Ensamkommande flyktingbarn Yttrande över rapport från stadsrevisionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ensamkommande flyktingbarn Yttrande över rapport från stadsrevisionen"

Transkript

1 Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) ÖFN Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ensamkommande flyktingbarn Yttrande över rapport från stadsrevisionen Förvaltningens förslag till beslut Som svar på remissen hänvisar överförmyndarnämnden till förvaltningens tjänsteutlåtande Håkan Andersson Förvaltningschef Sammanfattning Stadsrevisionen, revisorsgrupp 1, har efter intervjuer med olika aktörer inom Stockholms stad tittat på hur arbetet med ensamkommande flyktingbarn utförts under den period då inflödet av antalet barn var stort. Revisorsgrupp 1 har kommit fram till ett antal rekommendationer till berörda nämnder. Överförmyndarnämnden får kritik i sitt sätt att hantera antalet lämpliga gode män och på vilket sätt en god man bedöms vara lämplig. I rapporten efterlyses förändringar i handläggningen av hur återsökning av arvoden sker samt att riktlinjer bör tas fram för att handläggarna bättre ska kunna bedöma om en god man ska anses som olämplig för sitt uppdrag. Överförmyndarförvaltningen Box Vällingby Telefon anna.nordin.larsson@stockholm.se stockholm.se Det minskade inflödet av ensamkommande barn som nu kommer till Sverige ger förvaltningen möjlighet till en genomsyn och förändring av de processer och rutiner som idag ligger till grund för överförmyndarens arbete. Möjligheten finns nu att se var förvaltningen tidigare brustit och åtgärda de delar där inte tillräcklig tillsyn finns.

2 Sida 2 (6) Bakgrund Under 2015 skedde en markant ökning av antalet ensamkommande barn som kom till Stockholm. Under året anvisades staden totalt ensamkommande barn, varav de flesta under november och december Under 2015 kartlade stadsrevisionen vilka utmaningar som den ökade tillströmningen inneburit för staden och följde upp vilka åtgärder som vidtagits med anledning av den granskning som utfördes under Kartläggningen visade på att det fanns risk för brister. Syftet med rapporten är att bedöma om ansvariga nämnder har en ändamålsenlig styrning och uppföljning. Granskningen omfattar socialnämnden, överförmyndarnämnden, arbetsmarknadsnämnden samt stadsdelsnämnderna Rinkeby-Kista, Skarpnäck och Södermalm. Ärendets beredning Projektrapport nr 7/2016 Ensamkommande flyktingbarn har överlämnats från revisorsgrupp 1 den 6 december 2016 till arbetsmarknadsnämnden, socialnämnden och överförmyndarnämnden samt till stadsdelsnämnderna Rinkeby-Kista, Skarpnäck och Södermalm för yttrande senast den 23 februari Rapporten överlämnas också till kommunstyrelsen och övriga stadsdelsnämnder för kännedom och har även publicerats på webben, på intranätet, Projektrapporter Rapporten Rapporten från revisorsgrupp 1 behandlar stadens hantering av de ensamkommande flyktingbarn som kom till Stockholm under 2015 och Överförmyndarnämnden rekommenderas att förbättra sin tillsyn av de gode männen. Rapporten lyfter upp fem viktiga punkter för nämnden att arbeta vidare med: Stärk kontrollen i återsökningsprocessen i syfte att förbättra den interna kontrollen. Säkerställ att den individuella lämplighetsprövningen av gode män sker i enlighet med lagstiftningen. Genomför tillsyn av gode män i enlighet med föräldrabalken (1949:381). Överväg att upprätta ett stöd för att definiera när en god man inte är lämplig/grovt har åsidosatt sitt uppdrag eftersom det inte finns någon rättslig vägledning.

3 Sida 3 (6) Revisorerna lämnar även en stadsövergripande rekommendation för både överförmyndarnämnden och stadsdelsnämnderna. Samverka för att öka information och kunskap kring gode mäns ansvar. Rapporten lyfter vidare upp svårigheterna i gränsdragningen mellan socialtjänstens arbete och den gode mannens uppdrag, då socialtjänsten är ytterst ansvarig för barnets faktiska vård. Förvaltningens synpunkter och förslag Att vara god man för ett ensamkommande barn är ett ideellt uppdrag som normalt ska skötas vid sidan av en annan huvudsaklig syssla, av en person som är rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Hur betungande det är att vara god man skiljer sig mycket åt och beror ofta på vilken person man är god man för, vilka övriga aktörer som finns runt barnet samt hur samarbetet med socialtjänsten fungerar. Uppdraget som god man för ensamkommande barn beskrivs ofta som komplext och mångsidigt. Tydliga skrivelser finns från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gällande vad god man förväntas göra, dessa finns det länk till på stadens hemsida. Överförmyndarförvaltningen utbildar alla potentiella gode män. Utbildningen består av en webbutbildning (utformad av SKL) samt en informationsträff som hålls av handläggare från förvaltningen. Dessa utbildningar är obligatoriska och ska genomföras innan ett första uppdrag som god man kan inledas. Genomför tillsyn av gode män i enlighet med föräldrabalken (1949:381). Tillsynen av god man försvåras av att det finns skilda uppfattningar från de olika aktörerna (socialtjänst, boende, skola) om vad en god man ska göra. Det finns inga riktlinjer i form av rättsfall och de mottagande kommunerna runt om i Sverige arbetar på olika sätt. Överförmyndarförvaltningen i Stockholm utövar sin tillsyn genom granskning av inkomna redogörelser från de gode männen. Detta innebär att det är av yttersta vikt att redogörelserna lämnas in och att de kommer in i tid. Nämnden har i december 2016 beslutat om riktlinjer för sänkning av arvodet vid sent inlämnad redogörelse. Förvaltningen har i ett utskick till de gode männen under december månad förtydligat vissa förväntningar som de ska leva upp till, som

4 Sida 4 (6) ett första steg i den utveckling av förtydligande i uppdraget som kommer att fortsätta under I och med det stora antalet barn som kommit har det synliggjorts att tydligare rutiner behöver arbetas fram. Detta arbete påbörjades under 2016 och kommer att fortsätta under Socialtjänsten har det sammanhållande ansvaret för att barnet får adekvat vård. Gode mannens uppdrag är att agera för barnets bästa, oavsett kostnader eller kommungränser. Den roll som de gode männen har kan leda till motsättningar med socialtjänsten och övriga aktörer runt barnen. Samverka för att öka information och kunskap kring gode mäns ansvar. Stadsrevisionen menar att en samverkan mellan socialtjänsten och överförmyndarförvaltningen bör finnas för att öka informationen och kunskapen om de gode männens roll och uppdrag. Detta är en viktig punkt. Det är genom samverkan och information som staden kan arbeta tillsammans, med barnens bästa i centrum. Viss samverkan sker idag, men oftast enbart på individnivå. Målet är att förbättra samarbetet med de 14 stadsdelsförvaltningarna och socialförvaltningen som ansvarar för stadens socialtjänst. Överväg att upprätta ett stöd för att definiera när en god man inte är lämplig/grovt har åsidosatt sitt uppdrag eftersom det inte finns någon rättslig vägledning. Förvaltningen har uppmärksammat att kunskaperna om vad en god man förväntas göra och vilka överförmyndarförvaltningens uppgift är varierar stort i andra delar av staden. Här menar förvaltningen att även socialtjänsten bör få ta del av en utbildning där tydligheten i vad som ingår i den gode mannens uppdrag förmedlas på handläggarnivå. Detta för att motverka fel förväntningar och konflikter mellan berörda aktörer i staden. Överförmyndarförvaltningen kan bistå socialtjänsten med expertkunskap vid sådana utbildningstillfällen. Överförmyndarförvaltningen har tyvärr inte möjligt att agera som medlare mellan socialsekreterare och god man, något som i dag stundtals efterfrågas från socialsekreterare. Flera gode män har begärt att få skiljas från sina uppdrag på grund av vad de uppger vara dålig kunskap från socialtjänstens sida. Förvaltningen avser att under 2017 löpande informera respektive stadsdelsförvaltning när en god man påpekar brister vad gäller socialtjänstens kunskaper.

5 Sida 5 (6) Rutiner och riktlinjer för socialtjänsten bör vara desamma över hela Stockholms stad. Det har påtalats till förvaltningen, av de gode männen, att så inte är fallet. Säkerställ att den individuella lämplighetsprövningen av gode män sker i enlighet med lagstiftningen. Akutinsatserna under 2015 och 2016 har gjort att varje ensamkommande barn som placerats i Stockholm stad har fått en god man. På grund av den höga och snabba inströmningen av barn har detta lett till brister gällande lämplighetsprövningen av gode män. Gode männen har lämplighetsprövat i enlighet med lagen, det vill säga de förekommer inte i belastningsregister eller har kreditanmärkningar. Förvaltningen har dessvärre inte haft möjlighet att följa SKL:s riktlinjer om vilken erfarenhet gode män för ensamkommande barn bör ha då antalet barn som kom under perioden uppgick till drygt Alla gode män för ensamkommande barn har därför under hösten 2016 erbjudits utbildning om arbete med utsatta barn, en utbildning som genomförts i samarbete med socialtjänsten, resursteamet, utbildningsförvaltningen och Migrationsverket. Arbetet med att rekrytera gode män ska utvecklas under våren 2017, något som kommer att ges tillfälle till då antalet barn minskar. Detta innefattar bland annat ett mer noggrant urvalsarbete av de gode männen. Vid rekryteringen kommer då speciell hänsyn att tas till intresserade personer med kompetens inom asyl-, barn- och migrationsfrågor. Detta blir möjligt då alla gode män behöver inkomma med ett CV och ett personligt brev vid ansökningstillfället. Det finns många delar som behöver utvecklas inom godmanskapet för ensamkommande barn. Systemet med god man för ensamkommande har på kort tid växt på grund av det stora antalet barn som kommit till Sverige på kort tid. Att tillsyn behöver ske i större utsträckning är korrekt och förvaltningen kommer att arbeta aktivt med att få till en bättre tillsyn över ärendena. Detta blir möjligt i och med att antalet asylsökande barn minskar. Den främsta anledningen till minskningen är att barnen blir myndiga. Stärk kontrollen i återsökningsprocessen i syfte att förbättra den interna kontrollen. Förvaltningen har under hösten 2016 radikalt ändrat processen för återsökning av utbetalda arvoden. Detta har lett till snabbare återsökningar och förbättring av den interna kontrollen. Förbättringsarbetet fortsätter under 2017.

6 Sida 6 (6) Informationsflödet mellan stadens olika aktörer om vilka ensamkommande asylsökande barn som är anvisade till Stockholms stad, deras vistelseort samt när de får besked om uppehållstillstånd måste radikalt förbättras. Detta skulle positivt påverka såväl stadens ekonomi som möjligheten för överförmyndarförvaltningen att bedriva tillsyn av de gode männen. Bilaga Projektrapport från revisorsgrupp 1.

Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande flyktingbarn (10/2013)

Yttrande över stadsrevisionens rapport Ensamkommande flyktingbarn (10/2013) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande

Läs mer

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (6) 2017-02-01 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-03- 09 Yttrande gällande

Läs mer

Yttrande över Stadsrevisionens projektrapport nr 10, 2013 om granskning av stadens mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Yttrande över Stadsrevisionens projektrapport nr 10, 2013 om granskning av stadens mottagande av ensamkommande flyktingbarn Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-23 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 3 februari 2014 Ärende

Läs mer

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Ensamkommande barn Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6-101/2018 2018-06-04 ÖFN 2018-08-23 9 Handläggare Emma Lundqvist Telefon: 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Förvaltningens

Läs mer

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-07-25 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Till Socialnämnden Svar på remissen Förändrad

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande 1.5-114/2016. Sida 1 (8) 2016-07-22 ÖFN 2016-08-23 9.2 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 08-508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Nyanlända och asylsökande

Läs mer

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Rapportsammandrag Stadsrevisionen 7 oktober 2015 Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Bakgrund Ensamkommande barn är personer under 18 år som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Under

Läs mer

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.1-240-2014 Sida 1 (5) 2014-05-27 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 08 640 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn 4 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1-291/2016 Sid 1 (9) 2016-11-29 ÖFN 2016-12-14 9.3 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5-295/2017 Sida 1 (6) 2018-02-26 ÖFN 2018-03-22 10 Handläggare Alexander Markman Martin Rost Håkan Andersson Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Förbättra kontrollen av stadens gode män samt förvaltare och inrätta en fond för skadedrabbade huvudmän

Förbättra kontrollen av stadens gode män samt förvaltare och inrätta en fond för skadedrabbade huvudmän Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/365) Förbättra kontrollen av stadens gode män samt förvaltare och inrätta en fond för skadedrabbade huvudmän Motion från Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) Kommunstyrelsen

Läs mer

Skyldigheten att polisanmäla vid misstanke om förskingring Remiss från kommunstyrelsen av skrivelse från Lotta Edholm (L)

Skyldigheten att polisanmäla vid misstanke om förskingring Remiss från kommunstyrelsen av skrivelse från Lotta Edholm (L) Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-23 ÖFN 2016-08-23 9.3 Handläggare Paula Lindström Telefon: 08-508 29 717 Kontaktcenter 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Skyldigheten

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE 21:1 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:501-101 2017-08-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström 0152-29252 2017-08-28 Rapporter Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Vad händer på ÖFN 2017?

Vad händer på ÖFN 2017? Vad händer på ÖFN 2017? Antal registrerade ställföreträdare i pågående tillsynsärenden Överförmyndarnämnden får kritik från Länsstyrelsen Revisorerna Huvudorsak till brister Ca 2000 ensamkommande barn

Läs mer

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Annika Ewe Sjöberg, förvaltningsjurist Överförmyndarenheten Mölndals stad annika.ewe.sjoberg@molndal.se Pernilla Andemore, socionom Överförmyndarverksamheten

Läs mer

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 16 oktober 2018 Betänkande från

Läs mer

Månadsrapport november 2016

Månadsrapport november 2016 Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2-309/2016 Sida 1 (6) 2016-12-07 ÖFN 2016-12-14 8.1 Handläggare Tomas Sjölander Telefon: 08-508 29 732 Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut Uppföljningen

Läs mer

Projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Nr 7, Projektrapport från Stadsrevisionen

Projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Nr 7, Projektrapport från Stadsrevisionen Projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Nr 7, 2016 Projektrapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.3-146/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som

Läs mer

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun 2017-07-27 1(6) Ansvarig: Överförmyndaren Antagandedatum: KF 2017-09-25 93 Gäller från: 2018-01-01 Revidering: vid behov Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds

Läs mer

Granskning av överförmyndarna

Granskning av överförmyndarna Revisionsrapport Granskning av överförmyndarna Borgholms kommun Lisa Åberg Borgholms kommun Granskning av överförmyndarna Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga och kontrollmål...

Läs mer

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Olika myndigheters ansvar Kommunen Förhandla med kommunerna om mottagande Teckna överenskommelser Anvisa kommuner Pröva asylansökan och ersättning till kommuner Ansvar

Läs mer

Resursförstärkning för överförmyndarnämnden för 2016

Resursförstärkning för överförmyndarnämnden för 2016 KF 16:1 KF 16:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:294 /-049 2016-04-29 1/2 KF 16:3 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Resursförstärkning för överförmyndarnämnden

Läs mer

behov och prioriteringar 2017

behov och prioriteringar 2017 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Anders Hagander 016-710 20 74 2016-04-11 1 (5) ÖFNES/2016:17 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Överförmyndarnämnden

Läs mer

Öppenvårdsinsatser för barn och unga styrning, uppföljning och kontroll svar på remiss av revisionsrapport nr

Öppenvårdsinsatser för barn och unga styrning, uppföljning och kontroll svar på remiss av revisionsrapport nr SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR SID 1 (8) 2010-03-29 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-598 25 605 Till socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare Riktlinjer för särskild förordnad Avseende ensamkommande flyktingbarn 2015-04-01 lena.bergstrom@upplands-bro.se 0721-788 059 www.upplands-bro.se Innehåll 1... 3 1.1 Inledning...3 1.2 Återflyttning av vårdnaden

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-08-08 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Vikten av att ta fram

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-10-25 1 (5) ÖFNES/2017:81 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning

Läs mer

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare God man för ensamkommande barn Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en asylsökande person under 18 år som är utländsk medborgare eller statslös

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det?

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Eslöv den 2 mars 2018 Eva von Schéele eva.von.scheele@skl.se (måndagar) Telefon: 08-452 75 47 (måndagar kl. 09:30 11:00 och 13:30 15:00) Vilka ansvarar för

Läs mer

Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2018-11-09 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2018-12-11 Nya regler om faderskap och föräldraskap

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-06-12 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning för förordnande

Läs mer

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-01 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-508 47 980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 mars 2018 Ärende

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare (2016) Ljungby kommuns Arvodesreglemente för god man/förvaltare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-04-25 76 1 Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Ljungby kommun

Läs mer

Enheten för ensamkommande barn

Enheten för ensamkommande barn Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-29 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15 Enheten

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut ABCDE Farsta stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ Handläggare: Bosse Dannert Tfn: 508 18 040 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-02-16 DNR 000033/2005 Till Farsta stadsdelsnämnd Mottagande av barn från

Läs mer

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten SLUTDOKUMENT Revisorerna 180528 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Överförmyndarnämnden Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten Vi har i egenskap av

Läs mer

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-05-15 Diarienummer SCN-2017-0261 Socialnämnden Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Förslag till beslut

Läs mer

Återrapportering med anledning av Länsstyrelsens inspektion

Återrapportering med anledning av Länsstyrelsens inspektion Överförmyndarnämnden 2017-01-13 Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret ÖFNES/2017:7 Anders Hagander 016-710 20 74 1 (2) Överförmyndarnämnden Återrapportering med anledning av Länsstyrelsens inspektion

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn Ensamkommande barn God man för ensamkommande barn Gode mannens roll God man företräder barnet i förmyndares och vårdnadshavares ställe Förmyndare OCH Vårdnadshavare Förvalta barnets egendom och företräda

Läs mer

Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet fördelning av statsbidrag

Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet fördelning av statsbidrag Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2019-03-21 Handläggare Lisa Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2019-04-16 Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn Nr 10, 2013. Projektrapport från Stadsrevisionen

Ensamkommande flyktingbarn Nr 10, 2013. Projektrapport från Stadsrevisionen Ensamkommande flyktingbarn Nr 10, 2013 Projektrapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.3 112/2013 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

November Nyhetsblad

November Nyhetsblad November 2016 Nyhetsblad Bergslagens överförmyndarnämnds nyhetsblad Vi inom Bergslagens överförmyndarförvaltning har i samråd med nämnden, beslutat att vi skall ge ut ett nyhets- och informationsblad till

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober 2018 Haparanda stad Uppföljning granskning av placerade barn och unga Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

L :r! [[fj[[/ xi - l/

L :r! [[fj[[/ xi - l/ Julii arga: 3:3 M117/1323f} å 2017 0: l;(g KOMMU NSTYRELSENS FÖRVALTNING K mm""sty'e'se"s m"'a "'" MEDBORGARKONTORET Ink. 2017 ~05-31 VIRVESVEDLUND DlREKT:O224-747011 l i ;x*1l 1?)? Förslag till nya arvodesregler

Läs mer

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar God man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden informerar Vem kan bli god man? God man ska uppfylla följande krav: vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig för uppdraget (11 kap. 12-13 föräldrabalken)

Läs mer

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden

Läs mer

Internationell strategi för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Internationell strategi för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-02 ÖFN 2016-08-23 9.6 Handläggare Håkan Andersson Tel: 08-508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Internationell strategi för Stockholms stad

Läs mer

Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn Stadsledningskontoret Förnyelseavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (24) 2014-04-07 Handläggare Henrik Elmefur Telefon: 08-508 29660 Kommunstyrelsen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN JANUARI 2015 Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en person under 18 år som kommer till Sverige utan sina föräldrar eller annan legal

Läs mer

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306)

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2016-11-14 170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) Sammanfattning Justitiedepartementet

Läs mer

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30)

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-07-13 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Att

Läs mer

Jour- och familjehem i kommunal regi

Jour- och familjehem i kommunal regi SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2012-06-12 SID 1 (6) 2012-05-25 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Jour- och familjehem i kommunal

Läs mer

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-23 Kommunstyrelsen Linda Olsson Utredare/Jurist Telefon 08 555 010 53 linda.olsson@nykvarn.se Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Förvaltningens förslag

Läs mer

Kartläggning av våld i nära relationer i Stockholms stad

Kartläggning av våld i nära relationer i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande SON 2013-11-26 Sida 1 (9) 2013-11-05 Handläggare Pia Modin Telefon: 08 508 25618 Till Socialnämnden Kartläggning av

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73)

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2016-12-13 Samlat

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Bilagor: image001.jpg;information om inspektionsrapport.pdf;rapport Södertörn 2017.pdf;

Bilagor: image001.jpg;information om inspektionsrapport.pdf;rapport Södertörn 2017.pdf; onsdag 2017 08 16 15:27 Inkommande mail Till: kommun@tyreso.se; huddinge@huddinge.se; kontaktcenter@botkyrka.se; haningekommun@haninge.se; kontaktcenter@nynashamn.se; Från: Lisa.Wellenius@lansstyrelsen.se

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

53 Yttrande över Länsstyrelsens tillsynsrapport från inspektion av Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs (KSKF/2017:668)

53 Yttrande över Länsstyrelsens tillsynsrapport från inspektion av Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs (KSKF/2017:668) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 53 Yttrande över Länsstyrelsens tillsynsrapport från inspektion av Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs (KSKF/2017:668) Beslut

Läs mer

Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27. Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M)

Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27. Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) 2019-04-10 1 (13) Plats och tid Hörby, Kommunhuset - Victoria Benedictsson 2 Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27 Beslutande Övriga Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Svar från omsorgs-och arbetsmarknadsnämnden- Granskning av verksamheten för ensamkommande flyktingbarn

Svar från omsorgs-och arbetsmarknadsnämnden- Granskning av verksamheten för ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2016.118 Datum: 2016-10-11 Verksamhetschef Individ- och familjeomsorgen Irene Blomqvist E-post: irene.blomqvist@ale.se Omsorgs-

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Överenskommelse

Läs mer

Beredskap för mottagande av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar lägesrapport.

Beredskap för mottagande av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar lägesrapport. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 4.0-0170/2010 SID 1 (7) 2010-03-29 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-598 25

Läs mer

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Utlåtande Rotel VI (Dnr 2017/000991) Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Motion (2017:40) av Per

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

Nationella riktlinjer för överförmyndare kontroll av en persons lämplighet som ställföreträdare

Nationella riktlinjer för överförmyndare kontroll av en persons lämplighet som ställföreträdare Dalarna, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland. Nationella riktlinjer för överförmyndare kontroll av en persons lämplighet som ställföreträdare Beslutsdatum 2019-04-25

Läs mer

Överförmyndarnämnden Mitt 13 januari 2015

Överförmyndarnämnden Mitt 13 januari 2015 Överförmyndarnämnden Mitt Överförmyndarnämnden Mitt 13 januari 2015 Sid Justering... 3 1 Fastställande av ärendelistan... 4 2 Ekonomi... 5 3 Information från ordförande och överförmyndarchef... 6 4 Ändring

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.2.2-871/2015 Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Cecilia Löfgren Telefon: 50825908 Till Socialnämnden 2016-06-14

Läs mer

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2018-12-04 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Carolina Morales 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2019-01-22 Vuxna i

Läs mer

God man för ensamkommande och ensamma barn

God man för ensamkommande och ensamma barn MED RÄTT God man AT T HJÄLPA God man för ensamkommande och ensamma barn Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN God man för ensamkommande och ensamma barn Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för ansökan om ersättning från Migrationsverket. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Granskning av rutiner för ansökan om ersättning från Migrationsverket. Härjedalens kommun Revisionsrapport Granskning av rutiner för ansökan om ersättning från Migrationsverket Härjedalens kommun 30 april 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 2. Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 16.00-17.00 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 14 4.2 Justerat: 2017-02-09 Berthold Gustavsson Björn Sjöberg Närvarande Vice ordförande Berthold Gustavsson (M) tjänstgörande ordförande Ledamöter Rana

Läs mer

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Avdelningen för verksamhetsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-10-13 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 08-508 03 393 Till Spånga- Tensta stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN Varför god man? Ensamkommande barn saknar vid sin ankomst till Sverige föräldrar eller andra för dem kända vuxna företrädare som kan

Läs mer

Handbok för god man till ensamkommande barn

Handbok för god man till ensamkommande barn r Handbok för god man till ensamkommande barn Överförmyndarnämnden i 2011-07-15 ÖVERFÖRMYNDARKONTORET Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Välkommen till ett ideellt åtagande som god man till ensamkommande

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Överförmyndare

Årsredovisning verksamheter 2013. Överförmyndare Årsredovisning verksamheter 2013 Överförmyndare Överförmyndare, Årsredovisning verksamheter 2013 2(8) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Verksamhetsområde Överförmyndare är för kommunen obligatorisk. Överförmyndaren

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016 Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-12-08 Handläggare Kristina Eklund Telefon: 08 50835534 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 december 2016 Ärende

Läs mer

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17)

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.2-718/ Sida 1 (17) -12-01 Handläggare Gustav Tegman Telefon: 08-508 25 906 Till Socialnämnden 2017-01-31 Rapportering

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-14:10 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program för barnets

Läs mer