KPP106, 15 högskolepoäng, grundläggande nivå Presentationsdatum: 15 jun

Läs mer

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 Inledning Produkten

Läs mer

Upprop & Lediga tjänster

Upprop & Lediga tjänster Upprop & Lediga tjänster Det finns 60 lediga tjänster på PPU AB Välj en ledig tjänst vid första bordet PPU AB har 4 avdelningar vid huvudkontoret i Eskilstuna samt vid Västeråsfilialen: Marknadsavdelning,

Läs mer

DFA Design For Assembly

DFA Design For Assembly 2009 DFA Design For Assembly Seminarium I kurs KPP017 på MDH DFA är en metod inom produktutveckling som används för att få fram ett bra system för montering av nya produkter (kan även användas på befintliga

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA Ett konkret exempel steg för steg Foldern du håller i har sitt ursprung i ett projekt som genomfördes i Kultur i Västs regi tillsammans med produktdesignern Robert Maksinen

Läs mer

Process- och metodreflektion Grupp 5

Process- och metodreflektion Grupp 5 Process- och metodreflektion Grupp 5 IDM Grupp 5 Anders Fougstedt, Anders Green, Lay Truong, Anna Sjödin, Tobias Kask Val av metoder Det första steget i vår designprocess var att bestämma vilka metoder

Läs mer

Systemkonstruktion Z3

Systemkonstruktion Z3 Systemkonstruktion Z3 (Kurs nr: SSY 046) Tentamen 22 oktober 2010 Lösningsförslag 1 Skriv en kravspecifikation för konstruktionen! Kravspecifikationen ska innehålla information kring fordonets prestanda

Läs mer

Utveckling av bärhjälpmedel för livsmedelspåsar

Utveckling av bärhjälpmedel för livsmedelspåsar Akademin för Innovation, Design och Teknik Utveckling av bärhjälpmedel för livsmedelspåsar Examensarbete, produktutveckling - konstruktion 15 högskolepoäng, grundnivå Produkt- och processutveckling Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil Till Projektet Bluetoothstyrd bil Av Erik Olsson Fornling Handledare: Fredrik Johansson n söndagen den 18 mars 2012 Sidan 1 (7) Sammanfattning Jag har byggt om en gammal radiostyrd bil och bytt ut all

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR

SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR Revisionsdatum: 2012-10-23 Bilaga 1 SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR Olika former av samverkan För att bedriva en kvalitativt bra ingenjörsutbildning är vi från högskolans

Läs mer

Konstruktion av en radiostyrd legobil. Digitala projekt av Arbon Vata Leonardo Vukmanovic Amid Bhatia

Konstruktion av en radiostyrd legobil. Digitala projekt av Arbon Vata Leonardo Vukmanovic Amid Bhatia Konstruktion av en radiostyrd legobil Digitala projekt av Arbon Vata Leonardo Vukmanovic Amid Bhatia 1 1.Innehållsförtäckning Rapport Radiostyrd LEGO bil...1 1. Innehållsförtäckning...2 2.0 Inledning...3

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde IKOTTME040 2009 03 01 GruppB6 5 Skapaettvinnandekoncept 5.1 Skapaalternativakonceptmedhögrekundvärde Förattfåutstörstamöjligakundvärdehosproduktenböralternativakoncepttasframsomärbättre änreferenslösningen.ettkonceptärvanligenenskiss,ettdokumentellerenenkelprototyp,somger

Läs mer

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Inlämning etapp 4 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Handledare: Joakim Johansson Innehållsförteckning

Läs mer

Mediabox. Examensarbete mot produktutveckling - design (KPP106) 15 poäng, C-nivå

Mediabox. Examensarbete mot produktutveckling - design (KPP106) 15 poäng, C-nivå Examensarbete mot produktutveckling - design (KPP106) 15 poäng, C-nivå Produkt- och processutveckling Ingenjörsprogrammet Innovation och produktdesign Michael Edeskans Rapportkod: IDPPOPEXC:07:9 Uppdragsgivare:

Läs mer

Redesign av fäste till trådhylla

Redesign av fäste till trådhylla Akademin för Innovation, Design och Teknik Redesign av fäste till trådhylla Examensarbete, Produktutveckling Konstruktion 15 högskolepoäng, grundnivå KPP301 Högskoleingenjörsprogrammet - Innovation och

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Fotbad för rörelsehindrade

Fotbad för rörelsehindrade Fotbad för rörelsehindrade EXAMENSARBETE PRODUKT OCH PROCESSUTVECKLING KPP106, 15 högskolepoäng, grundläggande nivå Mälardalens högskola, Innovation och produktdesign Angelica Appelquist Presentationsdatum:

Läs mer

5. Framtagning av ett vinnande koncept

5. Framtagning av ett vinnande koncept 5. Framtagning av ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Tidigare i projektet lokaliserades starka och svaga delsystem.vid utvecklandet av nya lösningar bestämdes att så många starka delsystem

Läs mer

CrossFitmodul. Examensarbete, produktutveckling - konstruktion 15 högskolepoäng, Grundnivå. Kpp301

CrossFitmodul. Examensarbete, produktutveckling - konstruktion 15 högskolepoäng, Grundnivå. Kpp301 Akademin för Innovation, Design och Teknik CrossFitmodul Examensarbete, produktutveckling - konstruktion 15 högskolepoäng, Grundnivå Kpp301 Högskoleingenjörsprogrammet Innovation och produktdesign Jimmy

Läs mer

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 3 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 3. Kartlägg kundens röst För att få en klar bild av kundens nuvarande och kommande behov definieras marknaden

Läs mer

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept 5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept Vid stycke 4.1 visas en lista över resultatet som gruppen fick från det brainstormingmötet som hölls, där gruppen tillsammans föreslog olika sätt som

Läs mer

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen Mälardalens Högskola Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen KPP306 Produkt- och processutveckling Joakim Vasilevski 10/4/2012 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Skisser... 3

Läs mer

SKOLFS. beslutade den maj 2015.

SKOLFS. beslutade den maj 2015. Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:244) om ämnesplan för ämnet cad i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den maj 2015. Med stöd av

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING AV MOBIL FÖRSTAHJÄLPEN STATION

PRODUKTUTVECKLING AV MOBIL FÖRSTAHJÄLPEN STATION 2013-11-13 PRODUKTUTVECKLING AV MOBIL FÖRSTAHJÄLPEN STATION EXAMENSARBETE PRODUKTUTVECKLING KONSTRUKTION KPP301, 15 HÖGSKOLEPOÄNG, GRUNDNIVÅ CHRISTIAN ERIKSSON & ELIN ROSÉN PRESENTATIONSDATUM: UPPDRAGSGIVARE:

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader Dittnamn Efternamn Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader English title on one row Dittnamn Efternamn Detta examensarbete är utfört vid

Läs mer

KONSTRUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

KONSTRUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet KONSTRUKTION Ämnet konstruktion behandlar konstruktionsprocesser från idé till färdig produkt, där syftet är att utforma och dimensionera produkter med sikte på ändamålsenlig formgivning, funktion och

Läs mer

Servicemanual. Autonomous Pallet System 800 Prototyp. Utfärdat: 2008-05-14

Servicemanual. Autonomous Pallet System 800 Prototyp. Utfärdat: 2008-05-14 Servicemanual Autonomous Pallet System 800 Prototyp Utfärdat: 2008-05-14 Servicemanual APS800 1. NIOS II... 3 1.1 Koppla till NIOS II... 3 1.2 Kopplingar till batteri...3 1.3 Utökad spänningsgren...4 1.4

Läs mer

Avbarkningsmaskin för småskalig sågverksamhet

Avbarkningsmaskin för småskalig sågverksamhet LäppeStällaren AB Akademin för Innovation, Design och Teknik Avbarkningsmaskin för småskalig sågverksamhet Examensarbete, Produktutveckling - konstruktion 15 högskolepoäng, C-nivå Produkt- och Processutveckling

Läs mer

KONSTRUKTION. Ämnets syfte

KONSTRUKTION. Ämnets syfte KONSTRUKTION Ämnet konstruktion behandlar konstruktionsprocesser från idé till färdig produkt, där syftet är att utforma och dimensionera produkter med sikte på ändamålsenlig formgivning, funktion och

Läs mer

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Projektarbete Anvisningar, tips och mallar Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Henrik Andersson, Martina Johansson, Göran Johannesson, Björn Bergfeldt, Per-Erik Eriksson, Franz Kreutzkopf,

Läs mer

KONCEPT FÖR HÅLLARE TILL BAKLYKTOR

KONCEPT FÖR HÅLLARE TILL BAKLYKTOR EXAMENSARBETE - THESIS KONCEPT FÖR HÅLLARE TILL BAKLYKTOR Rickard Bäck CAD-teknikerprogrammet 120 hp Högskolan i Halmstad Handledare Andreas Karlsson (Specialkarosser AB) Anna Eliasson (Högskolan Halmstad)

Läs mer

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction 3. Kartlägg kundens röst Kundkedja Grupp D6 Produktutvecklare Elisabeth Lee Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction Tillverkare Användare Myndighet Opinionsbildare Tekniker Distributör Köpare Avvecklare

Läs mer

En resa genom robotarnas värld!

En resa genom robotarnas värld! En resa genom robotarnas värld! Bord: Andreas, Daniel och Simon Andreas sågade brädorna till bordet, Daniel och Simon höll fast brädorna så att det skulle bli lättare för Andreas att såga. Det gick inte

Läs mer

QFD. Quality Function Deployment 2009-10-08. Boris Mrden Tobias Lindström Arefeh Mirzaie Shra Morin Habib David Bizzozero

QFD. Quality Function Deployment 2009-10-08. Boris Mrden Tobias Lindström Arefeh Mirzaie Shra Morin Habib David Bizzozero QFD Quality Function Deployment Boris Mrden Tobias Lindström Arefeh Mirzaie Shra Morin Habib David Bizzozero 2009-10-08 QFD Quality function deployment (QFD) är ett verktyg som används för att översätta

Läs mer

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40.

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Design och produktveckling Ett arbetsområde i Teknik Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Ur det centrala innehållet i kursplanen för teknik, årskurs 7-9: Bearbetning av råvara till färdig

Läs mer

Nästa generations vattensängsvärmare

Nästa generations vattensängsvärmare Nästa generations vattensängsvärmare Examensarbete, produktutveckling 15 högskolepoäng, grundläggande nivå Produkt- och processutveckling Högskoleingenjörsprogrammet Innovation och produktdesign Manne

Läs mer

Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare.

Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare. Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare. Den har en mätare som tydligt visar hur bränslesnålt man kör i en färgskala från grönt till rött. Green mile kan visa statistik

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga!

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga! För dig som gillar att återvinna och bygga! Luftförvärmare Mohammed Muhsin Vi i gruppen byggde en luftförvärmare av återanvänt materiel i detta projekt. För dig som inte vet hur en luftförvärmare ser ut

Läs mer

EXAMENSARBETE. Montering och tillverkning av prefabricerad cirkulationsplats. Mikael Kemppainen. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Montering och tillverkning av prefabricerad cirkulationsplats. Mikael Kemppainen. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE prefabricerad cirkulationsplats Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Förord Jag skulle vilja tacka HÖ Allbygg

Läs mer

Vi jobbar med framsidan ;D

Vi jobbar med framsidan ;D Vi jobbar med framsidan ;D Utgångspunkt Energiförbrukningen är ett problem i hela världen och nu gör man allt för att förminska den. Vår uppgift i Design Open 2010 är att fundera på om det finns ett sätt

Läs mer

Portabelt arbetsbord

Portabelt arbetsbord Akademin för Innovation, Design och Teknik Portabelt arbetsbord Examensarbete, produktutveckling 15 poäng, C-nivå Formgivning Högskoleingenjörsprogrammet Innovation och produktdesign Moa Blomkvist Araceli

Läs mer

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen.

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Problemet I skolmatsalar slängs det alldeles för mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Vår lösning på problemet Slasky är en maskin som tar hand om maten och

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

KUNDANALYS. Koncept 2. Varför byter man leverantör? Inget intresse från leverantören

KUNDANALYS. Koncept 2. Varför byter man leverantör? Inget intresse från leverantören KUNDANALYS Koncept 2 Varför byter man leverantör? 68% 14% 4% 5% 9% Inget intresse från leverantören Fick inte vad vi önskade Bättre pris/service hos annan leverantör Personlig bekant Leverantören upphörde

Läs mer

KUNDANALYS. Koncept 1. Varför byter man leverantör? Inget intresse från leverantören

KUNDANALYS. Koncept 1. Varför byter man leverantör? Inget intresse från leverantören KUNDANALYS Koncept 1 Varför byter man leverantör? 68% 14% 4% 5% 9% Inget intresse från leverantören Fick inte vad vi önskade Bättre pris/service hos annan leverantör Personlig bekant Leverantören upphörde

Läs mer

F2 Konceptutveckling. Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder

F2 Konceptutveckling. Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder F2 Konceptutveckling Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder Disposition Introduktion Konceptgenerering Kreativa verktyg Presentation av koncept Konceptval Allmänt om koncept Ett koncept

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt.

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt. Inlämning steg 2 2.1 Beställaren vill lansera produkten som effektiv, praktisk, miljövänlig och framför allt ergonomisk. En analys av produktens livscykel har gjort. Livscykeln har delats in i olika steg

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

Funktionsanalysens styrka

Funktionsanalysens styrka Funktionsanalysens styrka Funktionsanalys av existerande produkter är den bästa metoden att förstå dem Funktionsanalysens styrka forts. Funktionsanalys definierar vilka funktioner produkten skall uppfylla

Läs mer

Björn Åstrand

Björn Åstrand HÖGSKOLAN I HALMSTAD Examensarbete Instruktioner Halvtidseminarium 2014 HT Björn Åstrand 2014-10-08 Björn Åstrand 2014 1 Halvtidsseminarium Vid halvtidsseminariet presenteras hittills uppnådda resultat

Läs mer

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16 PM Ytbehandling Anodisering Christoffer Löfstrand 2011 01 16 Fördjupningsarbetet beskrivet med ett PM behandlar området Ytbehandling, med speciell inriktning på anodisering av olika metaller, framförallt

Läs mer

Innehållsförteckning 2 IKOT

Innehållsförteckning 2 IKOT Inlämning 7.1 IKOT Inlämningsuppgift 7.1 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Industridesign. Mälardalens Högskola. KPP306 Produkt- och processutveckling

Industridesign. Mälardalens Högskola. KPP306 Produkt- och processutveckling Mälardalens Högskola Industridesign KPP306 Produkt- och processutveckling Seminariegrupp 6: Christoffer Löfstrand, Jan-Peter Rosén, Joakim Vasilevski 2012-02-28 Innehållsförteckning Inledning... 2 Vad

Läs mer

Spännande Skuggfiguren Sofia

Spännande Skuggfiguren Sofia Spännande Skuggfiguren Sofia Istället för att måla väggen hemma så skapar vi en ny design med hjälp av skuggor i häftiga mönster. Se en film på produkten: http://youtu.be/1tt3fyo-2qo Vilket material behöver

Läs mer

Blinky Lights 1.0. Inledning. Innehåll. Förberedelser

Blinky Lights 1.0. Inledning. Innehåll. Förberedelser Samarbetspartner Blinky Lights 1.0 Inledning Blinky Lights 1.0 låter eleverna utforska och experimentera med olika sätt att konstruera en lampa. Med hjälp av teknik och olika material utvecklar de egna

Läs mer