Att vara ung i Bengtsfors kommun 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att vara ung i Bengtsfors kommun 2017"

Transkript

1 1(25) Att vara ung i 17 Lokal uppfo ljning av ungdomspolitiken LUPP Jag vet inte vad jag kan påverka något om jag kan gör det men jag vill att våra miljö blir mer bättre än det är nu. Jag vill ha koll på de viktiga grejerna som rör i min kommun. Att ungdomarna ska få jobb i helgen.

2 2(25) Innehåll Att vara ung i Innehåll... 2 Bakgrund/Metod/Syfte... 3 Jämförelser och avgränsning... 3 Bakgrundsfrågor... 4 Fritid... 5 Skola... Politik och Inflytande Trygghet och Hälsa Arbete och framtid... 22

3 3(25) Bakgrund/Metod/Syfte LUPP-enkäten (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) genomförs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och innehåller frågor om ungdomars syn på Fritid, Skola, Politik, Inflytande, Trygghet, Hälsa, Arbete och framtid samt för i år, 2 gemensamma frågor med Västra Götalandsregionen. Lupp-enkäten har genomförts i Bengtsfors sedan 5 i årskurs 8 på högstadiet och bland de som går andra året på gymnasiet. Folkhälsorådet beslutade 11 att Lupp-enkäten i ska genomföras med 3-årsintervall. Under hösten 17 var Bengtsfors en av 24 kommuner runt om i landet som genomförde LUPP. 139 elever i Bengtsfors besvarade enkäten varav 97 elever från årskurs 8 och 42 elever från gymnasiet år fanns Lupp-enkäten tillgänglig på svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska. Enkäten genomfördes under oktober till december. Lupp-enkäten är elektroniskt och genomfördes på skoltid. Folkhälsostrategen och /eller ungdomssamordnaren fanns på plats under ifyllandet för att instruera och kunna svara på frågor. Enkätsvaren har gått direkt till MUCF som har sammanställt resultatet och skickat det tillbaka till kommunen för bearbetning och analys. Materialet har bearbetats med hjälp av MUCFs nätbaserade analysverktyg. MUCF erbjuder enkäten för att stötta kommuner i utvecklingen av ungdomspolitiken. Meningen är att beslut som berör unga i kommuner ska bygga på aktuell kunskap om ungas situation, erfarenheter och åsikter. Alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. (Sveriges ungdomspolitiska mål, prop. 13/14:191, s. 16). Jämförelser och avgränsning Totalt skickades enkäten ut till 114 elever i årskurs elever svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 85 %. Totalt var det 49 st elever i årskurs 2 på Strömkullegymnasiet som fick enkäten. 42 elever svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 86 %. Eleverna erbjöds 2 lektionstillfällen för genomförandet av enkäten. Tjejer och killar är lika väl representerade i de två svarsunderlagen. Undersökningen är gjord på ganska få individer vilket gör att enstaka ungdomar kan påverka resultatet i positiv eller negativ riktning. Detta innebär att viss försiktighet ska iakttas när det gäller att dra slutsatser av förändringar mellan de olika åren. Däremot kan förändringar indikera en trend. Resultat när svarsantalet understiger 4 individer redovisas inte. Materialet är stort och därför har inte alla resultat redovisats i form av diagram. I vissa fall har också olika svarsalternativ slagits ihop, t.ex. frekvenserna mycket bra och ganska bra. På vissa frågor har eleverna haft möjlighet att ange flera svarsalternativ varför summan av staplarna kan överstiga procent. Könsfördelningen hos ungdomarna som svarat på enkäten är ungefär hälften tjejer och hälften killar. Under några avsnitt i rapporten beskrivs också en jämförelse med rikssnittet för Lupp.

4 4(25) Rikssnittet är dock inget nationellt snitt för alla kommuner, utan innefattar de kommuner som deltog i Lupp år 17. Trots att en sådan jämförelse har vissa brister kan det vara fördelaktigt att kunna se kommunens resultat i förhållande till en större kontext. Bakgrundsfrågor 78% av ungdomarna i årskurs 8 och 64 % av år 2 är födda i Sverige och resterande fördelade på Norden, Europa eller utomeuropeiska länder. De ungdomar som svarade att de inte är födda i Sverige fick svara på en följdfråga om hur länge de bott i Sverige. Totalt hade 35% av ungdomar bott här -3 år, 41% av ungdomar bott här 4-9 år och 24% av ungdomar bott här år eller längre. Den största andelen av ungdomarna uppgav att deras föräldrar jobbade eller var i studier. En liten andel av ungdomarna, totalt 11 %, uppgav att det var oroliga eller mycket oroliga för sina föräldrars ekonomi.

5 5(25) Fritid Fritiden har en stor betydelse för ungdomar. Den är en viktig arena för att ungdomar ska kunna känna inflytande över sitt eget liv. Årskurs 8 upplever att det finns saker att göra på fritiden. Faktorer som kostnad och avstånd påverkar ungdomarna i sitt val av fritidsaktiviteter. Största andelen av både årskurs 8 och år 2 på gymnasiet träffar kompisar på fritiden, gärna hemma hos varandra eller på sociala medier. Andelen medlemar i föreningar har minskat över tid för båda årkullarna. Fritidssituation och utbud av fritidsaktiviteter 57 % av eleverna i årskurs 8 upplever att det finns väldigt eller ganska mycket att göra på fritiden killarna i något högre grad än tjejerna. 33 % av eleverna i år 2 upplever detsamma. Sen 14 har det blivit några fler i åk 8 som upplever att det finns väldigt eller ganska mycket att göra på fritiden men för gymnasieelever i år 2 har det blivit några färre Hur mycket eller lite tycker du att det finns att göra på fritiden? Väldigt mycket Ganska mycket Ganska lite Väldigt lite/ingenting Åk 8 Tjejerna både i årskurs 8 och år 2 upplever mer än killarna att det delvis finns saker att göra men det kostar för mycket. På frågan Det finns saker att göra men jag kan inte ta mig dit svarade 25% av årskurs 8 och 34% av år 2 på gymnasiet att detta delvis stämmer.

6 6(25) Åk 8, Påståenden - Det finns saker att göra - Det finns saker att göra men inget som intresserar men min familj säger nej mig - Det finns saker att göra men jag kan inte ta mig dit - Det finns saker att göra men det kostar för mycket Stämmer inte alls Stämmer delvis Stämmer helt År2, Påståenden - Det finns saker att göra - Det finns saker att göra men inget som intresserar men min familj säger nej mig - Det finns saker att göra men jag kan inte ta mig dit - Det finns saker att göra men det kostar för mycket Stämmer inte alls Stämmer delvis Stämmer helt I årskurs 8 ägnar man sig åt träning, spela online-, data- eller tv-spel och annat flera gånger i veckan. Detta speglas även av svaren i riket för åringar. För år 2 på gymnasiet ägnar man sig åt att spela online-, data- eller tv-spel, tränar och är ute i naturen flera gånger i veckan. När det gäller åldrarna år i riket, ägnar de sig mest åt träning, spela online-, data- eller tv-spel och/eller annat.

7 7(25) Hur ofta gör du följande saker på din fritid? Åk 8 Annat Går på match eller annat idrottsevenemang Går på museum eller utställning Går på teater, musikal eller dansuppvisning Går på konsert Går på ungdomens hus, fritidsgård eller Är ute i naturen Besöker bibliotek Läser böcker, tidningar, artiklar, bloggar Spelar tv-spel, onlinespel eller dataspel Håller på med foto eller film, tecknar/målar, Spelar teater, skapar musik eller dansar Tränar/idrottar Flera gånger i veckan Engång i veckan Någon gång i månaden Någon gång per år Aldrig Hur ofta gör du följande saker på din fritid? År2 Annat Går på match eller annat idrottsevenemang Går på museum eller utställning Går på teater, musikal eller dansuppvisning Går på konsert Går på ungdomens hus, fritidsgård eller Är ute i naturen Besöker bibliotek Läser böcker, tidningar, artiklar, bloggar Spelar tv-spel, onlinespel eller dataspel Håller på med foto eller film, tecknar/målar, Spelar teater, skapar musik eller dansar Tränar/idrottar Flera gånger i veckan Engång i veckan Någon gång i månaden Någon gång per år Aldrig Annat för eleverna i årkurs 8 i Bengtsfors uppges t.ex. att man tränar på gym /tränar hemma, kör traktor motocross/ enduro, skriver en berättelse, är med vänner/familj, käkar mat/ lagar mat, rider/är med djur m m.

8 8(25) Platser man träffar kompisar på Drygt 8 % av både årskurs 8 och år 2 träffar sina kompisar hemma hos varandra på fritiden, vilket liknar det som uppgavs för båda årskullarna år 14. När du träffar dina kompisar på fritiden, var brukar ni då vara? Hemma hos varandra På sociala medier på internet På ungdomens hus, fritidsgård eller liknande I en föreningslokal I en idrottshall/sporthall eller på annat idrott ställe På ett café I galleria eller i köpcentrum I centrum/på stan Utomhus Någon annanstans *På en restaurang, pub, bar eller liknande * Detta alternativ har enbart år 2 på gymnasiet fått i enkäten Åk 8 Både årskurs 8 (82 %) och år 2 (88 %), använder sociala medier mest för att ha kontakt med sina vänner. Därefter för att ha koll på vad som händer. Vad använder du sociala medier mest till? Markera högst två alternativ. Jag använder inte sociala medier Annat Musik Spel Ha koll på vad som händer Följa andra Sprida och dela saker Ta reda på saker Kontakt med vänner Åk 8 Medlemskap 6 8 I årskurs 8 uppger 51% av eleverna att dom är medlemmar i någon förening medan 48% av eleverna i årskurs 8 uppger att dom inte är medlemmar i någon förening.

9 9(25) För eleverna i år 2 är det % som är medlem i någon förening, tjejerna i något högre grad än killarna. 6% är inte medlemmar i någon förening. Sen 8 har medlemskap i förening minskat med 17% för årskurs 8 och 7% för år 2 gymnasiet. Förändringen ska dock tolkas med försiktighet då enkätfrågans konstruktion har ändrats sedan dess på ett sätt som möjligen kan bidra till nedgången. Är du medlem i någon förening? Till exempel religiös förening eller församling, kultur- eller idrottsförening, politiskt ungdomsförbund, frilufts-, data- eller spelförening m.m Åk 8 Nej Ja, jag är medlem i en förening Fritidsaktiviteter de saknar De fritidsaktiviteter som ungdomarna saknar i är skatepark, bowlinghall, badhus, basketplan, volleyboll och hockey.

10 (25) Skola Möjlighet till inflytande och delaktighet är viktigt för att ungdomarna ska trivas i skolan. De svarande eleverna trivs med stämmingen på skolan. Eleverna gillar att ha tillgång till datorn, men också underviningen och lärarna. Ett gap finns i vad eleverna vill vara med och bestämma om och får vara med och bestämma om i olika skolfrågor. Klimat i skolan Största andelen elever i både årkurs 8 och år 2 gymnasiet trivs till stor del med stämningen i sin skola; killarna i något högre grad än tjejerna. Elever och lärare bemöter varandra med respekt i skolan stämmer till stor del för årskurs 8 och år 2 på gymnasiet. År 14 uppgav eleverna att elever och lärare bemöter varandra med respekt samt att det råder en god stämning i skolan. Påståenden om skolan. Åk 8 Stämmer inte alls/stämmer till viss del Stämmer till stor del/stämmer helt Vet inte Skolan uppmuntrar mig att aktivt medverka i klassråd och elevråd Skolans personal lyssnar på vad elevrådet/elevkåren säger och tar Jag har fått veta vad eleverna ska ha inflytande över/ska kunna Mina lärare behandlar killar och tjejer lika Våld förekommer i min skola Min skola agerar om en lärare kränker en elev Elever och lärare bemöter varandra med respekt i min skola Min skola agerar om en elev mobbar en annan elev Sexuella trakasserier förekommer i min skola Rasism förekommer i min skola Mobbning förekommer i min skola Jag trivs med stämningen i min skola 28 68

11 11(25) Påståenden om skolan. Stämmer inte alls/stämmer till viss del Stämmer till stor del/stämmer helt Vet inte Skolans personal lyssnar på vad elevrådet/elevkåren säger och Jag har fått veta vad eleverna ska ha inflytande över/ska Mina lärare behandlar killar och tjejer lika Våld förekommer i min skola Min skola agerar om en lärare kränker en elev Elever och lärare bemöter varandra med respekt i min skola Min skola agerar om en elev mobbar en annan elev Sexuella trakasserier förekommer i min skola Rasism förekommer i min skola Mobbning förekommer i min skola Jag trivs med stämningen i min skola Upplevelse av skolan Möjligheten att få extra hjälp och stöd av lärarna om man behöver anser 77 % av ungdomarna i årskurs 8 och 87 % av eleverna år 2 är ganska eller mycket bra. Ungdomarna i årskurs 8 tycker mycket om tillgång till dator (91%) och undervisningen (83%). Ungdomarna år 2 tycker också mycket om tillgång till dator (97%) och lärarna på (97%). Mer än hälften av ungdomarna tycker mycket bra och/eller ganska bra om elevhälsan, skolmiljön och skolbiblioteket. År 14 tyckte eleverna i årskurs 8 mycket om att få extra hjälp och stöd om man behöver det samt undervisningen. Gymnasieeleverna uppgav då som nu, att tillgången till datorer samt lärarna är mycket eller ganska bra. I riket tycker 39% av ungdomarna i åldrarna år och 47% i åldrarna år mycket bra och ganska bra om skolmaten. I Bengtsfors är det några fler, 46%, i årskurs 8 som tycker mycket bra och ganska bra om skolmaten och några färre, 32 %, av ungdomarna år 2. Bestämma i skolan Det finns ett brett intresse av att vilja vara med och bestämma i olika skolfrågor för årskurs 8 såsom grupparbete/projektarbete, skolmaten och vad de får lära sig. Men det finns ett gap till vad ungdomarna upplever att man får vara med och bestämma som i skolmaten, proven och läxorna där differensen är störst. År 14 ville 8 % av ungdomarna vara med och bestämma om skolmaten. Ungefär hälften av eleverna tycker att de får vara med och bestämma hur man ska arbeta i grupparbeten.

12 12(25) Möjlighet och önskan att påverka i skolan. Åk 8. (%) Skolmiljön ute Skolmiljön inne Skolans "regler" Maten Schemat Proven Läxorna *Hur vi ska arbeta Vad jag får lära mig Får Vill *till exempel grupparbete/projektarbete. Intresset är stort hos ungdomarna i år 2 att vilja vara med och bestämma i olika skolfrågor, men även för dem finns ett gap mellan Vill och upplever att de Får. Den största differensen mellan upplevt och önskat inflytande är när det gäller skolmaten, vad de får lära sig samt läxor. I riket vill 72% av ungdomarna i åldrarna år vara med och påverka när det gäller maten men bara 15 % upplever att det får vara med och bestämma. I åldrarna år är det 75% som vill vara med och påverka skolmaten och bara 17% som upplever att det får vara med och bestämma. För Bengtsfors är det 75% i årskurs 8 som vill vara med och bestämma om skolmaten och 16 % som upplever att det får och för år 2 på gymnasiet är det 67% som vill påverka maten och % som upplever att det får detta. År 14 fanns det största intresset att vilja vara med och bestämma om schema, prov samt läxor. Två tredjedelar av gymnasieeleverna tycker då att de fick vara med och bestämma om proven. Möjlighet och önskan att påverka i skolan.. (%) Skolmiljön ute Skolmiljön inne Skolans "regler" Maten Schemat Proven Får Vill Läxorna *Hur vi ska arbeta Vad jag får lära mig *till exempel grupparbete/projektarbete.

13 13(25) Politik och Inflytande I ett demokratiskt samhälle bör alla människor få känna delaktighet och ha möjligheter till inflytande inom alla områden som berör dem. (Wågman 11). Många av ungdomarna vill vara med och påverka i frågor som rör kommunen. Vanligast är att man vänder sig till någon man känner för att påverka något i kommunen. Fler elever vet inte eller upplever sig ha ganska små möjligheter att framföra sina åsikter till de som bestämmer i kommunen. Andelningen till att man inte vill vara med och bestämma är för många att man inte är tillräckligt intresserad. Möjligheter att själv framföra åsikter till styrande i kommunen 48% av eleverna i årskurs 8 och 59% av eleverna år 2 vet inte eller anser sig ha ganska små möjligheter att framföra sina åsikter till de som bestämmer i kommunen. I riket är motsvarande siffror 56 % samt 57% Mycket stora möjligheter Vilka möjligheter har du att föra fram dina åsikter till dem som bestämmer i kommunen? Ganska stora möjligheter Ganska små möjligheter Mycket små möjligheter/inga möjligheter Vet inte Åk8 Endast 18% av eleverna i årskurs 8 och 14% av eleverna i år 2 anser sig ha ganska stora möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer i kommunen. Detta är en minskning sedan 14 då 27% av grundskoleeleverna och 21% av eleverna på gymnasiet tyckte att de har ganska stora möjligheter att framföra sina åsikter.

14 14(25) Vilja att vara med och påverka frågor i kommunen där de bor Vill du vara med och påverka i frågor som rör din kommun? 8 6 Åk 8 Ja Nej Nästan % av årskurs 8 och 43% av år 2 på gymnasiet vill vara med och påverka i frågor som rör sin kommun vilket är lite högre än rikssnittet på 47% för årskurs 8 och lite lägre än rikets % för år 2. Detta har över tid ändrats mest för år 2 i gymnasiet som gått från 52% till 43% som vill vara med och påverka i frågan Vill du vara med och påverka i frågor som rör den kommun där du bor? Åk Ja Nej

15 15(25) Vill du vara med och påverka i frågor som rör den kommun där du bor? Ja Nej I årskurs 8 och år 2 vänder man sig till någon man känner om man vill påverka något i kommunen. Tidigare år 14, har vet inte fått högst procent och där efter har till någon man känner kommit som alternativ till vart man vänder sig om man vill påverka något i sin kommun Till vem eller vart vänder du dig om du vill påverka något i din kommun? Åk 8 *till exempel ungdomsråd eller ungdomsfullmäktige.

16 16(25) Anledningar till att inte vilja vara med och påverka i kommunen Att man inte är tillräckligt intresserad anses vara den vanligaste anledningen för både årskurs 8 och år 2 att man inte vill vara med och påverka i sin kommun, vilket också stämmer överens med riket Vilken eller vilka är anledningarna till att du inte vill vara med och påverka? Jag kan för lite om hur jag ska göra Jag är inte tillräckligt intresserad Jag har inte tid Jag tror inte att det spelar någon roll Annat Åk 8

17 17(25) Trygghet och Hälsa Upplevelsen av trygghet är avgörande för var vi rör oss och hur vi rör oss. I flera olika arenor upplever de svarande ungdomarna att det är tryggt att vara. Föräldrar och kompisar är vanligast att man vänder sig till när man behöver prata eller behöver stöd. Flera av de svarande ungdomarna upplever att de mår bra fast att stressen har ökat över åren. Ungefär hälften av ungdomarna tränar flera gånger i veckan och hoppar sällan över att äta lunch och middag. Den största andelen av de svarande varken röker, snusar eller dricker alkohol. Av de som uppger att de röker, ses en positiv utveckling av antalet även om kommunen i jämförelse med riket ligger högt. Av de som uppger att de dricker någon gång, svarar ungdomarna att de får tag på alkohol via kompisar, kompisars syskon eller flickvän/pojkvän. Platser man känner sig trygg på De allra flesta känner sig alltid eller ofta trygga i hemmet och i bostadsområdet- killar i högre grad än tjejer. År 14 uppgav ungdomarna i både årskurs 8 och år 2 att det var tryggt i bostadsområdet dagtid men också i hemmet. Jag känner mig alltid eller oftast trygg på följande ställen? På ungdomens hus, fritidsgård eller liknande På träningen eller annan organiserad fritidsaktivitet På internet På buss, tåg eller liknande På stan eller i centrum I skolan Åk 8 På väg till eller från skolan I mitt bostadsområde I hemmet Råkat ut för obehagliga händelser senaste halvåret % i årskurs 8 och 19% i år 2 angav att de under de senaste 6 månaderna har blivit utsatta för mobbing, trakasserier eller utfrysning. Detta har främst varit i skolan och på internet/i mobilen. I riket är motsvarande siffror % i åldersgruppen år och % i åldrarna år. Precis som för ungdomarna i Bengtsfors har det främst varit på skolan.

18 18(25) På frågan Har du de senaste sex månaderna, upplevt att du har blivit orättvist behandlad på ett sätt så att du har mått dåligt? svarade 56% av årskurs 8 och 36% av ungdomarna år 2 att de upplevt detta. Det är främst andra elever eller ungdomar som man upplever behandlat en orättvist. Någon att prata med om det du tycker är viktigt eller behöver stöd Har du någon du kan prata med om det du tycker är viktigt eller när du behöver stöd? ( Kan markera flera alternativ). Nej, jag har ingen jag kan prata med Ja, via ungdomsmottagningen/bup Ja, personer jag inte känner via forum på nätet/sociala Ja, kompis/kompisar Ja, syskon Ja, annan vuxen Ja, fritidsledare/ungdomsarbetare Ja, lärare eller annan skolpersonal Ja, förälder/föräldrar/vårdnadshavare Åk Föräldrar och kompisar vänder man sig till i hög grad när man tycker att man behöver prata eller är i behov av stöd. Hälsa Självuppskattad hälsa De allra flesta ungdomar i Bengtsfors mår bra. Det är en minskning jämfört med 14 då 87% i åk 8 och 71% för eleverna i år 2 uppgav att de bedömde sin hälsa mycket bra/ganska bra. Under de senaste sex månaderna, hur bedömer du din hälsa, hur du mår eller känner dig? Åk 8 Mycket bra/ Ganska bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt/mycket dåligt Hälsorelaterade besvär

19 19(25) Det senast 6 månaderna har 59% av elever i årskurs 8 känt sig stressade, vilket också känns igen i rikets LUPP för åldrarna år. Sedan 8 syns en ökande trend i huvudvärk, ont i magen, sovit dåligt på natten och känt sig stressad, där den sistnämnda har haft störst ökning för eleverna i årskurs 8 i. Åk 8. Hur ofta har du haft följande besvär under de senaste sex månaderna? Sovit dåligt på natten Svårt att somna Känt dig nedstämd (deppig eller nere) Känt dig stressad Ont i magen En gång i veckan/flera gånger i veckan/i stort sett varje dag Sällan eller aldrig/ Någon eller några gånger i månaden/ Huvudvärk % av gymnasieeleverna i år 2 uppger att de varit stressade under det senaste 6 månaderna. Även för eleverna i år 2 finns en tydlig ökad trend sedan 8 i huvudvärk, ont i magen, sovit dåligt på natten och känt sig stressad, där den sist nämnda har haft störst ökning för eleverna; tjejer i något högre grad än killar.. Hur ofta har du haft följande besvär under de senaste sex månaderna? Sovit dåligt på natten Svårt att somna Känt dig nedstämd (deppig eller nere) Känt dig stressad Ont i magen En gång i veckan/flera gånger i veckan/i stort sett varje dag Sällan eller aldrig/ Någon eller några gånger i månaden/ Huvudvärk 6 8 Träna så att man blir andfådd eller svettas I årkurs 8 är det 64% som tränar i stort sett varje dag eller flera gånger i veckan. För ungdomarna år 2 på gymnasiet är motsvarande siffra %. Det är en minskning sen år 14 då 74% av eleverna i årkurs 8 och 56% av eleverna år 2 tränade i stort sett varje dag eller flera gånger i veckan.

20 (25) I stort sett varje dag Hur ofta brukar du träna så att du blir andfådd eller svettas? Flera gånger i veckan En gång i veckan Någon eller några gånger i månaden Sällan eller aldrig Åk 8 I jämförelse med riket ligger andelen som tränar flera gånger i veckan knappt under för både årskurs 8 och år 2 i Bengtsfors. I båda årskullarna finns det inga större skillnader mellan könen vad gäller träning varje dag och flera gånger i veckan eller bland de ungdomar som sällan eller aldrig tränar. Måltider I båda årskullarna är det vanligare att ungdomarna hoppar över frukost än middag/kvällsmat. Hur ofta händer det att du hoppar över följande måltider? (Sällan eller aldrig/någon gånger i månaden) åk 8 år 2 Frukost Lunch Middag/kvällsmat

21 21(25) Bruk av tobak eller alkohol 89 % av eleverna i årskurs 8 och 7 % av eleverna år 2 röker inte, vilket är en fortsättning på en positiv trend sen 8 för Bengtsfors. Även om Bengtsfors har en positiv nedgång i rökning så kan vi jämfört med riket se att Bengtsfors i båda årskullarna ligger lite högre. Åk 8. Hur ofta brukar du röka cigaretter? snusa? dricka folköl? En gång i veckan/flera gånger i veckan/i stort sett varje dag Sällan eller aldrig/någon eller några gånger i månaden dricka starköl, starkcider, alkoläsk, vin eller sprit? 6 8. Hur ofta brukar du röka cigaretter? snusa? dricka folköl? En gång i veckan/flera gånger i veckan/i stort sett varje dag Sällan eller aldrig/någon eller några gånger i månaden dricka starköl, starkcider, alkoläsk, vin eller sprit? 6 8 För båda årskullarna är det större andel i Bengtsfors än i riket som dricker folköl och att dricka starköl, alkoläsk, vin eller sprit. De svarande som någon gång druckit alkohol fick frågan om hur de får tag på alkoholen och 56% i årskurs 8 och 47% i år 2 uppgav att de får tag på alkohol från kompisar, kompisars syskon, flickvän/pojkvän/partner; tjejerna i något högre grad än killarna. 72% av årskurs 8 och 44% av år 2 uppgav att de vet att de inte får dricka alkohol för sina föräldrar.

22 22(25) Arbete och framtid Den största andelen av de svarande är mycket positiva till framtiden. 23% av årkurs 8 och % av år 2 på gymnasiet sommarjobbade förra sommaren. Det vanligaste sättet att få sommarjobb är genom någon i ens egna familj eller genom att kontakta arbetsplatsen själva. Hälften av de svarande eleverna tror att de kommer flytta från kommunen för att studera eller för att komma närmare en större ort/stad. Det bästa med att bo i är närheten till familj, släkt, kompisar eller flickvän/pojkvän. Sommarjobb 23% av årskurs 8 och % av år 2 jobbade under förra sommaren. 33 % av år 2 sökte men fick inget sommarjobb och 68 % av årskurs 8 sökte aldrig något sommarjobb. I båda årskullarna var det några fler tjejer som sommarjobbade. 14 var det drygt procent av åttondeklassarna och drygt 7 procent av gymnasieeleverna som hade ett sommarjobb. Jämfört med riket är det en lite högre andel som har sommarjobbat i i årskurs 8, men en lite lägre andel i år 2. Hade du ett sommarjobb i somras? ÅK 8 Ja Nej, men jag sökte utan att lyckas Nej, jag sökte inte något sommarjobb Det vanligaste sättet att hitta sommarjobb enligt årskurs 8 är genom någon i sin egna familj medan år 2 hittar jobb genom att kontakta arbetsplatsen själv. När det gäller år i riket fick de flesta sitt sommarjobb genom kommunen.

23 23(25) Hur fick du ditt sommarjobb? På annat sätt Kontaktade själv arbetsplatsen Sökte utannonserad tjänst Genom kommunen Genom arbetsförmedlingen Åk 8 Genom någon annan släkting eller person jag Genom någon i min egen familj Framtidsplaner 64% av år 2 och 51 % av årskurs 8 tror att de kommer att flytta från kommunen där de bor. De främsta anledningarna till detta är studier, arbete och för att man vill ha närmare till en större ort/stad. I årskurs 8 anger också 33% att de tror att de kommer att flytta från kommunen på grund av sina fritidsintressen Tror du att du kommer att flytta från kommunen där du bor? Ja Nej Har inte tänkt på det Åk 8 I årskurs 8 är andelen tjejer som tror att de kommer att flytta för studier i högre än andelen killar. Killarnas anledning till att de tror att de kommer att flytta är för att komma närmare en större ort eller stad. För år 2 är det tvärtom; anledningen till att killarna tror att de kommer att flytta är arbete och studier medan tjejerna vill ha närmare till en större ort eller stad.

24 24(25) Av vilken anledning tror du att du kommer flytta från kommunen? åk 8 År2 Båda årskullarna anger att det bästa med att bo i är för att familj, släkt, kompisar eller flickvän/pojkvän/parter finns här. Naturen, fritidsintressen samt bra miljö för barn att växa upp i är ytterligare faktorer som är bra med att bo i. När du tänker på hur det är att bo i din kommun, markera det eller de alternativ som du tycker är det bästa med att bo i din kommun? Annan orsak Vet inte Här kan jag vara den jag är Bra miljö för barn att växa upp i Närheten till större ort eller stad Närheten till naturen Bostadssituationen i kommunen Familj och släkt Åk 8 Kompisar eller flickvän/pojkvän/partner Mina fritidsintressen Möjligheten till fortsatta studier Möjligheten till arbete % av ungdomarna i årskurs 8 tror att de kommer att läsa vidare på gymnasiet, vilket är en större andel än i riket (83%). 13 % av ungdomarna vet inte eller vill inte tro att de kommer läsa vidare.

25 25(25) 39% av ungdomarna år 2 tror att de kommer att läsa vidare vid universitet/högskola, Komvux, folkhögskola eller motsvarande medan 61% av ungdomarna vet inte eller vill inte tro att de kommer läsa vidare. Jämfört med riket blir den andelen tvärt om, 61% tror att de kommer studera vidare medan 39% vet inte eller vill inte. Framtidsvision 88% av år 2 och 94 % av årskurs 8 är ganska eller mycket positiva till framtiden. Killarna är i lite större utsträckning mycket positiva till framtiden och bland tjejerna är det några fler som är ganska positiva. Det är en positiv trend för båda årskullarna, även om frågan ska tolkas med försiktighet då enkätfrågans konstruktion har ändrats det sista året vilket kan påverka svaren. Jämfört med riket är årkurs 8 i Bengtsfors lite mer mycket positiva till framtiden. För år 2 är ungdomarna lite mer ganska positiva till framtiden än riket. Hur ser du på framtiden? Mycket positivt Ganska positivt Ganska negativt Mycket negativt Hur ser du på framtiden? Åk8 Hur ser du på framtiden? Tack! Tack elever och personal som engagerat sig för att kunna genomföra Luppen.

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 POPULÄRVERSION MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Innehållsförteckning Sammanfattande reflektioner... 3 Om undersökningen... 5 A. Bakgrundsfrågor...

Läs mer

Ungdomsenkäten. Stort tack för din medverkan!

Ungdomsenkäten. Stort tack för din medverkan! Ungdomsenkäten Hej! Den här enkätundersökningen är en del av ett samarbetsprojekt, CaSYPoT (Capacity Building for Strategic Youth Policy and Transnatonal Cooperation), mellan fyra länder i Östersjöområdet:

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Att vara ung i Hylte. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken sammanfattande version

Att vara ung i Hylte. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken sammanfattande version Att vara ung i Hylte Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 - sammanfattande version 1 Innehållsförteckning Vad är Lupp? 3 De flesta unga i Hylte kommun... 4 Fritid 6 Skola 9 Politik och samhälle 10

Läs mer

TORSÅS KOMMUN ÅRSKURS 2 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN ÅRSKURS 2 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN. 2012 ÅRSKURS 2 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken Sammanfattning av ungdomsenkät 2014 i Bengtsfors

LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken Sammanfattning av ungdomsenkät 2014 i Bengtsfors Sida 1(34) Bengtsfors kommun Datum 2015-09-07 Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer 2015.496.618 Paragraf 110 LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken Sammanfattning av ungdomsenkät 2014 i Bengtsfors

Läs mer

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Strömstads kommun

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Strömstads kommun Lupp 2017 POPULÄRVERSION Strömstads kommun A Bakgrund och syfte MUCF: s (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) Lupp-undersökning har år 2017 genomförts i Strömstads kommun. Undersökningen har

Läs mer

X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29

X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29 X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 5 HJTF29 Ungdomsenkäten LUPP Unga 13-16 år Till dig som ska fylla i enkäten Den här enkätundersökningen genomförs för att din NN ska få bättre kunskap om hur unga

Läs mer

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29 X Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 5 HJTF29 Ungdomsenkäten Lupp Unga 16-19 år Till dig som ska fylla i enkäten Den här enkätundersökningen genomförs för att din NN ska få bättre kunskap om hur unga

Läs mer

X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP YR5U3

X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP YR5U3 X Unga 13-16 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 3 YR5U3 Ungdomsenkäten LUPP Unga 13-16 år Till dig som ska fylla i enkäten I den här enkäten ställs frågor om boende, inflytande, arbete, hälsa, trygghet med mera.

Läs mer

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Nässjö kommun

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Nässjö kommun Lupp 2017 POPULÄRVERSION Nässjö kommun Bakgrund och syfte Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF:s Lupp-undersökning har år 2017 genomförts i Nässjö kommun på högstadiet i årskurs 8 samt

Läs mer

För litet fritidsutbud: åk8

För litet fritidsutbud: åk8 För litet fritidsutbud: åk8 Frågan lyder: Hur mycket finns det att göra på fritiden?, med svarsalternativen: Det finns väldigt mycket att göra; ganska mycket att göra; ganska lite att göra; väldigt lite/ingenting

Läs mer

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I BENGTSFORS, 2008

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I BENGTSFORS, 2008 Illustration av Matilda Damlin, 7c Bengtsgården SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I BENGTSFORS, 2008 RESULTAT FRÅN LUPP UNDERSÖKNINGEN UNDERSÖKNINGEN GÄLLANDE UNGDOMARI ÅRSKURS 8 SAMT ÅRSKURS 2 PÅ GYMNASIET Förord

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2016 LUDVIKA KOMMUN FEBRUARI 2017 SAMMANSTÄLLD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2016 LUDVIKA KOMMUN FEBRUARI 2017 SAMMANSTÄLLD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2016 LUDVIKA KOMMUN FEBRUARI 2017 SAMMANSTÄLLD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare:

Läs mer

Rapport från Luppenkät 2015

Rapport från Luppenkät 2015 Att vara ung i Trelleborg Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) Rapport från Luppenkät 15 undersökning unga 16-19 år bosatta i kommunen INNEHÅLL Jag är ganska eller mycket nöjd med... (%) Skola

Läs mer

Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015 13-16 år

Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015 13-16 år Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015 13-16 år Här har vi sammanställt vilka förändringar som gjorts i Lupp-enkäten 2015 jämfört med enkäten som gällde 2014. I vänster kolumn finns 2014 års enkät

Läs mer

Något färre åk 2 ungdomar har sommarjobb jämfört med ungdomar i övriga riket.

Något färre åk 2 ungdomar har sommarjobb jämfört med ungdomar i övriga riket. Ungdomarna i Nybro ser positivt på framtiden. Det bästa med Nybro, enligt ungdomarna i åk 8 på högstadiet och åk 2 på gymnasiet, är närhet till familj och partner. Dessutom är en viktig faktor att det

Läs mer

LUPP med fokus Osbeck

LUPP med fokus Osbeck LUPP med fokus Osbeck LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första

Läs mer

Lupp Lokal ungdomspolitisk uppföljning. Ludvika kommun

Lupp Lokal ungdomspolitisk uppföljning. Ludvika kommun Lupp 2017 Lokal ungdomspolitisk uppföljning Ludvika kommun Titel: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Rapport skapad av:: Enkätfabriken Uppdragsgivare: Ludvika kommun Datum: 09/02/2018 Ludvika Lupp 2017

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 POPULÄRVERSION SKÖVDE KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Innehållsförteckning Sammanfattande reflektioner...3 Om undersökningen...5 A. Bakgrundsfrågor...6

Läs mer

Att vara ung i Hylte kommun

Att vara ung i Hylte kommun Att vara ung i Hylte kommun 2 Fritid 4 5 Skola 6 7 Inflytande 8 9 Hälsa 11 Trygghet 12 13 Arbete & framtid 14 LUPP står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är en enkät som innehåller runt 8 frågor

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015-16-19 år

Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015-16-19 år Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015-16-19 år Här har vi sammanställt vilka förändringar som gjorts i Lupp-enkäten 2015 jämfört med enkäten som gällde 2014. I vänster kolumn finns 2014 års enkät

Läs mer

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I ESKILSTUNA, 2008. årskurs 1 på gymnasiet

SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I ESKILSTUNA, 2008. årskurs 1 på gymnasiet SAMMANFATTANDE RAPPORT UNG I ESKILSTUNA, 2008 Resultat tfå från Lupp undersökningen 2008 gällande ungdomar i årskurs 7 samt årskurs 1 på gymnasiet Förord öod De flesta människors vardag påverkas av beslut

Läs mer

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP GVC5A15

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP GVC5A15 X Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 4 GVC5A15 Ungdomsenkäten Lupp Unga 16-19 år Till dig som ska fylla i enkäten I den här enkäten ställs frågor om boende, inflytande, arbete, hälsa, trygghet med

Läs mer

LUPP- spridningskonferens

LUPP- spridningskonferens LUPP- spridningskonferens Öckerö kommun Eivor Johnsson, enhetschef Ungdom Linn Wass, folkhälsoutvecklare Göran Ohlsson, politiker En levande skärgårdskommun med människan i centrum Kort om Öckerö kommun

Läs mer

Lupp. Luppenkäten är hjärtat i detta arbete och alla kommuner i Sverige blir årligen inbjudna till att delta i Lupp.

Lupp. Luppenkäten är hjärtat i detta arbete och alla kommuner i Sverige blir årligen inbjudna till att delta i Lupp. Lupp Ungdomsstyrelsen fick 1998 i uppdrag att utveckla metoder för uppföljning av den kommunala ungdomspolitiken. Första Luppen genomfördes 2001. Tillsammans med kommunerna har de utvecklat en modell för

Läs mer

X Unga vuxna 19-25 år

X Unga vuxna 19-25 år X Unga vuxna 19-25 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 5 HJTF11 Ungdomsenkäten LUPP Ålder 19-25 Till dig som ska fylla i enkäten Den här enkätundersökningen genomförs för att din NN ska få bättre kunskap om hur

Läs mer

UNG i Mora Resultat av LUPP-enkät genomfördes under hösten Johanna Jansson & Johan Kostela Högskolan Dalarna, Dalacampus

UNG i Mora Resultat av LUPP-enkät genomfördes under hösten Johanna Jansson & Johan Kostela Högskolan Dalarna, Dalacampus UNG i Mora 2013 Resultat av LUPP-enkät genomfördes under hösten 2012. Johanna Jansson & Johan Kostela Högskolan Dalarna, Dalacampus Innehållsförteckning INLEDNING 2 Disposition 2 BAKGRUND 3 FRITID 5 Högstadiet

Läs mer

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet LUPP-resultat för Avesta kommun 2015 Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad är LUPP?... 3 LUPP i Avesta kommun... 3 Kunskapsbaserad

Läs mer

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP UNGDOMSENKÄTEN LUPP SKOLÅR 7 9 1 X SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP Årtal (skriv hela årtalet t.ex. 2010) 2 0 1 0 FRÅGOR OM: FRITID SKOLA POLITIK INFLYTANDE TRYGGHET HÄLSA ARBETE FRAMTID 2 UNGDOMSENKÄTEN

Läs mer

Strömsunds Kommun. Grundskolans årskurs åtta. Fritid

Strömsunds Kommun. Grundskolans årskurs åtta. Fritid Strömsunds Kommun Strömsund är den nordligaste av länets kommuner och sträcker sig ifrån Östersunds kommun i söder till den västerbottniska och norska fjällvärden i norr. Kommunen är 10 600m² stor och

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare: Marks

Läs mer

Att vara ung i. Bengtsfors. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2011 i Bengtsfors år 8 grundskolan år 2 gymnasiet

Att vara ung i. Bengtsfors. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2011 i Bengtsfors år 8 grundskolan år 2 gymnasiet Att vara ung i Bengtsfors LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 11 i Bengtsfors år 8 grundskolan år 2 gymnasiet Innehåll 4 Fritid 8 Skola 12 Inflytande 16 Hälsa och trygghet Framtid

Läs mer

HÄLSOENKÄT ÅK 1-3 gymnasiet

HÄLSOENKÄT ÅK 1-3 gymnasiet HÄLSOENKÄT ÅK 1-3 gymnasiet Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa. Det är bara skolsköterskan och skolläkaren som kan ta del av dina svar när ni går igenom dem vid hälsosamtalet. Gör så här:

Läs mer

LUPP 2009. - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsstyrelsens kommunala ungdomsenkät

LUPP 2009. - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsstyrelsens kommunala ungdomsenkät - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsstyrelsens kommunala ungdomsenkät Syfte Bild av ungdomars levnadsvillkor i Karlskrona Hur förhåller sig Karlskrona kommuns satsningar - till de nationella

Läs mer

Oktober 2009 Borås Stad 2008 1

Oktober 2009 Borås Stad 2008 1 Oktober 2009 Borås Stad 2008 1 Innehåll Inledning 3 Bakgrund.... 3 Uppdragets syfte och inriktning. 3 Metod. 4 Definitioner.... 4 Enkätresultat.. 4 Fritid 5 7 Hur mycket fritid har ungdomar... 5 Var träffas

Läs mer

Bilaga 1, Fyra grupper Vallentuna - kommunen med ungdomar i fokus, 2011 Resultat från Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, år 8 och år 2 på

Bilaga 1, Fyra grupper Vallentuna - kommunen med ungdomar i fokus, 2011 Resultat från Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, år 8 och år 2 på Bilaga 1, Fyra grupper Vallentuna - kommunen med ungdomar i fokus, 2011 Resultat från Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, år 8 och år 2 på gymnasiet Bilaga 1 Fyra grupper Fyra grupper För att

Läs mer

Lupp Författare. Li Merander, folkhälsoutvecklare Mattias Persson, föreningsutvecklare

Lupp Författare. Li Merander, folkhälsoutvecklare Mattias Persson, föreningsutvecklare Lupp 18 Högstadie- och gymnasieelever i Örkelljunga kommun tillfrågades hösten 18 om hur det är att vara ung i kommunen och hur de mår. Sammanlagt 37 skolungdomar mellan 13-19 år besvarade enkäten. Författare

Läs mer

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009 Resultat från Luppundersökningen Forshaga kommun 2008/2009 April 2009 2 Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och metod för datainsamling 5 Databearbetning 5 Redovisning av undersökningsresultat 5 Resultat

Läs mer

UNGDOMSENKÄTEN LUPP KARLSTAD 2017 Resultatrapport

UNGDOMSENKÄTEN LUPP KARLSTAD 2017 Resultatrapport UNGDOMSENKÄTEN LUPP KARLSTAD Resultatrapport Av Attityd i Karlstad AB på uppdrag av Karlstad kommun 2018-04-25 Undersökningen är genomförd av Attityd i Karlstad AB på uppdrag av Karlstad kommun. Projektledare

Läs mer

HÄLSOENKÄT ÅK 7-9. Gör så här:

HÄLSOENKÄT ÅK 7-9. Gör så här: HÄLSOENKÄT ÅK 7-9 Gör så här: Svara på frågorna i tur och ordning, fråga om du behöver hjälp. Det finns inga rätt eller fel svar! Svara det som stämmer bäst för dig. Vissa frågor handlar om hur det varit

Läs mer

Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007

Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007 Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007 Tabell: -9 UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenheten vid Socialtjänst 2008-01-08 Tabell: -9 I följande tabell presenteras resultatet från Leva, levnadsvaneundersökningen.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 LIV & HÄLSA UNG 2014 Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 Vad är liv & hälsa ung? Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa Skolår 7 och 9, år 2 på gymnasiet Undersökningen genomförs

Läs mer

Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007

Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007 Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007 Tabell: Liljaskolan UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenheten vid Umeå Socialtjänst Umeå 2008-01-08 Tabell: Liljaskolan I följande tabell presenteras resultatet

Läs mer

Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007

Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007 Resultat från Levnadsvaneundersökningen 2007 Tabell: Finnbacksskolan UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenheten vid Socialtjänst 2008-01-08 Tabell: Finnbacksskolan I följande tabell presenteras resultatet

Läs mer

Rättvik ATT VARA UNG I. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 2012 år 8 grundskolan åk 2 gymnasiet

Rättvik ATT VARA UNG I. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 2012 år 8 grundskolan åk 2 gymnasiet Röd C23 M93 Y85 K17 R169 G42 B43 Blå C94 M93 Y5 K1 R58 G58 B142 Guld C M33 Y55 K7 R193 G158 B119 ATT VARA UNG I Rättvik LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät 12 år 8 grundskolan åk

Läs mer

LUPP 2010 SVALÖVS KOMMUN POLITIK &INFLYTANDE HÄLSA & TRYGGHET FRAMTID ARBETE SKOLA FRITID

LUPP 2010 SVALÖVS KOMMUN POLITIK &INFLYTANDE HÄLSA & TRYGGHET FRAMTID ARBETE SKOLA FRITID LUPP 2010 SVALÖVS KOMMUN FRITID SKOLA POLITIK &INFLYTANDE HÄLSA & TRYGGHET ARBETE FRAMTID Inledning 3 Fritid...4 Skola...8 Politik & Inflytande...15 Hälsa & Trygghet...19 Arbete.. 26 Framtid..28 LUPP 2010

Läs mer

Ungas levnadsvillkor i Gagnef. Sammanställning av resultat LUPP 2018 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken

Ungas levnadsvillkor i Gagnef. Sammanställning av resultat LUPP 2018 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungas levnadsvillkor i Gagnef Sammanställning av resultat LUPP 2018 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Gagnefs kommun arbetar för att ungdomarna ska ha goda förutsättningar för att bo, leva och utvecklas

Läs mer

LUPP -lokal uppföljning av ungdomspolitiken elever har besvarat LUPP enkäten av totalt 3578 elever Svarsfrekvens: 75%

LUPP -lokal uppföljning av ungdomspolitiken elever har besvarat LUPP enkäten av totalt 3578 elever Svarsfrekvens: 75% LUPP -lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2678 elever har besvarat LUPP enkäten av totalt 3578 elever Svarsfrekvens: 75% Svarsfrekvens: Högstadiet 84,7% (1383 av totalt 1632) Åk 7, 692 elever (354 tjejer

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SKÖVDE KOMMUN APRIL 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SKÖVDE KOMMUN APRIL 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SKÖVDE KOMMUN APRIL 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare: Skövde

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Värt att veta om ungas livssituation

Värt att veta om ungas livssituation Värt att veta om ungas livssituation Arbete och resultat från det regionala samarbetet kring Lupp 2017 i Göteborgsregionen Socialchefsnätverket, GR, 23 november 2018 Åsa Nilsson, analytiker GR/FoU i Väst

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 1(18) Barn-ULF 2015-05-26 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 Innehåll: Barn 10-18 år... 2 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 2 Barns ekonomi och materiella resurser... 4 Barns fritid och

Läs mer

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle Resultat från Lupp-undersökningen, lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ung i Gävle Lupp, som står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är en enkätundersökning som

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 VANSBRO KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 VANSBRO KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 VANSBRO KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare: Vansbro

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Hälsoenkät för ungdomar i gymnasiet, Norrbotten

Hälsoenkät för ungdomar i gymnasiet, Norrbotten Hälsoenkät för ungdomar i gymnasiet, Norrbotten Namn och personnummer: Detta fyller skolsköterskan i: Datum för hälsosamtalet: Skola: Längd:...cm Vikt:...kg BMI: Kön: ARBETSMILJÖ Sätt ett kryss i rutan

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

UNG I FALKÖPING 2015 SWECO

UNG I FALKÖPING 2015 SWECO 2 UNG I FALKÖPING 2015 SWECO Stockholm, 18 mars 2016. Hållbar samhällsutveckling kräver väl underbyggda beslut av kommuner, myndigheter, regioner och företag. Swecos mål är att bidra till ett hållbart

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

Idekulla skola. Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun

Idekulla skola. Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun Idekulla skola Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun Vad är LUPP? En elektronisk enkät. Genomförd med ungdomar på högstadiet och gymnasiet ht 2010. Beställd av Tingsryds

Läs mer

Flik Rubrik Underrubrik SVARANDE Antal som svarat på enkäten A1_ Hur mår du? Andel som svarat Mycket bra eller Bra ISOBMI BMI Andel ISOBMI_COLE BMI

Flik Rubrik Underrubrik SVARANDE Antal som svarat på enkäten A1_ Hur mår du? Andel som svarat Mycket bra eller Bra ISOBMI BMI Andel ISOBMI_COLE BMI Flik Rubrik Underrubrik SVARANDE Antal som svarat på enkäten A1_ Hur mår du? Andel som svarat Mycket bra eller Bra ISOBMI BMI Andel ISOBMI_COLE BMI (Cole) Andel (endast för årskurs 9) B13_1 Ta ställning

Läs mer

Att tänka på innan du börjar:

Att tänka på innan du börjar: Årskurs 7 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholm Ungdomar årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet

LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholm Ungdomar årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholm 2016 Ungdomar årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet 2 (65) Förord Laholms kommun har för andra gången genomfört Ungdomsstyrelsens LUPP-enkät (Lokal uppföljning

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 Alla elever i årskurs 7 bjuds in till ett hälsobesök hos skolsköterskan. I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel och skolmiljö som

Läs mer

Presentation av Unga16 UNGA 16. Folkhälsoråd. 27 maj Peter Thuresson Ebba Sundström

Presentation av Unga16 UNGA 16. Folkhälsoråd. 27 maj Peter Thuresson Ebba Sundström UNGA 16 Folkhälsoråd 27 maj 2016 Peter Thuresson Ebba Sundström Upplägg presentation Syftet med Unga-undersökningen Umeå kommuns folkhälsomål Bakgrund till undersökningen Förändringar i enkäten? Resultat

Läs mer

Ungas livsvillkor i Emmaboda. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun

Ungas livsvillkor i Emmaboda. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Ungas livsvillkor i Emmaboda Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Sammanställd av Enkätfabriken Maj 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Bakgrund och syfte...6

Läs mer

LUPP. Om att vara ung i Halmstads kommun. Samverkan Barn och unga

LUPP. Om att vara ung i Halmstads kommun. Samverkan Barn och unga LUPP Om att vara ung i Halmstads kommun Samverkan Barn och unga Bild på framsida: Sturegymnasiets skolavslutning 2015 då Maxida Märak uppträdde Rapport färdigställd: 2018-11-23 1 Förord från kommunstyrelsens

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Ungas livsvillkor i Nybro. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun

Ungas livsvillkor i Nybro. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Ungas livsvillkor i Nybro Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Sammanställd av Enkätfabriken Maj 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Bakgrund och syfte...6

Läs mer

Om mig. Länsrapport

Om mig. Länsrapport Om mig Länsrapport www.regionostergotland.se Om mig är Östergötlands länsgemensamma webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som har genomförts årligen sedan hösten. Enkäten är ett samarbete mellan länets

Läs mer

Kunskap om unga i Mora.

Kunskap om unga i Mora. LUPP LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN Kunskap om unga i Mora. innehåll Förord 03 Inledning 05 Fritid 09 Skola 17 Politik & samhälle 25 Trygghet 33 Hälsa 39 Arbete 47 Framtid 51 förord Mora kommun

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Lupp Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Marks kommun

Lupp Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Marks kommun Lupp 2018 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Marks kommun Fokusera mer på barn och ungdomar för vi är samhället och sveriges framtid Kille, högstadiet Sammanställd av Enkätfabriken Mars 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Där livet är härligt!

Där livet är härligt! Där livet är härligt! Att vara ung i Tingsryds kommun! Rapport om Ungdomsstyrelsens enkätundersökning Lupp 2010 Sammanställd av: Lars-Olof Johansson, Barn- och utbildningsförvaltning I samarbete med: Tim

Läs mer

Kommun: Genomförande. -Sjunde gången - Årligen från och med år 2008 (ej samma elever udda och jämna år)

Kommun: Genomförande. -Sjunde gången - Årligen från och med år 2008 (ej samma elever udda och jämna år) Kommun: Genomförande -Sjunde gången - Årligen från och med år 28 (ej samma elever udda och jämna år) - Webbenkät i skolår 7 och 2 på gymnasiet - År 9 pappersenkät och färre frågor pga. andra undersökningar

Läs mer

Ungas livsvillkor i Kalmar. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun

Ungas livsvillkor i Kalmar. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Ungas livsvillkor i Kalmar Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Sammanställd av Enkätfabriken Maj 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Bakgrund och syfte...6

Läs mer

Ungas livsvillkor i Eksjö. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun

Ungas livsvillkor i Eksjö. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Ungas livsvillkor i Eksjö Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Sammanställd av Enkätfabriken Maj 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Bakgrund och syfte...6

Läs mer

Hälsoenkät för ungdomar i årskurs 7, Norrbotten

Hälsoenkät för ungdomar i årskurs 7, Norrbotten Hälsoenkät för ungdomar i årskurs 7, Norrbotten Namn och personnummer: Detta fyller skolsköterskan i: Datum för hälsosamtalet: Skola: Längd:...cm Vikt:...kg BMI: Kön: ARBETSMILJÖ Sätt ett kryss i rutan

Läs mer

Sammanfattning av UNG I MORA. LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006

Sammanfattning av UNG I MORA. LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006 Sammanfattning av UNG I MORA LUPP-undersökning i Mora kommun år 2006 Sammanfattning av Sonja Persson Mora kommun December 2007 Innehållsförteckning Förord 2 Kön, familj och boende 3 Fritid 3 Internationella

Läs mer

Lupprapport. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2010 i Ljusdal år 8 grundskolan år 2 gymnasiet

Lupprapport. LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Ungdomsenkät 2010 i Ljusdal år 8 grundskolan år 2 gymnasiet Lupprapport LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ungdomsenkät i Ljusdal år 8 grundskolan år 2 gymnasiet 4 8 12 16 Innehåll Fritid Skola Inflytande Hälsa och trygghet Framtid och arbete INLEDNING

Läs mer

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN RESULTAT AV LUPP UNDERSÖKNINGEN I NÄSSJÖ 2014 LUPP 2014 Nässjö Kommun POPULÄRVERSION LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN Titel: Författare: Uppdragsgivare: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken: Populärversion

Läs mer

Lupp 2010 LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN I LUDVIKA KOMMUN

Lupp 2010 LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN I LUDVIKA KOMMUN Lupp 1 LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN I LUDVIKA KOMMUN lupp-rapport 1 LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2 (11) Sammanfattning av Lupp- enkäten 1 Den sjätte luppundersökningen med nära frågor har besvarats

Läs mer

Ungas livsvillkor i Oskarshamn. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun

Ungas livsvillkor i Oskarshamn. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Ungas livsvillkor i Oskarshamn Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 i Kalmar län och Eksjö kommun Sammanställd av Enkätfabriken Maj 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Bakgrund och syfte...6

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig-kort 2017

Ungdomsenkät Om mig-kort 2017 Ungdomsenkät Om mig-kort 2017 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten är frivillig Du kan hoppa över frågor som du inte kan eller vill svara på Enkäten är

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SÄTERS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SÄTERS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SÄTERS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare: Säter

Läs mer

Årskurs En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland

Årskurs En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland Årskurs 7 2017 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland Varför vill ni veta hur lång jag är och vad jag väger? Hur lång du är och vad du väger påverkar din hälsa. Längd och vikt

Läs mer

Ronneby. Att vara ung i. Rapport från Luppenkät 2017 åk 8 grundskolan och år 2 gymnasiet

Ronneby. Att vara ung i. Rapport från Luppenkät 2017 åk 8 grundskolan och år 2 gymnasiet Att vara ung i Ronneby Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) Rapport från Luppenkät 17 åk 8 grundskolan och år 2 gymnasiet Rapport från Luppenkät 17 åk 8 grundskolan och år 2 gymnasiet Innehåll

Läs mer

X Unga vuxna 19-25 år

X Unga vuxna 19-25 år X Unga vuxna 19-25 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 4 LKOJ4 Ungdomsenkäten LUPP Ålder 19-25 Till dig som ska fylla i enkäten I den här enkäten ställs frågor om boende, inflytande, arbete, hälsa, trygghet med

Läs mer

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan Resultatredovisning LUPP 2012 åk 8 grundskolan Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Nybro kommun www.nybro.se Enkät som fylldes i av åk 8 och åk 2 på gymnasiet vecka 42 och 43, 2012 Inflytande och delaktighet,

Läs mer

Drogvaneundersökning 2015

Drogvaneundersökning 2015 Drogvaneundersökning 215 Drogvaneundersökning 215 Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola den 26-27 augusti 215 Utomstående funktionärer 513 av 579 elever deltog Åk 7: 165 av 184 elever Åk 8: 162 av 188

Läs mer

LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholm Ungdomar årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet

LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholm Ungdomar årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholm 2018 Ungdomar årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet 2 (31) Förord Laholms kommun har genomfört Ungdomsstyrelsens LUPP-enkät (Lokal uppföljning av ungdomspolitik)

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

Resultat från Luppundersökningen. Kramfors kommun 2008

Resultat från Luppundersökningen. Kramfors kommun 2008 Resultat från Luppundersökningen Kramfors kommun 2008 Januari 2009 Först av allt riktas ett stort TACK till alla ungdomar i Kramfors som tog sig tid och engagemang att besvara LUPP-enkäten! Ett tack riktas

Läs mer

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 2 gymnasiet

Resultatredovisning LUPP 2012 åk 2 gymnasiet Resultatredovisning LUPP 2012 åk 2 gymnasiet Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Nybro kommun www.nybro.se Enkät som fylldes i av åk 8 och åk 2 på gymnasiet vecka 42 och 43, 2012 Inflytande och delaktighet,

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

LUPP HÖGSTADIET ÅK 8 LUPP MAKT INFLYTANDE OCH GODA LEVNADSVILLKOR

LUPP HÖGSTADIET ÅK 8 LUPP MAKT INFLYTANDE OCH GODA LEVNADSVILLKOR LUPP 18 LUPP HÖGSTADIET ÅK 8 MAKT INFLYTANDE OCH GODA LEVNADSVILLKOR Innehållsförteckning Förord...1 Bakgrund....2 Inledning.......3 Fritid...8 Skola..15 Inflytande.....28 Hälsa....32 Rapporten är färgkoordinerad!

Läs mer

Lupp Lokal ungdomspolitisk uppföljning. Järfälla kommun

Lupp Lokal ungdomspolitisk uppföljning. Järfälla kommun Lupp 2017 Lokal ungdomspolitisk uppföljning Järfälla kommun Jag tycker att det borde vara mycket lättare och billigare att hitta bostad eftersom jag redan nu känner mig ganska stressad över det. Skolmaten

Läs mer