STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND"

Transkript

1 Kl Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista Justerat: Erik Malm Berthold Gustavsson Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Erik Malm (MP) Berthold Gustavsson (M) Lise-Lotte Fylking (M) Ersättare Maria Löfgren (S) tjänstgörande Uno Olofsson (MP) tjänstgörande Alexandra Byröd (Fi) Christina Wünsche (M) Bo Fellström (M) Närvarande tjänstemän Förvaltningschef Nämndsekreterare Handläggare Håkan Andersson Yvonne Zellman Joanna Graumann Walnestedt, Elena Taubert, Hans Lind, Tomas Sjölander Förhindrade att närvara Rana Carlstedt (S) Björn Sjöberg (S) Stockholms överförmyndarförvaltning Vällingbyplan 2 Box Vällingby stockholm.se

2 Sida 2 (15) 1 Sammanträdet öppnas Ordförande Erik Malm (MP) förklarar mötet öppnat. 2 Godkännande av dagordningen Dagordningen godkänns. 3 Närvarorätt Nämnden beslutar att ge Tomas Sjölander, Hans Lind och Elena Taubert rätt att närvara vid dagens sammanträde. 4 Val av justerare samt tid för justering Nämnden uppdrar åt Erik Malm (MP) och Berthold Gustavsson (M) att justera dagens protokoll. Protokollet justeras den 16 december Anmälan av tidigare protokoll Justerat protokoll från anmäldes. Justerat protokoll allmänna ärenden från bordlades. Anmäldes att 11.3 vid nämndens sammanträde den 23 augusti 2016 fått ett felaktigt aktnummer. Rätt aktnummer ska vara Anmäldes att 6.3 vid nämndens sammanträde den 15 november 2016 fått ett felaktigt diarienummer. Rätt diarienummer ska vara /2016.

3 Sida 3 (15) 6 Övriga anmälningsärenden 6.1 Funktionshinderrådets protokoll Dnr /2016 Anmälan läggs till handlingarna. Ordföranden Erik Malm (MP) föreslår med instämmande från övriga ledamöter att nämnden beslutar att lägga anmälan till handlingarna. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar att lägga anmälan till handlingarna. 6.2 Förvaltningsgruppsprotokoll Anmälan läggs till handlingarna. Ordföranden Erik Malm (MP) föreslår med instämmande från övriga ledamöter att nämnden beslutar att lägga anmälan till handlingarna. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar att lägga anmälan till handlingarna. 7 Förvaltningsinformation Förvaltningschef Håkan Andersson informerar följande: Förvaltningen har under hösten för första gången bjudit in till särskilda föreläsningar riktade till gode män för ensamkommande barn. Vid två föreläsningstillfällen medverkade socialtjänsten och resursteam/familjehem respektive Migrationsverket och utbildningsförvaltningen. Av inbjudna goda män anmälde sig 700 och 409 kom.

4 Sida 4 (15) Förvaltningen har kontrollerat samtliga goda män för ensamkommande barn mot belastningsregistret. Detta har resulterat i att två goda män kommer att bytas ut. Utvecklingssamtal kommer att ha genomförts med all personal innan årsskiftet. En tidigare aviserad omorganisation genomförs som planerat den 1 januari Den innebär att förvaltningen kommer att ha fyra enheter med enhetschefer, en funktionssamordnare för HR-frågor och rekrytering av ställföreträdare samt en stab direkt underställd förvaltningschefen. I enlighet med uppdrag i stadens budget inleds en utredning om förvaltarenheter. Detta sker i samarbete med socialförvaltningen och stadsledningskontoret. Förstudien om digitalisering av förvaltningen har inletts och ska vara avslutad den 30 juni Nämnden har fått 1,6 mnkr från Digital förnyelse för förstudien, medel som bland annat ska bekosta studiebesök och ersättare för handläggare som deltar i projektet. Förstudien ska utmynna i en strategi för digitaliseringen, en beskrivning av nuläge och önskat framtida läge samt vilka krav som ska ställas på verksamhetsstöd och teknisk lösning, behov av e-tjänster, integrationer och digital kommunikation. Tre medarbetare är för närvarande sjukskrivna på hel- eller deltid, inget fall är arbetsrelaterat. Fem medarbetare slutar inom de närmaste två månaderna, varav två med pension. Fram till mitten av mars nästa år kommer åtta nya medarbetare att ha börjat sin anställning vid förvaltningen, flera av dem med tidigare erfarenhet från andra överförmyndarförvaltningar. Därutöver pågår rekrytering av ytterligare fyra medarbetare, två av dessa som ersättare på grund av den redovisade förstudien. Joanna Graumann Walnestedt informerar följande: Av granskade årsräkningar återstår nu 55 ärenden, samtliga har påbörjats. Det råder viss osäkerhet om samtliga dessa kommer att ha granskats innan årsskiftet, beroende på när efterfrågade kompletteringar kommer in. Av årsräkningar från tidigare år är det ett som resterar sedan 2007 och totalt resterar fem ärenden som avser år 2014 eller tidigare.

5 Sida 5 (15) Till och med september har nämnden fattat beslut om 54 vitesförelägganden, en bytesprocess har initierats i 20 ärenden för vuxna huvudmän och sju ställföreträdare har entledigats. Förvaltningen har under året kunnat erbjuda ställföreträdare uppdrag, 795 ställföreträdare har deltagit i 13 utbildningar och förvaltningen söker för närvarande ställföreträdare åt 378 huvudmän. Antalet ärenden som gäller byten, klagomål och entlediganden är drygt 500, varav 375 utgör ärenden som är äldre än 60 dagar. Antalet ärenden som rör anmälan om behov av god man eller förvaltare är cirka 350, varav knappt 150 utgör ärenden som är äldre än 90 dagar. Av drygt 300 aktuella förelägganden utgör endast en handfull äldre ärenden. Ordföranden Erik Malm (MP) tackar förvaltningen för informationen. 8 Ekonomisk rapport 8.1 Månadsrapport november 2016 Dnr /2016 Uppföljningen av ekonomi och verksamhet godkänns. Ärendet Nämnden kommer inte att hålla sin budget. Underskottet beräknas till 10,3 mnkr. Kostnaderna för arvoden för ställföreträdare är högre än väntat. Ökningen beror på att Migrationsverket inte har beviljat uppehållstillstånd i den av dem aviserade takten. Förvaltningens förslag till beslut Se under rubriken.

6 Sida 6 (15) Ordföranden Erik Malm (MP) föreslår med instämmande från övriga ledamöter att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut. 9 Allmänna ärenden 9.1 Verksamhetsplan 2017 för överförmyndarnämnden Dnr / Överförmyndarnämnden godkänner förslag till verksamhetsplan 2017 och överlämnar den till kommunstyrelsen. 2. Överförmyndarnämnden godkänner förvaltningens förslag till organisationsförändring. 3. Överförmyndarnämnden begär omslutningsförändringar med 9,6 mnkr som rör intäkter och kostnader för ensamkommande flyktingbarn samt lönebidrag. Ärendet Allvarlig kritik har under flera år riktats mot nämndens verksamhet från bland andra länsstyrelsen och stadsrevisionen. Att rätta till de brister som påpekats har högsta prioritet. Stora förbättringar har genomförts Ytterligare åtgärder måste vidtas under Att rätta till samtliga brister förväntas dock ta flera år. Nämnden har fyra stora utmaningar 2017: Nämndens första utmaning är att hinna med att hantera inkommande ärenden i rimlig tid. Så har inte varit fallet under flera år. Nämndens andra utmaning är att klara den volymökning av antalet huvudmän och ställföreträdare som skett under Orsaken är det stora antalet ensamkommande flyktingbarn som nu fått god man. Den tredje utmaningen är att nämnden tar med sig negativa ärendebalan-

7 Sida 7 (15) ser in i Det vill säga det finns många uppgifter som borde utförts 2016 men som inte hunnits med. Det handlar bland annat om svar på klagomål, huvudmän som väntar på att få eller byta en ställföreträdare, begäran om entledigande. Överförmyndarnämndens fjärde utmaning är att komma tillrätta med stora kvalitetsbrister i diariesystemet Wärna och pappersakter, brister som byggts upp under många år. Det arbete som påbörjades 2016 med att bringa ordning och reda måste fortsätta oförminskat under För att underlätta nämndens möjligheter att ta sig an volymökningar och kvalitetsbrister har fullmäktige höjt nämndens budget med 10 mnkr jämfört med 2016, från 44,8 mnkr till 54,8 mnkr. Därutöver har medel avsatts i central medelsreserv. I tertialrapport 2 ska nämnden rapportera helårsprognos för arvodeskostnader, som ska ligga till grund för kompensation. Det är sammantaget en stor ökning i förhållande till nämndens ursprungliga budget för 2016 och ett uttryck för en medvetenhet om bristerna i nämndens verksamhet. 54,8 mnkr för 2017 kan också jämföras med nämndens slutgiltiga budget för 2016 på 68,9 mnkr. Förvaltningens förslag till beslut Se under rubriken. Ordföranden Erik Malm (MP) föreslår med instämmande från övriga ledamöter att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut. Särskilt uttalande Erik Malm m.fl. (MP), tjänstgörande ledamoten Maria Löfgren (S) och Berthold Gustavsson m.fl. (M) lämnar särskilt uttalande enligt följande. Under 2016 har ett omfattande förbättringsarbete av överförmyndarnämndens verksamhet påbörjats. Dock kvarstår en hel del att göra och vi är medvetna om att nämnden har ett långt förbättringsarbete framför sig för att komma till rätta med den kritik som under året riktats mot nämnden. Vi vill också passa på att visa vår uppskattning till förvaltningen och dess medarbetare som under året har arbetat hårt för att förbättra verksamhetens kvalitet. I och med den verksamhetsplan som nämnden nu antar lägger nämnden ut riktningen för ytterligare steg i förbättringsarbetet som kommer att genomföras under år 2017.

8 Sida 8 (15) Vi vill dock lyfta att vi inte delar den bild som lyfts fram i verksamhetsplanen av att budget för 2017 skulle innebära en minskning av nämndens budget med 14,1 miljoner kronor jämfört med budget 2016 och de medel som tillfördes under året. 15 miljoner kronor finns i kommunfullmäktiges budget för 2017 reserverade till överförmyndarnämnden för ökade arvodeskostnader i central medelsreserv 3. Dessa täcker således upp för det som framstår som en minskning i förslaget till verksamhetsplan och budget för nämnden. Vi kommer också att följa upp hur nämndens ekonomi och kostnader för arvoden utvecklar sig löpande under år I och med budget 2017 infördes en ny modell för hantering av överförmyndarnämndens kostnader för arvoden. Syftet är att kunna hantera ökande arvodeskostnader utan att dessa påverkar nämndens ordinarie verksamhet negativt. Den bygger på att kostnader för ökade arvoden kan sökas ur central medelsreserv. Ersättaryttrande Alexandra Byröd (Fi) lämnar följande ersättaryttrande. Hade jag haft rösträtt hade jag anslutit mig till Miljöpartiets, Socialdemokraternas och Moderata samlingspartiets särskilda uttalande. 9.2 Delegations- och handläggningsordning Dnr /2016 Överförmyndarnämnden antar den föreslagna delegationsordningen som börjar gälla den 1 januari Ärendet Överförmyndarnämnden antog den 23 september 2014 en delegationsordning med giltighet tills vidare. Det har framkommit behov av att revidera gällande delegationsordning. Förändringar behövs på grund av omorganisation, förändringar av processer samt förändringar av roller. De förändringar som har gjorts i delegationsordningen är uppdelade i tre kategorier: stilistiska förändringar, förenklingar samt nya principer. Förvaltningens förslag till beslut Se under rubriken.

9 Sida 9 (15) Ordföranden Erik Malm (MP) föreslår med instämmande från övriga ledamöter att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut. 9.3 Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn Dnr / Arvodet för gode män till ensamkommande asylsökande barn utan uppehållstillstånd ska vara kronor per månad. Redovisning ska ske kvartalsvis och ska inkomma senast en kalendermånad efter avslutat kvartal som redovisningen gäller. 2. Arvodet för gode män till ensamkommande asylsökande barn med uppehållstillstånd ska vara kronor per månad. Redovisning ska ske årsvis. Redovisning ska inkomma senast 28 februari varje år. 3. Arvode för särskild förordnad vårdnadshavare ska vara kronor per månad. Redovisning ska ske årsvis. Redovisning ska inkomma senast 28 februari varje år. 4. Arvode för gode män till ensamkommande asylsökande barn som har avvikit ska vara 100 kronor per månad. Redovisingen ska ske årsvis och ska inkomma senast 28 februari varje år. 5. Schablonkostnadsersättningen för uppdrag som ställföreträdare för ensamkommande asylsökande barn ska utgöra 2 procent per år av gällande prisbasbelopp när beslut om arvode fattas. 6. Arvode för uppdrag som ställföreträdare för ensamkommande asylsökande barn kan reduceras enligt tabell 1 i tjänsteutlåtandet. 7. Ovanstående beslut ska gälla från och med den 1 januari Ärendet Enligt överförmyndarnämndens beslut den 15 december 2015 i ärendet Ändring av arvodesregler för gode män till barn med permanent uppehållstillstånd fick förvaltningen i uppdrag att utvärdera effekterna av de

10 Sida 10 (15) ändrade reglerna. Det förslag som nu läggs fram för nämnden är ett resultat av den utvärderingen. Under 2016 har förvaltningen uppmärksammat brister i det beslut om arvoden som nämnden tidigare har fattat. Bristerna är framför allt kring arvoden till ställföreträdare som inte gör det de ska göra. Förvaltningen föreslår även en halvering av arvodet för särskild förordnad vårdnadshavare från kronor per år till kronor per år. Förvaltningen vill att möjlighet ska finnas att sänka arvodet för de gode män som missköter uppdraget, som inte utför god mans obligatoriska uppgifter. Sänkning av arvode ska ske enligt tabell: Skäl för reducering av arvode Sänkning Redovisning inkommer 1-2 månader för sent 5 % Redovisning inkommer 3-6 månader för sent 33,3 % Redovisning inkommer 7-12 månader för sent 67,7 % Redovisning inkommer mer än 12 månader för sent 75 % Redovisningen innehåller så många fel att tillsynen försvåras 50 % Utfört uppdraget på sådant sätt att nämnden entledigar ställföreträdaren och nämnden beslutar om arvodet % Förvaltningens förslag till beslut Se under rubriken. Ordföranden Erik Malm (MP) föreslår med instämmande från övriga ledamöter att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut.

11 Sida 11 (15) 9.4 Ny översiktsplan Remiss från kommunstyrelsen Dnr /2016 Överförmyndarnämnden beslutar att som svar på remissen översända förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Översiktplanen består av stadsbyggnadsmål, utbyggnadsstrategi, inriktningar för att hantera allmänna intressen samt en beskrivning av lokala utvecklingsmöjligheter i stadens 14 stadsdelsnämndsområden. Överförmyndarnämnden är närmast berörd när det gäller bedömningen av vilka konsekvenser översiktplanen får för de som bor, verkar och vistas i staden. Det handlar till exempel om social sammanhållning, konsekvenser för olika samhällsgrupper, individer och hushåll. Att det finns en social sammanhållning i samhället är avgörande för att överförmyndarnämnden ska kunna rekrytera ställföreträdare som, i huvudsak på ideell basis, ställer upp som gode män och förvaltare för sina medmänniskor. När befolkningen ökar kan man med stor säkerhet förutspå att antalet huvudmän kommer att öka med ungefär samma ökningstakt som befolkningsökningen. Överförmyndarförvaltningen drar därför för sin del slutsatsen att nämndens verksamhet kommer att expandera i samma takt som befolkningsökningen fram till Förvaltningens förslag till beslut Se under rubriken. Ordföranden Erik Malm (MP) föreslår med instämmande från övriga ledamöter att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut.

12 Sida 12 (15) 9.5 Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen Dnr /2016 Överförmyndarnämnden beslutar att som svar på remissen översända förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet I ärendet redovisas ett förslag till en ny långsiktig vision för staden, Vision 2040 Ett Stockholm för alla. Visionsförslaget utgår från de långsiktiga mål som framgår av kommunfullmäktiges budget. Att det finns en social sammanhållning i samhället är avgörande för att överförmyndarnämnden ska kunna rekrytera ställföreträdare. I början av 2020-talet kommer fler personer upp i 80-årsåldern och därmed förväntas efterfrågan på gode män och förvaltare att öka. När befolkningen ökar och antalet äldre ökar kan man med stor säkerhet förutspå att antalet huvudmän, och därmed behovet av antalet ställföreträdare, kommer att öka med ungefär samma ökningstakt som befolkningsökningen. Ställföreträdarnas ideella arbete bidrar till att göra Stockholm till en ekonomiskt hållbar stad. Till ett demokratiskt hållbart Stockholm hör möjligheten för människor med särskilda behov att delta i det demokratiska livet efter förmåga. Här fyller gode män och förvaltare en viktig roll. Förvaltningens förslag till beslut Se under rubriken. Ordföranden Erik Malm m.fl. (MP) och tjänstgörande ledamoten Maria Löfgren (S) föreslår att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Vice ordförande Berthold Gustavsson m.fl. (M) lämnar ett eget förslag till beslut. Ordföranden finner att överförmyndarnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut.

13 Sida 13 (15) Reservation Berthold Gustavsson m.fl. (M) reserverar sig mot nämndens beslut enligt följande. Förvaltningens förslag till beslut avslås. Nämnden anför därutöver följande. För en långsiktigt positiv utveckling av Stockholm är det viktigt att formulera en tydlig långsiktig vision för staden, med målsättningar för i vilken riktning som Stockholm ska utvecklas inför framtiden. Det var av detta skäl som Alliansen 2007 tog fram Vision 2030, baserat på bland annat Framtidsutredningen För att en långsiktig vision ska bli bärkraftig och få brett genomslag inte bara i stadens egna verksamheter utan i Stockholm i stort krävs en grundlig dialog och omsorgsfull beredning av visionens målsättningar. Vi kan konstatera att så inte var fallet när den rödgrönrosa majoriteten beslutade om stadens Vision för De remissvar som låg till grund för det beslut som kommunfullmäktige fattade i oktober 2015 avsåg inte den aktuella visionen utan revideringen av Vision 2030 som remitterades ett par år tidigare. Det är anmärkningsvärt att majoriteten hanterade ärendet så nonchalant då det både riskerar att devalvera statusen på visionen samtidigt som ärendet saknar en grundlig beredning enligt kommunallagens krav. En enig opposition påpekade redan hösten 2015 bristerna i beredningen av ärendet men detta ignorerades av den styrande majoriteten. Konsekvenserna av detta ser vi nu när Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att upphäva Vision 2040 med hänvisning till brister i ärendets beredning. Förutom att ärendet inte beretts på ett, enligt kommunallagen, korrekt sätt så är det även uppseendeväckande att majoriteten väljer att hantera ett så viktigt ärende på detta sett, inte minst mot bakgrund av de rödgröna partiernas höga tonläge med krav på bred demokratisk förankring. Det blir än en gång tydligt att den rödgrönrosa majoritetens retorik inte går i takt med den politiska praktiken. Lika tydligt är det att den rödgrönrosa majoriteten inte vinnlägger sig om långsiktighet i detta dokument. Genom att så tydligt politisera visionen och knyta den till målen i innevarande års budget väljer majoriteten fullt medvetet att ta risken att visionen upphävs vid ett kommande majoritetsskifte. Det är knappast ett långsiktigt ledarskap för Stockholms utveckling. Vad avser visionens konkreta innehåll anser vi att det brister på flera punkter. På ett övergripande plan anser vi att hela perspektivet är felvänt. Det aktuella förslaget är ett dokument som endast fokuserar på

14 Sida 14 (15) staden som aktör. Utblickar mot fristående samarbetsparter som kan bidra till att nå målen ideella organisationer, näringsliv, civilsamhälle, övriga myndigheter och regionala aktörer är få. Intrycket blir oundvikligen att den rödgrönrosa majoriteten ser stadens egen organisation som tillräcklig för att nå visionens mål. Det tror vi är ett allvarligt felslut som riskerar att leda till att visionen inte kommer att kunna nås. Så som den rödgrönrosa majoriteten har valt att formulera Vision 2040 för Stockholms stad är det inte möjligt för Alliansen att ställa sig bakom denna. Istället anser vi att den inriktning som det reviderade förslaget till Vision 2030 tar bör vara vägledande för Stockholms långsiktiga utveckling. 10 Domar, beslut, rapporter Inga ärenden anmälda. 11 Tillståndsärenden Sekretess 12 Anmälan om behov av ställföreträdare Inga ärenden anmälda 13 Byte av ställföreträdare Sekretess 14 Vitesföreläggande Sekretess

15 Sida 15 (15) 15 Övriga individärenden Inga ärenden anmälda. 16 Delegationsbeslut Inga delegationsbeslut anmälda. 17 Övriga frågor Inga övriga frågor anmäldes. 18 Sammanträdet avslutas Ordföranden Erik Malm (MP) avslutar sammanträdet klockan Nästa sammanträde: Torsdag den 2 februari Vid protokollet Yvonne Zellman

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 16.00-17.25 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 14 4.2 Justerat: 2017-12-18 Erik Malm Berthold Gustavsson Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Erik Malm (MP) Berthold Gustavsson (M) Rana Carlstedt

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 16.00-17.45 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 14 4.2 Justerat: 2017-03-16 Rana Carlstedt Lise-Lotte Fylking Närvarande Ledamöter Rana Carlstedt (S) tjänstgörande ordförande 2-27 Björn Sjöberg (S) Lise-Lotte

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 16.00-17.00 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 18 4.2 Justerat: 2018-08-28 Mariana Moreira Duarte Berthold Gustavsson Närvarande Ordförande Vice ordförande Mariana Moreira Duarte (MP) Berthold Gustavsson

Läs mer

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn 4 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1-291/2016 Sid 1 (9) 2016-11-29 ÖFN 2016-12-14 9.3 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 16.00-17.00 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 14 4.2 Justerat: 2017-02-09 Berthold Gustavsson Björn Sjöberg Närvarande Vice ordförande Berthold Gustavsson (M) tjänstgörande ordförande Ledamöter Rana

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 16.00-18.25 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 14 5.2 Justerat: 2016-05-26 Erik Malm Berthold Gustavsson Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöterna Erik Malm (MP) Berthold Gustavsson (M) Lise-Lotte

Läs mer

Vad händer på ÖFN 2017?

Vad händer på ÖFN 2017? Vad händer på ÖFN 2017? Antal registrerade ställföreträdare i pågående tillsynsärenden Överförmyndarnämnden får kritik från Länsstyrelsen Revisorerna Huvudorsak till brister Ca 2000 ensamkommande barn

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 13.00-14.35 Plats: Skogshem & Wijk Hustegavägen 1, Lidingö 4.2 Justerat: 2017-09-28 Erik Malm Berthold Gustavsson Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Erik Malm (MP) Berthold Gustavsson

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 15.45-16.15 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 14 4.2 Justerat: 2017-11-27 Berthold Gustavsson Rana Carlstedt Närvarande Vice ordförande Ledamöter Berthold Gustavsson (M) tjänstgörande ordförande Rana

Läs mer

Månadsrapport november 2016

Månadsrapport november 2016 Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2-309/2016 Sida 1 (6) 2016-12-07 ÖFN 2016-12-14 8.1 Handläggare Tomas Sjölander Telefon: 08-508 29 732 Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut Uppföljningen

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn Yttrande över rapport från stadsrevisionen

Ensamkommande flyktingbarn Yttrande över rapport från stadsrevisionen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-01-19 ÖFN 2017-02-02 7 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ensamkommande flyktingbarn Yttrande över rapport

Läs mer

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5-295/2017 Sida 1 (6) 2018-02-26 ÖFN 2018-03-22 10 Handläggare Alexander Markman Martin Rost Håkan Andersson Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande 1.5-114/2016. Sida 1 (8) 2016-07-22 ÖFN 2016-08-23 9.2 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 08-508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Nyanlända och asylsökande

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Lars Sahlén. Justerare... Eva Fors

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Lars Sahlén. Justerare... Eva Fors 1 Datum Tid Kl. 10.00 11.30 Plats Beslutande Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga närvarande Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare ( 7,9-10,14) Niklas Nordén,

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Tertialrapport Tertial för Utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll Nr 05/2016 Sida 8 (40)

Tertialrapport Tertial för Utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll Nr 05/2016 Sida 8 (40) Sida 8 (40) 6 Tertialrapport Tertial 1 2016 för Beslut 1. godkänner tertialrapport 1 2016 per den 30 april. Rapporten överlämnas till kommunstyrelsen. 2. fastställer årsmål för indikatorer. 3. föreslår

Läs mer

Guldsmeden, Rådsrummet kl.09:00-10:00. Ulrika Wenn Susanne Eriksson Linda Anderton. Louise Jonsson. Ulrika Wenn. Louise Jonsson

Guldsmeden, Rådsrummet kl.09:00-10:00. Ulrika Wenn Susanne Eriksson Linda Anderton. Louise Jonsson. Ulrika Wenn. Louise Jonsson Protokoll 1 (8) Plats och tid: Guldsmeden, Rådsrummet kl.09:00-10:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Alf Nordberg (V) Bo Lindgren (S) Louise Jonsson (M) Lena Gustafsson (S) Eva Hallander (S)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-12-13 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 16:30 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Harrieth Sundström(S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-10-25 1 (5) ÖFNES/2017:81 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning

Läs mer

Orimligt långa handläggningstider i överförmyndarnämnden Skrivelse från Per Bolund och Stefan Nilsson (båda MP)

Orimligt långa handläggningstider i överförmyndarnämnden Skrivelse från Per Bolund och Stefan Nilsson (båda MP) PM 2012:64 RVII (Dnr 669-1030/2011) Orimligt långa handläggningstider i överförmyndarnämnden Skrivelse från Per Bolund och Stefan Nilsson (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Sida 1 (5) 2016-07-29 ÖFN 2016-08-23 9.8 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101, kl. 17:00 17:55 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Beslutande Jan Åke Johansson (S), ordförande Ulla Nilmander Jensen (FP), vice ordförande Anders Fredén (MP) Övriga

Läs mer

Ann-Christine Gustavsson (C) ledamot Richard Thorell (M)

Ann-Christine Gustavsson (C) ledamot Richard Thorell (M) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Sammanträdesrum Dillö, Stadshuset, kl. 8.30-10:00 Beslutande Erik Ekblom (M) ordförande Leif Andersson (S) vice ordförande Ann-Christine Gustavsson (C) ledamot Richard

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor nr 6/2015 fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Ramselerummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ylva Näsström, handläggare ( 1-11 ) Ordförande...

Ramselerummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ylva Näsström, handläggare ( 1-11 ) Ordförande... 1 Datum Tid Kl. 10.00 12.00 Plats Beslutande Ramselerummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga närvarande Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare ( 1-11 ) Ylva Näsström,

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (15) ÖFN 2016/0033

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (15) ÖFN 2016/0033 Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (15) Diarienummer ÖFN 2016/0033 Överförmyndarnämnden Plats och tid Överförmyndarnämndens kansli, Kiliansgatan 12, klockan 14.00 15.15 Ledamöter Ersättare Övriga Gunnar

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-14:10 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Internationell strategi för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Internationell strategi för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-02 ÖFN 2016-08-23 9.6 Handläggare Håkan Andersson Tel: 08-508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Internationell strategi för Stockholms stad

Läs mer

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Eva Fors. Justerare...

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Eva Fors. Justerare... 1 Datum Tid Kl. 10.00 11.30 Plats Beslutande Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga närvarande Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare ( 45, 49-51) Eva-Lena

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.05-15.40 Ajournering, kl. 14.35-14.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Ingrid Ekström (SD), tjg. ersättare

Läs mer

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Eva Fors. Justerare...

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Eva Fors. Justerare... 1 Datum Tid Kl. 10.00 11.30 Plats Beslutande Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga närvarande Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare ( 52,56-60) Niklas Nordén,

Läs mer

Tid och plats 18.30 Bällstarummet Alliansen har förmöte 18.00 i Kragstarummet Oppositionen har förmöte 17.30 i Ormstarummet

Tid och plats 18.30 Bällstarummet Alliansen har förmöte 18.00 i Kragstarummet Oppositionen har förmöte 17.30 i Ormstarummet K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2015-11-17 Tid och plats 18.30 Bällstarummet Alliansen har förmöte 18.00 i Kragstarummet Oppositionen har förmöte 17.30 i Ormstarummet Kallade tjänstemän Gunilla Åhlander, socialchef

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-14:30 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.25 16.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ajournering 15.00-15.07 Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret

Kommunkontoret SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 13.45 15.20 Beslutande Övriga deltagande Pirjo Nilsson (S), Ljusnarsberg, ordförande Lars-Erik Larsson (NP), Nora, tjänstgörande

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (16) ÖFN 2016/0040

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (16) ÖFN 2016/0040 Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (16) Diarienummer ÖFN 2016/0040 Överförmyndarnämnden Plats och tid Överförmyndarnämndens kansli, Kiliansgatan 12, klockan 14.00 15.30 Ledamöter Gunnar Håkansson (MP), ordförande

Läs mer

Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) Maria Truedsson

Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) Maria Truedsson 2019-10-09 1 (14) Plats och tid Beslutande Höörs kommun, Kommunhuset, Konferensrum Backasalen Onsdagen den 9 oktober 2019 kl. 14:00 16:00 Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101 kl. 17:00-17:45 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Åke Johansson (S) (ordförande) Ulla Nilmander Jensen (L)

Läs mer

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Ensamkommande barn Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6-101/2018 2018-06-04 ÖFN 2018-08-23 9 Handläggare Emma Lundqvist Telefon: 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Förvaltningens

Läs mer

Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande Ulf Torstensson (S) Cecilia Widéen (BP) Bertil Eriksson (KD)

Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande Ulf Torstensson (S) Cecilia Widéen (BP) Bertil Eriksson (KD) 1(21) Plats och tid Ajournering ande Överförmyndarenhetens kontor, tisdagen den 14 februari 2017 kl 08:45 12:20. Kl. 10:05 10:35. Ledamöter Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Ulf Torstensson (S) Ulrika Dahlberg (MP), ordförande Cecilia Widéen (BP) Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande Bertil Eriksson (KD)

Ulf Torstensson (S) Ulrika Dahlberg (MP), ordförande Cecilia Widéen (BP) Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande Bertil Eriksson (KD) 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Edsbyn, tisdagen den 12 december 2017 kl. 08:00-11:10 Ajournering Kl. 09:50-10:20 ande Övriga närvarande Justerare Ledamöter Ulf Torstensson (S) Ulrika Dahlberg (MP),

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5 Klockan 13:00 16:30. Ajournering för paus mellan 14:45 15:00. Sekretessärenden behandlades mellan 13:45 14:45. Av sekretesskäl protokollförs

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun (2016) Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-12-14 146 2 Reglemente för överförmyndarnämnden i Ljungby kommun Nämndens verksamhet Ansvarets omfattning 1

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 3 september 2019 klockan 14.00 16.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 15.10 15.30 Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Peo

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-14:30 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (6) 2017-01-02 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 januari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:30 Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare

Läs mer

Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg ordinarie ledamot(sd) Kenneth Jacobsson Ersättare(M)

Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg ordinarie ledamot(sd) Kenneth Jacobsson Ersättare(M) 1(12) Överförmyndarnämnd Plats och tid K-huset 15:00 17:00, Beslutande Ledamöter Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg ordinarie ledamot(sd) Övriga närvarande

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE 21:1 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:501-101 2017-08-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström 0152-29252 2017-08-28 Rapporter Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL SocN 14 1 Socialnämnden PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED SOCIALNÄMNDEN

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL SocN 14 1 Socialnämnden PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED SOCIALNÄMNDEN KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL SocN 14 1 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED SOCIALNÄMNDEN Plats och tid: Årydssalen, Rådhuset, Karlshamn kl 14:50 16:00. Deltagande (markerade med x, i ledamots ställe tjänstgörande

Läs mer

Kommunkontoret

Kommunkontoret SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.20 15.50 Beslutande Övriga deltagande Gert Stark (S), Ljusnarsbergs kommun, ordförande Siv Sander (S), Hällefors kommun, vice

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-14:05 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Överklagande av äldrenämndens beslut från den 18 januari angående Verksamhetsplan för år 2011

Överklagande av äldrenämndens beslut från den 18 januari angående Verksamhetsplan för år 2011 ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN DNR 108-65/2011 SID 1 (6) 2011-04-01 Handläggare: Barbara Ahlmark Telefon: 08-508 36 204 Handläggare: Chatrin Engbo Telefon: 08 08-508 36 240 Till Äldrenämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2018-01-16 Skåne Fagerhults rummet i kommunhuset kl. 14.00-16.00 Beslutande Helena Vestman (KD) - ordförande Ingemar Svensson (S) - vice ordförande Lennart Anderberg

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Glunten, Strängnäs kommunhus, Nygatan 10 Klockan 13:00 16:30. Sekretessärenden behandlades mellan 13:10 14:10. Av sekretesskäl protokollförs dessa ärenden i separat B-protokoll. Beslutande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

November Nyhetsblad

November Nyhetsblad November 2016 Nyhetsblad Bergslagens överförmyndarnämnds nyhetsblad Vi inom Bergslagens överförmyndarförvaltning har i samråd med nämnden, beslutat att vi skall ge ut ett nyhets- och informationsblad till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg Ordinarie ledamot(sd)

Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg Ordinarie ledamot(sd) 1(12) Överförmyndarnämnd Plats och tid K-huset 14:00 16:00, Beslutande Ledamöter Helena Vestman Ordförande(KD) Ingmar Svensson Ordinarie ledamot(s) Lennart Anderberg Ordinarie ledamot(sd) Övriga närvarande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2018-06-02 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 14:00 16:15 ande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S)

Läs mer

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 Datum Tid Kl. 10.00 12.10 Plats Beslutande Övriga närvarande Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare Eva-Lena Ögren, handläggare

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Dnr 1.1.-053-2019 Sida 1 (5) 2019-04-09 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Delegationsordning Förvaltningens

Läs mer

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.1-240-2014 Sida 1 (5) 2014-05-27 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 08 640 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande Ulf Torstensson (S) Cecilia Widéen (BP) Bertil Eriksson (KD)

Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande Ulf Torstensson (S) Cecilia Widéen (BP) Bertil Eriksson (KD) 1(15) Plats och tid Ajournering ande Överförmyndarenhetens kontor, tisdagen den 20 juni 2017 kl 08:45 10:45 Kl. 09:50 10:15 Ledamöter Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Åsa Olsson (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

behov och prioriteringar 2017

behov och prioriteringar 2017 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Anders Hagander 016-710 20 74 2016-04-11 1 (5) ÖFNES/2016:17 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Överförmyndarnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Överförmyndarenheten, tisdagen den 24 oktober 2017 kl 08:45 11:45

Överförmyndarenheten, tisdagen den 24 oktober 2017 kl 08:45 11:45 1(12) Plats och tid Överförmyndarenheten, tisdagen den 24 oktober 2017 kl 08:45 11:45 Ajournering ande Övriga närvarande Justerare Justeringens plats och tid Kl. 09:50 10:10 Ledamöter Ulf Torstensson (S)

Läs mer

Skyldigheten att polisanmäla vid misstanke om förskingring Remiss från kommunstyrelsen av skrivelse från Lotta Edholm (L)

Skyldigheten att polisanmäla vid misstanke om förskingring Remiss från kommunstyrelsen av skrivelse från Lotta Edholm (L) Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-23 ÖFN 2016-08-23 9.3 Handläggare Paula Lindström Telefon: 08-508 29 717 Kontaktcenter 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Skyldigheten

Läs mer

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund Kungörelse 1 (2) Ersättarna för kännedom Kommunfullmäktige 2017-01-24 Tid för sammanträde måndagen den 6 februari 2017 kl. 18:30 Lokal Skeppet, Målilla Fredrik Eirasson Ordförande Johan Sandell Sekreterare

Läs mer

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-07-25 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Till Socialnämnden Svar på remissen Förändrad

Läs mer

Sofia Holm, enhetschef Anki Dymek, Handläggare Caroline Nordlund, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Caroline Nordlund

Sofia Holm, enhetschef Anki Dymek, Handläggare Caroline Nordlund, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Caroline Nordlund 50(19) Plats och tid Sammanträdesrum B, kommunhuset i Edsbyn, onsdagen den 5 september 2018 kl 08:45 ande Ledamöter Marianne Wängelin (S) ersätter Ulf Torstensson (S) Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Cecilia

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Tid: Kl.15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-5, 7-8, 10-15 Justerat den 13 september 2017 Anslaget den

Läs mer

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Eva Fors. Justerare...

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ordförande... Eva Fors. Justerare... 1 Datum Tid Kl. 10.00 11.30 Plats Beslutande Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga närvarande Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare ( 1-5, 7-11 ) Eva-Lena

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Gunnar Håkansson (MP), ordförande Solveig Ekström-Persson (S), vice ordf Lars Bergwall (C), 2:e v ordf

Gunnar Håkansson (MP), ordförande Solveig Ekström-Persson (S), vice ordf Lars Bergwall (C), 2:e v ordf Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (17) Diarienummer ÖFN 2016/0003 Överförmyndarnämnden Plats och tid Överförmyndarnämndens kansli, Kiliansgatan 12, klockan 14.00 15.55 Ledamöter Ersättare Gunnar Håkansson

Läs mer

Victoria Häggkvist, sekreterare Åsa Sjöberg, Handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet

Victoria Häggkvist, sekreterare Åsa Sjöberg, Handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet 1(8) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, våning 3, 10:00--11.00 Beslutande ledamöter Leif Georgsson, ordf, (V) Kerstin Frånlund, (S) Magnus Svensson, (C) Lillemor Zidén, (M), tj ers Ej beslutande ersättare

Läs mer

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen)

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) 1(21) 2011-02-21 Kommunförvaltningen Kommunsekreterare Ingegerd Svensson Tfn 040-42 5151 Sammanträdesdatum Plats Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) Tid 19:00 Ärendelista 1. Upprop 2. Val

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Reglemente. Socialnämnden. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reglemente Socialnämnden Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2012-01-30 (Reviderat i socialnämnden 2014-08-19 och komplettering 2015-01-13) Datum: 2012-01-13 Dnr: SN 2011/0062-700 Sida: 2

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef Mathz Eriksson, överförmyndarhandläggare 23. Kommunkontoret 2014-04-23

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef Mathz Eriksson, överförmyndarhandläggare 23. Kommunkontoret 2014-04-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 15.00 16.20 Beslutande Övriga deltagande Pirjo Nilsson (S), Ljusnarsberg, ordförande Lars-Erik Larsson (NP), Nora, tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens extra sammanträde

Kommunstyrelsens extra sammanträde Kallelse/underrättelse Kommunstyrelsens extra sammanträde Tid: Måndagen den 24 april 2017 kl. 17.00 - Plats: Sammanträdesrum Torsö, plan 5 i Stadshuset Ledamot som är förhindrad att delta vid sammanträdet

Läs mer

Justering av köavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB från och med den första maj 2017

Justering av köavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB från och med den första maj 2017 Utlåtande 2017: RIX (Dnr 129-1896/2016) Justering av köavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB från och med den första maj 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Eskilstuna Strängnäs 1(13) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5 Klockan 13:00 16:30 Sekretessärenden behandlades mellan 15:10 16:00. Av sekretesskäl protokollförs dessa ärenden

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.25 15.22 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda

Läs mer

Plats: Kommunhuset i Stenungsund, Strandvägen 15, lokal Rodret

Plats: Kommunhuset i Stenungsund, Strandvägen 15, lokal Rodret Tid: 15:00-16:05 Plats: Kommunhuset i Stenungsund, Strandvägen 15, lokal Rodret Beslutande Jakob Hallman (KD) ordförande Annette Fransson (S) 138-146 Anders Wingård (FO) Marie Oscarsson (L) Berith Svensson

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 08:

Kommunkontoret Djurås , kl. 08: Kultur- och fritidsnämnden 2018-03-22 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14:00-15:05, ajournering kl. 14.25-14.35 Beslutande Ledamöter Christina Walles (S), ordförande Ola Granath (KOSA) Tomas

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 14.00 16.30 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordf Catharina

Läs mer

Kommunkontoret, Kopparberg Tid: Beslutande. Kommunkontoret

Kommunkontoret, Kopparberg Tid: Beslutande. Kommunkontoret SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.00 15.20 16.00 16.30 Beslutande Gert Stark (S), Ljusnarsbergs kommun, ordförande Helena Magnusson-Svensson (S), Lindesbergs

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 16 december 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Övriga deltagare Anette Fäldt, tf förvaltningschef Åsa-Marie Sundström, avdelningschef Susanne Persson nämndsekreterare

Övriga deltagare Anette Fäldt, tf förvaltningschef Åsa-Marie Sundström, avdelningschef Susanne Persson nämndsekreterare Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Önnerup Tid kl. 08.30-11.30 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Bert Larsson (M) vice ordförande Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer