Vinner all sprit på att "vattnas"?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vinner all sprit på att "vattnas"?"

Transkript

1 Vinner all sprit på att "vattnas"? Kanske är det den mest diskuterade frågan när det provas whisky: bör man späda med vatten, och i så fall hur mycket? Det finns flera anledningar vissa mer faktabaserade än andra till varför whiskyn i glaset kan gynnas av att man tillsätter vatten. Men om jag nu tycker att min whisky kan bli bättre av några droppar vatten, borde inte samma sak gälla för cognac, calvados och andra fatlagrade spritsorter? En kulen februarikväll när det snöblandade regnet letade sig ned under jackkragen, bjöd jag in en grupp vänner till en annorlunda provning för att undersöka saken. Men låt oss börja i whiskyns värld. Enligt EU:s gemensamma regelverk för spritdrycker måste whisky buteljeras vid en alkoholhalt om minst 40 volymprocent. För vissa är det redan där uteslutet. För andra är det lika självklart som vattnets betydelse för sjöfarten. Genom att tillsätta lite vatten i whiskyn förändrar man inte bara den brännande effekt som alkoholen kan ha. Vatten kan också lösgöra aromer eller rättare sagt vissa volatila (flyktiga) aromämnen som vid högre alkoholkoncentration binds på djupet i whiskyn, men som vid spädningen istället vädrar sig för din näsa vid gränsytan mellan vätskan och luften. Det här gäller även om whiskyn vid buteljeringen är nedvattnad från den styrka den håller i fatet till vanliga 40 volymprocent. Professionella så kallade blenders tillsätter i princip alltid vatten när de provar whisky från olika fat, för att analysera doftens beståndsdelar och hitta pusselbitarna till den färdiga produkten. Och de stannar i regel inte vid 40 volymprocent; kutym är att fatprovet vattnas ned till cirka 20 procent. Men ska de istället bedöma smak och munkänsla är det vanligt att whiskyn provas vid en högre styrka, ospädd eller vid den volymprocent som whiskyn brukar buteljeras. Allt ter sig som en dirigerad balansakt; aromerna finns där men kan maskeras vid en hög alkoholkoncentration samtidigt håller alkoholen ihop strukturen och intensiteten i smaken.

2 Men varför är det då så vanligt att whisky och andra spritsorter buteljeras vid just 40 volymprocent? Den politiska scenen i början av 1900-talet, med en starkt växande nykterhetsrörelse, ger delvis svar. I Storbritannien som då omfattade såväl hela Irland som Skottland, de två stora förebilderna i whiskyvärlden anfördes denna rörelse av den energiske nykteristen David Lloyd George. Han var också minister och sedermera Storbritanniens premiärminister under första världskriget. Det här var en tid då whiskyn i Storbritannien dels belades med kännbara skattehöjningar, dels skulle säljas vid en standardiserad alkoholhalt motsvarande 43 volymprocent (dåtidens sätt att ange alkoholhalt var i grader proof ). Regleringen av alkoholhalten var egentligen en kompromiss; regeringen i London ville gå längre, men den redan omskakade whiskyindustrin hade tidigare haft som vana att buteljera whiskyn vid en högre styrka (vanligen motsvarande mellan cirka 45 och 50 volymprocent). År 1917 drogs tumskruvarna åt ytterligare; det blev nu förbjudet att sälja whisky vid en högre alkoholhalt än 40 volymprocent. Och även om förbudet upphävdes några år efter första världskriget, medförde nya skattehöjningar och en ansträngd ekonomi att 40 volymprocent i flaskan förblev en alltmer inarbetad standard. Man kan naturligtvis fråga sig om det idag hade varit lika självklart att just 40 procent dominerade bland skotsk och irländsk whisky, om beslutet 1917 istället hade inneburit exempelvis 43 procent (vilket fortsatte att gälla som standard för exporten från Storbritannien). Den brittiska sedvanan och senare den spridda regeln att whisky ska buteljeras vid minst 40 volymprocent, föranleddes alltså inte så mycket av omsorgen om alkoholens smakbärande egenskaper och whiskyns kvalitet som vi idag kanske tror.

3 Personligen har jag nästan aldrig föredragit att avnjuta en whisky i den alkoholstyrka den håller i fatet (cask strength). Men jag uppskattar de valmöjligheter som erbjuds när whiskyn är buteljerad vid en högre alkoholhalt; själv vill jag nämligen alltid prova att tillsätta vatten i mitt glas för att finna den bästa balansen. Men vissa whiskies gynnas mindre av vatten än andra, och vissa behöver färre droppar än andra. Och om sanningen ska fram har det nästan aldrig föresvävat mig att vattna min cognac, rom eller calvados om alkoholstyrkan som i de flesta fall redan är nedsänkt till just 40 procent. Men om vi nu utgår från att en whisky, även om den är buteljerad vid endast 40 volymprocent, skulle kunna gynnas av några droppar vatten i glaset, borde inte samma sak gälla för andra fatlagrade spritsorter? Ställer du frågan om vatten till producenter i Cognac och till vissa kännare kunniga på detta anrika område norr om Bordeaux, får du ofta svar som är långt ifrån entydiga. Men återgår vi till exempelvis de där volatila aromämnena som omtalades ovan, har vatten som tillsätts i cognac och andra spritsorter ofta beskrivits ha samma effekt som i whisky. Så jag bestämde mig för att bjuda in några vänner till en annorlunda spritprovning och genomföra en egen liten undersökning.

4 Experimentet en provning där vattnet delade oss Eftersom jag hade bestämt mig för att undersöka effekten av nedvattning från den vanligast förekommande alkoholhalten, fanns det givetvis goda möjligheter att hitta ett intressant urval av olika spritsorter. Förutom en maltwhisky som valdes i jämförande syfte, provades fem fatlagrade destillat från olika råvaror: druvor, cider gjort på äpplen, pressrester från vinframställning samt melass. Cognac fick förekomma två gånger i uppställningen, eftersom jag också var nyfiken på att jämföra vattnets påverkan i en ung respektive äldre variant av samma sort. Jag reflekterade över mina egna förväntningar, baserade på erfarenheter och en vanlig dos förutfattade meningar. Mitt antagande var att om varje sort provades i två glas bredvid varandra i det ena ospädd vid 40 volymprocent, i det andra nedvattnad skulle jag för egen del tycka att ingen av sorterna hade gynnats av att spädas med vatten. Jag antog att spädningen skulle framhäva en del aromer, men att drycken överlag skulle tappa i både intensitet och komplexitet. Efter lite eget experimenterande insåg jag tidigt att en spädning med endast en mycket liten del vatten medförde en risk; kanske skulle deltagarna inte upptäcka skillnader mellan innehållen i glasen i den utsträckning de behövde för att bilda sig en klar uppfattning om vilket de föredrog? Men vid en nedvattning till cirka 30 volymprocent betraktade jag risken som liten, och jag dristade mig samtidigt till att anta att en majoritet av provningsdeltagarna i valet mellan ospädd och nedvattnad skulle tycka som jag! När vi samlades till provningen hade mina gäster endast fått veta att vi skulle prova upp till tolv olika smakprover av lagrad sprit. Givetvis provade de allting blint och lyckligtvis genomskådade ingen mitt upplägg. Varje sort serverades och provades i en omgång för sig. Som jag hade planerat bad jag provningsdeltagarna att, på samma sätt som jag själv gjorde, prova och jämföra de två smakproverna bredvid varandra samt i slutet av provningen rösta på vilket av dem som de tyckte var bäst. I det ena glaset provades två centiliter utan vatten. Det andra glaset innehöll 1,5 centiliter av samma sort, men alldeles före serveringen hade jag spätt ut spriten till ungefär 30 volymprocent genom att tillsätta 0,5 centiliter vatten. Till spädningen använde jag ett klart, rent och mjukt kranvatten som fått stå en stund i en kanna för att uppnå rumstemperatur. Deltagarna fick själva inte späda med vatten. Efter att alla sorter hade provats ombads deltagarna också att var för sig rösta på vilket av samtliga smakprover som var bäst (med 3 poäng), näst bäst (2 poäng) och tredje bäst (1 poäng). Först därefter avslöjades innehållen.

5 Så hur gick det då? Med viss tvekan visade sig mitt antagande stämma om vad jag själv skulle tycka. Kanske inte så märkvärdigt, eftersom just våra förväntningar är en av de faktorer som styr hur vi upplever det vi smakar. Det fanns skillnader i vilken utsträckning som sorterna förändrades när vatten tillsattes, och intensitet och nyanser bibehölls bättre i några sorter än andra. Hade jag värderat dem annorlunda om jag hade provat alla blint, utan vetskap om upplägget? Jag vill inte tro det, men när det vankas spritprovning och vatten i sprit har vi alla våra förutfattade meningar. En sådan förutfattad mening var till exempel mitt antagande att en majoritet av provningsdeltagarna skulle tycka som jag. Men som framgår av genomgången nedan från de enskilda sorter som provades, kom detta inte att stämma; deltagarna hittade visserligen skillnader mellan de ospädda och de nedvattnade smakproverna, men för två av sorterna ansåg majoriteten att det nedvattnade smakprovet var bättre. Det är intressant att notera att det ena av dessa som jag alltså spätt ned fick flest röster i omröstningen för samtliga smakprover i hela provningen! Läs min sammanställning nedan om du vill veta vilket som vann, och hur provningen i övrigt föll ut. Som min högst anspråkslösa lilla undersökning visade, kan alltså även andra fatlagrade spritsorter än whisky gynnas av att man tillsätter vatten vid serveringen. Whisky liksom andra spritsorter består av alkohol, vatten och smakämnen i en komplicerad samexistens, där en förändring av alkoholhalten får effekter för vår doft- och smakupplevelse som vi fortfarande inte fullt ut förstår. Men till syvende och sist handlar ju allt om hur vi själva föredrar drycken för att upptäcka dofter och smaker; vad vi själva tycker om. Och kanske också om att fortsätta utmana oss själva, med ett öppet sinne. /Daniel Winter

6 Provningsintryck NR 1 OCH 2 MIN KOMMENTAR Utan vatten okomplicerad men med bra integrerade aromer av druvor, blommor och vanilj. Ganska kort, ren och eldig eftersmak. Med vatten balanserades hettan från alkoholen och lite sötma framträdde i smaken, men drycken förlorade intensitet och upplevdes enkel. Nummer 1: Smakrikare. Mer eftersmak. Nummer 2: Fruktigare, elegantare och med tydligare aromer Avrundad alkohol. FACIT Grönstedts *** VS, 700 ml Systembolagsnummer: kr Nr 2 var nedvattnad. De flesta föredrog utan vatten (8 av 12 personer, dvs. 67 %). Cognac måste buteljeras vid en alkoholhalt om lägst 40 volymprocent. NR 3 OCH 4: MIN KOMMENTAR Utan vatten: rik, utvecklad doft med fint integrerad fruktighet och komplexitet från faten, något oljig smak med en viss eldighet, sötma och vanilj. Lång eftersmak. Vatten gjorde tydlig skillnad; smaken blev rundare och elegantare men vattnade ur nyanser, fruktigheten blev enklare gick från fina syrliga mognadstoner till torkad och bakad frukt. Förlorade mer på att spädas än Grönstedts VS. Aromer och längd indikerade här högre ålder, och möjligen var det åldersfaktorn som gjorde att jag upplevde drycken känsligare för vatten; komplexiteten i aromerna och strukturen i smaken kändes skör för förändring i balansen mellan alkohol och vatten. Nummer 3: Mindre spritig, smakerna kom fram tydligare. Sötare. Nummer 4: Mer tropisk frukt, intressantare. Torrare.

7 FACIT Grönstedts Extra Systembolagsnummer: kr Nr 3 var nedvattnad. De flesta föredrog även denna cognac utan vatten (9 av 12 personer, dvs. 75 %). Det ospädda smakprovet röstades fram som tredje bäst av samtliga smakprover på provningen. NR 5 OCH 6: MIN KOMMENTAR Utan vatten: Stor doft på mogna äpplen, mandel, lite muskot och vanilj. Bra smakbalans där nyanserna i aromerna kom igen efter varandra med intensitet och bra längd. Med vatten: balans och intensitet höll ihop bra även med vatten, som framhävde aromerna av äpplen och vanilj men förlorade nyanser i bland annat eftersmaken. Nummer 5: I jämförelse med nummer 6 mer extra allt! FACIT Boulard X.O. Calvados Pays d'auge Systembolagsnummer: kr Nr 6 var nedvattnad. En knapp majoritet föredrog utan vatten (7 av 12 personer, dvs. 58 %). Calvados måste buteljeras vid en alkoholhalt om lägst 40 volymprocent. NR 7 OCH 8:

8 MIN KOMMENTAR Utan vatten: mycket hög doftintensitet med tydlig fatkaraktär och stor komplexitet. Balanserad och fyllig smak med hög intensitet, alkoholen bra integrerad liksom kryddiga aromer från faten. Lång eftersmak. Med vatten: fortfarande bra balans, men aromerna upplevdes mindre intensiva, vissa utmärkande drag i doften mattades av och smaken tunnades ut något. Nummer 7: Mer sammansatt! Nummer 8: Mindre frän! Mjukare smak. FACIT Jacopo Poli Grappa Barili di Sassicaia Systembolagsnummer: kr Nr 8 var nedvattnad. En knapp majoritet föredrog med vatten (7 av 12 personer, dvs. 58 %). För grappa generellt gäller en alkoholhalt om lägst 37,5 volymprocent. NR 9 OCH 10: MIN KOMMENTAR Utan vatten ganska koncentrerad doft med aromer av tropisk frukt, viol och rostade fat. Fyllig, något eldig smak med kryddighet och mogen tropisk frukt. Vatten gjorde smaken något bättre balanserad och mjukare med inslag av honung, kokos och vanilj, men tappade samtidigt längd. Den av sorterna som jag tyckte klarade vatten bäst. Nummer 9: Mer nedtonad och paletten mer komplex, hittade lättare aromerna. Mildare. Nummer 10: Eldig. Kändes mycket lik nummer 9, svårt att känna skillnad. FACIT

9 Kavalan Single Malt Systembolagsnummer: kr Nr 9 var nedvattnad. En liten majoritet föredrog utan vatten (7 av 12 personer, dvs. 58 %). Whisky måste buteljeras vid en alkoholhalt om lägst 40 volymprocent. NR 11 OCH 12: MIN KOMMENTAR Utan vatten: stor doft med bland annat torkad frukt, russin, kaffebönor, honung och choklad. Fyllig, rund och oljig smak med kryddighet som balanserar integrerad sötma. Med vatten: vatten förenklade nyanser i aromerna och framhävde sötman; för mig föll smakstrukturen ihop och kändes urvattnad. Nummer 11: Mjukare, sötare smak. Mindre eldig, aromerna lättare att känna. Nummer 12: Inte lika söt, större komplexitet. FACIT El Dorado Rum 12 Year Old Systembolagsnummer: kr Nr 11 var nedvattnad. De flesta föredrog med vatten (8 av 12 personer, dvs. 67 %). Den nedvattnade rommen röstades fram som det bästa av alla smakprover på provningen; den ospädda som det näst bästa! Rom måste buteljeras vid en alkoholhalt om lägst 37,5 volymprocent.

10 Om Daniel Winter Ålder: 42 Gör idag: Jurist och bohuslänning som under senaste året tagit sommelierexamen i Malmö och studerat whisky vid The Institute of Brewing and Distilling. Skriver idag dryckesrelaterade artiklar och håller bl.a. provningar i den egna firman Whiskytell. Intressen: Whisky, vin, resor, historia, musik. Favoritdryck: Oj, måste man välja? Favoritmat: färsk fisk eller isländsk lammytterfilé

Hur smakar egentligen en whisky?

Hur smakar egentligen en whisky? Hur smakar egentligen en whisky? Kryddnejlika, ingefära och kanel. Pomerans, russin och torkad frukt. Nötter och choklad, och knäck förstås. Och mycket mer. Julen kom och gick. Men inte bara julen brukar

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK )

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) 5 DOFTAR FÖRST KÄRV STARK WHISKY, dock utan utstickande störande dofter. Sedan kommer mycket: jordgubbar med smördeg och

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

Whiskyprovning 2010-10

Whiskyprovning 2010-10 Whiskyprovning 2010-10 10-29 Denna gång provar vi en lite annorlunda variant, de sorter vi provat (förutom en joker ) är alla ingridienser i den välbekanta blended whiskyn Famous Grouse! Macallan 15y Higland

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Avesta Whiskysällskaps provning nr 19 2006-11-16 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Föreningen hade lyckats få in en extra provning på höstkanten vilken också räknas föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

LA COLLINA DEL CILIEGI

LA COLLINA DEL CILIEGI PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 38 2009-04-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Som sista provning på vårsäsongens bjöds det på något speciellt. Då SWF (Svenska Whiskyförbundet)

Läs mer

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3 Provningsformulär Namn: Datum: 1 Färg (Appearance colour) Luta glaset från Dig och studera färgen i kanten (eng Brim) mot vit bakgrund. Ung whisky ofärgad alt något gul. 2 Ben, Tårar, Fönster (Appearance,

Läs mer

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning.

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning. Så använder du vin i matlagning. Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar?

Läs mer

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge.

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge. Avesta Whiskysällskaps provning nr 29 2008-03-06 Sammanfattning Föreningens andra provning för året var också föreningens första provning utan whisky. Den hölls på torsdagskvällen i Avesta Bruks Clubs

Läs mer

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas.

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. I Galärskjulen på Djurgården i Stockholm ligger sedan 2012 Spritmuseum ett museum om alkoholkulturen i Sverige. Här finns både temporära utställningar

Läs mer

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 En idé föds Tanken på en svensk whisky, gjord enligt konstens alla regler, föddes i äkta alhoholdimmor en afton när en isbelagd altan äntligen var färdigskottad

Läs mer

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex.

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex. Mousserande vin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 43,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med inslag

Läs mer

\ LeoC h L.O. 2,l(j{ Lt 3. Lf IL. Na m n : ---'l;"dri---"--g~~ '08. L( l/l. Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil

\ LeoC h L.O. 2,l(j{ Lt 3. Lf IL. Na m n : ---'l;dri-----g~~ '08. L( l/l. Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil Westerloose Märke: G!e~1(;o7vt-t.- I( 1..{ 57,2. 2> Märke: \ LeoC h '08 3 Lt 3 whiskyprovning Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil ~ Z 12-. 3 '/2- y. L( l/l 3 0 0 Summa: t~ Summa: 2.. Lf ~ y Summa:

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 63 2012-09-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Detta var den andra provningen på höstsäsongen, och föreningen

Läs mer

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac AVEC malt60 AVEC? Provning Daniel Bouju cognac Boulard calvados de Montal armagnac Två uppgifter Cognac Cognac - historik Bönderna i Charantes tillverkade surt och dåligt vin Holländska sjömän drack vinet

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Pröv 5 2018 Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Lite fakta om The Glenrothes Grundades 1879 vid foten av Mannoch Hills i staden Rothes i hjärtat av Speyside. Visonen om att bygga destilleriet

Läs mer

PRODUKTBLAD. SORTIMENT g. Kokkaffe Ljusrost 500g ART NR Bricka 12 x 500g Kfp Dfp.

PRODUKTBLAD. SORTIMENT g. Kokkaffe Ljusrost 500g ART NR Bricka 12 x 500g Kfp Dfp. Kokkaffe Ljusrost 500g Vårt ljusrostade kokkaffe framhäver en fin och mjuk arom med lång, rund eftersmak. Smaken domineras av en lätt nötaktig sötma med inslag av behaglig syrlighet i efter smaken. arabicakaffe

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 15 2006-03-18 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens andra provning för året hölls lördagen 13 maj med temat Sherry och - självfallet - whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 4 2004-04-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes under temat Fatlagring där vi provade fyra olika sorters whisky

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr Röda Viner La Croix St Pierre Rouge Languedoc/IGP Pays d Oc, Frankrike Medelfylligt och fruktigt vin med toner av hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär. Tanninerna är mjuka och avslutet fruktigt och fräscht

Läs mer

Fördrinkar. Dry Martini 4cl 72:-/ 6cl 108:- Gin, torr vermouth och oliv. Prosecco 68:- Torrt mousserande vin, creme de cassis.

Fördrinkar. Dry Martini 4cl 72:-/ 6cl 108:- Gin, torr vermouth och oliv. Prosecco 68:- Torrt mousserande vin, creme de cassis. Fördrinkar Dry Martini 4cl 72:-/ 6cl 108:- Gin, torr vermouth och oliv. Prosecco 68:- Torrt mousserande vin, creme de cassis. Campari 4 cl 72:- / 6cl 108:- Med soda eller juice. Whisky sour 4 cl 72:- /

Läs mer

Vinprovning 03.02.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal

Vinprovning 03.02.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal Inledning 1 KWV Café Culture Pinotage 2009 89:- Western Cape (2369) Provning 2 Jacobsdal Pinotage 2005 112:- Stellenbosch (22055) 3 Allesverloren Tinta Barroca 2007 114:- Swartland (12002) 4 Kevin Arnold

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 5 2004-05-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Årets tredje provning hölls i en för föreningen ny lokal. Till denna provning hade

Läs mer

RÖDA VINER. HUSETS VIN (Ekologiskt) Glas 64 kr 1/2 108 kr 1/1 188 kr

RÖDA VINER. HUSETS VIN (Ekologiskt) Glas 64 kr 1/2 108 kr 1/1 188 kr RÖDA VINER HUSETS VIN (Ekologiskt) Glas 64 kr 1/2 108 kr 1/1 188 kr TORRES LAS MULAS Carmenère (Ekologiskt) 267 kr Mycket fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, viol, blåbär, choklad och örter.

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Château de Beaulon cognac och starkvin

Château de Beaulon cognac och starkvin Château de Beaulon cognac och starkvin Château de Beaulon mästare på cognac Vi inom Martin & Servera är mycket stolta över att få representera det franska cognacshuset Château de Beaulon i Sverige. En

Läs mer

I N T E R N A T I O N A L

I N T E R N A T I O N A L smaka på en dröm Av STEFAN JOHANSSON Dropparna som doftar lika mycket passion som de doftar sommarregn. Den unika njutningen för dig med öppet hjärta och nyfiket sinne. När den omfamnar dina smaklökar

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 20 2006-11-25 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen avslutade provningsåret 2006 med en vertikalprovning på restaurang Kungsgatan 4. Temat

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

LÄSK OCH LÄTTDRYCK FÖRDRINKAR

LÄSK OCH LÄTTDRYCK FÖRDRINKAR LÄSK OCH LÄTTDRYCK Isvatten 10 kr Läsk 25 kr Coca-cola, Fanta, Sprite Mineralvatten 25 kr Juice Liten 22 kr Stor 25 kr Lättöl 25 kr FÖRDRINKAR Dry Martini Gin och torr vermouth Cosmopolitan Vodka, tranbär,

Läs mer

Vita. Mousserande. Champagne

Vita. Mousserande. Champagne Vita Husets Gaba do Xil 280 100% Spanska druvan Godello. Skiffer och granitjord skapar ett friskt och smakrikt vin. Till både fiskoch sniglar. Ej ekfatslagrat. Fritsch Gruner Veltliner 300 Österrikes druva

Läs mer

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Curt Avermark Björn Gadd Vin och mat 2012 Munskänkarna och Stockholms Vinkällare Curt Avermark Björn Gadd Teoriavsnittet inspirerat av Michel Jamais, Vin

Läs mer

Grappa - vår tids kanske mest orättvist bemötta dryck.

Grappa - vår tids kanske mest orättvist bemötta dryck. Grappa - vår tids kanske mest orättvist bemötta dryck. Åtskilliga är vi som envist ryggar till när vi hör någon i vårt sällskap föreslå en liten grappa på maten. Associationer som vanligtvis härleder till

Läs mer

Konjak II. Munskänkarna 2011-02- 05

Konjak II. Munskänkarna 2011-02- 05 Konjak II Munskänkarna 2011-02- 05 Historia Cognac sydvästra Frankrike, Gironde Tidig export av vin, blaskigt och volym Problem med volym och hållbarhet - destillering 1500- talet destillering 2 gånger

Läs mer

Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira.

Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira. Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira. Sallad med halstrad, sesampanerad lax, avokadokräm och rökt majonnäs (4

Läs mer

FÖRDRINKAR. Dry Martini 60 kr Gin, martini dry. White Lady 60 kr gin, cointreau & citron. Cosmopolitan 60 kr Vodka, cointreau & tranbärsjuice

FÖRDRINKAR. Dry Martini 60 kr Gin, martini dry. White Lady 60 kr gin, cointreau & citron. Cosmopolitan 60 kr Vodka, cointreau & tranbärsjuice FÖRDRINKAR Dry Martini 60 kr Gin, martini dry White Lady 60 kr gin, cointreau & citron Cosmopolitan 60 kr Vodka, cointreau & tranbärsjuice Margarita 60 kr cointreau & tequila VIN vittvin Herceg, Grasevina,

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 FÖR OSS HANDLAR WHISKY OM ATT BLICKA FRAMÅT. Är du också en nytänkare? Då har vi en hel del gemensamt.

Läs mer

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017 Whiskyprovning Tärby hembygdsgård 9 april 2017 1 Whiskykvalitet, egen idé Ordinär kvalitet,

Läs mer

Romprovning. Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap

Romprovning. Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap Romprovning Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap 2019-05-03 Glas nummer 1 Angostura Cask No.1 3rd Edition Ursprung: Trinidad och Tobago Råvara: 100% Sockerrörsmelass Alkoholhalt 40%, 70 cl Nr 40472 Pris

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Avesta Whiskysällskaps provning nr 78 2014-11-01 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Årets sjunde provning genomfördes den första dagen av november månad i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor. Avesta Whiskysällskaps provning nr 59 2012-03-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskap höll sin andra provning för året. Denna gång med temat Glenmorangie. Provningsledare

Läs mer

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Ett stort tack till Mats Leijon och kockarna för en god och väl genomförd provning. Vi hittar numera bra i de centrala vindistrikten i Sydafrika och riskerar

Läs mer

Irländaren som hittat hem.

Irländaren som hittat hem. Irländaren som hittat hem. folk o folks whiskyskribent Daniel Winter reder ut begreppet och historien kring irländsk whiskey. Skotsk whisky är populär som kanske aldrig förr. Men vill man lära sig om whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning. Avesta Whiskysällskaps provning nr 03 2004-02-07 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Läs mer

Märke: Johnny Walker Black Label, Blended. Märke:Passport Scotch, Blended. sidan av 79

Märke: Johnny Walker Black Label, Blended. Märke:Passport Scotch, Blended. sidan av 79 1 Märke: Member, Blended Region:? Ålder: 3 år Färg: Honungsgul, ljus Lukt: söt, vanilj,tång Smak: Söt, stickande, salt, lätt rökig Eftersmak: Halvlång, stickande, sträv Poäng: 78 Pris: CA 60 kr ( inköpt

Läs mer

Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt

Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt Château de Rochemorin Blanc (4128) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?searchquery=4128&sor... 1 av 3 2011-11-01 16:26 Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt Årgång 2008 Alkoholhalt

Läs mer

Drinkglas så väljer du rätt glas till drinken.

Drinkglas så väljer du rätt glas till drinken. Drinkglas så väljer du rätt glas till drinken. Drinkglas finns i en mängd former för olika sorters drinkar. Vi förklarar vad rätt drinkglas tillför till din favoritdrink, oavsett tillfälle och dryckesvanor.

Läs mer

Dessertvin. Vita viner 85:-/345:- 18:-/cl 95:-/395:- 20:-/cl 95:-/395:- Jacob s Creek. Domaine La Bastide abondance 2012. Australien.

Dessertvin. Vita viner 85:-/345:- 18:-/cl 95:-/395:- 20:-/cl 95:-/395:- Jacob s Creek. Domaine La Bastide abondance 2012. Australien. Vinlista Vita viner Dessertvin Australien Tyskland Jacob s Creek Semillon, Smak av tropisk frukt och gräs med inslag av citrus. Anselmann Auslese Riesling Intensiv, frisk och fruktig med inslag av honung.

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 90 2016-05-21 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat.

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat. Avesta Whiskysällskaps provning nr 70 2013-10-12 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med röstningsresultat och viss

Läs mer

NÅGOT FÖRE MATEN. Hallonmojito Lime, hallon, rom, råsocker. Jordgubbspuré toppat med prosecco

NÅGOT FÖRE MATEN. Hallonmojito Lime, hallon, rom, råsocker. Jordgubbspuré toppat med prosecco DRYCKER NÅGOT FÖRE MATEN Hallonmojito Lime, hallon, rom, råsocker Jordgubbsbellini Jordgubbspuré toppat med prosecco Sommarcosmopolitan Vodka, amaretto, rabarbersirap, citronjuice Aloha Härnö gin, blå

Läs mer

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO / VITT VIN

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO / VITT VIN SPUMANTE / MOUSSERANDE Prosecco D.O.C. Extra Dry Glas 95 kr Flaska 395 kr Torr, fruktig smak med härligt syrlig ton Rosé Spumante Rive della Chiesa Glas 95 kr Flaska 396 kr Frisk, mjuk och fruktig med

Läs mer

ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA

ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA ESPRESSO SORTERNA ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA En sensuell upplevelse som väcker din mörka sida. Den sida som får liv om natten men som också kan väckas till liv på dagen när

Läs mer

Ett nytt sortiment för professionella.

Ett nytt sortiment för professionella. Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar Professional - unika kaffeblandningar och single origins för den professionella marknaden. Upptäck vår helt nya produktportfölj med

Läs mer

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR PALACE PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VINPROVNING Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för att förstå

Läs mer

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka OECHSLEVIKTEN vikten, även kallad mätare, är vinberedningens viktigaste mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på vikten! Att brygga vin utan en vikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRODUKT BESKRIVNING PRODUKTKATEGORI HISTORIK OM PRODUKTEN SMAKBESKRIVNING INNEHÅLL TILLVERKNINGSMETOD ANALYSDATA ATTRIBUT FÖRPACKNING EMBLEM REKOMMENDATIONER SERVERINGSTIPS MATTIPS

Läs mer

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003.

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. 1 Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. Den andra provningen 2003 omfattade whiskysorter från whiskyområdet Lågländerna. Provningsledare var Ingemar Giös, (IG) Telge Whisky Sällskap. IG visade

Läs mer

Mousserande vin Rosévin

Mousserande vin Rosévin Mousserande vin Rosévin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 47,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Läs mer

Nytt TILL MINGEL TILL MIDDAG TILL MYS BESTÄLLNINGSBARA PÄRLOR: FLER CRAFT-JULÖL JAIPUR IPA HOBGOBLIN

Nytt TILL MINGEL TILL MIDDAG TILL MYS BESTÄLLNINGSBARA PÄRLOR: FLER CRAFT-JULÖL JAIPUR IPA HOBGOBLIN P R O D U K T I N F O R M AT I O N F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE DECEMBER 2015 Nytt TILL MINGEL TILL MIDDAG TILL MYS BESTÄLLNINGSBARA PÄRLOR: FLER CRAFT-JULÖL JAIPUR IPA HOBGOBLIN 1

Läs mer

Sagan om världens bästa gin Hernö Gin.

Sagan om världens bästa gin Hernö Gin. Sagan om världens bästa gin Hernö Gin. Utvecklingen för Hernö Gin har gått snabbt. Bolaget grundades 2011, lanserade sin första gin 2012 och tog sin första Gin Grand Master 2013. I dag har de över 70 internationella

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 51 2011-02-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Efter att föreningens årsmöte hade klarats av så genomfördes också årets

Läs mer

Zacharias (Grekland Nemea)

Zacharias (Grekland Nemea) Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbart

Läs mer

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016 DOMAINE D ESCAPAT WWW.ESCAPAT.COM Viner säsongen 2015 / 2016 Innehåll För aktuella priser gå in på vår webbshop www.escapat.com alla priser är ink svensk moms alkoholskatt. Vita Viner Le Capitaine Chardonnay

Läs mer

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Pröv 2 2017 Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Whisky # 1 Namn: Invergordon - The Pearls of Scotland Ålder: 18yo Buteljerare: Gordon & Company (independent buteljering) Typ: Single

Läs mer

DRYCKESQUIZ STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ 08-30 86 88 031-708 06 88 040-30 66 88

DRYCKESQUIZ STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ 08-30 86 88 031-708 06 88 040-30 66 88 DRYCKESQUIZ I ett unikt samarbete mellan Vinalliansen och Vingruppen i Norden arrangerar N-Events ett nytt och spännande koncept- Dryckesquiz! Underhållning på en ny nivå där dryckeskunskap integreras

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 56 2011-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskap kunde för första gånge välkomna en representant för ett Indiskt

Läs mer

Innehållsförteckning. Produkt beskrivning

Innehållsförteckning. Produkt beskrivning Innehållsförteckning Produkt beskrivning Produktkategori Smakbeskrivning Innehåll Tillverkningsmetod Analysdata Attribut Förpackning Emballage Rekommendationer Serveringstips Mattips Gotlands Bryggeri.

Läs mer

Vinlista DiMalda AB DiMalda AB Rudbecksgatan Örebro

Vinlista DiMalda AB DiMalda AB Rudbecksgatan Örebro Vinlista Colmello Di Grotta Företaget producerar två typer av vin som kompletterar varandra perfekt. Den kalkrika grusiga jorden i Isonzo ger viner med elegant struktur, medan sandstensjorden i Collio

Läs mer

Vi byter sortiment. N173/13. Nestlé Sverige AB Box Helsingborg Tel.

Vi byter sortiment. N173/13. Nestlé Sverige AB Box Helsingborg  Tel. Vi byter sortiment. N73/3 Nestlé Sverige AB Box 773 20 07 Helsingborg www.nestleprofessional.se npsupport@se.nestle.com Tel. 042-9 9 3 Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar

Läs mer

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Avesta Whiskysällskaps provning nr 49 2010-10-05 Sammanfattning Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Årets sjunde provning hade temat Cooley Irish Whiskey. John Cashman, Global Brand Ambassador för Cooley

Läs mer

Lista över olika drycker i Trudvang

Lista över olika drycker i Trudvang Lista över olika drycker i Trudvang Kom ihåg att det inte är jag som har gjort listan utan bara modifierat den så att den passar till Spellvärlden Trudvang. Vem som har gort den vet jag ej och om den personen

Läs mer

En sensorisk resa med övningar

En sensorisk resa med övningar En sensorisk resa med övningar I det här kapitlet kommer du att hitta övningar som är tänkt att användas vid de sex stationer som finns på vår sensoriska resa till smakens ursprung. Varje stycke är ägnad

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Jag vill till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt och spännande

Läs mer

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00 Röda viner Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder?

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? 1 Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? Syftet med provningen var att undersöka och informera om vilken betydelse lagringstiden har för whisk(e)y. Vid provningens

Läs mer

Löjromscanapé. förrätt / tapas. Löjrom, rödlök, crème fraiche Whitefish roe, onion, crème fraiche. 110 kronor medlemspris 90 kronor.

Löjromscanapé. förrätt / tapas. Löjrom, rödlök, crème fraiche Whitefish roe, onion, crème fraiche. 110 kronor medlemspris 90 kronor. förrätt / tapas Löjromscanapé Löjrom, rödlök, crème fraiche Whitefish roe, onion, crème fraiche Välj en förrätt eller Avsmakning av samtliga förrätter förrätt / tapas förrätt / tapas Hummersoppa Hummer,

Läs mer

I kvarnarna kallas han kvarngubben.

I kvarnarna kallas han kvarngubben. I kvarnarna kallas han kvarngubben. En vresig typ som varken uppskattar lättja eller för hårt arbete. Provar mjölnaren att mala på natten håller kvarngubben fast kvarnhjulet för honom. Kvarngubben kan

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 55 2011-09-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Första provningen för hösten är nu genomförd. Det vare en provning med

Läs mer

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Tre aktiva destillerier i Campbeltown. Glen Scotia, Springbank samt Glengyle Whisky Capital of the World 1817 Campbeltown Distillery 1823

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 91 2016-06-11 Text och Bild: Arne Hellberg Årets sommarprovning hölls lördagen den 11:a juni i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Duellen och provningsledare var

Läs mer

FUNGLAN LUFTFUKTARE OCH DOFTSPRIDARE MODELL NANO BRUKSANVISNING

FUNGLAN LUFTFUKTARE OCH DOFTSPRIDARE MODELL NANO BRUKSANVISNING FUNGLAN LUFTFUKTARE OCH DOFTSPRIDARE MODELL NANO BRUKSANVISNING Ozonproffsen Scandinavia AB Hemsida: ozonproffsen.se Mail: info@ozonproffsen.se Telefon: 0152-711711 Adress: Skiljevägen 1, 64540 Strängnäs

Läs mer

Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten.

Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten. Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten. År 1784 ritas en linje på en karta över Skottland, från Greenock vid Firth of Clyde i väster till stranden vid Firth of Tay i öster. I kampen mot illegala

Läs mer

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Läs mer

MITCHELL S BREWING CO

MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S FORRESTERS LAGER 3,6% Krispig, ren och lätthumlad förfriskning. Lätt lågkalori lageröl Frisk torr smak Lätt humlad Lokalt odlade råvaror Varsamt mognad i nollgradig miljö

Läs mer

Mousserande vin & Rosé

Mousserande vin & Rosé Mousserande vin & Rosé Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 44,00 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 81 2015-04-11 Text: Arne Hellberg, Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes en lördag i april. Dagens tema var Udda OB där OB står för Originalbuteljering.

Läs mer

APERITIF - FÖRDRINKAR 4 CL.

APERITIF - FÖRDRINKAR 4 CL. APERITIF - FÖRDRINKAR 4 CL. Martini Bianco 55 kr Martini Rosso in the sun 55 kr Campari / soda / juice 65 kr Margherita 65 kr P 2 65 kr Vanilla sky 65 kr Dry Martini 65 kr Vodka lime 65 kr RÖDA VINER 'LIBANESISKA'

Läs mer