Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning. Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning. Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting"

Transkript

1 Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

2 Myndighetsutövning Myndighetsutövning ett begrepp som egentligen inte är definierat Trots det är det nödvändigt att känna till Varför?

3 Definition saknas Det närmaste en definition man kan finna är en formulering som används i den äldre förvaltningslagen (1971:290) som numera är ersatt av den idag gällande förvaltningslagen (1986:223). I den äldre förvaltningslagen förklarades uttrycket med: - utövning av befogenhet att för den enskilde bestämma om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinpåföljd, avskedande eller annat jämförbart förhållande. - I en precisering i den äldre förvaltningslagens förarbeten har myndighetsutövning ansetts vara: - beslut eller andra åtgärder som ytterst är ett uttryck för samhällets maktbefogenheter i förhållande till medborgarna

4 Riktmärken Tre ord eller uttryck i den definition som gavs i den äldre förvaltningslagen har angetts som riktmärken i försöken att precisera begreppet myndighetsutövning Befogenhet Enskild Bestämma om

5 Befogenhet Det ska vara fråga om utövning av en befogenhet att bestämma om vissa förhållanden. Denna befogenhet ska grunda sig på bestämmelse i författning eller på ett konkret beslut av regering eller riksdag.

6 Befogenhet, forts Det betyder att om en myndighets beslut baseras på bestämmelser i avtal eller annan överenskommelse som ytterst baseras på civilrättsliga regler, så är beslutet inte ett resultat av myndighetsutövning. Beslut som t.ex. grundar sig på en bestämmelse i ett kollektivavtal utgör därmed inte myndighetsutövning. Likaså faller statens och kommunernas privat- rättsliga aktiviteter, affärsverksamhet, egendomsförvaltning m.m. utanför myndighetsbegreppet.

7 Enskild Befogenheten ska utövas i förhållande till enskild. Reglerna om myndighetsutövning är därför t.ex. inte tillämpliga i ärenden där en myndighet uppträder som part hos en annan myndighet. Beslut om särskild avgift då en kommun inte inom skälig tid tillhandahåller bistånd enligt SoL eller insatser enligt LSS är alltså inte myndighetsutövning

8 Bestämma om Uttrycket bestämma om markerar att det ska röra sig om ärenden som ensidigt avgörs av myndighet. Uttrycket bestämma om inkluderar också ett krav på att beslutet ska vara bindande för den enskilde. Råd, rekommendationer och upplysningar, liksom yttranden från en myndighet faller därmed i huvudsak utanför myndighetsutövningsbegreppet.

9 Bestämma om, forts - Att samhället utövar maktbefogenheter och bestämmer innebär inte automatiskt att det måste röra sig om förpliktelser för enskilda. Det kan även vara fråga om gynnande beslut, t.ex. i form av tillståndsgivning.

10 Bestämma om, forts - Vad som karaktäristiskt är att den enskilde på något sätt befinner sig i en beroendeställning gentemot myndigheten. Det finns ingen alternativ verksamhet att vända sig till för att utverka det önskade tillståndet eller förmånen. Beträffande förpliktande beslut visar sig beroendeförhållandet på så sätt att den enskilde måste rätta sig efter beslutet om myndigheten inte ska tillgripa sanktioner. Den enskilde är beroende av att myndigheten tillämpar de författningsbestämmelser som gäller på det aktuella området och tillämpningen blir av avgörande betydelse för henne eller honom.

11 Exempel på myndighetsutövning Exempel på när frågan om myndighetsutövning är eller kan bli aktuell inom den kommunala verksamheten: Vid handläggning av ärenden (såsom bistånd enligt SoL, beslut om omedelbart omhändertagande av missbrukare enligt LVM) några exempel på bestämmelser i förvaltningslagen (FL)

12 Exempel på bestämmelser i förvaltningslagen, FL 16 FL som rör parts rätt till insyn i utredningsmaterialet. Insynsrätten gäller om ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild. 17 FL som rör myndighetens kommunikationsplikt. Bestämmelsen reglerar parts rätt att genom myndighetens försorg få del av uppgifter. Den enskilde ska innan ett ärende avgörs (med vissa undantag) dels informeras om material som tillförts ärendet av någon annan än honom/henne själv, och dels få tillfälle att framföra sina synpunkter på materialet. Myndighetens skyldighet att kommunicera gäller när ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild. 20 FL som rör myndighetens skyldighet att motivera beslut. När myndigheten fattar ett beslut och därigenom avgör ett ärende, ska beslutet (undantag finns) motiveras, dvs. det ska innehålla de skäl som bestämt utgången. Motiveringsskyldigheten gäller om ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild.

13 Kommunallagen, KL Då nämnden (t ex socialnämnden) fattar beslut 4 kap. 21 KL som reglerar att en ledamot i en nämnd inte har rätt att lägga ned sin röst om ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild. 6 kap. 34 KL som reglerar att nämndens beslutanderätt i vissa fall inte får delegeras, bl.a. om ärendet rör myndighetsutövning mot enskild och ärendet är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. (Finns särskild delegationsbestämmelse i socialtjänstlagen).

14 Möjlighet att sluta avtal med annan Socialnämndens möjlighet att sluta avtal med annan om att utföra kommunens uppgifter inom socialtjänsten regeringsformen (RF) och Socialtjänstlagen (SoL)

15 Sluta avtal, forts 11 kap. 6 RF Om ärenden innefattar myndighetsutövning kan nämnden bara överlämna handläggningen av ärenden till privaträttsligt subjekt (dvs. bolag, förening m.m.) om det finns stöd i lag. Sådant stöd saknas inom socialtjänsten se även 2 kap. 5 SoL där det framgår att möjligheten till avtal är begränsad då uppgiften innefattar myndighetsutövning. Sådana uppgifter får inte överlämnas till ett bolag, en förening, en samfällighet, en stiftelse eller en enskild individ. (se JO 2001/02 s. 250 som framhåller att det inte är möjligt att överlämna uppgiften att utföra utredningar inom socialtjänsten dock till s.k. osjälvständiga uppdragstagare).

16 Kommunens skadeståndsansvar Skadeståndslagen (SkadestL) 3 kap. 2 SkadestL som reglerar att kommunen ska ersätta personskada, sakskada eller ren förmögenhetsskada som vållats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning. En förutsättning är alltså att felet inträffat vid myndighetsutövning.

17 Tjänstefel brottsbalken, BrB 20 kap. 1 BrB. Den som vid myndighetsutövning uppsåtligen eller av oaktsamhet genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften ska dömas för tjänstefel. Straff: böter eller fängelse i högst två år. Straff för grovt tjänstefel: fängelse lägst sex månader och högst sex år. (Enhetschef som inte inlett utredning om tvångsvård och omedelbart omhändertagande enligt LVM dömdes för tjänstefel. Hovrätten för Västra Sverige mål nr. B Socialnämndsledamöter som vägrade verkställa dom om ekonomiskt bistånd dömdes för tjänstefel. Hovrätten över Skåne och Blekinge DB 2096.)

18 Åter till frågan: Varför måste man känna till begreppet myndighetsutövning? Myndighetsutövningsbegreppet är centralt i många författningar och påverkar om och hur de ska tillämpas. Begreppet används för att avgränsa en mer kvalificerad typ av offentlig verksamhet där behovet av rättssäkerhetsgarantier anses vara särskilt stort. Möjligen kommer begreppet inte att finnas kvar i en ny förvaltningslag (En ny förvaltningslag SOU 2010:29, betänkande av förvaltningslagsutredningen). o Föreslås träda i kraft 1 januari o Något förslag från regeringen finns ännu inte.

807,,9:/.0/74$/>71.0!8,2!05,,A!()!4.0!7/!8$))$!+7)+4?!Q.+!4.0!9:,>./!>*!/.4$+!$1!"!#$%!&'! #())*+$,,$-.+A!$00!4.+!#(+80.,,$05(+.+!7/!(05,,20.+?!!

807,,9:/.0/74$/>71.0!8,2!05,,A!()!4.0!7/!8$))$!+7)+4?!Q.+!4.0!9:,>./!>*!/.4$+!$1!!#$%!&'! #())*+$,,$-.+A!$00!4.+!#(+80.,,$05(+.+!7/!(05,,20.+?!! "#$%&'(&%) Lagreglerna om jäv för offentliganställda finns bland annat i förvaltningslagen. Reglerna talar om när en anställd eller ledamot ska anses ha ett sådant intresse i ett ärende att dennes opartiskhet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 18 december 2014 B 6273-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART MB Ombud och offentlig försvarare: Advokat ML SAKEN

Läs mer

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22 GÖTEBORGS UNIVERSITET Personalavdelningen HANDLÄGGNINGSORDNING Hilding Sjödén Avd.dir. 2007-01-22 Dnr F1 1444/07 Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01-

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N S F Ö R T E C K N I N G S O C I A L J O U R B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N

Läs mer

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun 2019-06-12 1 (8) Dnr :KS2017/228-4 Socialförvaltningen Teresia Granlund Utvecklingsledare berit.ligard@bollebygd.se Socialnämnden Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

BESLUT. Stf justitieombudsmannen Lilian Wiklund Sid 1 (5) Dnr. Datum

BESLUT. Stf justitieombudsmannen Lilian Wiklund Sid 1 (5) Dnr. Datum BESLUT Stf justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2017-12-21 Dnr 7984-2016 Sid 1 (5) Anmälan mot Arbete och välfärdsnämnden i Kristianstads kommun om handläggningen av två ärenden om vård enligt LVU;

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Juridisk vägledning Reviderad november 2012 Mer om Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Förvaltningslagens bestämmelser gäller för skolor med offentlig huvudman. Förvaltningslagens bestämmelser

Läs mer

Vad är förvaltningsrätt?

Vad är förvaltningsrätt? Förvaltningsrätt En introduktion Per-Ola Ohlsson Baserat på Warnling-Nerep (2008) Vad är förvaltningsrätt? Rättssystemet Offentlig rätt Civilrätt 1 Förvaltningsrätt Allmän Speciell Förvaltningslagen FL

Läs mer

Förvaltningsrätt En introduktion

Förvaltningsrätt En introduktion Förvaltningsrätt En introduktion Per-Ola Ohlsson Baserat på Warnling-Nerep (2008) Vad är förvaltningsrätt? Rättssystemet Offentlig rätt Civilrätt Förvaltningsrätt Allmän Speciell Förvaltningslagen FL (1986:223)

Läs mer

Välkommen till LAGD01 Delkurs I Offentlig rätt

Välkommen till LAGD01 Delkurs I Offentlig rätt Välkommen till LAGD01 Delkurs I Offentlig rätt Offentlig förvaltning Den verksamhet som utövas av förvaltningsmyndigheterna Men vilka är förvaltningsmyndigheterna? Statliga myndigheter (ca 450 st) Kommunala

Läs mer

KOMMUNALRÄTT. Terminskurs 6 Vt Kommunalrätt - Lars Bejstam 1 ÖVERSIKT KOMMUNER OCH LANDSTING

KOMMUNALRÄTT. Terminskurs 6 Vt Kommunalrätt - Lars Bejstam 1 ÖVERSIKT KOMMUNER OCH LANDSTING KOMMUNALRÄTT Juristprogrammet Termin 6 Vårterminen 2015 Lars Bejstam ÖVERSIKT Vad är en kommun? Vad får en kommun göra? kommunal kompetens. Vem beslutar i kommunen? Hur överklagas kommunala beslut? Vt

Läs mer

Delegationsordning för äldrenämnden

Delegationsordning för äldrenämnden Äldrenämnden Bilaga 1 Avdelningen Utbildning och Dnr 111-776/2016 administration Sida 1 (6) 2016-11-22 1. Allmänt om delegering Nämnderna kan delegera sin beslutanderätt till en grupp förtroendevalda,

Läs mer

Agenda. #mittsollentuna

Agenda. #mittsollentuna Agenda 17.30 Kaffe och smörgås/lättare förtäring 18:00 Inledning Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande Manfred Holmelin, Tf. Kommundirektör 18:20 Sollentuna kommuns uppgifter och organisation Ingegärd

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen Framtidens socialtjänst (S 2017:03) Dir. 2018:69 Beslut vid regeringssammanträde den 19 juli 2018 Ursprungligt uppdrag Regeringen beslutade den 6 april

Läs mer

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? 4/20/2012. Per-Ola Ohlsson. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? 4/20/2012. Per-Ola Ohlsson. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Kommunalrätt Per-Ola Ohlsson Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

OFFENTLIG FÖRVALTNING

OFFENTLIG FÖRVALTNING OFFENTLIG FÖRVALTNING Arbeta i demokratins tjänst -styra samhällsutvecklingen -förändra eller bevara medborgarnas levnadsvillkor (ideologiskt, praktiskt) Den organisation av myndigheter som ska bereda

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 37 REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter

Läs mer

LOA Lag om offentlig anställning

LOA Lag om offentlig anställning LOA Lag om offentlig anställning I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Lagens tillämpningsområde... 3 Bedömningsgrunder vid anställning... 3

Läs mer

Rubrik: Lag (1994:260) om offentlig anställning. 1 I denna lag finns särskilda föreskrifter om arbetstagare hos

Rubrik: Lag (1994:260) om offentlig anställning. 1 I denna lag finns särskilda föreskrifter om arbetstagare hos SFS nr: 1994:260 Departement/ myndighet: Finansdepartementet ESA Rubrik: Lag (1994:260) om offentlig anställning Utfärdad: 1994-04-28 Ändring införd: t.o.m. SFS 2005:1192 ----------- Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Utbildning för utskottsledamöter Kommunallagen

Utbildning för utskottsledamöter Kommunallagen Utbildning för utskottsledamöter Kommunallagen 2011-03-24 Jenny Lindestam Dispositon Centrala begrepp Den kommunala maktfördelningen De olika organens uppgifter Delegation Den kommunala kompetensen Laglighetsprövning

Läs mer

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? Peter Lillieh. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? Peter Lillieh. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Kommunalrätt Peter Lillieh Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig sammanslutning

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Björn Jennbacken Offentlighetsprincipen HISTORIK Sverige föregångsland, År 1766 fick vi vår första TF SYFTE Främja rättssäkerheten Främja effektiviteten i folkstyret Främja effektiviteten

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

DELEGERINGS- ORDNING. för Barn- och familjenämnden. Antagen 2011-

DELEGERINGS- ORDNING. för Barn- och familjenämnden. Antagen 2011- DELEGERINGS- ORDNING för Barn- och familjenämnden Antagen 2011- Delegeringsordning för Barn- och familjenämnden Förkortningar Delegater Aa = Administrativ assistent AU = Arbetsutskott Bec = Chef för Barn

Läs mer

Inledning Vid min inspektion av Socialnämnden i Orsa kommun och Socialnämnden i Mora kommun den maj 2004 uppmärksammades följande.

Inledning Vid min inspektion av Socialnämnden i Orsa kommun och Socialnämnden i Mora kommun den maj 2004 uppmärksammades följande. BESLUT Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren Datum 2005-10-07 Dnr 2561-2004 Sid 1 (6) Initiativärende mot två kommunala nämnder rörande uppdrag till bolag och enskilda att utreda förutsättningarna för

Läs mer

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt Kommunalrätt Socionomer VT 13 Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

Meddelandeblad. Ny bestämmelse som ger kommunerna befogenhet att lämna kompensation till enskild

Meddelandeblad. Ny bestämmelse som ger kommunerna befogenhet att lämna kompensation till enskild Meddelandeblad Mottagare: I alla kommuner: Kommunstyrelse, Socialnämnd, vård- och omsorgsnämnd, förvaltningschefer och verksamhetschefer 2/2011 Februari 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Ny bestämmelse

Läs mer

Förvaltningsrätt En introduktion

Förvaltningsrätt En introduktion Förvaltningsrätt En introduktion Per-Ola Ohlsson per-ola.ohlsson@kau.se 11D434 054-7002292 Utgångspunkt Allmän förvaltningsrätt - Förvaltningslagen (1986:223) (FL) - Förvaltningsprocesslag (1971:291) (FPL)

Läs mer

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt Kommunalrätt Socionomer Peter Lillieh Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

Grundlagarna. Rättsliga principer för socialt arbete. Rättskällorna 11/6/2012. EU-rätt. Per-Ola Ohlsson. Författningar. Förarbeten.

Grundlagarna. Rättsliga principer för socialt arbete. Rättskällorna 11/6/2012. EU-rätt. Per-Ola Ohlsson. Författningar. Förarbeten. Rättsliga principer för socialt arbete Per-Ola Ohlsson Grundlagarna Författningar EU-rätt Rättskällorna Förarbeten Rättspraxis Sedvänja Doktrin 1 Författningar Grundlag Riksdag Lag Riksdag Förordning Regeringen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 8 november 2016 KLAGANDE Socialnämnden i Södertälje kommun 151 89 Södertälje MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

Delegeringsbestämmelser socialnämnden revidering p.g.a. ny lag om tobak och andra produkter

Delegeringsbestämmelser socialnämnden revidering p.g.a. ny lag om tobak och andra produkter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 018-1-06 SN 017/0794.11.01 0480-450000 Socialnämnden Delegeringsbestämmelser socialnämnden 018 - revidering p.g.a. ny lag om tobak och

Läs mer

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige 2017-04-05 S2017/02154/FST Bilaga till protokoll 2017-04-05 206 Socialdepartementet Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige Behov av utredning

Läs mer

Kommunal Författningssamling Reglemente

Kommunal Författningssamling Reglemente Kommunal Författningssamling Reglemente 2008 Nr 10 Reglemente för sociala myndighetsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 9 oktober 2008 227 Gäller fr.o.m. den 1 november 2008 Reviderad KF 2007-03-01

Läs mer

Frågor & svar om nya PuL

Frågor & svar om nya PuL Frågor & svar om nya PuL Fråga 1: Varför ändras PuL? PuL ändras för att underlätta vardaglig behandling av personuppgifter som normalt inte medför några risker för att de registrerades personliga integritet

Läs mer

Juridisk metod. Socionomer, VT Per-Ola Ohlsson

Juridisk metod. Socionomer, VT Per-Ola Ohlsson Juridisk metod Socionomer, VT 2011 Per-Ola Ohlsson Delar för att förstå socialt arbete Psykologi Sociologi Rättsvetenskap Socialpolitik Juridiken styr inte bara det socialrättsliga beslutsfattandet utan

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 2006:458 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Nummer: 50:1 Blad: (1) Reglemente för Socialnämnden A Socialnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Socialnämnden har att enligt gällande lagstiftning fullgöra kommunens uppgifter vad avser individ- och

Läs mer

Affärsetisk policy för Piteå kommun

Affärsetisk policy för Piteå kommun Affärsetisk policy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Affärsetisk policy Policy 2012-09-10, 148 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Stöd och service till vissa funktionshindrade

Stöd och service till vissa funktionshindrade Stöd och service till vissa funktionshindrade Fråga om en kommun kunde avvakta med att pröva en ansökan om personlig assistans därför att Försäkringskassan ännu inte hade tagit ställning till en framställning

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom tjänstefel

Överklagande av hovrättsdom tjänstefel Riksåklagarens kansli Rättsavdelningen Datum Sida 1 (9) Byråchefen My Hedström 2013-12-17 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av hovrättsdom tjänstefel Klagande Riksåklagaren Box 5553

Läs mer

Gränsdragningsproblem

Gränsdragningsproblem Gränsdragningsproblem Ellinor Englund ellinor.englund@skl.se 1 Kommunernas och landstingens allmänna kompetens 2 kap. 1 kommunallagen Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter

Läs mer

Skadeståndslag (1972:207)

Skadeståndslag (1972:207) Skadeståndslag (1972:207) 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag meddelade bestämmelser om skadestånd tillämpas, om ej annat är särskilt föreskrivet eller föranledes av avtal eller i övrigt följer

Läs mer

Svedala Kommuns 4:20 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 4:20 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Reglemente för myndighetsnämnden för socialtjänst och skola antaget av kommunfullmäktige 1998-12-09, 105, med viss ändring Gäller från 1999-03-10, 21 1999-01-01 För nämnden gäller

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:201 Diarienr: 1998/3103 Handläggare: Annika Gustafsson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 1998:201 Diarienr: 1998/3103 Handläggare: Annika Gustafsson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 1998:201 Diarienr: 1998/3103 Handläggare: Annika Gustafsson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-12-18 Mottagare: Kommunstyrelsen - gemensam kommunadministration Miljö- & hälsoskyddsförvaltningen

Läs mer

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen-Allmänt Prop. 2016/17:180 SFS 2017:900 Trädde i kraft 2018-07-01 Förvaltningslagen omfattar

Läs mer

Handläggningsordning för personalansvarsnämnden på Mälardalens högskola

Handläggningsordning för personalansvarsnämnden på Mälardalens högskola Personalsektionen Dnr: MDH 1.9.2.-495/11 Handläggningsordning för personalansvarsnämnden på Mälardalens högskola Fastställd genom beslut av rektor 2011-09-27, dnr MDH 1.9.2-495/11 Handläggningsordning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) YTTRANDE Justitieombudsmannen Thomas Norling Datum 2018-05-15 Regeringskansliet, Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 18-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt

Läs mer

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar PROMEMORIA, VERSION 0.91 2018-09-13 1 (8) Juridiska avdelningen Johan Larsson Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar 1. Inledning Plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ger

Läs mer

PERSONALANSVARSNÄMND

PERSONALANSVARSNÄMND PM 1 (5) Personalavdelningen Bitr personaldirektör Bo Waerme PERSONALANSVARSNÄMND Uppgifter och sammansättning 2 kap15 högskoleförordningen (1993:100) Styrelsen får inrätta en personalansvarsnämnd med

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Strängnäs kommun och Eskilstuna kommun angående socialjour

Samarbetsavtal mellan Strängnäs kommun och Eskilstuna kommun angående socialjour TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2016:4-769 Individ- och familjeomsorgen 2016-08-16 1/2 Handläggare Annica Westling Tel. 0152-296 80 Socialnämnden Samarbetsavtal mellan Strängnäs kommun och Eskilstuna

Läs mer

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist Offentlighet och sekretess Rebecka Isaksson, kommunjurist Yttrandefrihet Tryckfrihet Meddelarfrihet Handlingsoffentlighet Centrala regelverk Offentlighetsprincipen Grundlag: regeringsformen (RF), yttrandefrihetsgrundlagen

Läs mer

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden,

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0431/14 Verksamhetsstöd Maria Wannerskog Telefon 031-367 90 01 E-post: maria.wannerskog@socialresurs.goteborg.se Delegationsordning 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Lag (1994:260) om offentlig anställning

Lag (1994:260) om offentlig anställning 1 of 5 27/09/2010 13:14 SFS 1994:260 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1994-04-28 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:667 Lag (1994:260)

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (5) 2018-02-13 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Delegationsordning Förvaltningens förslag till

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Meddelandeblad. Socialnämnden får utan föregående behovsprövning erbjuda hemtjänst till äldre personer.

Meddelandeblad. Socialnämnden får utan föregående behovsprövning erbjuda hemtjänst till äldre personer. Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för äldreomsorg, förvaltningschefer och enskilda verksamheter som bedriver hemtjänst Nr 3/2018 Juni 2018 Ny bestämmelse om förenklat

Läs mer

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig )

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig ) Vem beslutar vilket betyg eleven skall ha? 3 kap. Rektorns ansvar 14 Rektorn ska se till att betyg sätts i enlighet med denna lag och andra författningar. Information om grunderna för betygssättningen

Läs mer

Promemoria med förslag till ändringar i lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kamportsmatcher och i förordningar på det aktuella området

Promemoria med förslag till ändringar i lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kamportsmatcher och i förordningar på det aktuella området Promemoria 2014-06-02 Ku2014/44/MFI Kulturdepartementet Promemoria med förslag till ändringar i lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kamportsmatcher och i förordningar på det aktuella området

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Åsa Nordström Regionjurist 044-3093061 Asa.K.Nordstrom@skane.se YTTRANDE Datum 2015-08-25 Dnr 1501744 1 (5) Förvaltningsrätten i Malmö Domare 104 Box 4522 203 20 Malmö Laglighetsprövning

Läs mer

Delegation kan ske till socialnämndens ordförande att i brådskande fall fatta beslut enligt LVU att inte röja den

Delegation kan ske till socialnämndens ordförande att i brådskande fall fatta beslut enligt LVU att inte röja den HFD 2016 ref. 74 Delegation kan ske till socialnämndens ordförande att i brådskande fall fatta beslut enligt LVU att inte röja den unges vistelseort. 14 andra stycket lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser

Läs mer

Lagstiftning och samverkan

Lagstiftning och samverkan Lagstiftning och samverkan K O N N Y L I N D B L O M Tidsschema Grundläggande lagstiftning som styr Hälso- och sjukvården samt Socialtjänsten. Samverkan med fokus på svårigheter (egna erfarenheter). Lagstiftning

Läs mer

Ny förvaltningslag - den 30 maj Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg

Ny förvaltningslag - den 30 maj Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Ny förvaltningslag - den 30 maj 2018 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Ny förvaltningslag (2017:900) SOU 2010:29 Prop. 2016/17:180 En modern och rättssäker förvaltning Skäl för lagändring! Den

Läs mer

Ändringar i LVM och LVU m.m.

Ändringar i LVM och LVU m.m. Cirkulärnr: 2005:68 Diarienr: 2005/1570 Handläggare: Ellinor Englund Sektion/Enhet: Juridiska enheten Datum: 2005-07-01 Mottagare: Kommunstyrelsen Socialnämnd eller motsvarande Rubrik: Ändringar i LVM

Läs mer

När får jag mitt bistånd (V)?

När får jag mitt bistånd (V)? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR När får jag mitt bistånd (V)? Beslut och domar enligt SoL och LSS som inte har verkställts i Kalmar län 31 december 2004 Meddelande 2005:26 När får jag mitt bistånd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd; SFS 2010:1017 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad

Läs mer

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun 30Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Budgetprocessen... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag av kommunens

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden i Ängelholms kommun

Reglemente för Socialnämnden i Ängelholms kommun 2010-04-26 Diarienummer 2010/19 700 Britta Söderberg 0431-871 53 britta.soderberg@engelholm.se Reglemente för Socialnämnden i Ängelholms kommun Antaget av Kommunfullmäktige den 26 april 2010, 57 Utöver

Läs mer

Fullmäktigeuppdraget och kommunallagen. Lina Kolsmyr, chefsjurist

Fullmäktigeuppdraget och kommunallagen. Lina Kolsmyr, chefsjurist Fullmäktigeuppdraget och kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Grunden för fullmäktigeuppdraget Demokrati Fri åsiktsbildning Makten utövas under lagarna Kommunal självstyrelse Respekt för alla människors

Läs mer

Det svenska politiska systemet. Den svenska statsförvaltningen

Det svenska politiska systemet. Den svenska statsförvaltningen Det svenska politiska systemet Den svenska statsförvaltningen Svensk offentlig förvaltning: viktiga särdrag Den stora förvaltningen Den dualistiska förvaltningen Den öppna förvaltningen Den kommunala självstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skadeståndslagen (1972:207); utfärdad den 27 september 2001. SFS 2001:732 Utkom från trycket den 9 oktober 2001 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Ny förvaltningslag vad innebär det? Carl Braunerhielm, verksjurist

Ny förvaltningslag vad innebär det? Carl Braunerhielm, verksjurist Ny förvaltningslag vad innebär det? Carl Braunerhielm, verksjurist carl.braunerhielm@uka.se Bakgrund Behov av modernisering och reformering av den gamla förvaltningslagen Stärka den enskildes rättsställning

Läs mer

Sekretess och tystnadsplikt

Sekretess och tystnadsplikt Sekretess och tystnadsplikt tryckfrihetsförordningen offentlighets- och sekretesslagen patientdatalagen HU 2013-09-04 Susan Ols Landstingsjurist Översikt Offentlighetsprincipen Allmänna handlingar Sjukvårdssekretessen

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69)

Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69) Justitieombudsmannen Thomas Norling YTTRANDE Datum 2019-05-28 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 21-2019 Sid 1 (5) Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad

Läs mer

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Dagordning Styrande lagstiftning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården Samordnad individuell plan

Läs mer

Ökad insyn i välfärden

Ökad insyn i välfärden Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (8) 2017-01-05 Handläggare Peter Alexanderson Telefon: 08-508 33 714 Johan Adolfsson Telefon: 508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Riktlinjer för delegation 1

Riktlinjer för delegation 1 STYRDOKUMENT GRUNDDOKUMENT BILAGA L Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 1 januari 2007 Antagen: KF 246/2006 Riktlinjer för delegation 1 1 Allmänt Att "delegera" innebär att flytta över rätten

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216. Datum:

Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216. Datum: Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216 Handläggare: Sektion/Enhet: Jonas Reinholdsson Datum: 2000-01-25 Mottagare: Rubrik: Kommunalrättssektionen Socialnämnd Äldreomsorg Omsorgs- och handikappfrågor Stadsdelsnämnder/Kommundelsnämnder

Läs mer

Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)

Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) 2009-10-19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS) har tagit

Läs mer

(5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

(5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 1 (5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 2 (5) Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt av Vellinge kommunfullmäktige 2018-12-12

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 AKTUELL LAGSTIFTNING Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 Berörda lagar en översikt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) HSL Socialtjänstlagen (2001:453), SoL Lagen (1988:870) om

Läs mer

Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling INFORMATION 2017-12-20 Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Så här arbetar du med digitalt strukturstöd inom grundskolans verksamhetsområde

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden REGLEMENTE Referens KLK.2015.448 1(5) Socialförvaltningen Reglemente för socialnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande av handlingar Detta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser; SFS 2011:111 Utkom från trycket den 22 februari 2011 utfärdad den 10 februari 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Socialdepartementet Stockholm 1 (7) Dnr: :3084. Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Socialdepartementet Stockholm 1 (7) Dnr: :3084. Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Skolinspektionen Socialdepartementet 2016-10-14 103 33 Stockholm 1 (7) Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Sammanfattning Skolinspektionen tillstyrker förslaget att

Läs mer

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning 1 Delegation eller delegering innebär att överföra beslutanderätt. Förutsättningarna

Läs mer

Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna

Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna Göteborg den 24 mars 2015 Attensum AB Jur.kand. Joakim Eriksson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Iakttagelser och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sekretesslagen (1980:100); SFS 1998:614 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 7 kap. 4 och

Läs mer

Grundlagarna och de. Per-Ola Ohlsson

Grundlagarna och de. Per-Ola Ohlsson Grundlagarna och de rättsliga principerna Per-Ola Ohlsson Grundlagarna Författningar EU-rätt Rättskällorna Förarbeten Rättspraxis Sedvänja Doktrin Grundlag Lag Riksdag Riksdag Förordning Regeringen Föreskrift

Läs mer

Delegeringsbestämmelser socialnämnden - revidering 2017

Delegeringsbestämmelser socialnämnden - revidering 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 2017-02-13 SN 2017/0052.11.01 0480-450000 Socialnämnden Delegeringsbestämmelser socialnämnden - revidering 2017 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer