Barbro Olsson Stadshuset, rum 601

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2007-11-28. Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se. Stadshuset, rum 601"

Transkript

1 KALLELSE 1(1) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Barbro Olsson Er Referens Vår Referens Kallelse och föredragningslista till Miljönämndens sammanträde Obs! Torsdagen den 6 december 2007, kl Stadshuset, rum 601 Grupperna träffas kl Treklövern, i rum 601 Obs! Oppositionen Sv, i "R ö d a r u m m e t" Sd-gruppen, i rum 520 Pressinformation fredagen den 7 december 2007 kl A. FORMALIA Au:s förslag till beslut 1. Upprop 2. Dagordningen fastställes 3. Val av justeringsman Kenn Henri Nilsson (s), Ronnie Persson (fp) 4. Val av justeringsdag Torsdagen den 13 dec. kl B. MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDD 5. Auktorisation Skafa Enligt förslag 6. Förbud att hantera avfall Saxtorp 11:39 Enligt förslag 7. Öka kommunikationen med medborgarna - Motion Enligt förslag 8. Bevara Landskronas fördelar motion 9. Reglemente för intern kontroll Enligt förslag 10. Miljöpolicy mål Målstyrning och internkontroll Enligt förslag 12. Verksamhetsplan 13. Vens Golfbana överklagande 14. Sammanträdesdagar 15. Rapport: Luftrapport sommaren Anmälningar 17. Ev. övrigt Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\ADMIN\Föredragningslista mn 2007.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 13:17:

2 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(2) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Rose-Marie Stigsdotter Miljönämnden Landskrona kommun Er Referens Vår Referens Yttrande till länsstyrelsen angående Skafa Bilskrot AB gällande auktorisation som bilskrotare Länsstyrelsen, förvaltningsavdelningen har skickat remiss till kommunen och miljönämnden angående Skafa Bilskrot AB:s ansökan om auktorisation som bilskrotare på fastigheten Syret 15, Landskrona kommun på grund av ombildning från enskild firma till aktiebolag. Kommunstyrelsen har överlämnat ärendet för handläggning till miljönämnden. Förslag till beslut Miljönämnden tillstyrker Skafa Bilskrot AB:s auktorisation som bilskrotare på fastigheten Syret 15, under förutsättning att åtgärder vidtas, i enlighet med miljönämndens föreläggande, daterat Skafa Bilskrot har påbörjat att vidta åtgärder efter inspektionen och efter att de har erhållit underrättelsen om föreläggande från nämnden. Motivering Miljönämnden har varit på inspektion hos Skafa Bilskrot AB och har då konstaterat ett antal brister i verksamheten som nämnden har förelagt verksamhetsutövaren att åtgärda inom en viss tid. Underrättelse om föreläggande har kommunicerats med Skafa Bilskrot som har inkommit med ett antal synpunkter och även kompletteringar bl a dokumentation för verksamhetsåret 2006 och förklaring till varför fler än 100 skrotbilar förvarades samtidigt på fastigheten. Förklaringen till varför det är fler än 100 skrotbilar är enligt Skafa Bilskrot att de handlat i tron att de bilar som väntar på att bli hämtade av Stena inte ingår i den sammanräknade volymen. Stena kräver enligt Skafa Bilskrot minst 35 bilar för att komma och hämta. Skafa anser att det är fel att de bara får ha bilar på gården om de har tillstånd till 100 och att de inte kan få lönsamhet i den volymen. Skafa Bilskrot föreslår själva att ett alternativ är att söka tillstånd för samtidig förvaring av 150 skrotbilar istället. Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\MIL_KEM\C-företag\SKAFA yttrande till lsts.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 13:19:

3 2(2) I övrigt har Skafa Bilskrot påbörjat att vidta åtgärder för övriga punkter i föreläggandet och har visat att de har för avsikt att åtgärda samtliga punkter. Miljönämnden har efter att inkomna synpunkter från Skafa Bilskrot, förelagt Skafa, Bilskrot den 22 november 2007, att vidta följande åtgärder på fastigheten Syret 15, Landskrona kommun: 1. Ställa de skrotbilar som inte tömts på miljöfarliga vätskor på därför avsedd yta med tätgjord ytbeläggning. 2. Samtidigt förvara högst 100 skrotbilar på fastigheten alternativt att till länsstyrelsen, i ansökan om auktorisation, ansöka om att samtidigt förvara flera skrotbilar på fastigheten 3. Tillse att allmänheten inte har tillträde till den del där skrotbilar staplas på höjden. 4. Anlita företag för att dimensionera och anlägga en hårdjord yta med tät ytbeläggning och anordna utrustning för omhändertagande av dagvatten genom slam- och oljeavskiljning för att lasta av bilar på och förvara bilar på utomhus. 5. Ansluta samtliga dagvattenbrunnar på innergården till slam- och oljeavskiljaren som ska anordnas till den hårdgjorda ytan. 6. Anlita miljökonsultföretag för att göra riskanalys och upprätta dokumenterad egenkontroll enligt egenkontrollförordningen (riskanalys, miljöansvarsfördelning, rutiner för kontroll och larm, inklusive rutiner för olyckstillfällen i samband med avlastning av skrotbilar och rutiner för att kontrollera att inget spill finns där farligt avfall förvaras) och inkomma med egenkontrollen till miljönämnden. 7. Byta ut det rostiga oljefatet för spillolja efter att farligt avfall har hämtats. 8. Samla upp absorberingsmedel direkt efter användning och lägga i separat, sluten behållare för hämtning av farligt avfall. Punkt 1-3 skall utföras snarast dock senast 1 januari Punkt 4-5 skall utföras snarast dock senast 31 mars Punkt 6 skall utföras snarast dock senast 31 maj Punkt 7 skall utföras snarast dock senast nästa hämtningstillfälle för farligt avfall. Punkt 8 skall utföras snarast dock senast 2 veckor efter beslut har mottagits. Högni Hansson miljöchef Rose-Marie Stigsdotter miljöinspektör

4 FÖRSLAG TILL BESLUT 1(2) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Emilie Jönsson Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Överklagande av länsstyrelsens beslut angående deponering på fastigheten Saxtorp 11:39, Miljönämnden har genom beslut den 1 februari 2007 med stöd av 26 kap. 9 och 14 miljöbalken förbjudit N N att lägga upp eller hantera avfall på fastigheten Saxtorp 11:39. Föreläggandet har av N N överklagats till länsstyrelsen som i beslut den 12 november 2007 har upphävt miljönämndens beslut. Miljöförvaltningen har i avvaktan på miljönämndens beslut överklagat länsstyrelsens beslut till miljödomstolen. Förslag till beslut Miljönämnden beslutar att överklaga länsstyrelsens beslut och yrkar att miljödomstolen upphäver länsstyrelsens beslut och fastställer nämndens beslut. Motivering Miljöförvaltningen har vid inspektioner på plats för avfallsuppläggningen på Saxtorp 11:39 konstaterat att det avfall som har lagts upp inte är inert avfall. Bland avfallet har påträffats kabelrester, plast, frigolitmaterial och flytande löst avfall. Det har bara kunnat konstateras vilket icke inert avfall som finns i ytskiktet av det upplagda avfallet. Påträffandet av icke inert avfall i ytskiktet innebär att det inte går att utesluta att sådant avfall även kan förekomma i övriga delar av det upplagda avfallet. Det går heller inte att utesluta att det i de övriga delarna av det upplagda avfallet kan förekomma annat icke inert avfall som kan medföra risk för skador på mark och grundvatten. Det går inte heller att avgöra i vilken omfattning som mark och grundvatten kan skadas förrän avfallet har kontrollerats. Enligt bevisbörderegeln 2:1 i miljöbalken åligger det den som vidtar en åtgärd att visa att åtgärden inte medför andra miljörisker än vad den avsedda åtgärden kan åstadkomma. I detta fall har fastighetsägaren inte på ett godtagbart sätt Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se S:\gemensam\WORD\MIL_KEM\överklagan till MÖD Saxtorp11-39 hemsidan.doc Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 13:20:

5 2(2) visat att miljöskadligt avfall inte även kan förekomma i de undre delarna av avfallet. Syftet med miljönämnden beslut att förbjuda fortsatt uppläggning och hantering av avfall på fastigheten har därför primärt varit att förhindra risken att ytterligare miljöskadligt avfall tillförs fastigheten samtidigt som ytterligare tillförsel av avfall skulle försvåra en eventuell sanering av som lagts upp. Vid de samråd som miljönämnden har haft med fastighetsägaren har han uppgett att han inte haft möjlighet att ha full kontroll över vilka avfallsmassor som tillförts fastigheten. Med hänsyn till att det icke inerta avfall som miljöförvaltningen påträffat låg väl synligt i ytskiktet av upplagt avfall, kan det ifrågasättas om fastighetsägaren hade någon som helst kontroll över det avfall som tillfördes fastigheten. Risken är därmed uppenbar att icke inert avfall och därmed möjligen miljöfarligt avfall kan förekomma i de övriga delarna av de upplagda massorna. Efter miljönämndens beslut har nämnden vid samråd med fastighetsägaren framfört att han måste säkerställa i vilken omfattning som tillförda massor kan innehålla miljöskadligt avfall. Säkerställandet skulle ske genom provtagning och kemiska analyser av avfall och grundvatten samt okulär besiktning av avfallet. Syftet var att avgöra i vilken omfattning det krävdes en sanering av avfallet. Någon kontroll och resultatet av en eventuell sådan har inte redovisats för miljönämnden. Miljönämnden konstaterar att uppläggningen av avfall är en miljöfarlig verksamhet som faller under 9 kapitlet miljöbalken p.g.a. att det är användning av mark på ett sätt som kan leda till förorening av grund- och ytvatten. Grunden för nämndens förbud var att det förelåg risk för miljöstörning och det oavsett om verksamheten är tillståndspliktig, anmälningspliktig eller varken eller. Nämnden förbjöd därför fortsatt uppläggning av avfall för att förhindra risken att ytterligare miljöfarligt avfall tillfördes fastigheten och därmed riskerade att orsaka miljöskador. Alternativet att inte meddela förbud hade i praktiken inneburit att nämnden indirekt hade tillåtet fortsatt uppläggning av miljöfarligt avfall, vilket hade varit rättstridigt. Högni Hansson miljöchef Emilie Jönsson miljöinspektör

6

7

8

9

10

11 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(1) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Håkan Ärnflykt Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Öka kommunikationen med medborgarna Ärendet har kommit på remiss från kommunstyrelsen. I en motion föreslår Sverigedemokraterna kommunfullmäktige besluta att kommunens nämnder åläggs att lägga ut dagordningar/föredragningslistor och protokoll på kommunens hemsida. Dagordningar skall publiceras på hemsidan dagen efter att de har skickats ut till berörda politiker. Förslag till beslut Miljönämnden tillämpar redan det förfarande som Sverigedemokraterna föreslår och har inga invändningar mot förslaget. Högni Hansson miljöchef Håkan Ärnflykt stf miljöchef Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\ADMIN\motion sd 2007.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 13:22:

12

13 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(2) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Olle Nordell Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Bevara Landskronas fördelar Ärendet har kommit på remiss från kommunstyrelsen. Sverigedemokraterna har lämnat en motion till kommunfullmäktige om att bevara Landskronas fördelar. Motionen är även remitterad till fritids- och turistnämnden, kommunstyrelsen, kulturnämnden och tekniska nämnden. Förslag till beslut Miljönämnden menar att det är värdefullt att undersöka vilka miljöer och områden som landskronaborna anser vara värda att bevara. Bakgrund och motivering I motionen föreslås att man skall undersöka vilka områden som landskronaborna anser är värda att bevara, genom att göra en enkätundersökning. Motionen poängterar att om målen i Landskrona med en ökad befolkning i kommunen skall kunna uppnås måste även livsmiljöns kvaliteter beaktas. Det finns en risk att både värdefulla områden för friluftsliv och rekreation samt fauna och flora skadas när områden tas i anspråk för bebyggelse eller annan exploatering. Motionen poängterar vidare att det är önskvärt att minimera dessa negativa effekter, annars kan det bli svårt att uppnå målsättningen att det skall vara bra att bo, leva och verka i Landskrona. Motionen föreslår kommunfullmäktige att: 1. det genomförs en enkät riktad till hushållen i Landskrona för att ta reda på vilka miljöer, områden, etc de anser vara värda att bevara i Landskrona kommun 2. strategikontoret ges i uppdrag att ta fram ett förslag på denna enkäts utformning och hur den lämpligen distribueras samt att dessa förslag sedan tillställs kommunstyrelsen Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\NATUR\Bevara Landskronas fördelar motion.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 13:23:

14 2(2) Vilka områden som är värdefulla ur natur- och kultursynpunkt är tämligen väl kända genom kommunen naturvårdsprogram och ett flertal regionala och statliga utredningar. Flera områden är redan skyddade som naturreservat, har strandskydd, utpekade som riksintressen för naturvård, kulturvård och friluftsliv, intresse för hela EU (NATURA 2000) eller är av internationellt värde (Ramsar). Miljöförvaltningen menar att det är värdefullt att få en bild av vilka områden och miljöer som landskronaborna tycker är värdefulla. Det kan bli ett viktigt komplement till övriga utredningar när det framtida Landskrona skall planeras. Högni Hansson miljöchef Olle Nordell ekolog

15

16 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(1) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Högni Hansson Er Referens Vår Referens Reglemente för intern kontroll Miljönämnden Landskrona kommun Kommunstyrelsen beslutade 10 oktober 274 att remittera förslag till reglemente för intern kontroll till samtliga nämnder för synpunkter. Reglementet förslås gälla från och med 1 januari Förslag till beslut Miljönämnden tillstyrker förslaget till reglemente för intern kontroll. Motivering och bakgrund Det är positivt att ett förslag till reglemente för intern kontroll har framtagits. Reglementet visar på ett tydligt sätt hur ansvarsfördelningen mellan olika nivåer är uppbyggd, från kommunstyrelsens övergripande ansvar till nämnderna, förvaltningschefen och nämndernas anställda. Vidare tas i reglementet upp att nämnderna varje år ska upprätta en intern kontrollplan som baseras på genomförda väsentlighets- och riskbedömningar. Den interna kontrollplanen ska under året följas upp och en gång om året ska en rapportering ske av årets granskning till kommunstyrelsen och kommunens revisorer. För att införa en strukturerad intern kontroll är det viktigt att utbildning sker av både förtroendevalda och tjänstemän. Därför är det betydelsefullt att en projektsamordnare kommer att utses med uppgift att utbilda och leda införandet av intern kontroll. Enligt kommunallagen 6 kap 7 är det nämnden som ska se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Det är således nämnden som har det yttersta ansvaret för att en tillfredsställande intern kontroll införs. Högni Hansson miljöchef Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se S:\gemensam\Högni\Miljönämnden\Remissyttrande reglem för intern kontroll.doc Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 13:25:

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

Torsdagen den 2 oktober 2008, kl. 18.00

Torsdagen den 2 oktober 2008, kl. 18.00 KALLELSE 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2008-09-24 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Kallelse och föredragningslista till Miljönämndens sammanträde Torsdagen

Läs mer

Torsdagen den 12 december. Erikstorps Kungsgård. A. FORMALIA AU:s förslag till beslut. 6. Naturreservat på Exercisfältet Enligt förslag

Torsdagen den 12 december. Erikstorps Kungsgård. A. FORMALIA AU:s förslag till beslut. 6. Naturreservat på Exercisfältet Enligt förslag KALLELSE 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2002-12-03 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@mf.landskrona.se Er Referens Vår Referens Tid: Plats: Torsdagen den 12 december Erikstorps Kungsgård 17.00. Grupperna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 112(11) Plats Tid Erikstorps torsdagen den 12 december 2002 Kungsgård kl. 17.30 18.00 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Se sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se sidan 2 Ersättare Se sidan 2 Övriga Se sidan

Läs mer

Pressinformation fredagen den 3 oktober 2003 kl. 10.00. Grupperna träffas kl. 17.00 i rum 601 och 604. A. FORMALIA Au:s förslag till beslut

Pressinformation fredagen den 3 oktober 2003 kl. 10.00. Grupperna träffas kl. 17.00 i rum 601 och 604. A. FORMALIA Au:s förslag till beslut KALLELSE 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2003-09-24 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@mf.landskrona.se Er Referens Vår Referens Kallelse och föredragningslista till miljönämndens sammanträde Pressinformation

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

2009 09-08 Göran N. Protokoll från 090603 samt inbjudan till arbetsmiljöutbildning bifogas.

2009 09-08 Göran N. Protokoll från 090603 samt inbjudan till arbetsmiljöutbildning bifogas. Fritidsnämnden 1(1) Datum Handläggare 2009 09-08 Göran N Fritidsnämndens ledamöter och ersättare Kallelse Fritidsnämndens sammanträde Dag Onsdagen den 16 september 2009 Tid 18.00 Plats Aktivitetshuset

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Se sidan 2. Lilian Håkansson (MP) Bevis att justeringen tillkännagivits genom anslag. Miljönämnden

Se sidan 2. Lilian Håkansson (MP) Bevis att justeringen tillkännagivits genom anslag. Miljönämnden Miljönämnden 40(9) Plats Stadshuset Tid torsdagen 02 nov 2017 kl. 18.00 - Sammanträdesprotokoll Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Justerande Justeringens plats och tid Paragrafer Underskrifter

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen. Kommunstyrelsen kallas att sammanträda

Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen. Kommunstyrelsen kallas att sammanträda Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen 1(5) Datum Handläggare 2010-03-04 Pia Tygård Kommunstyrelsen Kallelse Kommunstyrelsen kallas att sammanträda Dag Torsdagen den 11 mars 2010 Tid Klockan 10.00

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(3) jáäà Ñ êî~äíåáåöéå Datum 2006-01-17 Handläggare Olle Nordell olle.nordell@landskrona.se Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Planeringsunderlag för utbyggnad

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Dossienr. 0[0,040. Remissyttrande motion (S) - Motion om försöriningsstöd till tidningsprenumeration eller internet

Dossienr. 0[0,040. Remissyttrande motion (S) - Motion om försöriningsstöd till tidningsprenumeration eller internet Landskrono stod LANDSKRONA STAD KOMMU f'js1yrelsen Ank. 2014-12- 1 ~ Individ- och familjenämnden b;~/-=r 2:t ( Dossienr. 0[0,040 Datum 2014-12-11 103 dnr 2014/00020 016 710 Remissyttrande motion (S) -

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område 1 (7) Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24 89, indexuppräknad för 2015 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

Miljönämnden 14 september 2011

Miljönämnden 14 september 2011 Miljönämnden Miljönämnden 14 september 2011 Sid Justering...3 79 Yttrande över aktbilaga 16 gällande ändring av verksamheten vid Blåbergets avfallsanläggning Mål nr M-513-11...4 80 Yttrande över program

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 44 Förslag till verksamhetsplan 2014 presenteras... 101 45 om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus... 102 46 Yttrande gällande avfallsplan med tillhörande renhållningsordning för Mullsjö

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:05

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:05 Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2018-10-16 Sida 1 (13) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:05 Lars-Olle Olsson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-01-07 Sida 1 (14) Jon Forsärla, (MP)

Sammanträdesdatum 2015-01-07 Sida 1 (14) Jon Forsärla, (MP) 2015-01-07 Sida 1 (14) Plats och tid KS-salen, 13:15-15:15 Beslutat Bo Akterin, (M) Ordförande Anders Karlsson, (S) Vice ordförande Jon Forsärla, (MP) Ledamot Lars Karlsson, (S) Ledamot Ingegerd Polbring,

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag G REVIDERAD 2019-02-15 SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER 1311579 Sweco repo001.docx 2015-10-05 FÖ RÖRD Fler än 700 000 personer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-12-14 1 (7) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-15:15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Marianne Pettersson (S) Marieanne Matuszewski (S) Thure

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN över att miljöbalkens

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Mora Orsa miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Sida 1 av 5 Miljöfarlig verksamhet Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the Med miljöfarlig verksamhet menas, enligt 9 kapitlet miljöbalken, all användning accuracy of the

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Miljönämnden 14 januari 2015

Miljönämnden 14 januari 2015 Miljönämnden Miljönämnden 14 januari 2015 Sid Justering... 3 1 Yttrande - ansökan om att Sundsvalls kommun blir förvaltningsområde för samiska språket... 4 2 Val av miljönämndens arbetsutskott för mandatperioden

Läs mer

KALLELSE MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN

KALLELSE MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN 1 (20) MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN KALLELSE 2018-01-24 MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Tid onsdagen den 31 januari 2018 kl. 09:00 Plats Sessionssalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du kundcenter så snart som

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor 1(9) Miljönämnden Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 16:30-18:30 Beslutande Ledamöter Ann-Christine Tornebjer Torslid (S), Ordförande Jan-Ove Berntsson (S), 1:e vice ordförande Angelica Lundgren Bielinski

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2014-01-21 1(6) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 38 2015-06-17 Gäller från och med 2016-01-01 Textdel 2015-02-13 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2013-10-28, 64 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 11/2007 Inledning Miljönämnden utövar tillsyn vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs kommun. Som tillsynsmyndighet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17) Sida 1(17) Plats och tid Mölndals stadshus rum 214, klockan 17.30 19.15. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande Viktoria Eliasson (V) tjänstgör

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 2018-04-12 23 Tertialuppföljning T1 2018 för nämndens verksamhet... 37 24 Föreläggande med vite om att undersöka avfallsupplag, in-komma med uppgifter samt återställa mark på fastigheten, XX, Habo kommun...

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Tjänstemän m.fl. Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Anna Stjernholm, miljöinspektör, 1-2 Fredrik Berlin, miljöinspektör, 1-4

Tjänstemän m.fl. Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Anna Stjernholm, miljöinspektör, 1-2 Fredrik Berlin, miljöinspektör, 1-4 Sida 1(15) Plats och tid Mölndals stadshus rum 214, klockan 17.30 18.15. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Emil Forsberg (S) tjänstgör för Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande

Läs mer

LANDSKRONA KOMMUN FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) MILJÖFÖRVALTNINGEN

LANDSKRONA KOMMUN FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) MILJÖFÖRVALTNINGEN LANDSKRONA KOMMUN FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) MILJÖFÖRVALTNINGEN MN02-04/ANNAT Handläggare Datum Beteckning Assistent 2002-03-27 Barbro Olsson FÖREDRAGNINGSLISTA TILL MILJÖNÄMNDEN Tid: Torsdagen den 4 april

Läs mer

Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen. Kommunstyrelsen kallas att sammanträda

Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen. Kommunstyrelsen kallas att sammanträda Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen 1(5) Datum Handläggare 2010-03-31 Pia Tygård Karin Wieden Kommunstyrelsen Kallelse Kommunstyrelsen kallas att sammanträda Dag Torsdagen den 8 april 2010 Tid

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens begäran om utökad ram från och med 2007 för LSS-verksamhet

Barn- och ungdomsnämndens begäran om utökad ram från och med 2007 för LSS-verksamhet Stadskontoret 1(3) Datum 2006-10-27 Handläggare Thore Johansson Controller Er referens Vår referens Kommunstyrelsen Barn- och ungdomsnämndens begäran om utökad ram från och med 2007 för LSS-verksamhet

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Intern kontroll Hallstahammars kommun Utarbetad av Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35-

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35- Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Miljökontoret, Köping, kl 14.00 16.45 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Arne Hedkvist (S) ersättare

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

ÄRENDEBESKRIVNING Marko Hultunen (.) har i motion föreslagit att kommunfullmäktige skall besluta

ÄRENDEBESKRIVNING Marko Hultunen (.) har i motion föreslagit att kommunfullmäktige skall besluta LANDSKRONA STAD KOMMUNSTYRELSEN Ank. 2014-11- 1 9 Stadsbyggnadsnämnden Datum 2014-11-11 30(32) SBN 175 Dnr REMISSER.2014. 12 Motion (-) "Garanti för lokaler åt Malvan". ÄRENDEBESKRIVNING Marko Hultunen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1(5) Kommunfullmäktige Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för s kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande ers.

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande ers. Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2018-12-05 kl 09.00-12.00 Beslutande Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande

Läs mer

Svar på motion angående Hur mycket får det bullra?

Svar på motion angående Hur mycket får det bullra? STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 10 (24) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-03-27 Kf 18 Ks 26 Au 42 Ks/2012-0439 Svar på motion angående Hur mycket får det bullra? Förslag till

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21:

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21: PM Sidan 1 av 6 Rena massor Sammanfattning Massor som kan användas för återvinning ska användas för återvinning i annat fall är det fråga om deponering. Det finns inget lagrum för någon annan bedömning!!

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

Tid Kl Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande

Tid Kl Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 15.00 17.40 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Närvarande: Protokoll 9/2011 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2011-10-31 Ledamöter Milan Obradovic

Läs mer

Handlaggare. Vuorlo-strid

Handlaggare. Vuorlo-strid 2012-10-15 Remissyttrande Dnr 2010-01535 Kontor Sam hallsbyggnadskontoret Handlaggare Vuorlo-strid Kommundelsnämnden i Jatna Kommundelsnämnden i Jarnas yttrande till Lansstyrelsen i Stockholms län om överklagat

Läs mer

Detaljplan för del av Saxtorp 87:7 i Häljarp

Detaljplan för del av Saxtorp 87:7 i Häljarp FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(2) Miljöförvaltningen Datum 2007-05-27 Handläggare Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Detaljplan för del av Saxtorp 87:7 i Häljarp Teknik och Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S)

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-01-21 kl 09.00-11.40 Beslutande Närvarande ersättare Eva Abrahamsson (M), ordförande Nina J Andersson (KD) Stig-Arne Helmersson (C) Yngve Larsson (L)

Läs mer

Stadsledningskontoret Mark- och exploateringsavdelningen 2009-08-25. Kommunstyrelsen

Stadsledningskontoret Mark- och exploateringsavdelningen 2009-08-25. Kommunstyrelsen Stadsledningskontoret Mark- och exploateringsavdelningen () Datum 009-08-5 Handläggare Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Prövning enligt lagen om förvärv av hyresfastighet m m samt bytesavtal rörande

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 2017-12-07 38 Verksamhetsplan 2018 för miljönämndens verksamhet... 52 39 Indexuppräkning av miljönämndens timtaxa 2018... 53 40 Fastställande av kontrollplan för livsmedel år 2018-2020... 54 41 Ansökan

Läs mer

Tid Kl 15.00 16.30. Terminalgatan 18 (CMP AB) Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande

Tid Kl 15.00 16.30. Terminalgatan 18 (CMP AB) Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 15.00 16.30 Protokoll 6/2012 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2012-05-29 Plats Terminalgatan 18 (CMP AB) Närvarande: Ledamöter Milan Obradovic

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M 4639-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar 2 MHN 2016/ 45 Information om inkomna delgivningar 1. BESLUT OM AVSLAG; Länsstyrelsen avslår ett överklagande av beslut om föreläggande och förbud som Miljö- och beslutade den 151124, gällande inomhusmiljö

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 252 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta reviderat Reglemente för

Läs mer

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63 1(8) Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej 60-63 Rolf Mårtensson (M) Rickard

Läs mer

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplanet Stadshuset, onsdagen den 17 september 2014, kl. 16.30

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplanet Stadshuset, onsdagen den 17 september 2014, kl. 16.30 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplanet Stadshuset, onsdagen den 17 september 2014, kl. 16.30 A. Upprop och ersättare B. Dagordningens fastställande

Läs mer

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PROTOKOLL 10 Bygg- och miljönämnden 2018-10-04 196 Dnr 2018.2855 Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Ärendeförteckning. 2011-05-13 Minnesanteckningar - Kommunrevisionen. Sid 1/6 78-88. 78 Mötets öppnas. kommun@ostragoinge.

Ärendeförteckning. 2011-05-13 Minnesanteckningar - Kommunrevisionen. Sid 1/6 78-88. 78 Mötets öppnas. kommun@ostragoinge. 2011-05-13 Minnesanteckningar - Kommunrevisionen Sid 1/6 Ärendeförteckning 78-88 78 Mötets öppnas 79 Fastställande av föredragningslista 80 Föregående protokoll och minnesanteckningar 81 Inkomna handlingar

Läs mer

Beslutsärenden Kl 08.15 09.30 (Ingen planerad medverkan av sektorschefer under handläggningen av beslutsärendena )

Beslutsärenden Kl 08.15 09.30 (Ingen planerad medverkan av sektorschefer under handläggningen av beslutsärendena ) Kallelse / Inbjudan 1(6) Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Datum och tid: Onsdagen den 25 september 2013 klockan 8.15 Plats: Kommunkontoret, Handlingskraftig Kommunstyrelsens sammanträden är offentliga/öppna

Läs mer

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-21 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ersättare Bengt Hackberg (S), Ordförande Ninni Gustavsson (M), Vice Ordförande Isabell Leoson

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Tillsynsspåret. Malmö Miljöförvaltning Miljöinspektör David Lalloo. 14 feb 2007

Tillsynsspåret. Malmö Miljöförvaltning Miljöinspektör David Lalloo. 14 feb 2007 Tillsynsspåret Malmö Miljöförvaltning Miljöinspektör David Lalloo 14 feb 2007 Ärendet startar.. Ett ärende kan starta på flera sätt. Ett företag har på frivillig väg utfört en markundersökning Upplysningsplikten

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0393 Kulturnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta förslag till

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009-

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009- Handläggare: YY Sid 1(5) Namn Adress Postadress H Tillstånd till avloppsanordning med ansluten vattentoalett/ Föreläggande om att vidta skyddsåtgärder med anledning av anmälan om ändring av befintlig avloppsanordning/nyanläggning

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer