Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Konsumentnämndens beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Konsumentnämndens beslut"

Transkript

1 Beredning Konsumentnämnden Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden från Konsumentverket Konsumentombudsmannen och Konsumentministern på Ung08 Näthandelsföretag bryter mot lagen Samhället tjänar på att ge överskuldsatta tidig hjälp Säkrare att köpa biljetter över internet inom EU Tryggare att handla över nätet inom EU Sovas midsommarreklam fälldes igen Beslut från Länsstyrelsen Beslut om tillstånd för allmän kameraövervakning för Lulebo AB Beslut om tillstånd för allmän kameraövervakning för Luleå Tingsrätt Beslut om ansökan för utvidgande av befintligt tillstånd till allmän kameraövervakning för Luleå Lokaltrafik AB Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna.

2 Beredning Konsumentnämnden Ärende- och telefonstatistik Bilaga: Statistikblad Statistiken per den visar att konsumentvägledningen handlagt ärenden. 77 av dessa är skuldsaneringsärenden. Totalt är det 433 färre än under samma period Telefonstatistiken visar på ett ovanligt stort antal missade samtal. Detta beror sannolikt på ett tekniskt fel. Nämnden beslutar att lägga statistiken till handlingarna.

3 Beredning Konsumentnämnden Ekonomisk rapport Bilaga: Ekonomisk rapport Den ekonomiska rapporten per den visar att konsumentnämndens budget är i balans, med ett litet överskott på årsbasis. Nämnden beslutar att lägga den ekonomiska rapporten till handlingarna.

4 Beredning Konsumentnämnden Information av tekniska nämndens vice ordförande Tekniska nämndens vice ordförande Tore Isaksson deltager på sammanträdet. Han svarar på frågor om torghandel, återvinningsstationer/centraler och återvinningsmarknader samt hantering av skrotbilar med mera. Nämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna.

5 Beredning Konsumentnämnden Delegationsbeslut om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Luleå Lokaltrafik AB som har ansökt om utvidgning av befintligt tillstånd i deras bussar. LLT AB har ansökt om utökad kameraövervakning med inspelningsmöjligheter av både ljud och bild i samtliga bussar. Syftet med övervakningen är att preventivt förhindra incidenter med inslag av hot och våld och att utveckla en tryggare miljö för förarpersonalen. LLT AB har under mars månad 2011 utsatts för två rån med knivhot ombord på bussar i linjetrafik. Efter incidenter enligt ovan hanteras ej kontanter ombord på bussarna efter kl Beslut har även tagits att inga kontanter kommer att hanteras ombord från och med senast januari Övervakningsområdet är förarplats, ingångsdörr och cupén i bussarna. Ordförande har tagit beslut på delegation Ansökan om tillstånd till kameraövervakning avslås. Motiveringen är att LLT AB inför ett nytt betalsystem och har i och med det ingen kontanthantering kvällstid. Rånrisken blir därmed minimal. Dessutom är det en integritetsfråga för såväl passagerare som förare. Kamerorna kan komma att användas inte bara vid överfall utan även vid trafikincidenter. Yttrande från huvudskyddsombud saknas. Mycket tveksam till inspelning i bussarna och absolut nej till ljudinspelning. Nämnden beslutar att lägga informationen om delegationsbeslut till handlingarna.

6 Beredning Konsumentnämnden Delegationsbeslut om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Lulebo AB som har ansökt tillstånd till allmän kameraövervakning på Örnäset, kvarteret Tygeln/Tången. Ansökan avser övervakning inne i carportar och parkeringsytor för boende samt hus 54. Syftet med övervakningen är att minska stölder och skadegörelse på egendom, då det varit återkommande allvarliga bilstölder och vandalism (hus 54). Övervakningen ska bedrivas mellan kl och alla dagar. Ordförande har tagit beslut på delegation Ansökan tillstyrkes. Motiveringen till detta är av övervakningen sker under begränsad tid av dygnet samt att det är begränsad tillgång till området. Kamerorna bör inte riktas mot allmän gata. Kamerornas rörlighet samt maskning framgår inte av ritningen. Nämnden beslutar att lägga informationen om delegationsbeslut till handlingarna.

7 Beredning Konsumentnämnden Delegationsbeslut om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Luleå Kajakklubb som har ansökt om tillstånd till kameraövervakning av deras lokal på Kanotvägen 14 samt av Målhuset i Lulsundet. Syftet med övervakningen är att vara förebyggande för stöld och skadegörelse. Förebyggande åtgärder som lås, larm med mera har så långt det är möjligt utförts. Belysningen är tänd utomhus under mörker året runt. En ideell förening har inte ekonomisk möjlighet att anställa vakter. Alla kameror ska ha fast montering. Övervakning skall ske mellan kl och Inget ljud ska förmedlas eller lagras. Ordförande har tagit beslut på delegation Ordförande tillstyrker kameraövervakning av den stora byggnaden, i övrigt avslag. Motiveringen till avslaget är att stranden är allmän plats. Kamerorna mot byggnad ett och två på ritningen sträcker sig över en gångväg. Om tillstånd beviljas bör polisen ha tillgång till materialet, men inte hela Kajakklubbens styrelse, det bör i så fall begränsas till några få personer. Nämnden beslutar att lägga informationen om delegationsbeslut till handlingarna.

8 Beredning Konsumentnämnden Inbjudan till konferens om konsumentpolitik Bilaga: Inbjudan Konsumentdelegationen i Sollefteå och konsumentnämnden i Skellefteå inbjuder till konferens om konsumentpolitik för konsumentpolitiker från norrlandskommunerna. Syftet är att diskutera konsumentpolitik och vad som är viktigt att politikerna arbetar med. Träffen ger också möjlighet till erfarenhetsutbyte, nätverksbyggande mellan politiker samt inhämtning av ny kunskap. Beredningens förslag till konsumentnämnden Beredningen föreslår att ordförande åker på konferensen i Skellefteå. Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag att ordförande deltar i konferensen om konsumentpolitik.

9 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Svenska Statoil AB som har ansökt om tillstånd till kameraövervakning på deras obemannade tankningsstation på Handelsvägen 15, Luleå. Syftet med övervakningen är att förebygga och förhindra brott, samt att upptäcka olyckor. Åtgärder som tidigare vidtagits för att förebygga brott är montering av kraftigare lås. Övervakningen ska ske dygnet runt, alla dagar. Bilder ska lagras från samtliga kameror. Ljud ska förmedlas från kameraoperatör till platsen i syfte att avbryta pågående händelse. Ljud ska ej lagras. Tillgång till lagrat material har den personal på Nyx Security AB vars arbetsuppgifter kräver detta samt säkerhetsansvarig på Statoil och dennes ersättare. Beredningens förslag till konsumentnämnden Beredningen föreslår nämnden att tillstyrka ansökan. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till allmän kameraövervakning. Yrkanden Eva Hedesand Lundqvist (S) föreslår ett tillägg om att kamerorna inte får nå ut till allmän väg utan bara övervaka själva tankningsstationen.

10 Beredning Konsumentnämnden Nämnden beslutar i enlighet med beredningens och ordförandens förslag att tillstyrka ansökan under förutsättning att kamerorna inte når ut till allmän väg utan bara övervakar tankningsstationen. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till kameraövervakning.

11 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Svenska Statoil AB som har ansökt om tillstånd till kameraövervakning på deras obemannade tankningsstation på Producentvägen, Luleå. Syftet med övervakningen är att förebygga och förhindra brott, samt att upptäcka olyckor. Åtgärder som tidigare vidtagits för att förebygga brott är montering av kraftigare lås. Övervakningen ska ske dygnet runt, alla dagar. Bilder ska lagras från samtliga kameror. Ljud ska förmedlas från kameraoperatör till platsen i syfte att avbryta pågående händelse. Ljud ska ej lagras. Tillgång till lagrat material har den personal på Nyx Security AB vars arbetsuppgifter kräver detta samt säkerhetsansvarig på Statoil och dennes ersättare. Beredningens förslag till konsumentnämnden Beredningen föreslår nämnden att tillstyrka ansökan. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till allmän kameraövervakning. Yrkanden Eva Hedesand Lundqvist (S) föreslår ett tillägg om att kamerorna inte får nå ut till allmän väg utan bara övervaka själva tankningsstationen.

12 Beredning Konsumentnämnden Nämnden beslutar i enlighet med beredningens och ordförandens förslag att tillstyrka ansökan under förutsättning att kamerorna inte når ut till allmän väg utan bara övervakar tankningsstationen. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till kameraövervakning.

13 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Svenska Statoil AB som har ansökt om tillstånd till kameraövervakning på deras obemannade tankningsstation på Fabriksvägen 18, Luleå. Syftet med övervakningen är att förebygga och förhindra brott, samt att upptäcka olyckor. Åtgärder som tidigare vidtagits för att förebygga brott är montering av kraftigare lås. Övervakningen ska ske dygnet runt, alla dagar. Bilder ska lagras från samtliga kameror. Ljud ska förmedlas från kameraoperatör till platsen i syfte att avbryta pågående händelse. Ljud ska ej lagras. Tillgång till lagrat material har den personal på Nyx Security AB vars arbetsuppgifter kräver detta samt säkerhetsansvarig på Statoil och dennes ersättare. Beredningens förslag till konsumentnämnden Beredningen föreslår nämnden att tillstyrka ansökan. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till allmän kameraövervakning. Yrkanden Eva Hedesand Lundqvist (S) föreslår ett tillägg om att kamerorna inte får nå ut till allmän väg utan bara övervaka själva tankningsstationen.

14 Beredning Konsumentnämnden Nämnden beslutar i enlighet med beredningens och ordförandens förslag att tillstyrka ansökan under förutsättning att kamerorna inte når ut till allmän väg utan bara övervakar tankningsstationen. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till kameraövervakning.

15 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Svenska Statoil AB som har ansökt om tillstånd till kameraövervakning på deras obemannade tankningsstation på Handelsvägen 6, Luleå. Syftet med övervakningen är att förebygga och förhindra brott, samt att upptäcka olyckor. Åtgärder som tidigare vidtagits för att förebygga brott är montering av kraftigare lås. Övervakningen ska ske dygnet runt, alla dagar. Bilder ska lagras från samtliga kameror. Ljud ska förmedlas från kameraoperatör till platsen i syfte att avbryta pågående händelse. Ljud ska ej lagras. Tillgång till lagrat material har den personal på Nyx Security AB vars arbetsuppgifter kräver detta samt säkerhetsansvarig på Statoil och dennes ersättare. Beredningens förslag till konsumentnämnden Beredningen föreslår nämnden att tillstyrka ansökan. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till allmän kameraövervakning. Yrkanden Eva Hedesand Lundqvist (S) föreslår ett tillägg om att kamerorna inte får nå ut till allmän väg utan bara övervaka själva tankningsstationen.

16 Beredning Konsumentnämnden Nämnden beslutar i enlighet med beredningens och ordförandens förslag att tillstyrka ansökan under förutsättning att kamerorna inte når ut till allmän väg utan bara övervakar tankningsstationen. Motiveringen till detta är att bemannade stationer har tillstånd till kameraövervakning.

17 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Lulebo AB som har ansökt om tillstånd till allmän kameraövervakning av Björkskatan centrum. Syftet med övervakningen är att minska stölder och skadegörelse på egendom. Under lång tid har Lulebos fastigheter och deras hyresgäster på Björkskata centrum drabbats av skadegörelse, klotter på fasaderna samt en hel del inbrott. Lulebo har via bevakningsföretag, egna insatser, insatser från hyresgäster och med polisanmälningar försökt komma till rätta med problemen. Övervakningen ska ske intill husfasader samt parkeringsytor i köpcentrum mellan klockan och alla dagar. Bilderna ska lagras i 14 dagar och Panalarms operatörer på kameracentral i Öjebyn har tillgång till materialet. Ingen ljudupptagning ska ske. Beredningens förslag till nämnden Beredningen föreslår nämnden att avslå ansökan. Motiveringen till det är att det inte går att utläsa av ritningen vilka kameror som är fasta respektive rörliga, butiker och restauranger har troligen öppet längre än till klockan då övervakningen ska starta och då vistas allmänheten i området. Dessutom verkar kamerorna täcka in- och utgångar samt en gångväg. Yrkanden Marie-Anne Björn (C) och Unni Ruthberg-Karbin (V) yrkar på avslag.

18 Beredning Konsumentnämnden Nämnden beslutar i enlighet med beredningens samt Marie-Anne Björns och Unni Ruthberg-Karbins förslag och avslår ansökan. Motiveringen till det är att det inte går att utläsa av ritningen vilka kameror som är fasta respektive rörliga, butiker och restauranger har troligen öppet längre än till klockan då övervakningen ska starta och då vistas allmänheten i området. Dessutom verkar kamerorna täcka in- och utgångar samt en gångväg.

19 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Lulebo AB som har ansökt om tillstånd till allmän kameraövervakning av Gammelstad Övägen/Stadsötorget. Syftet med övervakningen är att minska stölder och skadegörelse på egendom. Under lång tid har Lulebos fastigheter och deras hyresgäster på Stadsötorget drabbats av skadegörelse, klotter på fasaderna samt en hel del inbrott. Lulebo har via bevakningsföretag, egna insatser, insatser från hyresgäster och med polisanmälningar försökt komma till rätta med problemen. Övervakningen ska ske intill husfasader samt parkeringsytor i mellan klockan och alla dagar. Bilderna ska lagras i 14 dagar och Panalarms operatörer på kameracentral i Öjebyn har tillgång till materialet. Ingen ljudupptagning ska ske. Beredningens förslag till nämnden Beredningen föreslår nämnden att avslå ansökan. Motiveringen till det är att det inte går att utläsa av ritningen vilka kameror som är fasta respektive rörliga, butiker och restauranger har troligen öppet längre än till klockan då övervakningen ska starta och då vistas allmänheten i området. Dessutom verkar kamerorna täcka in- och utgångar. Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag och avslår ansökan.

20 Beredning Konsumentnämnden Motiveringen till det är att det inte går att utläsa av ritningen vilka kameror som är fasta respektive rörliga, butiker och restauranger har troligen öppet längre än till klockan då övervakningen ska starta och då vistas allmänheten i området. Dessutom verkar kamerorna täcka in- och utgångar.

21 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Inpuls träning i Luleå som har ansökt om tillstånd till allmän kameraövervakning av deras lokal på Storgatan 51 i Luleå. Syftet med övervakningen är att kunder ska känna sig trygga i lokalen som är obemannad samt att förhindra skadegörelse. Endast registrerade medlemmar med personliga medlemskort har tillträde till lokalen Kameran ska vara fast och placerad ovanför entrédörren och övervaka inpassage/nödutgång och vara riktad in i lokalen. Övervakningen ska bedrivas mellan klockan och 24.00, det är de tider lokalen är öppen för träning. Övervakning/rondering sker på Niscayah Säkerhetscenter och lagras i en månad. Personal som har tillgång till inspelat material är ledningsgruppen för Inpuls. Beredningen förslag till konsumentnämnden Beredningen föreslår att nämnden tillstyrker ansökan. Jämförelse kan göras med Studentidrotten i Luleå, Luleå tekniska universitet som tidigare i år fått tillstånd till allmän kameraövervakning. Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag och tillstyrker ansökan. Jämförelse kan göras med Studentidrotten i Luleå, Luleå tekniska universitet som tidigare i år fått tillstånd till allmän kameraövervakning.

22 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har skickat ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Scandic Hotels AB som har ansökt om tillstånd till allmän kameraövervakning av deras parkering och gårdsplan på Banvägen 3, Luleå. Syftet med övervakningen är att förebygga eller avslöja brott. Övervakningen kommer att ske mellan klockan och alla dagar. Ansökan gäller för fasta kameror och ingen ljudupptagning ska ske. Inspelning sker vid rörelse på gårdsplanen och kontrolleras av företaget ägare endast i samband med skador på kamerabevakad egendom. Övriga åtgärder som vidtagits är bland annat förändring och fördubbling av bemanning nattetid samt nytt inbrottslarm. Beredningens förslag till konsumentnämnden Beredningen föreslår nämnden att tillstyrka ansökan under förutsättning att ingen kamera når utanför parkering eller gårdsplan. Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag och tillstyrker ansökan under förutsättning att ingen kamera når utanför parkering eller gårdsplan.

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2011-11-24 62 72 Konsumentnämnden 2011-12-07 62 72 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen, information om NIX telefon Pressmeddelanden från Konsumentverket

Läs mer

Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna.

Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) 18 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. Följande meddelanden

Läs mer

Förslag till beslut Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga redovisade meddelanden till handlingarna.

Förslag till beslut Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga redovisade meddelanden till handlingarna. 44 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga redovisade meddelanden till handlingarna. Följande meddelanden redovisas: Avsändare Konsumentverket

Läs mer

Information om uppföljning av nämndernas uppdrag enligt lag om skydd mot olyckor år 2013

Information om uppföljning av nämndernas uppdrag enligt lag om skydd mot olyckor år 2013 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) 10 Information om uppföljning av nämndernas uppdrag enligt lag om skydd mot olyckor år 2013 Informationen läggs Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden

Läs mer

Pressmeddelanden. Ordförande föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna.

Pressmeddelanden. Ordförande föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) 43 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Följande meddelanden redovisas. Avsändare Konsumentverket Ämne Pressmeddelanden Utbrett slarv med konsumenträtt

Läs mer

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Information från Jordbruksverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2011-01-26 1 1

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Information från Jordbruksverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2011-01-26 1 1 Beredning 2011-01-26 1 1 Konsumentnämnden 2011-02-09 1 1 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen, information från Jordbruksverket, redovisning av ärendestatistik

Läs mer

Konsumentnämndens beslut

Konsumentnämndens beslut Beredning 2010-11-25 43 49 Konsumentnämnden 2010-12-08 43 49 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket Hagfors i Värmland, en kommun med många 2010-10-18 skuldsatta invånare KO drar försäkringsbolag

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Miljönämndens beslut om GMO 2009 09 17

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Miljönämndens beslut om GMO 2009 09 17 Beredning 2009 10 14 39 42 Konsumentnämnden 2009 10 28 39 42 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Miljönämnden, beslut från Kommunstyrelsen, skrivelse från kommunrevisionen/kpmg,

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Granskningsmeddelande från KPMG Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna.

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Granskningsmeddelande från KPMG Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. Beredning 2006 11 24 28 28 Konsumentnämnden 2006 12 08 28 28 Meddelanden (5 bilagor) Ekonomisk rapport Ärendestatistik Pressmeddelanden från Konsumentverket KO stämmer Philip Morris 2006 10 26 Bristande

Läs mer

Beslut från Länsstyrelsen. Marianne Björn (C) informerar om torghandeln på Nytorget. Konsumentnämndens beslut

Beslut från Länsstyrelsen. Marianne Björn (C) informerar om torghandeln på Nytorget. Konsumentnämndens beslut Beredning 2012-11-28 44 45 Konsumentnämnden 2012-12-12 44 45 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden Företag trotsar Konsumentverkets beslut

Läs mer

Pressmeddelande från Regeringskansliet

Pressmeddelande från Regeringskansliet Beredning 2007 10 10 34 34 Konsumentnämnden 2007 10 24 34 34 Meddelanden (7 bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket Nya regler sätter stopp för semesterskojare 2007 06 07 KO förbjuder reklam för

Läs mer

Meddelanden. Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN. Beredning 2007 11 28 48 49. Konsumentnämnden 2007 12 12 48 49

Meddelanden. Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN. Beredning 2007 11 28 48 49. Konsumentnämnden 2007 12 12 48 49 Beredning 2007 11 28 48 49 Konsumentnämnden 2007 12 12 48 49 Meddelanden (bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket Sverige kräver förbud mot farliga magneter 2007 10 09 Ungas sms lån kartläggs i

Läs mer

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2010-08-27 29 34. Konsumentnämnden 2010-09-08 29 34

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2010-08-27 29 34. Konsumentnämnden 2010-09-08 29 34 Beredning 2010-08-27 29 34 Konsumentnämnden 2010-09-08 29 34 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, pressmeddelande från Regeringskansliet, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden

Läs mer

Meddelanden. Konsumentnämndens beslut. Förslag till beslut. Beskrivning av ärendet LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

Meddelanden. Konsumentnämndens beslut. Förslag till beslut. Beskrivning av ärendet LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 34 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. Följande meddelanden

Läs mer

Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna.

Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. Beredning 2006 10 13 22 22 Konsumentnämnden 2006 10 27 22 22 Meddelanden (5 bilagor) Ekonomisk rapport Ärendestatistik Pressmeddelanden från Konsumentverket Se & Hör skulle ha avböjt vilseledande reklam

Läs mer

Beslut från Länsstyrelsen

Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2009-11-25 50 53 Konsumentnämnden 2009-12-09 50 53 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, pressmeddelande från Europeiska gemenskapernas domstol, Länsstyrelsens beslut om

Läs mer

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Länsstyrelsen Norrbotten LULEÅ KOMMUN. Beredning

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Länsstyrelsen Norrbotten LULEÅ KOMMUN. Beredning Beredning 2008 11 27 50 53 Konsumentnämnden 2008 12 10 50 53 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen, dom från Länsrätten, skrivelse från Kommunrevisionen

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket

Pressmeddelanden från Konsumentverket Beredning 2007 03 28 13 13 Konsumentnämnden 2007 04 13 13 13 Meddelanden (4 bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket Koll på pengarna 2007 ute nu 2007 01 25 Ny databas för att komma åt oseriösa företag

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Information om energimärkning

Information om energimärkning LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 1 Information om energimärkning Informationen läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga informationen till handlingarna.

Läs mer

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Skrivelse från Livsmedelsverket. Konsumentnämndens skrivelser. Beslut från Länsstyrelsen

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Skrivelse från Livsmedelsverket. Konsumentnämndens skrivelser. Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2009 05 26 22 24 Konsumentnämnden 2009 06 10 22 24 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, skrivelse från Livsmedelsverket, konsumentnämndens skrivelser till Livsmedelsverket

Läs mer

Masergatan 22, Borlänge

Masergatan 22, Borlänge 1 (5) Rättsenheten Peter Svedberg Direkt 010-2250223 peter.svedberg@lansstyrelsen.se Maserhallen AB/Ulla-Karin Solum Masergatan 22 784 40 Borlänge delg.kvitto Tillstånd till kameraövervakning Beslut 1.

Läs mer

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen.

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i län Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information En övervakningskamera får inte sättas

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning.

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Information Lagen (SFS 1998:150) om allmän kameraövervakning omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument

Läs mer

Svar på motion om att ansöka om utökad kameraövervakning

Svar på motion om att ansöka om utökad kameraövervakning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-04-12 Blad 21 Ks 63 Au 56 Dnr 58/2009-109 Svar på motion om att ansöka om utökad kameraövervakning Från Orvar Alinder, M, har till kommunfullmäktiges sammanträde den 28 september

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB Ansökan Tillstånd till allmän kameraövervakning 1 (6) Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-01-18. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning

Sammanträdesdatum 2011-01-18. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning I '" SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-01-18 11 (15) 8 Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Dnr 2010/223 INLEDNING Västerås Lokaltrafik

Läs mer

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2012-05-31 20 20. Konsumentnämnden 2012-06-13 20 20

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2012-05-31 20 20. Konsumentnämnden 2012-06-13 20 20 Beredning 2012-05-31 20 20 Konsumentnämnden 2012-06-13 20 20 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden från Konsumentverket Tydligare regler

Läs mer

Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Konsumentnämndens beslut

Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Konsumentnämndens beslut Beredning 2010-05-27 20 24 Konsumentnämnden 2010-06-09 20 24 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket Pressmeddelanden från Konsumentverket Kommuner skär ned på konsumentvägledningen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Riktlinjer för kameraövervakning i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2009-10-28, 145 1 Bakgrund och syfte Olika former av skadegörelse orsakar årligen kommunen stora kostnader. Förutom att

Läs mer

Kameraövervakning på Kungsbacka resecentrum, undergången vid resecentrum samt Hede station och parkering

Kameraövervakning på Kungsbacka resecentrum, undergången vid resecentrum samt Hede station och parkering TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-03-04 Diarienummer KS/2017:337 Kameraövervakning på Kungsbacka resecentrum, undergången vid resecentrum samt Hede station och parkering Förslag till beslut Kommunstyrelsen ger

Läs mer

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare.

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare. 1(5) Arkivbeteckning 211 Sveriges lantbruksuniversitet Skogsmarksgränd 1 901 83 Umeå Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelande från Regeringskansliet

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelande från Regeringskansliet Beredning 2007 01 24 1 1 Konsumentnämnden 2007 02 07 1 1 Meddelanden (4 bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket - Invigning av Konsumentverket i Karlstad idag 2007 01 11 - Två miljoner till konsumentprojekt

Läs mer

Sökanden. Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen Borås

Sökanden. Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen Borås BESLUT Diarienummer Sida 2016-12-16 211-37836-2016 1(3) Rättsenheten Sökanden Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen 501 80 Borås Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Ansökan om kamerabevakningstillstånd

Ansökan om kamerabevakningstillstånd Ansökan om kamerabevakningstillstånd Endast myndigheter och andra som utför uppgifter av allmänt intresse behöver enligt kamerabevakningslagen tillstånd för kamerabevakning om de kamerabevakar en plats

Läs mer

Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden

Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden Kommunstyrelsen 2016-07-07 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:119 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden

Läs mer

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning asdf BESLUT 1(5) Vår referens Förvaltningsavdelningen Förvaltningsjuridiska enheten 040/044-25 20 00 Region Skåne Skånetrafiken 281 83 Hässleholm Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Läs mer

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer.

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer. ANSÖKAN 1 (6) Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

IRL KALMAR 2013-03 - 13

IRL KALMAR 2013-03 - 13 IRL KALMAR 2013-03 - 13 AGENDA Björn och Fredrik Om vår ägare Om oss i Europa och Sverige Vår organisation lokalt Vår funktion/erbjudande Presentation Kamerabevakning OM VÅR ÄGARE: STANLEY BLACK & DECKER

Läs mer

Tillstånd till kameraövervakning

Tillstånd till kameraövervakning 2017-02-15 211-25886-2016 1(9) Rättsenheten Volvo Bussar AB Boråsfabriken Bussgatan 1 504 64 Borås Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger Volvo Bussar AB Boråsfabriken utvidgad rätt

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakning inomhus i skolor Checklista för dig som ska sätta upp kameror Kameraövervakningslagen innehåller en samlad reglering av kameraövervakning. Syftet med lagen är att tillgodose behovet av

Läs mer

Attityder till Kameraövervakning. SSF Svenska Stöldskyddsföreningen

Attityder till Kameraövervakning. SSF Svenska Stöldskyddsföreningen Resultat sammanfattning Attityder till Kameraövervakning SSF Svenska Stöldskyddsföreningen 2009 06 16 06 Om undersökningen I samband med en nya lagen om kameraövervakning som formuleras i höst önskar Svenska

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 11 februari 2010 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm MOTPART Polismyndigheten i Stockholms län 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Ansökan om kameraövervakning med drönare

Ansökan om kameraövervakning med drönare ANSÖKAN 1 Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakningen får bedrivas om huvudmannen i det enskilda fallet har bedömt att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressurklipp från Sändaren nr 21. EU regler kan hota ideell second hand i Sverige 2008

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressurklipp från Sändaren nr 21. EU regler kan hota ideell second hand i Sverige 2008 Beredning 2009 01 28 1 1 Konsumentnämnden 2009 02 11 1 1 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, pressurklipp från Sändaren, inbjudan till BUS dagarna Pressmeddelanden från Konsumentverket

Läs mer

Svar på motion (SD) om kameraövervakning 16 KS

Svar på motion (SD) om kameraövervakning 16 KS Svar på motion (SD) om kameraövervakning 16 KS 2017.374 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-03-15 76 Svar på motion (SD) om kameraövervakning (KS 2017.374) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Den nya kamera- övervakningslagen

Den nya kamera- övervakningslagen Juni2013 Den nya kamera- övervakningslagen Kameraövervakningslagen (2013:460) innehåller en ny samlad reglering av kameraövervakning, oavsett om allmänheten har tillträde till den övervakade platsen eller

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning REMISS 1 (1) Enheten för tillstånd Linnea Tegernäs Datum 2017-04-25 Beteckning 2112-10321-2017 kommunstyrelsen@sundbyberg.se Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Kommunen får härmed tillfälle att

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING REMISS 1 (1) Datum 2016-12-13 Ärendenummer 211-6331-2016 Samtliga kommuner i Sverige ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING Positionsbolaget AB har ansökt om tillstånd till kameraövervakning med drönare

Läs mer

Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018

Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018 Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018 Nya regler vid kamerabevakning Bakgrund Kamerabevakning har blivit allt vanligare i samhället samtidigt som det kommit nya regler som ska

Läs mer

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde:

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde: Kameraövervakning regler och rutiner 1 2016-01-25 Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning anses generellt vara negativt för den personliga integriteten.

Läs mer

Medborgarlöftet - enkät Överkalix. Slutrapport. Antal svar: 53

Medborgarlöftet - enkät Överkalix. Slutrapport. Antal svar: 53 Överkalix Slutrapport Antal svar: 53 Den här undersökningen har totalt 53 respondenter och en svarsfrekvens på 0%. Undersökningen utfördes från 2018-10-17 till 2018-11-20. Den här rapporten visar resultaten

Läs mer

Beslut 1 (1) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (1) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (1) Enheten för tillstånd Linnea Ornstein Norsecraft Geo Survey AB Orrvägen 26 19255 Sollentuna Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare.

Läs mer

190 Svar på motion - Kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden (KSKF/2016:119)

190 Svar på motion - Kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden (KSKF/2016:119) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-10-11 Sida 1(3) 190 Svar på motion - Kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden (KSKF/2016:119) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-14 Kommunledningskontoret Dnr KS 2014-565 Sven Lundberg Kommunstyrelsen Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (2) Enheten för tillstånd Harriet Schaffer Ullman Södertälje kommun Campusgatan 26 151 89 Södertälje Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning.

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan

Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan Kommunstyrelsen 2017-10-03 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2016:623 Lena Lundberg 1 (2) Kommunstyrelsen Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan Förslag

Läs mer

PULS & TRÄNING Dokumentation för Trygghetskameror (GDPR)

PULS & TRÄNING Dokumentation för Trygghetskameror (GDPR) PULS & TRÄNING Dokumentation för Trygghetskameror (GDPR) Innehåll Innehållsförteckning Syftet med trygghetskameror Allmänt Bakgrund Förklaring och motivering enligt BRÅ Drift lagring och backup Utrustning

Läs mer

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-42201-2016 Datum 2017-01-20 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Bifogad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 december 2011 KLAGANDE AA Ombud: BB Fastighetsjuristerna Göteborg HB Norra Hamngatan 18 411 06 Göteborg MOTPART Datainspektionen Box 8114

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

Tillstånd till kameraövervakning

Tillstånd till kameraövervakning Beslut 1 (1) Enheten för tillstånd Linnea Ornstein FastOut AB Karlavägen 40, 1 tr 114 49 Stockholm Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare.

Läs mer

Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun

Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun 1(1) Missiv 2016-10-19 KS/2015:399 Handläggare Tfn 0142-858 58 Kommunstyrelsen Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun Nuvarande policydokument för intern och extern kameraövervakning ( 2008:1, KS 22)

Läs mer

KF Ärende 7. Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen

KF Ärende 7. Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen KF Ärende 7 Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-01-16 KS 2017.0361 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Mats Johansson Kommunfullmäktige Svar

Läs mer

Säkerhet och sjukvårds plan. Boo FF s Boys Invitational Cup Boovallen 31 mars-2 april Arrangerad av P05:01 Boo FF

Säkerhet och sjukvårds plan. Boo FF s Boys Invitational Cup Boovallen 31 mars-2 april Arrangerad av P05:01 Boo FF Säkerhet och sjukvårds plan Boo FF s Boys Invitational Cup Boovallen 31 mars-2 april 2017 Arrangerad av P05:01 Boo FF Syfte med planen och dess innehåll Planen skall bereda cupledning och spelande lag

Läs mer

Kamerans placering och upptagningsområde framgår av ritning, bilaga 1.

Kamerans placering och upptagningsområde framgår av ritning, bilaga 1. 2016-01-08 211-39158-2015 1(3) Rättsenheten Sökanden Högskolan i Borås Allégatan 1 501 90 Borås Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen bifaller ansökan och ger Högskolan i

Läs mer

Styrdokument RIKTLINJER FÖR KAMERAÖVERVAKNING. 1. Inledning 1.1 Ändamål 1.2 Säkerhet kontra personlig integritet

Styrdokument RIKTLINJER FÖR KAMERAÖVERVAKNING. 1. Inledning 1.1 Ändamål 1.2 Säkerhet kontra personlig integritet Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2007-06-25 60 Ansvarig: Säkerhetschefen Revideras: Varje mandatperiod Följas upp: RIKTLINJER FÖR KAMERAÖVERVAKNING

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datum Dnr 2007-12-12 1118-2007 Stensjö Fastigheter Fastighetsexpeditionen Västanvindsgatan 6 C 417 17 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datainspektionens

Läs mer

Beslut 1 (1) Regeringsgatan Box STOCKHOLM. Fax.

Beslut 1 (1) Regeringsgatan Box STOCKHOLM. Fax. Beslut 1 (1) Datum 2017-01-25 Beteckning 2112-10919-2016 Enheten för tillstånd Harriet Schaffer Ullman Riksbyggen Ek Förening Kungsbron 21 106 18 STOCKHOLM Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Handläggare Anette Petersson Telefon: 08-508 24 420 Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.4./394-2017, 1.2.4./214-2017, 1.2.4./288-2017, 1.2.4./287-2017,

Läs mer

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning regler och rutiner Östrabo Yrkes 2017-09-01 Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning anses generellt vara negativt för den personliga

Läs mer

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (2) Beteckning Enheten för tillsyn Linnea Ornstein Orica Sweden AB Tellusborgsvägen 34-36 126 11 Stockholm Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning

Läs mer

Betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55)

Betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-07 Avdelningen för juridik Kristina Söderberg Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Läs mer

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (2) Enheten för tillstånd Harriet Schaffer Ullman Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare.

Läs mer

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-41783-2016 Datum 2017-01-31 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Bifogad finns ansökan om kameraövervakning med drönare

Läs mer

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Under våren 217 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen är

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0994/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0994/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-09 Diarienummer 0994/17 Juridiska avdelningen Kerstin Glittmark Telefon 031-368 06 47 E-post: kerstin.glittmark@stadshuset.goteborg.se Ansökan om kameraövervakning Förslag

Läs mer

Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun

Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun Del A Del B Del C Skolfastigheter Övriga fastigheter Gemensamma frågor Dokumenttyp Policy Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentnamn

Läs mer

Polisens trygghetsundersökning

Polisens trygghetsundersökning Fältarbetstid Svarsfrekvenser -8-2--9-6 POMS TOTALT 69 % 64 % Centrum 63 % Norra Fäladen 9 % Linero 66 % Dalby % Övriga delar 6 % Problem med nedskräpning 6 48 4 36 32 3 33 38 4 3 34 32 32 33 28 36 31

Läs mer

Säkerhet och sjukvårds plan. För GULDTIPSET CUP

Säkerhet och sjukvårds plan. För GULDTIPSET CUP Säkerhet och sjukvårds plan För GULDTIPSET CUP INTERNATIONAL FOOTBALL CUP BOOVALLEN SWEDEN 2010 Arrangerad av Boo FF P14 2 4 Juli 2010 1. innehåll 1. Innehåll 2. Syfte med planen, dess innehåll och distribution

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inom Coop Butiker & Stormarknader AB

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inom Coop Butiker & Stormarknader AB Datum Diarienr 2011-06-08 1775-2010 Coop Butiker & Stormarknader AB c/o KF Säkerhet Box 15200 104 65 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inom Coop Butiker & Stormarknader

Läs mer

Kameratillsyn solarieanläggningar

Kameratillsyn solarieanläggningar Kameratillsyn solarieanläggningar Maj 2011 Kameratillsyn solarieanläggningar Inledning Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för allmän kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Syftet med

Läs mer

Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan

Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan KF 27 30 MARS 2015 Handläggare Kylesten Anders Kommunfullmäktige Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan KSN-2014-0181 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i stadsdelen Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten, Björnen 10.05-11.40 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Carina Lillbacka Pia Risán Rob Eriksson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2012-09-10 17 (23) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 9 september 2012, kl. 08.30-09.40. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson, ordförande

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-12.05 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Inger Lundqvist

Läs mer

Dnr UFV 2018/1965. Kamerabevakning. Rutiner för fysisk säkerhet. Fastställda av: Säkerhetschef

Dnr UFV 2018/1965. Kamerabevakning. Rutiner för fysisk säkerhet. Fastställda av: Säkerhetschef Kamerabevakning Rutiner för fysisk säkerhet Fastställda av: Säkerhetschef 2018-11-16 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering av rutiner 4 3 Tillstånd för kamerabevakning

Läs mer

Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken

Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken Kommunstyrelsen 2009-01-12 8 21 Arbets- och personalutskottet 2008-12-15 275 684 Dnr 08.51-293 janks12 Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken Bilaga: Yttrande Ärendebeskrivning

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-04-17 08:30 Bertil Olsson (S)

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Beslut Diarienr 1 (15) 2015-12-16 347-2015 Hemköpskedjan AB Norra stationsgatan 80 C 171 54 Solna Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Datainspektionens

Läs mer

Brf Imatra 2014-12-10

Brf Imatra 2014-12-10 Brf Imatra 2014-12-10 1 Bostadsinbrott, inklusive försök 2013-01-01 12-31 127 brott 2014-01-01 12-08 166 brott 2 Bostadsinbrott, inklusive försök Brf Imatra 2013-01-01 12-31 2 brott 2014-01-01 12-07 6

Läs mer