Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Plats och tid Hjernet, kl Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Hansson, kanslichef, BKT, 66 Margareta Lindkvist, kommunekolog, BMB, 71, 83 Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 72, 76, 92 Eva Gustavsson, RungKonsulter HB, 88 Kerstin Folkesson, personalchef, 88 Inger Multanen, kommunstrateg, 88 Cornelia Liebl, fysisk planerare, BMB, 91 Thomas Johansson, controller, 92 Håkan Gibson, ekonom, 92 Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Utses att justera Nils-Olov Johansson (C) Justeringens plats och tid Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Eva R Stensson Ordförande... Solveig Oscarsson (S) Justerande... Nils-Olov Johansson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Underskrift...:. Solveig Oscarsson (S), ordförande

2 Kommunstyrelsen Ks 66 dnr 111/2013 Årsredovisning 2012 för Bergslagens Kommunalteknik Bergslagens Kommunalteknik har upprättat ett förslag till årsredovisning för år Direktionen har behandlat ärendet på sammanträde den 22 mars 2013, 10. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna årsredovisning 2012 för Bergslagens Kommunalteknik.

3 Kommunstyrelsen Ks 67 dnr 111/2013 Revisionsberättelse för Bergslagens Kommunalteknik för år 2012 Revisionerna har granskat verksamheten för år Granskningen har genomförts enligt kommunallagen, god redovisningssed i kommunal verksamhet samt förbundets revisionsreglemente. Revisorera har löpande tagit del av direktionens verksamhet via protokoll och andra beslutsunderlag samt genom samtal med förtroendevalda och tjänstemän. Fördjupad granskning har genomförts inom ett antal verksamhetsområden. Vidare har räkenskaperna samt den interna kontrollen granskats. Vid revisionen har KPMG biträtt revisorerna. Resultatet och omfattningen av den genomförda granskningen finns i dokumentet Revisorernas redogörelse. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna revisionsberättelsen och lägga den till handlingarna samt att bevilja förbundsdirektionen för Bergslagens Kommunalteknik ansvarsfrihet för år 2012.

4 Kommunstyrelsen Ks 68 dnr 330/2013 Svar på motion 16/2012 om att bastandvård ska ingår i försörjningsstöd Svenerik Nykvist (S) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 21 november 2012, 170. Motionären föreslog: att vanlig bastandvård ska ingå i försörjningsstöd. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade därefter att överlämna motionen till socialnämnden för beredning. Socialnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 11 april 2013, 28. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad då motionens förslag redan efterföljs vid bedömning av rätt till ekonomiskt bistånd till bastandvård. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Svenerik Nykvist (S) på att motionen ska bifallas. Ordföranden ställer proposition på socialnämndens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Svenerik Nykvists yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen ska anses besvarad med anledning av att motionens förslag redan efterföljs vid bedömning av rätt till ekonomiskt bistånd till bastandvård.

5 Kommunstyrelsen Ks 69 dnr 373/2012 Förslag till kommunfullmäktiges styrmått i anslutning till övergripande mål Kommunfullmäktige beslutade den 12 december 2012, 254, att fastställa vision och övergripande mål för Nora kommun. Kommunchefen fick i uppdrag av kommunstyrelsen att presentera förslag till styrmått i anslutning till målen. Kommunfullmäktige beslutade den 13 mars 2013, 13 att återremittera ärendet, genom sk minoritetsåterremiss, till kommunstyrelsen för att bereda styrmåtten ytterligare för att bli mer tydliga. Ärendet har därefter beretts i möten med kommunstyrelsens tema-au. Avsikten är att styrmåtten ska vägleda nämnderna att arbeta i riktning mot kommunens mål och vision. Det står nämnderna fritt att därutöver fastställa egna styrmått som har bäring på kommunens mål. I anslutning till årsredovisning för år 2013 och framåt ska dock nämnderna redovisa vilka resultat som uppnåtts utifrån styrtalen. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet informerar ordföranden om att vid möte med tema-au den 15 maj lämnades förslag på ytterligare fyra styrmått. Ordföranden ställer proposition på framtagna förslag till styrmått vilket godkänns. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa förslag till styrmått för Nora kommun samt att uppdra till nämnder och styrelser att arbeta utifrån dessa styrmått.

6 Kommunstyrelsen Ks 70 dnr 373/2012 Förslag till målnivåer för kommunfullmäktiges styrmått Kommunchefen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. För att ange vilken ambitionsnivå kommunen ska ha inom ramen för de övergripande mål och styrmått som kommunfullmäktige angett bör målnivåer fastställas för perioden Kommunstyrelsens tema-au har arbetat med att ta fram förslag till målnivåer. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet informerar ordföranden om att tema-au den 15maj fortsatt arbetet med målnivåer. Tema-au har också föreslagit fyra nya styrmått och målnivåer för dessa. Ordföranden yrkar på att målnivå 2014 för styrmåttet 1.3 Kommunens finansiella resultatmått sänks från 1,5 procent till 0,5 procent. Ordföranden ställer proposition styrmått och målnivåer samt sitt eget yrkande och finner att desamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa målnivåer för perioden enligt upprättat förslag.

7 Kommunstyrelsen Ks 71 dnr 147/2013 Förslag till ny gräns och skötselplan för naturreservatet Stadsskogen Bergslagens Miljö- och Byggförvaltningen, BMB, har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. BMB föreslår ny gräns och skötselplan för det kommunala naturreservatet Stadsskogen vilket bildades Naturreservatet är ett uppskattat närströvområde. De nya gränserna innebär en mindre utökning av reservatet i nordost. När reservatet bildades undantogs en liten del av skogen där ett gammalt fritidshus med uthus låg. Kommunens avsikt var att sälja den delen man ingen köpare var intresserad. Husen vandaliserades och revs därför. Området är väl lämpligt att ingå i naturreservatet eftersom en mycket besökt stig passerar där husen stod. Gränsen i öster justeras så att den går kant i kant med befintlig väg. I skötselplanen föreslås att flera befintliga stigar ska underhållas i fortsättningen. Önskemål finns från föreningar att ha löp- respektive cykelspår genom Stadsskogen ut till omgivande skog. Förslag till nya eldplatser finns också. Samråd har skett med Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen. Länsstyrelsen har inga anmärkningar mot förslaget. Skogsstyrelsen har lämnat synpunkter blanda annat vad gäller ved. Ärendet har remitterats till Bergslagens Kommunalteknik, Naturskyddsföreningen och Nora biologiska förening. Inga synpunkter har lämnats från dem. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklara det område som utgör del av fastigheten Nora 1:1 som naturreservat. Området ska ingå i det befintliga naturreservatet Stadsskogen med syfte och föreskrifter enligt kommunfullmäktiges beslut den 30 mars 2005 samt att med stöd av 3 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken mm fastställa den till beslutet hörande skötselplanen.

8 Kommunstyrelsen Ks 72 dnr 151/2013 Förslag till riktlinjer för investeringar i Nora kommun Ekonomichefen har den 8 maj 2013 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Under hösten 2012 har kommunerna i norra Örebro län arbetat med att gemensamt se över regler, rutiner och riktlinjer för investeringar. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till riktlinjer för investeringar i Nora kommun.

9 Kommunstyrelsen Ks 73 dnr 105/2013 Motion 5/2013 om föreskrifter för gångbanerenhållning i Nora kommun Jan Rylander (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 11 april 2013, 28. Motionären föreslog: att det tas fram en s.k. populärversion av föreskrifterna för gångbanerenhållning i Nora kommun för att det ska bli lätt för kommunens innevånare och fastighetsägare att förstå dessa samt att detta bör göras så snabbt som möjligt så att den är klar inför nästa vinter. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till Bergslagens Kommunalteknik för beredning.

10 Kommunstyrelsen Ks 74 dnr 109/2013 Motion 6/2013 om tillägg i direktiv för utredning om framtida idrottsanläggningar Monika Aune (MP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 11 april 2013, 29. Motionären föreslog: att lägga till direktiv till den kommande utredningen om kommunens framtida idrottsanläggningar enligt följande. att utreda de miljömässiga och ekonomiska effekterna av att samverka med närliggande kommuner och deras redan befintliga anläggningar, istället för enbart bygga nya hallar och/eller rusta anläggningar i Nora att i miljökonsekvensbeskrivningen beakta effekterna av samordnade kollektiva resor till idrottsanläggningar till närliggande kommuner kontra enskilda biltransporter till egenkommunala anläggningar. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till kultur- och fritidsnämnden för beredning

11 Kommunstyrelsen Ks 75 dnr 118/2013 Motion 7/2013 om alla barns rätt till 30 timmar i förskola Gabrielle Peteri, Ulf Wilder och Birgitta Borg (samtliga FP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 11 april 2013, 30. Motionärerna föreslår: att kommunfullmäktige tar ett inriktningsbeslut om att ge alla barn i Nora rätt till 30 timmar i veckan i förskola att förläggningen av timmarna barnet är på förskolan utgår från barnet och inte verksamheten samt att ge bildningsförvaltningen i uppdrag att utreda kostnaderna utifrån ovan nämnda förslag. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till barn- och utbildningsnämnden för beredning.

12 Kommunstyrelsen Ks 76 dnr 130/2013 Ekonomisk rapport, april månad Ekonomiavdelningen har sammanställt en ekonomisk rapport för april månad. Kommunfullmäktige beslutade den 12 december 2012, 241, bland annat om budget för år Enligt den ekonomiska rapporten för den sista april bedöms resultatet för helåret 2013 bli -0,4 miljoner kronor vilket är 1,7 miljoner kronor sämre än det budgeterade resultatet på 1,3 minjoner kronor Det försämrade resultatet avser i huvudsak att den rekommenderade diskonteringsräntan sänks med 0,7 procentenheter från den 1 januari 2014 och sänkningen ska beaktas i redovisning för Engångseffekten klassificeras som jämförelsestörande post i resultaträkningen och uppgår till 3,4 miljoner kronor. I den senaste pensionsprognosen bedöms övriga pensionskostnader minska med 0,8 miljoner kronor jämfört mot budget. Senaste skatteprognosen redovisar en förbättring gentemot budget med 0,9 miljoner kronor. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet framför ledamöterna önskemål om mer detaljerad redovisning av sjukfrånvaron. Dels sjukfrånvaro i förhållande till arbetad tid och dels sjukfrånvaro per förvaltning. Man önskar också information om sjukfrånvaron är arbetsrelaterad eller inte samt information om deltidssjukfrånvaron. Ordföranden föreslår att personalchefen får i uppdrag att se över möjligheten att ta fram rapporter om detta. att godkänna redovisningen av ekonomirapporten samt att ge personalchefen i uppdrag att se över möjligheten att ta fram rapporter enligt ovanstående.

13 Kommunstyrelsen Ks 77 dnr 137/2013 Örebro läns Nämndemannaförenings anhållan om bidrag Örebro Läns Nämndemannaförening har den 30 april 2013 lämnat in en anhållan om bidrag för år 2013 på kronor. Bidraget ska användas till studiebesök och utbildning av de nämndemän som är valda av kommunfullmäktige. Fullmäktige i Nora kommun har utsett fem nämnden. Nämndemannasystemet är grundläggande i den svenska rättsstaten och alltjämt lokalt förankrat genom nämndemän. Örebro Läns Nämndemannaförening arbetar med att bredda nämndemännens kompetens inom allt som kan kopplas till de beslut som tas i domstolarna. Det kan handla om förundersökningar till dom, barn som far illa, problem i familjer, placering av barn, bakgrunder till ekobrott, psykiatri-, narkotika- och drogproblematik som kopplas till brott mm. Föreningen arbetar också med att upprätthålla allmänhetens förtroende för rättsväsendet och för att det ska fattas så kloka och väl underbyggda beslut som möjligt i domstolarna. Domstolsverket lämnar enbart bidrag till föreningen till det som rör själva domstolarna. att bevilja Örebro Läns Nämndemannaförening ett bidrag med kronor för år 2013 samt att medlen ska anslås från kontot Till kommunstyrelsens förfogande.

14 Kommunstyrelsen Ks 78 dnr 197/2012 Förslag till avtal om skötsel och utveckling av allmänna ytor inom fastigheten Bryggeriet 2 Kommunchefen har den 2 maj 2013 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Kommunstyrelsen beslutade den 23 maj 2012, 91, att ge kommunchefen i uppdrag att undersöka möjligheterna att förändra ansvarsfördelningen för den offentliga miljön i kvarteret Bryggeriet. Bakgrunden till beslutet var att styrelsen för dåvarande Nora Utveckling AB, numera Nora Fastigheter AB, hade begärt att kommunen skulle ändra detaljplanen så att den offentliga miljön blir allmän platsmark. Anledningen till ändringen var att kvarteret Bryggeriet de senaste åren ändrat karaktär från industriområde till ett område med hantverk, restaurang och besöksintensiva verksamheter. Området utgör en del av centrala Nora med utåtriktade verksamheter, publika arrangemang och en plats för rekreation. Kommunchefen har upprättat ett förslag till avtal mellan Nora kommun och Nora Fastigheter AB som reglerar ansvarsfördelningen mellan kommunen och bolaget. Avtalstiden har medvetet hållits kort då det i dagsläget inte är helt klart hur den yttre miljön i området ska utvecklas. att godkänna avtalet.

15 Kommunstyrelsen Ks 79 dnr 74/2013 Svar på Socialdepartementets remiss om promemorian Regionalt utvecklingsansvar i Örebro län och Gävleborgs län Kommunchefen har den 2 maj 2013 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Örebro läns landsting överlämnade den 10 december 2012 en ansökan till regeringen om att få överta ansvaret för den regionala utvecklingen enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län. Man skulle därmed få bilda region med direktvalt regionfullmäktige Det fanns stöd för ansökan från samtliga kommuner i Örebro län. I promemorian (Ds 2013:14) Regionalt utvecklingsansvar i Örebro län och Gävleborgs län föreslås ändring av lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län som medför att lagen även omfattar Örebro län och Gävleborgs län. Lagförslaget föreslås träda ikraft den 1 januari Enligt kommunchefen instämmer Nora kommun i promemorians slutsats att den regionala tillväxtpolitiken ska stärkas genom ökat lokalt och regionalt inflytande över och ansvar för statliga tillväxtresurser. att tillstyrka föreslagen ändring av lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län vilket medför att lagen även omfattar Örebro län.

16 Kommunstyrelsen Ks 80 dnr 274/2012 Förslag till uppsägning av hyresavtal för lokal i kvarteret Höken, fd Försäkringskassans lokaler Kommunchefen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Lokalerna används inte längre av kommunen och står därför tomma sedan kulturpedagogernas verksamhet upphört och Vingen flyttat till Karlsängskolans annex. Man har tidigare diskuterat en flytt av socialförvaltningens vuxenenhet till dessa lokaler. Därefter skulle det finnas möjlighet att uppdra till Nora Fastigheter AB att sälja Rådhuset. Kommunchefen har dock uppfattat att det alternativet inte längre är aktuellt. Kommunchefen föreslår därför att hyresavtalet sägs upp för fd Försäkringskassans lokaler i kvarteret Höken. att hyresavtalet för fd Försäkringskassans lokaler i kvarteret Höken sägs upp.

17 Kommunstyrelsen Ks 81 dnr 166/2013 Årsredovisning 2012 för stiftelser förvaltade av kommunen Ekonomiavdelningen har överlämnat årsredovisning för stiftelser som förvaltas av kommunen avseende 2012 års verksamhet. att godkänna upprättade årsredovisningar för stiftelser förvaltade av kommunen samt att överlämna dessa till revisionen.

18 Kommunstyrelsen Ks 82 dnr 304/2011 Förslag angående skateboardpark Kommunchefen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Kulturoch fritidsnämnden har under 2011 genomfört en förstudie som behandlar förutsättningarna för att anlägga en skateboardpark i centrala Nora. Kulturoch fritidsnämnden har behandlat ärendet den 7 november 2011, 65. Nämnden beslutade att överlämna utredningen till kommunstyrelsen. Förstudien anger flera olika tänkbara placeringar men huvudförslaget är att skateboardparken ska bli en del av Anders Wedbergsparken i området söder om Rådhuset. Kostnaderna beräknas till mellan 5 och 6 miljoner kronor. Eftersom det pågår arbete med att ta fram en ny översiktsplan för Nora anser kommunchefen att det är naturligt att föreslå att förslaget behandlas i detta sammanhang. att behandla frågan av skateboardpark i arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Nora kommun.

19 Kommunstyrelsen Ks 83 dnr 167/2013 Information om Naturvårdsprogrammet Kommunekologen vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning informerar om rubricerat ärende. Naturvårdprogrammet antogs av kommunfullmäktige i april Naturvårdprogrammet är ett vägledande dokument för naturvårdsfrågor och syftar till att kartlägga kommunens ansvar i naturvårdsarbetet. Programmet fastställer åtgärder för att uppnå miljömålen för naturvården samt principerna för hur alla berörda bör arbeta i kommunen för att bidra till att målen uppnås. Naturvårdsprogrammet finns Bergslagens Miljö- och Byggförvaltnings hemsida Ordföranden tackar för informationen.

20 Kommunstyrelsen Ks 84 dnr 168/2013 Redovisning av kostnader för annonsering av fullmäktiges kungörelse Enligt kommunallagen ska fullmäktige varje år fatta beslut om i vilka tidningar mm som kungörelse till dess sammanträde ska ske. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 21 november 2012, 191, beslutade fullmäktige att kungöra sammanträden i NA Bergslagsposten, ETC Örebro, Länsposten, på 24i Bergslagen och på kommunens hemsida är första året som kungörelsen publiceras på 24i. Fullmäktige beslutade också att årskostnaden för annonsering i respektive publikation ska redovisas till kommunstyrelsen senast den 31 maj varje år. Kostnaden för 2012 års annonsering av fullmäktiges kungörelse är totalt kronor fördelat på Länsposten kronor och Nerikes Allehanda kronor. att med godkännande lägga redovisningen till handlingarna.

21 Kommunstyrelsen Ks 85 dnr 149/2013 Förslag till anvisningar och tidplan för arbetet med delårsrapport Ekonomiavdelningen har ställt samman anvisningar och tidplan för arbetet med delårsbokslut per den 30 juni 2013 med helårsprognos. Delårsrapporten är dels en avstämning av det verkliga utfallet jämfört med budget för första halvåret och dels en bedömning för hela året. Rapporten kommer att granskas av revisorerna. Delårsrapporten ska behandlas på kommunstyrelsens sammanträde i september och på fullmäktige i oktober och kommer att vara underlag vid budgetberedningen i september. att godkänna förslag till anvisningar och tidplan för delårsrapport per den 30 juni 2013 med helårsprognos.

22 Kommunstyrelsen Ks 86 dnr 146/2013 Ansökan om medfinansiering av projektet Mobilsamåkning Nora Naturskyddsföreningens Norakrets har överlämnat en ansökan om medfinansiering av rubricerat projekt som lämnats till Leader Bergslagen. Bakgrunden till projektidén är att en ny mobilapp har utvecklats och provats i snart två år i Tolgs socken utanför Växiö. Mobilappen har även införts på andra platser. Enligt Naturskyddsföreningen har delar av Nora kommun dålig eller obefintlig kommunal busstrafik och skulle ha stora fördelar av ett flexibelt samåkningssystem. Naturskyddsföreningen har fått erbjudande från Tolg att införa systemet. Föreningen sprider nu information i ärendet. En enkät har skickats ut för att ta reda på om det finns något intresse för mobilsamåkning. Flera byalag har anmält sig som intresserade och medarbetare i det fortsatta arbetet. Norakretsens representant har meddelat att kommunens delaktighet i finansieringen med ca kronor vore positivt för möjligheterna att få resterande finansiering från Leader Bergslagen. Den totala kostnaden för projektet är beräknat till ca kronor. att bevilja Naturskyddsföreningens Norakrets bidrag med kronor till projektet Mobilsamåkning Nora under förutsättning att projektet blir fullt finansierat med bidrag från Leader Bergslagen eller annan finansiär samt att finansiering sker ur kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov.

23 Kommunstyrelsen Ks 87 dnr 56/2012 Svar på medborgarförslag 1/2012 om studentbostäder i Nora Erik Borg överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 29 februari 2012, 6. Förslagsställaren föreslog: att det skapas studentlägenheter i Nora. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade att överlämna förslaget till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har överlämnat ett svar på medborgarförslaget. Enligt förslagsställaren blir bristen på studentlägenheter allt mer akut ju mer Örebro Universitet expanderar. Samtidigt har kommunerna i Örebro närhet brist på unga vuxna i åldrarna mellan 20 till 30 år. Förslagsställaren bedömer att studentlägenheter skulle kunna bli attraktiva för studenter vid Örebro Universitet. Kommunchefen anser att bristen på bostäder i flerbostadshus är betydande i Nora såväl som i Örebro och andra orter i länet. Den hittills diskuterade strategin i kommunen har varit att erbjuda äldre Norabor tillgängliga bostäder för att på så sätt skapa flyttkedjor så att unga barnfamiljer kan flytta in i villor som de äldre lämnar. Om det finns efterfrågan på studentlägenheter i Nora från studenter vid Örebro universitet är en fråga som inte är enkel att bevara. Svaret beror sannolikt på den enskilde studentens sociala situation i kombination med vilka bostäder som går att erbjuda. Dock bör frågan diskuteras i det pågående arbetet med ny översiktsplan för Nora kommun. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ta hänsyn till frågan i det pågående arbetet med ny översiktsplan för Nora kommun samt att därmed anse motionen besvarad.

24 Kommunstyrelsen Ks 88 dnr 263/2012 Förslag att införa servicecenter Personalchefen och kommunstrategen har överlämnat en skrivele om rubricerat ärende. I Nora kommun ska medborgaren stå i centrum. Detta blir en realitet genom ett servicecenter som ökar tillgängligheten och därmed också den service kommunen erbjuder sina medborgare. Syftet med en samlad servicetjänst är att sätta medborgaren i centrum genom att öka den service man erbjuder idag. Detta gör man genom ökad tillgänglighet, snabba kontaktvägar, hög lösningsgrad och ett professionellt bemötande. I motsats till telefontider och hänvisningar erbjuds medborgaren En väg in oavsett ärende. Det innebär ett förhållningssätt som förmedlar ett medborgarfokus snarare än ett verksamhetsfokus. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet ajourneras mötet under 30 minuter. Efter avslutad ajournering återupptas ärendet. Ordföranden yrkar på att personalchefen och kommunstrategen får i uppdrag att ytterligare utreda hur resurser kan omfördelas för att genomföra projektet och att kostnader för projektet ska beaktas i kommande budgetprocess. att personalchefen och kommunstrategen får i uppdrag att ytterligare utreda hur resurser kan omfördelas för att genomföra projektet samt att kostnader för projektet ska beaktas i kommande budgetprocess.

25 Kommunstyrelsen Ks 89 dnr 365/2012 Uppdrag att se över möjligheten till rätten till heltid Ordföranden föreslår att personalchefen får i uppdrag att utreda för- och nackdelar med att införa rätt till heltid för kommunens anställda. att uppdra till personalchefen att utreda för- och nackdelar med införande av rätt till heltid för kommunens anställda samt att utredningen ska redovisas till kommunstyrelsen senast den 31 december 2013.

26 Kommunstyrelsen Ks 90 dnr 169/2013 Förslag till nytt personuppgiftsombud för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutade den 15 november 2006 att utse Eva Stensson till personuppgiftsombud för kommunstyrelsen. Personuppgiftsombudets uppgifter innebär i korthet att utöva tillsyn över behandlingar av personregister att anmäla brister att samråda med datainspektionen att föra förteckning över personregister att hjälpa de som är registrerade att få rättelse Eva Stensson har avsagt sig uppdraget som personuppgiftsombud från och med den 1 juli att Eva Stenssons uppdrag som personuppgiftsombud för kommunstyrelsen upphör den 30 juni 2013 samt att utse Elisabet Wennerström till personuppgiftsombud för kommunstyrelsen från och med den 1 juli 2013.

27 Kommunstyrelsen Ks 91 dnr 265/2011 Inriktning av planförslaget för fördjupad översiktsplan Norasjöns Östra Strand Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Det finns en stor efterfrågan på att bygga utmed Norasjöns Östra Strand. Detta står delvis i konflikt med att värna kulturlandskapets miljökvaliteter samt miljöbelastningen från enskilda befintliga avloppsansläggningar som delvis har otillfredsställande standard. Kommunen har under lång tid studerat möjligheterna att tillgodose efterfrågan av mer decentraliserat och naturnära boende. I samband med detta är det viktigt att värna om områdets landskapskvaliteter och erbjuda en bättre standard genom ny infrastruktur för vatten och avlopp. Inom ramen för dessa förutsättningar vill kommunen skapa ett nytt område för friliggande småhusbebyggelse vid Lejonbacken och Östra Sund. Man vill också stödja det privata initiativet kring exploateringen av Vagnskjulberget för småhusbebyggelse. Dessa områden kommer att ingå i det framtida kommunala VA-verksamhetsområdet vilket löser miljöbelastningen gällande avloppsanläggningar. Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning har gjort en områdesinventering. Utifrån inventeringen och synpunkter från dialogmöte har förvaltningen tagit fram fyra markanvändningsmål. Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att ställa sig bakom inriktningen av det nya planförslaget för den fördjupade översiktsplanen för Norasjöns Östra Strand. Förvaltningen föreslår också att de får i uppdrag att färdigställa samrådshandlingar för fördjupad översiktsplan och beställa samt koordinera framtagande av en miljökonsekvensbeskrivning, MBK. Miljökonsekvensbeskrivning är lagstadgad för översiksplaner enligt Miljöbalken och Plan- och Bygglagen. att ställa sig bakom inriktningen för nya planförslaget för fördjupad översiktsplan för Norasjöns Östra Strand samt att uppdra till Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning att färdigställa samrådshandlingar för fördjupad översiktsplan och beställa samt koordinera framtagande av en miljökonsekvensbeskrivning.

28 Kommunstyrelsen Ks 92 dnr 153/2013 Direktiv och tidplan för arbetet med budget för åren Ett förslag till ekonomisk plan för den ekonomiska utvecklingen för åren samt tidplan för det fortsatta budgetarbetet har upprättats. Utgångspunkten för redovisningen av den ekonomiska utvecklingen är budgeten för år Tillägg för val 2014 har gjorts med kronor. Vid beräkningarna av skatteintäkter för åren har första kvartalets befolkningsuppgifter för planperioden används, dvs invånare. Skatter och generella statsbidrag är beräknade enligt Sveriges Kommuner och Landstings senaste prognos och med beräknad folkmängd, invånare samt oförändrad skattesats på 21,78 kronor för hela planperioden. LSS-utjämningen för åren har budgeterats enligt preliminära uppgifter från Sveriges Kommuner och Landsting. Pris- och löneökningar för planperioden beräknas enligt följande per år och tillförs respektive nämnd och styrelses ekonomiska ram. externa intäkter, 0,0% personalkostnader, 2,5% för år 2014, 2,8% för år 2015, 3,4% för år 2016 externa kostnader, 1,8% för år 2014, 2,1% för år 2015, 2,5% för år 2016 interna poster, 1,8% för år 2014, 2,1% för år 2015, 2,5% för år 2016 Internräntan har satts till 2,5% för år 2014 och överensstämmer med Sveriges Kommuner och Landstings prognos över den långa statsobligationsräntan för år Pensionskostnader och pensionsskuldens förändring beräknas enligt blandmodellen och med ledning av KPA:s beräkning per den 6 maj I beräkningarna har intjänade pensionsrättigheter för respektive år avsatts som individuell del enligt kommunfullmäktiges beslut. I den ekonomiska planen för åren har inga avsättningar gjorts för framtida pensionsavgångar. Nettoinvesteringarna har för planperioden satts enligt kommunfullmäktiges beslut den 12 december 2012, 241.

29 Kommunstyrelsen Under kommunstyrelsens behandling av ärendet informerar ekonomichefen om att regeringens förslag till nytt utjämningssystem påverkar kommunens ekonomi och planeringsförutsättningar i mycket hög grad enligt de beräkningar som Sveriges Kommuner och Landsting presenterat. Riksdagen har ännu inte fattat något beslut om utjämningssystemet och förväntas göra det i december månad. Ekonomiavdelningen har upprättat förslag till två alternativ till resultatbudget utifrån eventuella beslut om förslag till nytt utjämningssystem. Ett förslag till reviderad tidplan för budgetarbetet som innebär att kommunfullmäktige fattar beslut om budget i december 2013 har också upprättats. Ordföranden yrkar på att resultatmålet för år 2014 reduceras till 0,5% av skatter och generella bidrag. Ordföranden yrkar vidare på att nämnder och styrelser får i uppdrag att presentera två alternativa budgetförslag utifrån eventuellt beslut om utjämningssystemet. I det ena budgetförslaget ska nettokostnaderna rymmas inom totalt 535,4 miljoner kronor och det andra förslaget ska rymmas inom totalt 528,0 miljoner kronor. Ordföranden yrkar också på att nämnder och styrelser ska redovisa verksamhetsförändringar separat. Ordföranden ställer proposition på sina yrkanden och finner att dessa bifalls. Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att reducera tidigare resultatmål till 0,5% av skatter och generella bidrag för år 2014 att uppdra till nämnder och styrelser att presentera alternativa budgetförslag där nettokostnaderna i det ena fallet ryms inom totalt 535,4 miljoner kronor och det andra fallet ryms inom totalt 528,0 miljoner kronor med fördelning enligt upprättat förslag att nämnder och styrelser ska redovisa verksamhetsförändringar separat att anta ovanstående direktiv för arbetet med budget för åren samt att godkänna förslag till reviderad tidplan för budgetarbetet för åren

30 Kommunstyrelsen Ks 93 dnr 170/2013 Uppdrag att se över kommunens samtliga verksamhetslokaler Ordföranden föreslår att kommunchefen får i uppdrag att göra en utökad översyn av lokaloptimeringen och att översynen gäller kommunens samtliga verksamhetslokaler. att ge kommunchefen i uppdrag att göra en översyn av kommunens samtliga verksamhetslokaler samt att översynen ska vara färdig till november 2013.

31 Kommunstyrelsen Ks 94 Delgivningar Protokollsutdrag från barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 24 april 2013, 40. (dnr 234/2011) Skrivelse via från ideella föreningen Ljusstråk angående tillförordnad chef för kultur- och fritidsavdelningen. (dnr 125/2013) För kännedom: Beslut från Länsstyrelsen till Nora Motorklubb om sjötrafikföreskrifter och dispens från fartbegränsning på Norasjön vid motorklubbens träningsdag den 11 maj (dnr 135/2013) För kännedom till bland annat samtliga kommuner: Beslut från näringsdepartementet till Trafikverket om uppdrag om samverkan mot alkohol och droger i trafiken. (dnr 138/2013) Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning ekonomisk månadsuppföljning, mars Bergslagens Överförmyndarnämnd ekonomisk rapport, mars Protokollsutdrag från Bergslagens Kommunaltekniks sammanträde den 26 april 2013, Protokoll från Nerikes Brandkårs direktionsmöte den 18 april Protokoll och utdrag, 72,78,84, från Bergslagens Miljö- och Byggnämnds sammanträde den 18 april Protokoll och utdrag, 26, från Bergslagens Kommunaltekniks sammanträde den 26 april För kännedom: Arbetsmiljöverket Föranmälan till Trängbo Bad och Camping om inspektion Kallelse till Arbogaåns Vattenförbunds ordinarie förbunds stämma den 4 juni Protokoll från Bergslagens Överförmyndarnämnds sammanträde den 2 maj 2013.

32 Kommunstyrelsen att godkänna redovisningen.

33 Kommunstyrelsen Ks 95 Delegationsbeslut ,26,05-02,07,13. Kommunstrategen Yttrande över nyttjande av offentligt plats. (dnr 11/2013) , Kommunstyrelsens ordförande Återbesättningsoch nyanställningsprövningar. (dnr 15/2013) att lägga delegationsärendena till handlingarna.

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-06-12 kl 18.00-19.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordföranden i revisionen, 77 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-05-15 61 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-05-15 kl 18.00-20.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsberg, vice ordförande, Norabostäder AB, Nora

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-04-17 57 Plats och tid Hjernet, 2013-04-17 kl 8.30-11.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 52, 60 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-05-04 43 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-05-04 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rickard Simonsson, tf direktör Örebro läns landsting,

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2009-06-10 121 Plats och tid Hjernet, 2009-06-10 kl 08.30-10.20 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Ceder, turistchef, 108 Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg,

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2010-06-14 126 Plats och tid Räddningscentralen, 2010-06-14 kl 08.00-09.50 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-11-27 259 Plats och tid Hjernet, 2012-11-27 kl 13.00-15.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB och Nora Utveckling AB, 221

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset kl

Sammanträdesdatum Tingshuset kl Sammanträdesdatum 2015-04-08 31 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-04-08 kl 8.30-10.30 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Bro, Stiftelsen Cesam Mona Hedfeldt, Region Örebro län

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-04-18 52 Plats och tid Hjernet, 2012-04-18 kl 8.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 47 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-06-17 80 Plats och tid Stadshotellet, 2009-06-17 kl 19.00-20.00 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.00 Beslutande Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Anders Söderström (s), ersättare för Sten Fransson (s) Claes Axelson (v)

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45

Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45 Samhällsbyggnadsutskottet 2015-05-06 45 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Linnea Hedkvist, folkhälsostrateg, 40-41 Eva Jonsson, förbundschef

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 24 mars 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Kjell Söderlund (s) Sami Hoikkala

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen 2004-10-12 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, Grästorp 2004-10-12, kl 13.00-16.45 Beslutande Roger Andersson (c), ordförande Inger Paulsson (c) Svante Classon (c) Göran Enström (s) Sören

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2017-03-08 22 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-03-08 kl 8.30-11.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Peter Warman, ekonomichef, 22-23 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 47 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2010-11-01, kl 13.15-16.15 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande, jäv 45 Irene Gustavsson (S) ordf 45 Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson (V) Christer Häggqvist

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-10-05 185 Plats och tid Hjernet, 2011-10-05 kl 08.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Thomas Jansson, controller, 154 Håkan Kangert, Gyttorps Ridklubb,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Carl August-rummet, kommunkontoret, Ödeshög måndagen den 2 april 2012 kl 13:00-14:50 Magnus Oscarsson (KD), ordförande Roger Silfver (C), ersättare för Arne

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-10 197 Plats och tid Hjernet, 2010-11-10 kl 08.30-09.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Gunnar Berglund, BKT, 171-172 Karl-Holger Sjöberg, förslagsställare,

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M) Lars-Jonny Andersson (KD) Jens Robertsson och Lars Hollner

Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M) Lars-Jonny Andersson (KD) Jens Robertsson och Lars Hollner Sida 1 (14) Plats och tid Kommunhuset den 8 maj 2018 kl. 13.00 15.00 ande Anders Johansson (C), ordf Jens Robertsson (C) Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M)

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen Östen' n Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:10 Dnr. KS 2014/0372-01 Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-04-11 31 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-04-11 kl 18.00-19.05 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Inger Multanen, kommunstrateg

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-05-26 107 Plats och tid Hjernet, 2010-05-26 kl 08.00-10.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Pelle Granlund, stadsarkitekt BMB, 93 Göran Oldén, akritekt BMB,

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån :15-14:00

Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån :15-14:00 1 Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån. 2018-01-11 08:15-14:00 Beslutande Kerstin Gadde (S), ordförande Lars Larsson (C) Kristina Svensson (MP) Anders Arnell (M), tjänstgörande ersättare Veronica

Läs mer

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Ann-Christin Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) Joanna Stridh (C ), ersättare för Linda Viklund (C)

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Ann-Christin Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) Joanna Stridh (C ), ersättare för Linda Viklund (C) 1(7) Plats och tid KS-rummet 08:30 10:40 Beslutande Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Ann-Christin Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) Joanna Stridh (C ), ersättare för Linda Viklund (C) Ersättare

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-05-21

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-05-21 Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17.00-20.55 ande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Agneta Lindskog, ekonomichef 74 Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 30 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 15 juni 2010, kl 10.30-11.15. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eleonore Karlsson (S) tj ers för Pia Ahlström (S) Eva Overgaard (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2010-04-20 1 (10) Plats och tid Studiebesök avloppspumpstation/reningsverk Åmmeberg 2010-04-20 kl. 14.00 15.00. Konferensrummet, tekniska kontoret, Rådhuset,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-10-16 144 Plats och tid Hjernet, 2013-10-16 kl 8.30-12.25 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 131, 145 Jukka Tekonen, projektledare,

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Thomas Carlsson (S) Lena Åberg, (L) Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Rolf Eriksson (S) Lena Åberg (L) ANSLAG/BEVIS

Thomas Carlsson (S) Lena Åberg, (L) Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Rolf Eriksson (S) Lena Åberg (L) ANSLAG/BEVIS Sida 1 (17) Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 9 april 2019 kl 14:00-17:10, ajournering kl. 16:48-16:57 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Rasmus Hägg (S) Lina Dahm (S) Andreas Dahlborg (L), ersätter

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl t1hjo SAMMANTRÄDES PROTOKOLL l Plats och tid Stadshuset, kl 16.00-17.20, ajournering kl 16.40-17.00 Beslulande Ledamöter Catrin HuImarker (M), ordförande Tore Nolberger (M) Ewa F Thorstenson (M) Britt-Marie

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) Revisionen Sammanträdesdatum: Plats och tid Alerummet, kl 08:30-12:00

PROTOKOLL 1(15) Revisionen Sammanträdesdatum: Plats och tid Alerummet, kl 08:30-12:00 PROTOKOLL 1(15) Plats och tid Alerummet, kl 08:30-12:00 Närvarande ledamöter Iréne Hellekant (S), ordförande Kjell Stensson (S) Birgit Hansson (KD) Daniel Höglund (FP) Leif Andersson (C) Uno Claesson (S)

Läs mer

Protokoll 2013-04-03

Protokoll 2013-04-03 2013-04-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-04-03, klockan 17:00 17:10 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Annica Moberg (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-09-21 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-09-21 1(9) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-09-21 1(9) Innehållsförteckning Delårsrapport kommunstyrelsen, 2011... 3 Tillförordnad kommundirektör... 4 Tematisk fördjupning av översiktsplan 2003 Tibro kommun -

Läs mer

Andreas Trygg (V) Per-Inge Nilsson stadsarkitekt, 174-176 Marie Ekblad planarkitekt, 174 Ola Lindholm markchef, 176 Tage Hansson arbetschef, 178 ...

Andreas Trygg (V) Per-Inge Nilsson stadsarkitekt, 174-176 Marie Ekblad planarkitekt, 174 Ola Lindholm markchef, 176 Tage Hansson arbetschef, 178 ... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.00 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2003-12-02 1 (22) Plats och tid Rådsalen, Rådhuset, Askersund, 2003-12-02 kl. 14.00-15.30. Beslutande Bo Trygg (s), ordförande Per Eriksson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 2017-04-05 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-04-05 kl 8.30-11.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Sara Norberg, PA-specialist 31 Peter Warman, ekonomichef, 29-30,

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-08-23 53 Plats och tid Hjernet, 2011-08-23 kl 13.00 14.25 Beslutande Övriga deltagande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Britt

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 1(5) Plats och tid Sammanträdesrum Bengtsfors, Utvecklingscentrum+ i Bengtsfors, klockan 14.00 14.30 Beslutande Ledamöter Per Jonsson (c) ordförande Besnik Dautaj (s) Lena Grönlund (s) tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Beslutande: Stadshuset Ängelholm, sammanträdesrum 429, onsdagen den 4 mars 2009 klockan 08.30-10.55 Åsa Herbst (M), ordförande Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson

Läs mer

KS AU PROTOKOLL

KS AU PROTOKOLL KS AU PROTOKOLL 1(15) Plats och tid Rådhuset, rådhussalen, kl. 10.00 12.15 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Niclas Palmgren (M), ordförande

Niclas Palmgren (M), ordförande 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, måndagen den 26 september 2011, kl 8.30-18.20 Beslutande Övriga deltagande Niclas Palmgren (M), ordförande Agneta Karlsson (M) Sven-Erik Karlsson (M) Tjänstgörande

Läs mer

Datum 2015-05-25. Per Jonsson (c) och Anna-Greta Strömberg (kd) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 145-156 Ulrika Thorell

Datum 2015-05-25. Per Jonsson (c) och Anna-Greta Strömberg (kd) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 145-156 Ulrika Thorell 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00 14.10 Beslutande Övriga närvarande Justerare Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande ej 146 Per Jonsson (c) 1:e vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni 2017 1 (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 10.40-11.45 Ajournering Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders Nilsson (V) Christer

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.45 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Stig Johansson (M) Anders Eriksson (C) Maire Lautakoski

Läs mer

Tommy Henningsson kommunchef Jessica Jansson ekonomichef Malin Bergkvist nämnd- och utredningssekreterare. Kommunkontoret tisdag 5/ kl.08.

Tommy Henningsson kommunchef Jessica Jansson ekonomichef Malin Bergkvist nämnd- och utredningssekreterare. Kommunkontoret tisdag 5/ kl.08. 1(12) Allmänna utskottet Plats och tid Kommunhuset, Rektangeln, kl. 09.00-09.40 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare, ej tjänstgörande Johan Stolpen (V) Övriga närvarande Tommy Henningsson

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum (14)

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum (14) 2009-10-05 1 (14) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 5 oktober 2009, klockan 13.00 14.35 Britt-Inger Fröberg (S) Ordförande Tobias Nordlander (S) Leif Carlberg (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 46 Godkännande av ärendelista... 60 47 Anmälan av delegationsbeslut... 61 48 Remiss Regional kulturplan Jönköpings län 2018-2020... 62 49 Begäran om omprövning av anläggningsbidrag Ryfors golfklubb...

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2013-05-21 11 Plats och tid DHR:s lokal, Rådmansgatan 9, 2013-05-21 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Birgitta Wahlund, SRF Bertil Nilsson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 13.15. Ajournering 12.30-12.35. Beslutande Övriga närvarande Günter Ruchatz (M), ordf Jimmy Odenäng (M) Johan Sigvardsson (C) Anne Wilks

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-05-04 78 Plats och tid Hjernet, 2011-05-04 kl 08.30-11.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 74, 81 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 12 Plats och tid Kommunalrådets rum, Grästorp, kl 13.00 16.15 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (FP) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon (C) Jens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Ekonomisk rapport

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Ekonomisk rapport Tekniska nämnden 2010-12-14 2 Förvaltningsekonomen Tn 111 Dnr 2010.22 Ekonomisk rapport Månadsrapport har upprättats (Bil.). Förvaltningsekonomen redogör för prognosen (Bil.). Underskottet för året avseende

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-10-01 1 (11) Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-10-01 1 (11) Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50 2007-10-01 1 (11) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50 Anders Tollin (S), Ordförande Leif Carlberg (S) Christina W Jansson (S) Britt-Inger

Läs mer

Kommunfullmäktige (14)

Kommunfullmäktige (14) Kommunfullmäktige 2016-01-25 1(14) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18:30-19:00 Beslutande Se bifogad närvarolista (bilaga 1) Övriga närvarande Marie Johansson, sekreterare Caroline

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Plats och tid Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Marika Bjerstedt

Läs mer

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare NORA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2016-10-12 90 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2016-10-12 kl 14.20-15.10 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s) Claes

Läs mer

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15.

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15. 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 10-11 Beslutande: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers Övriga närvarande: Sune Höglander, teknisk chef, 40, 42 Arne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54)

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.55 1 (12) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer