En resa genom robotarnas värld!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En resa genom robotarnas värld!"

Transkript

1 En resa genom robotarnas värld!

2 Bord: Andreas, Daniel och Simon Andreas sågade brädorna till bordet, Daniel och Simon höll fast brädorna så att det skulle bli lättare för Andreas att såga. Det gick inte så bra att såga, de hittade ingen tumstock och sågen var slö. De gjorde i ordning rummet och flyttade ut stolar. Profil: Alexandra Angelica var sjuk så Alexandra frågade efter allas tröjstorlekar, men det var svårt för alla att bestämma storlekar. Hon började designa kläderna som vi ska ha på oss på tävlingsdagen. Alla i laget provade även tröjorna och vi kom fram till att de flesta tröjorna var för små, så vi ska beställa fler större. Forskning: Alexander och David De började kika på internet efter lösningar till Smart Move och på maskiner som släpper ut koldioxid(co2). Loggbok: Hildur och Daniela Hildur och Daniela turades om att fota de andra och vad de gjorde och skrev anteckningar tillsammans.

3

4 Bord: Andreas, David och Simon De började såga till sargen och blev klara. De tänkte skruva ihop bordet, men vi hade ingen skruvdragare, så det gick inte. Men Simon lovade att ta med en till nästa gång. Forskning: Alexander och Daniel De gick till biblioteket för att låna böcker, vilket tog hela lektionen. Profil: Alexandra och Angelica De gick också till biblioteket för att hjälpa forskningsgruppen. Loggbok: Daniela och Hildur Hildur och Daniela har skrivit, fotat och pratat med de andra om vad de har gjort. Lego: Daniela, Hildur och Simon Idag började Daniela och Hildur bygga lego-bron. Simon hjälpte till. Robot: David och de två hjälpmedarbetarna från gymnasiet De startade robotbygget.

5 En del av oss tog sågandet till en ny nivå!

6 Robot: David och hjälpmedarbetarna De testade en gammal robot. Bord: David, Simon, Alexandra och Daniel Killarna skruvade ihop bordet och Alexandra täckte golvet och målade bordet vitt. Lego: Simon, Daniel, Andreas, Alexander, Hildur och Daniela Simon påbörjade dynamometern och Andreas, Alexander och Daniel byggde sensormoduler, men blev inte klara. Hildur och Daniela fortsatte på bron. Loggbok: Hildur och Daniela Skrivit om legobygget och tagit bilder.

7 LEGO! Här byggs det!

8 Forskning: Simon, Alexandra, Angelica och Alexander Idag har de varit till biblioteket och lånat böcker om klimatet och även funderat på hur vi ska redovisa Smart Move. Robot: Daniel, David och Andreas De försökte få roboten att funka och körde ett testprogram, men kom fram till att roboten inte fungerar. Loggbok: Hildur och Daniela Hildur och Daniela har renskrivit, fotat och frågat vad alla har gjort.

9

10

11 Daniela och Hildur ska renskriva loggboken en gång varje vecka. Simon och David skulle ha jobbat med Smart Move, men gjorde allt möjligt. Andreas, Alexander och Daniel har jobbat med olika saker den här veckan. Alexandra och Angelica har målat bordet, tänkt på profilen och varit på biblioteket. Nästa vecka ska vi: Daniel, Alexander och Andreas ska bli klar med bordet. David och Simon ska jobba med roboten. Alexandra och Angelica ska tänka mer på profilen och även forska. Daniela och Hildur ska renskriva mer och fortsätta fota och spåna om Smart Move.

12 Här posar Paul McCartney i Lego-format + Hildur & Daniela

13 Profil: Angelica och Alexandra De har arbetat. Loggbok: Hildur och Daniela Datorn hade ett lösenord som de inte kunde, eftersom Maria (lärare) inte var här, så de kikade lite på roboten istället. Robot: Simon och David Idag har de byggt på roboten. Programmering: Andreas, Daniel och Alexander. De försökte hitta lösningen på att roboten glappar och inte följer programmet.

14

15 Loggbok: Hildur och Daniela. De renskrev mer. Programmering: Andreas och Daniel Idag har de kommit på att roboten hoppade över första delen av programmet, vilket inte var bra. Robot: David David har byggt på roboten.

16

17 Robot och Programmering: Andreas, David och Daniel De har byggt, programmerat, mätt avstånd och provkört roboten. Forskning: Simon, Daniela, Angelica, Alexandra, Alexander, Josefina och Maria (lärare) Idag har de diskuterat redovisningen och Smart Move. De gjorde en tankekarta och kom fram till en hel del vettiga saker. Loggbok: Daniela och Hildur De har fotat, forskat och renskrivit. Forskning: Simon Simon har letat fakta om hur man skulle kunna utnyttja åska. Han kom fram till att de inte gav tillräckligt mycket energi för att det ska löna sig.

18 Alla i klassen som ville vara med på bild

19 Den här veckan blev bordet klart. Roboten började rulla. Alla i klassen utom Daniel, David och Andreas jobbade med roboten Simon, Alexander, Alexandra och Angelica har lånat böcker på biblioteket. Nästa vecka ska vi: Alla har i läxa att hitta fakta om vårt klimat. Andreas, David och Daniel ska fortsätta bygga och programmera roboten. Alexandra, Simon, Daniela, Alexander, Josefina, Angelica och Hildur ska fortsätta med Smart Move och redovisningen Josefina och Angelica ska bygga en modell av växthuseffektens påverkan på miljön.

20

21 Robot och programmering: Andreas, Daniel och David Andreas och Daniel programmerade och David byggde om roboten. Forskning: Simon och Alexander Simon hittade fakta om värmekraftverk och Alexander letade efter fakta om kärnkraftverk. Modell: Josefina och Angelica De började med att göra en ritning på hur modellen ska byggas. Modellen ska innehålla en stad, soptipp, fabriker samt den vackra naturen. Loggbok: Hildur och Daniela De har de har jobbat med att renskriva loggboken på datorn och lägga in bilder och filmer. De har även fotat.

22 ROBOTAR!!

23 Robot och programmering: David, Andreas, Daniel och Simon Simon och David har blivit intervjuade av Daniela och Hildur. Andreas och Daniel har jobbat med programmeringen. David fortsatte med att bygga om roboten eftersom den är för tung och inte kan komma upp på bron. Forskning: Alexander Han har skrivit ännu mera om kärnkraften. Modell: Josefina och Angelica Josefina och Angelica har forskat om smog och blivit intervjuade av Hildur och Daniela. Loggbok: Daniela och Hildur De har gjort två stycken intervjuer och spelat in filmer, tagit foton och pratat med de andra om vad de har gjort.

24

25 Daniel, David och Andreas har jobbat med roboten och programmerat. Det har gått bra med roboten, den kan köra framåt och svänga två gånger. De tror inte att det är fel på roboten eftersom allt verkar fungera. Men de ska ringa och kolla med Bengt (Technichus-snubben) för säkerhets skull. Alla i klassen ska jobba med Smart Move förutom de som jobbar med roboten. Det har gått mycket dåligt med att komma fram till slutsatser och idéer, eftersom alla har haft annat att göra. Angelica och Josefina har gjort en skiss och börjat fundera på material och utseendet på modellen. Daniela och Hildur har gjort intervjuer och jobbat med Powerpointpresentationen.

26

27 Nästa vecka ska vi: Daniel, Andreas och David ska prata med Bengt och fokusera på att få roboten att plocka upp och välta saker. De ska även jobba på försäljningsargument och försöka få hit någon som kan ge tips. Angelica, Josefina och Alexandra ska börja bygga modellen. De ska använda en spånskiva, plexiglas, gips, rundstavar, brädor och väldigt mycket lim. Alla ska fundera på hur vi ska redovisa Smart Move. Angelica har en gul badboll som ska symbolisera solen. Alla ska också säga en liten del av presentationen var.

28

29 Robot och programmering: Daniel, Andreas och David De har jobbat med programmeringen och byggt om roboten helt. Forskning: Simon och Alexander Alexander satt vi datorn och letade efter fakta. Simon skrev en sammanfattning på tankekartan. Loggbok: Daniela och Hildur De har PowerPointat och tagit bilder och sist av allt visade de hur långt de kommit med Powerpoint-presentationen. Modell: Alexandra och Josefina De har limmat glasspinnar som de sedan täckte med gips och berget blev klart.

30

31 Robot och programmering: Daniel, Andreas och David David har byggt på roboten så att den ska bli effektivare och kunna röra klorna. Andreas och Daniel har räknat ut axeln på roboten och gjort ett perfekt program. De har även funderat på hur roboten ska köra och ska söka information om hur de kan sälja roboten. Modell: Angelica och Josefina De har gjort ojämnheter på modellen som ska vara kullar. De har även gjort en å, och de är på god väg med modellen. Forskning: Alexander Alexander har letat efter fakta om miljövänligt bränsle och det har gått bra. Loggbok: Hildur och Daniela De har fotat och frågat vad alla har gjort.

32

33 Forskning: David, Simon, Daniela, Hildur och Alexander Idag började David, Simon, Daniela och Hildur planera om och hur de ska bygga en modell på ett undervattenståg. De funderade över för- och nackdelar, hur de ska designa den och hur den ska röra sig framåt m.m. Alexander har funderat på hur man kan sälja modellen. Robot och programmering: Daniel och Andreas De har kommit fram till att sensorerna och programmet är konstiga och de försöker åtgärda det. De funderar även på om roboten ska ha dubbla hjul för att komma över dynamometern. Loggbok: Hildur och Daniela De har tagit bilder och frågat vad alla har gjort.

34 Datorn är människans bästa vän

35 Forskning: Simon, David, Daniela och Hildur Undervattenståget har nu fått ett namn, Hajtech-tåget. De har byggt lite på havsbottnen och börjat med tåget och tunneln. Modellen: Angelica och Alexandra Idag har de målat på växthuseffekt-modellen. Robot och programmering: Daniel och Andreas De försöker göra ett program som ska fungera bättre än det förra, som inte var så perfekt som de utlovade. Alexander: Han har letat efter försäljningstips.

36 Simon och David :D

37 Forskning: David, Alexander och Simon Simon och David har limmat fast stenar på undervattenståg-modellen. Alexander har kollat upp miljövänliga bränslen. Robot och programmering: Daniel och Andreas Idag har de programmerat och försöker fortfarande komma över dynamometern. Loggbok: Hildur och Daniela De har jobbat med loggboken i PowerPoint.

38

39 Modellen: Angelica, Alexandra och Josefina De sågade till fyrkanter som de sedan målade så att de skulle se ut som hus, de gjorde träd samt målade. Forskning: David, Simon och Alexander Idag har de kommit fram till att tåget ska vara bepansrat och åka i vakumtunnlar. De har även studerat sjökort över världshaven. Simon har skrivit en sammanfattning om för- och nackdelar med Hajtech och har även försökt svara på en rad frågeställningar. Loggbok: Hildur och Daniela De har jobbat med PowerPoint, försökt finslipa övergångarna från bild till bild. De har även fotat och frågat vad de andra har gjort. Robot: Daniel och Andreas Idag kom Bengt, de byggde motorer och fixade om en platta på roboten. De försökte även få roboten att backa rakt.

40

41 Daniel och Andreas har inte funderat på hur de ska redovisa roboten. De har kollat på försäljningstips och tror att de hinner göra klart robotens program. De upptäckte ett problem med roboten, när de byter batterier svänger roboten för lite, av okänd anledning. Maria ska köpa fler Duracell-batterier. Roboten kan än så länge bara utföra ett uppdrag och det är att den kan lägga ned människo-korgen. Roboten ska kunna slå ner väggar, ta looper och inte slå ner varningssakerna. Simon, David och Alexander har jobbat med tåg-modellen för att få den klar i tid. De ska säga till Maria om de behöver mer material. Angelica, Alexandra och Josefina har målat och tillverkat hus, träd och gjort klart hela grunden av modellen. Hildur och Daniela har snart gjort klart hela powerpoint-presentationen.

42

43 Nästa vecka ska vi: Simon och Alexander ska sammanfatta en rapport om föroch nackdelarna av att ha ett undervattenståg. Daniela och Hildur ska bli klara med loggboken. Angelica, Josefina och Alexandra ska fortsätta att jobba på med växthuseffektmodellen. Daniel och Andreas ska jobba med roboten och programmeringen.

44 Simon predikar om diverse ting, kanske om roboten Robot 2.0

45 Forskning: David, Simon och Alexander Simon kom på att David hade limmat fast stenar där rälsen skulle gå på Hajtech. Så de tog bort de och målade tåget och tunneln, igen Modell: Alexandra och Josefina De har målat hus, fabriker mm. och limmat fast dem. Loggbok: Daniela och Hildur De har PowerPointat, fotat, frågat vad alla har gjort och kom fram till att de måste ladda kameran. Robot och programmering: David, Daniel och Andreas David byggde först om roboten och sedan försökte Andreas och Daniel få bort ryckningarna hos roboten. Nu har roboten fyra hjul, så det kan vara svårare att svänga.

46

47 Robot och programmering: Andreas och Daniel Idag lyckades de få roboten att åka 90 och använde sig av en formel. De bytte även batterier för att se om det blev någon skillnad. De testkörde roboten och visade att den kunde komma över dynamometern. Loggbok: Daniela och Hildur De har finslipat loggboken och kollat igenom den efter felstavningar. Smart Move: Daniela och Hildur Hildur och Daniela har gjort en till presentation, som ska användas vid redovisningen. De har även tittat på vad som ska sägas. Servicebord: David, Simon, Alexander och Alexandra Simon, David och Alexander har gjort en skylt som det står Kastellskolan på, den ska vi ha vid servicebordet på tävlingsdagen. Alexandra letade fram godisrecept som vi ska använda på hemkunskapen och ha i en skål på servicebordet på tävlingsdagen. Modell: Angelica och Josefina De har sågat plexiglas till växthuseffektmodellen.

48

49

50 Servicebordet: David, Simon, Alexandra, Alexander och Angelica. Alexandra och Angelica har limmat ihop plexiglaset till växthuseffektsmodellen och gjort korgar som vi ska ha godiset i. David, Simon och Alexander har gjort klart skylten och limmat fast alla bokstäver. Robot och programmering: Andreas och Daniel De har fått roboten att samla ihop 160 poäng igen att programmera den på nya sätt. Loggbok: Hildur och Daniela Idag har de powerpointat och finslipat loggboken så att den är 100% klar. Forskning: David och Simon De skrev upp vilka som skulle presentera Smart Move och vad de skulle säga.

51

52 Nu är sista dagen här! Alla har jobbat på jättebra och nu är det inte mycket kvar. Det enda problemet vi egentligen hade var att vi inte riktigt förstod hur lite tid vi faktiskt hade. Vi borde ha börjat med Smart Move tidigare, och roboten ligger efter väldigt mycket i planeringen, det gäller att vi samarbetar och blir färdiga till tävlingsdagen. Samarbetet under arbetets gång har varit varierande, men till största del bra. I de grupper som vi har haft har samarbetet fungerat precis som det ska, men kommunikationen mellan grupperna har inte alltid varit den bästa. Vi har tagit våran information från även tidningen, Biologi A, Miljöboken , Fysik Direkt, Första boken om klimat, www3.lu.se/info/pm/670_pressm.html, Nya Fysikboken, Kemi Direkt, Teknik Direkt, Biologi Direkt och

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget The Human Robots Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Häggdångers

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Östbergsskolans loggbok!

Östbergsskolans loggbok! Östbergsskolans loggbok! Dag 1 det första vi gjorde var att gå varvet runt och lärde oss varandras namn. Det gick ganska snabbt,gruppen var ganska blandad,vissa gick i 6:an vissa i 7:an och några från

Läs mer

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils the Blogg Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils Första dagen lördag 19/9 kl 12-16 Bengt Böhlin, från technichus var här och berättade hur vi skulle göra Lego bilar Emil

Läs mer

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans DAGBOK HB ADVENTURE TEAM Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans HB Adventure TEAM Vi anmälde ett lag under våren men bestämde sedan att vi skulle ha två lag eftersom de flesta som var

Läs mer

Loggbok lag 1. Problem/Aktivitet Ansvar Klart Brainstorming av kravspec OS 7/11

Loggbok lag 1. Problem/Aktivitet Ansvar Klart Brainstorming av kravspec OS 7/11 Loggbok lag 1 Datum: 7/1115 Brainstorming av kravspec 7/11 Datum: 10/1215 Funderade på kravsspecen, brainstormade lite Per vill ha en R2D2 Första skiss i CAD 10/12 Vidare på kravspec 19/1 Research av komponenter

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen:

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen: Fotbollsfinter Efter att ha skrivit upp alla ämnen vi lärt oss under senaste veckan röstade vi och kom fram till att majoriteten ville fördjupa sig i hur man lär sig fotbollsfintar. Vi tycker att spela

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Digerberget Orsa Vi kommer fra Orsa Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 9 jenter og 11 gutter. Vi representerer Digerbergets skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Unicorns Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 0 gutter. Vi representerer VRS Type lag:

Läs mer

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami Forskningsrapport Söråker s Robotics Tsunami En tsunami är som en jättestor våg, om det börjar koka/bubbla i vattnet så är det en chans att en tsunami är på väg. Om en tsunami kommer så krossar den allt

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Albo Vi kommer fra Alafors Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 11 jenter og 9 gutter. Vi representerer Alboskolan Type lag: Skolelag

Läs mer

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson LEGOFOXES 2008 DAGBOK Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson FLL DAGBOK 2008 FLL i fjol Vi såg ett problem med energin i skidstugan.

Läs mer

Felsökande av en Lego Mindstorm robot

Felsökande av en Lego Mindstorm robot KTH Felsökande av en Lego Mindstorm robot Med hjälp av NXC Hampus Liljedahl 3/9-12 hliljed@kth.se Introduction to Computer Studies II1310 Sammanfattning Jag har gjort en labb där jag felsökte en färdigskriven

Läs mer

Labbrapport LEGO-robot linefollower

Labbrapport LEGO-robot linefollower KTH KISTA Labbrapport LEGO-robot linefollower Martin Thorén 2012-09-07 mathoren@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II1310) Sammanfattning Syftet med denna laboration var att felsöka och reparera en

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget great 8 teammates Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Viktor

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken haft i processen att ta

Läs mer

Dagbok KFUM CHALLENGERS

Dagbok KFUM CHALLENGERS Dagbok KFUM CHALLENGERS 22/9 I dag har vi arbetat på robotbanan. Den har varit borta ett tag så det är därför vi inte kunnat börja förrän nu. Vi började lite med det förra gången, men idag så har den blivit

Läs mer

Forskningsrapport Söråkers Champions 2014

Forskningsrapport Söråkers Champions 2014 Forskningsrapport Söråkers Champions 2014 Att gå i skolan kräver ganska mycket. Man ska gå upp tidigt på morgonen och ändå vara pigg och glad och göra alla uppgifter som läraren säger åt en. När man sedan

Läs mer

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget Faktoriet 8.2 Vi kommer fra Eskilstuna Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 11 gutter. Vi representerer Stålforsskolan

Läs mer

Kärnvärden PROJEKT. Drip Saver, vår egen lösning! RAPPORT. Resultat

Kärnvärden PROJEKT. Drip Saver, vår egen lösning! RAPPORT. Resultat RAPPORT Kärnvärden Samarbetet har fungerat mycket bra. Sen dag ett har vi värnat om att alla ska få komma till tals. När någon har lagt fram ett förslag för att utveckla produkten har vi varit mottagliga

Läs mer

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner Forskningrapport LAVINER Varför vi valde den här naturkatastrofen Vi har valt naturkatastrofen lavin för att det är ett lokalt problem. Vårt samhälle är endast i riskzonen under vintersäsongen, då lavinerna

Läs mer

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Hur kan vi förbättra elevers motivation till att vilja lära? I stället för att välja ett ämne har vi valt ett område som är viktigt för att förbättra och göra

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Team FLL, Kall Vi kommer fra Järpen Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 13 jenter og 7 gutter. Vi representerer Kyrkslättens skola

Läs mer

Forskningsrapport Hur kan man minska den globala uppvärmningen Vad är global uppvärmning? Varför stiger temperaturen?

Forskningsrapport Hur kan man minska den globala uppvärmningen Vad är global uppvärmning? Varför stiger temperaturen? Forskningsrapport Hur kan man minska den globala uppvärmningen Vi började läsa om översvämningar eftersom det var aktuellt för oss just när projektet startade. Det återkom ofta ord som växthuseffekt och

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Team Power Puff Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 9 jenter og 2 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Vivsta Ishori Vi kommer fra Timrå Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 13 jenter og 10 gutter. Vi representerer Vivsta skola Type

Läs mer

Vi träffades för att lära känna varandra. och ta reda på vad First Lego League är för något! Vi tittade på förra årets uppdrag på datorn.

Vi träffades för att lära känna varandra. och ta reda på vad First Lego League är för något! Vi tittade på förra årets uppdrag på datorn. Vi träffades för att lära känna varandra och ta reda på vad First Lego League är för något! Vi tittade på förra årets uppdrag på datorn. Idag har vi funderat på vad vårt lag ska heta. Vi hade många olika

Läs mer

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion 060508 Elbilstävlingen Tilläggsuppdrag till Magneter och Motorer och Rörelse och Konstruktion Av: Pauliina Kanto NO-lärare och NTA-utbildare, Håbo kommun 1 Inledning Dessa tilläggsuppdrag passar utmärkt

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Blåsta blåbär Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 10 jenter og 4 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

Kevin Lane Kungliga Tekniska Högskolan Introduktionskurs i Datateknik (II1310) TIEDB0. [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning]

Kevin Lane Kungliga Tekniska Högskolan Introduktionskurs i Datateknik (II1310) TIEDB0. [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning] [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning] Kevin Lane 28/8-12 klane@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 1 Sammanfattning I denna laboration så fick vi programmera och felsöka en LEGO-robot.

Läs mer

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har mannen? 4. Vad gör han? Sida 5 arbeta

Läs mer

Laboration i datateknik

Laboration i datateknik KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Laboration i datateknik Felsökning och programmering av LEGO NXT robot Daniel Willén 2012 09 06 dwill@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Syftet med

Läs mer

Handledning: Future City på Teknikdagarna

Handledning: Future City på Teknikdagarna Handledning: Future City på Teknikdagarna Under den här lektionen på två timmar får eleverna prova på att planera och bygga en framtidsstad utifrån sina egna tankar och idéer. Eleverna sitter cirka 10

Läs mer

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av robotar. Det finns många olika sorters robotar med olika funktioner och utseende. Det som alla robotar har gemensamt är att

Läs mer

Simon Boström Introduktionskurs i Datateknik

Simon Boström Introduktionskurs i Datateknik KTH KISTA Linefollower Med parprogrammering i NXC Simon Boström 2014-09-04 simbos@kth.se Introduktionskurs i Datateknik Sammanfattning Laborationstillfället var till för att man som ny på KTH skulle lära

Läs mer

4 augusti (G) Programmering: Lego

4 augusti (G) Programmering: Lego 4 augusti (G) Programmering: Lego Idag ska vi gå igenom loopar, valblock (switchar), parallella program program. Robotar upprepar ofta samma sak om och om igen. T.ex. en industrirobot som ska tillvecka

Läs mer

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK 8A MAJA JOHAN WILLE JONTE DÅTIDENS TEKNIK HUR VAR DET FÖRR? INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN ÄR EN STOR DEL AV DÅTIDENS TEKNIK EFTERSOM ATT DET VAR TEKNIKENS

Läs mer

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN KISTA. Lego Linefollower. Få en robot att följa linjen på golvet!

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN KISTA. Lego Linefollower. Få en robot att följa linjen på golvet! KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN KISTA Lego Linefollower Få en robot att följa linjen på golvet! Felix Ringberg 2012-08-09 felixri@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning I den här laborationen

Läs mer

Vi jobbar så här: Varför läser vi om miljö. Vilka ämnen ingår. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? LPP miljö.notebook.

Vi jobbar så här: Varför läser vi om miljö. Vilka ämnen ingår. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? LPP miljö.notebook. Vi jobbar så här: Varför läser vi om miljö Vilka ämnen ingår Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Hur skall vi visa att vi når målen? Vi jobbar enligt den här planen. jan 30 14:41 1 Varför läser

Läs mer

Undersök vad som är programmerat. Lektionen handlar om den digitala tekniken i elevernas närmiljö. Undersök vad som är programmerat

Undersök vad som är programmerat. Lektionen handlar om den digitala tekniken i elevernas närmiljö. Undersök vad som är programmerat Undersök vad som är programmerat Lektionen handlar om den digitala tekniken i elevernas närmiljö. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil Till Projektet Bluetoothstyrd bil Av Erik Olsson Fornling Handledare: Fredrik Johansson n söndagen den 18 mars 2012 Sidan 1 (7) Sammanfattning Jag har byggt om en gammal radiostyrd bil och bytt ut all

Läs mer

ENKEL Programmering 3

ENKEL Programmering 3 ENKEL Programmering 3 Figurer i långa rader Titta på de olika figurerna i de olika raderna. Kan du se att de olika figurerna i varje rad är placerade enligt ett visst mönster? Kan du lista ut vilken figur

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget innovation&inspiration Vi kommer fra Vänersborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 11 jenter og 3 gutter. Vi representerer

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Barnens månadsbrev 3

Barnens månadsbrev 3 Barnens månadsbrev 3 Den här gången har vi valt att presentera skolans personal i månadsbrevet. Barnen i fyran har intervjuat. Här är deras presentationer av personalen. December 2008. Intervju med Lasse

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Problemlösarna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 10 jenter og 12 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

Programmering, dans och loopar

Programmering, dans och loopar Lektionen är en introduktion till programmering; träna loopar med analog dansprogrammering. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. En loop 2. Varför behövs loopar? En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Sundbornsligan Vi kommer fra Sundborn Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Sundbornsskolan

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Vi började med att titta på de klassiska skulpturerna som finns i entréhallen för en kort introduktion av platsen och vad

Läs mer

Edison roboten som går at bygga ihop med LEGO

Edison roboten som går at bygga ihop med LEGO Edison är en streckkodsläsande robot som på ett engagerande och roligt sätt lär ut elektronik och programmering. Edison har alla sensorer, utgångar och motorer som behövs för göra robotprogrammering riktigt

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

TE: Centralt innehåll: Material för (eget) konstruktionsarbete, deras egenskaper och hur de sammanfogas. Kunskapskrav:

TE: Centralt innehåll: Material för (eget) konstruktionsarbete, deras egenskaper och hur de sammanfogas. Kunskapskrav: Naturresurser Lektionsplanering åk 1 Syfte och mål: Syftet är att ge eleverna grundläggande kunskaper om vad en naturresurs är med fokus på några av de svenska naturresurserna. Eleverna ska lära sig hur

Läs mer

Förresten: Vi har har till och med döpt vår robot till ett mycket fint och personligt namn. Hans namn är Klas!

Förresten: Vi har har till och med döpt vår robot till ett mycket fint och personligt namn. Hans namn är Klas! Teknikrapport Det här är vår otroligt vackra robot. Den är ganska så smal och ganska så hög. Den är smal eftersom den ska kunna ta sig runt på banan utan att förstöra eller stöta i något. Sen har vi valt

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Ninja Riders Vi kommer fra HISINGS BACKA Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Skälltorpsskolan

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS... GRUNDKURS INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 SKÄRMUPPBYGGNAD... 4 ROBOT EDUCATOR... 5 PROGRAMMERINGSRUTAN... 5 KNAPPARNA OCH KLOSSARNA... 6 UPPGIFTER... 8 ATT ANVÄNDA

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Programmering på papper. Datorer, programmering och instruktioner

Programmering på papper. Datorer, programmering och instruktioner Programmering på papper Lektion 1 av Valentina Chapovalova, valentina.chapovalova@gmail.com Datorer, programmering och instruktioner Uppskattningen är att lektionen kommer ta 40-50 minuter, men det beror

Läs mer

4. April 2014 Fristad

4. April 2014 Fristad 4. April 2014 Fristad 2 April I Gästrummet är det trossbotten med luftcirkulation. Relativt ny. Trossbotten får vara intakt som den är. Ingen fukt och bra cirkulation. Vi tror att golvet gjordes 1934.

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Sara och Arash som är hos sin pappa på Lilla kaféet. Pappa upptäcker att en sedel han fått är falsk. Sara och Arash följer med pappa till polisen

Läs mer

Strategi och design. Teknikrapport

Strategi och design. Teknikrapport Strategi och design Vi har valt att bygga en stabil robot som kan ta sig fram på banan snabbt och smidigt, utan verktygsbyten. När det gäller programmeringen så har vi jobbat fram ett längre program, som

Läs mer

DIAMANTEN. Simon var i skolan och jobbade med matte, han kom till ett tal som handlade om diamanter.

DIAMANTEN. Simon var i skolan och jobbade med matte, han kom till ett tal som handlade om diamanter. DIAMANTEN Simon var i skolan och jobbade med matte, han kom till ett tal som handlade om diamanter. Han lutade sig tillbaka i sin stol och tänkte, tänk om jag hittar diamant. Simon hoppade till när skolklockan

Läs mer

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm.

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Inledning. Vi har byggt en luftförvärmare, det är en slags

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin Programmering Analogt och med smårobotar Nina Bergin Programmering i Läroplanen Tre ämnen i grundskolan som har huvudansvaret för programmering: matematik, teknik och samhällskunskap. Ämnesövergripande

Läs mer

Varför behöver vi förstå programmering? Se video

Varför behöver vi förstå programmering? Se video Se video Varför behöver vi förstå programmering? Lektionen är en introduktion till ett arbete med programmering. Genom filmen i lektionen får eleverna konkreta exempel på varför kunskaper i programmering

Läs mer

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN. Linefollower. Med LEGO Mindstorms och NXC. Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN. Linefollower. Med LEGO Mindstorms och NXC. Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310 KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Linefollower Med LEGO Mindstorms och NXC Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310 Sammanfattning Rapporten är för labbmomentet som utförs i introduktionskursen

Läs mer

Game of 40. Regler och om sidan är in princip samma sak. Det som skiljer dem åt är att de inte har samma text.

Game of 40. Regler och om sidan är in princip samma sak. Det som skiljer dem åt är att de inte har samma text. Presentation av uppgiften Vi har fått i att skapa en webbapplikation med ett spelbart spel inbyt i sig. Eller som läraren formulerar sig: uppgiften är att skapa en webbapplikation där en eller flera spelare

Läs mer

Programmering av en Lego robot

Programmering av en Lego robot KUNGLIGA TEKNISKA HÖSKOLAN Programmering av en Lego robot - En laboration i kodning i språket NXC Felix Thim 2012-09-06 fthim@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Denna rapport handlar

Läs mer

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT?

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Om NXTprogrammering RCX-modul (Robotic Commander explorer) Styrenhet som innehåller liten dator Vad innehåller lådan? Liten dator, sensorer, motorer, hjul Massor av legobitar RCX-modulen Skärm Gå vänster

Läs mer

3 augusti (G) Programmering: Lego

3 augusti (G) Programmering: Lego 3 augusti (G) Programmering: Lego Idag ska vi gå igenom vad en robot är, hur programmeringsmiljön ser ut och skriva våra första program. Vi kommer gå igenom flera gröna programmeringsblock, samt det orangea

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009 Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Sid 2 (6) Legorobot Sid 3 (6) LEGOROBOT Syfte Syftet med denna praktiska uppgift är att man ska få

Läs mer

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling Förmåga att utveckla Ur syfte i kursplanen för ämnet Värdera val och handlingar i hemmet utifrån perspektivet hållbar utveckling. Utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa,

Läs mer

Internet of Things. Eleanor Roosevelt. Internet of Things 11

Internet of Things. Eleanor Roosevelt. Internet of Things 11 Internet of Things The future belongs to those who believe in the beauty of dreams. Eleanor Roosevelt Internet of Things 11 Towe Ressman Både tvättmaskinen och kylskåpet anses ha haft betydande roller

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om kompisarna Alex, Elsa och Max. De kallar sig för Vilda gänget. Svarta Damen är Alex granne och Vilda gänget tycker att hon är

Läs mer

Du kollar på en presentation ut av

Du kollar på en presentation ut av Du kollar på en presentation ut av Linnéa Nyängen Sandra Svanlund & Merri Sejfic! Sida 1 Vem uppfann kameran?? Den första som kom på kamera tekniken var Joseph Nicéphore Niépce. Det äldsta bevarade fotot

Läs mer

Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN

Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN 2017-10-10 I dag är det nästan nödvändigt att kunna betala räkningar, köpa biljetter eller hålla kontakt med vänner genom internet. Men många står utanför. Stadsbiblioteken

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson Teknik med el sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta (Teknik åk 4-6) Olika sätt att hushålla med

Läs mer

Bilens Historia av: Johan, Erik och Max

Bilens Historia av: Johan, Erik och Max Bilens Historia av: Johan, Erik och Max Cugnot's Locomotive- Första maskinellt drivna fordonet Denna kan man kalla den första bilen(ångvagn) Bilen var ångdriven Bilen blev färdig 1769 Hastigheten var drygt

Läs mer

EV3 Roboten. Sida 1 av 13

EV3 Roboten. Sida 1 av 13 EV3 Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

NXT LEGO-robot laboration Programmering och felsökning av en LEGOrobot

NXT LEGO-robot laboration Programmering och felsökning av en LEGOrobot KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN NXT LEGO-robot laboration Programmering och felsökning av en LEGOrobot Gabriel Vilén 30/8-2012 gvilen@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Vi har programmerat

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Hur fungerar en robot? (lektion 2 av 3)

Hur fungerar en robot? (lektion 2 av 3) Lektionen handlar om datalogiskt tänkande och att robotar endast kan göra det som en programmerare bestämt är möjligt. Ann Ulfves arbetar som lärare på Fornuddens skola i Tyresö på lågstadiet. Till läraren

Läs mer

Robotar i NXc. En laboration med Mindstormrobotar. Sammanfattning KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN

Robotar i NXc. En laboration med Mindstormrobotar. Sammanfattning KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Robotar i NXc En laboration med Mindstormrobotar Anton Gyllenhammar 7/30/12 antongy@kth.se II1310 Introduktionskurs i datateknik Sammanfattning Denna rapport beskriver NXc-

Läs mer

PANTRESAN 2018 Lärarhandledning

PANTRESAN 2018 Lärarhandledning SID 1/8 OM PANTRESAN JOBBA MED PANTRESAN När ni registrerar klassen får ni tillgång till sex spännande avsnitt av äventyret Pantresan som väcker lust och nyfikenhet kring begrepp som energi, hållbarhet

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Mål att sträva mot: Arbetets utförande: Praktiskt arbete att bygga en robot. Skriva loggbok över vad ni gör.

Mål att sträva mot: Arbetets utförande: Praktiskt arbete att bygga en robot. Skriva loggbok över vad ni gör. Lokal Pedagogisk Planering i Teknik Ämnesområde: Robotbygge Ansvarig lärare: Mohsen Afghani mail: mohsen.afghani@edu.upplandsvasby.se Mål att sträva mot: Skolan skall i sin undervisning i teknik sträva

Läs mer

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag!

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Mitt sommarprojek t av: Rebecca Andersson Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Ni kids mellan 5 och 13 år är välkommna

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer