Kalklinbanan. Sammanställning och kulturhistorisk värdering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kalklinbanan. Sammanställning och kulturhistorisk värdering 2010-12-01"

Transkript

1 Kalklinbanan Sammanställning och kulturhistorisk värdering

2

3 INNEHÅLL 1. INLEDNING Uppdraget, syfte och mål Disposition Metod Avgränsningar LINBANEHISTORIK Linbanor Nordströms linbanor Internationell utblick Linbanan Forsby Köping LINBANAN, BESKRIVNING VAD ÄR GJORT? Byggnadsminne Ägande Förvaltning, drift och underhåll Utveckling FRAMTID Skick och underhållsbehov Persontrafik KULTURHISTORISK VÄRDERING Dokumentvärde Upplevelsevärde KONKLUSION Kulturhistoriskt värde kontra bevarande Synnerligen märklig Vilken sektion av banan bör bevaras vid partiell rivning? Kompletteringar av stationer som krävs vid partiell rivning KÄLLOR Informanter Tryckta källor Andra skriftliga källor Internet Övrigt UPPDRAGSGRUPP BILAGOR... 27

4

5 1. INLEDNING 1.1. Uppdraget, syfte och mål Länsstyrelserna i Västmanland och Södermanland har gemensamt finansierat denna rapport. Uppdraget omfattar en kulturmiljöanalys av Kalklinbanan med sträckning genom båda länen. Analysen skall om möjligt lyfta fram en sträcka som skall: Vara körbar obeaktat rivningar på intilliggande delsträcka/or. Bevara det högsta kulturhistoriska värdet av alla delsträckor, synnerligen märkligt kriteriet i lagen om kulturminnen (1988:950). Ha en representativitet för banans funktion och historia. Innebära en bibehållen kunskapsförmedling. Representera så många teknikhistoriska aspekter som möjligt. Ha spektakuläritet/ visualitet/ påtaglighet. Om möjligt beröra båda länen. Syftet med analysen är att inför en ev. förestående rivning belysa möjligheter och problem med ett helt eller partiellt bevarande. Frågan om det i huvudtaget är möjligt att göra ett urval och om det i huvudtaget är möjligt att partiellt riva utan att tappa förståelsen av banan skall även belysas Disposition Rapporten är indelad i följande delar. Linbanehistorik allmän Kalklinbanan, historik och beskrivning Vad är gjort, kort sammanställning om vilka frågor som belysts sedan stängning 1997 Framtid, enkel statusgenomgång samt noteringar om ev. persontrafik Kulturhistorisk värdering Konklusion 1.3. Metod Källförteckning Framtagandet av rapporten har innefattat flera olika arbetsmetoder. För att få grepp om vad som är gjort och vilka aspekter som redan är utredda har arkivsökningar gjorts. Linbanetekniska underlag har sökts i litteratur. Besiktning av linbanan har gjorts tillsammans med tidigare Linbanechef Anders Ellers och medlemmar av föreningen Linbanans vänner. Intervjuer har genomförts med personer som varit inblandade i arbetet med linbanan under drift, är engagerade i kalklinbanans vänner eller utrett olika aspekter efter stängning (27)

6 Den kulturhistoriska värderingen av kalklinbanan är till övervägande delen baserad på Riksantikvarieämbetets system för kulturhistorisk värdering av bebyggelse. Detta system går i korthet ut på att: Definiera och beskriva olika bevarandemotiv samt göra en sammanvägd bedömning av de olika kriterierna. Välja ambitionsnivå för bevarande. Koppla motivering och ambitionsnivå till lämpliga uppföljningsåtgärder dvs. bedöma vilken form av skydd som byggnaden eller bebyggelsemiljön bör ha. Värderingen av bebyggelsen grundar sig på två huvudsakliga värdegrupper; dokumentvärden och upplevelsevärden. Till dokumentvärden räknas byggnadshistoriska, teknikhistoriska, samhällshistoriska, personhistoriska värden mm. Dessa värden är objektiva, vilket innebär att objektets objektiva egenskaper kan jämföras med motsvarande värden i byggnader eller bebyggelsemiljöer från andra områden eller delar av landet. Bebyggelsens upplevelsevärde kan antingen vara ett självständigt värde eller så kan det ha en förstärkande inverkan på övriga värden. Till upplevelsevärden hör traditionella bedömningsgrunder så som konstnärligt värde, skönhet, miljövärde eller arkitektoniska värden som även det bedöms utifrån estetiska aspekter. Andra värden som är kopplad till upplevelsen av byggnaden eller miljön är symbol- och identitetsvärden, traditionsvärden, patina mfl. Utöver dessa två grupper finns även faktorer som kan verka som övergripande/förstärkande värden. Hit hör sådana faktorer som äkthet och autenticitet, men även kvalitetsvärden avseende anläggningens konstruktion, materialval, arkitektur mm. Här vägs anläggningens representativitet in och huruvida anläggningen är sällsynt eller om den kan ses som tidskarakteristisk. Genom att följa Riksantikvarieämbetets modell med identifikation av de olika värdena och kompletteringen av de olika förstärkande och övergripande motiven utarbetas en sammanfattad kulturhistorisk värdering där ambitionen är att visa vilka motiv som väger tyngst och som bör vara vägledande för den fortsatta värderingen av anläggningen Avgränsningar Denna rapport ger ingen ny information om ekonomi för bevarande eller underhåll. Ej heller ger den några nya förslag till ägarformer. 6 (27)

7 2. LINBANEHISTORIK 2.1. Linbanor Spända linor har använts för transport under mycket lång tid. Enkla linbanor för transport av gods och människor har funnits sedan medeltiden. Det var med uppfinnandet av den flätade järntrådslinan år 1834 som industrilinbanor började konstrueras i större omfattning. År 1839 startade produktionen av järntrådslina i Falun och några år senare sattes en linbaneanläggning upp vid Falu koppargruva. Under det sena 1800-talet utvecklades flera olika linbanesystem, det sk. brittiska enlinesystemet och 1873 togs patent på ett rundgående tvålinesystem med en bär- och en draglina. Det rundgående tvåline systemet användes till stor del på svenska banor och utvecklades ytterligare i Sverige. Utvecklingen av nya material så som stål och cement gav förutsättningar till stora linbanor med stor kapacitet Nordströms linbanor Företaget grundades 1891 som AB Ernst Nordströms linbanor av ingenjör Ernst Nordström ( ). Namnet Nordströms linbanor tog företaget 1911 vid nyetablering efter en konkurs orsakad av storstrejken Kontoret låg på Drottninggatan 10 i Stockholm. Företagets verksamhet bestod till stor del av konstruktionsarbete, och själva tillverkningen lades ut på externa verkstäder etablerades Nordströms första egna fabrik i Falun, och 1916 anlades en verkstad i Enköping. Enköping valdes för dess närhet till Bergslagen där Nordströms hade många kunder. Linor och kablar levererades av Garphytte bruk. För Stockholmsutställningen 1897 byggde Nordströms en personlinbana över Djurgårdsbrunnsviken och vid jubileumsutställningen i Göteborg 1923 byggdes en bergbana samt en linbana för persontransport Man tillverkade också skidliftar, bland annat för Åre, Björkliden och Riksgränsen. Den första riktigt stora linbanan för industriellt bruk som Nordströms byggde var kalklinbanan Forsby Köping. Företaget byggde en stor mängd industrilinbanor runt om i Sverige - inklusive de tre längsta linbanor som funnits i landet: Malmlinbanan Kristineberg-Boliden (1943): ca 96 km - världens längsta Kalklinbanan Forsby-Köping (1941): ca 42 km Marma-Långrörs linbana (1927) mellan Vallvik och massafabriken vid Marmaverken: 20 km 7 (27)

8 2.3. Internationell utblick Linbanor för industriellt bruk och för transport av varor har byggts över hela världen. Inom det gamla Brittiska imperiet byggdes ett stort antal linbanor av både en- och tvålinekonstruktioner (mono- och bicable). I gruvindustrin har linbanor använts och används på vissa ställen fortfarande för transport av malm och slaggprodukter. Ett antal riktigt långa industrilinbanor har byggts under 1900-talet. Ibland dessa är Forsby-Köping sannolikt den längsta bevarade i världen. Långa industrilinbanor: Boliden-Kristineberg 96 km 1943 Bevarad ca 13 km Comilog, Gabon 76 km 1959 Riven 1986 Asmara-Massawa, Eritrea 75 km 1936 Riven 1941 Mariquita-Manizales, 75 km 1922 Riven 1961 Forsby-Köping 42 km 1941 Avställd men bevarad 2.4. Linbanan Forsby Köping FÖRUTSÄTTNINGAR Linbanan Forsby-Köping byggdes för att transportera kalk från kalkbrottet i Forsby till Skånska Cement aktiebolagets cementfabrik i Köping. Linbanan och fabriken byggdes samtidigt och togs i drift på våren Efterfrågan på cement ökade under 1930-talet i Sverige på grund av att byggnadsverksamheten ökade. Skånska Cementaktiebolaget behövde därför en ny fabrik som dessutom skulle finnas nära Mälardalen och Stockholm. Både kalken och slutprodukten cement var volymprodukter där transportkostnaden var en väsentlig del av priset på cementen. Det rörde sig om stora transportvolymer och dessutom av tunga laster. Bolagets övriga fabriker låg i Sydsverige, och med tanke på tranportkostnaderna ville man då bygga den nya fabriken längre norrut. Cementaktiebolagets ledning ville helst bygga ut fabriken i Slite på Gotland eftersom det var det bästa läget ur transportsynvinkel. Under 1938 började dock ledningen oroa sig för Gotlands utsatta läge i beredskapstider, det vill säga under en ev. avspärrning eller ett ev. krig i Europa. Istället började man söka efter en alternativ plats nära Mälardalen. Beredskapsskälet framgår dock inte i dåtidens ( ) artiklar och reklammaterial om fabriken eller linbanan. Däremot nämns skälet såväl i koncessionsansökan som i Cementas jubileumsbok Cement i 100 år. 8 (27)

9 Tre faktorer gjorde att man lät bygga den nya fabriken i Köping. Den första var att Köping hade en djuphamn vid Mälaren. Den andra var att det i Köpingsåns mynning fanns gott om lera av en sort som behövdes vid cementtillverkningen. Den tredje var att det fanns en stor kalkfyndighet i Forsby, 38 km rakt söder om Köping. I december 1938 beslöt Cementbolagets styrelse att bygga fabriken i Köping, bygga linbanan och anlägga kalkbrottet i Forsby. Fabriken byggdes strax intill djuphamnen i Köping, ett läge som var idealiskt med tanke på att det var lätt att lasta cementen direkt i fartyg. För kalkbrottet köpte företaget 100 ha mark från Forsby säteri VAL AV TRANSPORTTEKNIK Cementaktiebolagets kalkyl visade att en linbana skulle bli det mest ekonomiska alternativet på lång sikt. Uppgifterna om de olika alternativen är alla tagna från Cementaktiebolagets kalkyl så som den publicerades i artikelform. En förenklad variant av resonemanget redovisas också i en reklamfilm från Nordströms Linbanor. Kalkylen är intressant eftersom den jämför fyra olika typer av transportteknik: järnväg, landsväg, sjötransport och linbana. När kalkylen gjordes räknade man med en transportförmåga av 90 ton i timmen 300 dygn per år. Det skulle dessutom finnas en marginal för produktionsökningar upp till 50 procent över den ursprungliga. Större delen av marginalen bestod i att man kunde öka körtiden. Transport med järnväg skulle kräva att man byggde en 60 km lång järnväg mellan Katrineholm och Kungsör och ett 8 km långt stickspår mellan Forsby och en lämplig punkt på järnvägen. En billigare variant var en järnväg som bara gick mellan Forsby och Köping. Båda varianterna visade sig ge alltför höga anläggningskostnader i förhållande till transportvolymen. Sjötransport var ett intressant alternativ eftersom kalkbrottet i Forsby låg nära sjön Hjälmaren. Kalken skulle då fraktas från kalkbrottet till en hamn via en 1 km lång linbana och lastas på pråmar. Pråmarna skulle gå rakt norrut över Hjälmaren och vidare via Hjälmarekanal och Arbogaån. Kanalen har åtta slussar som överbryggar nivåskillnaden på 21 m mellan Hjälmaren och Arbogaån. Från Arbogaåns mynning i Kungsör är det bara några få sjömil upp till hamnen i Köping. Sjötransporten skulle ha krävt rätt mycket personal (49 personer) och därmed hade lönekostnaderna blivit höga. Kanal- och hamnavgifterna skulle också ha blivit avskräckande. Dessutom var kanalen stängd under vintern, och det var ett problem med tanke på att cementtillverkningen krävde en ständig tillförsel av material. Kanalunderhållet låg dessutom i kanalbolagets händer, och kanalbolaget var för övrigt föga intresserat av en upprustning eller utbyggnad av kanalen eftersom dess ledning var rädda för att det skulle leda till sega tvister med vattenrättsägarna. I kalkylen framgår det dock att om kanalbolaget hade gått med på en modernisering av kanalen så hade transportkostnaderna blivit rimliga trots att det hade krävts stora investeringar på Cementaktiebolagets bekostnad. 9 (27)

10 Vägtransport visade sig bli huvudalternativet till linbanan, eftersom vägen redan fanns. Det som framför allt avgjorde till vägtransportens nackdel var att vägarna inte tålde större hjullaster än 2,5 ton, vilket begränsade nettolasten per bil till 7 ton. Det skulle ha krävt 57 bilar med två förare per bil (tvåskift), vilket skulle ha gjort vägtransporterna orimligt dyra. Kalkylen för vägtransporter har dock en brist, och det är att man inte räknade på vilka kostnaderna hade blivit om man rustat upp vägen för bilar som kunde ta högre nettolaster. Det är märkligt med tanke på att man räknade på olika varianter av både järnvägsdragningar och möjligheten att rusta upp Hjälmare kanal för att få ned transportkostnaderna. Det som gjorde att Cementgjuteriet valde linbanan var de totala transportkostnaderna, framför allt på lång sikt (10-15 år eller mer). Även om anläggningskostnaden blev hög visade kalkylen att driftskostnaden skulle bli mycket lägre än i de andra alternativen. För övrigt var det nog fler faktorer än bara kostnaderna som fällde utslaget till linbanans fördel. Genom linbanan fick Cementaktiebolaget en fullständig kontroll över transporten. Dessutom planerades linbanan, krossarna samt lastnings- och lossningsanordningarna som ett enda sammanhängande tekniskt system. Det framgår klart i Cementaktiebolagets kalkyl. Redan då var driften av hela transportsystemet i stort sett helautomatiserad från och med grovkrossen i Forsby till krossen i Köping. (Linbanor, 1944, s 45). Det behövdes bara en liten personalstyrka, eftersom dess uppgift i huvudsak blev att övervaka driften och underhålla maskineriet. Automatiken sparade in hela 21 personer, enligt en beräkning från Nordströms Linbanor. (Linbanor, 1944, s 17) Det enda manuella arbetet var i stort sett finsorteringen i Forsby, där 3-4 man sorterade bort orstenen (gråberg) från kalkstenen. Ingenstans i den publicerade versionen av kalkylen nämns det att linbanan hade några fördelar ur beredskapssynvinkel. Lastbilstransporterna skulle ha blivit problematiska eftersom avspärringen under kriget medförde en svår brist och ransonering av både bensin och gummi. I reklamfilmen om linbanan nämns det däremot indirekt genom att man framhåller fördelarna med att bara inhemskt material behövdes för såväl bygget som driften av banan. Byggnadsmaterialen var betong och stål, och energin var elektrisk och baserad på vattenkraft. (Film från Nordströms Linbanor, 1940-talet) En intressant detalj är hur Cementaktiebolagets kalkyl utnyttjades av Nordströms Linbanor i företagets reklammaterial. (Linbanor, 1944, s 40-41; Ett problemlösande företag, 1961). Där jämförs bara alternativen linbana eller lastbil. Det är uppenbart att man på Nordströms Linbanor redan runt 1940 insåg att den viktigaste konkurrenten till linbanorna skulle bli vägtransporterna. Efter 1961 byggde Nordströms Linbanor för övrigt knappt en enda linbana. Driftpersonalens huvuduppgifter blev därmed att övervaka och underhålla maskineriet, och till det behövdes det bara 15 personer enligt kalkylen. I verkligheten blev personalstyrkan större, men inte förrän ett kvarts sekel respektive nästan ett halvt sekel senare ( reläautomatik respektive 1987 datorstyrning) började man att minska personalstyrkan på grund av tekniska framsteg. Det är också 10 (27)

11 intressant att se att driftspersonalen 1997 hade i stort sett samma arbetsuppgifter som personalen hade 1941, men att det på grund av de nya tekniska hjälpmedlen inte behövdes lika mycket folk som förr BYGGET När linbanan togs i drift år 1941 blev den med sin längd av 42 km världens längsta linbana, och dess transportförmåga på tonkm/t var möjligen också ett världsrekord. Den slutliga kostnaden för att bygga linbanan blev kronor. Längdrekordet stod sig dock bara tills dess att linbanan Kristineberg- Boliden stod klar ett par år senare. Bygget genomfördes på en tid av 2 år och med en personalstyrka av 300 man, varav 60 man byggde de vägar som behövdes för att få fram maskiner och material. Byggnadsarbetarna och hantlangarna rekryterades lokalt och inlogerades hos bönderna längs med bygget. Många linbanebyggare arbetade på ungefär samma sätt som kraftbolagens anläggningsarbetare och järnvägarnas rallare. De flyttade från arbetsplats till arbetsplats i hela landet LINBANAN, BESKRIVNING Linbanan går mellan Kalkbrottet i Forsby, vilket ligger på ett näs mellan sjön Hjälmaren i väster och Öljaren i öster, och cementfabriken i Köping. Avståndet där emellan är fågelvägen 38 km. För att minimera sträckan som linbanan skulle gå över Hjälmaren kom banans första sektion att dras mot nord-nordost till Knotberget och där svänga mot norr för att på andra sektionen kunna korsa Hjälmaren vid Hjälmaresund. Bockarna, linbanestolparna, placerades över sjön främst på mindre öar och grund. Den andra sektionen avslutas i Malmberga där banan viker av något mot nord-nordväst. Tredje sektionen går upp till Granhammar. Sista sektionen går från Granhammar, rakt norrut, till fabriksområdet i Köping. Linbanans verkliga längd blev med denna sträckning ca 42 km. Höjdskillnaden mellan Forsby och Köping är ca 20 m. Kalklinbanan går genom två län, fem kommuner och berörde vid byggnation 153 olika fastigheter. Linbanan Forsby-Köping är byggd enligt den teknik som kallas för tvålinesystemet (bi-cable). Banan är byggd med s.k. underlinesystem. Den övre, grövre linan kallas bärlina och bär tyngden av de rullande korgarna. Den undre linan är draglinan, som drar korgarna framåt, där av underlinesystemet. Banan består av 235 betongstolpar, bockar, mellan de två ändpunkterna. Höjden på bockarna och 1 Historiken i stort tagen från Linbanan Forsby-Köping av Per Stymne,. 11 (27)

12 längderna mellan dem är anpassad efter terrängen så att korgarna går på en höjd av 8-10 m över marken. Kravet på segelfri höjd vid övergångarna över farlederna i Hjälmaren och Arbogaån gör att stolparna där är betydligt högre, som mest 48 m över Hjälmaren. Korgarna har fyrhjuliga boggier som rullar längs bärlinan. De är fästa i draglinan med en friktionskoppling, som lossar/ fäster i draglinan mekaniskt vid mellan- och ändstationerna. När en korg kommer till en mellanstation eller en ändstation rullar boggien över från bärlinan till en skena samtidigt som friktionskopplingen öppnas och släpper draglinan. Ett kedjespel drar korgen vidare genom mellanstationen till nästa sektion linbana där friktionskopplingen griper tag i nästa draglina och boggien rullar över till den nya bärlinan och ut på linjen. Vid stationerna kan korgarna också växlas över till hängande skenor där man sedan kan göra underhåll på korgarna. Linbanan är dimensionerad för 750 stålkorgar som var och en dimensionerades för en last av 1200 kg kalksten. Under en tid på 1970-talet ökade man lasten från 1200 kg/korg till 1350 kg/korg. Transportkapaciteten minskade dock i praktiken på grund av ökade underhållskostnader och fler driftavbrott. Detta gjorde att företaget återgick till den tidigare lastkapaciteten. Lasten kg per korg innebär att linbanan har en konstant nyttolast av ca 450 ton. Transportkapaciteten är 94 ton/timme. På banan finns idag tre olika sorters korgar. Korgar med platt botten och låg kant, motsvarande med höjd kant samt korgar med höjd kant och kullrig botten. De höjda kanterna och ändrade bottnarna kommer från tiden då man experimenterade med högre lastkapacitet. Förutom ursprungliga korgar finns idag även korgar från nedlagda linbanor t.ex. Rejmyre glasbruk, Kvarntorp, Stora Vika och Lanna. Korgar med ursprungligt utseende, dvs. låg kant och plan botten, kommer från Stora Vika. Linbanan blev konstruerad enligt Nordströms system för automatiserade linbanor. Lastningen, lossningen och hanteringen av korgarna var så långt det gick automatiskt mekanisk. Avståndet mellan korgarna styrdes av en distansapparat som släppte en korg, från början, var 48 sekund. Linbanan är indelad i fyra ungefär en mil långa sektioner, som vardera drivs av en elmotor på 100 kw (135 hk). Motorerna finns placerade i ändstationerna samt i Malmberga, mitt på linbanan. En av motorerna är utbytt då försök skulle göras att få jämnare drift i sektionen Knotberget Malmberga genom möjlighet till broms. Redan från början startades hela maskineriet, en elmotor per sektion, samtidigt från manöverrummet i Malmberga. Startkommandona till motorerna gick via den teleledning som var dragen i toppen på bockarna. Samma ledningar användes för övrigt för teletrafik längs banan, och linjevakterna hade bärbara telefoner som de kunde koppla in på ledningen. År 1967 installerades ett elektriskt, reläbaserat, styrsystem. Distansapparaten blev då ombyggd, fortfarande mekaniskt, för bättre funktion och kompletterades med motsvarande distansapparater på alla stationer. Det relästyrda systemet byttes ut mot ett datorbaserat system 1987 då även de mekaniska 12 (27)

13 distansapparaterna togs ur bruk. Datorsystemet kommunicerar med stationerna över radiolänk. Detta datorsystem sitter fortfarande kvar och är i bruk. Kopplat till linbanan finns ett antal byggnader. I Forsby finns lastningsstationen med silo för kalksten. I byggnaden finns drivningen för sektionen Forsby Knotberget. I anslutning till stationen finns avställningslinjer för korgar samt en reparationsverkstad för korgarna. I Knotberget finns en mellanstation där linbanan växlar över till nästa sektion. I andra änden på den sektionen ligger drivstationen i Malmberga. Denna station driver både sektionen till Knotberget och nästa mot Granhammar. I Malmberga finns även ett reservdelslager och reparationsverkstad för linbanan. I Granhammar finns nästa mellanstation som växlar över till fjärde sektionen som landar på fabriksområdet i Köping. Byggnaden i Köping är i två våningar med automatisk lossning av korgar ner i finkross. I byggnaden finns drivningen för den sista sektionen. Skånska Cementaktiebolaget lät också bygga personalbostäder i Forsby, Knotberget, Malmberga och Granhammar. I Forsby byggdes de 28 s.k. Kalkbrottsvillorna. Väster om stationen i Knotberget byggdes tre hus och vid Malmberga finns det två grupper av enfamiljshus. En grupp om tre hus ligger alldeles intill mellanstationen, medan en grupp på nio hus ligger en kilometer väster ut. Den mindre gruppen byggdes samtidigt som linbanan byggdes. Den andra gruppen byggdes på 1950 och 60-talet. Norr om stationen i Granhammar ligger två byggnader sålde företaget alla personalbostäderna VAD ÄR GJORT? 4.1. Byggnadsminne 1997 väckte länsstyrelserna i Södermanland och Västmanland fråga om byggnadsminnesförklaring av kalklinbanan efter en ansökan från Eskilstuna Museer. Anna Götzlinger på Eskilstuna museer gjorde en första enklare byggnadsminnesutredning med frågan om det kulturhistoriska värdet på linbanan var så stort att en byggnadsminnesförklaring kunde vara aktuell. Ärendet remiterades även till Riksantikvarieämbetet för yttrande. Svaret blev jakande och arbetet med en ev. byggnadsminnesförklaring löpte vidare parallellt med att hitta en ny ägare och förvaltare för linbanan. Förslag till skyddsföreskrifter togs fram i samband med att ägarfrågan genom en kommunal stiftelse ansågs vara klar Grunden för den tekniska beskrivningen taget från Linbanan Forsby-Köping av Per Stymne, 13 (27)

14 4.2. Ägande Då det historiska värdet i kalklinbanan aktualiserades efter att den ställdes av 1997 har många diskussioner hållits om hur framtida ägande och förvaltande ska se ut. Nordkalk har hela tiden sagt att de inte är intresserade av att äga och förvalta linbanan i framtiden. Deras analys är att linbanan inte är ekonomisk att driva för verksamheten i Forsby och Köping. De har under ett antal år, medan frågan om linbanans framtid utretts, skjutit upp planer på rivning och i stället utfört visst underhåll. Frågan om stiftelsebildande för ägandet väcktes år Tanken var att de fem kommuner, vilka linbanan löper igenom, tillsammans med Nordkalk skulle bilda en ägande stiftelse. Stiftelsekapital skulle komma från Nordkalk genom en engångssumma relaterad till rivningskostnad och från staten genom ett engångsbelopp. Ett engångsbelopp från staten gick inte att besluta på nuvarande bidragsförordningar och frågan lyftes upp till regeringen. Det ansågs inte aktuellt av politikerna att ändra bidragsförordningen för att möjliggöra utbetalande av engångsbelopp för framtida förvaltning av stora kulturhistoriskt intressanta anläggningar. Kvar var pengarna från Nordkalk, som initialt sattes till 7,5 miljoner men senare diskuterades en insats på 10 miljoner, för stiftelsebildning. Arbetet med stiftelsebildandet slutfördes ej då Eskilstuna kommun, efter en juridisk utredning, ansåg att ansvaret för bl.a. miljöaspekter var för stort för kommunen och drog sig ur. I det förslag på stiftelsebildning som utreddes skulle kommunerna överta linbanan och sedan överföra ägandet på stiftelsen. Detta skulle göra att kommunerna skulle kunna bli ägare av linbanan igen om stiftelsen upphörde av ekonomiska skäl. Ett bevarande av kalklinbanan som hel bana eller som en bevarad linbanesektion kräver ett långsiktigt och stabilt ägande. En stiftelse med de fem kommunerna som bildare skulle kunna vara denna ägare. Andra alternativ kan vara att Nordkalk står kvar som ägare men får långsiktiga åtaganden för förvaltningsarbete och kostnader av föreningen, kommunerna och staten. Ett tredje alternativ vore att ett annat företag tar över ägande och förvaltning. Ägandeproblematiken kvarstår även efter en partiell rivning. Sannolikt kan knappast någon ekonomisk stöttning kunna fås från Nordkalk då rivningskostnaden för de övriga sektionerna linbana fortfarande skulle ligga kvar på företaget Förvaltning, drift och underhåll Linbanan är en mycket robust, mekanisk, konstruktion som aldrig har krävt särskilt stora underhållsåtgärder. Löpande underhåll är till stora delar kontinuerligt inspektion längs hela banans sträckning med slyröjning samt smörjning av linor, balkar, hjul och lager. Vårdbehovet idag kan delas i byggnadsunderhåll och banunderhåll. Större insatser bör kunna finansieras genom statliga bidrag medan mindre åtgärder sannolikt bör kunna ordnas genom Kalklinbanans vänners försorg. Vårdbehovet som finns idag är delvis ackumulerat och behöver 14 (27)

15 hanteras och planeras för snarast. Status på bockar är delvis belyst genom en utredning gjord av Cement och Betong Institutet Kunskap om linbanans vård och underhåll finns fortfarande genom de personer som arbetat med banan. Dessa kunskaper behöver vårdas och överföras till nya människor. Underhållskravet på anläggningen är naturligtvis avhängigt omfattningen av bevarandet och verksamheten. Persontrafik kommer naturligtvis att ställa högre krav på material och underhåll än en museal verksamhet skulle. Samtidigt är persontrafik en möjlighet att hålla linbanan vital och öka besöksintresset. Krav på ändring för persontrafik har belysts i en förstudie gjord av SAQ år Utveckling Att utveckla linbanan som ett besöksmål har utretts. Visioner om linbanan som nod i turistområdet Kalklinbaneland har diskuterats. Ewa Johansson från Katrineholm har skrivit ett par rapporter med visioner om persontrafik på linbanan. För att utreda de tekniska kraven för ev. persontrafik och belysa ev. problem på de olika sträckorna gjorde SAQ en utredning år Samma år köptes även vindstatisktik in för Hjälmaresund från SMHI. Detta för att se på förutsättningarna för trafik på sektion 3. Genom det omfattande Kalklinbaneprojektet ( ) gjordes ett gediget arbete som tar upp de flesta aspekter på Kalklinbanans framtid. I den omfattande slutrapporten hanteras alla de delprojekt som utförts under paraplyet Kalklinbaneprojektet. I rapporten hanteras tankar om ägande, underhåll, finansiering, och skydd så som byggnadsminne. Även pedagogiska projekt i skolorna samt framtidsvisioner för linbanan och turism hanteras. 5. FRAMTID 5.1. Skick och underhållsbehov Byggnader: Linbanans driftbyggnader i Forsby, Knotberget, Malmberga, Granhammar och Köping får sägas vara strukturellt i relativt gott skick. Konstruktionerna är i stort gjorda i smide vilka är monterade på platsgjutna betongfundament samt i betong. Själva överbyggnaderna är gjorda i regelvirke och klädda med eternit. Skador finns främst på eternittäckningar, vilka på ett antal ställen bytts ut mot korrugerad plåt, och på snickerier så som dörrar och fönster. Underhållsbehovet idag är till stor del utbyte av skadad eternit på tak och väggar. Behovet får sägas vara litet då det inte finns så stora estetiska krav utan främst funktionsmässiga krav på befintligt 15 (27)

16 material. Vid utbyte av eternit bör fibercementskivor användas. Snickerierna i byggnaderna är enkla och av enkelt regelvirke. De smidesfundament som är väderutsatta behöver blästras och målas likt spännstationer. De största skadorna på byggnaderna är idag på fönster och dörrar. Fönsterrutor har slagits sönder och fönster och dörrsnickerier är rötskadade. Fönster- och dörrpartierna är enkla och kan repareras/ nyproduceras vid behov. Kablar och linor: Bärkabel och draglinor har lång livslängd, särskilt vid låg belastning. Bärkablarna är idag gamla, men besiktigades årligen tom Bärkablarnas sektioner har sina delningar vid spännstationerna. Bärkablarna är utöver delningar skarvade på ett flertal ställen, antalet skarvar har minimerats på lastsidan. En skarv på bärkabel är utförd med 90 cm långa skarvlås. Varje sektion av linbanan, fyra stycken, har en ändlös draglina med längd på ca m stycket. Denna är sammansatt genom splitsning. En splits är ca meter lång för att uppfylla draghållfasthetskrav. Utbyte av draglina gjordes vid industriellt bruk ca vart 20:e år vid laster på tusen ton/år. Vid ett musealt bruk, där belastningen är minimal, bör livslängden vara avsevärt längre. Betong, bockar mm: All betong i konstruktioner är gjuten , d.v.s. under kriget. Kraven på produktion gav delvis gjutningsarbeten på vintern vilket kan ha givit sämre betongkvalité. Betongen kom från egen produktion men producerad under kriget vilket kanske skulle kunna ha givit sämre kvalité. Armeringen är utförd med det järn som fanns att tillgå vid tiden. Skicket är inte besiktigat idag utan den besiktning som är utförd av Cement och Betong Institutet är gjord I denna rapport anses skicket vara generellt relativt gott. Underhållsbehovet är störst på bockarnas övre delar, tvärbalkarna. I arbetet besiktigades 68 av 235 bockar. Undersökningen gjordes som okulär besiktning samt med prov på betong i utvalda bockar. Av de besiktigade bockarna fanns endast ett fåtal som kräver snar åtgärd. Åtgärder på bockarna tvärbalkar bör utföras löpande. Eftersom utredningen är ifrån 2001 dvs. nio år gammal, bör statusen idag vara något sämre. Skadorna skiljer mellan de olika delsektionerna, men sammantaget är åtgärdsbehovet relativt lika över hela banan. Smideskonstruktioner: Banans 12 spännstationer samt delar av byggnadernas konstruktion är utförd i smide och väderutsatt. Förutom dessa finns ett antal linbanebockar i smide samt smideskonstruktioner på betongbockar och i byggnader. Tre spännstationer reparerades samt blästrades och målades med bidrag av RAÄ under Dessa utvaldes för att skicket var sämst på dessa. Övriga spännstationer är i behov av renovering på samma sätt. 16 (27)

17 5.2. Persontrafik Sedan kalklinbanan slutade köras kommersiellt 1997 har det diskuterats om banan kan användas för persontrafik. Flera utredningar har gjorts som belyser olika frågor angående turisttrafik. Besök har även gjorts på linbanan Örträsk Mensträsk, de bevarade delarna av malmlinbanan mellan Kristineberg och Boliden. Att bygga om en sektion av banan för persontrafik bör, vid ett musealt bevarande av resterande sektioner, kunna göras med endast liten påverkan på det kulturhistoriska värdet. Ett antal tillägg och ombyggnationer kommer krävas så som ombyggnationer för körning av en bansektion separat, säkerhetsarrangemang för resenärer, på- och avstigningsbyggnader mm. Om dessa förändringar utförs på en sektion bör de övriga sektionerna med motsvarande konstruktion lämnas kvar oförändrade. Att utveckla linbanan med persontrafik kan ge positiva effekter så som ekonomi för ett långsiktigt bevarande. Vilken sträcka skulle kunna då vara ett trovärdigt alternativ att bygga om? Den mest spektakulära sträckan vore naturligtvis över Hjälmaresund, sektion 3. Denna skulle sannolikt samtidigt vara den dyraste att bygga om, ha svårast vindförhållanden och vara den svåraste att hantera när det gäller säkerhet. Den sektion som troligen är enklast att bygga om, förvalta och som skulle kunna ge en omväxlande upplevelse vid åkturen är sektion 2, Granhammar- Malmberga. Se vidare de två matriserna under KULTURHISTORISK VÄRDERING 6.1. Dokumentvärde Teknikhistoriskt värde Kalklinbanan är en god representant för ett transportsystem som under det tidiga 1900-talet var modernt, relativt enkelt och kostnadseffektivt. I Sverige fanns ett flertal industrilinbanor av olika storlek och längd. Idag finns endast, förutom kalklinbanan, delar av dessa kvar. Kalklinbanan är bevarad i sin helhet och den är mycket lite förändrad. Konstruktionen är tekniskt väl utvecklad med mekaniska lösningar och minimal elektrisk/ elektronisk styrning. Kalklinbanans fyra sektioner är i princip identiska när det gäller konstruktion. Skillnader mellan sektionerna finns främst vid ändstationerna för lastning och lossning, där korgarna vänder. Anordningarna för fyllning och lossning är teknikhistoriskt intressanta med sin till stor del mekaniska funktion och styrning. 17 (27)

18 Kalklinbanan är teknikhistoriskt intressant för: Den visar på ett transportsystem som var relativt vanligt vid Sveriges tyngre industrier men som idag i princip är helt borta. Den är mekanisk och det är enkelt att förstå dess funktion, pedagogisk. Alla förändringar på banan som gjorts under den aktiva tiden finns synliga. Detta är bl.a. ändrade korgar för ökad last och olika generationers styrsystem med mekaniska distansapparater samt senare datorstyrning. Alla delar för lastning, transport och lossning är intakta. Kalklinbanan är idag världens längsta bevarade industrilinbana. Industrihistoriskt värde Kalklinbanan är en del av ett utvecklat produktionssystem, från brottet i Forsby till cementfabriken i Köping. Detta produktionssystem är bevarat i alla delar och, förutom linbanan, fortfarande delar av en pågående verksamhet. Till brottet och linbanans mellanstationer finns bevarade personalbostäder vilka är kopplade till banan och brottet men som idag är privatägda.. Kalklinbanan illustrera på ett mycket tydligt sätt 1900-talets storskaliga industrier och de storskaliga transport- och produktionslösningar som kom till stånd: Storskalig brytning av kalk i Forsby och cementproduktion i Köping kom till stånd för att säkra svensk cementproduktion och material bl.a. till byggande av försvarsanläggningar under kriget. Kalklinbanan kom till som ett kostnadseffektivt transportsystem i konkurens med sjötransport, järnväg- och vägtransporter. Linbanan var ett beprövat och tillförlitligt transportsystem med stora initiala investeringskostnader men med relativt låga underhållskostnader. Under miljonprogrammet, , producerades stora delar av den cement som behövdes för nybyggnation i Mälardalen och Stockholmsområdet på fabriken i Köping. All kalk till detta transporterades via kalklinbanan. Byggnaderna inom produktionssystemet är till största delen byggda av material producerade inom företaget, cement från företagets cementfabrik och eternit från Invaritfabriken i Köping. Kalklinbanan är en del av cementproduktionen i Köping, detta tillsammans med kalkbrottet och arbetarbostäderna. För att bevara tydligheten och förstå den ursprungliga produktionsprocessen behövs helheten, brottet, banan, bostäderna och fabriken. 18 (27)

19 6.2. Upplevelsevärde Arkitektoniskt värde Linbanan med bockar och byggnader är en produkt av sin tid. Byggnaderna är för tiden praktiska industribyggnader i material med lång livslängd. Byggnaderna är främst uppförda i betong, stål, trä och eternit. Betongen och eterniten producerades inom den egna industrikoncernen. Miljöskapande värde Kalklinbanan är mycket miljöskapande. Linbanan skär genom olika landskap, genom skog, över Hjälmaren och vidare genom odlingslandskapet. Den ses som ett landmärke i landskapet från många vägar. Man har den i väster när man kör över Hjälmaresund, man åker under den både på E20 och med järnvägen. En stor del av invånarna i södra Sverige har en relation till linbanan, främst då genom att ha sett den i landskapet när man förflyttar sig med bil eller tåg. Identitets-, symbol- och kontinuitetsvärde Kalklinbanan har varit en del av bygden under lång tid, snart 70 år. För de flesta personerna i de kommuner som banan sträcker sig igenom har den alltid funnits. Många känner någon som jobbat i brottet, på banan eller i cementfabriken. Linbanan har idag en lång kontinuitet, även om den inte varit i drift på 13 år, och är identitetsskapande för bygden. 7. KONKLUSION 7.1. Kulturhistoriskt värde kontra bevarande För att kunna ta tillvara det industrihistoriska värdet av Kalklinbanan måste banan bevaras i sin helhet. Då stor del av värdet ligger i att den är en del av ett produktionssystem, från brott till cementproduktion kommer det industrihistoriska värdet att påverkas negativt om delar av banan rivs. Att reversibelt förändra och göra bra tillägg till banan för att kunna köra persontrafik på en sektion påverkar inte det industrihistoriska värdet negativt då linbanan kommer att vara läsbar som helhet. Dock kan det förändra upplevelsevärdet om korgarna på en sektion byts ut i sin helhet till kabiner. En lösning med både kabiner och bevarade korgar vore att föredra för förståelsen. Ur industrihistorisk synvinkel är kalklinbanan inte bara lokalt, regionalt och nationellt kulturhistoriskt intressant utan även internationellt. Det teknikhistoriska värdet ligger i förståelsen av linbanan och dess konstruktion och funktion. Att bevara en del av banan intakt körbar samt bevara lastnings och lossningsanläggningar ger förståelse för tekniken. Att göra reversibla förändringar och tillägg på banan för persontransport kan accepteras om dessa görs på ett sätt som inte påverkar förståelsen av den ursprungliga tekniken. Det vill säga 19 (27)

20 genom att göra reversibla lösningar med i första hand tillägg istället för att byta ut delar. Vissa delar kräver ombyggnad men detta kan sannolikt lösas på ett varsamt sätt. Linbanans arkitektoniska värden skulle till stor del kunna upplevas om delar av byggnationerna, så som bockar och byggnader bevarades på strategiska platser. Förståelsen om kontexten skulle dock avsevärt försämras då bockarna och byggnaderna blir solitärer i landskapet. Att förstå sammanhanget kräver då en större förförståelse. Linbanans miljöskapande värde ligger i upplevelsen av linbanan. En del av värdet kan bevaras genom att bevara strategiska byggnationer i landskapet så som bockar över Hjälmaren mm. Det miljöskapande värdet skulle kunna bevaras och utvecklas genom att linbanan körs regelbundet och då kan förstås och upplevas i landskapet. Kalklinbanan är identitetsskapande för bygderna där den löper igenom och med sin spektakuläritet symbolskapande. En rivning skulle påverka detta negativt Synnerligen märklig En i sin helhet bevarad kalklinbana med lastning i Forsby och lossning i Köping har höga kulturhistoriska värden och fyller kriterierna för att bli förklarad som byggnadsminne. Värdet är både lokalt, regionalt och nationellt då banan är den enda bevarade stora industrilinbana i funktion i landet. Industrihistoriskt är den mycket intressant som en del i en produktionsprocess och teknikhistorisk som ett komplett och fungerande exempel på ett transportsystem som var högaktuellt under det sena 1800 och tidiga 1900-talet. Kalklinbanan är även kulturhistoriskt intressant i ett internationellt industrihistoriskt perspektiv som den längsta bevarade representanten för detta transportsystem. Även andra skyddsformer så som exempelvis kulturreservat bör diskuteras. Kalklinbanan bör ha förutsättningarna för ett levande pedagogiskt kulturarv som skulle kunna skyddas och förvaltas som ett modernt kulturreservat. Frågan om kalklinbanan uppfyller kriterierna för ett industriellt världsarv bör lyftas och diskuteras. Att riva delar av linbanans sträckning och bevara en sektion skulle påverka det kulturhistoriska värdet negativt. Det industrihistoriska värdet skulle minska avsevärt då linbanan frånkopplas anledningen till att den byggdes, transport av kalksten Forsby Köping. Det teknikhistoriska värdet kan till vissa delar bevaras om den bevarade sektionen efter rivning byggs om så att den kan köras musealt. En ombyggnation till persontrafik skulle kräva för stora förändringar på den bevarade sektionen och därmed minska det teknikhistoriska värdet avsevärt. Upplevelsevärdena kommer att minska om flera av linbanans sektioner rivs. Möjligheten att se banan i landskapet minskar naturligt med rivning av bansektioner. Banan som symbol och identitetsskapare kommer att minska om bansektioner rivs. 20 (27)

21 Det teknikhistoriska värdet för en sektion av linbanan får sägas vara så stort att en byggnadsminnesförklaring kan vara aktuell om denna sektion bevaras musealt och endast får de reversibla tillägg som ombyggnationen för drift kräver. Att bevara endast en sektion måste dock ses som ett avsevärt misslyckande. Sektionen kommer att ses som tagen ur sitt sammanhang och förståelsen för historien och processen betydligt försvårad. Ett långsiktigt bevarande kommer sannolikt att försvåras Vilken sektion av banan bör bevaras vid partiell rivning? Att lyfta fram en specifik sektion framför de andra att spara vid en ev. selektiv rivning är svårt. För att förenkla och göra urvalet visuellt har vi försökt visualisera detta genom två matriser. Matriserna hanterar både kulturhistoriska värden och tekniska detaljer. Dessa tabeller med förklaring hanterar inte ev. krav för ombyggnad till persontrafik på linbanan utan endast ett musealt bevarande som byggnadsminne KULTURHISTORISKA FRÅGESTÄLLNINGAR Körbar efter rivning Högst bevarat teknikhistoriskt värde efter rivning Representativitet för banan som helhet Sektion 1 Köping - Granhammar Nej Ombyggnad av 1 Sektion 2 Granhammar - Malmberga Nej Ombyggnad av station 2 stationer + Lossning + Verkstad och lager +Driftsstyrning + Lossning + Cementfabrik + Mittstation med verkstad Sektion 3 Malmberga - Knotberget Nej Ombyggnad av 2 stationer + Verkstad och lager + Driftsstyrning + Mittstation med verkstad Sektion 4 Knotberget - Forsby Nej Ombyggnad av 1 station + Lastning +Korgverkstad + Korguppsamling + Lastning + Korgverkstad Representera flera teknikhistoriska. aspekter + Lossning + Finkross + Mittstation med verkstad. + Pedagogiska möjligheter med mycket samlat + Mittstation med verkstad. + Pedagogiska möjligheter med mycket samlat + Hjälmaresund. + Lastning + Korgverkstad + Korguppsamling + Topografi med höjdförändringar och stup. + Pedagogiska möjligheter 21 (27)

22 Spektakuläritet, visualitet, påtaglighet Berör båda länen + Fabriken + E20 + Järnväg Endast denna sektion. + Hjälmaresund + Brottet Efter en rivning av en eller flera sektioner kommer inte linbanan med nuvarande utförande kunna köras. Detta då korgarna inte kommer att kunna vända i en eller båda ändarna av sektionen, beroende på vald sektion att bevara. Om rivning utförs kommer bevarade delar att behöva byggas om för funktion. Linbanan består av fyra i princip identiska sektioner med egen drivning. De tekniska detaljer som inte finns på alla delar är främst mekanik för lastning, lossning och uppsamlingsplats för korgar samt banstyrning och verkstäder. Det finns ingen sektion som innefattar alla delar utan valet måste göras genom en gemensam värdering. Representativitet för banan som helhet har i viss mån alla sektioner då det gäller teknikhistoria. Även här finns vissa delar av banans funktioner endast på vissa sektioner. Ingen sektion innefattar alla delar och funktioner. Spektakuläritet, visualitet och påtaglighet är upplevelsevärden som är störst på de sektioner av bana som syns från vägar och järnvägar samt i anslutning till lastning och lossning. För de flesta är nog upplevelsen vid Hjälmaresund, sektion 3, och vid E 20, sektion 1, de mest uppenbara. Endast sektion 2 mellan Granhammar och Malmberga berör båda Västmanlands län och Södermanlands län TEKNISKA FRÅGESTÄLLNINGAR Placering på Nordkalks driftsenhet. Servicevänlighet Sektion 1 Köping - Granhammar - Stationen inne på fabriksområdet. + Låga stolpar. - Åkermark med få servicevägar. Sektion 2 Granhammar - Malmberga + Troligen industriellt mindre intressant mark. + Låga stolpar + Bra servicevägar + Serviceverks. Sektion 3 Malmberga - Knotberget + Troligen industriellt mindre intressant mark. - Höga master. - Stup - Hjälmaren + Serviceverks. Sektion 4 Knotberget - Forsby - Stationen inne på kalkbrottets område. - Höga master - Topografi med berg och stup. 22 (27)

23 Styrningen av banan är i Malmberga - Ny styrning måste installeras + Styrning i anslutning till sektionen Ålder draglina Kort sektion, draglina från sektion 3 och 4 kan användas. Skarvar på bärlina Spännstationer och vägskydd Lastsida-17 st Tomsida -40 st + 1 st vägskydd över järnvägen renoverat. - 4 st vägskydd orenoverade. - 3 st spännstationer orenoverade. Lastsida-22 st Tomsida -40 st +1 st vägskydd renoverat. + 2 st renoverade spännstationer. - 1 st orenoverad spännstation. + Styrning i anslutning till sektionen relativt ny draglina Lastsida-20 st Tomsida -29 st + 2 st vägskydd renoverade. + 1 renoverad spännstation. - 1 st orenoverat vägskydd. - 2 st orenoverade spännstationer. - Ny styrning måste installeras relativt ny draglina Lastsida-35 st Tomsida -46 st - 1 orenoverat vägskydd. - 3 orenoverade spännstationer. När de gäller fastigheter och ägande kommer Nordkalk i överskådlig framtid att driva verksamhet både i Forsby och Köping. Detta gör att dessa två sektioner, 1 och 4, för drift behöver tillgång till Nordkalks mark. Marken vid mellanstationerna i Knotberget, Malmberga och Granhammar är sannolikt inte intressanta för Nordkalk. Servicevänligheten på de olika bansektionerna är avsevärt olika. Den enda sektionen som har rimligt enkel åtkomlighet är sektion 2 mellan Granhammar och Malmberga. De övriga sektionerna är mindre servicevänliga pga. avsaknad av vägar, sektion 1, höga master och sjön Hjälmaren, sektion 3, samt svår terräng med stup samt höga master på sektion 4. Styrningen av linbanan finns i banans mittstation, Malmberga. Vid bevarande av sektion 1 alt. 4 måste styrningen av banan flyttas. Draglinans ålder är på sektion 1 och 2 hög medan den på sektion 3 och 4 är rimligt låg med tanke på att driften lades ner Om sektion 2 bevaras kan draglina från sektion 3 alt. 4 återanvändas då dessa sektioner är längre, se bilaga. Bärlinan har relativt många skarvar på alla sektioner. Man har försökt att minimera skarvar på lastsidan, alltså den bärlina som bär de fulla korgarna från Forsby till Köping. 23 (27)

24 Under gjordes ett antal större underhållsåtgärder med blästring och målning av spännstationer och vägskydd. Detta bekostades till största delen med statliga medel. De spännstationer som gjordes i ordning var de i sämst skick. Den sträcka som fick flest renoverade spännstationer är sektion 2 där endast en är kvar att renovera REKOMENDERAD SEKTION FÖR BEVARANDE Det går svårligen att peka ut en sektion som har högt kulturhistoriskt värde, uppfyller de efterfrågade kriterierna och samtidigt är tekniskt enkel att bevara och sköta. Av kulturhistoriska skäl skulle bör sektion 3 mellan Malmberga och Knotberget övervägas. Denna sektion har varken lastning eller lossning och går inte heller genom båda länen. Sektionen är mycket visuell då den går över Hjälmaresund. Tekniskt överbryggar sektionen höga höjder och svår terräng. Av tekniska och skötselskäl skulle vi förespråka sektion 2 mellan Granhammar och Malmberga. Stora vårdinsatser är utförda, verkstaden är i anslutning till Malmberga stationen och det går att nå bana och stationer relativt lätt. Om sektionen skall gå över båda länen blir valet per automatik sektion 2, Granhammar- Malmberga Kompletteringar av stationer som krävs vid partiell rivning. På den bevarade sektionen av linbanan kommer alla funktioner för driften av linbanan behöva finnas. Beroende på val av sektion krävs komplettering av olika saker. Som exempel behövs: Förändringar av korgbanor i mellanstationer för återgång av korgar. Korgarna löper idag vidare till nästa sektion i mellanstationerna. Motsvarande banor likt ändstationerna måste nyproduceras/ återanvändas. Möjlighet att växla av korgar från linan till uppsamlingsbanor finns idag endast i Forsby. Möjlighet till service på korgar måste även det finnas. Möjlighet till banservice. Verkstad och förråd finns idag i Malmberga vid sektion 2 och 3. Möjlighet till styrning av sektionen. Styrning av banan sköts idag från Malmberga vid sektion 2 och (27)

25 8. KÄLLOR 8.1. Informanter Ellner Anders, fd. Linbanechef Kallerfors K-G, Fd arbetare i brottet styrelsemedlem i Kalklinbanans vänner. Carlsson, Ingvar, Fd arbetare i brottet mm, styrelsemedlem i Kalklinbanans vänner. Götzlinger Anna, Eskilstuna museum Tryckta källor Linbanor, AB Nordströms linbanor Stockholm, reklamskrift 1944 Schneigert Zbigniew, Aerial ropeways and furnicular railways, Pergamon press Stymne Per, Linbanan 2001, Sörmlandsbygden, Södermanlands hembygdsförbunds årsbok Andra skriftliga källor Kalklinbana Forsby Köping, Slutrapport av Kalklinbaneprojektet , Anders Johansson och Anna Götzlinger. Linbanan Forsby Köping, En transportled för Kalksten , Per Stymne. I väntan på nya uppgifter, Artikel i Tidevarv 5/99, Jan Svensson Att bevara och förvalta en linbana ett industrihistoriskt äventyr. Artikel i Kulturmiljövård 2: Internet Wikipedia, Nordströms linbanor Wikipedia, Aerial tramways, ropeways, bi-cabel ropeways. Wikipedia, linbanan Mariguita-Manizales, comilog, Asmara-Massawa cabelway Övrigt Filmer: Världens längsta linbana, om Boliden Kristineberg, Linbanan Forsby Köping, Reklamfilm för Nordströms linbanor (27)

LINBANAN FORSBY-KÖPING

LINBANAN FORSBY-KÖPING LINBANAN FORSBY-KÖPING En transportled för kalksten 1941-1997 Per Stymne Industriminnen i Norden 1997-05-16 1 (20) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning 2. Metod 3. 2. Bakgrund och bygge 3.1 Förutsättningar

Läs mer

Rysskranen. Åkers sjö, Trollhättan. Kulturhistorisk värdering och åtgärdsplan April 2015. Hans Hellman, antikvarie. Västarvet/kulturmiljö

Rysskranen. Åkers sjö, Trollhättan. Kulturhistorisk värdering och åtgärdsplan April 2015. Hans Hellman, antikvarie. Västarvet/kulturmiljö Rysskranen Åkers sjö, Trollhättan Kulturhistorisk värdering och åtgärdsplan April 2015 Hans Hellman, antikvarie. Västarvet/kulturmiljö Kulturhistorisk värdering/karaktärisering Bakgrund Kranar har genom

Läs mer

Optimering av NCCs klippstation för armeringsjärn

Optimering av NCCs klippstation för armeringsjärn Optimering av NCCs klippstation för armeringsjärn Sammanfattning I det här arbetet har vi försökt ta reda på optimal placering av en klippningsstation av armeringsjärn för NCCs räkning. Vi har optimerat

Läs mer

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat.

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. AP&T CUSTOMER SERVICE Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. Börjar din gamla press eller produktionslinje att tappa stinget, kan det vara dags att fundera på en

Läs mer

POÄNGKRITERIER FÖR BEDÖMNING AV KYRKOANTIKVARISK ERSÄTTNING

POÄNGKRITERIER FÖR BEDÖMNING AV KYRKOANTIKVARISK ERSÄTTNING POÄNGKRITERIER FÖR BEDÖMNING AV KYRKOANTIKVARISK ERSÄTTNING - ett försök till rättvis bedömning - Fil.dr Joakim Hansson Högskolan på Gotland Länsstyrelsen Gotlands län - Svenska kyrkans fastighetsdagar

Läs mer

Strömsholms kanal. Tryckning av elkabel under kanal. Antikvarisk kontroll. Strömsholm 8:44 Säby socken Hallstahammars kommun Västmanlands län

Strömsholms kanal. Tryckning av elkabel under kanal. Antikvarisk kontroll. Strömsholm 8:44 Säby socken Hallstahammars kommun Västmanlands län Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:68 Strömsholms kanal Tryckning av elkabel under kanal Antikvarisk kontroll Strömsholm 8:44 Säby socken Hallstahammars kommun Västmanlands län Boel Melin Strömsholms

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Riksintresse för kulturmiljövården. Hjälmare kanal (D8) KUNSKAPSUNDERLAG 2014 (2014-11-18)

Riksintresse för kulturmiljövården. Hjälmare kanal (D8) KUNSKAPSUNDERLAG 2014 (2014-11-18) Riksintresse för kulturmiljövården Hjälmare kanal (D8) Sluss och ekplantering vid Notholmen, foto KBT KUNSKAPSUNDERLAG 2014 (2014-11-18) Värden Kunskapsvärde: Kanalen vittnar om betydelsen av att binda

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 )

2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 ) 2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 ) 2014-01-01 2 (6) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

blir modernt spannmålslager

blir modernt spannmålslager blir modernt spannmålslager Det finns många dåliga och outnyttjade gårdar. Genom att bygga kan de bli till effektiva och i stället för att enbart vara en belastning ge en ny intäkt till rantbruket. - Forts

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

UPP&NER HISSAR STAVDAL.SE

UPP&NER HISSAR STAVDAL.SE UPP &NER HISSAR HISSAR FÖR ALLA BEHOV Bygghissar används i första hand för att transportera två olika saker material och personal. Valet av bygghiss är på många sätt en säkerhetsoch arbetsmiljöfråga. Att

Läs mer

Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län (TRV 2013/66625).

Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län (TRV 2013/66625). 1(5) Trafikverket Ärendemottagningen Fredrik Brokvist, Söp Box 810 78128 Borlänge Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län

Läs mer

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner.

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner. Tips och råd om mottagnings förhållanden till ett förråd/ en silo Det finns flera leverantörer och modeller av pellets förråd och pellets silo på marknaden. Undersök i första hand om det finns något som

Läs mer

P E T T E R S C H W E N S A S K W Ä R N

P E T T E R S C H W E N S A S K W Ä R N Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt P E T T E R S C H W E N S A S K W Ä R N Upprustning av väderkvarnen på Lilla Askerön 2:6 Valla socken, Tjörns kommun B O H U S L Ä N S M U S E

Läs mer

Vad är värdefullt i kulturmiljöerna och för vilka är de värdefulla?

Vad är värdefullt i kulturmiljöerna och för vilka är de värdefulla? Vad är värdefullt i kulturmiljöerna och för vilka är de värdefulla? Kulturmiljövård och kulturminnesvård Kulturmiljöer utgör av människan påverkade miljöer. I kulturlandskapet ser vi detta som spår av

Läs mer

PLANER OCH BOSTADSBRIST ANTAGNA DETALJPLANER I BOSTADSBRISTENS SVERIGE

PLANER OCH BOSTADSBRIST ANTAGNA DETALJPLANER I BOSTADSBRISTENS SVERIGE PLANER OCH BOSTADSBRIST ANTAGNA DETALJPLANER I BOSTADSBRISTENS SVERIGE INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Sverige har enligt alla bedömare bostadsbrist idag. Det innebär en stor ekonomisk och social kostnad

Läs mer

Träskö Wäderqvarn. Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:36

Träskö Wäderqvarn. Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:36 Träskö Wäderqvarn Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland Gunilla Nilsson Rapport 2009:36 2 Träskö Wäderqvarn Antikvarisk medverkan vid restaurering,

Läs mer

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation Britt-Marie Lennartsson DOKUMENTATION INFÖR RIVNING Östertull, Lagaholm 2:8, Laholms stadsförsamling, Laholms kommun 2013:38 Dokumentation inför rivning, uthus

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

ÅLR 2011/2412. Arbeten utförda på byggnaderna på landskapets naturreservat år 2009-2010

ÅLR 2011/2412. Arbeten utförda på byggnaderna på landskapets naturreservat år 2009-2010 ÅLR 2011/2412 Arbeten utförda på byggnaderna på landskapets naturreservat år 2009-2010 Miljöbyrån 2010 Ålands naturreservat inrättas och förvaltas av miljöbyrån vid Ålands landskapsregering. På främst

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare)

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) PM Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län.

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2008:B32 Norrmanska gården - rivning och nybyggnation av bardisk m m Antikvarisk kontroll Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län Norrmanska gården

Läs mer

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Linköpings kommun, Östergötlands län PM Byggnadsverk, 2017-11-01 Trafikverket Postadress: Box 1140 631 80 Eskilstuna E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Värdering, ändring och energieffektivisering Växjö 19 mars 2013 Tomas Örn Kulturmiljö [fysisk] miljö som påverkats och formats av mänsklig aktivitet och som därigenom

Läs mer

Utvärdering av K-märkta fartyg

Utvärdering av K-märkta fartyg Sjöhistoriska museet Kulturarvsenheten RAPPORT Datum Utvärdering av K-märkta fartyg 1. Fartygets namn och signal Fritextsvaren är här med självklarhet olika för alla de fartyg som skickat in enkätsvaren.

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten Ett gigantiskt innanhav 5 648 kvadratkilometer 480 mil strand En tredjedel av allt sötvatten i landet 35 fiskarter 22 000 öar, kobbar och skär 106 meter

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp, Varbergs kommun 2015:22 OMSLAG Vass till tak på Gården

Läs mer

Remiss - vård och underhållsplan för Krusenstiernska

Remiss - vård och underhållsplan för Krusenstiernska TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger 2018-01-22 SFN 2017/0342 Gunilla Svensson Servicenämnden Remiss - vård och underhållsplan för Krusenstiernska gårdens trädgård Förslag

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN Q: Varför vill SMA bryta kalksten i Klinte? A: Gotländsk kalksten är unik i Sverige. Den är så ren och av sådan kvalitet som till exempel stål- och pappersindustri behöver

Läs mer

Serviceteam. all about handling

Serviceteam. all about handling Serviceteam all about handling Munck Cranes AB Företaget säljer idag lyftutrustning till över 70 länder. Utrustningen användes till många olika applikationer inom industri, fiskeri samt varv, process och

Läs mer

Uppdrag Uppdaterad 2015-12-21. År ID LKU 2015 ID LKU. Motala verkstad Byggnadsminnesutredning Länsstyrelsen i Östergötlands län

Uppdrag Uppdaterad 2015-12-21. År ID LKU 2015 ID LKU. Motala verkstad Byggnadsminnesutredning Länsstyrelsen i Östergötlands län Uppdrag Uppdaterad 2015-12-21 Motala verkstad Byggnadsminnesutredning Länsstyrelsen i Östergötlands län Vattenanknutna kulturmiljöer i Eskilstunaån Industrihistorisk och arkeologisk inventering Eskilstuna

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

SÄCKTRANSPORT. Transport av säckar på banor.

SÄCKTRANSPORT. Transport av säckar på banor. Transport av säckar på banor. Olika varianter av transportsystem finns för fyllda säckar. Rull- och kedjebana är aktuellt vid pallhantering. En smidig lösning av logistiken vid pallhantering är att förse

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200

K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200 K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200 Rundballshacare och utfodringsmaskin Marknadens mest kompletta program www.tks-as.no Stationär På hjul Opphängd i skenor Magasin K2 COMBICUTTER Arbetsbesparande, beprövad

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

2012-10-01. Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292

2012-10-01. Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292 2012-10-01 Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST Lidingö stad Stockholmsvägen 50 08-731 30 00 vx lidingo.stad@lidingo.se Stadshuset FAX INTERNET 181 82 Lidingö

Läs mer

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården Bad Boy MTV Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården 5 starka skäl för Bad Boy Marknadens starkaste stål i svetsad konstruktion 4-punkts fjädring och stelbakaxel Rå motorstyrka el eller bensin Körkomfort

Läs mer

Hissar & rulltrappor för alla miljöer.

Hissar & rulltrappor för alla miljöer. Hissar & rulltrappor för alla miljöer. Bostäder. Kontor. Butiker. Lager. Industrier. Skolor. Sjukhus. www.alt.se 0472-390 700 Svenskproducerade hissar från Småland Energiklass A på alla våra hissar Tillgänglighetsanpassat

Läs mer

Var rädd om ryggen! Röj snö med en

Var rädd om ryggen! Röj snö med en Var rädd om ryggen! Röj snö med en snöslunga Kan det verkligen vara skojigt att skotta snö? Ja, absolut! I varje fall om du har investerat i en snöslunga. Sådana finns i många prisklasser från ett par

Läs mer

ÖDEVATA Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Vissefjärda socken 1 Ödevata

ÖDEVATA Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Vissefjärda socken 1 Ödevata ÖDEVATA Klass 3 Skogslandets jordbruk: Äldre odlingsspår som rösen och murar. Institutionsmiljö. Skogen som resurs: Spår efter äldre verksamheter som stensträngar, kanaler, kvarnplats. Skogsarbete var

Läs mer

Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun

Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun Täby 6 september 2013 Dan Larsson Byggnadshistoriker JL Projekt AB Disavägen 16 187 70 Täby 1 Innehåll

Läs mer

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Säkra hjul räddar liv För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Ett löst hjul äventyrar säkerheten på vägen. Hjulmuttrar lossnar under körning Denna sanning kan leda till att ett hjul faller av, vilket

Läs mer

Luftförvärmaren 1900-talets bästa eller sämsta uppfinning?

Luftförvärmaren 1900-talets bästa eller sämsta uppfinning? Luftförvärmaren 1900-talets bästa eller sämsta uppfinning? Bild tagen av Lukas Ström Rickard Johannson, TE14A Gruppmedlemmar: Rasmus Rynell, Lukas Ström & Niklas Ljusberg.W Om man skulle säga att det finns

Läs mer

168 Schedewij, Flens kommun Orangeriet Kaster Sadeltaksväxthus

168 Schedewij, Flens kommun Orangeriet Kaster Sadeltaksväxthus 168 Schedewij, Flens kommun orangeriet vid schedewij sett från söder. Schedewij skedevi 1:5, forssa socken, flens kommun. Vid Schedewij finns ett 1800-talsorangeri med ett garage tillbyggt på baksidan.

Läs mer

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Foto: Bengt A. Lundberg (1, 4, 8), Pål-Nils Nilsson (10), Rikard Sohlenius (11), Roger Blent

Läs mer

Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet?

Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet? Hej! Vi tackar för era översända frågor och har gjort vårt bästa för att besvara dem så tydligt vi kan. Hör gärna av er om ni vill ha kompletteringar eller vill veta mer. Följande frågor skulle vi vilja

Läs mer

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan 2017-08-30 1 av 10 Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan Korta beskrivningar, nyttor, längder, kostnader och restider för Nya Ostkustbanans etapper utifrån Trafikverkets utredningsmaterial - samrådshandlingar

Läs mer

Svenska. Arbetsplattformar. Föregångaren - 125 Allt i ett - 135 Solid och stabil - 160. Member of AVANT Group

Svenska. Arbetsplattformar. Föregångaren - 125 Allt i ett - 135 Solid och stabil - 160. Member of AVANT Group Svenska Arbetsplattformar Föregångaren - 125 Allt i ett - 135 Solid och stabil - 160 Member of AVANT Group Leguan arbetsplattformar är konstruerade för tunga professionella jobb och för uthyrning. Det

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Stomutredning för påbyggnad

Stomutredning för påbyggnad Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 Danska vägen/ingeborgsgatan, Göteborg 2017-03-22 Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 2017-03-22 Beställare: Jan Håkansson Byggplanering

Läs mer

ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR. www.demex.se

ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR. www.demex.se ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR www.demex.se ISO-omfånget på takskjutportarna är resultatet av den mest moderna design och tillverkningsteknik som för närvarande finns tillgänglig. Dessa dörrar är robusta

Läs mer

Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd.

Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd. 122 Hånö säteri, Nyköpings kommun växthuset sett från sydväst. Hånö hånö säteri 1:14, bälinge socken, nyköpings kommun. Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd. Miljö

Läs mer

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Förstudie kring energieffektiviteten hos hydraul- respektive eldrifter i sågverksindustrin. Björn Lindgren Mönestam, Johannes Boo, Jonas Larsson Sammanfattning: Projektet

Läs mer

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Skala 1:8000 Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast

Läs mer

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan Handläggare Patrik Jargenius Tel +46 10 505 36 01 Mobil +46 722 12 46 08 E-post patrik.jargenius@afconsult.com Mottagare Duvnäs Fastighets AB Magnus Birke Box 7299 103 90 STOCKHOLM Datum 2018-02-22 Projekt-ID

Läs mer

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626.

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Sammanfattning: Förslaget till nationell plan är väl

Läs mer

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002 Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 22 Vid konferensen VIND-22 i Malmö 6-7 november, 22 presenterade Julija Sveca resultatet av en studie om konsekvenserna

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Skala 1:2 000 KLASATORPET Förslag Klass 1 Skogslandets jordbruk: Torpmiljö med koppling till prästgården, idag med ålderdomliga byggnader och bevarad linugn (stensatt grop) Berättelserna: Kopplingen till

Läs mer

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen Sida 1 (9) 2018-11-26 Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen 1. Vad är ett masslogistikcenter? Masslogistikcenter är ett logistikcenter för sortering av rena och förorenade schaktmassor. Verksamheten

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Smedja och jordkällare i Österbo

Smedja och jordkällare i Österbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B12 Smedja och jordkällare i Österbo Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Utvald miljö Antikvarisk medverkan Möklinta-Österbo

Läs mer

UNIMOG. Ett multiverktyg på fyra hjul

UNIMOG. Ett multiverktyg på fyra hjul UNIMOG Ett multiverktyg på fyra hjul 1 Den som kallar en Unimog för lastbil har inte riktigt fattat. Visst kan du lägga ett antal ton grus på flaket på en Unimog. Och visst är den registrerad som lastbil,

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

Document. Rev/ Date. Saknas alternativa platser i / runt Filipstad som erbjuder vackra och lugna omgivningar?

Document. Rev/ Date. Saknas alternativa platser i / runt Filipstad som erbjuder vackra och lugna omgivningar? Document Page Synpunkter planförslag 2017-249 2 (28) Rev/ Date Rev 0. 2018-06-20. Genomförs bygget blir kvarteret aldrig sig mera likt igen, och vi undrar, har man ställt sig nedan frågor: - Är det troligt

Läs mer

Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad.

Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad. Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad. I Sverige produceras årligen cirka fem miljoner kubik meter betong.

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området?

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området? Dokumentnamn Minnesanteckning Datum Diarienummer 2015-18-12 KS 2014/155 1(5) Adress - Minnesanteckningar från samrådsmöte ang. DP 537 Karlholms strand Närvarande från kommunen: Jonas Nyberg (ordf. Utskottet

Läs mer

Stationer för realistisk trafik, anpassade för moduler

Stationer för realistisk trafik, anpassade för moduler Stationer för realistisk trafik, anpassade för moduler av Lars Ljungberg Kapitel 1 Begrepp För att alla skall veta vad jag menar så följer en begreppsförklaring sett ur min synvinkel. Detta innebär att

Läs mer

Lyft och Belastningsskador - förekomst, orsaker och hjälpmedel

Lyft och Belastningsskador - förekomst, orsaker och hjälpmedel Lyft och Belastningsskador - förekomst, orsaker och hjälpmedel Instrument och steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter, 300 YH p, 2011 Författare: Emmelie Bjurhede Handledare: Maria Hansby Sammanfattning

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet

3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet Objektnr 85544655 Kalkyl-PM Datum: 2008-08-22 Beteckning: Version 1 1. Bakgrund Väg 2183 ingår i det lokala vägnätet och går mellan Ed och Nössemark i Dals Eds kommun, Västra Götaland. Vägen utgör enda

Läs mer

Forshammars Bergverk, malverk I o. II

Forshammars Bergverk, malverk I o. II Forshammars Bergverk, malverk I o. II Fönster- och takarbeten, 2001 Tak- och måleriarbeten, 2002 Ramsbergs sn, Lindesbergs kn, Västmanland Kulturmiljövård Linda Gustafsson 2006 Antikvarisk rapport Beskrivning

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan)

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan) 17 Järnvägsområdet Omfattning Bangårdsområdet från Älbergsvägens viadukt till stationsområdet söder om järnvägen samt till Brunnskullsövergången på den norra sidan. Den stora bangården fick sin nuvarande

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

Projektinformation. Projekt Multiskidbana Orsa Grönklitt. Hans Stjernqvist

Projektinformation. Projekt Multiskidbana Orsa Grönklitt. Hans Stjernqvist Projektinformation Projekt Multiskidbana Orsa Grönklitt Hans Stjernqvist 2019-03-27 SAMMANFATTNING Projekt Multiskidbana i Orsa Grönklitt är ett projekt som till största delen är designad utifrån behoven

Läs mer

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Håkan Nilsson Kalmar läns museum Rapport 2007 Sammanfattning Denna kulturhistoriska utredning av ett område,

Läs mer

nederbörd. av dessa. punkter de olika

nederbörd. av dessa. punkter de olika Fairwayrenovering på Inledning När vi på Kungl. Drottningholms Golfklubb, efter ännu en tung vår med mycket skador på framförallt greenerna, bestämde vi oss för att något måste göras. Det diskuterades

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare.

Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare. Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare. Limträ. Styrka, formstabilitet och skönhet. Limträ är ett byggmaterial som skapar möjligheter. Både för professionella yrkesmän och hemmabyggare med visioner om

Läs mer

Instruktioner för framkomlighet och säkerhet

Instruktioner för framkomlighet och säkerhet Instruktioner för framkomlighet och säkerhet Special Generella krav Kraven bygger på en kombination på max 25,25 m Minimum krav på anläggningsväg är att den tål 10-tons axeltryck Om backningsmanöver krävs,

Läs mer

Samråd Depå Bålsta, Håbo kommun ÖPPET HUS. Fakta om Cementa Cementa AB. HeidelbergCement i världen

Samråd Depå Bålsta, Håbo kommun ÖPPET HUS. Fakta om Cementa Cementa AB. HeidelbergCement i världen Depå Bålsta, Håbo kommun ÖPPET HUS 2015-06-10 Cementa AB HeidelbergCement i världen Nummer ett inom ballast Nummer tre inom cement Nummer tre inom fabrikstillverkad betong Fakta om Cementa Cementa är ett

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne Britt-Marie Lennartsson RENOVERING AV FASAD Lindhovs kungsgård, Lindhov 1:1,Lindberga socken, Varbergs kommun 2014:22 OMSLAGSBILD K 2014-72 FOTO

Läs mer